1. α. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού.
β. Σε κάθε δήλωση αποδοχής κληρονομίας ή κληροδοσίας, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον με αυτή περιέρχεται στον κληρονόμο ή τον κληροδόχο ακίνητο της κληρονομίας ή εμπράγματο δικαίωμα επάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του κληρονόμου ή κληροδόχου και βεβαίωση μηχανικού.
γ. Στην αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας και επαγγελματικής εγκατάστασης, επισυνάπτονται στην σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου, εκτός από τα οριζόμενα στις ειδικές σχετικές διατάξεις δικαιολογητικά, και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού. Ενδεικτικώς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού απαιτείται για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργιάς: αα) καταστημάτων και εργαστηρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των επιχειρήσεων που εξομοιούνται με αυτά, ββ) τουριστικών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας, όπως ξενοδοχείων, ξενώνων, ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικών γραφείων, γγ) εργοστασίων, εργαστηρίων και γενικά επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματία, από οποιαδήποτε αιτία δδ) πρατηρίων καυσίμων, σταθμών αυτοκινήτων και πλυντηρίων – λιπαντηρίων αυτοκινήτων.
δ. Για τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης ακινήτου σε πλειστηριασμό στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπερθεματιστή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.
ε. Για τη μεταγραφή αα) τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που περιέχουν καταδίκη σε δήλωση βούλησης για εμπράγματη δικαιοπραξία πάνω σε ακίνητο και ββ) τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες αναγνωρίζεται κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, που έχει κτηθεί με έκτακτη χρησικτησία απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του διενεργούντος τη μεταγραφή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.
2. Με την ως άνω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι:
i) στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα
ii) στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοκτήτων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ` υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή
iii) ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 63 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 73 του παρόντος.
β. Η βεβαίωση μηχανικού, για τις αυθαίρετες κατασκευές της περίπτωσης στ` της παραγράφου 2 του άρθρου 63 του παρόντος, για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4014/2011 (Α` 209) ή του ν. 4178/2013 ή του παρόντος περιέχει σαφή αναφορά για την εξόφληση ποσοστού 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου για την οποία γίνεται ειδική μνεία σε κάθε δικαιοπραξία.
γ. Η βεβαίωση του μηχανικού συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές και τα οριζόμενα στο ν. 651/1977 (Α` 207), εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, συνοδευόμενο από τη μεθοδολογία εξάρτησης και τις συντεταγμένες των τριγωνομετρικών σημείων του κρατικού συστήματος συντεταγμένων, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάρτηση. Σε περίπτωση που το οικόπεδο προέρχεται από πράξη εφαρμογής και διαθέτει συντεταγμένες σε σύστημα αναφοράς διαφορετικό από το ΕΓΣΑ `87, θα πρέπει να αναφέρονται και οι συντεταγμένες σύμφωνα με αυτό.
Κατ` εξαίρεση δεν απαιτείται το ως ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα στις κάτωθι περιπτώσεις:
ί) Για ακίνητα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού για τα οποία μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίων / καθέτων ιδιοκτησιών ή έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.
ii) Σε κάθε περίπτωση, για ακίνητα εντός σχεδίου όπου έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής.
iii) Για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης μη άρτια και μη οικοδομήσιμα σύμφωνα με το εμβαδόν του τίτλου.
iv) Για ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό και διανομή εφόσον η αντικειμενική αξία αυτών δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται εντός καθορισμένης ΖΟΕ για τα οποία σε κάθε περίπτωση απαιτείται το τοπογραφικό της παρούσας περίπτωσης γ`.
δ. Οι ως άνω βεβαιώσεις των μηχανικών έχουν ισχύ δύο (2) μηνών. Πριν τη σύνταξη των συμβολαίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια για το πληροφοριακό σύστημα αρχή και λαμβάνουν μοναδικό αριθμό, που αφορά στο ακίνητο. Στα συμβόλαια προσαρτάται η βεβαίωση και μνημονεύεται ο μοναδικός αριθμός του ακινήτου. Κατά τον χρόνο ισχύος τους, δύναται να χορηγείται επικυρωμένο αντίγραφο της βεβαίωσης από συμβολαιογράφο. Ο μοναδικός αριθμός καταγράφεται στο πληροφορικό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου που τηρείται από το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος.
ε. Μετά την ενεργοποίηση της δυνατότητας του πληροφοριακού συστήματος να υποδέχεται τα τοπογραφικά διαγράμματα της προηγούμενης παραγράφου, υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αυτά, πριν τη σύνταξη των συμβολαίων, στην αρμόδια αρχή για το πληροφοριακό σύστημα και προσαρτώνται στα συμβόλαια. Για την ενεργοποίηση της παραπάνω δυνατότητας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρμόδιας αρχής.
στ. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος, οι βεβαιώσεις των μηχανικών που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παρόντος, εκδίδονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο Μηχανικό χωρίς μοναδικό αριθμό και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη και προσαρτώνται στα συμβόλαια. Στη σχετική βεβαίωση σημειώνεται και μονογράφεται η επισήμανση «Εκδίδεται από το Μηχανικό λόγω αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος». Τα στοιχεία της βεβαίωσης καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έκδοση. Για τη συγκεκριμένη επισήμανση γίνεται ειδική μνεία στη συμβολαιογραφική πράξη. Η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση από τη σχετική ανακοίνωση του αρμοδίου οργάνου η οποία αναρτάται υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή και της αρμόδιας αρχής με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών.
2. Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 (Α` 4) και ν.δ. 1024/1971 (Α`232), προσαρτώνται αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής άδειας του κτιρίου.
3. Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αφορούν σε δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων, στα οποία υπάρχουν κατασκευές ή χρήσεις του παρόντος νόμου, εφόσον αυτές δεν απεικονίζονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης γίνεται ειδική μνεία για τα στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών ή των χρήσεων αυτών και επισυνάπτονται επιπλέον, επί ποινή ακυρότητας, αντίγραφα από το πληροφοριακό σύστημα του άρθρου 74 του παρόντος των σχεδίων που τις απεικονίζουν.
4. Κατ’ εξαίρεση, μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου ή ποσοστού 30% αυτού ή στις περιπτώσεις υπαγωγής των ατόμων που προσδιορίζονται στο άρθρο 87 παρ. 7, 8 και 9 μετά την καταβολή του παραβόλου, επιτρέπεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα νόμο, η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος στο ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση, τη δε υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορεί να καθορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο της δήλωσης και της βεβαίωσης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και μπορεί να προβλέπεται ότι η παραπάνω υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση μηχανικού αντικαθίστανται με το Πιστοποιητικό που εκδίδεται από την συμπλήρωση της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου», κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3843/2010 (Α` 62), μετά την έναρξη τήρησης της, καθώς και να ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.
6. α. Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά, εφόσον δεν έχει επισυναφθεί η δήλωση και η βεβαίωση του παρόντος άρθρου, καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.
β. Στους μηχανικούς της προηγούμενης παραγράφου, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του φορέα που είναι μέλη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζεται η διαδικασία επιβολής της διοικητικής ποινής και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
γ. Ειδικά στις περιπτώσεις υπαγωγής στον παρόντα νόμο ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαιρέτων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011, στον αρμόδιο για την υπαγωγή ή την έκδοση βεβαίωσης Μηχανικό επιβάλλεται με την οριστική παύση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Τ.Ε.Ε. και διαγραφή από οποιοδήποτε Μητρώο επαγγέλματος Μηχανικού μετά από απόφαση του Υπουργoύ Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το άρθρο 64 πρέπει απαραιτήτως να τροποποιηθεί. Πως είναι δυνατόν να
απαιτείται έκδοση βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς???
Πρόκειται για αναγκαστική διαδοχή, δηλαδή οι κληρονόμοι δεν επιδιώκουν
αυτοβούλως την μεταβίβαση των κληρονομιαίων ακινήτων. Πόσα ακόμη να
αντέξει ο Ελληνικός λαός??? Ηδη είναι τόσο επιφορτισμένες οι μεταβιβάσεις
[είτε με χαριστική είτε με επαχθή αιτία] με την συλλογή αμέτρητων
δικαιολογητικών [τα οποία κοστίζουν σε χρόνο και σε χρήμα]. Η νέες
ρυθμίσεις που προωθούνται θα σταματήσουν εντελώς τις μεταβιβάσεις και τις
αποδοχές κληρονομιάς με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει χρήματα αλλά
και ο λαός να είναι αγανακτισμένος και απογοητευμένος.
Με την επιθυμία να εισακουστώ υποβάλλω το παρόν σχόλιο.
Η απαίτηση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού και στις αποδοχές κληρονομιάς, τόσο σε δομημένα όσο και σε αδόμητα ακίνητα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει αφενός σε κύμα αποποιήσεων κληρονομιάς και αφετέρου σε μεγάλη ανασφάλεια στις συναλλαγές, δεδομένου ότι οι κληρονόμοι στην καλύτεροι περίπτωση θα υποβάλλουν μόνο δήλωση φόρου κληρονομιάς στην εφορία χωρίς να προβαίνουν σε σύνταξη αποδοχής κληρονομιάς. Πέραν των νομικών επιχειρημάτων που έχουν αναπτυχθεί ήδη τα οποία επισημαίνουν ότι η κληρονομική διαδοχή δεν είναι σύμβαση και ο κληρονόμος δεν μπορεί να εξομοιώνεται με τον πωλητή ή έστω τον παρέχοντα, αφού δεν είναι επιλογή του η ανάμειξη στην κληρονομική περιουσία ούτε ευθύνη του η κατάσταση αυτής, την οποία πολλές φορές παντελώς αγνοεί, θα πρέπει να σταθούμε και στο ζήτημα των αγροτεμαχίων, ο αριθμός των οποίων στις αγροτικές περιοχές της χώρας μπορεί να είναι μεγάλος ανά κληρονομούμενο. Είναι παράλογο να ζητείται από τον κληρονόμο η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων με συντεταγμένες και η έκδοση βεβαίωσης μηχανικού για κάθε ένα αγροτεμάχιο της κληρονομιάς, τα οποία τις περισσότερες φορές ο κληρονόμος δεν γνωρίζει καν που βρίσκονται, με το κόστος της διαδικασίας αυτής να υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αυτήν την αξία της κληρονομικής περιουσίας. Ας μην τεθεί ένα ακόμα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην τόσο επιβαρυμένη συναλλαγή.
Επειδή, από όσο έχω αντιληφθεί, η (εκάστοτε) κυβέρνηση, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μόνο στα κατώτερα μαθηματικά (για εμπέδωση αισθήματος Δικαίου, κοινωνική συνείδηση κοκ ούτε λόγος) και δη στην αριθμητική και συγκεκριμμένα στον πολλαπλασιασμό, δεν θα επικαλεσθώ νομικά επιχειρήματα (άλλωστε υπερκαλύψθηκα ήδη τόσο από την 633/1997 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. όσο από άλλους ικανώτερους εμού, που εξέθεσαν εδώ τις απόψεις τους), αλλά θα σας υπενθυμίσω και εγώ(όπως και άλλοι νομικοί, ως ανωτέρω) μιά άλλη αριθμητική πράξη, αυτή της αφαίρεσης: Επί της αναγκαστικού δικαίου λοιπόν εγκατάστασης, απατάσθε εάν νομίζετε πως θα ενθυλακώσετε τις τελευταίες οικονομίες των πληβείων, ευελπιστώντας πως αυτοί είτε θα αποποιηθούν (Δημόσιο πέμπτη τάξη) τα κληρονομιαία, είτε θα σπεύσουν να καταβάλουν τα «μειωμένα» πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων των αποβιωσάντων δικαιοπαρόχων τους, καταβάλλοντας άμα το αντίτιμο σε μηχανικούς για την έκδοση βεβαίωσης «πολεοδομικής νομιμότητας». Θα υποβάλλουν ΜΟΝΟΝ δηλώσεις φόρου κληρονομίας, δεν θα προβαίνουν σε σύνταξη πράξεων δηλώσεων αποδοχής κληρονομιάς, σε περίπτωση δε που τα ακίνητά τους κτηματογραφηθούν, θα δηλώνουν αυτά καταθέτοντας τα από τον νόμο προβλεπόμενα έγγραφα, με τα οποία θα καταχωρούνται ωραιότατα ως δικαιούχοι (με εκκρεμούσα την προσκόμιση της οικείας συμβ/κής πράξης) και ΟΟΟΟΟΤΑΝ θα θελήσουν (ή θα μπορέσουν) να πωλήσουν αυτά, τότε ίσως (ΙΣΩΣ) κάνουν την έρμη αποδοχή κληρονομιάς. Για τις παραπάνω ενέργειες ο συμβολαιογράφος (να το ξέρετε) θα (αναγκασθεί να) εισπράξει αμοιβή, την οποία δεν θα δηλώσει. Τον ωθείται σε αυτό. Το αποτέλεσμα της αφαίρεσης δικό σας.
(YΓ: Προσυπογράφω τα σχόλια των κ.κ.Παπακωνσταντίνου, Γούναρη, Δημάκη, Παπαβραμοπούλου, Λίνα, Μαρίας, Νούλα, Γιαννακοπούλου, Παγκαρλιώτα, Τουρλάκη, Σιούλα κ.α. Τέλος, τονίζω πως οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ)
Η προσάρτηση της βεβαίωσης μηχανικού, τόσο στα δομημένα όσο και στα αδόμητα ακίνητα ακόμη και στις αποδοχές κληρονομίας θα αποτελέσει ταφόπλακα για τις δηλώσεις αποδοχών κληρονομίας. Ήδη μεγάλο μέρος των Ελλήνων, έχοντας φθάσει στα οικονομικά όρια εξάντλησης τους (έπειτα και από την επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων, την μείωση των συντάξεων, μείωση μισθών, οικονομική ανέχεια) δεν επιθυμεί να αποδεχθεί τα ακίνητα που τους καταλείπονται με την κληρονομική διαδοχή. Με αυτόν τρόπο δεν νομίζω ότι θα σκεφθεί ο μέσος Έλληνας να ρυθμίσει τα περί της κληρονομικής διαδοχής, έχοντας υπόψιν του ότι τώρα πλέον θα απαιτείται και ένα επιπλέον κόστος.Η μόνη διέξοδος που θα δει θα είναι η αποποίηση κληρονομίας…Που θα οδηγήσει αυτό το μέτρο?…..Δεν πρόκειται να εισπράξει το κράτος κατά αυτόν τρόπο κανένα φόρο. Ήδη οι δηλώσεις αποδοχών κληρονομίας είναι το μόνο πράγμα που κινείται, εξάλλου θα μπορούσε να θεσπιστεί νόμος που απλά στις δηλώσεις αποδοχών κληρονομίας να αναγράφεται από τον φορολογούμενο η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου και η κατάσταση αυτού και σε μεταγενέστερη δικαιοπραξία, είτε χαριστική είτε εκποιητική να υπάρχει η βεβαίωση μηχανικού καθώς και η τακτοποίηση του αυθαιρέτου κτίσματος, που ήδη σήμερα ισχύει.
Δεν αρκούν όσα πληρώνουμε για Δικηγόρο, Συμβολαιογράφο και Υποθηκοφύλακα τώρα πρέπει να ταΐζουμε και μηχανικούς; ΕΛΕΟΣ !!!!!!
Είναι σίγουρο ότι η προσάρτηση της βεβαίωσης μηχανικού στην αποδοχή κληρονομίας, που σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο είναι αναγκαστική διαδοχή, θα είναι οικονομικά δυσβάσταχτη για το μέσο Έλληνα πολίτη. Όταν μάλιστα η μεταβίβαση του ακινήτου έχει επιβαρυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με ενημερότητες, πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, κ.ο.κ. Φανταστείτε το κόστος μιας αποδοχής κληρονομίας πέντε μικρών αγροτεμαχίων στην ελληνική περιφέρεια, όταν θα απαιτούνται και πέντε βεβαιώσεις μηχανικού με μέσο κόστος 100 με 200 ευρώ ανά βεβαίωση…
Παρακαλώ πολύ, μην «εγκλωβίζετε» οικονομικά την κληρονομική διαδοχή. Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά η προσωπική περιουσία των ελλήνων
Να αποσυρθεί το άρθρο 64 για ευνόητους λόγους.
ΠΟΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΞΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ? ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΙ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ
Η απαίτηση έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού για τις αποδοχές κληρονομιάς τόσο για τα δομημένα όσο και τα αδόμητα ακίνητα θα αποτελέσει ταφόπλακα για τις κληρονομιές και την δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων που αφήνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Με δεδομένο ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα κληρονομούμενα κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια είναι χαμηλής αξίας και θα πρέπει να επιβαρυνθούν με παραπάνω έξοδα ελέγχων και ρυθμίσεων αυθαιρεσιών είναι σαν να προσπαθεί η πολιτεία να οδηγήσει τους πολίτες σε αποποιήσεις κληρονομιών με ποιό όφελος άραγε και για ποιόν? Μήπως οι συντάκτες των νομοσχεδίων ζουν σε άλλη χώρα, με άλλες οικονομικές συνθήκες?
Πόσο άλλο θα πρέπει να επιβαρυνθούν πιά αυτά τα ακίνητα και πόσοι έλεγχοι θα πρέπει να επινοηθούν (ενεργειακά πιστοποιητικά, έλεγχος νομιμότητας, κτηματολόγιο, βεβαίωση μηχανικού, ταυτότητα κτιρίου, στατικός έλεγχος κλπ) ώστε να ζήσουν οι μηχανικοί αυτής της χώρας?
Μήπως θα πρέπει αντί να επιβαρύνονται συνέχεια τα υφιστάμενα κτίρια να απαλλαγούν από αυτόν τον ατελείωτο βραχνά ώστε να υπάρξει κίνητρο να κτιστεί καμιά νέα οικοδομή και να θέλει κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο γιατί αυτήν τη στιγμή με όσα συνέχεια νομοθετούνται και επιβάλλονται ασταμάτητα, κάθε σκέψη για απόκτηση ακινήτου δημιουργεί μόνον φόβο.
ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ. ΩΡΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΟΤΙ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.
