Εντός των ορίων των καθοριζομένων με το άρθρο 2 του παρόντος, ορίζονται ζώνες προστασίας, όπως φαίνονται με τις ενδείξεις Α, Β, Γ, Δ1 και Δ2 και Ε στα διαγράμματα του άρθρου 2 και καθορίζονται κατά ζώνη χρήσεις γης ως εξής:
Ζώνη Α – Απόλυτη προστασία της φύσης και μνημείων
Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, με στόχο την απόλυτη προστασία των οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και την οικολογικά συμβατή ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, γεωλογικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του Υμηττού.
Στη Ζώνη Α επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως ιδίως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών.
Η οργάνωση της Ζώνης Α, οι πορείες των πεζών, τα σημεία υπαίθριας αναψυχής, οι θέσεις θέας και παρατήρησης της ορνιθοπανίδας, ο τρόπος ανάδειξης των αξιόλογων φυσικών και ιστορικών στοιχείων, οι είσοδοι στη ζώνη, η οργάνωση των πυλών εισόδου και ο τρόπος σύνδεσής τους με τον αστικό ιστό, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η απόφαση αυτή εκδίδεται μετά από ειδική μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας και σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και των οικείων δασικών υπηρεσιών.
Εντός της Ζώνης Α απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Επίσης απαγορεύεται η παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων κατά κυριότητα και κατά χρήση. Για τα υπάρχοντα μνημεία και νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, επιτρέπεται η διενέργεια επισκευαστικών εργασιών, χωρίς καμία οικοδομική επέκταση.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών α) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και β) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζεται η χωροθέτηση των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών, με στρατηγική κατεύθυνση την απομάκρυνσή τους.
Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας
Καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής. Εντός της ζώνης αυτής επιτρέπεται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών και βιοκλιματικών εγκαταστάσεων εκπαίδευσης, κατά τις διατάξεις του ν. 3661/2008, και η δημιουργία χώρων υπαίθριας αναψυχής, με τους όρους που προβλέπονται στη συνέχεια.
Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας για τη χρήση της εκπαίδευσης ορίζονται τα 40 στρέμματα. Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,2 και το ποσοστό κάλυψης σε 15%.
Μέγιστο εμβαδόν γεωργικής αποθήκης, ανά αγροτική εκμετάλλευση ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων, καθορίζονται τα 40 τ.μ. συνολικά.
Εντός των ορίων της Ζώνης Β στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού, επιτρέπεται η δημιουργία ενός (1) βιοκλιματικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανά δήμο, με τους εξής όρους:
* Μέγιστη επιφάνεια: 150 τ.μ. σε οικόπεδο ελάχιστης έκτασης 10 στρ.
* Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος: 3,5 μέτρα
* Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι δυνατή η κατασκευή στέγης με κεραμίδια, το ύψος της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα δύο (2) μέτρα.
Οι μελέτες κατασκευής και ο κανονισμός λειτουργίας των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εγκρίνονται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας και η λειτουργία τους εποπτεύεται από τον φορέα της παρ. 1 του αρ. 4 του παρόντος.
Για τις εντός της Ζώνης Β νομίμως προϋφιστάμενες του παρόντος εγκαταστάσεις, των οποίων η χρήση δεν περιλαμβάνεται στο παρόν, επιτρέπεται η διενέργεια εργασιών επισκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται χωρίς αύξηση της δομημένης επιφάνειας και του όγκου, χωρίς επέκταση της επιφάνειας εκμετάλλευσης και χωρίς συνεπαγόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης οικοδομικών αδειών για τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων με κοινή απόφαση των Υπουργών α) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και β) Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 της ΚΥΑ Η.Π. 11014/703/Φ104/2003 των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΕσΔΔΑ και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (ΦΕΚ Β΄ 332).
Η διαμόρφωση χώρων υπαίθριας αναψυχής, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα της έκτασης, διέπεται από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 66102/970 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995). Από τα επιτρεπόμενα έργα και εργασίες της ανωτέρω απόφασης, εξαιρούνται οι περιπτώσεις 9 και 15.
Η αρτιότητα των γηπέδων που εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας ζώνης ή τέμνονται από το όριο προστασίας, υπολογίζεται στο σύνολο της επιφανείας τους, οι κτιριακές όμως εγκαταστάσεις κατασκευάζονται σε εκείνο το τμήμα, στο οποίο επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων, σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν για το συγκεκριμένο τμήμα.
Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας
Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Εντός της ζώνης Γ επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 40 τ.μ ανά αγροτική εκμετάλλευση ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων.
Ζώνη Δ – Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων.
Η Ζώνη Δ καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού όγκου με την πόλη και κοινόχρηστος χώρος αναψυχής, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Δ1) και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (Δ2). Η Ζώνη Δ συγκροτείται από τμήματα που περιλαμβάνονται στα όρια της Ζώνης Β του π.δ. 544/78 του όρους Υμηττού.
Η οικολογική διαχείριση και επίβλεψη της κατάστασης προστασίας της Ζώνης Δ, ανατίθεται σε φορέα, ο οποίος συνιστάται με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 2742/1999. Έως τη σύσταση του παραπάνω φορέα, αρμόδιος φορέας διαχείρισης της Ζώνης Δ είναι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας.
Ζώνη Δ1 (Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή). Στόχος προστασίας είναι ιδίως η σύνδεση του Υμηττού με τον αστικό ιστό και η οικολογική αναβάθμιση της περιοχής, προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου Αττικής. Για την επίτευξη του στόχου προστασίας, προβλέπεται η δημιουργία χώρου υψηλού πρασίνου, η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η δημιουργία ενδιαιτημάτων για την προσέλκυση πανίδας, η διαμόρφωση ήπιων υποδομών για την αναψυχή, ξεκούραση και ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και ο έλεγχος της ανάπτυξης νομίμως υφισταμένων χρήσεων κοινής ωφέλειας και δημόσιου συμφέροντος ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος στις εκτάσεις που κατέχουν.
Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού του Πάρκου, κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΖΕΑ-Γουδή) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ).
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή συγκροτείται από τα εξής μέρη:
α) Πυρήνα
και
β) Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό.
Ο Πυρήνας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή αποτελεί ενιαίο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας, ο οποίος εντάσσεται στο δίκτυο υπερτοπικών πόλων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής του λεκανοπεδίου Αθηνών. Η χρήση γης ορίζεται ως «Άλσος, Ελεύθεροι Χώροι και Αστικό Πράσινο».
Ο Πυρήνας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή οριοθετείται στους συνημμένους χάρτες και περιλαμβάνει :
+ (α) τις εκτάσεις που είναι ήδη παραχωρημένες σε κοινή χρήση (Άλσος Στρατού) ή έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου,
+ (β) εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο διάγραμμα που συνόδευε τον ν. 732/77 (τα αρχικά 965 στρέμματα) και δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, με εξαίρεση τις απολύτως αναγκαίες για στρατιωτικούς λόγους εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να αποδεσμευτούν προς το παρόν, ήτοι το στρατόπεδο Ζορμπά και το δομημένο τμήμα του στρατοπέδου Φακίνου πέραν του ρέματος του Ιλισού.
+ (γ) εκτάσεις δασικού χαρακτήρα οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως κοινόχρηστες, είτε εκτός σχεδίου είτε εντός (το Άλσος Χωροφυλακής και η ζώνη ιδιοκτησίας ΑΟΟΑ και όποιες άλλες προσδιοριστούν ως δασικές από τα αρμόδια όργανα)
+ (δ) εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι παρόλο που δεν έχουν τυπικά αποδοθεί σε κοινή χρήση και συγκεκριμένα ο περιβάλλων χώρος του ιστορικού κτιρίου της Σχολής Χωροφυλακής.
+ (ε) μικρές εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την είσοδο στο Πάρκο, τη σύνδεση του με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό και την σύνδεση τμημάτων του πυρήνα μεταξύ τους.
+ (στ) τη ζώνη ιδιοκτησίας ΕΜΠ που αναπτύσσεται κατά μήκος της λεωφ. Κατεχάκη.
Πέραν των ανωτέρω, σε επόμενο στάδιο και μετά από την εκπόνηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, ο Πυρήνας μπορεί να διευρυνθεί ώστε να περιλάβει εκτάσεις με υφιστάμενη υψηλή βλάστηση ή δασικό χαρακτήρα που ανήκουν στις ιδιοκτησίες της Περιφερειακής Ζώνης Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, αλλά γειτνιάζουν με τον Πυρήνα του Πάρκου και μπορούν να αποδοθούν σε κοινή χρήση χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία των χρήσεων της Περιφερειακής Ζώνης.
Στον Πυρήνα του Πάρκου επιτρέπονται οι διαμορφώσεις κοινοχρήστου πρασίνου, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση καθιστικών και σκιάστρων, υπαίθριες εγκαταστάσεις ήπιου αθλητισμού, πολιτιστικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα, καλλιτεχνικές εκθέσεις, δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, περιβαλλοντικής και καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης, εγκαταστάσεις κυκλοφοριακής αγωγής με ποδήλατα, καθώς και η κατασκευή υδατοδεξαμενών για τη συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και είναι δυνατόν να αναπτυχθούν δραστηριότητες ημερήσιας δασικής αναψυχής βάσει της απόφασης 66102/970 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995) του Υπουργού Γεωργίας, στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου. Στα υφιστάμενα κτίρια επιτρέπονται οι χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και μικρών αναψυκτηρίων σε περιορισμένο αριθμό.
Εντός του Πυρήνα απαγορεύεται η ανέγερση νέων κτιρίων. Οι απαραίτητες για την εγκατάσταση νέων χρήσεων αποκαταστάσεις υφισταμένων κτιρίων, θα ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, μπορούν δε να συμπεριλάβουν νέες επεκτάσεις τους που δεν θα υπερβαίνουν το 5% της συνολικής αρχικής τους επιφάνειας. Απαγορεύεται επίσης η διάνοιξη δρόμων. Το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμινγκτον κατεδαφίζεται μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο. Στο μέχρι την κατεδάφισή του διάστημα, με τους όρους ότι ο περιβάλλων χώρος του αποδίδεται στο Πάρκο και ότι το καθεστώς λειτουργίας του και οδικής εξυπηρέτησης συνάδει με το πλαίσιο διαχείρισης και τον κανονισμό λειτουργίας του Πάρκου, επιτρέπεται η χρήση του για συνάθροιση κοινού.
Η Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, εκτείνεται από τα όρια του Πυρήνα έως τα εξωτερικά όρια της ζώνης Δ1. Περιλαμβάνει επίσης νησίδες που καταλαμβάνονται από μητροπολιτικές χρήσεις αλλά βρίσκονται εντός της έκτασης του Πυρήνα.
Στην Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό του Πάρκου επιτρέπονται χρήσεις περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, παιδείας / έρευνας και διοίκησης. Στα στρατόπεδα που δεν εντάσσονται άμεσα στον Πυρήνα του Πάρκου, μέχρι να αποδοθούν σε αυτόν στο μέλλον – σε εφαρμογή του ν. 732/77 – ως κύρια χρήση ορίζεται αυτή της διοίκησης και η ρύθμισή τους εμπίπτει στο πολεοδομικό καθεστώς.
Στη Ζώνη Δ1, χωροθετείται ο εγκεκριμένος από το Ν. 3164/2003 Κεντρικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Γουδή – θέση «Φυτώριο Δήμου Αθηναίων».
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, κωδικοποιούνται οι ρυθμίσεις στη Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης και προσδιορίζονται ειδικότερες χρήσεις γης, όροι δόμησης, μέτρα προστασίας και ελέγχου, στοιχεία κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου, στοιχεία φυσικού σχεδιασμού και διαμορφώσεων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα, ώστε οι χρήσεις του Πυρήνα και της Περιφερειακής Ζώνης Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, να συνδυάζονται αρμονικά και να εντάσσονται οργανικά στον χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου.
Ζώνη Δ2 (Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων). Στόχος προστασίας της ζώνης αυτής είναι η διατήρηση του υπάρχοντος φυσικού χώρου, ως διαδρόμου σύνδεσης του ορεινού όγκου με την πόλη και η αποκατάσταση των οικολογικών της στοιχείων.
H Ζώνη Δ2 συγκροτείται από τα εξής μέρη:
α) Πυρήνα
και
β) Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό.
Στον Πυρήνα περιλαμβάνονται κατ’ αρχή τα συνεχόμενα πάρκα Συγγρού-Ιλισίων των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου.
Ο Πυρήνας του Πάρκου αποτελεί ενιαίο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας που εντάσσεται στο δίκτυο υπερτοπικών πόλων πολιτισμού και αναψυχής του λεκανοπεδίου Αθηνών.
Στον Πυρήνα του Πάρκου επιτρέπονται οι διαμορφώσεις κοινοχρήστου πρασίνου, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση καθιστικών και σκιάστρων, υπαίθριες εγκαταστάσεις ήπιου αθλητισμού, πολιτισμού, καλλιτεχνικές εκθέσεις, δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, περιβαλλοντικής και καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης, καθώς και η κατασκευή υδατοδεξαμενών για τη συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και είναι δυνατόν να αναπτυχθούν δραστηριότητες ημερήσιας δασικής αναψυχής βάσει της απόφασης 66102/970 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995) του Υπουργού Γεωργίας, στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου. Εντός του Πυρήνα απαγορεύεται η ανέγερση νέων κτιρίων. Οι απαραίτητες για την εγκατάσταση νέων χρήσεων αποκαταστάσεις υφισταμένων κτιρίων, θα ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, μπορούν δε να συμπεριλάβουν νέες επεκτάσεις τους που δεν θα υπερβαίνουν το 5% της συνολικής αρχικής τους επιφάνειας. Απαγορεύεται επίσης η διάνοιξη δρόμων.
Η Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό εκτείνεται από τα όρια του Πυρήνα έως τα εξωτερικά όρια της Ζώνης Δ2 .
Πέραν των ανωτέρω, σε επόμενο στάδιο και μετά από την εκπόνηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, ο Πυρήνας μπορεί να διευρυνθεί ώστε να περιλάβει εκτάσεις με υφιστάμενη υψηλή βλάστηση ή δασικό χαρακτήρα που ανήκουν στις ιδιοκτησίες της Περιφερειακής Ζώνης Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, αλλά γειτνιάζουν με τον Πυρήνα του Πάρκου και μπορούν να αποδοθούν σε κοινή χρήση χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία των χρήσεων της Περιφερειακής Ζώνης.
Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (ΖΕΑ- Ιλισίων) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) που θα εξετάσει επίσης την πιθανή σύνδεση του Πάρκου Ιλισίων με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, κωδικοποιούνται οι ρυθμίσεις στη Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης και προσδιορίζονται: η ακριβής οριοθέτηση μεταξύ των ζωνών, οι ειδικότερες χρήσεις γης, όροι δόμησης, μέτρα προστασίας και ελέγχου, στοιχεία κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου, στοιχεία φυσικού σχεδιασμού και διαμορφώσεων, και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.
Μέχρι την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για την κωδικοποίηση της ΖΕΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων απαγορεύεται κάθε κατάτμηση έκτασής του με σκοπό την παραχώρηση τμήματος σε νέα χρήση ή επέκταση υφιστάμενης.
Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις
Εντός αυτής είναι δυνατή η λειτουργία υφιστάμενων κοιμητηρίων, με την προϋπόθεση της τήρησης της περί νεκροταφείων ειδικότερης νομοθεσίας, της μη περαιτέρω επέκτασης στη δασική ζώνη και της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων εντός αυτών.
Είμαι κυρία, νομέας και κάτοχος οικοπέδου στην εκτός σχεδίου περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας και η ιδιοκτησία μου αυτή θίγεται από το παρόν σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε και, αφού λάβετε σοβαρά υπόψη την ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, τις από 11-11-2008 και 27-3-2009 ομόφωνες θετικές αποφάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως, καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει, να εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας, που αναφέρεται στις ανωτέρω αποφάσεις, από τη ζώνη Β και να την εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Γλυφάδας.
Και τούτο γιατί η περιοχή αυτή είναι πάνω από 50 χρόνια οικοπεδοποιημένη και εν πολλοίς οικοδομημένη, με δρόμους και δίκτυα ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αποτελούσα μέρος του πολεοδομικού ιστού Τερψιθέας Γλυφάδας, και η ένταξή της στη ζώνη Β δεν πρόκειται να συμβάλει με κανέναν τρόπο στην προστασία του Υμηττού. Αντίθετα, θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα υπάρχοντα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής, αφού στην περιοχή αυτή μένουν μόνιμα εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες περιμένουν από μία ευνομούμενη πολιτεία να τους λύσει τα προβλήματά τους και να τους απαλλάξει από τη μακροχρόνια ταλαιπωρία τους με την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως και όχι να τους καταδικάσει στον αφανισμό. Γιατί μόνο με την ένταξη της περιοχής αυτής στο σχέδιο πόλεως θα προστατευθεί αποτελεσματικά ο Υμηττός στην περιοχή αυτή.
Διαβάζοντας τις διαμαρτυρίες των μικροιδιοκτητών στην περιοχή «ΑΝΑΛΗΨΗ» του Δήμου Γλυφάδας, ανήκω κι εγώ σ΄ αυτούς, αποφάσισα να καταθέσω κι εγώ την πικρία μου, αν και ήμουν αντίθετος μ΄αυτή την κίνηση.
Μέσα από την 35χρονη υπηρεσία μου σε Οργανισμό του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και γνωρίζοντας πολύ καλά την αντιμετώπιση και τις αποφάσεις κάποιων «υπευθύνων» που έρχονταν από το πουθενά, γνωρίζω πολύ καλά, πως μπήκε η περιοχή με τα νόμιμα ιδιόκτητα οικόπεδα στην Β ζώνη και όχι στο πολεοδομικό σχέδιο.
Κάποιος υπάλληλος έπρεπε να δείξει έργο και «αποφάσισε».
Δεν τον ενδιέφερε το αποτέλεσμα. Δεν έβαλε την συνείδησή του να δει, αυτή η ενέργειά του, τι κακό κάνει. Πήγαινε σπίτι του χωρίς να το καταδιώκουν ποτέ οι Ερινύες.
Πιστεύω και το έπραξα σε όλη μου την υπηρεσική διαδρομή να εργάζομαι συνειδητά και όχι «έτσι το βρήκα έτσι το συνεχίζω». Ισως να είμαι από τα κορόϊδα. Η επιστημονική μου κατάρτιση και η συνείδηση μου δεν μου επέτρεπαν να αποφασίζω με αδιαφορία. Πάντα προσπαθούσα να είμαι γνώστης των επιπτώσεων μιας απόφασής μου. Πάντα γινόταν κτήμα μου πρώτα το αντκείμενο και μετά έπαιρνα την απόφαση.
Ελπίζω να είστε από τους υπαλλήλους που δεν θα συνεχίσουν την αδικία γιατί έτσι την βρήκαν. Θα δείτε και θα εξετάσετε με αντικειμενικό τρόπο την υπόθεση που μας βασανίζει τόσα χρόνια, από την απόφαση κάποιου που δεν έκανε τον κόπο να δει πραγματικά αυτό που είναι.
Ελπίζω ότι τα μηχανήματά σας δεν θα ξηλώσουν τις κολώνες της ΔΕΗ που δίνουν ρεύμα, ούτε τις σωλήνες της ΕΥΔΑΠ που υδρεύουν την περιοχή, διότι είναι οικιστική και όχι γεωργική η δασική γη.
Ελπίζω να μας δώσετε το δικαίωμα να ζήσουμε αξιοπρεπώς στη δύσκολη αυτή στιγμή, που και πάλι όλοι εμείς που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να κλέψουμε την Πατρίδα μας, πληρώνουμε.
Ελπίζω να μας βγάλετε από την Β ζώνη. Πως είναι δυνατόν το σχέδιο πόλης να είναι στα 20μ, να μην έχουμε καμία διαφορά από αυτά τα οικόπεδα που είναι στο σχέδιο, αλλά εμείς να πληρώνουμε την αδικία.
Ελπίζω να μας λυτρώσετε από τα λάθη του προκατόχων σας.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Είμαι κάτοικος στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας οδός Ξυλούρη 15,
και έχω ένομο συμφέρον που θίγεται απο το διάταγμα που εισηγήθηκε η οργάνωση »Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας».
Σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε και να λάβετε υπ’όψιν όλες τις αποφάσεις όλων των μέχρι σήμερα δημοτικών συμβουλίων,καθώς επίσης και τις τελευταίες 21-11-2008 και 30-03-2009 της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας,που αμφότερες εισηγούνται στον οργανισμό Αθήναςτην ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης.
Η απίστευτη ιστορία σε βάρος του οικισμού της Άνω Γλυφάδας αξίζει να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες ως η πλέον πολυχρόνια αδικημένη και ταλαιπωρημένη περιφέρεια.
Η φτωχολογιά της Άνω Γλυφάδας δεν μπορούσε να μαζέψει χρήματα για την χαρτογράφηση αφού ο δήμος αδυνατούσε οικονομικά.Έτσι μετά από 50 χρόνια έγινε τελικά η πολυπόθητη μελέτη απο το έγκρητο αρχιτεκτονικό γραφείο της κας Κοέν,και ενώ όλα ήταν έτοιμα και εμπρόθεσμα κατατεθημένα ήρθε η απόφαση του ΄΄οργανισμού ρύθμισης σχεδίου Αθήνας» και μας εγκλώβησε μέσα στη Β ζώνη.
Αναλογιστήτε »τα 400 και πλέον σπίτια φτωχών οικογενειών,τι θα γίνουν?»
