ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Άρθρο 24 Πλαίσιο εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα – Προσθήκη άρθρου 96Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α΄ 129) προστίθεται άρθρο 96Α ως εξής:

«Άρθρο 96Α

Πλαίσιο εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 καθορίζεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως οχτώ (8) μεγαβάτ (MW) έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι ογδόντα (80) MW, που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.
  2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 που εγκαθίστανται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες δεν δύναται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής επιφάνειας αυτών.
  3. Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί του παρόντος αποτελούνται από: α) τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, β) τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, γ) καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δ) συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.
  4. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αίτηση περιλαμβάνει:

α) τη Βεβαίωση ή τη Βεβαίωση Ειδικών έργων που αφορά στο έργο το οποίο θέλουν να αναπτύξουν και

β) αίτημα για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στην αρμόδια υπηρεσία.

  1. Η Διεύθυνση, εντός δέκα (10) ημερών από το πέρας της προθεσμίας της παρ. 4, δημοσιεύει Πίνακα με τις υποβληθείσες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες κατατάσσονται σύμφωνα με την ημερομηνία και τη σειρά υποβολής αιτήματος για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), εκδίδει και αποστέλλει στους ενδιαφερόμενους στη βάση του Πίνακα τις σχετικές Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος.
  2. Αν η συνολική ισχύς των Βεβαιώσεων Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος δεν καλύπτει τη συνολική ισχύ της παρ. 1, η αρμόδια Διεύθυνση συνεχίζει να παραλαμβάνει σχετικά αιτήματα μετά τη δημοσίευση του Πίνακα της παρ. 5.
  3. Η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να εκδώσει έως δέκα (10) Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος ή, αν δεν καλυφθεί με αυτές η ανώτατη συνολική ισχύς της παρ. 1, εκδίδει Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος για συνολική ισχύ έως την εξάντληση των ογδόντα (80) ΜW. Αν συμπληρωθεί η συνολική ισχύς, οι λοιπές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, παραμένουν ως επιλαχούσες.
  4. Oι κάτοχοι της Βεβαίωσης Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος σύμφωνα με την παρ. 5:

α) εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο. αιτούνται τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή,

β) εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, υποβάλλουν πλήρες αίτημα για σύναψη της Σύμβασης Σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή,

γ) εντός έξι (6) μηνών από τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, υποβάλλουν πλήρες αίτημα για έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή.

  1. Οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές χειρίζονται τις αιτήσεις της παρ. 8 κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αν οι κάτοχοι των Βεβαιώσεων Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος δεν τηρήσουν τις προθεσμίες της παρ. 8 ή δεν είναι δυνατή η έκδοση των σχετικών αποφάσεων και εγκρίσεων οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές ενημερώνουν σχετικά τη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία χορηγεί Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, στις επόμενες επιλαχούσες κατά σειρά αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.
  2. Οι σταθμοί του παρόντος κατατάσσονται περιβαλλοντικά στην Κατηγορία Περιβαλλοντικής Κατάταξης Α1, του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209).
  3. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται κατά παρέκκλιση της απόφασης του άρθρου 89 του παρόντος ακόμα και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα κατά την περ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 (Α΄129), ή χαρακτηρίζονται ως κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92).
  4. Αν, είτε δεν τηρηθεί κάποια από τις υποχρεώσεις της παρ. 7, είτε δεν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, εντός ενός (1) έτους, από την έκδοση της Βεβαίωσης Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, η Βεβαίωση Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος ακυρώνεται και η αρμόδια Διεύθυνση εκδίδει νέα Βεβαίωση με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και τη σειρά κατάταξής τους. Στην περίπτωση αυτή, για τους σταθμούς που ακυρωθήκαν οι Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος συνεχίζουν να ισχύουν οι προθεσμίες του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 και του άρθρου 31 του παρόντος.
  5. Οι Πιλοτικοί Πλωτοί Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δεν δύναται να λάβουν λειτουργική ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτούς.
  6. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και τα συνδεδεμένα με αυτό νομικά πρόσωπα δύναται να έχουν στην κατοχή τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ. 1 συνολικά έως οχτώ (8) MW.
  7. Η Διεύθυνση κάνει αποδεκτές και αιτήσεις κατόχων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύουσα Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων, εφόσον με την αίτηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος συνυποβληθούν η Βεβαίωση και το αντίστοιχο αίτημα για Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια υπηρεσία, καθώς επίσης και σχετικό αίτημα τροποποίησης ή κατάτμησης της Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων στον αρμόδιο Φορέα Αδειοδότησης ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1.
  8. Στις περιπτώσεις της παρ. 15, εφόσον εκδοθεί Βεβαίωση Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, εντός τριών (3) μηνών από την τροποποίηση ή κατάτμηση της Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, οι κάτοχοι των εν λόγω σταθμών προβαίνουν αντίστοιχα σε αίτημα έκδοσης Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια υπηρεσία ή τροποποίηση/ενημέρωση της αρχικής Α.Ε.Π.Ο., εφόσον υφίσταται, καθώς επίσης και στην πλήρωση των υποχρεώσεων, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 8.».

 

Άρθρο 25

Αδειοδότηση Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 12 ν. 4685/2020

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α΄92), περί αδειοδότησης πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η Βεβαίωση παύει αυτοδικαίως να ισχύει:

α) Για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς σταθμούς και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, εάν:

(αα) Εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης, ο κάτοχος της Βεβαίωσης, εφόσον υποχρεούται σε διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Τα αποδεικτικά υποβολής καταχωρούνται από τον Παραγωγό στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Για τους σταθμούς που έχουν υποχρέωση εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά δώδεκα (12) μήνες.

(ββ) Εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

β) Για τις λοιπές τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εάν εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της Βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

γ) Για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων και για υβριδικούς σταθμούς που συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης δύο (2) ή περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, με την παρέλευση του διπλάσιου χρονικού διαστήματος από τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 2 χρονικά διαστήματα.

Ειδικά για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δεν δύναται να υποβληθεί αίτημα για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης λόγω του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα κορεσμένα δίκτυα, που συνδέονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα, οι υποχρεώσεις της υποπερίπτωσης (ββ) της περ. α) της παραγράφου 2, καθώς και των περ. β) και γ) της ίδιας παρ. πληρούνται, εφόσον ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εντός των ως άνω προθεσμιών αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύνδεση συνοδευόμενο από την απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το αίτημα εξετάζεται ως αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις εξέτασης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 και τον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

Επίσης, ειδικά για τους σταθμούς της περ. γ’ της παρ. 5 του άρθρου 10, η άδεια παραγωγής των οποίων εκδόθηκε πριν από την έναρξη πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006 (Α’ 129), οι προθεσμίες της περ. α’ εκκινούν μετά την έγκριση του τελικού προγράμματος εκμετάλλευσης, το οποίο προβλέπεται στους όρους της οικείας πράξης, δυνάμει της οποίας έχει παραχωρηθεί στον παραγωγό το δικαίωμα έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού για την περιοχή στην οποία αφορά η οικεία άδεια παραγωγής. Ο παραγωγός ενημερώνει αμελλητί, και σε κάθε περίπτωση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, τη ΡΑΑΕΥ για την ημερομηνία έγκρισης του τελικού προγράμματος εκμετάλλευσης.

Για τους εν ισχύ πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, για τους οποίους οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή Βεβαιώσεις Παραγωγού έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη ισχύος της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΙΠΑ/17185/1069/2022 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 841), οι προθεσμίες της περ. α) εκκινούν τρείς (3) μήνες από την έκδοση της ανωτέρω απόφασης.

Για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εντάσσονται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, οι προθεσμίες της περ. α) παρατείνονται κατά δώδεκα (12) μήνες.».

 

Άρθρο 26

Εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε νησιωτικά συστήματα – Τροποποίηση παρ. 8 και 10 άρθρου 100 ν. 4821/2021

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 100 του ν. 4821/2021 (Α’ 134), περί υποβολής αιτημάτων τροποποιήσεων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, αντικαθίσταται, και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Οι παραγωγοί εντός τριάντα έξι (36) μηνών είτε από την έκδοση των ως άνω Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 2, είτε της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) της παρ. 4 για το εκάστοτε νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, εφόσον είναι μεταγενέστερη των ανωτέρω Βεβαιώσεων υποβάλλουν στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αιτήματα τροποποιήσεων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, για τη μείωση της συνολικής ισχύος της εκάστοτε Ομάδας Έργων, προκειμένου η νέα συνολική ισχύς τους να μην υπερβαίνει την ισχύ της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος. Σε περίπτωση μη υποβολής των αιτημάτων τροποποίησης εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, η σχετική Βεβαίωση Δέσμευσης Ισχύος παύει να ισχύει.»

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 100 του ν. 4821/2021, περί εφαρμοζόμενων προθεσμιών, αντικαθίσταται, και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Για τις Ομάδες Έργων Α.Π.Ε. του παρόντος οι προθεσμίες του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αρχίζουν να υπολογίζονται από την ημερομηνία έκδοσης των σχετικών Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 2 ή από την έκδοση της απόφασης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της παρ. 4 για το εκάστοτε νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, υπολογιζόμενης της προθεσμίας από την ημερομηνία έκδοσης της μεταγενέστερης πράξης, και εκδίδονται Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης. Οι οριστικές προσφορές για τους σταθμούς των παραγωγών χορηγούνται τμηματικά ή εν συνόλω σε κάθε Ομάδα Έργων ΑΠΕ, μετά την έκδοση της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος από τον Διαχειριστή και για συνολική ισχύ που δεν υπερβαίνει την ισχύ της ως άνω Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος, όπως αυτή προβλέπεται για κάθε φάση διασύνδεσης των νησιών ή των νησιωτικών συστημάτων.».

 

Άρθρο 27

Σύνδεση Σταθμών Παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε υλοποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου Πρωτοβουλίας «GR-eco islands» στον Πόρο

  1. Για την επίτευξη υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονομία του νησιού του Πόρου στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Πλαισίου Πρωτοβουλίας για τα ελληνικά νησιά «GR-eco islands» του άρθρου 21 του ν. 4936/2022 (Α΄105), μπορούν να εγκατασταθούν σταθμοί παραγωγής Α.Π.Ε. ή σταθμοί παραγωγής Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέονται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, ακόμα και πέραν των ορίων απορρόφησης εγκατεστημένης ισχύος από σταθμούς Α.Π.Ε. του κορεσμένου ηλεκτρικού δικτύου, και μέχρι το όριο εγκατεστημένος ισχύος που καθορίζεται αποκλειστικά για το εν λόγω έργο του παρόντος στο πλαίσιο των «GR-eco islands» και σε κάθε περίπτωση εγκατεστημένης ισχύος μέχρι επτά μεγαβάτ (7 ΜW), λαμβάνοντας προσφορά όρων σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
  2. Έργα ενίσχυσης ή επέκτασης του Δικτύου για τη σύνδεση των σταθμών παραγωγής της παρ. 1 υλοποιούνται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), κατόπιν έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων του σχετικού σχεδιασμού και προϋπολογισμού, η οποία θεωρείται ότι παρέχεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή από μέρους του Διαχειριστή πλήρων και τεκμηριωμένων στοιχείων. Ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει πλήρως το συνολικό κόστος για τη σύνδεση των σταθμών της παρ. 1 στο ΕΔΔΗΕ. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ενίσχυσης ή επέκτασης των εν λόγω έργων εντάσσονται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του ΔΕΔΔΗΕ και ανακτώνται πλήρως μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου.

 

Άρθρο 28

Προθεσμίες υλοποίησης ειδικού πιλοτικού έργου νήσου Αστυπάλαιας – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 151 του ν. 4495/2017

Στο άρθρο 151 του ν. 4495/2017 (Α’1 67), περί ειδικών πιλοτικών έργων σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

«3Α. Οι προθεσμίες αδειοδότησης και κατασκευής του Ειδικού Πιλοτικού Έργου της νήσου Αστυπάλαιας, όπως αυτές έχουν οριστεί από την Ανταγωνιστική Διαδικασία Υποβολής Προσφορών, παρατείνονται για διάστημα δέκα (10) μηνών και ο κάτοχος της Βεβαίωσης Παραγωγού του Ειδικού Πιλοτικού Έργου παρατείνει κατά ίσο χρονικό διάστημα την ισχύ των σχετικών με το έργο Εγγυητικών Επιστολών.».

 

Άρθρο 29

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 9Α στον ν. 4342/2015

Στον ν. 4342/2015 (Α’ 143) προστίθεται άρθρο 9Α ως εξής:

«Άρθρο 9Α

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων

  1. Θεσπίζεται Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό τη σύναψη συμβάσεων αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων που ανήκουν στους εκάστοτε φορείς Γενικής Κυβέρνησης μετά από ιεράρχηση και ομαδοποίηση των επιλέξιμων κτιρίων σε ομοειδείς «Συστάδες Επιλέξιμων Κτιρίων», προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 19 του ν. 4342/2015 (Α’ 143), καθώς και η εκπλήρωση των απαιτήσεων του άρθρου 7 του ίδιου νόμου για την ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης, ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) της ωφέλιμης επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
  2. Τα επιλέξιμα κτίρια που εντάσσονται στο Πρόγραμμα πρέπει, μετά τις παρεμβάσεις αναβάθμισης, να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β» ή σε όποια κατηγορία ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως αντίστοιχη αυτής, όπως υπολογίζεται δυνάμει του άρθρου 10 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Β’ 2367/30.6.2017).
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζονται ο φορέας διαχείρισης και υλοποίησης του προγράμματος του παρόντος, ο οποίος δύναται να ορίζεται ως αναθέτουσα αρχή, οι αρμοδιότητες αυτού, η διάρκεια του Προγράμματος, η διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος και τυχόν προθεσμίες αυτής, οι ωφελούμενοι του προγράμματος, ο τρόπος αποζημίωσης των παρεμβάσεων, η διαδικασία υπαγωγής των φορέων στο πρόγραμμα του παρόντος, η οικονομική επίδοση εκάστου ως κριτήριο ομαδοποίησης και ιεράρχησης των επιλέξιμων κτιρίων, τυχόν άλλα κριτήρια ομαδοποίησης και ιεράρχησης, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι επιμέρους στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ο τρόπος επίτευξης αυτών, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των ενεργειακών αναβαθμίσεων, η διαδικασία διενέργειας επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, η διαδικασία κατάρτισης και διενέργειας των συμβάσεων, οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή του προγράμματος.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από πρόταση του φορέα της παρ. 3, καθορίζονται Συστάδες Δημοσίων Κτιρίων και καταρτίζεται πλάνο υλοποίησης με σκοπό την προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε Συστάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος. Για κάθε Συστάδα επιλέγεται ανάδοχος μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό τη διενέργεια παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των κτιρίων που εντάχθηκαν σε αυτή. Οι παρεμβάσεις γίνονται με ίδιους πόρους και μέσα του αναδόχου. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου δύναται να ορίζονται εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, των ταμείων Απανθρακοποίησης και Εκσυγχρονισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την ενίσχυση των αναδόχων που αναλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση των Συστάδων επιλέξιμων κτιρίων στο πλαίσιο του παρόντος.».

 

Άρθρο 30

Εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα εντός Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 156 ν. 4759/2020

Στην παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), περί έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που εγκαθίστανται στους Πυρήνες των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης, μετά τις λέξεις «Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.», προστίθενται οι λέξεις «τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα που εγκαθίστανται εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), η προθεσμία της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αναστέλλεται μέχρι τη έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν κωλύει την υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αντίστοιχα, από την αρμόδια αρχή του ν. 4014/2011 (Α’ 209).».

 

Άρθρο 31

Διαδικασία ηλεκτροδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 47Α ν. 4495/2017

Στο άρθρο 47Α του ν. 4495/2017 (Α΄167), περί σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α) της παρ. 1, αα) στο τέλος της υποπερ. δδ) προστίθενται οι λέξεις «σε σύστημα συντεταγμένων σύμφωνο με το αναφερόμενο στη βεβαίωση σύνδεσης ως προς τις συντεταγμένες περιγράμματος οικοπέδου ή κτιρίου,», αβ) στο τέλος της υποπερ. εε) προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με συγκεκριμένο έντυπο,», β) προστίθεται παρ. 1Α, και οι παρ. 1 και 1Α διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Για την αρχική σύνδεση με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κάθε είδους κτίσματος/χώρου/εγκατάστασης από τον Διαχειριστή του Δικτύου (Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) απαιτούνται τα ακόλουθα:

α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση- εξουσιοδότηση για ηλεκτροδότηση, η οποία περιλαμβάνει ιδίως:

αα) τα στοιχεία του αιτούντα ιδιοκτήτη για ιδιωτικούς χώρους ή του νομίμου εκπροσώπου του αρμοδίου φορέα για κοινοχρήστους ή δημόσιους χώρους,

ββ) τη χρήση του προς ηλεκτροδότηση χώρου/εγκατάστασης (ιδίως οικιακή, γενική),

γγ) την αιτούμενη ισχύ,

δδ) τις συντεταγμένες του προς ηλεκτροδότηση χώρου/εγκατάστασης, σε σύστημα συντεταγμένων σύμφωνο με το σύστημα της βεβαίωσης σύνδεσης για τις συντεταγμένες περιγράμματος οικοπέδου ή κτιρίου,

εε) εξουσιοδότηση προς τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Δήμο για την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τον ορισμό των τετραγωνικών μέτρων του προς ηλεκτροδότηση ακινήτου, μέσω σχετικής εφαρμογής, σύμφωνα με συγκεκριμένο έντυπο,

ζζ) συμπληρωμένο έντυπο του Διαχειριστή του Δικτύου, αναφορικά με τα απαιτούμενα τεχνικά στοιχεία της εγκατάστασης,

β) βεβαίωση σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας της παρ. 3,

γ) Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

1Α. Για την αρχική σύνδεση/ηλεκτροδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, απαιτούνται τα αναφερόμενα στις περ. α) και γ) της παρ. 1 και επιπροσθέτως:

α) Υποβολή αίτησης που συνοδεύεται από άδεια κατασκευής κεραίας που έχει εκδοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων,

β) εξόφληση του ποσού συμμετοχής πριν από την κατασκευή της παροχής και

γ) υποβολή έγκυρης Βεβαίωσης Σύνδεσης με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας της παρ. 3 για την προς ηλέκτριση παροχή.

Αν κάποιο στοιχείο της υποβαλλόμενης Βεβαίωσης Σύνδεσης αποκλίνει από τα δηλωθέντα στην ανωτέρω αίτηση, ιδίως δε οι γεωγραφικές συντεταγμένες της εγκατάστασης ή η επωνυμία κατόχου κατασκευής κεραίας και Καταναλωτή, η παρούσα διαδικασία ακυρώνεται, εκτός εάν ο αιτών υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, εντός δέκα (10) ημερών, τροποποιημένη βεβαίωση σύνδεσης με την οποία αίρεται η απόκλιση.».

 

Άρθρο 32

Μέτρα για την προώθηση της εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών – Αντικατάσταση κατηγορίας 1δ Πίνακα 1 περ. β παρ. 1 άρθρου 4 ν. 4414/2016

Η κατηγορία σταθμών 1δ του Πίνακα 1 της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

α/αΚατηγορία σταθμώνΤ.Α. (€/MWh)
Αιολική Ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των 60 kW και με συνολικό ύψος μικρότερo των 30m που διαθέτουν πιστοποίηση IEC 61400-2 ή 61400-22157

 

Άρθρο 33

Δόμηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 4951/2022

Στο άρθρο 4 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί αδειοδότησης, προστίθεται παρ. 6Α, ως εξής:

«6Α. Στις περιπτώσεις γηπέδων κειμένων εκτός σχεδίου πόλεως, για την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης υποσταθμών οποιουδήποτε επιπέδου τάσης που απαιτούνται για τη σύνδεση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή για το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και κτιριακών εγκαταστάσεων των υποσταθμών αυτών, δεν απαιτείται η ύπαρξη «προσώπου γηπέδου», όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από ειδικές ή γενικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.».

 

Άρθρο 34

Επανέκδοση άδειας εγκατάστασης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 22 ν. 4951/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί ακύρωσης διοικητικών πράξεων: α) μετά τις λέξεις «Άδειας Εγκατάστασης» προστίθενται οι λέξεις «ή η ίδια η Άδεια Εγκατάστασης», β) προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Αν ακυρώθηκε αμετάκλητα από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη που απαιτείται για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης ή η ίδια η Άδεια Εγκατάστασης, ο ενδιαφερόμενος δύναται, σε συμμόρφωση με την ακυρωτική απόφαση, να επανεκδώσει άπαξ τις ανωτέρω διοικητικές πράξεις. Το πρώτο εδάφιο ισχύει και στην περίπτωση που η διάρκεια των ως άνω διοικητικών πράξεων έληξε, ενώ εκκρεμούσε ενώπιον των δικαστηρίων ο έλεγχός τους, εφόσον ακυρώθηκαν με αμετάκλητη απόφαση.».

 

Άρθρο 35

Επιστροφή και μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και σταθμών παραγωγής με καύσιμο Φυσικό Αέριο – Προσθήκη άρθρου 89Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 89Α ως εξής:

«Άρθρο 89Α

Επιστροφή και μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και σταθμών παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο

  1. Οι κάτοχοι σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης οι οποίοι:

α) είτε έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, και δεν έχουν επιλεγεί κατά τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών ή συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών,

β) είτε έχουν υποβάλλει αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης καθώς και εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή/και διμερούς σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89,

δύναται να υποβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στον Φορέα Αδειοδότησης της παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αίτημα παύσης της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή της Άδειας Παραγωγής ή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σε περίπτωση Εξαιρούμενων Σταθμών, καθώς και όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί για τους εν λόγω σταθμούς. Στην περίπτωση αυτή, o Φορέας Αδειοδότησης ενημερώνει σχετικά τους αρμόδιους Διαχειριστές για την παύση και επιστρέφεται στους ενδιαφερόμενους η εγγυητική επιστολή του άρθρου 6 του παρόντος, ή της υποπαρ. Ι.1. της παρ. Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107), η εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης, εφόσον έχουν υποβληθεί.

  1. Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε., οι οποίοι έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89, δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 και έως τρεις (3) μήνες μετά την έκδοση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης να υποβάλλουν αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή με σκοπό την επιστροφή των σχετικών εγγυητικών επιστολών. Κατόπιν επιστροφής των εγγυητικών επιστολών, ο αρμόδιος Διαχειριστής κατατάσσει την αίτηση εκ νέου σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89.
  2. α) Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε. και υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.) και στη νήσο Κρήτη, οι οποίοι έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος ή την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 να αντικαταστήσουν την σχετική εγγυητική επιστολή και να υποβάλλουν νέα εγγυητική επιστολή η οποία αντιστοιχεί:

αα) στο τριάντα τοις εκατό (30%) του αρχικού ύψους της εγγυητικής επιστολής που αρχικώς έχει υποβληθεί, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μεγαλύτερης ή ίσης με ένα μεγαβάτ (>=1MW),

αβ) στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αρχικού ύψους της εγγυητικής επιστολής που αρχικώς έχει υποβληθεί, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μικρότερης από ένα μεγαβάτ (<1MW).

β) Από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024, το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποβάλλεται στον αρμόδιο Διαχειριστή με την αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, μειώνεται ως εξής:

βα) στο τριάντα τοις εκατό (30%) του ύψους της εγγυητικής επιστολής, όπως αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 6, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μεγαλύτερης ή ίσης με ένα μεγαβάτ (>=1MW),

ββ) στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ύψους της εγγυητικής επιστολής όπως αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μικρότερης από ένα μεγαβάτ (<1MW).

  1. Οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίοι έχουν προσκομίσει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή για τη λήψη ή τη διατήρηση σε ισχύ Προσφοράς Σύνδεσης, δύνανται να υποβάλουν σε αυτόν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αίτημα επιστροφής της. Με την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής στον κάτοχο παύει αυτοδίκαια η ισχύς της σχετικής Άδειας Παραγωγής και της Προσφοράς Σύνδεσης καθώς και όλων των αδειών και εγκρίσεων του σταθμού που έχουν χορηγηθεί.».

 

Άρθρο 36

Αναστολή προθεσμιών υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στις πληγείσες περιοχές του Έβρου – Προσθήκη άρθρου 32Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 32Α ως εξής:

«Άρθρο 32Α

Αναστολή προθεσμιών υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στις πληγείσες περιοχές του Έβρου

Για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που εγκαθίστανται στις περιοχές του Έβρου, για τις οποίες έχει εκδοθεί αναστολή της έκδοσης των προβλεπόμενων στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας διοικητικών πράξεων και γνωμοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν πράξεων της παρ. 6α του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α΄289) μετά των πρωτοκόλλων εγκατάστασης της παρ. 7 της ως άνω διάταξης, κάθε προθεσμία, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) και του άρθρου 31 του παρόντος, περί διασφάλισης υλοποίησης των έργων, αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η αναστολή των διοικητικών πράξεων. Αν έχει καταβληθεί Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης ή Τέλος Παράτασης Εγκατάστασης και Δέσμευσης Ηλεκτρικού Χώρου για την παράταση προθεσμιών του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 και του άρθρου 31 του παρόντος, περί διασφάλισης υλοποίησης των έργων, για το χρονικό διάστημα που εμπίπτει εντός του χρονικού διαστήματος που υφίσταται η ως άνω αναστολή των διοικητικών πράξεων, αυτό επιστρέφεται εντός ενός (1) μηνός από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 στους κατόχους των σταθμών. Η ως άνω αναστολή αίρεται με διαπίστωση του Φορέα Αδειοδότησης.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 37

Προώθηση εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 88 ν. 4602/2019

Στο άρθρο 88 του ν. 4602/2019 (Α’ 45), περί μεταφοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νήσο Κρήτη προστίθεται παρ. 8 ως εξής:

«8. Σε περίπτωση μονάδων από συμβατικά καύσιμα που συνδέονται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) που την 1η Ιανουαρίου 2024 βρίσκονταν σε λειτουργία και παύσουν ή έχουν παύσει μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 οριστικά να λειτουργούν, οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διέπουν τις μονάδες αυτές παραμένουν σε ισχύ για το υπολειπόμενο διάστημα της χρονικής διάρκειας ισχύος τους και δύνανται να τροποποιούνται αποκλειστικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τον Κανονισμό Αδειών σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν αίτησης των κατόχων των αδειών αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Η μετατροπή των αδειών παραγωγής σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συντελείται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εκτός κύκλου, σύμφωνα με το άρθρο 132ΣΤ του ν. 4001/2011 (A‘ 179) και το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο του παρόντος, η συνολική ισχύς των οριστικών προσφορών σύνδεσης για την εγκατάσταση των σταθμών αποθήκευσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τετρακόσια πενήντα μεγαβάτ (450 MW). Δεν επιτρέπεται στο πλαίσιο του παρόντος τα νομικά πρόσωπα και οι Συνδεδεμένες ή Συνεργαζόμενες με αυτούς Επιχειρήσεις να λάβουν οριστικές προσφορές σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των εκατόν πενήντα μεγαβάτ (150 MW). Σε περίπτωση τροποποίησης των αδειών παραγωγής ή μετατροπής αυτών σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οικείες Συμβάσεις Σύνδεσης, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τους κατόχους των αδειών αυτών».

 

Άρθρο 38

Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 11Γ στον ν. 4685/2020

Στον ν. 4685/2020 (Α΄92) προστίθεται άρθρο 11Γ ως εξής:

«Άρθρο 11Γ

Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

  1. Οι κάτοχοι Φωτοβολταϊκών Σταθμών που συνδέονται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, και οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχουν λάβει ή θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και οι οποίοι, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, έχουν συνάψει ή θα συνάψουν Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησής, καθώς και Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Σταθερής Τιμής και έχουν τεθεί ή έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019, δύνανται έως τις 31 Μαρτίου 2025, να υποβάλουν προς τον Φορέα Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητα Υψηλής Απόδοσης, τον αρμόδιο Διαχειριστή και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, αίτημα για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και να μετατραπούν, εφόσον αυτό είναι τεχνικά δυνατό, σε σταθμούς της παρ. 11Α του άρθρου 10. Στην περίπτωση αυτή η ωφέλιμη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τουλάχιστον ίση με μια (1) ώρα στη μέγιστη ισχύ έγχυσης του αντίστοιχου φωτοβολταϊκού σταθμού.
  2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 αποζημιώνονται με βάση την ανά ώρα τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας και τις τιμές των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την συμμετοχή τους σε αυτές, για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο μετά τις 17:00 και μέχρι τις 07:00 της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου και μετά τις 20:00 και μέχρι τις 07:00 της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
  3. Για τους σταθμούς του παρόντος οι Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης παραμένουν σε ισχύ και διέπουν την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται από τον σταθμό κατά τις ώρες της ημέρας που δεν εμπίπτουν εντός των χρονικών διαστημάτων της παρ. 2.
  4. Για την περίπτωση των έργων του παρόντος, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τους κατόχους των αδειών αυτών.
  5. Οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών σταθμών της παρ. 1 που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης με το Δίκτυο ή το Σύστημα δύνανται, να υποβάλουν, έως τις 31 Μαρτίου 2025, κοινό αίτημα στον αρμόδιο διαχειριστή για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης που συνδέεται στο κοινό αυτό σημείο και έχει ωφέλιμη χωρητικότητα κατ’ ελάχιστον ίση με μια (1) ώρα στο άθροισμα της μέγιστης ισχύος παραγωγής των φωτοβολταϊκών σταθμών του κοινού αιτήματος. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρούσας δύνανται να εγχέουν ισχύ πέραν των ορίων που τίθενται από τους στατικούς ή δυναμικούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι ισόποση ισχύς απορροφάται από τον σταθμό αποθήκευσης. Κατά τα λοιπά, οι σταθμοί αποθήκευσης της παρούσας συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Το αίτημα του πρώτου εδαφίου δύναται να υποβληθεί και από κάτοχο άδειας αποθήκευσης με Προσφορά Σύνδεσης για σύνδεση στο εν λόγω κοινό σημείο σύνδεσης, προσκομίζοντας σχετική συμφωνία με τους κατόχους των φωτοβολταϊκών σταθμών.».

 

Άρθρο 39

Προώθηση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 11Δ στον ν. 4685/2020

Στον ν. 4685/2020 (Α΄92) προστίθεται άρθρο 11Δ ως εξής:

«Άρθρο 11Δ

Προώθηση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την απόφαση της παρ. 3 καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή των κριτηρίων και τις διαδικασίας που περιγράφονται στην απόφαση της παρ. 2.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ορίζονται:

α) οι δικαιούχοι υποβολής αίτησης καθώς και η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και στοιχεία που υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για τη λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το παρόν,

β) η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, σύμφωνα με το παρόν,

γ) τα επιθυμητά τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών αποθήκευσης,

δ) τα κριτήρια αντισυγκέντρωσης, καθώς και τα κριτήρια επιλογής με βάση τη γεωγραφική θέση των έργων, τη σύνδεση στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και το ειδικότερο σημείο σύνδεσής τους, τον χρόνο ενεργοποίησής τους και τυχόν επιπρόσθετα κριτήρια επιλογής,

ε) τις κυρώσεις που εφαρμόζονται αν δεν τηρούνται το παρόν και η σχετική απόφαση από τον κάτοχο των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,

στ) τα κριτήρια αξιολόγησης για τη διαμόρφωση της σειράς προτεραιότητας για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης της παρ. 2, ορίζεται η σειρά επιλογής των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, βάσει των κριτηρίων της απόφασης της παρ. 2. Τα έργα της περίπτωσης αυτής δεν λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.
  2. Οι σταθμοί αποθήκευσης που επιλέγονται για να λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 3 αξιολογούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης παράλληλα με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) που αξιολογούνται για λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σύμφωνα με τις αποφάσεις των παρ. 11 και 12 του άρθρου 30 του ν. 5095/2024 (Α’ 40), τους υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και τη νήσο Κρήτη, καθώς και τους ενισχυόμενους, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, σταθμούς αποθήκευσης. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή του αιτήματος της παρ. 3.
  3. Οι σταθμοί Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας των παρ. 11Α και 11Β του άρθρου 10 που έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρες αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης δύνανται να τροποποιούνται αποκλειστικά, σύμφωνα με το αντίστοιχο κανονιστικό πλαίσιο, σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν αίτησης των κατόχων των αδειών αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
  4. Στην περίπτωση των έργων της παρ. 5, καθώς και αυτών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή στις προβλέψεις του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 2, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ή οι άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και εκτός κύκλου, για τη μετατροπή των Βεβαιώσεων Παραγωγού σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2023/2413 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 18ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2018/2001, ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2018/1999 ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 98/70/ΕΚ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2015/652 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ» (RED III) 

 

Άρθρο 40

Διασφάλιση της τήρησης των προθεσμιών της αδειοδοτικής διαδικασίας μέσω του σημείου επαφής – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 41 ν. 4951/2022

(παρ. 7 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4951/2022 (A’ 129), περί Πληροφοριακού Συστήματος Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Π.Σ.Α.Π.Ε.), προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Το Π.Σ.Α.Π.Ε. διαθέτει σύστημα ειδοποιήσεων και ειδοποιεί αυτόματα, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους επενδυτές και τις αδειοδοτούσες αρχές, για τις προθεσμίες κάθε τρέχουσας αδειοδοτικής διαδικασίας και τη λήξη της ισχύος των οικείων αδειών ή συμβάσεων. Η Υπηρεσία Μίας Στάσης διασφαλίζει την τήρηση των προθεσμιών κάθε σταδίου της αδειοδοτικής διαδικασίας.».

 

Άρθρο 41

Διάρκεια αδειοδοτικής διαδικασίας για τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 73 ν. 4964/2022

(παρ. 7 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο άρθρο 73 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί αδειοδοτικής ωρίμανσης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης των έργων ΥΑΠ της παρ. 3 δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη. Ειδικά για την ανανέωση έργων ΥΑΠ, η συνολική διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.».

 

Άρθρο 42

Ηλιακές εγκαταστάσεις σε κτίρια, σε υφιστάμενες ή μελλοντικές τεχνητές κατασκευές – Προσθήκη περ. ιστ) στην παρ. 1 άρθρου 33 ν. 4951/2022

(παρ. 1 άρθρου 16δ Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί μη έκδοσης Βεβαιώσεων, προστίθεται περ. ιστ), ως εξής:

«ιστ) φωτοβολταϊκοί σταθμοί που μπορεί να συνδυάζονται με σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών/εξώστη, πέργκολων, προσόψεων και σκιάστρων, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 16 και 19 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) ή επί υφιστάμενων ή μελλοντικών τεχνητών κατασκευών, εξαιρουμένων των τεχνητών υδάτινων επιφανειών».

 

Άρθρο 43

Εγκατάσταση εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας δυναμικότητας εκατό κιλοβάτ ή μικρότερης – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 5 άρθρου 38 ν. 4951/2022

(παρ. 2 άρθρου 16δ Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

  1. Στις περ. α) και β) της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί σύνδεσης με το Δίκτυο χωρίς τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης: α) οι λέξεις «πενήντα (50)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εκατό (100)», β) οι λέξεις «είκοσι (20)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εξήντα (60)», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι εγκαταστάσεις:

α) Σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ισχύος έως και εκατό (100) κιλοβάτ (kW), με την εξαίρεση της περ. β’,

β) Αιολικών Σταθμών, ισχύος έως εξήντα (60) κιλοβάτ (kW), που μπορεί να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης, συνδέονται στο Δίκτυο, χωρίς να απαιτείται χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν.

Οι σταθμοί της παρούσας ορίζονται ως Γνωστοποιούμενοι Σταθμοί».

  1. Στην περ. α της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022, περί ενημέρωσης του ενδιαφερομένου για την αποδοχή ή απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης, προστίθενται τρία εδάφια, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο αρμόδιος Διαχειριστής, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης. Ακολούθως:

α. Σε περίπτωση αποδοχής της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφονται οι όροι σύνδεσης, το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, ο χρόνος υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε στοιχείο που απαιτείται για την τεκμηρίωση της ανάγκης υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων σύνδεσης και του κόστους αυτών.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης καταβάλλοντας αντίστοιχα και τη σχετική δαπάνη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση.

Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή:

αα) εντός ενός (1) μηνός από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής, ή

αβ) εντός τεσσάρων (4) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, ή

αγ) εντός οκτώ (8) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση (Μ.Τ.), εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς (Υ/Σ) Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) και Μ.Τ., ή

αδ) εντός δεκαοκτώ (18) μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ. ή επέκτασης Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ.

Ο αρμόδιος Διαχειριστής ολοκληρώνει τα έργα σύνδεσης και στη συνέχεια προβαίνει στη σύνδεση του σταθμού.

Σε περίπτωση μη απόκρισης του αρμόδιου Διαχειριστή εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στη σύνδεση του εν λόγω σταθμού στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, έχοντας την υποχρέωση να ενημερώσει προηγουμένως και εγγράφως τον αρμόδιο Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του. Κατόπιν, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον αρμόδιο Διαχειριστή για την ενεργοποίηση του σταθμού. Σε κάθε περίπτωση, για την πραγματοποίηση της σύνδεσης απαιτείται να έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση με τον οικείο προμηθευτή.

β. Σε περίπτωση απόρριψης της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει για τους λόγους της απόρριψης και δύναται να προτείνει αιτιολογημένα στον ενδιαφερόμενο εναλλακτικό σημείο σύνδεσης για λόγους ασφαλείας ή τεχνικής ασυμβατότητας των στοιχείων του συστήματος.».

  1. Στην παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022, οι λέξεις «δέκα (10) kW» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα και 0, 80 (10,8) κιλοβάτ (kW)», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Για σταθμούς που εγκαθίστανται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, τα ανώτατα όρια ισχύος της παρ. 1 ανέρχονται σε δέκα και 0, 80 (10,8) κιλοβάτ (kW).».

 

Άρθρο 44

Νέες εγκαταστάσεις με ηλεκτρική δυναμικότητα κάτω των εκατό πενήντα κιλοβάτ – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 34 ν. 4951/2022

(παρ. 3 άρθρου 16β Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο άρθρο 34 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, με μέγιστη ισχύ παραγωγής μικρότερη ή ίση των εκατό πενήντα κιλοβάτ (150 kW), η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης.».

 

Άρθρο 45

Διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας

(άρθρο 16ε Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

  1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) Γεωθερμική αντλία θερμότητας: Ο συνδυασμός μηχανημάτων ή δικτύων ή γεωτρήσεων ή εγκαταστάσεων, με τον οποίο επιτυγχάνεται η θέρμανση ή η ψύξη χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών ή των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων, που δεν χαρακτηρίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως γεωθερμικό δυναμικό.

β) Αερόψυκτη/αεροθερμική αντλία θερμότητας: Ο συνδυασμός μηχανημάτων ή δικτύων ή εγκαταστάσεων, με τον οποίο επιτυγχάνεται η θέρμανση ή η ψύξη χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας του αέρα.

γ) Γεωεναλλάκτης: Το σύνολο σωληνώσεων εντός του εδάφους ή εντός γεωτρήσεων μετά των παρελκομένων τους, όπου κυκλοφορεί ρευστό σε κλειστό κύκλο, έτσι ώστε να υφίσταται μεταφορά θερμότητας από ή προς το υπέδαφος χωρίς άντληση ύδατος.

δ) Γεωθερμική αντλία θερμότητας κλειστού κυκλώματος: Η αντλία που περιλαμβάνει γεωεναλλάκτη, ο οποίος αναπτύσσεται είτε εντός γεώτρησης (κάθετος) είτε εντός εκσκαφής ή κατά μήκος τάφρων (οριζόντιος).

ε) Γεωθερμική αντλία θερμότητας ανοικτού κυκλώματος: Η αντλία που περιλαμβάνει τουλάχιστον μια παραγωγική γεώτρηση ή εγκατάσταση εκμετάλλευσης της θερμότητας επιφανειακών υδάτων.

στ) Παραγωγική γεώτρηση ανοικτού κυκλώματος: Η γεώτρηση άντλησης ρευστού από το υπέδαφος.

ζ) Γεώτρηση επανεισαγωγής (ή επανέγχυσης) ανοικτού κυκλώματος: Η γεώτρηση, με την οποία το ρευστό οδηγείται από την επιφάνεια στον υπόγειο αποδέκτη από τον οποίο αντλήθηκε.

  1. Δεν απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση:

α) αερόψυκτων αντλιών θερμότητας ανεξαρτήτως ισχύος,

β) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα εκατό κιλοβάτ ηλεκτρικά (100 kWe).

Στην περ. β), πριν από την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει δήλωση γνωστοποίησης στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το ακίνητο στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8. Αν δεν προβεί στην εν λόγω γνωστοποίηση, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.

  1. Οι εγκαταστάσεις αυτές λογίζονται ως ηλεκτρικές συσκευές ή εγκαταστάσεις και οι Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς ή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρούν στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους. Αν η ηλεκτρική ισχύς των ανωτέρω αντλιών θερμότητας δεν υπερβαίνει τα πενήντα κιλοβάτ ηλεκτρικά (50 kWe), ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προβαίνει στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους, εντός δύο (2) εβδομάδων από την υποβολή αίτησης, εκτός εάν απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για τις συνδέσεις με το δίκτυο.
  2. Αν οι γεωεναλλάκτες βρίσκονται εντός θεσμοθετημένου γεωθερμικού πεδίου, το μέγιστο επιτρεπτό βάθος κατασκευής είναι τα εκατό (100) μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Σε περίπτωση παραβίασης αυτού επιβάλλονται οι κυρώσεις της παρ. 7.
  3. Για την εγκατάσταση:

α) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που υπερβαίνει τα εκατό κιλοβάτ ηλεκτρικά (100 kWe), ή όταν ευρίσκονται εντός θεσμοθετημένου γεωθερμικού πεδίου και το βάθος εγκατάστασης των γεωεναλλακτών υπερβαίνει τα εκατό (100) μέτρα,

β) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανοιχτού κυκλώματος ανεξαρτήτως ισχύος,

απαιτείται άδεια, η οποία εκδίδεται, από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το ακίνητο στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπέρ του κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8 και εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

βα) Σε περίπτωση εκμετάλλευσης θερμότητας με τη χρήση επιφανειακών ή υπόγειων υδάτων, ο χρήστης υποχρεούται στην επαναφορά του συνόλου των χρησιμοποιηθέντων υδάτων και στην ίδια ποιότητα, πλην της θερμοκρασιακής διαφοράς τους, στον αρχικό αποδέκτη.

ββ) Σε αντίθετη περίπτωση, όπου υπάρχει ανάλωση ποσότητας ύδατος ή αλλοίωσης της ποιότητάς του, καθώς και όταν η συνολική ηλεκτρική ισχύς των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανοιχτού κυκλώματος συνδεδεμένων στον ίδιο επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη υπερβαίνει τα πενήντα κιλοβάτ ηλεκτρικά (50 kWe), για την έκδοση της σχετικής άδειας εφαρμόζονται και τα άρθρα 11 και 16 του ν. 3199/2003 (Α’ 280).

  1. Για τη χορήγηση της άδειας καταβάλλεται το παράβολο της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/40906/187/12.4.2023 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2569), όπως εκάστοτε ισχύει.
  2. Αν διαπιστωθεί σε έλεγχο ότι:

α) έχει εγκατασταθεί παράνομα γεωθερμική αντλία θερμότητας, επιβάλλεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη πρόστιμο στον κύριο ή τον επικαρπωτή ίσο με το πενταπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6 και ο ιδιοκτήτης ή ο επικαρπωτής καλείται να προβεί σε έκδοση άδειας εντός τριμήνου,

β) έχουν παραβιαστεί οι όροι της αδείας, ο αρμόδιος Περιφερειάρχης επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6 και ο ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής καλείται να προβεί σε συμμόρφωση με τους όρους της αδείας εντός τριμήνου,

γ) δεν έχει υπάρξει συμμόρφωση με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Περιφερειάρχη ή έχει υπάρξει υποτροπή, επιβάλλεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6, η εκδοθείσα άδεια ανακαλείται και η εγκατάσταση σφραγίζεται.

Πριν από την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων ο ενδιαφερόμενος καλείται σε ακρόαση από τον Περιφερειάρχη εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την επίδοση της σχετικής προσκλήσεως.

  1. Οι προμηθευτές αντλιών θερμότητας γνωστοποιούν με ηλεκτρονική αλληλογραφία στη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον αριθμό και την ισχύ των αντλιών θερμότητας που διαθέτουν ή εγκαθιστούν σε κάθε Περιφέρεια ετησίως, ανά είδος αντλιών θερμότητας (αερόψυκτες, γεωθερμικές κλειστού κυκλώματος, γεωθερμικές ανοιχτού κυκλώματος), εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους.
  2. Για οποιαδήποτε εγκατάσταση στην οποία λαμβάνει χώρα ή προβλέπεται αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού ή ενεργειακού συστήματος θέρμανσης ή ψύξης μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών και των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων, που δεν χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με το Μέρος Α΄ του ν. 4602/2019 (Α΄45), γεωθερμικό δυναμικό, δεν εφαρμόζεται το π.δ. 420/1987 (A΄ 187), περί υποχρεώσεων σύνταξης μελέτης ή και εγκατάστασης υποδομών οποιουδήποτε συστήματος θέρμανσης ή ψύξης από διαφορετική ενεργειακή πηγή.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται: α) ο τρόπος υποβολής της δήλωσης γνωστοποίησης της παρ. 2 και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, και β) οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την έκδοση, τροποποίηση ή ανάκληση της άδειας της παρ. 5.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 46

Περιεχόμενα φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης – Προσθήκη παρ. 12 στο άρθρο 11 του ν. 4014/2011

Στο άρθρο 11 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), περί του περιεχόμενου του φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προστίθεται παρ. 12 ως εξής:

 

Άρθρο 47

Ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 13 ν. 4014/2011

Στην παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), περί σύστασης του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), προστίθεται περ. γα ως εξής:

«γα. Αν, κατόπιν ειδικής διοικητικής προσφυγής του άρθρου 8 του ν. 3200/1955 (Α’ 97) που έχει κατατεθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 διαπιστώνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης, ακολουθήθηκε πλημμελώς η διαδικασία έκδοσης, παράτασης, ανανέωσης ή τροποποίησης της ΑΕΠΟ σύμφωνα με τα άρθρα 3 έως 6 ή την παρ. 8 του άρθρου 2, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ζητήσει εντός σαράντα (40) ημερών τη γνώμη του ΚΕΣΠΑ. Τη γνώμη αυτή διαμορφώνει το ΚΕΣΠΑ και με την κλήση ενώπιον του, προς διατύπωση απόψεων, των αναγκαίων, κατά την κρίση του, οργάνων και φορέων. Στην περίπτωση αυτή η γνώμη του ΚΕΣΠΑ είναι δεσμευτική για την αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ περιβαλλοντική αρχή. Η αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ περιβαλλοντική αρχή, εντός δύο (2) μηνών, προβαίνει στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, όπως η συμπλήρωση ή η τροποποίηση της ΑΕΠΟ σύμφωνα με τη γνώμη του ΚΕΣΠΑ.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 48

Επιδόματα και έξοδα μετακίνησης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Επιδόματα θέσης ευθύνης που καταβλήθηκαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος σε πρόσωπα που άσκησαν εν τοις πράγμασι καθήκοντα Προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), σε θέσεις που συστάθηκαν βάσει εγκεκριμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Α.Π.Ε. οργανωτικών διαρθρώσεων, θεωρείται ότι υπάγονται στις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 18 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226) και τις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί επιδομάτων.

 

Άρθρο 49

Καθορισμός αποδοχών Αντιπροέδρου Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 7 π.δ. 375/1987

Στην παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 375/1987 (Α΄167), περί Προέδρου και Αντιπροέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Σε περίπτωση απουσίας, ελλείψεως ή κωλύματος του Προέδρου του Δ.Σ., αυτός αναπληρώνεται στην άσκηση των πιο πάνω αρμοδιοτήτων του από τον Αντιπρόεδρο. Οι αποδοχές του Αντιπροέδρου καθορίζονται βάσει της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176 ).».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’

ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 50

Κατά παρέκκλιση μετατάξεις και αποσπάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 41 ν. 4001/2011

Στο άρθρο 41 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179) προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Για το χρονικό διάστημα έως τις 31.3.2025 και για τη μετάταξη ή απόσπαση έως είκοσι (20) υπαλλήλων στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων:

α) Οι αποφάσεις μετάταξης ή απόσπασης διενεργούνται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

β) Δεν ισχύει η προϋπόθεση της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (Α΄224).».

 

Άρθρο 51

Ρυθμίσεις για το προσωπικό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 108Δ ν. 4001/2011

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 108Δ του ν. 4001/2011 (Α’ 179), περί μετακίνησης προσωπικού μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η ημερομηνία «31η.12.2021» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2024», β) μετά τις λέξεις «που σχετίζονται με τη λειτουργία» προστίθενται οι λέξεις «και των δύο φάσεων», και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«9. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς αυτά μέχρι 31η.12.2024, το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ που απασχολείται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Νησιών/Υπηρεσίες Κρήτης Ρόδου, με αντικείμενο τη Λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Συστήματος Μεταφοράς Κρήτης, δύναται, για λόγους που σχετίζονται με τη λειτουργία και των δύο φάσεων της διασύνδεσης της Κρήτης να μετακινηθεί στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ως φορέα προέλευσης, αναγνωρίζεται πλήρως από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.».

 

Άρθρο 52

Ρυθμίσεις για το προσωπικό του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 119 ν. 4001/2011

Στην παρ. 3 του άρθρου 119 του ν. 4001/2001 (Α’ 179), περί της ρύθμισης των σχέσεων προσωπικού μεταξύ του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Για χρονικό διάστημα δεκατριών (13) ετών από την έναρξη λειτουργίας της ΛΑΓΗΕ ΑΕ και για τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης των δικών της Υπηρεσιών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025», β) η συντομογραφία «ΛΑΓΗΕ» αντικαθίσταται όπου αναφέρεται από τη συντομογραφία «ΔΑΠΕΕΠ», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, μπορεί να ρυθμίζονται τα σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απασχόληση από τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ προσωπικού της ΑΔΜΗΕ ΑΕ του οποίου η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. Για τη διάθεση του προσωπικού αυτού λαμβάνεται υπόψη η βούλησή του και η προηγούμενη απασχόλησή του σε εργασίες αντίστοιχες με αυτές που πρόκειται να απασχοληθούν στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. H απασχόληση του προσωπικού αυτού στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ και κατά τη διάρκειά της δεν διακόπτεται η βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη. Με τη λήξη της σύμβασης διάθεσης για οποιονδήποτε λόγο το διατιθέμενο προσωπικό επανέρχεται στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ στη θέση στην οποία έχει εξελιχθεί, σε περίπτωση δε που αυτή δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε ομοιόβαθμη προσωρινή θέση του κλάδου του, η οποία συστήνεται αυτοδικαίως και καταργείται με την αποχώρησή του από το φορέα. Μισθωτός της ΑΔΜΗΕ ΑΕ που έχει διατεθεί κατά τα ανωτέρω στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ δύναται, κατόπιν σχετικής επιλογής, να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, όπως και να επιλέγεται ως Πρόεδρος και ως Διευθύνων Σύμβουλός της. Στην περίπτωση αυτή συνεχίζει να ασφαλίζεται στους ασφαλιστικούς φορείς, στους οποίους είναι ασφαλισμένος ως μισθωτός της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, στους οποίους καταβάλλονται από τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ οι οικείες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη, για τις πάσης φύσεως αμοιβές και αποζημιώσεις που λαμβάνει ως μέλος ή Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ή ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. Οι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου για τις ως άνω αμοιβές παρακρατούνται από το ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ και αποδίδονται στους ως άνω ασφαλιστικούς φορείς.».

 

Άρθρο 53

Ρυθμίσεις για το προσωπικό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 3Α άρθρου 125 ν. 4001/2011

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3Α του άρθρου 125 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179), περί της δυνατότητας κατά παρέκκλισης μεταφοράς προσωπικού μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι λέξεις «31η.12.2023» αντικαθίστανται από τις λέξεις «31η.12.2024», και η παρ. 3Α διαμορφώνεται ως εξής:

«3Α. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και διαδικασίας, για μεμονωμένες περιπτώσεις μεταφοράς προσωπικού από τη ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ή και αντιστρόφως, από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., εξαιρουμένων των διευθυντικών στελεχών που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης του δικτύου διανομής, η μετακίνηση πραγματοποιείται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο εταιρειών μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου προς αυτά, η οποία υποβάλλεται μέχρι και την 31η.12.2024. Οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων υποβάλλονται στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή της, η οποία εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός, να απαγορεύει τη μεταφορά προσωπικού, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο για λόγους συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις περί αποτελεσματικού διαχωρισμού μεταξύ των εταιρειών. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από την εταιρεία προέλευσης, αναγνωρίζεται πλήρως για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Ο φορέας προέλευσης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση ο εργαζόμενος.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 54

Τέλη διαχείρισης Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 18Β ν. 3468/2006

Στην παρ. 2 του άρθρου 18Β του ν. 3468/2006 (Α’ 129), περί καθορισμού τελών διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν Λογαριασμό στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης και εκτελούν μεταβιβάσεις, ανακλήσεις και συναλλαγές επί εκδιδόμενων εγγυήσεων προέλευσης», β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) κατόπιν εισήγησης του Φορέα Έκδοσης, δύναται να καθορίζονται τέλη διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, τα οποία ο Φορέας Έκδοσης δύναται να επιβάλλει στους σταθμούς της υποπερ. ββ΄ της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 15, καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν Λογαριασμό στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης και εκτελούν μεταβιβάσεις, ανακλήσεις και συναλλαγές επί εκδιδόμενων εγγυήσεων προέλευσης. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των τελών διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, οι υπόχρεοι καταβολής, το ύψος αυτών, και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την επιβολή των τελών αυτών. Οι σταθμοί της παρ. 5 του άρθρου 15 εξαιρούνται από τέλη διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης.».

 

Άρθρο 55

Αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4951/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί αιτήσεων χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης: α) οι λέξεις «οχτώ (8) μεγαβάτ (MW)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα (10) μεγαβάτ (MW)», β) το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, οι αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ή/και σταθμούς αποθήκευσης ισχύος έως και δέκα (10) μεγαβάτ (MW), υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι αιτήσεις για σταθμούς ισχύος άνω των δέκα (10) MW υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Έως την 31η Οκτωβρίου 2024 παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν τον Διαχειριστή στον οποίο θα υποβάλλουν την αίτησή τους για σταθμούς ισχύος από ένα (1) έως δέκα (10) MW, που έχουν Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων, καθώς και για πιλοτικούς θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς του άρθρου 90.».

 

Άρθρο 56

Υποβολή κοινού αιτήματος για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 14 ν. 4951/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί υποβολής κοινού αιτήματος για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος: α) οι λέξεις «οχτώ (8) μεγαβάτ (MW), εφόσον» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα μεγαβάτ (MW), εφόσον ο Διαχειριστής του Δικτύου, στον οποίο υπεβλήθησαν αρχικώς οι αιτήσεις, δηλώσει, εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της τελευταίας αίτησης, ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους και», β) προστίθενται δύο τελευταία εδάφια, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Είναι δυνατή η υποβολή κοινού αιτήματος περί χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος, το οποίο αφορά σε περισσότερους σταθμούς με Βεβαίωση ή και με Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Εξαιρούμενο Σταθμό, όταν η συνολική ισχύς αυτών ξεπερνά το όριο των δέκα μεγαβάτ (10 MW), εφόσον ο Διαχειριστής του Δικτύου, στον οποίο υπεβλήθησαν αρχικώς οι αιτήσεις, δηλώσει, εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της τελευταίας αίτησης, ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους και η σύνδεση ενός ή περισσότερων σταθμών γίνεται μέσω νέων κοινών αποκλειστικών δικτύων σε νέο ή υφιστάμενο Υποσταθμό μέσης τάσης προς υψηλή. Αν ο Διαχειριστής του Δικτύου δεν ανταποκριθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τεκμαίρεται αδυναμία χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλει αίτημα στον Διαχειριστή του Συστήματος. Αιτήματα συνολικής ισχύος άνω των οκτώ μεγαβάτ (8 MW), που έχουν υποβληθεί στον Διαχειριστή του Συστήματος πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αξιολογούνται με τις προϋφιστάμενες διατάξεις.».

 

Άρθρο 57

Αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο – Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 97 ν. 4951/2022

Στην παρ. 3 του άρθρου 97 του ν. 4951/2022 (Α΄129), περί περιθωρίου απορρόφησης ισχύος: α) η περ. β αντικαθίσταται, β) προστίθεται περ. γ), και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από την έναρξη ισχύος του παρόντος διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς, αυτοπαραγωγούς για την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Το ως άνω επιπλέον περιθώριο καθίσταται διαθέσιμο στο σύνολο των Υ/Σ του Ε.Δ.Δ.Η.Ε., περιλαμβανομένων των περιοχών με κορεσμένα δίκτυα και εξαιρουμένου μόνο του δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.), χωρίς να καταλαμβάνεται από περιορισμούς που σχετίζονται με τα περιθώρια απορρόφησης του Συστήματος και κατανέμεται ως εξής:

α) Tα έξι μεγαβάτ (6MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ στις κάτωθι κατηγορίες σταθμών ως εξής:

αα) Σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από τους ως άνω αυτοπαραγωγούς και αφορούν οικίες (νοικοκυριά), συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),

αβ) σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από τους ως άνω αυτοπαραγωγούς και αφορούν τον πρωτογενή τομέα, για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),

Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος για την υποπερ. αα) τα δέκα κόμμα οχτώ κιλοβάτ (10, 8 kW), ανά παροχή κατανάλωσης και για την υποπερ. αβ) τα πενήντα κιλοβάτ (50 kW).

Εάν το περιθώριο κάποιας κατηγορίας εξαντληθεί, ο Διαχειριστής δύναται να αξιοποιεί περιθώριο από την έτερη κατηγορία.

β) Τα τρία και οχτώ δέκατα μεγαβάτ (3.8 MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου. Ειδικά για σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου της παρούσας το περιθώριο διατίθεται για σταθμούς παραγωγής ή αυτοπαραγωγής ισχύος μέχρι εκατό κιλοβάτ (100 kW) έκαστος. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, εξαιρουμένων των σταθμών βιομάζας ή βιοαερίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος τα διακόσια κιλοβάτ (200 kW).

γ) Τα δύο δέκατα μεγαβάτ (0.2 MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για αιολικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των εξήντα κιλοβάτ (60 kW) και με συνολικό ύψος μικρότερo των τριάντα μέτρων (30m) που διαθέτουν πιστοποίηση «IEC 61400-2 ή 61400-22». Ειδικά για τους αιολικούς σταθμούς της παρούσας το περιθώριο διατίθεται για σταθμούς παραγωγής ή αυτοπαραγωγής. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των εξήντα κιλοβάτ (60 kW).

Ειδικά για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, το όριο ισχύος ορίζεται στα εκατό (100) kW.

Εάν το περιθώριο ενός εκ των περ. α) ή β) ή γ) εξαντληθεί, ο Διαχειριστής δύναται να ανακατανέμει το περιθώριο, διασφαλίζοντας για κάθε περίπτωση ελάχιστο διαθέσιμο περιθώριο υποδοχής ισχύος ενός (1) MW.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Άμυνας ορίζεται η κατά προτεραιότητα χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και κάλυψη του περιθωρίου απορρόφησης ισχύος του πρώτου εδαφίου για την εγκατάσταση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για λόγους εθνικής ασφάλειας, σταθμών ΑΠΕ ισχύος μέχρι τριών μεγαβάτ (3 MW) έκαστος με εφαρμογή ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού.

Αν το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό του πρώτου εδαφίου εξαντληθεί, ο Διαχειριστής εξετάζει και εφόσον είναι τεχνικά εφικτό δύναται να επεκτείνει το ως άνω περιθώριο ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ).».

                                                                                                                                    

Άρθρο 58

Επιμερισμός κόστους σύνδεσης έργων του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 98 ν. 4951/2022

Στο άρθρο 98 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί επιμερισμού του κόστους σύνδεσης έργων του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), προστίθεται παρ. 5Α ως εξής:

«5Α. Ο επιμερισμός κόστους που προβλέπεται στις παρ. 4 και 5 εφαρμόζεται και στα έργα επέκτασης του ΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση Καταναλωτών Μέσης Τάσης. Για την εφαρμογή του επιμερισμού κόστους του πρώτου εδαφίου, εκδίδεται σχετική ειδική απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ, η οποία περιλαμβάνει τις ειδικότερες ρυθμίσεις για το πλαίσιο υλοποίησης του υπόψη επιμερισμού, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν επιμέρους κοστολογικών στοιχείων, τα οποία εξαιρούνται της εφαρμογής του εν λόγω επιμερισμού και για τα οποία το σύνολο του σχετικού κόστους το επωμίζεται ο Καταναλωτής Μέσης Τάσης.».

 

Άρθρο 59

Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων σε υπογειοποιημένο δίκτυο χαμηλής τάσης

  1. Το κόστος σύνδεσης οικιών και λοιπών κτιριακών εγκαταστάσεων με το υπογειοποιημένο δίκτυο χαμηλής τάσης δύναται να καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συγχρηματοδοτούμενο ή εθνικό, και να αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη στην περίπτωση χρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης των έργων υπογείωσης των σχετικών δικτύων από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  2. Στις επιλέξιμες δαπάνες των συνδέσεων της παρ. 1, συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών και των υλικών, για τη σύνδεση της μετρητικής διάταξης εντός της ιδιοκτησίας με το υπόγειο δίκτυο χαμηλής τάσης.
  3. Το παρόν ισχύει, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και των κανόνων επιλεξιμότητας του χρηματοδοτικού μέσου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’

                                                                        ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 60

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) το άρθρο 13 του ν. 4602/2019 (Α΄45), περί ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης,

β) οι περ. γ) και δ) της παρ. 11 του άρθρου 97 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί περιπτώσεων επιτρεπτής υποβολής νέων αιτήσεων για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 16:29 | ΤΣΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    1. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ των ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτή είναι και η λογική σειρά.

    2. Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

    3. Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

    4. Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

    5. Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

    6. Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε?

    7. Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 14:44 | Νίκος Στεργιόπουλος

    Αναφορικά με το Άρθρο 33:

    Είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν και οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην εξαίρεση από την απαίτηση για την ύπαρξη «προσώπου γηπέδου» τόσο ως αυτόνομοι όσο και ως συνοδευτικές εγκαταστάσεις σε έργα ΑΠΕ 11Α και 11Β.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 14:32 | alexandra

    Άρθρο 36
    Από πότε ισχύει η αναστολή? Δεν έχει υπάρξει απόφαση αναστολής παρά μόνο μια ανακοίνωση. Πρέπει να μπει συγκεκριμένη ημερομηνία.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 14:06 | Ρομάν Αμπραμοβιτς

    Τα μέτρα για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών θα ήταν προωθητικά με την αύξηση της ΤΙΜΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ για την ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ….. ΚΑΙ ΟΧΙ στην αντικατάσταση κατηγορίας του 1δ Πίνακα 1 περ. β παρ. 1 άρθρου 4 ν. 4414/2016.
    Το νομοσχέδιο έχει πολλές ασάφειες και ελλείψεις και το κυριότερο πολλά άρθρα του είναι μια κοροϊδία.
    Παίζεται με την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού και συγκεκριμένα με το ΑΡΘΡΟ 32 με αυτή των μικρών επενδυτών στις μικρές ανεμογεννήτριες.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 14:23 | alexandra

    Άρθρο 55
    Απαράδεκτη ρύθμιση. Έργα έως 10MW υποχρεώνονται να πάνε στο ΔΕΔΔΗΕ που δεν υφίσταται ηλεκτρικός χώρος. Με έναρξη ισχύος από 31 Οκτωβρίου 2024 δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, παρά μόνο ο κύκλος Οκτωβρίου. Μετάθεση της ημερομηνίας μεταβατικής ρύθμισης τουλάχιστον κάποιους μήνες/το επόμενο έτος.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 13:21 | ΜΑΡΙΟΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Ως Προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών κοινοτήτων έχουμε να καταθέσουμε τα εξής από μέλη μας και απλούς πολίτες και αγρότες που συμμετέχουν σε ενεργειακές κοινότητες.

    1. Είμαστε αγρότες ιδιοκτήτες χωραφιών, που για χρόνια έχουμε μισθώσει τα χωράφια μας σε εταιρείες και δεν λαμβάνουμε μισθώματα και οι περισσότεροι από εμάς , συμμετέχουν και ενεργά ως μέλη στις ενεργειακές κοινότητες που με τον νόμο Σκρέκα τον Αύγουστο του 2022 , βγάλατε από την πρώτη σειρά προτεραιότητας τις ενεργειακές κοινότητες και προωθήσατε τις μεγάλες άδειες και τους μεγάλο επενδυτές και μας βάλατε στην Γ2 κατηγορία να περιμένουμε τόσα χρόνια! Όπως και τα 500kw που ήταν ομαδοποιημένα τα πετάξατε στην ΣΤ κατηγορία να μην πάρουν ποτέ όρους σύνδεσης !

    2. Ειδικά στη Φλώρινα περιμένουμε 4 χρόνια όλος ο Νομός να πάρουμε όρους σύνδεσης, η κατάσταση είναι στο απροχώρητο ,ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για πράσινη μετάβαση , δώστε προτεραιότητα ξανά άμεσα στις ενεργειακές κοινότητες με χιλιάδες κόσμου σε λιγνιτικές περιοχές και παραμεθόριες ,όπως η Φλώρινα και διορθώστε την τεράστια αδικία άμεσα του 2022, όπου στις 14 Αυγούστου με τον νόμο Σκρέκα μας πήγατε χρόνια πίσω !! ο Νομός μας βράζει δεν έχουμε άλλη υπομονή για την πράσινη μετάβαση που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και θα πρέπει άμεσα να διορθώσετε την αδικία με την ειδική επιτάχυνση που είπατε για τις λιγνιτικές και ειδικά παραμεθόριες περιοχές !

    3. Δεν γίνεται να δίνεται άδειες σε μεγάλο επενδυτές με 30 χιλιόμετρα απόσταση από τα σύνορα και εμείς που ζούμε εδώ να μας κοροϊδεύετε τόσα χρόνια !

    4. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ των ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτή είναι και η λογική σειρά.

    5. Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

    6. Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

    7. Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Κάθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

    8. Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

    9. Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε από το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε;

    10. Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν. Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές;

    11. Να υπάρξει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για εξαίρεση έργων έως 1 mw που βρίσκονται σε κατάσταση διατήρησης αιτήματος και το ποσοστό εγκατάστασης σε γη υψηλής παραγωγικότητας του Νομού καλύφθηκε στην συνέχεια από μεγάλα έργα του ΑΔΜΗΕ ή δυνατότητα μετακίνησης σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας (όπως υπάρχει στον ΑΔΜΗΕ )

    12. Για την διατήρηση των αιτημάτων έχουν καταβληθεί κόστη από τους μικροεπενδυτές σε ενοίκια , εγγυητικές κλπ , εδώ και χρόνια που ξαφνικά χωρίς καμία σταδιακή ενημέρωση είναι χαμένα λόγω ένταξης μεγάλων έργων του ΑΔΜΗΕ και κάλυψης του ποσοστού γης υψηλής παραγωγικότητας που εξετάσθηκαν μετά την απόρριψη λόγω δικτύου και του αιτήματος διατήρησης .

    13. Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια

    14. Εξηγήστε μας παρακαλούμε με ποιο σκεπτικό δίνεται άμεση προτεραιότητα σε άδειες παραγωγής δηλαδή σε μεμονωμένα έργα μεγαλοεπενδυτών και όχι σε ενεργειακές κοινότητες που απαρτίζονται από πολλά μέλη και που απέχουν από τα σύνορα 30 χλμ.;

    15. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διάκριση σε βεβαιώσεις παραγωγών και σε ενεργειακές κοινότητες μία κατηγορία έργων που θα έπρεπε να έχει υψηλή προτεραιότητα, καθώς υπηρετούν τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας και την ανάπτυξη της ενεργειακής δημοκρατίας και δεν είναι στην ομάδα Α προτεραιότητας ;

    16. Επίσης πως γίνεται να αναιρεί προηγούμενο σας ΦΕΚ για τα ομαδοποιημένα αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ το νέο σας ΦΕΚ αφού πολλοί παραγωγοί και συνάδερφοι εκτός από ενεργειακές κοινότητές κατέθεσαν στον ΑΔΜΗΕ ομαδοποιημένα και πολλά έργα μικρότερα των 500KW, με αυτά τα έργα τί θα γίνει ; Γιατί τα εξαιρείται από την προτεραιοποίηση και αναιρείται τον όρο ομαδοποιημένα βάζοντας μόνο τις ενεργειακές κοινότητες στην Γ2 σειρά προτεραιότητας χωρίς την ομαδοποίηση με 500kw έργα ;

    17. Για ποιο λόγο επιβάλατε «κούρεμα» στην ισχύ κάθε έργου της τάξης του 20% και ειδικά στις ενεργειακές κοινότητες και στις περιοχές απολιγνιτοποίησης σε μια περίοδο όπου όλοι και ο πρωθυπουργός μιλάει για πράσινη μετάβαση;

    18. Δίνεται προτεραιότητα σε ενεργειακές κοινότητες που μπορεί να συμμετέχει ένας Δήμος έστω και με μια εταιρική μερίδα και όχι στις υπόλοιπες ενεργειακές κοινότητες και πολύ περισσότερο σε κοινότητες άνω των 60μελών ,υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ;

    19. Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να έχουν προτεραιότητα τα μεγάλα μεμονωμένα έργα και όχι αντιστοίχου μεγέθους έργα αλλά μέσω ενεργειακών κοινοτήτων και πολλαπλών φορέων ομαδικού αιτήματος ; Δεν πρέπει μια βασική στόχευση μέσα από την πράσινη ενεργειακή μετάβαση να είναι και η οικονομική ενίσχυση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου μέσω της συμμετοχής τους σε αυτή ;

    20. Ζητούμε άμεσα να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να μπουν οι ενεργειακές κοινότητες άμεσα στην Α κατηγορία προτεραιοποίησης και ειδικά οι κοινότητες σε περιοχές απολιγνιτοποίησης να προηγούνται όλων των υπολοίπων στην Α1 κατηγορία.

    21. Ζητούμε να παραμείνουν τα ομαδοποιημένα έργα ως έχουν χωρίς αλλαγές , σε όσα κατατέθηκαν και έργα 500kw και ζητούμε οι ενεργειακές κοινότητες να έχουν πρώτη θέση στην ενεργειακή δημοκρατία της χώρας μας που αφορούν χιλιάδες επενδυτές και ιδιοκτήτες χωραφιών και όχι μεμονωμένα μεγάλα έργα με βεβαιώσεις παραγωγών και μεγαλοκτηματίες.

    22. Κρίνουμε πως γίνεται μια κατάφορη παραβίαση και της νομοθεσίας και της λογικής με την προτεραιοποίηση που δώσατε ως τετελεσμένο στην αγορά χωρίς διαβούλευση και σας καλούμε σε διάλογο με την αγορά και τους εκπροσώπους της και τον σύνδεσμο μας ,για την εξεύρεση λύσεων που θα μπορέσουν να σταθούν και νομικά και με βάση την λογική των επενδυτών και των χιλιάδων μελών ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα που αισθάνονται πως αδικούνται κατάφορα !

    Με εκτίμηση,

    O Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδος ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε. Μάριος Δράμαλης

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 13:15 | Κωνσταντίνος Βασιλικός

    Προσθήκη στο άρ. 36. Αναστολή προθεσμιών υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στις πληγείσες περιοχές του Έβρου – Προσθήκη άρθρου 32Α στον ν. 4951/2022.

    Η αδυναμία ολοκλήρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας λόγω αναστολής έκδοσης διοικητικών πράξεων που διέπει τα έργα στον Έβρο, διέπει και ένα σύνολο έργων που υπάγονται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) τα οποία αδυνατούν να ολοκληρώσουν την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση λόγω της μη έκδοσης των απαιτούμενων για τις ΠΠΔ γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα από την αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ (Γ’ ΚΛΑΔΟΣ-ΔΝΣΗ Γ2) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
    Συγκεκριμένα, για ένα μεγάλο πλήθος αιτήσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων τα οποία υπάγονται σε καθεστώς ΠΠΔ, εκκρεμεί η έκδοση γνωμοδότησης επί αιτήματος που έχει υποβληθεί πριν από δύο και πλέον έτη, διάστημα πολύ μεγαλύτερο από το κατά το νόμο προβλεπόμενο. Για πολλές βεβαιώσεις έργων, αυτή η καθυστέρηση έχει οδηγήσει στην εξάντληση του χρονικού διαστήματος της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (36 μήνες) που έχει οριστεί ως η καταλυτική προθεσμία για την υποβολή αίτησης για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, αφού ως γνωστόν προαπαιτούμενο για την υποβολή της είναι η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ. Η επίκληση δε της εφαρμογής της διαδικασίας που προβλέπεται στην παρ 2β, του αρ 13, Ν. 4014/2011 (σύγκλιση ΠΕΣΠΑ) προς αντιμετώπιση απουσίας γνωμοδότησης υπηρεσίας (ΓΕΕΘΑ) δεν γίνεται δεκτή από τις αδειοδοτούσες αρχές, οι οποίες απαιτούν την συμπλήρωση του φακέλου με το σύνολο των γνωμοδοτήσεων.
    Ως συνέπεια του ανωτέρω, εξαναγκάζονται οι κάτοχοι των βεβαιώσεων να προβαίνουν στην πληρωμή τέλους δέσμευσης φυσικού χώρου για να λάβουν την (μέγιστη) παράταση των 24 μηνών για την διατήρηση της ισχύος της βεβαίωσης παραγωγού και στην πληρωμή επιπρόσθετων εξόδων για την την μη κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που έχει κατατεθεί στην ΡΑΕ, χωρίς όμως η καθυστέρηση να οφείλεται σε υπαιτιότητα τους. Επιβάλλεται δηλαδή υποχρεωτικά στους κατόχους των βεβαιώσεων να προβούν σε ένα πρόσθετο και σημαντικό οικονομικό βάρος (πληρωμή τέλους παράτασης & έξοδα διατήρησης εγγυητικής επιστολής), χωρίς να εξασφαλίζεται με σιγουριά ότι θα καταστεί εφικτό ότι θα προλάβουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία ακόμη και με την λήψη της (πληρωμένης) χρονικής παράτασης.
    Επειδή είναι εντελώς παράλογο και άδικο να επιβάλλεται σε κάτοχο βεβαίωσης, η παύση της ισχύος της ή να εξαναγκάζεται σε απόσυρσή της, επειδή παρήλθε το χρονικό διάστημα που προβλέπεται, το οποίο ο κάτοχος παρέτεινε με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, λόγω της μη τήρησης των προβλεπόμενων προθεσμιών από τις γνωμοδοτούσες (δημόσιες) υπηρεσίες, προτείνεται να συμπεριληφθούν και τα εν λόγω έργα στις προβλέψεις του αρ. 36 του σχεδίου νόμου δηλαδή στην αναστολή των προθεσμιών και στην επιστροφή τυχόν καταβληθέντος Τέλους Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης ή Τέλους Παράτασης Εγκατάστασης και Δέσμευσης Ηλεκτρικού Χώρου, για το χρονικό διάστημα πέραν των έξι μηνών που απαιτήθηκε από την σχετική αίτηση έως την έκδοση της σχετικής γνωμοδότησης.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 12:25 | ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ Πρόεδρος Παπαδόπουλος Σ Λευτερης