Τα περιπτερα στις πλατειες και στα πεζοδρομια που λειτουργουν με την αδεια σας δεν ειναι αυθαιρετα κτησματα?
Στα κατααστηματα εστιασης τα κλειστα αιθρια οι κλειστες εξεδρες στις ακτες και σε πολλες περιπτωσεις μεσα στη θαλασσα θα ελεγχθουν?
Οι κλεισμενες παραλιες ( ακομα και με λιμονοβραχιονες) απο τα ξενοδοχειακα συγκροτηματα και τα παραθεριστικα θερετρα του ΥΕΘΑ θα ανοιξουν?
Οι κτηριακες εγκαταστσεις των Ανωνημων Εταιριων που μεταβιβαζονται μεσω του χρηματηστιριου θα ελεγχθουν?
Γιατι δινετε αφεση αμαρτιων στους μηχανικους που με την αδεια τους εγιναν οι πολεοδομικες παραβασεις?
ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ αυτη την προταση νομου και βρειτε αλλους και ανεξοδους τροπους για τους ιδιοκτητες για να σταματησετε την αυθαιρετη δομηση.
Αναφορικά με την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» επισημαίνεται ότι αποτελεί «ελληνική πατέντα» που επιβάλει τον επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά υποτελείς στους ιδιώτες μηχανικούς.
Δεν μπορεί τα εκατομμύρια ιδιοκτητών των καθημαγμένων ακινήτων της χώρας, που έχουν στοχοποιηθεί με τρόπο πρωτοφανή και βάρβαρο από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, να επιβαρυνθούν και με νέες υποχρεωτικές αμοιβές προς όφελος ορισμένων επαγγελματικών κλάδων.
Ποιόν ακριβως σκοπό , αν όχι ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ της διευρεύνησης του αντικειμένου εργασιών των μηχανικών, εξυπηρετεί η απαίτηση που εισάγει για πρώτη φορά το παρόν άρθρο για προσάρτηση βεβαιωσεων μηχανικού ν4178/2013 στις πράξεις αποδοχής κληρονομιών, οι οποίες μέχρι σήμερα ρητά εξαιρούνταν, και πολύ σωστά, της υποχρέωσης προσάρτησης τέτοιων βεβαιωσεων ; Η κληρονομιά είναι αναγκαστική διαδοχή και όχι εκούσια μεταβίβαση , και ως εκ τούτου ο Νομοθέτης ρητά προέβλεψε ότι είναι μία από τις δύο περιπτώσεις (η άλλη η απόκτηση ακινήτου δια αναγκαστικού πλειστηριασμού) που μπορούν να αποκτηθούν αυθαίρετα κτίσματα. Γιατί λοιπόν ο κληρονόμος, ο οποίος υπεισέρχεται σε μία κληρονομιά να πρέπει να τακτοποιήσει τις υπάρχουσες αυθαιρεσίες της άμα τη αποκτήση της, και να μη μπορέι να τακτοποιήσει τον τίτλο του με σύνταξη του συμβολαίου της αποδοχής και μεταγραφής του ; Όσο για τη βεβαίωση για τα αδόμητα, που επίσης υποχρεώνει το παρόν άρθρο να προσαρτηθεί στις αποδοχές κληρονομιών, υποβαλλόμενος επίσης ο ατυχής κληρονόμος σε ουκ ολίγα έξοδα για την εκδοσή της (σύνταξη τοπογραφικών στις πλείστες των περιπτώσεων και έξοδα για την έκδοση των εν λόγω βεβαιώσεων από μηχανικο) ποιός αλήθεια είναι ο δικαολογητικός λόγος για την προσάρτησή τους ; Ποιά η λογική του ν αμην μπορούν να συνταχθούν, γιατί πλέον είναι σίγουρο ότι δε θα συντάσονται, πράξεις αποδοχής κληρονομιών άλλως θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο πολίτης με τόσα έξοδα για κληρονομιαία ακίνητα, τα οποία ενώ εκ του νόμου έχει αποκτήσει δεν θα μπορει να συντάξει συμβόλαιο τακτοποιώντας τον τίτλο του και να τον μεταγράψει. ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ κατά την αποψή μου .Δηλαδή στο χωριό κληρονομεί κάποιος 10 χωραφάκια από τον πατέρα του, αμελητέας αξιας διότι είναι στο βουνό, τι έξοδα και γραφειοκρατία θέλει.
Τίποτα άλλο δεν θα σκεφθείται για ενίσχυση των μηχανικών;
Αγαπητοί φίλοι στις 3/9/ σας έθεσα ερώτημα σχετικά με τις νεώτερες διατάξεις του αρθου 64 Σήμερα 4/9 δεν βλέπω τα σχόλιά μου.
Επαναλαμβάνω Αυθαίρετο σπίτι σε οικόπεδο χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο χώρο απο το υπό ένταξη σχέδιο πόλης πριν την εφαρμογή δίπλα σε ρέμα που δεν τακτοποιήτε με τους νόμους 4014-4178 πως θα μεταβιβαστεί όταν υπάρχει χειρόγραφη διαθήκη απο την γιαγια στον εγγονό πως θα μεταβιβαστεί?????
Ας μου βρει κάποιος έναν τρόπο να γίνω ΝΟΜΙΜΟΣ να ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΩ να ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΩ
Αν Αττική οικόπεδο από 1962 δίπλα σε ρέμα 650 τ.μ με 2 σπίτια από 70 περίπου
Το Σχέδιο πόλης το έχει Χαρακτηρίσει κοινόχρηστο Η πράξη εφαρμογής ακόμη την περιμένουμε?????? εάν θα ζώ έως τότε
Μακάρι να με αποζημίωνε ο Δήμος για να αγοράσω για τα παιδιά μου κάπου αλλού.
Η πρώτη γενιά απεβίωσε Παππούς Γιαγιά (χειρόγραφη Διαθήκη στα εγγόνια ) Εγώ ο υιός Η δεύτερη γενιά 54 ετών Ρωτάω με αγωνία τι κάνουμε????
Παρακαλώ εάν κάποιος γνωρίζει κάποια λύση ας επικοινωνήσει μαζί μου 6973886322 Σπανόπουλος Θοδωρής
Υ.Γ
Από ότι γνωρίζω σαν την δική μου περίπτωση βρίσκεται πολύς κόσμος κατα μήκος του ρέματος το οποίο κατά κάποιο τρόπο έχει διευθετηθεί αφού εδώ και πολλά χρόνια όλοι έχουν φτιάξει τοιχία για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.
Αγαπητοί κύριοι καλησπέρα .
Σας παρακαλώ απαντήστε μου εάν έχετε προβλέψει την εξής περίπτωση.
Συμβόλαιο οικοπέδου από το 1962 630 τ.μ (2)οικίες κατασκευής περίπου το 1970-75 στα 60 τερ μέτρα η κάθε μια. Με ρεύμα-νερό-τηλέφωνο (Αυθαίρετες κατασκευές) Περιοχή Αν Αττική Λούτσα Δηλωμένο στο κτηματολόγιο.
Ανήκει σε περιοχή υπό ένταξη στο σχέδιο και περιμένουμε χρόνια τη κύρωση της πράξης εφαρμογής.
Το οικόπεδο μου όπως και τα γειτονικά έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος.
Α) 4014 4178 δεν μπορώ να Τακτοποιήσω Γιατί η μία πλευρά του οικοπέδου είναι και η οριογραμμή του ρέματος όπου οι κατοικίες έχουν τον ένα τοίχο πάνω στο τοιχίο.και το σχέδιο του Δήμου το έχει χαρακτηρίσει (Κοινόχρηστο χώρο)
Β) Στόν νόμο Τρίτση δεν περιήλθαν επειδή οι οικίες ήταν στο ρέμα.
Γ) οι γονείς απεβίωσαν και η Γιαγιά χειρόγραφα τα αφήνει στην διαθήκη της στα 2 εγγόνια.Ο Δήμος μας έχει όμηρους για πολλά χρόνια και ποιός ξέρει για πόσα ακόμη. Δεν μπορούμε να πούλήσουμε Και τώρα Ψάχνουμε τι να κάνουμε με το ιδιοκτησιακό ( Με κληρονομιά στα παιδιά) (Ποιό Τρόπο Τακτοποίησης)
Για περισσότερες πληροφορίες Τηλ επικοινωνίας 6973886322 Σπανόπουλος
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Επί της παρ. 1β: ΠΡΟΤΑΣΗ
Μια λύση στα ζητήματα που ανακύπτουν θα μπορούσε να είναι η εξής:
Έστω ότι ο στόχος είναι από τη μια να καταγράφονται και να καταχωρούνται οι αυθαιρεσίες με αποκλειστικό στόχο την οριστική εξάλειψη του φαινομένου αλλά ταυτόχρονα να μην υποχρεώνεται σε καταβολή προστίμου κάποιος που προφανώς δεν ευθύνεται για την κατασκευή και που επίσης προφανώς δεν είχε ποτέ οικονομικό όφελος απ’ αυτήν.
Στις κατηγορίες αυθαιρεσιών[προς ρύθμιση, προς έκδοση οικοδομικής άδειας κλπ] να προσθετεί μία επιπλέον «κληρονομούμενο ακίνητο».
Σ’ αυτήν την κατηγορία δεν θα υπολογίζεται πρόστιμο. Ο στόχος είναι να καταγράφεται και να καταχωρείται η αυθαιρεσία στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων αλλά να μην υπάρχει υποχρέωση καταβολής προστίμου. Στις προβλέψεις του νόμου θα είναι να δίδεται εύλογο χρονικό περιθώριο στον κληροδόχο να αρχίσει να εκμεταλλεύεται οικονομικά το ακίνητο ώστε να είναι δίκαιο και θεμιτό να του ζητηθεί να πληρώσει πρόστιμο γι’ αυτό. Έστω 10 χρόνια. Με τη λήξη της περιόδου χάριτος, αν δεν έχει προηγηθεί πληρωμή του προστίμου ή μεταβίβαση ή οτιδήποτε άλλο, το πρόστιμο θα βεβαιώνεται αμελλητί.
Θα είναι στην ουσία μια δήλωση υπαγωγής χωρίς πρόστιμο. Θα εκδίδονται βεβαιώσεις, θα συνοδεύεται από αναλυτική καταγραφή των παραβάσεων [σχέδια, αποδεικτικά παλαιότητας κλπ]. Η μόνη διαφορά θα είναι ότι η δήλωση θα συνιστά κατ’ ουσίαν ανάληψη μακροπρόθεσμης υποχρέωσης.
Το επιπλέον κόστος που θα προκύψει για τους ιδιώτες θα είναι μόνο αυτό των υπηρεσιών μηχανικού, το οποίο είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος καταβολής προστίμου.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Εδώ συζητάμε το νοικοκύρεμα του αστικού και εξωαστικού περιβάλλοντός μας. Απ’ αυτό ζούμε όλοι και τα συμφέροντα όλων μας συγκλίνουν στο σημείο αυτό(αν ξετυλίξεις το κουβάρι κάθε οικονομικής δραστηριότητας θα βρεις την εκμετάλλευση της γης να είναι η πηγή της καθ’αυτής δυνατότητας να δραστηριοποιείσαι οικονομικά) . Επιχειρήματα που αφορούν στη γενικευμένη επιβάρυνση των πολιτών από εισπρακτικές ρυθμίσεις είναι δόκιμα, επίσης δόκιμες είναι και οι προσπάθειες προάσπισης συντεχνειακών συμφερόντων. Απ’ την άλλη δόκιμα είναι και τα επιχειρήματα αυτών που δεν έχουν αυθαίρετες κατασκευές και που φορολογούνται επί εξ’ ολοκλήρου δηλωμένων ακινήτων εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, με συντεχνειακούς όρους αποκλειστικά, ο κλάδος των μηχανικών είναι περισσότερο ωφελημένος απ’ όσο χαμένοι είναι οι συμβολαιογράφοι αν διατηρηθεί αυτή η ρύθμιση. Ποιό το νόημα όμως να μπαίνουμε σε τέτοιες συζητήσεις. Η διαφύλαξη κλαδικών συμφερόντων εις βάρος των υπολοίπων είναι αυτό που μας έφτασε εδώ που είμαστε.
Αντίθετη σε κάθε έννοια δικαίου, παράνομη και αντισυνταγματική η εν λόγω διάταξη. Ο σκοπός της καθαρά εισπρακτικός αλλά δεν πρόκειται να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα! Θα επανέλθω σε αυτό παρακάτω. Καταστρατηγεί τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δη του Κληρονομικού Δικαίου, καθώς ο κληρονόμος είναι καθολικός διάδοχος του αποβιώσαντος και η κληρονομική διαδοχή είναι αναγκαστική (εκ του Νόμου) διαδοχή και ΟΧΙ ειδική δηλαδή εκούσια μεταβίβαση, όπως είναι η πώληση, η δωρεά και η γονική παροχή. Η δε πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς είναι Δ Η Λ Ω Σ Η όχι μεταβίβαση. Δήλωση που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εξαρτηθεί από κανενός είδους πιστοποιητικό (τρίτου, δημόσιου φορέα κ.λπ.) εν προκειμένω ΔΕΝ μπορεί να εξαρτηθεί από την νομιμότητα ή μη των κτισμάτων που υφίστανται στα κληρονομιαία ακίνητα. (Τα ίδια ισχύουν και στον πλειστηριασμό- αναγκαστική εκτέλεση). Πολλοί από εμάς εδώ είμαστε νομικοί και πιστεύουμε ότι σε ένα Κράτος Δικαίου δεν χωρούν τέτοιες διατάξεις.
Και σαν να μην έφταναν τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ στις δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς έρχεται τώρα και η παραπάνω διάταξη για να επιβεβαιώσει την πεποίθηση ότι ΝΑΙ αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι κλάδος μας (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ) αιμορραγεί… Δουλεύουμε ώρες ατέλειωτες το 24ωρο για να ανταπεξέλθουμε στις πλείστες όσες υποχρεώσεις και καθήκοντα με τα οποία είμαστε επιφορτισμένοι , είμαστε νομικοί με λειψό νομικό αντικείμενο, αλλά με τεράστια καθήκοντα και ευθύνες!!! Τα δε έσοδά μας λιγοστά πλέον… Ποιες μεταβιβάσεις; Μόνο αποδοχές κληρονομιάς. Οι δε πελάτες μας Έλληνες εξουθενωμένοι οικονομικά με δυσκολία καταβάλλουν πλέον τις αμοιβές μας.
ΝΑΙ δεν αναφέρομαι όπως καταλάβατε μόνο στην τραγική και πρωτοφανή στα χρονικά μείωση του αντικειμένου της εργασίας των συμβολαιογράφων. Αναφέρομαι κυρίως στον μέσο Έλληνα πολίτη, ο οποίος μέσα στην οικονομική του εξουθένωση θα κληθεί να καταβάλει τεράστια ποσά για προβεί σε μία δήλωση αποδοχής κληρονομιάς (!!!) Μια πράξη που έχει σήμερα σχετικά χαμηλό κόστος και εν πάση περιπτώσει κάπως ανεκτό για την τσέπη μέσου Έλληνα πολίτη.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα ενδεχόμενης ψήφισης της εν λόγω διάταξης; ΟΥΔΕΝ
Αυτοί που μπορούν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο θα το κάνουν σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι κίνητρο η απαγόρευση της πράξης αποδοχής κληρονομιάς.
Ας μη γελιόμαστε… Κάθε ακίνητο και βεβαίωση, ακόμη και στα αδόμητα (είναι πολλά τα έξοδα) αυτό θα μας λεν οι πελάτες και θα αποχωρούν το γραφείο, χωρίς να προβαίνουν σε πράξη αποδοχή κληρονομιάς, αναβάλλοντας την επ’ αόριστον …
Απαράδεκτο το να χρειάζεται κάποιος για να αποδεχτεί 10 χωράφια στο χωριό βεβαίωση μηχανικού…το εχετε τερματίσει….λίγη λογική χρειάζεται…..ισοπεδώνετε τα παντα ετσι..,..
Πέραν του νομικού σκέλους που εξαίρετα έγκριτοι νομικοί έχουν επανειλημμένα εξηγήσει και στις εδώ παρατηρήσεις αναφέρθηκαν οι σχετικοί λόγοι, καθώς είναι ήδη λυμένο το θέμα της αποδοχής κληρονομίας και των αυθαιρέτων με βάσει τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. 633/1997, υπάρχει το πραγματικό και το ηθικό θέμα , επειδή τα θέματα ηθικής τάξεως δεν φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων ας μείνουμε στο πραγματικό πρόβλημα που θα επιφέρει η ως άνω διάταξη που θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα που προσδοκά η κυβέρνηση, δηλαδή την είσπραξη εσόδων, καθώς οι αποποιήσεις κληρονομιών θα γίνουν μονόδρομος λόγου του αυξημένου κόστους σε σχέση με τα κληρονομηθέντα τα οποία στις περιπτώσεις ιδίως των αγρών δεν ξέρουν οι κληρονόμοι ούτε που είναι, με αποτέλεσμα την αποποίηση της κληρονομίας και τελικό αποδέκτη κατά τον Νόμο ( τον Αστικό Κώδικα) των κληρονομιών το Δημόσιο. Άρα όχι μόνο το Δημόσιο δεν θα εισπράξει έσοδα από τους πολίτες για τακτοποίηση αυθαιρέτων, για φόρους κληρονομιών, φόρους από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κληρονομίας, αλλά επιπροσθέτως θα πρέπει ως ανήκοντα τα κληρονομιαία στο Δημόσιο να εντοπιστούν, να τα αποδεχθεί και να πληρώσει το Δημόσιο για την τακτοποίησή τους. Αν δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να πρυτανεύσει το Δίκαιο ας πρυτανεύσει τουλάχιστον το Λογικό. Οψόμεθα.
