Άρθρο 7 – Άλλες διατάξεις

1. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος καταργείται.
2. Στις περιοχές που για οποιονδήποτε λόγο διέπονται από τη δασική νομοθεσία, εφαρμόζονται παράλληλα οι ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας αυτής.
3. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η θήρα.
4. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
5. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος τα νέα κτίρια πρέπει να πληρούν βιοκλιματικούς όρους κατασκευής.
6. Εντός των ζωνών Β, Γ, Δ και Ε επιτρέπεται η εκτέλεση των αναγκαίων έργων τεχνικής υποδομής και ιδίως έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και ενέργειας για την εξυπηρέτηση νομίμως υφισταμένων εγκαταστάσεων.
7. Εντός των ανωτέρω ζωνών οριοθετείται ζώνη Α ως καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του παρόντος. Η ζώνη αυτή καταλαμβάνει πλάτος 50 μ. εκατέρωθεν του άξονα των σημαντικότερων ρεμάτων του ορεινού όγκου, όπως απεικονίζονται στα σχετικά διαγράμματα του άρθρου 1 του παρόντος. Τα όριο αυτό, προσαρμόζεται αυτομάτως επί του οριοθετούμενου άξονα και για το αντίστοιχο τμήμα της ζώνης Α, κάθε φορά που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η κατά νόμο οριοθέτηση των ρεμάτων αυτών.
8. Τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις διδακτηρίων, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιερών μονών, ναών και νεκροταφείων, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, είναι δυνατόν να παραμένουν στα γήπεδα στα οποία βρίσκονται και να υφίστανται επισκευαστικές παρεμβάσεις, χωρίς καμία δυνατότητα επεκτάσεως.
9. Όλες οι οικοδομικές άδειες εντός των ζωνών προστασίας εκδίδονται από τις αρμόδιες Δ/νσεις Πολεοδομίας, ύστερα από γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας.
10. Για όλα τα επιτρεπόμενα έργα και δραστηριότητες εκτός Ζώνης Α, τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες της υπ’ αριθμ. 15393/2332 (ΦΕΚ Β’/1022/5.8.2002) κοινής υπουργικής απόφασης, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία υπάγονται, απαιτείται η εκπόνηση και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1650/1986 και η εγκατάστασή τους είναι δυνατή εφόσον δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου και κυρίως των οικοτόπων και ειδών χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ειδικής Ζώνης Διατήρησης.
11. Για την προστασία όσων νέων αρχαιολογικών θέσεων εντοπιστούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δύναται να επιβάλει ειδικότερους περιορισμούς και ρυθμίσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
12. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καταργούνται: α) το από 31.8.78 προεδρικό διάταγμα ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78) και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού, όπως κατά περίπτωση ισχύουν.
13. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παύει η ισχύς της υπ. αριθμ. 7528/18.03.2010 απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ζώνες Α, Β, Γ και Ε.

  • 6 Μαΐου 2010, 18:23 | Σπύρος Πανταζίδης

    Γεννήθηκα και κατοικώ στη Γλυφάδα Αττικής.
    Παρακολουθώ την υποβάθμιση του Υμηττού απο μικρός.
    Ελπίζω με το προτεινόμενο διάταγμα να μπεί ένα φρένο στη δόμηση στα σκουπίδια και την αναμόρφωση του περιβάλλοντος.
    Όμως η απαγόρευση του κυνηγίου χωρίς σαφή αιτιολογία και τεκμηρίωση δεν με βρίσκει σύμφωνο για δύο λόγους.
    Πρώτον διότι δεν ρωτήθηκε η άποψη των εκπροσώπων των κυνηγών και αυτό δε μοιάζει και πολύ δημοκρατικό.
    Και δευτερον επειδή δεν αναφέρονται τεκμηριωμένοι λόγοι που να οδηγούν στην απαγόρευση.

    Επίσης πιστεύω ακράδαντα πως το κυνήγι οχι μονο δεν μειώνει τους πληθυσμούς αλλά βοηθάει στην ανάπτυξή τους. Αυτό το παρατηρούμε στην ύπαιθρο, ενώ το ίδιο διαβάζουμε απο μελέτες στην Ευρώπη.

    Για τα παραπάνω θεωρώ πως το κυνήγι χρειάζεται να εξακολουθήσει να ισχύει όπως ακριβώς ισχύει μέχρι σήμερα και τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις ότι επιβαρύνει.

  • 6 Μαΐου 2010, 18:11 | ΜΑΝΟΣ ΒΜW

    Προς moderator

    Αναφέρομαι στης φράσεις{{καθαρίζοντας κάποια από τα καθάρματα που κυνηγούν}}.

    Περιμένω ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

  • 6 Μαΐου 2010, 17:11 | giannis

    Κατ΄εμέ είναι απαράδεκτη η απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό και θεωρώ επιτακτική την ανάγκη για άμεση απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 7 διότι η απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό δεν θα συμβάλει στην προστασία του ορεινού όγκου αλλά αντίθετα θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους απανταχού οικοπεδοφάγους καθιστώντας το βορά στις ορέξεις και τα συμφέροντα τους.

  • 6 Μαΐου 2010, 16:25 | ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΕΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠ΄ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠ΄ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ
    ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ , ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΟΝΟΥΜΕ …………….. !

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ.

  • 6 Μαΐου 2010, 15:51 | ΒΑΡΒΑΤΟΣ

    Πως σε κατάντησαν Ελλάδα μου.
    Στην χώρα του Πλατών, του Αριστοφάνη, του Θεμιστοκλή ,του Μεγα Αλεξάνδρου ,το παγκόσμιο κέντρο της δημοκρατίας να την Κυβερνούν διορισμένοι Υπουργοί.
    Να κρεμόμαστε από τα χείλι βαφτισμένων οικολόγων «αδερφών».
    Αυτό που διαχρονικά & από παράδοση υπάρχει να το θεωρούμε ντεμοντέ & ξεδιάντροπο.
    Ενώ το νέο κούνημα της μέσης να είναι «σικ» .
    Να βαφτίζονται στο όνομα της δημοκρατικής διαβουλευσης μηνύματα ανήθικα & προσβλητικά & να διαγράφονται ή να μην δημοσιεύονται ( επειδή δεν εξυπηρετούν τα ημέτερα συμφέροντα) & ταυτόχρονα να διαβάζω οχετούς ύβρεων από τα κατά τα αλλά συμπαθείς οικολογουντες του καναπέ & της δωδεκάποντης γόβας.
    Έλεος διαχηρηστες προστατεύστε πρωτα τον εαυτό σας (εάν σας ενδιαφέρει καθόλου) & μετά όλους εμάς τους νομίμους ασκούντες το δικαίωμα του κυνηγιού .
    Καταλάβετε πως δεν ενδιαφερόμαστε να μπούμε σε καλούπια & σε κλισέ.

    Αρκούμε για το π/δ του Υμηττού να πω πως είμαι αντίθετος με την παρ.3 του άρθρου 7
    Αν & μεταξύ μας δεν νομίζω πως θα παίξει κανένα ρόλο μιας & η απόφαση έχει είδη ληφθεί.
    Ένας ψηφοφόρος που κάποτε ψήφιζα ΠΑΣΟΚ.

  • 6 Μαΐου 2010, 15:36 | ΜΑΡΙΑ ΠΙΓΚΙΤΣΗ

    κα Μπιρμπίλη, προσωπικά δεν ασχολούμαι με το κυνήγι. Όμως από όλα αυτά που διαβάζω και ενημερώνομαι σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος κρίνω πως οι κυνηγοί είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την προστασία των βιότοπων. Πιστέυω πως είναι οι μόνοι που πραγματικά θέλουν να διατηρήσουν το συγκεκριμένο βουνό, αλλά και κάθε άλλο βιότοπο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από άποψη πανίδας και χλωρίδας. Απαγορεύοντας το κυνήγιστον Υμηττό είναι σαν να μένει απροστάτευτος ένας χώρος ο οποίος μπορεί να παραδοθεί στην αυθαιρεσία και στην κάθε είδους παρανομία.
    Παρακαλώ το Υπουργείο σας να λάβει υπόψη του τις θέσεις των κυνηγών, διότι είναι για το καλό όλων μας και να απαλείψει το άρθρο 7 για την απαγόρευση κυνηγιού.

    Με εκτίμηση.

  • 6 Μαΐου 2010, 15:55 | Mάρκος Χάλαρης

    Σε συνέχεια του μηνύματος μου, θα ήθελα να ρωτήσω τους διαχειριστές:

    Μα καλά είναι δυνατόν κύριοι διαχειριστές να αφήνετε διάφορους να συκοφαντούν και να βρίζουν με το χειρότερο τρόπο μια ομάδα τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων.

    ¨Ολα τα μνμ των κυνηγών είναι κόσμια σε σχέση με αυτών.

    Αυτά να βλέπετε κυρία Μπιρμπίλη, ποιός έχει παιδεία και ποιός είναι κάφρος.

    Ευχαριστώ και πάλι

  • 6 Μαΐου 2010, 14:11 | ΧΟΥΝΤΑ ΑΘΗΝΑ

    Το 1/2 περίπου της συνολικής έκτασης του Υμηττού που αναφέρει το ΠΔ αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή κυνηγότοπο, για τους κυνηγούς της Αθήνας και των προαστίων, ενώ στο άλλο 1/2 περίπου απαγορεύεται η θήρα. Αν τελικά απαγορευτεί η θήρα στο σύνολο της προτεινόμενης από το ΠΔ έκτασης και συνυπολογιστεί και το οικιστικό (απαγορεύεται η θήρα σε απόσταση 150 μέτρα από μεμονωμένη κατοικία και 250 μέτρα από συνοικισμό) τότε πραγματικά δεν μένει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο για την κυνηγετική δραστηριότητα.
    Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των οικοτόπων δεν θεωρεί την κυνηγετική δραστηριότητα ασυμβίβαστη με την προστασία τους. Ζητάω την αφαίρεση της παραγράφου 3 από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.