    Σχόλιο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικού Βερμίου στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»
    Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικού Βερμίου ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ στο σύνολό του το άρθρο 30 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και ζητεί την απόσυρσή του. Εναλλακτικά προτείνει συγκεκριμένη επαναδιατύπωση και θέση εκ νέου σε διαβούλευση.
    Με την παρ. 1 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 (ΦΕΚ τ.Α 245/9.12.2020) η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ορίστηκε ως «Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης» (Ζ.ΑΠ. Κοζάνης). Με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου χαρακτηρίστηκε ως «Πυρήνας» της ως άνω Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης η περιοχή των λιγνιτικών πεδίων και μονάδων παραγωγής ενέργειας της Δ.Ε.Η. Α.Ε., που βρίσκονται εντός των ορίων της Ζ.ΑΠ. Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικού Βερμίου εκπροσωπεί ευρύ πληθυσμό που κατοικεί και δραστηριοποιείται όχι απλά στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης, αλλά είτε εντός είτε σε άμεση επαφή με τον Πυρήνα της Ζ.ΑΠ. Κοζάνης και οι παρεμβάσεις στην περιοχή αυτή θίγουν άμεσα, τη ζωή, την οικονομική δραστηριότητα και τη προστατευόμενη από το Σύνταγμα δυνατότητα ανάπτυξης της προσωπικότητας των μελών του Συνεταιρισμού.
    Με το άρθρο 30 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4759/2020 και μετά τις λέξεις «τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.» προστίθενται οι λέξεις «τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα». Όπως αναφέρεται στο Τεύχος «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης (ΑΣΥΡ)» του σχεδίου νόμου, με την προωθούμενη ρύθμιση «προβλέπεται ότι αναστέλλεται η προθεσμία αυτοδίκαιης παύσης της Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας για έργα Α.Π.Ε. (εν προκειμένω σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα), εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης». Ωστόσο η νέα διατύπωση, που προτείνεται με το σχέδιο νόμου για την παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4759/2020, είναι αναντίστοιχη και υπερβαίνει τα επεξηγούμενα στο Τεύχος ΑΣΥΡ όρια, καθώς επεκτείνεται στο σύνολο των έργων Α.Π.Ε. και ΣΗ.ΘΥ.Α. και όχι μόνο σε «έργα Α.Π.Ε. (σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών)», όπως αναφέρεται στο Τεύχος ΑΣΥΡ. Κατά συνέπεια απαιτείται να αποκατασταθεί η αναντιστοιχία ανάμεσα στη διατύπωση του άρθρου 30 και στην επεξήγηση του Τεύχους ΑΣΥΡ.
    Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών είναι μια διακριτή βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται άμεσα με την ηλεκτρική ενέργεια από έργα Α.Π.Ε., αλλά όχι αναγκαστικά μόνο από έργα Α.Π.Ε.: σε συσσωρευτές μπορεί να αποθηκευθεί ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από οποιαδήποτε πηγή παραγωγής. Ο νομοθέτης σκόπιμα συνδέει την αποθήκευση με έργα Α.Π.Ε., στην προσπάθεια να επιλύσει το πρόβλημα της τυχαιότητας της έγχυσης ηλεκτρισμού στο δίκτυο από τις συγκεκριμένες μορφές έργων Α.Π.Ε. που έχουν προωθηθεί, καθώς η τυχαιότητα της έγχυσης απειλεί την ευστάθεια του Συστήματος Ηλεκτροδότησης και την επάρκεια ηλεκτροδότησης της χώρας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μορφές Α.Π.Ε., που αφενός δεν απαιτούν αναγκαστικά αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας και αφετέρου προσαρμόζονται άριστα στις ανάγκες του δικτύου μεταφοράς, όπως είναι η γεωθερμία, η βιομάζα, το βιοαέριο και η κυματική ενέργεια. Δυστυχώς αυτές οι μορφές Α.Π.Ε. δεν έχουν τύχει προσοχής στην Ελλάδα.
    Τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα είναι δραστηριότητα η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση ή συνάφεια με έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ώστε να ομαδοποιείται στο ίδιο εδάφιο σχεδίου νόμου. Μάλιστα τα έργα αυτά κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «έργα Α.Π.Ε.» και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον.
    Κατά συνέπεια, στην παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4759/2020 δεν θα πρέπει να προστεθούν οι συγκεκριμένες λέξεις και το άρθρο 30 πρέπει να διαγραφεί εντελώς από το Σχέδιο Νόμου, για πολύ συγκεκριμένους τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Η προσθήκη:
    α) εισάγει χρήση μη συμβατή με το πολύ πρόσφατα εγκριθέν Ειδικό Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και β) χρησιμοποιεί τη γενική και αόριστη ορολογία «έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα», ενώ η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων συνιστά χρήση η οποία προσδιορίζεται με εντελώς συγκεκριμένο τρόπο τόσο στο Ειδικό Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ). Εναλλακτικά, εάν δεν αποσυρθεί εντελώς, το άρθρο 30 θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ώστε να είναι συμβατό με τα ήδη εγκεκριμένα Ειδικό Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΠΕΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας. Σχετική επαναδιατύπωση προτείνεται στο τέλος του παρόντος.
    γ) επαναλαμβάνει την «ανωμαλία» της παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4759/2020, να επιτρέπεται η υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ), για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αντίστοιχα, από την αρμόδια αρχή του ν. 4014/2011 (Α’ 209), χωρίς ενωρίτερα να έχει εγκριθεί και να έχει γίνει έναρξη ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ. Πώς όμως είναι δυνατόν να συνταχθεί Φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργου ή Φάκελος ΠΠΔ χωρίς να είναι γνωστές οι συνθήκες και οι όροι, που θα καθοριστούν μεταγενέστερα; Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να προσαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα στις προβλέψεις του Φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργου ή του Φακέλου ΠΠΔ, οπότε θα πρόκειται για εντελώς φωτογραφική διάταξη, συνταγματικά μη ανεκτή: τα Προεδρικά Διατάγματα δεν επιτρέπεται να συντάσσονται για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων.
    Ειδικότερα:
    Α) Σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών ΔΕΝ προβλέπονται στο Ειδικό Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
    Μόλις στις 19.6.2024 δημοσιεύτηκε η ΥΠΕΝ/ΔΧΩ ΡΣ/47965/828 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, (ΦΕΚ τ.Δ 398), με αντικείμενο την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού».
    • Στο άρθρο 1 προβλέπεται πως:

    «Οι στόχοι του προτεινόμενου προτύπου χωρικής οργάνωσης ΠΧΠ Δυτικής Μακεδονίας είναι οι ακόλουθοι:
    – Αειφόρος και ισόρροπη χωρική ανάπτυξη της Περιφέρειας με διαφοροποίηση της περιφερειακής οικονομίας και ανάπτυξη ενδογενών παραγωγικών κλάδων που αξιοποιούν τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, στο πλαίσιο της φέρουσας ικανότητάς τους, και συμβάλλουν στη διεύρυνση των δυνατοτήτων παραγωγής και στον εξαγωγικό προσανατολισμό της Περιφέρειας εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σύνδεση με την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση της φτώχειας.
    – Αναδιάρθρωση της παραγωγικής ενεργειακής δραστηριότητας και αξιοποίηση των εγγενών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για τη μετατροπή της σε καινοτόμο κέντρο παραγωγής και έρευνας καθαρής ενέργειας με διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο.»
    • Στο άρθρο 15 προβλέπεται πως:

    «Β. Ενέργεια
    1. Στον τομέα της ενέργειας, οι βασικές χωρικές κατευθύνσεις αποσκοπούν στην ισορροπία των αποφάσεων που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας και τα ενεργειακά δίκτυα και έχουν ως εξής:
    – Ολοκλήρωση των προγραμματισμένων φραγμάτων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων (ΜΥΗΕ). Η δημιουργία νέων ΜΥΗΕ θα πρέπει να αξιολογεί και την περίπτωση δημιουργίας εδαφικών συσσωρεύσεων σε υπολεκάνες απορροής στην προοπτική ελέγχου των υδρομορφολογικών αλλοιώσεων των υδάτινων σωμάτων. Στην περίπτωση εγκαταστάσεων εντός εθνικών πάρκων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ειδικότερες μελέτες επιπτώσεων στο έμβιο απόθεμα, που τυχόν υπάρχουν, μετά τη σύμφωνη γνώμη των φορέων διαχείρισης.
    – Ανάπτυξη αιολικών συστημάτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και ρυθμίσεις του ΕΧΠ για τις ΑΠΕ, με ειδικότερη μέριμνα στην αξιολόγηση των επιπτώσεων στο τοπίο.
    Επίσης, στην περίπτωση εγκαταστάσεων εντός εθνικών πάρκων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ειδικότερες μελέτες επιπτώσεων στο έμβιο απόθεμα, που τυχόν υπάρχουν, μετά τη σύμφωνη γνώμη των φορέων διαχείρισης.
    – Δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά προτεραιότητα στους πυρήνες των ΖΑΠ, σε περιοχές με ευχέρεια διασύνδεσης με το δίκτυο, καθώς και σε περιοχές άγονες ή μη αρδευόμενες και περιοχές που δεν προορίζονται για βόσκηση, κατά προτίμηση αθέατες από κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα μνημεία μείζονος σημασίας και από περιοχές με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης.
    – Υποστήριξη της παραγωγής βιοκαυσίμων: α) με την αξιοποίηση πρωτίστως των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων σε συνάφεια με τις κατευθύνσεις του ΠΕΣΔΑ και β) με την αναδιάρθρωση οριακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων προς την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Σύμφωνα και με το ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας, προωθείται η στήριξη της κατασκευής: α) μικρών μονάδων βιοαερίου αξιοποιώντας κτηνοτροφικά, πτηνοτροφικά και αγροτικά υπολείμματα και β) μονάδων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση.
    – Ανάπτυξη υποδομών μακροχρόνιας (ιδίως) αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, όπως είναι τα έργα αντλησιοταμίευσης, οι καινοτόμες μέθοδοι και εφαρμογές αποθήκευσης ή/και ετεροχρονισμένης χρήσης ενέργειας (μπαταρίες θερμικής ενέργειας) κ.λπ.. – Προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις.
    – Αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ.
    – Διασφάλιση συνέχισης της τηλεθέρμανσης, με εναλλακτικούς τρόπους (αξιοποίηση βιομάζας, μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, χρήση ηλεκτρικών λεβήτων που θα λειτουργούν με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, άλλες διαθέσιμες τεχνολογικά λύσεις κ.λπ.), στις περιοχές όπου ήδη εφαρμόζεται.
    – Προώθηση δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (όπως οι μονάδες ΣΗΘΥΑ κ.λπ.) από ΑΠΕ και Φυσικό Αέριο.
    – Αξιοποίηση του ΤΑΡ για την κάλυψη παραγωγικών και αστικών αναγκών. Ειδικότερα, είναι επιθυμητή η αξιοποίηση του αγωγού για την υποστήριξη των επιχειρηματικών ζωνών και των παραγωγικών μονάδων, καθώς και για τη θέρμανση των περιοχών από τις οποίες διέρχεται.»
    Όσο και να ψάξει κανείς στο Ειδικό Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν πρόκειται να βρει αναφορά σε αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενώ υπάρχει ρητή αναφορά σε άλλες μορφές αποθήκευσης: «(όπως είναι τα έργα αντλησιοταμίευσης, οι καινοτόμες μέθοδοι και εφαρμογές αποθήκευσης ή/και ετεροχρονισμένης χρήσης ενέργειας (μπαταρίες θερμικής ενέργειας) κ.α.) συμπεριλαμβανομένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου και των επιμέρους υποδομών και δικτύων που αυτό απαιτεί». Ενδεχομένως αυτό οφείλεται στο ότι ο Πυρήνας της Ζ.ΑΠ. Κοζάνης βρίσκεται μεταξύ των δυο μεγαλύτερων πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας και ανάμεσα σε πολλά πληθυσμιακά μεγάλα Δημοτικά Διαμερίσματα των πρώην Δήμων Ελλησπόντου, Δημητρίου Υψηλάντη και Αγίας Παρασκευής. Η περιοχή αυτή αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία 30-40 χρόνια ακριβώς λόγω της λιγνιτικής δραστηριότητας και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας. Η χωροθέτηση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών εν μέσω τόσο πυκνοκατοικημένης περιοχής εγκυμονεί κινδύνους έκλυσης τοξικών αερίων σε περίπτωση ανάφλεξης των συσσωρευτών και θα πρέπει να αποτραπεί, για λόγους προστασίας της υγείας των κατοίκων της Ζ.ΑΠ. Κοζάνης.
    Από τα πιο πάνω προκύπτει σαφώς πως η κατασκευή σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών ΔΕΝ προβλέπεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η σχετική προτεινόμενη τροποποίηση φαίνεται να έχει εντελώς φωτογραφικά χαρακτηριστικά για την εξυπηρέτηση της μιας και μοναδικής επιχείρησης, η οποία κατέχει εδάφη στον Πυρήνα της Ζ.ΑΠ. Κοζάνης.
    Β) Για τα «Έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα»
    Η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα προβλέπεται στο Ειδικό Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με εντελώς εξειδικευμένο τρόπο και ως περίπου μια λύση «τελευταίου καταφυγίου», κάτι που δεν αποτυπώνεται στο προτεινόμενο άρθρο 30. Συγκεκριμένα:
    • Στο άρθρο 14 παρ. 3 του Ειδικού Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφέρεται «- Ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας (πυρόλυση, αεριοποίηση κ.τ.λ.).». Η ίδια πρόβλεψη, με αναφορά σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, επαναλαμβάνεται αυτολεξεί στο άρθρο 16, ως μια από τις βασικές κατευθύνσεις για τις ζώνες των λιγνιτωρυχείων σε απόσυρση. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να συνεξετάζεται με το πνεύμα του άρθρου 1, για τους στόχους του Ειδικού Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ιδίως το σημείο «που αξιοποιούν τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, στο πλαίσιο της φέρουσας ικανότητάς τους» και το σημείο «αξιοποίηση των εγγενών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για τη μετατροπή της σε καινοτόμο κέντρο παραγωγής και έρευνας καθαρής ενέργειας». Η καύση απορριμμάτων απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηρίζεται τόσο ως «καινοτόμα» όσο και ως «παραγωγή καθαρής ενέργειας», καθώς έχει αποδειχθεί πως τα καυσαέρια εμπεριέχουν τοξικές και δυνητικά καρκινογόνες ουσίες (διοξίνες & φουράνια).

    Χώρες που ήδη εφαρμόζουν από πολλών ετών παρόμοια προγράμματα καύσης απορριμμάτων παρουσιάζουν πολύ περισσότερα περιστατικά καρκίνου από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα δημοσιευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Φεβρουάριο 2024 στοιχεία καρκίνου για το έτος 2022 έδειξαν πως η Δανία είχε 728,5 περιστατικά καρκίνου ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, πρώτη στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα είχε 529,3 και ήταν πολύ πιο χαμηλά στη σχετική λίστα. Δεν δημοσιεύτηκε αν τα περιστατικά της Δανίας οφείλονται στα πολλά εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, πάντως η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.
    Η Γερμανία με 556,7, η Σουηδία με 586,9, η Γαλλία με 618,9 και το Βέλγιο με 621,2 περιστατικά καρκίνου ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού είναι όλες χώρες με περισσότερα περιστατικά καρκίνου απ’ την Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχουν από ετών «έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα».
    Επίσης, η Ζ.ΑΠ. Κοζάνης παρουσιάζει σαφώς μειωμένα περιστατικά καρκίνων σε σχέση με πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Συγκεκριμένα, τα δημοσιευμένα σε ιατρικά συνέδρια στοιχεία έχουν κατ’ επανάληψη καταδείξει πως πρώτοι Νομοί σε περιστατικά καρκίνου είναι Δράμα, Κιλκίς, Καρδίτσα και Γρεβενά. Γενικά το τμήμα της Βόρειας Ελλάδας ανατολικά της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης εμφανίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνων και βεβαίως πρόκειται για Περιφερειακές Ενότητες χωρίς τη βιομηχανική δραστηριότητα αξιοποίησης του λιγνίτη.
    Ιδιαίτερα επισημαίνεται πως η γεωμορφολογία του νοτίου τμήματος του Πυρήνα της Ζ.ΑΠ. Κοζάνης δείχνει ένα εντελώς περίκλειστο από ορεινούς όγκους λεκανοπέδιο (όρος Βέρμιο προς Α, Σκοπός προς Ν, πρόβουνοι Άσκιου/Μουρίκι προς Δ), στο οποίο αναμένεται με πλήρη βεβαιότητα ο εγκλωβισμός και η περιδίνηση των καυσαερίων της καύσης απορριμμάτων, από εργοστάσια που θα χωροθετηθούν σε χώρους των λιγνιτικών πεδίων ή των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών. Η τυποποίηση του καυσίμου τέτοιων μονάδων έχει αποδειχθεί παγκοσμίως αδύνατη και η εκπομπή καυσαερίων που εμπεριέχουν τοξικές και δυνητικά καρκινογόνες ουσίες (διοξίνες & φουράνια) εξαρτάται από το τι πραγματικά καίγεται σε κάθε δευτερόλεπτο. Αυτές λοιπόν οι τοξικές και δυνητικά καρκινογόνες ουσίες θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα πέριξ του Πυρήνα της Ζ.ΑΠ. Κοζάνης και θα δημιουργούν επικαθήσεις σε όλη την περιοχή, μπαίνοντας στην τροφική αλυσίδα και επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την υγεία των κατοίκων της πυκνοκατοικημένης περιοχής όσο και την υγεία και την τροφή του ζωικού κεφαλαίου του Συνεταιρισμού μας.
    Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η (υπό αναθεώρηση) Κοινοτική Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές, (2010/75/ΕΕ, ΦΕΚ 1450/Β` 14.6.2013), προβλέπει ελέγχους μονάδων καύσης απορριμμάτων μια φορά το χρόνο. Η πρόβλεψη αυτή δεν διασφαλίζει απολύτως τίποτα, αφού η πραγματικότητα είναι πως οι συγκεντρώσεις διοξινών στην έξοδο της καμινάδας χαρακτηρίζονται από έντονες διακυμάνσεις ακόμα και σε μικρά χρονικά διαστήματα, χωρίς να μεσολαβεί κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή στις συνθήκες λειτουργίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως σε επιστημονική δημοσίευση, για την περίπτωση μετρήσεων σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ τσιμεντοβιομηχανία, καταγράφεται πως μέσα σε διάστημα μόλις 5 ωρών η συγκέντρωση διοξινών στα καυσαέρια αυξήθηκε έως 84 φορές, χωρίς εμφανή διαφοροποίηση των συνθηκών λειτουργίας της μονάδας καύσης. Η σημαντική αυτή μεταβολή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποδίδεται στην ανομοιομορφία των δεμάτων των απορριμμάτων που οδηγούνται προς «ενεργειακή αξιοποίηση», (όπως κι αν λέγονται, π.χ. RDF – Refuse Derived Fuel, SRF – Solid Recovered Fuel), PDF -Packaging Derived Fuel, TDF -Tire Derived Fuel).
    Για την εμπειρία απ’ την καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο σχετική έκθεση-κόλαφο έχει εκδώσει τον Ιούλιο 2018 ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας («Οι επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας»). Χαρακτηριστικά η έκθεση του Ιατρικού Συλλόγου καταλήγει: «Η ανησυχία των πολιτών για επιπτώσεις στην υγεία τους από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων είναι δικαιολογημένη».
    Ακόμα χειρότερα, η Κοινοτική οδηγία προβλέπει επίσης δυνατότητα λειτουργίας μέχρι 120 ώρες ετησίως «χωρίς τον εξοπλισμό μείωσης των εκπομπών», οπότε η εκπομπή διοξινών επιτρέπεται επισήμως να είναι εντελώς ανεξέλεγκτη για πέντε ολόκληρες ημέρες! Σε κάθε περίπτωση, όσο αυστηρά όρια και να βάλει η νομοθεσία για τις εκπομπές διοξινών, ο προσδιορισμός τους σε δείγματα καύσης RDF/SRF/PDF/TDF είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος γίνεται αποκλειστικά από διαπιστευμένα αναλυτικά εργαστήρια, τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και ειδικό εξοπλισμό. Τέτοια εξειδικευμένα εργαστήρια ασφαλώς δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία, όπως δεν υπάρχουν ούτε αξιόπιστες διαδικασίες ελέγχου των RDF/SRF/PDF/TDF. Και μέχρι να γίνεται ο έλεγχος, οι τοξικές και δυνητικά καρκινογόνες ουσίες θα έχουν σε κάθε περίπτωση εισέλθει στην τροφική αλυσίδα.
    Ας μην πέσουμε από τα σύννεφα λοιπόν αν λίγο μετά την κατασκευή μονάδων «ενεργειακής αξιοποίησης» απορριμμάτων παρουσιαστούν στη Ζ.ΑΠ. Κοζάνης αυξημένα κρούσματα καρκίνου, αύξηση των δαπανών υγείας και αυξημένη θνησιμότητα. Πάγια αρχή της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια αποτελεί η πρόληψη διαμόρφωσης επικίνδυνων καταστάσεων και όχι η εκ των υστέρων αναζήτηση τρόπων θεραπείας της εσφαλμένης πολιτικής.
    • Στο άρθρο 15 αναφέρεται «- Διασφάλιση συνέχισης της τηλεθέρμανσης, με εναλλακτικούς τρόπους (αξιοποίηση βιομάζας, μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, χρήση ηλεκτρικών λεβήτων που θα λειτουργούν με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, άλλες διαθέσιμες τεχνολογικά λύσεις κ.λπ.), στις περιοχές όπου ήδη εφαρμόζεται.»

    Ωστόσο, οι στρατηγικοί στόχοι του εγκεκριμένου από το 2016 Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας, όπως αυτοί αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ, με μετόχους τους 13 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας), περιλαμβάνουν τα εξής:
    • «Σταθεροποίηση παραγωγής αποβλήτων στα επίπεδα του 2011, με φθίνουσα τάση.
    • Προτεραιότητα στην διαλογή αποβλήτων υλικών στην πηγή.
    • Ολοκλήρωση του αναγκαίου δικτύου σε υποδομές διαχείρισης αποβλήτων έως το 2020, με τη προσθήκη του νέου δικτύου των Πράσινων Σημείων.
    • Μείωση στο ελάχιστο δυνατό της συνολικής ποσότητας ανακτήσιμων αποβλήτων που διατίθενται για υγειονομική ταφή.
    • Ενίσχυση της χωριστής συλλογής Ανακυκλώσιμων υλικών.
    • Περαιτέρω αξιοποίηση δευτερογενών υλικών (κομπόστ /compost, κομπόστ τύπου Α) με εξασφάλιση αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών.
    • Ανάκτηση ενέργειας σε συμπληρωματικό ρόλο, όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια άλλου είδους ανάκτησης.»

    Συνεπώς η «ενεργειακή αξιοποίηση», όπως πιο εύηχα ονομάζεται η περιβαλλοντικά και υγειονομικά επιβλαβής καύση απορριμμάτων, αποτελεί απλά μια τελευταίας προτεραιότητας εναλλακτική δυνατότητα όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια άλλου είδους ανάκτησης ενέργειας. Μάλιστα στην παρ. «Γ. Περιβαλλοντικές υποδομές» του άρθρου 15 του Ειδικού Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν προβλέπεται πουθενά υποδομή «ενεργειακής αξιοποίησης» απορριμμάτων.
    Καταλήγοντας, η προσθήκη των λέξεων «τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα» στην παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4759/2020 με το άρθρο 30 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» δεν είναι συμβατή με τις προβλέψεις των ήδη εγκεκριμένων α) Ειδικό Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και β) Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας και θα πρέπει είτε να αποσυρθεί εντελώς. Εναλλακτικά, προτείνεται να επαναδιατυπωθεί όπως πιο κάτω και να επανέλθει σε διαβούλευση.
    Προτεινόμενη επαναδιατύπωση: «2. Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που περιλαμβάνουν σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, τα οποία δύνανται να εγκαθίστανται εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) εφόσον είναι συμβατά με τους στόχους, όρους και προϋποθέσεις του Ειδικού Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας όπου εντάσσεται η Ζ.ΑΠ., η προθεσμία της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αναστέλλεται μέχρι τη έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ. Η υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αντίστοιχα, από την αρμόδια αρχή του ν. 4014/2011 (Α’ 209), επιτρέπεται μόνο μετά την έγκριση και έναρξη ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ.». Η διατύπωση αυτή είναι συμβατή με όσα αναφέρονται στο Τεύχος «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης (ΑΣΥΡ)» του σχεδίου νόμου.
    Η δυνατότητα καύσης απορριμμάτων στις Ζ.ΑΠ. πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς περιβαλλοντικά, υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελεί μη προτιμητέα επιλογή. Απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ομίλων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή τέτοιων εργοστασίων με μόνο γνώμονα το κέρδος, παραβλέποντας την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής. Η λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, που δημιουργεί ο καταναλωτικός τρόπος ζωής, δεν πρόκειται ποτέ να είναι η καύση. Η λύση μπορεί να έλθει μόνο από μια ευρύτατη προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με επαναχρησιμοποιούμενες ή πλήρως ανακυκλούμενες συσκευασίες. Οι στόχοι του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν οδηγό για τις ενδεδειγμένες ενέργειες και πολιτικές.
    Αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας θεωρεί πως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές δεν δημιουργούν προβλήματα υγείας στους κατοίκους, ας αφήσει κατά μέρος τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης και να δώσει πρώτη προτεραιότητα σε παρόμοια εργοστάσια στην Αθήνα, τον Πειραιά και εν γένει την Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου προφανώς λόγω πληθυσμού υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απορριμμάτων από τη Δυτική Μακεδονία.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 12:43 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΝΑΔΙΝΑΚΗΣ – ΗΛΙΟΤΡΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ

    Εκτός απο την επιτακτική ανάγκη απόσυρσης του άρθρου 32 , όλες οι άλλες ρυθμίσεις για την στήριξη των μικρών ανεμογεννητριών είναι πολύ θετικές. Οι συνάδελφοι ανησυχούν πως είναι φωτογραφημένη ρύθμιση για μονοπώληση της αγοράς απο την εταιρεία που όλοι ξέρουμε. Αυτό δεν μπορώ να το ισχυριστώ με βεβαιότητα γιατί στην πραγματικότητα αν μείνει το επίμαχο άρθρο δεν μένει καμία γεννήτρια στον κατάλογο του ΚΑΠΕ. Μήπως δεν θέλουν να προχωρήσει καθόλου αυτό το πρόγραμμα? Μήπως ετοιμάζουν κάποια άλλη γεννήτρια προς πιστοποίηση κάποιου κουμπάρου?..Ουδέν κρυπτών υπό του ηλίου και σύντομα θα ξέρουμε. Είμαι 30 χρόνια στην ενέργεια και 50 χρόνια στην αγορά, δεν έχω μείνει καθόλου ευχαριστημένος με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων. Βέβαια ετοιμάζομαι να συνταξιοδοτηθώ αλλά λυπάμαι πολύ για τα νέα παιδιά, τους εξαιρετικούς μηχανικούς της χώρας μας που τους αναγκάζετε να φεύγουν απογοητευμένοι από την χώρα τους. Η έκφραση η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της δεν είναι τυχαία.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:58 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΙΩΔΗΣ

    Το άρθρο 32 ισοπεδώνει την επένδυση μας.Είναι απαράδεκτο να τινάζονται στον αέρα έτοιμα έργα με αυτή τη ρύθμιση. Τέσσερα χρόνια δουλειάς και επενδύσεων πάνε χαμένα. Επενδύσαμε κεφάλαια και χρόνο για να βλέπουμε τώρα τις προσπάθειές μας να καταρρέουν. Είναι ανήκουστο! Ολοκληρωμένα έργα θα πάνε χαμένα αν δεν αποσυρθεί το άρθρο. Πώς είναι δυνατόν να προχωράτε σε τέτοια κίνηση, ρυθμιζοντας το υψος των μικρων ανεμογεννητριων χωρις να επικαλειστε μελετες και στοιχεια κατασκευαστων.Τελειώνετε τις επενδύσεις μας. Ζηταμε άμεση απόσυρση του άρθρου 32 είναι επιτακτική για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ώριμων έργων.Ο υγιής ανταγωνισμός στις μικρές ανεμογεννήτριες απειλείται άμεσα από το άρθρο 32

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:12 | ΚΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Μπράβο! Καταστρέφετε ώριμα έργα με απίστευτη συνέπεια! Το άρθρο 32 πρέπει να αποσυρθεί.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:30 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε Αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:38 | ΠΑΝΑΓΟΥ-ΜΠΕΛΕΧΑ ΕΥΤΥΧΙΑ

    Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες για να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε στις απολιγνιτοποιημένες ζώνες?

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:38 | ΠΑΓΩΝΗ ΡΟΔΑΝΘΗ

    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:52 | ΠΑΓΑΡΕΜΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

    Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:56 | ΞΥΣΤΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:10 | ΞΙΞΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη                   προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:17 | ΞΙΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 10:59 | ΝΤΟΥΜΑΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών . Αυτή είναι και η λογική σειρά

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 10:49 | Χατζηαναστασίου Παναγιώτης

    Άρθρο 32
    Μέτρα για την προώθηση της εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών
    Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα πρέπει να διορθωθούν στο νομοθετικό πλαίσιο των μικρών ανεμογεννητριών, περιβαλλοντικά, χωροταξικά, κ.α.
    Η αντικατάσταση κατηγορίας 1δ Πίνακα 1 περ. β παρ. 1 άρθρου 4 ν. 4414/2016
    δεν ωφελεί πουθενά τις μικρές ανεμογεννήτριες με ισχύς ίσης των 60kW.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 09:28 | Γεώργιος Ηλίας

    Μικρές ανεμογεννήτριες ισχύος 60kw με ύψος μέχρι 30μ:
    Υπάρχει μόνο μία στον κατάλογο πιστοποιημένων ανεμογεννητριών του KAΠE.
    ESPE s.r.l. FX-EVO 16-20 19.2kW
    Shanghai Ghrepower FD25-60 59kW
    Eunice Wind Park EW16 50.0kW

    Η διάταξη μας οδηγεί όλους όσους να επιλέξουμε συγκεκριμένη εταιρεία.
    Η διάταξη προωθεί την ανεμογεννήτρια επειδή είναι ελληνικής κατασκευής.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 07:15 | ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΑΡΚΟΥΛΑΚΗ / ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Και βέβαια να αποσυρθεί το άρθρο 32! Μας έπιασε ξαφνικά καημός να στηρίξουμε το ελληνικό προϊόν και την ελληνική βιομηχανία με τόσο σθένος… Πού ζούμε; Ελεύθερη αγορά έχουμε. Ακολουθούμε τις υπουργικές αποφάσεις και σχεδιάζουμε τις εργασίες μας βάσει αυτών. Πριν 4 χρόνια, όταν καθορίστηκε επιτέλους το πλαίσιο ανάπτυξης των μικρών ανεμογεννητριών, ο νομοθέτης μας έδωσε τις κατευθύνσεις για να εργαστούμε. Δεκάδες μελέτες εξέτασης καταλληλότητας και πολύχρονες αδειοδοτικές διαδικασίες, και τώρα που φτάσαμε στο τελικό στάδιο… μια σπρωξιά και στον γκρεμό, για να τα βρει όλα έτοιμα το «δείγμα Έλληνα», για το οποίο ντρεπόμαστε όλοι… Πάνω στις πλάτες μας πάλι χορεύουν παπαγάλοι….
    Ως εδώ, κύριοι! Η αγορά δεν είναι μόνο για τους πονηρούς, είναι ελεύθερη για τους σκληρά εργαζόμενους. Η πολιτική ηγεσία έχει ξεκάθαρα μιλήσει για ενεργειακή δημοκρατία. Δεν θα σας αφήσει να αλωνίζετε. Το άρθρο 32 θα αποσυρθεί, και θα εργαστούμε ακόμα σκληρότερα για να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα τίμια, επιστημονικά ορθά και τεχνολογικά άριστα.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 00:32 | Ανθή Δούκα

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 22:42 | Κηλαιδακης Σπύρος

    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στα κοινά αιτήματα που υποβάλλουν σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 22:07 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

    Αν προχωρήσει το άρθρο 32, καταστρέφετε δεκάδες ώριμα έργα. Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Μικρών Ανεμογεννητριών καταβάλει μεγάλη προσπάθεια μπροστά σε αυτό το αναπάντεχο τσουνάμι. Να μην θριαμβεύσει το παράλογο πάλι σε αυτή την χώρα. Ντροπή!

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 21:28 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

    Μήπως υπάρχει καλύτερη ιδέα από το να καταστρέψουμε ώριμα έργα; Αντιγράφω απο το σχόλιο του ΕΣΕΜΑ….Το Άρθρο 32 της προτεινόμενης νομοθεσίας, επιβάλλει αυθαίρετο περιορισμό στο συνολικό ύψος των ανεμογεννητριών, καθορίζοντας το ανώτατο όριο κάτω απο 30 μέτρα. Αυτός ο περιορισμός δεν έχει καμία βάση στην υπάρχουσα διεθνή πρακτική ή στα τεχνικά πρότυπα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για τις μικρές ανεμογεννήτριες. Η αναφορά για περιορισμό του ύψους των ανεμογεννητριών σε λιγότερο από 30 μέτρα είναι άκρως ανορθολογική και προβληματική δεδομένου ότι δεν υπάρχει ικανή γεννήτρια στον κατάλογο του ΚΑΠΕ με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ακόμη και αν το όριο αναθεωρηθεί σε «μικρότερο ή ίσο με 30 μέτρα», υπάρχει μόνο μία γεννήτρια που θα μπορούσε να το πληροί. Αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες περιορισμού του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και ενδέχεται να εγείρει ζητήματα παρεμπόδισης και νόθευσης του ανταγωνισμού που δεν δύναται να λυθούν παρα μονάχα με παρεμβάσεις μέσω των Ευρωπαϊκών διατάξεων για θέματα μείζονος ανταγωνισμού.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 21:59 | Τάσος Καρκαζής

    Παρακαλούμε να αποσυρθεί το άρθρο 32 ή τουλάχιστον να τροποποιηθεί έτσι ώστε να καλύπτει το ύψος όλων των ήδη πιστοποιημένων από το ΚΑΠΕ μικρών Α/Γ. ( ΚΑΠΕ: http://www.cres.gr/cres/pages/address/small_wind_cert.html )

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 21:51 | Αναστάσιος Τσελεμπάνης

    Aρθρο 32: αντιβαίνει στις προσπάθειες προώθησης των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης.
    Τέσσερα χρόνια ανάπτυξης έργων και επενδύσεων πάνε χαμένα.
    Προτείνω την άμεση απόσυρση του άρθρου για τα ώριμα έργα.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 21:09 | Αγγελικη Ταμπακη

    Aρθρο 32: Αποτελεί φωτογραφική διάταξη για μία και μόνο ανεμογεννήτρια EUNICE, καταστρατηγ΄βντας την αρχή του ανταγωνισμού.
    Εργα για τα οποία έχω λάβει ΠΠΔ ακυρώνονονται με μία παράγραφο.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 21:39 | Τάσος Καρκαζής

    Το άρθρο 32 καθιστά όλες τις ήδη πιστοποιημένες από το ΚΑΠΕ μικρές Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) μη επιλέξιμες δεδομένου ότι περιορίζει το ύψος τους στα 30 μέτρα. Πολλοί από εμάς έχουμε ξοδέψει χρόνο και χρήμα για τις σχετικές αδειοδοτήσεις και έχοντας τις σχετικές εγκρίσεις από την Πολιτική και Πολεμική Αεροπορία έχουμε δρομολογήσει την προμήθεια των μικρών Α/Γ. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο ή τουλάχιστον να τροποποιηθεί έτσι ώστε να καλύπτει το ύψος όλων των ήδη πιστοποιημένων από το ΚΑΠΕ μικρών Α/Γ.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 20:30 | Ανη Χεροπιδου

    Είμαι κατά του χαμηλού ύψους των ανεμογεννητριών. Για να εξυπηρετησετε την ελληνική ανεμογεννήτρια κατεβάζετε εν μια νυκτί το ύψος της ανεμογεννήτριας κάτω από τα 30 μέτρα;;

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 19:20 | Χαιροπούλου Αριάδνη

    Καλύτερα να είναι ψηλή η ανεμογεννήτρια, μιας και ο αέρας είναι ψηλά. Και στο εξωτερικό οι ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται χρόνια τώρα είναι πάνω από 30 μέτρα στο ύψος.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 18:45 | Δημήτρης Παρασκευάς

    Να αποσύρετε το άρθρο 32.
    Κάνετε λάθος και εξυπηρετείτε συμφέροντα.
    Αποκλείετε πλήθος καταναλωτών και μικρόν επενδυτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις μικρές ανεμογεννήτριες.
    Δεν μπορούν να δουλέψουν οι ανεμογεννήτριες κάτω από τα 30 μέτρα στην πλειοψηφία των ελληνικών περιοχών.
    Αν προχωρήσει το άρθρο 32, καταστρέφετε δεκάδες ώριμα έργα.
    Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 17:05 | Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης

    Θα πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 32.
    Ο περιορισμός του ύψους που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου δεν εξυπηρετεί πουθενά το πλαίσιο των μικρών ανεμογεννητριών.
    Το μικρό ύψος στις ανεμογεννήτριες θα έχει σαν επακόλουθο μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και σαν συνέπεια χαμηλό έσοδο στους τελικούς καταναλωτές που θα επενδύσουν στις μικρές ανεμογεννήτριες.
    Θα πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 32.
    Δεν είναι φρόνιμο να μειώνονται τα έσοδα της επένδυσης με έμμεσο τρόπο μικραίνοντας το τελικό ύψος των μικρών ανεμογεννητριών.
    Μόνο τα ταμεία του κράτους εξυπηρετεί.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 16:57 | Κών/νος Δερές

    Το Άρθρο 32 αναφέρεται ΨΕΥΔΩΣ στα «Μέτρα για την προώθηση της εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών».
    Είναι ελάχιστες οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα που μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες με ύψος μικρότερο των 30 μέτρων.
    Θέτει μεγάλο ρίσκο στις εγκαταστάσεις των μικρών ανεμογεννητριών.
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 32

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 16:55 | thomasrogkas

    Στο υπό Διαβούλευση άρθρο 38 παρ. 5 προβλέπεται ότι «Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρούσας (δηλαδή όσοι έχουν ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ)
    δύνανται να εγχέουν ισχύ πέραν των ορίων που τίθενται από τους στατικούς ή δυναμικούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι ισόποση ισχύς απορροφάται από τον σταθμό αποθήκευσης»

    Η δυνατότητα αυτή πρέπει να δοθεί και σε όσους φβ σταθμούς δεν έχουν κοινό σημείο σύνδεσης με άλλους φβ σταθμούς.

    Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνει ουσιαστικά κόφτης στην ισχύ των σταθμών αποθήκευσης όταν πρόκειται για φβ πάρκα χωρίς κοινό σημείο σύνδεσης.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:51 | Νίκος Στεργιόπουλος

    Αναφορικά με το άρθρο 35:

    Στην παρ. 3, περ. β, μειώνεται για τα νέα αιτήματα (μετά τις 15/9) η εγγυητική επιστολή του άρθ. 6 του Ν. 4951/22 για όλους τους σταθμούς χωρίς να γίνεται γεωγραφική διάκριση, δηλαδή είτε βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και συνδέονται στο ΕΣΜΗΕ, είτε αυτοί είναι στα ΜΔΝ ή την Κρήτη.
    Στην παρ. 3, περ. α, δίνεται η δυνατότητα να αντικατασταθεί η ήδη υποβληθείσα εγγυητική επιστολή με νέα μειωμένης αξίας μόνο για τους σταθμούς που βρίσκονται στα ΜΔΝ ή στην Κρήτη. Θα ήταν εύλογο η δυνατότητα αυτή να υπάρχει και για σταθμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα (με σύνδεση στο ΕΣΜΗΕ) μιας και οι αντίστοιχοι μελλοντικοί σταθμοί (όπως προβλέπεται στην παρ. 3 περ. β τους παρόντος) θα υποβάλλουν μελλοντικά μειωμένη εγγυητική.

    Επιπλέον είναι θεμιτό στις εν λόγω διατάξεις να συμπεριληφθούν και τα έργα που διαθέτουν άδειες αποθήκευσης.

    Αναφορικά με το άρθρο 56:

    Με τη συγκεκριμένη διατύπωση δε διευκρινίζεται αν και με ποιο τρόπο είναι δυνατό να κατατεθεί κοινό αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για ομάδα έργων στην οποία τουλάχιστον ένας σταθμός έχει ισχύ μεγαλύτερη από 10MW.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:31 | BayWa r.e. Projects Greece MIKE

    Στο πλαίσιο του άρθρου 36 το με τίτλο «Αναστολή προθεσμιών υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στις πληγείσες περιοχές του Έβρου – Προσθήκη άρθρου 32Α στον ν. 4951/2022″ και προκειμένου να αποφευχθούν τα υπέρογκα έξοδα διατήρησης Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή υλοποίησης έργων ΑΠΕ στην περιοχή του Έβρου, προτείνεται να προστεθεί δεύτερη παράγραφος με το εξής περιεχόμενο:

    «Για το ίδιο διάστημα και για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή έκδοσης διοικητικών πράξεων και γνωμοδοτήσεων για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που εγκαθίστανται στις περιοχές του Έβρου, αναστέλλεται και η υποχρέωση των κατόχων αδειών παραγωγής, Βεβαιώσεων Παραγωγού και Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων να διατηρούν ενώπιον της ΡΑΑΕΥ Εγγυητική Επιστολή Βεβαίωσης Παραγωγού, η οποία και θα επιστρέφεται στον εκάστοτε κάτοχο, εντός ενός (1) μήνα από την 15η Σεπτεμβρίου 2024. Οι κάτοχοι αδειών παραγωγής σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν ενώπιον της ΡΑΑΕΥ εκ νέου την Εγγυητική Επιστολή Βεβαίωσης Παραγωγού εντός ενός (1) μήνα από την άρση της ως άνω αναστολής έκδοσης διοικητικών πράξεων και γνωμοδοτήσεων.»

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 14:26 | ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Δύο απαραίτητες προσθήκες:1. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών.
    2.Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.Παρακαλώ να λάβετε υπόψιν τις προτάσεις.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 13:44 | Ανδρέας Ανδριανάκης

    Ο κ.Πρωθυπουργός ανέφερε στη ΔΕΘ πως η κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη την ενεργειακή δημοκρατία. Υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, υπάρχει δήθεν πολιτική βούληση, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε χρόνια για το πότε θα μας δοθούν οι όροι. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει είναι και μια αρνητική έκπληξη για εμάς τους μικροεπενδυτές. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικρούς και στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, όπως υποσχεθήκατε.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 13:21 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τις περιπτώσεις έργων που συνδέονται στον ΔΕΔΔΗΕ έως 1mw και έχουν χαρακτηρισμό σε γη υψηλής παραγωγικότητας που είναι όλα έργα μικροεπενδυτών και ενεργειακών κοινοτήτων .Μιλάμε για τις περιπτώσεις έργων που βρίσκονται σε κατάσταση διατήρησης αιτήματος και με συνεχές κόστος εγγυητικών και ενοικίων των χωραφιών όπου πλέον στους νομούς που ανήκουν, το ποσοστό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην γη υψηλής παραγωγικότητας καλύφθηκε από την συσσώρευση μεγάλων έργων του ΑΔΜΗΕ που εξετάστηκαν μετά του αιτήματος διατήρησης των συγκεκριμένων έργων.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:14 | Παπαδημητριου Ιωαννης

    2. Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στα κοινά αιτήματα για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτέ

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:21 | Μαρία Ματσκά

    Να υπάρξει εξαίρεση των έργων έως 1 mw του ΔΕΔΔΗΕ που είναι σε γη υψηλής παραγωγικότητας και είναι σε διατήρηση αιτήματος, όπου και το ποσοστό εγκατάστασης του Νομού καλύφθηκε στην συνέχεια από έργα του ΑΔΜΗΕ ή δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας (όπως υπάρχει στον ΑΔΜΗΕ).

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:40 | Στράτος Μιχαηλίδης

    Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές!

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:59 | Κεσιάνα Μπασάλλι

    Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε από το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε?

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:07 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    Πληρώνουμε την διατήρηση αιτημάτων στον ΔΕΔΔΗΕ σε ενοίκια και κόστος εγγυητικών εδώ και χρόνια και ξαφνικά χωρίς καμία σταδιακή ενημέρωση είναι χαμένα λόγω ένταξης μεγάλων έργων του ΑΔΜΗΕ και κάλυψης του ποσοστού γης υψηλής παραγωγικότητας που εξετάσθηκαν μετά την απόρριψη λόγω δικτύου και του αιτήματος διατήρησης.
    Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για αυτό;

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:10 | ΝΙΚΗ ΚΑΡΤΣΑΚΛΗ

    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για την λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:49 | Νικολαΐδης Βασιλης

    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στα κοινά αιτήματα που υποβάλλουν σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 6ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Τα αιτήματα για λήψη ΟΠΣ μετράνε ηδη 3-4 χρόνια , θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της. Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές? Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:11 | ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε?
    Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:13 | ΔΑΝΑΥ ΡΙΒΕΡΑ ΡΙΒΕΡΟ

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.
    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.
    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.