ΜΕΡΟΣ Α’ Εισαγωγικές διατάξεις   Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους, μέσα από την ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου, στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), όπως μετονομάζεται πλέον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Στο ίδιο πλαίσιο εξορθολογίζονται και επικαιροποιούνται οι αρμοδιότητες των φορέων υδατικής διαχείρισης και πολιτικής, προσαρμόζονται επιμέρους ρυθμίσεις και θεσπίζεται εθνική στρατηγική για τα ύδατα.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:09 | Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ

    Ο Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ ζητά την άμεση απόσυρση του εν θέματι νομοσχεδίου, διότι αυτό είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το Δημόσιο χαρακτήρα των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης και αντίθετο στη βούληση των πολιτών και της κοινωνίας. Το εν θέματι νομοσχέδιο δεν θεωρεί το νερό φυσικό αγαθό, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν που θα παρέχεται με ιδιωτικά-χρηματιστηριακά κριτήρια. Η εμμονή της κυβέρνησης να προσπαθεί ακόμη και σήμερα να εφαρμόσει τις μνημονιακές απαιτήσεις του 2011 σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τις Αποφάσεις του ΣτΕ, αποτελεί θεσμική εκτροπή. Ο φυσικός πόρος το νερό αποτελεί Εθνικό Συμφέρον της Χώρας και δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με αντιδημοκρατικά νομοσχέδια, εντός λίγων ημερών πριν τις επικείμενες Εθνικές Εκλογές. Ως γνωστόν η Καθαρά Δευτέρα ως ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης αλλά και η χρονική συγκυρία των επικείμενων εκλογών εντός της Άνοιξης, δεν συνηγορούν για το αγαθό των προθέσεων όσων προωθούν τέτοιες διαδικασίες.

    Σας παραθέτουμε συνοπτικές παρατηρήσεις επί του εν θέματι νομοσχεδίου:

    1. Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και έτσι ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό.
    Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    2. Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα! Τι άλλο θα σκεφτούν; Χρηματιστήριο Νερού; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα!

    3. Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών;

    4. Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού!

    5. Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα»! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας;

    To Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ ζητά την άμεση απόσυρση του εν θέματι νομοσχεδίου

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:50 | ΣΙΑΤΡΑΒΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Το νερό δεν είναι οικονομικό μέγεθος για να ρυθμίζεται από μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. Είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση για την σωστή διαχείριση και προστασία του υδροφόρου ορίζοντα (όπως το ζήτημα των αρδεύσεων, ιδιωτικών γεωτρήσεων κλπ), κάτι που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει και γιαυτό στο σύνολό του πρέπει να αποσυρθεί.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:05 | Νανά Μαυραντζά

    Το εν λόγω νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του για όλους τους λόγους που αναφέρονται στις σχετικές παρατηρήσεις, που έχουν τεθεί ήδη τόσο από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΔΕΥΑΛ, παρόχους ύδατος και λοιπούς φορείς), αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που παρεμβαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπροσθέτως, και σε επίρρωση των όσων εκφράζονται ήδη στη δημόσια διαβούλευση περί άμεσης απόσυρσής τους, παραθέτω μέρος της βιβλιογραφίας σχετικά με τους λόγους, που διεθνή οργανισμοί, η ΕΕ, πρωτίστως δε το Σύνταγμα μας και η Ελληνική δικαιοσύνη υπαγορεύουν την ανάγκη προστασίας του νερού ως ένα δικαίωμα κοινωνικό που δεν ιδιωτικοποιείται και αποτελεί υποχρέωση του κράτους να το προστατεύει ως πηγή ζωής για τον άνθρωπο.
    Ειδικότερα, τα αποκαλούμενα “δικαιώματα τρίτης γενεάς” ή “δικαιώματα αλληλεγγύης” αναπτύχθηκαν από την δεκαετία του ’70 στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, κυρίως δε του ΟΗΕ και της UNESCO. Μεταξύ αυτών καταλέγονται το “δικαίωμα στην ανάπτυξη”, το “δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον”, αλλά και το “δικαίωμα στο [πόσιμο] νερό” (droit à l’eau potable, Right to Water), για το οποίο γίνεται δεκτό ότι αποτελεί “κοινό αγαθό της ανθρωπότητας”, εντασσόμενο προφανώς και στο ως άνω “δικαίωμα για ένα υγιές περιβάλλον”…Στις υποχρεώσεις αυτές του κράτους προφανώς εμπίπτει και η εξασφάλιση πόσιμου νερού σε κάθε οικογενειακή εστία για λόγους άμεσης ανάγκης επιβίωσης. Γίνεται δεκτό ότι το “δικαίωμα στο νερό” είναι προϋπόθεση για την απόλαυση των άλλων δικαιωμάτων του ανθρώπου και απορρέει τελικά από την αξιοπρέπεια του ατόμου. Το νερό είναι η πηγή ζωής για κάθε άνθρωπο….Για τον σκοπό λοιπόν αυτό, ο οποίος αφορά άμεσα το δημόσιο συμφέρον που το κράτος οφείλει να θεραπεύει, ορίσθηκε, στο άρθρο 106 παράγρ. 3 του Συντ. και κατά παρέκκλιση από το θεμελιώδες δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας του άρθρ. 5 παράγρ. 1 του Συντ., ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν «… ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο», δύνανται να εξαγορασθούν (→ κρατικοποίηση) από το κράτος ή άλλο δημόσιο φορέα, προφανώς για να εξασφαλισθεί έτσι η αδιατάρακτη και πρέπουσα παροχή τέτοιων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Είναι αυτονόητο ότι εδώ εμπίπτουν και οι υπηρεσίες ύδρευσης. Από την διάταξη αυτή προκύπτει, εξ αντιδιαστολής, ότι, εφόσον το κράτος ανέκαθεν προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες ή εξαγόρασε ιδιωτική επιχείρηση που τις προσέφερε κατά το παρελθόν, δεν είναι δυνατόν η κρατική αυτή επιχείρηση να ιδιωτικοποιηθεί τώρα κατά οποιοδήποτε τρόπο, εφόσον οι προσφερόμενες υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι απόλυτα αναγκαίες για την επιβίωση του κοινωνικού συνόλου. Συνεπώς, κατά την ορθότερη γνώμη, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ δεν είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιηθούν, διότι τούτο αντιβαίνει στον σκοπό που υπηρετεί το άρθρ. 106 παράγρ. 3 Σ. Με άλλες λέξεις, η επιχειρηθείσα ιδιωτικοποίηση του νερού αντιβαίνει στο άρθρ. 106 § 3 Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση για ιδιωτικοποίηση του νερού στο Παρίσι είχε ληφθεί από τον τότε Δήμαρχο Jacques Chirac (1984) με πολιτικά κυρίως κριτήρια. Ήδη, όμως, από το 2010 η “Eau de France”, δηλαδή η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της γαλλικής πρωτεύουσας, επανήλθε, μετά εικοσιπενταετία, πλήρως υπό δημοτικό έλεγχο (Βλ. Π. Παραράς, Tο δικαίωμα στο (πόσιμο) νερό, ΔτΑ 63/2015.153-159)
    Η οδηγίας 2014/23/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης ορίζει ρητά εξαιρέσεις….Οι ιδιαιτερότητες των εν λόγω ρυθμίσεων δικαιολογούν να υπάρχει αποκλεισμός του τομέα του ύδατος από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας Οδηγίας 2014/23/ ΕΕ. Η εξαίρεση καλύπτει συμβάσεις παραχώρησης έργων και υπηρεσιών για τη διάθεση ή την εκμετάλλευση σταθερών δικτύων σχεδιασμένων για να παρέχουν στο κοινό (population ή public), υπηρεσίες στον τομέα της παραγωγής, της μεταφοράς ή της διανομής πόσιμου ύδατος ή της παροχής πόσιμου ύδατος στα δίκτυα αυτά (Προοίμιο αριθμ. 40). Η συγκεκριμένη επιλογή εξαίρεσης αποτέλεσε απολύτως δικαιολογημένη οπισθοχώρηση του Ευρωπαίου νομοθέτη ο οποίος βρέθηκε ενώπιον των μεγαλύτερων αντιδράσεων από πολλά Κράτη-Μέλη (ιδίως Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία), τα οποία ορθά επισήμαναν, πως η κανονιστική υπαγωγή του τομέα του ύδατος στη νέα Οδηγία θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά ακόμη και στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υποδομών παραγωγής, μεταφοράς ή διανομής πόσιμου ύδατος προς το κοινωνικό σύνολο. Στο ελληνικό δίκαιο, η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης δικαστικής κρίσης της ίδιας της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ύψωσε δικαστικά εμπόδια στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και, βέβαια κατ’ επέκταση, στον πολιτικό φορέα υλοποίησής του, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, σε μία από τις σπουδαιότερες αποφάσεις της των τελευταίων ετών, τη ΣτΕ 1906/2014 (βλ. Κίτσος, Η Οδηγία 2014/23/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης, 2016, σ. 181). Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα πρόσφατα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε στις αποφάσεις 190 και 191 του ΣτΕ, κατά το Σύνταγμα (άρθρα 5 και 21) ομοίως.
    Εξετάζοντας, συνεπώς, το σκοπό της παρούσης νομοθετικής πρότασης κρίνεται ότι στο σύνολο των άρθρων της θα πρέπει να αποσυρθεί, καθώς η ένταξη των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο μη υφιστάμενου ανταγωνισμού δημιουργεί την πεποίθηση ότι υποκρύπτει την διάθεση για τη μετάβαση των υπηρεσιών παροχής ύδατος στην ιδιωτικοποίηση τους, κάτι προφανώς που αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στο θεμελιώδες δικαίωμα στο πόσιμο νερό που οφείλουν να προστατεύουν όλα τα κράτη, ως πηγή ζωής για τον άνθρωπο, γεγονός που συνεπάγεται ότι καμία ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να υποκαταστήσει την συνταγματική αυτή επιταγή.

    Νανά Μαυραντζά
    Δικηγόρος
    Νομική Σύμβουλος της ΔΕΥΑ Λάρισας

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 19:13 | Άννα Χατζημανώλη

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 19:02 | ΠΕΤΡΟΣ

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !
    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;
    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !
    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;
    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.
    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.
    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;
    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 19:47 | Μηνάς

    το νερό είναι αγαθό και δεν πρέπει να πουληθεί σε κανέναν

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 19:17 | Γιάννης Λιούμπας

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

    Πριν την οριστική λήψη κάθε τέτοιας σημαντικής απόφασης για το μέλον τη διαχείρισης του νερού, απαιτείται ουσιαστικός διάλογος με τους υπεύθυνους φορείς και οργανισμούς και όχι απλώς προσχηματικές και επιπόλαιες ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 19:44 | Ζαρωτιαδης Γεωργιος

    ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ&ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ,ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ,ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 19:45 | Γιωργος

    Στο υπάρχων νομοσχέδιο θα πρέπει να ΕΞΑΙΡΕΘΗ το νερο που χρησιμοποιήτε γιά αρδευτική χρήση. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικος πληθυσμός περα απο της αυξημένες τιμές των γεωργικών εφοδίων,την μη απορρόφηση των προϊόντων τους, το υπεραυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας,έρχεται να προστεθεί και αυτό το νομοσχέδιο που μόνο πρόβλημα θα φέρει.Η γνώμη μου είναι στην συγκεκριμένη συγκυρία το νερό που χρησιμοποιήτε για αγροτική χρήση να μείνει εκτός νομοσχεδίου,και γενικά κάθε φορέας διαχείρισης ΟΕΒ κλπ.Και να εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο που η παγκόσμια αγορά θα εχει ομαλοποιηθει τόσο για την μείωση του κόστους παραγωγής, όσο και για την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων. Στην παρούσα συγκυρία μόνο προβλήματα και αφανισμό του πρωτογενούς τομέα θα φέρει.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 18:25 | Αντρέας Μπάστας

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 18:26 | Μαριάννα Καραμανλή

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 18:44 | Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ

    Ο Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ ζητά την άμεση απόσυρση του εν θέματι νομοσχεδίου, διότι αυτό είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το Δημόσιο χαρακτήρα των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης και αντίθετο στη βούληση των πολιτών και της κοινωνίας. Το εν θέματι νομοσχέδιο δεν θεωρεί το νερό φυσικό αγαθό, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν που θα παρέχεται με ιδιωτικά-χρηματιστηριακά κριτήρια. Η εμμονή της κυβέρνησης να προσπαθεί ακόμη και σήμερα να εφαρμόσει τις μνημονιακές απαιτήσεις του 2011 σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τις Αποφάσεις του ΣτΕ, αποτελεί θεσμική εκτροπή. Ο φυσικός πόρος το νερό αποτελεί Εθνικό Συμφέρον της Χώρας και δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με αντιδημοκρατικά νομοσχέδια, εντός λίγων ημερών πριν τις επικείμενες Εθνικές Εκλογές. Ως γνωστόν η Καθαρά Δευτέρα ως ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης αλλά και η χρονική συγκυρία των επικείμενων εκλογών εντός της Άνοιξης, δεν συνηγορούν για το αγαθό των προθέσεων όσων προωθούν τέτοιες διαδικασίες.

    Σας παραθέτουμε συνοπτικές παρατηρήσεις επί του εν θέματι νομοσχεδίου:

    1. Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και έτσι ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό.
    Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    2. Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα! Τι άλλο θα σκεφτούν; Χρηματιστήριο Νερού; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα!

    3. Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών;

    4. Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού!

    5. Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα»! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας;

    To Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ ζητά την άμεση απόσυρση του εν θέματι νομοσχεδίου.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 16:45 | ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Μετά την «επιτυχή» πορεία της ΡΑΕ στο Ελληνικό προσκήνιο, υπό την τρέχουσα προεδρεία αυτής, όπου κατάφερε:

    α. Την αδικαιολόγητη επιβολή (αλλά και κατάργηση) της ρήτρας ηλεκτρικής ενέργειας.
    β. Την αδικαιολόγητη εισαγωγή φυσικού αερίου αντί της χρήσης λιγνιτικών αποθεμάτων.
    γ. Την αδικαιολογητη δημιουργία και συμμετοχή της Ελλάδας στο ελληνικό και ευρωπαικό χρηματιστήριο ενέργειας.
    δ. Τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (με σύγχρονο υψηλό ποσοστό εγκατεστημένων ΑΠΕ).
    ε. Τις επίσης αδικαιολόγητα υψηλές τιμές φυσικού αερίου.
    στ. Το αδικαιολόγητο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ.
    ζ. Την αδικαιολόγητη απώλεια θέσεων εργασίας κλάδου ενέργειας.
    η. Την αδικαιολόγητη οικονομική ζημία Ελλάδας με χρήματα τα οποία διαφεύγουν στο εξωτερικό.
    θ. Την αδικαιολόγητη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες μεταθέτουν την μετάβαση στο μέλλον.
    ι. Την αδικαιολόγητη κυβερνητική επιδότηση ενέργειας, για να μην «ξεσηκωθούν» οι καταναλωτές, με παράλληλη διατήρηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, ενώ το κράτος αφαιμάσσεται από παρόχους και προμηθευτές ενέργειας εσωτερικού και εξωτερικού μέσω μηχανισμών συγκράτησης τιμών.

    Κατά την άποψη του γράφοντα λοιπόν, ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου έχει θεραπευτική και προληπτική διάσταση.

    Σε ότι αφορά το θεραπευτικό σκέλος αυτό αφορά την τρίμηνη εώς εξάμηνη [*1] προθεσμία απάντησης της τρέχουσας προεδρείας της ΡΑΕ, σε ερωτήματα τα οποία της τέθηκαν εγγράφως στις 07/02/2023, με αριθμούς πρωτοκόλλου Ι-345050 εώς και Ι-345093, στα οποία ερωτάται για όλα τα παραπάνω.

    [*1] «Επί της κατατεθειμένης καταγγελίας, η ΡΑΕ αποφασίζει εντός προθεσμίας ΤΡΙΩΝ (3) ΜΗΝΩΝ. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για ΤΡΕΙΣ (3) ΑΚΟΜΑ ΜΗΝΕΣ με αιτιολογημένη πράξη της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται πριν λήξει η αρχική προθεσμία, εφόσον η παράταση είναι αναγκαία για τη συγκέντρωση πληροφοριών που απαιτούνται για τη λήψη της σχετικής απόφασης. Περαιτέρω παράταση της προθεσμίας επιτρέπεται μόνο κατόπιν συναίνεσης του προσώπου που υπέβαλε την καταγγελία».
    (URL: https://www.gov.gr/sdg/consumer-rights/connection-to-utilities/electricity/complaints)

    …Ενώ σε ότι αφορά το προληπτικό σκέλος του νομοσχεδίου, (*****γράφημα για τον γράφοντα) χαρακτηρίζεται ως «ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΑΚΙ» με την σφραγίδα του ΥΠΕΝ και επιτυγχάνει τα εξής:

    1. Μέσω ασαφούς και αόριστων μόνο αναφορών στους όρους «εποπτεία» / «ρύθμιση» / «διαχείριση», αποδεσμεύει την νέα υπεραρχή ΡΑΑΕΥ από:

    1.1 Σύννομη συμπεριφορά.
    1.2 Χρηστή διαχείριση.
    1.3 Συνάφεια ηθικών κανόνων.
    1.4 Επιστημονική μεθοδολογία.
    1.5 Ορθολογική μεθοδολογία.
    1.6 Χρήση κοινής λογικής.
    1.7 Χρήση οποιασδήποτε λογικής.

    Ενώ αυτά τα οποία δεσμεύει χωρίς αμφισβήτηση είναι:

    Οι εξουσίες (τις λέει αρμοδιότητες) της ΡΑΑΕΥ.
    Τα νέα αντικείμενα της ΡΑΑΕΥ.
    Τα δικαιώματα της ΡΑΑΕΥ.

    2. Παράλληλα «πουλάει τρέλα» με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, ότι και καλά, ο πρόεδρος της ΡΑΕ καρατομείται και από πρόεδρος γίνεται αντιπρόεδρος της νέας αρχής, κατ’ εκτίμηση του γράφοντα, επειδή α. δεν μπορεί το ΥΠΕΝ να αρνηθεί το αρνητικό κλίμα λόγω του προαναφερθέντως ξεζουμίσματος του πληθυσμού μέσω των πεπραγμένων της ΡΑΕ (βλ. σημεία 1~10 παρόντος σχολίου) και επειδή β. το λαικό αίσθημα πρέπει να ικανοποιηθεί, έστω και με μια «φιέστα» υποβάθμισης.

    3. Επίσης, εξασφαλίζει ότι η νέα υπεραρχή (ΡΑΑΕΥ) να πληρώνεται από τους παρόχους, γιατί η ΡΑΑΕΥ για εκείνους ιδρύεται [προστασία συμφερόντων παρόχων] και όχι για τους καταναλωτές. Εξασφαλίζεται δηλαδή η οικονομική ανεξαρτησία από το δημόσιο συμφέρον.

    4. Συγχρόνως, η οικονομική συντήρηση της νέας υπεραρχής (ΡΑΑΕΥ) πραγματοποιείται μέσω χρημάτων τα οποία ο συντάκτης του παρόντος νομοσχεδίου βαφτίζει «τέλη» τα οποία αποδεικνύουν την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΡΧΗΣ ΕΚ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ από τους παρόχους για τα συμφέροντα των οποίων και λειτουργεί.

    Εξασφαλίζεται δηλαδή η άμεση οικονομική ανεξαρτησία ενός δημόσιου οργάνου από το δημόσιο (καταναλωτές), ενώ παράλληλα (καταναγκαστικά) χρηματοδοτείται από τους παρόχους των διαφόρων υπηρεσιών / αγαθών / πόρων τους οποίους αυτό ρυθμίζει (έμμεση οικονομική εξάρτηση απο τους καταναλωτές). Magnifique!

    5. Θεμελιώδες συμφέρον των παρόχων είναι η πληθυσμιακή οικονομική λεηλασία, το αποτέλεσμα της οποίας είναι το ευμεγέθες πλιάτσικο και η αντίστοιχου μεγέθους πληθυσμιακή οργή η οποία πρέπει να εκτραπεί από το κατώφλι του κάθε πάροχου σε μια άλλη, δήθεν ανεξάρτητη αρχή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα λέγεται ΡΑΑΕΥ.

    6. Με δεδομένο ότι ο βασικός λόγος ύπαρξης της νέας υπεραρχής είναι, να γίνεται ο «ανεξάρτητος / ουδέτερος» στόχος της προαναφερθείσας πληθυσμιακής οργής (αποσύνδεση με τον θύτη), ο «νομοθέτης» θεσμοθετεί την εξέταση των καταγγελιών των καταναλωτών (όπως περιγράφεται στο άρθρο 13 του παρόντος) κατά των παρόχων, κυρίως επειδή δεν υπάρχει πιθανότητα οι καταναλωτές να μην διαμαρτυρηθούν, όταν μέσω φουσκωμένων λογαριασμών καταναγκαστούν να κόψουν βασικά είδη επιβίωσης.

    Με αυτές τις δύο αράδες (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ) του άρθρου 13, εξαντλούνται από τον «νομοθέτη» τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών, οι οποίοι «ΖΗΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ».

    7. Έχοντας εκτραπεί η πληθυσμιακή οργή από τους παρόχους προς την δήθεν ανεξάρτητη αρχή (ΡΑΑΕΥ), τα λειτουργικά έξοδα γραμματειακής υποστήριξης αυτών [των παρόχων] θα μειωθούν, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι ανάγκες γραμματειακής υποστήριξης της νέας υπεραρχής, όπως και περιγράφεται στο άρθρο 21 του παρόντος.

    Αυτό μειώνει λίγο το κοστολόγιο των παρόχων (με παράλληλη αύξηση κερδών φυσικά) καθώς αυξάνεται η εκμετάλλευση του προσωπικού το οποίο απασχολείται κεντρικά πλέον στην νέα υπεραρχή (ΡΑΑΕΥ) με το αντικείμενο της γραμματειακής υποστήριξης, αντί διάσπαρτα και άναρχα ανά πάροχο.

    8. Επειδή όμως όλα αυτά δεν επαρκούν και επειδή υπάρχει ακόμα ένα τέχνασμα πληθυσμιακής αφαίμαξης (χειραγώγηση αγορών) στο οποίο μπορούν να καταφύγουν οι πάροχοι, μέσω της νέας υπεραρχής θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πλήθος δεδομένων τα οποία θα συλλέγει για αυτούς η ΡΑΑΕΥ. Αυτό θεσμοθετείται από τον «νομοθέτη» [τους] στο άρθρο 15 του παρόντος.

    Με την συλλογή δεδομένων, οι πάροχοι αποκτούν πρόσβαση στις τάσεις του πληθυσμού και έχοντας γνώση αυτών, προβλέπουν και προλαμβάνουν απώλειες εσόδων, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός διαπιστώνει την «αδυναμία διαφυγής» και κυριεύεται από απελπισία επειδή «όπου και να πάει, οι χρεώσεις είναι οι ίδιες».

    9. Και επειδή, η σωστή χειραγώγηση αγοράς, γίνεται μέσω «νομοθετικού έργου», όπου οι ανυποψίαστοι πολίτες υπακούουν στην όποια ******* βγαίνει από το εκάστοτε υπουργείο, το άρθρο 16 του παρόντος φροντίζει η υπεραρχή (ΡΑΑΕΥ) να μπορεί να πραγματοποιεί «νομοπαρασκευαστικό έργο» ενώ παράλληλα ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ με το ΥΠΕΝ, ώστε στην αναζήτηση του δίκαιου, ο καταναλωτής να παίζεται «ρόϊδο» ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και την ΡΑΑΕΥ.

    10. Και αν κάποιοι καταναλωτές αποφασίσουν να διαμαρτυρηθούν ή – Θεός φυλάξει – να διεκδικήσουν το δίκιο τους, το παρόν νομοσχέδιο φροντίζει ο έλεγχος της νέας υπεραρχής (ΡΑΑΕΥ) να γίνεται ΜΟΝΟ από κοινοβουλευτικά και δικαστικά όργανα γιατί η Ελλάδα ως γνωστό, είναι ευνομούμενο κράτος (εκτός και αν είσαι εργαζόμενος και φορολογούμενος πολίτης αυτής).

    Αυτό, το νιώθουν στο πετσί τους όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες, πλην μιας μικρής μειοψηφίας η οποία ζει (για λίγο ακόμα) σε παράλληλο σύμπαν και δεν είναι αντικείμενο αμφισβήτησης.

    Με απλά Ελληνικά, απαιτείται από τον εκάστοτε καταναλωτή, να χρηματοδοτήσει δικαστικό αγώνα κατά του προσωπικού της αρχής (συνηθέστερα τον πρόεδρο αυτής), προκειμένου να επιτύχει οποιονδήποτε έλεγχο… Εκτός και αν τρέφει ελπίδες κινητοποίησης των κοινοβουλευτικών και δικαστικών οργάνων.

    Άλλους στόχους τους οποίους ικανοποιεί το παρόν νομοσχέδιο:

    11. Προφυλάσσει τον/τους συντάκτη/ες αυτού από οποιαδήποτε κύρωση / κριτική / επίπτωση, καθώς φροντίζει να μην αναφέρει τα ονοματεπώνυμα τους.

    Άλλους στόχους τους οποίους ικανοποιεί η δήθεν διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου:

    12. Η δήθεν διαβούλευση η οποία γίνεται εδώ, είναι κίβδηλη εκ σχεδιασμού για τους παρακάτω λόγους:

    12.1 Ενώ απαιτεί το ονοματεπώνυμο σας, προκειμένου να πείτε την άποψη σας, δεν απαγορεύει στους φορείς του αντίλογου (τρολάκια γνωστών οικονομικών συμφερόντων) να λένε την δική τους με αόριστα ονόματα ΝΠΔΔ, μικρά ονόματα χωρίς επώνυμο κλπ.

    Με άλλα λόγια, οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα άρνησης ανάρτησης σχολίων που υπογράφονται π.χ. με τα αρχικά κάποιου (π.χ. Φ.Ν.) ενώ παράλληλα μπορούν να δικαιολογήσουν την ανάρτηση σχολίων από «πληρωμένα τρολάκια» τα οποία θα υπογράψουν με όνομα ενός ΝΠΔΔ ή κάποιο άλλο ασαφές / ανύπαρκτο / αόριστο όνομα επειδή δεν τους αρέσει η επωνυμία, λόγω εκφραζόμενης θέσης.

    Το συγκεκριμένο μέτρο επιτρέπει την στοχοποίηση πολιτών οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν το πραγματικό ονοματεπώνυμο τους, ενώ παράλληλα – λόγω αδυναμίας ελέγχων εκ μέρους των συμμετεχόντων – οι απόψεις αυτών θάβονται κάτω από σχόλια πληρωμένων ανώνυμων τρολ τα οποία κάνουν χρήση ψευδών ονομάτων στην καλύτερη των περιπτώσεων και ψευδονύμων στην χειρότερη.

    12.2 Την ίδια κάλυψη ανωνυμίας παρέχει και στους διαχειριστές της διαβούλευσης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την λογοκρισία και παραμένουν αφανείς προκειμένου κανείς να μην τους ζητήσει αιτιολόγηση των πράξεων τους.

    12.3 Έχοντας εξασφαλίσει την ανωνυμία των διαχειριστών, δεν αναρτά το σύνολο των σχολίων καθώς ότι δεν συμφέρει μια συγκεκριμένη λογική κατεύθυνση (ιδεολογική γραμμή) λογοκρίνεται.

    12.4 Ούτε και δεσμεύονται σε πραγματικά αίτια για την ασκούμενη λογοκρισία, αφ’ ενός επειδή δεν θέλουν να δίνουν λογαριασμό και αφ’ ετέρου για να μπορούν να παρακάμπτουν τους όρους χρήσης τους οποίους οι ίδιοι διατυπώνουν.

    12.5 Ούτε και παραδίδουν αποδεικτικό λήψης ενός μηνύματος (το οποίο θα χρησίμευε ως απόδειξη ασκούμενης λογοκρισίας).

    12.6 Επιβεβαιώνεται η ανάρτηση σχολίων που δεν λογοκρίνονται [χωρίς όμως δεσμευτική αναφορά στο ίδιο το σχόλιο προκειμένου να μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες αυτών εάν ερωτηθούν].

    Αλλα χρησιμοποιούμενα τεχνάσματα της δήθεν κυβερνητικής διαβούλευσης είναι:

    12.7 Διαβουλεύσεις οι οποίες ΔΕΝ διενεργούνται στο opengov.gr αλλά στις ιστοσελίδες οικείων υπουργείων σε σημεία του ιστότοπου ενδεχομένως προσβάσιμα μόνο αν κάποιος γνωρίζει το URL.

    12.8 Mηδενική πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις διαβουλεύσεις.

    12.9 «Στρατηγική» επιλογή των ημερομηνιών διαβούλευσης (κυρίως σε περιόδους γιορτών, τριήμερα, τετραήμερα, εθνικές αργίες κλπ).

    12.10 Την κατάπτυστη διάρκεια των μόλις δέκα ημερών διαβούλευσης, όπου ενδέχεται να μην προλάβει να μάθει κανείς καν την ύπαρξη της ώστε να προλάβει να συμμετάσχει.

    Μέσω όλων των παραπάνω (12.1 ~ 12.10), ο αναγνώστης:

    α. Φορτώνεται με συνενοχή που δεν ξημεροβραδιάζεται στο opengov.gr να βλέπει τι περνάνε νύχτα / μέρα / αργίες / γιορτές τα κυβερνητικά «όργανα».

    β. Εκχωρεί εμμέσως πλην σαφώς την συναίνεση αυτού μέσω καταναγκασμού σιωπής.

    γ. Χάνει το δικαίωμα διαμαρτυρίας σε μελλοντική χειραγώγηση / υφαρπαγή / ληστεία μιας και δεν [έμαθε ότι / πρόλαβε να] διαμαρτυρήθηκε, με δεδομένο ότι με κανέναν τρόπο δεν ειδοποιήθηκε για αυτό [*2].

    [*2] Δεν είναι δα ότι έχουν το email, ταχυδρομική διεύθυνση, κινητό και σταθερό τηλέφωνο του αναγνώστη για να τον ειδοποιήσουν, π.χ. όπως όταν οφείλει πληρωμές φόρων.

    Τελικώς το μόνο το οποίο είναι επιθυμητό από τους αναγνώστες, είναι την συναίνεση αυτών στο παρόν *****γράφημα και να πληρώνουν λογαριασμούς για να εισπράττει μισθούς το προσωπικό της νέας υπεραρχής.

    Οι αναγνώστες μπορούν να αντιγράψουν και να επικολλήσουν το παρόν όσες φορές και όπου εκείνοι επιθυμούν (αν το σχόλιο δεν λογοκριθεί όπως τα προηγούμενα).

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 15:51 | ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Μετά την «επιτυχή» πορεία της ΡΑΕ στο Ελληνικό προσκήνιο, υπό την τρέχουσα προεδρεία αυτής, όπου κατάφερε:

    α. Την αδικαιολόγητη επιβολή (αλλά και κατάργηση) της ρήτρας ηλεκτρικής ενέργειας.
    β. Την αδικαιολόγητη εισαγωγή φυσικού αερίου αντί της χρήσης λιγνιτικών αποθεμάτων.
    γ. Την αδικαιολογητη δημιουργία και συμμετοχή της Ελλάδας στο ελληνικό και ευρωπαικό χρηματιστήριο ενέργειας.
    δ. Τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (με σύγχρονο υψηλό ποσοστό εγκατεστημένων ΑΠΕ).
    ε. Τις επίσης αδικαιολόγητα υψηλές τιμές φυσικού αερίου.
    στ. Το αδικαιολόγητο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ.
    ζ. Την αδικαιολόγητη απώλεια θέσεων εργασίας κλάδου ενέργειας.
    η. Την αδικαιολόγητη οικονομική ζημία Ελλάδας με χρήματα τα οποία διαφεύγουν στο εξωτερικό.
    θ. Την αδικαιολόγητη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες μεταθέτουν την μετάβαση στο μέλλον.
    ι. Την αδικαιολόγητη κυβερνητική επιδότηση ενέργειας, για να μην «ξεσηκωθούν» οι καταναλωτές, με παράλληλη διατήρηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, ενώ το κράτος αφαιμάσσεται από παρόχους και προμηθευτές ενέργειας εσωτερικού και εξωτερικού μέσω μηχανισμών συγκράτησης τιμών.

    Κατά την άποψη του γράφοντα λοιπόν, ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου έχει θεραπευτική και προληπτική διάσταση.

    Σε ότι αφορά το θεραπευτικό σκέλος αυτό αφορά την τρίμηνη εώς εξάμηνη [*1] προθεσμία απάντησης της τρέχουσας προδρείας της ΡΑΕ, σε ερωτήματα τα οποία της τέθηκαν εγγράφως στις 07/02/2023, με αριθμούς πρωτοκόλλου Ι-345050 εώς και Ι-345093, στα οποία ερωτάται για όλα τα παραπάνω.

    [*1] «Επί της κατατεθειμένης καταγγελίας, η ΡΑΕ αποφασίζει εντός προθεσμίας ΤΡΙΩΝ (3) ΜΗΝΩΝ. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για ΤΡΕΙΣ (3) ΑΚΟΜΑ ΜΗΝΕΣ με αιτιολογημένη πράξη της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται πριν λήξει η αρχική προθεσμία, εφόσον η παράταση είναι αναγκαία για τη συγκέντρωση πληροφοριών που απαιτούνται για τη λήψη της σχετικής απόφασης. Περαιτέρω παράταση της προθεσμίας επιτρέπεται μόνο κατόπιν συναίνεσης του προσώπου που υπέβαλε την καταγγελία».
    (URL: https://www.gov.gr/sdg/consumer-rights/connection-to-utilities/electricity/complaints)

    …Ενώ σε ότι αφορά το προληπτικό σκέλος του νομοσχεδίου, (*****γράφημα για τον γράφοντα) χαρακτηρίζεται ως «ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΑΚΙ» με την σφραγίδα του ΥΠΕΝ και επιτυγχάνει τα εξής:

    1. Μέσω ασαφούς και αόριστων μόνο αναφορών στους όρους «εποπτεία» / «ρύθμιση» / «διαχείριση», αποδεσμεύει την νέα υπεραρχή ΡΑΑΕΥ από:

    1.1 Σύννομη συμπεριφορά.
    1.2 Χρηστή διαχείριση.
    1.3 Συνάφεια ηθικών κανόνων.
    1.4 Επιστημονική μεθοδολογία.
    1.5 Ορθολογική μεθοδολογία.
    1.6 Χρήση κοινής λογικής.
    1.7 Χρήση οποιασδήποτε λογικής.

    Ενώ αυτά τα οποία δεσμεύει χωρίς αμφισβήτηση είναι:

    Οι εξουσίες (τις λέει αρμοδιότητες) της ΡΑΕΕΥ.
    Τα νέα αντικείμενα της ΡΑΑΕΥ.
    Τα δικαιώματα της ΡΑΕΕΥ.

    2. Παράλληλα «πουλάει τρέλα» με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, ότι και καλά, ο πρόεδρος της ΡΑΕ καρατομείται και από πρόεδρος γίνεται αντιπρόεδρος της νέας αρχής, κατ’ εκτίμηση του γράφοντα, επειδή α. δεν μπορεί το ΥΠΕΝ να αρνηθεί το αρνητικό κλίμα λόγω του προαναφερθέντως ξεζουμίσματος του πληθυσμού μέσω των πεπραγμένων της ΡΑΕ (βλ. σημεία 1~10 παρόντος σχολίου) και επειδή β. το λαικό αίσθημα πρέπει να ικανοποιηθεί, έστω και με μια «φιέστα» υποβάθμισης.

    3. Επίσης, εξασφαλίζει ότι η νέα υπεραρχή (ΡΑΑΕΥ) να πληρώνεται από τους παρόχους, γιατί η ΡΑΑΕΥ για εκείνους ιδρύεται [προστασία συμφερόντων παρόχων] και όχι για τους καταναλωτές. Εξασφαλίζεται δηλαδή η οικονομική ανεξαρτησία από το δημόσιο συμφέρον.

    4. Συγχρόνως, η οικονομική συντήρηση της νέας υπεραρχής (ΡΑΑΕΥ) πραγματοποιείται μέσω χρημάτων τα οποία ο συντάκτης του παρόντος νομοσχεδίου βαφτίζει «τέλη» τα οποία αποδεικνύουν την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΡΧΗΣ ΕΚ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ από τους παρόχους για τα συμφέροντα των οποίων και λειτουργεί.

    Εξασφαλίζεται δηλαδή η άμεση οικονομική ανεξαρτησία ενός δημόσιου οργάνου από το δημόσιο (καταναλωτές), ενώ παράλληλα (καταναγκαστικά) χρηματοδοτείται από τους παρόχους των διαφόρων υπηρεσιών / αγαθών / πόρων τους οποίους αυτό ρυθμίζει (έμμεση οικονομική εξάρτηση απο τους καταναλωτές). Magnifique!

    5. Θεμελιώδες συμφέρον των παρόχων είναι η πληθυσμιακή οικονομική λεηλασία, το αποτέλεσμα της οποίας είναι τα ευμεγέθες πλιάτσικο και η αντίστοιχου μεγέθους πληθυσμιακή οργή η οποία πρέπει να εκτραπεί από το κατώφλι του κάθε πάροχου σε μια άλλη, δήθεν ανεξάρτητη αρχή η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα λέγεται ΡΑΑΕΥ.

    6. Με δεδομένο ότι ο βασικός λόγος ύπαρξης της νέας υπεραρχής είναι να γίνεται ο «ανεξάρτητος / ουδέτερος» στόχος της προαναφερθείσας πληθυσμιακής οργής (αποσύνδεση με τον θύτη), ο «νομοθέτης» θεσμοθετεί την εξέταση των καταγγελιών των καταναλωτών (όπως περιγράφεται στο άρθρο 13 του παρόντος) κατά των παρόχων, κυρίως επειδή δεν υπάρχει πιθανότητα οι καταναλωτές να μην διαμαρτυρηθούν, όταν μέσω φουσκωμένων λογαριασμών καταναγκαστούν να κόψουν βασικά είδη επιβίωσης.

    Με αυτές τις δύο αράδες (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ) του άρθρου 13, εξαντλούνται από τον «νομοθέτη» τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών, οι οποίοι «ΖΗΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ».

    7. Έχοντας εκτραπεί η πληθυσμιακή οργή από τους παρόχους προς την δήθεν ανεξάρτητη αρχή (ΡΑΑΕΥ), τα λειτουργικά έξοδα γραμματειακής υποστήριξης αυτών [των παρόχων] θα μειωθούν, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι ανάγκες γραμματειακής υποστήριξης της νέας υπεραρχής, όπως και περιγράφεται στο άρθρο 21 του παρόντος.

    Αυτό μειώνει λίγο το κοστολόγιο των παρόχων (με παράλληλη αύξηση κερδών φυσικά) καθώς αυξάνεται η εκμετάλλευση του προσωπικού το οποίο απασχολείται κεντρικά πλέον στην νέα υπεραρχή (ΡΑΑΕΥ) με το αντικείμενο της γραμματειακής υποστήριξης, αντί διάσπαρτα και άναρχα ανά πάροχο.

    8. Επειδή όμως όλα αυτά δεν επαρκούν και επειδή υπάρχει ακόμα ένα τέχνασμα πληθυσμιακής αφαίμαξης (χειραγώγηση αγορών) στο οποίο μπορούν να καταφύγουν οι πάροχοι, μέσω της νέας υπεραρχής θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πλήθος δεδομένων τα οποία θα συλλέγει για αυτούς η ΡΑΑΕΥ. Αυτό θεσμοθετείται από τον «νομοθέτη» [τους] στο άρθρο 15 του παρόντος.

    Με την συλλογή δεδομένων, οι πάροχοι αποκτούν πρόσβαση στις τάσεις του πληθυσμού και έχοντας γνώση αυτών, προβλέπουν και προλαμβάνουν απώλειες εσόδων, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός διαπιστώνει την «αδυναμία διαφυγής» και κυριεύεται από απελπισία επειδή «όπου και να πάει, οι χρεώσεις είναι οι ίδιες».

    9. Και επειδή, η σωστή χειραγώγηση αγοράς, γίνεται μέσω «νομοθετικού έργου», όπου οι ανυποψίαστοι πολίτες υπακούουν στην όποια ******* βγαίνει από το εκάστοτε υπουργείο, το άρθρο 16 του παρόντος φροντίζει η υπεραρχή (ΡΑΑΕΥ) να μπορεί να πραγματοποιεί «νομοπαρασκευαστικό έργο» ενώ παράλληλα ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ με το ΥΠΕΝ, ώστε στην αναζήτηση του δίκαιου, ο καταναλωτής να παίζεται «ρόϊδο» ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και την ΡΑΑΕΥ.

    10. Και αν κάποιοι καταναλωτές αποφασίσουν να διαμαρτυρηθούν ή – Θεός φυλάξει – να διεκδικήσουν το δίκιο τους, το παρόν νομοσχέδιο φροντίζει ο έλεγχος της νέας υπεραρχής (ΡΑΑΕΥ) να γίνεται ΜΟΝΟ από κοινοβουλευτικά και δικαστικά όργανα γιατί η Ελλάδα ως γνωστό, είναι ευνομούμενο κράτος (εκτός και αν είσαι εργαζόμενος και φορολογούμενος πολίτης αυτής).

    Αυτό, το νιώθουν στο πετσί τους όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες, πλην μιας μικρής μειοψηφίας η οποία ζει (για λίγο ακόμα) σε παράλληλο σύμπαν και δεν είναι αντικείμενο αμφισβήτησης.

    Με απλά Ελληνικά, απαιτείται από τον εκάστοτε καταναλωτή, να χρηματοδοτήσει δικαστικό αγώνα κατά του προσωπικού της αρχής (συνηθέστερα τον πρόεδρο αυτής), προκειμένου να επιτύχει οποιονδήποτε έλεγχο… Εκτός και αν τρέφει ελπίδες κινητοποίησης των κοινοβουλευτικών και δικαστικών οργάνων.

    Άλλους στόχους τους οποίους ικανοποιεί το παρόν νομοσχέδιο:

    11. Προφυλάσσει τον/τους συντάκτη/ες αυτού από οποιαδήποτε κύρωση / κριτική / επίπτωση, καθώς φροντίζει να μην αναφέρει τα ονοματεπώνυμα τους.

    Άλλους στόχους τους οποίους ικανοποιεί η δήθεν διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου:

    12. Η δήθεν διαβούλευση η οποία γίνεται εδώ, είναι κίβδηλη εκ σχεδιασμού για τους παρακάτω λόγους:

    12.1 Ενώ απαιτεί το ονοματεπώνυμο σας, προκειμένου να πείτε την άποψη σας, δεν απαγορεύει στους φορείς του αντίλογου (τρολάκια γνωστών οικονομικών συμφερόντων) να λένε την δική τους με αόριστα ονόματα ΝΠΔΔ, μικρά ονόματα χωρίς επώνυμο κλπ.

    Με άλλα λόγια, οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα άρνησης ανάρτησης σχολίων που υπογράφονται π.χ. με τα αρχικά κάποιου (π.χ. Φ.Ν.) ενώ παράλληλα μπορούν να δικαιολογήσουν την ανάρτηση σχολίων από «πληρωμένα τρολάκια» τα οποία θα υπογράψουν με όνομα ενός ΝΠΔΔ ή κάποιο άλλο ασαφές / ανύπαρκτο / αόριστο όνομα επειδή δεν τους αρέσει η επωνυμία, λόγω εκφραζόμενης θέσης.

    Το συγκεκριμένο μέτρο επιτρέπει την στοχοποίηση πολιτών οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν το πραγματικό ονοματεπώνυμο τους, ενώ παράλληλα – λόγω αδυναμίας ελέγχων εκ μέρους των συμμετεχόντων – οι απόψεις αυτών θάβονται κάτω από σχόλια πληρωμένων ανώνυμων τρολ τα οποία κάνουν χρήση ψευδών ονομάτων στην καλύτερη των περιπτώσεων και ψευδονύμων στην χειρότερη.

    12.2 Την ίδια κάλυψη ανωνυμίας παρέχει και στους διαχειριστές της διαβούλευσης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την λογοκρισία και παραμένουν αφανείς προκειμένου κανείς να μην τους ζητήσει αιτιολόγηση των πράξεων τους.

    12.3 Έχοντας εξασφαλίσει την ανωνυμία των διαχειριστών, δεν αναρτά το σύνολο των σχολίων καθώς ότι δεν συμφέρει μια συγκεκριμένη λογική κατεύθυνση (ιδεολογική γραμμή) λογοκρίνεται.

    12.4 Ούτε και δεσμεύονται σε πραγματικά αίτια για την ασκούμενη λογοκρισία, αφ’ ενός επειδή δεν θέλουν να δίνουν λογαριασμό και αφ’ ετέρου για να μπορούν να παρακάμπτουν τους όρους χρήσης τους οποίους οι ίδιοι διατυπώνουν.

    12.5 Ούτε και παραδίδουν αποδεικτικό λήψης ενός μηνύματος (το οποίο θα χρησίμευε ως απόδειξη ασκούμενης λογοκρισίας).

    12.6 Επιβεβαιώνεται η ανάρτηση σχολίων που δεν λογοκρίνονται [χωρίς όμως δεσμευτική αναφορά στο ίδιο το σχόλιο προκειμένου να μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες αυτών εάν ερωτηθούν].

    Αλλα χρησιμοποιούμενα τεχνάσματα της δήθεν κυβερνητικής διαβούλευσης είναι:

    12.7 Διαβουλεύσεις οι οποίες ΔΕΝ διενεργούνται στο opengov.gr αλλά στις ιστοσελίδες οικείων υπουργείων σε σημεία του ιστότοπου ενδεχομένως προσβάσιμα μόνο αν κάποιος γνωρίζει το URL.

    12.8 Mηδενική πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις διαβουλεύσεις.

    12.9 «Στρατηγική» επιλογή των ημερομηνιών διαβούλευσης (κυρίως σε περιόδους γιορτών, τριήμερα, τετραήμερα, εθνικές αργίες κλπ).

    12.10 Την κατάπτυστη διάρκεια των μόλις δέκα ημερών διαβούλευσης, όπου ενδέχεται να μην προλάβει να μάθει κανείς καν την ύπαρξη της ώστε να προλάβει να συμμετάσχει.

    Μέσω όλων των παραπάνω (12.1 ~ 12.10), ο αναγνώστης:

    α. Φορτώνεται με συνενοχή που δεν ξημεροβραδιάζεται στο opengov.gr να βλέπει τι περνάνε νύχτα / μέρα / αργίες / γιορτές τα κυβερνητικά «όργανα».

    β. Εκχωρεί εμμέσως πλην σαφώς την συναίνεση αυτού μέσω καταναγκασμού σιωπής.