Παρακαλώ να εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας απο την Β ζώνη,και να την εντάξετε στόν υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό του δήμου Γλυφάδας όπου και ανήκει!
Προσεχώς, θα σας προσκομίσουμε τη μελέτη του »Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» που θα εξετάζει την περιβαλλοντική κατάσταση της συγκεκριμένης περιφέρειας,προκειμένου να αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν δασικές η γενικότερα προστατευτικές περιοχές-ζώνες προστασίας,και ως εκ τούτου να στηριχτεί το αίτημά μας.
Ευχαριστώ για την κατανόηση
Χρήστος Λούμος
Κάτοικος περιοχής
Κυρία Υπουργέ
Οριοθετώντας στην Ζώνη Β’ τους εκτός οικισμούς που ευρίσκονται στις θέσεις <>,<>,<> και <> στην Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας,επιβεβαιώνονται με εξοργιστικό τρόπο οι υποψίες των κατοίκων των οικισμών και των χιλιάδων οικοπεδούχων που κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας,ότι επισπεύδεται μια τεράστια κοινωνική αδικία.Το νομοσχέδιο-σε περίπτωση κατά την οποία δεν τροποποιηθεί σχετικά-οδηγεί τις εατοντάδες οικογένειες,που τα σπίτια τους έχουν χρήση Α’ κατοικίας,στην αβεβαιώτητα και στην απελπισία που σε συνδυασμό με την 50χρονη ομηρία τους από τις εκάστοτε υποσχέσεις πολιτικών για ένταξή τους στο σχέδιο,δρομολογεί μια εκρηκτική κατάσταση.
Συμφωνώ με την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στον Υμηττό,αλλά δεν είναι κατανοητό με τι στοιχεία συμπεράνατε ότι οι 600 περίπου οικογένειες της περιοχής δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της ορνιθοπανίδας και αποφασίσατε να τις εκδιώξετε από τις περιουσίες τους με κάθε μέσο.Ασφαλώς δεν γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι τησ εκτός σχεδίου περιοχής προωαίνουν σε δενδροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών τους.είναι δε οι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό.
Οι κάτοικοι των οικισμών δεν θα ανεχθούν την απαξίωση της ιδιοκτησίας τους και τη στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματός τους για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέ ας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου,σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη:
– Την ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
– την α/30-3-2009 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας,που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχεδίου πόλης
-καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει και αφού εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας από την Ζώνη Β’ να την εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης Γλυφάδας δεν δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού (η έκταση είναι πολύ μικρή,μόλις 370 στρέμματα μαζί με τους ήδη ρυμοτομηένους δρόμους της,έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά)και θα κταδείξη την κοινωνική σας ευαισθησία προς τι εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί,βάζοντας τέλος στην μακρόχρονη ταλαιπωρία τους.
Πριν από πολλά χρόνια, ο πατέρας μου κηπουρός στο Δήμο, με οικτρές οικονομίες αγόρασε ένα οικόπεδο στην περιοχή «ΑΝΑΛΗΨΗ» της άνω Γλυφάδας καταβάλοντας όλους τους φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή, εγώ και η αδελφή μου θα μπορέσουμε να φτειάξουμε ένα σπίτι για να ζήσουμε υποφερτά. Τότε δεν υπήρχε η Β ζώνη, που αυθαίρετα κάποιος υπάλληλος μέσα από το γραφείο του, «γιατί κάθησε σε μια καρέκλα και έπρεπε να πάρει μεγάλες αποφάσεις» τράβηξε μια γραμμή και είπε: «εδώ είναι η Β ζώνη».
Δεν έκανε τον κόπο να δεί και να ενημερωθεί, ούτε τους χάρτες που υπήρχαν την εποχή εκείνη, ούτε, πολύ περισσότερο και πιο σωστό να κάνει μια επίσκεψη για να διαμορφώσει μια γνώμη, τι υπάρχει σ΄αυτό το σημείο. Να δεί το «μεγάλο και αδιαπέραστο δάσος» που κατά την φαντασία του υπήρχε σ΄αυτό το σημείο.
Επίσης να πάρει απόψεις και γνώμες από τις αρμόδειες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να έχει μια ιδέα, περίπου τι θα κάνει .
Αντ΄αυτού πήρε ένα χάρτη του 1800, που η Αττική ήταν χωράφια, και άρχισε να σχεδιάζει τις ζώνες όπως του πήγαινε καλύτερα στο μάτι.
Οσοι είχαν το «πολιτικό μέσο» κατάφεραν και έβαλαν στο σχέδιο το οικόπεδό τους, που δεν απέχει από το δικό μου περισσότερο από 50μ και δεν υπάρχει καμία διαφορά στο περιβάλον.
Ακόμη και με τα καινούρια σχέδιά σας η περιοχή αυτή με τα λίγα οικόπεδα, γιατί πράγματι είναι οικόπεδα, πληρωμένα στο Ελληνικό Κράτος, είναι έξω από τις καινούριες γραμμές σας. Την αφήνεται όμως στη ζώνη Β χωρίς λόγο και αιτία.
Καλό, δίκαιο και πρέπον είναι να ανατρέψετε την μεγάλη αδικία που έχει γίνει σε βάρος μας.
Μπορείτε και πρέπει, σιγά-σιγά, να βλέπετε τις αδικίες του παρελθόντος και να τις διορθώνετε.
Μη κάθεστε κι εσείς στην ίδια καρέκλα και αποφασίζετε από το γραφείο σας, χωρίς να γνωρίζετε ότι η απόφασή σας αυτή καταδικάζει κάποιους ανθρώπους άδικα.
Αφορμή για το παρόν σχόλιό μου αφορά η άποψη κάποιων συμπολιτών μου για τις αρνητικές επιπτώσεις που δήθεν θα έχει η απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή του Υμητού. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σωστή απόφαση που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία της βιοποικοιλλότητας της περιοχής και την διατήρηση ενός απαραίτητου πνεύμονα πρασίνου- φυσικού περιβάλλοντος στην καταπονημένη από τις πυρκαγιές και την ανθρώπινη (ενίοτε παραβατική) παρέμβαση, περιοχή του λεκανοπεδίου. Ας κάνουμε μια έστω επιπόλαιη σύγκριση της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου μέ άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πουθενά αλλού δεν υπάρχουν τόσο ελάχιστοι χώροι προστασίας της υπάρχουσας βιοποικοιλλότητας, πουθενά αλλού δεν αντικαταστάθηκε το ελάχιστο έστω πράσινο με τεχνιτά πάρκα λίγων τετραγωνικών μέτρων. Ο Υμηττός έιναικαι παραμένει ένα από τους λιγοστους φυσικούς χώρους που απέμειναν και όπου αναπτύσσονται ακόμη κάποια είδη της εντόπιας χλωρίδας και πανίδας Περιττό δε να αναφέρω, ότι ειδικά στο χωρο των κυνηγών είναι πολύ συχνή η καταγραφή πράξεων παραβατικότητας είτε δια της μορφής της λαθροθηρίας, είτε με μεθόδους και τρόπους κυνηγιού που απαγορεύονται από το νόμο. Δια τούτο και πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε η ολική απαγόρευση της εν λόγω δραστηριότητος στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ευχαριστώ που με διαβάσατε
Αγαπητή Κυρία Υπουργέ,
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο, το οποίο με βρίσκει απολύτως σύμφωνη και εύχομαι να ψηφιστεί και να περιλαμβάνει αυστηρότατες ποινές για τους παραβάτες,θα ήθελα να γράψω και την δική μου άποψη η οποία αντιπροσωπεύει πιστεύω την πλειοψηφία των νέων της ηλικίας μου.
Είμαι 24 ετών, εργαζόμενη φοιτήτρια, δεν ανήκω ιδεολογικά σε κάποια παράταξη και υποστηρίζω αμέριστα την καλυτέρευση του τρόπου ζωής στην πόλη.
Όταν όλοι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για τα αυθαίρετα και εκτός σχεδίου οικίματα τους, αγόραζαν ή εχτιζαν οικόπεδα και σπίτια κανένας τους δεν έλαβε υπ΄όψιν οτι η περιοχές αυτές δεν ήταν εντός σχεδίου πόλεως. Κοιτάζοντας το συμφέρον τους και μόνο επέλεγαν να μείνουν ικανοποιημένοι απο τις απαντήσεις που τους έδιναν οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες.
Τώρα βγαίνουν και διαμαρτύρονται για την «άδικη» μεταχείρηση εις βάρος τους, ξεχνώντας πως εκεί που τώρα -πλέον- παρκάρουν το αυτοκίνητο τους κάποτε υπήρχε δάσος. Κάποτε υπήρχε ένα μικρό οικοσύστημα, το οποίο κατέστρεψαν οι ίδιοι με απώτερο σκοπό να έχουν θέα στο βουνό.
Δεν ρώτησαν κανένα για το αν θα έπρεπε να μείνουν στις περιοχές αυτές, δεν ρώτησαν κανένα όταν κατέστρεψαν το οικοσύστημα του Υμηττού, δεν ρώτησαν κανένα όταν άρχισαν να βρωμίζουν την περιοχή με τα οικιακά τους απορρίματα και οχι μόνο, δεν έλαβαν κανέναν υπ΄όψιν όταν καταπατούσαν δάσος και φυσικά δεν αμύνθηκαν και δεν υπερασπίστηκαν με κανένα τρόπο το βουνό απο τους εμπρηστές και τους εργολάβους. Πιθανότατα ανάμεσα τους να βρείτε και τους ίδιους τους υπαίτιους των τελευταίων πυρκαγιών.
Αυθαίρετες παρουσίες, καταπατητές με το ‘έτσι θέλω’,καταστροφείς της χλωρίδας και εκτελεστές της πανίδας του Υμηττού τώρα ζητάνε να τους προστατεύσετε με «Ομόφωνες Αποφάσεις» της γειτονιάς.
Μαζεύτηκαν οι ίδιοι, είπαν αυτά που τους συμφέρουν, τα συμφώνησαν και τα ανακοίνωσαν σε όλους με ύφος Πρωθυπουργού και με απαίτηση να γίνουν δεκτά άμεσα.
Σύμμαχος τους οι κυνηγοί, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να ξοδεύουν χιλάδες ευρώ κάθε μήνα για τα όπλα, τα πυρομαχικά, τις στολές και τις παγίδες τους, αλλά θέλουν να κυνηγούν στον Υμηττό επειδή… έτσι έκαναν οι μπαμπάδες τους. Για να κάνουν το αίτημα τους πιο λογικό επιστρατεύουν την δικαιολογία περί προστασίας του δάσους. Οξυμωρο, δεν νομίζετε;
Άνθρωποι που έκαναν τον φόνο χόμπι και που αν τα θύματα τους ήταν άνθρωποι θα ήταν στη φυλακή, έχουν την αναίδεια να βγαίνουν και να απειλούν εμμέσως πλήν σαφώς οτι εάν δεν τους επιτραπεί αυτό που παρασιτικά εξασκούν τόσα χρόνια με νόμιμο τρόπο
θα το επιβάλλουν με τον παράνομο.
Και όλοι αυτοί οι κύριοι επιζητούν τον σεβασμό και την ικανοποίηση στα αιτήματα τους εις βάρος όλων εμάς των υπολοίπων, που σε τελική ανάλυση ούτε αυθαίρετες εκτάσεις έχουμε (είμαι κάτοικος Πειραιά), ούτε σκοτώνουμε για χόμπι ζώα και κυρίως δεν απειλούμε με κατάλυση της νομιμότητας επειδή ξεβολευόμαστε απο τα -απο καιρό- κακώς καμωμένα.
Παρακαλώ ας πρυτανεύσει η λογική. Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που αφήνουμε κατά εκατοντάδες τα αυτοκίνητα μας και αποφασίζουμε να μετακινηθούμε με ποδήλατα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θέτοντας συχνά την σωματική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο, με σκοπό να αποεπιβαρύνουμε την αποπνικτική ατμόσφαιρα της πόλης και να κάνουμε την ζωή μας λίγο καλύτερη, να επιβάλλει το άδικο «δίκιο» της μια μικρή μερίδα πολιτών που ποτέ -και αυτό φαίνεται απο τις πράξεις τους- δεν σεβάστηκε κανέναν και τίποτα.
Αναγνωρίζω πως αυτή την δεδομένη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα υφιστάμενα αυθαίρετα κτίσματα και τους , ας μου επιτραπεί η έκφραση, αυθαίρετους κατοίκους. Μια λύση είναι η αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής αξίας των κτηρίων και των οικοπέδων. Εναλλακτικά, η περιοχές αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση περί ημιυπαίθριων χώρων -αν δεν έχουν ήδη ενταχθεί- και να πληρώνουν πρόστιμο διατήρησης ή ιδιοκτησίας αυθαιρέτου.
Κυρίως όμως, προτείνω και υποστηρίζω σθεναρά, την παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών για μη εκπαιδευτικές ή ερευνητικές χρήσεις εντός της ζώνης.
Ό, τι και αν τελικά αποφασιστεί, ελπίζω και εύχομαι να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στην πόλη και να μην επιτρέψει στους λίγους να συνεχίσουν να εγκληματούν εις βάρος μας.
Και κάτι ακόμα, παρακαλώ προστατεψτε μας απο τα σκουπίδια στους δρόμους, στα βουνά, στα δάση και στις εθνικές οδούς. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη πλέον. Ειδικά στις εθνικές οδούς τα σκουπίδια συναγωνίζονται σε αριθμό και βρώμα τα πτώματα των ζώων που οι συνήθεις ασυνείδητοι αφήνουν στο πέρασμα τους.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας,
Σταματία Βασιλειάδου
ΑΠΟΨΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΑΝΑΛΗΨΗ» ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΔΑΣ
Ζητάτε το σχόλιο μας στο Π.Δ. που ετοιμάζετε για τη προστασία του Υμηττού.
Σε τι ακριβώς να συμφωνήσω;
Για τι μπουλντόζες που εξαγγέλετε κατά των αυθαιρέτων στις Ζώνες Προστασίας του Υμηττού;
Αλήθεια σε ποια αυθαίρετα αναφέρεστε; Θέλω να πιστεύω στα τύπου βίλας – αναψυκτήριου, με ινδούς υπηρέτες, περίπτερα αναψυχής και πισίνες στους κήπους τους και όλα αυτά σε κτήματα κάποιων στρεμμάτων; Δεν πιστεύω να εννοείτε αυθαίρετα σαν αυτά που υπάρχουν στο Δήμο Γλυφάδας, γιατί αν δεν το γνωρίζετε, υπάρχουν και κει αυθαίρετα σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, επιφάνειας κατά μέσο όρο 250 μ2, που κατατμήθηκαν το 1960, μεταβιβάστηκαν αμέσως με νόμιμους και μεταγραμμένους τίτλους και οι αγοραστές τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εύποροι για κείνη την εποχή. Το γεγονός και μόνο της επιλογής τους να αγοράσουν ένα εκτός σχεδίου οικόπεδο, από τα τόσα άλλωστε που υπήρχαν τότε στο λεκανοπέδιο, αποδεικνύει την ανάγκη τους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη γη για να στεγάσουν την οικογένεια τους και την οικονομική τους αδυναμία να αγοράσουν άμεσα αξιοποιήσιμη γη. Μέχρι εκείνη την ώρα ήταν καθόλα νομοταγείς ως προς το κράτος, όπως και όλοι οι άλλοι που έκαναν αντίστοιχες αγορές (εκτός σχεδίου) σε άλλες περιοχές ( Πετρούπολη, Αγ. Δημήτριος, Καλαμάκι, Βούλα Ηλιούπολη κλπ).
Κάποιοι από αυτούς τους ιδιοκτήτες αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα και έχοντας εξαντλήσει τα όρια της υπομονής τους για ένταξη στο σχέδιο πόλης των ιδιοκτησιών τους τόλμησαν να προχωρήσουν σε κατασκευή αυθαίρετων κατασκευών στα οικόπεδα τους και να τα χρησιμοποιήσουν σαν κύρια κατοικία. Αυτά τα κτίσματα είτε έχουν νομιμοποιηθεί και έχουν οριστική εξαίρεση από τη κατεδάφιση με τις διατάξεις του ν. 720/77, είτε δηλώθηκαν με τις διατάξεις του ν. 1337/83. Είναι συνδεδεμένα με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ενώ οι ιδιοκτήτες τους έχουν επωμιστεί ολόκληρο το κόστος γιαυτό. Επίσης έχουν καταβάλει όλες τις μορφές προστίμων, εισφορών, τελών κλπ. που καταλογίστηκαν στα κτίσματα τους.
Αυτά τα κτίσματα πως θα αντιμετωπιστούν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις; Τι θα πρέπει να περιμένουν οι ιδιοκτήτες τους; Ελπίζω όχι τις μπουλντόζες!!!
Ευχαριστώ.
Κάτοικος «Ανάληψης» Γλυφάδας.
Αγαπητή κα Υπουργέ,
Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ένας φτωχός νέος, ο οποίος είχε την ατυχία να μεγαλώσει ορφανός μαζί με την μητέρα και τις τρεις αδελφές του. Ο πατέρας τους ήταν ένα από τα πολλά θύματα του εμφύλιου σπαραγμού. Το μικρό αγόρι υποχρεώθηκε να δει το άψυχο κορμί του πατέρα του προς παραδειγματισμό. Ο νέος αυτός μπόρεσε να τελειώσει μόνο το Δημοτικό, δουλεύοντας όλη την ημέρα ως βοσκός προκειμένου από την τρυφερή ηλικία των 11 ετών να συνεισφέρει στην συντήρηση της μητέρας και των αδελφών του.
Για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα υλικά αγαθά που απαιτούσαν οι 3 προίκες, ξεκίνησε να δουλεύει στην οικοδομή. Η τεράστια οικοδομική έκρηξη της πρωτεύουσας κατά την δεκαετία του 60, τον έκαναν να μετακινηθεί σε αυτή. Μετά από αρκετά χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα και να προικίσει τις αδελφές του.
Σε ηλικία 40 ετών και έχοντας θυσιάσει την μισή ζωή του, αποφάσισε να παντρευτεί και αυτός. Δυστυχώς ο ίδιος δεν είχε σχεδόν καθόλου χρήματα, αλλά η σύζυγός του έλαβε ένα μικρό ποσό σαν προίκα της, το οποίο αποφάσισαν να επενδύσουν αγοράζοντας ένα μικρό κομμάτι γης.
Τα λεφτά δεν ήταν πολλά, η δυνατότητα να αγοραστεί οικόπεδο σε περιοχή των Αθηνών μηδαμινή, αλλά η ανάγκη για στέγαση της οικογένειας του ήταν τεράστια. Η πίεση για να «βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους», τους οδήγησε σε μια περιοχή λίγο έρημη, χωρίς μεγάλη ανάπτυξη και προσιτή στον οβολό τους.
Στην περιοχή αυτή, αγόρασαν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ένα αγροτεμάχιο 250 τ.μ(έτος 1972-πολύ πριν χαρακτηριστεί Β ΖΩΝΗ) το οποίο πίστευαν ότι θα έμπαινε σύντομα στο σχέδιο και θα τους εξασφάλιζε την κατοικία τους.
Όντας βέβαια άνθρωποι του λαού, δεν γνώριζαν ότι τα κοντινά τους τεμάχια, εντάσσονταν στο σχέδιο κατόπιν παρεμβάσεων σε πολιτικούς, και υπαλλήλους υπουργείων και Δήμων. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει προσωπικό όφελός προκειμένου να προχωρήσει στις ρυθμίσεις. Δεν πήγαινε το μυαλό τους ότι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες συνεργάζονται άμεσα η έμμεσα με πολιτικούς μετατρέποντας τα αγροτεμάχια της αρεσκείας τους σε χρυσοφόρα φιλέτα.
Το ζευγάρι σύντομα απέκτησε παιδιά και τα έξοδα ήταν δυσβάσταχτα. Το οικόπεδο όχι μόνο δεν έμπαινε στο σχέδιο αλλά με την εμπλοκή διαφόρων υπηρεσιών, άρχισε να κινδυνεύει και η υπόστασή του. Οι γειτονικοί ιδιοκτήτες οικοπέδων που κατάφεραν να βάλουν το οικόπεδό τους στο σχέδιο – μέχρι πρότινος φίλοι και έχοντας τακτοποιήσει την δική τους υπόθεση – μεταμορφώθηκαν σε πολέμιους τις οικοπεδοποίησης και χαρακτήριζαν καταπατητές τους πρώην συναγωνιστές τους.
Κυρία Υπουργέ, το ζευγάρι αυτό είναι οι γονείς μου και αυτή είναι η ιστορία της ζωής τους ,μιας αξιοπρεπούς ζωής.
Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν οικοπεδούχοι στην περιοχή αυτή με παρόμοιες ιστορίες σαν του πατέρα μου, που η ένταξη των οικοπέδων αυτών στο σχέδιο αποτελεί όνειρο ζωής!!!!
Διαβάζοντας την επιστολή σας δεν μπορώ να σας κρύψω ότι δείχνει την ψυχρή, σκληρή και τεχνοκρατική πλευρά του θέματος όπως επίσης προδίδει την στάση και προδιάθεσή σας απέναντι στο θέμα. Στάση η οποία δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτή των προκατόχων σας. Είμαι δε πεπεισμένη ότι πολλά από τα γεγονότα σας έχουν μεταφερθεί από συμβούλους οι οποίοι καλύπτουν αρκετές αθέατες πλευρές.
