Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας.
Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».
Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Γεωργικές Αποθήκες
2. Βουστάνια
3. Χοιροστάσια
4. Πτηνοτροφεία
5. Μαντριά
6. Ιχθυοκαλλιέργειες
7. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη
8. Άλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής).
9. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση
10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις.
Οι υπ.αρ. 11και 12 χρήσεις επιτρέπονται εφόσον δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας που τις διέπει και υπό την προϋπόθεση ότι βάσει ΜΠΕ η εγκατάστασή τους δεν έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση.
Β Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
Στις ζώνες αυτές διατηρείται η φυσική χρήση του εδάφους και επιτρέπονται οι επιλεγόμενες κατά περίπτωση ιδιαίτερες χρήσεις των άρθρων 13 και 14 του παρόντος , ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα σημαντικών έργων τεχνικής, κοινωνικής περιβαλλοντικής και μεταφορικής υποδομής, σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ., καθώς και λοιπές ζώνες χρήσεων γης πού προϋποθέτουν έλεγχο συμβατότητας.
Οι χρήσεις που επιλέγονται δεν πρέπει να αντιστρατεύονται τις παραπάνω υποδομές, κλπ.. Οι ζώνες αυτές δύναται να προβλέπονται και ως περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ).
Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων
Στις ζώνες που βρίσκονται στο χώρο εκτός των οικισμών ο οποίος όμως έχει λειτουργική σύνδεση με αυτούς , δύναται να επιτρέπονται χρήσεις από τις παρακάτω,
με όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από τον σχεδιασμό :
1. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα
2. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί
3. Χώροι συνάθροισης κοινού
4. Εστίαση
5. Αναψυκτήρια
6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
7. Στάθμευση (Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης)
8. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
9. Ελικοδρόμιο
10. Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια
12. Αποθήκευση
13. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
14. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
15. Σταθμοί ΜΜΜ
16. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
17. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
18. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου
19. Ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα
20. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
21. Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.
1/ Στην παράγραφο Α. πρέπει να γίνει μικρή διόρθωση-προσθήκη γιατί δεν υπάρχει η χρήση αρ.12 – προφανώς είναι οι «Ειδικές Τουριστικές Εγκαταστάσεις» και να διαχωριστεί από τις «Παραγωγικές Εγκαταστάσεις…» γιατί παρακάτω αναφέρονται ξεχωριστά ως προς την προϋπόθεση Έκδοσης & Έγκρισης της Μ.Π.Ε.
2/ Λόγω της κακής και συγκεχυμένης διατύπωσης των Περιορισμών του άρθρου, προκύπτει η σαφής Εντύπωση των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών εκτάσεων Εκτός Σχεδίου – «αγροτεμαχίων» χωρίς όμως καμμία συγκεκριμμένη χρήση (αγροτική – κτηνοτροφική ή άλλη παραγωγική) εδώ και πολλά χρόνια, ότι «τους απαγορεύεται η Ελεύθερη Επιλογή της Αξιοποίησης» και το εν γένει Συνταγματικό Δικαίωμα επί της Ατομικής Περιουσίας, με «οικονομική απαξίωση» του ιδιόκτητου ακινήτου τους. Προτείνω λοιπόν ως σημαντική της προσθήκη της χρήσης «Κατοικία του ιδοκτήτη του αγροτεμαχίου (και της οικογένειας αυτού)» – με περιορισμό του Εμβαδού αυτής έως 100 Μ2 ή 25 Μ2 ανά διαμένον άτομο – σε όλες τις Ζώνες – Ομάδες Χρήσεων (Α’ – Β’ – Γ’) και ανεξάρτητα με την επαγγελματική απασχόληση – εκμετάλλευση της έκτασης.
3/ Για την τόνωση των σχετικών με την πρωτογενή παραγωγή τοπικών προϊόντων (γεωργικών – κτηνοτροφικών – και άλλων), μπορεί να επαυξηθεί η Επιφάνεια Δόμησης ώστε να συμπεριλάβει : κατοικία εκμεταλλευτή (όπως παραπάνω) + χώρους αποθήκευσης στην κατοικία (πρόσθετη Επιφάνεια κατα 50-100%) + ανεξάρτητους χώρους αποθηκών – σταυλισμού – παραγωγικών εγκαταστάσεων + πιθανή ένταξη αγροτοτουριστικού ξενώνα (με αντίστοιχους χώρους διαμονής – εξυπηρέτησης έως 3-4 επισκεπτών ανά Μονάδα Γεωργικής Εκμετάλλευσης – όπως αυτή ορίζεται κατα τόπους από το ΥΠ.Α.Α.&ΤΡ.)και με μέγιστο τα 150 Μ2 ανά κτίριο – σε αντίθετη περίπτωση διάσπαση σε παραπάνω κτίρια.
4/ Αντί του Ξενώνα μπορεί να συμπεριληφθεί μιά Νέα Μορφή μεταξλυ Αγροτικής και Δεύτερης Οικίας – για διαμονή ατόμων εργαζόμενων την Εκμετάλλευση της έκτασης με βραχυχρόνια η μεσοχρόνια μίσθωση απο τον ιδιοκτήτη αυτής. Αυτό θα «ανοίξει» την αγορά και αξιοποίηση των ενεργών αγροκτημάτων σε άτομα πρόθυμα να εργαστούν σε αυτά με κάποιο οικονομικό όφελος, καθώς και στην διαρκώς διευρυνόμενη μάζα των επισκεπτών μεσο-μακροπρόθεσμης διαμονής σε συνθήκες Φυσικού Περιβάλλοντος και συμμετοχή στις παραδοσιακές αγροτικές – παραγωγικές δραστηριότητες, προς όφελος των αυτόχθονων αγροτών που πιθανά αναζητούν ενίσχυση των «ισχνών» εισοδημάτων τους.
Απαράδεκτο. Τα κοράκια θα αγοράσουν τα 4-στρεμματα για ένα κομματι ψωμί, και μετά ένας άλλοσ φωστήρας Υπουργός θα επαναφέρει την προτέρα κατάσταση.
η κατοικία να επιτρέπεται γενικά και όχι μόνον για το προσωπικό. δηλαδή αν κάποιος δούλευε εκεί, έκανε σπίτι και στην συνέχεια απολύθηκε, πρέπει να καταστραφεί; άλλωστε η χρήση δεν είναι επιβαρυντική, είτε κατοικεί κάποιος που δουλεύει στο οικόπεδο είτε κάποιος που δουλεύει στο διπλανό χωριό, ή βγήκε στην σύνταξη στο κάτω-κάτω!
Σχόλια που αφορούν εις την δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» το οποίο προτείνει ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Σηφουνάκης, στο εισαγωγικό του σημείωμα αναφέρει ότι :«Από το 1987 που θεσμοθετήθηκε το ΠΔ για τις «κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης» και το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα, εμφανίστηκαν νέες λειτουργίες και χρήσεις και, συνεπώς, θα πρέπει να διατυπωθούν πιο αναλυτικοί ορισμοί για κάθε χρήση και να υπάρξει μια πιο εξειδικευμένη κατηγοριοποίηση λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές απαιτήσεις του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού χωρίς ερμηνευτικές αμφιβολίες και ασάφειες. Το νέο σχέδιο ΠΔ για τις χρήσεις γης επιχειρεί τη συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, τίθεται από σήμερα και έως την 31.01.2012 σε δημόσια διαβούλευση και καλούνται οι πολίτες και οι φορείς να συμμετάσχουν ουσιαστικά με τα σχόλια και τις προτάσεις τους.» και μεταξύ των νέων ρυθμίσεων που εισάγει είναι αυτές των άρθρων 14 και 5 όπου αναφέρονται τα παρακάτω:
Α. Για τις περιοχές εκτός σχεδίου (άρθρο 14) αναφέρει στην παράγραφο Α εδάφιο 9 ότι «επιτρέπεται η κατοικία μόνο για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση». Δηλαδή καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση για τους έχοντες άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα με τους ισχύοντες γενικούς και ειδικούς πολεοδομικούς κανονισμούς για την εκτός σχεδίου δόμηση από του έτους 1923, εκτός από τους ιδιοκτήτες οι όποιοι έχουν ως κυρία απασχόληση την εκμετάλλευση του γηπέδου αυτού (αγρότες, κτηνοτρόφοι κλπ).
Αυτό το γεγονός θα έχει σαν συνέπεια όλοι οι μη ασχολούμενοι με την κυρία εκμετάλλευση του γηπέδου που αγόρασαν ή κληρονομήσαν , να μην μπορούν να το οικοδομήσουν .
Με την διάταξη αυτή η συντριπτική πλειοψηφία των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων μέχρι σήμερα ακινήτων, να μετατραπούν σε αγροτικά, η αξία τους υποβαθμίζεται δραματικά, η ήδη περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα λόγω της οικονομικής κρίσης θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, με συνακόλουθη απώλεια όχι μόνον για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την οικοδομή, αλλά και για το Κράτος (φόροι μεταβίβασης, φόροι κληρονομιών, εισφορές οικοδομικών αδειών, ασφαλιστικές εισφορές κλπ).
Πέραν των προαναφερθεισών προφανών δυσμενών επιπτώσεων, που θα έχει, η θεσμοθετηθείσα, της αποτρεπτικής για την εκτός σχεδίου δόμηση αυτή διάταξη, μια άλλη επίπτωση θα είναι η δημιουργία εκ των πραγμάτων και των καταστάσεων, νέας γενεάς αυθαίρετων κτισμάτων, με ότι αυτό θα συνεπάγεται.
Το ΥΠΕΚΑ οφείλει πρώτα να προσχωρήσει την διαδικασία πολεοδόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ούτως ώστε να υπάρξει ένα ξεκάθαρο, τοπίο και μετά να ορίσει χρήσεις γης σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων κάθε Νομού. Φυσικά αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία κτηματολογίου.
Εάν τελικώς περιληφθεί σε ΠΔ η επίμαχη διάταξη της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξίας των εκτός σχεδίου γηπέδων θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση «αντί πινακίου φακής» μεγάλων εκτάσεων από οργανωμένα συμφέροντα που θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση ιδιωτικών πολεοδομήσεων, κάνοντας πραγματικότητα αυτό που το Κράτος «παρέλειψε», οπότε ιδιωτικοποιώντας την διαδικασία η οικοδομική δραστηριότητα θα αποτελέσει προνόμιο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και των Τραπεζών ενώ οι υπόλοιποι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γύρω από τα οικοδομικά, θα εξοντωθούν.
Β. Ειδικότερα, για τα τοπικά κέντρα συνοικίας – γειτονιάς ισχύουν τα παρακάτω (Άρθρο 5) :
(1) Ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (μόνο κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και ξενώνες) μέχρι 100 κλίνες, συνολικής επιφάνειας δόμησης 2000 τμ. ανά οικόπεδο. Μεγαλύτερη επιφάνεια επιτρέπεται εφόσον καθορίζεται συγκεκριμένος χώρος από το εγκεκριμένο σχέδιο .
(2) Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές και πολυκαταστήματα, συνολικής επιφάνειας δόμησης μέχρι 1.200 τμ. ανά οικόπεδο.
(3) Περίθαλψη μέχρι 100 κλίνες ή 2.000 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο. Μεγαλύτερη επιφάνεια επιτρέπεται εφόσον καθορίζεται συγκεκριμένος χώρος από το εγκεκριμένο σχέδιο.»
Από την ανάγνωση των προηγουμένων εδαφίων (1), (2), (3) προκύπτει ότι στα εδάφια (1) και (3) που αφορούν σε ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις το υπ αριθμόν (1) και Κλινικές-Κέντρα περίθαλψης το υπ αριθμόν (3), μετά τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των κλινών και την δόμηση, τίθεται επί λέξει η φράσις «Μεγαλύτερη επιφάνεια επιτρέπεται εφόσον καθορίζεται συγκεκριμένος χώρος από το εγκεκριμένο σχέδιο» η οποία φράσις απουσιάζει από το εδάφιο (2) το οποίον αφορά σε Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές και πολυκαταστήματα, για τα οποία θα ισχύσει ο ασφυκτικός περιορισμός της συνολικής επιφάνειας δόμησης μέχρι 1.200 τετραγωνικά μέτρα, ανά οικόπεδο.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία κλπ) και τις επιχειρήσεις Περίθαλψης (Κλινικές, Κέντρα αρωγής κλπ) ουσιαστικά ο τιθέμενος περιορισμός στον αριθμό κλινών και την δόμηση είναι ως μη υπάρχων για τα οικόπεδα τα οποία σήμερα έχουν την συγκεκριμένη δυνατότητα, εν αντιθέσει με τα Καταστήματα, Υπεραγορές , Πολυκαταστήματα και τα Εμπορικά Κέντρα για τα οποία θα ισχύει ο νέος περιορισμός της δόμησης μέχρι 1.200 τετραγωνικά μέτρα ανά οικόπεδο ακόμη και εάν καθορίζεται ο συγκεκριμένος χώρος από το εγκεκριμένο σχέδιο.