  • 6 Μαΐου 2010, 13:51 | ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Οι κυνηγοί διέπονται από κανόνες συνείδησης και σεβασμού προς τη Φύση και είναι οι καλύτεροι προστάτες της.
    Ο Κυνηγητικός Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ενεργειών με σκοπό τη διαφύλαξη της πανίδας και της χλωρίδας στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού. Από τα 400 είδη επιτρέπεται η θήρα για τα 18 είδη της πτηνοπανίδας, ενώ προστατευόμενα στον Υμηττό ζουν 7 εκ των οποίων τα 5 είναι αποδημητικά. Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού η παράγραφος 3, οπότε και το κυνηγητικό καθεστώς να διατηρηθεί ως έχει.

  • 6 Μαΐου 2010, 13:36 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Σε ό,τι αφορά την χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA (GR3000006) που καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της έκτασης του ορεινού όγκου του Υμηττού, η οποία αναγνωρίστηκε ως τόπος κοινοτικής σημασίας, για τους τύπους οικοτόπων που εμφανίζονται καθώς και για δύο είδη νυχτερίδας, δύο είδη χελώνας και ένα είδος φιδιού που ενδιαιτούνται σε αυτήν την περιοχή, παρόλο που στα 2/3 της εν λόγω περιοχής NATURA απαγορεύεται το κυνήγι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άνθρωπος με επιστημονική και οικολογική υπόσταση που να πιστεύει ότι αυτά τα είδη
    απειλούνται από τους κυνηγούς. Θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού η παράγραφος 3.

  • 6 Μαΐου 2010, 13:37 | ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Σε ότι αφορά την ασυμβατότητα της κυνηγετικής δραστηριότητας με τις υπόλοιπες μορφές αναψυχής, η πρακτική των τελευταίων 200 ετών καταδεικνύει ότι δεν υφίσταται. Διότι, στην έκταση που σήμερα διεξάγεται το κυνήγι, τόσο το έντονο ανάγλυφο του εδάφους, όσο και η μορφολογία του, δεν παρουσιάζει κανένα ‘‘θεματικό’’ ενδιαφέρον για άλλου είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Να αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού η παράγραφος 3.

  • 6 Μαΐου 2010, 13:18 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΠΑΝΗΣ

    Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ!

  • 6 Μαΐου 2010, 13:35 | moderator

    Κύριε Μανδριλάκο, αν αναφέρεστε στο σχόλιο του κ. K. Αναγνωστόπουλου
    που υποβλήθηκε 27/04/2010, 6:10 μμ «Απαγορέψτε το κυνήγι παρ’όλα αυτά……»δεν θεωρούμε ότι αντίκειται στις αρχές της διαβούλευσης.
    Σας παραπέμπουμε σχετικά στο link http/www opengov.gr/home/page-id 312

  • 6 Μαΐου 2010, 13:00 | Θανάσης

    Μια απορία: Όλα αυτά που προειδοποιούν οι κυνηγοί ότι θα γίνουν αν απαγορευτεί το κυνήγι, θα πρέπει σώνει και καλά να απαγορευτεί για να γίνουν; Δηλαδή οι καταπατητές της φύσης φοβούνται τους κυνηγούς και δεν την καταπατούν; Πως γίνεται αυτό;

  • 6 Μαΐου 2010, 13:05 | ΓΕΡΟJOHN

    ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ,Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ.ΜΗ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΕ ΚΑΙ Σ’ΑΥΤΟ ΑΦΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

  • 6 Μαΐου 2010, 13:48 | kavouras kwn.

    ΜΕΤΟΣΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΕΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠ΄ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠ΄ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ.ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ.

  • 6 Μαΐου 2010, 13:54 | Κυροχρήστος Δημήτριος

    Αξιότιμοι Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ
    Είμαι αντίθετος με την 3η παράγραφο του 7ου άρθρου και σας παραθέτω τη θέση μου.
    Το κυνήγι απολαμβάνει ένα μοναδικό προνόμιο: ασκείται από όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες με διάφορες μορφές, σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και σε όλες τις γνωστές ιστορικές περιόδους. Η απαγόρευσή του είναι ατεκμηρίωτη, δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μελέτη και δεν εξυπηρετεί κανένα λόγο προστασίας. Να σας υπενθυμίσω τη δήλωση του Έλληνα επιτρόπου κ. Δήμα: το κυνήγι αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι αυτό το ίδιο το πρόβλημα.
    Η λέξη κυνήγι συνοδεύεται σήμερα από μια μόνιμη σύγχυση. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά με λανθασμένο τρόπο, με αποτέλεσμα η ερασιτεχνική θήρα να επωμίζεται ένα δυσβάσταχτο φορτίο: να κατηγορείται για περιβαλλοντικές καταστροφές, οι οποίες τελικά δεν είναι παρά αμαρτίες άλλων, αφού πρόκειται για θανάτους ή συλλήψεις ζώων που οφείλονταν σε άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και που έτυχε να μοιάζουν, κυρίως ως προς τα χρησιμοποιούμενα μέσα, όπως ο πυροβολισμός μιας αρκούδας από έναν κτηνοτρόφο, λόγω της επίθεσης της αρκούδας στο κοπάδι του κτηνοτρόφου. Η θανάτωση της αρκούδας αυτής δεν έχει καμιά σχέση με το κυνήγι.
    Αυτή η σύγχυση έχει τις ρίζες της σε πολύ παλιότερες εποχές, για διαφορετικούς τότε λόγους. Τότε, οι κυνηγοί, για καθαρά οικονομικούς λόγους, αναλάμβαναν τη δίωξη ορισμένων ειδών που ονομάζονταν επιβλαβή, όπως η αλεπού, τα κορακοειδή ή ο λύκος. Αν και αυτά τα ζώα έθιγαν ελάχιστα τα θηρεύσιμα είδη, προκαλούσαν σημαντικές ζημιές σε άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό δεν μπορεί να ταυτισθεί με τη θήρα. Το Υπουργείο Γεωργίας με την απόφαση υπ’ αριθμόν 88570 του 1935 χαρακτήρισε «λαμπρά αποτελέσματα» το φόνο 1500 περίπου λύκων και τσακαλιών τα 2 προηγούμενα χρόνια, σαν αποτέλεσμα της χρηματικής επικήρυξης αυτών των ζώων, σημειώνοντας μάλιστα: «Παρακαλούμεν όπως, εν συνεννοήσει μετά των Κυνηγετικών Σωματείων, εξηγήσετε την υψίστην σπουδαιότητα ην ενέχει το μέτρον τούτο της απαλλαγής της υπαίθρου από τα επιβλαβή ζώα και πτηνά…».
    Δε θα φορτωθούν οι σημερινοί κυνηγοί την οριστική εξαφάνιση του λύκου, για παράδειγμα, από την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας του φόβου και της αγωνίας που προκαλούσε, παλιότερα, η κραυγή του στους ανθρώπους και των ζημιών που υφίσταντο οι κτηνοτρόφοι.
    Θα σας παραθέσω τώρα μερικά σημεία από μια Κοινοτική οδηγία.
    “ Έγγραφο κατευθύνσεων για τη θήρα βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών”
    “ Οδηγία για τα Πτηνά”
    Φεβρουάριος 2008
    ΠΡΟΛΟΓΟΣ
    Στην οδηγία για τα Πτηνά αναγνωρίζεται πλήρως η νομιμότητα της θήρας αγρίων πτηνών ως μορφή βιώσιμης χρήσης. Η θήρα αποτελεί δραστηριότητα που αποφέρει σημαντικά κοινωνικά, μορφωτικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [Σχόλιο: Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ λάβατε υπ’ όψη σας αυτά τα οφέλη που αναφέρονται στον Πρόλογο αυτής της οδηγίας; Ή μήπως δεν αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν τέτοια οφέλη;]

    ……
    ……
    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίο να αρχίσει νέος διάλογος με σκοπό να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ όλων των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που εμπλέκονται στη διατήρηση και την ορθολογική και βιώσιμη χρήση των αγρίων πτηνών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή ξεκίνησε το 2001 μία ‘Πρωτοβουλία για την Αειφόρο Θήρα’ αποβλέποντας να βελτιωθεί η κατανόηση των νομικών και τεχνικών πτυχών των διατάξεων της οδηγίας για το κυνήγι, καθώς και η ανάπτυξη ενός προγράμματος λήψης επιστημονικών μέτρων και μέτρων διατήρησης και ευαισθητοποίησης με σκοπό την προαγωγή της αειφόρου θήρας βάσει της οδηγίας.

    [Σχόλιο: Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ γιατί δεν ενδιαφερθήκατε να αναπτυχθεί η συνεργασία με την ΚΣΕ, πριν προβείτε στην κατάρτιση σχεδίου νόμου; Κι αν μέχρι τώρα δεν έχετε συνεργαστεί με την ΚΣΕ, σκοπεύετε να το πράξετε στο εγγύς μέλλον;]
    ……
    ……

    1.5 Διατήρηση των ενδιαιτημάτων
    1.5.1 Τα άρθρα 3 και 4 αφορούν τα ενδιαιτήματα. Περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με θέματα πρόληψης σημαντικής παρενόχλησης εντός των ειδικών ζωνών προστασίας (ΖΕΠ), οι οποίες έχουν ταξινομηθεί βάσει του άρθρου 4, παράγραφοι 1 και 2. Η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες – όπως για παράδειγμα η θήρα – αντιβαίνουν αυτές τις διατάξεις. Ωστόσο, προκειμένου να προλαμβάνεται αυτού του είδους η σημαντική παρενόχληση, είναι απαραίτητη η ορθή διαχείριση και επίβλεψη αυτών των δραστηριοτήτων εντός των ΖΕΠ.

    [Σχόλιο: Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ γνωρίζετε ότι ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως ΖΕΠ δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και απαγόρευση του κυνηγιού μέσα σ’ αυτήν;]

    ……
    ……
    1.5.3 Η θήρα είναι μία από τις πολλές πιθανές χρήσεις των περιοχών NATURA 2000, ενώ άλλες χρήσεις είναι η γεωργία, η αλιεία και άλλες μορφές αναψυχής. Δεν υπάρχει γενικό τεκμήριο κατά του κυνηγίου σε περιοχές NATURA 2000 βάσει των οδηγιών σχετικά με την προστασία της φύσης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η θήρα και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την προσωρινή μείωση της χρήσης των ενδιαιτημάτων μιας περιοχής. Η σημασία παρόμοιων δραστηριοτήτων θα ήταν μεγάλη εάν αυτές είχαν ως συνέπεια την καταφανή μείωση της ικανότητας της περιοχής να υποστηρίξει το είδος βάσει του οποίου χαρακτηρίστηκε, καθώς και εάν οδηγούσαν σε μείωση των δυνατοτήτων κυνηγίου.

    [Σχόλιο: Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ γνωρίζετε ότι η ένταξη μιας περιοχής στο NATURA 2000 δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και απαγόρευση του κυνηγιού; Και μιλάμε για περιοχές του NATURA 2000 παρακαλώ! Δηλαδή περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος!]

    ……
    ……
    1.5.5 Η αειφόρος θήρα μπορεί να αποβεί επωφελής σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων μέσα στις περιοχές και γύρω από αυτές.

    [Σχόλιο: Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ ενδιαφερθήκατε να μάθετε ποια άραγε να είναι αυτά τα οφέλη της αειφόρου θήρας; Ρωτήσατε να μάθετε πότε, που, πως και ποιος πληρώνει για εμπλουτισμούς βιοτόπων, για ποτίστρες στα βουνά για να πίνουν νερό οι πέρδικες, για σπόρους καλαμποκιού που ρίχνουν οι κυνηγοί για τροφή άγριων πτηνών κλπ. Είμαι σίγουρος ότι τέτοια περιστατικά θα αναφέρουν κι άλλοι πολλοί κυνηγοί σ’ αυτή τη διαβούλευση.]
    ……
    ……
    1.5.6 Η διασφάλιση ότι η θήρα ή άλλες δραστηριότητες δεν δημιουργούν σημαντική παρενόχληση εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως ο χαρακτήρας και η έκταση της περιοχής και της δραστηριότητας, καθώς και από τα είδη που ζουν σε αυτήν. Είναι ανάγκη να κατανοηθούν οι λόγοι για τους οποίους η περιοχή θεωρείται σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος και που, κατά συνέπεια, θα περιληφθεί στο NATURA 2000, οι οποίοι παρέχουν τη βάση καθορισμού των αντικειμενικών σκοπών διατήρησης. Η κατανόηση αυτών των λόγων παρέχει την απαραίτητη αφετηρία καθορισμού των συγκεκριμένων αναγκαίων δράσεων διαχείρισης στη διατήρηση της περιοχής.

    [Σχόλιο: Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ έχετε εκπονήσει κάποια μελέτη για τον Υμηττό που να αποδεικνύει ότι η θήρα δημιουργεί σημαντική παρενόχληση;]

    ……
    ……
    1.5.7 Προκειμένου……
    Συμπερασματικά, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι δραστηριότητες θήρας σε περιοχές NATURA 2000 αποτελούν ουσιαστικά ζητήματα διαχείρισης, τα οποία πρέπει να διευθετούνται σε τοπικό επίπεδο.

    [Σχόλιο: Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ ήρθατε σε επαφή με τοπικούς φορείς και τους αντίστοιχους Κυνηγετικούς συλλόγους; Κι αν όχι, πότε σκοπεύετε να το κάνετε;]
    ……
    ……
    2.4.10 Πρέπει, ως εκ τούτου, η θήρα, η οποία αποτελεί χρήσιμη κατανάλωση της άγριας ζωής, να τοποθετηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου χρήσης των πόρων……….

    [Σχόλιο: Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ έχετε καταλάβει τι σημαίνει χρήσιμη κατανάλωση της άγριας ζωής;]

    Τελειώνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και λίγα από την Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία. Στο δωδεκάθεο του Ολύμπου μια θέση καταλάμβανε και η Άρτεμης, η θεά του κυνηγιού και ταυτόχρονα προστάτης της άγριας ζωής. Αυτή η ταύτιση της θεάς του κυνηγιού με την θεά-προστάτιδα της άγριας ζωής αποτελεί ίσως την τρανότερη απόδειξη του προστατευτικού για τη φύση ρόλου που διαδραμάτισε η θήρα για χιλιάδες χρόνια. Η θεά Άρτεμης, όταν ήταν μικρή, είχε ζητήσει από τον πατέρα της να μείνει ελεύθερη από τα δεσμά του γάμου, προκειμένου να περνά το χρόνο της τρέχοντας στα βουνά, στα δάση και στα λαγκάδια για να κυνηγάει άγρια ζώα ή να προστατεύει τα νεογέννητά τους. Αυτή η διπλή ιδιότητα της κυνηγού αλλά και της προστάτιδας της άγριας ζωής, στο πρόσωπο μιας γυναικείας θεότητας, υπό μια έννοια υποδηλώνει τη γονιμότητα αυτής της δυαδικής αμφίδρομης σχέσης και βρίσκει τη συνέχειά της στο σημερινό κυνηγό, που ναι μεν κυνηγάει, αλλά παράλληλα σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Παίρνει ενεργό μέρος στην ισορροπία της φύσης.
    Ο Όμηρος πρώτος υμνεί τα κυνηγετικά χαρίσματα των ηρώων του. Ακολουθούν πάμπολλες αναφορές σε έργα όπως οι Νόμοι του Πλάτωνα, η Πολιτική του Αριστοτέλη, οι Ιππείς του Αριστοφάνη, που δείχνουν το σεβασμό και την αγάπη των αρχαίων Ελλήνων για τη θήρα. Τι άραγε να διέβλεψαν, αυτοί οι Μεγάλοι Έλληνες, σ’ αυτή τη δραστηριότητα και έκαναν τέτοιου είδους αναφορές; Προφανώς κάτι που εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ δεν βλέπετε ή μάλλον, θα έλεγα, δεν θέλετε να δείτε.
    Και βέβαια στον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα υμνείται το κυνήγι ως θεία άσκηση και γύμνασμα για δυνατούς άντρες, εμφανίζεται μάλιστα κι ένας κώδικας συμπεριφοράς για τη θήρα που καθορίζει τη σχέση επιτρεπτού – ανεπίτρεπτου (γράφει ο Ξενοφών: «Κανείς δεν πρέπει να παραβιάζει το νόμο, παίρνοντας πράγματα που ανήκουν σε άλλους κυνηγούς ή θεούς», ταυτίζοντας άμεσα τη λαθροθηρία με την κλοπή ενός αγαθού).
    Κλείνοντας θα σας υπενθυμίσω και 4 άθλους του Ηρακλή, το λιοντάρι της Νεμέας, την Κερυνίτη Έλαφο, τον Ερυμάνθιο κάπρο και τον ταύρο της Κρήτης. Παρουσιάζουν εύγλωττα την προσπάθεια τιθάσευσης και εξημέρωσης της άγριας ζωής, αλλά και εξόντωσής της όταν αυτή δεν συμβιβάζεται με το γενικότερο πλαίσιο δραστηριοτήτων του αρχαίου Έλληνα. Έτσι μόνο το σαφώς επιβλαβές για την κτηνοτροφία και επικίνδυνο για τον άνθρωπο λιοντάρι θανατώνεται από τον ημίθεο Ηρακλή. Μέσα από αυτούς τους άθλους φαίνεται πως η ατομική αρετή και η άξια πράξη (του κυνηγιού) γέννησαν ένα ευεργετικό για την κοινωνία αποτέλεσμα. Το κυνήγι, λοιπόν, κατέστη ένα ευγενές μέσο άσκησης των νέων στην αρετή και απέκτησε σταδιακά ηθική και παιδαγωγική διάσταση. Η κυνηγετική παιδεία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης παιδείας των νέων. Εμείς σήμερα γιατί να γυρίσουμε την πλάτη σε όλα αυτά;
    Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ γιατί διαγράφετε μονοκονδυλιά όλα τα προαναφερθέντα;
    Εσείς Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ έχετε καταλάβει ότι η εποχή του αποφασίζομεν και διατάσομεν έχει περάσει ανεπιστρεπτί;

    Με τιμή
    Κυροχρήστος Δημήτριος
    Ιατρός – Γενικός Χειρουργός
    Και για σας Κύριοι Υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ
    Ένας αδικημένος φυσιολάτρης

  • 6 Μαΐου 2010, 13:09 | ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το κυνήγι στον Υμηττό ασκείται με ορθολογικό τρόπο, όπως επιβάλλει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Η μεγαλύτερη απόδειξη της συμβατότητας του κυνηγίου με την προστασία των σημαντικών ειδών και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στον Υμηττό είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα ενδιαιτούνται πληθυσμοί μη θηρεύσιμων ειδών. Ζητάω την αφαίρεση της παραγράφου 3 από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.

  • 6 Μαΐου 2010, 13:53 | Δημήτρης Καρανίκας

    Είμαι κάτοικος Μελισσίων και συχνά πηγαίνω στον Υμμητό για να κυνηγήσω. Πήγα ωστόσο και στις πυρκαγιές για να βοηθήσω. Πήγα και στις εκδρομές που οργάνωσε ο τοπικός κυνηγετικός σύλλογος στις οποίες ντόπιοι κυνηγοί έστησαν ποτίστρες για τις πέρδικες του βουνού. Πήγα και να βοηθήσω τις φορές που χρειάστηκε για την τοποθέτηση δεξαμενών νερού για τη πυρασφάλεια, (δωρεά από τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής).

    Συχνά βλέπω κόσμο να επισκέπτεται τον Υμμητό για ποδήλατο, τζόκιν και περπάτημα αλλά όταν το βουνό καιγόταν, μαζί μου ήταν ελάχιστοι. Πέρα από τους κατοίκους της περιοχής που φοβούνταν για τα σπίτια τους και τους πυροσβέστες που ήταν η δουλειά τους, μόνο κάποιοι κυνηγοί του τοπικού συλλόγου και η παρέα μου ήταν στο βουνό.

    Ο λόγος που συμμετείχα σε όλες αυτές τις ενέργειες προστασίας του Υμμητού, ήταν γιατί αγάπησα το βουνό ως κυνηγός.