Φιλοδοξείτε να ξεπεράσετε και τα Χαράτσια των Τούρκων, ως τέτοιοι θα μείνετε στην ιστορία!…
Και αν η αυθαιρεσία δεν τακτοποιείται γιατί είναι μεταγενέστερη του έτους 2011 ή αν στο μέλλον δεν υφίσταται νόμος για τις τακτοποιήσεις θα χάνει ο κληρονόμος την περιουσία του? Μιλάμε για τεράστιο κοινωνικό θέμα.και δεν παω στις περιπτώσεις που είναι όλο αυθαίρετο… ας το κατεδαφίσει. Ας πρόσεχε. Τι γίνεται αν ο εργολάβος έκλεισε έναν φωταγωγο? Αν δεν υπάρχει νόμος τακτοποιησης, που ως γνωστόν έχει ημερομηνία λήξεως, δεν θα μπορώ να αποδεχθώ? Είμαστε σοβαροί? Και αν κληρονόμησε 20 αγροτεμάχια π.Χ. στη Χίο τα αγροτεμάχια είναι πολύ μικρά και ο καθένας έχει καμία 10ρια τουλάΧιστον θα πρέπει να πάρω 10 βεβαιώσεις? Τεράστιο κόστος. Το πρόβλημα αυτής της διάταξης είναι τεράστιο. Συνειδητοποιειστε το εγκαίρως.
Η επαγωγή της κληρονομίας , είτε εκ διαθήκης , είτε εξ αδιαθέτου, δεν είναι σύμβαση . Ο κληρονόμος δεν ευθύνεται για την κατάσταση των κληρονομιαίων,ουτε μπορει να υποχρεωθεί να νομιμοποιήσει /τακτοποιήσει αυτες τις αυθαιρεσίες ,που καλείται να αποδεχθεί. Η περίπτωση β του άρθρου 64 θα οδηγήσει για ακόμα μια φορά το επάγγελμα μας σε μεγάλες δυςκολίες.Συνεχείς,επιπόλαιες νομοθετικές αλλαγές στην προςπάθεια του κράτους να συγκεντρωθούν χρήματα,οι οποίες μας φέρνουν σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Η απαίτηση επισύναψης Τοπογραφικού Διαγράμματος θα πρέπει να αφορά κάθε δικαιοπραξία ανεξαρτήτως θέσης του ακινήτου, με ή χωρίς Ο.Α. κλπ. προκειμένου με το χρόνο να ελεγχθεί το εμβαδόν, η ορθή οριοθέτηση, οι όροι δόμησης όλων των ακινήτων και να τροποποιηθούν τυχόν ανακριβείς τίτλοι ιδιοκτησίας και διοικητικές πράξεις.
Η διάταξη φαίνεται να είναι καθαρά συντεχνιακού χαρακτήρα , εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του Δημοσίου , εις δόξαν της χωρίς νόημα και οφέλους γραφειοκρατίας , και θα απαξιώσει ακόμη περισσότερο,σε πολλές περιπτώσεις καθ΄ολοκληρίαν, ήδη απαξιωμένες περιουσίες σε ακίνητα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποποιήσεις κληρονομιών οι παρατημένες κληρονομιές και οι μεταβιβάσεις δια λόγου , όπως παλιά στα χωριά , που ήδη γίνονται μιά και αρκετά υποθηκοφυλακεία είναι κλειστά και δεν ενδειαφέρετε και κανένας να ανοίξουν .
Θελω να τοποθετηθω λογω των αιτιασεων των Συμβολαιογραφων φιλων και συνεργατων ΑΛΛΑ
Εχετε συνειδητοποιησει το θεμα των ποσοστων εξ αδιαιρετου εκτος σχεδιου που αναγραφατε στα συμβολαια
<>?
Γιατι δεν συμβαλλετε να ΛΥΘΕΙ αυτο το προβλημα που εσεις δημιουργησατε με εμμεση εξαπατηση των αγοραστων με ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ για σχεδια και οικοπεδα που θα επαιρναν σε ΚΑΘΕ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΗ (εδω της ΚΕΡΑΤΕΑΣ ασ πουμε)
να αναφερω ενα παραδειγμα
Αγρος 7 στρεμματων εχει <> εξ αδιαιρετου σε 20 τεμαχια
τα 6 απο αυτα κτισθηκαν τα αλλα ειναι αδομητα.Καλα ο συντελεστης δομησης εχει προ πολλου εξαντληθει.
Εγινε προσπαθεια να λυθει απο αστοιχειωτους και ανεφεραν ΡΗΤΑ–ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ—-μα ειναι δυνατον .Αυτο ειναι το θεμα
Η καθετος ιδιοκτησια ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ οποτε ουτε τα 6 κτισμενα δεν ειναι δυνατον να υπαχθουν διοτι υπαρχουν ιδανικα μεριδια που αναφερονται σε 14 τεμαχια.Το χαος εχει δημιουργηθει.
Επειδη δεν εχει νοημα να ασχοληθω αλλο εξ αλλου το ξερετε το προβλημα οποιος ερχεται στο γραφειο σας για μια πραξη τον αποπεμπεται λες και καταλαβε(?) τι αγορασε τοτε.
Θελω να προτεινω μια λυση .
Να τροποποιηθει με τροπολογια στον νομο ,ο ΝΟΜΟΣ 1024/71 με τετοιο τροπο ΠΕΡΙΩΡΙΣΜΕΝΗΣ χρονικης διαρκειας δηλαδη για ηδη ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ κατατμησεις κατα τετοιο τροπο ωστε αυτοι που θα δηλωσουν το αυθαιρετο να μπορουν να κανουν συμβολαιογραφικες πραξεις οι δε αδομητοι ΝΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ σε μελλοντικη αποκατασταση οταν το συνολικο ακινητο ενταχθει στο σχεδιο διοτι ετσι και αλλιως σαν οικοπεδο απο τον ΝΟΚ αντιμετωπιζεται σαν ενιαιο.
Ολη η προταση βεβαια αφορα τα υπο ενταξη στο σχεδιο και εφοσον εχει γινει η πρωτη αναρτηση πολεοδομικης μελετης.
Ευρυτερα μπορει να διερευνηθει και για τις λεγομενες οικιστικες πυκνωσεις.
Δεν ειναι δυνατον να αντιμετωπισθουν ολες οι περιπτωσεις.
Βεβαια πρεπει ,αφου ο νομος αποδεχεται την ΝΟΜΗ σαν εννοια για την δηλωση του αυθαιρετου θα μπορουσε η πολιτεια με την βοηθεια των Συμβολαιογραφων να Ρυθμισει και τα φορολογικα θεματα στις περιπτωσεις αυτες διοτι ακομη και πεντε αυθαιρετα να ειναι με εξ αδιαιρετου χιλιοστα μονο και μονον η δηλωση για την εφορια καταντα διατριβη .Με ελαφρυνσεις βεβαια.
Εχω και αλλα σχολια για τον ΝΟΜΟ αλλα αυτο που πρεπει να καταλαβουν στο υπουργειο ειναι οτι η ηλεκτρονικη εκδοση των αδειων επρεπε να ειχε γινει χθες.
Αναφέρω πραγματικά δεδομένα σε αποδοχή κληρονομιάε.Ερχεται κληρονόμος που θέλει να αποδεχθεί το κτίσμα που έχει σε οικόπεδο από τον πατέρα του ενώ στο οικόπεδο υφίστανται κ αλλα κτίσματα των εξαδέλφων του από άτυπη διανομή που είχε χωρήσει μεταξύ του πατέρα και του θείου του. Υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που θα πιστέψει ότι θα συμφωνήσουν οι κληρονόμοι να τακτοποιήσουν άραγε ποιά αυθαίρετα ο καθένας τα δικά του ?δηλαδή ένα κτίσμα το οποίο δεν είναι καν δικό του ??ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΙΣ το οποίο σημαίνει ότι έχοντας ο κληρονόμος ποσοστό εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο έχει ποσοστό εξ αδιαιρέτου σε ολα τα κτίσματα..Για το λόγο αυτό θα υπάρξει μεγάλη εμπλοκή λόγω της φύσης του κληρονομικού δικαίου αν εφαρμοστεί η υποχρέωση προσάρτησης στις κληρονομιές της σχετικής βεβαίωσης
To άρθρο 64 που απαιτεί προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού σε αποδοχές κληρονομιάς πρέπει να καταργηθεί. Δεν θα επεκταθώ μιας και με κάλυψαν στα προηγούμενα σχόλια οι συνάδελφοι.
Η συνεχής επιβάρυνση των συμβολαιογραφικών δικαιοπραξιών με άχρηστα εν πολλοίς πιστοποιητικά επιβαρύνουν όχι μόνο τους συμβολαιογράφους με γραφειοκρατία και τους συμβαλλόμενους με περιττά έξοδα αλλά και το σύνολο της οικονομίας.
Αποτέλεσμα θα είναι εκτός της μαύρης οικονομίας να αποκτήσουμε και μαύρους τίτλους μιας και κανείς δεν θα προβαίνει σε αποδοχή κληρονομιάς με τόσες επιβαρύνσεις. Αφήστε την οικονομία να αναπνεύσει.
