ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Άρθρο 24 Πλαίσιο εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα – Προσθήκη άρθρου 96Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α΄ 129) προστίθεται άρθρο 96Α ως εξής:

«Άρθρο 96Α

Πλαίσιο εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 καθορίζεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως οχτώ (8) μεγαβάτ (MW) έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι ογδόντα (80) MW, που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.
  2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 που εγκαθίστανται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες δεν δύναται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής επιφάνειας αυτών.
  3. Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί του παρόντος αποτελούνται από: α) τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, β) τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, γ) καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δ) συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.
  4. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αίτηση περιλαμβάνει:

α) τη Βεβαίωση ή τη Βεβαίωση Ειδικών έργων που αφορά στο έργο το οποίο θέλουν να αναπτύξουν και

β) αίτημα για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στην αρμόδια υπηρεσία.

  1. Η Διεύθυνση, εντός δέκα (10) ημερών από το πέρας της προθεσμίας της παρ. 4, δημοσιεύει Πίνακα με τις υποβληθείσες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες κατατάσσονται σύμφωνα με την ημερομηνία και τη σειρά υποβολής αιτήματος για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), εκδίδει και αποστέλλει στους ενδιαφερόμενους στη βάση του Πίνακα τις σχετικές Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος.
  2. Αν η συνολική ισχύς των Βεβαιώσεων Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος δεν καλύπτει τη συνολική ισχύ της παρ. 1, η αρμόδια Διεύθυνση συνεχίζει να παραλαμβάνει σχετικά αιτήματα μετά τη δημοσίευση του Πίνακα της παρ. 5.
  3. Η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να εκδώσει έως δέκα (10) Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος ή, αν δεν καλυφθεί με αυτές η ανώτατη συνολική ισχύς της παρ. 1, εκδίδει Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος για συνολική ισχύ έως την εξάντληση των ογδόντα (80) ΜW. Αν συμπληρωθεί η συνολική ισχύς, οι λοιπές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, παραμένουν ως επιλαχούσες.
  4. Oι κάτοχοι της Βεβαίωσης Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος σύμφωνα με την παρ. 5:

α) εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο. αιτούνται τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή,

β) εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, υποβάλλουν πλήρες αίτημα για σύναψη της Σύμβασης Σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή,

γ) εντός έξι (6) μηνών από τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, υποβάλλουν πλήρες αίτημα για έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή.

  1. Οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές χειρίζονται τις αιτήσεις της παρ. 8 κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αν οι κάτοχοι των Βεβαιώσεων Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος δεν τηρήσουν τις προθεσμίες της παρ. 8 ή δεν είναι δυνατή η έκδοση των σχετικών αποφάσεων και εγκρίσεων οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές ενημερώνουν σχετικά τη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία χορηγεί Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, στις επόμενες επιλαχούσες κατά σειρά αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.
  2. Οι σταθμοί του παρόντος κατατάσσονται περιβαλλοντικά στην Κατηγορία Περιβαλλοντικής Κατάταξης Α1, του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209).
  3. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται κατά παρέκκλιση της απόφασης του άρθρου 89 του παρόντος ακόμα και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα κατά την περ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 (Α΄129), ή χαρακτηρίζονται ως κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92).
  4. Αν, είτε δεν τηρηθεί κάποια από τις υποχρεώσεις της παρ. 7, είτε δεν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, εντός ενός (1) έτους, από την έκδοση της Βεβαίωσης Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, η Βεβαίωση Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος ακυρώνεται και η αρμόδια Διεύθυνση εκδίδει νέα Βεβαίωση με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και τη σειρά κατάταξής τους. Στην περίπτωση αυτή, για τους σταθμούς που ακυρωθήκαν οι Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος συνεχίζουν να ισχύουν οι προθεσμίες του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 και του άρθρου 31 του παρόντος.
  5. Οι Πιλοτικοί Πλωτοί Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δεν δύναται να λάβουν λειτουργική ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτούς.
  6. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και τα συνδεδεμένα με αυτό νομικά πρόσωπα δύναται να έχουν στην κατοχή τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ. 1 συνολικά έως οχτώ (8) MW.
  7. Η Διεύθυνση κάνει αποδεκτές και αιτήσεις κατόχων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύουσα Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων, εφόσον με την αίτηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος συνυποβληθούν η Βεβαίωση και το αντίστοιχο αίτημα για Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια υπηρεσία, καθώς επίσης και σχετικό αίτημα τροποποίησης ή κατάτμησης της Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων στον αρμόδιο Φορέα Αδειοδότησης ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1.
  8. Στις περιπτώσεις της παρ. 15, εφόσον εκδοθεί Βεβαίωση Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος, εντός τριών (3) μηνών από την τροποποίηση ή κατάτμηση της Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, οι κάτοχοι των εν λόγω σταθμών προβαίνουν αντίστοιχα σε αίτημα έκδοσης Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια υπηρεσία ή τροποποίηση/ενημέρωση της αρχικής Α.Ε.Π.Ο., εφόσον υφίσταται, καθώς επίσης και στην πλήρωση των υποχρεώσεων, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 8.».

 

Άρθρο 25

Αδειοδότηση Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 12 ν. 4685/2020

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α΄92), περί αδειοδότησης πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η Βεβαίωση παύει αυτοδικαίως να ισχύει:

α) Για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς σταθμούς και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, εάν:

(αα) Εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης, ο κάτοχος της Βεβαίωσης, εφόσον υποχρεούται σε διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Τα αποδεικτικά υποβολής καταχωρούνται από τον Παραγωγό στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Για τους σταθμούς που έχουν υποχρέωση εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά δώδεκα (12) μήνες.

(ββ) Εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

β) Για τις λοιπές τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εάν εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της Βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

γ) Για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων και για υβριδικούς σταθμούς που συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης δύο (2) ή περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, με την παρέλευση του διπλάσιου χρονικού διαστήματος από τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 2 χρονικά διαστήματα.

Ειδικά για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δεν δύναται να υποβληθεί αίτημα για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης λόγω του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα κορεσμένα δίκτυα, που συνδέονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα, οι υποχρεώσεις της υποπερίπτωσης (ββ) της περ. α) της παραγράφου 2, καθώς και των περ. β) και γ) της ίδιας παρ. πληρούνται, εφόσον ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εντός των ως άνω προθεσμιών αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύνδεση συνοδευόμενο από την απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το αίτημα εξετάζεται ως αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις εξέτασης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 και τον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

Επίσης, ειδικά για τους σταθμούς της περ. γ’ της παρ. 5 του άρθρου 10, η άδεια παραγωγής των οποίων εκδόθηκε πριν από την έναρξη πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006 (Α’ 129), οι προθεσμίες της περ. α’ εκκινούν μετά την έγκριση του τελικού προγράμματος εκμετάλλευσης, το οποίο προβλέπεται στους όρους της οικείας πράξης, δυνάμει της οποίας έχει παραχωρηθεί στον παραγωγό το δικαίωμα έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού για την περιοχή στην οποία αφορά η οικεία άδεια παραγωγής. Ο παραγωγός ενημερώνει αμελλητί, και σε κάθε περίπτωση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, τη ΡΑΑΕΥ για την ημερομηνία έγκρισης του τελικού προγράμματος εκμετάλλευσης.

Για τους εν ισχύ πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, για τους οποίους οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή Βεβαιώσεις Παραγωγού έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη ισχύος της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΙΠΑ/17185/1069/2022 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 841), οι προθεσμίες της περ. α) εκκινούν τρείς (3) μήνες από την έκδοση της ανωτέρω απόφασης.

Για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εντάσσονται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, οι προθεσμίες της περ. α) παρατείνονται κατά δώδεκα (12) μήνες.».

 

Άρθρο 26

Εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε νησιωτικά συστήματα – Τροποποίηση παρ. 8 και 10 άρθρου 100 ν. 4821/2021

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 100 του ν. 4821/2021 (Α’ 134), περί υποβολής αιτημάτων τροποποιήσεων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, αντικαθίσταται, και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Οι παραγωγοί εντός τριάντα έξι (36) μηνών είτε από την έκδοση των ως άνω Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 2, είτε της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) της παρ. 4 για το εκάστοτε νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, εφόσον είναι μεταγενέστερη των ανωτέρω Βεβαιώσεων υποβάλλουν στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αιτήματα τροποποιήσεων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, για τη μείωση της συνολικής ισχύος της εκάστοτε Ομάδας Έργων, προκειμένου η νέα συνολική ισχύς τους να μην υπερβαίνει την ισχύ της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος. Σε περίπτωση μη υποβολής των αιτημάτων τροποποίησης εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, η σχετική Βεβαίωση Δέσμευσης Ισχύος παύει να ισχύει.»

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 100 του ν. 4821/2021, περί εφαρμοζόμενων προθεσμιών, αντικαθίσταται, και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Για τις Ομάδες Έργων Α.Π.Ε. του παρόντος οι προθεσμίες του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αρχίζουν να υπολογίζονται από την ημερομηνία έκδοσης των σχετικών Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 2 ή από την έκδοση της απόφασης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της παρ. 4 για το εκάστοτε νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, υπολογιζόμενης της προθεσμίας από την ημερομηνία έκδοσης της μεταγενέστερης πράξης, και εκδίδονται Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης. Οι οριστικές προσφορές για τους σταθμούς των παραγωγών χορηγούνται τμηματικά ή εν συνόλω σε κάθε Ομάδα Έργων ΑΠΕ, μετά την έκδοση της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος από τον Διαχειριστή και για συνολική ισχύ που δεν υπερβαίνει την ισχύ της ως άνω Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος, όπως αυτή προβλέπεται για κάθε φάση διασύνδεσης των νησιών ή των νησιωτικών συστημάτων.».

 

Άρθρο 27

Σύνδεση Σταθμών Παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε υλοποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου Πρωτοβουλίας «GR-eco islands» στον Πόρο

  1. Για την επίτευξη υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονομία του νησιού του Πόρου στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Πλαισίου Πρωτοβουλίας για τα ελληνικά νησιά «GR-eco islands» του άρθρου 21 του ν. 4936/2022 (Α΄105), μπορούν να εγκατασταθούν σταθμοί παραγωγής Α.Π.Ε. ή σταθμοί παραγωγής Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέονται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, ακόμα και πέραν των ορίων απορρόφησης εγκατεστημένης ισχύος από σταθμούς Α.Π.Ε. του κορεσμένου ηλεκτρικού δικτύου, και μέχρι το όριο εγκατεστημένος ισχύος που καθορίζεται αποκλειστικά για το εν λόγω έργο του παρόντος στο πλαίσιο των «GR-eco islands» και σε κάθε περίπτωση εγκατεστημένης ισχύος μέχρι επτά μεγαβάτ (7 ΜW), λαμβάνοντας προσφορά όρων σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.
  2. Έργα ενίσχυσης ή επέκτασης του Δικτύου για τη σύνδεση των σταθμών παραγωγής της παρ. 1 υλοποιούνται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), κατόπιν έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων του σχετικού σχεδιασμού και προϋπολογισμού, η οποία θεωρείται ότι παρέχεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή από μέρους του Διαχειριστή πλήρων και τεκμηριωμένων στοιχείων. Ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει πλήρως το συνολικό κόστος για τη σύνδεση των σταθμών της παρ. 1 στο ΕΔΔΗΕ. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ενίσχυσης ή επέκτασης των εν λόγω έργων εντάσσονται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του ΔΕΔΔΗΕ και ανακτώνται πλήρως μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου.

 

Άρθρο 28

Προθεσμίες υλοποίησης ειδικού πιλοτικού έργου νήσου Αστυπάλαιας – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 151 του ν. 4495/2017

Στο άρθρο 151 του ν. 4495/2017 (Α’1 67), περί ειδικών πιλοτικών έργων σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

«3Α. Οι προθεσμίες αδειοδότησης και κατασκευής του Ειδικού Πιλοτικού Έργου της νήσου Αστυπάλαιας, όπως αυτές έχουν οριστεί από την Ανταγωνιστική Διαδικασία Υποβολής Προσφορών, παρατείνονται για διάστημα δέκα (10) μηνών και ο κάτοχος της Βεβαίωσης Παραγωγού του Ειδικού Πιλοτικού Έργου παρατείνει κατά ίσο χρονικό διάστημα την ισχύ των σχετικών με το έργο Εγγυητικών Επιστολών.».

 

Άρθρο 29

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 9Α στον ν. 4342/2015

Στον ν. 4342/2015 (Α’ 143) προστίθεται άρθρο 9Α ως εξής:

«Άρθρο 9Α

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων

  1. Θεσπίζεται Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό τη σύναψη συμβάσεων αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων που ανήκουν στους εκάστοτε φορείς Γενικής Κυβέρνησης μετά από ιεράρχηση και ομαδοποίηση των επιλέξιμων κτιρίων σε ομοειδείς «Συστάδες Επιλέξιμων Κτιρίων», προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 19 του ν. 4342/2015 (Α’ 143), καθώς και η εκπλήρωση των απαιτήσεων του άρθρου 7 του ίδιου νόμου για την ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης, ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) της ωφέλιμης επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
  2. Τα επιλέξιμα κτίρια που εντάσσονται στο Πρόγραμμα πρέπει, μετά τις παρεμβάσεις αναβάθμισης, να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β» ή σε όποια κατηγορία ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως αντίστοιχη αυτής, όπως υπολογίζεται δυνάμει του άρθρου 10 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Β’ 2367/30.6.2017).
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζονται ο φορέας διαχείρισης και υλοποίησης του προγράμματος του παρόντος, ο οποίος δύναται να ορίζεται ως αναθέτουσα αρχή, οι αρμοδιότητες αυτού, η διάρκεια του Προγράμματος, η διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος και τυχόν προθεσμίες αυτής, οι ωφελούμενοι του προγράμματος, ο τρόπος αποζημίωσης των παρεμβάσεων, η διαδικασία υπαγωγής των φορέων στο πρόγραμμα του παρόντος, η οικονομική επίδοση εκάστου ως κριτήριο ομαδοποίησης και ιεράρχησης των επιλέξιμων κτιρίων, τυχόν άλλα κριτήρια ομαδοποίησης και ιεράρχησης, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι επιμέρους στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ο τρόπος επίτευξης αυτών, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των ενεργειακών αναβαθμίσεων, η διαδικασία διενέργειας επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, η διαδικασία κατάρτισης και διενέργειας των συμβάσεων, οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή του προγράμματος.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από πρόταση του φορέα της παρ. 3, καθορίζονται Συστάδες Δημοσίων Κτιρίων και καταρτίζεται πλάνο υλοποίησης με σκοπό την προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε Συστάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος. Για κάθε Συστάδα επιλέγεται ανάδοχος μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό τη διενέργεια παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των κτιρίων που εντάχθηκαν σε αυτή. Οι παρεμβάσεις γίνονται με ίδιους πόρους και μέσα του αναδόχου. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου δύναται να ορίζονται εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, των ταμείων Απανθρακοποίησης και Εκσυγχρονισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την ενίσχυση των αναδόχων που αναλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση των Συστάδων επιλέξιμων κτιρίων στο πλαίσιο του παρόντος.».

 

Άρθρο 30

Εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα εντός Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 156 ν. 4759/2020

Στην παρ. 2 του άρθρου 156 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), περί έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που εγκαθίστανται στους Πυρήνες των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης, μετά τις λέξεις «Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.», προστίθενται οι λέξεις «τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα που εγκαθίστανται εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), η προθεσμία της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αναστέλλεται μέχρι τη έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν κωλύει την υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αντίστοιχα, από την αρμόδια αρχή του ν. 4014/2011 (Α’ 209).».

 

Άρθρο 31

Διαδικασία ηλεκτροδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 47Α ν. 4495/2017

Στο άρθρο 47Α του ν. 4495/2017 (Α΄167), περί σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α) της παρ. 1, αα) στο τέλος της υποπερ. δδ) προστίθενται οι λέξεις «σε σύστημα συντεταγμένων σύμφωνο με το αναφερόμενο στη βεβαίωση σύνδεσης ως προς τις συντεταγμένες περιγράμματος οικοπέδου ή κτιρίου,», αβ) στο τέλος της υποπερ. εε) προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με συγκεκριμένο έντυπο,», β) προστίθεται παρ. 1Α, και οι παρ. 1 και 1Α διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Για την αρχική σύνδεση με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κάθε είδους κτίσματος/χώρου/εγκατάστασης από τον Διαχειριστή του Δικτύου (Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) απαιτούνται τα ακόλουθα:

α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση- εξουσιοδότηση για ηλεκτροδότηση, η οποία περιλαμβάνει ιδίως:

αα) τα στοιχεία του αιτούντα ιδιοκτήτη για ιδιωτικούς χώρους ή του νομίμου εκπροσώπου του αρμοδίου φορέα για κοινοχρήστους ή δημόσιους χώρους,

ββ) τη χρήση του προς ηλεκτροδότηση χώρου/εγκατάστασης (ιδίως οικιακή, γενική),

γγ) την αιτούμενη ισχύ,

δδ) τις συντεταγμένες του προς ηλεκτροδότηση χώρου/εγκατάστασης, σε σύστημα συντεταγμένων σύμφωνο με το σύστημα της βεβαίωσης σύνδεσης για τις συντεταγμένες περιγράμματος οικοπέδου ή κτιρίου,

εε) εξουσιοδότηση προς τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Δήμο για την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τον ορισμό των τετραγωνικών μέτρων του προς ηλεκτροδότηση ακινήτου, μέσω σχετικής εφαρμογής, σύμφωνα με συγκεκριμένο έντυπο,

ζζ) συμπληρωμένο έντυπο του Διαχειριστή του Δικτύου, αναφορικά με τα απαιτούμενα τεχνικά στοιχεία της εγκατάστασης,

β) βεβαίωση σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας της παρ. 3,

γ) Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

1Α. Για την αρχική σύνδεση/ηλεκτροδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, απαιτούνται τα αναφερόμενα στις περ. α) και γ) της παρ. 1 και επιπροσθέτως:

α) Υποβολή αίτησης που συνοδεύεται από άδεια κατασκευής κεραίας που έχει εκδοθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων,

β) εξόφληση του ποσού συμμετοχής πριν από την κατασκευή της παροχής και

γ) υποβολή έγκυρης Βεβαίωσης Σύνδεσης με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας της παρ. 3 για την προς ηλέκτριση παροχή.

Αν κάποιο στοιχείο της υποβαλλόμενης Βεβαίωσης Σύνδεσης αποκλίνει από τα δηλωθέντα στην ανωτέρω αίτηση, ιδίως δε οι γεωγραφικές συντεταγμένες της εγκατάστασης ή η επωνυμία κατόχου κατασκευής κεραίας και Καταναλωτή, η παρούσα διαδικασία ακυρώνεται, εκτός εάν ο αιτών υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, εντός δέκα (10) ημερών, τροποποιημένη βεβαίωση σύνδεσης με την οποία αίρεται η απόκλιση.».

 

Άρθρο 32

Μέτρα για την προώθηση της εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών – Αντικατάσταση κατηγορίας 1δ Πίνακα 1 περ. β παρ. 1 άρθρου 4 ν. 4414/2016

Η κατηγορία σταθμών 1δ του Πίνακα 1 της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

α/αΚατηγορία σταθμώνΤ.Α. (€/MWh)
Αιολική Ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των 60 kW και με συνολικό ύψος μικρότερo των 30m που διαθέτουν πιστοποίηση IEC 61400-2 ή 61400-22157

 

Άρθρο 33

Δόμηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 4951/2022

Στο άρθρο 4 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί αδειοδότησης, προστίθεται παρ. 6Α, ως εξής:

«6Α. Στις περιπτώσεις γηπέδων κειμένων εκτός σχεδίου πόλεως, για την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης υποσταθμών οποιουδήποτε επιπέδου τάσης που απαιτούνται για τη σύνδεση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή για το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και κτιριακών εγκαταστάσεων των υποσταθμών αυτών, δεν απαιτείται η ύπαρξη «προσώπου γηπέδου», όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από ειδικές ή γενικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.».

 

Άρθρο 34

Επανέκδοση άδειας εγκατάστασης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 22 ν. 4951/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί ακύρωσης διοικητικών πράξεων: α) μετά τις λέξεις «Άδειας Εγκατάστασης» προστίθενται οι λέξεις «ή η ίδια η Άδεια Εγκατάστασης», β) προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Αν ακυρώθηκε αμετάκλητα από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη που απαιτείται για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης ή η ίδια η Άδεια Εγκατάστασης, ο ενδιαφερόμενος δύναται, σε συμμόρφωση με την ακυρωτική απόφαση, να επανεκδώσει άπαξ τις ανωτέρω διοικητικές πράξεις. Το πρώτο εδάφιο ισχύει και στην περίπτωση που η διάρκεια των ως άνω διοικητικών πράξεων έληξε, ενώ εκκρεμούσε ενώπιον των δικαστηρίων ο έλεγχός τους, εφόσον ακυρώθηκαν με αμετάκλητη απόφαση.».

 

Άρθρο 35

Επιστροφή και μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και σταθμών παραγωγής με καύσιμο Φυσικό Αέριο – Προσθήκη άρθρου 89Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 89Α ως εξής:

«Άρθρο 89Α

Επιστροφή και μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και σταθμών παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο

  1. Οι κάτοχοι σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης οι οποίοι:

α) είτε έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, και δεν έχουν επιλεγεί κατά τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών ή συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών,

β) είτε έχουν υποβάλλει αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης καθώς και εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή/και διμερούς σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89,

δύναται να υποβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στον Φορέα Αδειοδότησης της παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αίτημα παύσης της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή της Άδειας Παραγωγής ή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σε περίπτωση Εξαιρούμενων Σταθμών, καθώς και όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί για τους εν λόγω σταθμούς. Στην περίπτωση αυτή, o Φορέας Αδειοδότησης ενημερώνει σχετικά τους αρμόδιους Διαχειριστές για την παύση και επιστρέφεται στους ενδιαφερόμενους η εγγυητική επιστολή του άρθρου 6 του παρόντος, ή της υποπαρ. Ι.1. της παρ. Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107), η εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης, εφόσον έχουν υποβληθεί.

  1. Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε., οι οποίοι έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89, δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 και έως τρεις (3) μήνες μετά την έκδοση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης να υποβάλλουν αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή με σκοπό την επιστροφή των σχετικών εγγυητικών επιστολών. Κατόπιν επιστροφής των εγγυητικών επιστολών, ο αρμόδιος Διαχειριστής κατατάσσει την αίτηση εκ νέου σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89.
  2. α) Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε. και υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.) και στη νήσο Κρήτη, οι οποίοι έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος ή την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 να αντικαταστήσουν την σχετική εγγυητική επιστολή και να υποβάλλουν νέα εγγυητική επιστολή η οποία αντιστοιχεί:

αα) στο τριάντα τοις εκατό (30%) του αρχικού ύψους της εγγυητικής επιστολής που αρχικώς έχει υποβληθεί, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μεγαλύτερης ή ίσης με ένα μεγαβάτ (>=1MW),

αβ) στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αρχικού ύψους της εγγυητικής επιστολής που αρχικώς έχει υποβληθεί, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μικρότερης από ένα μεγαβάτ (<1MW).

β) Από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024, το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποβάλλεται στον αρμόδιο Διαχειριστή με την αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, μειώνεται ως εξής:

βα) στο τριάντα τοις εκατό (30%) του ύψους της εγγυητικής επιστολής, όπως αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 6, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μεγαλύτερης ή ίσης με ένα μεγαβάτ (>=1MW),

ββ) στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ύψους της εγγυητικής επιστολής όπως αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6, για σταθμούς ισχύος, ή εγγυημένης ισχύος για την περίπτωση υβριδικών σταθμών στα Μ.Δ.Ν. και στη νήσο Κρήτη, μικρότερης από ένα μεγαβάτ (<1MW).

  1. Οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίοι έχουν προσκομίσει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή για τη λήψη ή τη διατήρηση σε ισχύ Προσφοράς Σύνδεσης, δύνανται να υποβάλουν σε αυτόν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αίτημα επιστροφής της. Με την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής στον κάτοχο παύει αυτοδίκαια η ισχύς της σχετικής Άδειας Παραγωγής και της Προσφοράς Σύνδεσης καθώς και όλων των αδειών και εγκρίσεων του σταθμού που έχουν χορηγηθεί.».

 

Άρθρο 36

Αναστολή προθεσμιών υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στις πληγείσες περιοχές του Έβρου – Προσθήκη άρθρου 32Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 32Α ως εξής:

«Άρθρο 32Α

Αναστολή προθεσμιών υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στις πληγείσες περιοχές του Έβρου

Για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που εγκαθίστανται στις περιοχές του Έβρου, για τις οποίες έχει εκδοθεί αναστολή της έκδοσης των προβλεπόμενων στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας διοικητικών πράξεων και γνωμοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν πράξεων της παρ. 6α του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α΄289) μετά των πρωτοκόλλων εγκατάστασης της παρ. 7 της ως άνω διάταξης, κάθε προθεσμία, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) και του άρθρου 31 του παρόντος, περί διασφάλισης υλοποίησης των έργων, αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η αναστολή των διοικητικών πράξεων. Αν έχει καταβληθεί Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης ή Τέλος Παράτασης Εγκατάστασης και Δέσμευσης Ηλεκτρικού Χώρου για την παράταση προθεσμιών του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 και του άρθρου 31 του παρόντος, περί διασφάλισης υλοποίησης των έργων, για το χρονικό διάστημα που εμπίπτει εντός του χρονικού διαστήματος που υφίσταται η ως άνω αναστολή των διοικητικών πράξεων, αυτό επιστρέφεται εντός ενός (1) μηνός από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 στους κατόχους των σταθμών. Η ως άνω αναστολή αίρεται με διαπίστωση του Φορέα Αδειοδότησης.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 37

Προώθηση εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 88 ν. 4602/2019

Στο άρθρο 88 του ν. 4602/2019 (Α’ 45), περί μεταφοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νήσο Κρήτη προστίθεται παρ. 8 ως εξής:

«8. Σε περίπτωση μονάδων από συμβατικά καύσιμα που συνδέονται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) που την 1η Ιανουαρίου 2024 βρίσκονταν σε λειτουργία και παύσουν ή έχουν παύσει μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 οριστικά να λειτουργούν, οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διέπουν τις μονάδες αυτές παραμένουν σε ισχύ για το υπολειπόμενο διάστημα της χρονικής διάρκειας ισχύος τους και δύνανται να τροποποιούνται αποκλειστικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τον Κανονισμό Αδειών σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν αίτησης των κατόχων των αδειών αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Η μετατροπή των αδειών παραγωγής σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συντελείται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εκτός κύκλου, σύμφωνα με το άρθρο 132ΣΤ του ν. 4001/2011 (A‘ 179) και το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο του παρόντος, η συνολική ισχύς των οριστικών προσφορών σύνδεσης για την εγκατάσταση των σταθμών αποθήκευσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τετρακόσια πενήντα μεγαβάτ (450 MW). Δεν επιτρέπεται στο πλαίσιο του παρόντος τα νομικά πρόσωπα και οι Συνδεδεμένες ή Συνεργαζόμενες με αυτούς Επιχειρήσεις να λάβουν οριστικές προσφορές σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των εκατόν πενήντα μεγαβάτ (150 MW). Σε περίπτωση τροποποίησης των αδειών παραγωγής ή μετατροπής αυτών σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οικείες Συμβάσεις Σύνδεσης, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τους κατόχους των αδειών αυτών».

 

Άρθρο 38

Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 11Γ στον ν. 4685/2020

Στον ν. 4685/2020 (Α΄92) προστίθεται άρθρο 11Γ ως εξής:

«Άρθρο 11Γ

Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

  1. Οι κάτοχοι Φωτοβολταϊκών Σταθμών που συνδέονται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, και οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχουν λάβει ή θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και οι οποίοι, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, έχουν συνάψει ή θα συνάψουν Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησής, καθώς και Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Σταθερής Τιμής και έχουν τεθεί ή έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019, δύνανται έως τις 31 Μαρτίου 2025, να υποβάλουν προς τον Φορέα Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητα Υψηλής Απόδοσης, τον αρμόδιο Διαχειριστή και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, αίτημα για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και να μετατραπούν, εφόσον αυτό είναι τεχνικά δυνατό, σε σταθμούς της παρ. 11Α του άρθρου 10. Στην περίπτωση αυτή η ωφέλιμη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τουλάχιστον ίση με μια (1) ώρα στη μέγιστη ισχύ έγχυσης του αντίστοιχου φωτοβολταϊκού σταθμού.
  2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 αποζημιώνονται με βάση την ανά ώρα τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας και τις τιμές των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την συμμετοχή τους σε αυτές, για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο μετά τις 17:00 και μέχρι τις 07:00 της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου και μετά τις 20:00 και μέχρι τις 07:00 της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
  3. Για τους σταθμούς του παρόντος οι Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης παραμένουν σε ισχύ και διέπουν την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται από τον σταθμό κατά τις ώρες της ημέρας που δεν εμπίπτουν εντός των χρονικών διαστημάτων της παρ. 2.
  4. Για την περίπτωση των έργων του παρόντος, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τους κατόχους των αδειών αυτών.
  5. Οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών σταθμών της παρ. 1 που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης με το Δίκτυο ή το Σύστημα δύνανται, να υποβάλουν, έως τις 31 Μαρτίου 2025, κοινό αίτημα στον αρμόδιο διαχειριστή για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης που συνδέεται στο κοινό αυτό σημείο και έχει ωφέλιμη χωρητικότητα κατ’ ελάχιστον ίση με μια (1) ώρα στο άθροισμα της μέγιστης ισχύος παραγωγής των φωτοβολταϊκών σταθμών του κοινού αιτήματος. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρούσας δύνανται να εγχέουν ισχύ πέραν των ορίων που τίθενται από τους στατικούς ή δυναμικούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι ισόποση ισχύς απορροφάται από τον σταθμό αποθήκευσης. Κατά τα λοιπά, οι σταθμοί αποθήκευσης της παρούσας συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Το αίτημα του πρώτου εδαφίου δύναται να υποβληθεί και από κάτοχο άδειας αποθήκευσης με Προσφορά Σύνδεσης για σύνδεση στο εν λόγω κοινό σημείο σύνδεσης, προσκομίζοντας σχετική συμφωνία με τους κατόχους των φωτοβολταϊκών σταθμών.».

 

Άρθρο 39

Προώθηση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 11Δ στον ν. 4685/2020

Στον ν. 4685/2020 (Α΄92) προστίθεται άρθρο 11Δ ως εξής:

«Άρθρο 11Δ

Προώθηση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την απόφαση της παρ. 3 καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή των κριτηρίων και τις διαδικασίας που περιγράφονται στην απόφαση της παρ. 2.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ορίζονται:

α) οι δικαιούχοι υποβολής αίτησης καθώς και η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και στοιχεία που υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για τη λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το παρόν,

β) η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, σύμφωνα με το παρόν,

γ) τα επιθυμητά τεχνικά χαρακτηριστικά των σταθμών αποθήκευσης,

δ) τα κριτήρια αντισυγκέντρωσης, καθώς και τα κριτήρια επιλογής με βάση τη γεωγραφική θέση των έργων, τη σύνδεση στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και το ειδικότερο σημείο σύνδεσής τους, τον χρόνο ενεργοποίησής τους και τυχόν επιπρόσθετα κριτήρια επιλογής,

ε) τις κυρώσεις που εφαρμόζονται αν δεν τηρούνται το παρόν και η σχετική απόφαση από τον κάτοχο των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,

στ) τα κριτήρια αξιολόγησης για τη διαμόρφωση της σειράς προτεραιότητας για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης της παρ. 2, ορίζεται η σειρά επιλογής των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, βάσει των κριτηρίων της απόφασης της παρ. 2. Τα έργα της περίπτωσης αυτής δεν λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.
  2. Οι σταθμοί αποθήκευσης που επιλέγονται για να λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 3 αξιολογούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης παράλληλα με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) που αξιολογούνται για λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σύμφωνα με τις αποφάσεις των παρ. 11 και 12 του άρθρου 30 του ν. 5095/2024 (Α’ 40), τους υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και τη νήσο Κρήτη, καθώς και τους ενισχυόμενους, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, σταθμούς αποθήκευσης. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή του αιτήματος της παρ. 3.
  3. Οι σταθμοί Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας των παρ. 11Α και 11Β του άρθρου 10 που έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρες αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης δύνανται να τροποποιούνται αποκλειστικά, σύμφωνα με το αντίστοιχο κανονιστικό πλαίσιο, σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν αίτησης των κατόχων των αδειών αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
  4. Στην περίπτωση των έργων της παρ. 5, καθώς και αυτών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή στις προβλέψεις του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 2, οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ή οι άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται αντιστοίχως, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και εκτός κύκλου, για τη μετατροπή των Βεβαιώσεων Παραγωγού σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2023/2413 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 18ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2018/2001, ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2018/1999 ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 98/70/ΕΚ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2015/652 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ» (RED III) 

 

Άρθρο 40

Διασφάλιση της τήρησης των προθεσμιών της αδειοδοτικής διαδικασίας μέσω του σημείου επαφής – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 41 ν. 4951/2022

(παρ. 7 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4951/2022 (A’ 129), περί Πληροφοριακού Συστήματος Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Π.Σ.Α.Π.Ε.), προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Το Π.Σ.Α.Π.Ε. διαθέτει σύστημα ειδοποιήσεων και ειδοποιεί αυτόματα, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους επενδυτές και τις αδειοδοτούσες αρχές, για τις προθεσμίες κάθε τρέχουσας αδειοδοτικής διαδικασίας και τη λήξη της ισχύος των οικείων αδειών ή συμβάσεων. Η Υπηρεσία Μίας Στάσης διασφαλίζει την τήρηση των προθεσμιών κάθε σταδίου της αδειοδοτικής διαδικασίας.».

 

Άρθρο 41

Διάρκεια αδειοδοτικής διαδικασίας για τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 73 ν. 4964/2022

(παρ. 7 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο άρθρο 73 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί αδειοδοτικής ωρίμανσης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης των έργων ΥΑΠ της παρ. 3 δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη. Ειδικά για την ανανέωση έργων ΥΑΠ, η συνολική διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.».

 

Άρθρο 42

Ηλιακές εγκαταστάσεις σε κτίρια, σε υφιστάμενες ή μελλοντικές τεχνητές κατασκευές – Προσθήκη περ. ιστ) στην παρ. 1 άρθρου 33 ν. 4951/2022

(παρ. 1 άρθρου 16δ Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί μη έκδοσης Βεβαιώσεων, προστίθεται περ. ιστ), ως εξής:

«ιστ) φωτοβολταϊκοί σταθμοί που μπορεί να συνδυάζονται με σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών/εξώστη, πέργκολων, προσόψεων και σκιάστρων, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 16 και 19 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) ή επί υφιστάμενων ή μελλοντικών τεχνητών κατασκευών, εξαιρουμένων των τεχνητών υδάτινων επιφανειών».

 

Άρθρο 43

Εγκατάσταση εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας δυναμικότητας εκατό κιλοβάτ ή μικρότερης – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 5 άρθρου 38 ν. 4951/2022

(παρ. 2 άρθρου 16δ Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

  1. Στις περ. α) και β) της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί σύνδεσης με το Δίκτυο χωρίς τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης: α) οι λέξεις «πενήντα (50)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εκατό (100)», β) οι λέξεις «είκοσι (20)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εξήντα (60)», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι εγκαταστάσεις:

α) Σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ισχύος έως και εκατό (100) κιλοβάτ (kW), με την εξαίρεση της περ. β’,

β) Αιολικών Σταθμών, ισχύος έως εξήντα (60) κιλοβάτ (kW), που μπορεί να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης, συνδέονται στο Δίκτυο, χωρίς να απαιτείται χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν.

Οι σταθμοί της παρούσας ορίζονται ως Γνωστοποιούμενοι Σταθμοί».

  1. Στην περ. α της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022, περί ενημέρωσης του ενδιαφερομένου για την αποδοχή ή απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης, προστίθενται τρία εδάφια, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο αρμόδιος Διαχειριστής, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης. Ακολούθως:

α. Σε περίπτωση αποδοχής της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφονται οι όροι σύνδεσης, το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, ο χρόνος υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε στοιχείο που απαιτείται για την τεκμηρίωση της ανάγκης υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων σύνδεσης και του κόστους αυτών.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης καταβάλλοντας αντίστοιχα και τη σχετική δαπάνη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση.

Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή:

αα) εντός ενός (1) μηνός από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής, ή

αβ) εντός τεσσάρων (4) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, ή

αγ) εντός οκτώ (8) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση (Μ.Τ.), εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς (Υ/Σ) Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) και Μ.Τ., ή

αδ) εντός δεκαοκτώ (18) μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ. ή επέκτασης Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ.

Ο αρμόδιος Διαχειριστής ολοκληρώνει τα έργα σύνδεσης και στη συνέχεια προβαίνει στη σύνδεση του σταθμού.

Σε περίπτωση μη απόκρισης του αρμόδιου Διαχειριστή εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στη σύνδεση του εν λόγω σταθμού στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, έχοντας την υποχρέωση να ενημερώσει προηγουμένως και εγγράφως τον αρμόδιο Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του. Κατόπιν, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον αρμόδιο Διαχειριστή για την ενεργοποίηση του σταθμού. Σε κάθε περίπτωση, για την πραγματοποίηση της σύνδεσης απαιτείται να έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση με τον οικείο προμηθευτή.

β. Σε περίπτωση απόρριψης της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει για τους λόγους της απόρριψης και δύναται να προτείνει αιτιολογημένα στον ενδιαφερόμενο εναλλακτικό σημείο σύνδεσης για λόγους ασφαλείας ή τεχνικής ασυμβατότητας των στοιχείων του συστήματος.».

  1. Στην παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022, οι λέξεις «δέκα (10) kW» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα και 0, 80 (10,8) κιλοβάτ (kW)», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Για σταθμούς που εγκαθίστανται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, τα ανώτατα όρια ισχύος της παρ. 1 ανέρχονται σε δέκα και 0, 80 (10,8) κιλοβάτ (kW).».

 

Άρθρο 44

Νέες εγκαταστάσεις με ηλεκτρική δυναμικότητα κάτω των εκατό πενήντα κιλοβάτ – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 34 ν. 4951/2022

(παρ. 3 άρθρου 16β Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

Στο άρθρο 34 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, με μέγιστη ισχύ παραγωγής μικρότερη ή ίση των εκατό πενήντα κιλοβάτ (150 kW), η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης.».

 

Άρθρο 45

Διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας

(άρθρο 16ε Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)

  1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) Γεωθερμική αντλία θερμότητας: Ο συνδυασμός μηχανημάτων ή δικτύων ή γεωτρήσεων ή εγκαταστάσεων, με τον οποίο επιτυγχάνεται η θέρμανση ή η ψύξη χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών ή των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων, που δεν χαρακτηρίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως γεωθερμικό δυναμικό.

β) Αερόψυκτη/αεροθερμική αντλία θερμότητας: Ο συνδυασμός μηχανημάτων ή δικτύων ή εγκαταστάσεων, με τον οποίο επιτυγχάνεται η θέρμανση ή η ψύξη χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας του αέρα.

γ) Γεωεναλλάκτης: Το σύνολο σωληνώσεων εντός του εδάφους ή εντός γεωτρήσεων μετά των παρελκομένων τους, όπου κυκλοφορεί ρευστό σε κλειστό κύκλο, έτσι ώστε να υφίσταται μεταφορά θερμότητας από ή προς το υπέδαφος χωρίς άντληση ύδατος.

δ) Γεωθερμική αντλία θερμότητας κλειστού κυκλώματος: Η αντλία που περιλαμβάνει γεωεναλλάκτη, ο οποίος αναπτύσσεται είτε εντός γεώτρησης (κάθετος) είτε εντός εκσκαφής ή κατά μήκος τάφρων (οριζόντιος).

ε) Γεωθερμική αντλία θερμότητας ανοικτού κυκλώματος: Η αντλία που περιλαμβάνει τουλάχιστον μια παραγωγική γεώτρηση ή εγκατάσταση εκμετάλλευσης της θερμότητας επιφανειακών υδάτων.

στ) Παραγωγική γεώτρηση ανοικτού κυκλώματος: Η γεώτρηση άντλησης ρευστού από το υπέδαφος.

ζ) Γεώτρηση επανεισαγωγής (ή επανέγχυσης) ανοικτού κυκλώματος: Η γεώτρηση, με την οποία το ρευστό οδηγείται από την επιφάνεια στον υπόγειο αποδέκτη από τον οποίο αντλήθηκε.

  1. Δεν απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση:

α) αερόψυκτων αντλιών θερμότητας ανεξαρτήτως ισχύος,

β) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα εκατό κιλοβάτ ηλεκτρικά (100 kWe).

Στην περ. β), πριν από την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει δήλωση γνωστοποίησης στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το ακίνητο στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8. Αν δεν προβεί στην εν λόγω γνωστοποίηση, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.

  1. Οι εγκαταστάσεις αυτές λογίζονται ως ηλεκτρικές συσκευές ή εγκαταστάσεις και οι Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς ή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρούν στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους. Αν η ηλεκτρική ισχύς των ανωτέρω αντλιών θερμότητας δεν υπερβαίνει τα πενήντα κιλοβάτ ηλεκτρικά (50 kWe), ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προβαίνει στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους, εντός δύο (2) εβδομάδων από την υποβολή αίτησης, εκτός εάν απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για τις συνδέσεις με το δίκτυο.
  2. Αν οι γεωεναλλάκτες βρίσκονται εντός θεσμοθετημένου γεωθερμικού πεδίου, το μέγιστο επιτρεπτό βάθος κατασκευής είναι τα εκατό (100) μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Σε περίπτωση παραβίασης αυτού επιβάλλονται οι κυρώσεις της παρ. 7.
  3. Για την εγκατάσταση:

α) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που υπερβαίνει τα εκατό κιλοβάτ ηλεκτρικά (100 kWe), ή όταν ευρίσκονται εντός θεσμοθετημένου γεωθερμικού πεδίου και το βάθος εγκατάστασης των γεωεναλλακτών υπερβαίνει τα εκατό (100) μέτρα,

β) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανοιχτού κυκλώματος ανεξαρτήτως ισχύος,

απαιτείται άδεια, η οποία εκδίδεται, από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το ακίνητο στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπέρ του κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8 και εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

βα) Σε περίπτωση εκμετάλλευσης θερμότητας με τη χρήση επιφανειακών ή υπόγειων υδάτων, ο χρήστης υποχρεούται στην επαναφορά του συνόλου των χρησιμοποιηθέντων υδάτων και στην ίδια ποιότητα, πλην της θερμοκρασιακής διαφοράς τους, στον αρχικό αποδέκτη.

ββ) Σε αντίθετη περίπτωση, όπου υπάρχει ανάλωση ποσότητας ύδατος ή αλλοίωσης της ποιότητάς του, καθώς και όταν η συνολική ηλεκτρική ισχύς των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανοιχτού κυκλώματος συνδεδεμένων στον ίδιο επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη υπερβαίνει τα πενήντα κιλοβάτ ηλεκτρικά (50 kWe), για την έκδοση της σχετικής άδειας εφαρμόζονται και τα άρθρα 11 και 16 του ν. 3199/2003 (Α’ 280).

  1. Για τη χορήγηση της άδειας καταβάλλεται το παράβολο της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/40906/187/12.4.2023 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2569), όπως εκάστοτε ισχύει.
  2. Αν διαπιστωθεί σε έλεγχο ότι:

α) έχει εγκατασταθεί παράνομα γεωθερμική αντλία θερμότητας, επιβάλλεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη πρόστιμο στον κύριο ή τον επικαρπωτή ίσο με το πενταπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6 και ο ιδιοκτήτης ή ο επικαρπωτής καλείται να προβεί σε έκδοση άδειας εντός τριμήνου,

β) έχουν παραβιαστεί οι όροι της αδείας, ο αρμόδιος Περιφερειάρχης επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6 και ο ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής καλείται να προβεί σε συμμόρφωση με τους όρους της αδείας εντός τριμήνου,

γ) δεν έχει υπάρξει συμμόρφωση με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Περιφερειάρχη ή έχει υπάρξει υποτροπή, επιβάλλεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο του ύψους του παραβόλου της παρ. 6, η εκδοθείσα άδεια ανακαλείται και η εγκατάσταση σφραγίζεται.

Πριν από την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων ο ενδιαφερόμενος καλείται σε ακρόαση από τον Περιφερειάρχη εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την επίδοση της σχετικής προσκλήσεως.

  1. Οι προμηθευτές αντλιών θερμότητας γνωστοποιούν με ηλεκτρονική αλληλογραφία στη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον αριθμό και την ισχύ των αντλιών θερμότητας που διαθέτουν ή εγκαθιστούν σε κάθε Περιφέρεια ετησίως, ανά είδος αντλιών θερμότητας (αερόψυκτες, γεωθερμικές κλειστού κυκλώματος, γεωθερμικές ανοιχτού κυκλώματος), εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους.
  2. Για οποιαδήποτε εγκατάσταση στην οποία λαμβάνει χώρα ή προβλέπεται αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού ή ενεργειακού συστήματος θέρμανσης ή ψύξης μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών και των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων, που δεν χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με το Μέρος Α΄ του ν. 4602/2019 (Α΄45), γεωθερμικό δυναμικό, δεν εφαρμόζεται το π.δ. 420/1987 (A΄ 187), περί υποχρεώσεων σύνταξης μελέτης ή και εγκατάστασης υποδομών οποιουδήποτε συστήματος θέρμανσης ή ψύξης από διαφορετική ενεργειακή πηγή.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται: α) ο τρόπος υποβολής της δήλωσης γνωστοποίησης της παρ. 2 και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, και β) οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την έκδοση, τροποποίηση ή ανάκληση της άδειας της παρ. 5.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 46

Περιεχόμενα φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης – Προσθήκη παρ. 12 στο άρθρο 11 του ν. 4014/2011

Στο άρθρο 11 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), περί του περιεχόμενου του φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προστίθεται παρ. 12 ως εξής:

 

Άρθρο 47

Ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 13 ν. 4014/2011

Στην παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), περί σύστασης του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), προστίθεται περ. γα ως εξής:

«γα. Αν, κατόπιν ειδικής διοικητικής προσφυγής του άρθρου 8 του ν. 3200/1955 (Α’ 97) που έχει κατατεθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 διαπιστώνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης, ακολουθήθηκε πλημμελώς η διαδικασία έκδοσης, παράτασης, ανανέωσης ή τροποποίησης της ΑΕΠΟ σύμφωνα με τα άρθρα 3 έως 6 ή την παρ. 8 του άρθρου 2, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ζητήσει εντός σαράντα (40) ημερών τη γνώμη του ΚΕΣΠΑ. Τη γνώμη αυτή διαμορφώνει το ΚΕΣΠΑ και με την κλήση ενώπιον του, προς διατύπωση απόψεων, των αναγκαίων, κατά την κρίση του, οργάνων και φορέων. Στην περίπτωση αυτή η γνώμη του ΚΕΣΠΑ είναι δεσμευτική για την αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ περιβαλλοντική αρχή. Η αρμόδια για την έκδοση της ΑΕΠΟ περιβαλλοντική αρχή, εντός δύο (2) μηνών, προβαίνει στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, όπως η συμπλήρωση ή η τροποποίηση της ΑΕΠΟ σύμφωνα με τη γνώμη του ΚΕΣΠΑ.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 48

Επιδόματα και έξοδα μετακίνησης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Επιδόματα θέσης ευθύνης που καταβλήθηκαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος σε πρόσωπα που άσκησαν εν τοις πράγμασι καθήκοντα Προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), σε θέσεις που συστάθηκαν βάσει εγκεκριμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Α.Π.Ε. οργανωτικών διαρθρώσεων, θεωρείται ότι υπάγονται στις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 18 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226) και τις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί επιδομάτων.

 

Άρθρο 49

Καθορισμός αποδοχών Αντιπροέδρου Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 7 π.δ. 375/1987

Στην παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 375/1987 (Α΄167), περί Προέδρου και Αντιπροέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Σε περίπτωση απουσίας, ελλείψεως ή κωλύματος του Προέδρου του Δ.Σ., αυτός αναπληρώνεται στην άσκηση των πιο πάνω αρμοδιοτήτων του από τον Αντιπρόεδρο. Οι αποδοχές του Αντιπροέδρου καθορίζονται βάσει της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176 ).».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’

ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 50

Κατά παρέκκλιση μετατάξεις και αποσπάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 41 ν. 4001/2011

Στο άρθρο 41 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179) προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Για το χρονικό διάστημα έως τις 31.3.2025 και για τη μετάταξη ή απόσπαση έως είκοσι (20) υπαλλήλων στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων:

α) Οι αποφάσεις μετάταξης ή απόσπασης διενεργούνται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

β) Δεν ισχύει η προϋπόθεση της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (Α΄224).».

 

Άρθρο 51

Ρυθμίσεις για το προσωπικό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 108Δ ν. 4001/2011

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 108Δ του ν. 4001/2011 (Α’ 179), περί μετακίνησης προσωπικού μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η ημερομηνία «31η.12.2021» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2024», β) μετά τις λέξεις «που σχετίζονται με τη λειτουργία» προστίθενται οι λέξεις «και των δύο φάσεων», και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«9. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς αυτά μέχρι 31η.12.2024, το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ που απασχολείται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Νησιών/Υπηρεσίες Κρήτης Ρόδου, με αντικείμενο τη Λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Συστήματος Μεταφοράς Κρήτης, δύναται, για λόγους που σχετίζονται με τη λειτουργία και των δύο φάσεων της διασύνδεσης της Κρήτης να μετακινηθεί στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ως φορέα προέλευσης, αναγνωρίζεται πλήρως από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.».

 

Άρθρο 52

Ρυθμίσεις για το προσωπικό του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 119 ν. 4001/2011

Στην παρ. 3 του άρθρου 119 του ν. 4001/2001 (Α’ 179), περί της ρύθμισης των σχέσεων προσωπικού μεταξύ του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Για χρονικό διάστημα δεκατριών (13) ετών από την έναρξη λειτουργίας της ΛΑΓΗΕ ΑΕ και για τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης των δικών της Υπηρεσιών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025», β) η συντομογραφία «ΛΑΓΗΕ» αντικαθίσταται όπου αναφέρεται από τη συντομογραφία «ΔΑΠΕΕΠ», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, μπορεί να ρυθμίζονται τα σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απασχόληση από τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ προσωπικού της ΑΔΜΗΕ ΑΕ του οποίου η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. Για τη διάθεση του προσωπικού αυτού λαμβάνεται υπόψη η βούλησή του και η προηγούμενη απασχόλησή του σε εργασίες αντίστοιχες με αυτές που πρόκειται να απασχοληθούν στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. H απασχόληση του προσωπικού αυτού στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ και κατά τη διάρκειά της δεν διακόπτεται η βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη. Με τη λήξη της σύμβασης διάθεσης για οποιονδήποτε λόγο το διατιθέμενο προσωπικό επανέρχεται στην ΑΔΜΗΕ ΑΕ στη θέση στην οποία έχει εξελιχθεί, σε περίπτωση δε που αυτή δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε ομοιόβαθμη προσωρινή θέση του κλάδου του, η οποία συστήνεται αυτοδικαίως και καταργείται με την αποχώρησή του από το φορέα. Μισθωτός της ΑΔΜΗΕ ΑΕ που έχει διατεθεί κατά τα ανωτέρω στη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ δύναται, κατόπιν σχετικής επιλογής, να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, όπως και να επιλέγεται ως Πρόεδρος και ως Διευθύνων Σύμβουλός της. Στην περίπτωση αυτή συνεχίζει να ασφαλίζεται στους ασφαλιστικούς φορείς, στους οποίους είναι ασφαλισμένος ως μισθωτός της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, στους οποίους καταβάλλονται από τη ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ οι οικείες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη, για τις πάσης φύσεως αμοιβές και αποζημιώσεις που λαμβάνει ως μέλος ή Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ή ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ. Οι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου για τις ως άνω αμοιβές παρακρατούνται από το ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ και αποδίδονται στους ως άνω ασφαλιστικούς φορείς.».

 

Άρθρο 53

Ρυθμίσεις για το προσωπικό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 3Α άρθρου 125 ν. 4001/2011

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3Α του άρθρου 125 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179), περί της δυνατότητας κατά παρέκκλισης μεταφοράς προσωπικού μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι λέξεις «31η.12.2023» αντικαθίστανται από τις λέξεις «31η.12.2024», και η παρ. 3Α διαμορφώνεται ως εξής:

«3Α. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και διαδικασίας, για μεμονωμένες περιπτώσεις μεταφοράς προσωπικού από τη ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ή και αντιστρόφως, από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., εξαιρουμένων των διευθυντικών στελεχών που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης του δικτύου διανομής, η μετακίνηση πραγματοποιείται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο εταιρειών μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου προς αυτά, η οποία υποβάλλεται μέχρι και την 31η.12.2024. Οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων υποβάλλονται στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή της, η οποία εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός, να απαγορεύει τη μεταφορά προσωπικού, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο για λόγους συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις περί αποτελεσματικού διαχωρισμού μεταξύ των εταιρειών. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από την εταιρεία προέλευσης, αναγνωρίζεται πλήρως για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Ο φορέας προέλευσης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση ο εργαζόμενος.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 54

Τέλη διαχείρισης Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 18Β ν. 3468/2006

Στην παρ. 2 του άρθρου 18Β του ν. 3468/2006 (Α’ 129), περί καθορισμού τελών διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν Λογαριασμό στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης και εκτελούν μεταβιβάσεις, ανακλήσεις και συναλλαγές επί εκδιδόμενων εγγυήσεων προέλευσης», β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) κατόπιν εισήγησης του Φορέα Έκδοσης, δύναται να καθορίζονται τέλη διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, τα οποία ο Φορέας Έκδοσης δύναται να επιβάλλει στους σταθμούς της υποπερ. ββ΄ της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 15, καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν Λογαριασμό στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης και εκτελούν μεταβιβάσεις, ανακλήσεις και συναλλαγές επί εκδιδόμενων εγγυήσεων προέλευσης. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των τελών διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, οι υπόχρεοι καταβολής, το ύψος αυτών, και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την επιβολή των τελών αυτών. Οι σταθμοί της παρ. 5 του άρθρου 15 εξαιρούνται από τέλη διαχείρισης του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης.».

 

Άρθρο 55

Αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4951/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί αιτήσεων χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης: α) οι λέξεις «οχτώ (8) μεγαβάτ (MW)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα (10) μεγαβάτ (MW)», β) το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, οι αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ή/και σταθμούς αποθήκευσης ισχύος έως και δέκα (10) μεγαβάτ (MW), υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι αιτήσεις για σταθμούς ισχύος άνω των δέκα (10) MW υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Έως την 31η Οκτωβρίου 2024 παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν τον Διαχειριστή στον οποίο θα υποβάλλουν την αίτησή τους για σταθμούς ισχύος από ένα (1) έως δέκα (10) MW, που έχουν Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων, καθώς και για πιλοτικούς θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς του άρθρου 90.».

 

Άρθρο 56

Υποβολή κοινού αιτήματος για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 14 ν. 4951/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί υποβολής κοινού αιτήματος για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος: α) οι λέξεις «οχτώ (8) μεγαβάτ (MW), εφόσον» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα μεγαβάτ (MW), εφόσον ο Διαχειριστής του Δικτύου, στον οποίο υπεβλήθησαν αρχικώς οι αιτήσεις, δηλώσει, εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της τελευταίας αίτησης, ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους και», β) προστίθενται δύο τελευταία εδάφια, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Είναι δυνατή η υποβολή κοινού αιτήματος περί χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Συστήματος, το οποίο αφορά σε περισσότερους σταθμούς με Βεβαίωση ή και με Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Εξαιρούμενο Σταθμό, όταν η συνολική ισχύς αυτών ξεπερνά το όριο των δέκα μεγαβάτ (10 MW), εφόσον ο Διαχειριστής του Δικτύου, στον οποίο υπεβλήθησαν αρχικώς οι αιτήσεις, δηλώσει, εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της τελευταίας αίτησης, ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους και η σύνδεση ενός ή περισσότερων σταθμών γίνεται μέσω νέων κοινών αποκλειστικών δικτύων σε νέο ή υφιστάμενο Υποσταθμό μέσης τάσης προς υψηλή. Αν ο Διαχειριστής του Δικτύου δεν ανταποκριθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τεκμαίρεται αδυναμία χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλει αίτημα στον Διαχειριστή του Συστήματος. Αιτήματα συνολικής ισχύος άνω των οκτώ μεγαβάτ (8 MW), που έχουν υποβληθεί στον Διαχειριστή του Συστήματος πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αξιολογούνται με τις προϋφιστάμενες διατάξεις.».

 

Άρθρο 57

Αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο – Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 97 ν. 4951/2022

Στην παρ. 3 του άρθρου 97 του ν. 4951/2022 (Α΄129), περί περιθωρίου απορρόφησης ισχύος: α) η περ. β αντικαθίσταται, β) προστίθεται περ. γ), και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από την έναρξη ισχύος του παρόντος διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς, αυτοπαραγωγούς για την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Το ως άνω επιπλέον περιθώριο καθίσταται διαθέσιμο στο σύνολο των Υ/Σ του Ε.Δ.Δ.Η.Ε., περιλαμβανομένων των περιοχών με κορεσμένα δίκτυα και εξαιρουμένου μόνο του δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.), χωρίς να καταλαμβάνεται από περιορισμούς που σχετίζονται με τα περιθώρια απορρόφησης του Συστήματος και κατανέμεται ως εξής:

α) Tα έξι μεγαβάτ (6MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ στις κάτωθι κατηγορίες σταθμών ως εξής:

αα) Σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από τους ως άνω αυτοπαραγωγούς και αφορούν οικίες (νοικοκυριά), συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),

αβ) σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από τους ως άνω αυτοπαραγωγούς και αφορούν τον πρωτογενή τομέα, για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),

Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος για την υποπερ. αα) τα δέκα κόμμα οχτώ κιλοβάτ (10, 8 kW), ανά παροχή κατανάλωσης και για την υποπερ. αβ) τα πενήντα κιλοβάτ (50 kW).

Εάν το περιθώριο κάποιας κατηγορίας εξαντληθεί, ο Διαχειριστής δύναται να αξιοποιεί περιθώριο από την έτερη κατηγορία.

β) Τα τρία και οχτώ δέκατα μεγαβάτ (3.8 MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου. Ειδικά για σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου της παρούσας το περιθώριο διατίθεται για σταθμούς παραγωγής ή αυτοπαραγωγής ισχύος μέχρι εκατό κιλοβάτ (100 kW) έκαστος. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, εξαιρουμένων των σταθμών βιομάζας ή βιοαερίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος τα διακόσια κιλοβάτ (200 kW).

γ) Τα δύο δέκατα μεγαβάτ (0.2 MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για αιολικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των εξήντα κιλοβάτ (60 kW) και με συνολικό ύψος μικρότερo των τριάντα μέτρων (30m) που διαθέτουν πιστοποίηση «IEC 61400-2 ή 61400-22». Ειδικά για τους αιολικούς σταθμούς της παρούσας το περιθώριο διατίθεται για σταθμούς παραγωγής ή αυτοπαραγωγής. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των εξήντα κιλοβάτ (60 kW).

Ειδικά για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, το όριο ισχύος ορίζεται στα εκατό (100) kW.

Εάν το περιθώριο ενός εκ των περ. α) ή β) ή γ) εξαντληθεί, ο Διαχειριστής δύναται να ανακατανέμει το περιθώριο, διασφαλίζοντας για κάθε περίπτωση ελάχιστο διαθέσιμο περιθώριο υποδοχής ισχύος ενός (1) MW.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Άμυνας ορίζεται η κατά προτεραιότητα χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και κάλυψη του περιθωρίου απορρόφησης ισχύος του πρώτου εδαφίου για την εγκατάσταση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για λόγους εθνικής ασφάλειας, σταθμών ΑΠΕ ισχύος μέχρι τριών μεγαβάτ (3 MW) έκαστος με εφαρμογή ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού.

Αν το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό του πρώτου εδαφίου εξαντληθεί, ο Διαχειριστής εξετάζει και εφόσον είναι τεχνικά εφικτό δύναται να επεκτείνει το ως άνω περιθώριο ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ).».

                                                                                                                                    

Άρθρο 58

Επιμερισμός κόστους σύνδεσης έργων του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 98 ν. 4951/2022

Στο άρθρο 98 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί επιμερισμού του κόστους σύνδεσης έργων του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), προστίθεται παρ. 5Α ως εξής:

«5Α. Ο επιμερισμός κόστους που προβλέπεται στις παρ. 4 και 5 εφαρμόζεται και στα έργα επέκτασης του ΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση Καταναλωτών Μέσης Τάσης. Για την εφαρμογή του επιμερισμού κόστους του πρώτου εδαφίου, εκδίδεται σχετική ειδική απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ, η οποία περιλαμβάνει τις ειδικότερες ρυθμίσεις για το πλαίσιο υλοποίησης του υπόψη επιμερισμού, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν επιμέρους κοστολογικών στοιχείων, τα οποία εξαιρούνται της εφαρμογής του εν λόγω επιμερισμού και για τα οποία το σύνολο του σχετικού κόστους το επωμίζεται ο Καταναλωτής Μέσης Τάσης.».

 

Άρθρο 59

Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων σε υπογειοποιημένο δίκτυο χαμηλής τάσης

  1. Το κόστος σύνδεσης οικιών και λοιπών κτιριακών εγκαταστάσεων με το υπογειοποιημένο δίκτυο χαμηλής τάσης δύναται να καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συγχρηματοδοτούμενο ή εθνικό, και να αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη στην περίπτωση χρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης των έργων υπογείωσης των σχετικών δικτύων από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  2. Στις επιλέξιμες δαπάνες των συνδέσεων της παρ. 1, συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών και των υλικών, για τη σύνδεση της μετρητικής διάταξης εντός της ιδιοκτησίας με το υπόγειο δίκτυο χαμηλής τάσης.
  3. Το παρόν ισχύει, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και των κανόνων επιλεξιμότητας του χρηματοδοτικού μέσου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’

                                                                        ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 60

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) το άρθρο 13 του ν. 4602/2019 (Α΄45), περί ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης,

β) οι περ. γ) και δ) της παρ. 11 του άρθρου 97 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί περιπτώσεων επιτρεπτής υποβολής νέων αιτήσεων για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:12 | Γιώργος Καϊταλίδης

    Σχετικά με Το Άρθρο 32. Δημιουργούνται μεγάλες ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των ρυθμίσεων. Το άρθρο απειλεί να ισοπεδώσει τα μακροχρόνια έργα που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια αδειοδότησης και ανάπτυξης, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και τις επιχειρήσεις των ενδιαφερόμενων που έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις κεφαλαίου για τις παραγγελίες τους.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:14 | ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ

    Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε Αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:02 | ΚΑΡΤΕΡΗ ΓΚΟΛΟΦΩ

    Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες για να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε στις απολιγνιτοποιημένες ζώνες?

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:53 | ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:12 | ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ

    Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:18 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:08 | ΑΓΡΕΒΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:58 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

    Λυπάμαι πολύ για την καταστροφή που θα σας επιφέρει το άρθρο 32. Είχα την τύχη και έβαλα την πρώτη στην Ελλάδα μικρή ανεμογεννήτρια στα Χανιά σε ακίνητο ιδιοκτησίας μου πολύ κοντά στον οικισμό. Παρόλο που είναι πανοραμικά ορατή δεν αντιμετώπισα πρόβλημα απο τους κατοίκους του οικισμού. Τα 42 μετρα δεν είναι πολλά. Κάτι άλλο είναι απο πίσω παιδιά Μεταξύ μας όμως τώρα η 60kw των κινέζων είναι φοβερό μηχάνημα. Τους κράζουμε για προσπάθεια μονοπώλησης της αγοράς αλλά για να φτάσουν σε αυτά τα αίσχοι, φανταστείτε πόσο καλή είναι η 60kw.
    Δεν επαναπάυομαι έχω να τραβήξω πολλά με τις καθυστερήσεις του ΔΑΠΕΠ τα κουρέματα κ.λ.π. απλώς στάθηκα τυχερός. Είμαι μέλος του Συνδέσμου και θα παλέψουμε μαζί την αδικία που προσπαθούν να εδραιώσουν. κ.Υπουργέ σβήσε το άρθρο 32 και άσε τους ανθρώπους να στέσουν τα έργα τους.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:13 | ΚΑΡΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:34 | ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών . Αυτή είναι και η λογική σειρά

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:34 | Βαρδας Ιωαννης

    Αν αυτό που θέλετε να κάνετε με το άρθρο 32 δεν είναι φωτογραφική διάταξη, τότε εγώ είμαι ελέφαντας.
    Και δεν θα προσπαθήσω να αποδείξω το αντίθετο γιατί είναι τσάμπα κόπος….
    Πάρα πολύ σωστά εκθέτη τα γεγονότα ο συνονόματος Μηχανολόγος Κ. Βάρδας Εμμανουήλ στο σχόλιο 11 Σεπτεμβρίου 2024, 22:48.
    Όλα αυτά που περιγράφει τα έχουμε ζήση επανειλημμένα στην Κρήτη και ειδικότερα στο Νομό Λασιθίου…..
    Για τα τέρατα που τοποθετούνται κάθε μέρα στα βουνά ούτε λόγος και σας πειράζουν η μικρές ανεμογεννήτριες που ουδέποτε τις έχετε δη να δουλεύουν γιατί μόνο μια (από όσο γνωρίζω) έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη, και ουδείς πολίτης έχει εκφράσει αντίθεση.
    Πια είναι η θέση της ευρωπαϊκή ένωση για το μονοπώλιο που θα δημιουργήσετε; το γνωρίζουν στη Βρυξέλες ;
    Να καταργηθεί το άρθρο 32 άμεσα και να παραμείνει το άρθρο 43 ως έχει.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 13:55 | Βαγγέλης Μαρινάκης (Συντονιστής Έργου CRETE VALLEY)

    Κίνδυνος απένταξης του εμβληματικού Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CRETE VALLEY, ύψους ~25εκ ευρώ, λόγω της αναδρομικής κατάργησης του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού:

    Το CRETE VALLEY έχει ως στόχο να μετατρέψει περιοχές της Κρήτης σε ένα αειφόρο, αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα, επιτρέποντας στο νησί να καλύψει μέρος από τις ενεργειακές του ανάγκες αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η «Κοιλάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» θα αξιοποιήσει τις διαφορετικές πηγές ενέργειας που είναι διαθέσιμες στην Κρήτη, και θα επιτρέψει στις τοπικές κοινωνίες να παράγουν, να διανέμουν και να χρησιμοποιούν τη δική τους ενέργεια.

    Αποτελεί ένα εμβληματικό Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο που συντονίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη συμμετοχή πολλών ελληνικών φορέων, όπως ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΡΑΕΕΥ, ΔΕΣΦΑ, Περιφέρεια Κρήτης, Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, ΕΚΕΤΑ, κλπ.

    Η πρόταση κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023 και η έναρξη του προγράμματος ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2023 (Grant Agreement: No. 101136139). Έως τότε ίσχυε το σχήμα του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού που είχαμε περιγράψει στην πρόταση και δεν υπήρχε κάποια επίσημη ενημέρωση για πρόθεση διακοπής του σχήματος του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού από Ενεργειακές Κοινότητες. Επίσης, κατά την υπογραφή του προγράμματος δεν είχαν εφαρμοστεί στα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων οι οριζόντιες περικοπές ώστε η μέγιστη εγχεόμενη ενέργεια από τους Φ/Β σταθμούς να είναι 73% της μέγιστης εγκατεστημένης ισχύς, όπως ισχύει σήμερα.

    Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε τη νομοθέτηση άρθρου με το παρακάτω περιεχόμενο:

    «Για την κάλυψη αναγκών Ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν την ημερομηνία δημοσιοποίησης του ΦΕΚ Ν.5106/2024 δίνεται η δυνατότητα κατ’εξαίρεση σύνδεσης στο δίκτυο εξαιρούμενων έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες. Τα αιτήματα για τα ως άνω έργα θα αποκτούν Οριστική Προσφορά σύνδεσης εκτός λίστας προτεραιότητας κατ’εξαίρεση της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123 (ΦΕΚ 4333/ Β΄/12.08.2022)».

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:29 | Alexandros

    1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δεοντολογικές αρχές του ΕΣΕΚ (περιπτώσεις 1,2 παραγρ. 2.3.5) προτείνεται:
    Να δοθεί άμεση προτεραιότητα διασύνδεσης σε Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα ως έργα τεχνολογίας βάσης του συστήματος στην απόκτηση όρων σύνδεσης. Ειδικότερα για έργα εν λειτουργία τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης ισχύος, επειδή τα υδρολογικά δεδομένα επιτρέπουν την διάθεση στο δίκτυο αυξημένης ισχύος χωρίς καμία επιπλέον κατασκευή.

    2. Κατόπιν αυτού προτείνεται όπως π.χ. στην υποπερ. δβ) της περ. δ) της παραγράφου 18 του άρθρου 5 του Νόμου 4951/2022 προστεθεί ακροτελεύτια η φράση:
    ‘’Ειδικά για τα ΜΥΗΕ η μέγιστη ισχύς της παραγωγής του Σταθμού αυξάνεται όχι παραπάνω από πέντε Μεγαβάτ (5MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα και τρία Μεγαβάτ (3MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο.’’, ή οιαδήποτε αναδιατύπωση του κειμένου νομοτεχνικά επαρκής που θα επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΗΔΗ λειτουργούντα ΜΥΗΕ.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:39 | Ερκάν Χατζημιλαιζίμ

    Το άρθρο 32 έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:20 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΟΥΡΗΣ

    Θα ήθελα να πω για το άρθρο 32. Περιμένω απο το 2021 γνωμοδότηση απο το ΓΕΕΘΑ για να ολοκληρώσω τις γνωμοδοτήσεις για μικρή ανεμογεννήτρια. Είναι καλύτερα να θεσπιστεί για μικρές ανεμογεννήτριες το ύψος μικρότερες απο 29 μέτρα για να μην χρειάζεται ουτε ΓΕΕΘΑ ουτε ΥΠΑ. Εγώ που έχω σχεδόν ολοκληρώσει τον φάκελο προς ΔΕΔΔΗΕ δεν θα μπορέσω να προχωρήσω, δηλαδή δεν μετράνε οι άλλες γνωμοδοτήσεις; Εχω αδειοδοτηθεί με την 60kw.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:09 | KATERINA

    1. Σύμφωνα με τον ΕΣΕΚ (περιπτώσεις 1,2 παραγρ. 2.3.5) προτείνεται:
    Να δοθεί άμεση προτεραιότητα διασύνδεσης σε Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα ως έργα τεχνολογίας βάσης του συστήματος στην απόκτηση όρων σύνδεσης. Πιο συγκεκριμένα, για λειτουργούντα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης ισχύος, επειδή τα υδρολογικά δεδομένα επιτρέπουν την διάθεση στο δίκτυο αυξημένης ισχύος χωρίς καμία επιπλέον κατασκευή.

    2. Ύστερα από αυτό προτείνεται όπως π.χ. στην υποπερ. δβ) της περ. δ) της παραγράφου 18 του άρθρου 5 του Νόμου 4951/2022 προστεθεί ακροτελεύτια η φράση:
    ‘’Ειδικά για τα ΜΥΗΕ η μέγιστη ισχύς της παραγωγής του Σταθμού αυξάνεται όχι παραπάνω από πέντε Μεγαβάτ (5MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα και τρία Μεγαβάτ (3MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο.’’, ή οιαδήποτε αναδιατύπωση του κειμένου νομοτεχνικά επαρκής που θα επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΗΔΗ λειτουργούντα ΜΥΗΕ.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:28 | ΣΑΛΩΜΗ

    1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δεοντολογικές αρχές του ΕΣΕΚ (περιπτώσεις 1,2 παραγρ. 2.3.5) προτείνεται:
    Να δοθεί άμεση προτεραιότητα διασύνδεσης σε Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα ως έργα τεχνολογίας βάσης του συστήματος στην απόκτηση όρων σύνδεσης. Ειδικότερα για έργα εν λειτουργία τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης ισχύος, επειδή τα υδρολογικά δεδομένα επιτρέπουν την διάθεση στο δίκτυο αυξημένης ισχύος χωρίς καμία επιπλέον κατασκευή.

    2. Κατόπιν αυτού προτείνεται όπως π.χ. στην υποπερ. δβ) της περ. δ) της παραγράφου 18 του άρθρου 5 του Νόμου 4951/2022 προστεθεί ακροτελεύτια η φράση:
    ‘’Ειδικά για τα ΜΥΗΕ η μέγιστη ισχύς της παραγωγής του Σταθμού αυξάνεται όχι παραπάνω από πέντε Μεγαβάτ (5MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα και τρία Μεγαβάτ (3MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο.’’, ή οιαδήποτε αναδιατύπωση του κειμένου νομοτεχνικά επαρκής που θα επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΗΔΗ λειτουργούντα ΜΥΗΕ.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:55 | WWF Ελλάς

    Παρατίθενται παρακάτω τα σχόλια του WWF Ελλάς στα άρθρα 43-45 (Μέρος Γ΄, Κεφάλαιο Γ΄) του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

    Άρθρο 43
    Προκαταρκτικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο 16δ παρ. 2 Οδηγίας 2018/2001 (του οποίου επιδιώκεται η ενσωμάτωση) αφορά μόνο εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας. Η προτεινόμενη διάταξη εφαρμόζεται σε όλες τις μορφές ΑΠΕ. Φυσικά, ο αυξημένος αυτός βαθμός φιλοδοξίας είναι θετικός (και επιτρεπτός από το ενωσιακό δίκαιο), αρκεί να διασφαλιστεί η σωστή ενσωμάτωση.
    Δυστυχώς, δεν είναι σαφές ότι αυτό συμβαίνει. Πράγματι, το σχετικό άρθρο της Οδηγίας προβλέπει «διαδικασία αδειοδότησης (…) μεταξύ άλλων για αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» η οποία «δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα». Παράλληλα, «η απουσία απάντησης από τις αρμόδιες αρχές ή οντότητες εντός της καθορισμένης προθεσμίας που ακολουθεί την υποβολή πλήρους αίτησης έχει ως αποτέλεσμα η άδεια να θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η δυναμικότητα του εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας δεν υπερβαίνει την υφιστάμενη δυναμικότητα της σύνδεσης με το δίκτυο διανομής (…)» (ο.π.). Αντίθετα, κατά την προτεινόμενη διάταξη, η απουσία απόκρισης του διαχειριστή απλώς επιτρέπει την σύνδεση με την «εσωτερική» ηλεκτρολογική εγκατάσταση, και όχι την χορήγηση άδειας. Μάλιστα, ο αιτών επιβαρύνεται και με το πρόσθετο διοικητικό βάρος της έγγραφης ενημέρωσης του διαχειριστή (ο οποίος, λίγο προηγουμένως, δεν αποκρίθηκε) (παρ. 3 της προτεινόμενης διάταξης). Τέλος, η μόνη επιφύλαξη της Οδηγίας διατυπώνεται για τις περιπτώσεις που ο εξοπλισμός ΑΠΕ υπερβαίνει την «δυναμικότητα» της σύνδεσης. Κατά συνέπεια, η θέσπιση προθεσμιών 4 και 8 μηνών (για σύνδεση με την χαμηλή και την μέση τάση, αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να απαιτούνται εργασίες από τον διαχειριστή) από την προτεινόμενη διάταξη [περ. αβ) και αγ) της παρ. 3] δεν είναι συμβατή με την RED III.

    Άρθρο 44
    Εκ παραδρομής, η προτεινόμενη διάταξη προσθέτει μία τρίτη παράγραφο στο άρθ. 34 ν. 4951/2022. Ωστόσο, φαίνεται ότι το άρθρο αυτό έχει ήδη 3 παραγράφους, και η προτεινόμενη διάταξη θα αποτελέσει την τέταρτη.
    Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η προτεινόμενη διάταξη δεν ενσωματώνει ρητά την μέγιστη προθεσμία της διαδικασίας αδειοδότησης. Κατά την διάταξη του άρθ. 16 παρ. 2 (γ) Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 (όπως προστίθεται από την Οδηγία RED III), «η διαδικασία αδειοδότησης για την ανανέωση σταθμών παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, για νέες εγκαταστάσεις με ηλεκτρική δυναμικότητα κάτω των 150 kW, και για συντοπισμένη αποθήκευση ενέργειας, καθώς και για τη σύνδεση των εν λόγω σταθμών παραγωγής, εγκαταστάσεων και αποθήκευσης με το δίκτυο, που βρίσκονται εκτός περιοχών επιτάχυνσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών εκτιμήσεων, όπου απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία (…)». Ούτε η προτεινόμενη προσθήκη, ούτε το τροποποιούμενο άρθρο στο σύνολό του επιβάλλουν την τήρηση της παραπάνω μέγιστης διάρκειας. Σημειώνεται ότι η RED III [όπως και η Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001] ορίζουν την διαδικασία αδειοδότησης ως «όλα τα διοικητικά στάδια από την επιβεβαίωση της πληρότητας της αίτησης αδειοδότησης σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως την κοινοποίηση της τελικής απόφασης σχετικά με το αποτέλεσμα της διαδικασίας αδειοδότησης από τη σχετική αρμόδια αρχή ή αρχές (…)» [άρθ. 16 παρ. 1 (β) Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 όπως ισχύει].
    Στην περίπτωση των εξαιρούμενων σταθμών, εκτός από την ΑΕΠΟ (ή την πράξη υπαγωγής σε ΠΠΔ), η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει (ανάλογα με την περίπτωση) Βεβαίωση Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού (άρθ. 33 παρ. 6 ν. 4951/2022), δικαιολογητικά χαρακτηρισμού γεωργικής γης (άρθ. 34 παρ. 2 ε ν. 4951/2022), δικαιολογητικά του δικαιώματος χρήσης του γηπέδου εγκατάστασης (άρθ. 34 παρ. 2 στ ν. 4951/2022), οριστική προσφορά σύνδεσης και σύναψη σύμβασης σύνδεσης και λειτουργικής ενίσχυσης (η βεβαίωση απευθείας συμμετοχής στην αγορά). Τα παραπάνω «διοικητικά στάδια» δεν απαιτούνται φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά είναι πιθανά. Επίσης, ανάλογα με την περίπτωση, ενδέχεται να προστεθούν και τυχόν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (ή άλλες πολεοδομικές ή αρχαιολογικές εγκρίσεις), έγκριση επέμβασης κατά την δασική νομοθεσία, άδεια χρήσης ύδατος, παραχώρηση αιγιαλού/παραλίας/όχθης/παρόχθιας ζώνης και πιθανόν άλλες άδειες, δικαιολογητικά ή «στάδια» (γενικά, άρθ. 4 παρ. 3 ν. 4951/2022). Η ισχύουσα νομοθεσία πρέπει με τρόπο σαφή να διασφαλίσει ότι η όλη παραπάνω διαδικασία δεν θα ξεπερνάει τους 12 μήνες, με την επιφύλαξη των ειδικών περιπτώσεων.

    Άρθρο 45
    Το προτεινόμενο άρθρο δεν ενσωματώνει την προθεσμία του άρθ. 16ε παρ. 1 (β) της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1999 [όπως προστέθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2023/2413]. Ειδικότερα, κατά τη διάταξη αυτή, «στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας από επίγεια πηγή» (“ground source heat pumps”, δηλαδή, όλες εκτός των αερόψυκτων), η διαδικασία αδειοδότησης «δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες». Η διάταξη καθιερώνει τη μέγιστη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης για όλες τις αντλίες θερμότητας από επίγεια πηγή, σε περίπτωση που δεν καθιερώνεται ακόμα πιο σύντομη διάρκεια. Ειδικότερα, η προτεινόμενη διάταξη της παρ. 5, δεν προβλέπει μέγιστη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης για τις αντλίες θερμότητας που υπάγονται σε αυτή. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο ΕΣΕΚ, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αντλίες θερμότητας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:49 | KATERINA

    1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δεοντολογικές αρχές του ΕΣΕΚ (περιπτώσεις 1,2 παραγρ. 2.3.5) προτείνεται:
    Να δοθεί άμεση προτεραιότητα διασύνδεσης σε Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα ως έργα τεχνολογίας βάσης του συστήματος στην απόκτηση όρων σύνδεσης. Ειδικότερα για έργα εν λειτουργία τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης ισχύος, επειδή τα υδρολογικά δεδομένα επιτρέπουν την διάθεση στο δίκτυο αυξημένης ισχύος χωρίς καμία επιπλέον κατασκευή.

    2. Κατόπιν αυτού προτείνεται όπως π.χ. στην υποπερ. δβ) της περ. δ) της παραγράφου 18 του άρθρου 5 του Νόμου 4951/2022 προστεθεί ακροτελεύτια η φράση:
    ‘’Ειδικά για τα ΜΥΗΕ η μέγιστη ισχύς της παραγωγής του Σταθμού αυξάνεται όχι παραπάνω από πέντε Μεγαβάτ (5MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα και τρία Μεγαβάτ (3MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο.’’, ή οιαδήποτε αναδιατύπωση του κειμένου νομοτεχνικά επαρκής που θα επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΗΔΗ λειτουργούντα ΜΥΗΕ.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:16 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Ζητάω την τροποποίηση του άρθρου 32 ώστε να μην δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις και οι επενδυτές μικρών ανεμογεννητριών αναγκαστούν να απευθύνονται όλοι σε μία μόνο κατασκευάστρια εταιρεία, ασχέτως εάν είναι ελληνική ή αλλοδαπή, καθώς η εταιρεία αυτή θα μπορεί να διαμορφώνει τον τιμοκατάλογό της κατά το δοκούν χωρίς να υφίσταται ανταγωνισμός από άλλη κατασκευάστρια εταιρεία αφού καμία άλλη δεν θα πληρεί τις διαστάσεις και το εξειδικευμένο πρότυπο πιστοποίησης που θα απαιτεί ο νόμος.
    Επίσης εάν δημιουργηθεί μονοπώλιο, η κατασκευάστρια εταιρεία που θα το απολαμβάνει, πιθανότατα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση όλων των επενδυτών, ή θα βάζει κάποιους σε πρώτη προτεραιότητα και άλλους σε δεύτερη προτεραιότητα, κατά το δοκούν.
    Σε περίπτωση που το άρθρο 32 τελικά δεν τροποποιηθεί, θα πρέπει να ανασταλεί η ισχύς του μέχρι να πληρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και να πιστοποιηθούν από το ΚΑΠΕ τουλάχιστον δύο τύποι ανεμογεννητριών διαφορετικών κατασκευαστριών εταιρειών που πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 32 και πιστοποίησης του ΚΑΠΕ.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:31 | Τζαμαλής Γεώργιος

    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στα κοινά αιτήματα που υποβάλλονται σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όροι μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:22 | Dimosthenis

    1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δεοντολογικές αρχές του ΕΣΕΚ (περιπτώσεις 1,2 παραγρ. 2.3.5) προτείνεται:
    Να δοθεί άμεση προτεραιότητα διασύνδεσης σε Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα ως έργα τεχνολογίας βάσης του συστήματος στην απόκτηση όρων σύνδεσης. Ειδικότερα για έργα εν λειτουργία τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αύξησης ισχύος, επειδή τα υδρολογικά δεδομένα επιτρέπουν την διάθεση στο δίκτυο αυξημένης ισχύος χωρίς καμία επιπλέον κατασκευή.

    2. Κατόπιν αυτού προτείνεται όπως π.χ. στην υποπερ. δβ) της περ. δ) της παραγράφου 18 του άρθρου 5 του Νόμου 4951/2022 προστεθεί ακροτελεύτια η φράση:
    ‘’Ειδικά για τα ΜΥΗΕ η μέγιστη ισχύς της παραγωγής του Σταθμού αυξάνεται όχι παραπάνω από πέντε Μεγαβάτ (5MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα και τρία Μεγαβάτ (3MW) για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο.’’, ή οιαδήποτε αναδιατύπωση του κειμένου νομοτεχνικά επαρκής που θα επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΗΔΗ λειτουργούντα ΜΥΗΕ.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:33 | The Green Tank

    Eιδικά σχόλια (ανά άρθρο) από το Green Tank:
    Άρθρο 27: Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της σωστής λύσης για το «πρασίνισμα» της ηλεκτροδότησης του Πόρου, συνδυάζοντας ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας. Ωστόσο, με βάση το άρθρο, τα έργα δικτύου θα χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που πιθανότατα συνεπάγεται ότι το σχετικό κόστος θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας όλων των καταναλωτών της χώρας. Δεδομένου του πολύ σημαντικού μεγέθους του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών που θα τροφοδοτηθεί από τα έσοδα δημοπράτησης των δικαιωμάτων εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών του Ταμείου Εκσυγχρονισμού του ΣΕΔΕ, τα οποία θα εισπράξει η χώρα ως το 2030, προκύπτει η εύλογη απορία γιατί το κόστος ενίσχυσης του δικτύου στην περίπτωση του Πόρου δεν καλύπτεται από αυτό το Ταμείο και θα πρέπει να επιβαρύνει τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Άρθρο 30: Επιτρέπει την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα εντός Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης.

    Ωστόσο, οι δραστηριότητες εντός των ζωνών απολιγνιτοποίησης διέπονται από τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), καθώς και από το αντίστοιχο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) 2021-2027. Πουθενά σε αυτά τα έγγραφα δεν υπάρχει αναφορά σε έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα. Υπάρχει μόνο αναφορά σε κατασκευή μονάδων υπολειμματικής βιομάζας που θα προέρχεται από τα δάση ή και τα αγροτικά κατάλοιπα για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση. Οι μονάδες καύσης απορριμμάτων προφανώς δεν αποτελούν υπολειμματική βιομάζα.

    Από την άλλη μεριά, το άρθρο 20 του νόμου 4872/2021 έδωσε τη δυνατότητα καύσης απορριμμάτων εντός ΖΑΠ «σε δάση και δασικές εκτάσεις εντός των εξαντλημένων ή υπό εκμετάλλευση ορυχείων λιγνίτη της Δ.Ε.Η. Α.Ε., εφόσον δεν είναι εφικτή η αναδάσωση των εκτάσεων αυτών, μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν εισήγησης της κατά τόπον αρμόδιας δασικής υπηρεσίας», χωρίς όμως αυτή η πρόβλεψη να έχει συμπεριληφθεί στη σχετική δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου τον Οκτώβριο του 2021. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε εν παραλλήλω με τη διαδικασία κατάρτισης των ΕΣΔΙΜ και του ΠΔΑΜ, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, δεν περιλάμβαναν τίποτε σχετικό με την καύση απορριμμάτων, σε κανένα στάδιο έως την τελική κατάθεσή τους τον Οκτώβριο του 2022.

    Σε κάθε περίπτωση, η καύση είναι ασύμβατη με την κυκλική οικονομία, εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, έχει υψηλό κόστος λειτουργίας και δεν είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη μορφή διαχείρισης απορριμμάτων, καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια «Ενεργειακή Εγνατία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» που θα βασίζεται σε νέες μονάδες καύσης και να επανασχεδιάσει τη διαχείριση απορριμμάτων σε μια πραγματικά βιώσιμη βάση.

    Άρθρο 37: Θετική η δυνατότητα που δίνεται για μετατροπή των αδειών παραγωγής συμβατικών μονάδων στην Κρήτη σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Θα διευκολύνει την εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 450 MW οι οποίες θα συμβάλουν στη διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί και στην απόσυρση των πιο ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων που λειτουργούν στη χώρα. Ωστόσο, καθώς το νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από σχετική τεκμηρίωση, δεν είναι σαφές αν η αποθηκευτική ισχύς των 450 MW θα είναι επαρκής για την κάλυψη της επίσης άγνωστης προβλεπόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ στο νησί.

    Επιπλέον, προκύπτει η εύλογη απορία γιατί η ρύθμιση του άρθρου αυτού περιορίζεται μόνο στην Κρήτη και όχι και σε άλλα νησιά ή/και στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας. Με δεδομένη την απόσυρση συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που βασίζονται και στα τρία ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτη και αέριο) τα επόμενα χρόνια, καθώς και τις αυξημένες ανάγκες υποδομών αποθήκευσης, η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης και στην υπόλοιπη χώρα μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει.

    Άρθρο 38: Πρόκειται για μια πολύ θετική ρύθμιση επί της αρχής. Το κίνητρο που δίνεται για τη μετατροπή φωτοβολταϊκών σταθμών σε υβριδικούς με την προσθήκη μπαταριών είναι η δυνατότητα έγχυσης της παραγωγής τους τις βραδινές ώρες και αποζημίωσης με βάση τις τιμές της αγοράς εκείνες τις ώρες, πράγμα που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των περικοπών ΑΠΕ.

    Άρθρο 39: Θετική η θέσπιση του πλαισίου και της διαδικασίας για την εγκατάσταση μεμονωμένων μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Ωστόσο, τα πλέον σημαντικά στοιχεία για την ενίσχυση της αποθήκευσης παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

    Άρθρο 45: Είναι θετική η ενσωμάτωση της οδηγίας που θα ενισχύσει τον ρυθμό εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, οι οποίες αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο για την απανθρακοποίηση των κτιρίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση εξηλεκτρισμού των κτιρίων και μάλιστα εγκαίρως, πριν τη ενεργοποίηση του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών για τα κτίρια και τις μεταφορές, προκειμένου να θωρακίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αναμενόμενη αύξηση του κόστους χρήσης ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση των κτιρίων. Πρώτο και κύριο είναι η τροποποίηση του άρθρου 17 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022) για τη μείωση των εκπομπών των κτιρίων.

    Άρθρο 57: Τροποποιεί τον πολύ πρόσφατο νόμο 5106/2024 για την κατανομή περιθωρίου ισχύος 10 MW ανά υποσταθμό σε διάφορες κατηγορίες έργων αυτοπαραγωγής. Η ένστασή μας έγκειται στο ότι σε ένα άρθρο που είχε ως αποκλειστικό στόχο την προώθηση της αυτοπαραγωγής, προτείνονται δύο τροποποιήσεις που επιτρέπουν τη χρήση του ηλεκτρικού χώρου 4 MW ανά υποσταθμό για εμπορικά έργα και όχι αποκλειστικά για έργα αυτοπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η διάθεση 0.2 ΜW από αυτό το περιθώριο ισχύος για τη σύνδεση μικρών αιολικών ως 60 KW που μπορεί να είναι και εμπορικά, ενώ από το υπολειπόμενο περιθώριο των 3.8 MW προτείνεται να επιτραπεί η σύνδεση και σταθμών βιομάζας ή βιοαερίου οι οποίοι επίσης μπορεί να είναι και εμπορικοί.

    Το νομικό πλαίσιο ωστόσο δεν θα πρέπει να ευνοεί τα εμπορικά έργα σε βάρος έργων αυτοπαραγωγής. Τα τελευταία, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, εξακολουθούν να αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής είναι 665 MW επί συνόλου περίπου 13.5 GW (δηλαδή ποσοστό περίπου 5%). Καθώς η αυτοπαραγωγή αποτελεί ένα βασικό εργαλείο συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση, θεωρούμε ότι πρέπει να δεσμευτεί επαρκής ηλεκτρικός χώρος αποκλειστικά για έργα αυτοπαραγωγής από πολίτες, ΜμΕ και ενεργειακές κοινότητες. Συνεπώς, προτείνουμε τη συμπερίληψη σε αυτό το άρθρο μόνο έργων βιομάζας, βιοαερίου και μικρών αιολικών που προορίζονται αποκλειστικά για κάλυψη ιδίων αναγκών και όχι για εμπορικούς σκοπούς. Προτείνουμε, δηλαδή, την απαλοιφή του όρου «παραγωγής» από τα εδάφια (β) και (γ) του άρθρου.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:06 | Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης

    Στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» που τέθηκε στη διαβούλευση, και συγκεκριμένα στο άρθρο 57 αυτού για την Αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο – Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 97 ν. 4951/2022, προβλέπεται για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού για κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, το όριο ισχύος ορίζεται στα εκατό (100) kW.
    Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνει, περιοριστικά, συγκεκριμένα κτίρια, παραλείποντας για παράδειγμα να αναφέρει κέντρα πολιτισμού, ΚΑΠΗ, δημαρχεία και λοιπά δημοτικά κτίρια αλλά και τον φωτισμό οδών και πλατειών.
    Δεδομένης της αναγκαιότητας εγκατάστασης σταθμού αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων του στο σύνολο των δημοτικών κτιρίων, αλλά και αύξησης του ορίου ισχύος, προτείνεται η παρακάτω προσθήκη και η αύξηση του ορίου ισχύος:
    Ειδικά για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, και εν γένει δημοτικών κτιρίων και φωτισμού οδών και πλατειών, το όριο ισχύος ορίζεται στα διακόσια (200) kW.
    Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου διάταξης που να επιτρέπει την εγκατάσταση σταθμών αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια, σε όσους Υ/Σ του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.),υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος.

    Σίμος Θ. Δανιηλίδης
    Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών
    Μέλος Ε.Ε. της ΚΕΔΕ

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:10 | Μπουσέ Αλήμ Ογλού

    Το άρθρο 32 βάζει σε κίνδυνο σοβαρές επενδύσεις και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:34 | ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το άρθρο 32 προσθέτει επιπλέον περιορισμούς στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και εγκατάστασης των μικρών ανεμογεννητριών.
    Αφού ο σκοπός είναι η ανάπτυξη, πως πάμε να προσθέσουμε περιοριστικά μέτρα;
    ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 12:18 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΩΝΙΩΤΑΚΗΣ

    Απόλυτα ακριβής η ανάρτηση του κ. Εμμ. Βάρδα Μηχανολογου Μηχανικου. Όλα αυτά τα γεγονότα που περιγράφει τα ζήσαμε τελευταία κατά την μεταφορά και εγκατάσταση τεσσάρων ( 4 ) ανεμογεννητριών στην Ιεράπετρα δίπλα στο χωριό Επισκοπή. Το μόνο που του διέφυγε να αναφέρει (προφανώς δεν είναι επενδυτής) είναι η καταδίκη των επενδυτών με ώριμα έργα μικρών ανεμογεννητριών που είναι αναγκασμένοι να αρχίσουν από την αρχή.
    Όσο αφορά τους βιαστικούς που υπέγραψαν προσύμφωνα για την αγορά ανεμογεννήτριας καταβάλλοντας προκαταβολή, αυτοί είναι χαμένοι από χέρι….
    Κύριοι του υπουργείου, αν θέλετε πραγματικά να προωθήσετε τις μικρές ανεμογεννήτριες χωρίς να δημιουργήσετε προβλήματα στην αγορά και παράλληλα να ενισχύσετε τους Έλληνες κατασκευαστές, αφήστε την κατηγορία σταθμών 1δ του Πίνακα 1 της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 ως έχει και εισάγετε τη ρύθμιση καθορισμού ύψους στο άρθρο 43 ως ακολούθως :
    Άρθρο 43
    Εγκατάσταση εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας δυναμικότητας εκατό κιλοβάτ ή μικρότερης – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 5 άρθρου 38 ν. 4951/2022
    (παρ. 2 άρθρου 16δ Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413)
    1. Στις περ. α) και β) της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί σύνδεσης με το Δίκτυο χωρίς τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης: α) οι λέξεις «πενήντα (50)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εκατό (100)», β) οι λέξεις «είκοσι (20)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εξήντα (60)», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
    «1. Οι εγκαταστάσεις:
    α) Σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ισχύος έως και εκατό (100) κιλοβάτ (kW), με την εξαίρεση της περ. β’,
    β) Αιολικών Σταθμών, ισχύος έως εξήντα (60) κιλοβάτ (kW), συνολικού ύψους μικρότερου τον 30 μέτρων που μπορεί να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης, συνδέονται στο Δίκτυο, χωρίς να απαιτείται χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν.
    Οι σταθμοί της παρούσας ορίζονται ως Γνωστοποιούμενοι Σταθμοί».
    Εμμανουήλ Γωνιωτακης
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 11:38 | Παναγιώτης Χατζηαναστασίου

    Το άρθρο 32 δημιουργεί προβλήματα στην βιωσιμότητα των επενδύσεων στις μικρές ανεμογεννήτριες.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 11:22 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

    Συμμερίζομαι πλήρως το σχόλιο του κ. Εμμανουήλ Βαρδά, καθώς η άποψή του διατυπώθηκε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 11:25 | BayWa r.e. Projects Greece MIKE

    Η παράγραφος 3α του άρθρου 35 προτείνεται να τροποιηθεί ως εξής, προκειμένου τα συστήματα αποθήκευσης να αντιμετωπίζονται από το νόμο με τον ίδιο τρόπο με τους σταθμούς ΑΠE και τους υβριδικούς σταθμούς:

    «3. α) Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε., σταθμών αποθήκευσης και υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.) και στη νήσο Κρήτη, οι οποίοι έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος ή την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 να αντικαταστήσουν την σχετική εγγυητική επιστολή και να υποβάλλουν νέα εγγυητική επιστολή η οποία αντιστοιχεί:»

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 11:59 | Βαρδας Ιωαννης

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία….. οι απαλλασσόμενοι Φ/Β σταθμοί που θα έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο στο Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π έως 31/12/2024 θα κλειδώσουν τιμή, διαφορετικά θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες .
    Ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε δήλωσε ότι θα χρειαστούν ακόμα πολλοί μήνες για να εκδοθούν όροι σύνδεσης για τα 400ρια στα κορεσμένα δίκτυα.
    Για να κατασκευαστεί ένα Φ/Β πρέπει να προηγηθούν οι όροι σύνδεσης.
    Ακόμα και να πάρει κάποιος όρους σύνδεσης σήμερα, μέχρι 31/12/2024 δεν προλαβαίνει να τελειώσει το έργο και να υποβάλει δήλωση ετοιμότητας.
    Τι θα γίνει με τα Φ/Β έως 400 KW σε Κρήτη, Πελοπόννησο και νησιά; Έχουμε κάνει αίτηση πριν δυο (2) χρόνια και πληρώνουμε τόκους για εγγυητικές επιστολές.
    Θα δώσετε κάποια παράταση;
    Θα επιβάλετε την συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες αναιρώντας τα προβλεπόμενα κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος χορήγησης όρων σύνδεσης στο ΔΕΔΔΗΕ ;
    Θα μας υποχρεώσετε να συμμετέχουμε στο χρηματιστήριο ενέργειας;
    Πείτε μας τουλάχιστον τι έχετε σκοπό να κάνετε, έτσι ώστε να δούμε και εμείς αν θα συνεχίσουμε ή αν θα πάρουμε πίσω τις εγγυητικές επιστολές, τουλάχιστον να μην πληρώνουμε περεταίρω τόκους.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 10:13 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

    Αφού ο σκοπός είναι η ανάπτυξη, γιατί καταστρέφονται τα ώριμα έργα;
    Είναι απαράδεκτο να τινάζονται στον αέρα έτοιμα έργα με αυτή τη ρύθμιση. Αποσύρετε το άρθρο!

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 10:38 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

    Είναι απαράδεκτο να τινάζονται στον αέρα έτοιμα έργα με αυτή τη ρύθμιση. Αποσύρετε το άρθρο! Το άρθρο 32 θα θάψει ολόκληρη την προσπάθειά μας. Αποσύρετε το τώρα!

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 10:17 | ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Η επένδυση σε ώριμα έργα πρέπει να προασπίζεται, όχι να καταστρέφεται με ρυθμίσεις όπως το άρθρο 32.
    Επενδύσαμε κεφάλαια και χρόνο για να βλέπουμε τώρα τις προσπάθειές μας να καταρρέουν. Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 10:50 | ΣΤΕΛΑ ΤΟΝΤΟΡΟΒΑ

    Αν μειώνατε την τιμή για τις ανεμογεννήτριες μέχρι 60 KW θα δυσχεραίνετε το επενδυτικό περιβάλλον αλλά τουλάχιστον θα ήταν ένα οριζόντιο μέτρο για το συμφέρων των καταναλωτών!
    Το να προσπαθείτε να πετάξετε έξω με το άρθρο 32 κάποιες ήδη πιστοποιημένες μικρές Α/Γ δημιουργώντας μονοπώλια, δεν είναι απλά αθέμιτο, είναι αισχρό!!
    Γιατί να μου στερήσετε το δικαίωμα της επιλογής καταδικάζοντας με να αρχίσω από την αρχή την ωρίμανση ενός ώριμου έργου και να πέσω στα νύχια τον κορακιών της ήδη πιστοποιημένης ανεμογεννήτριας που θα ζητάνε όσο θέλουν για την πώληση της Α/Γ και απαιτούν η κατασκευή και η συντήρηση να γίνεται αποκλειστικά από εκείνους ;
    Και το κερασάκι στην τούρτα η ευνοούμενη Α/Γ υπερβαίνει το όριο των τριάντα (30) μέτρων κατά ένα (1) εκατοστό
    Η τέλεια κάλυψη για να μην κατηγορηθείτε ότι εξυπηρετείτε συμφέροντα… καλά για ηλίθιους μας περνάτε ; Ντροπή σας!!!
    Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 32

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 09:56 | ΓΚΙΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    AΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝΩΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΧΩ ΞΟΔΕΨΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ Ή ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 32 ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 08:34 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΕΡΓΗΣ

    Έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία, για τις επιπτώσεις του άρθρου 32; Πώς δικαιολογείτε τη σοβαρή εμπορική κρίση που θα δημιουργηθεί, θέτοντας δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες του εξωτερικού, την ιταλική ESPE και την κινεζική Ghrepower, σε οικονομικό κίνδυνο;

    Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Διαιτησία για το ξεκάθαρο αυτό μονοπώλιο; Πού βρίσκονται οι δεσμεύσεις για την προστασία των εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων στην ελληνική αγορά;

    Είναι οι πιστοποιήσεις απλό «παιχνιδάκι»; Αν ναι, γιατί δεν είναι γεμάτος ο κατάλογος πιστοποιημένων εταιρειών του ΚΑΠΕ; Ενημερωθείτε πόσο κοστίζουν αυτές οι πιστοποιήσεις και αναλογιστείτε πως οι εταιρείες εμπιστεύτηκαν τις εμπορικές συμφωνίες και την ελληνική νομοθεσία.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 08:47 | ABO Energy

    Άρθρο 38:
    Η πρόταση να προστεθεί το άρθρο 11Γ στο Ν.4685/2020 αναγνωρίζει την αναγκαιότητα προσθήκης μονάδων αποθήκευσης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχουν τεθεί σε λειτουργία κι έχουν λάβει ή θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
    Το κριτήριο της αδειοδοτικής ωριμότητας και της κατασκευαστικής ετοιμότητας με σκοπό τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής ζήτησης και των συνθηκών διασφάλισης της ευσταθούς λειτουργίας του δικτύου καλύπτεται και από φωτοβολταικούς σταθμούς οι οποίοι αναμένουν Όρους Σύνδεσης πληρώντας τα κριτήρια που τίθενται στο άρθρο 5 του Ν.4951/2022.
    Παρομοίως, σταθμοί Αποθήκευσης που βρίσκονται σε αντίστοιχο αδειοδοτικά ώριμο στάδιο μπορούν, μέσω της συνένωσης αιτημάτων ή κοινών αιτημάτων με αδειοδοτικά ώριμους φωτοβολταικούς σταθμούς όπως περιγράφονται παραπάνω, να εξασφαλίσουν το ίδιο αποτέλεσμα χρονικά και ποιοτικά με τους σταθμούς όπως δίνονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 38. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η βιωσιμότητα των επενδύσεων καθώς η ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης αποκλειστικά με όρους αγοράς έχει εξαιρετικά μεγάλη επισφάλεια αν δεν συνδυάζεται με συνιστώσα παραγωγής ΑΠΕ.
    Βάσει των παραπάνω και με γνώμονα την αύξηση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που συμβάλει στη μείωση της ημερήσιας τιμής χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας άρα και του κόστους του τελικού καταναλωτή, η ένταξη στην εν λόγω παράγραφο έργων Α.Π.Ε όλων των ομάδων κατόπιν συνένωσης αιτημάτων ή κοινών αιτημάτων με αδειοδοτικά ώριμους σταθμούς αποθήκευσης που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ίδιους χρονικούς περιορισμούς ως προς την περάτωση τους και να πληρούν τα κριτήρια όπως θα τεθούν στην Υπουργική Απόφαση πρέπει να ληφθούν υπόψη.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 00:35 | Ελένη

    Το Άρθρο 32 αυτό που θα ευνοήσει είναι το μονοπώλιο ενός κατασκευαστή και η έλλειψη ανταγωνισμού καθώς και την ακύρωση ώριμων αδειοδοτηκά έργων, Η IEC 61400-2 και το χαμηλό ύψος που είναι κυρίως κλάση 2 και πάνω δηλαδή μεσαίου και υψηλού δυναμικού καθώς αυτά τα αιολικά δυναμικά βρίσκονται ως επί το πλείστον σε υψηλοτέρα υψόμετρα τα οποία είναι δυσκολότερα προσβάσιμα από οδικό όσο και από το δίκτυο ηλεκτροδότησης καθιστώντας την εγκατάσταση για της μικρές Α/Γ κοστολογικά ασύμφορες! Ζητάμε ως προς το δημόσιο συμφέρον κατάργηση του άρθρου 32!

  • 12 Σεπτεμβρίου 2024, 00:55 | ΔΗΜΟΣ

    Η εφαρμογή του Άρθρου 32 συνεπάγετε σε αναστολή εγκαταστάσεων πολλών και ώριμων έργων τετραετούς μαραθώνιου αδειοδότησης, περιορίζοντας σημαντικά την παραγωγή ενέργειας και την συμμέτοχη μικροεπενδυτών με αντίκτυπό να συνεπάγετε με αυτό αναστολή νέων θέσεων εργασίας, απόδοση φόρων, ΦΠΑ ,ΕΦΚΑ κτλ. Απαιτούμε απόσυρση του Άρθρου 32 που παραπέμπει σε μονοπωλιακή αγορά!

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 23:11 | ΝΙΚΟΣ

    Άρθρο 32
    Αξιότιμη Επιτροπή

    Ως φιλελεύθερη κυβέρνηση να πράξει το ορθά σωστό καταργώντας το άρθρο 32 αψηφώντας τα μονοπωλιακά και ατομικά συμφέροντα και να συναινέσει ως προς το δημόσιο συμφέρον της χώρας!

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 22:48 | ΒΑΡΔΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΣΧΌΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΆΡΘΡΟ 32

    Μετά από μακρόχρονη αναμονή για πιστοποίηση από το ΚΑΠΕ μικρών Α/Γ μέχρι 60 KW, πιστοποιήθηκαν μόνο τρεις (3) Α/Γ με δυναμικό 20Kw, 50Kw και 60 Kw αντίστοιχα. Από τις τρείς (3) πιστοποιημένες Α/Γ, μονάχα οι δυο ενδείκνυνται να χρησιμοποιηθούν επενδυτικά. Η Α/Γ των 50Kw η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό και η Α/Γ των 60Kw η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε περιοχές με χαμηλό αιολικό δυναμικό.

    Τα οριζόμενα στο άρθρο 32 έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον τίτλο του άρθρου <> γιατί ο καθορισμός ύψους των Α/Γ όπως περιγράφεται στο άρθρο <> θέτει και τις δύο Α/Γ εκτός επιλεξιμότητας.

    Βέβαια η Α/Γ των 50 Kw υπερβαίνει μονάχα κατά ένα (1) εκατοστό τα τριάντα (30) μέτρα ύψος, διαφορά ασήμαντη και πολύ εύκολα αποδεκτή…. καθιστώντας τελικά την Α/Γ των 50 Kw την μοναδική <> Α/Γ στην Ελληνική αγορά για περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό Μονοπώλιο!.

    Στην περίπτωση όμως περιοχών με χαμηλό αιολικό δυναμικό τι κάνουμε; θα περιμένουμε ακόμα κάποια χρόνια ώσπου να κατασκευαστεί και να πιστοποιηθεί κάποια νέα Α/Γ δυναμικότητας 50-60 Kw μικρότερη από 30 μέτρα ύψος για να χρησιμοποιηθεί στην Ελληνική αγορά;

    Επίσης στην αιτιολογική έκθεση αναφέρετε: <>
    Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κατά των Α/Γ , δεν απευθύνονται κατά των μικρών Α/Γ, απευθύνονται κατά των Α/Γ μεγαθήριων ( 150-200 μέτρων ύψους, δεκάδων MW), και πηγάζουν από τις παρακάτω αιτίες :
    1) Κατά την μεταφορά τους εκτός εθνικών δρόμων, διακόπτετε η κυκλοφορία λόγο του πολύ μεγάλου μεγέθους του οχήματος μεταφοράς της Α/Γ, προκαλώντας κυκλοφορικό χάος και σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούνται τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που βρίσκονται σε στροφές για να μπορέσουν να στρίψουν.
    2) Λόγο της ηχητικής όχλησης κατά την λειτουργεία τους όταν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
    3) Από ανησυχίες για οπτική ρύπανση σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές λόγο του μεγάλου όγκου και ύψους που έχει η Α/Γ με αποτέλεσμα να φαίνονται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.
    4) Από κινδυνολογίες μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων επικαλούμενοι την κοπή δένδρων για τη μεταφορά των Α/Γ, την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την καταστροφή δασικών εκτάσεων λόγο των εκτεταμένων κατασκευαστικών έργων θεμελίωσης και των κίνδυνο πρόσκρουσης άγριων πτηνών στις Α/Γ λόγο του μεγάλου ύψους τους καθώς και την εγκατάσταση τους σε βουνοκορφές.
    5) Από εκείνους που ισχυρίζονται ότι καίγονται εσκεμμένα τα δάση για να εξασφαλίσουν ευκολότερη μεταφορά και πρόσβαση των απαιτούμενων μηχανήματων για την μεταφορά και εγκατάσταση των Α/Γ τεραστίου μεγέθους, στις βουνοκορφές.

    Εν κατακλείδι, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κατά των Α/Γ δεν έχουν καμία σχέση με τις μικρές ανεμογεννήτριες που φτάνουν το πολύ τα 50 μέτρα ύψος για ισχύ 60 Kw. Άλλωστε, έχει εγκατασταθεί μία μικρή Α/Γ δυναμικότητας 60 KW μέχρι σήμερα στα Χανιά, 500 μέτρα από το χωριό Βασιλόπουλο, την οποία έχω επισκεφτεί προσωπικά και δεν έχει δημιουργηθεί καμία αντίδραση, κανένα πρόβλημα.

    Για τους λόγους αυτούς προτείνω την απόσυρση του άρθρου 32.

    Με εκτίμηση

    ΒΑΡΔΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Α.Μ. Τ.Ε.Ε. 142100
    Μελέτη-Επίβλεψη-Κατασκευή Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Έργων ΑΠΕ

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 20:48 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΟΧΙ ΡΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 32 / ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΛΕΞΟΥΛΑ / ΕΤΣΙ / ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ / ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΔΕΙΟΣ ΤΙ ΠΑΘΑΜΕ / ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΝΕΜΗΣΤΗΡΕΣ /

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 20:02 | ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Είστε πραγματικά αξεπέραστοι! Μόνο το άρθρο 32 μας έλειπε.Ρε παιδιά, 2 χρόνια περιμένα το ΓΕΕΘΑ και ήρθε τον Ιούλιο, αν δεν υπήρχε αυτή η τραγική καθυστέρηση θα είχα τώρα εγκαταστήσει. Δηλαδή τι? τώρα δεν έχει γεννήτρια ο κατάλογος? Αν πήρε 4 χρόνια να βρεθούν μόνο 3 κατάλληλες!!!ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ??? ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!!!

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 19:46 | Καρύπογλου Βασίλης

    Επειδή τα συστημάτων αποθήκευσης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και την νήσο Κρήτη πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους σταθμούς ΑΠΕ και τους υβριδικούς προτείνουμε την ακόλουθη προσθήκη (με κεφαλαία γράμματα) στο άρθρο 35 παράγραφος 3α.

    ………………………..

    Άρθρο 35
    Επιστροφή και μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και σταθμών παραγωγής με καύσιμο Φυσικό Αέριο – Προσθήκη άρθρου 89Α στον ν. 4951/2022
    Στον ν. 4951/2022 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 89Α ως εξής:
    «Άρθρο 89Α
    Επιστροφή και μείωση εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και σταθμών παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο
    1. Οι κάτοχοι σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης οι οποίοι:
    α) είτε έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, και δεν έχουν επιλεγεί κατά τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών ή συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών,
    β) είτε έχουν υποβάλλει αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης καθώς και εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή/και διμερούς σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89,
    δύναται να υποβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στον Φορέα Αδειοδότησης της παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αίτημα παύσης της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή της Άδειας Παραγωγής ή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σε περίπτωση Εξαιρούμενων Σταθμών, καθώς και όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί για τους εν λόγω σταθμούς. Στην περίπτωση αυτή, o Φορέας Αδειοδότησης ενημερώνει σχετικά τους αρμόδιους Διαχειριστές για την παύση και επιστρέφεται στους ενδιαφερόμενους η εγγυητική επιστολή του άρθρου 6 του παρόντος, ή της υποπαρ. Ι.1. της παρ. Ι του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107), η εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης, εφόσον έχουν υποβληθεί.
    2. Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε., οι οποίοι έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89, δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 και έως τρεις (3) μήνες μετά την έκδοση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης να υποβάλλουν αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή με σκοπό την επιστροφή των σχετικών εγγυητικών επιστολών. Κατόπιν επιστροφής των εγγυητικών επιστολών, ο αρμόδιος Διαχειριστής κατατάσσει την αίτηση εκ νέου σύμφωνα με την απόφαση του άρθρου 89.
    3. α) Οι κάτοχοι των σταθμών Α.Π.Ε., ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ και υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.) και στη νήσο Κρήτη, οι οποίοι έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος ή την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), δύνανται από τη 15η Σεπτεμβρίου 2024 να αντικαταστήσουν την σχετική εγγυητική επιστολή και να υποβάλλουν νέα εγγυητική επιστολή η οποία αντιστοιχεί:

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 18:13 | Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

    ‘Άρθρο 30:
    Άλλη μια λάθος επιλογή για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς διαβούλευση και τεκμηρίωση, η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδων καύσης με υπολείμματα απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ).

    Η παραπάνω δυνατότητα διευκολύνεται με βάση την διατύπωση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο βρίσκεται προς διαβούλευση μέχρι τις 12.9.2024. Ειδικότερα στο άρθρο 30 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η «εγκατάσταση έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα εντός Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης». Στη διατύπωση δεν αναφέρεται ονομαστικά η καύση για προφανείς λόγους, αλλά φωτογραφίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας.

    Η παραπάνω διάταξη του άρθρου 30 στοχεύει στη διευκόλυνση της «Ενεργειακής Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», η οποία βασίζεται σε μονάδες καύσης απορριμμάτων και συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, αυτές οι μονάδες και μέθοδοι έρχονται σε σύγκρουση με την κυκλική οικονομία, έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας και εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, καθώς και διοξίνες και φουράνια (όταν ο έλεγχος της καύσης είναι ελλιπής). Επιπλέον δεν χρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

    Η συγκεκριμένη πρόταση για μονάδες καύσης σκουπιδιών ουδέποτε κατατέθηκε ή συζητήθηκε στα πλαίσια του σχεδιασμού για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχής ούτε προβλέπεται στο αντίστοιχο Πρόγραμμα ΠΔΑΜ 2021-2027 ούτε στα εγκεκριμένα ΕΣΔΙΜ. Αποτελεί έναν ακόμη αιφνιδιασμό και προστίθεται στον μακρύ κατάλογο προτάσεων και πολιτικών που δρομολογούνται χωρίς ενημέρωση και συμμετοχή της κοινωνίας και των τοπικών φορέων.

    Από την πλευρά μας θα επαναλάβουμε με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά να εγκαταλειφθούν τα σχέδια της καύσης απορριμμάτων (όχι μόνο εδώ, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα) και να δρομολογηθούν λύσεις βιώσιμης διαχείρισης (μείωση απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 18:24 | BayWa r.e. Projects Greece MIKE

    Στα άρθρα 24 και 25 του Σχεδίου Νόμου προτείνεται η πρόβλεψη δυνατότητας αδειοδότησης και εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και σε τεχνητές λίμνες που ανήκουν σε Προστατευόμενες Περιοχές Εσωτερικών Υδάτων Αναψυχής.

    Έτσι σε σχέση με το άρθρο 24, προτείνεται η εξής τροποποίηση:

    1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 καθορίζεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως οχτώ (8) μεγαβάτ (MW) έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι ογδόντα (80) MW, που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές, ή τεχνητές λίμνες που ανήκουν σε Προστατευόμενες Περιοχές Εσωτερικών Υδάτων Αναψυχής,ή άλλες τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.
    2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 που εγκαθίστανται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που ανήκουν σε Προστατευόμενες Περιοχές Εσωτερικών Υδάτων Αναψυχής,ή άλλες τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, ή σε ταμιευτήρες δεν δύναται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής επιφάνειας αυτών.

    Σε σχέση με το άρθρο 25, προτείνεται η εξής τροποποίηση:

    Για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εντάσσονται σε λιμνοδεξαμενές, ή τεχνητές λίμνες που ανήκουν σε Προστατευόμενες Περιοχές Εσωτερικών Υδάτων Αναψυχής, ή άλλες τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, οι προθεσμίες της περ. α) παρατείνονται κατά δώδεκα (12) μήνες.»

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 17:46 | ΣΕΚΑΠΕ (Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΠΕ)

    Το ΚΑΠΕ ως ενεργειακό κέντρο, δραστηριοποιείται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ) ως ΝΠΙΔ. Είναι μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής οργανισμός, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στα 37 χρόνια λειτουργίας του, το ΚΑΠΕ έχει κερδίσει και διατηρήσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο ως τεχνολογικό κέντρο αναφοράς, πόλος διάχυσης, προώθησης και εκπαίδευσης, αλλά και ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα ΑΠΕ. Μέσα από ένα πυκνό δίκτυο διεθνών συνεργασιών είναι ο αδιαμφισβήτητος εκπρόσωπος της Ελλάδας στα θέματα ΑΠΕ στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
    Το ΚΑΠΕ δραστηριοποιείται στην εκπόνηση ανταγωνιστικών έργων, με Ευρωπαϊκά ερευνητικά και μη έργα με κύρια πηγή χρηματοδότησης την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην παροχή υπηρεσιών προς την αγορά, αλλά και στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς την Πολιτεία.
    Ο εντυπωσιακός όγκος ερευνητικών έργων που έχει διαχειριστεί το ΚΑΠΕ διαχρονικά, παραπέμπει σε μια εκτεταμένη και βαθιά τεχνογνωσία. Επιπλέον, η τρέχουσα συμβολή του στην οριστικοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς και στην υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», προωθώντας τον ρόλο του Δημοσίου στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, επιβεβαιώνουν την υψηλή τεχνογνωσία του επιστημονικού δυναμικού του.
    Για τις δραστηριότητες του αυτές η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κυμαίνεται σε ποσοστό που σπάνια ξεπερνάει το 13%. Διαχρονικά πάνω από το 80%, και κάποιες φορές πάνω από 90%, των εσόδων του Κέντρου προέρχεται από ανταγωνιστικούς ευρωπαϊκούς πόρους, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ιδιωτικά συμφωνητικά.
    Στη σημερινή συγκυρία, η ενεργειακή μετάβαση της χώρας θέτει εκ των πραγμάτων ιδιαίτερες απαιτήσεις και στη λειτουργία του ΚΑΠΕ, το οποίο καλείται να διαδραματίσει εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο ως το κατά εξοχήν τεχνολογικό κέντρο αναφοράς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και ως κύριος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε αυτούς τους τομείς.
    Ωστόσο, το ΚΑΠΕ στην παρούσα περίοδο καλείται να λειτουργήσει κάτω από το οικονομικό- διαχειριστικό πλαισίου που διέπει τον στενό δημόσιο τομέα στο ΚΑΠΕ, το οποίο δεν συμβαδίζει με τον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης των έργων και δυσχεραίνει την άρτια υλοποίηση των συμβατικών του υποχρεώσεων.
    Για την άμεση επίλυση των παραπάνω, που συνιστούν πλέον πρωτεύον ζήτημα για την επιβίωση του Κέντρου, προτείνεται η εισαγωγή των παρακάτω διατάξεων στο άρθρο 48 (Επιδόματα και έξοδα μετακίνησης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας).
    1. Το ΚΑΠΕ, ως ΝΠΙΔ ιδρυθέν κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 25 παρ. 1 του ν. 1514/1985 (Α΄13) υπάγεται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 της υποπαραγράφου Δ.9 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (Α΄94) για τις μετακινήσεις του προσωπικού του που πραγματοποιούνται για τις ανάγκες Προγραμμάτων ή Έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από Διεθνείς Οργανισμούς ή Ιδιωτικά Κονδύλια ή κληροδοτήματα ή ίδιους πόρους εφόσον η σχετική δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από τα Προγράμματα ή τα Έργα αυτά.
    2. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί πεδίου εφαρμογής, προστίθεται το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
    «2. Τα ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ίδρυμα Ορμύλια, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι, και το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) δύνανται να χρηματοδοτούνται για την επιστημονική έρευνα που διεξάγουν, η οποία εντάσσεται στη συνολική ερευνητική προσπάθεια της χώρας, μέσω των προγραμμάτων της Γ.Γ.Ε.Κ. και με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στον παρόντα νόμο. Στους φορείς της παρούσας υπάγονται και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επιστημονική έρευνα που διεξάγουν, καθώς και: α) το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, β) η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), γ) το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΙΠΕ).
    Οι φορείς του προηγούμενου εδαφίου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα χρηματοδότησης της Γ.Γ.Ε.Κ. τα οποία προκηρύσσονται για τους φορείς του άρθρου 13Α.».
    3. Στη διάταξη του άρθρου 473 του ν. 4957/2022 (Α΄141) προστίθεται νέα παρ. 15 ως ακολούθως:
    «15. Οι διατάξεις του Κεφαλαίου ΚΖ΄ πλην εκείνων που αφορούν στη σύσταση, οργάνωση, λειτουργία και διοίκηση των Ε.Λ.Κ.Ε., τη συγκρότηση της Επιτροπής Ερευνών, καθώς και του άρθρου 257, ισχύουν και εφαρμόζονται και στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ερευνών του άρθρου 232, καθώς και οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι. που σχετίζονται με τη διαχείριση πόρων των Ε.Λ.Κ.Ε. ασκούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΠΕ. Οι αρμοδιότητες του Προέδρου του άρθρου 233 ασκούνται από τον Γενικό Διευθυντή. Επίσης, οι αρμοδιότητες της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης του Ε.Λ.Κ.Ε. του άρθρου 235 ασκούνται από την αντίστοιχη οργανική μονάδα του ΚΑΠΕ και οι αρμοδιότητες του Προϊσταμένου της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Π.Μ.Ο.Δ.Υ.) του άρθρου 236 ασκούνται από τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) του ΚΑΠΕ. Το ΚΑΠΕ εξακολουθεί να έχει ένα (1) Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
    Ως εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 237 και τις περ. στ) και ζ) του άρθρου 232, νοείται η εισήγηση του Π.Ο.Υ. του ΚΑΠΕ. Τα ζητήματα που προβλέπονται στο άρθρο 259 περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΚΑΠΕ. Όπου γίνεται αναφορά στον Οργανισμό του Α.Ε.Ι. νοείται ο εκάστοτε ισχύων Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΚΑΠΕ. Όσα ζητήματα δεν ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΚΑΠΕ, ρυθμίζονται με απόφαση του ΔΣ.».
    Με τις προτεινόμενες διατάξεις, το ΚΑΠΕ αντιμετωπίζεται με ισότιμο τρόπο σε σχέση με τους λοιπούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, ως προς την ανάληψη και διαχείριση των ερευνητικών, αναπτυξιακών και λοιπών προγραμμάτων και έργων. Ειδικότερα, δεδομένου του διττού ρόλου του Κέντρου ως εθνικού ενεργειακού κέντρου αφενός, αλλά και ως ερευνητικού και τεχνολογικού φορέα αφετέρου, οι οργανικές του Μονάδες, ως προς ειδικά αναφερόμενες πτυχές οργάνωσης και λειτουργίας τους, θα διέπονται, κατ’ αναλογίαν, από τις αντίστοιχες διατάξεις των Ν.4336/2015 (Α΄94), Ν. 4310/2014 (Α’ 258) και από το Ν. 4957/2022 (Α’ 141).

    Το ΔΣ του ΣΕΚΑΠΕ

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 16:12 | Σπύρος

    Σχετικά με το αρθ.55:

    Από τη στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ηλεκτρικό χώρο
    τουλάχιστον να μετατεθεί η προθεσμία της μεταβατικής ρύθμισης

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 16:14 | Σπύρος

    Σχετικά με το άρθρο 36: Παρακαλώ να γραφτεί από πότε ισχύει η αναστολή.
    Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω πως δεν έχει υπάρξει απόφαση αναστολής παρά μόνο μια ανακοίνωση.