    Μην απαγορεύετε το κυνήγι στον Υμμητό παρακαλώ, γιατί τελικά θα μείνουν μόνο οι κάτοικοι να το προστατέψουν όταν θα το έχει ανάγκη.

  • 6 Μαΐου 2010, 12:26 | ΚΟΥΚΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Οι εμπλεκόμενες κυνηγετικές οργανώσεις εφαρμόζουν κάθε χρόνο εκτεταμένα φιλοθηραματικά έργα στον Υμηττό, όπως: βελτίωση βιοτόπων με σπορές και φυτεύσεις, εκτεταμένες αναδασώσεις μετά τις πυρκαγιές, εγκατάσταση
    ομβροδεξαμενών και ποτιστρών για τα είδη της άγριας πανίδας, μαζική δραστηριοποίηση των κυνηγών μελών για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών και τέλος ενισχυμένη θηροφύλαξη. Θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού η παράγραφος 3.

  • 6 Μαΐου 2010, 12:07 | Βασίλης Δριμούρας

    Διαφωνώ με τη παρ. 3 του άρθρου 7 γιατί η προβλεπόμενη απαγόρευση στην ανατολική πλευρά του Υμηττού είναι παντελώς αυθαίρετη διότι έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις συνεχώς συνιστά τη συνεργασία με τους χρήστες, στην προκειμένη περίπτωση τους κυνηγούς.
    Οι κυνηγετικές οργανώσεις εφαρμόζουν κάθε χρόνο εκτεταμένα φιλοθηραματικά έργα στον Υμηττό, όπως: βελτίωση βιοτόπων με σπορές και φυτεύσεις, εκτεταμένες αναδασώσεις μετά τις πυρκαγιές, εγκατάσταση ομβροδεξαμενών και ποτιστρών για τα είδη της άγριας πανίδας, μαζική δραστηριοποίηση των κυνηγών μελών για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών και τέλος ενισχυμένη θηροφύλαξη.

  • 6 Μαΐου 2010, 12:31 | Mάρκος Χάλαρης

    Είναι αδιανόητο να ζητάτε την κατάργηση του κυνηγιού στον Υμηττό, οι οικολόγοι που δηλώνουν το αντικυνηγετικό τους μένος και μόνο, δεν είδα κάπου να αναφέρουν για την επικίνδυνη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες του Υμηττού, αν αυτή η ακτινοβολία δεν είναι βλαβερή για την χλωρίδα την πανίδα και τον ίδιο τον άνθρωπο, τότε τι είναι, το κυνήγι?

    Για να μη μιλήσουμε για την αυθαίρετη δόμηση….

    καλά θα ήταν λοιπόν όσοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον να αφήσουν τους αφορισμούς και τα προσβλητικά σχόλια, και ας ασχοληθούν πιο ενεργά με το περιβάλλον , αυτή είναι η βασική διαφορά με τους κυνηγούς, γιατί ότι και να λέμε, η αλήθεια είναι εκεί έξω….

    ευχαριστώ

  • 6 Μαΐου 2010, 12:54 | ΔΟΥΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Το μόνο που επιτυγχάνει είναι, εξορίζοντας τους κυνηγούς, να μείνει το πεδίο ελεύθερο σε εμπρηστές, καταπατητές, λαθροθήρες και κάθε είδους παρανόμους. Θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού η παράγραφος 3.

  • 6 Μαΐου 2010, 12:32 | ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η προώθηση της απαγόρευσης του κυνηγίου σε όλη την έκταση στην οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το Π.Δ., που περιλαμβάνει όλο τον ορεινό όγκο του Υμηττού και εκτεταμένη περιφερειακή ζώνη αυτού, είναι ατεκμηρίωτη, δεν εκπορεύεται από καμία επιστημονική μελέτη και δεν εξυπηρετεί κανένα λόγο προστασίας. Να αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού η παράγραφος 3.

  • 6 Μαΐου 2010, 11:34 | Ilias Moudouris

    kalo tha ine na lavete ke tin apopsi tis kinigitikis sinomospondias ellados ton 250.000 kinigon kalo ine na diafilaksete kai to kinigi giati i katapatites ehyn katapatisi ola ta kinigotopia tis atikis. to kinigi den ksapostironi ton topo ton vioni . kai osostos kinigos ine o monos ikologos !!

  • 6 Μαΐου 2010, 11:52 | ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ

    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία εκπροσωπεί 68.000 κυνηγούς της Στερεάς Ελλάδας, εκ των οποίων οι 45.000 είναι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής και ασκούν εντός της περιφέρειας Αττικής θηρευτική δραστηριότητα το μεγαλύτερο διάστημα του κυνηγετικού έτους. Θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού η παράγραφος 3.

  • 6 Μαΐου 2010, 11:59 | ΣΒΙΓΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Οι κυνηγοί διέπονται από κανόνες συνείδησης και σεβασμού προς τη Φύση και είναι οι καλύτεροι προστάτες της.
    Ο Κυνηγητικός Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ενεργειών με σκοπό τη διαφύλαξη της πανίδας και της χλωρίδας στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού. Από τα 400 είδη επιτρέπεται η θήρα για τα 18 είδη της πτηνοπανίδας, ενώ προστατευόμενα στον Υμηττό ζουν 7 εκ των οποίων τα 5 είναι αποδημητικά. Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να αφαιρεθεί από το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού η παράγραφος 3, οπότε και το κυνηγητικό καθεστώς να διατηρηθεί ως έχει.

  • 6 Μαΐου 2010, 11:58 | ΑΝΤΏΝΗΣ ΒΕΡΥΚΆΚΗΣ

    Αγαπητή κα Υπουργέ,

    Είμαι κάτοικος Τερψιθέας Γλυφάδας και με περηφάνια λέω ότι είμαι κυνηγός .

    Διάβασα τις προθέσεις σας να απαγορέψετε το κυνήγι στον Υμηττό .
    Μεγάλο το λάθος σας , διότι εάν γίνει αυτό ο Υμηττός θα πάψει να υπάρχει σαν άγριος ορεινός όγκος από τους καταπατητές .

    Εμείς προστατεύουμε το περιβάλλον με αποκλείστηκα δικά μας χρήματα διότι γνωρίζουμε όσο κανένας, ότι χωρίς δάση και άγρια φύση δεν θα υπάρχει ζωή.

    Παράκληση όπως διαγράψετε το άρθρο 7 παράγραφος 3 στο σχέδιο προστασίας που έχετε για τον Υμηττό προκειμένου να συνεχιστεί η δραστηριότητα μας του κυνηγίου και ο ορεινός όγκος αυτός να παραμείνει άγριος όπως τον γνωρίσαμε απ’ τους παππούδες μας και τους πατεράδες μας.

    Με τιμή,

    Αντώνης Π. Βερυκάκης

  • 6 Μαΐου 2010, 11:00 | Ιωάννης Παναγόπουλος

    Είναι τουλάχιστον λυπηρό,να χρησιμοποιείται η δύναμη του εκλογικού δικαιώματος,προκειμένου να δικαιολογηθούν οι εγκληματικές πράξεις κατά ακόμα και απειλούμενων ειδών (βλ.πρόσφατα περιστατικά με νεκρές φώκιες και αρκούδες)ή να χαρακτηρίζεται ως δείγμα πολιτισμού ή να δικαιολογείται με βάση «επιστημονικές έρευνες»,ένα χόμπυ που έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση μίας ζωής.Προσωπικά,δεν με ενδιαφέρει εάν αυτή η ζωή είναι τριχωτή,τετράποδη,με ουρά,με μακριά αυτιά,με μουσούδα,πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό που κάποιοι πηγαίνουν σπίτι του και στο όνομα της διασκέδασής τους του αφαιρούν την ζωή.Δηλαδή,ποιά η διαφορά από εκείνον που θα μπει στο σπίτι μου το βράδυ με μία καραμπίνα και θα με απειλήσει ή ακόμα και με σκοτώσει,και που πιθανόν να το κάνει και αυτός για την πλάκα του;;;Όσο για την παρομοίωση με τους προγόνους μας που επιδίδονταν στο κυνήγι προκειμένου να επιβιώσουν,είναι τουλάχιστον γελοίο ακόμα και να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους συγκρίσεις.Μία επίσκεψη σε ένα super-market,θα μας αποδείξει ότι δεν τίθεται θέμα επιβίωσης μέσω του κυνηγιού.Ας αφήσουμε την φύση να ηρεμήσει από την τόσο βίαιη και χρόνια παρέμβασή μας και για περνάμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας μπορούμε να βρούμε άλλες δραστηριότητες που δεν είναι εμποτισμένες με αίμα.
    Συγχαρητήρια στην νυν ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου,για την τόσο γενναία απόφασή της,δεν ξέρω πόσους ψηφοφόρους έχασε,ξέρω σίγουρα ότι κέρδισε πολλούς υποστηρικτές.

  • 6 Μαΐου 2010, 11:52 | ΠΕΒΕΚΕ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Ο κλάδος των Επιχειρήσεων Ειδών Κυνηγίου έρχεται αντιμέτωπος ακόμη μια φορά με μια άδικη απαγόρευση κυνηγίου.

    Η Ένωση μας, αντιπροσωπεύει επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και παροχής υπηρεσιών, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια συμβάλουν με το μερίδιό τους στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην κάλυψη θέσεων εργασίας, στα φορολογικά έσοδα του κράτους και γενικότερα στην πολύπαθη πλέον, ελληνική οικονομία. Επιπλέον, σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, οι ίδιες οι επιχειρήσεις μας αλλά και γενικότερα οι φίλοι του κυνηγίου έχουν αποδείξει εμπράκτως την αγάπη τους για αυτό, με πολλές δράσεις για την προστασία του χώρου που δραστηριοποιούνται, δηλαδή της ελληνικής φύσης.

    Οι επιχειρήσεις μας ζούνε αποκλειστικά από το κυνήγι, το οποίο όπως γνωρίζετε, είναι μια απολύτως νόμιμη, αποδεκτή και συνταγματικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληρώνουμε δε, όπως και όλες οι Ελληνικές επιχειρήσεις, τους φόρους μας, απασχολούμε εργαζόμενους και λειτουργούμε εντός ενός πολύ αυστηρού νομικού πλαισίου με τακτικούς και αυστηρούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το Κυνήγι, διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι η ενημέρωσή σας είναι ελλιπής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απαγόρευση του Υμηττού που πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία τεκμηρίωση. Μάλιστα, φημολογείται ότι το Υπουργείο σας υιοθετεί τις απόψεις συγκεκριμένης και συνεργαζόμενης μ’ εσάς περιβαλλοντικής οργάνωσης. Ως κλάδος αρνούμαστε να πιστέψουμε τόσο ακραίες φήμες και σας παροτρύνουμε να διαβουλευτείτε ουσιαστικά και με τους κυνηγετικούς φορείς πριν καταλήξετε σε οποιαδήποτε απόφασή σας.

    Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι με τις αποφάσεις σας για το κυνήγι, αναλαμβάνετε και την απόλυτη ευθύνη της βιωσιμότητας πάρα πολλών οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες επιπλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 50 ετών. Λαμβάνοντας υπ ’όψιν και τις καταστροφικές για το κυνήγι, νέες προτάσεις σας περί ζωνών, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να επανεξετάσετε τις θέσεις του Υπουργείου.

    Σήμερα η κοινωνία μας είναι οργισμένη με την στάση και συμπεριφορά των πολιτικών των τελευταίων 30 ετών. Ελπίζουμε εσείς να καταφέρετε με τις αποφάσεις σας να αντιστρέψετε αυτό το κλίμα και να αφήσετε ουσιαστικό έργο σε ότι αφορά το κυνήγι στην Ελλάδα.

    Ευελπιστούμε πως σύντομα θα διαθέσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας ώστε να ακούσετε τις θέσεις και τις προτάσεις των ανθρώπων που ζουν από το κυνήγι.

    Με τιμή

    Το Δ.Σ της ΠΕΒΕΚΕ.

    (Πανελλήνια Ένωση Βιοτεχνών Εμπόρων Κυνηγετικών Ειδών)

  • 6 Μαΐου 2010, 11:05 | ΖΟΥΜΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

    Kυρία Υπουργέ.
    «Εκεί, που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα…»
    ήρθε η ανάπτυξη. Όπως τουλάχιστον νοούνταν τις δεκαετίες του ’80 και του ‘90. Κι έφερε το εύκολο χρήμα. Η φύση άρχισε να προσελκύει τουρισμό. Κι η γη, άρχισε να γίνεται περιζήτητη και να πουλιέται ακριβά. «Τώρα οι χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα…». Τα χωράφια έγιναν οικόπεδα και το δάσος, δια της οδού των βασιλικών διαταγμάτων, προνομιακό φιλέτο για ευνοούμενους. Ήταν η εποχή που έμπαιναν τα θεμέλια των παράνομων καταπατήσεων, της άναρχης ανάπτυξης και της αυθαίρετης δόμησης.
    Τα χρόνια περνούν και το περιβάλλον υποχωρεί κάτω από την πίεση οικονομικών συμφερόντων, αλλά και την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού. Η ανάπτυξη, εξελίχθηκε κι εδώ κατά τρόπο δυσανάλογο της φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος. Με μεγάλους χαμένους το περιβάλλον, το οποίο έχασε την αρχική του μοναδικότητα. Αλλά και τον τουρισμό, που δεν αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες
    Δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς Υπουργός , ή τουλάχιστον όσο δυνατά χρειαζόταν, για τους οικισμούς εξαμβλώματα που φυτρώνουν στις παρυφές των δασών, τα συγκροτήματα με μεζονέτες που εμφανίζονται τις νύχτες «πλάι στο κύμα», εκεί που έως την προηγούμενη μέρα τα πεύκα και οι ελιές χάιδευαν τα καταγάλανα νερά δημιουργώντας ειδυλλιακές συνθήκες για παραθεριστές
    Δε χρειάζεται παρ’ όλα αυτά να είναι κανείς φωστήρας για να αντιληφθεί ότι ένας ορεινός όγκος, καταπατημένος και δομημένος άναρχα, αποτελεί στόχο υψηλού κινδύνου για καλοκαιρινή πυρκαγιά. Είτε από αυτανάφλεξη, είτε και από εμπρησμό.
    Και ουδείς βρέθηκε να αναλάβει μέχρι σήμερα την ευθύνη. Μια κυβέρνηση που ήρθε υποσχόμενη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη ,την οποία & εγώ εμπιστεύτηκα & ψήφισα , αποδεικνύετε ε ανίκανη να διαχειριστεί ένα τέτοιο θέμα μέσω μιας διορισμένης Υπουργού..
    Δέσμια μιας άσκοπα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που & η ίδια είναι συνένοχη ενός αναποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, που καυχιέται ότι επανίδρυσε, βρίσκεται σήμερα υπόλογη για μια μεγάλη γκαφα «Την παρ.3 του αρθρου 7 του σχεδ.προεδ. διατ. που απαγορεύει το κυνήγι στην περιοχή του Υμμητου».
    «άρον άρον σταύρωσον αυτόν».Τα δεινά που οι εκάστοτε υπουργοί & τα καλυπτόμενα συμφέροντα τους άφησαν ήρθε να τα επωμιστεί το κυνήγι.
    Λες & είναι αυτό που φταίει για την σημερινή κατάσταση στον Υμητο.
    Ή από την άλλη λες & αν απαγορευτεί το κυνήγι θα γίνει ο Υμητος ο επίγειος παράδεισος.
    Όχι κυρία Υπουργέ.
    Είμαι διατεθειμένος να «καταπιώ» το κόψιμο του «σοσιαλιστικού» προφίλ από το κόμμα που ψήφιζα μέχρι πρότινος.
    Είμαι διατεθειμένος να «καταπιώ» το κόψιμο του 14ου 15ου μισθού
    Είμαι διατεθειμένος να «καταπιώ» το κόψιμο των επιδομάτων μου
    Είμαι διατεθειμένος να «καταπιώ» το κόψιμο του ταμείου ανεργίας
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ «ΚΑΤΑΠΙΩ» ΤΟ ΚΌΨΙΜΟΥ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.
    Γιατί αυτό με κάνει να ξεχνάω όλα τα υπόλοιπα που «έκοψα» για πάρτη σας.

    Ένας αγανακτισμένος ψηφοφόρος του κόμματος που σας διόρισε.
    ΖΟΥΜΠΑΣ ΝΙΚΟΣ.

  • 6 Μαΐου 2010, 11:48 | Γιωργος

    Διαβάζω στο σχόλιο της Λυδίας 6/5/2010

    «Στην Ελλάδα η άγρια ζωή είναι κοινό κτήμα, ανήκει δηλαδή σε όλους. Αυτό σημαίνει πως ανεξάρτητα κοινωνικής κατάταξης ο καθένας έχει ίσες ευκαιρίες να εξασκεί νόμιμα το κυνήγι.»

    Εντυπωσιάστηκα απο τη Σοσιαλιστική/Ταξική προσέγγιση.

    Κα Λυδία μας , η ΖΩΗ , αγρια ή ημερη, ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΣΜΑ και η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ δεν ειναι ουτε Σοσιαλιστικό ουτε Φιλελευθερο ουτε Εθνικό ουτε Αναρχικό δικαίωμα , πόσο μάλλον ΕΥΚΑΙΡΙΑ !!!!!!!! οπως την αποκαλείτε.

    ΝΤΡΟΠΗ σας «κυρία»

  • 6 Μαΐου 2010, 10:50 | Θανάσης

    Υπάρχει κάποια μελέτη που αποδεικνύει ότι, κινδυνεύει η φύση από την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους; Δεν υπάρχει. Υπάρχει μελέτη που αποδεικνύει ότι κινδυνεύει το ανθρώπινο είδος από εξαφάνιση; Δεν υπάρχει. Άρα δεν μπορείτε να απαγορεύετε τον φόνο και να τιμωρείτε τον φονιά. Δεν μπορεί να κατηγορείτε τους πολέμους, ούτε τους πολεμοκάπηλους. Γιατί αυτοί φροντίζουν περισσότερο από τον καθένα για τις ισορροπίες, γιατί ξέρουν να διαχειρίζονται την ζωή, και να παίρνουν από τους τόκους χωρίς να πλήττουν το κεφάλαιο.
    Αν ζήτω το κυνήγι, τότε ζήτω και οι πόλεμοι, που γίνονται αιτία για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

  • 6 Μαΐου 2010, 09:40 | Νίκος

    από Elena Karafilidh – — 5 Μαΐου 2010 @ 19:10

    Αγαπητοί Άνανδροι κυνηγοί

    καταλαβαίνω τα μεγάλα σας ψυχολογικά προβλήματα, την πολύ κακή σας άποψη για τον εαυτό σας, τα κόμπλεξ κατωτερότητας που κουβαλάτε.

    Θα ήθελα πάρα πολύ να δω πουλιά με όπλα στα χέρια, ελάφια με καραμπίνες, λαγούς με περίστροφα, να σας κυνηγάνε ασταμάτητα και χωρις έλεος (και άοπλους). Δυστυχώς σ’αυτό τον κόσμο (ακόμα τουλάχιστον) δεν είχα την απέραντη χαρά να δω κάτι τέτοιο.

    Τουλάχιστον όμως θα έχω τη χαρά να πάνε από εκεί που ήρθατε και να μείνετε μακριά από χώρους και βουνά όπου πάω εγώ και τα παιδιά μου. Χώρους όπου θα επικρατήσει ειρήνη και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αγάπη για τη φύση. Άκου εκεί «αγαπάμε τη φύση και πού και πού σκοτώνουμε και από λίγη».

    Το ότι είστε ψυχολογικά ανισόρροποι μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει σε αμέτρητα βιβλία ψυχολογίας και έρευνες πάνω στην κατάντια σας να το παίζετε κυνηγοί. Γιατί φυσικά δεν είστε κυνηγοί πραγματικοί, αν ήσασταν θα βγαίνατε άοπλοι στη ζούγκλα. Εκεί να σας δω, αντράκια της κακιάς ώρας, ράμπο της δεκάρας.