Θα δώσω ένα παράδειγμα: Ένας θείος μου αφήνει ένα ακίνητο σε ένα χωριό , που έχει αντικειμενική αξία 30.000 ευρώ και ένα από τα δωματιά του είναι αυθαίρετο. Ο φόρος κληρονομιάς ,τα συμβολαιογραφικά έξοδα ,τα τέλη μεταγραφής κλπ είναι τώρα 4.000 ευρώ, επομένως αν προστεθούν το πρόστιμο της πολεοδομίας και η αμοιβή μηχανικού τα έξοδα θα φτάσουν 15.000 ευρώ. Νομίζετε ότι είναι πολλοί που θα πληρώσουν αυτό το ποσό ,καθώς είτε θα κάνουν σιωπηρή αποδοχή χωρίς συμβόλαιο ,είτε θα κάνουν αποποίηση κληρονομιάς. Άρα το κράτος χάνει το φόρο κληρονομιάς και τον ΕΝΦΙΑ ,καθώς δεν θα δηλωθεί το ακίνητο στο Ε9. Η λύση είναι να ισχύουν τα μειωμένα πρόστιμα αυτού του νόμου μόνο για τις κληρονομιές.
Θα είναι η ταφόπλακα των συμβολαιογράφων. Οι αποδοχές κληρονομίας είναι απαράδεκτο να εχουν ως συνημμένο έγγραφο τις βεβαιώσεις 4178
Η θέσπιση της προσκόμισης βεβαίωσης Μηχανικού
για αποδοχές κληρονομίας και για χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας
είναι ένα ακόμα θετικό βήμα και εδώ πρέπει να δοθούν τα εύσημα στο Υπουργείο.
Οι Συμβολαιογράφοι μπορούν να παραπονιούνται γιατί θεωρούν ότι θα μειωθεί η δουλειά τους όπως έχει μειωθεί και η δική μου σαν Μηχανικός, αλλά ξέρω ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Πρέπει ή δεν πρέπει να αρχίσουν να διορθώνονται τα κακώς κείμενα σε αυτή τη Χώρα ?
Προτείνω επίσης το μέτρο να επεκταθεί.
Υποχρεωτικά Βεβαιώσεις Μηχανικού σε κάθε πράξη στις Πολεοδομίες όπως Εγκρίσεις Εργασιών μικρής κλίμακος για την κατασκευή μιας πέργκολας, μιας άδειας δόμησης που αφορά προσθήκη κατ’ έκταση, καθ’ύψος κλπ.
Άρθρο 64 παρ.1.γ.ββ: οι τουριστικές επαύλεις εξαιρούνται ή ξεχάστηκαν???????
Με δεδομένο ότι η επαγωγή κάθε κληρονομίας ανατρέχει στην ημερομηνία θανάτου του κληρονομουμένου, πώς μπορεί να συνδεθεί η ημερομηνία σύνταξης της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης με την υπαγωγή όλων των συμβολαιογραφικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας με την ισχύ του παρόντος άρθρου ;
Η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. 633/1997 και ακριβώς επειδή πρόκειται για αναγκαστική διαδοχή στις κληρονομίες, επιτρέπει την αποδοχή και αυθαιρέτων κτισμάτων.
Οι συμβαλλόμενοι σε αποδοχές κληρονομίας ενημερώνονται σε κάθε περίπτωση απο τον συμβολαιογράφο για τις συνέπειες των αυθαιρέτων κτισμάτων και εν κατακλείδι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έπαψε ο έλεγχος της πολιτείας σε αυθαίρετες κατασκευές και η επιβολή των σχετικών προστίμων. Ο δε πολεοδομικός έλεγχος της πολιτείας γινόταν και γίνεται οποτεδήποτε. Κάθε συμβαλλόμενος αντιμετωπίζει τις συνέπειες των αυθαιρεσιών κάποια στιγμή και ιδιαίτερα όταν προβεί στην μεταβίβαση του ακινήτου.
Περαιτέρω στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης ο αρμόδιος δικαστικός επιμελητής θα πρέπει να συνοδεύεται απο μηχανικό κατά την διαδικασία της κατάσχεσης, ο οποίος θα προβαίνει σε κατά τόπο επιμετρήσεις, μέσα στην ιδιοκτησία του οφειλέτη, πράγμα τουλάχιστον πολύ δυσχερές. Ο Συμβολαιογράφος ακόμη και κατά την σύνταξη της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης ενημερώνει τον υπερθεματιστή για τις συνέπειες των αυθαιρέτων, ο οποίος, όμως είναι υπόλογος μόνο μετά την κατακύρωση του κατασχεμένου. Η εν λόγω διάταξη θα αφαιρέσει και την τελευταία ύλη του Συμβολαιογραφικού κλάδου αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι θα οδηγήσει σε ανασφάλεια συναλλαγών, αφού θα εξαφανιστούν οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις και θα οδηγήσει σε απόκρυψη φορολογητέας ύλης απο τους συμβαλλόμενους, οι οποίοι δεν θα συντάσσουν συμβολαιογραφικές πράξεις. Οι δε εισπράξεις του Ελληνικού Δημοσίου Φόρων Κληρονομίας θα γίνουν ανύπαρκτες.
Για το σημείο 1δ, θα πρέπει να συζητηθεί άν είναι η πρόθεση του νομοθέτη να μειώσει την ζήτηση ακινήτων που προσφέρονται σε πλειστηριασμό από τράπεζες, ή άλλους δανειστές. Γιατί με αυτή ο υπερθεματιστής θα πρέπει να υπολογίσει και το κόστος τακτοποίησης σε ακίνητο που τυχόν αποκτά μέσω πλειστηριασμού.
Με άλλα λόγια άν θέλετε να μην χάσετε το ακίνητό σας προσθέστε ένα αυθαίρετο.
Η Βεβαιωση σε κληρονομιές καθώς και σε μισθώσεις κτιρίου από επαγγελματίες δυστυχώς θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία καθώς επηρεάζει τεράστιο εύρος των επαγγελμάτων της χώρας.Για ΕΟΤ και ΚΥΕ ας παραμείνει ώς έχει με την τωρινή διαδικασία
Η λογική της εξυγίανσης των δομημένων ακινήτων διά της οδού των «τακτοποιήσεων» με τη σκυταλοδρομία των νόμων να πλημμυρίζουν τη συμβολαιογραφική μας ζωή και όχι μόνο, προσκρούει στην υφεσιακή οικονομία και στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών που αφορούν στην ιδιοκτησία και την προστασία της περιουσίας τους τουλάχιστον. Θα είναι αδύνατη η υπογραφή πράξεων αποδοχής κληρονομιάς για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας είτε γιατί δεν θα μπορούν οι κληρονόμοι να ανταπεξέλθουν στα κόστη έκδοσης βεβαιώσεων από Πολ. Μηχανικούς, είτε γιατί η αποπληρωμή προστίμου τακτοποίησης αυθαιρέτου τουλάχιστον κατά 30% θα είναι ανέφικτη, ελλείψει εισοδημάτων και πόρων όχι από την αιτία της κακής διαχείρισης του κάθε άλλοτε επιμελούς στα οικονομικά ιδιοκτήτη, αλλά από αιτίες που δεν προκάλεσε οπωσδήποτε ο ίδιος. Η διάταξη αυτή έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, καθώς ποινικοποιεί τους έχοντες αλλά και όσους έπαψαν να έχουν λόγω του επελθόντος θανάτου τους. Η Πολιτεία επιβάλλεται να αναδείξει πρόσωπο ευθύνης και κοινωνικής ευθιξίας έμπρακτα.
επιεικως ντροπη για τις διαταξεις στο αρθρο αυτο, και συγκεκριμενα πρωτιστως στην διαταξη που αναφερεται στην υποχρεωτικότητα επισυναψης βεβαιωσης και στις πραξεις Αποδοχης Κληρονομιάς,
Αν το κρατος θελει να εξαναγκασει τον κληρονομο να προβει στην εν λογω τακτοποιηση των οποιων τυχον αυθαιρεσιων ειχε ο κανει ο κληρονομουμενος, γιατι δεν προβλεπει αυτη η βεβαιωση να ειναι προαπαιτουμενο μονο κατα την υποβολη της δηλωσης φορου κληρονομιας; αλλα οχι σου λεει αν την βαλλω εκει κανενας δεν θα παει να υποβαλλει δηλωσηφορου κληρονομιας και θα χασω φορους!, ας την θεσω ως προαπαιτουμενο στην πραξη την συμβολαιογραφική αργοτερα!, Επισης γιατι δεν προβλεπει (οπως το ΠΕΑ στις μισθωσεις) οτι οποιαδηποτε μεταβολη/τροποποιηση του Ε9 να συνοδευεται απο αυτη την βεβαθωση; αλλα οχι και εδω σου λεει, θα χασω φορους ενφια με αυτον τον τροπο. Ετσι βγηκε τον πιο ευκολο τροπο, που ειναι οι συμβολαιογραφικές πράξεις! Εξυπνοι οι μηχανικοί, κουτοφραγκοι οι συμβολαιογραφοι!
Επί της παρ. 1β:
Είναι δεδομένο ότι με την υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης για την αποδοχή κληρονομιάς γίνεται εμφανής η βούληση της πολιτείας για ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση του ζητήματος των αυθαιρέτων. Μέχρι στιγμής η κληρονομιά είναι η βασικότερη διέξοδος που δίδεται στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για αποφυγή κυρώσεων. Είναι προφανές ότι θα ασκηθούν πιέσεις και σχεδόν βέβαιο ότι το συγκεκριμένο εδάφιο θα αφαιρεθεί διότι οι πιέσεις θα πιάσουν τόπο. Άρα δεν θα υπάρξει και οριστική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων. Πρόκειται για γενναία απόφαση η οποία μόνο πολιτικό κόστος μπορεί να έχει όλα τ’ άλλα είναι οφέλη.
Σε περίπτωση που γίνει η έκπληξη και παραμείνει πρέπει απ’ ευθείας να λυθούν τα ζητήματα τα οποία φαίνεται ότι εσκεμμένα έμειναν έξω απ’ αυτό το εδάφιο.
α) θα συντελείται η αποδοχή κληρονομιάς αν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Αν ναι, ποια υποχρέωση θα προκύπτει για τον κληροδόχο; Αν όχι, θα απαιτείται άμεση τακτοποίηση και ποια θα είναι η ιδιοκτησιακή «κατάσταση» των ακινήτων μέχρι να γίνει αυτό; κλπ κλπ.
ί) Για ακίνητα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού για τα οποία μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίων / καθέτων ιδιοκτησιών ή έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.
Σχόλιο: μόνο εφόσον έχει προσαρτηθεί εξαρτημένο τοπογραφικό στην πράξη σύστασης ή την οικοδομική άδεια/άδεια δόμησης. Επίσης οι οικισμοί είναι οροθετημένοι αλλά χωρίς σχέδιο. Συνεπώς η σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού θα πρέπει να είναι απαραίτητη.
Το εν λόγω άρθρο είναι σε μεγάλο βαθμό αντιγραφή της διατύπωσης του άρθρου 3 του Ν. 4178/2013. Η πρόσθετη επιβολή υποχρέωσης για επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού και στις δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς δυσχεραίνει και περιπλέκει τις περιουσιακές/κληρονομικές υποθέσεις των πολιτών.
Είναι πρόδηλο ότι ο νομοθέτης δεν έχει λάβει υπόψη του πως η κληρονομιά στην πληθώρα των περιπτώσεων συνίσταται σε κυριότητα (ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα) επί περισσοτέρων του ενός ακινήτων. Είναι απαράδεκτο να ζητείται από τον κληρονόμο, ο οποίος ήδη υφίσταται τεράστια ταλαιπωρία και έξοδα λόγω γραφειοκρατίας (εμπρόθεσμη δήλωση φόρου κληρονομιάς, διορθώσεις δηλώσεων περιουσιακής κατάσταση κληρονομούμενου για τη λήψη πιστοποιητικών πληρωμής ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και τα όσα άλλα συνεπάγεται ένας θάνατος), να πρέπει να επωμιστεί και το βάρος προστίμων τακτοποίησης αυθαιρέτου ή έστω και μόνο έκδοσης βεβαίωσης, προκειμένου να προβεί στην υπογραφή συμβολαίου αποδοχή της κληρονομιάς. Τιμωρείται και μόνο για την ιδιότητα του ως κληρονόμος.
Θεωρώ ότι ακόμη δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε με ακρίβεια την έκταση των συνεπειών που θα προκαλέσει η εν λόγω διάταξη εφόσον ψηφισθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανείς δε θα ωφεληθεί, είτε πολίτης είτε επαγγελματίας στο χώρο του ακινήτου είτε το Δημόσιο Ταμείο.
Παρακαλώ πολύ τον κ. Υπουργό να ρίξει μιά ματιά στην με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. Ευχαριστώ πολύ, Σταμάτης Λίνας, συμβολαιογράφος Αθηνων
Η επιπλέον επιβάρυνση των αποδοχών κληρονομιάς με έξοδα έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού για τα κτίσματα ή την ανυπαρξία κτισμάτων ή ενδεχομένως τακτοποίησης αυθαιρεσιών, θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις καθώς θα οδηγήσει σε κύματα αποποιήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για του Ελληνικό Δημόσιο που δεν θα εισπράττει φόρους, για τα τέκνα των ελλήνων τα οποία δεν θα μπορούν πλέον να αποδεχθούν την περιουσία που τους αφήνουν οι γονείς τους και τέλος για τους έλληνες συμβολαιογράφους που θα τους στερήσει την τελευταία πράξη με την οποία ασχολούνται τα τελευταία χρόνια, μιας και οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι τόσο επιβαρυμένες που έχουν μειωθεί κατά το 90% πλέον. Ευχαριστώ πολύ, Σταμάτης Λίνας, συμβολαιογράφος Αθηνών.
Η παραπάνω διάταξη μεταφράζεται σε πραγματικά δεδομένα ως εξής: Κληρονόμος/οι εμφανίζονται σε συμβολαιογράφο ζητώντας να συνταχθεί πράξη αποδοχής κληρονομιάς για τον αποβιώσαντα γονιό τους. Ενημερώνονται για τις παραπάνω απαιτήσεις του νόμου. Στην επαρχία (τουλάχιστον), η μέση κληρονομιαία περιουσία αποτελείται από ένα σπίτι στο χωριό, κάποια χωράφια (3-5), ενδεχομένως και ένα δεύτερο οικόπεδο στο χωριό. Τα κτίσματα είναι συχνά κτισμένα με παλαιότατες άδειες της Χωροφυλακής (για τις οποίες δεν υπάρχει αρχείο και έχουν χαθεί), είτε είναι κτισμένα πριν το 1955, γεγονός που είναι πρακτικά αδύνατον να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχουν σχετικές αεροφωτογραφίες, είτε δεν έχουν καν άδεια οικοδομής (αυθαίρετα). Κατά κανόνα δε, υπάρχει στο οικόπεδο και ισόγεια αγροτική αποθήκη, επίσης παλαιότατη. Σημειωτέον είναι, ότι οι κληρονόμοι δεν είχαν καμία συμμετοχή και καμία ευθύνη για την ανέγερση τυχόν αυθαιρέτων κτισμάτων. Ορθότατα κατά τη γνώμη μου η νομοθεσία περί αυθαιρέτων (υπάρχουσα και προγενέστερη) ζητά κατά τη μεταβίβαση την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, βεβαίωση μηχανικού κλπ, «διορθώνοντας» με τον τρόπο αυτό τις πολεοδομικές παραβάσεις στις οποίες προέβη ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του ακινήτου, για τις οποίες ουσιαστικά ήταν ανέκαθεν ενήμερος. Η κληρονομιά όμως είναι καθολική διαδοχή και είναι αναγκαστική για τον κληρονόμο, με μοναδική επιλογή την εντός τετραμήνου από τη γνώση του θανάτου αποποίηση αυτής, που φυσικά εκτείνεται σε ολόκληρη την κληρονομιαία περιουσία και όχι επιλεκτικά (ορθώς φυσικά). Αποτέλεσμα; Πλην ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ περιπτώσεων (και κατά βάση όταν ακολουθεί μεταβίβαση, για τις ανάγκες της οποίας θα γινόταν ούτως ή άλλως τακτοποίηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ν. 4178/2013), οι κληρονόμοι θα αρκούνται στην εμπρόθεσμη υποβολή δήλωση φόρου κληρονομιάς και τη δήλωση των ακινήτων στο Ε9, μη προβαίνοντας στη σύνταξη της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης, αναβάλλοντας έτσι τα έξοδα της έκδοσης των βεβαιώσεων και των τακτοποιήσεων, θα φροντίζουν δε να κάνουν απλώς μια οικονομική αποτύπωση (με τη αντιστοίχως «οικονομική» βοήθεια ενός μηχανικού) της πραγματικής κατάστασης, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν στο μέλλον ζητήματα ανακρίβειας των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων είτε στο Ε9, είτε στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Κατά συνέπεια, το Κράτος θα απωλέσει τα προσδοκώμενα έσοδα από τις τακτοποιήσεις των κληρονομιαίων, τα οποία θα αναβληθούν σε μια πιθανή μελλοντική μεταβίβαση, ενώ ΔΕ θα συντάσσονται πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια στην αγορά λόγω αδυναμίας ελέγχου της ακίνητης περιουσίας των κληρονόμων (λ.χ από δανειστές τους). Η δε υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού και τακτοποίησης από τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου, είναι απλώς αστεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κληρονομιά ανατρέχει ΠΑΝΤΑ στο χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου, δηλαδή σε χρονικό σημείο ΠΡΙΝ την έναρξη ισχύος του προς διαβούλευση σχεδίου νόμου. Αυτά τα ολίγα επισημαίνω, ώστε να καταστεί δυνατή μια αποτύπωση του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ τρόπου που λειτουργεί και αντιδρά η λεγόμενη «πιάτσα», που αποτελεί όμως την κινητήρια δύναμη και τον κορμό για την ύπαρξη και τη συνέχιση του Κράτους, γεγονός που απ’ ότι φαίνεται ξεχνάμε (-τε) πλέον συχνά.