Οι λόγοι που πρέπει να καταργηθεί ο περιορισμός αυτός είναι:
1. Με την 109380/8296/1161/Β0014/ΠΟΛ 1112/05.10.2007 (ΦΕΚ-2022/Β/15-10-07) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται η έννοια του Εμπορικού Κέντρο, οι προϋποθέσεις , οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες άσκησης της επιλογής φορολόγησης και μίσθωσης των χώρων αυτών.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αναφέρονται:
Άρθρον 1
Έννοια εμπορικού κέντρου.
Ως εμπορικό κέντρο νοείται το ακίνητο ή το συγκρότημα ακινήτων τα οποία αποτελούν ενιαίο λειτουργικά σύνολο, για το οποίο συντρέχουν τουλάχιστον οι εξής προϋποθέσεις:
α) διαθέτει κατ’ ελάχιστο, συνολική επιφάνεια 4000 τμ σε ένα ή περισσότερα επίπεδα,
β) λειτουργεί ή προορίζεται να λειτουργήσει υπό ενιαία διαχείριση και εκμετάλλευση,
γ) διαθέτει χώρους κατάλληλους για άσκηση δραστηριότητας παράδοσης αγαθών ή/και παροχής υπηρεσιών.
2.Με την 1040776/2851/209/Β0014/ΠΟΛ.1056/16.4.2009 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών τροποποιήθηκε η με αριθμό 1093809/8296 /1161/Β0014/ΠΟΛ.1112/5.10.2007(ΦΕΚ-2022/Β/15-10-07) απόφαση για τη μίσθωση χώρων εμπορικών κέντρων και συγκεκριμένα το άρθρο 1 ως έξης:
«Άρθρο 1. Έννοια εμπορικού κέντρου.
1. Ως εμπορικό κέντρο νοείται το ακίνητο ή το συγκρότημα ακινήτων τα οποία αποτελούν ενιαίο λειτουργικά σύνολο, για το οποίο συντρέχουν τουλάχιστον οι εξής προϋποθέσεις:
α) διαθέτει κατ’ ελάχιστο, συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ. σε ένα ή περισσότερα επίπεδα,
β) λειτουργεί ή προορίζεται να λειτουργήσει υπό ενιαία διαχείριση και εκμετάλλευση,
γ) διαθέτει χώρους κατάλληλους για άσκηση δραστηριότητας παράδοσης αγαθών ή/και παροχής υπηρεσιών,
δ) οι χώροι του εκμισθώνονται τουλάχιστον σε δεκαπέντε (15) διαφορετικές επιχειρήσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εμπορικό κατάστημα.
2. Οι αιτήσεις φορολόγησης που υπεβλήθησαν μέχρι 9.5.2008, ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου 1053013/3042/444/Β0014/ΠΟΛ.1081/ /09.05.2008, με την οποία τέθηκε ερμηνευτικά ως προϋπόθεση το σημείο δ) της ανωτέρω παραγράφου 1, γίνονται αποδεκτές, για λόγους χρηστής διοίκησης, και χωρίς να πληρούται η προϋπόθεση του εν λόγω σημείου δ), εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις.».
Στο άρθρο 17: Σχέδιο Υ.Α. επί της παρ. 1Γ του άρθρου 1 του Προεδρικού Διατάγματος χρήσεων γης ¨Πίνακας εξειδίκευσης περιεχομένου ειδικών κατηγοριών χρήσεων ήτοι :
«- Εμπορικό κατάστημα είναι ο ισόγειος χώρος ή τμήμα ισογείου χώρου κτιρίου με ανεξάρτητη πρόσβαση, που χρησιμοποιείται για έκθεση, πώληση εμπορευμάτων.
– Εμπορικό κέντρο είναι το σύνολο αυτοτελών εμπορικών καταστημάτων – επιχειρήσεων ή καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών που ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχουν και με άλλους χώρους συνάθροισης κοινού, με εστιατόρια κλπ. , που έχουν κοινή πρόσβαση, κοινά μέσα επικοινωνίας σε περισσότερους από ένα (1) ορόφους, κοινούς κοινόχρηστους χώρους και μπορεί να εκτείνονται σε πλέον του ισογείου ορόφους ή αποτελούν τουλάχιστον το 80% του συντελεστού δόμησης του οικοπέδου.
– Πολυκατάστημα είναι το σύνολο επί μέρους ανεξαρτήτων εμπορικών καταστημάτων ή καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών που απαρτίζουν μια επιχείρηση με κοινή πρόσβαση.
– Υπεραγορά είναι εμπορικό κατάστημα τροφίμων (Super Market) ή άλλων ειδών, που περιλαμβάνει και τμήματα πώλησης διαφορετικών ειδών και αποτελεί μια επιχείρηση».
Επομένως ο περιορισμός της Δόμησης των 1.200 τετραγωνικών μέτρων ανά οικόπεδο καταργεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και στερεί την δυνατότητα στους επιχειρηματίες εφεξής να δημιουργήσουν Πολυκαταστήματα, Υπεραγορές και Εμπορικά Κέντρα ακόμη και σε οικόπεδα στα οποία σήμερα υπάρχει η δυνατότητα αυτή από το εγκεκριμένο σχέδιο.
Δηλαδή η περιοριστική αυτή διάταξη , η οποία είναι φωτογραφική, οδηγεί σε Δημιουργία Ολιγοπωλείου, ωφελεί αυτούς οι όποιοι μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν Πολυκαταστήματα, Υπεραγορές ή Εμπορικά Κέντρα και εμποδίζει αυτούς οι όποιοι προσβλέπουν στην δημιουργία νέων, αποτελώντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη του «επιχειρείν» στον ευαίσθητο επιχειρηματικά αλλά και κοινωνικά αυτόν τομέα.
Η φωτογραφική αυτή διάταξη είναι και αντισυνταγματική διότι το άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος, κατοχυρώνει μεταξύ των άλλων και την ελεύθερη ίδρυση και εκμετάλλευση εμπορικών καταστημάτων (βλέπε ΣΤΕ 1991-2/2001 Ολ.).
Συγκεκριμένα η παράγραφος του εν λόγω άρθρου αναφέρει ότι: «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».
Το άρθρο 106 παράγραφος 1 του Συντάγματος αναφέρει ότι: «Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας λαμβάνοντας τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
Επίσης στον Ν-3852/10 (ΦΕΚ-87/Α/7-6-10) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» στο άρθρο 73 που αναφέρει τις αρμοδιότητες Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των δήμων περιλαμβάνονται και τα:
ί) θέματα καθορισμού χρήσεων γης,
ii) θέματα ρυθμιστικών σχεδίων, προγραμματισμού εφαρμογής ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), πολεοδομικών μελετών, ανάπλασης περιοχών, πολεοδομικών επεμβάσεων, χρηματοδότησης προγραμμάτων ανάπλασης, ανασυγκρότησης υποβαθμισμένων περιοχών, πολεοδομικής αναμόρφωσης προβληματικών περιοχών, αποζημίωσης ρυμοτομούμενων, πολεοδομικών ρυθμίσεων, εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) και έγκρισης πολεοδομικών μελετών,
iii) τη λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος,
τα οποία εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο αποφασίζει για την προέγκριση ίδρυσης ή εγκατάστασης καταστημάτων, επιχειρήσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις για πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής.
Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι έχουν κύριο λόγο και συμμετοχή στην οποιαδήποτε λήψη απόφασης για την δημιουργία και θεσμοθέτηση των χρήσεων γης , των ΣΧΟΟΑΠ, των ΓΠΣ, των ΠΕΡΠΟ κλπ, αλλά και την ίδρυση και λειτουργία των Εμπορικών Κέντρων. Υπεραγορών και Πολυκαταστημάτων στα όρια των, γεγονός το οποίο δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη από το ΥΠΕΚΑ το οποίο μονομερώς θέτει περιορισμούς χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις Τοπικές Κοινωνίες.
Για όλους αυτούς τους λόγους που προανέφερα πιστεύω ότι θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί του άρθρου 14 για την εκτός σχεδίου δόμηση καθώς και οι περιορισμοί του άρθρου 5 για τα Πολυκαταστήματα – Υπεραγορές και Εμπορικά Κέντρα γιατί η διατήρηση τους μόνο δεινά θα επιφέρει τόσο στους ιδιοκτήτες και τους απασχολούμενους με το αντικείμενο όσο και στο ίδιο το Κράτος.
Ηράκλειο 16 Ιανουαρίου 2012 Ο συντάξας
Αριστόδημος Ευαγγ. Λυδάκης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π
ΝΤΡΟΠΗ! Η διευκρίνηση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ προσβάλει τη νοϋμοσύνη μας!
Δηλαδή, αφού απαξιωθεί η εκτός σχεδίου γη, θα μπορεί να πουληθεί φτηνά (αφού θα πρόκειται για μη οικοδομήσιμα γήπεδα) σε διάφορους επενδυτές που θα κτίσουν ξενοδοχεία – βιομηχανίες, κλπ.
Θέλουν να μας πείσουν ότι αυτή η πρόταση είναι προς το συμφέρον του περιβάλλοντος!
Ε όχι, δεν είμαστε ηλίθιοι για να μην καταλαβαίνουμε το ύποπτο της υπόθεσης!
Αν θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον, ας φτιάξουν υποδομές στους οικισμούς (κατ’ αρχην αποτυπώσεις, υδρεύσεις, αποχετεύσης, δημιουργία κοινόχρηστων χώρων) και μετά ας περιορίσουν την εκτός σχεδίου δόμηση.
Απαγορεύσεις ταιριάζουν μόνο στα φασιστικά καθεστώτα
ΝΤΡΟΠΗ!
Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο με λέξεις κλειδιά όπως “Land for Sale” ή “Terrain a Vendre” ακολουθούμενο από το όνομα οποιουδήποτε νησιού της Μεσογείου , είτε μεγάλων όπως Σαρδηνία-Κορσική –Σικελία-Μαγιόρκα ή μικρών όπως Pantelleria, Lampedusa, Minorca, Lipari κλπ αναδεικνύει ότι η δόμηση στην εξοχή, δηλαδή εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά της Βαλτικής σε χώρες όπως η Εσθονία ή Φινλανδία καθώς και στη Βόρεια θάλασσα όπως στα νησιά των φγιορντ της Νορβηγίας. Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι η «εκτός σχεδίου» δόμηση αποτελεί Ελληνική ιδιομορφία κάθε άλλο παρά ευσταθεί.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα πως εξηγείται η δαιμονοποίηση στην Ελλάδα της δόμησης «εκτός σχεδίου» πόλεως στην οποία συχνά αποδίδεται από υπεύθυνα χείλη η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο νησιωτικό χώρο; Που έγκειται η διαφορά μεταξύ της εκτός σχεδίου δόμησης «α λα ελληνικά» και των αντίστοιχων πρακτικών σε άλλα κράτη ;
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει θα πρέπει πρώτα να διευκρινήσουμε τι εννούμε στην Ελλάδα όταν μιλάμε για «εκτός σχεδίου» δόμηση. Με άλλα λόγια σε ποιό «σχέδιο» και σε ποιούς κανόνες αναφερόμαστε και σε τι αφορά η λέξη «εκτός».
Αν εννοούμε «εκτός» οικισμού ή πόλης, δηλαδή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου τότε η Ελλάδα δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Η δόμηση στην εξοχή είναι κανόνας και όχι εξαίρεση. Αν πάλι εννοούμε ότι η δόμηση αυτή δεν υπόκειται σε κανόνες, τότε είτε δεν έχουμε διαβάσει τους κανόνες, οι οποίοι και υπάρχουν και είναι αρκετά περιοριστικοί, ή υπονοούμε ότι οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται ειδικά όταν πρόκειται για δόμηση στην εξοχή.
Θεωρώ λοιπόν ότι η «Ελληνική πατέντα» ή η «Ελληνική ιδιαιτερότητα» στην οποία συχνά γίνεται αναφορά, έχει να κάνει κυρίως με τη παρανομία στη δόμηση και τη παραβίαση των όρων δόμησης και όχι με την απουσία νόμων και όρων. Αν και αυτό αποτελεί κοινό τόπο για όλους τους εμπλεκόμενους (ιδιοκτήτες, αρχιτέκτονες, μηχανικούς), διάφοροι άλλοι φορείς (τεχνικό επιμελητήριο, περιβαλλοντικές οργανώσεις) αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιφανειακά και αντιδρούν με μια εξίσου χαρακτηριστική Ελληνική πατέντα που λέγεται «πονάει χέρι, κόβω χέρι», δηλαδή συνθηματικά «Στοπ στην εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση».
Μια τέτοια αντίδραση είναι απλοϊκή και αναποτελεσματική, για να μη πω και ύποπτη. Αν σταματήσει η δόμηση εκτός οικισμών η ζήτηση για την κατασκευή εξοχικής κατοικίας θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη προαστιοποίηση της εξοχής με τη δημιουργία νέων «παραθεριστικών οικισμών» ή με την επέκταση των υπαρχόντων οικισμών σε προάστια. Αυτό θα είναι πολύ πιο καταστροφικό για το περιβάλλον από ότι η δόμηση στην εξοχή.
Εκατοντάδες τέτοιοι «εντός σχεδίου» οικισμοί έχουν δημιουργηθεί στην Ισπανία κάτω από τη πίεση μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και με χρηματοδότηση από τις Τράπεζες. Αυτή η «εντός σχεδίου» δόμηση είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και για τη κρίση στο Τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας. Αυτό θέλουμε στα νησιά μας;
Αλλη μία φορά η χιλιοδιατυπωμένη διακύρηξη της κατάργησης εκτός σχεδίου δόμησης έρχεται ξαφνικά, κρυφά και εσπευσμένα με απλό Π.Δ. να απαξιώσει και την κτήση των αγροτεμαχίων – σε συνδυασμό με την απαξίωση των ακινήτων λόγω υπερφορολόγησης – με σκοπό την ληστρική αρπαγή της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.
Μόνο αυτό μπορεί να σκεφτεί κάποιος αφού επιδεικτικά δεν ορίζονται Ζώνες & Χρήσεις στην επικράτεια, δεν προωθούνται επεκτάσεις σχεδίων πόλης, δεν ολοκληρωνονται τα ΓΠΣ δεν δεν δεν …
Ουτε μεταβατικός διάστημα δεν υπαρχει μην και βρει καποιος χρήματα και οικοδομήσει πριν την απαγορευση …
Ολα μου δείχνουν «σχέδιο αφανισμου της Ελλάδας» … τόσο μακρυά από την κοινή – αλλά τόσο σπάνια – λογική.
Αρχιτέκτων
Κύριε Υπουργέ,
ο αποκλεισμός της κατοικίας από την εκτός σχεδίου δόμηση (η εξαίρεση για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση είναι αστεία) είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και αποδεικνύει πόσο ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ είναι το κράτος.
Αποτελεί τεράστιο σφάλμα, το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά προβλήματα, παρενέργειες στην αγορά και τεράστιες αδικίες μεταξύ των πολιτών. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη πληγωμένη οικοδομική δραστηριότητα. Θα εκμηδενίσει την όποια αξία είχε η κατοχή γης. Θα ζημιώσει το κράτος από τα έσοδα που θα είχε από τοιχόν οικοδομική δραστηριότητα και από τις μεταβιβάσεις. Θα πλήξει αμέτρητες ομάδες επαγγελματιών όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, οικοδόμοι – τεχνίτες, δικηγόροι, μεσίτες έμποροι δομικών υλικών και πολλοί άλλοι. Θα αποτελέσει τεράστια αδικία προς τα εκατομύρια των πολιτών που αγόρασαν κάποιο ακίνητο, με τους όρους δόμησης που είχε θεσπισμένους το κράτος και τώρα η αξία του ακινήτου θα μηδενισθεί.
Στον αντίποδα η εξαίρεση της κατοικίας (που σημειωτέον δεν είναι ρυπογόνα) δεν προσφέρει τίποτα στην προστασία του περιβάλλοντος, τη στιγμή που θα μπορούν να οικοδομηθούν εργαστήρια, βιομηχανίες και γενικά πιο ρυπογόνες δραστηριότητες.
ΑΙΣΧΟΣ είναι η μόνη λέξη που του ταιριάζει. Αφού απαξιωθεί και στην συνέχεια απολεσθεί η κατοχή γης από τον μέσο Έλληνα θα έρθουν οι έχοντες να επαναφέρουν το δικαίωμα δόμησης και τ’ επέκταση τις αξίες!!!
Σημειώστε ότι ο λαός έχει καταλάβει πλήρως το βρώμικο παιχνίδι που παίζετε στην πλάτη του.
ΕΛΕΟΣ !!!
ΑΠΟΣΥΡΤΕ ΤΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.
Πέτρος Μπακατσιάς
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
Στις ζώνες της παρ. Γ (εκτόνωσης αστικών επιβαρύνσεων) των περιοχών ελέγχου και περιορισμού δόμησης, η ιδιωτική εκπαίδευση απαγορεύεται σαν χρήση.
Όμως :
• Στις ζώνες της παρ. Γ (εκτόνωσης αστικών επιβαρύνσεων) των περιοχών ελέγχου και περιορισμού δόμησης, η ιδιωτική εκπαίδευση είναι συμβατή με τις προβλεπόμενες χρήσεις, με πολεοδομικά κριτήρια, και δεν μπορεί να ερμηνευθεί η απαγόρευση εγκατάστασής της.
• Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων βρίσκεται σε περιαστικές εκτός σχεδίου περιοχές, στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοήσει ο νομοθέτης.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ – Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Το προτεινόμενο από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) σχέδιο Π.Δ.«Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση από 20/12/2011 μέχρι 31/1/2012.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, «Από το 1987 που θεσμοθετήθηκε το ΠΔ για τις «κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης» και το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα, εμφανίστηκαν νέες λειτουργίες και χρήσεις και, συνεπώς, θα πρέπει να διατυπωθούν πιο αναλυτικοί ορισμοί για κάθε χρήση και να υπάρξει μια πιο εξειδικευμένη κατηγοριοποίηση λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές απαιτήσεις του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού χωρίς ερμηνευτικές αμφιβολίες και ασάφειες. Το νέο σχέδιο ΠΔ για τις χρήσεις γης επιχειρεί τη συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.»
Κατ’ αρχήν συμφωνούμε με τους στόχους αυτούς που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί νωρίτερα, αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ.» Όμως στο κείμενο του Π.Δ. διαπιστώνομε ότι εκτός από τα θετικά στοιχεία έχουν διατυπωθεί και απαράδεκτες διατάξεις στο άρθρο 14 που επιχειρούν βίαια να ανατρέψουν το υφιστάμενο καθεστώς στην εκτός σχεδίου δόμηση με την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης κατοικίας από ιδιώτες στην εκτός σχεδίου δόμηση από οποιονδήποτε άλλον εκτός από «τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου». Η δυνατότητα αυτή δίνεται αποκλειστικά στις «σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις» που περιλαμβάνουν μαζί ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες σε γήπεδα άνω των 150 στρεμμάτων, και πιθανώς σε «ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις» για τις οποίες δεν διευκρινίζεται τι περιλαμβάνουν.
Οι ρυθμίσεις αυτές εκτιμούμε ότι θα έχουν τα εξής αποτελέσματα (αντιγράφομε από την σχετική ανακοίνωση 35 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων 4 από την Κρήτη):
«Η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση και η ανικανότητά της να προχωρήσει, για δεκαετίες – λόγω μιας απαράδεκτης γραφειοκρατίας-, σε πολεοδόμηση περιοχών με πιεστικές ανάγκες, παράλληλα με την άνθηση μιας διαπλοκής, από τις πλέον κλασικές, των ελεγκτικών και μη μηχανισμών, με μεγάλα αλλά και μικρά συμφέροντα, συμπληρώνεται τώρα με μία αδιανόητη και αδικαιολόγητη απαγόρευση. Εκατομμύρια περιουσίες απαξιώνονται. Οι ιδιοκτήτες τους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβίζονται και εξαπατώνται για άλλη μια φορά από το ελληνικό κράτος. Ένας ολόκληρος κλάδος, από τους σημαντικότερους – αυτός της οικοδομής- που ήδη χειμάζεται από την οικονομική κρίση, δέχεται καίριο πλήγμα. Μια νέα γενιά αυθαιρέτων ετοιμάζεται».
Ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης χρειάζεται να γίνει σε επιλεγμένες προστατευόμενες περιοχές που θα καθορίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια – Γ.Π.Σ., Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης – Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., Ρυθμιστικά Σχέδια). Ηδη σε πολλά από αυτά ισχύουν τέτοιοι περιορισμοί με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορεί όμως με πραξικοπηματικές ρυθμίσεις γενικής εφαρμογής να ανατρέπεται ο υφιστάμενος και να δεσμεύεται ο μελλοντικός χωροταξικός σχεδιασμός. Ειδικότερα για τις κατοικίες εκτός σχεδίου δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με όρους προστασίας του περιβάλλοντος την απαγόρευση δόμησης κατοικιών όταν στην ίδια περιοχή και στα ίδια ακίνητα επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:
“ Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων
Στις ζώνες που βρίσκονται στο χώρο εκτός των οικισμών ο οποίος όμως έχει λειτουργική σύνδεση με αυτούς , δύναται να επιτρέπονται χρήσεις από τις παρακάτω,
με όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από τον σχεδιασμό :
1. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα
2. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί
3. Χώροι συνάθροισης κοινού
4. Εστίαση
5. Αναψυκτήρια
6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
7. Στάθμευση (Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης)
8. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
9. Ελικοδρόμιο
10. Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια
12. Αποθήκευση
13. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
14. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
15. Σταθμοί ΜΜΜ
16. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
17. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
18. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου
19. Ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα
20. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
21. Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.”
Είναι όμως προφανής η σκοπιμότητα μονοπώλησης της οικοδόμησης κατοικιών μόνο σε «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» (βλ. σημείο 19) ώστε κανείς άλλος εκτός από τους τουριστικούς επιχειρηματίες να μην μπορεί να ασχοληθεί με τις εκτός σχεδίου κατοικίες. Και ο υφυπουργός θα έπρεπε να αποφεύγει τέτοιες ρυθμίσεις ώστε να μην δίνει αφορμές να κατηγορηθεί για ευνοική μεταχείριση επιχειρηματιών που τυχαίνει να είναι στενοί συγγενείς του.
Ο τίτλος «Παιδική χαρά του Υ.Π.Ε.Κ.Α.» απονέμεται στους πολιτικούς υπεύθυνους και τους τεχνοκράτες του υπουργείου για την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά θέματα.
Δείγμα τέτοιας ανευθυνότητας αποτελεί και το πρόσφατο Π.Δ. στο Φ.Ε.Κ. 289-4/11/2011 με θέμα «Όροι και περιορισμοί δόμησης εντός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους».
Στο διάταγμα αυτό, μεταξύ άλλων η διάταξη που επιτρέπει ύψος κτιρίου 7,5 μ. όταν το κτίριο τοποθετείται στο όριο του γηπέδου με τον δρόμο ενώ εάν τοποθετείται καθ΄ υποχώρηση (έστω και ελάχιστη, π.χ. 20 εκατοστά ή 1 μέτρο) το ύψος περιορίζεται στα 4,5 μ. είναι αντιφατική και παράλογη διότι λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αύξηση του πλάτους των υφισταμένων δρόμων (με ή χωρίς τυπική παραχώρηση) για διέλευση και στάθμευση αυτοκινήτων που συνήθως είναι πολύ στενοί. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε παραλογισμούς εάν αμφισβητείται έστω για λίγα εκατοστά η ακριβής θέση του ορίου του οικοπέδου με τον δρόμο.
Τα παραπάνω σε συσχετισμό με την αδυναμία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. να εγκρίνει σχέδια πόλεων μετά το 2004 (που αποτελεί υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το σύνταγμα) θα πρέπει να προβληματίσουν την πολιτική ηγεσία για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου και την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και την ερμηνεία της.
Aπο το Δ.Σ
Ο πρόεδρος
Μανώλης Αβραμάκης
ΘΕΜΑ: Διατύπωση θέσεων επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις – Πρόταση.
ΣΧΕΤ: Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ».
Με αφορμή το πιο πάνω σχετικό που τέθηκε σε διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ παραθέτουμε τα ακόλουθα.
Α: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
1. Κρίνεται θετική η προώθηση της έκδοσης του Νέου Προεδρικού Διατάγματος καθόσον υπήρχε επιτακτική ανάγκη τροποποίησης του από 23-2-1987 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 166Δ/6-3-1987) «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης».
2. Ευελπιστούμε ότι με το υπό έκδοση νέο Π.Δ/μα θα αρθεί η αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ του προηγούμενου Π.Δ/τος και του ισχύοντος υγειονομικού κανονισμού κυρίως σε ότι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Β: ΠΡΟΤΑΣΗ
Από την ανάγνωση των διατάξεων τόσο του άρθρου 14 καθώς και των διατάξεων άλλων άρθρων του υπό έκδοση Νέου Προεδρικού Διατάγματος εύλογα δημιουργούνται απορίες ως προς τη σκοπιμότητα του περιεχομένου αυτών και όχι μόνο.
1. Ολόκληρο το άρθρο 14 του υπόψη Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να απαλειφθεί καθόσον όπως είναι διατυπωμένο φαίνεται να λειτουργεί μόνο στην εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών περιοχή και όχι εντός πολεοδομούμενου ή πολεοδομημένου χώρου.
2. Η διατήρησή του δημιουργεί την εντύπωση στους ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων στην εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών περιοχή ότι το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να απαξιώσει τις ιδιοκτησίες τους, προκειμένου να αγοραστούν αντί πινακίου φακής από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.
3. Να απαληφθεί από τα επί μέρους άρθρα η προτεινόμενη εκμετάλλευση κατά χρήση, καθόσον αυτή καλύπτεται από τα Προεδρικά Διατάγματα στα οποία υπάγονται τα γήπεδα (οικόπεδα) των περιοχών αυτών.
Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί στην απαλοιφή της προτεινόμενης εκμετάλλευσης είναι ότι για τις χρήσεις αυτές δεν υπάρχει αιτιολογία ούτε προτείνεται από κάποια μελέτη κατά την οποία θα έπρεπε να εξετάζεται και η βιωσιμότητα της επιχείρησης (π.χ. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ κλπ.).
4. Να ξεκαθαριστεί πλήρως ότι οι διατάξεις του νέου Προεδρικού Διατάγματος θα εφαρμόζονται μόνο για τις περιοχές που συντάσσονται νέες πολεοδομικές μελέτες απ’αρχής ή την τροποποίηση εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης.
Γ: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Μας δίνεται για μια ακόμα φορά το δικαίωμα να αναφέρουμε ότι το ΥΠΕΚΑ Νομοθετεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών παρά το γεγονός ότι αυτό επιτάσσεται με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 101 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
2. Συνεχίζει η κεντρική Διοίκηση και εν προκειμένω το ΥΠΕΚΑ να φαλκιδεύει τους Πολίτες με ενέργειες της και ενώ το κράτος έχει την υποχρέωση να τους προστατεύει, αυτό δεν προκύπτει.
3. Είναι γνωστό ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο σύνολο σχεδόν των νησιών είναι πάρα πολύ μικρές και δεν προσφέρονται για καλλιέργεια οι λοιπές εκτάσεις και ως εκ τούτου οι αγοραστές των γεωτεμαχίων αυτών στόχο έχουν την ανέγερση ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και όχι την καλλιέργεια και φορολογήθηκαν αντίστοιχα επειδή σ’αυτά ήταν δυνατή η ανέγερση κατοικίας.
4. Από τη δομή ολόκληρου του κειμένου του Σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος αναδύεται το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές θεσμοθετούνται χρήσεις με το παρόν Πρ. Διάταγμα χωρίς αυτό να προκύπτει από κάποια μελέτη.
Στη προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να εξετάζονται κατά κύριο λόγο αφ’ενός μεν η αντιστοίχιση αυτών με τον Υγειονομικό κανονισμό και αφ’ετέρου η συμβατότητα των προτεινόμενων χρήσεων, με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Δ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Επειδή συνεχίζει το ΥΠΕΚΑ και προωθεί συνεχώς την θεσμοθέτηση επαχθέστερων όρων και περιορισμών δόμησης από τους ισχύοντες, για την προστασία των συναλλαγών απαιτείται η θέσπιση μεταβατικού χρόνου που αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε (5) ετών από την έκδοση και μετά και όχι αναδρομικά όπως αυτό το συνηθίζει.
Με την πεποίθηση ότι θα αξιολογηθεί και εντέλει θα ληφθεί υπόψη η πρότασή μας ο Σύλλογός Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να σας παρέξει συμπληρωματικά τις θέσεις και τις απόψεις του.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Εμμανουήλ Καλαβρός
Αρχιτέκτων μηχ/κος
Η γραμματέας
Μόνικα Δενδρινού
Πτυχ. Πολιτικός Μηχ/κός δομικών έργων Τ.Ε.
Είμαι μηχ/γος μηχ/κος ασχολούμενος με κτιριακές μελέτες & εγκαταστάσεις. Πριν κάποια χρόνια αποφάσισα να αγοράσω (με ένα αξιοσέβαστο ποσό) 3 γειτνιάζοντα αγροκτήματα των 3 στρεμμάτων εκτός σχεδίου & ένα αγρόκτημα των 2στρ. εντός ορίων οικισμού (προ του ’23) σε υψόμετρο 900 μέτρων.
Στόχος μου ήταν αφ’ενός να κατασκευάσω μία εξοχική κατοικία για μένα, αλλά και άλλες 3 για εκμετάλευση (ΕΝΟΙΚΕΙΑΣΗ ή ΠΩΛΗΣΗ), σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμένο σήμερα οικισμό (περίπου 20-25 κατοίκων τον χειμώνα και λίγους περισσότερους το καλοκαίρι).
Από την πρώτη ανάγνωση που έκανα, αυτό που προκτύπτει από στο άρθρο 14, είναι ότι βασικά απαξιώνεται η περιουσία την οποία απόκτησα από τους κόπους μιάς ζωής, αλλά και με δάνειο, αφού ουσιαστικά μου στερείται την δυνατότητα να αξιοποιήσω την επένδυση που έκανα:
1. για να δημιουργήσω μία εξοχική κατοικία για μένα,
2. για να την αξιοποιήσω ως μηχανικός-κατασκευαστής.
3. Να αναγκαστώ να την πουλήσω (εάν ασφαλώς μπορέσω, μετά αυτή την απαξίωση) σε εξευτελιστική τιμή.
Τέλος μου γεννιούνται τα πιο κάτω ερωτήματα:
1. Γιατί στις «ΖΩΝΕΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ», όπως τις ορίζει το άρθρο 14 (πρίπτωση 19), δύναται να προβλεφθούν, ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκ/σεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και δεν μπορεί να προβλεφθεί και η Β’ κατοικία με όρους που να μη θίγουν τους έως σήμερα όρους δόμησης, αλλά με αυστηρούς ελέγχους για την μη παραβίαση τους?
2. Γιατί θα πρέπει να μειωθεί η δόμηση στα αγροκτήματα των 4 στρ. εκτός σχεδίου, εάν θέλουμε να τονώσουμαι τον κατασκευαστικό τομέα που έχει πληγεί βάναυσα στις μέρες μας?
3. Γιατί να μη μπορεί να προβλεφθεί μία ειδική παράγραφος και για τις Α’ή Β’ κατοικίες με αξιοποίηση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ευαισθησία στην εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την διαχείρηση των αποβλήτων.
με εκτίμηση
ΙΟΡΔ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ
Σαφώς και θα πρέπει να καθοριστούν επιτέλους οι χρήσεις γης αλλά καταργώντας στην ουσία την εκτός σχεδίου δόμηση, οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτες. Κατά την άποψή μου επίσης, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει προφανώς να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών από τη στιγμή που αξία των ακινήτων τους θα μειωθεί σημαντικά.
Η προστασία δε του περιβάλλοντος, δεν επιτυγχάνεται με κατάργηση της οικοδομικής δραστηριότητας, από τη στιγμή που το περιβάλλον καταστρέφεται, και όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια με άπειρους άλλους τρόπους που δεν νομίζω οτι χρειάζεται να αναφέρω, και πολύ πιο βάναυσα (η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής ήδη).
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ο μόνος μοχλός ανάπτυξης είναι ο τουρισμός. Αυτό θα πρέπει να είναι και ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα πρέπει να «κινηθεί» ο πολεοδομικός-χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας. Πρίν την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει αυτό να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και να σταματήσει επιτέλους η ψήφιση νόμων που συντάσσονται στο «πόδι», όπως γίνεται πολύ συχνά τελευταία.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ:
ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ, ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΠΙΡ-ΠΑΡΑ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ – ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ – ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ!
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΧΥΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ! ΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.
ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΣΑΣΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑΞΗ (ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ) ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΑΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ. ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΑ!
ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 14 σημείο Α 11 θα προτείνω να διαγραφεί …. «και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις» και να αντικαταστθεί «και τουριστικές εγκαταστάσεις»
Κύριοι… η καλή σας πρόθεση όπως καταλαβαίνετε απο τα σχόλια της διαβούλευσης δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος.
Προσωπικά αδυνατό να συλλάβω το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών αγροτεμαχίων λόγω ΚΑΙ της απαξίωσης της γής τους, αλλα και όσοι έχουν σε αυτά τα μέρη ιδιοκτησίες 20-30 στρεμάτων με προοπτική κάποιας τουριστικής αξιοποίησης.Ο μόνος τρόπος να μαζέψετε την κατάσταση είναι να ξεκαθαρίσετε:
Α) Την δυνατότητα ή οχι δημιουργείας κατοικίας στις εν λόγω περιοχές.(Είναι αδύνατον όπως καταλαβαίνετε ο ιδιοκτήτης 4-5-6 στρεμμάτων να γίνει αγρότης για ευνόητους λόγους.Ερώτηση: απαξιώνετε ή οχι η γή του;).
Β) Την δημιουργεία η οχι ξενοδοχείου,camping και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων. (Εκτός και αν κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι οι επενδύσεις στον τουρισμό αφορούν μόνο τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ και εκατοντάδων στρεμμάτων).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας.
Λιβιτσάνης Ν.
Α) Την δυνατότητα σε μια ιδιοκτησία να δημιουργηθεί κατοικία σε αυτές τις περιοχές.
Β) Την δημιουργεία ξενοδοχείων η οχι στις περιοχές αυτές.
Με έκπληξη διαβάζουμε καθημερινά ,νόμους ,εγκυκλίους,προεδρικά διατάγματα,διευκρινύσεις,ερωταπαντήσεις ,αποφάσεις…και οτι αλλο .
Το τελευταίο Π.Δ και δη το άρθρο 14 ,ειναι απο τα ανέλπιστα.
Πώς ενα ζήτημα τόσο σοβαρό βγαίνει σε διαβούλευση στις 20-12-2011 και πώς αυτό που έπρεπε να μελετηθεί και να γίνει νόμος περνά με Π.Δ.??
Γιατί αυτή η υποβάθμιση όλου του τεχνικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας??Πού ειναι το Τεχνικό Επιμελητήριο ,πώς προστατεύει τα μέλη του,πιά είναι η θέση του ??
Η μόνη σωστή ενέργεια που θα έβαζε φραγμό στο ότι η Ελλάδα θεωρείτε ένα απέραντο οικόπεδο και η μόνη ανάπτυξη που ήδη καταρρέει, όπως κατέρρευσε και στην Ιρλανδία και Ισπανία, είναι η οικοδομή, δυστυχώς πετροβολείται εδώ.
Μπράβο στον υπουργό που εισηγείται την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης που μόνο στην Ελλάδα υφίσταται ως έχει. Δυστυχώς οι 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την επιστολή τους που ζητούν την ανάκληση του εν λόγω άρθρου δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο παρά μόνο στα κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα των μηχανικών και ιδιοκτητών. Το κοινό καλό που ζητεί την προστασία του περιβάλλοντος μας, της διατήρησης αγροτικής παραγωγής που ασφυκτιά κάτω από το μεγάλο κόστος γης και δεν μπορεί να αναπτυχθεί δεν το βλέπει κανείς. Οι πιέσεις που δέχεται το φυσικό μας περιβάλλον λόγω της Ελληνικής πρωτοτυπίας για εκτός σχεδίου δόμηση είναι καταστροφικές και έχουν συντελέσει στην αλλοίωση του φυσικού μας πλούτου κυρίως στις νησιωτικές περιοχές. Ελπίζω τελικά να μην αποσυρθεί αυτή η διάταξη.
Δρ. Παντελής Αρβανίτης
Δασολόγος
Αυτός ο νόμος είναι καταστροφικός επειδή η ελλάδα ζει μόνο με την οικοδομή και τον τουρισμό.Καταργώντας την εκτός σχεδίου δόμηση καταστρέφονται οι περιουσίες χιλιάδων ελλήνων οι οποίοι με αιματηρές οικονομίες μιας ζωής ζώντας είτε στον τόπο τους είτε ξενιτεύτηκαν για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα κομάτι γής το οποίο θέλετε να το κηρύξετε άχρηστο χωρίς κανένα έλεος.Ακόμα εάν ψηφιστεί αυτός ο νόμος θα αυξηθεί η αυθαίρετη δόμηση γιατί ντόπιοι και ξένοι θα κανουν το πάν για να χτίσουν και να μην καταστραφεί η περιουσία τους.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Όλοι οι Έλληνες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα οικονομική ύφεση σε όλους τους επιχειρησιακούς τομείς. Ο μεγαλύτερος όμως τομέας που έχει πληγεί είναι η Ελληνική Κτηματαγορά.
Οι κάτοχοι ακινήτων σήμερα, αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρμετρους φόρους. Για εκείνους που αδυνατούν να πραγματοποιήσουν την αποπληρωμή, η πώληση των ακινήτων τους είναι μονόδρομος. Οι αλλεπάλληλοι φόροι που τσακίζουν την αγορά και την κατοχή ακινήτων είναι οι εξής:
Φόρος μεταβίβασης 10% κ.α.
ΕΤΑΚ του 2009
ΦΑΠ του 2010, 2011 και 2012
Ετήσιο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ετών 2011 και 2012
Επαγγελματική περαίωση για όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 €
Πρόστιμα τακτοποίησης αυθαιρέτων
Εισφορά αλληλεγγύης
Όσοι, συνεπώς κατέχουν ακίνητα, δυσκολεύονται ακόμα και να τα συντηρήσουν, πολύ περισσότερο τους είναι αδύνατο πλέον να πληρώσουν τόσους φόρους. Όσοι θα επιθυμούσαν να αγοράσουν εμποδίζονται από το φορολογικό τσουνάμι που τους περιμένει.
Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς, μείωση των φορολογικών συντελεστών, περιμάζεμα, και εκλογίκευση της φορολογίας στα ακίνητα.
Αντί λοιπόν να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων όπου θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί ο τζίρος σε όλους όσους εμπλέκονται με τα ακίνητα, αντιθέτως ακούμε συνεχώς ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι στα ακίνητα.
Ωστόσο, το πιο τραγικό αυτή τη στιγμή είναι το υπό διαβούλευση διάταγμα χρήσεων γης που προβλέπει την απαγόρευση κατασκευής κατοικιών στα εκτός σχεδίου ακίνητα. Δηλαδή απαξιώνουν την περιουσία εκατομμυρίων Ελλήνων ιδιοκτητών που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, χωρίς καμιά προειδοποίηση, και φυσικά καμιά αποζημίωση, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να τα εντάξουν και στον ετήσιο φόρο ακίνητης περιουσίας, φυσικά με αξίες πλασματικές, δηλαδή πριν από την απαξίωσή τους!
Αν περάσει το απίστευτο αυτό διάταγμα θα κάνει αυτούς τους μικροϊδιοκτήτες να ξεπουλήσουν τα αγροτεμάχιά τους σε κάποια «κοράκια» που επαγρυπνούν για να τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Αντί να ολοκληρώσουν ένα χωροταξικό με σωστές χρήσεις γης ανά την Ελλάδα, που θα αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας, του τουρισμού και άλλων επαγγελματικών ή αστικών χρήσεων, διώχνουν επενδυτές και αγοραστές εξοχικών κατοικιών από τη χώρα μας και από όλη την Ευρώπη.
Ευελπιστούμε λοιπόν, να μην υπογραφεί ένα τέτοιο διάταγμα, που θα είναι πραγματική ταφόπλακα, όχι μόνον για την ιδιοκτησία, αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.
Αυτός ο νόμος είναι καταστροφικός γιατί η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό και από την οικοδομή.Καταργώντας την δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές καταστρέφονται χιλιάδες ζωές ανθρώπων οι οποίοι με χίλιες στερήσεις ξενιτεύτηκαν και δούλεψαν σκληρά για να αποκτήσουν ένα οικόπεδο το οποίο ξαφνικά το χαρακτηρίζεται αδόμητο και άχρηστο.
ελεος.μας οδηγείται επιπλέον στην παρανομία και στην αυθαίρετη δόμηση γιατί ξένοι και ντόπιοι θα κάνουν το παν να χτίσουν .
Mε το συγκεκριμένο προωθούμενο λιτό Π.Δ. δεν σκοπεύεται να λυθούν τα μακροχρόνια θέματα χωροταξίας, να διορθωθεί η άναρχη δόμηση και οι πολεοδομικές αμαρτίες του παρελθόντος, να ρυθμιστούν με τον δικαιότερο και ορθολογικότερο τρόπο οι χρήσεις γης στον ίδιο βαθμό για όλη την επικράτεια, να είναι όλοι ευχαριστημένοι και εφεξής η γη να δομείται με τρόπο που να προάγει την αισθητική, το σεβασμό στο περιβάλλον, την τοπική και εθνική οικονομία και την αειφορία.
Επομένως η κριτική μας πρέπει να εστιάσει στο κατά πόσο επιτελεί το σκοπό του που είναι ο καθορισμός των κατηγοριών χρήσεων γης .
Μένοντας στο σκεπτικό αυτό και ανατρέχοντας στο περιεχόμενο του σχεδίου Π.Δ, διαπιστώνει κανείς θετικά σημεία όπως είναι η ομαδοποίηση σύγχρονων και συναφών χρήσεων γης, ως εργαλείο στον λογισμό των πολεοδόμων για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Με την ομαδοποίηση επέρχεται σε πρώτο επίπεδο μία σχετική τάξη, διότι δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη ανάπτυξη στον ίδιο πολεοδομικά χώρο, ασύμβατων μη ομοειδών δραστηριοτήτων. Ένα άλλο επίσης θετικό σημείο είναι ότι προβλέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, θεσμοθετώντας τις ζώνες εκτόνωσης αστικών επιβαρύνσεων.
Αυτό όμως που πρέπει να τονισθεί στο σημείο αυτό, είναι ότι πρέπει κατά τη γνώμη μου να προστεθεί στο άρθρο 14 παράγραφος που να διευκρινίζει ότι αυτή αφορά μόνο σε γενική κατεύθυνση χωροταξικού σχεδιασμού, π.χ. να λαμβάνεται υπόψη στα ΓΠΣ ώστε να μην έρχεται σε αντίφαση με την ισχύουσα νομοθεσία για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Σε διαφορετική περίπτωση δυστυχώς δικαιώνονται οι απόψεις που έχουν ήδη εκφραστεί στη διαβούλευση και το άρθρο 14 χρησιμοποιείται ως Δούρειος ίππος για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Ακόμα όμως και αν δεν προστεθεί η προαναφερόμενη πρόβλεψη, θα πρέπει τουλάχιστον το Π.Δ. να γίνει πιο αναλυτικό και να ορισθεί σαφώς η Ζώνη Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων, ώστε να μην δημιουργούνται νέα οικιστικά αδιέξοδα και το Π.Δ να μην χάσει το κύρος του.
Ή τέλος, απλά το άρθρο 14 να διορθωθεί μόνο στα σημεία που αναφέρεται στον «δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωσης της έντασης της χρήσης». Και αυτό διότι πρέπει τέλος πάντων να γίνει αντιληπτό ότι είναι ακραίο και διαστρεβλωμένο να ισχυριζόμαστε ότι για την προστασία του περιβάλλοντος και της αγροτικής οικονομίας πρέπει να καταργηθεί τελείως η εκτός σχεδίου δόμηση. Απλώς πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες αειφορικού σχεδιασμού, που θα προκύψουν μετά από μελέτη και συνεργασία ειδικών διαφόρων επιστημονικών κλάδων.
Τέλος, (αν και φαίνεται άσχετο με το θέμα, εντούτοις δεν είναι) θα ήθελα να σημειώσω ότι η πολιτεία απαιτεί από τον αγρότη να ανταγωνίζεται τα μεροκάματα πραγματικής δουλείας στις χώρες του τρίτου κόσμου, αντί να προστατέψει το εισόδημά του με νομοθετικό τρόπο. Του βάζει ταρίφες και ελάχιστες αμοιβές στις δαπάνες της κοινωνικής του ζωής και δεν βάζει ταρίφες στους διάφορους μεσάζοντες που πλουτίζουν από τον μόχθο του. Οπότε για πια προστασία της αγροτικής γης μιλάμε ;
Θεωρώ εν μέρει δικαιολογημένη την αντίδραση που έχει εκδηλωθεί για το άρθρο 14, λόγω της διατύπωσης των δύο πρώτων εδαφίων του άρθρου.
Κατά τη γνώμη μου, με το άρθρο 14 θεσμοθετούνται χρήσεις γης οι οποίες θα μπορούν να καθορίζονται με το χωροταξικό σχεδιασμό (ή όποιο άλλο επίπεδο σχεδιασμού) σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπως μέχρι τώρα καθορίζονταν οι ΖΟΕ, με τη διαφορά ότι έχουν περισσότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα (ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης), αλλά οπωσδήποτε συμβατό με τον χαρακτήρα της κάθε συγκεκριμένης περιοχής. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι μπορεί να καθορίζονται αυτές οι χρήσεις γης αδιακρίτως στις εκτός σχεδίου περιοχές μόνο με το ΠΔ και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο επίπεδο σχεδιασμού.
Είναι όμως γεγονός ότι η διατύπωση των δύο πρώτων εδαφίων του άρθρου δεν αποτυπώνουν με σαφήνεια τα πιο πάνω, και προτείνεται η αντικατάστασή τους ως εξής:
«Είναι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας, στις οποίες είναι δυνατόν να καθορίζεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης».
Επίσης στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου Α, πρέπει να διορθωθεί η φράση «Οι υπ.αρ. 11και 12 χρήσεις επιτρέπονται εφόσον…», δεδομένου ότι δεν υπάρχει το 12 στα προαναφερόμενα εδάφια.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απόλυτα αρνητική για τους δημότες πολλών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαίτερα της Βόρειας.
Στην περιοχή μας, στην οποία ακόμη ισχύουν οι ρυθμίσεις για τους οικισμούς προ του 1923, αφού καμία ένταξη σε σχέδιο δεν έχει γίνει επί δεκαετίες, η εκτός σχεδίου ΝΟΜΙΜΗ δόμηση αποτελούσε μέχρι τώρα την μοναδική οικιστική διέξοδο. Είναι προφανές ότι οι ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση Προεδρικού Διατάγματος, εάν ισχύσουν όπως στην ειδησεογραφία αναφέρεται, θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής κι όχι μόνο.
Είναι προφανές ότι η ανικανότητα της Πολιτείας, διαχρονικά, να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, η διαπλοκή των ελεγκτικών μηχανισμών με τα μεγάλα -ή και μικρά- συμφέροντα, η αδυναμία τους αν προχωρήσει, επί σειρά δεκαετιών, σε πολεοδόμηση περιοχών, σήμερα τους οδηγεί σε ανόητα σχέδια καθολικών απαγορεύσεων.
Παράλληλα δέχεται το τελειωτικό χτύπημα ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος, αυτός των οικοδόμων, ο οποίος ήδη χειμάζεται, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνοντας σημαντικά την ανεργία στην χώρα.
Όσο για την αναφερόμενη «διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους, με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης» που υποτίθεται ότι προωθεί το σχέδιο Π.Δ. αν δεν πρόκειται για αστείο, σίγουρα είναι πρόκληση για τους μικροϊδιοκτήτες γης στην Αττική. Γιατί για την αγροτική παραγωγή στην Αττική ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, εδώ και χρόνια.
Τέλος τα πράγματα γίνονται τραγικά αν κανείς διαβάσει τι «επιτρεπόμενες χρήσεις». Περιοχές οι οποίες, κατά το παρελθόν, έχουν χαρακτηρισθεί ως α΄ κατοικίας, θα μετατραπούν σε χαβούζες με δραστηριότητες όπως κέντρα διασκέδασης, Στάθμευση Νταλικών, επαγγελματικά εργαστήρια μικρής ή μεσαίας όχλησης, εμπορευματικούς σταθμούς αυτοκινήτων, ΚΤΕΟ κ.λ.π.
Εξελίσσεται κάτι παρόμοιο με την υπόθεση της δόμησης στις περιοχές Natura 2000 (επί Τ.Μπιρμπίλη), όταν οι υπερασπιστές του «τσιμέντου» έδωσαν ρέστα. Και τότε, όπως και τώρα, βγήκαν τα «κουμπούρια» και η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Η κα Μπιρμπίλη υποθέτουμε πως σήμερα είναι ευτυχής που δεν συνδέεται το όνομά της με περιβαλλοντικά «κατορθώματα» που ζήσαμε σχετικά πρόσφατα!
Τότε είχαμε γράψει (http://www.perivallontikiprevezas.org):
«Η εκμετάλλευση της ελληνικής υπαίθρου (γεωργική γη, δασικές εκτάσεις κλπ) διαχρονικά αποτέλεσε πεδίο κερδοσκοπίας. Το φαινόμενο που δυστυχώς για την ώρα δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται, οφείλεται εν μέρει στη δυνατότητα της εκτός σχεδίου, διάσπαρτης δόμησης […]. Άποψη της Π.Ε.Π., είναι ότι η εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί μάστιγα για τα οικοσυστήματα, το τοπίο, αλλά και τον παραγωγικό ιστό της χώρας,κυρίως τον πρωτογενή τομέα, όχι από μόνη της, αλλά με τα συν αυτής:
1. Την ανεπάρκεια του χωροταξικού σχεδιασμού και τις μεγάλες καθυστερήσεις.
2. Την έλλειψη ασφαλέστερης και πληρέστερης νομοθετικής θωράκισης των εθνικών πάρκων και άλλων προστατευόμενων περιοχών.
3. Την ανυπαρξία καθολικού,αυτόνομου συστήματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και μετά την αδειοδότηση οικιών, επιχειρήσεων, έργων κλπ.
4. Πράξεις ή παραλείψεις του περιβαλλοντικού διοικητικού μηχανισμού».
Είναι τεκμηριωμένο και ελπίζουμε τουλάχιστον σε Υπ.Α.Α.&Τ. και Υ.Π.Ε.Κ.Α., να το εμπεδώσουν, πως δεν μπορεί να υπάρξει προστασία των οικοτόπων, ούτε και ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα (και άλλων κλάδων) και με τη λογική «στα 4 στρέμματα χτίζω». Ειδικά για τον αγροτικό χώρο είναι θεμελιώδες ζήτημα η βελτίωση της διαρθρωτικής εικόνας της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και η δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων ικανοποιητικού μεγέθους. Δεν μπορεί στο σύνολό της η ύπαιθρος να κατατεμαχίζεται σε 4 στρέμματα (και ενίοτε λιγότερο), στα πλαίσια, ή εν αναμονή οικοπεδοποίησης! Επίσης δεν μπορεί οι πόλεις μας πρακτικά να επεκτείνονται για πάντα. Είναι αντισυνταγματικό, αντιεπιστημονικό, αντιοικολογικό! Ποια κεκτημένα και ποιες προσδοκίες ιδιοκτητών μπορούν να μπουν μπροστά από το Σύνταγμα και το συμφέρον της κοινωνίας; Όλα τα ανωτέρω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν μέσω κρίσης και έπειτα από τη δραματική αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια.
Τόσο στα φυσικά οικοσυστήματα (λ.χ. δάση) όσο και στη γεωργική γη, ο κατακερματισμός είναι επιζήμιος. Η πολυδιάσπαση, σε οικολογικούς και γεωργο-οικονομικούς- παραγωγικούς όρους αντίστοιχα, υπονομεύει τόσο τον ίδιο το φυσικό πόρο, όσο και τις παραγωγικές –αναπτυξιακές του προοπτικές (αν επιλέξει κάποιος να το δει έτσι), ακόμη και αν η συνολική έκταση δεν μειώνεται σημαντικά. Οι συνέπειες της άναρχης οικιστικής εξάπλωσης (urban sprawl) πόλεων και υποδομών τους, αλλά και του «εγκλωβισμού» της παραγωγικής γης και των οικοτόπων είναι αναγνωρισμένες.
Τασσόμαστε σαφώς ενάντια στην εκτός σχεδίου δόμηση, όπου αυτό χρειάζεται και έπειτα από επαρκή επιστημονική διερεύνηση, αναγνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες μετά τα τετελεσμένα δεκαετιών. Θεωρούμε ότι στόχος του άρθρου 14 δεν είναι απαραίτητα η κατάργησή της σε όλη την επικράτεια και προτείνουμε άμεσα (αρχικά) την αυστηρή ρύθμισή της. Φαίνεται πως στην πράξη οι παράγραφοι Β και Γ «προτίθενται» να θέσουν εκτός μάχης την παράγραφο Α και προτείνουμε την κατάργηση των Β και Γ ή τη ριζική αναδιατύπωσή τους, με σαφήνεια και χωρίς την παραπάνω «πρόθεση».
Πρέπει, σε συμφωνία με τις επιταγές στου Συντάγματος να κατευθύνουμε την κατοικία και τη δόμηση, εκεί που τα εδάφη κατά τεκμήριο υπολείπονται σε ποιότητα και παραγωγικότητα και εκεί που το περιβάλλον αντέχει καλύτερα. Επίσης τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (δρόμοι, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, αποκομιδή απορριμμάτων κλπ) δεν μπορεί να επεκτείνονται ασταμάτητα, κατατρώγοντας την ύπαιθρο, ώστε να εξυπηρετούνται ιδιοκτησίες, με χρήματα της υπόλοιπης κοινωνίας.
Κάποιος πολίτης που αγόρασε 4 στρέμματα γη σε αγροτική περιοχή και δεν μπορεί να χτίσει (λ.χ. γιατί είναι Γη Υψηλής Παραγωγικότητας κλπ) ίσως έχει δίκιο, αλλά ας πάψουμε κάποτε να υποστηρίζουμε τα κακώς κείμενα, όσο «δημοφιλή» και αν είναι! Ως κοινωνία την παρούσα συγκυρία θα πρέπει να υποστηρίξουμε και τον πολίτη που επένδυσε σε παραγωγική δραστηριότητα (θερμοκήπιο, κτηνοτροφική μονάδα, συσκευαστήριο, ή ακόμη αγροτουριστικό κατάλυμα, βιοτεχνία, εγκαταστάσεις αναψυχής κλπ) και βρέθηκε με κάποιο «τρυκ», περικυκλωμένος από βίλλες, αγροτικές αποθήκες που έγιναν σπίτια κλπ. Του στερείται σταδιακά το δικαίωμα της επέκτασης της μονάδας του ή και του εκσυγχρονισμού και εξαναγκάζεται σε μη αειφορική διαχείριση (λ.χ. περισσότερα λιπάσματα, φυτοφάρμακα, υπερεκμετάλλευση εδάφους, νερού κλπ) σε παραβάσεις, μετεγκατάσταση, ή μαρασμό.
Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, ο Ν. 2945/2001 προέβλεπε (κατακρεουργήθηκε με πρόσφατη τροπολογία που έστειλε τις επενδύσεις ΑΠΕ …αδιάβαστες!) με κάθε μεταβίβαση γεωργικής γης (εκτός Γ.Π.Σ., Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και Ζ.Ο.Ε.), βεβαίωση για το αν η γη είναι ή όχι υψηλής παραγωγικότητας. Συνεπώς αν η διάταξη είχε εφαρμοστεί, ο πολίτης θα το ήξερε κατά την αγορά του «οικοπέδου». Το γιατί δεν εφαρμόστηκε, ίσως το γνωρίζουν όσοι ψήφισαν στη Βουλή τη συγκεκριμένη τροπολογία!
Τέλος, εκφράζουμε την άποψη πως η Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, όπως αυτή ορίζεται με τα κριτήρια της επιστήμης, της νομοθεσίας και της Νομολογίας του ΣτΕ, οφείλει να προστατευτεί, όπου αυτή και αν βρίσκεται, χωρίς άλλα πολιτικά «τρυκ». Είναι καιρός να σταματήσει η αδηφάγα επέλαση προς την ύπαιθρο, μετά την ασφυκτική υποβάθμιση των πόλεών μας, στις οποίες συχνά καθρεπτίζεται μια φαντασμένη κοινωνία! Ίσως η λύση να βρίσκεται στις πόλεις μας.
Για την Π.Ε.Π.
Η Διαχειριστική Επιτροπή
Έχετε εντοπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα των ΖΟΕ; Πως πάτε λοιπόν να δημιουργήσετε και ΠΕΠ επιπλέον; Για παράδειγμα αν ο αγρότης που έχει την εκμετάλλευση του αγροτεμαχίου κτίσει ένα σπίτι θα του απαγορεύσετε να το πουλήσει αργότερα σε έναν μη αγρότη ;
Τι προχειρότητα είναι αυτή;
ΑΙΣΧΟΣ!!!! ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ Ή ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΙΣΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ? ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑΧΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ? ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ? ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ? Η ΛΕΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ
Τι σχολιο να κανεις για ενα Π.Δ. που ειναι τοσο καταφανως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ?Το μονο που εχω να πω ειναι
Με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο τώρα είναι σε διαβούλεση, θα παγώσει η οποιαδήποτε αγορά αγροτεμαχίων και η οικοδομική δραστηριότητα, αρχικά μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και στη συνέχεια μέχρι να οριστούν οι ζώνες που περιγράφονται σε αυτό. Οι νόμοι ως γνωστόν ψηφίζονται γρήγορα, αλλά εφαρμόζονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που θα έχει τεράστια αντίδραση από τους πολίτες αλλά και την τοπική αυτοδοίκηση. Άρα για πολλά χρόνια η αβεβαιότητα που θα επικρατήσει θα νεκρώσει τις αγοροπωλησίες και την οικοδομική δραστηριότητα, κάτι το οποίο ξεκίνησε εν αναμονή του νομοσχεδίου. Για άλλη μια φορά ΜΠΡΑΒΟ στους εμπνευστές του. Ένα ακόμη βραβείο, όπως αυτό για τον αντικαπνιστικό νόμο που πήρε ο Πρωθυπουργός μας, περιμένει και εσάς.
Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος (και ειδικά το άρθρο 14) είναι προφανές ότι εκπορεύεται από πονηρούς σκοπούς. Κύριοι, ο ελληνικός λαός έχει σταματήσει να τρώει το κουτόχορτο που τον ταϊζατε τόσα χρόνια. Φαίνεται πως εσείς δεν έχετε καταλάβει ακόμη τι συμβαίνει γύρω σας και ζείτε σ’ έναν δικό σας κόσμο.
Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στοχεύει να ερημώσει την ελληνική ύπαιθρο και να κάνει απέραντες εκτάσεις βορά στις ορέξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων (ελληνικών και ξένων), εξαθλιώνοντας παράλληλα οικονομικά τη μεσαία τάξη των Ελλήνων.
Πρόκειται για διάταξη, που παραβιάζει,εκτός του Ελληνικού Συντάγματος, και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς στερεί από τους πολίτες μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, δια του εξευτελισμού της τιμής της ιδιοκτησίας τους. Πολλές παράγραφοι περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου 2012-2015, αλλά αφορούν τα δημόσια ακίνητα κι όχι την ιδιωτική περιουσία.
Θεωρώ βέβαιο ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα της χώρας μας.
Καλό θα είναι να το αποσύρετε, ακόμα κι από τη διαβούλευση, διότι εκτίθεστε δραματικά.
[…] όλα έχουν τελικά έχουν τη λογική του FAST FOOD…
-Π.Δ. πλήρους απαξίωσης (εσωτερικής υποτίμησης)της εκτός σχεδίου γης, -Απόκτηση αντί πινακίου φακής μεγάλων (υποτιμημένων πλέον) εκτάσεων,
-Τροποποίηση του Π.Δ.,
και μετά οι ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ και σύγχρονοι ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ πάνε ΤΑΜΕΙΟ να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους
οι κόποι και οι θυσίες εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών στα σκουπίδια, οι έννοιες χρηστή διοίκηση, δεδικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος…άγνωστες για σας
[…]
Το Π.Δ. ισοπεδώνει τον ήδη ισοπεδωμένο Έλληνα…
Αν ένα ζευγάρι μισθωτών έχει αγοράσει με δάνειο ένα οικόπεδο 4 περίπου στρ. εκτός σχεδίου, με σκοπό να επενδύσει κάπου τις οικονομίες του (που τις έχει αποκτήσει ΜΟΝΟ με τίμιο τρόπο) και για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον τα παιδιά του(γιατί οι ίδιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν τώρα), δείτε τι έπαθε:
1. Τον τελευταίο χρόνο ο μισθός του έχει μειωθεί κατακόρυφα και με δυσκολία καταφέρνει να πληρώσει τη δόση του δανείου που την καθόρισε βασιζόμενο στα έσοδα των προηγούμενων ετών. (Είναι κατάντια επιστήμονες ΠΕ να ζητιανεύουν από τους γονείς τους για να πληρώσουν το δάνειο).
2. Έρχεται ένα Π.Δ. (ούτε καν νόμος) – ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ- να απαξιώσει αυτό που με τόσο κόπο απέκτησε το ζευγάρι και να πει ότι τα παιδιά του δεν μπορούν να χτίσουν κατοικία στο οικόπεδό τους!!!
Ας μας πουν οι αρμόδιοι αυτό πώς μπορεί να ονομαστεί; Και γιατί αυτό το Π.Δ. ήρθε για διαβούλευση μέσα στο διάστημα των γιορτών και ενώ τα ΜΜΕ σιωπούν;
Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχουν μαζικές αντιδράσεις, ενώ πέρισυ με το νομοσχέδιο της κας Μπιρμίλη είχε γίνει επανάσταση.Γιατί δεν έρχεται η απαγόρευση δόμησης κατοικίας στις εκτός σχεδίου περιοχές, ΩΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ώστε οι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να κριθούν αναλόγως από το λαό; Θίγονται πολλές ελληνικές οικογένειες.
Ο κάθε Έλληνας σε όλη την επικράτεια φτάνει με αυτή την απαγόρευση στο έσχατο σημείο της οικονομικής του αντοχής.
Ήρθε η ώρα να κοιτάξετε και λίγο χαμηλά. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ο Έλληνας άλλα χτυπήματα. Χτυπήστε εκεί που πρέπει!!!
Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης
χαριστική βολή για την οικονομία της χώρας
Ανάλυση για το νέο Π.Δ. στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://librodoro.blogspot.com/2012/01/blog-post_11.html
Κι εγώ με την σειρά μου πιστεύω πως το άρθρο κινείται σε απόλυτα σύγχρονη, σωστή, τεκμηριωμένη και λογική κατεύθυνση. Κι αυτή η κατεύθυνση ΔΕΝ είναι άλλη από αυτή της απαξίωσης της Ελληνικής γης, της σύνθλιψης της ελπίδας των νέων για το «αύριο» και της επιβολής μέτρων, νόμων και διαταγμάτων στον ανήμπορο να αντιδράσει Έλληνα πολίτη… Ανήμπορο???….
Σχετικά με το άρθρο 14 του ΠΔ, έχω να επισημάνω τα παρακάτω:
1. Θα δημιουργήσει μια νέα γενιά αυθαιρέτων, καθώς οι ανάγκες
στέγασης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που σήμερα καλύπτονται
από τα σχέδια πόλης.
2. Θα προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών γης στα εντός σχεδίου
οικόπεδα, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών αγοράς κατοικίας.
3. Απαξιώνει την περιουσία πολιτών που αγόρασαν ακριβά 4 στρέμματα
εκτός σχεδίου για την ανέγερση κατοικίας.
4. Δεν καταλαβαίνω πως 200μ2 επιτρεπόμενη δόμηση στα 4000μ2 (ποσοστό
κάλυψης 5%) επιβαρύνει το περιβάλλον και δεν επιβαρύνεται από
όλες τις άλλες χρήσεις που περιγράφονται στο άρθρο.
5. Αντί του άρθρου 14, θα ήταν προτιμότερο η δημιουργία κινήτρων για
συννένωση γειτονικών οικοπέδων με σκοπό την δημιουργία
οικοδομικών συνεταιρισμών. Με αυτόν τον τρόπο: α) θα αποκτούσε
υπεραξία η περιουσία των πολιτών, χωρίς όμως αυτό να έχει
επιπτώσεις στο κόστος αγοράς κατοικίας β) θα δινόταν διέξοδο στην
πτώση της οικοδομική δραστηριότητας (120 επαγγέλματα ασχολούνται
με την οικοδομή) β) θα υπήρχε εκτόνωση των πληθυσμών των πόλεων,
που σήμερα ασφυκτιούν, περιμετρικά αυτών, με θετικά αποτελέσματα
στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ, ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 10-1-2012, ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΠΑΛΟΙΦΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 14 ΑΠΟ ΤΟ Π.Δ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΔΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.
ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥΣ.
ΕΥΓΕ. ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ. ΟΛΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, ΑΛΛΑ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ ΧΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΘΑ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΒΙΛΛΕΣ ΧΩΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ, ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ,ΣΤΗ ΒΥΤΙΝΑ ΗΤΑΝ ΟΛΕΣ ΠΡΩΗΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ (ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ)ΚΑΙ ΟΙ (ΔΗΘΕΝ) ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΓΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ. ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΟΙΞΑΝ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ, ΕΦΕΡΑΝ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ Η ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ; ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΑΠ’ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ Σ’ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΟΙΚΙΣΜΟ. ΕΓΩ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΩ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΣΑΝ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΟΣΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.
ΣΕ ΠΑΡΑΘΑΛΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ. ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΩΛΗΤΕΣ ΓΗΣ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ.
ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ (ΑΓΡΟΤΙΚΗ,ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ) ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΤΙΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ. ΑΥΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.
Κύριοι επιτρέψτε μου : ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ…!!!
ΑΝΤΙ να προχωρήσετε εσπευσμένα σε : χρημοτοδότηση για ολοκλήρωση των εκατοντάδων μή κυρωμένων σχεδίων πόλης ανα την χώρα, επέκταση των υπαρχόντων ασφυκτικών ορίων των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων τα οποία 30άρησαν στην πλειοψηφία τους, χρηματοδότηση πολοεδομικού σχεδιασμού και υποδομών στις περιοχές που υπάρχει (καλώς ή κακώς) έντονο οικιστικό ενδιαφέρον, γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό καταρχήν για τις οχλούσες και ρυπαίνουσες επαγγελματικές χρήσεις και μόνο, μείωση του απίστευτου κόστους των οικοδομικών αδειών με ταυτόχρονη εκλογίκευση των απαιτούμενων μελετών (βλ.»ενεργειακούς μαϊντανούς»), μέιωση των εκατοντάδων φόρων που εποιβάλλονται σε κάθε είδους οικοδόμημα κλπ κλπ….. Αντί λοιπόν για όλα τα παραπάνω, έχετε παρασυρθεί τα δύο τελευταία χρόνια σε μία άνεϋ προηγουμένου ΟΙΚΟΛΑΓΝΙΑ & ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ δίχως πλάνο, δίχως εύλογη χρονική σειρά των ενεργειών σας, δίχως στοιχειώδη ευαισθησία προς τον έλληνα πολίτη και την ιδιοκτησία του, δίχως να λαμβανετε υπόψην σας την ελληνική επαρχία αλλά νομοθετώντας με κριτήριο τον Νομό Αττικής…!!!
Κύριοι επιτρέψτε μου : «ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ…»
Λειτουργείτε εντελώς σπασμωδικά, βιαστικά και μου θυμίζετε έναν πελάτη που είχα παλαιότερα, ο οποίος πρίν καν θεμελιώσει την μελλοντική του κατοικία προέτρεχε και έκανε παραγγελίες για τις κουρτίνες… Προς τι τόση πρεμούρα???? μέχρι και ορθρογραφικά λάθη υπάρχουν στα ΦΕΚ a la cart που δημοσιεύονται εν μία νυκτι… Διατυμπανίζετε επίσης την μείωση της πολεοδομικής γραφειοκρατίας-νομοθεσίας και ταυτόχρονα για κάθε ΦΕΚ που διαβάζουμε απαιτούνται τουλάχιστον 50 εγκυκλίοι (ή χαζοηλίθιες ερωταπαντήσεις τελοσπάντων) με ερμηνεία σε βάθος μηνών για να «βγάλουμε άκρη»… ΕΛΕΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…
Υ.Γ. (παρακαλώ να μή λογοκριθεί διότι έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο): Δεν ξέρω άν έχετε διανοηθεί ότι δεν νομιμοποιείσθε καν να υλοποιείται τέτοιες «κοσμογονικές» αλλαγές στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας έκατομμυρίων συμπολιτών μας, και αυτό διότι είστε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία μάλιστα δεν προέκυψε από δημοκρατικές διαδικασίες.
ΘΑ ΟΦΕΙΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΙΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ…
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗ ΑΠΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΑ ΣΕ ΞΕΦΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ! ΜΑΛΛΟΝ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ!! ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ? ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΤΟΥ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ? ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΟΣΟ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ» ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ! ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ? ΤΟΣΗ ΣΠΟΥΔΗ???
Η προώθηση του παρόντος ΠΔ είναι ενέργεια πραξικοπηματική και εκτός των αρμοδιοτήτων της παρούσας κυβέρνησης. Σχετικά με το δικαίωμα δόμησης αποφάνθηκε η βουλή των Ελλήνων στην αντίστοιχη προσπάθεια της κ. Μπιρμπίλη. Γιατί τώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης και κυβερνητικής αστάθειας επαναφέρεται το θέμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και μάλιστα παρακάμπτοντας τη Βουλή; Το θεωρείτε αυτό δημοκρατία;
Καλό θα ήταν κ. Υπουργέ να ρωτήσετε τους αγρότες που έχουν γη που σήμερα έχει οικοπεδική αξία αν μπορούν να ζήσουν από την αγροτική εκμετάλλευση της γης τους και αν βρήτε έστω και έναν τότε προχωρήστε το Π.Δ. Εκτός αν θέλετε μηδενίζοντας την αξία της γης τους να τους κάνετε εργάτες των 500 ευρώ στις μεγάλες πόλεις. Επίσης θα πρέπει να μας αποδείξει κάποιος πως βλάπτει το περιβάλλον μια κατοικία εκτός σχεδίου και να μας πει γιατί εγώ που δεν είμαι αγρότης δεν μπορώ να έχω ένα σπίτι στο χωριό μου με κήπο, με δέντρα και με κότες και θα πρέπει να ζω εντός οικισμού δίπλα η πάνω από κάποιον άλλο. Εκτός αν θέλετε να μηδενίσετε την αξία της γης για να την αγοράσουν οι φίλοι σας Γερμανοί επενδυτές για να κάνουν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο η τον αέρα. Φυσικά και εγώ θα ήθελα να υπάρχει μια τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση για να είναι ξεκάθαρες οι χρήσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου που σίγουρα δεν θα έρθει από την καλλιέργεια της γης σε μικρές ιδιοκτησίες των 10 η 20 στρεμμάτων αλλά από την κατασκευή εξοχικής κατοικίας, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών μικρής όχλησης, από την γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεων αρκετά μεγάλων που θα μπορούν να συντηρήσουν τουλάχιστον μια οικογένεια (όχι όμως να τους δεσμεύεται να είναι αγρότες και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την γη τους αν αυτή έχει οικοπεδική αξία), από την κτηνοτροφία σε εκτάσεις απομακρυσμένες από τις περιοχές που έχουν ενδιαφέρων κατοικίας ή τουρισμού και φυσικά από την κατασκευή μονάδων τυποποίησης και διάθεσης των αγροτικών προιόντων. Τέλος θέλω να επισημάνω ότι όσα πολλά κτίρια και να κατασκευασθούν εκτός σχεδίου η συνολική κάλυψη τους δεν νομίζω να περάσει ποτέ το δυο της εκατό της συνολικής εκτός σχεδίου επιφάνειας της χώρας.
Εντελώς απαράδεκτο το άρθρο 14 του Π.Δ., αφού με λίγες λέξεις που παραθέτει ο συντάκτης του, στην ουσία καταργεί το δικαίωμα δόμησης κατοικίας (κύριας, εξοχικής ή παραθεριστικής) σε εκτός σχεδίου έκταση που σήμερα είναι οικοδομήσιμη με τους κανόνες που ισχύουν.
Το πλήγμα στην περιουσία της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι άμεσο και σημαντικό, αφού απαξιώνει τη γη, που είτε μας κληροδότησαν οι γονείς μας, είτε αγοράσαμε σε καλούς καιρούς και μάλιστα σε υψηλές τιμές ,με σκοπό να κάνουμε ένα σπίτι στο τόπο καταγωγής μας ή αλλού ,είτε για μας ,είτε για τα παιδιά μας.
Το πλήγμα αυτό κατά της περιουσίας είναι και ξαφνικό, αφού είναι ακαριαίο, μιας και δεν προβλέπεται στο Π.Δ καμμιά μεταβατική διάταξη που να προστατεύει τους τωρινούς ιδιοκτήτες. Είναι σχεδόν αδύνατο η μέση ελληνική οικογένεια να μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό που χρειάζεται για να βγάλει την οικοδομική άδεια με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες μείωσης εισοδημάτων, ανεργίας ή απειλή ανεργίας, λαίλαπας φόρων πάσης φύσεως, ειδικών τελών και εισφορών, εφεδρείες, απολύσεις κλπ.
Εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος που επιχειρείται να περάσει αυτή η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης δηλαδή, σε ένα άρθρο, ενός Προεδρικού Διατάγματος και όχι σε ένα νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση ανοικτά στη Βουλή (επιτροπές και ολομέλειά της) ώστε με παρρησία όλα τα κόμματα και οι βουλευτές να τοποθετηθούν ανάλογα, αν θέλουν να συμπράξουν ή όχι στην απαξίωση της περιουσίας των Ελλήνων Πολιτών.
Φυσικά μπορεί να πει κανείς ότι σε διαβούλευση είναι και το Π.Δ. , πλην όμως η επικαιρότητα με τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες (φόρους, μειώσεις μισθών, συντάξεων εφεδρείες, ανεργία, μείωση ή κατάργηση δώρων επιδόματος και αδείας ) μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες των πολιτών, σε σημείο που ακόμη και ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων εκτός σχεδίου να μην έχουν πάρει χαμπάρι τι επιχειρείται σε βάρος τους.
Επιπλέον τα κόμματα και οι πολιτικοί καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν ασχολούνται με το θέμα αφού τα παραπάνω μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους, όπως και η εξέλιξη του PSI, η νέα δανειακή σύμβαση, ο χρόνος των εκλογών και οι εξελίξεις στα κόμματα (κυρίως στο ΠΑΣΟΚ).
Αν είχε κατατεθεί με νομοσχέδιο, θα είχε αντιμετωπισθεί άραγε έτσι αδιάφορα;
Δεν νοείται ως ανάπτυξη ,η αποθάρρυνση π.χ. κάποιου ξένου υπηκόου να αγοράσει μια έκταση 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου στην ελληνική ύπαιθρο και να επενδύσει στην κατασκευή μιας παραθεριστικής κατοικίας .Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί ανάπτυξη, η αναδιανομή του πλούτου της γης και της κτηματικής περιουσίας των πολιτών, υπέρ κάποιων οικονομικών μεγάλων συμφερόντων που θα πέσουν -μετά τις διατάξεις του άρθρου 14, αν περάσουν ως έχουν- πάνω στη γη, την απαξιωμένη πλέον και άχρηστη, αγοράζοντας την αντί πινακίου φακής.
Συμπερασματικά, πρέπει η απαγόρευση δόμησης κατοικίας σε εκτός σχεδίου εκτάσεις να απαλειφθεί από το Π.Δ, αφού απαξιώνονται και αχρηστεύονται οι περιουσίες της πλειοψηφίας των Ελλήνων Πολιτών.
To πραγματικό »οικολογικό» πρόβλημα της χώρας
Το πρόβλημα στην χώρα δεν είναι ότι δεν έχουμε »οικολογική» συνείδηση ή ότι δεν έχουμε »οικολογική» πολιτική.
Το πρόβλημα στην χώρα είναι ότι στο »Πολιτικοοικονομικό οικοσύστημα» έχουν εισβάλει παρασιτικά alien species που το ωθούν στην κατάρρευση.
Ως γνωστόν τα alien species εισβάλουν σε ένα οικοσύστημα σε περιόδους διαταραχών και εγκαθιδρύονται έναντι των »ενδημικών ειδών» μεταβάλλοντας την καταλληλότητα του ενδιαιτήματος.
Τα τελευταία χρόνια στην χώρα έχει εισβάλει σαρώνοντας τα πάντα στο πέρας του, το αδηφάγο είδος Pseudoekologicus antidrasticae, το οποίο εκμεταλλεύεται το οικοσύστημα του ενδημικού Ecologicus anaptixae με το οποίο φαινομενικα ομοιάζει.
To αδηφάγο αυτό είδος γίνεται δύσκολα αντιληπτό αρχικά καθώς είναι καλά καμουφλαρισμένο, όσο αναπτύσεται ωστόσο εξαπλώνεται και σε άλλα ενδιαιτήματα.
Ήδη στην χώρα τα είδη Economicus anaptixae, Paragogicus aiforius, Ergasius kalomisthiae, Democracius antiprosopeuticae κλπ τείνουν προς εξαφάνιση,
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις των καταστροφών που -με την ύπουλη συμπεριφορά του- προκαλεί το Pseudoekologicus antidrasticae μαζί με το συγγενή του Pseudoekologicus dimagogicae μπορούμε να δούμε εδώ
http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/01/o-epilektikos-antikapitalismos-ths-neoaristeras.html /
http://liberalcreta.pblogs.gr/tags/mpompolas-gr.html/
http://liberalcreta.pblogs.gr/tags/gipedo-botanikoy-gr.htm/
Παράλληλα στην κατάρρευση συμβάλουν και μία σειρά άλλων παρασιτικών alien species, που δευτερογενώς εισβάλουν στο οικοσύστημα, όπως
Anergius bombae, Neoaristerius listricus, Xreokopius kontosimonae, Fasisticus antidrasticae, Grafiokratius parasiticae, Tileorasius apoxavnae, Ntavatzoepixeirimatikus kratikoxrhmatofagae και Politikandrikelus dosilogae
Όπως αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα του »Πολιτικοοικονομικου» οικοσυστήματος απαιτεί την καταπολέμηση των παρασιτικών ειδών που το καταστρέφουν καθημερινά.
Ένας »οικολογικός» τρόπος αντιμετώπισης όλων των παραπάνω παρασίτων είναι η ανάπτυξη του ενδογενούς Οrthologicus sp. το οποίο θα μειώσει τον αριθμό των alien species και θα δώσει την δυνατότητα στο οικοσύστημα να επανέλθει…
Είμαι 100% σύμφωνος με την προσπάθεια τακτοποίησης των χρήσεων γης και της προστασίας του περιβάλλοντος και 100% αντίθετος με την άμεση κατάργηση της κατοικίας στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να περιοριστεί και να ελαχιστοποιηθεί και αυτό είναι αναμφίβολα ένα αίτημα του τεχνικού κόσμου εδώ και δεκαετίες. Αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά (σε βάθος 7ετίας είχε προτείνει το ΤΕΕ, στην διαβούλευση για το Εθνικό Χωροταξικό πριν 4 χρόνια) και αφού πρώτα εκπληρωθούν ορισμένες βασικές προυποθέσεις. Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων έχουν πακτωθεί στα συρτάρια των γραφείων του Υπουργείου εδώ και δεκαετίες ενώ η σύνταξη του Δασολογίου και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι ανέκδοτα πάντα επίκαιρα. Χωρίς την παροχή φθηνής πολεοδομημένης γης , το ΠΔ είναι το σκληρότερο και μαζικότερο από τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί και εκμηδενίζει την αξία της ακίνητης περιουσίας του Έλληνα. Στον εξωαστικό χώρο απαιτείται ζωνοποίηση χρήσεων και πιστεύω ότι δε θα βρεθεί κανείς να διαφωνεί με αυτό. Πρέπει το ΠΔ να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στα ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ για το σχεδιασμό κάθε περιοχής και όχι να απαγορεύει την έκδοση αδειών κατοικίας. Πριν να είναι αργά, πρέπει να γίνει η διόρθωση που αφορά στην κατοικία διαφορετικά μια κυβέρνηση και ένας υπουργός με συγκεκριμένο και βραχυπρόθεσμο ρόλο θα χαρακτηριστούν προδότες και θα κατηγορηθούν για το μελλοντικό ξεπούλημα της γης των Ελλήνων.
Επί των ημερών του κ. Σουφλια , σε μια συνέντευξη μου στο ΣΚΑΙ είχα δηλώσει οτι αυτό το υπουργείο ,(εάν εξαιρέσει κανείς την παρουσία Μάνου +Τρίτση )είναι διαχρονικά άτυχο .
Η έννοια χωροταξία είναι παρεξηγημένη και καταστρατηγημένη.
Πως μπορεί κανείς να ορίζει γενικές χρήσεις γής ανευ αλληλεξαρτησης με χωροταξικές μελέτες , όπου τα σχοαπ ,μοαπ ! , γπς , ζοε…. και όλα αυτά τα δύσχρηστα πολεοδομικά εργαλεία αλληλοσυγκρούονται και αυτοαναιρούνται ;
Πως μπορεί κανείςνα μιλάει για απαγόρευση της δόμησης στην εκτός
σχεδίου περιοχή όταν παράλληλα η ίδια γη διδεται βορρά στην μαζική hotelκατοικία ;
Πως μπορεί κανείς να αφαιρεί από έναν Έλληνα ή διεθνη πολίτη το δικαίωμα δόμησης που η ιδια ελληνικη πολιτεία αυτό το δικαίωμα του το φορολόγησε,αφήνοντάς τον να συντάσσει έγκυρα συμβόλαια ;
Στα υποανάπτυκτα (??) κράτη η κατοχυρωση των δεδομενων δομησης εξασφαλιζεται για μια διαρκεια πλέον της δεκαετίας από την υπογραφή συμβολαίου,στην δε Ελλάδα η αναξιοπιστία των αποφασιζοντων
έγινε συνηθες σπόρ.
Πως μπορεί κανείς να επενδύσει ή απλά να ζήσει σε μία χώρα όπου όλα
αναιρούνται ανάλογα με τις επιθυμίες των κρατούντων ;
Πως μπορεί κανείς να προσδίδει επιστημονική ,οικολογική έννοια σε νομοσχέδια σκούπα.
Κύριοι συνάδελφοι μην οδηγείσθε σε αδιέξοδα, δεχόμαστε ότι έχετε
καλές προθέσεις,συμφωνούμε ότι κατι δεν πάει καλά στην εκτός σχεδίου δόμηση (μήπως αλλού πάμε καλά;) αλλά με αυτόν τον τρόπο θεώρησης
μόνον τα αντίθετα αποτελέσματα επιτελούνται.
Παράδειγμα ,στο νησί της Πάρου από το 1993 ο ΣΔ για ξενοδοχεία είναι 0,08 αντι του 0,20.Γνωρίζετε το αποτέλεσμα; Το νησί εχει γεμίσει όλων των ειδών rooms to let!!και κανενα
Ξενοδοχειο καλων προδιαγραφων .
Η υποβάθμιση σε πληρη αναπτυξη !!!
Προχωρείστε άμεσα στην ολοκλήρωση των τελματωμένων χωροταξικών μελετών, επινοείστε εύχρηστα εργαλεία πολεοδόμικης ρυθμισης οικισμών,και κυριως κατοχυρώστε την πολεοδομική και φορολογική ‘’ειρήνη’’ στους πολίτες και επενδυτές
και κυρίως,
σταματήστε τα επικίνδυνα πειράματα, η χώρα μας δεν έχει άλλες αντοχές .
Ευχαριστώ,
Γιώργος Ευριπιώτης
Αρχιτέκτων Πολεοδομος Χωροτάκτης
Συγχαρητήρια !!! Βρήκατε τρόπο για να ενισχύσετε οικονομικά τη χειμάζουσα αγροτιά… θα βγάζουν άδεια και μετά θα πουλάνε το ακίνητο κομπλέ!!!!
ΤΟ Π.Δ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΑ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ 500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ.
Όταν λέμε ότι ‘’στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους…’’ αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε ή να ελαττώσουμε την επιφάνεια δόμησης; Προστασία του περιβάλλοντος είναι δηλαδή το να περιορίσω την χρήση ώστε να ρυπαίνω λιγότερο ή να μην κάνω καθόλου αυτή την χρήση ;
Νομίζω ότι ο παραλογισμός μας έπληξε πάλι. Παρόλο που ζούμε στην εποχή της εξέλιξης νομοθετούμε αναχρονιστικά.
Από την μία φτιάχνουμε τα εργαλεία και κανόνες ,για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τις κτιριακές εγκαταστάσεις μας και από την άλλη κάνουμε βήματα πίσω και λέμε ότι όλες οι εγκαταστάσεις ακόμα και η κατοικία ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Μπορούμε να βάλουμε επιπλέων περιορισμούς στο είδος των εγκαταστάσεων, οι οποίες να εξασφαλίζουν μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος , χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο οικονομικό κόστος και αυτό να είναι εφικτό με τους ελέγχους σε όλα τα στάδια που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνονται σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειας.
Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν μορφολογικά πρότυπα για παραδοσιακούς οικισμούς. Γιατί αυτή η κίνηση να μην επεκταθεί σε όλα τα νέα ΓΠΣ όλων των οικισμών; Γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι ο οποιοσδήποτε κτιριακός όγκος , μπορεί κάτω από κάποιες αισθητικές έστω προϋποθέσεις να αποτελεί και αυτός ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ιδέες μπορεί να υπάρχουν πολλές .
Άρθρο 14. α) παρ.Α. Η πρόβλεψη «κατοικίας για τον απασχολούμενο» κρίνεται προβληματική καθώς μπορεί να συντελέσει στη διαιώνιση του φαινομένου μετατροπής των γεωργικών εκτάσεων σε «αγροικίες», με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και το περιβάλλον.
Ο περιορισμός «οι υπ. αρ. 11 και 12 χρήσεις επιτρέπονται… στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση» (σημειώνεται ότι αρ. 12 δεν υπάρχει) πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Είναι μάλιστα αναγκαίο να διορθωθεί ώστε να επιτρέπονται όχι χρήσεις οι οποίες «δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας…» αλλά μόνο όσες ρητά προβλέπονται από αυτό.
β) παρ.Β. Ο χαρακτήρας και η επιδιωκόμενη βασική πολεοδομική λειτουργία στις «Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών» παραμένουν θολά και ασαφή και απαιτείται να συγκεκριμενοποιηθεί ρητά το τί εξυπηρετούν. Πέραν αυτού θα πρέπει να τεθεί ποσοστό συνολικής κατάληψης εδάφους της ζώνης, ή άλλα κριτήρια περιορισμού του αριθμού των κατά περίπτωση επιτρεπόμενων ιδιαίτερων χρήσεων και της συνολικής πυκνότητας αυτών. Άλλως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιφάσκουν. Είναι αδύνατον να «διατηρείται η φυσική χρήση του εδάφους» με το εύρος των χρήσεων που μπορούν να εγκατασταθούν στις περιοχές. Επίσης φαντάζει περίεργη και μη κατανοητή η προβλεπόμενη δυνατότητα εξομοίωσης των ζωνών αυτών με τις «περιοχές ειδικής προστασίας».
γ) παρ. Γ. Εγκαινιάζεται νέος όρος με τις νεοεισαγόμενες «Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων». Ουσιαστικά μετατρέπονται οι υπόψη ζώνες σε υποβαθμισμένες, περιθωριακές ζώνες γενικής κατοικίας, χωρίς να υπάρχει πλήρης σχεδιασμός, και να τηρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για αυτές, ενώ οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι ετερόκλητες (λίγο απ΄όλα). Το κυρίαρχο πρόβλημα βέβαια δεν έγκειται στο νεολογισμό, ούτε στο ευρύ φάσμα χρήσεων, αλλά στον προορισμό και το περιεχόμενο των ζωνών. Δεν διευκρινίζεται εάν οι ζώνες πολεοδομούνται ή όχι. Από το σύνολο της διατύπωσης συνάγεται πως πρόκειται για περιοχές εκτός σχεδίου. Όμως οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι πολλές και ποικίλες και δεν περιορίζονται σ΄αυτές που, λόγω της φύσεώς τους, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ζώνες εκτός σχεδίου (π.χ ελικοδρόμια, σταθμοί ΜΜΕ, θερμοκήπια,..). Άραγε τί επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ; Την τόνωση της εκτός σχεδίου δόμησης; Τη δημιουργία, κοντά στους οικισμούς, νέων πολυλειτουργικών ζωνών, με περιορισμένη στο ελάχιστο χρήση κατοικίας, που το βράδυ νεκρώνονται; Με ποιά μέριμνα άραγε για συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής; Εκτός και αν η πολιτική αναπλάσεων, η αξιοποίηση του πολεοδομημένου χώρου, η επανένταξη στις λειτουργίες της πόλης του υφιστάμενου εγκαταλελειμμένου κτιριακού δυναμικού εγκαταλείπονται. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση χρήζει επανεξέτασης.
Άρθρο 14. α) παρ.Α. Η πρόβλεψη «κατοικίας για τον απασχολούμενο» κρίνεται προβληματική καθώς μπορεί να συντελέσει στη διαιώνιση του φαινομένου μετατροπής των γεωργικών εκτάσεων σε «αγροικίες», με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και το περιβάλλον.
Ο περιορισμός «οι υπ. αρ. 11 και 12 χρήσεις επιτρέπονται… στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση» (σημειώνεται ότι αρ. 12 δεν υπάρχει) πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Είναι μάλιστα αναγκαίο να διορθωθεί ώστε να επιτρέπονται όχι χρήσεις οι οποίες «δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας…» αλλά μόνο όσες ρητά προβλέπονται από αυτό.