    Δεν θα μείνω λοιπόν στην προεφηβική ψυχολογική σας κατάσταση. Θα μείνω όμως στο δικαίωμά μου και των παιδιών μου να σας κρατήσουμε μακριά από τα μονοπάτια που μεγαλώσαμε, τα χώματα που τιμήσαμε (χωρίς να σκοτώνουμε αθώα πλάσματα για τη χαρά του αίματος), την πατρίδα του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Ευριππίδη που αγαπήσαμε.

    Μια πατρίδα ειρήνης.

    Και δεν θα σας αφήσω σε χλωρό κλαρί, όπως δεν αφήσατε και σεις τόσα χρόνια τη φύση σε χλωρό κλαρί. Μακάρι τα ζώα να είχαν παλάμες και δάκτυλα και να μπορούσαν να κρατήσουν όπλο. Δεν έχουν. Όμως έχω εγώ, και μπορώ να κρατάω πένα. Και να γράφω. Και μαζί μου και πολλοί άλλοι.

    Αντράκια του γλυκού νερού, ψευτολάτρεις της φύσης της κακιάς ώρας.

    Ευχαριστούμε την κυρία Karafilidh που παραθέτει το ανωτέρω μήνυμα για να αξιολογηθεί ποιοτικά.

    ΝΠ

  • 6 Μαΐου 2010, 09:47 | ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

    Ζητώ να απαλειφθεί η παρ. 3 του άρθρου 7 του Π.Δ για την προστασία του Υμηττού!

  • 6 Μαΐου 2010, 09:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Κυριοι

    Διαφωνο ΚΑΘΕΤΑ με την απαγορευση κυνηγιου στον Υμηττο. Πρεπει να διαγραφει η διαταξη.

    Η μεχρι τωρα πορεια σας στο υπουργειο δεν δειχνει οτι προστατευεται το περιβαλλον με τα μετρα που προπαθειτε να περασετε.

  • 6 Μαΐου 2010, 08:41 | Κάτια Μυλωνά

    Πριν ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο περιέχει περιορισμούς και απαγορεύσεις, τεθεί σε δημόσια διαβούλευση θα πρέπει, τουλάχιστον, να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και να ζητηθεί η άποψή τους.
    Στην περίπτωση της παραγράφου 3 του άρθρου 7(περί απαγόρευσης θήρας) δεν ενημερώθηκε κανένα από τα συλλογικά όργανα των κυνηγών(ΚΣΕ, Δ’ ΚΟΣΕ, τοπικοί Κυνηγετικοί Σύλλογοι).
    Και ας έρθουμε στην ουσία. Θέλετε να προχωρήσετε σε καθολική απαγόρευση της θήρας στον Υμηττό χωρίς να έχετε καμία μελέτη που να επιβάλει τέτοια απαγόρευση.
    Γιατί λοιπόν προτείνετε την πλήρη απαγόρευση της θήρας στη περιοχή του Υμηττού;
    Για τους παραπάνω λόγους είμαι κατηγορηματικά αντίθετη με αυτήν την απαγόρευση και σας καλώ να αποσύρετε.
    Κάτια Μυλωνά

  • 6 Μαΐου 2010, 08:19 | Σταυρούλα Σκαμνέλου

    Κατοικώ στη Γλυφάδας Αττικής.
    Το προτεινόμενο σχέδιο διατάγματος με βρίσκει σύμφωνη στο σκεπτικό του.
    Ναί ο Υμηττός χρειάζεται επιτέλους προστασία.
    Στα περισσότερα απο 40 χρόνια που βρίσκομαι στην Αττική, έχω δει πολλές καταστροφές, καταπατήσεις, εκχερσώσεις και μετατροπή του βουνού σχεδόν σε σκουπιδότοπο.
    Όμως μου είναι αδύνατον να βλέπω τους κυνηγούς σαν αποδιοπομπαίο τράγο.
    Είμαι εγγονή, κόρη, σύζυγος και όπως φαίνεται θα γίνω και μητέρα κυνηγών.
    Εκείνο που γνωρίζω καλά είναι η αγάπη και η φροντίδα των κυνηγών για τη φύση, η αγωνία και η λύπη που έχουν όταν καταστρέφεται και οι προσπάθειες που κάνουν για να επαναφέρουν ότι μπορεί να διορθωθεί.

    Οι οικογενειακές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες και αρχές που εξακολουθώ να συναντάω στους κυνηγούς, είναι είδος εν ανεπαρκεία στον σημερινό κόσμο του κέρδους και του δήθεν.

    Η περαιτέρω απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό και αλλού, στερεί απο χιλιάδες οικογένειες αυτό που αγαπούν άδολα.
    Το κυριότερο όμως και σε σχέση με τους σκοπούς του διατάγματος, είναι ότι θα στερήσει το περιβάλλον απο σοβαρούς υποστηρικτές που το φροντίζουν οχι μόνο αφιλοκερδώς, αλλά ξοδεύοντας ακόμη και απο το υστέρημα της οικογένειάς τους.

    Για όλα τα παραπάνω σας καλώ να σκεφτείτε περισσότερο πρίν απαγορεύσετε το κυνήγι.
    Εάν δεν έχετε δεί σχετικές μελέτες, ζητήστε να σας φέρουν, υπάρχουν!
    Δεν ζητώ να δείτε το θέμα συναισθηματικά, αλλά να το εξετάσετε με ψυχρή λογική και υπολογιστικά, όπως είστε υποχρεωμένοι σαν υπουργείο, εάν πράγματι ο σκοπός σας είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

  • 6 Μαΐου 2010, 08:56 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΓΙΑΣ

    Το κυνήγι ήταν πάντοτε νόμιμη, αποδεκτή και συνταγματικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
    Αυτή η δραστηριότητα από τους Αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα λειτουργούσε με αυστηρούς κανόνες, που τις περισσότερες φορές έβαζαν από μόνοι τους οι κυνηγοί γιατί είχαν το ήθος που τους διέκρινε και άλλες φορές το Ελληνικό κράτος.
    Στις ομάδες των ανθρώπων που ασχολούνται με την φύση όπως είναι οι κυνηγοί, το ήθος δεν έχει εκλείψει. Σε πολλούς νεοέλληνες όμως, όχι απλώς έχει εκλείψει αλλά η λέξη αυτή είναι άγνωστη.
    Η πρόταση σας να απαγορευτεί το κυνήγι σε όλη την περιοχή του Υμηττού, για να σωθεί δήθεν η περιοχή και η άγρια πανίδα και χλωρίδα είναι μάλλον ατυχής.
    Ο ΥΜΗΤΤΟΣ όποτε κινδύνεψε από πυρκαγιές, καταπατήσεις, οικοπεδοφάγους και άλλους πολλούς, στην πράξη τον βοήθησαν μόνο οι κυνηγοί. Αυτοί προσπάθησαν να σβήσουν φωτιές, να βάλουν ποτίστρες για να έχουν νερό τα ζώα και τα πουλιά, να μεριμνήσουν για την τροφή τους, να απελευθερώσουν πουλιά και ζώα για να εμπλουτιστεί το είδος τους και άλλα πολλά. Όλα με χρήματα και κόπο δικό τους, γιατί έχουν ήθος.
    Οι υπόλοιποι που δεν γνωρίζουν την λέξη, ή έλεγαν μεγάλα λόγια, ή έτριβαν τα χέρια τους γιατί σε λίγο καιρό θα ξεφύτρωναν μία ωραία βίλα στο δάσος και χρόνο με το χρόνο θα γινόταν ο Υμηττός μια κατοικημένη περιοχή. Κανείς στους δεν τιμωρήθηκε ποτέ και μάλιστα πήραν βραβεία με τις νομιμοποιήσεις της ‘’ περιουσίας τους’’ με τις παροχές νερού και φωτισμού. Γιατί λοιπόν θέλετε να τιμωρήσετε αυτούς που βοήθησαν την περιοχή και είναι οι κυνηγοί ?
    Αποφασίστε ποιους θέλετε να βοηθήσετε. Τον Υμηττό, κάποιες ‘’οικολογικές’’ οργανώσεις που θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους, ή τους οικοπεδοφάγους που μαζί με τους πολίτες που ξέχασαν τι λέξη ήθος θέλουν να σαλαμοποιήσουν την περιοχή και μάλιστα τώρα που η οικονομική κρίση θα κάνει τους υπόλοιπους να ξεχάσουν γρήγορα.

    Με εκτίμηση

    Γιώργος Κύργιας

  • 6 Μαΐου 2010, 08:46 | ΕΛΕΝΗ ΝΟΥΡΗ

    Στις τελευταίες εκλογές, όταν αποφάσισα να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ για να δώσω με την σειρά μου το μεγάλο ποσοστό της νίκης, ώστε να προχωρήσει σε δίκαιες αλλαγές, μάλλον έκανα λάθος.
    Δεν περίμενα ότι θα συνεργαστεί, θα υιοθετήσει απόψεις και τελικά θα εκπροσωπεί διάφορες ‘’οικολογικές’’ οργανώσεις. Η οικολογία είναι μια σοβαρή υπόθεση, που οι διάφορες οργανώσεις που την εκπροσωπούν στην Ελλάδα, δεν την βλέπουν σοβαρά. Για αυτό τον λόγο δεν ψήφισα ποτέ οικολόγους γιατί προσπαθούν με μικρότητες και πολλές φορές με δημοσιεύματα που δεν τα χαρακτηρίζει το ήθος να κάνουν το κομμάτι τους.
    Επί του θέματος λοιπόν. Ο Υμηττός και η απαγόρευση κυνηγίου σε αυτόν.
    Όταν θέλεις να βοηθήσεις πραγματικά ένα τόπο, ανοίγεις καλά τα μάτια σου και τα αυτιά σου, για να γνωρίσεις εξ ιδίοις τα πράγματα και να κρίνεις. Δεν ακούς τους άλλους που σε χρησιμοποιούν για ίδιο όφελος.
    Κυνηγός δεν είμαι, αλλά μπορώ να κρίνω δίκαια. Ξέρω αρκετούς κυνηγούς, που είναι μια χαρά άνθρωποι και αντιμετωπίζουν το κυνήγι σοβαρά και την φύση, μέσα στην οποία κινούνται όσο κανείς άλλος, σοβαρότερα.
    Οι οικολογικές και ζωοφιλικές οργανώσεις, τους αντιμετωπίζουν απαράδεκτα και μάλιστα με φρασεολογία αισχρή.
    Κανείς Έλληνας δεν πονάει και φροντίζει την φύση όσο αυτοί. Μάλιστα που σήμερα είναι για πολλούς άγνωστο σπόρ να δίνει κάποιος τα χρήματά του και την προσωπική εργασία του για να διασώσει το περιβάλλον.
    Αν τους διώξετε από τον Υμηττό, δεν θα έχετε αστυνόμευση από τους θηροφύλακές τους, τα πουλιά και τα ζώα κάποιες φορές δεν θα έχουν φαγητό ή νερό, και όταν εκδηλωθούν πυρκαγιές (που σύντομα θα ξαναγίνει), να φωνάξετε τους οικοπεδοφάγους και τους εποίκους να τις σβήσουν.
    Σκληρά λόγια, αλλά δεν θέλω να πώ ‘’ δεν ήξερες, ας ρώταγες’’. Την επόμενη φορά και θα ξέρω και θα ρωτήσω και θα πράξω.

    Με εκτίμηση
    Νουρή Ελένη

  • 6 Μαΐου 2010, 08:05 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. ΤΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ? ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΝΑ ΧΟΜΠΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΤΑ ΑΘΩΑ ΖΩΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΗΔΗΣΗ? ΤΙ ΝΑ ΠΩ. ΠΟΥ ΤΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΥΧΕΣΤΕ. ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΚΑΝΑΤΕ! ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΑΦΑΝΙΣΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ…

  • 6 Μαΐου 2010, 06:16 | Λυδία

    Κυρία Υπουργέ,
    Σαν Έλληνες πολίτες απολαμβάνουμε ένα σπάνιο προνόμιο που μόνο μια μικρή μερίδα πολιτών άλλων κρατών έχει. Σε πολλές χώρες το κυνήγι εξασκείται μόνο από την αριστοκρατία στην οποία ανήκουν τα θηράματα. Στην Ελλάδα η άγρια ζωή είναι κοινό κτήμα, ανήκει δηλαδή σε όλους. Αυτό σημαίνει πως ανεξάρτητα κοινωνικής κατάταξης ο καθένας έχει ίσες ευκαιρίες να εξασκεί νόμιμα το κυνήγι. Η διαφύλαξη αυτού του δικαιώματος απαιτεί υποχρέωση των κυνηγών.

    Η ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό και οι δηλώσεις σας περί κυνηγετικών πάρκων, μας οδηγεί πίσω στις εποχές που το κυνήγι ήταν προνόμιο της αριστοκρατίας. Και αυτό το κάνει ένα Σοσιαλιστικό κόμμα!.

    Είμαστε απέναντι σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις και απαιτούμε την κατάργηση της παραγράφου 3.

    Με εκτίμηση,

    Λυδία

  • 5 Μαΐου 2010, 23:00 | Ελπίδα

    Παρακαλώ, δημοσιεύστε την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων.

    H Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 82 Ζωοφιλικών Σωματείων της χώρας, εκφράζει την βαθειά ικανοποίησή της σχετικά με την απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό και εκτιμά τις προσπάθειες της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη, αναγνωρίζοντας την διαφορετική στάση της από αυτή των προηγούμενων υπουργών απέναντι στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν αποβεί καταστρεπτικές για την πανίδα, καθώς μεγάλα τμήματα της χώρας μας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις συνεχείς πυρκαγιές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη σε πολλές περιοχές έχει μειώσει και εξακολουθεί να μειώνει τους βιότοπους των ζώων, τα δηλητήρια, τα φυτοφάρμακα και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν σκοτώσει μεγάλους πληθυσμούς. Επιβάλλεται λοιπόν να ληφθούν μέτρα ενάντια στο κυνήγι και υπέρ της φύσης και των ζώων.

    Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή τίθεται ενάντια στο «άθλημα» του κυνηγιού, όπως πολύ άστοχα έχει χαρακτηριστεί η κυνηγετική δραστηριότητα και δεν την αποδέχεται, αφού διαταράσσει τις ισορροπίες της φύσης και προβαίνει σε ατελείωτες εκτελέσεις της πανίδας της χώρας μας χάριν ψυχαγωγίας. Το κυνήγι είναι μια βίαιη πράξη και δεν προάγει τον πολιτισμό μας και το σεβασμό προς τα άλλα όντα του πλανήτη, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι μια βίαιη μορφή ψυχαγωγίας που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας.

    Κάθε χρόνο αμέτρητα ζώα χάνουν βίαια τη ζωή τους χάριν ψυχαγωγίας μιας μικρής μειοψηφίας πολιτών. Το κυνήγι σκοτώνει ζώα και διαταράσσει το οικοσύστημα.Οι διάφοροι ισχυρισμοί περί «διαχείρισης», «οικολογίας» και «αγάπης προς τη φύση» είναι παράλογοι και επικίνδυνοι και επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από την κύρια δραστηριότητα του κυνηγιού που είναι η θανάτωση ζώων.

    Επιπλέον, οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα, νόμιμη ή παράνομη, καθιστά επικίνδυνη για όλους τους πολίτες της χώρας μας, την οποιαδήποτε ενασχόλησή τους με τη φύση, όπως εκδρομές, πεζοπορίες, κλπ. καθώς κανείς δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε περιοχές που βρίσκονται κυνηγοί.
    Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εγκρίνει την κυνηγετική δραστηριότητα. Οι πολίτες αυτοί είναι ασύγκριτα περισσότεροι από τους κυνηγούς που εξαπολύονται στη φύση της χώρας μας και την υποβάλλουν σε απίστευτες δοκιμασίες.

    Η προστασία της πανίδας της χώρας μας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση βίαιων δραστηριοτήτων. Η πολιτεία πρέπει να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για ολική απαγόρευση του κυνηγιού και να υποστηρίξει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της χώρας να απολαμβάνουν τη φύση, χωρίς να επιτρέπεται σε μια μειοψηφία ατόμων να τη σκοτώνουν και να την καταστρέφουν.
    Η ανάγκη προστασίας των ζώων της χώρας μας είναι επιτακτική.

    «Σεβόμαστε και Προστατεύουμε τη Φύση. Δεν πυροβολούμε τη Ζωή»
    Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 82 ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Ακολουθεί η λίστα των 82 ζωοφιλικών σωματείων
    1. Ζωοφιλικός και Οικολογικός Σύλλογος Αργυρούπολης
    2. Φιλοζωικό Σωματείο «Αίσωπος» Καβάλας
    3. Σωματείο Ζωόφιλων Λέσβου «ΠΑΝ»
    4. Σωματείο Ζωόφιλων Ξάνθης «ΣΩΖΩ»
    5. Άργος – Animal Welfare Society/Θεσσαλονίκη
    6. Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
    7. Cretan Animal Welfare Group/CAWG-Μάλλια
    8. Εθελοντές Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (ΕΠΑΖ)/Σαρωνίδα Αττικής
    9. Σωματείο Ζωόφιλων Ερμιονίδας
    10. Φίλοι των Ζώων Ρεθύμνου
    11. Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Μάκρης
    12. Φίλοι των Ζώων και του Περιβάλλοντος (ΖΟΕΚ)/Κως
    13. Φροντίδα Ζώων (Caring for the Animals)
    14. Greek Animal Rescue (GAR)-UK
    15. Kefalonia Animal Trust (KAT)
    16. Κίνηση για τα Δικαιώματα των Ζώων (KiDiZo)
    17. Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας – LAWS (Lefkas Animal Welfare Society)
    18. Φιλοζωική Ρόδου (RAWS)
    19. Φιλοζωική Ένωση Σαντορίνης (SAWA)
    20. Καταφύγιο Σκύλων Σκιάθου
    21. Προστασία των Ζώων και της Φύσης/Σκόπελος (SCAN)
    22. Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (SPAZ)/Γλυφάδα Αττικής
    23. Η Κιβωτός (the Ark friends of the animals)/Κέρκυρα
    24. The Society for the Support of the Animal Shelter of the University of Patras
    25. Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων (ZAWF)
    26. Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας (KAWS)
    27. Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»
    28. Σύλλογος για την Προστασία των Ζώων και του Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής»
    29. Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF)
    30. Förderverein Arche Noah Kreta e. V.
    31. Ζωόφιλοι Νοτίου Πηλίου
    32. Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών
    33. Ζωφόρος/Ηράκλειο Κρήτης
    34. Ζωοφιλική Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.)
    35. Φιλοζωικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου Κρήτης
    36. Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας «Φιλοκάρδι»
    37. Voice of the Cats Alliance (VOCAL)/Ελούντα
    38. Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Φιλαδέλφειας
    39. Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα»/Αριδαία Πέλλας
    40. Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.)
    41. Φιλοζωικός Σύλλογος Ημαθίας (ΖΩΗ)
    42. Creta Cat-a-list/Ρέθυμνο
    43. Friends of the Animals Ελούντα
    44. Tierschutzverein Sitia
    45. Tierfreunde Mochlos
    46. Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης
    47. Προστασία Αδέσποτων Ζώων, «Η Αγάπη»
    48. Καταφύγιο Ζώων (Animal Refuge)/Θεσσαλονίκη
    49. Eressos of Animals/Ερεσσός Λέσβος
    50. Φιλοζωικός Σύλλογος Δράμας
    51. Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων «Άργος»
    52. Ζωοφιλική Εταιρία Κομοτηνής
    53. Φιλοζωικός Σύλλογος Θέρμης/Θεσσαλονίκη
    54. Ζωοκομείο Λέσβου
    55. Φιλοζωικό Σωματείο Ειρήνη των Ζώων/Κασσάνδρα Χαλκιδικής
    56. Φιλοζωικό Σωματείο Άνθρωποι και Ζώα – Νικήτη Χαλκιδικής
    57. Φιλοζωική και Οικολογική Εταιρεία Χαλκιδικής
    58. Φιλοζωικό Σωματείο «Οδυσσέας» Ασπροβάλτας
    59. Φιλοζωικός Σύλλογος Μυκόνου
    60. Stray Action Pet Therapy Hellas (SAPT Hellas)
    61. Κίνηση Προστασίας Σκύλων Έδεσσας
    62. Σωματείο «Μαζί Μπορούμε» Καλαμαριά
    63. Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
    64. Tierschutz in Heraklion e.V.
    65. Σωματείο Κατερίνης «Ελπίδα και Στοργή»
    66. Φιλοζωικός Σύλλογος Καισαριανής «Όλγα Μάλλη»
    67. Φιλοζωικός Σύλλογος Αδέσποτων Ζώων Ακράτας «Τα φιλαράκια»
    68. Φιλοζωική Νάξου
    69. Φίλοι των Ζώων Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας
    70. Φιλοζωικός Σύλλογος Κρυονερίου Αττικής
    71. Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας «Αλληλεγγύη»
    72. Φιλοζωικό – Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σωματείο Σπάτων
    73. Φιλοζωικό Σωματείο Οι Επτάψυχες – Nine Lives Greece
    74. Φιλοζωικός σύλλογος Φθιώτιδας
    75. Φιλοζωικός σύλλογος Χανίων Η Κιβωτός του Νώε
    76. Φιλοζωική Σύρου
    77. Φιλοζωική Ρεθύμνου
    78. Cornwall’s Voice for Animals
    79. Φιλοζωικός σύλλογος Μήλου
    80. Φιλοζωικός σύλλογος Κιλκίς
    81. Φιλοζωικό Σωματείο Αλεξανδρούπολης
    Η ΚΙΒΩΤΟΣ
    82. Panida a.m.k.e – Σύλλογος Σερρών

  • 5 Μαΐου 2010, 22:23 | ΚΡΟΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Εκφράστε επιτελούς τη βούληση του λαού. Καταλαβαίνομε την ευαισθησία όλων των πολιτών για την κατακρεουργημένη φυσητός κι αυτή του Υμηττού, όμως δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των πολιτών- κυνηγών. Αυτών που «γεύονται» τα Θεία δώρα της φυσης. Μην μπλέκεται ανόμοια πράγματα. Το διαχρονικό κιτς του Υμηττού, που με τη δική σας ανοχή εξελίχθητε (εννοω των πολίτικων) ,με το κυνήγι. Αποσύρετε τώρα το αρθρο7 του σχεδίου νομού για τον Υμηττό.

  • 5 Μαΐου 2010, 22:17 | Μπαρμπούρης Ευάγγελος

    Ορθότατη επιλογή!!! Έτι δε, θα συνιστούσα απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρη τη χώρα για τρία τουλάχιστον χρόνια!!! Έλεος πια με το βίτσιο ορισμένων συνανθρώπων! Το κυνήγι αποτελεί βαρβαρότητα εν έτει 2010, όταν το περιβάλλον από καιρό ήδη τελεί υπό συνεχή υποβάθμιση. Επιτέλους, δεν βρισκόμαστε στην λίθινη εποχή, η τροφή είναι -δόξα τω Θεώ- εξασφαλισμένη και μπόλικη! Αν, σε τελευταία ανάλυση, οι κυνηγοί το θεωρούν «χόμπι», ας επέμβει η συντεταγμένη Πολιτεία και, διά Νόμου, ας το απαγορέψει οριστικά και τελεσίδικα ως άχρηστη και ανόητη εκτόνωση, για να εκλείψει και γονιδιακά από το νταηλίδικο DNA του Έλληνα! Όσο για τους… παθιασμένους, ε, ας το «γυρίσουν» στο πινγκ πονγκ, θα τους κάνει και καλό και κάποιες αθώες ψυχούλες θα συνεχίσουν να τιτιβίζουν στην πολύπαθη ελληνική ύπαιθρο!

  • 5 Μαΐου 2010, 21:37 | ΝΙΚΟΣ.Σ

    ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ(ΨΗΦΟΙ)ΝΑ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΑΣΤΕ…ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Κ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕΜΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ…ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.κΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ

  • 5 Μαΐου 2010, 21:29 | Geo

    Ειναι πραγματι πολυ σωστη η παρατηρηση του διαχειριστη:ποιοτητα χρειαζεται και οχι ποσοτητα.Οι αρμοδιοι ας λαβουν υποψη και την ποιοτητα της συμμετοχης του απλου κυνηγου που δηλωνει την αντιθεση του αλλα και την προσφορα του τοσα χρονια αφενος στην προστασια της φυσης και αφετερου στην καταστολη των παρανομων (λαθροθηρων , ραμπο , εμπρηστων και γενικα παρανομων).
    Η γενικη αδιαφορια δεν αγγιζει τους κυνηγους επειδη ζουμε στη φυση και επιζητουμε την αειφορια της.
    Ευπροσδεκτη η προσφορα ολων , οικολογοι ειμαστε εμεις πρωτοι , χωρις συμφερον και ανταλλαγματα.

  • 5 Μαΐου 2010, 21:02 | ΑΛΕΚΟΣ – ΚΥΨΕΛΗ

    ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. EINAI ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ.
    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ.

    ΑΛΕΚΟΣ

  • 5 Μαΐου 2010, 21:33 | Ανδρέας Σκαμνέλος

    Αναφορικά με το άρθρο 7 παράγραφο 3 για την πλήρη απαγόρευση της θήρας.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κυνήγι θεωρείται κατ’ αρχήν δραστηριότητα συμβατή με το περιβάλλον και μπορεί να ασκείται νόμιμα ακόμη και σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα πάντα με τους περιορισμούς που ορίζει η νομοθεσία.

    Αυτό που φάνηκε σε πρόσφατες επίσης ευρωπαϊκές μελέτες είναι πως η δραστηριότητα του κυνηγίου σε προστατευόμενες περιοχές όχι μόνο δεν μείωσε αλλά αύξησε τον πληθυσμό των θηρεύσιμων ειδών. Εκείνο όμως που εξακολουθεί να είναι αντικείμενο προς μελέτη είναι και η παρατήρηση πως αυξήθηκαν και λοιπά είδη της βιοποικιλότητας, που δεν ανήκουν στα θηρεύσιμα.

    Σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες, το κυνήγι στην Ελλάδα καθορίζεται σήμερα με το αυστηρότερο πλαίσιο νόμων και κανονισμών. Διεξάγεται δε με τους περισσότερους περιορισμούς σε είδη και ποσότητες, καθώς και με το λιγότερο ελέυθερο αναλογικά έδαφος στην Ευρώπη.

    Οι κυνηγοί εξαιτίας του κυνηγίου και για την άσκησή του, έχουν συμφέρον και επιδιώκουν όχι μόνο την διατήρηση αλλά και την προαγωγή της πανίδας.

    Η προαγωγή της πανίδας προϋποθέτει, εμπλουτισμό με σύγχρονη αντίληψη και οπωσδήποτε κατάλληλο φυσικό περιβάλλον, έτσι οι κυνηγοί ενδιαφέρονται παράλληλα όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά πολύ περισσότερο και για την βελτίωση του περιβάλλοντος.

    Για τον σκοπό αυτό, (πέραν των νομίμως οριζομένων), διαθέτουν επιπλέον χρήματα και εθελοντική συμμετοχή στα παρακάτω :

    1. Προφύλαξη πανίδας, α)με ιδιωτικό σώμα Θηροφυλακής, β)με εθελοντικές περιπολίες μαζί με αρμόδιο προσωπικό και γ)με προτάσεις κατόπιν παρατηρήσεων για ενδεχόμενο τοπικό περιορισμό περιοχών, ή ποσοτήτων κάρπωσης.

    2. Βελτίωση οικοτόπων, με καλλιέργειες κατάλληλων φυτών σε απομακρυσμένες περιοχές, με προσεκτική δημιουργία, (όπου υστερεί ο βιότοπος), σημείων ύδρευσης – ενδιαίτησης, (δεξαμενές , ποτίστρες, ταΐστρες), με τη ρίψη τροφής σε περιόδους μεγάλης χιονόπτωσης.

    3. Προαγωγή πανίδας μέσω εμπλουτισμού περιοχών με κατάλληλο, υγιές και προσαρμοσμένο για την απελευθέρωση, ενδημικό θήραμα.

    4. Προστασία περιβάλλοντος με εθελοντική μέσω των κυνηγετικών συλλόγων ή και μέσω συνδρομής σε άλλους φορείς για δράσεις πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, διευθέτησης χειμμάρων, δενδροφύτευσης κ.α.

    Για τους παραπάνω λόγους η απαγόρευση του κυνηγίου γενικότερα, αλλά και στον Υμηττό ειδικότερα έχει τις παρακάτω επιπτώσεις :

    1. Στερεί την αναψυχή σε έναν από τους τελευταίους πλησίον τόπους, που απολάμβαναν από πάππον προς πάππου οι Αθηναίοι κυνηγοί.

    2. Στερεί επίσης την σε πιο τακτική βάση αναψυχή σε ένα σύνολο από τουλάχιστον 40.000 κυνηγούς του λεκανοπεδίου, κάτι που έχει πιο πολύ ανάγκη ο άνθρωπος σήμερα. Εξαναγκάζει επίσης αυτούς τους κυνηγούς, σε μεγαλύτερα έξοδα μετακίνησης, για να έλθει κοντά στην αγαπημένη του ενασχόληση στο ύπαιθρο, επιφέροντας έτσι μεγαλύτερη πίεση σε άλλες περιοχές.

    3. Στερεί τον Υμηττό από πολύτιμους φύλακες – προστάτες σε ώρες, ημέρες και εποχές που δεν υπάρχει παρουσία ανθρώπων στο βουνό.

    Κατά την άποψή μας λοιπόν και σύμφωνα με τα παραπάνω το κυνήγι χρειάζεται να εξακολουθήσει να επιτρέπεται σαν νόμιμη, συμβατή και υποστηρικτική του περιβάλλοντος δραστηριότητα, μιας μερίδας του πληθυσμού, στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, όπως βεβαίως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Με εκτίμηση
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΚΑΜΝΕΛΟΣ

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ..