Εντός των ορίων των καθοριζομένων με το άρθρο 2 του παρόντος, ορίζονται ζώνες προστασίας, όπως φαίνονται με τις ενδείξεις Α, Β, Γ, Δ1 και Δ2 και Ε στα διαγράμματα του άρθρου 2 και καθορίζονται κατά ζώνη χρήσεις γης ως εξής:
Ζώνη Α – Απόλυτη προστασία της φύσης και μνημείων
Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, με στόχο την απόλυτη προστασία των οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και την οικολογικά συμβατή ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, γεωλογικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του Υμηττού.
Στη Ζώνη Α επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως ιδίως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών.
Η οργάνωση της Ζώνης Α, οι πορείες των πεζών, τα σημεία υπαίθριας αναψυχής, οι θέσεις θέας και παρατήρησης της ορνιθοπανίδας, ο τρόπος ανάδειξης των αξιόλογων φυσικών και ιστορικών στοιχείων, οι είσοδοι στη ζώνη, η οργάνωση των πυλών εισόδου και ο τρόπος σύνδεσής τους με τον αστικό ιστό, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η απόφαση αυτή εκδίδεται μετά από ειδική μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας και σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και των οικείων δασικών υπηρεσιών.
Εντός της Ζώνης Α απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Επίσης απαγορεύεται η παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων κατά κυριότητα και κατά χρήση. Για τα υπάρχοντα μνημεία και νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, επιτρέπεται η διενέργεια επισκευαστικών εργασιών, χωρίς καμία οικοδομική επέκταση.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών α) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και β) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζεται η χωροθέτηση των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών, με στρατηγική κατεύθυνση την απομάκρυνσή τους.
Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας
Καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής. Εντός της ζώνης αυτής επιτρέπεται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών και βιοκλιματικών εγκαταστάσεων εκπαίδευσης, κατά τις διατάξεις του ν. 3661/2008, και η δημιουργία χώρων υπαίθριας αναψυχής, με τους όρους που προβλέπονται στη συνέχεια.
Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας για τη χρήση της εκπαίδευσης ορίζονται τα 40 στρέμματα. Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,2 και το ποσοστό κάλυψης σε 15%.
Μέγιστο εμβαδόν γεωργικής αποθήκης, ανά αγροτική εκμετάλλευση ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων, καθορίζονται τα 40 τ.μ. συνολικά.
Εντός των ορίων της Ζώνης Β στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού, επιτρέπεται η δημιουργία ενός (1) βιοκλιματικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανά δήμο, με τους εξής όρους:
* Μέγιστη επιφάνεια: 150 τ.μ. σε οικόπεδο ελάχιστης έκτασης 10 στρ.
* Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος: 3,5 μέτρα
* Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι δυνατή η κατασκευή στέγης με κεραμίδια, το ύψος της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα δύο (2) μέτρα.
Οι μελέτες κατασκευής και ο κανονισμός λειτουργίας των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εγκρίνονται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας και η λειτουργία τους εποπτεύεται από τον φορέα της παρ. 1 του αρ. 4 του παρόντος.
Για τις εντός της Ζώνης Β νομίμως προϋφιστάμενες του παρόντος εγκαταστάσεις, των οποίων η χρήση δεν περιλαμβάνεται στο παρόν, επιτρέπεται η διενέργεια εργασιών επισκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται χωρίς αύξηση της δομημένης επιφάνειας και του όγκου, χωρίς επέκταση της επιφάνειας εκμετάλλευσης και χωρίς συνεπαγόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης οικοδομικών αδειών για τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων με κοινή απόφαση των Υπουργών α) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και β) Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 της ΚΥΑ Η.Π. 11014/703/Φ104/2003 των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΕσΔΔΑ και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (ΦΕΚ Β΄ 332).
Η διαμόρφωση χώρων υπαίθριας αναψυχής, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα της έκτασης, διέπεται από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 66102/970 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995). Από τα επιτρεπόμενα έργα και εργασίες της ανωτέρω απόφασης, εξαιρούνται οι περιπτώσεις 9 και 15.
Η αρτιότητα των γηπέδων που εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας ζώνης ή τέμνονται από το όριο προστασίας, υπολογίζεται στο σύνολο της επιφανείας τους, οι κτιριακές όμως εγκαταστάσεις κατασκευάζονται σε εκείνο το τμήμα, στο οποίο επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων, σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν για το συγκεκριμένο τμήμα.
Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας
Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Εντός της ζώνης Γ επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 40 τ.μ ανά αγροτική εκμετάλλευση ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων.
Ζώνη Δ – Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων.
Η Ζώνη Δ καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού όγκου με την πόλη και κοινόχρηστος χώρος αναψυχής, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Δ1) και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (Δ2). Η Ζώνη Δ συγκροτείται από τμήματα που περιλαμβάνονται στα όρια της Ζώνης Β του π.δ. 544/78 του όρους Υμηττού.
Η οικολογική διαχείριση και επίβλεψη της κατάστασης προστασίας της Ζώνης Δ, ανατίθεται σε φορέα, ο οποίος συνιστάται με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 2742/1999. Έως τη σύσταση του παραπάνω φορέα, αρμόδιος φορέας διαχείρισης της Ζώνης Δ είναι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας.
Ζώνη Δ1 (Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή). Στόχος προστασίας είναι ιδίως η σύνδεση του Υμηττού με τον αστικό ιστό και η οικολογική αναβάθμιση της περιοχής, προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου Αττικής. Για την επίτευξη του στόχου προστασίας, προβλέπεται η δημιουργία χώρου υψηλού πρασίνου, η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η δημιουργία ενδιαιτημάτων για την προσέλκυση πανίδας, η διαμόρφωση ήπιων υποδομών για την αναψυχή, ξεκούραση και ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και ο έλεγχος της ανάπτυξης νομίμως υφισταμένων χρήσεων κοινής ωφέλειας και δημόσιου συμφέροντος ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος στις εκτάσεις που κατέχουν.
Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού του Πάρκου, κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΖΕΑ-Γουδή) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ).
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή συγκροτείται από τα εξής μέρη:
α) Πυρήνα
και
β) Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό.
Ο Πυρήνας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή αποτελεί ενιαίο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας, ο οποίος εντάσσεται στο δίκτυο υπερτοπικών πόλων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής του λεκανοπεδίου Αθηνών. Η χρήση γης ορίζεται ως «Άλσος, Ελεύθεροι Χώροι και Αστικό Πράσινο».
Ο Πυρήνας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή οριοθετείται στους συνημμένους χάρτες και περιλαμβάνει :
+ (α) τις εκτάσεις που είναι ήδη παραχωρημένες σε κοινή χρήση (Άλσος Στρατού) ή έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου,
+ (β) εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο διάγραμμα που συνόδευε τον ν. 732/77 (τα αρχικά 965 στρέμματα) και δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, με εξαίρεση τις απολύτως αναγκαίες για στρατιωτικούς λόγους εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να αποδεσμευτούν προς το παρόν, ήτοι το στρατόπεδο Ζορμπά και το δομημένο τμήμα του στρατοπέδου Φακίνου πέραν του ρέματος του Ιλισού.
+ (γ) εκτάσεις δασικού χαρακτήρα οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως κοινόχρηστες, είτε εκτός σχεδίου είτε εντός (το Άλσος Χωροφυλακής και η ζώνη ιδιοκτησίας ΑΟΟΑ και όποιες άλλες προσδιοριστούν ως δασικές από τα αρμόδια όργανα)
+ (δ) εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι παρόλο που δεν έχουν τυπικά αποδοθεί σε κοινή χρήση και συγκεκριμένα ο περιβάλλων χώρος του ιστορικού κτιρίου της Σχολής Χωροφυλακής.
+ (ε) μικρές εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την είσοδο στο Πάρκο, τη σύνδεση του με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό και την σύνδεση τμημάτων του πυρήνα μεταξύ τους.
+ (στ) τη ζώνη ιδιοκτησίας ΕΜΠ που αναπτύσσεται κατά μήκος της λεωφ. Κατεχάκη.
Πέραν των ανωτέρω, σε επόμενο στάδιο και μετά από την εκπόνηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, ο Πυρήνας μπορεί να διευρυνθεί ώστε να περιλάβει εκτάσεις με υφιστάμενη υψηλή βλάστηση ή δασικό χαρακτήρα που ανήκουν στις ιδιοκτησίες της Περιφερειακής Ζώνης Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, αλλά γειτνιάζουν με τον Πυρήνα του Πάρκου και μπορούν να αποδοθούν σε κοινή χρήση χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία των χρήσεων της Περιφερειακής Ζώνης.
Στον Πυρήνα του Πάρκου επιτρέπονται οι διαμορφώσεις κοινοχρήστου πρασίνου, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση καθιστικών και σκιάστρων, υπαίθριες εγκαταστάσεις ήπιου αθλητισμού, πολιτιστικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα, καλλιτεχνικές εκθέσεις, δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, περιβαλλοντικής και καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης, εγκαταστάσεις κυκλοφοριακής αγωγής με ποδήλατα, καθώς και η κατασκευή υδατοδεξαμενών για τη συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και είναι δυνατόν να αναπτυχθούν δραστηριότητες ημερήσιας δασικής αναψυχής βάσει της απόφασης 66102/970 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995) του Υπουργού Γεωργίας, στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου. Στα υφιστάμενα κτίρια επιτρέπονται οι χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και μικρών αναψυκτηρίων σε περιορισμένο αριθμό.
Εντός του Πυρήνα απαγορεύεται η ανέγερση νέων κτιρίων. Οι απαραίτητες για την εγκατάσταση νέων χρήσεων αποκαταστάσεις υφισταμένων κτιρίων, θα ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, μπορούν δε να συμπεριλάβουν νέες επεκτάσεις τους που δεν θα υπερβαίνουν το 5% της συνολικής αρχικής τους επιφάνειας. Απαγορεύεται επίσης η διάνοιξη δρόμων. Το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμινγκτον κατεδαφίζεται μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο. Στο μέχρι την κατεδάφισή του διάστημα, με τους όρους ότι ο περιβάλλων χώρος του αποδίδεται στο Πάρκο και ότι το καθεστώς λειτουργίας του και οδικής εξυπηρέτησης συνάδει με το πλαίσιο διαχείρισης και τον κανονισμό λειτουργίας του Πάρκου, επιτρέπεται η χρήση του για συνάθροιση κοινού.
Η Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, εκτείνεται από τα όρια του Πυρήνα έως τα εξωτερικά όρια της ζώνης Δ1. Περιλαμβάνει επίσης νησίδες που καταλαμβάνονται από μητροπολιτικές χρήσεις αλλά βρίσκονται εντός της έκτασης του Πυρήνα.
Στην Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό του Πάρκου επιτρέπονται χρήσεις περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, παιδείας / έρευνας και διοίκησης. Στα στρατόπεδα που δεν εντάσσονται άμεσα στον Πυρήνα του Πάρκου, μέχρι να αποδοθούν σε αυτόν στο μέλλον – σε εφαρμογή του ν. 732/77 – ως κύρια χρήση ορίζεται αυτή της διοίκησης και η ρύθμισή τους εμπίπτει στο πολεοδομικό καθεστώς.
Στη Ζώνη Δ1, χωροθετείται ο εγκεκριμένος από το Ν. 3164/2003 Κεντρικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Γουδή – θέση «Φυτώριο Δήμου Αθηναίων».
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν εκπόνησης και έγκρισης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, κωδικοποιούνται οι ρυθμίσεις στη Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης και προσδιορίζονται ειδικότερες χρήσεις γης, όροι δόμησης, μέτρα προστασίας και ελέγχου, στοιχεία κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου, στοιχεία φυσικού σχεδιασμού και διαμορφώσεων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα, ώστε οι χρήσεις του Πυρήνα και της Περιφερειακής Ζώνης Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, να συνδυάζονται αρμονικά και να εντάσσονται οργανικά στον χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου.
Ζώνη Δ2 (Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων). Στόχος προστασίας της ζώνης αυτής είναι η διατήρηση του υπάρχοντος φυσικού χώρου, ως διαδρόμου σύνδεσης του ορεινού όγκου με την πόλη και η αποκατάσταση των οικολογικών της στοιχείων.
H Ζώνη Δ2 συγκροτείται από τα εξής μέρη:
α) Πυρήνα
και
β) Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό.
Στον Πυρήνα περιλαμβάνονται κατ’ αρχή τα συνεχόμενα πάρκα Συγγρού-Ιλισίων των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου.
Ο Πυρήνας του Πάρκου αποτελεί ενιαίο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας που εντάσσεται στο δίκτυο υπερτοπικών πόλων πολιτισμού και αναψυχής του λεκανοπεδίου Αθηνών.
Στον Πυρήνα του Πάρκου επιτρέπονται οι διαμορφώσεις κοινοχρήστου πρασίνου, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση καθιστικών και σκιάστρων, υπαίθριες εγκαταστάσεις ήπιου αθλητισμού, πολιτισμού, καλλιτεχνικές εκθέσεις, δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, περιβαλλοντικής και καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης, καθώς και η κατασκευή υδατοδεξαμενών για τη συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και είναι δυνατόν να αναπτυχθούν δραστηριότητες ημερήσιας δασικής αναψυχής βάσει της απόφασης 66102/970 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995) του Υπουργού Γεωργίας, στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου. Εντός του Πυρήνα απαγορεύεται η ανέγερση νέων κτιρίων. Οι απαραίτητες για την εγκατάσταση νέων χρήσεων αποκαταστάσεις υφισταμένων κτιρίων, θα ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, μπορούν δε να συμπεριλάβουν νέες επεκτάσεις τους που δεν θα υπερβαίνουν το 5% της συνολικής αρχικής τους επιφάνειας. Απαγορεύεται επίσης η διάνοιξη δρόμων.
Η Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό εκτείνεται από τα όρια του Πυρήνα έως τα εξωτερικά όρια της Ζώνης Δ2 .
Πέραν των ανωτέρω, σε επόμενο στάδιο και μετά από την εκπόνηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, ο Πυρήνας μπορεί να διευρυνθεί ώστε να περιλάβει εκτάσεις με υφιστάμενη υψηλή βλάστηση ή δασικό χαρακτήρα που ανήκουν στις ιδιοκτησίες της Περιφερειακής Ζώνης Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, αλλά γειτνιάζουν με τον Πυρήνα του Πάρκου και μπορούν να αποδοθούν σε κοινή χρήση χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία των χρήσεων της Περιφερειακής Ζώνης.
Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (ΖΕΑ- Ιλισίων) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) που θα εξετάσει επίσης την πιθανή σύνδεση του Πάρκου Ιλισίων με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, κωδικοποιούνται οι ρυθμίσεις στη Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης και προσδιορίζονται: η ακριβής οριοθέτηση μεταξύ των ζωνών, οι ειδικότερες χρήσεις γης, όροι δόμησης, μέτρα προστασίας και ελέγχου, στοιχεία κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου, στοιχεία φυσικού σχεδιασμού και διαμορφώσεων, και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.
Μέχρι την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για την κωδικοποίηση της ΖΕΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων απαγορεύεται κάθε κατάτμηση έκτασής του με σκοπό την παραχώρηση τμήματος σε νέα χρήση ή επέκταση υφιστάμενης.
Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις
Εντός αυτής είναι δυνατή η λειτουργία υφιστάμενων κοιμητηρίων, με την προϋπόθεση της τήρησης της περί νεκροταφείων ειδικότερης νομοθεσίας, της μη περαιτέρω επέκτασης στη δασική ζώνη και της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων εντός αυτών.
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
(Σχόλιο κατοίκου εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας)
κ. Υπουργέ,
θέλω να σας ρωτήσω πως θα αλλάξει η μορφή του Υμηττού μέσα στους θύλακες των εκτός σχεδίου οικισμών της Γλυφάδας;
Θα γκρεμίσετε τα αυθαίρετα σπίτια.
Σκεφτήκατε όμως ότι οι άστεγοι που θα δημιουργήσετε, θα επιβαρύνουν τις ήδη καταπονημένες αστικές περιοχές του λεκανοπεδίου;
Τα οικόπεδα τόσο των αστέγων , αλλά και των υπολοίπων, θα είναι μόνο για γεωργική χρήση.
Πιστεύετε ότι οι άστεγοι θα επιστρέψουν για να καλλιεργήσουν, εκεί που θα είναι θαμμένες οι ρίζες τους;
Ή ότι οι οικοπεδούχοι περίμεναν το καινούριο δικαίωμα που τους δίνετε, για να έρθουν τώρα να φυτέψουν ζαρζαβατικά;
Αυτό το δικαίωμα το είχαν 50 χρόνια, που τους χαρακτηρίζετε πεισματικά «αγροτεμάχια» και δεν το χρησιμοποίησαν.
Απλά γιατί το μόνο που θέλουν είναι, αφού τους εντάξετε να φτιάξουν στο οικόπεδο τους το σπίτι που περιμένουν μισό αιώνα.
Τα οικόπεδα είναι μικρά έως 250 μ2 το καθένα.
Επομένως δεν μπορούν να έχουν κάποια από τις άλλες χρήσεις.
Συμπέρασμα περισσότερη υποβάθμιση στις περιοχές, από όσα θα σωρεύονται ανεξέλεγκτα στα άκτιστα και αφύτευτα οικόπεδα.
Ερημιά εκεί που σήμερα ζουν οικογένειες.
Και ανοικτό πεδίο δράσης για τους επιτήδειους, που θα προσπαθήσουν μέσα από την απογοήτευση, να κερδοσκοπήσουν αγοράζοντας φτηνή γη, να στήσουν εκπαιδευτικές επιχειρήσεις , προσθέτοντας στον Υμηττό που θα αναπλάσετε 8.000μ2 κτίρια για κάθε 40 στρέμματα εδάφους.
Επομένως τα 10 εκπαιδευτήρια και τα 80.000 μ2 που θα χωρούν στα 400 στρέμματα των εκτός σχεδίου περιοχών της Γλυφάδας , είναι η μορφή που θα πάρει ο Υμηττός στη Ζώνη Β΄ που θα τον προστατεύσει ! ! !
Όσο για τους δημότες που μέχρι σήμερα, είχαν τουλάχιστον τους δρόμους των εκτός σχεδίου οικισμών, για να περπατήσουν μαζί με τα παιδιά τους με ησυχία και ασφάλεια, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές από τους κήπους μας και κάνοντας χρήση του φωτισμού από τις αυλές μας , θα χάσουν και αυτή την ύστατη απόλαυση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αποδείχτηκε, ότι η προστασία που ήδη υπήρχε στον Υμηττό, δεν τους εξασφάλισε αυτά τα στοιχειώδη και το μέλλον μάλλον δυσμενέστερο διαγράφεται! ! ! ! ! ! !
Λεωνίδας
Κάτοικος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας
Και επειδή στην προηγούμενη επιστολή μου λόγω συγκινήσεως μου σας έγραψα κατά λάθος την προηγούμενη διεύθυνση μου, ονομάζομαι Ελένη Ζορμπά και είμαι κάτοικος στους Καφεπώλες.
Αλλά σας κάνω και πάλι μια παράκληση. Πριν πάρετε την απόφαση σας , σκεφτείτε και όλους εμάς.Το μόνο κακό που μπορείτε να πείτε ότι κάναμε, είναι ότι ονειρευτήκαμε! Μια καθαρή και υγιή πόλη.Πληρώσαμε για να ζήσουμε λοιπόν εκεί.Δεν μας χαρίσαν κάτι.Νόμιμη αγορά κάναμε και έχουμε και τίτλους για αυτό. Γιατί λοιπόν στα όνειρα να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά?
Με εκτίμηση
Ελένη Ζορμπά
Ελένη Ζορμπά
Κων/νου Αθανάτου 58
17/5/2010
Προς
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου,σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη:
-Την ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
-Την α/30-3-2009 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης
-Καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει.
και αφού εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας από την Ζώνη Β’ να την εντάξετε στο πολεοδομικό ιστό του Δήμου.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δεν θα δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού(η έκταση είναι πολύ μικρή, μόλις 370 στρέμματα μαζί με τους ρυμοτομημένους δρόμους της, έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά)και θα καταδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί, βάζοντας τέλος στην μακρόχρονη ταλαιπωρία τους.
Θα ήθελα να συμπληρώσω και κάτι ακόμα.Την προσωπική μου ιστορία.
Το οικόπεδο το είχε αγοράσει η γιαγιά μου.Πέθανε με ένα όνειρο. Του χρόνου θα το τελειώσουμε το σπίτι μας, έλεγε.Με τον ίδιο καημό έφυγε και ο πατέρας μου.Και το οικόπεδο ακόμα δεν είχε ενταχθεί.
Και τώρα, αυτό που λέγανε εκείνοι σπίτι μας,εσείς θέλετε να το πάρετε.Για να προστατεύσετε τον Υμηττό.Έναν Υμηττό που όλοι εμείς προστατεύουμε χρόνια.Έναν Υμηττό που εμείς αγαπάμε χρόνια.Που ακόμα και όταν βάλανε φωτιά, εμείς αντί να κρυφτούμε τρέξαμε να τον προφυλάξουμε.Ενημερώσαμε τον κόσμο.Αγωνιστήκαμε για αυτόν.Έναν Υμηττό που κάποτε κάποιοι τον θέλανε να τον κάνουνε χωματερή και εμείς κάθε μέρα μαζεύουμε και τα σκουπίδια από τον δρόμο, γιατί κάποιοι άλλοι δεν δίνουν σημασία στο περιβάλλον.Έναν Υμηττό που για χρόνια ήταν το «σημείο» πώλησης παράνομων ουσιών και που εμείς σιγά σιγά και με τον τρόπο μας τους διώξαμε.Έναν Υμηττό επίσης, που κάποιοι κλέφτες πέταγαν την πραμάτεια τους αφού πρώτα ικανοποιούσαν την επιθυμία τους και που και αυτούς τους διώξαμε με κίνδυνο την ζωή μας.Έναν Υμηττό που δενδροφυτεύσαμε όταν χρειάστηκε τελευταία.Έναν Υμηττό που θα κάναμε τα πάντα για να ομορφύνει αρκεί να είμαστε κοντά του. Και τέλος έναν Υμηττό, που κάποιοι από μεγάλες πολυθρόνες που δεν τον ξέρουνε και δεν τον αγαπάνε το ίδιο με εμάς, μας λένε τώρα να ξεχάσουμε. Και σας ρωτάω… Πώς γίνεται να ξεχάσουμε κάτι που εμείς θεωρούμε πατρίδα μας? Πως γίνεται να ξεχάσουμε τους γονείς μας που πάλεψαν για το όνειρο αυτό? Πως γίνεται να μαχόμαστε από την ίδια πλευρά και εσείς να μας θεωρείτε εχθρούς σας?Και τέλος, πως γίνεται να προσπαθείτε να μας επιβάλλετε να πάρουμε διαζύγιο από τον έρωτα της ζωής μας που ονομάζεται Υμηττός? Και αν το κάνετε όλο αυτό, είσαστε βέβαιοι μέσα σας ότι αυτό στο τέλος είναι και το σωστό?
Εύχομαι απλά να διαβάσετε το γράμμα μου και σε μια εποχή όπως αυτή, με τέτοια οικονομική κρίση, που μόνο η ανθρωπιά μας έχει μείνει, να σκεφτείτε ότι αύριο θα έχουμε μείνει στον δρόμο και θα έχουμε χάσει και τις τελευταίες ελπίδες που μας έμειναν σε αυτή τη ζωή!!
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Σεβαστοπούλου 30
ΤΚ 11524 Αθήνα
Τηλ. Επικοιν.6974477388
6974888323 Αθήνα, 14 Μαΐου 2010
θΕΜΑ: Παρατηρήσεις στο υπό διαβούλευση Π.Δ. για Υμηττό (Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή Ζώνη Δ1)
Η Επιτροπή μας ενημερωνόταν τακτικά από την Επιστημονική Ομάδα του Ε.Μ.Π. που είχε αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Στη συνέχεια αγωνίζεται για τη θεσμοθέτηση και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή πυκνού και υψηλού πρασίνου των 4.500 χιλιάδων στρεμμάτων σύμφωνα με την μελέτη του Ε.Μ.Π. χωρίς εμπορευματοποίηση.
Σχετικά με το Π.Δ. που δόθηκε για διαβούλευση έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω, όσον αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή Ζώνη Δ1:
1. Το ΠΔ περιορίζει το Πάρκο, δεν περιλαμβάνει το στρατόπεδο Πλέσσα όπως η μελέτη του Ε.Μ.Π., δεν καλύπτει ούτε όσα προβλέπει ο νόμος 732/77, δεν εντάσσει τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου. Θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των στρατοπέδων.
2. Δεν δρομολογείται η τύχη του ιδιοκτησιακού, καθώς και μηχανισμός παραχώρησης εκτάσεων οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς. Ζητούμε να περιληφθεί στο υπό έκδοση προεδρικό διάταγμα η θεσμοθέτηση δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου.
3. Η προτεινόμενη μορφή νομοθετικής ρύθμισης (Π.Δ.) ναρκοθετεί την προοπτική απομάκρυνσης του Μπάντμιντον με τον περιβάλλοντα χώρο του καθώς και την ματαίωση ανέγερσης των κτηρίων της Αστυνομίας, διότι και οι δύο αυτές χωροθετήσεις έγιναν με νόμους (3342/2005 και 3688/2008) και απαιτείται να καταργηθούν με νόμους.
4. Η παράγραφος στη σελίδα 7 για τον περιβάλλοντα χώρο του Μπάντμιντον «στο μέχρι την κατεδάφιση διάστημα ….για συνάθροιση κοινού» πρέπει να είναι πιο σαφής και προτείνουμε : Στο διάστημα μέχρι την κατεδάφιση του επιτρέπεται η χρήση του μόνο εντός του κτηρίου για την συνάθροιση κοινού, με τους όρους ότι ο περιβάλλων χώρος του αποδίδεται άμεσα στο Πάρκο και ότι το καθεστώς λειτουργίας του και οδικής εξυπηρέτησης συνάδει με το πλαίσιο διαχείρισης και τον κανονισμό λειτουργίας του Πάρκου.
5. Ζητούμε να περιληφθούν στον πυρήνα του πάρκου και οι εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Προς τούτο να συμπεριληφθεί στη σελίδα 6 στο (α): «και τις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα.
6. Η χωροθέτηση του Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και μάλιστα στον πυρήνα του Πάρκου είναι ασυμβίβαστη με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή καθώς και με την ύπαρξη Νοσοκομείων στην περιοχή. Ζητούμε να απαλειφθεί η χωροθέτηση αυτή από το Π.Δ.
7. Η Ε.Π.Ο. πραγματοποιεί εργασίες σε κτήρια για την μεταφορά των γραφείων της στον πυρήνα του πάρκου πράγμα ασύμβατο με το πάρκο. Ζητούμε να μην εγκατασταθεί η ΕΠΟ στο Πάρκο.
8. Σχετικά με τα υφιστάμενα κτήρια στα οποία επιτρέπονται επεκτάσεις έως 5% της συνολικής τους επιφάνειας θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διευκρίνιση.
9. Να απαγορευθεί κάθε είδους οικοδομική εργασία καθώς και έκδοση οικοδομικών αδειών στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή Ζώνη Δ1 μέχρι την έκδοση του Π.Δ.
10. Σχετικά με τη ΖΕΑ Γουδή τις θέσεις μας θα τις εκφράσουμε μετά την εκπόνηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης.
Η Γραμματεία της Επιτροπής
Αντωνίου Ιουλία
Γεωργιόπουλος Νίκος
Μαυράκος Δημήτρης
Νταουντάκης Φώτης
Πετρίδης Μιχάλης
Κυρία Υπουργέ
Σας αποστέλλω αυτό το μήνυμα ως μια ακόμη φωνή συμπαράστασης για τους συνανθρώπους μας και καθ’ όλα νόμιμους κατόχους οικοπέδων και νομιμοποιημένων κατοικιών -με το νόμο Τρίτση- στην περιοχή Τερψιθέα και Ανάληψη Γλυφάδας Αττικής. Παράλληλα εκφράζω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου στην πρόθεσή σας να ενταχθεί η προαναφερθείσα περιοχή στη Β΄ Ζώνη Υμηττού ως πράξη που αναιρεί όλες τις δικαστικές και νόμιμες αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα. Η κίνησή σας αυτή αποτελεί μια έμπρακτη κατάργηση της συνέχειας του κράτους
Κυρία Υπουργέ
Σας αποστέλλω αυτό το μήνυμα ως μια ακόμη φωνή συμπαράστασης για τους συνανθρώπους μας και καθ’ όλα νόμιμους κατόχους οικοπέδων και νομιμοποιημένων κατοικιών -με το νόμο Τρίτση- στην περιοχή Τερψιθέα και Ανάληψη Γλυφάδας Αττικής. Παράλληλα εκφράζω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου στην πρόθεσή σας να ενταχθεί η προαναφερθείσα περιοχή στη Β΄ Ζώνη Υμηττού ως πράξη που αναιρεί όλες τις δικαστικές και νόμιμες αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα. Η κίνησή σας αυτή αποτελεί μια έμπρακτη κατάργηση της συνέχειας του κράτους
ΩS κατοικοs τηs εκτοs σχεδιου περιοχηs τησ Tερψιθεαs και εχονταs εννομο συμφερον που θιγεται απο το σχεδιο νομου σαs παρακαλω να το επανεξετασετε και να λαβετε σοβαρα υποψη την ομοφωνη θετικη αποφαση του Δημοτικου συμβουλιου του Δημου Γλυφαδαs,τηνα/21-11-208 ομοφονη θετικη αποφαση τηs διαπαπαταξιακηs επιτροπηs του Δημου Γλυφαδαs,που αμφοτερεs εισηγουνται στον οργανισμο ρυθμιστικου σχεδιου και περιβαλλοντοs Αθηναs την ενταξη τηs περιοχηs στο σχεδιο ποληs καθωs και την ειδικη μελετη περιβαλλοντικου χαρακτηρα που την συνοδευει και αφου εξαιρεσετε την περιοχη Tερψιθεαs Γλυφαδαs απο την ζωνη Β’να την ενταξετε στον πολεοδομικο ιστο του Δημου.η ενταξη τηs περιοχηs στο σχεδιο ποληs τησ Γλυφαδαs δεν θα δυσχερανει με κανενα τροπο τον στοχο σαs για την προστασια του υμητου,η εκταση ειναι πολυ μικρη,μολιs 370 στρεμματα μαζι με τουs ηδη ρυμοτομημενουs δρομουs τηs,εχει δε καθαρα οικιστικα χαρακτηριστικα και θα καταδειξει την κοινωνικη σαs ευαισθησια προs τιs εκατονταδεs οικογενειεs που διαβιουν εκει,βαζονταs τελοs στην μακροχρονη ταλαιπωρια τουs.
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(Σχόλιο οικοπεδούχου εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας)
κ. Υπουργέ,
«Πάμε» όπως μας έλεγε και ο πρωθυπουργός πριν 8 μήνες για ένα έργο ζωής, όπως είναι η ανάπλαση του Υμηττού.
Για να το πετύχουμε θέλουμε πρόταση και πολλή δουλειά.
Η πρόταση είναι σε διαβούλευση. Η δουλειά όμως στη διακριτική μας ευχέρεια.
Μιλάμε για ένα έργο με μακρινή αφετηρία στο παρελθόν (1978 – 32 χρόνια) και τόσο μηδενική απόδοση, ώστε σήμερα να το ξεκινάτε από την αρχή.
Η πρόταση σας όμως δείχνει, σε όποιον παρακολουθεί τα πράγματα από κοντά, τη φοβερή σας σπουδή να βγάλετε στα χαρτιά, ένα αμφίβολης απόδοσης έργο, ανακατεύοντας την ίδια τράπουλα στα γρήγορα.
Είναι μια πρόταση που τροποποιεί εκτάσεις ζωνών, που ήδη υπάρχουν και επιχειρεί αλλαγές χρήσεων στις επίσης υφιστάμενες.
Απειλεί ακόμη με σκληρούς τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων, που το κράτος συναίνεσε να δημιουργηθούν, ώστε να έχει πάντα ανοιχτές πηγές εσόδων ( τα αυθαίρετα είναι τα μόνα κτίρια, που έχουν όλες τις υποχρεώσεις των νομίμων – πλην της άδειας – και εξασφαλίζουν τη διάρκεια τους με κεφαλικούς φόρους, ανάλογα με τις τρύπες των κρατικών προϋπολογισμών).
Κ. Υπουργέ, τα έργα ζωής χρειάζονται μελέτες βάθους και βάσεις δεδομένων, που περιλαμβάνουν όλες τις υπάρχουσες συνιστώσες του αντικείμενου μελέτης.
Αν κλείνουμε πεισματικά τα μάτια σε κάποιες από αυτές και υιοθετούμε επιλεκτικά μόνο εκείνες, που πιστεύουμε ότι θα μας εξασφαλίσουν μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα , πιθανόν να τις κάνουμε αναποτελεσματικές.
Στις εκτός σχεδίου περιοχές της Γλυφάδας, για υφιστάμενους οικισμούς, η πρόταση σας έχει κλείσει τα μάτια, όπως και το προηγούμενο Π.Δ.
Το αποτέλεσμα του γνωστό. Μέσα σε 32 χρόνια καταφέρατε να μην προστατευτεί ο Υμηττός.
Σε σημείο που αφού έχασε ότι πρασίνιζε πάνω του, τον Οκτώβριο να αρχίσει να στέλνει και το χώμα του, μαζί με τα αποκαΐδια, στο κέντρο της Γλυφάδας.
Παράλληλα στους εκτός σχεδίου οικισμούς , η κατάσταση που έχετε προκαλέσει με τις διατάξεις σας, υποβαθμίζει καθημερινά την αισθητική μας.
Τα αυθαίρετα σπίτια έχουν την μικρότερη συμμετοχή σαυτό, γιατί μέσα ζουν οικογένειες εδώ και 50 χρόνια και όπως όλοι, προσπαθούν να διατηρήσουν την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια τους, αδυνατούν όμως να εξασφαλίσουν συνθήκες διαβίωσης της εποχής που διανύουμε, γιατί δεν τους το επιτρέπετε.
Στα άκτιστα οικόπεδα βρίσκεις ότι περίσσεψε από το υπόλοιπο λεκανοπέδιο, αυτοκίνητα, ξυλείες, containers.
Η χαρά των καταπατητών δεδομένη και οι ευκαιρίες τους πολλές, γιατί γαντζώνονται στην ασαφή οριοθέτηση των οικιστικών περιοχών και δρουν ανενόχλητοι.
Αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να μην τα λαμβάνετε υπόψιν σας, όταν κτίζετε έργα ζωής.
Αν ο Υμηττός που προσπαθείτε να αναπλάσετε, χάσει τα 400 στρέμματα μας ,
αλλά διατηρήσει περιφρουρημένη, ασφαλή και αξιοποιημένη για τον άνθρωπο, όλη την υπόλοιπη και καθόλου μικρή επιφάνεια του,
τότε μαζί με μας, που θα μπορέσουμε να ζήσουμε ανθρώπινα ,
οι Γλυφαδιώτες θα χαρούν αυτό που ονειρεύονται και
ο Υμηττός θα μπορεί να είναι λίγο μικρότερος, αλλά σίγουρα πλέον ανακουφισμένος γιατί τον προστατεύσαμε ! ! ! ! ! !
Νίκος
Οικοπεδούχος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας
ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΘΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ
ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ,
ΤΗΝ α/21/11/2008 ΚΑΙ 30/3/2009 ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ,ΠΟΥ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΝΗ Β΄ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Κυρία Υπουργέ
Σας αποστέλλω αυτό το μήνυμα ως μια ακόμη φωνή συμπαράστασης για τους συνανθρώπους μας και καθ’ όλα νόμιμους κατόχους οικοπέδων και νομιμοποιημένων κατοικιών -με το νόμο Τρίτση- στην περιοχή Τερψιθέα και Ανάληψη Γλυφάδας Αττικής. Παράλληλα εκφράζω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου στην πρόθεσή σας να ενταχθεί η προαναφερθείσα περιοχή στη Β΄ Ζώνη Υμηττού ως πράξη που αναιρεί όλες τις δικαστικές και νόμιμες αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα. Η κίνησή σας αυτή αποτελεί μια έμπρακτη κατάργηση της συνέχειας του κράτους.
Κυρία Υπουργέ
Σας αποστέλλω αυτό το μήνυμα ως μια ακόμη φωνή συμπαράστασης για τους συνανθρώπους μας και καθ’ όλα νόμιμους κατόχους οικοπέδων και νομιμοποιημένων κατοικιών -με το νόμο Τρίτση- στην περιοχή Τερψιθέα και Ανάληψη Γλυφάδας Αττικής. Παράλληλα εκφράζω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου στην πρόθεσή σας να ενταχθεί η προαναφερθείσα περιοχή στη Β΄ Ζώνη Υμηττού ως πράξη που αναιρεί όλες τις δικαστικές και νόμιμες αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα. Η κίνησή σας αυτή αποτελεί μια έμπρακτη κατάργηση της συνέχειας του κράτους
Κυρία Υπουργέ
Σας αποστέλλω αυτό το μήνυμα ως μια ακόμη φωνή συμπαράστασης για τους συνανθρώπους μας και καθ’ όλα νόμιμους κατόχους οικοπέδων και νομιμοποιημένων κατοικιών -με το νόμο Τρίτση- στην περιοχή Τερψιθέα και Ανάληψη Γλυφάδας Αττικής. Παράλληλα εκφράζω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου στην πρόθεσή σας να ενταχθεί η προαναφερθείσα περιοχή στη Β΄ Ζώνη Υμηττού ως πράξη που αναιρεί όλες τις δικαστικές και νόμιμες αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα. Η κίνησή σας αυτή αποτελεί μια έμπρακτη κατάργηση της συνέχειας του κράτους
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
(Πρόταση οικοπεδούχου εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας)
κ. Υπουργέ,
αφού με το Π.Δ. για τη προστασία του Υμηττού, τα οικόπεδα των εκτός σχεδίου περιοχών της Γλυφάδας, με την έκταση που διαθέτουν, θα μπορούν να έχουν μόνο γεωργική χρήση και τα αυθαίρετα σπίτια θα κατεδαφιστούν, θα ήθελα να σας προτείνω να ρυθμιστεί….. και η δυνατότητα συνένωσης αυτών των οικοπέδων, με σκοπό να μπορεί να δημιουργηθεί η επιθυμητή…. έκταση των 40 στρεμμάτων, όπου θα μπορούν να κατασκευαστούν εκπαιδευτήρια.
Στοιχειοθετώ τη πρόταση μου με τις εξής σκέψεις:
– Το υπό χρεοκοπία κράτος μας, πολύ σύντομα θα αδυνατεί να κάνει επενδύσεις για τη παιδεία. Έτσι ξεχνάμε τα δημόσια εκπαιδευτήρια .
– Όταν η δημόσια παιδεία γίνεται προβληματική, ανθίζει η ιδιωτική.
– Τότε θα βρεθεί ο κατάλληλος, που θα μπορεί να εξασφαλίσει την έκταση που χρειάζεται, από τους άστεγους και απογοητευμένους (προϊόντα του Π.Δ. σας).
– Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τον κάθε οικονομικά ισχυρό.
– Εκεί που σήμερα σε 40 στρέμματα γης τα 3500 μ2 αυθαιρέτων σπιτιών θίγουν… ανεπανόρθωτα το βουνό, θα προκύψουν 8000 μ2 κτιρίων με απόλυτα φιλική… για το περιβάλλον χρήση και επιφάνεια…..
– Για τον οικονομικά ισχυρό μην ανησυχείτε θα βρεθεί, αν δεν έχει βρεθεί ήδη.
– Οι επιχειρηματίες του είδους, σαφώς και θα προτιμήσουν την Γλυφάδα, παρά τη Βάρη ή το Κορωπί.
Γιαυτό και δεν με πείθετε, για τις αγνές περί προστασίας του βουνού μας προθέσεις σας μέσω του Π.Δ..
Κέρδη πολλά στις ίδιες μεγάλες τσέπες διαβλέπω και τον Υμηττό πιο φαλακρό από σήμερα.
Αλίμονο σαυτούς που θα ξεσπιτώσετε και σε κείνους που θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρα 50 χρόνων για τα οικόπεδα τους.
Τα νούμερα και η απλή λογική αποδεικνύουν πως βρέθηκαν στο στόχαστρο, για να εξυπηρετηθούν οικονομικά και μόνο συμφέροντα.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αλίκη
Οικοπεδούχος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας.
Καταγγέλλουμε το άρθρο 3 που εισηγείται ο Οργανισμός Αθήνας στον Οικισμό Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψη Καφεπολών Συνεταιρισμός πολιτικών υπαλλήλων, να παραμείνει στο καινούργιο διάταγμα ως Β ζώνη Υμηττού.
Ζητάμε να εφαρμοστούν αμετάκλητα οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας και της δια-παραταξιακής επιτροπής με ημερομηνία 21-11-2008 αριθμός πρωτοκόλλου 58220 που επικύρωσε την μελέτη και τον χάρτη της κυρίας Κοέν και των συνεργατών της με αριθμό πρωτοκόλλου στον οργανισμό Αθήνας 4208/28/11/2008 και του Υπουργείου Δημοσίων Έργων με αριθμό πρωτοκόλλου 5786/28/11/2008, δεύτερη ομόφωνη απόφαση κατά το χρόνο διαβούλευσης που καθόρισε ο Οργανισμός Αθηνών για το διάταγμα Υμηττού με ημερομηνία 27/3/2009 και αριθμό πρωτοκόλλου 15-4-99 Δήμου Γλυφάδας και αριθμός κατάθεσης στον οργανισμό Αθήνας 1227/30/3/2009 ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο οι οικισμοί Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψης Συνεταιρισμός Καφεπολών και Πολιτικών Υπαλλήλων. Φυσικά, βγάζοντας τις ζώνες προστασίας Υμηττού στους συγκεκριμένους οικισμούς ώστε να λήξει η ομηρία των πολιτών που έχουν αγοράσει τα οικόπεδα από το 1950 και έχουν χτίσει κατά ποσοστό άνω του 35% και είναι η πρώτη κατοικία σε όλους.
Ο ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
(Σχόλιο οικοπεδούχου εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας)
κ. Υπουργέ,
όπως μας λέτε στο Π.Δ. που ετοιμάζετε για τον Υμηττό, στο οικόπεδο που αγόρασε το 1961 ο πατέρας μου στην Ανάληψη της Γλυφάδας, θα μπορώ να κάνω μόνο γεωργική χρήση.
Κρίμα γιατί τόσο εκείνος που πέθανε στο ενοίκιο, όσο και γω, άλλα όνειρα είχαμε για κει. Τα ξέρετε πια ας μην τα ξαναλέμε.
Προσπάθησα διαβάζοντας διάφορα δημοσιεύματα να καταλάβω το γατί.
Έτσι έμαθα ότι προσπαθείτε να διασώσετε το βουνό και τα είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούσε.
Ένα από αυτά είναι και ο λαγός.
Τότε άρχισα να καταλαβαίνω.
Αν εγώ φυτέψω μαρούλια στο οικόπεδο μου, τότε και ο λαγός θα βρει τροφή.
Δηλ. μου αναθέτετε καινούριο ρόλο για τη ζωή μου.
Να γίνω ο σιτιστής του προστατευόμενου λαγού.
Επειδή ο ρόλος που επιζητώ τόσα χρόνια δεν είναι αυτός, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.
Εγώ και η οικογένεια μου 50 χρόνια, ζητάμε το δικαίωμα να φτιάξουμε νόμιμα το σπίτι μας σαυτό το οικόπεδο και κανείς δεν νοιάζεται.
Όποιος νοιάζεται λοιπόν μόνο για το λαγό, ας φροντίσει και για τα πετραχήλια.
Εμένα θα μου μείνει η ζήλια για το συμπαθέστατο λαγουδάκι που κατάφερε να βρει κώδικα επικοινωνίας με το Υπουργείο και κέρδισε το δίκιο του, εγώ όμως όχι..
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ
Θανάσης
Οικοπεδούχος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας.
ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
(Τοποθέτηση κατοίκου εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας)
κ. Υπουργέ,
στο Δήμο Γλυφάδας σε κεντρικούς δρόμους, υπάρχουν «νόμιμα» κτίρια πολλών ορόφων και τετραγωνικών, που με τις διατάξεις των νόμων του κράτους, αύξησαν την εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια τους κατά 100 έως 200 μ2.
Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους κάνουν προσφορές εκμίσθωσης του χώρου τους σε κρατικές υπηρεσίες.
Αυτές αδιαφορούν για την αυθαιρεσία και την επαγγελματική της εκμετάλλευση και επικαλούμενες το οικονομικό συμφέρον, προχωρούν στη μίσθωση.
Από την άλλη υπάρχουν σε περιοχές εκτός σχεδίου του Δήμου, οικόπεδα γύρω στα 250 μ2, που προσπαθούν 50 χρόνια να ενταχθούν.
Όχι για επαγγελματική χρήση αλλά οικιστική.
Υπάρχουν και πολλά αυθαίρετα σπίτια όπου ζουν πολυμελείς οικογένειες με επιφάνεια γύρω στα 80 μ2 το καθένα.
Εκεί οι κρατικές υπηρεσίες όχι μόνο δεν συναινούν στο δίκαιο αίτημα, αλλά προτίθενται να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς κατεδάφισης για αυτά τα σπίτια και καταλογισμό του κόστους κατεδάφισης στους ιδιοκτήτες τους..
κ. Υπουργέ, αυτές τις έννοιες περί νομίμου – δικαίου και συμφέροντος θέλει να προβάλει ο νομοθέτης μέσω του διατάγματος σας, στον νεαρό κάτοικο του αυθαιρέτου, που θα αντιμετωπίσει τα συνεργεία σας;
Αφήστε τον καλύτερα να επιλέξει μόνος του τις αξίες του μεγαλώνοντας.
Γιατί οι προβαλλόμενες σίγουρα θα τον κατατάξουν στους μόνιμα παράνομους.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ειρήνη
Κάτοικος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας
Η ΦΥΣΗ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
(Σχόλιο κατοίκου εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας)
Όλοι ρωτήθηκαν και κατέθεσαν άποψη για τον Υμηττό και πως θα σωθεί.
Όλοι εκτός από το ίδιο το βουνό, που ξέρει τις πληγές του, προσπαθεί αβοήθητο να τις επουλώσει, αλλά δεν τις προλαβαίνει.
Kαι έτσι κάποιες φορές ξεσπάει οργισμένο.
Είναι αυτό που λέμε η φύση εκδικείται.
Παράξενο αλλά η οργή του δεν απευθύνεται στα αυθαίρετα και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Ίσως γιατί αυτούς του ξέρει 50 χρόνια και τους νιώθει πιο δικούς του, από τους άλλους, που το νοιάζονται με προτάσεις επί χάρτου και μελέτες.
Μήπως κύριοι εκεί στο Υπουργείο, πρέπει να σκεφτείτε τη στιγμή, που θα μας έχετε διώξει με πρόσχημα τη σωτηρία του και εκείνο θα απαιτήσει τους φίλους του κοντά του;
Αυτό το είδος πανίδας του!!!! (κατοίκους), διαπιστωμένο κατά γενική ομολογία, δεν το καταγράψατε στη λίστα σας, για τη περίοδο 1988 – 2010.
Προσέξτε γιατί το βουνό μπορεί να νιώσει πως το προσβάλατε με την ελλιπή σας μελέτη.
Μπορεί να εκδικηθεί πάλι και σεις να μην έχετε πια τους συνήθεις για κάθε κακό πιθανούς υπόπτους, για να τους ρίξετε την ευθύνη.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Έλενα
Κάτοικος εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας
Πιστεύω και εγώ ότι το υπό διαβούλευση Π.Δ σε ότι αφορά την περιοχή Β’Ζώνης προστασίας Υμηττού Τερψιθέας Γλυφάδας, είναι ξεπερασμένο από την πραγματικότητα που για τα Ελληνικά δεδομένα προηγείται κάθε γραφειοκρατικής προσπάθειας των αρμοδίων φορέων και επομένως δεν ανταποκρίνεται στην διαμορφωμένη ήδη οικιστική κατάσταση της περιοχής . Κανένα Π.Δ δεν μπορεί να είναι εφαρμοστέο αν δεν είναι επικαιροποιημένο στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής . Κατά συνέπεια και το παρόν Π.Δ δεν μπορεί να είναι εφαρμοστέο για την περιοχή Β’Ζώνης προστασίας Υμηττού Τερψιθέας Γλυφάδας, αφού στην υπό οριοθέτηση Β΄ Ζώνη Προστασίας Υμηττού, βρίσκονται οι οικισμοί Γύρισμα, Ανάληψη, Καφεπωλών καιν Πολιτικών Υπαλλήλων, που υπάρχουν από την δεκαετία του 1950.
Οι οικισμοί αυτοί καίτοι εκτός σχεδίου, είναι ρυμοτομημένοι σε οικοδομικά τετράγωνα, με δρόμους και τις βασικές παροχές υποδομών όπως ηλεκτροδότηση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες κλπ, που στη πράξη αποτελούν ενιαία συνέχεια του πολεοδομικού ιστού της Τερψιθέας Γλυφάδας και κατοικούνται από εκατοντάδες οικογένειες, που ζουν μόνιμα στις οικίες των οικισμών αυτών, οι οποίες οικίες είναι η μοναδική πρώτη κατοικία των οικογενειών αυτών και έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας γης.
Επικαιροποίηση του Π.Δ κατ΄ ελάχιστον σημαίνει μεταφορά των ορίων της Β Ζώνης έξω από τα όρια των εκτός σχεδίου οικισμών στις θέσεις «Γύρισμα Τερψιθέας», «Ανάληψη Τερψιθέας», κλπ και άμεση ένταξη αυτών στο σχέδιο πόλεως
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Σουλτάνα
Άνω Γλυφάδα
Κυρία Υπουργέ,
Ως κάτοικος της Άνω Γλυφάδας , μελέτησα το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού και ιδιαίτερα την οριοθέτηση της Β΄ Ζώνης Προστασίας στην Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας, λόγω της έντονης κοινωνικής αδικίας που διαιωνίζεται επί χρόνια για τους εκατοντάδες νόμιμους ιδιοκτήτες οικιών η οικοπέδων ευρισκομένων εντός της παραπάνω Β΄ Ζώνης Προστασίας.
Από την παραπάνω μελέτη του σχεδίου Π.Δ κ. Υπουργέ, αβίαστα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, όχι μόνο έχετε πλήρη άγνοια της πραγματικότητας και των χαρακτηριστικών της ως άνω εκτός σχεδίου Περιοχής, αλλά προωθείτε και προς ψήφιση ένα Π.Δ, βασιζόμενο σε χάρτη της ειδικής μελέτης του ΟΡΣΑ, ο οποίος είναι ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ. Είναι ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ αν όχι σκόπιμος διότι δεν αποτυπώνει την οικιστική κατάσταση της περιοχή και συγκεκριμένα δεν αποτυπώνει καμία από τις εκατοντάδες κατοικίες της, που υπάρχουν εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας, που με το σχέδιο Π .Δ. εντάσσεται στη Β΄ Ζώνη προστασίας.
Κυρία Υπουργέ,
Το υπό διαβούλευση Π.Δ είναι θεωρητικό, αγκυλωμένο στην εικονική πραγματικότητα του γραφείου, ξεπερασμένο από την οικιστική κατάσταση της περιοχής την οποία δεν αντιμετωπίζει , άτολμο αφού δεν δίνει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη Τερψιθέα Γλυφάδας το προηγούμενο Π.Δ, αλλά κλείνει τα μάτια στην διαμορφωθείσα πραγματικότητα και διαιωνίζει αυτά, κοινωνικά άδικο , μη ρεαλιστικό και μη υλοποιήσιμο ως προς το στόχο του αλλά και την ουσία. Κατά συνέπεια για να καταστεί το νέο Π.Δ ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, θα πρέπει αυτό να επικαιροποιηθεί στην υφιστάμενη πλέον οικιστική και περιβαλλοντολογική πραγματικότητα της περιοχής με τη μεταφορά της οριοθέτησης της Β΄ Ζώνης Προστασίας Τερψιθέας του Δήμου Γλυφάδας έξω από τους υφιστάμενους οικισμούς της περιοχής, για τους παρακάτω κυρίως λόγους:
α. Στην υπό οριοθέτηση Β΄ Ζώνη Προστασίας Υμηττού, Περιοχής Τερψιθέας του Δήμου Γλυφάδα. βρίσκονται οι οικισμοί Γύρισμα, Ανάληψη, Καφεπωλών καιν Πολιτικών Υπαλλήλων, που υπάρχουν από την δεκαετία του 1950, αφού εκατοντάδες οικογένειες ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν μόνιμα στις οικίες των οικισμών αυτών, οι οποίες οικίες είναι η μοναδική πρώτη κατοικία των οικογενειών αυτών και έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας γης.
β. Οι οικισμοί καίτοι εκτός σχεδίου, είναι ρυμοτομημένοι σε οικοδομικά τετράγωνα, με δρόμους και τις βασικές παροχές υποδομών όπως ηλεκτροδότηση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες κλπ, που στη πράξη αποτελούν ενιαία συνέχεια του πολεοδομικού ιστού της Τερψιθέας Γλυφάδας.
γ. Σχεδόν όλοι οι οικιστές έχουν οριστικό τίτλο μη κατεδάφισης αυθαιρέτου από το 1977 με βάση τον Νόμο 720/1977, δηλαδή πριν από το πρώτο Νομοσχέδιο του 1978 που οριοθέτησε ζώνες προστασίας στο Υμηττό. Αλήθεια θα τα καταδαφίσετε?
δ. Η περιοχή δεν είναι δασική έκταση όπως κάποιοι με όψιμη οικολογική συνείδηση θέλουν να παρουσιάσουν καθόσον συνοπτικά.
(1). Η Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου
Γεωργίας (όχι εμείς) έχει χορηγήσει για την περιοχή σχετική άδεια, κατάτμησης και πώλησης της στους σημερινούς ιδιοκτήτες της για οικιστική αξιοποίηση.
(2). Για την περιοχές αυτές είχε εκδοθεί το Βασιλικό Διάταγμα 161 ΦΕΚ τεύχος Α 11.10.1958, σύμφωνα με το οποίο ήρθη η αναδάσωση στη θέση Πυρναρί της περιφέρειας Γλυφάδας Αττικής.
(3). Για την περιοχή του Γυρίσματος της Τερψιθέας παράλληλα με την ύπαρξη του Βασιλικού Διατάγματος άρσεως της αναδασώσεως και την μη ύπαρξη δασικού προβλήματος, έχει εκδοθεί το με αριθ.πρωτ. 94.844/3068/22-5-1986 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του Υπουργείου Γεωργίας με τον συνοδεύοντα αυτό χάρτη, από το οποίο προκύπτει ότι η έκταση αυτή περίπου 127 στρεμμάτων δεν είναι
δασική ή αναδασωτέα και μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως.
ε. Οι κάτοικοι των ανωτέρω οικισμών όχι μόνο αυθαίρετοι δεν είναι όπως τους θέλουν μερικοί «οικολόγοι», αλλά αυθαίρετο είναι το υποτιθέμενο κράτος δικαίου που τους στερεί τις ιδιοκτησίες τους που νόμιμα απέκτησαν με συμβόλαια, καταβάλλοντας όλα τα νόμιμα συμβολαιογραφικά, τέλη μεταγραφής τίτλων, φόρους, δημοτικές δαπάνες που αφορούν στην περιοχή (αποχετευτικό κλπ) αλλά και φορολογούνται για την ιδιοκτησία τους , χωρίς να απολαμβάνουν αυτό που προϋποθέτουν όλα τα παραπάνω χαράτσια, την ένταξη στο σχέδιο πόλης.
στ. Με την εμμονή σας στην εως τώρα οριοθετημένη Β’Ζώνη προστασίας Υνηττού περιοχής Τερψιθέας Γλυφάδας, αγνοείτε αν όχι γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας , τις εισηγήσεις των Τοπικών Κοινωνιών και Αρχών δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας με την ομόφωνη θετική απόφασή του και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας με την α/27-3-2009 ομόφωνη θετική απόφασή του εισηγούνται στον ΟΠΣΑ την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, αποφάσεις που συνοδεύονται με ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα?
Έπειτα από τα παραπάνω κυρία υπουργέ, αλήθεια, με ποιο ηθικό έρεισμα συνεχίζετε να αδιαφορείτε για την ύπαρξη εκατοντάδων οικογενειών (περισσότερες από 600) που η μοναδική μόνιμη πρώτη κατοικία τους βρίσκεται στους παραπάνω οικισμούς, προτάσσοντας την προστασία τάχα μου του Υμηττού? Θα του αφήσετε να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης ή θα τους διώξετε από εκεί?
Εγώ συμφωνώ με την ανάγκη προστασίας του Υμηττού, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί οι 600 περίπου οικογένειες της περιοχής δυσχεραίνουν την προστασία αυτού? Επειδή οι κάτοικοι των εκτός σχεδίου οικισμών προστατεύουν την χλωρίδα και πανίδα πολύ περισσότερο από όλους τους εντός σχεδίου, κάνουν δενδροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών τους και παράλληλα είναι αυτοί οι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό; Ή επειδή η ένταξη στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας, της ήδη πολεοδομημένης περιοχής Β΄ Ζώνης Γλυφάδας, θα αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση της περιοχής και θα αποτρέψει κάθε περαιτέρω αυθαιρεσία, παρέχοντας έτσι πραγματική προστασία στον Υμηττό? Άρα ποιος και γιατί δεν το θέλει αυτό ?
Αν λοιπόν κυρία υπουργέ θέλετε την προστασία του Υμηττού αλλά και την προστασία του πολίτη τα πράγματα είναι πολύ απλά, απλά…… ΤΟΛΜΕΙΣΤΕ….., τολμείστε και βγείτε από το γραφείο σας, περπατήστε τους παραπάνω οικισμούς, δείτε μόνη σας τη γυμνή αλήθεια σχετικά με το δασώδη χαραχτήρα και την ανύπαρκτη θαμνώδη βλάστηση των περιοχών αυτών, που κάποιοι σκόπιμα παρουσιάζουν ότι έχει, δείτε με τα δικά σας μάτια τη ήδη διαμορφωμένη οικιστική κατάσταση, αφουγκρασθείτε την αγωνία των κατοίκων και τότε είμαι σίγουρος ότι θα αντιληφθείτε και εσείς ότι είναι μονόδρομος η μεταφορά των ορίων της Β΄ Ζώνης της Τερψιθέας Γλυφάδας έξω από τους υφιστάμενους οικισμούς, με παράλληλη ένταξη των οικισμών αυτών στο σχέδιο πόλης, καταδεικνύοντας έτσι όχι μόνο το ενδιαφέρον σας για την προστασία του Υμηττού, τη βούληση σας για ρεαλιστική αντιμετώπιση του θέματος, αλλά και την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί, βάζοντας τέλος στη μακρόχρονη ταλαιπωρίας τους.
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος
Κάτοικος Άνω Γλυφάδας
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗΝ
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
1. Του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Στρατιωτικών Συν.Π.Ε., οδός Σαμουήλ 34, Γλυφάδα, Τ.Θ.4063, τ.κ.10210 Αθήνα.
2. Του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καφεπωλών »Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Συν.Π.Ε. οδός Αθανάτου 110 Γλυφάδα.
3. Του Συλλόγου Οικιστών ‘‘Η ΠΡΟΟΔΟΣ’’, οδός Αγίου Νεκταρίου 109, Γλυφάδα
4. Του Συλλόγου Οικιστών ‘‘ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ’’ Γλυφάδα.
ΠΡΟΣ
Τους αξιότιμους:
κ.κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
κ.κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος.
κ.κ. Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως.
κ.κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
κ.κ. Αντιπροέδρους της Βουλής των Ελλήνων.
κ.κ. Υπουργό ΠΕΚΑ.
κ.κ. Υφυπουργό ΠΕΚΑ.
κ.κ. Βουλευτές Β΄ Περιφέρειας Αθηνών.
κ.κ. Πρόεδρο του ΟΡΣΑ.
κ.κ. Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΚΑ.
κ.κ. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικιστικής Πολιτικής και
Κατοικίας ΥΠΕΚΑ.
κ.κ. Νομάρχη Αθηνών.
κ.κ. Δήμαρχο Γλυφάδας Αττικής.
κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Γλυφάδας.
Σας διαβιβάζουμε το ψήφισμα που λάβαμε σχετικά με τις προτεινόμενες από το ΥΠΕΚΑ διατάξεις για την τροποποίηση του Π.Δ. 544/78, που αφορούν την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφού σας επισημάνουμε ότι οι ιδιοκτησίες μας που έχουμε αποκτήσει από το 1950 έως 1960 δεν έχουν καμιά σχέση με τον ορεινό όγκο του Υμηττού, Σας ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να συμβάλλετε στην επίλυση του δίκαιου αιτήματός μας, που είναι η αποδέσμευση των ιδιοκτησιών μας από τις ζώνες προστασίας και η ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως.
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Την 3-5-2010 στο Κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη στη Γλυφάδα, συγκεντρωθήκαμε όλοι εμείς που έχουμε στην εκτός σχεδίου περιοχή της Γλυφάδας κατοικία, στην οποία διαμένουμε, ή οικόπεδο, σε ένα από τους οικιστικούς θύλακες του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Στρατιωτικών, ή του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καφεπωλών ‘‘Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’ ή των συλλόγων, Η ΠΡΟΟΔΟΣ και Δημιουργική Πορεία (Γύρισμα Τερψιθέας – Ανάληψη), όπου, αφού έγινε ενημέρωση για τις προτάσεις του ΟΡΣΑ που περιλαμβάνονται στο το προς διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού, σύμφωνα με τις οποίες για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται η άρνηση και απροθυμία των αρμοδίων για την επίλυση του προβλήματος, που κρατά εμάς και τις ιδιοκτησίες μας σε ομηρία πάνω από 60 χρόνια, αποφασίσαμε ομόφωνα τα παρακάτω:
Α. ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ:
1. Γιατί, όχι μόνο αγνοήθηκαν οι προτάσεις και οι ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Γλυφάδας, αλλά και γιατί ο αρμόδιος Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας επιδεικτικά και προκλητικά αρνήθηκε την συνεργασία με την διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας για την επίλυση του προβλήματός μας.
2. Γιατί, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενώ οι ιδιοκτησίες μας, (σπίτια και οικόπεδα), που έχουν αποκτηθεί και οικοπεδοποιηθεί πριν από 50-60 χρόνια, οι οποίες αποτελούν οικιστικές περιοχές, είναι συνέχεια του αστικού ιστού του Δήμου Γλυφάδας με τον οποίο συνορεύουν και αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο, δεν αποδεσμεύονται από τις ζώνες προστασίας του Υμηττού, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν στην ζώνη Β και ένα μικρό μέρος τους (στους Συνεταιρισμούς Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών) στην Ζώνη Α.
3. Γιατί, στο χάρτη της περιοχής των κατοικιών και των οικοπέδων μας στους ανωτέρω οικιστικούς θύλακες στη Γλυφάδα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δεν αποτυπώνεται η σημερινή πραγματική οικιστική κατάσταση και ανάπτυξη της περιοχής μας, δηλαδή, σε αυτόν δεν εμφανίζονται, ούτε τα σπίτια μας, ούτε η υπάρχουσα ρυμοτομία, που είναι όμοια και συνέχεια της εντός σχεδίου περιοχής με την οποία συνορεύουν, ούτε οι δρόμοι, ούτε τα οικόπεδά μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει παραπλάνηση και παραπληροφόρηση για την υπάρχουσα σημερινή πραγματική κατάσταση της περιοχής μας.
4. Γιατί, θεωρούμε ότι εμπαιζόμαστε, αφού με τις προτάσεις αυτές όχι μόνο δεν λύνεται το μακροχρόνιο δίκαιο αίτημά μας, αλλά στην ουσία συνεχίζεται η ομηρία μας.
Β. ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ:
Όλες οι εκτάσεις των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών και των Συλλόγων Πρόοδος- Δημιουργική Πορεία (Τερψιθέα – Ανάληψη) στη Γλυφάδα Αττικής, όπως τα όριά τους φαίνονται στην ολοκληρωμένη μελέτη και τα σχέδια που την συνοδεύουν του Πολεοδομικού Γραφείου των κ.κ. Κοέν και Βουλγαρίδη, που έχει κάνει αποδεκτή ο Δήμος Γλυφάδας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου και έχει υποβάλλει στον ΟΡΣΑ και στο ΥΠΕΚΑ, ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, δηλαδή ή να καταργηθεί η Β΄ Ζώνη στις περιοχές αυτές στο Δήμο Γλυφάδας Αττικής και ένα μικρό τμήμα της Ζώνης Α’, όπου επεκτείνονται οι εκτάσεις των οικισμών των Συνεταιρισμών Πολιτικών Υπαλλήλων και Καφεπωλών, διαφορετικά το όριο αρχής της Β’ ή της Α’ Ζώνης στο Δήμο Γλυφάδας Αττικής να μεταφερθεί στα όρια των διαμορφωμένων οικισμών αυτών, αποδεσμεύοντάς τους από τις προτεινόμενες διατάξεις προστασίας του όρους Υμηττός. Και
Γ. ΝΑ ΔΙΑΤΡΑΝΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ:
Την αντίθεσή μας σε όσα οι αρμόδιοι ΟΡΣΑ και ΥΠΕΚΑ αποφασίζουν για μας και τις ιδιοκτησίες μας χωρίς εμάς και τον κατ΄ εξοχή αρμόδιο για την περιοχή μας Δήμο Γλυφάδας Αττικής, γνωρίζοντάς τους, ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, ότι δεν θα αποδεχθούμε την οποιαδήποτε ρύθμιση που είναι αντίθετη με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας και ότι θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωσή μας και με άλλες μορφές αγώνων.
ΟΙ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Με την αφορμή ολου αυτου του σχεδίου που προωθειται απο το «Υπουργειο»σας,θα ηθελα να σας τονίσω οτι βρισκεσται και ζειτε στην Ελλαδα!Μια χωρα παραδοσεων,πολιτισμου που γεννησε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!Δυο απο αυτα που μας χαρακτηριζουν ως Ελληνες,προσπαθείται να τα καταργήσεται!Η παράδοση θελει των Ελληνα ΚΥΝΗΓΟ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να μπορει να κυνηγα.Καλυτερα να κοιταξουμε πως να σωσουμε τον φυσικο μας πλουτο απο τις φωτιες και τις καλιεργειες απο την χημικη ρυπανση!Για ολα αν φταινε οι κυνηγοι τοτε να φυγουμε και να παμε στα σκοπια,βουλγαρια,ουγγαρια,που οσο και αν τους ονομαζαμε βαρβαρους,τοσο κυνηγετικη παιδεια εχουν!Τι κανατε οταν καιγοντουσαν τα δαση;Εμεις οι κυνηγοι παντως τρεχαμε πανω στη φωτια!Ειναιτοσα που θελω να σας γραψω που ωρες ωρες λυπαμαι που ειμαι Ελληνας.Δεν μπορει να μην μου δινει κανεις σημασια σε αυτη τη χωρα!Οικολογια κ κυνηγι ειναι το ιδιο αρκει να υπαρχει παιδεια!Οχι αλλες απαγορευσεις φτιαξτε ΠΑΙΔΕΙΑ!
Κυρία Υπουργέ
Σας παρακαλώ πολύ να ασχοληθείτε επισταμένα στο θέμα της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας που σκοπεύετε να βάλετε στη Β΄ Ζώνη.
Το 1963 ήμουν 10 ετών και ξύπναγα στις 5 το πρωί να πάω να βοηθήσω τη μητέρα μου να πλύνει σκάλες για να μαζέψουμε λεφτά να ξεχρεώσουμε δύο οικόπεδα που είχαμε αγοράσει στο Γύρισμα Τερψιθέας.
«Άντε παιδάκι μου ξύπνα κι όταν μεγαλώσεις θα φτιάξετε από ένα σπίτι εσύ κι η αδερφή σου για να μη μένετε στο νοίκι.» Ήταν η μόνιμη παρότρυνση της μητέρας μου για να καταφέρει να σταματήσει τα παιδικά μου όνειρα και να με ξυπνήσει για να πάμε να πλύνουμε τις σκάλες.
Τώρα Κυρία Υπουργέ μετά από τόσα χρόνια αγώνα κι αγωνίας για το πότε θα μπει στο σχέδιο η περιοχή μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο για να γκρεμίσει τα όνειρα όχι μόνο τα δικά μου αλλά και πολλών άλλων.
Εδώ δε θα βρείτε βίλες και μεγάλα τζάκια. Εδώ θα βρείτε ανθρώπους του λαού που μόχθησαν και μοχθούν για να ζήσουν μια καλύτερη μέρα στον τόπο που ρίζωσαν τις ελπίδες τους κι έχτισαν τα όνειρά τους.
Σημειωτέον τα οικόπεδά μας αγοράστηκαν με νόμιμα συμβόλαια και πληρώσαμε τους νόμιμους φόρους κλπ. και περιμέναμε κάποια μέρα το κράτος να κάνει το χρέος του δηλαδή να τα βάλει στο σχέδιο. Σας παραπέμπω στο email που εστάλη από τον Δικηγόρο Κο. Μαργαρίτη στο οποίο καταφαίνεται η νομιμότητα κατοχής τους από τους ιδιοκτήτες και όλες οι προηγούμενες αποφάσεις της πολιτείας οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη δική σας.
Μετά τιμής
Έφη Παύλου
Οικοπεδούχος στο Γύρισμα Τερψιθέας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
(Σχόλιο κατοίκου της εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας.
Προχτές το βράδυ παρακολουθώντας μια συνεδρίαση του Δ.Σ. Γλυφάδας, όπου μια δημοτική παράταξη με οικολογικούς ορίζοντες, κατέθεσε για ψήφιση πρόταση – μελέτη για τη προστασία του Υμηττού, έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα.
Έμαθα πως ο αστικός ιστός της Γλυφάδας είναι κορεσμένος και ασφυκτιά.
Πως του λείπουν χώροι για σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ότι για να τους αποκτήσει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μέρος του Υμηττού.
Όμως ο Υμηττός πρωτίστως πρέπει να γίνει πνεύμονας πρασίνου.
Και έτσι οι μόνοι χώροι που μπορούν να διατεθούν, είναι οι εκτός σχεδίου θύλακες του Δήμου με τις όποιες νόμιμες ιδιοκτησίες περιλαμβάνουν.
Αυτοί όντας τελευταίοι, καλούνται να πληρώσουν για το χάος, που «απόλυτα νόμιμα» δημιούργησαν όλοι οι προηγούμενοι.
Τότε ακούστηκαν οι διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες οικοπέδων σαυτούς τους θύλακες, γιατί διαπίστωναν με έκπληξη, ότι 50 χρόνια έχουν κρατηθεί όμηροι, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχέδιο, με τα ίδια με τους υπόλοιπους δικαιώματα να «καταστρέψουν το περιβάλλον» και μοναδικό σκοπό να υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι, για να πληρώσουν τα σπασμένα.
Ακούστηκαν όμως και διαμαρτυρίες κατοίκων αυτών των θυλάκων, που εγκλημάτησαν χτίζοντας αυθαίρετα στα οικόπεδα τους, αφού βαρέθηκαν την κοροϊδία μισού αιώνα.
Αυτοί γενικά αντιμετωπίστηκαν τρυφερά και είχαν την συμπαράσταση όλων. Μάλιστα οι δύο σύμβουλοι της παράταξης με την υπό ψήφιση πρόταση, προσπάθησαν να τους δείξουν ότι αφού δούλεψαν σκληρά, μελέτησαν και νοιάστηκαν για το πρόβλημα τους, έχουν και έτοιμη λύση, δηλ. αφού οπωσδήποτε διωχθούν από τα σπίτια τους, που προηγουμένως θα κατεδαφιστούν με έξοδα των ιδιοκτητών τους, μετά να τους δοθεί αλλού μέρος για να τα φτιάξουν. Δεν είχαν όμως απάντηση για το που και το πότε.
Έτσι πάρα πολύ άδικα, αυτοί οι κάτοικοι έδειξαν να μην αποδέχονται, ούτε να εκτιμούν τέτοιες έτοιμες σωτήριες λύσεις και φώναζαν, ότι ποτέ κανένας από τους προτείνοντες δεν καταδέχτηκε να τους επισκεφτεί στις περιοχές τους, άρα πως μπορεί να ξέρει τόσα πολλά και να προτείνει ακόμη περισσότερα χωρίς να τους ρωτήσει αν στοιχειωδώς συμφωνούν.
Δυστυχώς στις μέρες μας ο όχλος δύσκολα αντιλαμβάνεται το συμφέρον του. Αναζητά λόγια που του χαϊδεύουν τα αυτιά και δεν εκτιμά προτάσεις με όραμα και ορίζοντες για το μέλλον του.
Δεν μπορεί να καταλάβει πως η οικολογία προσπαθεί να φτιάξει ένα περιβάλλον υγιές για τον άνθρωπο και ότι αν χρειαστεί μπορεί και να τον θυσιάσει για το γενικό καλό ή να τον απομακρύνει σε αμφίβολης ύπαρξης τοποθεσίες.
Δεν μπορεί το μυαλό του να χωρέσει πως οι ψηφισμένοι εκφραστές της στο Δήμο μας, δίνουν λύση προτείνοντας μετεγκατάσταση.
Βλέπεις η παιδεία αυτού του όχλου, δεν του επιτρέπει να ξέρει τα περί αναδασμού και μετεγκατάστασης.
Στη ζωή του έχει μάθει πως μόνο ο ίδιος και ποτέ το κράτος δεν ασχολείται με το πώς θα στεγαστεί η οικογένεια του.
Επίσης θυμάται πως κρατικές παρεμβάσεις υπήρξαν συνήθως μόνο μετά από σημαντικές καταστροφές, όπως το 1922 που δόθηκε λύση με το στοίβαγμα ανθρώπων στα προσφυγικά της Καισαριανής της Δραπετσώνας κ.α. Τώρα γιατί να ασχοληθεί και που να το πράξει, αφού οι χώροι είναι ανύπαρκτοι;
Τέλος αυτός ο όχλος αγριεύεται γιατί μπερδεύει τη μετεγκατάσταση, με τη μετανάστευση.
θυμάται τη πρώτη μετανάστευση που έζησε όταν ήρθε στην Αθήνα από το χωριό του και οι μισοί από την οικογένεια του έφυγαν ακόμη πιο πέρα, σε Αμερική και Γερμανία για να επιβιώσουν.
Τώρα πάνω που καταστάλαξε, ακούει πάλι για ξεσπίτωμα.
Αδυνατεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του, να καταλάβει επιτέλους το καλό του και να χωνέψει το λιγοστό του μυαλό, ότι αν γλίτωσε ο παππούς του από το σπαθί του τσέτη στη Σμύρνη και ο ίδιος από τη πείνα του 60, από το σπαθί του οικολόγου δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα, αν δεν το πάρει απόφαση, πως το παλιοαυθαίρετο του πρέπει να εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο, της όποιας μπαλκονόπορτας με οικολογικό όραμα και κυρίως θέα προς τον Υμηττό.
Ευχαριστώ
Εριέττα
Κάτοικος εκτός σχεδίου οικισμού «ΑΝΑΛΗΨΗ» Γλυφάδας
ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ – ΜΠΟΥΖΟΥΞΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
(Παρατήρηση κατοίκου εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» Δήμου Γλυφάδας)
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ & κ. Υπουργέ,
στις 12/5 παρακολούθησα τη κατεδάφιση των υπολειμμάτων της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, αλλά τέτοιες μέρες διαβούλευσης δεν μπόρεσα να αποφύγω σχετικούς συνειρμούς.
Αρχικά κατάλαβα ότι η νεοσύστατη υπηρεσία κατεδαφίσεων του Υπουργείου ανέλαβε έργο και στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκτός των συνηθισμένων, ο Πρωθυπουργός, η Υπουργός και οπωσδήποτε το μέσο προβολής του έργου διάσωσης του περιβάλλοντος, δηλ. τα κανάλια.
Κατάλαβα λοιπόν πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και όπως προβλέπει το Π.Δ. του Υμηττού, σε 8 μήνες από την υπογραφή του, αφού θα έχουν καταγραφεί όλα τα αυθαίρετα μας στις εκτός σχεδίου περιοχές της Γλυφάδας, οι Υπηρεσίες κατεδάφισης θα αναλάβουν το έργο τους και σε μας.
Αναρωτιέμαι αν στο έργο αυτό τα κανάλια θα έχουν εντολή να παρίστανται, για να το προβάλουν και αν επίσης, εσείς κ. Πρωθυπουργέ θα είστε παρών.
Ξέρετε μιλάω για εκείνα τα αυθαίρετα της Γλυφάδας, που 50 χρόνια περιμένουν να ενταχθούν στο σχέδιο.
– Εκείνα που είναι πρώτες κατοικίες για τρεις γενιές ανθρώπων ως σήμερα.
– Που φιλοξένησαν κάποιους από τους πρώτους κάτοικους της Γλυφάδας, οικονομικά αδύναμους, αλλά σίγουρα αξιοπρεπείς.
– Που στέγασαν οικογένειες και όχι την κερδοφόρες επιχειρήσεις της νύχτας.
– Που κτίστηκαν παράνομα βεβαίως, αλλά σε αγορασμένα με νόμιμο τρόπο οικόπεδα. – Που δεν είναι στη Ζώνη αιγιαλού και σε έκταση του δημοσίου.
– Που το κράτος φρόντισε, αφού αρχικά συμφώνησε και ποτέ δεν εμπόδισε τη κατάτμηση και πώληση τους, ύστερα από 28 χρόνια να τα συμπεριλάβει στις πρώτες Ζώνες Προστασίας Υμηττού και σήμερα επανερχόμενο να κάνει το ίδιο, στο νέο Π.Δ.
– Που για να πάρουν ρεύμα και νερό έφτυσαν αίμα και πλήρωσαν χρυσάφι, ενώ σαυτό που χτες γκρεμίσατε η άδεια λειτουργίας ήταν υπόθεση ρουτίνας για τις κρατικές υπηρεσίες.
– Που δεν θα είναι υπολείμματα κατεστραμμένου πριν 8 χρόνια μπουζουξίδικου, που άνθισε οικονομικά επί δεκαετίες, λειτούργησε «νόμιμα» και έκλεισε τη πρόσβαση στη θάλασσα. Αλλά σπίτια με αυλές που μέχρι να ρθείτε θα παίζουν παιδιά και σε κάποιο δωμάτιο τους θα ησυχάζουν γέροντες.
– Που δεν εμποδίζουν κανέναν να φτάσει στο βουνό εφόσον το επιθυμεί, γιατί μπροστά τους έχουν προβλεφθεί και έχουν αφεθεί δρόμοι.
– Που έχουν αυτά και άλλα πολλά άγνωστα σε σας «κοινωνικού ενδιαφέροντος» χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς όμως θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να τα εντοπίσετε, τόσο εσείς όσο και η Υπουργός, μόνο όταν θα συνοδεύσετε τα συνεργεία στις πόρτες μας.
Τότε όμως θα είναι πολύ αργά να καταλάβετε, γιατί ακριβώς αγωνιζόμαστε μισό αιώνα, χωρίς ποτέ να μας ακούσετε, χωρίς ποτέ να πλησιάσετε τις περιοχές μας και πάντα επιμένοντας να νομοθετείτε για μας, αγνοώντας ή απαξιώνοντας την ύπαρξη μας.
Αν λοιπόν έρθει η «κακιά» ώρα και το αποφασίσετε , φροντίστε να έχετε έτοιμες τις εξηγήσεις «περί δικαίου» για τον πιτσιρικά που θα σας ρωτήσει σίγουρα, γιατί τον αφήνετε άστεγο και πιο ήταν το τεράστιο αδίκημα του πατέρα του, ώστε η πολιτεία να αξιώνει τη κατεδάφιση του νοικοκυριού του, στέλνοντας του μάλιστα στο τέλος και το λογαριασμό για τα έξοδα κατεδάφισης.
Να τον κοιτάξετε στα μάτια τον πιτσιρικά κ. Πρωθυπουργέ και να τον πείσετε ότι δουλεύετε σκληρά για να φτιάξετε ένα «δίκαιο κράτος- πρώτα για τον πολίτη», που θα αντιμετωπίζεται ισότιμα είτε εάν είναι ισχυρός είτε αδύναμος.
Τα κανάλια θα έρθουν σίγουρα στην τελετουργία, για να εξασφαλίσουν μονάδες τηλεθέασης, δίνοντας τροφή στην βουλιμία του σύγχρονου ανθρώπου, που ικανοποιείται από τη συμφορά του διπλανού του.
Εσείς όμως κ. Πρωθυπουργέ αν θα είστε παρών, προσέξτε το ένδυμα σας,
γιατί θα πρέπει να είναι σκουρόχρωμο και ανάλογο της τελετής.
Προσθεού όχι πουκάμισο με σηκωμένα μανίκια και ύφος έτοιμο για δουλειά.
Γιατί, συγχωρήστε μας, αλλά αυτό το ύφος το συνδυάσαμε με άλλης μορφής έργο, που πιστέψαμε ότι περιλαμβάνουν τα πλάνα και οι προτεραιότητες σας.
Σας ευχαριστώ
Ερασμία
Κάτοικος εκτός σχεδίου περιοχής «ΑΝΑΛΗΨΗ» του Δήμου Γλυφάδας
Κυρία Υπουργέ,
Είμαι κάτοικος του οικισμού «ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ» Δήμου Γλυφάδας επί 40 χρόνια και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου, σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε.
Οι γονείς μου με κόπο και πολλά χρόνια δουλειάς αγόρασαν το αγροτεμάχιο αυτό έχοντας νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και πληρώνοντας φόρους , τέλη κ.λ.π.
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ να μην μας αντιμετωπίζετε σαν ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ .
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ – ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΤΕ τις ιδιοκτησίες μας ώστε να έχουμε την δυνατότητα ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης.
ΜΑΡΙΑ – lazarou. maria @ yahoo.gr – 10/5/2010
Μόνιμος κάτοικος επί 40 χρόνια στην εκτός σχεδίου περιοχή «ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ» Δήμου Γλυφάδας.
Είναι άδικο να παίρνετε τα σπίτια μας με μιά απλή σας απόφαση. μεγαλώσαμε σε αυτόν τον χώρο. είναι το μόνο που έχουμε. η ερώτηση ειναι απλά ΓΙΑΤΙ??? Βάλτε τον εαυτόσας στην θέση μας
ΜΕγάλη αδικία θελεται να δημιουργίσετα ναι, αλλά οχι στην πλάτη την δική μας. 50 χρόνια περιμέναμε να μας εντάξεται στο σχέδιο για να ζησουμε και εμείς σαν άνθρωποι, και αντι αυτού μας εντάσσεται στην Β ζώνη. και θελεται να πάρεται τα σπίτια μας και να μας πετάξετε στον δρόμο.Ταίζω και προσέχω οτιδήποτε περπατάει οτιδήποτε πετάει. όλα τα πουλιά, 20 γάτες, 6 σκύλους που έρχονται έξω απ την πόρτα μου. τι άλλο πια. σκεφτήται μας sos.
Κλειώ Μαλαματένιου
Γλυρισμα Τερψιθέα Γλυφάδας
καταφορη Αδικια. θελετε να δημιουργισετε Ναι,αλλά όχι στην δική μας πλάτη. 50 χρόνια περιμέναμε να μασ εντάξεται στο σχέδιο για να ζήσουμε ανθρώπινα στην χώρα μας και αντί αυτού μας εντάσεται στην Β ζώνη και παίρνετε τις περιουσίες μας. Μας πετάτε στον δρόμό. Γροθία στην φτώχεια. χώριζεται τον Υμηττο ναι. αλλά όχι στην πλάτη του φτωχού. σκεφτήται μας, είμα 84 ετών
ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΅ΠΥΡΝΑΡΙ΅ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ¨ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ¨ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΘΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ , ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΛΑΒΕΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΕΞΗΣ:
1.ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ¨ΠΥΡΝΑΡΙ¨ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.
2.ΤΗΝ ΑΠΟ 27-3-2009 ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΅ΠΥΡΝΑΡΙ΅ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΅ΖΩΝΗ Α¨ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΅ΖΩΝΗ Β¨ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.
ΟΠΩΣ ΚΥΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΅ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΤΕΣ 12-5-2010 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΑΤΕ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΑΣ΅
ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΑΡΜΕΓΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΦΟΡΙΕΣ . ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ;
1. ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΟΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΤΕ ;
2. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ 50 ΚΑΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ ;
3. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ, ¨ΠΥΡΝΑΡΙ¨ , ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950 ; ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ;
4. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΡΕΥΜΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ;
5. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΕΝΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ¨ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ¨ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ , ΑΠΛΑ ΟΛΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΜΝΗΣΙΑ ;
6. ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΗΡΘΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ; ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΕΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ 50 ΚΑΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ ; ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΓΗΣ ; ΘΕΛΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ; ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΡΗΜΩΣΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ Ή ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ; ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ Π.Δ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ .ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΡΗΜΩΣΗ ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΗ ΤΕΛΙΚΑ ;
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΖΙ ΜΑΣ . ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΗΣ.ΑΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕΤΕ. ΨΑΞΤΕ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ.
ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΑΣ .
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΝ ΛΥΣΕΤΕ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ 50 ΕΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ ΑΝ ΜΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ Η ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕΤΕ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΞΑΝΑ ….
ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ ΑΚΟΜΑ …..
ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΅ΠΥΡΝΑΡΙ¨ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.
Καταγγέλλουμε το άρθρο 3 που εισηγείται ο Οργανισμός Αθήνας στον Οικισμό Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψη Καφεπολών Συνεταιρισμός πολιτικών υπαλλήλων, να παραμείνει στο καινούργιο διάταγμα ως Β ζώνη Υμηττού.
Ζητάμε να εφαρμοστούν αμετάκλητα οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας και της δια-παραταξιακής επιτροπής με ημερομηνία 21-11-2008 αριθμός πρωτοκόλλου 58220 που επικύρωσε την μελέτη και τον χάρτη της κυρίας Κοέν και των συνεργατών της με αριθμό πρωτοκόλλου στον οργανισμό Αθήνας 4208/28/11/2008 και του Υπουργείου Δημοσίων Έργων με αριθμό πρωτοκόλλου 5786/28/11/2008, δεύτερη ομόφωνη απόφαση κατά το χρόνο διαβούλευσης που καθόρισε ο Οργανισμός Αθηνών για το διάταγμα Υμηττού με ημερομηνία 27/3/2009 και αριθμό πρωτοκόλλου 15-4-99 Δήμου Γλυφάδας και αριθμός κατάθεσης στον οργανισμό Αθήνας 1227/30/3/2009 ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο οι οικισμοί Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψης Συνεταιρισμός Καφεπολών και Πολιτικών Υπαλλήλων. Φυσικά, βγάζοντας τις ζώνες προστασίας Υμηττού στους συγκεκριμένους οικισμούς ώστε να λήξει η ομηρία των πολιτών που έχουν αγοράσει τα οικόπεδα από το 1950 και έχουν χτίσει κατά ποσοστό άνω του 35% και είναι η πρώτη κατοικία σε όλους.
Καταγγέλλουμε το άρθρο 3 που εισηγείται ο Οργανισμός Αθήνας στον Οικισμό Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψη Καφεπολών Συνεταιρισμός πολιτικών υπαλλήλων, να παραμείνει στο καινούργιο διάταγμα ως Β ζώνη Υμηττού.
Ζητάμε να εφαρμοστούν αμετάκλητα οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας και της δια-παραταξιακής επιτροπής με ημερομηνία 21-11-2008 αριθμός πρωτοκόλλου 58220 που επικύρωσε την μελέτη και τον χάρτη της κυρίας Κοέν και των συνεργατών της με αριθμό πρωτοκόλλου στον οργανισμό Αθήνας 4208/28/11/2008 και του Υπουργείου Δημοσίων Έργων με αριθμό πρωτοκόλλου 5786/28/11/2008, δεύτερη ομόφωνη απόφαση κατά το χρόνο διαβούλευσης που καθόρισε ο Οργανισμός Αθηνών για το διάταγμα Υμηττού με ημερομηνία 27/3/2009 και αριθμό πρωτοκόλλου 15-4-99 Δήμου Γλυφάδας και αριθμός κατάθεσης στον οργανισμό Αθήνας 1227/30/3/2009 ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο οι οικισμοί Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψης Συνεταιρισμός Καφεπολών και Πολιτικών Υπαλλήλων. Φυσικά, βγάζοντας τις ζώνες προστασίας Υμηττού στους συγκεκριμένους οικισμούς ώστε να λήξει η ομηρία των πολιτών που έχουν αγοράσει τα οικόπεδα από το 1950 και έχουν χτίσει κατά ποσοστό άνω του 35% και είναι η πρώτη κατοικία σε όλους.
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου, σας παρακαλώ να το επαναεξετάσετε και να λάβατε σοβαρά υπόψη:
• Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας ,
• Την α/30-03-2009 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης,
• Καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει
και αφού εξαιρέσετε από την Ζώνη Β τους εκτός σχεδίου οικοισμούς στις θέσεις «Γύρισμα Τερψιθέας», «Ανάληψη Τερψιθέας», «Συνεταιρισμός Καφεπωλών» και «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» του Δήμου Γλυφάδας να τις εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Γλυφάδας.
Η έκταση είναι πολύ μικρή μόλις 370 στρέμματα μαζί με τους ήδη ρυμοτομημένους δρόμους της και έχει καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης του Δήμου Γλυφάδας σε θα δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας την προστασία του Υμηττού και θα καταδείξει την κοινωνική σας ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν εκεί, βαζοντας τέλος στη μακρόχρονη ταλαιπωρίας τους.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Συκουτρής Ιωάννης
Κάτοικος περιοχής «Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων» Δήμου Γλυφάδας
κ. Υπουργέ,
κ. Υπουργέ,
Ως κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας και έχοντας έννομο συμφέρον που θίγεται από το σχέδιο νόμου, σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπόψη:
– Την ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
– Την α/21-11-2008 ομόφωνη θετική απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας, που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης,
– Καθώς και την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει
και αφού εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας από την Ζώνη Β΄ να την εντάξετε στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου.
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δεν δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού. Η έκταση είναι μόλις 370 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων ρυμοτομημένων δρόμων, έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά. Η ένταξη της περιοχής θα καταδείξει κοινωνική ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιώνουμε εκεί, βάζοντας τέλος στις μακροχρόνιες ταλαιπωρίες μας.
Παρακαλώ, να εξετάσετε το θέμα προσεκτικά και να λάβετε υπόψη σας ακόμη ότι είμαστε κάτοικοι της περιοχής από το 1960 μετά από νόμιμη αγορά οικοπέδου, πληρώσαμε για την νομιμοποίηση του αυθαιρέτου με τον Νόμο 720/1978, πληρώνουμε εδώ και 50 χρόνια κάθε υποχρέωση μας προς το κράτος για τα σπίτια αυτά, πολλές από τις οικογένειες είμαστε πολύτεκνες, και για 50 χρόνια έχουμε γράψει μία οικογενειακή ιστορία που δεν έχει κανένας μα κανένας το δικαίωμα να πάρει μία μπουλντόζα και να μας σβήσει από το χάρτη της χώρας αυτής γιατί:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΟΙ.
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ « ΑΝΑΛΗΨΗ» του ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
κ. Υπουργέ,
χτες βράδυ ενημερώθηκα από την εκπρόσωπο μιας δημοτικής παράταξης της Γλυφάδας, ότι «έχει σπεύσει» να σας υποβάλει πολύ πριν τη διαβούλευση, μελέτη – πρόταση για τη προστασία του Υμηττού, προκειμένου να «διευκολύνει» το έργο σας, στη σύνταξη του σχετικού Π.Δ.
Μάλιστα όπως ισχυρίζεται, αυτή τη πρόταση τη λάβατε σοβαρά υπόψιν και αν όχι στο σύνολο της, πάντως σε μεγάλο μέρος της, την έχετε αποδεχτεί και υιοθετήσει στις διατάξεις του διατάγματος.
Επειδή λοιπόν έχω την εντύπωση, πως εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την οποία ο ΟΡΣΑ ζήτησε να καταθέσει επίσημα τη σχετική της πρόταση (από όσο γνωρίζω έπραξε έγκαιρα), όλες οι υπόλοιπες προτάσεις αποτελούν μεμονωμένες απόψεις και έχουν τη δυνατότητα μόνο ως τέτοιες, μέσω της διαβούλευσης να κατατεθούν, θέλω να σας ρωτήσω και εφόσον ισχύει ο ισχυρισμός (θέλω να πιστεύω πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο), αν εξετάσατε την περίπτωση μέσω τέτοιων προτάσεων, να γίνεται προσπάθεια εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, οπότε και η από μέρους σας αποδοχή τους, να υποκρύπτει κίνδυνο να χαρακτηριστείτε συνεργοί σε αυτήν την εξυπηρέτηση.
Την απορία μου περί ιδιοτέλειας, προξενεί το γεγονός ότι, τόσο η εκπρόσωπος όσο και μέλη της παράταξης που προανέφερα, συμβαίνει σήμερα να είναι κάτοικοι, στην τελευταία περιοχή του Δήμου μας που εντάχθηκε στο σχέδιο.
Κατά τη ταπεινή μου άποψη η οικολογία είναι τρόπος και θεώρηση ζωής και όποιος την επικαλείται και πολύ περισσότερο αν ηγείται παρατάξεων με οικολογικές ανησυχίες, θα πρέπει να τη διαθέτει ανεξάρτητα εποχής και συνθηκών.
Γιαυτό, με ανησυχεί το γεγονός ότι ιδιοκτήτες οικοπέδων στο σημερινό οικισμό Αίγλη, που ως το 1989 ήταν συνοδοιπόροι μας στον κοινό αγώνα για ένταξη όλων των περιοχών μας στο σχέδιο πόλης , σήμερα μετά τη προσωπική τους τακτοποίηση εξελίχθηκαν σε σφοδρούς μας πολέμιους.
Ακόμη ανησυχώ και για την ανιδιοτέλεια των «οικολογικών σκιρτημάτων» εκείνων, που αφού η Αίγλη εντάχθηκε, έσπευσαν να εξασφαλίσουν εκεί γη, στη συνέχεια, υπό το κράτος των ανησυχιών τους…. για την καταστροφή που δημιουργεί κάθε επέκταση του ήδη βεβαρημένου αστικού ιστού της Γλυφάδας, πρόσθεσαν τα δικά τους μ3 σκυροδέματος στη νεόδμητη περιοχή και τέλος για απόσβεση της πράξης τους, εξαπολύθηκαν με πολύ κόπο και προσωπικές δαπάνες για την εκπόνηση προτάσεων οικολογικού ενδιαφέροντος….. για τη σωτηρία των συνθηκών ζωής «όλων των δημοτών».
Κατά απολύτως περίεργο τρόπο οι εκτάσεις ενδιαφέροντος και δραστηριοποίησης τους, συμπίπτουν με τα όρια των δικών μας ιδιοκτησιών και έτσι μας χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα της δικής τους οικιστικής βουλιμίας, αφαιρώντας μας κάθε δικαίωμα ανάλογης αξίωσης.
Η κάθε Δημοτική παράταξη έχει το δικαίωμα εκπροσώπησης και προβολής των απόψεων των ψηφοφόρων της στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μέσω ψηφοφορίας μπορούν αφού γίνουν αποδεκτές από τη πλειοψηφία των εκλεγμένων εκπροσώπων όλων των Δημοτών, να προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς και να αποτελούν προτάσεις που εκφράζουν το Δήμο και τους Δημότες.
Σε καμία όμως περίπτωση οι παρατάξεις δεν ορίζονται μέσω των ψήφων που εκπροσωπούν, διαχειριστές ιδιοκτησιών και συμφερόντων πολιτών. Ειδικά αν δεν έχουν καν μπει στη διαδικασία να διερευνήσουν την άποψη των ενδιαφερομένων και χειρότερα αν έχουν απαξιώσει να τους λάβουν υπόψιν τους ως υπαρκτές οντότητες.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι και θιγώμενοι, από πράξεις και εις βάρος μας προτάσεις, που συντάχθηκαν χωρίς εμάς, έχουμε το δημοκρατικό δικαίωμα και να κατακρίνουμε και να αμυνώμαστε σε αυτές τις πρακτικές.
Ευχαριστώ
΄Ερη
Κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» του Δήμου Γλυφάδας
Κυρία Υπουργέ,
Ο παππούς μου, άνθρωπος φτωχός αλλά έντιμος, αγόρασε με συμβόλαια και όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ένα οικόπεδο στη θέση «Γύρισμα» στην
Τερψιθέα Γλυφάδας και με αυτό προίκισε τη μητέρα μου.
Από τότε οι γονείς μου κατάφεραν κι έκτισαν το σπίτι τους, μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους, προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν τα όνειρα που είχαν σαν άνθρωποι και σαν οικογενειάρχες.
Σαν η μεγαλύτερη από τα τέσσερα αδέλφια μου, έχω βιώσει όλες τις αγωνίες και τις απογοητεύσεις τους, όταν ακόμη και απλοί συμπολίτες τους, τους κατηγορούσαν σαν χαμηλής νοημοσύνης και κατηγορίας ανθρώπους, όταν οι πολιτικοί τους έδιναν «άκυρες» υποσχέσεις και παχουλά «ΘΑ».
Τους έβλεπα όμως πάντα να έχουν ελπίδα.(Άλλωστε πολλές περιοχές σε αυτά τα 50 χρόνια εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης, γιατί όχι και η δική τους;)
Τους έβλεπα να πληρώνουν όταν συνδέθηκε το δίκτυο ύδρευσης,(και σταμάτησε ο νερουλάς) να πληρώνουν όταν ήρθε το ρεύμα,(και σταμάτησαν τα κεριά) να πληρώνουν για την τηλεφωνική σύνδεση, να πληρώνουν για νομιμοποίηση αυθεραίτου, να πληρώνουν για τίτλο οριστικής μη κατεδαφίσεως αυθεραίτου.
Και κάθε φορά που πλήρωναν, να ελπίζουν, πως η πολιτεία έκανε ακόμη ένα βήμα προς την ένταξή τους στο σχέδιο.
Τους έβλεπα να καρδιοκτυπούν όταν κάποιοι από τα γραφεία τους σχεδίαζαν μια γραμμή σε ένα χάρτη, απομακρύνοντάς τους συνεχώς από την παντοτινή τους ελπίδα να μπει η περιουσία τους «εντός σχεδίου».
Είμαι 42 χρονών γυναίκα και ακόμα τους βλέπω, εκεί, στους πρόποδες του Υμηττού, να πολεμούν για αυτό το κομμάτι γης, πού έμελλε να τους καταστήσει ομήρους σε μια ελεύθερη χώρα, που κάθε φορά που χρειάζεται κάτι (κυρίως χρήματα), τους κτυπά την πόρτα για να τους δώσει για μια ακόμη φορά την ελπίδα και αφού πληρώσουν; και πάλι την απογοήτευση.
Διαβάζοντας τα δημοσιεύματα για την περίπτωση κατεδάφισης των σπιτιών της περιοχής μας, σοκαρισμένη σκέφτηκα πως δεν μπορεί να τελειώσει έτσι.
Πώς μπορεί κανείς να διαγράφει έτσι τους κόπους, τις ζωές,τα όνειρα, τις ελπίδες των ανθρώπων;
Ανέτρεξα σε κάτι που πάντα με ηρεμεί, στο ημερολόγιο που κρατούσα ως έφηβη. Και τότε συνειδητοποίησα πως ήμουν κι ε γ ώ όμηρος.
Και ακόμη είμαι.
Δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτό;
Δεν θα πρέπει κάποιος να παραμερίσει τα όποια συμφέροντα, να σκύψει στο πρόβλημά μας και να δώσει επιτέλους την πολυπόθητη λύση της ένταξής μας στο σχέδιο πόλης;
Θα πρέπει π ά ν τ α να υπογράφουμε όπως τώρα;
Αιώνια όμηρός σας!!!
Αλεξάνδρα Παππά
Καλημέρα σας κ.Υπουργέ …
Είμαι ένας πολίτης 40 ετών αυτής της «δημοκρατικής » χώρας που όχι με μεγάλη μου έκπληξη βλέπω ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο..
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη περιοχή Τερφιθέας Γλυφάδας..
Όλα αυτά τα χρόνια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ,έβλεπα το πατερά μου να αγωνίζεται τίμια και να είναι εντάξει απέναντι σε αυτό το «κοινωνικό» κράτος δικαίου !!
Ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του , στη καταβολή οποιουδήποτε φόρου οποιασδήποτε μορφής….
Η αγορά των οικοπέδων αυτών έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και βούλα του νομού…Υπήρξε ο νόμος Τρίτση που νομιμοποίησε με το αζημίωτο τα κτίσματα που δημιουργήθηκαν από φτωχούς βιοπαλαιστές…
Βλέπω διπλά μου !!! βοσκοτόπια τότε να έχουν μπει στο σχέδιο πόλεως σήμερα που μιλάμε!!! Αυτοί είναι οι νόμιμοι ενώ εμείς οι παράνομοι….
Αυτή είναι η δικαιοσύνη σας κύριοι ??? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ??
ΚΥΡΙΟΙ ΕΡΘΕΙΤΕ ΣΕ ΤΑΞΗ…Δε ζητάμε το μη νόμιμο , ζητάμε να είμαστε όσοι απέναντι στο νόμο…
Είμαι ο Βασίλης
ένας αγανακτισμένος πολίτης και κάτοικος εκτός σχεδίου περιοχής «ΑΝΑΛΗΨΗΣ» Τερφιθέας Γλυφάδας
Είμαι κυρία, νομέας και κάτοχος οικοπέδου στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας Γλυφάδας, στη θέση <>. Το σχέδιο νόμου για την προστασία του Υμηττού, θίγει εννομο συμφέρον μου στο οικόπεδό μου και σας παρακαλώ να το επανεξετάσετε για τους παρακάτω αληθείς, βάσιμους και παραδεκτούς λόγους:
1) Η περιοχή είναι ρυμοτομημένη εδώ και χρόνια με δρόμους πλάτους 10 μέτρων και με όλες τις παροχές (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ)από το 1974.
2) Η περιοχή δεν είναι δασική έκταση και δεν προσβάλλει τον Υμηττό. Αντίθετα εμείς τον προστατεύουμε με την φροντίδα και την παρουσία μας.
Οι κάτοικοι της περιοχής προβαίνουν σε δενδροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών τους και είναι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό.
3) Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής καταβάλλουν όλα τα νόμιμα τέλη, φόρους, δημοτικές δαπάνες που αφορούν στην περιοχή(αποχεταυτικό κλπ) αλλά και φορολογούνται για την ιδιοκτησία τους , χωρίς να απολαμβάνουν αυτό που προϋποθέτει όλα τα παραπάνω χαράτσια :την ένταξη στο σχέδιο πόλης.
4)Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας με την ομόφωνη θετική απόφασή του και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας με την α/27-3-2009 ομόφωνη θετική απόφασή του εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, αποφάσεις που συνοδεύονται με ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
5) η ένταξη τηε περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δε θα εμποδίσει στην προστασία του Υμηττού, που άλλωστε είμαστε μαζί σας σύμμαχοι στο σκοπό αυτό, καθώς η έκταση είναι πολύ μικρή, μόλις 370 στρέμματα μαζί με τους ήδη ρυμοτομημένους δρόμους της.
6) Η περιοχή έχει καθαρά οικιστικό χαρακτήρα αφού εκατοντάδες οικογένειες ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν σε σπίτια με χρήση Α’ κατοικίας με το όνειρο της ένταξης της περιοχής και με την αναμονή υλοποίησης χιλιάδων υποσχέσεων από τους πολιτικούς εδω και παρα πολλά χρόνια, για την επιδίωξη μιας πιο ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Παρακαλώ επιδείξτε ως Υπουργός την κοινωνική σας ευαισθησία για της εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν και εχουν κυριότητα σε οικόπεδα της περιοχής αυτής με στόχο να ενταχθεί η Τερψιθέα Γλυφάδας στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου και να εξαιρεθεί από τη Ζώνη Β’ .
Αγγελική Παλόγλου – Παπαγιάννη
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Οριοθετώντας στην Ζώνη Β΄τους εκτός σχεδίου οικισμούς που βρίσκονται στην Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας, επιβεβαιώνονται με εξοργιστικό τρόπο οι υποψίες των κατοίκων και των χιλιάδων οικοπεδούχων που κατέχουμε νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ότι επισπεύδεται μια τεράστια κοινωνική αδικία.
Το νομοσχέδιο – σε περίπτωση κατά την οποία δεν τροποποιηθεί σχετικά – οδηγεί τις εκατοντάδες οικογένειες που τα σπίτια μας έχουν χρήση Ά κατοικίας στην αβεβαιότητα και στην απελισία και σε συνδυασμό με την 50χρονη ομηρία μας από τις εκάστοτε υποσχέσεις των πολιτικών για την ένταξη μας στο σχέδιο, δρομολογεί εκρηκτική κατάσταση.
Αναλογίζεστε τι θα γίνουν οι εκατοντάδες οικογένειες αν εκδιωχτουν από τα σπίτια τους;
Συμφωνώ με την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στον Υμηττό, αλλά δεν είναι κατανοητό με τι στοιχεία συμπεράνατε ότι 600 περίπου οικογένειες της περιοχής δυσχεραίνουν ην ανάπτυξη της ορνιθοπανίδας.
Πώς αποφασίζετε να μας εκδιώξετε από τις περιουσίες μας;
Γνωρίζετε οτι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής προβαίνουμε σε δενδροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών μας;
Γνωρίζετε οτι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής είμαστε οι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό;
Ως κάτοικοι των οικισμών δεν θα ανεχθούμε την απαξίωση των ιδιοκτησίων μας και τη στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματός μας για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπ’όψιν:
• Την ομόφωνη θετική απόφαση τουΔημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
• Τις 21-11-2008 και 30-03-2009 ομόφωνες θετικές αποφάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλύφαδας που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Γλυφάδας και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης ,
• Την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει.
Παρακαλώ επίσης όπως εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας απο την Β΄ ζώνη και να την εντάξετε στον πολεοδομικο ιστό του Δήμου Γλυφάδας όπου και ανήκει!
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δεν δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού. Η έκταση είναι μόλις 370 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων ρυμοτομημένων δρόμων, έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά. Η ένταξη της περιοχής θα καταδείξει κοινωνική ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιώνουμε εκεί,βάζοντας τέλος στις μακροχρόνιες ταλαιπωρίες μας.
Ευχαριστώ
Κύριοι,
όπως αντιλαμβάνομαι η περιοχή ΧΕΡΩΜΑ στην ΒΑΡΗ παραμένει στο σημερινό καθεστώς (αν δεν επιβαρύνεται περαιτέρω από τις πιο αυστηρές προβλέψεις) επικαλούμενοι την σχετική γνωμοδότηση επί σχεδίου παλαιότερου προεδρικού διατάγματος.
Το ανωτέρω είναι δείγμα πως αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με μη ρεαλιστικές λύσεις. Και αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη ανάλογη με αυτή των ημιυπαιθρίων όπου εισάγοντας την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου αποδέχεστε ότι αν κάπου έχει επιβαρυνθεί το περιβάλλον μπορεί να υπάρξει μία πρόβλεψη σε άλλο χώρο που να καλύπτει την οποιαδήποτε περιβαλλοντική ζημία έχει επέλθει.
Στην περίπτωση μας αν καταλαβαίνω καλά η ζώνη Α επεκτείνεται και ως εκ τούτου προκύπτει περιβαλλοντικό όφελος. Έτσι με τον τρόπο αυτό δεν κλείνουμε τα μάτια σε μία υπαρκτή πραγματικότητα.
Αν το ανωτέρω κρίνεται αντισυνταγματικό τότε και η σχετική ρύμθιση των ημιυπαιθρίων αναλογικά είναι και αυτή.
Τέλος θα παρακαλούσα μετά το προεδρικό διάταγμα να προβείτε σε ανακοίνωση των αυθαιρέτων στον ανωτέρω οικισμό και να προσδιορίσετε χρονικά την κατεδάφιση τους.
ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Κα Υπουργέ
Είμαι κάτοικος ΑΝΑΛΗΨΗΣ εκτός σχεδίου οικισμού Ανω Γλυφάδας.
Πραγματικά δεν έχω τη διάθεση να σας εξηγήσω την ιστορία της ζωής μου, όμως με τις παρούσες συνθήκες η ανάγκη καταστάσεων όπως και όλοι οι συνιδιοκτήτες της περιοχής, επιβάλλει να σας εξιστορήσω γεγονότα που ανάγκασαν έμένα όπως και τοςυ περισσότερους να αυθαιρετήσουμε σε μια περιοχή η οποία δεν ανήκει στη Β’ Ζώνη και αγοράστηκαν μικρά οικόπεδα των 240 μέτρων με μεταγραμένους τίτλους ιδιοκτησίας.
Όπως πάρα πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου οι οποίες εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης είμαστε πάρα πολύ κοντά στην οδό Αγ. Νεκταρίου καθώς και τον συνοικισμό Καφεπωλών ο οποίος ήταν τότε εκτός σχεδίου και τώρα είναι εντός.
Τα μόνα δένδρα που υπάρχουν είναι στις αυλές των σπιτιών μας.
Το 1979 κατέστει ανάπηρος 100% καθώς εν υπηρεσία και ένεκα αυτής υπηρετώντας την θητεία μου. Μετά απο αυτό κινούμαι μόνο με αναπηρικό αμαξήδιο και η πολιτεία δεν είχε τη δυνατότητα να μου δώσει οικόπεδο να μπορέσω να στεγασθώ όπως είχε πράξει πριν χρόνια (1974) στους αναπηρους πολέμου Καρέα. Μπήκα λοιπόν στην διαδικασία με φίλους και συγγενείς να φτιάξω ενα σπίτι το οποίο θα με εξυπηρετούσε. Δεν νιώθω οτι έχω αυθερετήσει αλλά ότι ήταν μια πράξη ανάγκης. Με τις ευνοϊκές διατάξεις του 2003 καταφέραμε να πάρουμε φως και νερό και ελπίζαμε με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας θα μπορέσουμε να μπούμε στο σχέδιο.
Νιώθω όμηρος των κρατικών υπαλλήλων και των τροποποιήσεων που σκέφτονται κατά μέρους τι να κάνουν. Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση μην έχοντας άλλη επιλογή θα παραμείνω αμετακίνητος στο χώρο μου, ακόμα και με τις μπουλντόζες, τις αρκούδες, τα κουνάβια και τα φίδια που σκέφτεστε να φέρετε εδώ παρά τη διαμονή μου σε κάποιο ίδρυμα.
Φουστέρης Εμμανουήλ
mafou@hotmail.gr
Σχετικά με το νέο Π.Δ. περί ΄΄προστασίας ορεινού όγκου Υμηττού΄΄ παρακαλώ όπως:
1)Ερευνήσετε και αποκαταστήσετε την αλήθεια (σύγκριση χαρτών της περιοχής ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ χρονικές περίοδοι 1958 έως 1977 με τον χάρτη του Π.Δ. του κου. Μάνου το 1978 που αφορούσε τροποποίηση της μέχρι τότε ισχύουσας νομοθεσίας ΄΄ περί προστασίας του Υμηττού΄΄).
Προκύπτει ότι ΄΄απο λάθος διατεταγμένης διαγράμμισης΄΄ των τότε αρμοδίων του Υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ και Οργανισμού Αθήνας, η περιοχή αυτή χωρίστηκε σε 2 μέρη (των τυχερών και των άτυχων),με αποτέλεσμα τα οικόπεδα που ήταν στη μία πλευρά να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης (και έτσι να λυθεί το ιδιοκτησιακό-στεγαστικό τους πρόβλημα) ,ενώ αυτά που ( απο λάθος και παράλειψη έρευνας) ήταν στην άλλη πλευρά της γραμμής να παραμείνουν όχι απλώς στα εκτός σχεδίου (που ήταν και προ του Π.Δ.) αλλά να ενταχθούν με αυτό τον τρόπο και στις ειδικές ζώνες προστασίας.
Σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω είναι στην κατοχή μας.
Ζητούμε τη σχετική διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοσης ευθυνών πρός
κάθε υπεύθυνο ,δεδομένου ότι απο εκείνο το ΄΄λάθος΄΄ αλλά και απο σωρεία άλλων ΄΄λαθών΄΄ που ακολούθησαν εγκλώβησαν εκατοντάδες οικογένειες σε ένα ΄΄ ατελείωτο και αδικαιολόγητο καθεστώς οικονομικής και ιδιοκτησιακής ομηρίας ΄΄ που αν μη τι άλλο αντίκειται και σε κάθε νόμο περί ΄΄προστασίας των θεμελειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και καταπολέμησης των διακρίσεων ΄΄.
2)Δώστε ένα τέλος αποκαθιστώνας την αλήθεια , σε όλη εκείνη την παραπληροφόρηση που κάποιοι έντεχνα προωθούν μέσω διαδικτύου ,τοπικών οργανώσεων και άλλων φορέων είτε από έλειψη στοιχείων είτε με απότερο σκοπό το ΄΄ίδιον όφελος΄΄ διαχωρίζοντάς μας σε ΄΄ανθρώπους –κάτοικους αυθαιρέτων κτισμάτων που προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα ,των οποίων τα αυθαίρετα δεν καλύπτουν τις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας με
ελείψεις σε παροχές ύδρευσης ,αποχέτευσης και κοινοφελών δικτύων ύδρευσης υδροδότησης ,αποχέτευσης΄΄ και τοποθετόντας μας έτσι στον πυρήνα κοινωνικών ,οικονομικών και ταξικών διακρίσεων.
3)Επίσης όσον αφορά τον χαρακτηρισμό ΄΄αυθαίρετα κτίσματα και αυθαίρετοι κάτοικοι που δεν σεβάστηκαν κανέναν και τίποτα΄΄,έχω να παραθέσω τα εξής:
α) Στις 25/05/1970 οι γονείς μου άνθρωποι φτωχοί ,αλλά απολύτως έντιμοι ,με μεγάλη στέρηση και αγώνα κατάφεραν να αγοράσουν οικόπεδο εμβαδού 312 τ.μ.επί της οδού ΄΄Αγίου Νεκταρίου 205΄΄ και απολύτως εφαπτόμενου του σχεδίου πόλεως ,από τους : κο. Μάριο Σταϊκόπουλο (του Περικλέους και της Πολυτίμης),την κα.Πολυτίμη Σταϊκοπούλου (σύζυγο Π.Σταϊκόπουλου) και από τους Παναγιώτη ,Βασίλειο ,Ελευθερία και Ιωάννα –σύζυγο Δ.Φραγγιά (όλα τέκνα και κληρονόμοι του αποθανόντος Π.Σταϊκόπουλου ),στο συμβολαιογραφείο της κας Μαρίκας Ζώγγου και ενώπιον του συμβολαιογράφου Ευάγγελου Δαμιανού Ζώγγου και παρουσία μαρτύρων. Σχετικό σχεδιάγραμμα από τον πολιτικό μηχανικό του δήμου Γλυφάδας Σπυρίδωνα Σουλτάνη (απο το 1961) ,προσαρτάται στο συμβόλαιο αγοράς του συγκεκριμένου οικοπέδου.
Επισημαίνω δε,ότι και όλα τα οικόπεδα από την οδό Καραχάλιου περιοχή
Γλυφάδας και πάνω ,μέχρι και το δικό μας οικόπεδο είναι όλα ομοίως αγορασμένα από την οικογένεια Σταϊκόπουλου.
Αρα όσο νόμιμοι ή παράνομοι θεωρήσετε ότι είναι εκείνοι ,άλλο τόσο είμαστε κι’εμείς!
β)Όλα τα παραπάνω κατατέθηκαν στο Υποθηκοφυλάκειο Π.Φαλήρου στις
17/07/1970 ,όπου επιβεβαιώθηκε και πιστοποιήθηκε απο τον
υποθηκοφύλακα-μεταγραφοφύλακα κο. Κων/νο Μαντζουράνη ότι΄΄ουδεμία απολύτως αγωγή η άλλο πρόβλημα νομικό,οικονομικό,ιδιοκτησιακό) βαρύνει το συγκεκριμένο οικόπεδο ΄΄ από την 1η ημ/νία μεταγραφής του (01/01/1958) έως και την τελευταία (17/07/1970 ).
Για όλα αυτά υπάρχουν τα σχετικά συμβόλαια ,έγγραφα και σχέδια, καθώς επίσης και το τριπλότυπο είσπραξης που αναλογούσε σε φόρο και τέλη του οικοπέδου (δηλ. Το ποσό των 3.399 δραχμών) που καταβλήθηκαν στην οικονομική εφορία Γλυφάδος.
γ)Το 1974 ,έπειτα από οδυνηρή οικονομικά αναμονή και αναρίθμητες διαβεβαιώσεις ότι το παρόν οικόπεδο θα μπεί στο σχέδιο (εφ’όσον εξάλλου πληρούσε και όλες τις προδιαγραφές εντός πυκνοδομημένου οικιστικού ιστού με ρυμοτομημένους δρόμους και σαφώς εφαπτόμενου του σχεδίου )καθώς επίσης και αναρίθμητες ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Γλυφάδας – πρός τους εκάστοτε αρμοδίους – που στο σύνολό τους αφορούσαν στην ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης),και δεδομένης
της επιτακτικής πλέον ανάγκης στέγασης της οικογενείας του ,ο πατέρας μου εξ ανάγκης προέβην σε κτίσιμο αυθαιρέτου ,το οποίο δήλωσε , και βάση του νόμου του κου.Τρίτση (720/77 ,παρ.3 ,αρθρο 1) έλαβε το 1978 τον΄΄ΤΙΤΛΟ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ΄΄ καταβάλλοντας και την ανάλογη χρηματική δαπάνη ως πρόστιμο.
Για όλα αυτά υπάρχουν όλα τα σχετικά κρατικά και δημόσια εγγραφα, καθώς επίσης και εκείνα που βεβαιώνουν – πιστοποιούν ότι : ΄΄το αυθαίρετο είναι εκτός σχεδίου ,εκτός δασικής ή αναδασωτέας περιοχής ,αιγιαλού παραλίας και αρχαιολογικού χώρου και αποτελεί 1η κατοικία΄΄.
δ)ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ έχουμε από το 1974 και μέχρι της σήμερον!
Επίσης, από τις αρχές του 2004 έχουμε συνδεθεί και εμείς με το υπόλοιπο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο του δήμου Γλυφάδας ως εφαπτόμενοι του σχεδίου (την ίδια χρονική περίοδο εξάλλου συνδέθηκε με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο και όλη η υπόλοιπη ΄΄εντός σχεδίου΄΄περιοχή της Τερψιθέας Γλυφάδας,κι αυτό γιατί τότε και μόνον τότε πέρασε αγωγός από την ευρύτερη περιοχή της Ανω Γλυφάδας).
Για την σύνδεση αυτή έχουμε καταβάλλει την ανάλογη χρηματική δαπάνη (1957,80 ευρώ )στη Διεύθυνση Οικονομικού – τμήμα προσόδων του δήμου
Γλυφάδας.
Τέλος συνοψίζοντας ,και στα πλαίσια του΄΄νόμιμου,ηθικού και δίκαιου΄΄προτείνω τα εξής :
-Ερευνα και αποκατάσταση της αλήθειας ( χάρτες και αποχαρακτηρισμός ζωνών που δεν είναι, και δεν ήταν και ποτέ δασικές ).Σε πίστωση των ανωτέρω έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε όλα τα σχετικά κρατικά και δημόσια έγγραφα(η οποία όμως τελικά δεν έγινε αποδεκτή απο την πλευρά σας).
-Απόδοση ευθυνών σε όλους εκείνους,που για διάφορους λόγους δημιούργησαν και συντήρησαν αυτό το κάθεστώς ομηρίας.
-Οχι άλλη ΄΄λάσπη΄΄ απο δημοσιεύματα με ανακριβή στοιχεία τα οποία συμβάλλουν σε μια ενδεχόμενη σκοπιμότητα παραπληροφόρησης.
-Οι ΄΄οικονομικά κατώτεροι κάτοικοι της Τερψιθέας ΄΄ ας μη γίνουν άλλο βορά στις διαθέσεις και τα συμφέροντα κάποιων!
-Αν έχουμε αυθαιρετήσει ,τότε πρίν από οποιονδήποτε άλλο, έχει αυθαιρετήσει σε βάρος μας το ίδιο το κράτος και οι εκπρόσωποί του στις εκάστοτε αρμόδιες θέσεις.
-Όσον αφορά τους οικισμούς της Τερψιθέας Γλυφάδας (΄΄Γύρισμα Τερψιθέας΄΄ ,΄΄Ανάληψη΄΄ κλπ) ,παρακαλώ, όπως ληφθούν υπ’όψιν καί υλοποιηθούν, οι από πολλά έτη, ομόφωνες αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δ.Γλυφάδας –καθώς επίσης και η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη και τα σχέδια που την συνοδεύουν του
Πολεοδομικού γραφείου των κ.κ.Κοέν και Βουλγαρίδη επικυρωμένα απο το Δ.Σ. Γλυφάδας, και ήδη κατατεθημένα στον ΄΄Οργανισμό Αθήνας΄΄ και ΄΄Υπουργείο Περιβάλλοντος΄΄. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω αποφάσεις του Δ.Γλυφάδας :
50/1972 ,158/1975, 104/1976, 109/1978, 149/1978 , 108/1987, 102/1990, 140/1990,142/1991, 300/1991, 207/1995, 83/2000, 236/2003, 293/2008 , 68/2009, 14043/2009 καθώς και Ε26461/2302/11.12.75 … που ζητούν ουσιαστικά :
α) Άρση των ζωνών από τίς νόμιμες ιδιοκτησίες μας (ζώνες που συμπεριέλαβαν και τις νόμιμες ιδιοκτησίες μας , από καθαρά ανθρώπινο λάθος όπως προανέφερα, του αρμόδιου Υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ και Οργανισμού Αθήνας ).
β) Μεταφορά των ζωνών εκεί που είναι τα πραγματικά όρια του Υμηττού (εκεί που ήταν και πρίν γίνει αυτό το λάθος ).
γ) Ένταξη των οικισμών αυτών στό σχέδιο πόλης.
Με εκτίμηση και ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη !
Φωτίου Μαρία
Σχεδιάστρια Μόδας
Αγίου Νεκταρίου 205
Τερψιθέα Γλυφάδας
Πόσο εύκολο είναι να τραβάς διαχωριστικές γραμμές επί χάρτου?
Έγινε το 1978, χαράκτηκαν γραμμές προσδιορίζοντας τα όρια τη Β΄Ζώνης
και εντός της Ζώνης παρέμειναν οικισμοί και αντί νέες γραμμές να προσαρμοστούν ώστε να αρθεί η αδικία που καθιέρωσαν οι πρώτες γραμμές έρχονται να τις ενισχύσουν απειλώντας επί πλέον με κατεδαφίσεις των υφιστάμενων κτισμάτων των οικισμών για τα οποία έχουν εκδοθεί αποφάσεις νομιμοποίησης από το έτος 1978, πόσο δύσκολο είναι άραγε αυτές οι γραμμές να χαρακτούν επί εδάφους και να λύσουν οριστικά το θέμα των εκτός σχεδίου οικισμών και της Γραμμής Υμηττού?
κα. Υπουργέ.
Γιατί να δημιουργεί πρόβλημα στη υλοποίηση του στόχου σας για την προστασία του Υμηττού η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης των μικρής εκτάσεων οικισμών ΑΝΑΛΗΨΗ,ΓΥΡΙΣΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ κ,λ,π.,, της περιοχής ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ του ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ με τους ήδη ρυμοτομιμένους δρόμους από το 1961 και τις νομιμοποιημένες από το 1978 κατοικίες αφού αυτές οι εκτάσεις δέν διαφέρουν από την έκταση του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΎ των ΚΑΦΕΠΩΛΩΝ που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης με βάση το Π.Δ. του 1989 και είναι της αυτής μορφολογίας με την ίδια βλάστηση (θάμνοι και θυμάρια) και στο ίδιο υψομετρικό επίπεδο – εκτάσεις δηλαδή κατ, επέκταση της έντός σχεδίου περιοχής ΚΑΦΕΠΩΛΩΝ με δίκτυα κοΙνής ωφέλειας ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ που κατασκευάστηκαν με δαπάνες των κατοίκων και με ασφαλτωστρωμένους δρόμους(ΟΙΚΙΣΜΌΣ »ΑΝΑΛΗΨΗ »)?
Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας α/ 21-11-2008 προς τον Οργανισμό Ρυθμιστιού
Σχεδιασμού Περιβάλλοντος Αθήνας για ένταξη στο Σχέδιο Πόλης καθώς και την ειδική Μελέτη Περιβαντολλογικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει?
Γιατί δέν λαμβάνεται υπόψη ότι αυτές οι νομιμοποιημένες από το
1978 κατοικίες χρησιμεύουν σαν ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ από την 3η
γενιά πλέον των ιδιοκτητών αφού τα οικόπεδα αγοράστηκαν από τα έτη 1961,1962 ή και πιο πρίν με νόμιμους τίτλους κατατμημένων και περιφραγμένων οικοπέδων 240 τ.μ.
Γιατί οι κατοικίες που κατασκευάσθηκαν από τους γονείς μας με το υστέρημά τους (καθότι ήρθαν από επαρχίες για να φτιάξουν το μέλλον τους και ξεπλήρωναν με γραμμάτια το οικόπεδο τους) και που για πολλά χρόνια στερήθηκαν τα απαραίτητα αγαθά ( φώς και νερό ) ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλης για να τα παραδώσουν σε εμάς για ένα καλύτερο αύριο.. σήμερα να κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν άν και τα ΄νομιμοποίησαν΄?
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έχει περάσει από το μυαλό κάποιων αυτή η σκέψη – να διαπράξουν τέτοια αδικία , τέτοιο έγκλημα..
Δεν μπορώ να δεχθώ σαν Έλληνας Πολίτης ότι θα επαναληφθεί η ιστορία του 1994 με την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων με την δικαιολογία της Προστασίας των Δασικών Εκτάσεων, των Αιγιαλών των Αρχαιολογικών Χώρων και των Ρεμμάτων που μόνο αυτό δέν έγινε , και αυό συνέβη από λανθασμένες πληροφορίες κάποιων γραφιάδων και την πλήρωσαν κάποια εξελαστήρια θύματα και όχι αυτοί που πράγματι είχαν διαπράξει τις παρανομοίες αυτού του βαθμού.
Για τούτο κάνω έκκληση όπως προσωπικά να επιληφθείτε του προβλήματος, προσωπικά να γινεται γνώστης των εν λόγω περιοχών, να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών με τους γονείς μας(όσοι απέμηναν ακόμα ) και με εμάς τους νεότερους που μένουμε πλέον με τις οικογένειές μας στις κατοικίες που μας παρέδωσαν.
– Δέν είμαστε καταπατητές-
– Δέν έχουμε κάνει κατάληψη του Υμηττού, μένουμε στις ιδιοκτησίες μας.
– Τα οικόπεδά μας είναι δεντροφυτεμένα.
– Είμαστε φρουροί για την προστασία του Υμηττού και αγαπάμε την περιοχή περισσότερο από κάθε άλλον καθότι εδώ μεγαλώσαμε – είμαστε οι πρώτοι που τρέχουμε σε περίπτωση ανάγκης ( σβύσιμο πυρκαγιάς ).
Γιατί όλοι οι νόμιμοι – παράνομοι ξεσηκώθηκαν και θέλουν τις ιδιοκτησίες μας με τις υφιστάμενες κατοικίες τους, για Πράσινη Ανάπτυξη- έκλεισαν στις κατοικίες τους τους Ημιηπέθριους χώρους τις Πιλωτές έκαναν κατάληψη του γαλανού ουρανού με τα ογκώδη οικοδομήματά τους δέν άφησαν περιθώρια πρόσβασης αέρα,δέν άφησαν αυλές για να φυτέψουν δένδρα…
– Και τους φταίμε εμείς ?
ΓΕΩΡΓΙΑ
Κάτοικος Οικισμού ΑΝΑΛΛΗΨΗΣ.
Κυρία Υπουργέ,
Στην εκτός σχεδίου περιοχή στην Τερψιθέα της Άνω Γλυφάδας, που με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος οριοθετείται στην Ζώνη Β΄, ευρίσκονται οικισμοί που εκτείνονται σε μία μακρόστενη λωρίδα γης, όμορη του πολεοδομικού ιστού της πόλης της Γλυφάδας. Οι οικισμοί αυτοί υπάρχουν από την δεκαετία του 1950, έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας γης, είναι ρυμοτομημένοι σε οικοδομικά τετράγωνα, με δρόμους και με τις βασικές παροχές υποδομών όπως ηλεκτροδότηση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες κλπ.
Σχεδόν όλοι οι οικιστές έχουν οριστικό τίτλο μη κατεδάφισης αυθαιρέτου από το 1977 με βάση τον Νόμο 720/1977, δηλαδή πριν από το πρώτο Νομοσχέδιο του 1978 που οριοθέτησε ζώνες προστασίας στο Υμηττό.
Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Ζώνη Β΄ και η μη λήψη καμίας πρόνοιας για την ένταξή της στο σχέδιο πόλης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, που στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης θα πρέπει να επιλυθούν. Να γνωρίζουν οι πολίτες με σαφήνεια και ακρίβεια τι ακριβώς πρεσβεύει το Υπουργείο χωρίς να αφήνει καμία παρερμηνεία στις σχετικές διατάξεις του σχεδίου. Μη μας στερείτε το δικαίωμα να γνωρίζουμε τι ακριβώς επιδιώκετε για το μέλλον των οικογενειών μας.
– Θα κατεδαφιστούν τα σπίτια που έχουν οριστικό τίτλο μη κατεδάφισης, δηλώνονται ως Α΄ κατοικίες και έχουν νόμιμους τίτλους αγοραπωλησίας γης;
– Θα λάβετε μέριμνα για την αποκατάσταση της στέγασης των 600 τουλάχιστον οικογενειών που διαβιούν εκεί, καθόσον η πλειοψηφία τους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας;
– Θα περιμένετε για την κατεδάφιση των σπιτιών μας τη «βοήθεια» φυσικού φαινομένου, όπως ισχυρό σεισμό, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρχουν και θύματα; Το υποπτευόμαστε αυτό κυρία Υπουργέ διότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου απέφυγαν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε δυνατότητα συντήρησης και στατικής ενίσχυσης των κατοικιών μας, όπως έχουν μεριμνήσει για άλλες εγκαταστάσεις στη Ζώνη Β΄. Η τύχη και η ζωή των εκατοντάδων κατοίκων στην εκτός σχεδίου περιοχή της Γλυφάδας μπορεί να σας ενδιαφέρει λιγότερο ή και καθόλου σε σχέση με την τύχη της ορνιθοπανίδας του βουνού (που σε καμία περίπτωση οι κάτοικοι δεν την έχουν επηρεάσει), αλλά εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στην περιφρονητική αντιμετώπιση της υπόθεσής μας.
Στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας πριν από 15 περίπου χρόνια ανήκε και περιοχή Αίγλη που σήμερα οι κάτοικοί της απολαμβάνουν όλα τα θετικά στοιχεία από την ένταξή της στο σχέδιο πόλης και χαιρόμαστε γι αυτό. Το οξύμωρο είναι ότι εκείνη η περιοχή ευρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από την περιοχή μας στο «Γύρισμα» και «Ανάληψη» και δεν έχει την πεδινή μορφολογία των οικοπέδων μας, απλώς τα οικόπεδά της ήταν των 400 τμ. αντί των μικρών 200 τμ. της περιοχής μας. Παρά ταύτα στο ίδιο διάστημα που εντάχθηκε η «Αίγλη» στο σχέδιο πόλης, με αδιαφανείς διαδικασίες απερρίφθη το αίτημα ένταξης και της περιοχής μας. Βεβαίως σήμερα στην Αίγλη έχουν κατασκευαστεί πανάκριβες βίλες με ιδιοκτήτες και κάποιες γνωστές σε μας περσόνες που ασχολούνται και λίγο με τα κοινά, αυτοαποκαλούνται ανάλογα με το στιγμιαίο συμφέρον τους πότε «ανένταχτοι» πότε «ενταγμένοι αλλά δυσαρεστημένοι» πότε «οικολόγοι» και θέλουν να μην ενταχθεί η υπόλοιπη περιοχή στο σχέδιο διότι θα τους μεταβάλει τη θέα!! Είναι αυτοί και φίλοι τους που χαρακτηρίζουν καταπατητές και εμπρηστές τα μέλη των οικογενειών μας. Ανήκουν στην ίδια ομάδα που μέλος της χαρακτηρίζει «απόφαση γειτονιάς» της ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Γλυφάδας διαστρεβλώνοντας άκομψα το γεγονός ότι ο Δήμος της Γλυφάδας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας Αττικής και έχει πάνω από 82.000 κατοίκους. Είναι οι ίδιοι που αναφέρουν με στόμφο στους κύκλους της περίεργης κουλτούρας τους – που ίσως απλώνονται και μέχρι το ΥΠΕΚΑ – ότι η υπόθεση ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής μας είναι «καυτή πατάτα». Όμως κυρία Υπουργέ για μας «καυτή πατάτα» είναι η στοχευμένη αδιαφορία που επιδεικνύετε για το μέλλον των κατοίκων και μικροϊδιοκτητών της εκτός σχεδίου περιοχής της Άνω Γλυφάδας.
Η παρακάτω πρότασή μου θεωρώ ότι εκφράζει και την άποψη όλων των κατοίκων της εκτός σχεδίου περιοχής μας:
Να τροποποιηθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ώστε να εξαιρεθούν οι οικισμοί της Άνω Γλυφάδας με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας από τη Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού και να ληφθεί μέριμνα για ένταξή τους στο πολεοδομικό σχέδιο, όπως άλλωστε έχουν αποφασίσει τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Γλυφάδας με ομόφωνες θετικές αποφάσεις. Οι επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής γνωρίζοντας από κοντά το πρόβλημα της μακροχρόνιας ομηρίας των κατοίκων, έχοντας αναπτυγμένη κοινωνική συνείδηση και λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τον «άνθρωπο», έχουν προτείνει στον Οργανισμό Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης.
Εκτός των άλλων η ένταξη των οικισμών της Άνω Γλυφάδας στον πολεοδομικό ιστό της πόλης με βάση συγκεκριμένο σχέδιο και πολεοδομικό κανονισμό (π.χ. χρήση ρεαλιστικού για την περιοχή συντελεστή δόμησης και ύψους κτίσματος, οικοδομή πανταχόθεν ελεύθερη, υποχρεωτική κεραμοσκεπή κλπ) δεν θα επιβαρύνει οικολογικά την περιοχή μας, η οποία άλλωστε έχει ήδη έντονα οικιστικά χαρακτηριστικά.
ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ. Κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής «Γύρισμα» Τερψιθέας Γλυφάδας, και κάτοχος συμβολαίου αγοράς ακινήτου από το 1964.
Κατοικώ από το 1981 στην Άνω Γλυφάδα σε οικία που ευρίσκεται ΕΝΤΟΣ του σχεδίου της πόλης. Όμως οι κοινωνικές μου επαφές με τους γείτονες – κατοίκους στην εκτός σχεδίου περιοχή Γύρισμα και Ανάληψη Τερψιθέας και η απογοήτευση που εκφράζουν για την τύχη των οικογενειών τους, με οδήγησε στο να μελετήσω τα άρθρα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού και στη συνέχεια να συντάξω την παρούσα στα πλαίσια της θεσμοθετημένης Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης.
Κυρία Υπουργέ θεωρώ ότι γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της εκτός σχεδίου περιοχής της Άνω Γλυφάδας. Εάν δεν τα γνωρίζετε θα πρέπει να την επισκεφθείτε ώστε να αποφασίσετε με καθαρή συνείδηση. Μην αρκεστείτε στην «ανάγνωση» του χάρτη της ειδικής μελέτης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας. Φοβάμαι ότι ο σχετικός χάρτης δεν αποτυπώνει την οικιστική μορφή που έχει η περιοχή. Ίσως δεν αποτυπώνει καμία από τις εκατοντάδες κατοικίες της που υπάρχουν εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια και πριν από την οικοδομική έκρηξη της Γλυφάδας. Στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας, που με το σχέδιο Π. Δ. εντάσσεται στη Β΄ Ζώνη προστασίας, τα σπίτια είναι αυθαίρετα μεν αλλά έχουν κατασκευαστεί σε νομίμως αποκτηθέντα οικόπεδα. Κάλυψαν σε παλαιές εποχές ανέχειας και έντονης οικονομικής δυσπραγίας επιτακτικές ανάγκες στέγασης και ακόμη και σήμερα είναι Α΄ και βασική κατοικία των οικιστών της που διαβιούν στο ίδιο σπίτι ακόμη και 3 γενεές οικογενειών. Οι οικισμοί έχουν ρυμοτομημένες οδούς, οικοδομικά τετράγωνα και έχουν κατασκευαστεί όλες οι υποδομές κοινωφελών παροχών. Έχουν δηλαδή όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά οργανωμένου οικισμού. Η οικονομική κατάσταση των κατοίκων αυτών είναι απελπιστική, λόγος ο οποίος δεν τους επέτρεπε ούτε τους επιτρέπει να μετοικίσουν σε άλλη περιοχή.
Οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής, Κυρία Υπουργέ, δεν έπαψαν ούτε μία στιγμή να είναι αρωγοί στη φύλαξη και προστασία του βουνού από πυρκαγιές. Αν και βιοπαλαιστές αισθάνονται ότι είναι πολίτες ίδιας κατηγορίας με τους υπόλοιπους και περιμένουν εδώ και δεκαετίες να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των εκάστοτε πολιτικών μας για ένταξή τους στο σχέδιο πόλης. Υπάρχουν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που απέκτησαν με νόμιμους τίτλους εδώ και 50 χρόνια το οικόπεδό τους σε υψηλές τιμές εκείνης της εποχής, που αν και τους στέγνωσαν πλήρωσαν φόρους σχεδόν σαν να ήταν εντός σχεδίου.
Όλους αυτούς τους πολίτες Κυρία Υπουργέ δεν μπόρεσα από κανένα σημείο των άρθρων να συμπεράνω ότι του έχετε λάβει υπόψη. Τους αντιμετωπίζετε σαν να μην υπάρχουν!!! Σαν να μη ζουν σήμερα!!!
Με έκπληξη διαπιστώνω ότι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για την υφιστάμενη οικιστική κατάσταση της εκτός σχεδίου περιοχής έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να μετατραπούν οι εκατοντάδες υπάρχουσες κατοικίες σε μονάδες γεωργικής καλλιέργειας! Πρωτοποριακή μέθοδος υλοποίησης της Μαοϊκής σκέψης σε έργο κατά τον 21 αιώνα; ή αποτέλεσμα ελλιπούς πληροφόρησης και προχειρότητας των μηχανισμών εισήγησης του σχεδίου Π. Δ.;
Για να τεκμηριώσω τα παραπάνω επικεντρώνομαι σε μία συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου 3: «Για τις εντός της Ζώνης Β νομίμως προϋφιστάμενες του παρόντος εγκαταστάσεις, των οποίων η χρήση δεν περιλαμβάνεται στο παρόν, επιτρέπεται η διενέργεια εργασιών επισκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού». Ως κάτοικος εδώ και πολλά χρόνια στη Γλυφάδα, γνωρίζω ότι στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας δεν υπάρχουν ούτε γεωργικές αποθήκες ούτε βιοκλιματικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης. Υπάρχουν ΜΟΝΟ κατοικίες. Εν προκειμένω, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει οριστικό τίτλο μη κατεδάφισης αυθαιρέτου σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Νόμου 720/1977. Επιτρέπετε λοιπόν στους κατοίκους αυτούς να συντηρήσουν τα σπίτια τους; Από τα αναφερόμενα στο σχέδιο Π. Δ. δε συμπεραίνεται θετική απάντηση. Ποιά είναι η ερμηνεία του «νομίμως προϋφιστάμενες του παρόντος εγκαταστάσεις»; Πιθανά αφορά σε άλλη περιοχή για την οποία δεν αποκλείεται να υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα.
Τελικά μέσω των ασαφειών του άρθρου 3 ποιούς ικανοποιεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού;
– Αυτούς που καθοδηγούνται ή καθοδηγούν κάποιες Μ. Κ. Ο. (που σκοπό ύπαρξης έχουν μόνο την λήψη επιχορηγήσεων) και επιδιώκουν να μετακινήσουν τα όρια του Υμηττού μέχρι την αυλή τους για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η περιουσία τους;
– Τις «ελίτες» που συχνάζουν στην Πλατεία Κολωνακίου;
– Ή εκείνους που, αφού φύτεψαν κάποιο δενδρύλλιο αμφίβολης προσαρμογής σε πλαγιές του βουνού, μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών καναλιών δεν ξαναπάτησαν στον Υμηττό;
Οι κάτοικοι επιμένουν ότι έχουν κάνει πολλές προσπάθειες, με τη συνδρομή εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, να γίνει κατανοητό το πρόβλημά τους από τον Οργανισμό Αθήνας αλλά αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση. Τα στελέχη του αδιαφόρησαν επιδεικτικά για τις επίκαιρες θετικές εισηγήσεις του Δήμου Γλυφάδας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξη της εκτός σχεδίου περιοχής της Τερψιθέας στο σχέδιο πόλης. Ακατανόητο ότι ζητήσατε την άποψη του Δήμου για να την αγνοήσετε στην συνέχεια.
Γνωρίζοντας Κυρία Υπουργέ ότι κανόνας στη σωστή διοίκηση είναι, εκτός των άλλων και η αντιμετώπιση των πολιτών με τις αρχές του δικαίου, της ισονομίας της κατανόησης και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και η αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων που οδηγούν, έστω και μερίδα πολιτών, στην πλήρη εξαθλίωσή τους, πιστεύω ότι θα καταλήξετε σε ορθολογικές παρεμβάσεις στο σχέδιο Π. Δ. και στη λύση του προβλήματος που κατά την άποψή μου είναι η απένταξη της εκτός σχεδίου περιοχής της Άνω Γλυφάδας από τις Ζώνες Προστασίας.
Οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής είναι απλοί άνθρωποι του μεροκάματου και οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα ούτε τα τεχνικά μέσα για να συμμετέχουν στη Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση. Έχουν όμως περίσσια αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει να τους αγνοήσετε.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, πιστοποίηση ή επιβεβαίωση είμαι στη διάθεση των συνεργατών σας μέσω των στοιχείων που μπορούν να αντλήσουν από το e-mail μου.
Ζάχος Γιώργος
Κάτοικος οδού Λευκωσίας – Άνω Γλυφάδα.
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ « ΑΝΑΛΗΨΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Με αφορμή το σχόλιο της κ. Σταματίας Β. που διάβασα στη διαβούλευση και σε συνδυασμό με τα σχόλια που γράφονται από οικιστές και οικοπεδούχους των εκτός σχεδίου περιοχών του Δήμου Γλυφάδας, θέλω να καταθέσω και τις προσωπικές μου απόψεις.
Είμαι 48 χρονών Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και έχω τη τιμή να διαθέτω δύο αξιοπρεπείς γονείς, που κατάφεραν με πολλές στερήσεις, να με μεγαλώσουν, να με σπουδάσουν και να με παραδώσουν στη κοινωνία.
Οι γονείς μου αγόρασαν το 1961 πριν 50 χρόνια δηλ και όχι τα προηγούμενα 24, ένα εκτός σχεδίου οικόπεδο στο Δήμο Γλυφάδας.
Βεβαίως γνώριζαν ότι αγόραζαν εκτός σχεδίου και κινήθηκαν έτσι, όχι από «συμφέρον», αλλά γιατί αυτό τους επέτρεπαν οι οικονομίες τους και τα γραμμάτια που ανέλαβαν να πληρώσουν, για να το ξεχρεώσουν.
Σίγουρα θα άκουσαν τις διαβεβαιώσεις του πωλητή, ότι η περιοχή θα ενταχθεί σύντομα στο σχέδιο και δεν είχαν λόγους να μη τον πιστέψουν, γιατί τότε εκτός σχεδίου και υπό ένταξη, ήταν πάμπολλες περιοχές στο λεκανοπέδιο. Όσο για τους εργολάβους με την σημερινή έννοια δηλ «θα στο κτίσω με το κλειδί στο χέρι», εκείνη την εποχή δεν δραστηριοποιούνταν στα εκτός σχεδίου, γιατί είχαν πολλή δουλειά για τα νόμιμα.
Το μόνο που δεν άκουσαν ήταν το κράτος, όχι γιατί το αγνόησαν, αλλά γιατί αυτό δεν προέβαλε καμιά αντίρρηση για τη κατάτμηση και την αγοραπωλησία του οικοπέδου τους, για τη σύνταξη του συμβολαίου, τη μεταγραφή του στο υποθηκοφυλακείο, την είσπραξη του φόρου για την αγοραπωλησία .
Σαυτό το οικόπεδο έκτισαν το «αυθαίρετο» πατρικό μου σπίτι το 1965.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80’ ήμουν φοιτήτρια στη σχολή μου στην Αθήνα, πολλοί συμφοιτητές μου από το Ζεφύρι το Ίλιο το Μενίδι αλλά και το Πέραμα, τον Άγιο Δημήτριο, τη Βούλα κλπ, έμεναν σε εκτός σχεδίου περιοχές και αυθαίρετα όπως και γω. Σήμερα αυτές οι περιοχές έχουν ενταχθεί, η δική μου όμως όχι.
Στο σπίτι, δεν θυμάμαι ποτέ κάτι που να μοιάζει με δάσος, εκτός από το κήπο μας με τα δέντρα και τα λουλούδια του, για τα οποία οι γονείς μου φρόντισαν να εξασφαλίσουν τόπο.
Άρα προς τι η δημιουργία ενοχών για το χώρο που παρκάρω το αυτοκίνητό μου; Γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο από όσα η Δασική Υπηρεσία, που έχει τελεσίδικα γνωμοδοτήσει για το μη δασικό χαρακτήρα της περιοχής μου;
Η αγωγή και η παιδεία, τόσο η δική μου όσο και των «αυθαίρετων» γειτόνων μου, δεν μας επιτρέπει να βρωμίζουμε τη περιοχή που ζούμε με τα οικιακά μας απορρίμματα, χωρίς να ισχύει το ίδιο για τους κοντινούς νόμιμους γείτονές μας , που για να τα ξεφορτωθούν και «σεβόμενοι το οικοσύστημα», τα ρίχνουν στα άκτιστα οικόπεδα της περιοχής μας, αδιαφορώντας αν δίπλα ζούμε εμείς.
Έχουμε μάθει επίσης να χρησιμοποιούμε τους κάδους απορριμμάτων, που ο Δήμος αναγνωρίζοντάς μας σαν ισότιμους δημότες του, (άλλωστε έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις προς αυτόν με κάθε «νόμιμο» δημότη), έχει τοποθετήσει στις περιοχές μας .
Επειδή δεν είμαστε «περιθωριακοί , ακάθαρτοι, φτωχοδαίμονες που κρυφτήκαμε σε σπηλιές για να επιβιώσουμε», ενοχλούμαστε το ίδιο με την διαμαρτυρόμενη συμπολίτης μας, από τα «νόμιμα απορρίμματα» που ρίχνονται νύχτα κάτω από τη μύτη μας, από τους νομοταγείς που μας αξιολογούν σαν πολίτες 2ης κατηγορίας, ίδιας αξίας με τα απορρίμματα τους. Κυρίως όμως γνωρίζουμε και κάνουμε χρήση της δυνατότητας, να συγκεντρώνουμε ότι άχρηστο, εκεί από όπου σίγουρα και νοικοκυρεμένα, μέσω των υπηρεσιών του δήμου μας θα απομακρυνθεί προς τους κατάλληλους χώρους υποδοχής απορριμμάτων.
Ο όρος καταπατητής υποκρύπτει πρόθεση «κλοπής» εδαφικών εκτάσεων συνήθως, όποτε δεν συμφωνεί με τις απόψεις περί αγορών που έγιναν από «συμφέρον» κλπ, όπως αναφέρεται στο ίδιο σχόλιο, γιαυτό όσοι εύκολα προχωρούν σε σχόλια, θα πρέπει επιτέλους να διαλέξουν αν είμαστε συμφεροντολόγοι αγοραστές ή υπό την έννοια του καταπατητή, κλέφτες.
Επίσης οι υπαινιγμοί περί εμπρηστών που κινούνται μεταξύ μας, εφόσον πέραν των αναφερόμενων για λαϊκή κατανάλωση, ουδέποτε έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αλλά και για τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και κατά πόσο μπορούμε να τις έχουμε προκαλέσει εμείς, θέλω απλά να ρωτήσω. Ποιος υγιής νους θα βάλει φωτιά δίπλα από το σπίτι του, (αυτό το σπίτι που έφτιαξε με μόχθο και αγωνία) και ποιος δεν θα βοηθήσει στη κατάσβεση της, έστω και «ταπεινά» υποκινούμενος από τη πρόθεση να μην καεί και αυτό μαζί με το βουνό;
Μήπως μεταξύ των άλλων προσόντων που μας καταλογίζουν, διακατεχόμαστε και από το σύνδρομο του Νέρωνα;
Οι ομόφωνες αποφάσεις που αναφέρονται στα σχόλια των ενδιαφερομένων, τονίζεται ότι είναι Δημοτικών Συμβουλίων Γλυφάδας.
Στις Δημοκρατίες που αναπτύσσουν το διάλογο με τον πολίτη, ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να χλευάζεται, αφού τα Δημοτικά Συμβούλια αποτελούνται από εκλεγμένους εκπροσώπους από το σύνολο των Δημοτών.
Αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται αποφάσεις «γειτονιάς», γιατί οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο για τα δρώμενα εντός των ορίων τους. Ακόμη στα πλαίσια της ίδιας δημοκρατίας οι θεσμοί δεν υποκαθίστανται, (όχι τουλάχιστον στην Γλυφάδα) από αποφάσεις όχλου, που συμφωνεί, αποφασίζει, ανακοινώνει και απαιτεί με ύφος πρωθυπουργού…..
Το να συμμετέχουν στη διαβούλευση οι κυνηγοί και οι «αυθαίρετοι κάτοικοι» ( αυτό τον όρο δεν τον κατανοώ και αν και τον αναζήτησα σε λεξικά δεν τον βρήκα), δεν υποκρύπτει απαραίτητα κάποια συνεργασία, αφού άλλωστε οι σχολιασμοί αυτών των δύο ομάδων, έχω διαπιστώσει ότι αφορούν διαφορετικά άρθρα του διατάγματος. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι δεν μπορεί να κινδυνεύει περισσότερο ο κάτοικος του Πειραιά , από εμάς που τα σκάγια των κυνηγών πολλές φορές έπεφταν στις αυλές μας, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας. Άρα προς τι η συμμαχία που μας καταλογίζουν; Εις βάρος της σωματικής ακεραιότητας μας;
Θέλω ακόμη να ρωτήσω πόσο θα αλλάξει η ζωή των συμπολιτών μου, αν εγώ επιλέξω να ζήσω σε κάποιο διαμέρισμα πολυκατοικίας με κλεισμένους ημιυπαίθριους, αυθαίρετα αλλαγμένη χρήση των υπόγειων αποθηκών και των κλειστών θέσεων στάθμευσης στη pilotis, που μετατράπηκαν σε διαμερισματάκια, για ενοικίαση σε αλλοδαπούς ενοικιαστές χωρίς απόδειξη ενοικίου και τα αυτοκίνητα των ενοίκων παρκαρισμένα πάνω στο ταλαιπωρημένο γκαζόν της πλησιέστερης παιδικής χαράς.
Τότε δεν θα είμαι «αυθαίρετος κάτοικος», θα σέβομαι το περιβάλλον ανεχόμενη όλα αυτά και δεν θα εγκληματώ σε βάρος του;
Μήπως δεν είναι μια μορφή καταπάτησης και η υπέρβαση των ορισμένων από το κράτος Συντελεστών Δόμησης;
Αν ενταχθώ στο νόμο για τους ημιυπαίθριους για να πληρώσω πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης αυθαιρέτου, θα σταματήσω να «διαταράσσω» το οικοσύστημα; Πρέπει εδώ να αναφέρω για όσους νεώτερους δεν το γνωρίζουν, ότι αυτά τα αυθαίρετα ήδη έχουν ενταχθεί σε προγενέστερους νόμους νομιμοποιήσεων και έχουν καταβάλει πρόστιμα.
Ακόμη σχετικά με τη ρατσιστική αντιμετώπιση των «αυθαίρετων κατοίκων», θέλω να ρωτήσω πως γίνεται αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μετά την ένταξη της περιοχής τους στο σχέδιο, να αναβαθμίζονται αυτόματα και να αλλάζουν κατηγορία;
Πρόσφατο παράδειγμα είναι μια περιοχή του Δήμου μας, που μέχρι το 1989 ήταν εκτός σχεδίου και αμέσως μετά την ένταξη πήρε μορφή υποδειγματικού οικισμού. Εκεί οι αυθαίρετοι μέχρι τότε κάτοικοι και ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων, από «καταπατητές, εγκληματίες κατά του περιβάλλοντος, εμπρηστές κλπ», αυτόματα πέρασαν στη τάξη των ευυπόληπτων κατοίκων μιας ελίτ περιοχής της Γλυφάδας.
Πόσο λιγότερο ενοχλητικό είναι για το οικοσύστημα το να επιτρέπεται η κατασκευή μόνο εκπαιδευτηρίων στη Ζώνη Β΄ του Υμηττού σε χώρους 40 στρεμμάτων και συνολική επιτρεπόμενη δόμηση 8000 μ2 ;
Αυτά το 8000 μ2 θα διαταράξουν λιγότερο την χλωρίδα και πανίδα του βουνού, από τα δικά μας σπίτια που σε αντίστοιχη έκταση εδάφους έχουν σαφώς μικρότερη κτισμένη επιφάνεια;
Όταν πριν 50 χρόνια εγκατασταθήκαμε στις περιοχές μας, η Γλυφάδα δεν ήταν το σημερινό προάστιο με τις μαρίνες, τη παραλία, την αγορά, τις καφετέριες, τα μπαράκια κλπ και φυσικά δεν είχαμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τη σημερινή ανάπτυξη του Δήμου, ώστε να σπεύσουμε να προλάβουμε την «ευκαιρία» για αγορά. Τότε για να πας σχολείο περπάταγες 8 χλμ. και το λεωφορείο πέρναγε κάθε 1,5 ώρα από τη κοντινότερη στάση, που απείχε 3 και 4 χλμ από τα σπίτια μας.
Κατανοώ την ενόχληση μιας κατοίκου του Πειραιά, που ακούει για τα εκτός σχεδίου της Γλυφάδας και φαντάζεται πως είμαστε σαν τις περιοχές που βλέπει από το Δήμο της, σκαρφαλωμένες στις πλαγιές του Υμηττού και ως τις κορυφές του μερικές φορές. Αυτές που όμως κτίστηκαν νόμιμα πολύ μετά από μας, αφού κάηκε το δάσος που υπήρχε εκεί. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε αντίστοιχη θέα στο βουνό, γιαυτό και δεν εντοπιζόμαστε προκλητικά, ούτε ενοχλούμε το οπτικό πεδίο των συμμάχων του διατάγματος, όπως κάνουν οι απόλυτα νόμιμοι και εκλεκτοί πολίτες γειτονικών μας δήμων.
Τέλος με τη πείρα της ηλικίας μου θα ήθελα να τονίσω ότι όταν πρόκειται να αποφανθώ για κοινωνικά θέματα και κυρίως όταν προχωράω σε κατηγοριοποιήσεις και χαρακτηρισμούς συμπολιτών μου, που θίγουν τη τιμή και την αξιοπρέπεια τους, έχω μάθει να είμαι εξαιρετικά προσεκτική, να έχω από πριν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και στις δυο πλευρές του νομίσματος. Η διατύπωση άποψης μόνο με την αφιλτράριστη αποδοχή των όσων πλασάρονται από τα ΜΜΕ, καλό είναι να αποφεύγεται. Δυστυχώς πολλές φορές η πράξη έχει αποδείξει, πως ο ρόλος των μέσων δεν είναι ούτε αθώος, ούτε απλός και ότι πίσω τους υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που πρωτίστως εξυπηρετούνται και απέχουν πολύ από τις ειλικρινείς οικολογικές ευαισθησίες, του καθένα από μας.
Ευχαριστώ
Εριφύλη
Κάτοικος της εκτός σχεδίου περιοχής «Ανάληψη» του Δήμου Γλυφάδας.
Διάβασα τα σχόλια που προηγήθηκαν, παρότι είμαι κάτοικος Β΄γεννιάς στον οικισμό Ανάληψη ΓΛΥΦΑΔΑς, έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα.
Δεν θα επαναλάβω αλλα θα εκφράσω και θα υποστηρίξω τη γνώμη μου ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο 3, παράγραφος με το περιεχόμενο <>
Με τη υοθέτηση της παραγράφου αυτής πετυχαίνετε τα εξής:
1. Λύση των χρόνιων αιτημάτων των κατοίκων και ιδιοκτητών των οικισμών Γύρισμα, Ανάληψη, Συναιτερισμού Καφεπωλών και Πολιτικών υπαλλήλων του Δήμου ΓΛΥΦΑΔΑΣ για ένταξη στο σχέδιο πόλης.
2. Οριοθετείται επι πραγματικής οριογραμμής η Β΄Ζώνη
3. Η επίσκεψη στο βουνό πραγματοποιείται με πρόσβαση σε όλη την έκταση της οριογραμμής.
4. Τερματίζονται οι πιέσεις και αίρονται οι αδικίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα καθώς δεν θα υπάρχουν πλεον μικροιδιοκτήτες που να διαμαρτύρονται για την μή ενταξή τους στο σχέδιο πόλης.
5. Ενσωματώνονται στον ιστο της πόλης οι οικισμοί και η πόλη αποτελεί πλέον ενιαία μορφή χωρίς να περιβαλλεται απο σπίτια της δεκαετίας του 50 και 60.
6. Δημιουργούνται οι συνθήκες για αξιοποίηση σε δράσεις της περιοχης της Β΄Ζώνης είται απο τυχόν μεγάλους ιδιοκτήτες είται απο το Δημόσιο ή τον Δήμο στα πλαίσια των ρυθμίσεων των υπολοίπων αρθρων.
7. Δεν θίγεται το περιβάλλον καθώς οι οικισμοί αυτοι είναι ρυμοτομημένοι με ασφαλτοστρωμένους δρόμους με όλες τις παροχές(ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), κατοικίες που έχουν νομοποιηθεί με τους νόμους 720/1977 και 1337/1983. Δεν κλέβουν απο το βουνό παρά θα δώσουν ακόμη περισσότερα απο ότι δίνουν με το ιδιωτικό πράσινο που προσφέρουν(δενδροφυτεμένες αυλές).
8. Είναι ανέφικτο εως αδιανόητο, οι χώροι που καταλαμβάνουν οι οικισμοί να δεκτούν χρήσεις που προβλέπονται απο τα άρθρα του σχεδίου Π.Δ. καθώς οι περισσότεροι οικισμοί δεν ξεπερνούν τα 40 στρέματα. Αποτελούνται απο ιδιοκτησίες των 230-400 τ.μ.που για να ενταχθούν στις χρήσεις που ορίζονται θα πρέπει να αγοραςθούν ή πωληθούν σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή να απαλωτριωθούν απο το Δημόσιο και να δοθούν για τις χρήσεις που ορίζονται στο Π.Δ.
θα μπορούσα να απαριθμίσω αρκετά ακόμα γιατι η πρόταση για την τροποποίηση τουν άρθρου 3 πρέπει να γίνει δεκτή. Δέν μπορώ όμως να τεκμηριώσω ούτε ένα αρνητικό σημείο για το οποίο θα ήθελα σχολιασμό.
Κυρια Υπουργός
Κάθε Υπουργείο και ο πολιτικός του προιστάμενος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, πλην όμως θα πρέπει να λειτουργεί και να ενεργεί εντός του περιβάλλοντος που καλείται να παρέχει τις υπηρεσίες του και η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι η καταληλότερη για την πολυμέτωπη επίθεση κατα των πολιτών (μπουλτόζες, ισοπέδωμα οικισμών, βούρδουλας επι δικαίω και αδίκω). Λες και οι οικιστές στις περιοχές αυτές γνώριζαν τις προθέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας της χώρας πού θα τραβήξει τις γραμμές προστασίας του Ημηττού για να μήν αγοράσουν…
Οι γραμμές βρήκαν τους οικισμούς στη θέση που είναι και σήμερα, αυτές τους ξεχώρισαν απο τον ιστό της πόλης, πέρασαν μέσα απο τους οικισμούς και τους κατάτμησαν σε εντός και εκτός σχεδίου.
Δώστε τη λύση, απαλείψτε τις αδικίες του παρελθόντος, δώστε πνοή στην περιοχή της ΓΛΥΦΑΔΑΣ, κάντε δεκτή την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 3 όπως προτείνεται.
Σχηματήστε ιδία γνώμη με την επισκεψή σας στην περιοχή.
ευχαριστώ για την προσοχή σας
Κώστας
κάτοικος στην περιοχή ΑΝΑΛΗΨΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Κυρια Υπουργε
Ειμαι ιδιοκτητρια με νομιμο τιτλο ιδιοκτησιας ενος οικοπεδου στη θεση <> στην Τερψιθεα του Δημου Γλυφαδας.
Διαβαζοντας καποια απο τα παραπανω σχολια που με χαρακτηριζουν ως αυθαιρετο κατοικο θιγομαι ως πολιτης αυτης της χωρας.Γιατι ειναι ευκολο να κρινεις εκ του ασφαλους οταν δεν επηρεαζεσαι αμεσα.Καμια περιοχη της Αθηνας δεν ειχε τη σημερινη της μορφη. Και βεβαια γνωριζω οτι το οικοπεδο ανηκει σε περιοχη εκτος σχεδιου πολεως-δεν κρυβομαι πισω απο το δαχτυλο μου- γνωριζω ομως οτι και συμπολιτες μου (που με ευκολια τωρα κρινουν) διαμενουν σε περιοχες που καποτε ηταν επισης εκτος σχεδιου ή πανω στο κυμα!!!! Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να οικοπεδοποιησουμε ολο το λεκανοπεδιο με αυτη τη δικαιολογια,αλλα πρεπει να λαμβανουμε υποψιν μας την καθε περιοχη ξεχωριστα.
Στην περιοχη που ανηκει το οικοπεδο δεν υπαρχει δασος και εννοειται πως δεν βγαινουμε για κυνηγι
καθε πρωι αφου βρισκομαστε διπλα σε κεντρικο δρομο απεναντι απο σχολειο.
Και βεβαια να διασωθει η χλωριδα και πανιδα και να διατηρηθει η βιοποικιλοτητα και βεβαια να καταργηθει το κυνηγι(δεν προσφερει τιποτα αλλωστε)αλλα δεν μπαινουν ολα στο ιδιο τσουβαλι.
Πρεπει να σταματησουν οι υποσχεσεις και τα θα και θα.
Εμεις εδω αγορασαμε,κληρονομησαμε και πολλοι απο εμας χτισαμε (εστω αυθαιρετα) ενα κεραμιδι ελπιζοντας… -χωρις διαθεση να εκμεταλλευτουμε το κρατος,τους συμπολιτες,τη φυση.
Σας καλουμε να επισκεφτειτε τις γειτονιες μας και να συνομιλησουμε απλα…
Παρακληση να λαβετε υποψη σας αποφασεις του Δημοτικου Συμβουλιου του Δημου Γλυφαδας καθως την αποφαση α/21-11-2008 της Διαπαραταξιακης Επιτροπης του Δημου που εισηγειται στον Οργανισμο Ρυθμιστικου Σχεδιου και Περιβαλλοντος Αθηνας την ενταξη της περιοχης στο σχεδιο πολεως.
Ελπιζω να διαβαστουν ολα τα σχολια ανεξαρτητως αποψεων και να μην γινεται η συζητηση απλα για τους τυπους…
ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΧΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ,ΟΧΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ,ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ,ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΕΤΣΙ
Με εκτιμηση
ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
. από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ – http://ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ — 27 Απριλίου 2010 @ 03:39
Κυρία Υπουργέ χαίρεται.
Σαν Δημοσιογράφος ήθελα να σας ρωτήσω αν καταλαβαίνεται ότι με το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάσατε, αδικείτε εκατοντάδες πολίτες του εκτός σχεδίου οικισμού «Ανάληψη» του Δήμου Γλυφάδας, που βρίσκεται χαμηλά στον Υμηττό και εφάπτεται του σχεδίου πόλεως, χρησιμοποιώντας τις ιδιοκτησίες τους, σαν πρώτη κατοικία από το 1962 και ζώντας στο περιθώριο έναντι των άλλων που έχουν αναρριχηθεί σε ολόκληρο τον Υμηττό, όπως στα Αστυνομικά Ηλιούπολης, στους Καφεπώλες Γλυφάδας, στο Πανόραμα Βούλας κ.α.
Αυτοί στις βίλες τους με τις πισινές τους και οι άλλοι στο περιθώριο.
Ψηφίσαν ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας ότι θα τους έφερνε δικαιοσύνη, σαν απλοί και μη προνομιούχοι πολίτες, νομίζοντας ότι το κόμμα αυτό είχε φιλολαϊκό χαρακτήρα. Πιστεύουν όμως ακόμη ότι θα σκύψετε στο πρόβλημα τους και θα τους βοηθήσετε. Ευχαριστώ
Οικιστής εκτός Σχεδίου περιοχής «Ανάληψη»
Τερψιθέας Γλυφάδας
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Κυρία Υπουργέ,
Είμαι κάτοικος στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας, οικισμός Γύρισμα, οδός Αγίου Νεκταρίου 212 και Μαργαρίτας 3.
Έχω ένομο συμφέρον που θίγεται απο το διάταγμα που εισηγήθηκε η οργάνωση <>.
Οριοθετώντας στην Ζώνη Β΄τους εκτός σχεδίου οικισμούς που βρίσκονται στην Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας, επιβεβαιώνονται με εξοργιστικό τρόπο οι υποψίες των κατοίκων και των χιλιάδων οικοπεδούχων που κατέχουμε νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ότι επισπεύδεται μια τεράστια κοινωνική αδικία.
Το νομοσχέδιο – σε περίπτωση κατά την οποία δεν τροποποιηθεί σχετικά – οδηγεί τις εκατοντάδες οικογένειες που τα σπίτια μας έχουν χρήση Ά κατοικίας στην αβεβαιότητα και στην απελισία και σε συνδυασμό με την 50χρονη ομηρία μας από τις εκάστοτε υποσχέσεις των πολιτικών για την ένταξη μας στο σχέδιο, δρομολογεί εκρηκτική κατάσταση.
Αναλογίζεστε τι θα γίνουν οι εκατοντάδες οικογένειες αν εκδιωχτουν από τα σπίτια τους;
Συμφωνώ με την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στον Υμηττό, αλλά δεν είναι κατανοητό με τι στοιχεία συμπεράνατε ότι 600 περίπου οικογένειες της περιοχής δυσχεραίνουν ην ανάπτυξη της ορνιθοπανίδας.
Πώς αποφασίζετε να μας εκδιώξετε από τις περιουσίες μας;
Γνωρίζετε οτι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής προβαίνουμε σε δενδροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών μας;
Γνωρίζετε οτι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής είμαστε οι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό;
Ως κάτοικοι των οικισμών δεν θα ανεχθούμε την απαξίωση των ιδιοκτησίων μας και τη στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματός μας για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπ’όψιν:
• Την ομόφωνη θετική απόφαση τουΔημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
• Τις 21-11-2008 και 30-03-2009 ομόφωνες θετικές αποφάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλύφαδας που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Γλυφάδας και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης ,
• Την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει.
Παρακαλώ επίσης όπως εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας απο την Β΄ ζώνη και να την εντάξετε στον πολεοδομικο ιστό του Δήμου Γλυφάδας όπου και ανήκει!
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δεν δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού. Η έκταση είναι μόλις 370 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων ρυμοτομημένων δρόμων, έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά. Η ένταξη της περιοχής θα καταδείξει κοινωνική ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιώνουμε εκεί,βάζοντας τέλος στις μακροχρόνιες ταλαιπωρίες μας.
Με εκτίμηση,
Ανδριοπούλου Χριστίνα.
Κάτοικος Περιοχής.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Κυρία Υπουργέ,
Είμαι κάτοικος στην εκτός σχεδίου περιοχή της Τερψιθέας, οικισμός Γύρισμα, οδός Αγίου Νεκταρίου 212 και Μαργαρίτας 5.
Έχω ένομο συμφέρον που θίγεται απο το διάταγμα που εισηγήθηκε η οργάνωση <>.
Οριοθετώντας στην Ζώνη Β΄τους εκτός σχεδίου οικισμούς που βρίσκονται στην Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας, επιβεβαιώνονται με εξοργιστικό τρόπο οι υποψίες των κατοίκων και των χιλιάδων οικοπεδούχων που κατέχουμε νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ότι επισπεύδεται μια τεράστια κοινωνική αδικία.
Το νομοσχέδιο – σε περίπτωση κατά την οποία δεν τροποποιηθεί σχετικά – οδηγεί τις εκατοντάδες οικογένειες που τα σπίτια μας έχουν χρήση Ά κατοικίας στην αβεβαιότητα και στην απελισία και σε συνδυασμό με την 50χρονη ομηρία μας από τις εκάστοτε υποσχέσεις των πολιτικών για την ένταξη μας στο σχέδιο, δρομολογεί εκρηκτική κατάσταση.
Αναλογίζεστε τι θα γίνουν οι εκατοντάδες οικογένειες αν εκδιωχτουν από τα σπίτια τους;
Συμφωνώ με την ανάγκη προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στον Υμηττό, αλλά δεν είναι κατανοητό με τι στοιχεία συμπεράνατε ότι 600 περίπου οικογένειες της περιοχής δυσχεραίνουν ην ανάπτυξη της ορνιθοπανίδας.
Πώς αποφασίζετε να μας εκδιώξετε από τις περιουσίες μας;
Γνωρίζετε οτι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής προβαίνουμε σε δενδροφυτεύσεις εντός και εκτός των ιδιοκτησιών μας;
Γνωρίζετε οτι οι κάτοικοι της εκτός σχεδίου περιοχής είμαστε οι μόνιμοι και άγρυπνοι φύλακες για αποφυγή πυρκαγιάς στο βουνό;
Ως κάτοικοι των οικισμών δεν θα ανεχθούμε την απαξίωση των ιδιοκτησίων μας και τη στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματός μας για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε και να λάβετε σοβαρά υπ’όψιν:
• Την ομόφωνη θετική απόφαση τουΔημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας,
• Τις 21-11-2008 και 30-03-2009 ομόφωνες θετικές αποφάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Γλύφαδας που αμφότερες εισηγούνται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Γλυφάδας και Περιβάλλοντος Αθήνας την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης ,
• Την ειδική μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τις συνοδεύει.
Παρακαλώ επίσης όπως εξαιρέσετε την περιοχή Τερψιθέας Γλυφάδας απο την Β΄ ζώνη και να την εντάξετε στον πολεοδομικο ιστό του Δήμου Γλυφάδας όπου και ανήκει!
Η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης της Γλυφάδας δεν δυσχεράνει με κανένα τρόπο τον στόχο σας για την προστασία του Υμηττού. Η έκταση είναι μόλις 370 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων ρυμοτομημένων δρόμων, έχει δε καθαρά οικιστικά χαρακτηριστικά. Η ένταξη της περιοχής θα καταδείξει κοινωνική ευαισθησία προς τις εκατοντάδες οικογένειες που διαβιώνουμε εκεί,βάζοντας τέλος στις μακροχρόνιες ταλαιπωρίες μας.
Ευχαριστώ,
Ανδριόπουλος Γεώργιος.
Κάτοικος Περιοχής.