    γ. Χάνει το δικαίωμα διαμαρτυρίας σε μελλοντική χειραγώγηση / υφαρπαγή / ληστεία μιας και δεν [έμαθε ότι / πρόλαβε να] διαμαρτυρήθηκε, με δεδομένο ότι με κανέναν τρόπο δεν ειδοποιήθηκε για αυτό [*2].

    [*2] Δεν είναι δα ότι έχουν το email, ταχυδρομική διεύθυνση, κινητό και σταθερό τηλέφωνο του αναγνώστη για να τον ειδοποιήσουν, π.χ. όπως όταν οφείλει πληρωμές φόρων.

    Τελικώς το μόνο το οποίο είναι επιθυμητό από τους αναγνώστες, είναι την συναίνεση αυτών στο παρόν *****γράφημα και να πληρώνουν λογαριασμούς για να εισπράττει μισθούς το προσωπικό της νέας υπεραρχής.

    Οι αναγνώστες μπορούν να αντιγράψουν και να επικολλήσουν το παρόν όσες φορές και όπου εκείνοι επιθυμούν (αν το σχόλιο δεν λογοκριθεί όπως τα προηγούμενα).

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 15:58 | Κώστας Φωτεινάκης – ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

    Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ καταθέτει τις θέσεις τους για το νερό όπως αυτές παρουσιάζονται στην Ειδική Έκδοση για το πόσιμο νερό με θέμα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΟΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – SAVE WATER SAVE ERTH.
    Σύνδεσμος https://bit.ly/3ZlT4PN

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 12:29 | Δέσποινα

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ;

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 12:03 | Έλλη Μέλλιου

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 12:17 | ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 11:04 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΛΤΣΙΔΗΣ

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 11:14 | ΣΕΚΕΣ (ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ )

    Διαφωνούμε με το Νομοσχέδιο και καταθέτουμε την άποψή μας:

    Με το νομοσχέδιο αυτό μεταξύ άλλων :

    μεταφέρεται η εποπτεία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων από το υπουργείο Υποδομών, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    η ευθύνη εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής μεταφέρεται από τις Περιφέρειες στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις.
    η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει την μέθοδο και εποπτεύει την εφαρμογή́ της κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού. Εγκρίνει με απόφασή της για 5 χρόνια τα τιμολόγια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Προτείνει συγχωνεύσεις των Παρόχων Ύδρευσης λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Θεσπίζει κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των Παρόχων Υπηρεσιών Ύδρευσης και τα ελάχιστα επίπεδα πλήρωσης των κριτήριων για την πιστοποίηση της επάρκειάς τους. Εισπράττει ποσοστό́ επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των παροχών υπηρεσιών ύδατος.
    Η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της «ορθολογικής ρύθμισης της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης», προετοιμάζει το έδαφος για την δημιουργία «αγοράς» υπηρεσιών ύδρευσης, την οποία θα ρυθμίζει η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. προφανώς με την ίδια… επιτυχία, με την οποία η ΡΑΕ ρυθμίζει μέχρι σήμερα την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

    Λίγες ημέρες πριν τη φημολογούμενη διάλυση της Βουλής η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπεύδει:

    να επαναφέρει την νομοθέτηση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης που το ΣΤΕ απέρριψε με την από 2519/2022 απόφασή του με την οποία, ακύρωσε ομόφωνα, στο σύνολό της, την υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του νερού, ως αντίθετη στην Οδηγία 2000/60 και στη σχετική εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και Π.Δ. 51/2007).
    να αναθέσει σε μία Αρχή με μηδενική προηγούμενη εμπειρία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και χωρίς το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό (την πρόσληψη μόλις τριών υπαλλήλων προβλέ-πει το νομοσχέδιο), να ασκεί ουσιαστικές εξουσίες επί ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λ.π., επιβάλλοντας στους παρόχους να της πληρώνουν κάθε χρόνο συγκεκριμένο ποσοστό από το τζίρο τους (που προφανώς θα μετακυλήσει μετά στους καταναλωτές) για να ασκεί τις εν λόγω αρμοδιότητές της.
    Είναι γνωστό ότι Ρυθμιστικές Αρχές δημιουργούνται σε αγορές που ελευθερώνονται μετά την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Το 2011 μαζί με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ που είχε ως στόχο την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου στα Μνημόνια μπήκε και η υποχρέωση ίδρυσης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.

    Το νερό δεν είναι ούτε ενεργειακός πόρος, ούτε εμπορικό προϊόν. Είναι ο πιο βασικός ζωτικός πόρος, είναι το πιο σημαντικό κοινό αγαθό και δεν χρειάζεται να τεθεί υπό τον έλεγχο και την εξουσία ρυθμιστικών αρχών ιδιωτικοποίησης.

    Οι εργαζόμενοι των Εταιρειών Ύδρευσης, το κίνημα για το Δημόσιο Νερό ούτε αυτή τη φορά θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση άλλη μια απόπειρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης, τις οποίες απαγόρευσε με τις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 11:31 | ΛΟΥΚΕΣ Μ.

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;
    Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.
    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 10:10 | Ελευθέριος Παπαναουμ

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων?

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 10:08 | Ελευθεριος Παπαναουμ

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων?

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 10:20 | Γιάννης Μήτζιας

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !υρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 09:00 | Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

    Ο Σύλλογός μας καταθέτει τις κάτωθι απόψεις στη δημόσια διαβούλευση για τη μετονομασία της ΡΑΕ σε ΡΑΑΕΥ και απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

    Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Η διαβούλευση λήγει την Καθαρή Δευτέρα 27/2 και θα ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση.
    Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ καταγγέλλει το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο της διαβούλευσης και μάλιστα σε συνέχεια σημαντικών αποφάσεων του ΣτΕ για την προστασία του δημόσιου νερού, εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ως προς το θέμα της ΕΥΔΑΠ, δηλ. την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων στην υπό δημιουργία Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο κατατίθεται ελάχιστα ελάχιστες μέρες πριν την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών.
    Με το νομοσχέδιο αυτό μεταξύ άλλων :
    • μεταφέρεται η εποπτεία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων από το υπουργείο Υποδομών, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    • η ευθύνη εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής μεταφέρεται από τις Περιφέρειες στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις.
    • η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει την μέθοδο και εποπτεύει την εφαρμογή́ της κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού. Εγκρίνει με απόφασή της για 5 χρόνια τα τιμολόγια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας;
    • προτείνει συγχωνεύσεις των Παρόχων Ύδρευσης λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Θεσπίζει κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των Παρόχων Υπηρεσιών Ύδρευσης και τα ελάχιστα επίπεδα πλήρωσης των κριτήριων για την πιστοποίηση της επάρκειάς τους. Την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας
    • για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των παροχών υπηρεσιών ύδατος! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού!
    Η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της «ορθολογικής ρύθμισης της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης», προετοιμάζει το έδαφος για την δημιουργία «αγοράς» υπηρεσιών ύδρευσης, την οποία θα ρυθμίζει η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. προφανώς με την ίδια… επιτυχία, με την οποία η ΡΑΕ ρυθμίζει μέχρι σήμερα την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.
    Λίγες ημέρες πριν τη φημολογούμενη διάλυση της Βουλής η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπεύδει:
    • να επαναφέρει την νομοθέτηση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης που το ΣΤΕ απέρριψε με την από 2519/2022 απόφασή του με την οποία, ακύρωσε ομόφωνα, στο σύνολό της, την υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του νερού, ως αντίθετη στην Οδηγία 2000/60 και στη σχετική εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και Π.Δ. 51/2007).
    • να αναθέσει σε μία Αρχή με μηδενική προηγούμενη εμπειρία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και χωρίς το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό (την πρόσληψη μόλις τριών υπαλλήλων προβλέπει το νομοσχέδιο), να ασκεί ουσιαστικές εξουσίες επί ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, κ.λ.π.
    Είναι γνωστό ότι Ρυθμιστικές Αρχές δημιουργούνται σε αγορές που ελευθερώνονται μετά την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Το 2011 μαζί με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ που είχε ως στόχο την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου στα Μνημόνια μπήκε και η υποχρέωση ίδρυσης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.
    Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.
    Το νερό δεν είναι κυρίως και πρωτίστως ούτε ενεργειακός πόρος, ούτε εμπορικό προϊόν. Είναι ο πιο βασικός ζωτικός πόρος, είναι το πιο σημαντικό κοινό αγαθό και δεν χρειάζεται να τεθεί υπό τον έλεγχο και την εξουσία ρυθμιστικών αρχών ιδιωτικοποίησης.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογός μας ζητά να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 09:14 | ΜΟΣΧΟΣ

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 09:35 | Σοφία Μαυριδου

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 08:28 | Κώστας Κωτούλας

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.
    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.
    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;
    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 08:13 | ΚΙΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 08:28 | Χριστίνα Ευθυμιάτου

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.
    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.
    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 07:29 | Νικος Χατζηγιαννάκης

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 04:40 | Στυλιανού Αριστοτέλης

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 23:41 | Σπύρος Λυσσούδης

    Όταν ιδρύθηκε η ΡΑΕ είχε ως κύρια αρμοδιότητά της να εποπτεύει την εγχώρια αγορά ενέργειας, σε όλους τους τομείς της, εισηγούμενη προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και λαμβάνοντας η ίδια μέτρα για την επίτευξη του στόχου της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η μετατροπή της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) προϋποθέτει την ύπαρξη ή τη δημιουργία αντίστοιχης αγοράς, κάτι το οποίο όμως δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί λόγω της «μονοπωλιακής» φύσης του νερού και των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ. Αν δε υποθέσουμε ότι η νέα Αρχή θα ελέγχει το έργο όλων των ΔΕΥΑ της χώρας, χωρίς ριζική αναδιάρθρωση και στελέχωση, και μάλιστα θα προτείνει συγχωνεύσεις φορέων κλπ, ακούγεται περισσότερο ως κακόγουστο αστείο. Έχοντας υπόψη το κακό προηγούμενο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, δικαιολογημένα οι πολίτες αντιμετωπίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο με σκεπτικισμό. Ο έλεγχος αποβλήτων και υδάτων θα έπρεπε να βρίσκεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο τον σχηματισμό ενός νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και θα διασφαλίζει το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 21:39 | Γιώργος Λιακας

    αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 21:01 | Τίγκας Βασίλης

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !
    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;
    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !
    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 21:17 | Χριστίνα Σκαρλάτου

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !
    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;
    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !
    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 21:19 | Κώστας Πουλής

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !
    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;
    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !
    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 21:11 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤ

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !
    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;
    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !
    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;
    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.
    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.
    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;
    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 21:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤ

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 21:39 | ΚΑΙΤΗ

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !
    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;
    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !
    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 20:25 | Γεώργιος Μανουσάκης

    Ποια είναι η λογική πίσω από τη δημιουργία μιας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, δεδομένου ότι ο κύκλος του νερού θεωρείται από την απόφαση 1886/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας ως ένας ενιαίος κύκλος από την πηγή μέχρι τη βρύση, εάν δεν υπάρχει πρόθεση να διαταραχθεί ο εν λόγω κύκλος με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκομίσουν κέρδη;

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 20:58 | HELENE CHARIZANI

    Για διευκόλυνση παρατίθενται οι Αποφάσεις ΣτΕ οι οποίες σχετίζονται με τα ύδατα, εκ των οποίων οι 3 πρώτες για ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ και η τέταρτη για όλους τους παρόχους.

    • Το ΣτΕ με την απόφαση 1906/2014 απαγόρευσε τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην αγορά και διέταξε την έξοδο της ΕΥΔΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ.
    • Οι σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της ολομέλειας ΣτΕ 190-191/2022, (4-2-2022) διέταξαν την έξοδο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το υπερταμείο κρίνοντας το χαρακτήρα του υπερταμείου ως ασύμβατο με το κοινό αγαθό, ακυρώνοντας και τον τρόπο Διορισμού των Διοικήσεων των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο.
    • Η απόφαση ΣτΕ 1886/2022 (Οκτώβριος 2022) ακύρωσε το διαγωνισμό για τη διαχείριση και λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας (εν εξελίξει διαγωνισμό ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ Αθήνας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών).
    • Η απόφαση ΣτΕ 2519/2022 Δ’ Τμήμα (Δεκέμβριος 2022) ακύρωσε ομόφωνα, στο σύνολό της, την υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 (ΦΕΚ Β’/1751) απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (γνωστής ως ΚΥΑ τιμολόγησης νερού). Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται στη διακήρυξη της ίδιας της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ ότι «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν» και σημειώνει ότι από τις διατάξεις της Οδηγίας και το σκοπό της, συνιστάμενο στη διασφάλιση της ποιότητας του ύδατος και στη διαχείριση αυτού όχι ως εμπορικού προϊόντος, αλλά ως κοινωφελούς αγαθού. Ακυρώνει λοιπόν την ΚΥΑ τιμολόγησης ως αντίθετη στην ανωτέρω Οδηγία και στην εφαρμοστική αυτής εθνική νομοθεσία (ν.3199/2003 και π.δ.51/2007), διότι:
    1) Δεν θεσπίζονται συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος προσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική στα δεδομένα που προκύπτουν από τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης της κάθε λεκάνης απορροής ποταμών (πέραν των ειδικών ρυθμίσεων για το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου),
    2) Δεν προβλέπεται ότι κατά την έγκριση των τιμολογίων των παρόχων από τις αρμόδιες αρχές, ελέγχεται η τήρηση των κατευθύνσεων που τίθενται στα σχέδια διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η τιμολογιακή πολιτική διαμορφώνεται κατά τρόπο σύμφωνο προς την Οδηγία, κατ΄ εκτίμηση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών αποτελεσμάτων της ανάκτησης κόστους και της αρχής, «ο ρυπαίνων πληρώνει» και δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένοι παράμετροι, κατ’ εκτίμηση των οποίων πρέπει να καθορίζεται το επίπεδο ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 20:41 | HELENE CHARIZANI

    Το άρθρο 11., παρ. 4.ε) στο οποίο αναφέρει ότι η ΡΑΑΕΥ:
    «ε) εγκρίνει με απόφαση πενταετούς ισχύος, η οποία εκδίδεται στο τέλος κάθε πενταετούς περιόδου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα τιμολόγια των υπηρεσιών ύδατος των Ανωνύμων Εταιριών Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και Θεσσαλονίκης για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και χρηστών, υπό την επιφύλαξη των συμβάσεων του εκατοστού δέκατου τετάρτου άρθρου του ν. 4812/2021 (Α’ 110) και των σε εκτέλεση αυτού, από 2 Φεβρουαρίου 2022, συναφθεισών συμβάσεων, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης για την ανανέωση του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής ακατέργαστου ύδατος και της συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της πρωτεύουσας. Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επιβλέπει την εφαρμογή των άνω συμβάσεων, μη δυνάμενη να τροποποιήσει ή μεταβάλει του συμβατικούς όρους αυτών…».

    Σύμφωνα με το ν.4812/21 , και το αρθ.11 του παρόντος νομοσχεδίου, υπεγράφησαν την 2-2-2022, δύο συμβάσεις, ήτοι δύο ημέρες πριν τις αποφάσεις ΣτΕ 190-191/2022 (για την έξοδο από το Υπερταμείο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ). Ειδικότερα, οι συμβάσεις του εκατοστού δέκατου τετάρτου άρθρου του ν. 4812/2021 (Α’ 110) δηλ. α) η Σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία λήγει το 2040 (συναφθείσα από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, αφετέρου της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και ως εκ τρίτου του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ»), ενώ β) η σύμβαση συντήρησης και λειτουργίας του Ε.Υ.Σ. είναι 3ετούς διάρκειας (συναφθείσα από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την «Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ») και την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.).

    Ως φυσικό και επόμενο οι συμβάσεις αυτές: α) αφορούν στο μισό πληθυσμό της χώρας και κατ΄ επέκταση εκτιμώνται σε μεγάλης οικονομικής αξίας κατά το άρθρο 98 του Συντάγματος, οπότε και υπάγονται σε Προσυμβατικό Έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, β) αποτελούν αφενός μεν σύμβαση παραχώρησης ενός αποκλειστικού δικαιώματος (μονοπώλιο ύδρευσης και αποχέτευσης) αφετέρου δε δημόσια σύμβαση συντήρησης και λειτουργίας του Συστήματος υδροδότησης της πρωτευούσης (σύμβαση συντήρησης και λειτουργίας ενός δημοσίου έργου) από μια εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑΑ, ενώ γ) εν δυνάμει αποτελούν, δεδικασμένο και κανόνα εφαρμοστέας πρακτικής και για την ΕΥΑΘ ΑΕ, δηλαδή εν τοις πράγμασι αφορούν το 50% του πληθυσμού της χώρας, ενώ δυνητικά αφορούν το 60% του πληθυσμού αυτής.

    Eφόσον προβλέπεται η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. να επιβλέπει την εφαρμογή των ως άνω από 2-2-2022 συμβάσεων (έχουν ισχύ νόμου;), μη δυνάμενη να τροποποιήσει ή μεταβάλλει τους συμβατικούς όρους αυτών, εγείρονται τα εξής ζητήματα:
    Δεν είναι γνωστοί οι όροι των Συμβάσεων του ν.4812/2021, ούτε η ακριβής οικονομική αξία έκαστης εξ αυτών. Ούτε είναι γνωστό σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Διοίκηση (Ελληνικό Δημόσιο) από το στάδιο της κατάρτισης (ποιο το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον προσυμβατικό έλεγχο και ο χρόνος διατύπωσης, ως μείζονος οικονομικής αξίας συμβάσεις με συμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί οι συμβάσεις αυτές δεν κυρώθηκαν με νόμο), αλλά ούτε και τα εξαγόμενα αποτελέσματα από την ήδη ενός έτους εκτέλεση των δύο Συμβάσεων (2-2-2022 έως 2-2-2023).

    Αντιθέτως προβλέπεται ότι οι όροι των συμβάσεων λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση των νέων τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, προφανώς έως το 2040 (!) (και όχι μονον κατά την πρώτη εφαρμογή τους), χρονολογία λήξης της σύμβαση αποκλειστικότητας της ΕΥΔΑΠ ΑΕ να παρέχει τις υπηρεσίες της σύμφωνα με αυτές.

    Υπό την επιφύλαξη αποδείξεως ότι οι από 2-2-2022 συμβάσεις είναι σε ισχύ, τυπικά (τηρήθηκε ο τύπος της διαδικασίας) και ουσιαστικά (δεν περιέχουν όρους ή παραδοχές που αντίκεινται στις αποφάσεις ΣτΕ 1906/2014, ΣτΕ 190-191/2022, ΣτΕ 1886/2022 ΣτΕ 2519/2022) και δεδομένου ότι αφορούν στο μισό πληθυσμό της χώρας, δέον είναι όπως κατονομαστούν ρητά με παραπομπή στα άρθρα (και όχι γενικόλογα) οι ακριβείς όροι των συμβάσεων, ‘’υπό την επιφύλαξη’’ των οποίων εφαρμόζεται η διάταξη του άρθ. 11 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα διαμορφώσει τα τιμολόγιά της τα οποία σύρονται σε (αναδρομική) παράταση, ήδη από το 2018 (θεσπισμένα το 2013 με 5ετή διάρκεια) (βλ. και παρ. 5, άρθ. 114, ν.4812/21).

