Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας.
Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».
Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Γεωργικές Αποθήκες
2. Βουστάνια
3. Χοιροστάσια
4. Πτηνοτροφεία
5. Μαντριά
6. Ιχθυοκαλλιέργειες
7. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη
8. Άλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής).
9. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση
10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις.
Οι υπ.αρ. 11και 12 χρήσεις επιτρέπονται εφόσον δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας που τις διέπει και υπό την προϋπόθεση ότι βάσει ΜΠΕ η εγκατάστασή τους δεν έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση.
Β Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
Στις ζώνες αυτές διατηρείται η φυσική χρήση του εδάφους και επιτρέπονται οι επιλεγόμενες κατά περίπτωση ιδιαίτερες χρήσεις των άρθρων 13 και 14 του παρόντος , ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα σημαντικών έργων τεχνικής, κοινωνικής περιβαλλοντικής και μεταφορικής υποδομής, σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ., καθώς και λοιπές ζώνες χρήσεων γης πού προϋποθέτουν έλεγχο συμβατότητας.
Οι χρήσεις που επιλέγονται δεν πρέπει να αντιστρατεύονται τις παραπάνω υποδομές, κλπ.. Οι ζώνες αυτές δύναται να προβλέπονται και ως περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ).
Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων
Στις ζώνες που βρίσκονται στο χώρο εκτός των οικισμών ο οποίος όμως έχει λειτουργική σύνδεση με αυτούς , δύναται να επιτρέπονται χρήσεις από τις παρακάτω,
με όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από τον σχεδιασμό :
1. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα
2. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί
3. Χώροι συνάθροισης κοινού
4. Εστίαση
5. Αναψυκτήρια
6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
7. Στάθμευση (Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης)
8. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
9. Ελικοδρόμιο
10. Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, πλυντήρια, λιπαντήρια
12. Αποθήκευση
13. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
14. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
15. Σταθμοί ΜΜΜ
16. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
17. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
18. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου
19. Ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα
20. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
21. Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Επιεικώς απαράδεκτο άρθρο με το οποίο καταργείται πλαγίως και εκτος κοινοβουλίου η εκτός σχεδίου δόμηση, απαξιώνοντας την περιουσία εκετοντάδων χιλιάδω μικροιδιοκτητών. Αλήθεια προς τι η εσπευσμένη κατάθεση ενός διατάγματος από ένα υπηρεσιακό υπουργό και από μια κυβέρνηση που πλέον δεν εκφράζει κανένα παρα μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του ελληνικού λαού? Μήπως επιδή βουλιάζουμε κοιτάζουμε να βολέψουμε συγγενείς και φίλους προσφέροντας την ελληνική ύπαιθρο σε εξευτελιστικές τιμές σε «επενδυτές – μεγαλοξενοδόχους και λοιπούς κεφαλαιούχους».
Αν σας ενδιέφερε η ουσία του προβλήματος, θα επεκτείνατε πρώτα τα υπάρχοντα όρια των οικισμών για να αποπιεστούν οι στεγαστικές ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, θα αποπερατώνατε τις
πολεοδομικές μελέτες που λιμνάζουν εδώ και 25-30 χρόνια στο υπουργείο σας, θα φροντίζατε για την άποπεράτωση του κτηματολογίου και ύστερα αφού στην επιτρεπόμενη δόμηση συμπεριελαμβάνατε και την Κύρια Κατοικία (άλλωστε σε χωριά και μικρούς οικισμούς όπου δεν υπάρχει σχέδιο είναι το θέμα) ορίζοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής θα προωθούσατε το συγκεκριμμένο διάταγμα σαν νομοσχέδιο στην βουλή και όχι από την πίσω πόρτα.
Διαβάζοντας τα σχόλια 9 στα 10 είναι υπέρ της απόσυρσης του συγκεκριμμένου άρθρου. Η Δημοκρατία και η δημόσια διαβούλευση που εσείς διακυρήτεται ότι σέβεστε οδηγεί στην απόσυρση του άρθρου 14.
Ελπίζω να σέβεστε τις διακυρήξεις σας, τα έργα μένουν στη συνείδηση του λαού και όχι τα λόγια πλέον.
Πιστεύω εσείς εκεί στο ΥΠΕΚΑ να είσαστε τουλάχιστον διαβασμένοι.
Α.Τι λέει λοιπόν η έκθεση της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής που δημοσιεύθηκε προχθές? Λέει εκτός των άλλων σημαντικών καταγραφών ότι
α)Βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι εγκρίσεις για 420 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη την χώρα.
β)Οτι με βάση τις εκτιμήσεις του ΤΕΕ (2011)μόνο το 7,73% των πρώην καποδιστριακών δήμων διαθέτουν ΓΠΣ και ότι μόνο 7 Καλλικρατικοί δήμοι διαθέτουν συνολικό ΓΠΣ.
γ)Οτι από τις 2.000 αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες της χώρας έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία 20ετία μόνο οι 950
δ)Οτιαπό τις 2.000 πράξεις εφαρμογής που έπρεπε να έχουν γίνει έχουν ολοκληρωθεί μόνο το 20% από αυτές.
ε) και πολλά άλλα κτλ. κτλ.
Β.Τι λέει το άρθρο 9 του νόμου 3937/11 της κας Μπιρμπίλη για τις περιοχές Νατούρα? Δίνει αρτιότητα στα 10.000 μ2 και κατά παρέκλιση στα 4.000 μ2 και μπορεί κάποιος να οικοδομήσει μία κατοικία. Τι σας έκανε και αλλάζετε πορεία από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι σήμερα και καταργείτε την δόμηση κατοικίας? Υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση ενός κράτους ναι η όχι.
Το ίδιο ισχύει και για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση του ΣτΕ 1828/2008 για τους μικρούς οικισμούς σε όλη την χώρα και το οποίο διέκοψε την δόνηση σε νέα οικόπεδα σε όλους τους οικισμούς αυτούς. Η λύση που δώσατε το 2011 (άρθρο 35 του ίδιου νόμου και απόφαση 39608/30-9-2011),δηλαδή μετά 3 χρόνια, για την σύνταξη τοπικών μελετών είναι πολύπλοκη και πολυδάπανη και χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελέσματος. Ποιός ιδιοκτήτης θα πληρώσει τόσα έξοδα για ένα ακίνητο που το πλήρωσε ως οικοδομήσιμο και για το οποίο φορολογήθηκε ανάλογα από το κράτος ? Και πότε θα ξεμπλοκάρουν αυτές οι διαδικασίες ? Και πότε θα δημουργηθούν νέα οικοπεδα προς διάθεση για τις οικιστικές αναγκες κάθε περιοχής ?
Γ. Το υπουργείο σε παλαιότερη χρονική περίοδο είχε δεσμευτεί ότι θα έλεινε το πρόβλημα του άρθρου 10 του νόμου 3212/2003 για το τι σημαίνει κοινόχρηστος δρόμος στη δόμηση των 4.000 μ2 στις εκτός σχεδίου περιοχές.Αν δεν κάνω λάθος το θέμα δεν έχει ακόμη λυθεί οριστικά και είμαστε στο 2012 δηλαδή πέχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια.
Δ. Πρόσφατα εκδόσατε Προεδρικό Διάταγμα 289/4-11-2011,( προσφιλής σας διαδικασία) για το οποίο έχω ακούσει ότι βουλευτές δεν γνωρίζουν ακόμη και σήμερα και με το οποίο τροποποιήσατε προς τα κάτω τους όρους δόμησης των μικρότερων ακινήτων μέσα στους μικρούς οικισμούς.
Γιατί δεν σας άρεσαν οι κλιμακωτοί συντελεστές δόμησης που υπήρχαν από το 1985 ? Πως γίνεται σήμερα άνα ακίνητο των 699 μ2 να κτίζει μέγιστο εμβαδόν 240 μ2 και ένα ακίνητο 700 μ2 να κτίζει 400 μ2? Απάντηση. Μόνο με ένα θαύμα του ΥΠΕΚΑ. Πως γίνεται να σε αφήνουν να οικοδομήσεις σε οικόπεδο με κλίση πάνω από 15% ,στην άκρη του δρόμου με ύψος κτιρίου 7,50μ ,και εάν θάλεις να αφήσεις μπροστά κάποιο ελεύθερο χώρο να πρεπει το κτίριο να έχει ύψος 4,5 μ και εάν το οικοδομήσεις μετά τα 20 μ απόσταση από τον δρόμο , εάν αυτά υπάρχουν, να έχεις δικαιώμα πάλι για ύψος 7,5 μ. Δεν σου επιτρέπουν και να θες ούτε να αφήσεις χώρο για μελλοντική διαπλάτυνση του δρόμου. Ας μας δώσουν κάποιες διευκρινήσεις και αιτιολογήσεις λοιπόν.
Ε.Μην ξεχνάτε ότι η παρέκλιση για την δόμηση στις Ζώνες των 500 μ. από τα όρια του συνεκτικού τμήματος των οικισμών ισχύει για οικόπεδα 2.000 μ2 υφιστάμενα όμως πριν από το 1977,δηλαδή πριν από 35 χρόνια.
ΣΤ. Αφού λοιπόν έχουν γίνει τόσα, και άλλα τόσα που θέλει μέρες για να τα γράφουμε ,έρχεται το ΥΠΕΚΑ και προτείνει στην ουσία την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ μας.
Φτιάξτε πρώτα τα Σχέδια πόλης που εκκρεούν χρόνια , Τα ΓΠΣ , κάνετε τις επεκτάσεις των οικισμών, ξεμπλοκάρετε τα τρέχοντα προβληματα και τόσα άλλα που έχετε να κάνετε και αφήσετε την προσφιλή σας μέθοδο των οριζόντιων περικοπών που έχετε συνηθίσει και ξεχάστε την οριζόντια περικοπή της εκτός σχεδίου δόμησης κατοικίας. Καταστρέφονται οι περιουσίες των πολιτών με μία μονοκονδυλιά. Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό . Αυτό εσείς το έχετε πει πολλές φορές.
Το σωστο είναι να υπάρχει μεταβατική περίοδος, μελέτη κάθε περιοχής και όχι οριζόντια περικοπή. Απαιτείται περίοδος προσαρμογής.
Και η ειρωνεία σε όλα αυτά που σκέφτεστε να κάνετε είναι να αυξήσει το Υπουργείο οικονομικών τις ανατικειμενικές αξίες των ακινήτων και να εντάξει και τα εκτός σχεδίου ακίνητα στον φορο ακίνητης περιουσίας. Δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.Αυτά για την ώρα . Σας Ευχαριστώ που με διαβάσατε. Στις μέρες μας το διάβασμα είναι λίγο παρεξηγημένο.
Στο στοιχείο 9 της ενότητας Α. να διαγραφεί το <>
Στο 11 ποιές είναι οι ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις;;;
H 12 ποιά είναι;;;;;
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει την προσπάθεια εκμηδένισης της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και ιδιαίτερα της εκτός σχεδίου γης, που προωθείται από διάφορα κέντρα συμφερόντων με ποικίλα κατά καιρούς μέσα και μεθοδεύσεις, πάντοτε όμως με περιβαλλοντικό περιτύλιγμα:
-Δεν προωθούνται έγκαιρα οι διαδικασίες ένταξης γης σε σχέδια πόλεων, αλλά αντίθετα συνεχώς περιορίζεται η γη που διαθέτει νόμιμη οικοδομησιμότητα.
-Δυσχεραίνεται και επιβαρύνεται διαρκώς η διαδικασία και το κόστος της νόμιμης εντός σχεδίου δόμησης με την απίστευτη πολυνομία, μια πραγματική νομοθετική «κινούμενη άμμο», συνεχή θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων, γραφειοκρατία, διαφθορά, σωρεία φόρων, εισφορών, αμοιβών κλπ., ώστε ο πολίτης εξωθείται τελικά στην αυθαίρετη δόμηση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του.
-Καταργείται σταδιακά, έμμεσα αλλά ουσιαστικά, το δικαίωμα της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης:
1. με τα νέα χωροταξικά σχέδια που προβλέπουν τεράστιες και δυσεύρετες αρτιότητες,
2. με τις δημευτικές ρυθμίσεις περί βιοποικιλότητας, για τις περιοχές NATURA,
3. με τους δασικούς χάρτες που «βλέπουν» τα πάντα ως «δάσος» βασιζόμενοι σε αεροφωτογραφίες 65 και πλέον ετών και
4. με τα πιστοποιητικά περί «υψηλής παραγωγικότητας».
Σήμερα επιχειρείται να δοθεί η χαριστική βολή με το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», στο άρθρο 14, παρ. Α, 9 του οποίου αναφέρεται ότι η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές θα επιτρέπεται μόνον για κατοικία του απασχολούμενου με την κύρια εκμετάλλευση της γης. Δηλαδή, η εκτός σχεδίου δόμηση καταργείται για οποιονδήποτε έχει άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο εκτός εάν ο ίδιος είναι αγρότης και καλλιεργεί το ίδιο αυτό ακίνητο.
Έτσι πραγματική αξία θα έχει πλέον μόνον η εκτός σχεδίου γη των πολιτικά ισχυρών, που θα μπορούν να την εντάσσουν στις μελλοντικές επεκτάσεις των πολεοδομικών σχεδίων, ενώ η γη των υπολοίπων θα αξίζει λιγότερο και από ένα κομμάτι ψωμί. Εξάλλου ο περιορισμός της εξοχικής κατοικίας μόνον εντός πολύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων εκτάσεως άνω των 150 στρεμμάτων, που προβλέπεται από το Νόμο 4002/2011, εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνον των πολύ μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων, τους οποίους εξυπηρετεί η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, ώστε να αγοράζουν τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που τους ενδιαφέρουν σε εξευτελιστικές τιμές. Επίσης εξυπηρετεί όσους ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα), οι οποίοι επίσης θα μπορούν να αγοράζουν εκτάσεις σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω του ότι δε θα είναι πλέον οικοδομήσιμες.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα που το ΥΠΕΚΑ απεργάζεται ρυθμίσεις οι οποίες καθιστούν την αξία της εκτός σχεδίου ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας απόλυτα μηδενική, ένα άλλο Υπουργείο, του ίδιου Κράτους, εκείνο των Οικονομικών, κάνει αγώνα δρόμου να εντάξει τα ίδια αυτά ακίνητα στην ετήσια φορολόγησή τους με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και με «αντικειμενικές» αξίες φυσικά βασισμένες στην οικοδομησιμότητα των ακινήτων αυτών!!! Η αξία της περιουσίας της ελληνικής οικογένειας θα απομειωθεί δραματικά. Η νόμιμη δόμηση θα υποστεί ακόμη ένα πλήγμα, προς δόξαν της αυθαίρετης, για μια ακόμη φορά! Τα έσοδα του κράτους από φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, μεγάλης ακίνητης περιουσίας κλπ. θα μειωθούν ή εκμηδενιστούν και αυτά. Η κατάρρευση των αξιών των υποθηκευμένων στις τράπεζες ακινήτων, θα συμπαρασύρει και τη λογιστική αξία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας μην αναφερθούμε στην ανεργία των τεχνικών, εμπορικών και νομικών επαγγελμάτων σε όλη τη χώρα.
Συνεπώς ο Έλληνας που στερήθηκε ή και ο ξένος που έφερε τα χρήματά του στη χώρα μας, για να αγοράσουν ένα κομμάτι εκτός σχεδίου γης και να οικοδομήσουν νόμιμα, δεν θα μπορούν να οικοδομήσουν ποτέ στο μέλλον. Μια τέτοια κατάφωρα αντισυνταγματική ρύθμιση που συνιστά πραγματική εκμηδένιση της ιδιοκτησίας τους, και χωρίς καμιά αποζημίωση από το Κράτος, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να περάσει ούτε με τυπικό νόμο, πολύ περισσότερο τώρα που επιχειρείται να περάσει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα!!!
Ζητούμε από το ΥΠΕΚΑ να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για παρόμοιες κυριολεκτικά «αντιλαϊκές» ρυθμίσεις και μάλιστα από την «πίσω πόρτα» των προεδρικών διαταγμάτων. Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εισηγηθεί τη βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας της εκτός σχεδίου δόμησης και να επαναφέρει την κάθετη ιδιοκτησία, ώστε να μπορέσουν να προσελκυθούν και ξένοι αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν έτοιμες ανεξάρτητες κατοικίες μεταξύ τους και όχι σε επαφή, όπως ισχύει με την τρέχουσα νομοθεσία, ή προτίθενται να αγοράσουν γη που να μπορούν να δομήσουν νόμιμα. Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα έπρεπε να προχωρήσει τις χωροθετήσεις γενικότερα και ειδικότερα των περιοχών για εξοχικές κατοικίες και, όταν αυτές ολοκληρωθούν, να καταργήσει σταδιακά την εκτός σχεδίου δόμηση με μεταβατική 10ετή περίοδο.-
ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 14 Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΤΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΛΠ. ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Π.Χ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ 200ΤΜ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ <120ΤΜ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΠΛΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠ΄ΟΨΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΤΗ ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ, ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΠΛΗΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΤΑΙ, ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΕΧΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΑΝΔΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Ο ΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. ΑΛΛΟΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΗ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΣΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ.
Κύριε Υπουργέ,
Το άρθρο 14 για την δόμηση εντός 4,000 τετραγωνικών μέτρων είναι μεγάλο λάθος που πλήγει ανεπανόρθωτα όλους τους μικροιδιοκτήτες. Δεν έχει καμία λογική να μην μπορείς να δομήσεις εντός 4 στρεμμάτων ασχέτως εντός ή εκτός σχεδίου.
Παρακαλείσθαι όπως αποσύρεται το άρθρο 14 το οποίο είναι αντισυνταγματικό διότι συνιστά «ιδιότυπη δήμευση περιουσίας» και χρήζει αποζημίωσης.
Μετά τιμής,
Για άλλη μια φορά οι Αρχάγγελοι του ΥΠΕΚΑ με την δικαιολογία της προστασίας του οικιστικού και γενικά του Περιβάλλοντος επιχειρούν να μπουρδουκλώσουν έτι περαιτέρω τους πολίτες, έλληνες και ξένους, ιδιοκτήτες γης και επενδυτές.- Μετά από τρεις χαοτικούς Νόμους το 2011 (Βιοποικοιλότητα, 4014, 4030), οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή τροποποίηση ……. μας έρχεται και ένα καινούργιο Π.Δ., άγνωστο με εξουσιοδότηση τινος Νόμου εκδίδεται, προφανώς συμφωνημένο με όλους τους μυημένους, ενώ όλοι εμείς οι άλλοι ούτε καταλάβαμε ούτε πρόκειται να καταλάβουμε , όσο και ειδήμονες και αν είμαστε , τι λέει ο Νόμος σας κύριοι.- ΄Ετσι μετά τον Ν.1337/1983 και τον εμπνευστή του πάμε από το κακό στο χειρότερο, ο τελευταίος και διαχρονικός πλέον Αρχάγγελος Αναπληρωτής Υπουργός αλωνίζει, επειδή όλοι οι άλλοι είναι απασχολημένοι ελπίζω με άλλα σοβαρά θέματα της Χώρας και έτσι διολισθαίνουμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ σ΄ ένα φαύλο κύκλο ερμηνειών, εγκυκλίων της ΔΟΚ, γνωμοδοτήσεων, προσφυγών και αποφάσεων του ΣΤΕ και έτσι ένα ολόκληρο «σύστημα ερμηνείας» Δικηγόρων, πραγματογνωμόνων, διαφόρων ειδημόνων και μεσαζόντων γιγαντώνεται καθημερινά στη τριτοκοσμική μας Χώρα και ας είναι όλα τόσο απλά! ! .- Δεν χρειάζεστε βέβαια προτάσεις. Ξέρετε τι πρέπει να πράξετε και δεν το πράττετε .- Δεν είστε σαφείς, ούτε βραχείς και κυρίως ούτε σοβαροί.- Δεν πήρατε ποτέ ούτε τώρα την ύστατη ώρα, δεν θέλετε να πάρετε οριστικές αποφάσεις για την πολιτική γης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα προσεχή κρίσιμα χρόνια .- Αρέσκεστε σε νομικούς ακροβατισμούς, στην προχειρότητα, στις οριζόντιες και κάθετες ρυθμίσεις και όποιον πάρει ο Χάρος , δεν προετοιμάζετε τις διάδοχες καταστάσεις με σύνεση και σοβαρότητα, εν τέλει είστε φυγόπονοι, προχειρολόγοι και κυρίως επικίνδυνοι.- Η γλώσσα σκληρή αλλά δυστυχώς και αυτό είναι το οδυνηρό, αυτή αρμόζει.- Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι.-
Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.
ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ
(ΑΡΙΘ. ΑΝΑΓΝ. 1024/1970)
Κρατύλου 14 104 42 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 5138913 5142222 Fax: 210 5138913
eoveamm@acsmi.gr
Αριθ. Πρωτ. 14529 Αθήνα 30/1/2012
Η ΕΟΒΕΑΜΜ προτείνει :
Άρθρο 14
Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων
Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας. Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης».
Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Γεωργικές Αποθήκες
2. Βουστάνια
3. Χοιροστάσια
4. Πτηνοτροφεία
5. Μαντριά
6. Ιχθυοκαλλιέργειες
7. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη
8. Άλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής).
9. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση
10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις.
12. Γ. Συνεργεία επισκευής μηχανημάτων έργων (ΣΕΜΕ)
Δ. Συνεργεία επισκευής αγροτικών μηχανημάτων)
( Πρόταση ΕΟΒΕΑΜΜ )
Οι υπ. αρ. 11και 12 χρήσεις επιτρέπονται εφόσον δεν αντίκεινται σε τυχόν καθεστώς προστασίας που τις διέπει και υπό την προϋπόθεση ότι βάσει ΜΠΕ η εγκατάστασή τους δεν έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κύρια εκμετάλλευση.
Β Ζώνες Διασφάλισης Αστικών Υποδομών
Στις ζώνες αυτές διατηρείται η φυσική χρήση του εδάφους και επιτρέπονται οι επιλεγόμενες κατά περίπτωση ιδιαίτερες χρήσεις των άρθρων 13 και 14 του παρόντος , ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα σημαντικών έργων τεχνικής, κοινωνικής περιβαλλοντικής και μεταφορικής υποδομής, σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ., καθώς και λοιπές ζώνες χρήσεων γης πού προϋποθέτουν έλεγχο συμβατότητας. Οι χρήσεις που επιλέγονται δεν πρέπει να αντιστρατεύονται τις παραπάνω υποδομές, κλπ.. Οι ζώνες αυτές δύναται να προβλέπονται και ως περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ).
Γ. Ζώνες Εκτόνωσης Αστικών Επιβαρύνσεων
Στις ζώνες που βρίσκονται στο χώρο εκτός των οικισμών ο οποίος όμως έχει λειτουργική σύνδεση με αυτούς , δύναται να επιτρέπονται χρήσεις από τις παρακάτω, με όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από τον σχεδιασμό :
1. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα
2. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί
3. Χώροι συνάθροισης κοινού
4. Εστίαση
5. Αναψυκτήρια
6. Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής
7. Στάθμευση (αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2,5 τόνων κοινής χρήσης)
8. Πρατήρια υγρών καυσίμων, υγραερίου, φυσικού αερίου
9. Ελικοδρόμιο
10. Α. Συνεργεία συντήρησης και επισκευής συνήθων οχημάτων
Β. Συνεργεία συντήρησης και επισκευής βαρέων οχημάτων
Γ. Συνεργεία επισκευής μηχανημάτων έργων (ΣΕΜΕ)
Δ. Συνεργεία επισκευής αγροτικών μηχανημάτων
( Πρόταση ΕΟΒΕΑΜΜ )
12. Αποθήκευση
13. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης
14. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
15. Σταθμοί ΜΜΜ
16. Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων
17. Κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ, ΙΚΤΕΟ)
18 . Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου
19. Ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα τουριστικά καταλύματα
20. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
21. Θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής
παραγωγής.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της ΕΟΒΕΑΜΜ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Αθανάσιος Νικολόπουλος Χρήστος Ευαγγέλου
Η έννοια της “κατά προορισμό χρήσης της γης” αποτελεί μία επινόηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία χρησιμοποιήθηκε συστηματικά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια στην νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων κατά την εκδίκαση αξιώσεων ακύρωσης ή αποζημίωσης με αφορμή πολεοδομικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στα ακίνητα, με κανονιστικές κυρίως πράξεις, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για περιορισμούς οι οποίοι, χωρίς να καταλήγουν στην πλήρη αποξένωση του ιδιοκτήτη από το ακίνητό του, δηλαδή στην απαλλοτρίωση, εμποδίζουν εν τούτοις την ελεύθερη χρήση και εκμετάλλευσή του.
Σύμφωνα με την νομολογιακή αυτή άποψη, τα ακίνητα εντός σχεδίου πόλης αναμφισβήτητα έχουν “προορισμό” την δόμηση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο εάν το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Τότε, η “κατά προορισμό χρήση” του είναι η αγροτική, κτηνοτροφική ή δασοπονική εκμετάλλευση. Ο διαχωρισμός αυτός του “προορισμού” της ακίνητης ιδιοκτησίας βρίσκει, κατά το ΣτΕ, συνταγματικό έρεισμα στο άρθρο 24 παρ.2 του Συντάγματος. Σύμφωνα με την ίδια άποψη, η δόμηση των εκτός σχεδίου ακινήτων αποτελεί εξαίρεση, η οποία, ως τέτοια, δεν λαμβάνεται υπ’ όψη ούτε όταν ελέγχεται η νομιμότητα ή το μέγεθος των επιβαλλόμενων περιορισμών ούτε για τον καθορισμό της αποζημίωσης του θιγόμενου ιδιοκτήτη.
Η παραπάνω νομολογιακή αντίληψη έχει καταρριφθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με τρεις αποφάσεις του επί των υποθέσεων ΖΑΝΤΕ Μαραθονήσι ΑΕ κατά Ελλάδας (απόφαση της 6-12-2007), Ανώνυμος Τουριστική Εταιρία Ξενοδοχεία Κρήτης κατά Ελλάδας (απόφαση της 21-2-2008) και Θεοδωράκη κ.α. κατά Ελλάδας (απόφαση της 11-12-2008), στις οποίες κρίθηκε ότι η ως άνω νομολογία δεν είναι συμβατή με το άρθρο 1 παρ.1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που κατοχυρώνει την προστασία της περιουσίας του πολίτη.
Σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις του ΕΔΔΑ, η παραδοχή εκ μέρους του εθνικού δικαστή ή νομοθέτη ότι κάθε ακίνητο που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης έχει “προορισμό” αποκλειστικά την αγροτική εκμετάλλευση λειτουργεί ως ένα αμάχητο τεκμήριο εξαιρετικής αυστηρότητας, το οποίο παραβλέπει τις ιδιαιτερότητες κάθε ακινήτου και της περιοχής όπου αυτό βρίσκεται. Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι στις περιπτώσεις που η νομοθεσία επιτρέπει την δόμηση ενός ακινήτου, όπως κατά κανόνα συμβαίνει με την δόμηση εκτός σχεδίου στην Ελλάδα, η εισαγωγή από τον νομοθέτη σχετικής απαγόρευσης συνιστά περιορισμό της ιδιοκτησίας. Ο περιορισμός αυτός, όταν επιβάλλεται για λόγους χωροταξικής πολιτικής ή γενικά για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι μεν νόμιμος, αλλά δεν απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωσή του να αποζημιώσει τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, εφ’ όσον θίγεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους.
Η παραπάνω επιχειρηματολογία του ΕΔΔΑ έχει, αναμφίβολα, δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ελληνική πολιτεία, η οποία δεν μπορεί πλέον να ασκεί αζημίως χωροταξία επί χάρτου, χωρίς να αναλαμβάνει το οικονομικό κόστος των επιλογών της, αλλά αντίθετα υποχρεούται να διαθέσει τεράστια ποσά για την καταβολή αποζημιώσεων στους θιγόμενους ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων, σε συνθήκες μάλιστα έντονης δημοσιονομικής κρίσης.
(Βλ. σχετικά: Λ. Κουσοπούλου, ο “προορισμός” της δόμησης της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας, ένα ακόμη αμάχητο τεκμήριο σε δοκιμασία (Μάϊος 2009) και Α. Παπαπετρόπουλος, χωρικός σχεδιασμός και προστασία της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας (Σεπτέμβριος 2010) σε: http://www.nomosphysis.org.gr.)
Σχετικά με το άρθρο 14 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης και χρήσεων» που απαγορεύει την ανέγερση σε εκτός σχεδίου περιοχές, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Εκτοξεύτηκε σαν ρουκέτα, πρόχειρα και αψυχολόγητα, και ήρθε να αποτελειώσει ιδιαίτερα τα νησιά μας, εν προκειμένω τις Κυκλάδες και τους κατοίκους των. Απαξιώνει τελείως τις περιουσίες μας και μειώνει την οικοδομική δραστηριότητα, διότι τα όρια οικισμών στα νησιά μας είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ασφυκτικά.
Επίσης, εντείνει την οικονομική κρίση και μας δημιουργεί αίσθημα αδικίας γιατί πολλοί από εμάς επί χρόνια παλέψαμε να ξεκαθαρίσουμε τις περιουσίες μας, να κατατμήσουμε σε οικόπεδα, να χαράξουμε δρόμους, να μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά σε πολιτικούς μηχανικούς, τεχνικούς, συμβολαιογράφους, στο κράτος. Άλλοι πάλι αγοράσαμε «οικοδομήσιμα οικόπεδα» και έρχεται το προεδρικό διάταγμα να ματαιώσει τα πάντα.
Από την άλλη, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως ήδη έχουν κάνει σε αρκετά μέρη, θα σπεύσουν να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις για μερικές πενταροδεκάρες με σκοπό την επαγγελματική τους εκμετάλλευση. Αυτά τα συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει ο κύριος Σηφουνάκης?, γνώστης από παλιά όλων αυτών των προβλημάτων???
Αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός, αφού προηγηθεί η τακτοποίηση του δασολογίου και κτηματολογίου.
Μαρία Βακονδίου
Κατερίνα Κουλούρη
Σοφία Λυκούδη
Γαλησσάς Σύρου Κυκλάδων
Κ.Κ. υπουργέ και τεχνοκράτες του ΥΠΕΚΑ,
καταλαβαίνεται ότι με το άρθρο 14, ΕΠΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;Μην νομοθετείται μη λαμβάνοντας υπόψη το τι γίγνεσθαι γύρω σας, αλλά αντιγράφοντας ξερά και αποσπασματικά το τί γίνεται σε μια ‘αλλη χώρα της Ευρώπης.
Εζησα 2 χρόνια στο εξωτερικό και είδα χάραξη οικοπέδων περιξ οικισμών 2.000 κατοικων, τα οποία ήταν πεζοδρομημένα και σπαρμένα με σιτηρά και όταν ρώτησα απορημένος(από τα ελληνικά δεδομένα), μου εξήγησαν, ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:ΠΡΟΒΛΕΨΗ-ΠΡΟΒΛΕΨΗ-ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Στην ΕΛΛΑΔΑ η εντός δόμηση φράκαρε(βρείτε μου οικόπεδο σε τιμή αγοράς από μισθωτο!!!),απαγορέψτε έμμεσα και την εκτός και πάμε για νέα γενιά αυθαιρέτων.
είναι άδικη και ανήθικη Κύριε Υπουργέ,η κατάργηση της δόμησης σε εκτός σχεδίου άρτια οικόπεδα των 4 στρεμμάτων.
Δεν ειναι δυνατον μια υπηρεσιακη κυβερνηση γιατι περι τετοιασ στην ουσια προκειται να προσπαθει να περασει στα ψιλα ενα ν/σ που ακυρωνει το ιδιο το κρατος.
Δεν μπορει δηλαδη στην προηγουμενη δεκαετια να εγιναν χιλιαδες συμβολαια με τις ευλογιες και την σφραγιδα του επισημου κρατους περί της αρτιότητας των οδηγώντας παράλληλα τον απλο νομοταγη πολίτη να επενδυσει ειτε τις οικονομιες του αλλα και τις περισσοτερες φορες χρήματα που δανείστηκε απο τις Τραπεζες και να ερχεται σημερα ένας υπηρεσιακός Υπουργός να εκτελεί κατα αυτο τον ειδεχθη τροπο χιλιαδες οικογενειες.
Οι χρησεις γης και τα πολεοδομικα σχεδια δεν καθυστερουν και δεν ακυρωνονται απο την εκρος οικισμων δόμηση.
Και μετρα σαν και αυτο που τιθενται συλληβδην δημιουργουν υπόνοιες οτι εξυπηρετουν και αυτά ανομους σκοπους και συμφεροντα.
Πάντως κυριοι να εισθε βεβαιοι ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί ένα τετοιο μέτρο την μεγαλυτερη ζημιά θα την υποστουν οι αγαπημενες σας Τραπεζες…και ο νοων νοείτω…
Στο άρθρο 14 με τίτλο «Περιοχές ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων», καθορίζονται χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές.- Δημιουργούνται τρεις κατηγορίες ζωνών χρήσης, η πρώτη από τις οποίες αφορά τις ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.-
Στην περίπτωση 9 της κατηγορίας αυτής, ορίζεται ότι επιτρέπεται η κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση, δηλαδή για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους κ.λ.π.- Δεν προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά της «αγροτικής» κατοικίας, αλλά, από το όλο πνεύμα των διατάξεων και, από την εκφρασμένη και σε άλλα νομοθετήματα, πρόθεση της Πολιτείας να περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμηση, συνάγεται ότι θα πρόκειται για κτίσμα στοιχειώδους εγκατάστασης και συμπληρωματικό των καλλιεργειών, ένα είδος ανεπτυγμένης αγροτικής αποθήκης.-
Είναι φανερό ότι ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ της εκτός σχεδίου κατοικίας ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.-
Η εκτός σχεδίου δόμηση διέπεται από διατάξεις που συνιστούν ένα πολύμορφο σύστημα δικαίου, κανόνων και παρεκκλίσεων, που δημιούργησε η κεντροθέτηση της κατοικίας στο οικιστικό μοντέλο και που, καθώς εξελισσόταν σε αναπτυξιακό, ακολουθήθηκε από τις Κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.- Το μοντέλο αυτό έχει λογοκριθεί ποικιλοτρόπως, δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι η οικιστική εικόνα της Χώρας μας σήμερα, δεν είναι αυτή της δεκαετίας του 60.- Έτσι, η κατοικία – στέγη, σε όσες περιπτώσεις αποκτήθηκε, έδωσε τη θέση της στην κατοικία – εισόδημα ή στην κατοικία – αναψυχή, δηλαδή στην κατοικία εκτός σχεδίου.- Η οικοδομική δραστηριότητα περί την κατοικία απέδωσε ικανά οφέλη στην Εθνική Οικονομία, παρά τις όποιες δυσλειτουργίες.-
Ο Ν.3212/2003 (άρθρο 10 παράγραφος 1) που ορίζει ελάχιστο εμβαδόν οικοδομησιμότητας γηπέδου 4.000 τ.μ και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρα, επέφερε σημαντικό πλήγμα στην εκτός σχεδίου κατοικία, αφού κοινόχρηστοι δρόμοι, όπως ερμηνεύτηκε, υφιστάμενοι προ του 1923, των οποίων η ύπαρξη αποδεικνύεται με συμβόλαια, απλά, δεν υπάρχουν.-
Εξάλλου, ο Ν. 2052/1992 άρθρο 6 παράγ. 2, που επιτρέπει τη σύσταση «κάθετης ιδιοκτησίας» σε οικισμούς και όχι στις εκτός σχεδίου περιοχές, επίσης θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην εκτός σχεδίου κατοικία.-
Και ενώ οι παραπάνω διατάξεις περιορίζουν δραστικά, αλλά «διακριτικά», την εκτός σχεδίου κατοικία, με το υπό διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος φθάνουμε στην αναφανδόν κατάργησή της.-
Το Υ.ΠΕ.Κ.Α, κατόπιν της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε, στο από 11-1-2012 δελτίο τύπου ισχυρίζεται ότι το υπό διαβούλευση Π.Δ. «Κατηγορίες και Περιεχόμενο χρήσεων γης», αφορά μόνο την οργάνωση χρήσεων γης που θα καθοριστούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ως εκ τούτου η δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και την κατοικία, δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου Π.Δ., αφού θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 270/85 που βρίσκεται σε ισχύ.-
Ο πολεοδομικός Σχεδιασμός, δηλαδή τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ) και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης της Ανοιχτής Πόλης, (ΣΧ.Ο.Ο.Α.Π) του Ν. 2508/1997, αποτελούν μια χρονίζουσα αγκύλωση στην άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης.- Σε πολλές περιοχές της Χώρας έχουν καταρτιστεί, αλλά δεν έχουν γίνει νόμος του Κράτους με τη γνωστή δυστοκία λόγω της γραφειοκρατίας και κυρίως της αδυναμίας σύγκλησης των επιδιώξεων Πολιτείας και πολιτών.- Μόνιμο σημείο τριβής είναι η δόμηση κατοικίας εκτός σχεδίου, την οποία το υπό διαβούλευση σχέδιο αποκλείει.-
Η διατύπωση της διάταξης είναι σαφής και μη δεκτική άλλης ερμηνείας: Επιτρέπεται εκτός σχεδίου, «κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση».-
Είναι απορίας άξιο πως, τώρα, που η οικονομία μαστίζεται από βαθύτατη ύφεση, η Πολιτεία ασχολείται με την κατηγοριοποίηση των χρήσεων της αγροτικής γης, λες και το αγροτικό εισόδημα αρκεί από μόνο του για να ζήσουν οι αγρότες.-
Στην αρνητική στάση της η Πολιτεία απέναντι στην εκτός σχεδίου κατοικία, επικαλείται, συνήθως δύο επιχειρήματα:
α.- Την προστασία του Περιβάλλοντος, ένα αίτημα που, βεβαίως, είναι ομολογημένης αναγκαιότητας, τπ οποίο γίνεται βεβαίως απ΄όλους μας αποδεκτό.
Όμως, στην πράξη το μέλημα αυτό αποβαίνει υποκριτικό, όταν συνδυαστεί με την ιδιωτική πολεοδόμηση, Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ) του Ν.2508/1997.
Αποτέλεσμα αυτού: με πρόσχημα την προστασία του Περιβάλλοντος καταλήγουμε στην ασύδοτη καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και των αιγιαλών, στην οποία συνεπικουρούν και διαρθρωτικές αδυναμίες ελέγχου από την Πολιτεία, η οποία, δαιμονοποιώντας την εκτός σχεδίου κατοικία, αρκείται να φαίνεται ότι ορθώς πράττει.-
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απαγόρευση της κάθετης συνιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές , η οποία απαγόρευση, υπό καθεστώς διάσπασης του όγκου, είναι εντελώς παράλογη και ανεδαφική.-
Ερωτάται: Πως βλάπτεται το περιβάλλον όταν νομοθετηθεί να κτίζονται στην ύπαιθρο χώρα μικρά και χαμηλά κτίρια, με χαμηλό συντελεστή δόμησης και με υποχρεωτική τη διάσπαση του όγκου, με σεβασμό στην οικιστική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής, στα οποία θα υπάρχει χωριστή κυριότητα όταν βρίσκονται σε ενιαίο γήπεδο που δεν κατατέμνεται;
Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η νομοθεσία για την εκτός σχεδίου κατοικία με την βεβαιότητα ότι: λύνει χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική οικογένεια στις πόλεις και στα χωριά της επαρχιακής Χώρας, επιτρέπει την αξιοποίηση της αγροτικής γης σε πλουραλιστικό πλαίσιο, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών, αποκαθιστά το περί δικαίου και ηθικού αίσθημα, όταν δίνει κοινές ευκαιρίες βιοπορισμού σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, συμβάλλει άμεσα στην αποσυμφόρηση της αγοράς και όλα αυτά, και πολλά άλλα, με τελικό αποδέκτη, την «πολύπαθη» Ελληνική Οικονομία.-και
β.- Την σπατάλη υποδομών που κοστίζουν στο κοινωνικό σύνολο, αναφορικά με την πρόσβαση, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή νερού, με την ανέγερση εκτός σχεδίου κατοικιών.
Και αυτά τα επιχειρήματα στερούνται σοβαρότητας διότι: Τα πιο πολλά αγροτεμάχια έχουν πρόσβαση είτε με δρόμους που έχουν διαμορφωθεί μετά το 1923, είτε με δουλεία διόδου.- Οι σύγχρονες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) λύνουν το πρόβλημα του ρεύματος, η δε παροχή νερού πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες.-
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η επίμαχη διάταξη του υπό διαβούλευση σχεδίου, το οποίο μάλιστα είναι Προεδρικό Διάταγμα, στερείται κάθε ερείσματος στο Σύνταγμα, διότι βάλλει ευθέως κατά της κυριότητας, που αποτελεί βάθρο του Πολιτεύματος.
Ουσιαστικά συνιστά ιδιότυπη «δήμευση».- Πάγια διατύπωση στα συμβόλαια που με αυτά μεταβιβάζεται η κυριότητα ακινήτων, είναι ότι ο δικαιοδόχος αποκαθίσταται πλήρης και αποκλειστικός κύριος, νομέας και κάτοχος δικαιούμενος να κατέχει, νέμεται και διαθέτει το ακίνητο, όπως θέλει.- Πολλά αγροτεμάχια, λόγω της φύσεως του εδάφους, δεν προσφέρονται για καλλιέργεια.- Σ’ αυτά, η μόνη αξιοποίηση που ο ιδιοκτήτης δύναται να θέλει, είναι η κατοικία.-
Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση των εκτός σχεδίου ευρισκόμενων ιδιοκτησιών και διάχυτη η αίσθηση ότι «ξένα» αλλά και «εγχώρια» συμφέροντα θέλουν να μειωθεί η αξία της εκτός σχεδίου γης, για να αγορασθεί φθηνά.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η απόσυρση της άνω διάταξης Α 9 του άρθρου 14 του σχεδίου Π.Δ. «Κατηγορίες και Περιεχόμενο χρήσεων γης».-
Για τη Σ.Ε. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
Ο πρόεδρος
Κωνσταντίνος Βλαχάκης
Με το αρθρο 14 παρατηρειται το εξης οξυμωρο:Ενω επιτρεπονται υπο προυποθεσεις η ανεγερση τουριστικων εγκαταστασεων,βενζιναδικων και αλλων επιβαριντικών για το περιβαλλον χρησεων δεν επιτρεπεται η ανεγερση κατοικιας.
Επισης οι νησιωτικές περιοχές στις οποίες οι εκτάσεις ειναι περιορισμένες θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον τον ξένων για αγορά αγροτεμαχίων για ανέγερση μόνιμης ή εξοχικής κατοικίας θα νεκρώσει(ΔΗΛΑΔΗ Ο ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ?).
Προβλέπω αν ισχύσει ως έχει το άρθρο 14 οτι θα αποτελέσει την χαριστική βολή στην ήδη παγωμένη οικοδομική δραστηριότητα.
Στο άρθρο 14 με τίτλο «Περιοχές ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων», καθορίζονται χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές.- Δημιουργούνται τρεις κατηγορίες ζωνών χρήσης, η πρώτη από τις οποίες αφορά τις ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.-
Στην περίπτωση 9 της κατηγορίας αυτής, ορίζεται ότι επιτρέπεται η κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση, δηλαδή για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους κ.λ.π.- Δεν προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά της «αγροτικής» κατοικίας, αλλά, από το όλο πνεύμα των διατάξεων και, από την εκφρασμένη και σε άλλα νομοθετήματα, πρόθεση της Πολιτείας να περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμηση, συνάγεται ότι θα πρόκειται για κτίσμα στοιχειώδους εγκατάστασης και συμπληρωματικό των καλλιεργειών, ένα είδος ανεπτυγμένης αγροτικής αποθήκης.-
Είναι φανερό ότι ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ της εκτός σχεδίου κατοικίας ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.-
Η εκτός σχεδίου δόμηση διέπεται από διατάξεις που συνιστούν ένα πολύμορφο σύστημα δικαίου, κανόνων και παρεκκλίσεων, που δημιούργησε η κεντροθέτηση της κατοικίας στο οικιστικό μοντέλο και που, καθώς εξελισσόταν σε αναπτυξιακό, ακολουθήθηκε από τις Κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.- Το μοντέλο αυτό έχει λογοκριθεί ποικιλοτρόπως, δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι η οικιστική εικόνα της Χώρας μας σήμερα, δεν είναι αυτή της δεκαετίας του 60.- Έτσι, η κατοικία – στέγη, σε όσες περιπτώσεις αποκτήθηκε, έδωσε τη θέση της στην κατοικία – εισόδημα ή στην κατοικία – αναψυχή, δηλαδή στην κατοικία εκτός σχεδίου.- Η οικοδομική δραστηριότητα περί την κατοικία απέδωσε ικανά οφέλη στην Εθνική Οικονομία, παρά τις όποιες δυσλειτουργίες.-
Ο Ν.3212/2003 (άρθρο 10 παράγραφος 1) που ορίζει ελάχιστο εμβαδόν οικοδομησιμότητας γηπέδου 4.000 τ.μ και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρα, επέφερε σημαντικό πλήγμα στην εκτός σχεδίου κατοικία, αφού κοινόχρηστοι δρόμοι, όπως ερμηνεύτηκε, υφιστάμενοι προ του 1923, των οποίων η ύπαρξη αποδεικνύεται με συμβόλαια, απλά, δεν υπάρχουν.-
Εξάλλου, ο Ν. 2052/1992 άρθρο 6 παράγ. 2, που επιτρέπει τη σύσταση «κάθετης ιδιοκτησίας» σε οικισμούς και όχι στις εκτός σχεδίου περιοχές, επίσης θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην εκτός σχεδίου κατοικία.-
Και ενώ οι παραπάνω διατάξεις περιορίζουν δραστικά, αλλά «διακριτικά», την εκτός σχεδίου κατοικία, με το υπό διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος φθάνουμε στην αναφανδόν κατάργησή της.-
Το Υ.ΠΕ.Κ.Α, κατόπιν της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε, στο από 11-1-2012 δελτίο τύπου ισχυρίζεται ότι το υπό διαβούλευση Π.Δ. «Κατηγορίες και Περιεχόμενο χρήσεων γης», αφορά μόνο την οργάνωση χρήσεων γης που θα καθοριστούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ως εκ τούτου η δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και την κατοικία, δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου Π.Δ., αφού θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 270/85 που βρίσκεται σε ισχύ.-
Ο πολεοδομικός Σχεδιασμός, δηλαδή τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ) και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης της Ανοιχτής Πόλης, (ΣΧ.Ο.Ο.Α.Π) του Ν. 2508/1997, αποτελούν μια χρονίζουσα αγκύλωση στην άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης.- Σε πολλές περιοχές της Χώρας έχουν καταρτιστεί, αλλά δεν έχουν γίνει νόμος του Κράτους με τη γνωστή δυστοκία λόγω της γραφειοκρατίας και κυρίως της αδυναμίας σύγκλησης των επιδιώξεων Πολιτείας και πολιτών.- Μόνιμο σημείο τριβής είναι η δόμηση κατοικίας εκτός σχεδίου, την οποία το υπό διαβούλευση σχέδιο αποκλείει.-
Η διατύπωση της διάταξης είναι σαφής και μη δεκτική άλλης ερμηνείας: Επιτρέπεται εκτός σχεδίου, «κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση».-
Είναι απορίας άξιο πως, τώρα, που η οικονομία μαστίζεται από βαθύτατη ύφεση, η Πολιτεία ασχολείται με την κατηγοριοποίηση των χρήσεων της αγροτικής γης, λες και το αγροτικό εισόδημα αρκεί από μόνο του για να ζήσουν οι αγρότες.-
Στην αρνητική στάση της η Πολιτεία απέναντι στην εκτός σχεδίου κατοικία, επικαλείται, συνήθως δύο επιχειρήματα:
α.- Την προστασία του Περιβάλλοντος, ένα αίτημα που, βεβαίως, είναι ομολογημένης αναγκαιότητας, τπ οποίο γίνεται βεβαίως απ΄όλους μας αποδεκτό.
Όμως, στην πράξη το μέλημα αυτό αποβαίνει υποκριτικό, όταν συνδυαστεί με την ιδιωτική πολεοδόμηση, Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ) του Ν.2508/1997.
Αποτέλεσμα αυτού: με πρόσχημα την προστασία του Περιβάλλοντος καταλήγουμε στην ασύδοτη καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και των αιγιαλών, στην οποία συνεπικουρούν και διαρθρωτικές αδυναμίες ελέγχου από την Πολιτεία, η οποία, δαιμονοποιώντας την εκτός σχεδίου κατοικία, αρκείται να φαίνεται ότι ορθώς πράττει.-
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απαγόρευση της κάθετης συνιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές , η οποία απαγόρευση, υπό καθεστώς διάσπασης του όγκου, είναι εντελώς παράλογη και ανεδαφική.-
Ερωτάται: Πως βλάπτεται το περιβάλλον όταν νομοθετηθεί να κτίζονται στην ύπαιθρο χώρα μικρά και χαμηλά κτίρια, με χαμηλό συντελεστή δόμησης και με υποχρεωτική τη διάσπαση του όγκου, με σεβασμό στην οικιστική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής, στα οποία θα υπάρχει χωριστή κυριότητα όταν βρίσκονται σε ενιαίο γήπεδο που δεν κατατέμνεται;
Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η νομοθεσία για την εκτός σχεδίου κατοικία με την βεβαιότητα ότι: λύνει χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική οικογένεια στις πόλεις και στα χωριά της επαρχιακής Χώρας, επιτρέπει την αξιοποίηση της αγροτικής γης σε πλουραλιστικό πλαίσιο, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών, αποκαθιστά το περί δικαίου και ηθικού αίσθημα, όταν δίνει κοινές ευκαιρίες βιοπορισμού σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, συμβάλλει άμεσα στην αποσυμφόρηση της αγοράς και όλα αυτά, και πολλά άλλα, με τελικό αποδέκτη, την «πολύπαθη» Ελληνική Οικονομία.-και
β.- Την σπατάλη υποδομών που κοστίζουν στο κοινωνικό σύνολο, αναφορικά με την πρόσβαση, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή νερού, με την ανέγερση εκτός σχεδίου κατοικιών.
Και αυτά τα επιχειρήματα στερούνται σοβαρότητας διότι: Τα πιο πολλά αγροτεμάχια έχουν πρόσβαση είτε με δρόμους που έχουν διαμορφωθεί μετά το 1923, είτε με δουλεία διόδου.- Οι σύγχρονες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) λύνουν το πρόβλημα του ρεύματος, η δε παροχή νερού πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες.-
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η επίμαχη διάταξη του υπό διαβούλευση σχεδίου, το οποίο μάλιστα είναι Προεδρικό Διάταγμα, στερείται κάθε ερείσματος στο Σύνταγμα, διότι βάλλει ευθέως κατά της κυριότητας, που αποτελεί βάθρο του Πολιτεύματος.
Ουσιαστικά συνιστά ιδιότυπη «δήμευση».- Πάγια διατύπωση στα συμβόλαια που με αυτά μεταβιβάζεται η κυριότητα ακινήτων, είναι ότι ο δικαιοδόχος αποκαθίσταται πλήρης και αποκλειστικός κύριος, νομέας και κάτοχος δικαιούμενος να κατέχει, νέμεται και διαθέτει το ακίνητο, όπως θέλει.- Πολλά αγροτεμάχια, λόγω της φύσεως του εδάφους, δεν προσφέρονται για καλλιέργεια.- Σ’ αυτά, η μόνη αξιοποίηση που ο ιδιοκτήτης δύναται να θέλει, είναι η κατοικία.-
Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση των εκτός σχεδίου ευρισκόμενων ιδιοκτησιών και διάχυτη η αίσθηση ότι «ξένα» αλλά και «εγχώρια» συμφέροντα θέλουν να μειωθεί η αξία της εκτός σχεδίου γης, για να αγορασθεί φθηνά.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η απόσυρση της άνω διάταξης Α 9 του άρθρου 14 του σχεδίου Π.Δ. «Κατηγορίες και Περιεχόμενο χρήσεων γης».-
Για τη Σ.Ε. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
Ο πρόεδρος
Κωνσταντίνος Βλαχάκης
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ
Η εκτός σχεδίου δόμηση και η προστασία της γεωργικής γης είναι ένα αντιφατικό ζήτημα το οποίο αναμενόμενα έχει προκαλέσει πολλά και έντονα σχόλια. Πριν εκφράσει κάποιος άποψη καλό θα είναι να αναλογιστεί την παγκόσμια κατάσταση στη γεωργική γη και στην παραγωγή τροφίμων με ορίζοντα τουλάχιστον μιας γενιάς.
Έχουμε λοιπόν αύξηση παγκοσμίου πληθυσμού (θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050), αλλαγή διατροφικών προτιμήσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, μείωση παραγωγής τροφίμων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων (ολοένα και συχνότερα) και ταυτόχρονα ραγδαία μείωση της καλλιεργούμενης γης λόγω της υποβάθμισης (διάβρωση, αλάτωση κ.α.) αλλά και της αστικής ανάπτυξης.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η αύξηση της τιμής των τροφίμων (ιδιαίτερα των βασικών όπως τα δημητριακά), η πρόκληση σημαντικών κοινωνικών αναταραχών σε φτωχές χώρες και η λήψη μέτρων από άλλες (απαγόρευση ή επιβολή μεγάλων δασμών στις εξαγωγές) και μια έντονη ανησυχία για την επάρκεια τροφίμων παγκοσμίως.
Από την άλλη μεριά, το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας είναι γνωστό. Από τα 132.000.000 στρ. συνολικής έκτασης, η γεωργική γη εκτείνεται περίπου σε 37.000.000 στρ. εκ των οποίων η αρόσιμη έκταση είναι αρκετά μικρότερη. Αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να έχει κατοικία (πρώτη ή δεύτερη) με ένα ωραίο κήπο και μερικά οπωροφόρα κάπου μακριά εκτός πόλης, δε θα ήταν καθόλου απίθανο να χανόταν καμιά δεκαριά εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης στο βωμό της οικιστικής ανάπτυξης.
Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.
Είναι πλέον δεδομένο ότι θα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά μεγάλα χρέη και ένα αβέβαιο μέλλον. Ας της αφήσουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να καλλιεργεί τη γη για να μπορεί να τραφεί.
Ας χρησιμοποιήσουμε τη λαϊκή σοφία των προηγούμενων γενιών που οικοδομούσαν σε άγονα, πετρώδη μέρη (αλλά με καλό μικροκλίμα και χωρίς κίνδυνο πλημμύρας) και διαφύλασσαν ως κόρη οφθαλμού (ακόμα και με εκβραχισμούς και αναβαθμίδες) το καλλιεργήσιμο έδαφος.
Υποστηρίζουμε λοιπόν με θέρμη τους περιορισμούς που θέτει το άρθρο 14.
Παρατηρήσεις
Παρ. Α σημείο 9: Κατοικία μόνο για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη βάση των μητρώων του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ασφάλιση στον ΟΓΑ.
Να κλείσει το παράθυρο που δημιουργεί η παράγραφος Β και η κερκόπορτα της παραγράφου Γ.
Να υπάρξουν κάποιες ευνοϊκές μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες που ήδη έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους σε αγροτεμάχια.
Εν κατακλείδι θα παραφράσουμε μια ινδιάνικη ρήση: Μόνο όταν θα έχουμε οικοδομήσει το τελευταίο στρέμμα γης, θα καταλάβουμε ότι η άσφαλτος και το τσιμέντο δεν παράγουν καρπούς.
Το ΥΠΕΚΑ έχει συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών που θέλει να συμπεριλάβει στο χαράτσι τη φορολογία των αγροτεμαχίων και εντολή της Τρόικας είναι άνοδος 25% στις αντικειμενικές αξίες ?
Θα απομειώσετε παντελώς την αξία της γης εκτός σχεδίου και οι αντικειμενικές αξίες θα είναι στα ύψη.
Μέχρι που θα φτάσει η προχειρότητα και η εγκληματική σας αδιαφορία ?
Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε φασιστικού τύπου απαξίωση της περιουσίας μας.
Τέτοιο σοβαρό θέμα που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και να προταθεί από Υπουργό που δεν έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον […]…
Ενα τόσο σημαντικό διάταγμα, με το οποίο καταργείται στην ουσία η δόμηση εκτός σχεδίου θα ήταν ηθικό και τίμιο να ψηφιστεί από την Βουλή και από μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την ψήφο και την εμπιστοσύνη του λαού, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην παρούσα κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ ότι δεν επηρεάζει την δόμηση και την έκδοση οικοδομικών αδειών, με προβληματίζει.
Είναι γνωστό ότι με μια απλή εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ για την αναστολή των οικοδομικών αδειών έως ότου ορισθούν οι χρήσεις γής θα καταργήσει στην πράξη την εκτός σχεδίου δόμηση, και οι αξίες γης θα εκμηδενισθούν εγκλωβίζοντας χιλιάδες μικροιδιοκτήτες.
Στην ουσία τώρα του προβλήματος θα έπρεπε η δόμηση για κατοικία να επιτρέπεται όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
Στην επαρχία και στους οικισμούς τους οποίους επηρεάζει το συγκεκριμένο άρθρο δεν κατοικούν μόνο αγρότες αλλά και εργάτες, υπάλληλοι, μικροεπαγγελματίες,κλπ, αυτοί δεν έχουν δικαίωμα στην κύρια κατοικία αν έκαναν το λάθος και αγόρασαν η κληρονόμησαν ένα εκτός σχεδίου οικόπεδο? ΄
Θα ήταν σωστό λοιπόν να συμπεριεληφθεί και η ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ στις επιτρεπόμενες χρήσεις έστω ορίζοντας μια απόσταση από τα εγκεκριμένα όρια οικισμών, όπως και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του συγκέκριμμένου διατάγματος ώστε να μην ζημιωθούν οι νυν δικαιούχοι, εκδίδοντας σε αυτό το διάστημα Οικοδομική άδεια.
Στην πιό ακατάλληλη ώρα το πλέον ακατάλληλο νομοσχέδιο!!!!!!!
Είναι σαφές ότι μοναδικός σας στόχος είναι όχι η προστασία της γης, αλλά η εκχώρηση της μικρής περιουσίας των ελλήνων στα μεγάλα τραστ γαιοκτημόνων.Καταργείτε την εκτός σχεδίου δόμηση και ταυτόχρονα, χωρίς μεταβατική περίοδο, απαξιώνετε περιουσίες που αγοράστηκαν με την προοπτική οικοδόμησης με βαση τους νόμους αυτού, του αφερέγγυου και εχθρικού προς τους πολίτες του, κρατους. […]
ΑΔΑ: ΒΟΧ7ΩΨΘ-Σ6Γ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡΙΘ. 01/2012
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Στην Αντίπαρο σήμερα την 24 του μηνός Ιανουαρίου , του έτους 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στα γραφεία του Δήμου, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 208/23-01-2012 έκτακτη έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του κατά τις διατάξεις του άρθρου 64 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87), η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87).
ΘΕΜΑ: «Θέσεις Δ.Σ. Αντιπάρου στη Δημόσια Διαβούλευση επί σχεδίου Π.Δ «Κατηγορίες και περιεχόμενο Χρήσεων Γης» και ειδικότερα επί των άρθρων 14 & 16»».
Παρόντος και του Δημάρχου κ. Λεβεντάκη Ιωάννη, διαπιστώθηκε από τον Προεδρεύοντα στη συνεδρίαση κ.Φαρούπο Κωνσταντίνο, πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 13 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 12 μέλη και ονομαστικά οι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
1. ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
2. ΒΙΑΖΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3. ΒΙΑΖΗ ΕΜΜΑΝΟΥΛΙΑ (αν και νόμιμα κλήθηκε)
4. ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
5. ΜΑΡΙΑΝΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗ
6. ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
7. ΚΑΠΟΥΤΣΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
8. ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
9. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
10.ΠΑΤΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
11.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
12.ΣΦΑΛΑΓΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
13.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Παλαιολόγου Άννα πρακτικογράφος του Δήμου για την τήρηση των πρακτικών.
Αριθ. Απόφασης 01/24-01-2012
Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Προεδρεύων Πρόεδρος στη συνεδρίαση κ. Φαρούπος Κωνσταντίνος κάλεσε τον κ. Δήμαρχο να εισηγηθεί του ανωτέρω θέματος:
Ο λόγος δόθηκε στον κ. Δήμαρχο ο οποίος εισηγήθηκε τα εξής:
«Ο Δήμος Αντιπάρου έχοντας υπόψη:
1.Τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. (Σύνταγμα της Ελλάδας άρθρο 101 παρ. 4) “ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους”.
2.Το γεγονός ότι τυχόν διατήρηση του άρθρου 14 συνεπάγεται:
α. Την κατάργηση της εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών δόμηση κατοικίας, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης και πληθυσμιακής διατήρησης της υπαίθρου.
β. Τον ευτελισμό των περιουσιών των κατοίκων της υπαίθρου.
γ. Τον αφανισμό της οικοδομικής δραστηριότητας με συνακόλουθα τον οικονομικό μαρασμό, την αύξηση της ανεργίας και τελικά την εκποίηση γης έναντι ευτελούς τιμήματος σε κερδοσκόπους “επενδυτές”
3.Τη διατύπωση του άρθρου 16, με την οποία καθίσταται ασαφές το καθεστώς δόμησης που θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα τη διακοπή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, για οποιαδήποτε χρήση (τουριστική, αγροτική, κατοικία κοκ), με τις ως άνω δυσμενείς συνέπειες.
4.Την ανάγκη προστασίας των συναλλαγών και της νόμιμης προσδοκίας των ημεδαπών και αλλοδαπών πολιτών για ανέγερση κατοικίας σε άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου ακίνητα της ιδιοκτησίας τους, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων αγοράσθηκαν αποκλειστικά για το σκοπό της χρήσης (κατοικία) αυτής αντί υψηλού τιμήματος και με υψηλή φορολόγηση από το ελληνικό δημόσιο.
Προτείνω στο Σώμα τη λήψη της κάτωθι απόφασης:
1.Ζητάει την κατάργηση του άρθρου 14 του σχεδίου Π.Δ. για τις “Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης” για τους ανωτέρω υπόψη λόγους.
2.Την τροποποίηση του άρθρου 16 ώστε να ορίζεται σαφώς ότι μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού θα διατηρείται το σήμερα ισχύον καθεστώς χρήσεων γης και δόμησης.
3.Την ανάρτηση του κειμένου της παρούσας απόφασης στη Δημόσια Διαβούλευση
4.Να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο Αντιπάρου για την κοινοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό ΠΕΚΑ, στον Υπουργό Εσωτερικών και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
5.Να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο Αντιπάρου να προβεί σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια – προσφυγή για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των κατοίκων του νησιού μας στην περίπτωση που τα ως άνω δεν γίνουν αποδεκτά.»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Μαριάνος Νικόλαος ο οποίος είπε ότι το Π.Δ είναι μια νομοθετική ρύθμιση που αν εφαρμοστεί θα πλήξει καίρια τις περιουσίες των μικροϊδιοκτητών αλλά και την οικονομική δραστηριότητα αφού ξέρουμε ότι η οικοδομή συμπαρασύρει πολλά επαγγέλματα πίσω της. Επειδή τα πράγματα είναι φαιδρά και επειδή έχουμε ένα σχέδιο με πάρα πολλές διαμαρτυρίες από βουλευτές, δημάρχους κ.λ.π. κάνει πρόταση όχι μόνο να αποσυρθούν τα άρθρα 14 & 16 αλλά να αποσυρθεί όλο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος τη στιγμή που υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά και αφού οι ίδιοι οι βουλευτές δεν έχουν συγκεκριμένη άποψη επί του σχεδίου.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σφαλαγκάκος Παναγιώτης ,συμφωνεί με την καθολική απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος ,αφού υπάρχουν ενστάσεις από πολιτικούς, βουλευτές ,Δήμους και παράλληλα να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και όχι να έχει τη μορφή του Προεδρικού Διατάγματος. Θα πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία ώστε να προσέξουμε τη γη που έχουμε και παράλληλα να προστατέψουμε και τους ιδιοκτήτες της γης αυτής.
Ο δημοτικός σύμβουλος Παλαιολόγος Δαμιανός συμφωνεί με την καθολική απόσυρση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος και προτείνει να εξετασθεί το ενδεχόμενο συλλογής υπογραφών των κατοίκων που εναντιώνονται στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.
Μετά τα ανωτέρω το δημοτικό συμβούλιο αφού είδε τις διατάξεις του Ν.3852/2010 και το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ζητούμε την καθολική απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο Χρήσεων γης» σε όλο το περιεχόμενο του.
Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 01/2012 .
Σε επιβεβαίωση των παραπάνω συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται ως κατωτέρω.
Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΙΑΖΗ ΕΛΕΝΗ
ΒΙΑΖΗ ΕΜΜΑΝΟΥΛΙΑ
ΜΑΡΙΑΝΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗ
ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΚΑΠΟΥΤΣΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΤΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΣΦΑΛΑΓΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Τον Μάρτιο 2011 με νόμο (3937/31-3-2011, άρθρ. 9) είχε επαναβεβαιωθεί ρητά ότι επιτρέπεται η δόμηση στα αγροτεμάχια που είχαν εμβαδόν 4.000 τμ και πλέον, με τους ισχύοντες κανόνες πολεοδομίας. Υπήρξαν και τότε ομάδες συμφερόντων και «λοιπών» ενδιαφερομένων που ήθελαν την κατάργηση του δικαιώματος δόμησης τότε, αλλά η Βουλή αποφάσισε διαφορετικά, και σοφά. Ο κ. Σηφουνάκης είχε υπογράψει τον νόμο.
Σήμερα, επιδιώκεται πάλιν, μέσω του σχεδίου ΠΔ « Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεως γης» (αρθρο 14) να επιβληθεί απαγόρευση δόμησης εκτός σχεδίου στα αγροτεμάχια 4.000 τμ. Αυτή η «μεθόδευση» ξεκίνησε μέσα στις γιορτές, με σχέδιο ΠΔ, και όχι με νόμο, και μέσα στην αναμπουμπούλα των σοβαρών προβλημάτων της χώρας, ώστε να φέρει κόμματα και πολίτες προ τετελεσμένου, παρακάμπτοντας τον έλεγχο του κοινοβουλίου. ΄Ετσι, με την απαγόρευση δόμησης και με τις προβλεπόμενες στο ΠΔ συνενώσεις κτημάτων και την παροχή κινήτρων σε ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις, που προβλέπονται με το ΠΔ, δημιουργούνται τεράστια συμφέροντα για τους αναμένοντες εντός ή εκτός της Ελλάδος, και αντίστοιχη εκμηδένιση της περιουσίας των πολλών μικρών ιδιοκτητών γης.
Οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων αυτών, είναι απλοί πολίτες που αγόρασαν τα αγροτεμάχια αυτά με θυσίες, κατέβαλλαν φόρους, αποβλέποντας στην ώρα που θα μπορέσουν να αποκτήσουν ένα εξοχικό για την οικογένειά τους. Έχουν δικαιώματα στην γή που απέκτησαν με τους νόμους που ισχύουν, που θα καταπατιόνταν βάναυσα με την εισαγωγή, με αναδρομική ισχύ, μιάς απαγόρευσης δόμησης. Υπολογίζονται σε 300.000 οι οικογένειες (1.000.000 πολίτες) που θα έχαναν τα δικαιώματά τους και θα εκμηδενιζόταν η αξία της περιουσίας τους που απέκτησαν με στερήσεις. Μιλάμε για 50 δις €, περίπου.
Ο κ. υπουργός καλείται να επανεξετάσει τις σκοπιμότητες που συνηγορούν υπερ της απαγόρευσης της δόμησης με τις ανωτέρω τραγικές συνέπειες.
– -Έχει σταθμίσει το τεράστιο κοινωνικό κόστος;
– Έχει λάβει υπόψη ότι αυτή η απαγόρευση οδηγεί σε δήμευση περιουσιών αξίας 50 δισεκατομμυρίων € , Ελλήνων πολιτών με περιορισμένα ή ελάχιστα εισοδήματατα.
– Ποιος θα καρπωθεί αυτό το κολοσσιαίο ποσό;Ποιος ωφελείται; όχι βέβαια το περιβάλλον, αν μελετηθεί όχι το τι λέγεται αλλά το τι πληθώρα εγκαταστάσεων παντός είδους και όγκου θα κατακλύσουν την ύπαιθρο με το περί ου ΠΔ.
– Μήπως οί έχοντες εντός και εκτός της Ελλάδος, που θα κτίσουν ξενοδοχεία, και ένα σωρό άλλες εγκαταστάσεις που προβλέπονται στο ΠΔ; Αυτούς θα πριμοδοτήσουν οι φτωχοί ‘Ελληνες;
– Γιατί μεθοδεύει με ΠΔ την τροποποίηση νόμου, και όχι με νόμο; Είναι τόσο επείγον;
Ας αφουγκρασθεί ο κ. υπουργός αυτά που λένε οι πολίτες στην διαβούλευση!
Οι πολίτες απαιτούν από τον κ. υπουργό, να επαναβεβαιώσει, με αναδιατύπωση του άρθρου 14 , ότι δεν θίγεται το δικαίωμα δόμησης στα οικόπεδα εκτός σχεδίου, έκτασης 4.000 τμ, άλλως, να αναβάλλει το ΠΔ για εισαγωγή με την μορφή νόμου, στην Βουλή που θα προκύψει μετά τις επικείμενες εκλογές..
Διαφορετικά, αναμένουμε από τα κόμματα να λάβουν θέση στο θέμα αυτό, να μην επιτρέψουν την προώθηση του σχεδίου ΠΔ με την σημερινή του μορφή και να εξετάσουν το περιεχόμενο ενός νόμου μελλοντικά, που θα καλύπτει ορθολογικά και με κοινωνική ευαισθησία και διαφάνεια τα θέματα χρήσεως γης.
Καλημέρα σε όλους! Εχουμε στην ιδιοκτησία μας 21 στρέμματα με ελαιόδεντρα σε Εκτός Σχεδίου περιοχή, που αγοράστηκε με τις οικονομίες της οικογένειας και -αν καταλαβαίνω καλά- λέτε οτι δεν μπορούμε να χτίσουμε, μελλοντικά, κατοικία ή εξοχικό ή αγροτόσπιτο με αποθήκη ???
Δηλ. το εν λόγω ακίνητο ΔΕΝ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ???
Τί θα απογίνουν όλοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες, με μικρότερες ή μεγαλύτερες σε έκταση ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου, που σκέφτονται μελλοντικά να οικοδομήσουν εκεί (γιατί στις μέρες μας και λόγω κρίσης, ούτε το διανοούνται)??? Πώς θα έρθουν επενδυτές π.χ. γνωστός μου, ομογενής από τον Καναδά, με μεγάλη έκταση εκτός σχεδίου, θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, φτιάχνοντας μεζονέτες, καθώς αυτό ακριβώς έκανε και στον Καναδά. Δηλ. τα ωραία του δολλάρια -που τόσο διατείνεται η πολιτεία οτι επιθυμεί να προσελκύσει- δεν θα επενδυθούν εδώ, ποτέ ??? Ναι, να μπουν όρια στην ανεξέλγκτη δόμηση αλλά υπό όρους και χωρίς παραλογισμούς. Αλλιώς οι οικονομικά καταπονημένοι απλοί πολίτες, που σήμερα στενάζουν από τους φόρους στην ιδιοκτησία, δεν θα μπορέσουν, ούτε στο μέλλον και ούτε όταν έρθουν οι καλύτερες μέρες, να ανακάμψουν, να προκόψουν, να έχουν προοπτική, να κάνουν κάτι καλύτερο για αυτούς και τα παιδιά τους. Μην «πυροβολείτε» τον απλό πολίτη.
1.ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ Π.Δ. ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.
2.ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ – ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΜΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ- ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
3. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙ.
προταση:
Σε κάθε νομό να υπάρχει οριοθετημένη περιοχή που να επιτρέπει τις χρήσεις που προβλέπονται για τις αμιγώς κατοικίες.
ηθελα να προσεξουμε το εξής
μηπως έμμεσα καταργουνται και οι παρεκλίσεις ? ειναι δυνατόν σ ενα γηπεδο 750μ2 να χτισεις και σταύλο και σπίτι? ουτε η δόμηση φτάνει ούτε οι πλευρικές αποστάσεις .η μήπως το σπίτι θα χτιστεί πάνω από το μαντρί?
μονο προβληματα θα δημιουργουσε αυτος ο νόμος και μην ξεχνάμε ότι σκέφτονται να βάλουν και τεκμηρια στα αγροτεμάχια. αυτοι οι πολιτικοι σε ποιο κοσμο ζουν?
αν περάσει ο νόμος τουλάχιστον να δοθεί ενα περιθώριο 1 ετους γι αυτους που θέλουν να εκδόσουν οικοδομική άδεια . όχι στα κρυφά να περάσει όπως και ο νόμος για τους οικισμούς.
οχι άλλα λάθη .-
Παρακαλάμε τόσα χρόνια να επεκταθεί ο οικισμός στο νησί που κατοικούμε και εδώ πάμε χρόνια πίσω.
Μου αρέσει που μιλάμε για αποκέντρωση….
Ας μείνουν όλοι στα κλουβιά της Αθήνας και ας δωθεί η ευκαιρία σε «επιλεγμένους» η ευκαιρία να κάνουν business.
Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόγραμμα-πλανο πουθενά. Λυπάμαι.
Το φυσικό περιβάλλον της χώρας, και των νησιών κυρίως, βλάπτεται απο τις εξής ελλείψεις- παραλήψεις: Μη ολκληρωμένο Δασολόγιο. Μη ύπαρξη κτηματολογίου.Το άλυτο ιδικτησιακό ζήτημα των εκτός σχεδίων εκτάσεων Το ανύπαρκτο πόθεν έσχες και το υπαρκτό φορολογικό απόρρητο.Η αδιαφάνεια στις γονοκές υποχρεώσεις και παροχές καθώς και οι στρουθοκαμιλισμοί της δικαιοσύνης στην παραγωγή εξωσυμβολαιογραφικών τίτλων ιδιοκτησίας.Η «πολεοδομία» και η ναοδομία,η στρατιωτική δόμηση και οι αυτοδιοικητικές «πρωτοβουλίες».
Έτσι, όλοι θέλουν, όλη την χώρα, ένα τεράστιο οικόπεδο. Και χωρίς αντικειμενικές αξίες και χωρίς φορολόγηση και χωρίς πόθεν έσχες και χωρίς πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και με «διαθήκες» εμφανιζόμενες άμα τη χρήση του αφορολόγητου της πρώτης κατοικίας και το κόλπο με την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία καιάπειρες άλλες διεξόδους του χρήματος του φοροαποφεύγοντος.
Είναι η δεύτερη φορά που η παρούσα εκλεγμένη κυβέρνηση επιχειρεί τον συντονισμό με τα Ευρωπαικά δεδομένα.Φευ, είναι μόνη της. Όλοι οι άλλοι, ΤΕΕ-Αριστερά οικολόγοι- αρχιτέκτονες- πολυτεχνεία κλπ, κρύβονται πίσω απο το αντιμνημοναικό δάκτυλο…τους;
Όταν όμως θα βρεθούν στα συνέδρια θα καταγγέλουν την οπισθοδρομική και μη εκσυγχρονισμένη Ελλάδα. Τόσος λαικισμός…και άλλος τόσος. Αλλοίμονο αν η Ελλάδα βγει απο την κρίση ίδια και με τους ίδιους.
Να προχωρήσειτο ΠΔ, και τους απόντες τους μετρούμε.
Ίσως θα μπορούσε να δοθεί μια διετία σαν χρόνος μετά τον οποίο θα ισχύσει. (Για να βγει και το χρήμα απο το σεντούκι και να φέρουν και οι φιλ-Έλληνες το χρήμα πίσω τώρα που το χρειάζεται η χώρα.) Ίσως θα μπορούσε να θεσπισθεί η υποχρέωση Περιβαλλοντικών μελετών για τους επίδοξους οικιστές της μοναξιάς…Ίσως θα μπορούσε να θεσπισθεί ακριβότερη άδεια για τους ….φιλήσυχους, και, ανεξαρτησία απο τις κοινωνικές υποδομές…
Να τελειώνουμε κάποτε.
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΓΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΔΙΑΦΩΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 14.
ΕΠΙΣΗΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.
O N.3851/2010 (άρθρο 9), ορίζει ρητώς ότι σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας δεν επιτρέπεται καμία χρήση πλην της Γεωργικής και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Με βάση το πνεύμα του νόμου απαγορεύονται ακόμα και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Δεν μπορώ να καταλάβω τις περιπλοκές που δημιουργούνται με τα άρθρα 14 και 15 με τις επιτρεπόμενες χρήσεις και τις ΠΕΠ , εκτός αν θεωρείτε ότι η φράση : «εφόσον δεν αντίκεινται στο καθεστώς προστασίας που τις διέπει.» του άρθρου 15 καλύπτει κάθε περίπτωση, πράγμα συζητήσιμο.
Τι ακριβώς εννοείτε με το «..με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης..»»;
Να σας θυμίσω ότι άλλο οι «αγροτικές» και άλλο οι «γεωργικές» χρήσεις.
Μήπως αυτό είναι το παραθυράκι για τον ανεξέλεγκτο κατακερματισμό και την δόμηση της Γεωργικής Γης ;
Να σας θυμίσω και τον Ν.4015/2011 που στην ουσία νομιμοποίησε όλες τις κατατμήσεις μεταβιβάσεις και δικαιοπραξίες στην Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και στην ουσία άνοιξε την πόρτα στην δόμηση επί αυτής.
Αντιλαμβάνομαι τις περιπλοκές για την χωροθέτηση δραστηριοτήτων λόγω μη ύπαρξης ΣΧΟΟΑΠ, ΒΙΠΕ, ΠΟΑΠΔ, κλπ, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την διαιώνιση του αλλαλούμ των χρήσεων γης.
Τελικά τι επιτρέπεται και τι όχι ;
ΑΙΣΧΟΣ , ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΣΤΗ ΔΙΝΕΙ…
Κ.Κ. ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ;
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΝΑ ΚΤΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΥΧΕΡΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟ Ή ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ Ή ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ…
Υ.Γ.:
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΚΛΗΡΟΙ… ΤΕΤΟΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ…
τι ενοει ο ποιητησ;στην εκτο σχεδοιου πρεπει να μπει ταξη . να χτιζεται αναλογωσ την περιοχη.πχ στην αρκαδια να χτιζονται μονο αντιγραφα των πετρινων σπιτιων που υπαρχουν ,χωρισ τσιμεντο και αλλα σχεδια,πχ νισιοτικα,να μην περιφρασονταιμε συρμα[κλεινουν τα παντα ]και ειναι ξενα απο τη παραδοσιακη νοοτροπια αιωνων.να ακριβυνουν πολυ σε συγκριση με τα εντοσ σχεδιου,αυτη τη στιγμηειναι εξευτελιστικα χαμηλα,και να εχουν πολυ υψηλαχαρατσια ετσι ωστε νατο σκεφτεται καποιοσ να χτισει εκτοσ
Το άρθρο 14 είναι απαράδεκτο, δηλαδή όσοι έχουν αγοράσει αγροτεμάχια και μάλιστα σε τσουχτερές τιμές θα πρέπει να γίνουν αγρότες για να μπορούν να κτίσουν.
Θα ήθελα να ξέρω ποιός νοσηρός εγκέφαλος σκέφτηκε αυτό το σχέδιο και τι ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ εξυπηρετεί……
Δεν θα σταθώ στις οιμωγές για απαξίωση της περιουσίας. Ποτέ δεν είδα σαν περιουσία τα 4 στρέμματα που μου άφησε ο πατέρας μου.Δεν μπορώ να καταλάβω όμως πώς θα μου στερήσει κάποιος το δικαίωμα να ζήσω στη γη που γεννήθηκα και μεγάλωσα.Απλώς δεν μπορώ…
ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ – H ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ
1. Είναι αλήθεια ότι η εκτός σχεδίου δόμηση (μαζί με τις υπερβάσεις της) ειδικά εκεί που γίνεται για εμπορικούς σκοπούς έχει πάρει ανεξέλγκτες διαστάσεις που θα οδηγήσει σύντομα σε υποβάθμιση.
2. Επίσης είναι γεγονός ότι η διάταξη θα οδηγήσει την αγορά της εξοχικής κατοικίας μόνο στους «μεγάλους»
2. Είναι επίσης γεγονός ότι ιστορικά έχουν διαμορφωθεί αξίες που η ανατροπή τους θα οδηγήσουν αρκετούς ανθρώπους στην οικονομική καταστροφή.
Νομίζω ότι υπάρχει συμβιβαστική λύση:
η ζήτηση για εκτός σχεδίου δόμηση είναι πολύ συγκεκριμένη γεωγραφικά: τουριστικές περιοχές, πέριξ μεγάλων (συνήθως άθλιων) αστικών κέντρων, δηλαδή περιοχές που έτσι κι αλλιώς η γεωργία δεν θα επιστρέψει. οπότε προτείνω:
1.απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμηση σε γεωγραφικές ενότητες με πραγματική αγροτική παραγωγή (π.χ. θεσσαλικός κάμπος, δυτ. Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Έβρου, Γιαννιτσων κλπ), όπου έτσι κι αλλιώς οι αξίες ειναι συμβατές με αγροτική χρήση. Αντίστοιχα και σε ορεινές και λοιπές περιοχές πχ για κτηνοτροφία ή διατήρηση φυσικών περιοχών.
2. Επιλεκτική και προσεκτική επιλογή των υπολοίπων περιοχών που θα επιτρέπεται η εκτος σχεδίου δόμηση με όρους όμως και έλεγχο. Θα μπορούσε να γίνει διαχωρισμός α. απλή κατοικία για ιδόχρηση β. για εμπορικούς σκοπούς (παραθεριστική, τουριστική κλπ). Επίσης σε κάθε Δήμο ή νομό θα μπορούσε, ανάλογα με τις ανάγκες και τις τάσεις, να απαγορεύεται η δόμηση σε ειδικές ζώνες μέχρι ενός ποσοστού ανάλογα με το προφίλ π.χ. 20-80%.
3. Γενική απαγόρευση της κατάτμησης γης. Απαγόρευση της διάσπασης όγκου στην περίπτωση της δόμησης για ιδόχρηση. Δόμηση για εμπορικούς σκοπούς με αυξημένες απαιτήσεις (πρόσβασης, δικτύων, διαχείρισης απορριμμάτων-λυμάτων κλπ)
ο πολεοδομικός σχεδιασμός και νομοθεσίες που ισχύουν εδώ και τόσα χρόνια δεν μπορούν να καταργούνται σε μια νύχτα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Αν θέλετε να καταργήσετε τη δόμηση της κατοικίας θα πρέπει να αποζημιώσετε κι όλους αυτούς που επένδυσαν και πλήρωσαν για να την αποκτήσουν.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Το τελευταίο χρόνο ο τεχνικός κόσμος και οι πολίτες της χώρας παρακολουθούν έκπληκτοι τη σταδιακή ουσιαστικά κατάργηση της δόμησης κατοικίας στην Ελλάδα!!!
Μετά την απαγόρευση της δόμησης στα οικόπεδα που είχαν δημιουργηθεί νόμιμα, με παραχωρήσεις συμφωνά με το Π.Δ. 24/4-3-85 ΦΕΚ 181Δ,στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων ,αλλά και την απαγόρευση των περαιτέρω παραχωρήσεων σε κοινή χρήση με σκοπό τη δημιουργία των απαιτούμενων σύμφωνα με το νόμο προσώπων ,και τη δυνατότητα δόμησης που επί 27 χρόνια(!!!)προέβλεπε και ρύθμιζε το παραπάνω διάταγμα, ουσιαστικά στους οικισμούς αυτούς έχει συνολικά απαγορευτεί η δόμηση. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα οικοδομείται σχεδόν αποκλειστικά με το διάταγμα αυτό, αφού ελάχιστα σχέδια πόλεως υπάρχουν ,αλλά και η εκπόνηση νέων, σήμερα πλέον είναι αδύνατη αφού αφενός το κόστος είναι μεγάλο αφετέρου η εφαρμογή τους απαιτεί για τα ελληνικά δεδομένα πάνω από 10 χρόνια γραφειοκρατικές διαδικασίες, είχε μείνει για τον απλό πολίτη αλλά και για τον οποιοδήποτε υποψήφιο επενδυτή ,η εκτός σχεδίου δόμηση για την ανέγερση κατοικίας.
Μετά τους γνωστούς περιορισμούς δόμησης στις περιοχές Natura, σήμερα, με το σχέδιο Π.Δ. «ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ» που έχει αναρτηθεί για διαβούλευση και συγκεκριμένα με το άρθρο 14, καταργείται εντελώς η δυνατότητα αυτή. Δικαίωμα ανέγερσης κατοικίας πλέον, θα έχει μόνο ο «απασχολούμενος με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου», δηλαδή ο αγρότης, δηλαδή ουσιαστικά κανένας ,αφού η εκτός σχεδίου ιδιοκτησία ,ελάχιστα ανήκει αποκλειστικά σε αγρότες και λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιοχών οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι κατακερματισμένες και μικρής έκτασης. Άλλωστε για ποιο λόγο (και με ποια οικονομική δυνατότητα) ο αγρότης θα καταργούσε την «κύρια εκμετάλλευση» για να χτίσει ξαφνικά κατοικίες;
Δεν μπορεί δε, να εξηγηθεί η απαγόρευση αυτή ούτε με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος αφού επιτρέπονται χρήσεις με πολύ μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης και κατά συνέπεια πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και, όπως βιοτεχνικές και τουριστικές εγκαταστάσεις και σύνθετα τουριστικά καταλύματα .Για παράδειγμα σε γήπεδο 10 στρεμμάτων, χτίζει κανείς 300μ2 κατοικια,2000μ2 ξενοδοχείο και πολύ περισσότερα μ2 βιοτεχνικό κτίριο. Τα 300 μ2 κατά το διάταγμα βλάπτουν το περιβάλλον ενώ τα 2000 και άνω δεν το βλάπτουν!!! Και θα ήταν βέβαια αστείο αν δεν είναι πλέον τραγικό ,σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει οικονομικά να εμποδίζεται με πρόσχημα τη περιβαλλοντική προστασία η ήπια οικοδομική δραστηριότητα όπως αυτή της κατοικίας.
Επειδή λοιπόν ο τεχνικός κόσμος ,όπως άλλωστε και κάθε πολίτης αυτής της χώρας βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο ,επαγγελματικό και οικονομικό, βρίσκεται στην ουσία για πρώτη φορά αντιμέτωπος κυριολεκτικά με το πρόβλημα της επιβίωσης.
Επειδή η απαγόρευση της οικοδομικής δραστηριότητας σημαίνει απαγόρευση και κάθε επενδυτικής πρόθεσης .
Επειδή δεν λαμβάνονται πουθενά υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.
Επειδή αγανακτισμένοι και πανικόβλητοι οι ιδιοκτήτες βλέπουν τις περιουσίες τους να απαξιώνονται.
Επειδή δεν μπορεί να περάσει έτσι απλά και αθόρυβα η εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των μεγάλων εταιρειών που καραδοκούν για την αγορά σε εξευτελιστικές τιμές της απαξιωμένης εκτός σχεδίου γης (αφού δεν θα έχει καμιά προοπτική δόμησης).
Επειδή οι ισοπεδωτικές απαγορευτικές διατάξεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το χωροταξικό σχεδιασμό
Επειδή οι πολιτισμένες χώρες σε όλο το κόσμο έχουν εθνικό κτηματολόγιο και χωροταξικό σχεδιασμό, πράγματα που η χώρα αυτή δεν πρόκειται να ολοκληρώσει ποτέ ,για να μπορεί η νομοθεσία για τη δόμηση να αυτοαναιρείται όποτε «πρέπει».(που είναι άραγε η τόσες φορές εξαγγελθείσα περίφημη κωδικοποίηση της νομοθεσίας;)
AΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αλλαγή του άρθρου 14 και την ενεργοποίηση διαδικασιών για την σύνταξη ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ και εκπόνησης μελετών ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ από τον οποίο και ΜΟΝΟ, μπορεί να προκύπτουν νέες χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές. .
Καλούμε τους αρχιτέκτονες και συνολικά τους συναδέλφους μηχανικούς, σε κινητοποιήσεις και ενέργειες που θα αποτρέψουν την εξόντωση του κλάδου μας και την μετατροπή μας σε φτηνό υπαλληλικό προσωπικό.
Καλούμε τους πολίτες των νησιών μας που καθημερινά βλέπουν και ζουν την αυξανόμενη εγκατάλειψη και απαξίωση, να αντισταθούν στον εξευτελισμό της αξίας της όποιας περιουσίας διαθέτουν.
Καλούμε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές να πάρουν άμεσα θέση ,αντιδρώντας με δημόσιες δηλώσεις και ενέργειες στο νέο Π.Δ.
Η (σταδιακή) απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης θα είχε νόημα αν εντάσσονταν γρήγορα στο σχέδιο πόλης οι εκτός σχεδίου περιοχές αυτές. Άλλως, είναι σαν να θεωρούμε ότι η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια είχε κάνει λάθος επιτρέποντας την εκτός σχεδίου δόμηση. Ωστόσο, αυτό βοήθησε στην αποκέντρωση, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο σε αυτούς που κατοίκησαν στις περιοχές αυτές μακριά από τις μεγάλες πόλεις, όσο και σε αυτούς που παρέμειναν στις μεγάλες πόλεις ανακουφιζόμενοι από το κυκλοφοριακό και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αντί λοιπόν να ενταχθούν οι περιοχές αυτές σταδιακά στο σχέδιο πόλης, το κράτος (η κυβέρνηση) προωθεί την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης επειδή ουσιαστικά δεν έχει τους απαραίτητους πόρους να δημιουργήσει υποδομές (δρόμους, δίκτυα, σχολεία, κλπ) για να εξυπηρετήσει τους πολίτες του. Έτσι αποφασίζει να «τιμωρήσει» όσους αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής μακριά από τις μεγάλες πόλεις-τερατουργήματα που το ίδιο το κράτος δημιούργησε. Εξ’ άλλου, η μη ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλεις έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα (αυθαίρετες κατασκευές, πυρκαγιές και υψηλές τιμές κατοικίας λόγω περιορισμένης προσφοράς).
Θεωρώ ότι το πλαίσιο της διαβούλευσης είναι πολύ γενικό και επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Για παράδειγμα δεν αναφέρονται ειδικές περιπτώσεις, όπως οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση ειδικά σε οικόπεδα εντός ζώνης οικισμού. Με ποια λογική θα καταργηθεί η δόμηση σε αυτά τα οικόπεδα ειδικά όταν είναι δυο ή τρία στρέμματα; Πώς ήταν άρτια και οικοδομήσιμα για τόσα χρόνια και ξαφνικά αποκτούν μηδενική αξία;
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση αλλά αντίθετα να ενισχυθεί με ρυθμιστικούς κανόνες και κατάλληλη κρατική παρέμβαση. Αυτό θα βοηθούσε σημαντικά την οικονομία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της χώρας σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Αν το κράτος δεν έχει τους πόρους για να το πράξει, ας το κάνουν ιδιωτικές εταιρείες υπό την εποπτεία των αρμόδιων κρατικών φορέων ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν είναι αυθαίρετη δόμηση για να διώκεται. Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές διότι έχουν ενταχθεί πολλές περιοχές στο σχέδιο πόλης και υπάρχει προσφορά γης για κατοικία.
Τέλος, θεωρώ αδιανόητο, για πολλά χρόνια στη χώρα μας, ένας πολίτης να μη μπορεί να προγραμματίσει τον τρόπο ζωής του και το κράτος να παρεμβαίνει ακυρώνοντας τα όνειρα ζωής που αυτός έχει κάνει χωρίς να τον αποζημιώνει.
Κυριε ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ , δεν ξεκαθαρίσατε την θέση σας , με την δήλωση σας , σχετικά με την απαγόρευση της δόμησης -χρήση κατοικίας στην εκτός σχεδίου περιοχή , σύμφωνα με το άρθρο
14 του Π Δ .Αν δεν καταργήσετε την διάταξη αυτή , τότε σίγουρα , και το αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε νοήμων
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΤΗΝ ΔΟΜΗΣΗ [ΕΜΜΕΣΑ] σε εκτός σχεδιου
περιοχή . Αν επιδιώκετε κατι τέτοιο , κάντε το άμεσα , τροποποιώντας τπ Π Δ ΤΗς 24-5-85 , ΦΕΚ 270/Δ/85 , ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ
ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ .
ΟΠΟΙΟΣ ΘΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 , αν περάσει
τελικα και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ , εχει δικαίωμα να προσφυγει στο Σ τ Ε , για την ακύρωση , ως αντισυνταγματική διάταξη ,Ακόμη και αγωγη αποζημίωσης ,ενωπιον του Ευρωπαικου Δικαστηριου ,
η υποτιμηση της αξιας της γης ειναι προφανως προαπαιτουμενο για την αγορα της απο τους γνωστους θεσμικους (!!!) επενδυτες- να περιμενομε βεβαια και το προγραμμα ηλιος η ο κος υπουργος σκοπευει να μας εξαθλιωσει πριν καν υπογραφει η σχετικη συμβαση ?
εν πασει περιπτωσει στην χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας ο συντακτης καθε αντιστοιχης πραξης ν.π. οφειλει να ειναι ( και να φαινεται ) ανεξαρτητος απο ιδια συμφεροντα – οι κ.κ. υπουργοι ειναι?
Κύριε Υπουργε γιατι διαιωνίζετε την αρρωστημένη νομοθετική
κατάσταση της πολυνομίας και κάνετε τα πράγματα πάλι δύσκολα. Αφού γνωρίζετε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν
έχουν τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις να ερμηνεύσουν τις
διατάξεις και ταλαιπωρούν τους πολίτες . Βρίσκουν ένα κενό
νόμου ή ερμηνεύουν εσφαλμένα μια διάταξη , και επιστρέφουν τον φάκελο , χωρίς να νοιάζονται για την ηθικη και υλικη ζημια του πολιτη .
Για να μην αποκλείσετε τα παραπάνω που ανοίγουν παράθυρα
ρουσφετιου, λαδωματος κλπ , ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ
ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ ……ΕΧΩ την εντυπωση ότι η
Κυβερνηση κ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ , το επιδιώκει .
Αν Δεν το πετυχει , τοτε θα το πετυχει η ΤΡΟΙΚΑ
με τους γνωστους εκβιασμους [ΔΕΝ ΣΑς ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΟΣΗ]
ΠΡΟΤΕΙΝΩ . Σε κάθε κατηγορια να καταχωρηθει ρητα ποια
χρηση απογορεύεται και όχι ποια επιτρέπεται , επειδή
οι απαγορευμενες είναι λιγοτερες απο τις επιτρεπόμενες
Να καταχωρηθουν ρητα , χωρις γενικοτητες .
π χ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ . Δεν απαρεύεται καμια
ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Απαγορευονται . Συνεργεια – βιοτεχνιες
υψηλης όχληση [ συγκεκριμενα ποιες, ]
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Δεν απαγορευεται καμια
[…]
Το δικαίωμα του κάθε πολίτη για την αξιοποίηση της περιουσίας του με βάση τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις εντός της χώρας προφανώς δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, και για το σκοπό αυτό υπάρχει και σχετική πρόνοια στο Σύνταγμα.
Το δικαίωμα και ταυτόχρονα την υποχρέωση, μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης να εισηγείται στη βουλή νόμους ή Προεδρικά Διατάγματα προς τον ΠτΔ (κατ εξουσιοδότηση νόμου προφανώς) και να πράττει τα δέοντα για την εφαρμογή τους επίσης είναι δεδομένο. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε συγκεκριμένη πολιτική περίοδο με μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δηλαδή χωράει αρκετή συζήτηση το θέμα της ηθικής τουλάχιστον νομιμοποίησης του Υπουργείου, σχετικά με τη εισήγηση διατάξεων ανάλογων με το παρόν ΠΔ.
Έχω την εντύπωση, κυριως με το άρθρο 14, ότι επιχειρείται από τους θεσμούς η «βίαιη» αλλαγή ή η δημιουργία δυσμενέστερων ή και απαγορευτικών συνθηκών – παραμέτρων στις οποίες στηριζόταν μέχρι χθες ο σχεδιασμός του πολίτη για τη νόμιμη αξιοποίηση της περιουσίας του. Έχω την εντύπωση ότι επιχειρείται η κατάργηση διατάξεων νόμων (εξαιρέσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση κλπ)με διατάξεις Προεδρικων Διαταγμάτων. Αν έτσι είναι τότε οι θεσμοί δε λειτουργούν όπως προβλέπετε, κυριως όμως στην ουσία τους δε λειτουργούν προς όφελος του πολίτη αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου(παρά τη διαφαινόμενη «αγαθή» πρόθεση προστασίας του περιβάλλοντος). Αν όμως πρόκειται καθαρά για το συμφέρον του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου (περιβάλλον) αναρωτιέμαι γιατί να μην προβλέπεται μεταβατική περίοδος π.χ. 5 ετών, ώστε να μη χαθούν εντελώς περιουσίες πολιτών.
Όταν δε λαμβάνεται υπόψη, ότι η εφαρμογή συγκεκριμένης νομοθεσίας, επί 50 και πλέον έτη, έχει ήδη διαμορφώσει συγκεκριμένο επενδυτικό περιβάλλον, από το οποίο το κράτος έχει ήδη καρπωθεί φόρους (μεταβιβάσεις, κληρονομιές, αγοραπωλησίες αυξήσεις αντικειμενικών σε ειδικές περιοχές εκτός σχεδίου δεδομένης της δυνατότητας δόμησή τους κοκ) τότε οι θεσμοί λειτουργούν πέραν των οριοθετημένων ηθικών και συνταγματικών δικαιωμάτων τους επιδεικνύοντας ίσως υπερβάλλοντα ζήλο. Είναι κατανοητό ελπίζω από πλευράς εισηγητών αλλά και όσων κληθούν να συνυπογράψουν ένα τέτοιο ΠΔ, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις συνήθως ακόμη και οι καλύτερες των προθέσεων παρερμηνεύονται από τον αδικημένο πολίτη, που απλά βλέπει να εξαφανίζεται σε μία «νύχτα» η αξία της περιουσίας του. Η λέξη νύχτα σε εισαγωγικά, διότι διατάξεις που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά, θα πρέπει κατά την άποψή μου να συζητούνται επαρκώς στη βουλή ή σε συνεργασία με αρμόδιους συλλογικούς φορείς (ΤΕΕ, σύλλογοι ιδιοκτητών γης, σύλλογοι κτηματομεσιτών, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ) πριν τεθούν σε εφαρμογή, ώστε τουλάχιστον να καταδεικνύεται επαρκώς η ανάγκη διατάξεων που μπορεί να αδικούν μεν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, είναι όμως υπερ του δημόσιου συμφέροντος. Διότι αναρωτιέται εύλογα κανείς στη παρούσα χρονική στιγμή, ποιο άραγε να είναι αυτό το δημόσιο συμφέρον, που αντίκειται στα συμφέροντα εκατομμυρίων πολιτών (μικροϊδιοκτήτες γης και μελλοντικές γενιές αυτών, επενδυτικοί οργανισμοί, επαγγελματίες σχετικοί με την οικοδομική δραστηριότητα κλπ).
Σε γενικές γραμμές αδυνατώ να καταλάβω πώς η δεδομένη επί 50ετίας αξία ενός μικρού τεμαχίου γης που διαθέτω θα πάψει να υπάρχει, με μια υπογραφή ενός δημόσιου λειτουργού. Ναι κύριοι! Συζητάω για ένα για μικρό οικόπεδο εκτός σχεδίου, αλλά νόμιμα οικοδομήσιμου, όπως αυτά που διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες και αλλοδαποί πλέον. Ένα μικρό σχετικά οικόπεδο 1000 τμ, που χτίζει 100τμ και το οποίο, αφενός αποτελεί ένα είδος οικονομικής ασφάλειας για την οικογένειά μου για δύσκολες εποχές, αφετέρου αν θέλετε είναι απλά ένα όνειρο για μια μικρή εξοχική κατοικία στον τόπο καταγωγής μου, αν και όποτε οι συνθήκες στους χώρους δουλειά μας και στη χώρα εν γένει ομαλοποιηθούν και μας επιτρέψουν να διαθέσουμε το υστέρημά μας για τη συγκεκριμένη «πολυτέλεια».
Ευχαριστώ πολύ
ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ διότι:
«…το ΥΠΕΚΑ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι οι όποιες ερμηνείες δίδονται σχετικά με τις συνέπειες στο καθεστώς δόμησης και την απαξίωση ιδιοκτησιών, είναι εντελώς αβάσιμες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα περί ολοσχερούς κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης.»
[…]
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Ν Δ ,[του Σαμαρα] , να αντισταθουν στην ρυθμιση του άρθρου 14 . Ευτυχως που καποιοι
του ΠΑΣΟΚ , ειναι αντιθετοι .
Γιατι έτσι έμμεσα επιχειρειται η εκτος σχεδιου δομηση για κατοικια. Γιατι δεν τροποποιει ευθεως το Π Δ 24-5-85 [ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ]
Ευελπιστω ότι το Σ.τ.Ε , δεν θα γνωμοδοτησει θετικα υπερ αυτης της διάταξης του άρθρου 14 επειδη ειναι αντισυνταγματικη .
[…]Κάπως έτσι νομοθετήθηκαν μεχρι σημερα παρομοιες διαταξεις
επειδη δυστυχως το Συνταγμα δεν προβλέπει , πως , ποτε και γιατι πρεπει να υπάρξει μια νομοθετικη ρυθμιση
Κάπως έτσι ενεργουν και οι δημαρχοι με τις επεκτασεις
σχεδιων .τροποποιήσεις όρων δομησης και χρησεων .
Πράττουν κατα το δοκουν , αναλογα με το ποιός ειναι πισω και τι συμφεροντα έχει ,
Εισαγον προς συζητηση όποια υποθεση κατα βουληση επιθυμουν ….όχι πάντως κατα προτεραιότητα υποβολης αιτηματος κλπ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΗΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΠΙΤΑΚΙ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.
Οχι μονο δεν πρεπει να περασει το παρον Π Δ ως προς τις χρησεις γης , θα πρεπει να καταργηθει και το ισχυον μεχρι
σημερα . Να μη υπαρχουν χρησεις γης
Μονο άδεια οικοδομης , και εν προκειται για επαγγελματικη
στεγη , να εκδιδεται άδεια ίδρυσης και λειτουργιας.
Ειναι απαραδεκτο για την υποανάπκτυκτη ελλαδα , τέτοιου
ειδους διαταγματα που εμποδιζουν την αναπτυξη , και στην
σημερινη περισταση που όλα ειναι στο μηδεν[0] και πορευονται προς το μειον [-]
Θα γινει μπαχαλα με την απαγορευση κατοικιας σε εκτος σχεδιου κλπ περιοχες . ιδιαίτερα στα νησια , και στις παραλιακες εκτασεις .
Θα κτιζουν μαντρια , αποθήκες κλπ επιτρεπόμενες χρησεις
και θα τις μετατρεπουν σε κατοικιες .
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ…. ΤΡΟΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙς ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ …
Αληθεια κυριε Υπουργε , ή πραγματικα θελετε να καταργησετε την προστατευομενη από το Συνταγμα ιδιοκτησία
Αυτο που παει να γινει ονομαζεται Συνταγματικη εκτροπη .
Αυτό τώρα είναι η χαριστική βολή για τους ιδιοκτήτες γης και για τους μηχανικούς.Συμφωνώ με τα αναγραφόμενα από τούς παραπάνω σχολιαστές και δεν θέλω να επαναλάβω τα ίδια.Πέρυσι είχαμε τη γη υψηλής παραγωγικότητος,στις 8-11-2011 είχαμε τη μείωση δόμησης με Π.Δ.για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων που τη δόμηση των 400 μέτρων την μειώσατε σε 240 ,καταστρέφοντας οικονομικά τούς ιδιοκτήτες των.Αντί να κοιτάξετε να εγκριθούν τάχιστα τα εκρεμούντα σε Σας νέα σχέδια πόλεων και οι επεκτάσεις οικισμών που χρονίζουν πάνω από 15 χρόνια ,αντί να γίνουν επεκτάσεις των σχεδίων πόλης και οικισμών με τάχιστες διαδικασίες προσπαθείτε να εξυπηρετήσετε τούς πλούσιους που θα αγοράσουν τη γη που βρήκαμε από τούς γονείς μας για ένα κομάτι ψωμί.Πιστεύω ότι η διάταξη θα αποσυρθεί.
Έχει δίκιο η »αλεξάνδρα» παρακάτω. Φανταστείτε κάποιος να έχει βγει στην εφεδρία. Χάνει και δουλειά και σπίτι!
Κύριε Υπουργέ
Η παρούσα κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με συγκεκριμένη εντολή, την ολοκλήρωση των διαδικασιών της δανειακής σύμβασης. Το προτεινόμενο νομοθέτημα υπερβαίνει τυπικά και ουσιαστικά την αρμοδιότητά της. Πολύ δε περισσότερο επειδή ανατρέπει περιουσιακά δικαιώματα μεγάλου αριθμού ελλήνων και αντίκειται ως εκ τούτου στις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ιδιοκτησίας. Ίσως γι’ αυτό και αποφεύγετε την ψήφισή του από την Βουλή και ακολουθείτε την τεθλασμένη νομοθετική οδό του Προεδρικού Διατάγματος.
Η ενδεικνυόμενη λύση για την προστασία της όποιας υστεροφημίας σας θα ήταν η παραπομπή του θέματος στην επόμενη εκλεγμένη Βουλή των Ελλήνων, που θα νομιμοποιείται με πρόσφατη λαϊκή εντολή να λάβει -ή να μή λάβει- τόσο σημαντικές αποφάσεις.