Η ψήφιση της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 64 θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και εξόντωση τόσο τους πολίτες όσο και εμάς του συμβολαιογράφους και εν τέλει το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο. Τους πολίτες γιατί ουσιαστικά τους αποτρέπει, λόγω του κόστους, να προβούν σε πράξεις δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς, εμάς ως επαγγελματίες γιατί θα απωλέσουμε την μοναδική πηγή εσόδων που έχει απομείνει στην τρέχουσα περίοδο κρίσης, οπότε τίθεται θέμα επιβίωσης, και το Ελληνικό Δημόσιο γιατί θα απωλέσει τα έσοδα από το φόρο κληρονομιάς αλλά και γενικότερα από τις συναλλαγές που θα ΝΕΚΡΩΣΟΥΝ. Ήδη οι πολίτες δεν προβαίνουν σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές κλπ, τώρα θα απέχουν και από τη σύνταξη πράξεων δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς. Και όλα αυτά όταν το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει ότι τα αυθαίρετα εκπλειστηριάζονται και μεταβιβάζονται με κληρονομική διαδοχή με την με αριθμό 633/1997 (22-10-1997) γνωμοδότησή του. Τέλος εμείς οι συμβολαιογράφοι θα βρεθούμε ανεπανάληπτα εκτεθειμένοι όταν θα ανακοινώσουμε στους πελάτες μας, των οποίων ήδη εκκρεμούν υποθέσεις αποδοχής κληρονομιάς, μετά από έναν τεράστιο και χρονοβόρο αγώνα να πάρουμε πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ κ.λ.π. διάρκειας από μήνα έως …… έτη, ότι πρέπει να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα κληρονομιαία για να μπορέσουμε να υπογράψουμε την πράξη.
Το άρθρο 64 πρέπει απαραιτήτως να τροποποιηθεί. Πως είναι δυνατόν να απαιτείται έκδοση βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς??? Πρόκειται για αναγκαστική διαδοχή, δηλαδή οι κληρονόμοι δεν επιδιώκουν αυτοβούλως την μεταβίβαση των κληρονομιαίων ακινήτων. Πόσα ακόμη να αντέξει ο Ελληνικός λαός??? Ηδη είναι τόσο επιφορτισμένες οι μεταβιβάσεις [είτε με χαριστική είτε με επαχθή αιτία] με την συλλογή αμέτρητων δικαιολογητικών [τα οποία κοστίζουν σε χρόνο και σε χρήμα]. Η νέες ρυθμίσεις που προωθούνται θα σταματήσουν εντελώς τις μεταβιβάσεις και τις αποδοχές κληρονομιάς με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει χρήματα αλλά και ο λαός να είναι αγανακτισμένος και απογοητευμένος.
Με την επιθυμία να εισακουστώ υποβάλλω το παρόν σχόλιο.
Ποιόν ακριβως σκοπό , αν όχι ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ της διευρεύνησης του αντικειμένου εργασιών των μηχανικών, εξυπηρετεί η απαίτηση που εισάγει για πρώτη φορά το παρόν άρθρο για προσάρτηση βεβαιωσεων μηχανικού ν4178/2013 στις πράξεις αποδοχής κληρονομιών, οι οποίες μέχρι σήμερα ρητά εξαιρούνταν, και πολύ σωστά, της υποχρέωσης προσάρτησης τέτοιων βεβαιωσεων ; Η κληρονομιά είναι αναγκαστική διαδοχή και όχι εκούσια μεταβίβαση , και ως εκ τούτου ο Νομοθέτης ρητά προέβλεψε ότι είναι μία από τις δύο περιπτώσεις (η άλλη η απόκτηση ακινήτου δια αναγκαστικού πλειστηριασμού) που μπορούν να αποκτηθούν αυθαίρετα κτίσματα. Γιατί λοιπόν ο κληρονόμος, ο οποίος υπεισέρχεται σε μία κληρονομιά να πρέπει να τακτοποιήσει τις υπάρχουσες αυθαιρεσίες της άμα τη αποκτήση της, και να μη μπορέι να τακτοποιήσει τον τίτλο του με σύνταξη του συμβολαίου της αποδοχής και μεταγραφής του ; Όσο για τη βεβαίωση για τα αδόμητα, που επίσης υποχρεώνει το παρόν άρθρο να προσαρτηθεί στις αποδοχές κληρονομιών, υποβαλλόμενος επίσης ο ατυχής κληρονόμος σε ουκ ολίγα έξοδα για την εκδοσή της (σύνταξη τοπογραφικών στις πλείστες των περιπτώσεων και έξοδα για την έκδοση των εν λόγω βεβαιώσεων από μηχανικο) ποιός αλήθεια είναι ο δικαολογητικός λόγος για την προσάρτησή τους ; Ποιά η λογική του ν αμην μπορούν να συνταχθούν, γιατί πλέον είναι σίγουρο ότι δε θα συντάσονται, πράξεις αποδοχής κληρονομιών άλλως θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο πολίτης με τόσα έξοδα για κληρονομιαία ακίνητα, τα οποία ενώ εκ του νόμου έχει αποκτήσει δεν θα μπορει να συντάξει συμβόλαιο τακτοποιώντας τον τίτλο του και να τον μεταγράψει. ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ κατά την αποψή μου .
Οι αποδοχές κληρονομιάς ήταν η μόνη λύση που μας είχε απομείνει για να μην κλείσουμε τα γραφεία μας και ο μόνος τρόπος για το κράτος να εισπράξει κανέναν φόρο, μιας και οι αγοραπωλησίες έχουν πλέον εξαφανιστεί. Η αλλαγή αυτή που προωθείται είναι ένα ακόμη τεραστιο λάθος…
Η υποχρεωτική προσάρτηση βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχες κληρονομιάς θα οδηγήσει σε σωρηδόν αποποιησεις,σχολιάζουσες κληρονομιές και απόκρυψη εν τέλει φορολογητέας ύλης, αφού το εισπρακτικό είναι πάντα το θέμα. Η αδυναμία καταβολής των προστίμων τακτοποίησης θα οδηγήσει τους περισσότερους κληρονόμους σε «μετεωρες» περιουσίες με σιωπηρές αποδοχές που θα εκκρεμούν στον αιώνα τον άπαντα και σε απώλειες περιουσιών. Θα έλεγα ότι θα είχε περισσότερο νόημα να προβλέπεται η υποχρέωση δήλωσης των πραγματικών επιφανειών και χρήσεων στο συμβόλαιο της αποδοχής- οπότε θα δηλωθούν στη δήλωση φόρου κληρονομιας οι σωστές επιφάνειες και στο ε9 αντίστοιχα, με παράλληλη υποχρέωση του κληρονομου να τακτοποιήσει την τυχόν αυθαιρεσία πρώτου προβεί στην επόμενη μεταβίβαση από κάθε αιτία. Η επιβολή βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές θα σημάνει και το τέλος των μονών συμβολαιογραφικων πράξεων που κινούνται….
Η θέσπιση της προσκόμισης βεβαίωσης μηχανικού στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς ό,τι πιο καταστροφικό για τον ήδη ταλαιπωρημένο Έλληνα Συμβολαιογράφο. Οι πολίτες είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο σχετικό κόστος και αυτοί μεν θα μείνουν χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας οι δε Συμβολαιογράφοι θα χάσουν και την ελάχιστη δουλειά που τους έχει απομείνει.. Ο κλάδος ήδη οδεύει προς διάλυση λόγω της αφάνταστα περιορισμένης ύλης των τελευταίων ετών. αυτό δε θα είναι το πιο ισχυρό και τελειωτικό κτύπημα.. η ωφέλεια που θα προέλθει από την ισχύ της διάταξης αυτής απειροελάχιστη σε σχέση με την ζημιά που θα προκαλέσει…επ¨ουδενί δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί η διάταξη λοιπόν αυτή..είναι εντελώς μα εντελώς λάθος για τα δεδομένα της εποχής και μάλιστα ολέθριο…
Η ένσταση μου αφορα το άρθρο 64 του νομοσχεδιου και ενισταμαι σφροδρα στην β παραγραφο που υποχρεωτικα θα απαιτειται με το προβλεπόμενο νομοσχέδιο βεβαιωση του Ν.4178/2013. Ειμαι συμβολαιογραφος σε επαρχιακη πολη του Ν. Λαρισης. Σκεφθειτε λοιπον οταν ενας κληρονόμος ειτε εξ αδιαθετου ειτε εκ διαθηκης κληρονομει 10 χωραφακια των 1.000 τμ και θα απαιτειται για καθε ενα απο αυτο η ως άνω βεβαιωση. Σημερα μια αποδοχη κληρονομιας κυμαινεται κατα μεσο ορο στα 400 € . Με την καθιερωση του ως ανω πιστοποιητικου το κοστος της εκτινάσσεται αυτοματα στα 1.000 € (ΜΟΝΟ κοστος μηχανικου…αν και εφοσον καποιος μηχανικος θα ζητησει 100€/πιστοποιητικο ,,,γιατι ακουγονται και αστρονομικα ποσα…) συν τα συμβολαιογραφικα/μεταγραφικα/ φορος κληρονομιας……!!! Πειτε μου λοιπον ποιος θα αποφασισει να προβει σε αποδοχη κληρονομιας για να τακτοποιησει την ακινητη περιουσια του..?? Ο κοσμος της επαρχιας δοκιμαζεται οικονομικα απο την φορολογικη αφαιμαξη…ποιος ο λογος να πρεπει να επιβαρυνθει και με επιπλεον εξοδα. Και ποια η σκοπιμότητα του μέτρου? να φερει λεφτα στα ταμεια…καμια αλλη σκοπιμοτητα. Ας ειμαστε ρεαλιστες για μια φορα…πρεπει να μπει ενα τελος σε παραλογες νομοθετικες «συλλήψεις»!!!