Ο πατέρας μου είναι 75 ετών και δεν καταλαβαίνει πολλά για το διαδίκτυο και την δημόσια διαβούλευση. Κατάλαβε όμως ότι είστε η πρώτη Κυβέρνηση που προχωρεί σε απευθείας διάλογο με τους πολίτες για θέματα που τους αφορούν και με παρότρυνε να σας γράψω αυτά τα λίγα λόγια.
Γνωρίζει ότι η τελική απόφασή σας είναι αυτή που θα γίνει νόμος, αλλά πριν προχωρήσετε στην απόφασή αυτή, θα ήθελε να σας προσκαλέσει στην περιοχή ώστε να συναντήσετε τον ίδιο και λίγους φίλους του. Για καφεδάκι – και όχι στου Μπαιρακτάρη…
Γιατί κα Μπιρμπίλη, το διαδίκτυο είναι πολύ καλό , αλλά η απευθείας προσωπική επικοινωνία είναι πάντα ο ζεστότερος και πιο ανθρώπινος τρόπος ανταλλαγής απόψεων.
Όλοι εμείς οι οικοπεδούχοι αυτής της περιοχής αυτό που ζητάμε είναι να εξαιρέσετε από την Ζώνη Β τους εκτός σχεδίου οικισμούς στις θέσεις «Γύρισμα Τερψιθέας», «Ανάληψη Τερψιθέας», «Συνεταιρισμός Καφεπωλών» και «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» του Δήμου Γλυφάδας να τις εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Γλυφάδας.
Με εκτίμηση,
Ρόη Σταμάτη.
Οριοθετώντας στην Ζώνη Β’ τους εκτός σχεδίου οικισμούς που ευρίσκονται στις θέσεις «Γύρισμα», «Ανάληψη», «Καφεπωλών» και «Πολιτικών Υπαλλήλων» στην Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας, επιβεβαιώνονται με εξοργιστικό τρόπο οι υποψίες των κατοίκων των οικισμών και των χιλιάδων οικοπεδούχων που κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, ότι επισπεύδεται μια τεράστια κοινωνική αδικία. Το νομοσχέδιο – σε περίπτωση κατά την οποία δεν τροποποιηθεί σχετικά – οδηγεί τις εκατοντάδες οικογένειες, που τα σπίτια τους έχουν χρήση Α’ κατοικίας, στην αβεβαιότητα και στην απελπισία που σε συνδυασμό με την 50χρονη ομηρία τους από τις εκάστοτε υποσχέσεις των πολιτικών για την ένταξή τους στο σχέδιο, δρομολογεί μια εκρηκτική κατάσταση.
Συμφωνώ με την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στον Υμηττό, αλλά δεν είναι κατανοητό με τι στοιχεία συμπεράνατε ότι οι 600 περίπου οικογένειες της περιοχής δυσχεραίνουν την ανάπτυξη τηε ορνιθοπανίδας και αποφασίσατε να τις εκδιώξετε από τις περιουσίες τους με κάθε μέσο. Ασφαλώς δεν γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής προβαίνουν σε δεντροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών τους, είναι δε οι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό.
Οι κάτοικοι των οικισμών δεν θα ανεχθούν την απαξίωση της ιδιοκτησίας τους και την στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματός τους για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου, σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη:
– Την ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
– Τις α/21-11-2008 & 30-3-2009 ομόφωνες θετικές αποφάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης
– καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει
και αφού εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας από την Ζώνη Β’ να την εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δεν θα δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού (η έκταση είναι πολύ μικρή, μόλις 370 στρέμματα μαζί με τους ήδη ρυμοτομημένους δρόμους της, έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά) και θα καταδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί, βάζοντας τέλος στην μακρόχρονη ταλαιπωρία τους.
Οριοθετώντας στην Ζώνη Β’ τους εκτός σχεδίου οικισμούς που ευρίσκονται στις θέσεις «Γύρισμα», «Ανάληψη», «Καφεπωλών» και «Πολιτικών Υπαλλήλων» στην Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας, επιβεβαιώνονται με εξοργιστικό τρόπο οι υποψίες των κατοίκων των οικισμών και των χιλιάδων οικοπεδούχων που κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, ότι επισπεύδεται μια τεράστια κοινωνική αδικία. Το νομοσχέδιο – σε περίπτωση κατά την οποία δεν τροποποιηθεί σχετικά – οδηγεί τις εκατοντάδες οικογένειες, που τα σπίτια τους έχουν χρήση Α’ κατοικίας, στην αβεβαιότητα και στην απελπισία που σε συνδυασμό με την 50χρονη ομηρία τους από τις εκάστοτε υποσχέσεις των πολιτικών για την ένταξή τους στο σχέδιο, δρομολογεί μια εκρηκτική κατάσταση.
Συμφωνώ με την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στον Υμηττό, αλλά δεν είναι κατανοητό με τι στοιχεία συμπεράνατε ότι οι 600 περίπου οικογένειες της περιοχής δυσχεραίνουν την ανάπτυξη τηε ορνιθοπανίδας και αποφασίσατε να τις εκδιώξετε από τις περιουσίες τους με κάθε μέσο. Ασφαλώς δεν γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής προβαίνουν σε δεντροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών τους, είναι δε οι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό.
Οι κάτοικοι των οικισμών δεν θα ανεχθούν την απαξίωση της ιδιοκτησίας τους και την στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματός τους για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου, σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη:
– Την ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
– Τις α/21-11-2008 & 30-3-2009 ομόφωνες θετικές αποφάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης
– καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει
και αφού εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας από την Ζώνη Β’ να την εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δεν θα δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού (η έκταση είναι πολύ μικρή, μόλις 370 στρέμματα μαζί με τους ήδη ρυμοτομημένους δρόμους της, έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά) και θα καταδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί, βάζοντας τέλος στην μακρόχρονη ταλαιπωρία τους.
ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΑΝΑΛΗΨΗ» ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Μας ζητάτε να μπούμε στην ηλεκτρονική διαβούλευση, για να σχολιάσουμε το διάταγμα προστασίας του Υμηττού, που ετοιμάζετε για ψήφιση.
Τι περισσότερο περιμένετε να σας γράψουμε σαν παρατήρηση, από όσα επί δεκαετίες μέσα από ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Γλυφάδας, από μελέτες που σας έχουμε υποβάλει, από υπομνήματα, από αιτήματα μέσω των φορέων μας και ατομικά, σας έχουμε καταθέσει και τα έχετε αγνοήσει;
Σε όλα αυτά έχει καταγραφεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων και οικοπεδούχων των εκτός σχεδίου περιοχών του Δήμου Γλυφάδας «Γύρισμα», «Ανάληψη», «Συνεταιρισμός Καφεπωλών» και «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων», να αποδεσμευτούν οι περιοχές μας από τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού, αφού αποτελούν διαμορφωμένες οικιστικές περιοχές εδώ και 50 χρόνια .
Τα οικόπεδα μας αγοράστηκαν απολύτως νόμιμα και τα εκατοντάδες σπίτια μας αυθαίρετα βεβαίως ( πως αλλιώς), κτίστηκαν με σκοπό να στεγάσουν οικογένειες βιοπαλαιστών.
Όλα αυτά θα έπρεπε στοιχειωδώς να τα έχετε ακούσει και να τα έχετε λάβει υπόψιν σας όταν συντάξατε το Π.Δ. σας. Αντί αυτού τα προσπεράσατε.
Μας ζητάτε λοιπόν να υποβάλουμε ηλεκτρονικά το σχόλιο μας.
Ας το επιχειρήσουμε και αυτό.
Θα εισακουστεί άραγε;;;;;
Αποδεσμεύστε τις ιδιοκτησίες μας από τις ζώνες προστασίας Υμηττού.
Οι περιοχές μας είναι οικιστικές περιοχές.
Ο Υμηττός υπάρχει και χρειάζεται προστασία .
Οριοθετήστε τον σωστά πέρα και έξω από τα οικόπεδα μας, για μπορέσουμε όλοι μαζί και να τον προστατεύσουμε και να τον αναπλάσουμε.
Γεωργία
Κάτοικος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας.
ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΥ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΑΝΑΛΗΨΗ» ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Το 1968 έφυγα σαν μετανάστης στην Αμερική και εγκαταστάθηκα στη Ν.Υ.
Εκεί έφτιαξα την οικογένεια μου και μεγάλωσα τα δυο μου παιδιά.
Πριν φύγω από την Ελλάδα, με τις λιγοστές οικονομίες που είχα, κατάφερα να αγοράσω ένα μικρό εκτός σχεδίου οικόπεδο, στη περιοχή « Ανάληψη» του Δήμου Γλυφάδας, επί της οδού Αγ. Νεκταρίου, που το χωρίζουν τα 12μέτρα του δρόμου, από το απέναντι εντός σχεδίου σπίτι.
Αυτό το οικόπεδο είναι και το μόνο περιουσιακό μου στοιχείο στην Ελλάδα.
Όλα αυτά τα χρόνια στην Αμερική, εγώ και η οικογένεια μου, ζούμε με το όνειρο της επιστροφής, με τη σκέψη πως γυρίζοντας θα μπορέσουμε σε αυτό το οικόπεδο να κτίσουμε το σπίτι μας και να ζήσουμε σαν άνθρωποι εγώ και ο άντρας μου για όσο χρόνια μας απομένουν, αλλά κυρίως τα παιδιά μας που τα έχουμε μεγαλώσει με την ιδέα ότι είναι Έλληνες και εκεί είναι ο τόπος τους.
Όλα αυτά τα χρόνια όταν ρωτώ τους συγγενείς μου αν μπήκαν τα οικόπεδα στο σχέδιο, πάντα μου απαντούν αρνητικά.
Τώρα που βρίσκομαι στην Ελλάδα για κάποιες μέρες, μαθαίνω για ένα νόμο που ετοιμάζετε και μας αφορά, αλλά δυστυχώς δεν προβλέπει κάτι αισιόδοξο για τα οικόπεδα μας. Προβλέπει ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για γεωργικές χρήσεις. Δηλ. τέλος τα όνειρα μιας ζωής.
Εγώ τι θα πρέπει να πω στα παιδιά μου όταν θα γυρίσω;
Συγγνώμη που πάλεψα μια ζωή για να σας σπουδάσω χρήσιμα πράγματα για τη πατρίδα και δεν σας έμαθα πώς να γίνετε καλλιεργητές;
Η Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί πλήθος οικονομικών μεταναστών από διάφορες χώρες, ακόμη μια φορά πληγώνει τα δικά της τα παιδιά και τα χαρακτηρίζει ανεπιθύμητα για να ξαναβρεθούν κοντά της.
Έλεος κύριοι,
είμαστε μια ζωή βιοπαλαιστές και ζητάμε να καταλάβετε, πως δεν μπορείτε τόσα χρόνια να αγνοείτε την ανάγκη μας, να χρησιμοποιήσουμε κάτι που νόμιμα αγοράσαμε για να φτιάξουμε ένα σπίτι. Αφήστε ήσυχα τα οικόπεδα μας, που δεν είναι και καμιά τεράστια έκταση και φτιάξτε το βουνό όπως σας αρέσει.
Γιατί εμείς δεν είμαστε βουνό.
Ευχαριστώ
Ανθή
Οικοπεδούχος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψης» Δήμου Γλυφάδας.
Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του σχεδίου είναι μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι καθορίζεται συγκεκριμένη ρύθμιση για τον τρόπο που εξετάζεται η αρτιότητα και η δόμηση των ιδιοκτησιών που εμπίπτουν σε διαφορετικές ζώνες.
Με αφορμή το σχέδιο αυτό θα μου επιτρέψετε να επισημάνω δύο σημεία που πιστεύω ότι πρέπει να εξετασθούν πολύ προσεκτικά:
– Η Μεταβατική διάταξη θα πρέπει να αφορά μόνο άδειες ή αναθεωρήσεις που εκδόθηκαν ΝΟΜΙΜΑ.
– Σε κάθε περίπτωση που καθορίζονται χρήσεις γης θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων – ορισμών, ώστε να μην χρειάζονται ερμηνείες για την εφαρμογή τους. Το σταθερό αυτό πλαίσιο κανόνων και ορισμών σχετικά με τις χρήσεις γης και τις χρήσεις κτιρίων, θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλες τις Δ/νσεις του ΥΠΕΚΑ (ΔΠΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΔΟΚΚ, ΔΝΕ)και από τον ΟΡΣΑ, όπως και από όλα τα άλλα Υπουργεία. Ο σαφής προσδιορισμός των χρήσεων γης και κτιρίων θα διευκολύνει την ορθή εφαρμογή των εκάστοτε ρυθμίσεων και θα απομακρύνει φαινόμενα διαφθοράς που ευδοκιμούν σε κάθε περίπτωση ασάφειας.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΓΙΑ ΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΤΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΑΡΑΖΩΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΥΜΗΤΟΣ
Πριν σας αναφέρω τις προτάσεις μου θα ήθελα να παρουσιάσω κάποια κείμενα από δουλειές του WWF και του ΕΚΒΥ για τις προστατευόμενες περιοχές:
Οι προστατευόμενες περιοχές δεν αποτελούν φυσικούς δοκιμαστικούς σωλήνες. Όσες προσπάθειες έγιναν να τις διαχειριστούν απομονωμένες από τις ανθρώπινες δραστηριότητες δεν είχαν καθόλου ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι σύγχρονες αντιλήψεις, περί ενεργούς προστασίας, επιβάλλουν την παρουσία και συμμετοχή των τοπικών πληθυσμών….
…Όσο και καλά να προστατεύεται μια περιοχή εάν ο περιβάλλοντας χώρος της δεν βοηθάει, οι προσπάθειες για προστασία θα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα….
… Ενώ η διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών αξιών αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο για την ίδρυση μιας προστατευόμενης περιοχής, αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται μέσα από τον αποκλεισμό ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ειδικά για μια χώρα όπως την Ελλάδα όπου ο άνθρωπος συνυπήρξε για χιλιάδες χρόνια σε αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί όταν καταφέρουμε να ρυθμίσουμε, να διαχειριστούμε σωστά τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε κάθε περιοχή. …
… Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στα πρώτα στάδια του θεσμού των προστατευόμενων περιοχών ήταν η απόλυτη προστασία φυσικών περιοχών και ο αποκλεισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Στην πορεία, η προσέγγιση αυτή εγκαταλείπεται και δίνει τη θέση της στην αντίληψη της ενσωμάτωσης της προστατευόμενης περιοχής στον περιβάλλοντα χώρο και της στενής σύνδεσης της προστασίας με την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων. …
….. Παράλληλα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι, ενώ η θεσμοθέτηση μιας προστατευόμενης περιοχής είναι αποτέλεσμα επιλογής μιας κοινωνίας που ως σύνολο αποφάσισε για την ανάγκη διαφύλαξης αυτής της κληρονομιάς, η επιτυχία αυτής της επιλογής εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την τοπική κοινωνία. Η πολυπλοκότητα της διαχείρισης, η μεγάλη πρόκληση, βρίσκεται ακριβώς στη δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να καταστεί δυνατή η προστασία οικολογικά σημαντικών περιοχών που αποτελούν φυσική κληρονομιά όλων.
….. Στο Φαράγγι της Σαμαριάς όταν δημιουργήθηκε αποφασίστηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τους οικισμούς που ήταν στο πυρήνα αλλά όμως με την πορεία του χρόνου αυτό αποδείχθηκε λανθασμένο για το φυσικό περιβάλλον.
Οι προστατευόμενες περιοχές δεν είναι οάσεις μέσα σε μια έρημο από μπετόν, η θεσμοθέτηση του Υμηττού ως περιοχή απολύτου προστασίας δεν αποτελεί από μόνη της επιτυχία αλλά χρειάζεται και ένα αποτελεσματικό καθεστώς διαχείρισης.
Με βάση τα παραπάνω έχω τις παρακάτω παρατηρήσεις για το προτεινόμενο ΠΔ :
1.Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 1650/86 στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως απόλυτης προστασίας επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα και κατ’ εξαίρεση έργα διατήρησης των χαρακτηριστικών για τα οποία προστατεύεται. Πως θα επιτρέπονται τα μονοπάτια, η διαχείριση του δάσους, η πεζοπορία, επισκευές κτιρίων και άλλα που προτείνονται από το ΠΔ. Υπάρχει κάποια ειδική περιβαλλοντική μελέτη που να προκύπτουν τα όρια της περιοχής απολύτου προστασίας; Τελικά τι θέλoυμε για την Α ζώνη απόλυτη προστασία ή χώρους δασικής αναψυχής;
2.Οι ζώνες απόλυτης προστασίας θα πρέπει να προστατεύονται από άλλες μεταβατικές ζώνες και δεν έρχονται σε απόλυτη επαφή με το ποιο δυσμενές ανθρωπογενές περιβάλλον τον αστικό ιστό της πόλης.
3.Η ζώνη Α θα πρέπει να χωρισθεί σε μια ζώνη απολύτου προστασίας και μια ζώνη όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες οικοαναψυχής σύμφωνα με τις περιοχές όπου είναι το προστατευτέο αντικείμενο. Δεν μπορεί εκεί που είναι το προστατευτεό αντικείμενο να περνάνε καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες.
4.Η Α ζώνη δεν περιβάλλεται από την Β περιφερειακή ζώνη ώστε να προστατεύεται από το δυσμενές αστικό περιβάλλον και το περιβάλλον της εντατικής γεωργίας. Η Β ζώνη είναι κατακερματισμένη και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της.
5.Στην Β ζώνη θα μπορούσε να επιτρέπετε μόνο η βιολογική γεωργία ή να προηγείται στα προγράμματα των επιδοτήσεων, για την όσο το δυνατό μείωση των επιπτώσεων. Επίσης το ίδιο μπορεί να γίνει και στην αρχαιολογική ζώνη Γ όπου είναι δυνατό. Τα βιολογικά προϊόντα θα είχαν το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι προέρχονται από μια προστατευόμενη περιοχή. Η ολοκληρωμένη διαχείριση μιας βιολογικής κτηνοτροφίας μπορεί να μειώσει την καύσιμη ύλη στο δάσος και να μην χρειασθεί να κοπεί σε φέτες το βουνό για να γίνουν οι αντιαισθητικές αντιπυρικές ζώνες.
6.Στην Β ζώνη μπορούσε οι τοπική οικονομία να στηρίζετε κυρίως στη πράσινη ανάπτυξη υποστηριζόμενη από μέτρα του ΕΣΠΑ.
7.Γιατί προτείνει το ΠΔ ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανά δήμο; Θα πρέπει να υπάρχει μελέτη διαχείρισης επισκεπτών που να μας προτείνει τις αναγκαίες υποδομές για τους επισκέπτες.
8.Η ζώνη Δ με τα Μητροπολιτικά πάρκα θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους χώρους πρασίνου που είναι κάτω από τον Υμηττό εντός του αστικού ιστού. Με προοπτική στο μέλλον να ενοποιηθούν όλοι οι σημαντικοί χώροι πρασίνου της Δ ζώνης με πράσινες διαδρόμες οι οποίες θα βελτιώνουν το τοπίο και τον αερισμό της πόλης.
9.Πρέπει να δημιουργηθεί μια ΣΤ ζώνη η οποία να περιλαμβάνει τον αστικό ιστό της πόλης που εφάπτεται με την προστατευόμενη ζώνη. Η ζώνη αυτή θα πρέπει να προηγείται και να έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης όταν γίνονται παρεμβάσεις βιοκλιματικής βελτίωσης του αστικού ιστού. Στη ζώνη αυτή μπορούν να εφαρμοσθούν με προτεραιότητα σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για βιοκλιματική βελτίωση των κτιρίων, πράσινες ταράτσες και γενικότερα ότι έχει σχέση με οικονομικές δραστηριότητες της πράσινης οικονομίας. Όταν ένα πρόγραμμα με πράσινες ταράτσες ή βιοκλιματικά κτίρια (για το οποίο δεν φθάνουν τα χρήματα για μεγάλο αριθμό κτιρίων) διασκορπιστεί μέσα στο δάσος του Λεκανοπεδίου το αποτέλεσμα δεν θα είναι σημαντικό. Ενώ αν αυτό το πρόγραμμα γίνει στη ζώνη που εφάπτεται του Υμηττού το όφελος θα είναι ορατό και διπλό για τον αστικό ιστό και την προστατευόμενη περιοχή. Έτσι έχουμε μια ακόμη μεταβατική ζώνη προστασίας της προστατευόμενης περιοχής, αλλά παράλληλα βελτιώνονται και οι συνθήκες διαβίωσης εντός του αστικού ιστού.
11.Στην ανατολική πλευρά τα όρια μεταξύ της Α και της Β ζώνης και τα εξωτερικά όρια έχουν κάποιες μεγάλες ευθείες οι οποίες δεν ακολουθούν φυσικά όρια (κορυφογραμμές, ρέματα, κ.α.) ή δρόμους, με αποτέλεσμα τα όρια αυτά στην πράξη δεν θα μπορούν να εφαρμοσθούν όταν κάποιος κάνει μια παράβαση για να ξέρουμε αν είναι εντός ή εκτός της ζώνης. Τα όρια των ζωών θα πρέπει να ακολουθούν φυσικές οριογραμμές και να έχουν ακριβής συντεταγμένες (ΕΓΣΑ).
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου, σας παρακαλώ να το επαναεξετάσετε και να λάβατε σοβαρά υπόψη:
• Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας ,
• Την α/30-03-2009 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης,
• Καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει
και αφού εξαιρέσετε από την Ζώνη Β τους εκτός σχεδίου οικοισμούς στις θέσεις «Γύρισμα Τερψιθέας», «Ανάληψη Τερψιθέας», «Συνεταιρισμός Καφεπωλών» και «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» του Δήμου Γλυφάδας να τις εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Γλυφάδας.
Η έκταση είναι πολύ μικρή μόλις 370 στρέμματα μαζί με τους ήδη ρυμοτομημένους δρόμους της και έχει καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης του Δήμου Γλυφάδας σε θα δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας την προστασία του Υμηττού και θα καταδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί, βαζοντας τέλος στη μακρόχρονη ταλαιπωρίας τους.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Συκουτρή Ευτυχία
Κάτοικος περιοχής «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» Δήμου Γλυφάδας
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου, σας παρακαλώ να το επαναεξετάσετε και να λάβατε σοβαρά υπόψη:
• Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας ,
• Την α/30-03-2009 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης,
• Καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει
και αφού εξαιρέσετε από την Ζώνη Β τους εκτός σχεδίου οικοισμούς στις θέσεις «Γύρισμα Τερψιθέας», «Ανάληψη Τερψιθέας», «Συνεταιρισμός Καφεπωλών» και «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» του Δήμου Γλυφάδας να τις εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Γλυφάδας.
Η έκταση είναι πολύ μικρή μόλις 370 στρέμματα μαζί με τους ήδη ρυμοτομημένους δρόμους της και έχει καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης του Δήμου Γλυφάδας σε θα δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας την προστασία του Υμηττού και θα καταδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί, βαζοντας τέλος στη μακρόχρονη ταλαιπωρίας τους.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Συκουτρής Ηλίας
Κάτοικος περιοχής «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» Δήμου Γλυφάδας
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ. ΟΡΙΕΘΕΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ Β’ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ.ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ-ΟΔΗΓΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΗ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ,ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΩΝ,ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ 50ΧΡΟΝΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ,ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΜΕ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΝΑΤΕ ΟΤΙ 600 ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΔΙΩΞΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ.ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΤΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΟΙ Φ Υ Λ Α Κ Ε Σ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ.Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΥΣΧΕΡΑΝΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΟΥ-Η ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΜΟΛΙΣ 370ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΡΥΜΟΤΟΜΗΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ,ΕΧΕΙ ΔΕ ΚΑΘΑΡΑ ΟΙΚΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΥΙΟΥΝ ΕΚΕΙ,ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥΣ.
Eίμαι κάτοχος ενός οικοπέδου με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας στη θέση «Γύρισμα» επί των οδών Μικράς Ασίας και Αγ. Νεκταρίου από το 1960 και με ρυμοτομημένους δρόμους.
Εχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη:
– Την ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας
– Την α/27-3-2009 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης
– Καθώς καιτην ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει
και αφού εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας από την Ζώνη Β’ να την εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου.
Παρακαλώ να δείξετε την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί και να βάλετε ένα τέλος στην 50χρονη ομηρία μας.
Σας ευχαριστώ και ελπίζουμε ότι θα ακουστούμε.
Κυρία Υπουργέ
Οριοθετώντας στην Β΄τους εκτός σχεδίου οικισμους που βρίσκονται στις θέσεισ , , και στην Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας, επβεβαιώνονται με εξοργιστικό τρόπο οι υποψίες των κατοίκων και των χιλιάδων οικοποεδούχων που κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ότι επισπεύδεται μια τεράστια κοινωνική αδικία.Το νομοσχέδιο σε περίπτωση κατά την οποία δεν τροποποιηθεί σχετικά οδηγεί τις εκατοντάδες οικογένειες που τα σπίτια έχουν χρήση Α κατοικίας στην αβεβαιότητα και στην απελισία που σε συνδυασμό με την 50χρονη ομηρία τους από τις εκάστοτε υποσχέσεις των πολιτικών για την ένταξη τους στο σχέδιο, ρομολογεί μια εκρηκτική κατάσταση
Συμφωνώ με την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στον Υμηττό, αλλά δεν είναι κατανοητό με τι στοιχεία συμπεράνατε ότι 600 περίπου οικογένειες της περιοχής δυσχεραίνουν ην ανάπτυξη της ορνιθοπανίδας και αποφασίσατε να τις εκδιώξετε από τις περιουσίες τουσ με κάθε μέσο. Ασαλώς δεν γνωρίζετε οτι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής προβαίνουν σε δενδροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών τους, είναι δε οι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό
Οι κάτοικοι των οικισμών δεν θα ανεχθούν την απαξίωση της ιδιοκτησίας τους και τη στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος τους για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου, σας παρακαλώ, να το επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρ’α υπόψιν
Την ομόφωνη θετική απόφαση τουΔημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας
Την α/21-11-2008 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλύφαδας που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Γλυφάδας και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει και αφού εξαιρεσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας απο την ζώνη Β να την εντάξετε στον πολεοδομικο ισο του Δήμου
ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΓΙΑ ΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΤΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΑΡΑΖΩΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΥΜΗΤΟΣ
Παρακαλω πολυ να απαλειφθει η παραγραφος 3 του αρθρου 7 του προεδρικου διαταγματος για την προστασια του υμητου διοτι οπουδηποτε απαγορευτηκε το κυνηγι παρατηρηται 1/ παρανομη δομηση 2/παρανομη εναποθεση σκουπιδιων και λυματων 3/παρανομες εκχερσωσεις 4/λαθροθηρια 5/πυρκαγιες σκοπιμοτητας με αποτελεσμα την γενικοτερη καταστροφη του περιβαλλοντος.
Aξιότιμε κύριε Υπουργέ,
είμαι μια νέα μητέρα με δύο μωρά 3 και 1 ετών.
Μεγάλωσα στην Τερψιθέα Γλυφάδας και θυμάμαι -κοριτσάκι εγώ 7 χρόνων- τον πατέρα μου το 1987 να αγοράζει ένα οικοπεδάκι στην περιοχή «Γυρισμα» Τερψιθέας και πιστεύοντας όπως μας έλεγαν οι πωλητές πως από στιγμή σε στιγμή θα έμπαινε στο σχέδιο πόλης και ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας σπιτάκι,δυστυχώς πέρασαν 24 χρόνια,οι γονείς μου γέρασαν και καμία εξέλιξη,εμείς παραμένουμε στον δρόμο.
Προσωπικά φοβάμαι πως κάποια (συμφέροντα που δεν γνωρίζουμε) βάζουν εμπόδια στο να λυθεί το πρόβλημά μας.
Κύριε Υπουργέ σας ικετεύω να πάρετε προσωπικά θέση και να δώσετε άμεσα λύση.Πιστεύουμε στο ήθος και την ειλικρίνεια που σας διακρίνει και ευχόμαστε να σας δίνει ο Θεός κουράγιο σ’αυτές τις δύσκολες ώρες που σει το έθνος μας μαζί με τα πολλά προβλήματα που καλείστε να λύσετε,κοιτάξτε και προς εμάς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ευγενεία Θεοδωροπούλου Ζύγουρα
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
ονομάζομαι Ζύγουρα Σταματία και είμαι μέλος μιας 5μελούς οικογένειας.Ο πατέρας μου είναι βιοπαλεστής έως τώρα που κοντεύει τα 60 η δε μητέρα μου δεν εργάστηκε ποτέ αφιερώνοντας τον χρόνο της για να μεγαλώσει με αρχές και ήθος τα 3 παιδιά της.
Ζούμε με πολύ αγώνα και κόπο,όμως τίμια.
Η μόνη μας περιουσία είναι ένα μικρό αγροτεμάχιο στην περιοχή «Γύρισμα» Τερψιθέας του Δήμου Γλυφάδας που αγοράσαμε το 1987 στηρίζοντας τις ελπίδες μας πως κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας σπίτι.
Οι προκάτοχοι του εν λόγω οικοπέδου (πρώτο συμβόλαιο αγοραπωλησίας είναι το 1961 και έχει πωληθεί εως τώρα 4 φορές) έδωσαν στο κράτος αρκετά χρήματα.
Κύριε Υπουργέ,
οι γονείς μου γέρασαν,κοντεύουμε κι εμείς.
Η περιοχή είναι ριμοτομημένη με δρόμους πλάτους 10 μέτρων με όλες τις παροχές (ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ)και δεν έχει καμιά σχέση με δασική έκταση και ούτε προσβάλλει τον Υμηττό,απεναντίας εμείς τον προστατεύουμε γιατί μας αφορά περισσότερο από όλους τους κατοίκους του λεκανοπέδίου.
Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλούμε θερμά σκύψτε πάνω από πρόβλημα και δώστε άμεσα λύση.
Σας ευχαριστούμε πολύ.Εύχομαι σε εσάς προσωπικά και σε όλη την κυβέρνηση να σας δώσει ο Θεός φώτηση και δύναμη γι’αυτές τις δύσκολες για το έθνος μας στιγμές,να επιτύχετε στο έργο σας για το καλό όλων μας.
Με εκτίμηση
Σταματία Ζύγουρα
ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΥ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΑΝΑΛΗΨΗ» ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.
Γνωρίζετε πολλούς που στη δεκαετία του ΄60¨ αγόραζαν εκτός σχεδίου οικόπεδα, με άλλη πρόθεση, εκτός του να μπορέσουν να φτιάξουν εκεί το σπίτι τους;
Και μιλάμε για οικόπεδα γύρω στα 250 μ2.
Γνωρίζετε επίσης ότι εκείνη την εποχή, η Ελλάδα μέτραγε το πλήθος των μεταναστών της, που κατέφευγαν σε άλλες χώρες για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ όσοι έμεναν δεν είχαν τη πολυτέλεια της αγοράς για επένδυση;
Εκείνη τη εποχή αγοράστηκαν τα οικόπεδα μας, στη περιοχή «Ανάληψη» του Δήμου Γλυφάδας.
Τόσο η δική μας περιοχή, όσο και πολλές άλλες του λεκανοπεδίου, ήταν εκτός σχεδίου.
Τη διαφορά τη κάνει το γεγονός, ότι σήμερα όλες οι άλλες είναι στο σχέδιο, ενώ εμείς ακόμη παλεύουμε για να απαλλαγούμε από Ζώνες διαφορών ειδών, που το κράτος ορίζει για να προστατέψει τον Υμηττό και οι οποίες πάντα ξεκινούν από τα οικόπεδα μας και τα δεσμεύουν για δεκαετίες.
Στο νέο διάταγμα η περιοχή μας προορίζεται για γεωργικές χρήσεις.
Τι εννοείτε κύριοι ότι καταφέρατε μετά από πενήντα χρόνια, να αφήσετε άλυτο το στεγαστικό μου πρόβλήμα και διευθετήσατε την επαγγελματική μου αποκατάσταση;
Μήπως τώρα θα πρέπει να ασχοληθώ, με το πώς θα εξασφαλίσω άδεια λιανοπωλητή λαϊκής αγοράς, για να προωθώ τα κηπευτικά, που μου επιτρέπετε να παράγω στο οικόπεδο μου;
Ντροπή!!!!!
Ας σταματήσουν τα παιχνίδια με τα οικόπεδα μας.
Χαράξτε τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού εκεί που πραγματικά πρέπει να ξεκινούν. Βγάλτε τις ιδιοκτησίες μας εκτός Ζωνών και δεσμεύσεων.
Κανείς από μας δεν αγόρασε το οικόπεδο του πριν 50 χρόνια, με σκοπό να του επιτρέψετε σήμερα να το καλλιεργήσει!!!!!
Γιώργος
Οικοπεδούχος εκτός σχεδίου περιοχής « Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας.
ΤΑ 13 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΑΝΑΛΗΨΗ» ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Έλεος δεν μας φτάνει η οικονομική καταιγίδα, η ανεργία, η ανασφάλεια ;
Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις μπουλντόζες σας;
Έχετε καταλάβει που απευθύνεστε;
Εσείς είστε το κράτος «πρώτα για το πολίτη» που μας υποσχεθήκατε μέχρι να σας εμπιστευτούμε τη ψήφο μας;
Τη κατεδάφιση των νοικοκυριών μας περιμέναμε, όταν αφελώς σας πιστέψαμε;
Τι σας ωθεί σε τέτοιες κινήσεις;
Μήπως πιέζεστε και για τα σπίτια μας από Δ.Ν.Τ;
Ποιων συμφέροντα προστατεύετε πρώτα, αν όχι των βιοπαλαιστών και των μη προνομιούχων ;
Ποιος σας είπε ότι είμαστε καταπατητές και λωποδύτες και πρέπει να τιμωρηθούμε; Που ήταν το κράτος σας και το κάθε κράτος, όταν αγοράζαμε νόμιμα το μικρό οικόπεδο μας;
Γατί το κράτος σας εισέπραττε ότι φόρο αφορούσε αυτές τις αγοραπωλησίες αν δεν ήταν νόμιμες;
Γιατί το κράτος μας έβαλε σε διαδικασίες να «δηλώσουμε για να σώσουμε» τα σπίτια μας, αυτά που φτιάξαμε αυθαίρετα για να στεγάσουμε τις οικογένειες μας, αφού βαρεθήκαμε να σας περιμένουμε να μας εντάξετε στο σχέδιο πόλης και να κτίσουμε νόμιμα;
Γιατί εισπράττετε κάθε φορά χαράτσια, πρόστιμα, φόρους και ότι άλλο σκεφτόσαστε για αυτά τα σπίτια, γιαυτά τα οικόπεδα και σήμερα δεν μας εντοπίζετε στο χάρτη και δεν μας αναγνωρίζετε σαν υπαρκτό οικισμό 50 ετών;
Φτάνει πια ο εμπαιγμός, αφήστε μας ήσυχους να αντιμετωπίσουμε τα χιλιάδες καθημερινά προβλήματα μας.
Προστατέψτε μας όπως αρμόζει σε κάθε πολίτη. ΙΣΟΤΙΜΟ ΠΟΛΙΤΗ.
Μη μας υποτιμάτε, μη θίγετε την αξιοπρέπεια μας, συμβάλετε στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας.
Αποδεσμεύστε τις ιδιοκτησίες μας από κάθε Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ένταξης της περιοχής μας στο σχέδιο πόλης.
Οι οραματισμοί σας για την ανάπλαση του βουνού, ας κρατηθούν πέρα και έξω από τις ιδιοκτησίες μας.
Σπύρος
Κάτοικος εκτός σχεδίου περιοχής «ΑΝΑΛΗΨΗ» Δήμου Γλυφάδας.
ΑΙΤΗΣΗ
«Σύλλογος ανέγερσης τρισυπόστατου Ι.Ν.
«Αγ. Ραφαήλ κ.α.» Δήμου Ζωγράφου και
ανάπλασης της γύρω περιοχής»
Ιοκάστης 65 & Πλαστήρα 30,
Ν. Ζωγράφου, 157 72,
Αθήνα,
Τηλ/Φαξ: 210 7718687
ΠΡΟΣ
1. Υπουργό Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών
2. ΟΡΣΑ
Να συσχετιστεί με τα έγγραφα
1. υπ΄αρ. 2658/17-3-10 και 3957/19-04-10 Υπ.Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών
2. υπ΄αρ. 732 / 8-3-10 και 1237/19-04-10 ΟΡΣΑ
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Μ.Μ.Ε.
Περί
Δημόσια διαβούλευση του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.
Αθήνα 3 Μαΐου 2010
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Στα πλαίσια των σκοπών του συλλόγου μας, που είναι και η ανάπλαση της περιοχής Ζωγράφου, σας επισημαίνουμε τα κάτωθι:
1. Υπάρχει ανακολουθία μεταξύ του κειμένου του Π.Δ. και του χάρτη που το συνοδεύει. Τμήμα Δημόσιας Δασικής Έκτασης κηρυγμένης Αναδασωτέας, ενώ στο κείμενο έχει υπαχθεί στην Β προστατευόμενη ζώνη, στον χάρτη έχει αφεθεί εκτός Β ζώνης. Συγκεκριμένα στο κείμενο του υπό διαβούλευση Π.Δ. στην σελίδα 3 αναφέρεται «- Στη ζώνη Β εντάσσεται αδόμητη έκταση του Δήμου Ζωγράφου όπως αυτή φαίνεται στο χάρτη που συνοδεύει το παρόν ΠΔ, η οποία οριοθετείται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου (και ειδικότερα των επί αυτών ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων του εγκεκριμένου σχεδίου) και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης.» Ο χάρτης όμως δεν περιλαμβάνει όλη την έκταση του κειμένου, η οποία είναι Δημόσια Δασική και κυριγμένη Αναδασωτέα σύμφωνα με τα έγγραφα που σας έχουμε προσκομίσει με τις αιτήσεις μας υπ΄αρ. 2658/17-3-10 και 3957/19-04-10 Υπ.Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών και υπ΄αρ. 732 / 8-3-10 και 1237/19-04-10 ΟΡΣΑ.
Κατόπιν τούτου σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε να διορθωθεί ο λανθασμένος χάρτης και να εναρμονιστεί με το κείμενο. Επιθυμούμε όλη η έκταση που περικλείεται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης , να υπαχθεί στην Β ζώνη προστασίας.
2. Η προαναφερθείσα έκταση που περικλείεται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης και έχει ενταχθεί στην Β ζώνη προστασίας περιλαμβάνει δυο ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα Ο.Τ. 449 και Ο.Τ.447. Τα οικοδομικά τετράγωνα 449 και 447 είναι :
a. στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής) και του Δήμου Ζωγράφου και είναι
b. Δάσος-Δασική έκταση βάσει του εγγράφου υπ’ αρ. 4567/6-11-07 της Δ/σης Δασών Αν. Αττικής,
c. Δασική έκταση κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1934 βάσει του υπ. αρ. 5698/13-7-2007 έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης,
d. εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως σαν οικ. τετράγωνα 449 και 447 το 1989 με το Π.Δ. Φ.Ε.Κ. 63/6-2-89 , Φ.Ε.Κ. 166Δ/23-2-1987 και Φ.Ε.Κ. Ν287/Δ/11-4-1986 που έχουν υπογραφεί από τον ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ. και όχι από τον Υπουργό Γεωργίας, κατά παράβαση του άρθρου 49 παρ. 2 του Νόμου 998/1979, οπότε τα Π.Δ. είναι άκυρα. Οπότε η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως είναι παράνομη.
e. Επίσης η εν λόγω έκταση βρίσκεται με το ισχύον νομικό καθεστώς, εντός των ορίων της προστατευόμενης Β1 ζώνης Υμηττού βάσει του εγγράφου αρ. πρ. 781/8-4-2009 της Δ/νσης Πολεοδομίας Ζωγράφου το οποίο προσυπογράφει η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Αρχιτέκτων Πολεοδόμος κ. Μουτζαλιά Όλγα. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο στην σελ. 41 αναφέρεται ότι : « Η περιοχή του Δήμου μας που περικλείεται από τις οδούς Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης , Αλ. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου και Πανεπιστημιούπολη …… και περιλαμβάνει …. τα οικοδομικά τετράγωνα 449 και 447…… βρίσκεται …. εντός των ορίων της ζώνης Β1. ……… είναι απαραίτητο να εξαιρεθεί ολόκληρη η ως άνω περιοχή από την Β1 ζώνη προστασίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στα οικοδομικά τετράγωνα οι ιδιοκτησίες με την ένταξή τους στο όριο προστασίας στο οποίο δεν επιτρέπεται η χρήση της κατοικίας δεν μπορούν να βγάλουν ούτε οικοδομική άδεια αλλαγή χρήσης ούτε καν επισκευών.» Δηλαδή, τα οικοδομικά τετράγωνα 449 και 447 βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας Β1 του δάσους του Υμηττού και η προστασία αυτή υπερέχει της ένταξης στο σχέδιο πόλεως.
Με άλλα λόγια τα οικοδομικά τετράγωνα 449 και 447 που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως δίχως την απαιτούμενη υπογραφή του Υπ. Γεωργίας, παραμένουν δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες και προστατευόμενη Β1 ζώνη Υμηττού.
Όλα τα σχετικά έγγραφα που επικαλούμαστε σας τα έχουμε προσκομίσει με τα έγγραφα υπ΄αρ. 2658/17-3-10 Υπ.Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών και υπ΄αρ. 732 / 8-3-10 ΟΡΣΑ.
Κατόπιν όλων αυτών σας παρακαλούμε να προσδιορίσετε με απόλυτη σαφήνεια στο νέο Π.Δ. ότι στα εν λόγω ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα 447 και 449 απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προτείνουμε σαν εναλλακτική λύση να διευκρινιστεί με απόλυτη σαφήνεια ότι θα ακολουθήσουν τους όρους δόμησης που έχουν οριστεί για την Β ζώνη (δηλ. ότι χρειάζονται ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας τα 40 στρέμματα. Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,2 και το ποσοστό κάλυψης σε 15% κ.λ.π.).
3. Παρακαλούμε όπως συμπληρωθεί στο Π.Δ. ότι η Β ζώνη Υμηττού καθορίζεται και ως περιοχή για ανέγερση μικρών Ιερών Ναών έως 49 τ.μ.. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει ο Σύλλογός μας επιθυμεί να κτίσει έναν μικρό Ι.Ν. 45τ.μ. στην προαναφερθείσα Δημόσια Δασική έκταση η οποία περικλείεται από τους δρόμους Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα και Ιοκάστης. Έχουμε λάβει μέχρι σήμερα τις θετικές εισηγήσεις του Δασαρχείου Πεντέλης, Δ/νσης Δασών Αν. Αττικής, ΟΡΣΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ (που σας επισυνάψαμε στο έγγραφο υπ΄αρ. 2658/17-3-10 Υπ.Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών και υπ΄αρ. 732 / 8-3-10 και ΟΡΣΑ.). Ο τέως Γ. Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής κ. Μανιάτης δεν ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για τον Ι.Ν.. Κατόπιν τούτου προσφύγαμε στο Συμβούλιο της επικρατείας και η υπόθεση εκδικάστηκε στις 17 Μαρτίου 2010 και λάβαμε θετική εισήγηση από την δικαστή κ. Τριπολιτσίωτη. Εν αναμονή της εκδόσεως της αποφάσεως από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εκτός απροόπτου θα μας δικαιώσει και θα επιτρέψει την ανέγερση του μικρού Ι.Ν. 45τ.μ., σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στο νέο Π.Δ. την δυνατότητα να κτίζονται μικροί Ι.Ν. κάτω των 49 τ.μ. στην Β Ζώνη Υμηττού. Σαν εναλλακτική λύση προτείνουμε να επιτρέπονται μικροί ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ Ι.Ν. κάτω των 49 τ.μ., προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πνευματικές και ψυχικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε στον Δήμο Ζωγράφου πληθυσμό άνω των 160.000 και μόνο 4 ενορίες.
Σας παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπ΄ όψιν σας τα αιτήματά μας.
Θερμή παράκληση να φροντίσετε, όπως τηρηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Εάν αρθεί η προστασία από την έκταση των 17 στρεμμάτων θα ασκήσουμε όλα τα έννομα δικαιώματά μας και θα κινηθούμε δικαστικώς.
Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου
Δρ. Βίκτωρ Γ. Παπαγιαννόπουλος
ΑΙΤΗΣΗ
«Σύλλογος ανέγερσης τρισυπόστατου Ι.Ν.
«Αγ. Ραφαήλ κ.α.» Δήμου Ζωγράφου και
ανάπλασης της γύρω περιοχής»
Ιοκάστης 65 & Πλαστήρα 30,
Ν. Ζωγράφου, 157 72,
Αθήνα,
Τηλ/Φαξ: 210 7718687
ΠΡΟΣ
1. Υπουργό Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών
2. ΟΡΣΑ
Να συσχετιστεί με τα έγγραφα
1. υπ΄αρ. 2658/17-3-10 και 3957/19-04-10 Υπ.Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών
2. υπ΄αρ. 732 / 8-3-10 και 1237/19-04-10 ΟΡΣΑ
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Μ.Μ.Ε.
Περί
Δημόσια διαβούλευση του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.
Αθήνα 3 Μαΐου 2010
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Στα πλαίσια των σκοπών του συλλόγου μας, που είναι και η ανάπλαση της περιοχής Ζωγράφου, σας επισημαίνουμε τα κάτωθι:
1. Υπάρχει ανακολουθία μεταξύ του κειμένου του Π.Δ. και του χάρτη που το συνοδεύει. Τμήμα Δημόσιας Δασικής Έκτασης κηρυγμένης Αναδασωτέας, ενώ στο κείμενο έχει υπαχθεί στην Β προστατευόμενη ζώνη, στον χάρτη έχει αφεθεί εκτός Β ζώνης. Συγκεκριμένα στο κείμενο του υπό διαβούλευση Π.Δ. στην σελίδα 3 αναφέρεται «- Στη ζώνη Β εντάσσεται αδόμητη έκταση του Δήμου Ζωγράφου όπως αυτή φαίνεται στο χάρτη που συνοδεύει το παρόν ΠΔ, η οποία οριοθετείται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου (και ειδικότερα των επί αυτών ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων του εγκεκριμένου σχεδίου) και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης.» Ο χάρτης όμως δεν περιλαμβάνει όλη την έκταση του κειμένου, η οποία είναι Δημόσια Δασική και κυριγμένη Αναδασωτέα σύμφωνα με τα έγγραφα που σας έχουμε προσκομίσει με τις αιτήσεις μας υπ΄αρ. 2658/17-3-10 και 3957/19-04-10 Υπ.Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών και υπ΄αρ. 732 / 8-3-10 και 1237/19-04-10 ΟΡΣΑ.
Κατόπιν τούτου σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε να διορθωθεί ο λανθασμένος χάρτης και να εναρμονιστεί με το κείμενο. Επιθυμούμε όλη η έκταση που περικλείεται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης , να υπαχθεί στην Β ζώνη προστασίας.
2. Η προαναφερθείσα έκταση που περικλείεται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης και έχει ενταχθεί στην Β ζώνη προστασίας περιλαμβάνει δυο ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα Ο.Τ. 449 και Ο.Τ.447. Τα οικοδομικά τετράγωνα 449 και 447 είναι :
a. στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής) και του Δήμου Ζωγράφου και είναι
b. Δάσος-Δασική έκταση βάσει του εγγράφου υπ’ αρ. 4567/6-11-07 της Δ/σης Δασών Αν. Αττικής,
c. Δασική έκταση κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1934 βάσει του υπ. αρ. 5698/13-7-2007 έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης,
d. εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως σαν οικ. τετράγωνα 449 και 447 το 1989 με το Π.Δ. Φ.Ε.Κ. 63/6-2-89 , Φ.Ε.Κ. 166Δ/23-2-1987 και Φ.Ε.Κ. Ν287/Δ/11-4-1986 που έχουν υπογραφεί από τον ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ. και όχι από τον Υπουργό Γεωργίας, κατά παράβαση του άρθρου 49 παρ. 2 του Νόμου 998/1979, οπότε τα Π.Δ. είναι άκυρα. Οπότε η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως είναι παράνομη.
e. Επίσης η εν λόγω έκταση βρίσκεται με το ισχύον νομικό καθεστώς, εντός των ορίων της προστατευόμενης Β1 ζώνης Υμηττού βάσει του εγγράφου αρ. πρ. 781/8-4-2009 της Δ/νσης Πολεοδομίας Ζωγράφου το οποίο προσυπογράφει η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Αρχιτέκτων Πολεοδόμος κ. Μουτζαλιά Όλγα. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο στην σελ. 41 αναφέρεται ότι : « Η περιοχή του Δήμου μας που περικλείεται από τις οδούς Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης , Αλ. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου και Πανεπιστημιούπολη …… και περιλαμβάνει …. τα οικοδομικά τετράγωνα 449 και 447…… βρίσκεται …. εντός των ορίων της ζώνης Β1. ……… είναι απαραίτητο να εξαιρεθεί ολόκληρη η ως άνω περιοχή από την Β1 ζώνη προστασίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στα οικοδομικά τετράγωνα οι ιδιοκτησίες με την ένταξή τους στο όριο προστασίας στο οποίο δεν επιτρέπεται η χρήση της κατοικίας δεν μπορούν να βγάλουν ούτε οικοδομική άδεια αλλαγή χρήσης ούτε καν επισκευών.» Δηλαδή, τα οικοδομικά τετράγωνα 449 και 447 βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας Β1 του δάσους του Υμηττού και η προστασία αυτή υπερέχει της ένταξης στο σχέδιο πόλεως.
Με άλλα λόγια τα οικοδομικά τετράγωνα 449 και 447 που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως δίχως την απαιτούμενη υπογραφή του Υπ. Γεωργίας, παραμένουν δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες και προστατευόμενη Β1 ζώνη Υμηττού.
Όλα τα σχετικά έγγραφα που επικαλούμαστε σας τα έχουμε προσκομίσει με τα έγγραφα υπ΄αρ. 2658/17-3-10 Υπ.Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών και υπ΄αρ. 732 / 8-3-10 ΟΡΣΑ.
Κατόπιν όλων αυτών σας παρακαλούμε να προσδιορίσετε με απόλυτη σαφήνεια στο νέο Π.Δ. ότι στα εν λόγω ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα 447 και 449 απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προτείνουμε σαν εναλλακτική λύση να διευκρινιστεί με απόλυτη σαφήνεια ότι θα ακολουθήσουν τους όρους δόμησης που έχουν οριστεί για την Β ζώνη (δηλ. ότι χρειάζονται ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας τα 40 στρέμματα. Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,2 και το ποσοστό κάλυψης σε 15% κ.λ.π.).
3. Παρακαλούμε όπως συμπληρωθεί στο Π.Δ. ότι η Β ζώνη Υμηττού καθορίζεται και ως περιοχή για ανέγερση μικρών Ιερών Ναών έως 49 τ.μ.. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει ο Σύλλογός μας επιθυμεί να κτίσει έναν μικρό Ι.Ν. 45τ.μ. στην προαναφερθείσα Δημόσια Δασική έκταση η οποία περικλείεται από τους δρόμους Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα και Ιοκάστης. Έχουμε λάβει μέχρι σήμερα τις θετικές εισηγήσεις του Δασαρχείου Πεντέλης, Δ/νσης Δασών Αν. Αττικής, ΟΡΣΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ (που σας επισυνάψαμε στο έγγραφο υπ΄αρ. 2658/17-3-10 Υπ.Περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών και υπ΄αρ. 732 / 8-3-10 και ΟΡΣΑ.). Ο τέως Γ. Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής κ. Μανιάτης δεν ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για τον Ι.Ν.. Κατόπιν τούτου προσφύγαμε στο Συμβούλιο της επικρατείας και η υπόθεση εκδικάστηκε στις 17 Μαρτίου 2010 και λάβαμε θετική εισήγηση από την δικαστή κ. Τριπολιτσίωτη. Εν αναμονή της εκδόσεως της αποφάσεως από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εκτός απροόπτου θα μας δικαιώσει και θα επιτρέψει την ανέγερση του μικρού Ι.Ν. 45τ.μ., σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στο νέο Π.Δ. την δυνατότητα να κτίζονται μικροί Ι.Ν. κάτω των 49 τ.μ. στην Β Ζώνη Υμηττού. Σαν εναλλακτική λύση προτείνουμε να επιτρέπονται μικροί ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ Ι.Ν. κάτω των 49 τ.μ., προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πνευματικές και ψυχικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε στον Δήμο Ζωγράφου πληθυσμό άνω των 160.000 και μόνο 4 ενορίες.
Σας παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπ΄ όψιν σας τα αιτήματά μας.
Θερμή παράκληση να φροντίσετε, όπως τηρηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Εάν αρθεί η προστασία από την έκταση των 17 στρεμμάτων θα ασκήσουμε όλα τα έννομα δικαιώματά μας και θα κινηθούμε δικαστικώς.
Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου
Δρ. Βίκτωρ Γ. Παπαγιαννόπουλος
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιόχης της Τερψιθέας και έχοντας έννομο
συμφέρον που θίγεται απο το σχέδιο νόμου,σας πάρακαλω να το επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη:
-Την ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
-Την α/21-11-2008 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας,που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού
Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης
-Καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει
και αφού εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας απο την Ζώνη Β να την
εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δεν θα δυσχεράνει με
κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού(η έκταση είναι
πολύ μικρή,μόλις370 στρέμματα μαζι με τους ήδη ρυμοτομημένους δρόμους της,έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστκά)και θα καταδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί,βάζοντας τέλος στην μακρόχρονη ταλαιπωρία τους.
Η μητέρα μας πριν ακόμη παντρευτεί, δουλεύοντας σκληρά και με τις λίγες οικονομίες της, κατάφερε και αγόρασε ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Γλυφάδα στη περιοχή « Ανάληψη», με το όνειρο να φτιάξει εκεί το σπίτι της οικογένειας της.
Όταν έφτιαξε την οικογένεια της δηλ εμάς τρία κορίτσια ηλικίας σήμερα 20 – 26 χρονών, ευτυχώς υπήρχε το σπίτι της γιαγιάς μας, για να τη στεγάσει.
Οι γονείς μας κατάφεραν με χίλιους κόπους να μας μεγαλώσουν και να μας σπουδάσουν. Σήμερα και εμείς είμαστε έτοιμες να φτιάξουμε τις οικογένειες και τα σπίτια μας. Πιστεύαμε ότι σε αυτό το οικόπεδο, που δεν στάθηκε τρόπος τόσα χρόνια να φτιαχτεί νόμιμα το πατρικό μας, θα μπορούσαμε εμείς να φτιάξουμε τα σπιτικά μας. Ώσπου μαθαίνουμε ότι για άλλη μια φορά, θα πρέπει να το ξεχάσουμε, γιατί το οικόπεδο μας θα πρέπει να μπει σε ζώνη προστασίας Υμηττού.
Ως πότε θα πρέπει να υπάρχει εάν πρόσχημα για να μη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι που αγοράστηκε νόμιμα από τους γονείς μας πριν τόσα πολλά χρονιά, με σκοπό να φτιάξουν μέσα ένα σπίτι;
Αποδεσμεύστε τα οικόπεδα μας από τις χρήσεις που προτείνετε. Γιατί ούτε στο βουνό είναι, ούτε το θίγουν και κυρίως γιατί είναι οικόπεδα βιοπαλαιστών, που αγοράστηκαν νόμιμα για στεγάσουν οικογένειες.
Ευχαριστώ
Νικολίνα
Οικοπεδούχος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το Π.Δ. προστασίας του Υμηττού και σε ότι αφορά τους εκτός σχεδίου οικισμούς στην Γλυφάδα Αττικής, οι οποίοι σύμφωνα με την πρότασή σας εντάσσονται στην Β΄ ζώνη και ένα μικρό τμήμα των οικισμών Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών στην Α ζώνη σας γνωρίζω τα παρακάτω:
Το πρώτο που πρέπει να σας επισημάνω είναι ότι οι περιοχές στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Γλυφάδας είναι α) η έκταση των μελών του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Στρατιωτικών, β) η έκταση των μελών του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καφεπωλών ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’ και γ) η έκταση των μελών του Συλλόγου Η ΠΡΟΟΔΟΣ που περιλαμβάνει τις εκτάσεις στο Γύρισμα Τερψιθέας και την Ανάληψη.
Οι μικροϊδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών (να ληφθεί υπ΄ όψη ότι έκαστο αγροτεμάχιο α) στην έκταση των οικοπεδούχων του Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων έχει εμβαδόν 276 μέτρα, β) στην έκταση του Συνεταιρισμού Καφεπωλών έχει εμβαδόν 389 μ2 και γ) στην έκταση του Συλλόγου Πρόοδος (Γυρίσματος Τερψιθέας – Αναλήψεως) έχει εμβαδόν 200 μ2), δεν διεκδικούν ούτε σπιθαμή γης από τον Υμηττό και δεν έχουν καμιά σχέση με τον ορεινό όγκο του Υμηττού που επιδιώκεται την προστασία του. Διεκδικούν μόνο ό,τι έχουν αγοράσει με νόμιμα συμβόλαια. Οι οικιστικοί αυτοί θύλακες δεν διαφέρουν ως προς την μορφολογία του εδάφους και την κλίση σε τίποτε από την εντός σχεδίου περιοχή μάλιστα οι εντός σχεδίου δρόμοι συνεχίζουν στις εκτάσεις αυτές με την ίδια ονομασία και έχουν όλες τις δημοτικές λειτουργίες.
Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό – δασικό αυτό είναι λυμένο από τον χρόνο πώλησης και αγοράς των εκτάσεων, δηλαδή από τη δεκαετία του 1950, αφού οι εκτάσεις αυτές με την έγκριση, την ενεργή συμμετοχή και την τεράστια οικονομική απολαβή του Κράτους πωλήθηκαν ως αγροτικές και για οικιστική αξιοποίηση. Όταν προ τριακονταετίας ανακινήθηκε το θέμα, επιλύθηκε οριστικά και τελεσίδικα καθόσον οι εκτάσεις αυτές έχουν κριθεί δικαστικά ότι είναι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΗ ΔΑΣΙΚΕΣ. Οι εκτάσεις αυτές εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες αλλά και στους οδικούς χάρτες της περιοχής (Βιβλίο ΕΛΠΑ) και είναι ρυμοτομημένες, με δρόμους, υποδομή, δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, με μεγάλο αριθμό κτισμάτων που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση και σε αυτά τα πρόχειρα και αμφιβόλου καταλληλότητας κτίρια, συνεπεία της ανικανότητας του κράτους να λύσει προβλήματα μένουν οικογένειες κάτω από άθλιες συνθήκες, οικοδομικά τετράγωνα, η ρυμοτομία τους δε είναι όμοια με την εντός σχεδίου περιοχή, με την οποία αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.
Οφείλω να ομολογήσω ότι τον χάρτη του όρους Υμηττός που αναρτήσατε στο διαδίκτυο εμφανίζει μεν τον Υμηττό, αλλά δεν παρουσιάζει την σημερινή αληθινή και πραγματική κατάσταση των παραπάνω περιοχών αυτών, για τις οποίες ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει θετικά για πάνω από τρεις δεκαετίες με αλλεπάλληλες αποφάσεις του που σας έχουν έκτοτε αποσταλεί και ζητεί απεγνωσμένα την τακτοποίησή τους με μετάθεση των ζωνών και την πολεοδομική τους ενεργοποίηση.
Από το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που δόθηκε σε διαβούλευση καταλαβαίνει κανείς ότι οι δημιουργοί του, ή είναι εκτός πραγματικότητας, ή εθελοτυφλούν. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας έχει διορίσει διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο. Η επιτροπή αυτή πλαισιωμένη από αντιπρόσωπο του κ. Δημάρχου της Γλυφάδας επιδιώξαμε προ της έναρξης της διαβούλευσης και συναντήσαμε τους αρμόδιους στον ΟΡΣΑ, εκθέσαμε τις απόψεις μας, αλλά αντιμετωπίσαμε την άρνηση συνεργασίας και την αδιαφορία τους.
Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα που περιμένει τη λύση του για 60 ολόκληρα χρόνια;; Άραγε μήπως η διαβούλευση είναι για τα προσχήματα;
Το πρόβλημα των μικροϊδιοκτητών αυτών είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να επιλυθεί με υπεκφυγές και έλλειψη συνεργασίας με τον κατ΄ εξοχήν αρμόδιο για την περιοχή του Δήμο Γλυφάδας. Διερωτόμαστε γιατί συνεχώς ζητάτε τη γνώμη του αρμόδιου Δήμου μας, τη στιγμή που αβασάνιστα και εκ των προτέρων όχι μόνο προτείνετε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που σας ζητούν, αλλά και οι αποφάσεις σας ομοίως είναι αντίθετες από τις προτάσεις του.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κατά ποιο τρόπο μελετήθηκε από τον ΟΡΣΑ το θέμα και ποια η αναγκαιότητα τροποποίησης του Π.Δ. Η επιχειρούμενη ωραιοποίηση, ότι δήθεν με το Προεδρικό αυτό Διάταγμα επιδιώκεται η προστασία του Υμηττού, μόνο αληθής δεν είναι, αφού οι μικροϊδιοκτησίες αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με τον Υμηττό και εν τέλει δεν προβλέπεται τι θα απογίνουν οι νόμιμες ιδιοκτησίες όλων αυτών των μικροϊδιοκτητών που είναι οι παραπλανηθέντες και για εξήντα ολόκληρα χρόνια κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση εξαπαττούμενοι από τους εκάστοτε αρμόδιους. Οι περιοχές αυτές στη Γλυφάδα μένουν πάλι στην Β’ ζώνη και ένα τμήμα της έκτασης των Πολιτικών Υπαλλήλων και των Καφεπωλών στην Α’ Ζώνη. Και αυτό που προτείνετε λύνει κάποιο πρόβλημα; Γιατί και προηγούμενα (Π.Δ 544/78) οι περιοχές αυτές έτσι ήταν. Και για ποιο λόγο να αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα; Για να απαιτούνται αντί για 20 στρέμματα προς οικοδόμηση που προέβλεπε η ρύθμιση του 1978 για τη Β’ ζώνη, 40 στρέμματα; Κύριοι αυτό που εξυφαίνεται είναι παιδαριώδες, το θέμα των αγροτεμαχίων εκτός Σχεδίου στη Γλυφάδα είναι σοβαρότατο και απαιτεί το ίδιο σοβαρή μελέτη και λύση. Δηλαδή μου λέτε ότι π.χ. στην έκταση του Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων που έχει εμβαδόν το τμήμα που περιλαμβάνεται στην Β’ ζώνη περί τα 80 στρέμματα (αγροτεμάχια και δρόμοι) θα πρέπει να πουληθούν όλα σε δυο ιδιοκτήτες ανά 40 στρέμματα σε έκαστο ή σε ένα ολόκληρη η έκταση, να καταργηθούν οι δρόμοι, Μαυρομιχάλη, Πετμεζά, Ζαϊμη, Νικηταρά, Κονίτσης, Πορταριάς, Ομαλού, να γκρεμιστούν τα σπίτια και η υπάρχουσα υποδομή σε δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ για να κτιστούν εκπαιδευτήρια; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ αφού δεν αρκεί εσείς να αποφασίσετε, αλλά πρέπει να υπάρχει και η συναίνεση των ιδιοκτητών της εκτάσεως. Αν έχετε πάρει οριστικές αποφάσεις τι την θέλετε την διαβούλευση;
Επί πλέον η έκταση του Συνεταιρισμού Καφεπωλών επειδή έχει εμβαδόν 35 στρέμματα θα μπορέσει να οικοδομηθεί ποτέ κατά τους ορισμούς Σας; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Αυτό που πρέπει να σας ρωτήσω είναι, γιατί όταν κτιστεί εκπαιδευτήριο ή δεν ξέρω τι σκέπτεστε ότι πρέπει να κτιστεί στη προτεινόμενη Β΄ ζώνη, προστατεύετε τάχα το περιβάλλον και αντίστοιχα το περιβάλλον δεν προστατεύεται όταν μετατεθούν οι ζώνες και ενεργοποιηθεί πολεοδομικά η μικρή αυτή περιοχή, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα των αυθαιρέτων στον Δήμο της Γλυφάδας;
Πρέπει να γνωρίζετε ότι με οποιαδήποτε ρύθμιση επιδιώκετε να δράσετε πλην της μετάθεσης των ζωνών και της πολεοδομικής ενεργοποίησης των περιοχών των αγροτεμαχίων αυτών ματαιοπονείτε, οτιδήποτε δε αντίθετο κάνετε είναι άσκοπο και περιττό.
Κύριοι-ες, αν δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα των εκτός σχεδίου οικοπέδων στη Γλυφάδα, παρατήστε τα γιατί στο τέλος εκτός του ότι θα αντιμετωπίσετε την οργή των μικροϊδιοκτητών, θα γελοιοποιηθείτε.
Είναι σαφές ότι με τις σκέψεις-προτάσεις που αναρτήσατε στο διαδίκτυο διαιωνίζεται ένα πρόβλημα, που έπρεπε να επιλυθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος, αφού στις νόμιμες ιδιοκτησίες των περιοχών αυτών, που ζητούν τακτοποίηση, υπάρχει συνεχής άφιξη προσκολλώμενων (καλοθελητών) καταπατητών, οι οποίοι με τις για πολλά έτη παράνομες επενέργειές τους (περιφράξεις, αυθαίρετα κ.λ.π.) δημιουργούν σε βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών και του Δήμου μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Δημοτικά Συμβούλια της Γλυφάδας, τα οποία, με τους επικεφαλείς τους Δημάρχους από 30ετίας και πλέον αγωνίζονται για την τακτοποίηση των οικοπέδων αυτών στα ανατολικά όρια του Δήμου. Τι ζητούν με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις τους που σας έχουν υποβληθεί αρμοδίως; Να μετακινηθούν οι ζώνες του Π.Δ. 544/1978, τόσο, ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο τα οικοπεδοποιημένα τμήματα των εκτάσεων αυτών, που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 400 στρέμματα (αγροτεμάχια και δρόμοι συν κοινόχρηστοι χώροι) και έτσι να οριοθετηθεί οριστικά η πόλη της Γλυφάδας με τον Υμηττό.
Το Διάταγμα για τις Ζώνες του Υμηττού 544/1978 όπως αποδεικνύεται έγινε επί χάρτου και δεν αποτύπωνε την πραγματική υπάρχουσα τότε οικιστική κατάσταση. Είναι βέβαιο ότι διαστρέβλωνε την πραγματικότητα, αφού, ενώ οι εκτάσεις αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ορεινό όγκο του όρους Υμηττός, εντάχθηκαν στις ζώνες Υμηττού. Όμως, κανείς, ποτέ δεν εξήγησε με ποια κριτήρια τοποθετήθηκαν οι ζώνες αυτές και γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η πραγματική οικοπεδοποιημένη κατάσταση και τα υπάρχοντα σπίτια όπου διέμενε κόσμος ή εν πάσει περιπτώσει, γιατί, αφού τα τμήματα αυτά περιελήφθησαν στις ζώνες εν συνεχεία νομιμοποιήθηκαν τα υπάρχοντα σε αυτά κτίσματα. Κατά συνέπεια και αυτοί που έκαναν τις Ζώνες αυτές και περιέλαβαν τα οικόπεδα αυτά σε αυτές, δεν μπορούσαν να μην αποδεχθούν το λάθος τους και για αυτό αμέσως το έτος 1978 και εν συνεχεία τα έτη 1983, 2004, τις αγνόησαν επιδεικτικά νομιμοποιώντας τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε αυτές και παρέχοντας σε αυτά ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Παρά ταύτα, δυστυχώς, το διάταγμα των Ζωνών απετέλεσε τροχοπέδη για 30 ολόκληρα χρόνια στην επίλυση του προβλήματος των νόμιμων ιδιοκτησιών, που ήταν και είναι η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως.
Επειδή ζούμε σε ένα συντεταγμένο κράτος με νόμους και προκαθορισμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες, στα εξήντα χρόνια που οι μικροϊδιοκτήτες περιμένουν την επίλυση του προβλήματός μας έχουμε λάβει όλα τα νόμιμα και δικαστικά έγγραφα που εκθέσαμε παραπάνω και τα οποία μας επιτρέπουν, όχι μόνο να ελπίζουμε αλλά και να απαιτούμε σθεναρά και με αγανάκτηση την μετάθεση των ζωνών από τα αγροτεμάχια αυτά και την πολεοδομική ενεργοποίησή τους.
Ακούσαμε το επιχείρημα ότι το 1998 το ΣτΕ έκανε παρατηρήσεις σχετικά με την τότε μελετώμενη μετάθεση των Ζωνών, για την εν συνεχεία πολεοδομική ενεργοποίηση των περιοχών αυτών στη Γλυφάδα. Η σκέψη που εξέφρασε το ΣτΕ, ήταν, ότι δεν συμφωνεί για την μετάθεση των Ζωνών και ουδέν έτερον. Όμως έχουμε σοβαρές αμφιβολίες ως προς τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και τούτο διότι, η απάντηση του ΣτΕ ήταν σύμφωνη με αυτά που παρουσίασε το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και ο τότε ΟΡΣΑ. Σήμερα όμως με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν υποβληθεί τόσο από μας όσο και από τον Δήμο Γλυφάδας στον ΟΡΣΑ και ΥΠΕΚΑ, είναι απόλυτα βέβαιο ότι το ΣτΕ θα δικαιώσει τους μικροϊδιοκτήτες και θα δεχθεί την εξαίρεση των αγροτεμαχίων αυτών από τις ζώνες που προτείνονται.
Κατά συνέπεια, το βέβαιο είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είναι τροχοπέδη στην επίλυση του προβλήματος όπως παραπλανητικά διαδίδεται. Όταν το 1998 δεν συμφώνησε για την μετάθεση Ζωνών στη Γλυφάδα, είναι βέβαιο ότι δεν είχε υπόψη του τα πλήρη στοιχεία για την πραγματική κατάσταση, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα τεχνικά και ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν, αλλά και στις μελέτες που σήμερα έχουν γίνει και αποδεικνύουν την ανάγκη τακτοποίησης των τμημάτων αυτών με εξαίρεσή τους από τις ζώνες προστασίας του Υμηττού .
Οι αρμόδιοι παρά την αρνητική συμπεριφορά που επιδεικνύουν στην επίλυση του προβλήματος το γνωρίζουν κάλλιστα, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε τους λόγους που δεν επιθυμούν την οριστική και σύμφωνα με το δίκαιο και την ηθική επίλυσή του. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τους συλλογισμούς και τις μύχιες σκέψεις αυτών που θέλουν τις εκτάσεις αυτές, οι οποίες ενώ πουλήθηκαν για οικιστική αξιοποίηση και το κράτος εισέπραξε και εισπράττει ακόμη και σήμερα από τις συνεχείς μεταβιβάσεις, να τις μετατρέψουν σε αγρούς, στους οποίους θα επιτρέπεται η οικοδόμηση γεωργικών αποθηκών!!!!!! Και πως θα συνδυαστεί η χρήση αυτή με τα υπάρχοντα αυθαίρετα – αποκλειστικές κατοικίες, που με τις ευλογίες του κράτους αναγνωρίστηκαν και νομιμοποιήθηκαν; Αυτή τη φορά δεν πρέπει να κλείσει κανείς τα μάτια. Είναι βέβαιο αλλά και αναγκαίο να λυθεί το πρόβλημα των μικροϊδιοκτητών και των οικιστών στις παραπάνω εκτάσεις. Όλοι θέλουν προτείνουν τον τρόπο για την επίλυσή του. Ο Δήμος Γλυφάδας έχει θέσει σε προτεραιότητα την επίλυσή του. Γιατί ο ΟΡΣΑ και το ΥΠΕΚΑ ενώ έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Δήμου Γλυφάδας και τις μελέτες που τους δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην οριστική επίλυση του προβλήματος δεν το πράττουν; Για το λόγο αυτό κοιτάξτε να δώσετε λύση στο πρόβλημα που το ίδιο το κράτος με την μέχρι σήμερα ανεύθυνη πολιτική του έχει δημιουργήσει και δυστυχώς διατηρεί.
Για την αναγκαία ενημέρωσή σας παραθέτω τα στοιχεία για τις νόμιμες εκτάσεις που έχουν στην κυριότητά τους τα μέλη των ανωτέρω Συνεταιρισμών και Συλλόγου και είναι τα εξής:
1. Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Στρατιωτικών έχει συσταθεί με την υπ΄ αριθμόν 42.267/1689/7-10-1949 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Σκοπός του ήταν η εξεύρεση εκτάσεως, η αγορά της και η διανομή της στα μέλη του για οικιστική αξιοποίηση. Και τώρα πλέον η ένταξη των εκτός σχεδίου οικοπέδων στο σχέδιο πόλεως
Προς τούτο αγόρασε στην περιοχή ΠΥΡΝΑΡΙ ΠΑΛΑΙΑ ΚΟΝΑΚΙΑ στη Γλυφάδα Αττικής έκταση 418,844 στρεμμάτων με το υπ’ αριθμόν 8.660/1951 συμβόλαιο του συμ/φου Αθηνών Ρήγα Γαρταγάνη που έχει μεταγραφεί νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών στον τόμο 1461 και αριθμό 344. Η έκταση αυτή κατατμημένη σε οικόπεδα και οικοδομικά τετράγωνα, φαίνεται στο σχεδιάγραμμα του μηχανικού Αντωνίου Παπαευθυμίου που είναι συνημμένο στο 3.416/28-4-1952 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Διονυσίου Λιβέρη, όπως αυτό συμπληρώθηκε από τον μηχανικό Κων/νο Κατσαρό με το από 24-4-1956 ρυμοτομικό διάγραμμα το οποίο έχει προσαρτηθεί στην υπ’ αριθμόν 18.487/1958 πράξη του συμβολαιογράφου Αθηνών Γεωργίου Σταματάκου, σε συνδυασμό και με το προσαρτημένο στην υπ’ αριθμόν 20.109 πράξη του ίδιου συμβολαιογράφου σχεδιάγραμμα του ίδιου μηχανικού. Για την αγορά της εκτάσεως αυτής οι δικαιοπάροχοι του Συνεταιρισμού εξασφάλισαν όλες τις από το νόμο προβλεπόμενες άδειες για την κατάτμηση και πώληση της.
Συγκεκριμένα :
Α) Πληρώθηκε το ειδικό τέλος εποικισμού,
Β) Επιτράπηκε στους δικαιοπαρόχους του να πωλήσουν έκταση 460 στρεμμάτων στο Συνεταιρισμό με την υπ’ αριθμόν 103.814 της 6-6-1951 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 7.948 της 7 Ιουνίου 1951 φύλλο της εν Αθήναις εκδιδομένης ημερησίας εφημερίδος «Το ΒΗΜΑ»,
Γ) Ο Συνεταιρισμός ζήτησε και έλαβε την απόφαση 208.793/14-11-1952 του Υπουργού Γεωργίας σύμφωνα με την οποία ήρθη η απαγόρευση και επιτράπηκε στο Συνεταιρισμό να προβεί σε κατάτμηση και μεταβίβαση στα μέλη του της μείζονος εκτάσεως 418 στρεμμάτων, της σχετικής αποφάσεως δημοσιευθείσης νομίμως στην εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ της 19-11-1952 το οποίο και έκανε αφού έκτοτε έχουν μεταβιβάσει στα μέλη του όλα τα αγροτεμάχια αυτά.
Από την έκταση που αγόρασε ο Συνεταιρισμός τα 2/3 της εκτάσεώς της όπως ήταν ρυμοτομημένη εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως με το Βασιλικό Διάταγμα από 11-5-1960 ΦΕΚ 66/24-5-1960 τεύχος Δ. (μέχρι την οδό Παπαφλέσσα).
Το υπόλοιπο τμήμα του Συνεταιρισμού που περικλείεται από τους δρόμους Παπαφλέσσα, Ανοίξεως, Καλογήρου Σαμουήλ, Ανώνυμη και Μετσόβου παρέμεινε εκτός σχεδίου μέχρι σήμερα.
Παρά το ότι η έκταση αυτή πωλήθηκε ως αγροτική και για οικιστική αξιοποίηση και δεν υπήρξε ποτέ θέμα δασικό, το έτος 1981 αναρτήθηκαν οι δασικοί πίνακες και δασικοί χάρτες της περιοχής Γλυφάδας Αττικής και εκεί περιλήφθηκε ολόκληρη η εκτός σχεδίου έκταση του Συνεταιρισμού και έκτοτε εθεωρείτο δημόσια δασική διακατεχόμενη έκταση. Ο Συνεταιρισμός αλλά και μεμονωμένοι οικοπεδούχοι άσκησαν αντιρρήσεις κατά του δασικού κτηματικού χάρτη και πίνακα ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο με την υπ΄ αριθμόν 380/1984 απόφασή του έκρινε ότι η ολόκληρη η έκταση του Συνεταιρισμού δεν είναι ούτε δημόσια, ούτε δασική και διέταξε την διόρθωση του δασικού κτηματικού χάρτη και πίνακα.
Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως αυτής (380/1984) και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμόν 4.437/1988 απόφασή του απέρριψε την έφεση του Δημοσίου και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Οι αποφάσεις αυτές έκριναν τελεσίδικα και αμετάκλητα την νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας των δικαιοπαρόχων του Συνεταιρισμού.
Τέλος η Επιθεώρηση Δασών Αττικής και Νήσων με την υπ΄ αριθμόν πρωτ. 43/1-4-91 πράξη διόρθωσης, συμμορφώθηκε προς τα διατασσόμενα από τις ανωτέρω αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και διόρθωσε το προσωρινό δασικό κτηματικό χάρτη και προσωρινό δασικό πίνακα της περιοχής όσον αφορά την εκτός σχεδίου έκταση του Συνεταιρισμού, και καθόρισε τις εκτάσεις αυτές ότι είναι ιδιωτικές μη δασικές όπως ρητά στην σχετική πράξη διόρθωσης αναφέρεται.
2. Ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Καφεπωλών ‘‘Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’ έχει συσταθεί από το 1949 αγόρασε έκταση 350 περίπου στρεμμάτων για οικιστική αξιοποίηση α) με τα υπ΄ αριθμόν 11.764/53, 13.399/54, 13.398/54, 11.731/54, 11.250/54, συμβόλαια του συμβολαιογράφου Αθηνών Ρήγα Γαρταγάνη που έχουν μεταγραφεί έκτοτε νομίμως στα βιβλία μεταγραφών του Δήμου Αθηναίων (Τόμοι κατά σειρά 1556, 1601, 1601, 1605, 1661 και αριθμοί 485, 473, 472, 262, 472 αντίστοιχα) και β) με το υπ΄ αριθμόν 23.418/59 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Π. Κατσαϊτη και το υπ΄ αριθμόν 20.051/59 συμβόλαιο του συμ/φου Αθηνών Ρήγα Γαρταγάνη και που έχουν μεταγραφεί νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Δήμου Π. Φαλήρου στον τόμο ΣΤ΄ και αριθμούς 172 και 177 αντίστοιχα. Οι δικαιοπάροχοι του Συνεταιρισμού ζήτησαν και έλαβαν άδεια άρσης της απαγόρευσης κατάτμησης και πώλησης και το τέλος εποικισμού πλήρωσαν κανονικότατα, και τέλος με Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 176 ΦΕΚ τεύχος Α 25-7-1953, έγινε άρση της αναδάσωσης σύμφωνα και με το σχέδιο το συνοδεύον ως παράρτημα το Βασιλικό Διάταγμα του 1953. Κατά συνέπεια η μεταβίβαση από τους δικαιοπαρόχους του Συνεταιρισμού ήταν έγκυρη και ο Συνεταιρισμός νομίμως απέκτησε την έκταση αυτή την οποία στη συνέχεια μεταβίβασε στα μέλη του για οικιστική αξιοποίηση.
Παρά την ύπαρξη του ανωτέρω Βασιλικού Διατάγματος με το οποίο ήρθη η αναδάσωση για την έκταση του Συνεταιρισμού ώστε να μπορέσει να μεταβιβαστεί, το έτος 1981 αναρτήθηκαν οι δασικοί πίνακες και χάρτες της περιοχής Γλυφάδας και εκεί περιλήφθηκε η έκτασή του ολόκληρη και έκτοτε εθεωρείτο δημόσια δασική διακατεχόμενη έκταση. Ο Συνεταιρισμός άσκησε αντιρρήσεις κατά του δασικού κτηματικού χάρτη και πίνακα ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο με την υπ΄ αριθμόν 392/1984 απόφασή του έκρινε ότι ολόκληρη η έκταση του Συνεταιρισμού δεν είναι ούτε δημόσια ούτε δασική αλλά Ιδιωτική μη δασική και διέταξε την διόρθωση του δασικού κτηματικού χάρτη και πίνακα.
Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως αυτής του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το δε Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμόν 7.639/1988 ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ απόφασή του απέρριψε την έφεση του Δημοσίου και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Τέλος η Επιθεώρηση Δασών Αττικής και Νήσων με την υπ΄ αριθμόν πρωτ. 36/7-3-91 πράξη διόρθωσης συμμορφώθηκε προς τα διατασσόμενα από τις ανωτέρω αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και διόρθωσε το προσωρινό δασικό κτηματικό χάρτη και προσωρινό δασικό πίνακα της περιοχής όσον αφορά την μείζονα εκτός σχεδίου τότε έκταση του Συνεταιρισμού, και καθόρισε τις εκτάσεις αυτές ότι είναι ιδιωτικές μη δασικές όπως ρητά στην σχετική πράξη διόρθωσης αναφέρεται.
Το έτος 1993 εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης του Συνεταιρισμού Καφεπωλών (Π.Δ. από 16-8-1993 ΦΕΚ 1063/1993 τ. Δ)
Σήμερα είναι εκτός σχεδίου ως περιλαμβανόμενα στις ζώνες προστασίας του όρους Υμηττός, 4 οικοδομικά τετράγωνα τα υπ΄ αριθμόν 1,2,3,4.
3. Η έκταση των μελών του Συλλόγου Η ΠΡΟΟΔΟΣ των οποίων τα οικόπεδα βρίσκονται στις περιοχές Ανάληψη και Γύρισμα Τερψιθέας αγοράστηκε από τον Περικλή Σταϊκόπουλο και τους κληρονόμους του, στον οποίο είχε περιέλθει με αγορά, σε μείζονα έκταση 485 στρεμμάτων με τα υπ’ αριθ. 24.092/1962 και 24.093/1962 πωλητήρια συμβόλαια του συμβολαιογράφου Αθηνών Ε. Ζώγγου, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Δήμου Π. Φαλήρου στον τόμο 25 και αριθμούς 456 και 457 αντίστοιχα. Το Δημόσιο (Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Γεωργίας) χορήγησε τη σχετική άδεια, κατάτμησης και πώλησης 150 στρεμμάτων στον Περικλή Σταϊκόπουλο. Επίσης χορηγήθηκε η από το άρθρο 216 του Ν. 4173/29 προβλεπόμενη άδεια για την πώληση τμήματος της μείζονας έκτασης εμβαδού 485 στρεμμάτων.
Στη συνέχεια ο Σταϊκόπουλος κατάτμησε τις εκτάσεις αυτές που αγόρασε και τις μεταβίβασε στους σημερινούς ιδιοκτήτες της για οικιστική αξιοποίηση.
Για την περιοχές αυτές και ειδικά για την μείζονα έκταση των 485 στρεμμάτων που αγόρασε ο Σταϊκόπουλος προ της αγοράς τους, είχε εκδοθεί Βασιλικό Διάταγμα 161 ΦΕΚ τεύχος Α 11.10.1958, σύμφωνα με το οποίο ήρθη η αναδάσωση επί των 485 στρεμμάτων στη θέση Πυρναρί της περιφέρειας Γλυφάδας Αττικής.
Τέλος για την περιοχή του Γυρίσματος της Τερψιθέας παράλληλα με την ύπαρξη του Βασιλικού Διατάγματος άρσεως της αναδασώσεως και την μη ύπαρξη δασικού προβλήματος, έχει χορηγηθεί από το Δασαρχείο Πεντέλης το με αριθμό πρωτ. 94.844/3068/22-5-1986 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του Υπουργείου Γεωργίας με τον συνοδεύοντα αυτό χάρτη από το οποίο προκύπτει ότι η έκταση αυτή περίπου 127 στρεμμάτων δεν είναι δασική ή αναδασωτέα και μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως.
Τέλος σε όσους αντιδρούν στην επίλυση του δίκαιου και ώριμου πλέον αιτήματος, η απάντηση είναι ότι ματαιοπονούν, ότι εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και ότι αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα αυτό με μετάθεση των Ζωνών στο Δήμο Γλυφάδας, όπως προτείνεται από τον Δήμαρχο Γλυφάδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, και από τους μικροϊδιοκτήτες ώστε να τακτοποιηθεί η έκταση αυτή με πολεοδομική ενεργοποίηση της περιοχής, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια για το υπόλοιπο τμήμα της έκτασης του συνεταιρισμού Καφεπωλών, να είναι σίγουροι ότι εκτός της οργής και της αγανάκτησης των ενδιαφερομένων, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να πληρώσει τεράστια ποσά αποζημιώσεων για την κρατική αδράνεια, ανακολουθία και αδιαφορία στο θέμα αυτό.
Συμπέρασμα :
Για τους ανωτέρω λόγους οι εκτάσεις των μικροϊδιοκτητών των ανωτέρω Συνεταιρισμών, Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών και του Συλλόγου Πρόοδος (Τερψιθέα – Ανάληψη) στη Γλυφάδα Αττικής, όπως τα όριά τους φαίνονται στην ολοκληρωμένη μελέτη και τα σχέδια που την συνοδεύουν του Πολεοδομικού Γραφείου των κ.κ. Κοέν και Βουλγαρίδη που έχει κάνει αποδεκτή ο Δήμος Γλυφάδας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου και σας έχει υποβάλλει, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, δηλαδή ή να καταργήσετε την Β΄ Ζώνη στις περιοχές αυτές στο Δήμο Γλυφάδας Αττικής και ένα μικρό τμήμα της Ζώνης Α, όπου επεκτείνονται οι εκτάσεις των οικισμών των Συνεταιρισμών Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών ή το όριο αρχής της Β’ ή της Α’ Ζώνης στο Δήμο Γλυφάδας Αττικής να μεταφερθεί στα όρια των διαμορφωμένων οικισμών αυτών, αποδεσμεύοντάς τους από τις προτεινόμενες διατάξεις προστασίας του όρους Υμηττός.
Επειδή η διαβούλευση μέσω διαδικτύου είναι καλή, όμως δεν την καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος, την 3ην Μαΐου 2010, ώρα 18.30 θα συγκεντρωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μικροϊδιοκτήτες στο Κινηματοθέατρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, στην οδό Ανατολικής Ρωμυλίας και Γεννηματά στη Γλυφάδα, για να ενημερωθούν και να αποφασίσουν αν χρειαστεί μορφές αγώνα, καλό θα είναι κύριοι του ΟΡΣΑ, κυρία Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ ΠΕΚΑ να παρασταθείτε αυτοπροσώπως να ακούσετε τα επιχειρήματα και την αγωνία των μικροϊδιοκτητών και να εξηγήσετε στον κόσμο που αγωνιά για την ιδιοκτησία του, ποιοι λόγοι σας αναγκάζουν όχι μόνο να προτείνετε αλλά και να επιμένετε στην μη επίλυση του χρονίζοντος προβλήματός του.
Γλυφάδα, 1 Μαΐου 2010
Απόστολος Ν. Μαργαρίτης
Δικηγόρος
Ανδρέα Μεταξά 19-21 Αθήνα 10681
Τηλ. 6976038124, 210 3823365
Το 1968 έφυγα σαν μετανάστης στην Αμερική και εγκαταστάθηκα στη Ν.Υ.
Εκεί έφτιαξα την οικογένεια μου και μεγάλωσα τα δυο μου παιδιά.
Πριν φύγω από την Ελλάδα, με τις λιγοστές οικονομίες που είχα, κατάφερα να αγοράσω ένα μικρό εκτός σχεδίου οικόπεδο, στη περιοχή « Ανάληψη» του Δήμου Γλυφάδας, επί της οδού Αγ. Νεκταρίου, που το χωρίζουν τα 12μέτρα του δρόμου, από το απέναντι εντός σχεδίου σπίτι.
Αυτό το οικόπεδο είναι και το μόνο περιουσιακό μου στοιχείο στην Ελλάδα.
Όλα αυτά τα χρόνια στην Αμερική, εγώ και η οικογένεια μου, ζούμε με το όνειρο της επιστροφής, με τη σκέψη πως γυρίζοντας θα μπορέσουμε σε αυτό το οικόπεδο να κτίσουμε το σπίτι μας και να ζήσουμε σαν άνθρωποι εγώ και ο άντρας μου για όσο χρόνια μας απομένουν, αλλά κυρίως τα παιδιά μας που τα έχουμε μεγαλώσει με την ιδέα ότι είναι Έλληνες και εκεί είναι ο τόπος τους.
Όλα αυτά τα χρόνια όταν ρωτώ τους συγγενείς μου αν μπήκαν τα οικόπεδα στο σχέδιο, πάντα μου απαντούν αρνητικά.
Τώρα που βρίσκομαι στην Ελλάδα για κάποιες μέρες, μαθαίνω για ένα νόμο που ετοιμάζετε και μας αφορά, αλλά δυστυχώς δεν προβλέπει κάτι αισιόδοξο για τα οικόπεδα μας. Προβλέπει ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για γεωργικές χρήσεις. Δηλ. τέλος τα όνειρα μιας ζωής.
Εγώ τι θα πρέπει να πω στα παιδιά μου όταν θα γυρίσω;
Συγγνώμη που πάλεψα μια ζωή για να σας σπουδάσω χρήσιμα πράγματα για τη πατρίδα και δεν σας έμαθα πώς να γίνετε καλλιεργητές;
Η Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί πλήθος οικονομικών μεταναστών από διάφορες χώρες, ακόμη μια φορά πληγώνει τα δικά της τα παιδιά και τα χαρακτηρίζει ανεπιθύμητα για να ξαναβρεθούν κοντά της.
Έλεος κύριοι,
είμαστε μια ζωή βιοπαλαιστές και ζητάμε να καταλάβετε, πως δεν μπορείτε τόσα χρόνια να αγνοείτε την ανάγκη μας, να χρησιμοποιήσουμε κάτι που νόμιμα αγοράσαμε για να φτιάξουμε ένα σπίτι. Αφήστε ήσυχα τα οικόπεδα μας, που δεν είναι και καμιά τεράστια έκταση και φτιάξτε το βουνό όπως σας αρέσει.
Γιατί εμείς δεν είμαστε βουνό.
Ευχαριστώ
Ανθή
Οικοπεδούχος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψης» Δήμου Γλυφάδας.
Ως οικοπεδούχοι και κάτοικοι των εκτός σχεδίου περιοχών «Γύρισμα Τερψιθέας», «Ανάληψη Τερψιθέας», «Συνεταιρισμός Καφεπωλών» και «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» του Δήμου Γλυφάδας και σε ότι αφορά τη προτεινόμενη τροποποίηση των Ζωνών Προστασίας του Υμηττού, για μια ακόμη φορά και μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης σας ζητάμε να ληφθούν υπόψιν και να εφαρμοστούν αμετάκλητα:
1. Οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας 102/1990, 142/1991, 300/1991 «περί ένταξης στο σχέδιο πόλης των εκτός σχεδίου περιοχών του Δήμου, όπως έχουν από την διανομή τους, καλύπτοντας έτσι το δικαίωμα των μικροϊδιοκτητών για απόκτηση κατοικίας και την παράλληλη τελεσίδικη οριστικοποίηση των ορίων του σχεδίου πόλεως του Δήμου Γλυφάδας», οι οποίες έχουν επικαιροποιηθεί και με τις 207/1995, 83/2000, 236/2003, 293/ 2008 και όλες έχουν κοινοποιηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο και τον Οργανισμό Αθήνας.
2. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας 68/2009 «περί εξαίρεσης από τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού του συνόλου των νομίμων οικοπέδων των περιοχών που προαναφέραμε, όπως αποτυπώνονται στη μελέτη των Μηχανικών κ.κ. Μ. Κοσιώνη – Κοέν και Γ. Βουλγαρίδη , ώστε να καταστεί εφικτή η ένταξη στο σχέδιο πόλης του συνόλου των νομίμων ιδιοκτησιών ( οικοπέδων) αυτών των περιοχών και η οριοθέτηση της πόλης της Γλυφάδας προς το βουνό.
3. Η μελέτη που αναφέρεται στην 68/2009 απόφαση του Δ.Σ. της Γλυφάδας των Μηχανικών Μ. Κοσιώνη – Κοέν και Γ. Βουλγαρίδη, με αντικείμενο «Διερεύνηση οικιστικής κατάστασης περιοχών Δήμου Γλυφάδας εκτός σχεδίου και εντός Ζωνών Προστασίας Υμηττού»
4. Το γεγονός ότι με την 68/2009 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, έχει εγκριθεί η ενσωμάτωση του σχεδίου της πιο πάνω μελέτης, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Γλυφάδας για ένταξη στο σχέδιο πόλης.
Όλα τα πιο πάνω εκφράζουν την πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γλυφάδας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος πλήθους ενδιαφερομένων πολιτών, που διαθέτουν μικροιδιοκτησίες στις περιοχές αυτές. Πολιτών που για διάστημα περίπου μισού αιώνα, τόσο με το μέχρι τώρα ισχύον, όσο και με το προτεινόμενο καθεστώς, τελούν σε κατάσταση ομηρίας από το ίδιο το κράτος και αδυναμίας να χρησιμοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, για τη κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, όπως ήταν η πρόθεση τους, όταν προχώρησαν στις νόμιμες αγορές των αγροτεμαχίων τους.
Οι αποφάσεις των Δ.Σ. των Δήμων, των οποίων την άποψη ζητάτε όταν πρόκειται να προχωρήσετε στη σύνταξη τέτοιων διαταγμάτων, εκφράζουν ξεκάθαρα τις θέσεις της Τοπικής αυτοδιοίκησης και μέσω αυτής των τοπικών φορέων και των εκάστοτε ενδιαφερομένων. Δεν μπορεί να τις αγνοείτε επί δεκαετίες και να προχωράτε σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις, γιατί έτσι δείχνετε ότι υποτιμάτε τους θεσμούς και μόνο τυπικά ζητάτε την άποψη τους. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν καλύτερη γνώση και του χώρου τους και των προβλημάτων τους. Ο Υμηττός που προτίθεστε να αναπλάσετε, έχει αρκετή έκταση για να συμπεριλάβει τα πάντα. Νοικοκυριά μισού αιώνα δεν μπορεί να τα προορίζετε για «φύτεμα», όταν ένα ολόκληρο βουνό δίπλα βογκά από αδιαφορία, όντας προστατευμένο από το 1978. Σταματήστε να εφαρμόζετε την προστασία!!! του Υμηττού μόνο μέσα στα περιορισμένα όρια των ιδιοκτησιών μας. Μην περιμένετε να έρθει ο Υμηττός στα γραφεία σας, περπατήστε τον για να αντιληφθείτε τη πραγματικότητα, να διαμορφώσετε άποψη και να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος που προσπαθείτε να δημιουργήσετε σε χιλιάδες οικοπεδούχους των περιοχών μας.
Απελευθερώστε τις ιδιοκτησίες μας από τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού.
Κώστας
Οικοπεδούχος της εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας.
Στη Πεντέλη και στη Πάρνηθα, μέσα σε πραγματικά αξιοζήλευτο δάσος, έχουν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες κτίρια επίσης αξιοζήλευτα, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες κρατικές εγκρίσεις για τη κοπή δένδρων, ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή τους.
Στον Υμηττό και όπου υπήρχαν μεγάλα και ηχηρά συμφέροντα, τα σπίτια σκαρφάλωσαν στις κορυφές του, όπως στο Πανόραμα Βούλας.
Σε άλλα σημεία οι ζώνες Προστασίας δεν συμπεριέλαβαν ποτέ ιδιοκτησίες ενδιαφερομένων. Τρανταχτό παράδειγμα ο συνεταιρισμός Καφεπωλών και νυν οικισμός Αίγλη στην Γλυφάδα.
Εκεί οι ζώνες προστασίας του 1978, για τις οποίες ακόμη και σήμερα μιλάμε με σκοπό να τις τροποποιήσουμε, ξελαστίχωσαν περίεργα για να μη θιγούν τα μεγάλα συμφέροντα της περιοχής και ξέφυγαν τρεις δρόμους πιο πάνω από την Αγ. Νεκταρίου, που θεωρείται το όριο της εντός σχεδίου περιοχής του Δήμου Γλυφάδας. Διακόσια μέτρα όμως πιο πέρα και εκεί όπου υπάρχουν μόνο συμφέροντα βιοπαλαιστών, ο Υμηττός ξεκινά και πάλι από την Αγ. Νεκταρίου και από κει πρέπει να προστατευτεί .
Έλεος αφήστε τα γραφεία σας και περιηγηθείτε τις περιοχές, που τόσο άνετα προγραμματίζετε τη καταδίκη τους, πριν την προσυπογράψετε με ελαφριά τη συνείδηση. Αποκτείστε προσωπική άποψη και όχι καθ΄ υπαγόρευση.
Αποδεσμεύστε τις περιοχές μας από τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού και ασχοληθείτε με τον Υμηττό εκεί που πραγματικά βρίσκεται.
Κατερίνα
Κάτοικος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΟ
Δυστυχώς και, ίσως, λόγω μη εφαρμογής των νόμων στην Ελλάδα, το πρόβλημα επιβίωσης πολλών πολλών ζώων και πτηνών ολοένα μεγαλώνει. Καλό θα ήταν για κάποια έστω χρόνια και όπου μπορούμε να απαγορεύσουμε το κυνήγι ολοκληρωτικά (και να το εφαρμόσουμε, βέβαια στην πράξη). Κανένας δεν θα πάθει τίποτα αν δεν κυνηγήσει για κάποια χρόνια. Αντίθετα η φύση παθαίνει πολλά.
Στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το Π.Δ. καθορισμού των ζωνών προστασίας του Υμηττού και σε ότι αφορά έναν εκτός σχεδίου οικισμό του Δήμου Γλυφάδας με την ονομασία «Ανάληψη», ο οποίος σύμφωνα με τη πρόταση σας εντάσσεται στη Ζώνη Β, σας αναφέρω τα εξής:
Πρόκειται για μια έκταση σχεδόν 40 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει περίπου 170 μικροϊδιοκτησίες, επιφάνειας κατά μέσο όρο 240 μ2. Η περιοχή κατατμήθηκε το 1961 και τα αγροτεμάχια που προέκυψαν, μεταβιβάστηκαν αμέσως με νόμιμους και μεταγραμμένους τίτλους ιδιοκτησίας. Οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως έχοντες ή προνομιούχοι και οι αγορές που πραγματοποίησαν τότε από το υστέρημα τους, είχαν σκοπό τη κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών. Υπενθυμίζω ότι την εποχή αυτή σε παρόμοια κατάσταση ( εκτός σχεδίου) ήταν πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, οι οποίες όμως σταδιακά εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης. Αυτό το αναφέρω ως αντίλογο στο πιθανό επιχείρημα ότι “γνώριζαν πως αγόραζαν αγροτεμάχιο”.
Η περιοχή δεν διαφέρει μορφολογικά ή υψομετρικά σε τίποτε από τη πλησιέστερη εντός σχεδίου περιοχή, από την οποία μας χωρίζει η οδός Αγίου Νεκταρίου πλ.
12,00 μ και κυρίως δεν παρουσιάζει τάσεις αναρρίχησης στον ορεινό όγκο του Υμηττού. Στην ίδια περιοχή δεν εμφανίζεται κανένα ιδιαίτερο είδος βλάστησης, πέρα από τα συνηθισμένα θυμάρια, αγριόχορτα και θάμνους, που μπορείς να βρεις σε όλα τα αδόμητα οικόπεδα του Δήμου μας. Τα μόνα δένδρα που εντοπίζεις, είναι εκείνα που οι κάτοικοι έχουν φυτέψει στις αυλές των “αυθαίρετων” σπιτιών τους. Η αυθαίρετη δόμηση φτάνει σε ποσοστό περίπου 35%, που αφορά αποκλειστικά κατοικίες. Πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα, που κατασκευάστηκαν από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, αυστηρά μέσα στα όρια των ιδιοκτησιών τους και χρησιμοποιούνται σαν πρώτη κατοικία. Σαυτά σήμερα ζουν πλέον ιδιοκτήτες τρίτης γενιάς, όχι για να αποκτήσουν δικαιώματα κατοχής ή νομής ή για ιδιοποιηθούν κάτι που δεν τους ανήκει, αλλά για να αντιμετωπίσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα. Η αυθαίρετη δόμηση στη δική μας περίπτωση, δεν είναι προϊόν πρόθεσης για επιπλέον κάλυψη και εκμετάλλευση. Είναι υλοποίηση ανάγκης για δημιουργία οικογενειακής εστίας.
Μισός αιώνας αναμονής για να εισακουστεί από το κράτος το δίκαιο αίτημα μας, για ένταξη της περιοχής μας στο σχέδιο πόλης, είναι πραγματικά πολύ μεγάλο διάστημα για τα ανθρώπινα όρια και ίσως ικανό για να υποκλιθεί και ο ίδιος ο θεός μπροστά του.
Όλα τα αυθαίρετα κτίσματα έχουν δηλωθεί με τις διατάξεις των ν. 720/77 και 1337/83. Επίσης στη περιοχή μας έχουν κατασκευαστεί με δαπάνες των κατοίκων, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, που εξυπηρετούν τα κτίσματα και έχουν ασφαλτοστρωθεί οι δρόμοι.
Συμπέρασμα: η περιοχή μας έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας οικιστικής περιοχής.
Στα 50 χρόνια που προηγήθηκαν, τόσο οι οικιστές όσο και οι οικοπεδούχοι, έχουν επιδοθεί σε έναν άοκνο αγώνα, προκειμένου η περιοχή μας να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Έχουν υπάρξει δεκάδες αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, που συνηγορούν σαυτό. Όλες αυτές έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο σας και στον Οργανισμό Αθήνας και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε, ότι όσα αναφέρουμε είναι γνωστά σε σας και κανονικά δεν θα ήταν απαραίτητο να προσφύγουμε στην ηλεκτρονική διαβούλευση, για να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να σας ζητήσουμε την εξαίρεση της περιοχής μας από τη Ζώνη Β Υμηττού και γενικά να την αποδέσμευση της από κάθε Ζώνη Προστασίας. Πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι στο Π.Δ. του 1989, με το οποίο εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης τμήμα του συνεταιρισμού Καφεπωλών του Δήμου μας, σαφώς αναφέρεται ότι η ένταξη των υπολοίπων εκτός σχεδίου περιοχών της Γλυφάδας και μεταξύ αυτών και της Ανάληψης, θα γίνει μετά τη τροποποίηση των Ζωνών Υμηττού. Από τη διατύπωση συμπεραίνεται ότι υπήρχε πρόθεση ένταξης στο σχέδιο, μετά τη ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού των Ζωνών. Το 1996 ο οργανισμός Αθήνας εισηγήθηκε την αποδέσμευση των περιοχών μας από τις Ζώνες. Ο ίδιος φορέας με νέα εισήγηση, επανέρχεται σήμερα στο καθεστώς του 1978.
Γιατί τι άλλαξε; Άλλαξε η περιοχή, ο Υμηττός ή εμείς;
Όταν το 1978 καταρχήν ορίστηκαν οι ζώνες προστασίας, εμείς υπήρχαμε στη περιοχή, δηλ οι ζώνες μας βρήκαν δεν εγκατασταθήκαμε εμείς μέσα σαυτές και η σήμερα διαμορφωμένη κατάσταση του οικισμού μας, δεν διαφέρει από την τότε. Η Β Ζώνη, σε ότι αφορά τα όρια της με τον υπάρχοντα αστικό ιστό, οριοθετείται τόσο το 1978, όσο και σήμερα από την οδό Αγίου Νεκταρίου (όριο σχεδίου πόλης).
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το 1978 από ευκολία ή επιπολαιότητα χρησιμοποιήθηκε αυτό το όριο, ώστε να χαραχθεί “από γραφείου” μια γραμμή στη Πινακίδα της ΓΥΣ, πάνω σε έναν οδικό άξονα, αδιαφορώντας ή μη γνωρίζοντας την ύπαρξη του διαμορφωμένου οικισμού μας, ο οποίος έτσι εγκλωβίστηκε μέσα στα όρια της Β Ζώνης. Σήμερα όμως με τα μέσα εντοπισμού που υπάρχουν, δεν δικαιολογούνται τα ίδια λάθη.
Γιαυτό η πρόταση μας είναι το όριο αρχής της Β Ζώνης, να μεταφερθεί στα μετά τα όρια του ήδη διαμορφωμένου οικισμού μας, αποδεσμεύοντας τον από την προστασία Υμηττού και να λήξει επιτέλους το καθεστώς ομηρίας μας. Το αίτημα μας βασίζεται σε μια σειρά επιχειρημάτων που σας εκθέτουμε.
Κατά τη γνώμη μας δεν μπορούν να συνυπάρχουν χρήσεις οικιστικές, γεωργικές κλπ σε αυτή τη μικρή έκταση και παράλληλα να ισχυριζόμαστε ότι προστατεύεται έτσι ο Υμηττός.
Το βουνό πρέπει να οριοθετηθεί σωστά, όπως δεκάδες φορές έχει υποδειχτεί από τη Τοπική μας Αυτοδιοίκηση. Μην αγνοείτε τις αποφάσεις της, όταν μάλιστα κατά καιρούς εσείς οι ίδιοι τις ζητάτε.
Λάβετε υπόψιν σας τις προτάσεις της μελέτης των Μηχανικών Μ. Κοσιώνη – Κοέν και Γ. Βουλγαρίδη, που εκπονήθηκε με δαπάνες των κατοίκων και είχε αντικείμενο τη «Διερεύνηση οικιστικής κατάστασης περιοχών Δήμου Γλυφάδας εκτός σχεδίου και εντός Ζωνών Προστασίας Υμηττού» . Η μελέτη αυτή σας υποβλήθηκε μέσω του Δήμου μας και συνοδεύεται από σχετική απόφαση έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σκεφτείτε ψύχραιμα πως θα αντιμετωπίσετε το θέμα των υφιστάμενων κτιρίων. Στο διάταγμα σας αναφέρεστε σε εξέταση της νομιμότητας τους. Δηλ. αν δεν κριθούν νόμιμα θα τα κατεδαφίσετε; Έχει το κράτος τη πολυτέλεια να δημιουργεί άστεγους και να αποδίδει στις ιδιοκτησίες τους χρήσεις γεωργικές; Τελικά ποιος αξιολογείται περισσότερο σαυτόν τον τόπο ο πολίτης ή το μαρούλι;
Όλες αυτές οι κινήσεις του κράτους τα τελευταία χρόνια, μας έχουν κατατάξει σε μία κατηγορία πολιτών 2ης κατηγορίας. Αντιμετωπιζόμαστε σαν καταπατητές, ενώ δεν έχουμε ούτε στο ελάχιστο παραβιάσει τα όρια των εκτάσεων που νόμιμα αγοράσαμε. Για τα κτίσματα μας τηρήσαμε όλες τις διαδικασίες που το κράτος προέβλεψε για τη νομιμοποίηση τους. Δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο δηλ. να έχουμε άποψη για τις ιδιοκτησίες μας και τις εστίες μας, να μη θίγετε η τιμή και η υπόληψη μας, να μη υποτιμάται η αξιοπρέπεια μας. Δεν μπορεί εφόρου ζωής οι τύχες μας να καθορίζονται από αυτούς που εξαντλούν το οικολογικό τους ενδιαφέρον στα όρια των οικοπέδων μας.
Τα ποσά που κατεβάλαμε το 1961 για να αγοράσουμε τα οικόπεδα μας δεν ήταν ευκαταφρόνητα και τα πληρώσαμε με στόχο να φτιάξουμε σαυτά τη πρώτη κατοικία μας και όχι για να εξασφαλίσουμε μετά από 50 χρόνια χώρο για καλλιέργεια λαχανικών.
Εμείς πρώτοι εμποδίσαμε τους επίδοξους καταπατητές να ροκανίσουν το βουνό μας. Και εμείς φτάνουμε πρώτοι στη κάθε πυρκαγιά του, γιατί είμαστε οι κοντινότεροι και μετά από 50 χρόνια, το νιώθουμε σαν προέκταση της αυλής μας. Δεν το ανακαλύψαμε χτες, ούτε το πονάμε λιγότερο.
Είναι εξοργιστικό και τελείως υποκριτικό, αυτοί που εξάντλησαν κάθε χιλιοστό επιτρεπόμενης και μη δόμησης και τσιμεντοποίησαν το τελευταίο ακάλυπτο ή παρτέρι της αυλής τους, στη συνέχεια να επικεντρώνουν τις οικολογικές τους ευαισθησίες “με το πρόσχημα ότι το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο” , στο πώς θα διατηρήσουν το απέναντι τους οικόπεδο άκτιστο ή πως θα σύρουν το όριο του ανύπαρκτου δάσους στα όρια του οικοπέδου τους, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερη ησυχία και αυξάνοντας την αξία του. Από το 1978 υπάρχουν Ζώνες προστασίας του Υμηττού, που όμως τελικά ούτε τον προστάτεψαν, ούτε τον βελτίωσαν. Ο Υμηττός βεβαίως και πρέπει να αναπλαστεί και σαυτό πρέπει όλοι να συμμετέχουμε. Επειδή όμως είναι σαν να ξεκινάμε να χτίσουμε κάτι από την αρχή, ας το προσπαθήσουμε σωστά, οριοθετώντας με βάση το σήμερα τη περιοχή ενδιαφέροντος μας. Η αποδέσμευση οικιστικών περιοχών από τις περιοχές ανάπλασης του Υμηττού, μάλλον θα τον βοηθήσει παρά θα τον βλάψει και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και το χώρο, όπου ουσιαστικές παρεμβάσεις θα επιφέρουν το επιθυμητό για το περιβάλλον αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
– Έρη –
Κάτοικος περιοχής “Ανάληψη” Δήμου Γλυφάδας
Όλα αυτά που διαδραματίζονται είναι κρίμα.
Μια ερώτηση μόνο:ΓΙΑΤΙ;;
Σκεφτείτε πριν αποφασίσετε…..
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΟ
Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να απειλήσει το οικοσύστημα του Υμηττού
είναι το κυνήγι. Και μάλιστα με τον τρόπο που διεξάγεται στη Χώρα μας η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι ωφελεί παρά βλάπτει την πανίδα αλλά και χλωρίδα της.
Οι κυνηγοί να είστε σίγουροι θέλουν πρώτα από όλους να σωθεί το οικοσύστημα και να μειωθεί στο ελάχιστο η ανθρώπινη παρέμβαση-βιασμός του Υμηττού γιατί αν δεν υπάρχει βιότοπος δεν θα υπάρχουν και θηράματα.
Πιστεύω ότι η απαγόρευση της θήρας δεν πρόκειται να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα και θα πρέπει να μην συμπεριληφθεί στο άρθρο 7.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις έφυγαν οι κάμερες από την Πάρνηθα, μαζί με το απόλυτο χάος και τα απεγνωσμένα ζώα για τροφή και νερό οι μόνοι που έμειναν για να τα προστατέψουν ήταν οι κυνηγετικές οργανώσεις.
Μπείτε σας παρακαλώ στο παρακάτω link.
http://www.ksellas.gr/article.asp?ID=137
Το ίδιο έγινε και με τον Υμηττό και το ίδιο θα γίνεται πάντα.
Ας μην επιτρέψουμε να δραστηριοποιούνται στον Υμηττό μόνο αυτοί που παρακολουθούν τα άγρια ζώα με τα κιάλια όταν όλα είναι ρόδινα.
Ας επιτρέψουμε να δραστηριοποιούνται και αυτοί που ήταν εκεί όταν τα πράγματα ήταν στην κυριολεξία μαύρα για αυτά.
Ζητούμε να καταργηθη η παραγραφος 3 του αρθρου 7 και συνυπογραφω
αυτα που λει ο κυριος χαλαρης
Θα ήθελα να προτείνω να συμπεριληφθεί στην πρόταση και ο τρόπος εφαρμογής.
Δηλ. μετά την ψήφιση , να γίνει μελέτη εφαρμογής και να εξειδικευτούν τα όρια στο πεδίο.
Επίσης θα ήθελα να παρατηρήσω ότι , αφού αλλάζουν τα δεδομένα (μείωση Σ.Δ. αλλαγή επιτρεπόμενων χρήσεων θα έπρεπε να προβλεφθεί και ένα σύστημα αποζημιώσεων .
Ως προς το θέμα της τροποποίησης των Ζωνών Προστασίας του Υμηττού και σε ότι αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές «Γύρισμα Τερψιθέας», «Ανάληψη Τερψιθέας», «Συνεταιρισμός Καφεπωλών» και «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» του Δήμου Γλυφάδας, παρακαλούμε να ληφθούν υπόψιν και να εφαρμοστούν αμετάκλητα:
1. Οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας 102/1990, 142/1991, 300/1991 «περί ένταξης στο σχέδιο πόλης των εκτός σχεδίου περιοχών του Δήμου, όπως έχουν από την διανομή τους, καλύπτοντας έτσι το δικαίωμα των μικροϊδιοκτητών για απόκτηση κατοικίας και την παράλληλη τελεσίδικη οριστικοποίηση των ορίων του σχεδίου πόλεως του Δήμου Γλυφάδας», οι οποίες έχουν επικαιροποιηθεί και με τις 207/1995, 83/2000, 236/2003, 293/ 2008 και όλες έχουν κοινοποιηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο και τον Οργανισμό Αθήνας.
2. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας 68/2009 «περί εξαίρεσης από τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού του συνόλου των νομίμων οικοπέδων των περιοχών που προαναφέραμε, όπως αποτυπώνονται στη μελέτη των Μηχανικών κ.κ. Μ. Κοσιώνη – Κοέν και Γ. Βουλγαρίδη , ώστε να καταστεί εφικτή η ένταξη στο σχέδιο πόλης του συνόλου των νομίμων ιδιοκτησιών ( οικοπέδων) αυτών των περιοχών και η οριοθέτηση της πόλης της Γλυφάδας προς το βουνό.
3. Η μελέτη που αναφέρεται στην 68/2009 απόφαση του Δ.Σ. της Γλυφάδας των Μηχανικών Μ. Κοσιώνη – Κοέν και Γ. Βουλγαρίδη, με αντικείμενο «Διερεύνηση οικιστικής κατάστασης περιοχών Δήμου Γλυφάδας εκτός σχεδίου και εντός Ζωνών Προστασίας Υμηττού»
4. Το γεγονός ότι με την 68/2009 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, έχει εγκριθεί η ενσωμάτωση του σχεδίου της πιο πάνω μελέτης, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Γλυφάδας για ένταξη στο σχέδιο πόλης.
Όλα τα πιο πάνω εκφράζουν την πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γλυφάδας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος πλήθους ενδιαφερομένων πολιτών, που διαθέτουν μικροιδιοκτησίες στις περιοχές αυτές. Πολιτών που για διάστημα περίπου μισού αιώνα, τόσο με το μέχρι τώρα ισχύον, όσο και με το προτεινόμενο καθεστώς, τελούν σε κατάσταση ομηρίας από το ίδιο το κράτος και αδυναμίας να χρησιμοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, για τη κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, όπως ήταν η πρόθεση τους, όταν προχώρησαν στις νόμιμες αγορές των αγροτεμαχίων τους.
Οι αποφάσεις των Δ.Σ. των Δήμων, των οποίων την άποψη ζητάτε όταν πρόκειται να προχωρήσετε στη σύνταξη τέτοιων διαταγμάτων, εκφράζουν ξεκάθαρα τις θέσεις της Τοπικής αυτοδιοίκησης και μέσω αυτής των τοπικών φορέων και των εκάστοτε ενδιαφερομένων. Δεν μπορεί να τις αγνοείτε επί δεκαετίες και να προχωράτε σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις, γιατί έτσι δείχνετε ότι υποτιμάτε τους θεσμούς και μόνο τυπικά ζητάτε την άποψη τους. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν καλύτερη γνώση και του χώρου τους και των προβλημάτων τους. Ο Υμηττός που προτίθεστε να αναπλάσετε, έχει αρκετή έκταση για να συμπεριλάβει τα πάντα. Νοικοκυριά μισού αιώνα δεν μπορεί να τα προορίζετε για «φύτεμα», όταν ένα ολόκληρο βουνό δίπλα βογκά από αδιαφορία, όντας προστατευμένο από το 1978. Σταματήστε να εφαρμόζετε την προστασία!!! του Υμηττού μόνο μέσα στα περιορισμένα όρια των ιδιοκτησιών μας. Μην περιμένετε να έρθει ο Υμηττός στα γραφεία σας, περπατήστε τον για να αντιληφθείτε τη πραγματικότητα, να διαμορφώσετε άποψη και να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος που προσπαθείτε να δημιουργήσετε σε χιλιάδες οικοπεδούχους των περιοχών μας.
Οικιστές και οικοπεδούχοι
Εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας.
ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΟΣΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙΣΕ ΑΥΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ! ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΟΤΙ, ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ? ΚΙ ΑΝ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ?
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘ’ΕΞΗΣ.
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΟΥΝ BONUS ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ Η ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ Η ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΜΕ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΛ. ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ.
Θα ήθελα να κάνω τις παρατηρήσεις μου, εφόσον δίνεται πλέον η δυνατότητα ( το εύχομαι ) να μπορεί να επικοινωνήσει και ο πολίτης τα δικά του πιστεύω.
Σχετικά με το θέμα απαγόρευσης της θήρας θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής: Την κορυφή του υμηττού ( εύζωνας ) την επισκέπτομαι εδώ και αρκετά χρόνια λόγο επαγγελματικής ιδιότητας ( τεχνικός ραδιοεπικοινωνιών ), γνωρίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ενδημικού θηράματος ( πέρδικα- λαγός ) παραμένει μόνιμα στην ήδη μεγάλη προστατευόμενη περιοχή του όρους υμηττός, άρα ουσιαστικά ο κυνηγός δεν αποτελεί απειλή.
Όσον αφορά τα αποδημιτικά θηράματα η χρονική περίοδος όπου επιτρέπεται το κυνήγι στην Ελλάδα δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το κυνήγι τους εφόσον δεν είναι περίοδος αναπαραγωγής, άλλωστε είναι ευρέος γνωστό ότι ελάχιστα ζευγάρια αποδημητικών φωλεοποιούν στην Ελλάδα.
ουσιαστικό πρόβλημα για τον υμηττό είναι η πυρασφάλεια και η πυρόσβεση.
Πρόβλημα για την πανίδα αποτελούσαν εδώ και πολλά χρόνια οι αγέλες αδέσποτων που άφηναν ασυνείδητοι στο βουνό, η πέρδικα πιέστηκε πολύ απο αυτή την κατάσταση αλλά επιβίωσε το ίδιο και ο λαγός αν και δυσκολότερα, το καλό είναι ότι την μεγαλύτερη πίεση, την δέχτηκε η αλεπού και αυτό έφερε κάποια ισορροπία, αφού η μεγαλύτερη απειλή του λαγού και της πέρδικας είναι η αλεπού.
Επίσης γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πάρκο κεραιών δεν πρόκειται να μεταφερθεί ποτέ απο εκεί που βρίσκεται, ιδίως τώρα που γίνονται και οι προετοιμασίες για τις νέες εγκαταστάσεις της ψηφιακής εκπομπής, η ευρύτερη περιοχή της αττικής καλύπτεται ραδιοτηλεοπτικά σχεδόν στο σύνολο της απο τρία κέντρα εκπομπής Υμηττό – Πάρνηθα – Αίγινα.
Από αυτά τα τρία ο Υμηττός είναι το σημαντικότερο και δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί.
Μην ξεχνάτε ότι το συγκεκριμένο βουνό δέχεται πλήθος περιηγητών καθημερίνα και σχεδόν όλο το 24ωρο κυκλοφορούν οχήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συνεχή όχληση της πανίδας.
Για τους παραπάνω λόγους, θεωρώ ανούσιο όλο το θέμα της διαβούλευσης γιατί ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα το μόνο που ίσως αλλάξει είναι ότι για λόγους εντυπώσεων, γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, σταματήσει το κυνήγι, το κυνήγι που αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος.
Με εκτίμηση
Φάνης Χάλαρης
Σας συγχαίρω για τη σύνδεση της πρότασης του νέου διατάγματος για τον Υμηττό με τον περιβαλλοντικό Νόμο 1650.
Πάρα πολύ ωραία όλα τα μέτρα και στην σωστή κατεύθυνση για τον Υμηττό μας που μας δίνει Ζωή.
Βέβαια για ακόμη μια φορά η προχειρότητα των δημοσιών οργανισμών θεσμοθετείται.
Και εξηγώ.
Στην εποχή των gps και των δορυφόρων, οι υπηρεσίες μας χρησιμοποίησαν για ακόμη μια φορά υπόβαθρα του… « 1821» !! για την χάραξη των γραμμών προστασίας χωρίς βέβαια να μπουν στον κόπο τουλάχιστον από το γραφείο τους να μπουν σε ένα δορυφόρο ( τζάμπα στο Internet ) για να δουν το ανάγλυφο και την φυσική κατάσταση , και να θέσουν τα όρια όπως η λογική και η επιστήμη επιτάσσει . (για αυτοψία βέβαια επί τόπου δεν το συζητάμε .. «που να τρέχεις τώρα στο πεδίο … δεν βαριέσαι δικά μας είναι ….) Ετσι , οι γραμμές περνούν όπου νάνε χωρίς καμία λογική κόβοντας και απαξιώνοντας περιούσιες πολιτών που με κόπους ολόκληρης ζωής αποκτήθηκαν και ας είναι μην είναι δασικές και ας έχουν δικαιώματα από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου .
Ενώ υπάρχουν φυσικά όρια (δρόμοι ,ρυάκια, δάση. κ.λπ, ) ο συντάξας προτίμησε να τραβήξει της γραμμές του , όπως νάνε , όπου νάνε, τι να πω …..
Άλλο ένα ερώτημα που μου δημιουργείται είναι το εξής. Σε ένα κράτος δικαίου, όταν αφαιρείς ένα δικαίωμα από μια ιδιοκτησία, και κατά συνέπεια την απαξιώνεις σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, δεν θα έπρεπε αυτοί οι ιδιοκτήτες να αποζημιώνονται ?
Παντού όπου γίνεται πολεοδόμηση , για παράδειγμα , δημιουργούνται υπεραξίες και οι ρυμοτομούμενοι αποζημιώνονται, όποιοι απαξιώνονται η ρυμοτομούνται , παίρνουν γη στην την λεγόμενη «τράπεζα γης» που δημιουργείται για αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή η πολιτεία τον εγκαθιστά σε ένα άλλο μέρος, η τον αποζημιώνει , αφού πρόκειται βέβαια , για το κοινό συμφέρον….
Εδώ τι γίνεται ???
Για 1 μέτρο ο ένας γίνεται πλούσιος (ο εκτός ορίου ) και ο άλλος φτωχός (ο εντός ορίου )
«αποφασίζουμε και διατάζουμε»
Ωραία !
Εύχομαι , κάποτε σε αυτήν την χώρα, με το πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, κάποτε να το αξιοποιήσει και να γίνει κάτι σωστά .
Σχετικά με τις ζώνες προστασίας του Υμητού θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει εάν είχε το ακριβές τοπογραφικό διάγραμμα με την ακριβή αποτύπωση των Ζωνών και κυρίως το πλάτος αυτών. Εκείνο που μπορούμε να προτείνουμε τώρα διαβάζοντας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος είναι τα εξής:
α. για την Ζώνη Β να τηρηθεί απόλυτα το έλαχιστο εμβαδόν των 40000 τ.μ. για κτίρια εκπάδευσης και οπωσδήποτε να μην ισχύσεί καμία απολύτως παρέκλιση σε αγροτεμάχια που έχουν κατάτμιση πριν την δημοσίευση του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.
β. για την Ζώνη Ε που χωροθετείται για κατασκευή κοιμητηρίων να τηρηθεί απόλυτα ο υπάρχων Γενικός Πολεοδομικός Κανονισμός με όλες τις απαγορευτικές του διατάξεις και περιορισμούς σχετικά με την θέση, τον τρόπο κατασκευής των κοιμητηρίων, τις αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές (απόσταση τουλάχιστον 1500 μέτρα από Νοσοκομεία και κλινικές γενικά), να βρίσκονται σε ευάερες θέσεις όπου οι επικρατούντες άνεμοι να μην κατευθύνονται σε κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σ’ αυτά και να ισχύσουν γενικά όλες οι απαγορεύσεις που ρητά αναφέρονται στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό: Άρθρο 1 α.ν. 445/1968, άρθρο 1 παρ. 1,2 και 3 α.ν. 582/1968, άρθρο 1 και 2 π.δ. 1128/1980
Ορθώς για τη Β’ Ζώνη Υμηττού περιλαμβάνονται αυστηρότερες διατάξεις. Αυτό που δεν δείχνει λογικό είναι ο αυστηρός καθορισμός της αρτιότητας των 40 στρεμμάτων ειδικά για την εκπαίδευση. Οι λόγοι είναι:
1) Η μεγάλη διασπορά των ιδιοκτησιών δεν δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς ή και τον ΟΣΚ να συγκεντρώσουν το απαραίτητο minimum προκειμένου να εγκαταστήσουν υποδομές εκπαίδευσης. Επομένως, στην πράξη η διάταξη καταργεί τη χρήση την οποία δείχνει σε πρώτη ανάγνωση να διατηρεί. Ένα τόσο υψηλό όριο είναι ισότιμο με το να απαγορευτεί πλήρως η εκπαίδευση ως χρήση γης στη Β Ζωνη.
2) Το μεγάλο όριο των 40 στρεμμάτων δείχνει να ευνοεί συγκεκριμένα μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που ήδη έχουν τεράστιες εγκαταστάσεις και συγκεντρώνουν όχι μόνο μεγάλη έκταση οικοπέδων, αλλά και μεγάλη κάλυψη. Ένα μικρότερο εκπαιδευτήριο εκ των πραγμάτων αποκλείεται να εγκατασταθεί καθώς δεν μπορεί να συγκεντρώσει το όριο των 40 στρεμμάτων. Πολλώ μάλλον ο ΟΣΚ, οπότε είναι σαν να αποκλείετε με αυτό τον τρόπο τα δημόσια σχολεία από τη ζώνη και να αφήνετε μόνο τα ιδιωτικά μεγαθήρια.
3) Δεν είναι κατανοητός ο στόχος της συγκεκριμένης διάταξης, από τη στιγμή που οι μεγάλες μονάδες στη Ζώνη Προστασίας έχουν ήδη χτιστεί υπερβαίνοντας κατά πολύ τους συντελεστές δόμησης 0,2 και κάλυψης 15%.
Θα ήταν προτιμότερο να διατηρηθεί η αρτιότητα χαμηλά, στα 10 ή 15 στρέμματα και να αποκλειστούν ΟΛΕΣ οι παρεκκλίσεις που φτάνανε τον ΣΔ ακόμα και στο 0,3(!). Με αυτό τον τρόπο το ΥΠΕΚΑ θα έδινε κίνητρο για ανέγερση μικρών, βιοκλιματικών εγκαταστάσεων εκπαίδευσης στις πεδινές περιοχές της Β’ Ζώνης κάτι που εν τέλει είναι προς το συμφέρον των παιδιών που θα φοιτήσουν σε ήπιας ανάπτυξης περιβάλλον.
Εν τέλει, θα πρότεινα ειδικά για την εκπαίδευση να μειωθεί η αρτιότητα σε 10 ή 15 στρέμματα και να καταργηθεί σαφώς κάθε παράθυρο παρέκκλισης των συντελεστών 0,2 και 15%. Κάτι τέτοιο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ παράλληλα δίνει την ήπια ανάπτυξη που επιθυμεί το ΥΠΕΚΑ κατά το πνεύμα του συγκεκριμένου ΠΔ. Παραμονή της αρτιότητας στα 40 στρέμματα δείχνει φωτογραφικά να ευνοεί τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια-μαμουθ που έχουν ανεγερθεί και τόσο έχουν τραυματίσει τη Β’ Ζώνη.
Δρ. Πάνος Καρράς
Εκπαιδευτικός