    Μήπως επειδή με την ΚΥΑ (5830 Β’/14-12-21), προβλέπεται ότι η ‘’Η ΕΥΔΑΠ δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό της ανωτέρω παραγράφου 4 εντός της περιόδου ισχύος της συμβάσεως του εδαφίου 2 του άρθρου εκατοστού δέκατου τέταρτου του Ν. 4812/2021 (110 Α΄)…’’. Εάν τούτο εφαρμοστεί καταστρατηγείται η Οδηγία 2000/60/ΕΚ καθότι θα μετακυληστεί εκ νέου το κόστος ύδατος (ύδρευσης και αποχέτευσης -ως ποσοστό της πρώτης-) στον πολίτη ο οποίος το έχει ήδη πληρώσει. Και το κόστος αυτό ανέρχεται σε 157 εκατομμύρια Ευρώ σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ.

    Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ως εισηγήτρια Αρχή στην Γνωμοδοτική Επιτροπή, των κανόνων τιμολόγησης και κοστολόγησης και εν συνεχεία διαμορφώτρια των τιμολογίων των παρόχων, εμπλέκεται σε όλο τον κύκλο των Αποφάσεων από τη γένεσή τους έως και την θεσμοθέτησή τους (επισφράγιση). Ειδικά στην περίπτωση των μεγάλων και εισηγμένων στο ΧΑΑ, παρόχων ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ, αλλά και στα τιμολόγια των ΕΥΔΑΠ Παγίων και ΕΥΑΘ Παγίων, το θέμα είναι μείζονος σημασίας καθότι εμπλέκεται ευθέως στο πιθανό κέρδος ή στις ζημίες αυτών, αλλά και στην διαμόρφωση του ύψους των μερισμάτων τα οποία, ως γνωστό εξυπηρετούν το Δημόσιο χρέος μέσω του Υπερταμείου (αλλά και την λειτουργία του).

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 20:20 | ΖΑΝΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 19:10 | Ξεσφίγγης Δημήτρης

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 18:16 | Κωνσταντίνος

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).
    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !
    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;
    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας ;

    Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν Δημόσιες σε όλη την χώρα και δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν μετά από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1904/2014, 190/2022, 191/2022). Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας στις υπηρεσίες αυτές, δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας Αρχής Υδάτων για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.
    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.
    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;
    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 18:52 | ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

    Η δημιουργία Αρχής για τα Ύδατα προϋποθέτει την ύπαρξη ¨αγοράς υδάτων΄ που σήμερα δεν υπάρχει. Το νομοσχέδιο υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτήν της ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση 1886/2022 του ΣτΕ, ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή μέχρι την βρύση. Ποιος ο λόγος δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αν δεν σκοπεύετε να ¨σπάσετε¨ τον κύκλο του νερού ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιώτες;

    Με την ένταξη των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ στην ΡΑΑΕΥ , παύει ο ουσιαστικός έλεγχος του κράτους προς αυτές όπως το Σύνταγμα επιβάλλει. Η ύδρευση και η αποχέτευση εκατομμυρίων πολιτών, η άρδευση όλης της γεωργικές έκτασης της χώρας γίνεται έρμαιο μια αμφιλεγόμενης Αρχής η οποία όπως αποδείχτηκε και με τις τιμές στην Ενέργεια, είναι ανεπαρκής.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 18:50 | κάλτσες Ιωαννης

    Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022).

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 18:23 | Γιώργος Υφαντής

    Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από το αρμόδιο Υπουργείο και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η όλη λογική και το πνεύμα του νομοσχεδίου καταστρατηγεί ευθέως τα παγίως κριθέντα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Ολ. 1904/2014, 190/2022, 191/2022), ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των φορέων αυτών και ενέχει, ως εκ τούτου, σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας και εκτός περιβάλλοντος αγοράς και ανταγωνισμού.

    Επισημαίνεται ότι εν προκειμένω δεν συντρέχει η βασική προϋπόθεση που απαιτείται για την υπαγωγή μιας δραστηριότητας στην αρμοδιότητα μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, δηλ. η ύπαρξη αγοράς. Στον τομέα της υδροδότησης της χώρας δεν νοείται ούτε η ύπαρξη αγοράς ούτε η δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στο σχετικό πεδίο, ώστε να απαιτείται η ρύθμισή τους από Ανεξάρτητη Αρχή. Αποστολή και λόγος ίδρυσης της ΡΑΕ είναι αντιθέτως η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και η διασφάλιση των αρχών του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Δεδομένου, όμως, ότι η δημόσια υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, κατ’ αντιδιαστολή προς άλλες υπηρεσίες που έχουν πλέον περιέλθει στο χώρο της αγοράς (ενέργεια, ταχυδρομικές υπηρεσίες, επιβατικές μεταφορές, τηλεπικοινωνίες), ούτε έχει ούτε επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθεί, η υπαγωγή της στη ρυθμιστική αρμοδιότητα ΡΑΕ είναι ασύμβατη προς την αποστολή αμφοτέρων.

    Όπως έχει κριθεί, το κράτος επιτρεπτώς αναθέτει την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε φορείς που έχουν ιδρυθεί ακριβώς για το σκοπό αυτό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ), πλην όμως οι φορείς αυτοί πρέπει να τελούν πάντοτε υπό τον άμεσο και ουσιαστικό έλεγχό του. Τέτοιος άμεσος και ουσιαστικός έλεγχος παύει να υπάρχει από τη στιγμή που το κράτος αναθέτει τις σχετικές αρμοδιότητές του σε έναν άλλο ενδιάμεσο φορέα, εν προκειμένω τη ΡΑΕ, η οποία ασκεί αντ’ αυτού τις κρίσιμες κανονιστικές, αδειοδοτικές, ελεγκτικές και κυρωτικές αρμοδιότητες. Η ΡΑΕ (όπως άλλωστε όλες οι ρυθμιστικές αρχές) δεν υπάγεται ούτε καν στην εποπτεία του Δημοσίου, έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο νομιμότητος ή σκοπιμότητος από τον αρμόδιο Υπουργό. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δημόσιο έλεγχο που απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ για τις υπηρεσίες υδροδότησης και αποχέτευσης, δεδομένου ότι είναι εξ ορισμού προορισμένη και οργανωμένη ώστε να ρυθμίζει τα ζητήματα που ανακύπτουν στο χώρο της αγοράς και του ανταγωνισμού σύμφωνα με το πνεύμα και τους κανόνες που διέπουν τα πεδία αυτά.

    Με την υπαγωγή των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ κ.λπ. στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ συντελείται ένα μεγάλο και αμφίβολης συνταγματικότητος βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, κατά παράκαμψη, για μία ακόμα φορά, των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  • 25 Φεβρουαρίου 2023, 17:14 | Φιλιππίδου Ειρηνη

    Ως γνωστόν η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και «απελευθερώνεται». Δηλ., εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπερ του δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω, όμως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί όπως ρητώς έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022). Έτσι, υποχρεωτικώς οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου από αυτό. Σε τί, επομένως, αποσκοπεί η εν λόγω νέα αντισυνταγματική προσπάθεια υπαγωγής του ελέγχου, αντί στο Δημόσιο, σε μία ρυθμιστική αρχή ; Η απάντηση είναι προφανής: η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων ήταν μνημονιακό απαιτούμενο μαζί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 2011 (με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ).

    Και δεν φτάνει που προσπαθούν να υπαγάγουν και τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ρυθμιστική αρχή, αλλά δεν ιδρύουν καν ρυθμιστική αρχή υδάτων και επιδιώκουν να υπαγάγουν τον εν λόγω τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, της οποίας το έργο μόνο επιτυχές δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει. Να κάνουν το νερό σαν το ρεύμα ! Τι άλλο θα σκεφτούν ; Χρηματιστήριο Νερού ; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από το νερό και τα απόβλητα !

    Πώς η εντελώς άσχετη με το έργο των υδάτων και της αποχέτευσης ΡΑΕ θα παρεμβαίνει – και μάλιστα με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο – στο έργο των απολύτως εξειδικευμένων δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που με πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού, ασχολούνται αποκλειστικώς με την ύδρευση και αποχέτευση εδώ και δεκαετίες ; Με τα τρία άτομα (!) που προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα προστεθούν στο προσωπικό της ΡΑΕ ; Υπάρχει ειλικρινώς κανείς καλόπιστος που πιστεύει ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να παρέμβει στο έργο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σοβαρά και αποτελεσματικά για το καλό των πολιτών ;

    Και μάλιστα για το «έργο» της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ! Όχι καν επί των καθαρών κερδών τους ! Ακόμη δηλ. και ζημίες να έχουν, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα στη νέα ΡΑΕ. Χρήματα δηλ. που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού !

    Η ΡΑΕ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα» ! Σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης της ενέργειας ; Επίσης, η ΡΑΕ θα πιστοποιεί τους παρόχους των υπηρεσιών ύδρευσης ! Την ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ κ πώς ; Ή τους νέους ιδιωτικούς παρόχους, που επιδιώκει η Κυβέρνηση να φέρει και στο νερό, σε αντίθεση με όσα έχουν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας