ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

Εγκρίνουμε:

1. Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, και τους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις που προβλέπονται σ’ αυτή για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδεχόμενα θα προκύψουν από την εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου.

2. Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, το κείμενο του οποίου ακολουθεί:

  • 17 Μαΐου 2011, 17:52 | Helena Wagter

    Dear Mrs. Minister, Dear Mr. Vice-Minister

    I have been to Kefalonia on many occasions over the past 20 years. The island has been very much advertised in Holland for its natural beauty. The beautiful closed natural bay of Argostoli has a lot of potential and could attract to the island more Greeks and foreign visitors if it was to be used correctly and in an environmentally friendly way. I have been informed that your Ministry in prepared to enact law which will give the fish farms operating in the bay the possibility to stay there for many years. At a time where all over Europe the environment is playing a major role in suburban development, I fail to understand why fish farms in Kefalonia need to operate in a naturally closed bay rather than out at sea where the conditions for their operations are better and where most fish farms operate anyway. There is surely remote areas on the Island that the fish farms can be moved to. The degradation of the water quality and in general the degradation of the bay’s ecosystem in the last few years is evident. For years we spent many hours per day in the blue waters of the bay with our children. We stayed in near by villages enjoyed the culture of the locals and their kindness. On occasion we brought new friends from Holland who then came back with there friends and so on. We all found the bay of Argostoli to be the ideal place for snorkeling. It has the small church engraved in the rocks, Agios Spyridon, it has natural and beautiful beaches tucked away from mass tourism. The Agios Sotiras beach, Stefani and others. Unfortunately fish farms operate less than a kilometer away.
    Before its too late…..please act now and protect this beautiful area for all future generations.

    Faithfully yours,

    Helena Wagter
    Eidnhoven Holland

  • 17 Μαΐου 2011, 14:27 | Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Η ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ»

    Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Η ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ»
    Πόρος 20 Απριλίου 2011/Αριθμ. Πρωτ: 248.
    Προς: Τον Δήμο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Απόψεις του συλλόγου μας για το «Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. για τις Υδατοκαλλιέργειες».
    Κύριοι.
    Μετά τη μελέτη του Εδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, τους πίνακες 1 και 2 και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε να σημειώσουμε τα κάτωθι:
    1.Οι γενικοί στόχοι του Ειδικού Πλαισίου, όπως αυτοί εκφράζονται στο ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ Άρθρο είναι θεμιτοί.
    2.Τα προς διαβούλευση στοιχεία δεν είναι ολοκληρωμένα καθώς δεν συνοδεύονται από τη ειδική μελέτη για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών ανά περιοχή και θεωρούμε την εν λόγω πρόταση μία άκρως ελλιπή οικονομοτεχνική μελέτη. Παρά ταύτα και λόγω του ότι αναφέρεται στην παράγραφο 12 της ΚΥΑ ότι ελήφθησαν υπ’ όψιν οι μελέτες χωροθέτησης Περιοχών Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) για διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν χρηματοδοτηθεί από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους στα πλαίσια του ΕΠΑΛ 2000-2006 και των ΠΕΠ ανατρέξαμε και εμείς σε αυτήν για την ολοκληρωμένη μελέτη του θέματος.
    3. Η προτεινόμενη προς δέσμευση περιοχή του νησιού μας για αποκλειστική χρήση υδατοκαλλιεργειών, ακτές και απαιτούμενη θαλάσσια έκταση σε όλο το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα αυτού, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τους γενικούς στόχους του ίδιου του Ειδικού Πλαισίου «ορθολογική διαχείριση του χώρου, προστασία των ευαίσθητων φυσικών πόρων και του τοπίου και περιορισμό των παραγόντων υποβάθμισης του χώρου», όταν ζητείται από ένα μικρό νησί και τουριστικά ανεπτυγμένο όπως το δικό μας, να διαθέσει την μισή έκταση του για μία και μόνον παραγωγική δραστηριότητα, με μόνα κριτήρια την εύκολη σύνδεσή του με τα αστικά κέντρα μέσω του ανεπτυγμένου οδικού δικτύου.
    4. Η επιλογή του νησιού μας για ανάπτυξη ΠΟΑΥ αποδεικνύει, σύμφωνα με τα τιθέντα κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης μονάδων και υποδοχών υδατοκαλλιέργειας ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ Άρθρο 7, ότι αυτό θεωρείται ως μη ανεπτυγμένο τουριστικά αλλά και χωρίς ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού του! Καταδικάζει δηλαδή τον πληθυσμό του νησιού μας, του οποίου το 90% των δραστηριοτήτων και του εισοδήματος στηρίζεται στον τουρισμό, σε οικονομικό μαρασμό. Το επιχείρημα βέβαια της αύξησης της απασχόλησης (κατά 10-15 άτομα) ουδέν έχει να κάνει με τον Πόρο αφού οι πληγέντες θα είναι εκατοντάδες.
    5. Δεν λαμβάνεται ουδόλως υπ’όψη το άρθρο 15 «Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι» του Νόμου 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» παρότι ανοικτά της βαγιωνιάς υπάρχει βυθισμένη πολιτεία αλλά και η γύρω περιοχή βρίθει από αρχαιολογικά ευρήματα. Δεν λαμβάνεται υπόψη η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του ισθμού «στενό» μαζί με ολόκληρη τη χερσόνησο των Μεθάνων (ΦΕΚ 425/Β/98). Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτηρισμός του νησιού μας ως τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
    6. Παρά το ότι η περιοχή μας δεν έχει ενταχθεί ακόμα στους καταλόγους του δικτύου NATURA, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των βυθών, είναι γνωστό ότι η φυτική βιοποικιλία των θαλασσών μας είναι αρκετά μεγάλη, και ανάμεσα στα επικρατούντα είδη είναι και η Cystoseira crinitophyla και φύκη του γένους Ulva spp. Επίσης πολλά είναι τα δάση Ποσειδωνίας Posidonia Oceanica (προστατευόμενο είδος) πάνω από τα οποία η χωροθέτηση θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας είτε απαγορεύεται ρητά και οι λειτουργούσες μονάδες υδατοκαλλιέργειας απομακρύνονται μετά το πέρας της λήξης αδείας τους, είτε γίνεται με τους ιδιαίτερους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία και διέπει τα οικοσυστήματα αυτά.
    7. Μέσα από την προβλεπόμενη περιοχή διέρχονται τα πλοία και τα ταχύπλοα της γραμμής Πειραιάς – Πόρος – Ύδρα – Σπέτσες (δίαυλος ναυσιπλοΐας).
    8. Όλες οι παραλίες του νησιού φιλοξενούν αρόδου σκάφη αναψυχής μεγάλων και μικρών διαστάσεων. Η δημιουργία υδατοκαλλιεργειών θα απαγορεύσει αυτήν την τουριστική δραστηριότητα.
    9. Η παραλία της Βαγιωνιάς (μία από τις ωραιότερες του Πόρου) η οποία έχει αναπτυχθεί τουριστικά, θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία της.
    10. Στο νησί μας η αλιευτική δραστηριότητα είναι ενεργή και άρα τα συμφέροντα αλληλοσυγκρουόμενα.
    11. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις ανοξίας (χαμηλή ποσότητα διαλυμένου οξυγόνου)και περιστατικά με το διαλυτό οξυγόνο να πέφτουν και κάτω από 4%, σε ορισμένες περιοχές κατά διαστήματα στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη διότι οδηγεί σε άμεσες θνησιμότητες των ψαριών και έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά από μονάδες του Δ. Σαρωνικού. Η μόλυνση που προκαλείται και ο επηρεασμός από αυτήν, των ανταγωνιστών δράσεων και του περιβάλλοντος, λειτουργούν αρνητικά στην αξιολόγηση.
    12. Η έλλειψη υδάτων που παρουσιάζει η Ανατολική Πελοπόννησος και η λόγω αυτού δυσκολία επαρκούς ύδρευσης του νησιού μας θα φέρει πιθανόν σύντομα στον Δήμο μας σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων προμήθειας νερού (δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης). Η παραχώρηση τέτοιας έκτασης από το νησί μας στην εν λόγω δραστηριότητα υστερεί από το Δήμο μας χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το σύνολο της κοινωνίας του Πόρου.
    13. Θα πρέπει να αναφέρουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο βόρειο τμήμα του νησιού μας το οποίο ως επί το πλείστο ανήκει σε ιδιώτες, υπάρχουν καλλιέργειες και ιδιωτικές κατοικίες μόνιμες ή παραθεριστικές και η βιομηχανοποίηση της περιοχής θα επιφέρει σοβαρή μείωση της αξίας των εν λόγω ιδιοκτησιών.
    Οι συνεχείς προσπάθειες καταστροφής του τοπίου, του περιβάλλοντος, των παραγωγικών μας δραστηριοτήτων και της ιστορίας του τόπου μας, με την υποβάθμισή μας σε βιομηχανική περιοχή στο όνομα της ανάπτυξης (δεκάδες ανεμογεννήτριες, πρόταση ένταξής μας στις Π.Ο.Α.Υ.), με σοβαροφανείς μελέτες και με μόνο πραγματικό κριτήριο το ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο και το εξ αυτού μειωμένο κόστος πραγματοποίησης των επενδύσεων, προσβάλλει τόσο τους πολίτες όσο και το ίδιο το κράτος, πραγματοποίησης των επενδύσεων, προσβάλλει τόσο τους πολίτες όσο και το ίδιο το κράτος, το οποίο υιοθετεί και προτείνει αυτό τον τρόπο «ανάπτυξης».
    Κατόπιν όλων των ανωτέρω σας γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε ολοκληρωτικά με την ένταξη του Πόρου στις ΠΟΑΥ και αντ’ αυτού προτείνουμε την ένταξη του νησιού μας στις περιοχές Σημειακών Χωροθετήσεων (κατηγορία Ε), αφού τα χαρακτηριστικά του νησιού μας συνάδουν με την συγκεκριμένη κατηγορία και με τον όρο ότι θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας:
    *Υδρανάπαυση, καλλιέργεια φυκών.
    * Διαχείριση των απορριμμάτων ζωϊκών υπολειμμάτων και αυτών της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με ευθύνη της παραγωγικής μονάδας.
    * Τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων από τη ακτή και μεταξύ των ιχθυοκλωβών.
    * Πραγματοποιούμενη παραγωγή σύμφωνα με την δοθείσα άδεια και όχι υπέρβαση αυτής.
    * Χρήση μόνον των προβλεπόμενων φαρμάκων και τροφών και όχι απαγορευμένων και επικίνδυνων για την ουσία ουσιών.
    * Κάλυψη μόνον της εγκριθείσας έκτασης.
    * Τακτική εξέταση των υδάτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και
    * Συμμετοχή της Δημοτικής αρχής για την εποπτεία της ορθής λειτουργίας των μονάδων.
    Επίσης προτείνουμε περαιτέρω ανάπτυξη του βορείου τμήματος και όχι μόνο, του νησιού μας με:
    *Την αναστήλωση του Φάρου της Ντάνας και σύμφωνα με την έγκριση της Υπηρεσίας Φάρων του ΓΕΝ αρ. φακέλλου 915.154/2/02 και την αντίστοιχη πρόταση του Π.Ν. και τον παράλληλο εξωραϊσμό της γύρω περιοχής με παγκάκια και καθαρισμό των υπαρχόντων μονοπατιών και τη λειτουργία αναψυκτηρίου.
    *χαρτογράφηση του βυθού της θαλάσσιας έκτασης που μας περιβάλει και συνεργασία με το δίκτυο NATURA για την ένταξή μας στους πίνακες προστατευόμενων περιοχών λόγω της ύπαρξης λιβαδιών Ποσειδωνίας.
    *Ανάπτυξη καταδυτικού πάρκου σε εφαρμογή του Ν.3409/05 με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, σε παράπλευρη περιοχή της υδατοκαλλιέργειας. Με εκτίμηση.
    Π. Μακρή – Πρόεδρος – Α. Δεκούλου – Γραμματέας

  • 17 Μαΐου 2011, 14:07 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

    Η προσπάθεια της πολιτείας να θέσει κανόνες και όρια στην υπάρχουσα και περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, με τη θέσπιση των χωροταξικών ζωνών, θα έχει θετικά αποτελέσματα, αν θεσπιστούν και εφαρμοστούν σωστά.
    Είναι γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι ελλειμματική σε ιχθυηρά κατά 1,5-2,5 εκατομ. τόνους ετησίως. Το έλλειμμα αυτό από κάπου πρέπει να καλυφθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συλλεκτική αλιεία συνεχώς μειώνεται. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για το σκοπό αυτό, λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της (15.000 Κm).
    Εδώ και 30 χρόνια, ξεκίνησαν οι μεγάλες επενδύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες κυρίως θαλασσίων ειδών (τσιπούρα και λαβράκι), για να βρεθεί ο παραγωγικός αυτός κλάδος στο ζενίθ της απογείωσής του στις αρχές της παρούσας δεκαετίας. Όπως όλα στην Ελλάδα ξεκινούν χωρίς σχεδιασμό, χωρίς κάποιο σχέδιο ανάπτυξης, έτσι και ο κλάδος αυτός ακολούθησε την ίδια πορεία. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, όπως και το κτηματολόγιο, έπρεπε να υπάρχουν και να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς, μπήκαμε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και χαιρόμαστε για τα αυτονόητα, ότι επιτέλους θα γίνει κάτι. Βέβαια, ο θυμόσοφος λαός λέει «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Το γεγονός αυτό είναι ενθαρρυντικό.
    Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υδατοκαλλιέργειες είναι μία μορφή πρωτογενούς παραγωγής, που εξαρτάται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και έχουν αμφίδρομη σχέση. Όμως, αυτό που με στεναχωρεί πάρα πολύ, στα 35 και πλέον χρόνια που διακονώ αυτό το αντικείμενο, είναι οι αντιπαλότητες και γενικά οι υπέρμαχοι ή οι πολέμιοι του κλάδου, κυρίως των θαλασσοκαλλιεργειών. Γι’ αυτό σήμερα καλούνται όλοι και θα έλεγα όλοι ΜΑΣ να βοηθήσουμε, ώστε τα όποια στρεβλά υπάρχουν στον κλάδο αυτό να διορθωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Πάντοτε υπάρχουν λύσεις, αρκεί όλοι να είμεθα αποφασισμένοι να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
    Βέβαια, με απογοητεύει το γεγονός που ακούω από διάφορους, που είμαι σίγουρος ότι πονούν και νοιάζονται για το αύριο αυτού του τόπου, να υποβαθμίζουν με τις ενέργειές τους το δυναμικό αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, προσπαθώντας να βάλουν φραγμούς στο ενθαρρυντικό και γόνιμο αποτέλεσμα που αναμένεται από αυτή τη δράση. Όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι στις ομάδες αυτές πιθανόν, να εισδύσουν και άτομα με προσωπικό συμφέρον.
    Ρωτούν κάποιοι μέσα από τις στήλες της διαβούλευσης, αν οι υδατοκαλλιέργειες ανταγωνίζονται τον τουρισμό. Απαντώ κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αρκεί, όμως, να δουλεύουν όλα σύμφωνα με τους κανόνες της “ορθής πρακτικής”. Θα μπορούσα να παραθέσω πάρα πολλά παραδείγματα από πολλές χώρες. Αλλά, εμείς δεν κληθήκαμε να ανακαλύψουμε την Αμερική.
    Ένα δεύτερο σοβαρό ερώτημα που τίθεται, είναι αν ρυπαίνουν οι υδατοκαλλιέργειες. Εγώ θα αναφέρω αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών. Στοιχεία από ημίκλειστους κόλπους, όπως π.χ. ο Παγασητικός, που συλλέχθηκαν επί μηνιαίας βάσεως και τα οποία έδειξαν ότι το όποιο φορτίο μετρήθηκε κάτω από τις μονάδες (στήλη και πυθμένα), σε απόσταση 50 μέτρα από την περίμετρο της μονάδας, άρχισε να μειώνεται κάθετα για να μηδενισθεί εντελώς στα 500 μέτρα. Τα στοιχεία αυτά είναι δημοσιευμένα. Τόνισα, όμως, παραπάνω ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της ορθής πρακτικής.
    Το χωροταξικό, πιστεύω, ότι θα λύσει προβλήματα που όλοι καλόπιστα επισημαίνουν στα σχόλιά τους στη σελίδα της διαβούλευσης. Επιτέλους, πρέπει κάτι να γίνει. Αυτό το κάτι είμαι σίγουρος, ότι είναι η παρούσα ενέργεια του Υπουργείου που αφορά το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών. Φυσικά, η λέξη «αειφορία» έχει πάρα πολύ ταλαιπωρηθεί, γιατί είναι το «σουξέ» της εποχής, αλλά δεν είναι του παρόντος να αναλυθεί η έννοια και η σημασία της.
    Καμία σωστή ανάπτυξη δεν υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν πλησίον του πυρήνα της αναπτυξιακής αυτής δράσης. Κακό κάνουν οι στρεβλές αποφάσεις και τα στρεβλά μυαλά και όχι αυτή καθεαυτή η δράση.
    Το γεγονός, ότι το επίσημο κράτος βοήθησε στην αρχή να εδραιωθεί ο κλάδος, ίσως παρακάμπτοντας ή παραβλέποντας κάποιες ενέργειες που υποβάθμιζαν το περιβάλλον, δε πρέπει αυτό καθεαυτό το γεγονός να μας σταματά να παράγουμε προϊόντα, που παρουσιάζουν προστιθέμενη αξία και συγχρόνως ενεργούν μακροπρόθεσμα θετικά στο περιβάλλον, κυρίως με τη μείωση της πίεσης στον φυσικό παραγωγικό ιστό των υδάτινων οικοσυστημάτων.
    Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών, ως ταχύτατα αναπτυχθείς σε παγκόσμια κλίμακα, έχει επιδράσει και θα συνεχίσει και στο μέλλον, για πάρα πολλούς λόγους, να επιδρά στην αποκεντρωμένη τοπική κοινωνία για την παραμονή του πληθυσμού στις νησιωτικές και προβληματικές περιοχές, παρέχοντας απασχόληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών και όχι μόνο.
    Άρα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ΜΑΣ, μέσα από το στάδιο της διαβούλευσης, να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιπαλότητες, προκειμένου να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την ΚΥΑ εκείνη, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, χωρίς όμως, να δημιουργηθούν προβλήματα είτε ρύπανσης, είτε μείωσης τουρισμού ή είτε προβλήματα στη θαλάσσια αλιεία.
    Φυσικά, τα άρθρα της δημοσίευσης του σχεδίου της ΚΥΑ, παρουσιάζουν ελλείψεις που χρήζουν καλόπιστων διορθώσεων, για τα οποία θα επανέλθω σύντομα. Αυτά, όμως, δε φρενάρουν τη θετική μου προσέγγιση στην ΚΥΑ.

    Χρήστος Νεοφύτου, Καθηγητής Ιχθυολογίας – Υδροβιολογίας του Π.Θ.
    Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  • 17 Μαΐου 2011, 14:41 | Σύλλογος Πολιτών – Καταναλωτών Πόρου

    Σύλλογος Πολιτών & Καταναλωτών Πόρου.
    Πόρος 26-4-2011/ Αριθμ. πρωτ. 21
    Προς: Δήμο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Αντίδραση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Ιχθυοτροφεία.
    Ο Σύλλογός μας ήδη από το 1999 έχει ταχθεί – ενεργά – ενάντια στην υποβάθμιση που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία στον τόπο μας. Έχουμε μαζέψει υπογραφές ενάντια στις παρανομίες τους, έχουμε προσφύγει και δικαιωθεί αρκετές φορές σε αρμόδιες υπηρεσίες και δικαστήρια και έχουμε πετύχει νίκες σημαντικές σ’ αυτόν τον αγώνα.
    Όμως τώρα το πρόβλημα επανέρχεται χειρότερο με την Κ.Υ.Α. που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού μας «Περιοχή αποκλειστικής χρήσης ιχθυοκαλλιέργειας».
    Κύριοι, περιθώρια για συζητήσεις δεν υπάρχουν. Δεδομένου λοιπόν:
    1.Ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πιο θρασεία επίθεση που έχει δεχθεί το νησί.
    2.Ότι ο Υπουργός που χαρακτήρισε το νησί μας ως περιοχή «μη ανεπτυγμένη τουριστικά, που δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού» είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ιχθυοτροφικής εταιρείας της Χώρας και η γυναίκα του μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιχθυοτρόφων.
    3. Ότι ήδη από 21-10-2009 το μέλος του Δ.Σ. της εταιρεία «ΝΗΡΕΑΣ» κ. Θέος είναι σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι «είναι πολλά τα λεφτά» και η διαπλοκή ακόμη περισσότερη.
    Είναι φανερό πλέον ότι τα έγγραφα και οι διαμαρτυρίες δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πλέον οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι δυναμικές. Προτείνουμε:
    Α) την κήρυξη ως ανεπιθύμητων προσώπων στο νησί, των πολιτικών και γενικά των συμμετεχόντων σ’ αυτό το έγκλημα.
    Β) τη διοργάνωση συλλαλητηρίων και γενικά δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στα ιχθυοτροφεία.
    Γ) τη δημοσιοποίηση διαμαρτυριών του Δήμου και των κατοίκων με πληρωμένες καταχωρήσεις στα ΜΜΕ.
    Δ) τη συλλογή υπογραφών (από Δήμο και συλλόγους) ενάντια στο συντελούμενο έγκλημα.
    Κύριοι, η θέση μας πρέπει να είναι κοινή και η απόφαση ομόφωνη. Είναι καιρός να καταλάβουν οι διαπλεκόμενοι κάθε μορφής ότι το νησί ενωμένο σαν μία γροθιά μπορεί και θέλει να τους αντιμετωπίσει. Είστε πλέον μπροστά σε μία μεγάλη ευθύνη και μία ακόμη μεγαλύτερη απόφαση. Αντιμετωπίστε τις. Υ.Γ. Και σε αυτούς που θα μιλήσουν για τις «νέες θέσεις εργασίας», έχουμε να τους αντιτάξουμε ότι θέσεις εργασίας έχει και η Κίνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο πληθυσμός ευημερεί.

    Ο Πρόεδρος – Καραδόντης Ευάγγελος – Η Γραμματέας – Βογιατζή Όλγα

  • 17 Μαΐου 2011, 14:52 | Εμπορικός – Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου

    Εμπορικός – Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου.
    Προς: Αξιότιμο κ. Δήμαρχο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση ζωνών ιχθυοτροφείων στον Πόρο.
    Αξιότιμε κ. Δήμαρχε.
    Στο πλαίσιο της δημόσια διαβούλευσης για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» και αναφορικά με τον καθορισμό της περιοχής μας ως ΠΟΑΥ, μετά από πρόσκλησή σας, διαπιστώσαμε τα εξής:
    Η εσπευσμένη εφαρμογή της ΠΟΑΥ εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολίγων και βλάπτει χιλιάδες κατοίκους, οικιστές και παραθεριστές του νησιού μας καθώς μετατρέπει μεγάλο μέρος της στεριάς και της θάλασσας του νησιού σε ατελείωτο βιομηχανικό πάρκο! Με αυτό τον τρόπο απειλεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του Πόρου, τον τουρισμό.
    Εύλογα αναρωτιόμαστε, ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ποια μελέτη θα εφαρμοστεί και για ποιούς λόγους, εις βάρος του περιβάλλοντος και υποθηκεύοντας το μέλλον των κατοίκων και των επερχόμενων γενεών;
    Είναι δυνατόν η θέληση της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους ολίγων; Εξ’ άλλου η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρη. Καμία επένδυση δε μπορεί να αναπτυχθεί αν βρίσκεται σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες.
    Επίσης στο συγκεκριμένο σχέδιο ΠΟΑΥ και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρεται ανακριβώς ότι παράλληλα με τις μονάδες που θα αναπτυχθούν στις ΠΟΑΥ, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης των πάσης φύσεως θαλασσίων σπορ.
    Επισημαίνουμε το αυτονόητο, ότι κανένα θαλάσσιο σπορ επιφανείας ή βυθούν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε επιβαρημένες από την υπερσυγκέντρωση ιχθυοτροφικών μονάδων σε θάλασσες και ακτές.
    Εκτιμούμε ότι οκ αγώνες και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών δε θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μην υλοποιηθεί η μελέτη ΠΟΑΥ Πόρου καθώς η σχεδιαζόμενη εφαρμογή της από την ΚΥΑ παραβιάζει και προσβάλει:
    1.Τη συνταγματικά προστατευόμενη αξία του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών.
    2.Την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των οικολογικών και πολιτιστικών αποθεμάτων (Ν.2742/99 άρθρο 2 παρ. 1).
    Συντασσόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο εναντίωσης στην εφαρμογή του άνωθεν σχεδίου και ζητούμε από το Δήμο Πόρου και το Δημοτικό Συμβούλιο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξαίρεση του Πόρου από τις ΠΟΑΥ.
    Για το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.
    Γιάννη Δόσκαρης – Πρόεδρος – Δημήτρης Συξέρης – Γεν. Γραμματέας

  • 17 Μαΐου 2011, 14:19 | Marina Spetsieris Brooks

    I was born and grew up in Kefalonia. I went to high school in Argostoli. I love Argostoli and it has a special place in my heart. In the last few years I have spend my summers there, and I would not exchange the happiness and kainourgia zoi that I have found there with anything in the world. I pray and hope that we< kefalonians, can save Argostoli and Kefalonia from the fisheries which will destroy the most beautiful island and beaches in the world. With love and great concern, Marina Spetsieris Brooks

  • 17 Μαΐου 2011, 14:02 | Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων – Ιδιοκτήτών Σκαφών Πόρου – Γαλατά

    «Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων & Ιδιοκτητών Σκαφών Πόρου – Γαλατά.
    Πόρος 23-4-2011/Αριθμ. Πρωτ: 1431.
    Προς: τον Δήμαρχο Πόρου.
    Κύριε Δήμαρχε.
    Σε απάντηση της από 18-4-2011 με αριθμ. πρωτ. 1907 πρόσκλησή σας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποφάσισε να παραμείνουν ως έχουν οι ιχθυοκαλλιέργειες στον τόπο μας και να μην δημιουργηθούν νέες μονάδες.
    Ο Πρόεδρος – Λάζαρος Μούγιος – Ο Γραμματέας – Δημήτρης Βαρκιτζής

  • 17 Μαΐου 2011, 14:55 | ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ

    «Όμιλος Ναυτικών Αθλημάτων Τροιζηνίας.
    Πόρος 22 Απριλίου 2011/ Αριθμ. Πρωτ 382.
    Προς: Δήμο Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.
    Κύριε Δήμαρχε.
    Μελετώντας προσεκτικά το δημοσιευθέν σχέδιο προς διαβούλευση που αφορά το Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού, εκφράζουμε την αντίθεσή μας όσον αφορά την εφαρμογή του στην περιοχή μας για πολλούς λόγους οι κυριότεροι των οποίων είναι:
    1.Ο Πόρος ανέκαθεν ήταν και θα είναι ένα από τα ωραιότερα τουριστικά νησιά της Ελλάδας και ως εκ τούτου το βιοποριστικό του επίπεδο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό. Εάν λοιπόν εφαρμοστεί αυτό το προς διαβούλευση σχέδιο, οι συνέπειές του θα είναι οδυνηρές για το νησί και τους κατοίκους του.
    2.Ως Αθλητικός Φορέας και ιδιαίτερα ως Ναυταθλητικό Σωματείο με μακροχρόνια πορεία στην κωπηλασία ειδικά, χρησιμοποιούμε όλο τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο για προπόνηση και άλλες δραστηριότητες των αθλητών μας.
    Θα μπορούσαμε επίσης να αναφέρουμε και την θαλάσσια ρύπανση η οποία θα προκληθεί από αυτήν την δραστηριότητα, αλλά αυτό νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο.
    Ανακεφαλαιώνοντας τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως ενεργήσετε τα δέοντα όπως αυτό το προς διαβούλευση σχέδιο δεν εφαρμοστεί. Μετά τιμής για το ΔΣ.
    Καρτσώλης Δημήτριος – Πρόεδρος ΔΣ Καΐκας Ευάγγελος – Γεν. Γραμματέας

  • 17 Μαΐου 2011, 14:53 | Eπιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Πόρου

    «Δήμος Πόρου – Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής.
    Προς: Αξιότιμο κ. Δήμαρχο Πόρου.
    Κοιν: Αξιότιμο κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου.
    ΘΕΜΑ: Απόφαση Επιτροπής σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού.
    Αξιότιμε κ. Δήμαρχε.
    Σε απάντηση του υπ’ αριθμ. 1907/18-4-11 εγγράφου σας, με το οποίο ζητείται από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Πόρου, να τοποθετηθεί επί του Σχεδίου ΚΥΑ για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σας ενημερώνουμε για τα εξής:
    Η Επιτροπή συνεδρίαση σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στις 26-4-2011 και ώρα 14:00 στο κτίριο της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της.
    Στην Επιτροπή κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του θέματος, ιδιώτες εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων, καθώς και απλοί πολίτες του Πόρου. Τα μέλη της Επιτροπής αφού άκουσαν προσεκτικά όλους τους ομιλητές τοποθετήθηκαν επί του θέματος και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο για τις ΠΟΑΥ. Κατόπιν αυτού αποφασίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

    1.Η κυρίαρχη πηγή εισοδήματος του Πόρου είναι ο τουρισμός και οι σχετιζόμενες με αυτόν δραστηριότητες. Κάθε δραστηριότητα ή πράξη ιδιωτών ή αρχών που αντιτίθεται στην τουριστική ανάπτυξη είναι κατακριτέα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
    2.Η ένταξη του Πόρου στην πρώτη κατηγορία (από τις 5 προβλεπόμενες), του σχεδίου της ΚΥΑ που αφορά τις ΠΟΑΥ, εάν εφαρμοστεί θα προκαλέσει την άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή του Πόρου σε βάθος χρόνου, διότι θα δεσμεύει σχεδόν τα 2/3/ της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της νήσου Καλαυρίας και θα αποθαρρύνει κάθε τουριστική, οικιστική & πολιτιστική δραστηριότητα στο νησί μας.
    3.Η Επιτροπή ζητά τη συμμετοχή του Δήμου Πόρου στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και εγκρίνει οποιαδήποτε νόμιμη δράση για την αποτροπή της ένταξης του Πόρου στις ΠΟΑΥ εφόσον αυτή δεν επηρεάζει την ομαλή τουριστική δραστηριότητα στο νησί.
    Συμπερασματικά σας αναφέρουμε κ. Δήμαρχε, πως η απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Πόρου είναι η αποτροπή της ένταξης του Πόρου στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
    Ο Πρόεδρος – Δημήτριος Α. Συξέρης».

  • 17 Μαΐου 2011, 14:42 | Ναυτικός Όμιλος Πόρου Τροιζηνίας

    Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

    Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου σας θα ήθελα να καταθέσω και εγγράφως ότι το Δ.Σ. του Ομίλου μας, κατά την συνεδρίαση της 26ης Απριλίου 2011 συζήτησε το κείμενο του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για την χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.
    Αφού έλαβε υπόψη του όλα τα δεδομένα σχετικά με τον Πόρο, έλαβε ομόφωνα την απόφαση να κάνει γνωστή την αντίθεσή του με το παρακάτω κείμενο:

    «Ο Ναυτικός Όμιλος Πόρου Τροιζηνίας (Ν.Ο.Π.Τ.), αντιτίθεται στη δημιουργία κάθε είδους ιχθυοκαλλιέργειας, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι οι δραστηριότητες αυτές όχι μόνο εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, αλλά δύνανται να μειώσουν και την ήδη υπάρχουσα.
    Ειδικότερα για τον Ναυταθλητισμό που βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.
    Καλούμε τον Δήμο Πόρου να προβεί σε ενέργειες ώστε να αποτρέψει την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου»
    ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος του Ν.Ο.Π.Τ. Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

    Δημήτριος – Ανδρέας Στρατηγός Σοφιάννα Ποζιάδη

  • 17 Μαΐου 2011, 14:37 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ

    «Τεκμηρίωση του Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου για την διακήρυξη της πρόθεσής του να μην επιτρέψει τη δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο».

    Σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 52/2011 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου που λήφθηκε ομόφωνα την 27η Απριλίου 2011, η συγκροτηθείσα «Επιτροπή για την αποτροπή της δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο», αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Πόρου κ. Δ. Στρατηγό και τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, κ. κ. Ι. Δημητριάδη και Δ. Πάνου, συνοψίζει τους κάτωθι περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς, νομικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και λοιπούς λόγους, για τους οποίους ο Δήμος Πόρου ζητάει από την Πολιτεία την εξαίρεση του Πόρου από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και διακηρύττει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ στον Πόρο:

    1. Από το έτος 2008 η κοινωνία του Πόρου, όπως εκπροσωπείται θεσμικά και δημοκρατικά από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο Πόρου και μετά την «ανακάλυψη» της μελέτης που έχει εκπονηθεί από το 2003 εν αγνοία της για τον καθορισμό Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή της, έχει διακηρύξει την απόλυτη αντίθεσή της στον χωροταξικό σχεδιασμό της Πολιτείας που αφορά στον Πόρο. Η Πολιτεία ωστόσο, όχι μόνο δεν ζήτησε ποτέ τη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά όταν η τοπική αυτοδιοίκηση την διακήρυξε αυτοβούλως, την περιφρόνησε απόλυτα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου με σειρά αποφάσεών του ήδη από το έτος 2000 (αρ. 254/22.12.2000, 181/8.9.2005, 58/14.4.2008, 91/20.5.2009 και 168/29.9.2009) έχει εκφράσει επανηλειμμένα την απόλυτη αντίθεσή του σε κάθε νέα άδεια, εγκατάσταση ή επέκταση ιχθυοτροφείων, καθώς και την απαίτησή του για απομάκρυνση όλων των υφιστάμενων μονάδων, με δεδομένη την πολυετή παραβατικότητά τους. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 168/29.9.2009, Απόφασή του, η οποία αποστάλθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει «την πλήρη αντίθεσή του στο υπό έκδοση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών και στη δημιουργία στο νησί του Πόρου Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών», να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη των υπευθύνων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας για τις πολυετείς παραβάσεις τους στον Πόρο και να προσβάλει στο εξής ενώπιον του ΣτΕ κάθε νέα διοικητική πράξη που αφορά σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο.

    2. Στις 4 Οκτωβρίου 2008, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Περιφερειαρχών της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πόρο υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλου, οι κάτοικοι του Πόρου οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό πλωτό αποκλεισμό του λιμανιού του Πόρου και επέδωσαν στους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς Ψήφισμα, με το οποίο ζήταγαν: «Την εξαίρεση του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στις οποίες μας έχει εντάξει η Πολιτεία χωρίς να έχει την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ανθρώπων που εδώ γεννήθηκαν, ζουν και επιθυμούν να κληροδοτήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και στις επόμενες γενιές. Την ένταξη του νησιού μας στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, κατηγορία Β2 με προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Το κλείσιμο των λειτουργούντων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Την απαγόρευση έκδοσης αδειών για δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και για την επέκταση ή μετεγκατάσταση παλαιών μονάδων. Την αποκατάσταση – προστασία του θαλασσίου οικοσυστήματος της περιοχής μας, από την οποία εξαρτάται το μέλλον των παιδιών μας και η οικονομική ανάπτυξή μας στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Την ελεύθερη πρόσβασή μας σε καθαρές θάλασσες και ακτές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας. Τη συνδρομή όλων των αρμοδίων φορέων για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Την άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρεια Αττικής, Νομαρχία Πειραιά, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -Διεύθυνση Αλιείας, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΔΙΠΕΧΩ κ.ά.) στα αιτήματά μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις». Στο ψήφισμα αυτό επισυνάφθηκε η διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», την οποία πλέον έχουν υπογράψει πάνω από χίλιοι πολίτες και φορείς. Δυνάμει δε της διακήρυξης αυτής, έχουν γίνει σειρά νομικών και διοικητικών ενεργειών και έχουν αποσταλεί δεκάδες έγγραφα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    3. Η επίσημη Πολιτεία, μέσω των αρμοδίων διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών, έχει βεβαιώσει ότι όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που ήταν και είναι εγκατεστημένες επί δύο δεκαετίες στον Πόρο λειτουργούν κατά παράβαση ή/και κατά υπέρμετρη υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών τους όρων, ενώ μερικές δεν είχαν καν εν ισχύ Άδειες ή εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Είναι δηλαδή αποδεδειγμένο και βεβαιωμένο το γεγονός ότι οι θεμελιώδεις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις χωροθέτησης και λειτουργίας ιχθυοτροφείων, ήτοι η υψηλή ποιότητα υδάτων και η τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, εξ ορισμού δεν πληρούνται στον Πόρο.

    4. Μετά από μηνυτήρια αναφορά της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» το Φθινόπωρο του 2008, στην οποία μετά από Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε και ο Δήμος Πόρου, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη και παρέπεμψε σε δίκη που τελικά προσδιορίστηκε για τις 6.9.2011, όλους τους υπευθύνους όλων των ανωτέρω εταιριών για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου από την παράνομη λειτουργία όλων των μονάδων τους από το 2005 (και όχι από νωρίτερα μόνον επειδή τα ίδια αδικήματα έχουν παραγραφεί). Στο σχετικό κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι των εταιριών φέρονται ως υπαίτιοι πολυετών παραβάσεων, οι οποίες «έχουν ως συνέπεια την αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βυθού στην περιοχή» προκαλώντας «μεταβολή… που είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Οι παραβάσεις αυτές είναι: λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς Άδειες και χωρίς Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, υπέρβαση έως και του 500% της επιτρεπόμενης παραγωγής, υπέρβαση των πλωτών εγκαταστάσεων έως 283%, παράνομη απόρριψη άρρωστων και νεκρών ψαριών, κ.α. Επίσης, μετά από σχετική αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για παραβάσεις που αφορούν σε αυθαίρετες οικοδομικές κατασκευές εντός αιγιαλού, αδικήματα τα οποία εντάχθηκαν στην ίδια ως άνω δίκη, ενώ ήδη η Εισαγγελία Πειραιά έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση και για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν σε πολυετή μαζική χρήση της απαγορευμένης καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στην παραγωγική διαδικασία των ίδιων μονάδων.

    5. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ελέγχους που διενήργησαν το Μάρτιο του 2009, μετά από καταγγελίες των κατοίκων και του Δήμου Πόρου, διαπίστωσαν «παράβαση των διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων», όπως πενταπλάσια της επιτρεπόμενης παραγωγή «η οποία συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού στην εν λόγω περιοχή», λειτουργία χωρίς ΑΕΠΟ, υπεράριθμους κλωβούς, παράνομη απόρριψη νεκρών – αρρώστων ψαριών, σε όλες τις μονάδες του Πόρου και βεβαίωσαν ότι «οι υπεύθυνοι των εταιριών υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα και όρους για την προστασία του».

    6. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σε απάντηση αιτήματός του Οργανισμού Αθήνας περί της αναθεωρήσεως του πλαισίου χωροθετήσεως των υδατοκαλλιεργειών στην Αττική ήδη από το έτος 2002 έχει επισημάνει ότι: «..η εν λόγω περιοχή φαίνεται ήδη κορεσμένη, διότι εκεί λειτουργεί μεγάλος αριθμός υδατοκαλλιεργειών. Περαιτέρω εγκατάσταση μονάδων θα αποβεί σε βάρος της άσκησης θαλάσσιας και αλιευτικής δραστηριότητας, της τουριστικής αξιοποίησης και της περαιτέρω ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος» (αριθμ. πρωτ. 2137/1/01/02/ 17.4.2002 ).

    7. Ο ΕΟΤ, σε απάντηση ερωτήματος της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής, το έτος 2007 έχει επισημάνει διά του Γενικού Γραμματέα του ότι: «η μέχρι σήμερα σημαντική ανάπτυξη υδατοκελλιεργειών στον Πόρο προσεγγίζει οριακά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής παραθεριστικής δραστηριότητας επίπεδα» (αριθμ. πρωτ. 509434/11.4.2007 και 509639/6.6.2007).

    8. Η περιοχή του Πόρου αποτελεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΑΙ/ΦΟ2/20372/867/6.6.1980 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού /ΦΕΚ 559 Β΄/23.6.1980) και περιλαμβάνει σημαντικούς προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ ο οικισμός του Πόρου έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός. (Π.Δ/γμα της 3.9.1993 /ΦΕΚ Δ΄1200/28.9.1993). Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νήσου Πόρου υπάρχουν σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες (υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ/ 4/1/3210π.ε./10.10.2008 έγγραφο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων) και εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας (βλ. Μελέτη καθορισμού ΠΟΑΥ στην Περιφέρεια Αττικής), η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εντός της σχεδιαζόμενης Π.Ο.Α.Υ., ο όρμος της Βαγιωνιάς ήταν το λιμάνι της Καλαυρίας κατά την αρχαιότητα, στον κάβο Βασίλη (Κοκορέλι) υπήρχε πρωτοελλαδικός οικισμός, ενώ στον θαλάσσιο χώρο πέριξ της νησίδος Μόδι το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιοτήτων διεξάγει δεκαετή έρευνα σε ένα από τα δύο ναυάγια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που έχουν ανακαλυφθεί στον ελληνικό χώρο, με βαρύνουσας σημασίας ενάλιες αρχαιότητες.

    9. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τόσο το χερσαίο όσο και το θαλάσσιο είναι μοναδικής ομορφιάς, καθώς κυριαρχούν παρθένες δασώδεις και δασικές περιοχές (ο Πόρος είναι από τα ελάχιστα ελληνικά νησιά στα οποία ακόμη σώζονται τέτοια οικοσυστήματα), παρθένες αδόμητες περιοχές και τοπία, που σε συνδυασμό με τους φυσικούς – εν είδη δαντέλας ορμίσκους, και την πολυπλοκότητα των ακτών, αλλά και των βυθών, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που λίγα μόνον ανάλογα τοπία στον κόσμο μπορούν να το ανταγωνισθούν. Σε ολόκληρη την περιοχή υπάρχουν μονοπάτια περιπάτου σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, κατάλληλα για περιηγητικό, πεζοπορικό, και πολιτιστικό τουρισμό, αλλά και ακτές και βυθοί ιδανικοί για θαλάσσιο και καταδυτικό τουρισμό.

    10. Η τοπική οικονομία του Πόρου βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και την αλιεία, τομείς οι οποίοι είναι συγκρουόμενοι με αυτόν της υδατοκαλλιέργειας, ο οποίος συνεισφέρει δυσανάλογα μικρό ποσοστό στην τοπική οικονομία και απασχόληση. Ο εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή οικονομικών πόρων της περιοχής λόγω της θέσης της στον Αργοσαρωνικό κόλπο και της μικρής απόστασής της από το πολεοδομικό συγκρότημα Αθήνας-Πειραιά. Η ορθολογική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αφορά ουσιαστικά και μια κοινωνία πολύ πολυπληθέστερη της τοπικής, αυτή των 5 εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής. Η ύπαρξη μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και πολύ περισσότερο η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ., αποτελεί απολύτως ανορθολογική αναπτυξιακή επιλογή για την περιοχή μας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή των κατοίκων του Πόρου.

    11. Ο Πόρος αποτελεί πανελλαδικό κέντρο θαλάσσιου τουρισμού, καθώς η μοναδική γεωμορφολογία του μαζί με την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, συνθέτει ένα απέραντο φυσικό λιμάνι με προστασία από όλους τους καιρούς, το οποίο, αξιοποιούμενο και από τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει προωθήσει ο Δήμος, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία στο νησί, αποτελεί επάξια έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς σκαφών στην Ελλάδα (οι ετήσιες αφίξεις σκαφών είναι καταγεγραμμένες και υπολογίζονται στις 10.000 περίπου). Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πόρος αποτελεί τον μόνιμο τόπο διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού –Charter Yacht Show- Poros, της μοναδικής ελληνικής έκθεσης που προάγει τον θαλάσσιο τουρισμό και μιας από τις ελάχιστες αντίστοιχου επιπέδου που διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο.

    11. Ο Πόρος έχει υπαχθεί στην κατηγορία Β2 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, στην οποία δίνονται οι κατευθύνσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ήπια ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον. Στις περιοχές της κατηγορίας αυτής αποθαρρύνονται οι οχλούσες και ασύμβατες με το χαρακτήρα του περιβάλλοντος, του τοπίου και των οικισμών παραγωγικές δραστηριότητες, μία εκ των οποίων είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς μεταξύ άλλων έχουν καθοριστεί οι ακόλουθες κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης: «Προστασία και ανάδειξη περιβάλλοντος και τοπίου, Λήψη μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη φαινομένων υποβάθμισης της ποιότητας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων και συνδυασμένη προβολή τους, Διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των φυσικών , ιστορικών, αρχιτεκτονικών κ.ά. σημείων του χώρου με «μοναδικά» χαρακτηριστικά καθώς και του χαρακτήρα, της κλίμακας και των χαρακτηριστικών των οικισμών, Συγκρότηση τοπικών πολυθεματικών δικτύων και βελτίωση της προσβασιμότητας μεταξύ των πόλων και πόρων που τα συγκροτούν με περιβαλλοντικά ήπιες παρεμβάσεις στις οδικές συνδέσεις, Δημιουργία δικτύων μονοπατιών (εθνικών, ευρωπαϊκών) και διαδρομών («δρόμοι» καπνού, αμπέλου, ελιάς κ.ά.) περιβαλλοντικής ευαισθησίας και εκπαίδευσης, Προώθηση προγραμμάτων στήριξης αγροτικών δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον (στήριξη ολοκληρωμένης ή βιολογικής γεωργίας, προϊόντων ονομασίας προέλευσης , παραδοσιακών τεχνικών)». Στο δε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πόρου (παράγραφος 6.2.β.1 του τεύχους μελέτης σελ. 126), προβλέπεται η μη εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας κάθε μορφής, καθώς και ο προγραμματισμός απομάκρυνσης των υφιστάμενων μονάδων, επειδή η ύπαρξή τους έρχεται σε αντίθεση με τις περαιτέρω δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

    12. Ο Πόρος είναι το μοναδικό νησί με ανάλογη πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη, στο οποίο θα δημιουργηθεί Π.Ο.Α.Υ. Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού (εκτός της Σαλαμίνας), τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα (με ελάχιστες μεμονωμένες εξαιρέσεις) κτλ δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία συγκεντρώσεων και οργανωμένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας. Αντίθετα Π.Ο.Α.Υ. θα δημιουργηθούν κατά κύριο λόγο σε ακατοίκητες και μη ανεπτυγμένες τουριστικά ακτές και βραχονησίδες. Επομένως είναι πασιφανές ότι δεν δικαιολογείται η υπαγωγή του Πόρου στην κατηγορία που εντάχθηκε.

    13. Πέρα των παραπάνω, η γεωγραφική θέση του Πόρου, σε απόσταση μόλις τριάντα μιλίων από το λεκανοπέδιο της Αττικής, του προσδίδει μια βαρύνουσα σημασία σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Πόρος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά σε τέτοια απόσταση, αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο «ζωτικό χώρο» του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας. Εκτός από την αυτοτελή του υπόσταση ως νησί, πρέπει να γίνεται αντιληπτός ως μια από τις παραλίες της πρωτεύουσας και ως μια από τις αναγκαίες διεξόδους στη θάλασσα για τα εκατομμύρια των κατοίκων της, σε απόσταση μάλιστα αυθημερόν – ωριαίας – πρόσβασης, την οποία η Πολιτεία δεν έχει την πολυτέλεια να δεσμεύσει για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τέλος, με δεδομένη τη μεγάλη πίεση και την άμεση περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται ο Σαρωνικός κόλπος στη βόρεια πλευρά του από το μητροπολιτικό κέντρο, η χωροθέτηση κάθε επιπλέον επιβαρυντικής δραστηριότητας στα νότια όριά του, είναι τουλάχιστον παράλογη (ακόμα και αν την εξετάσουμε από την -αντίθετη- σκοπιά, αυτή της καθαρότητας των υδάτων υδατοκαλλιέργειας).

  • 17 Μαΐου 2011, 13:36 | evelyna

    oxi sthn xrisi epixirisewn tou kolpou. na figoun ta ix8iotrofia ap ton kolpo argostoliou

  • 17 Μαΐου 2011, 13:09 | evelyna

    oxi sthn xrish tou kolpou gia epixiriseis!!!!!

  • 17 Μαΐου 2011, 13:45 | anna

    «Θέλουμε τον Κόλπο του Αργοστολίου καθαρό! Θέλουμε να φύγουν τα Ιχθυοτροφεία από τον Κόλπο.Θέλουμε να σταματήσει η μόλυνση!!!»

  • 17 Μαΐου 2011, 13:44 | anna

    «Θέλουμε τον Κόλπο του Αργοστολίου καθαρό! Θέλουμε να φύγουν τα Ιχθυοτροφεία από τον Κόλπο.Θέλουμε να σταματήσει η μόλυνση»

  • κ. Δημητρίου, Κύριοι,
    ως ένα από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), παραθέτω απαντήσεις στα ζητήματα που τίθενται στο από 13-5-2011 κείμενο του κ. Δημητρίου, στα πλαίσια της διαβούλευσης.
    Για ευκολία ανάγνωσης, προηγείται το κείμενο που θέτει το ζήτημα και ακολουθεί ο σχολιασμός του.

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    «… Για όποιονδήποτε γνωρίζει το θέμα αντιλαμβάνεται ότι τα κείμενα του σχεδίου της ΚΥΑ και της στρατηγικής μελέτης επιδιώκουν να γίνουν φύλλα συκής για να καλύψουν νομοθετικά κενά και απαιτήσεις δικαστικών αποφάσεων. Παλιά μας τέχνη κόσκινο. …»

    Απάντηση
    Για να εκπονηθεί μια ΣΜΠΕ προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη Μελέτης Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, την οποία αξιολογεί η ΣΜΠΕ. Αναζητήστε την, διότι δεν είμαστε εμείς οι συντάκτες της και αξιολογείστε την, ως προς τη ΣΜΠΕ. Όσο δεν υπήρχε χωροταξικός σχεδιασμός για την υδατοκαλλιέργεια στη Χώρα μας, καταγγέλλονταν η εκάστοτε κυβέρνηση για τις ανακολουθίες της και για την υποστήριξή της προς τις επιχειρήσεις του κλάδου. Τώρα που δρομολογείται το χωροταξικό πλαίσιο για την υδατοκαλλιέργεια, την καταγγέλλετε με επιχειρήματα περί «φύλλων συκής», «παλιά μας τέχνη κόσκινο», κ.α.. Επισημαίνω ότι:
    α) στη ΣΜΠΕ (σελ. 10) αναφέρεται ότι «το Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.Υ. επιχειρεί να αντιμετωπίσει την οργάνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Τομέα, σε σχέση με το περιβάλλον και αφετέρου να πρωτοστατήσει (σε επίπεδο ΕΕ) στο χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών».
    β) Στο άρθρο 1 (Σκοπός και περιεχόμενο) του σχεδίου της ΚΥΑ αναφέρεται ότι «Σκοπός του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.Υ. είναι η παροχή κατευθύνσεων, κανόνων και κριτηρίων για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του κλάδου στον ελληνικό χώρο και των αναγκαίων προς τούτο υποδομών, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.»

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    «… Στα πλαίσια της παλιάς τέχνης το σχέδιο της ΚΥΑ δεν παραλέιπει στο τέλος του να προβλέπει την δέσμευση κρατικής χρηματοδότησης διαφόρων μελετών που πολύ αμφιβάλω αν οι εκδότες της απόφασης αντιλαμβάνονται το αντικείμενό τους. …»

    Απάντηση
    Η αποτελεσματική εφαρμογή του χωροταξικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες εξαρτάται από την ύπαρξη (και σε ποια κατεύθυνση) σχεδιασμού ανάπτυξης και ενίσχυσης της υδατοκαλλιέργειας και από την υλοποίηση επιμέρους κατευθύνσεών του. Είναι εύλογο επομένως και σκόπιμο να αποτυπώνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης διαφόρων μελετών, που αποσκοπούν στη βιώσιμη εφαρμογή του και οι οποίες αφορούν αρμοδιότητα και άλλων Υπουργείων. Επιπλέον, η δυνατότητα χρηματοδότησης αιτημάτων καθορισμού ΠΟΑΥ προβλέπεται και από το ΕΠΑΛ 2007-2013 (Άξονας προτεραιότητας 2). Έτσι, θεωρώ ότι δεν έχει την ίδια βαρύτητα το γεγονός της πρόβλεψης για χρηματοδότηση (εξάλλου έγκειται στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας να το υλοποιήσει ή όχι, ανάλογα με τους στόχους της) όσο η αποτελεσματικότητα των μελετών – έργων που χρηματοδοτούνται και η χρησιμότητά τους.

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    «… 1)Τα κείμενα επιδιώκουν να είναι απολύτως ασαφή σε υφιστάμενα προβλήματα χωροθετήσεων που έχουν δημιουργήσει προβλήματα με ολόκληρες περιοχές. Δεν αντιλαμβάνομε γιατί εκεί που οι κάτοικοι και οι φορείος τους έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται απο λάθος χωροθέτηση αυτό δεν αναφέρεται έστω και ενδεικτικά στην μελέτη . Είναι πρόκληση και καταστροφή (και επιτρέψτε μου να το πως σαν άνθρωπος που έχει δουλέψει για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών και την συνενόηση με τοπικές κοινωνίας) να αγνοούνται τέτοια προβλήματα. …»

    Απάντηση
    Σελ. 12 ΣΜΠΕ:
    Η ραγδαία ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, που θα πρέπει να στηρίζεται σε χρήσιμα και αξιόπιστα δεδομένα, τα οποία θα αντικατοπτρίζουν την αλληλεξάρτηση του κλάδου με το φυσικό και ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ περιβάλλον, διασφαλίζοντας την αειφορική διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Οι αρχές στις οποίες βασίζεται αυτή η προσέγγιση είναι:
    – Η ανάπτυξη και η διαχείριση της Υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις λειτουργίες του οικοσυστήματος και να μην συμβάλει σε απειλές για την αειφόρο διαχείρισή του.
    – Η ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Μ’ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ.

    Συμπληρωματικά, επισημαίνω τα εξής:
    1)Η Ομάδα Εργασίας συνέταξε τη ΣΜΠΕ, με βάση τη διαθέσιμη Μελέτη Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, που δεν αναδεικνύονται και δεν αναφέρονται διαμαρτυρίες και προβλήματα από αστοχίες χωροθέτησης.
    2)Η διαδικασία της διαβούλευσης ήδη αναδεικνύει σε ποιες περιοχές υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Το παραπάνω γεγονός θα αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης.
    3)Το Πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν για κάθε Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών υπήρχαν δεδομένα αξιολόγησης της κατάστασης του υδάτινου οικοσυστήματος ως σύνολο και όχι αποσπασματικά ή φαινομενικά (Δε νομίζω ότι αυτό είναι ευθύνη των συντακτών της ΣΜΠΕ). Το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύεται και επισημαίνεται συνεχώς στη ΣΜΠΕ, διότι η παρουσία τέτοιων στοιχείων θα συνέβαλλε σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση σε κάθε περιοχή χωριστά.
    4)Η διαδικασία καθορισμού ΠΟΑΥ προβλέπει την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων (προσθέτω την αξιολόγηση της φέρουσας ικανότητας), διαδικασία στην οποία θα πρέπει να εξεταστεί η αλληλεπίδραση υδατοκαλλιέργειας – ευρύτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    «…Επίσης είναι πρόκληση να μην αναφέρεται λέξη για την αισθητική αναβάθμιση των χώρων υποστήριξης. …»

    Απάντηση
    Σελ. 60 ΣΜΠΕ:
    … Η κατασκευή των εν λόγω εγκαταστάσεων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατασκευή τους και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, με σεβασμό στα φυσικά χαρακτηριστικά και την πολεοδομική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της κάθε περιοχής, χωρίς αλλοιώσεις της γεωμορφολογίας της, εκχερσώσεις δασών και αποψιλώσεις. …

    Συμπληρωματικά και κείμενα ΣΜΠΕ κεφ. 4.7.2 και 4.7.3 (σελ. 67).

    Εκτός αν δίνετε άλλο περιεχόμενο στην έννοια της αισθητικής αναβάθμισης, που καλό είναι να το διατυπώσετε.

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    «… Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αγνοείται ο ανταγωνισμός με χώρους εξάσκησης της παράκτιας αλιείας που σε ορισμένες περιπτώσεις υφίσταται έντονα. Μόνο η αναγνώριση του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις και όχι ο χαρακτηρισμός συλήβδην των τοπικών αντιθέσεων και των αντιθέσεων των ψαράδων ως αμφιλεγόμενες και ελεγχόμενων κινήτρων (σελ.63 στρατηγικής μελέτης). …»

    Απάντηση
    Ο ανταγωνισμός της παράκτιας αλιείας με την υδατοκαλλιέργεια, προφανώς και υφίσταται, όπως συμβαίνει εξάλλου και μεταξύ παράκτιας και μέσης αλιείας, αλιείας και τουρισμού, κ.α. Προφανώς λοιπόν, ο ανταγωνισμός των χρήσεων είναι ευρύτερος και πολύ περισσότερο όταν παρατηρείται πλήρης απουσία διαχειριστικών σχεδίων προσδιορισμού χρήσεων στο θαλάσσιο χώρο. Γι αυτό, η πλήρης αναφορά στη σελ. 63 της ΣΜΠΕ είναι η εξής: «Η συνέργεια της Υδατοκαλλιέργειας με άλλες χρήσεις στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, με αιτίες την αμφιλεγόμενη και ελεγχόμενη κινήτρων αντιπαράθεση μικρών ομάδων των τοπικών κοινωνιών προς τον κλάδο, το μονοσήμαντο προσδιορισμό, τις περισσότερες φορές ως αιτία της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων της συλλεκτικής αλιείας, τη δέσμευση θαλασσίου χώρου κ.λ.π.»

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    «… Η μελέτη και η ΚΥΑ δεν έχουν χώρο να αναφέρουν μία λέξη για την γεννετική ρύπανση και για τους κινδύνους απο τους ομομικτηκούς πληθυσμούς που προκύπτουν στην φύση απο την ιχθυοκαλλιέργεια και είναι γνωστοί απο την επιστημονική βιβλιογραφία.Οι ανάγκες πρόβλεψης λήψης μέτρων για τα κρητίρια και τον έλεγχο της ανανέωσης και γενετικής ποικιλομορφίας των στοκ των γεννητόρων απο την σκοπιά και της επίδρασης στους φυσικού πληθυσμούς είναι μη υπαρκτοί για τους μέντορες του μέλλοντος των ιχθυοκαλλιεργειών και της προστασίας των θαλασσών μας. Ανάλογα και για θέματα ιχθυοπαθολογίας που ξέρουμε ότι θα εμφανιστούν πιεστικά και εμφανώς στο μέλλον.Αντίθετα αναφέρει απλώς (σελ63) οτι οι μονάδες αποτελούν θύλακες ενίσχυσης των ιχθυαποθεμάτων. …»

    Απάντηση
    1)Σελ. 65 ΣΜΠΕ:
    ….. Βασικά ζητήματα της ιχθυοκαλλιέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον αποτελούν η καθίζηση σωματιδιακού υλικού (από την προσθήκη τροφής και την απέκκριση των εκτρεφόμενων οργανισμών), η απελευθέρωση θρεπτικών στοιχείων στην υδάτινη έκταση, η χρήση ουσιών και τα περιστατικά διαφυγής των προς εκτροφή ειδών στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον, κυρίως ως προς την πιθανότητα αναπαραγωγής με άγριους/φυσικούς πληθυσμούς και λιγότερο ως προς τη μεταφορά ασθενειών ή άλλων παθογόνων παραγόντων. Μέτρα εφαρμογής κατά τη λειτουργία των μονάδων θα μπορούσαν να είναι …….
    2)Σελ. 43 ΣΜΠΕ για την οστρακοκαλλιέργεια.
    3)Σελ. 60 ΣΜΠΕ για τις παραμέτρους αξιολόγησης της φέρουσας ικανότητας.
    4)Σελ. 145 ΣΜΠΕ.

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    «… 2) Τα κείμενα σε ορισμένα άλλα μέρη είναι απολύτως σαφές αν και ατεκμηρίωτο. Έτσι ρυθμίζονται αβασάνιστα; αποστάσεις ΠΟΑΥ και μονάδων γυρίζοντάς μας πίσω στην δεκαετία του ’80.Για παράδειγμα απο που προκύπτει η αναγκαιότητα μία βιολογική μονάδα κλωβών να πρέπει να απέχει 1000 μέτρα απο μία μη βιολογική; Τόσο μεγάλη είναι η επίδραση μίας απλής μονάδας και αν είναι έτσι τότε τι είναι όλα τα άλλα που λέει η μελέτη. …»

    Απάντηση
    Θα ήταν χρήσιμο να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα συμβάλουν στη βελτίωση των παραπάνω κριτηρίων. Επισημαίνω όμως τα εξής:
    • Οι αποστάσεις μεταξύ των συμβατικών μονάδων εντός ΠΟΑΥ η ΠΑΣΜ προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 500 μέτρα.
    • Με βάση τα κριτήρια λειτουργίας μιας βιολογικής μονάδας υδατοκαλλιέργειας που αναφέρει ο Κανονισμός 710/2009 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για τη βιολογική υδατοκαλλιέργεια, η Ομάδα Εργασίας θεωρεί ότι ο διπλασιασμός της ελάχιστης απόστασης μεταξύ βιολογικής και συμβατικής μονάδας σε σχέση με την απόσταση μεταξύ δύο συμβατικών μονάδων, συμβάλει στη βελτίωση των γενικών και ειδικών αρχών λειτουργίας της βιολογικής παραγωγής.

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    Τα αναφερόμενα για τις λιμνοθάλασσες είναι απελπιστικά ημιμαθή και σε πολά σημεία λάθος. Δεν αντιλαμβάνομε πως είναι δυνατόν τα συστήματα αυτά που απο περιβαλλοντική άποψη είναι προφανώς τα σημαντικότερα μιά μελέτη και μία ΚΥΑ με τόσο βαρύς τίτλους αντιμετωπίζονται με τέτοιο «ξεπέταγμα».Πολλά έχω να αναφέρω σχετικά με ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά νομίζω ότι δεν έχει νόημα με τέτοια βάση συζήτηση. Παρακαλώ όμως και τίποτα να μήν αλλάξει τουλάχιστον να απαληφθούν τα αναφερόμενα στην ΚΥΑ για την απόδοση των Ελληνικών λιμνοθαλασσών και την μορφή των αναφερόμενων έργων.Ε, τουλάχιστον αυτά δεν ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

    Απάντηση
    Επαναλαμβάνουμε ότι το αντικείμενο της ΣΜΠΕ είναι η αξιολόγηση της διαθέσιμης Μελέτης Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες. Ας αναζητηθεί σ’ αυτή τη μελέτη η σημασία που αποδίδεται στη λειτουργία των λιμνοθαλασσών και στη συνέχεια να αξιολογηθούν οι επισημάνσεις της ΣΜΠΕ. Στη ΣΜΠΕ τονίζεται:
    1)ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των παράκτιων υγροτοπικών οικοσυστημάτων.
    2)Ο συμβατός χαρακτήρας της υδατοκαλλιέργειας με τα εν λόγω οικοσυστήματα, σε βαθμό που συμβάλει στην προστασίας τους και στην ολοκληρωμένη διαχείριση τους.
    3)Η δυνατότητα παράλληλης ανάπτυξης με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
    4)Η ελλιπής αξιοποίηση των εν λόγω οικοσυστημάτων της χώρας μας.
    5)Η δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών μεθόδων υδατοκαλλιέργειας.
    6)Η αναπτυξιακή προοπτική τους και η δυνατότητα παραγωγής υψηλής αξίας προϊόντων.
    Επισημαίνεται επίσης η αναφορά μας ότι οι τελικές κατευθύνσεις για τα εσωτερικά ύδατα – υφάλμυρα οικοσυστήματα πρέπει να διατυπωθούν/συμπληρωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη και τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής, που ήδη εκπονούνται.

    Κείμενο κ. Δημητρίου:
    «… 3)Η μελέτη στην σελίδα 38 αναφέρει ότι είναι άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των 1000 τόνων ψαριών σε τρείς μονάδες του Αμβρακικού. Είχα την τύχη να βρεθώ στον τόπο λίγες ώρες μετά το γεγονός καινα φύγω 3 εβδομάδες μετά όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση σωτηρίας του Αμβρακικού με την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών.Λίγους μήνες μετά στα πλαίσια μελέτης του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης αποτυπώθηκε η εφιαλτική εικόνα της ανοξικής ζώνης στον Αμβρακικό κάτω απο το βάθος των 25 μέτρων στο 80 % της έκτασής του που πληθώρα καλοπληρωμένων μελετών το θεωρούσαν επίσης ανύπαρτο. Τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και συνέδρια και έχουν δημοσιοποιηθεί σε δεκάδες συγκεντρώσεις,ημερίδες, δημόσια έγγραφα κ.λ.π..Λυπάμε που οι συντάκτες της μελέτης και αυτοί που την αποδέκτηκαν δεν ξέρουν ότι ξέρουμε τι συμβαίνει στον Αμβρακικό. Το πρόβλημα του Αμβρακικού μπορεί να μην οφείλεται στις μονάδες αλλά είναι τόσο απειλητικό που κανένα φύλλο συκής δεν μπορεί να το σκεπάσει.Αξίζει σοβαρής αντιμετώπισης σε συνεργασία προφανώς και με τους φορείς των ιχθυοκαλλιεργητών. …»

    Απάντηση
    Η ΣΜΠΕ επισημαίνει την απουσία μηχανισμών παρακολούθησης των παράκτιων υδάτινων οικοσυστημάτων και την έλλειψη χρονοσειρών δεδομένων στη Χώρα μας, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ αξιολόγηση περιβαλλοντικών φαινομένων (π.χ. Μαζικοί θάνατοι ψαριών), γεγονός το οποίο δεν παρέχει ασφαλή αποτελέσματα για την ερμηνεία τους και στερεί τη δυνατότητα ενεργειών πρόβλεψης-πρόληψης και αντιμετώπισης. Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κάποιος με την παραπάνω επισήμανση! Αναφέρει επίσης, σαν ενδεικτικά παραδείγματα το φαινόμενο του μαζικού θανάτου ψαριών στον Μαλιακό κόλπο την Άνοιξη του 2009 και αντίστοιχα φαινόμενα στον Αμβρακικό κόλπο (χωρίς να προσδιορίζει τη χρονική περίοδο εμφάνισης!). Δυστυχώς για τον Αμβρακικό κόλπο και για τους ανθρώπους που ζουν από αυτόν και γύρω από αυτόν, τα εν λόγω φαινόμενα δεν εμφανίστηκαν μόνο μία φορά και η αντίστοιχη αναφορά στη ΣΜΠΕ δεν περιορίζεται στο τελευταίο επεισόδιο, για το οποίο έχουν δημοσιευθεί στοιχεία με πολλαπλές ερμηνείες, οι οποίες και αυτές βασίζονται σε εκ των υστέρων μετρήσεις. Μακάρι να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι τι προκάλεσε αντίστοιχα φαινόμενα στον Αμβρακικό κόλπο στα τέλη της δεκαετίας του 80 ή στα μέσα της δεκαετίας του 90 και ας μην έχουν δημοσιευθεί. Εξάλλου, η τελευταία φράση στο σχόλιο του κ. Δημητρίου «….Αξίζει σοβαρής αντιμετώπισης σε συνεργασία προφανώς και με τους φορείς των ιχθυοκαλλιεργητών. …», δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα εφαρμογής μόνιμων μηχανισμών παρακολούθησης απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Εν κατακλείδι, η παρέμβασή μας στόχο έχει να διαφωτίσει τους εμπλεκόμενους με τη διαβούλευση – στην οποία συμμετέχουν προφανώς και μη συνάδελφοι – και δεν επιδιώκει καμία συνέχιση της αντιπαράθεσης για την αντιπαράθεση. Επειδή λοιπόν, δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του 80’, επειδή έχει παρέλθει ο καιρός για να φαγωθούμε μεταξύ μας, εμείς επιλέξαμε μια τοποθέτηση, η οποία στερείται χαρακτηρισμών «ξεπετάγματος, ημιμάθειας, τραγωδίας, αντιληπτικότητας κ.α.». Δεδομένου ότι γνωριζόμαστε και ξέρουμε ότι διαθέτετε γνώση, κρίση και εμπειρία, περιμένουμε από εσάς, όπως και από τους υπόλοιπους συναδέλφους, δημιουργικά να συμβάλουν στη διαβούλευση, με κοινό στόχο τη διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων βέλτιστης εφαρμογής του ειδικού χωροταξικού, ώστε στο τέλος να μη δώσουμε το δικαίωμα σε «τρίτους» να σκυλέψουν το κουφάρι του χωροταξικού σχεδίου για την υδατοκαλλιέργεια, όπου μετά από αρκετά χρόνια θα μας ταλανίζουν τα ίδια προβλήματα του σήμερα.

    Κων/νος Κουκάρας
    Βιολόγος
    Επ. Υπεύθυνος της ΝΕΑΡΧΟΣ Ο.Ε.

  • 17 Μαΐου 2011, 09:59 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

    ΨΗΦΙΣΜΑ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΡΟΥ

    Σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Πόρου, εκφράζοντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού του Πόρου και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές και στον τόπο που υπηρετούμε, αποφασίσαμε ομόφωνα ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ τη δημιουργία στον Πόρο Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, την οποία προβλέπει το υπό διαβούλευση «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών».
    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ για το γεγονός ότι αποφάσισε να μεταβάλει το μέλλον του Πόρου, χωρίς να λάβει υπόψη της τη γνώμη των κατοίκων, των φίλων και των επισκεπτών του.
    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για το γεγονός ότι η βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη μέσω ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, αγνοήθηκε παντελώς, σε αντίθεση με τη βούληση μεμονωμένων επιχειρηματιών που κατάφεραν μέσω επίσημων διαδικασιών να διαμορφώσουν μια κατάσταση ωφέλιμη για τους ίδιους και εις βάρος του νησιού του Πόρου.
    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για το γεγονός ότι με τον χωροταξικό αυτό σχεδιασμό, επιχειρείται να νομιμοποιηθεί η λειτουργία μιας δραστηριότητας που βεβαιωμένα από τους αρμόδιους φορείς του Ελληνικού Κράτους παραβιάζει επί μακρού τους όρους λειτουργίας της και τους νόμους, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον του Πόρου στην ολότητά του, φυσικό και πολιτισμικό, εξοντώνοντας οικονομικά τους κατοίκους μας που ζουν από τον τουρισμό και αποστερώντας μας από οιαδήποτε βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.
    ΖΗΤΑΜΕ από τον Πρωθυπουργό και όλους τους ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ την εξαίρεση του Πόρου από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών για λόγους αναπτυξιακούς – τουριστικούς, περιβαλλοντικούς, αρχαιολογικούς-πολιτισμικούς και νομικούς και ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ρητά ότι εάν το δίκαιο και δημοκρατικό αίτημά μας δεν εισακουσθεί, θα μας βρουν απέναντί τους, διότι όλοι εμείς -αιρετοί και λαός- δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο.

  • 17 Μαΐου 2011, 09:13 | Stephanie Zarras

    Dear Mayor Stratigos,

    I have had the pleasure of visiting Poros three times in my 31 years.
    The island consumes the visitor with unparalleled natural beauty everywhere the eye looks. It is impossible to take a bad photograph! The gracious waters beckon you to come for a swim… but I would think twice after a fish farm had moved into the waters! Just the whole idea is very sad. The tradition and simplicity of Poros life is sure to crumble… especially when money is the main driver. God has provided your island with many gifts, to which should be preserved and cared for, like your very own families.
    I plan to visit Poros again, and will be bring my husband and children. I pray that the right decision will easily be made. Otherwise, tourism will decrease, businesses will close and Poros will cease to be a peaceful place to live and visit. Let’s not give the Sleeping Lady nightmares. Prayers echoing from the quaint little churches are sure to be: Preserve Poros, Oh Lord!

    With Sincere Regards,

    Stephanie Jane Zarras
    St. John’s, Newfoundland
    15 May 2011

  • 17 Μαΐου 2011, 09:04 | Glenn Marshall

    Dear Honorable Mayor of Poros
    I visited your lovely island for the first time last summer 2010. my girlfriend, Mary Horner , has been visiting the island for 20 years . She’s made wonderful friends with many of the island locals, including Pam Rogers , one of Poros’ local artist; who she visited the island with for the first time those 20 years ago. Pam, was so taken by the island’s beauty and the local hospitality that she has stayed and has created a wonderful career with her art . She has informed us of the fish farms and that it is being discussed that more be added. I am an avid flyfisherman here in the US and fishing is a great passion of mine.
    I was so gratefully invited by the owner of Askeli Taverna is go out in his boat and watch as they fished with their nets in your beautiful waters surrounding poros. He showed me the existing fish farms at that time and was somewhat worried about more being added. i have witnessed some «fish farms» in the states here and they must be controlled as not to over raise because of environmental damage to the waters. Over production can contaminate waters . The coastline of your wonderful island Poros is truly one of the most pristine I’ve seen. I’d hate to see it damaged by overproduction of a commercial aspect of any kind. I just wanted to draw to your attention our concern in this matter. We are sure you, as mayor of Poros , you will weigh all matters of this issue and come to the most practical and ethical end means of dealing with over production of fish farms. Production but not over production. Thank you so much for taking this time to read my concerns. I am so looking forward to my return trip to Poros and getting back together with all my new Greek friends. it is truly a special place ………..close to heaven.
    Sincerely, Glenn marshall

  • 17 Μαΐου 2011, 09:19 | Mary Horner

    Dearest Mayor of Poros,
    Kalimera!
    I have written to you once before and I am mailing you again to see how the progress is going on diverting the fish farms. I have been coming to Poros since 1990 bringing my family, friends and groups. Poros is the gem of the world and I would hate to see these proposed fish farms would do to your beautiful island.
    I look forward to hearing from you and hope you have a most wonderful summer.
    Your friend of Poros,
    Mary Horner

  • 17 Μαΐου 2011, 09:29 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    κυριε Γιωργο από Μαλεσινα
    Το πόσοι δούλεψαν στην Ιχθυοτροφική του Βοίβου και ποιοι έφαγαν τις επιδοτήσεις της ΕΕ ειναι μια αλλη ντροπιαστική ιστορια που για το καλο του τοπου καλυτερα να σωπάσουμε.
    Επι του προκειμενου επειδη ειμαστε βεβαιοι πως δεν εχετε διαβασει το ομοφωνο Ψηφισμα του Δημου Λοκρών για το Ειδικό Χωροταξικο για τις Υδατοκαλλιεργειες σας το στελνουμε
    Διαβαστε το ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ και θα διαπιστωσετε οτι προκειται για ένα απολυτα ισορροπημενο κείμενο το οποίο προάγει την Αειφόρο Αναπτυξη του Δήμου και το οποιο προστατευει
    -αφενός τον Τουριστικό χαρακτήρα και το θαλασσιο Περιβαλλον του Οπούντιου Κόλπου (Θεολόγου -Αταλάντης-Λιβανατών)
    -αφετέρου τη δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
    ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

    Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

    Σήμερα την 16 Απριλίου 2011 το Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών ομόφωνα αποφάσισε κι ενέκρινε το ψήφισμα διαφωνίας για το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά το «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» του ΥΠΕΚΑ που ετέθη προς διαβούλευση από την 11η Απριλίου έως την 26η Μαΐου του 2011.

    Αυτή η πρόταση όπως έχει κατατεθεί υπαγορεύει την υποβάθμιση της πρώτης παραλιακής ζώνης μετά την Αθήνα, που τα βασικά της χαρακτηριστικά παραβλέπονται, όπως το ότι από το 2003 ο ΕΟΤ έχει χαρακτηρίσει αυτή τη ζώνη τουριστική με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Επίσης υπάρχουν υγρότοποι στον κόλπο της Αταλάντης που είναι ενταγμένοι στον επιστημονικό κατάλογο « NATURA 2000».
    Από τις αρχές το 1990 εγκαταστάθηκαν κάποιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και όταν οι περισσότερες από αυτές εγκαταλειφθήκαν άφησαν πίσω τους κληρονομιά οικολογικά προβλήματα.

    Ως Δήμος είμαστε ενάντια στην πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής προϊόντων και θα είμαστε αμείλικτα σκληροί. Γι αυτό καταγγέλλουμε την πρόταση αυτή καθώς και τους μελετητές αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή και άρα γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε κανένα επιχειρηματικό deal που θα έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσουν οι λίγοι και οι πολίτες και ο τόπος να είναι οι μεγάλοι χαμένοι..

    Ως διοικούντες αυτού του τόπου δεν θα δεχθούμε την πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής και θα αντικρούσουμε όλες τις πράξεις που θα υπαγορεύουν επέκταση των υπαρχόντων μονάδων αλλά και εγκατάσταση νέων αφού είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια που θέτει το ίδιο το περιβάλλον και αυτό θα συνεπάγεται επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού και θα είναι ενάντια στην οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και των κατοίκων της.

    Και οι τέσσερις πρώην Δήμοι που απαρτίζουν τον σημερινό Δήμο Λοκρών είχαν πάρει ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στην εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών , όλοι οι κοινωνικοί κι εργατικοί φορείς αλλά και οι πολίτες συναινούσαν και μ΄ αυτές τις αποφάσεις κι εμείς συντασσόμαστε ως νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τις υποστηρίζουμε αυστηρά χωρίς εκπτώσεις σε καμία κατεύθυνση.

    Ως Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών διαφωνούμε με την τακτική που ακολουθεί το υπουργείο και ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα αυτή η πρόταση από την διαδικασία διαβούλευσης γιατί δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τετελεσμένα που υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΚΡΩΝ

  • 17 Μαΐου 2011, 08:38 | Μάρκος Μ.

    Θέλουμε πίσω τις παραλίες του κόλπου του Αργοστολίου!
    Όχι στη μονομερή χρήση του κόλπου από επιχειρήσεις!

  • 17 Μαΐου 2011, 08:31 | Μαρία Κεφαλονιά

    Να σταματήσει η υποβάθμιση του κόλπου του αργοστολίου-μετατόπιση των ιχθυοτροφείων τώρα!

  • 17 Μαΐου 2011, 05:46 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

    Agapite k.NTOMALH mporeite na mou peite pws tha epitrepsete meta thn dhmhourgia twn yxthiotrofeiwn sto paidi sas na kanei mpanio sth thalassa?den fobaste gia thn ygeia tou?oso gia to oti mphke to paidi sas sthn selida kai egrapse egw prosopika den to pisteyw mallon eseis grapsate xrhsimopoiontas to onoma tou paidiou sas!nomizw oti h katagogh sas einai apo thn XIO esas den sas aggizei to thema?to oti an dhmiourghthoun oles aytes oi monades pou deixnei o xartis tha papsoun na exoun psomi toulaxiston 7 oikogeneies oi opoies syntirountai apo to oti leitourgei to karabaki tis gramhs pou mas syndeei kathhmerina me thn xio…to lew gt se periptwsh pou geinoun AN KAI DEN THA TO EPITREPSOUME to karabaki den tha xreiazete na ektelei to kathhmerino tou dromologio tha erxomaste sth xio me ta podia… apo kloubi se kloubi!!!! gt den pane kai sth boria xio h kai sta psara oi ergodotes sas na bromhsoun kai tis upoloipes perioxes? prospathoun na bohthhsoun thn oikonomia tou kratous me to na stamathsoun to dromologio tou ploiou (efoson tha phgenoume me ta podia)epomenws glutwnei thn epidothsh… den mou lete kai kati akomh,to kratos enekrhne thn dhmiourgeia molou wste na erxete kateythian to postali sto limani mas prokeimenou na proselkusoume perissoterous touristes!giati loipon na geinei auto apo thn stigmh pou mas katadikazete? afiste loipon tis aerologies kai logikeytite gia to kalo olwn mas… h FYSH EKDIKITE patre to xampari!!! as mhn baloume to xeri mas gia na bohthhsoume na katastrafei oso poio grigora gynete…. OTAN TO PAIDI SAS MEGALWSEI KAI KATALABEI,AN SAS RWTHSEI MPAMPA ESY TI EKANES GIA NA BOHTHHSEIS TOTE NA MHN KATASTRAFEI AYTO TO NHSI APENATI TI THA TOU PEITE???? EBALA KAI EGW TO XERI MOU PAIDI MOU STO NA TO KATASTREPSOUME GIA NA AYKSITHEI O MISTHOS MOU TOTE????? SOBAREYTITE PARAKALW!!!!

  • 17 Μαΐου 2011, 01:05 | Christos

    Hello. I have been going to kefalonia every summer for vacation. I have enjoyed the wonderful beaches all over the island. I remember going swimming and fishing in the bay of argostoli. Ever since the fish farms were established in the bay, the beaches and water have gotten worse and worse. The water is not as clear, there is this discusting smell as well. Most importantly there is this substance on the rocks and vegetation. IWon’t trust any fish that comes from there. I don’t see this anywhere else on the island.
    Please get them out of there or at least out of the bay.

  • 17 Μαΐου 2011, 01:36 | ΧΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Κύριε Ντόμαλη
    Όπως προείπα έχω μελετήσει(όχι διαβάσει απλά)όλα τα σχολιά σας.Άλλωστε το θεωρώ υποχρέωση ως προς τον συνομιλιτή μου.Δεν εχω γράψει κάπου οτι υποστηρίζετε πως η Ι/Κ δεν επηρεάζει το περιβάλλον.Στάθηκα στο μακροχρόνιο του θέματος που όπως πολυ καλά γνωρίζετε,ως ειδήμων,αποφέρει την μόλυνση.
    Παρακαλώ πολύ να μην αντικρούετε τα λεγόμενα μου με επιχειρήματα του τύπου»καποιοι είχαν δεί με τα μάτια τους τη Γη επίπεδη και τον Ήλιο να γυρίζει γύρω της’.Είμαι νέος αλλά διαθέτω κριτίκη σκέψη και νοημοσύνη…Αν θέλετε τέτοιου είδους διάλογο το μόνο που μπόρω να σας απαντήσω είναι να περιμένετε να ανακαληφθούν ψαρια στον Πλούτωνα και επιχειρείστε εκει τις Ι/Κ.
    Το νησί μου εδω και πόλλα χρόνια εχει συμμετάσχει στην συγκεκριμένη παραγωγή πλούτου οπώς σας ανέφερα και προηγουμένως.Ήδη το ΒΑ του κομμάτι έχει επιβαρυνθεί ανεπανόρθωτα.
    Στη διαβούλευση αυτή συζητείται η μεταφορά των Ι/Κ σε άλλο «ανεπηρεαστο»κομμάτι προβάλλοντας ως αιτία οτι το δεδομένο δεν βοηθά πλέον στη παραγωγη ψαριών λόγω έλλειψης οξυγόνου!Πείτε μου παρακαλώ,εχοντας δει τι εχουν προκαλέσει οι υπάρχουσες και έχοντας ήδη συμβάλλει το»μεριδιο»μου στην παραγωγη πλούτου ,οπως λετε,πώς μπορώ να συμφωνήσω σε μια τετοια συνθήκη?

    Δεν υπάρχει λογος να λυπάστε κ.Ντόμαλη αν και ωφείλω να σας ευχαριστήσω για την θέλω να πιστεύω ειλικρινή συμπάθεια…Δεν αναγκάστηκα να φύγω απο το νησί μου.Έφυγα για τις σπουδές μου.Αργά ή γρήγορα θα επιδιώξω να γυρίσω και Θεού θέλοντος να κανω οικογένεια μεγαλώνοντας τα παιδια μου διπλα στις ομορφιές της φύσης.Πλούτος ειναι κι αυτος αλλωστε…

    Διατίθεμαι να προσφέρω τα μέγιστα στη διαμορφωση του μέλλοντος μας όχι όμως ακριτα και αλλόγιστα.
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 16 Μαΐου 2011, 23:25 | GIORGOS MALESINA

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας αλλά και πάλι θα διαφωνήσω με της απόψεις σας .
    Ο κόλπος του Βοίβου όπως αναφέρατε που έκανε την ζωή μας κόλαση όπως λέτε ήταν μια πρωτοποριακή ενέργεια εκμετάλλευσης του υδάτινου χώρου της περιοχής που σε συνδυασμό με τον ΟΣΜΑΕΣ και την ΛΑΡΚΟ έδιναν δουλεία στο 50% με 60% του κόσμου της περιοχής μας και όχι μονό , οπότε μονό πρόβλημα δεν ήταν για την περιοχή μας . Όσο για την μόλυνση που δημιουργούσε πραγματικά δεν θα ήθελα να αναφερθώ , διότι δεν νομίζω να ήταν το μόνο αίτιο της μόλυνσης που αναφέρεται . Και για το ποσοστό της ευθύνης που φέρει ας μην ξεχνάμε ότι ήταν στα αρχικά στάδια της η ιχθ/γεια εκείνη η περίοδος . Μετά λοιπόν μετά από 15 χρόνια ο τρόπος λειτουργίας και των ιχθ/γειων έχει αλλάξει κατά το 70 % σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας εκείνης της εποχής .
    Οπότε λοιπόν εσείς μάλλον θα πρέπει να ξανακοιτάξετε τα βιβλία των καθηγητών του πανεπιστημίου .
    Όσο για τα άλλα επιχειρήματα με τα έργα που αναφέρεται δεν με καλύπτουν ούτε στο 30 % από αυτά που πραγματικά χρειάζεται ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ για να ανασάνει και πραγματικά θα ήθελα να τα δω να πραγματοποιούνται και κάποια από αυτά γιατί μόνο στα λόγια μένουμε τελικά , και ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν με καλύπτει γιατί την συγκεκριμένη περίοδο κανένας δεν έχει λεφτά . Όποτε καλύτερη λύση θα ήταν να βρεθούν λύσεις που πραγματικά θα βοηθήσουν τον τόπο και να αφήσουμε τα λόγια και τις αντιπαραθέσεις και να ενωθούμε όλοι μαζί με καινούργιες ιδέες και φρέσκα μυαλά χωρίς προκαταλήψεις για να βρούμε την καλύτερη λύση για τον τόπο μας . Δεν πιστεύω να θέλει κανείς το κακό του τόπου μας , χωρίς πραγματικό διάλογο από τις δυο μεριές με λύσεις στο τραπέζι πραγματικές λύσεις όμως ,νομίζω ότι δεν είναι σωστό να λέει ο καθένας ότι θέλει από την μεριά του και να δημιουργείτε πρόβλημα χωρίς ουσιαστικό λόγο .
    Και πλέον στην εποχή που βρισκόμαστε δεν νομίζω ότι είναι καλό να λέμε να κλήση έστω και μια επιχείρηση οιαδήποτε και να είναι αυτή κάθε άλλο η ιχθ/γεια που είναι ίσως από τα λίγα επαγγέλματα τα οποία έχουν αύξηση των εξαγωγών κατά 20% με 25 % τον τελευταίο χρόνο .

    Ευχαριστώ και ελπίζω στο τέλος να επικρατήσει η λογική

  • 16 Μαΐου 2011, 22:40 | ΝΙΚΟΛΑΣ -ΘΕΟΛΟΓΟΣ

    Η ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    (Ελευθεροτυπία 16-5-2011

    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ
    (ΚΙΟΣΚΙ ΧΑ,ΧΑ. ΝΑ,ΝΑ,ΝΑ,ΝΑ)

  • 16 Μαΐου 2011, 22:23 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Κυριε Γιωργο από τη Μαλεσινα ευχαριστως να σας απαντησουμε.

    -Το μεγαλύτερο προβλημα του Θεολόγου υπήρξε η ρύπανση της θαλασσας από τα ιχθυοτροφεια και ειδικά της Ιχθυοτροφικής του Βοίβου όπου οι 450 τονοι ψαριών έκαναν τη ζωη μας κολαση εκει γυρω στο 1996 και μην πειτε πως δε θυμαστε το χαλι της θαλασσας τη θολουρα ,την κιτρινίλα, τη βαρια μυρωδια,το βούρκο, που μπαιναμε στη θαλασσα και δε βλέπαμε τα ποδια μας , που η γλιτσα κολλαγε πανω μας και χρειαζομασταν σαπουναδα μετα για να φυγει. Και ειμαστε βεβαιοι πως θυμαστε πως ανεκαμψε σιγα σιγα με την παροδο των ετων το σημειο εκεινο από τον καιρο που έκλεισε ο Ιχθυογεννητικός του Βοιβου και η κτηματικη Υπηρεσια Φθιωτιδας απέσυρε τα κλουβια.
    Αυτο θελετε να γινει και τωρα;Βιομηχανική περιοχή;Γιατι αυτό σχεδιαζεται με την παρούσα Κοινη Υπουργική Αποφαση.
    Καταλαβαινετε τι σημαινουν 3.045 τονοι στον Οπουντιο Κολπο;
    920 τονοι στη Μαλεσινα και 3.290 στη Λαρυμνα;
    Τι μελλον μπορει να υπάρξει για το Δημο μας;
    Οσο για τις γνωσεις μας για τις ιχθυοκαλλιεργειες προέρχονται από βιβλία και μελετες καθηγητων και πρυτανεων των Ελληνικών πανεπιστημίων και των Εθνικών Ιδρυματων και ας υποκρινονται οι ιχθυολογοι και βιολογοι εδώ μεσα πως δεν τους γνωριζουν!καθηγητες τους ήταν και απο τα βιβλια τους διαβαζαν.Εκτος κι αν σπουδασαν στην αλλοδαπή.
    Αλλα προβλήματα του Θεολόγου;
    -Το δασος Αρτ Ζαχαρ που χρονο με το χρονο αντικαθιστανται τα πευκα με ελιες.Στειλαμε στο δασαρχειο Αταλάντης τους χαρτες από τη ΓΥΣ και ζητήσαμε έλεγχο εδώ και 5 χρονια και κάθε τοσο επανερχομαστε.Οσο ειδατε εσεις αποτελεσμα τοσο ειδαμε κι εμεις.Το Δασαρχειο Αταλάντης περιμενει ,λέει ,τους δασικούς χαρτες!
    -Τα σκουπιδια που έχουν κατακλύσει ολη την περιοχή. Εγγραφα επι εγγραφων και μολις τωρα οριστηκε χωρος να συγκεντρωθουν οι καδοι κοντα στη διασταυρωση με τα μεσιτικα
    -Τα λύματα που οι ιδιοκτήτες βυτιοφορων ρίχνουν στο δασος για να μην πληρωνουν στο βιολογικό.Πόσα εγγραφα έχουμε κανει στη Δ/νση Υγειας ,ποσα προστιμα έχουν επιβαλλει και αυτοί το χαβα τους.
    -Η ηχορυπανση από τα μπαρ της παραλίας που μεχρι τις 7 το πρωι παιζουν τα μεγαφωνα κλαρινα.Ζητησαμε να παιζουν με πιο χαμηλή ένταση και μας ‘έστησαν στον τοιχο.
    -Η άναρχη δομηση και τα αυθαιρετα Μονο με το Γενικό Πολεοδομικό θα μπει μια ταξη.Ο Συλλογός μας εκανε παρεμβαση για τους ορους δομησης και τις χρησεις γης και εγινε δεκτη.Οι οροι δομησης του Θεολογου να ακολουθήσουν αυτους του ΟΣΜΑΕΣ, του οικοδομικού συνεταιρισμού που έδωσε και δινει επι 35 χρονια δουλεια σε ολες τις παραγωγικές ταξεις και που με τοση κακια,εμπαθεια και κομπλεξ εκφραζεται σε προηγούμενα σχολια αυτου του άρθρου ο ενας εκ των δυο συνεταιρων ιχθυοτροφων της μοναδας στο Γαιδουρονήσι.
    -Ο δρομος Μαλεσινας Θεολογου σταματησε διοτι δεν υπηρχαν χρηματα από τη Νομαρχια.Εμεις τι να καναμε; Να βγαλουμε δισκο στην εκκλησια;Τωρα μαθαμε πως συνεχιζεται.
    -Η έλλειψη παραλιών.Αφου η περιοχή είναι αποκρημνη τι να κανουμε εμεις; Τσουλίθρες για να μπαινετε στη θαλασσα;
    Ο τοπος είναι μικρος κυριε Γιωργο και γνωριζομαστε όλοι μεταξυ μας.Γιαυτο συνταχθειτε κι εσεις όπως ΟΛΟΙ οι Συλλογοι και Φορεις του Οπούντιου Κόλπου με το Ψηφισμα του Δήμου Λοκρών και αφηστε τα κορακια να κραζουν.
    Φιλικα

  • 16 Μαΐου 2011, 21:08 | Ντόμαλης Κώστας

    Αγαπητέ Νικό Χιώτη
    Παρακαλώ διαβάστε όλα τα προηγούμενα σχόλια μου. Δεν αναφέρω πουθενά ότι η ιχθυοκαλλιέργεια δεν επηρεάζει το περιβάλλον. Λείπαμε που αναγκαστήκατε να μεταναστεύσετε από τον τόπο σας για να βρείτε δουλειά, αν σπουδάζατε ιχθυολόγος ίσως είχατε μια ευκαιρία να μείνετε. Σκεφτείτε λίγο, ποια νομίζετε πρέπει να είναι η συμμετοχή του νησιού σας στην παραγωγή πλούτου που τόσο χρειαζόμαστε? Και μην ακούσω τίποτα για ναυτιλία γιατί αυτή παράγει πλούτο όπου έχει έδρα και δραστηριότητες. Τι νομίζετε ότι πρέπει να παραξετε? Δεν θα βρείτε καμιά δραστηριότητα πιο ήπια και πιο αποδοτική για την περιοχή σας. Επίσης σαν νέος άνθρωπος θα πρέπει να βλέπετε με κριτική σκέψη τα πράγματα και με αποδείξεις να διαμορφώνετε άποψη. Θυμίζω ότι κάποιοι είχαν δει με τα ματιά τους τη γη επίπεδη και τον Ήλιο να γυρίζει γύρω από αυτήν κάποτε.
    Όσο για τα ψάρια αλιείας που θεωρείτε ότι είναι καλυτέρα προφανώς αναφέρεστε στα ελάχιστα που ψαρεύετε εσείς με την πετονιά σας μακάρι να ήταν η πλειοψηφία αυτά αλλά δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται ενώ τα άγρια ψάρια μειώνονται. Η σχέση ιχθυοκαλλιέργειας με την αλιεία δεν διαφέρει από την σχέση εκτροφής ζώων (που μόνο τέτοια τρώμε) και άγριου κυνηγιού που δεν επαρκεί και αυτό να καλύψει τις ανάγκες μας και πολλοί το λένε βάρβαρο και καταστροφικό για το περιβάλλον. Αν πραγματικά αγαπάς τον τόπο σου και την χώρα μας τότε σε παρακαλώ σταμάτα τους άγονους αφορισμούς και μπες στον διάλογο με προτάσεις και επιχειρήματα. Αντί να αφορίζουμε το μέλλον μας προτείνω να το διαμορφώσουμε και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Νίκο να το κάνουμε.

  • Με αφορμή την διαβούλευση για το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών», πολλές θέσεις παρουσιάζονται αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας. Από τη μία μεριά ιχθυολόγοι, μελετητές, καθηγητές πανεπιστημίου κ.α. εκφράζουν με «επιστημονικά» και άλλα επιχειρήματα την άποψη ότι τα ιχθυοτροφεία δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον, από την άλλη, κάτοικοι, ψαράδες, οικολόγοι κ.α. χαρακτηρίζουν ως καταστροφική για το περιβάλλον των περιοχών τους τη λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

    Για να τελειώνουν τα ψέματα σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, επισημαίνω τα κάτωθι:

    Όλες οι μελέτες και όλες οι θέσεις που «αθωώνουν» την ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα θεμελιώνονται επιστημονικά στην παραδοχή/υπόθεση ότι οι μονάδες λειτουργούν σύμφωνα με τους οριζόμενους από τη νομοθεσία περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι ορίζουν τη μέγιστη περιβαλλοντικά ανεκτή «ιχθυοσυγκέντρωση» -και άρα ετήσια παραγωγή- για κάθε περιοχή (φαντάζομαι ότι κανείς από τους υπερασπιστές του κλάδου δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτό). Είναι επομένως αυτονόητο ότι το μέγεθος της παραγωγικότητας αποτελεί το μέτρο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ιχθυοκαλλιέργειας και ότι η υπέρβασή του νόμιμου ορίου της αποτελεί αυταπόδεικτη απόδειξη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος (ούτε και με αυτό φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς).

    Τι ισχύει λοιπόν στην πράξη; Ας δούμε τι λένε οι (υπερασπιστές του κλάδου) καθ΄ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες: Όπως παρουσιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων τον Μάιο του 2010, η χρηματοοικονομική αξιολόγηση μιας «υποθετικής»(!) μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που παράγει τις επιτρεπόμενες από τη νομοθεσία ποσότητες αποδεικνύει ότι η επένδυση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Για να καταστεί δε βιώσιμη, η ετήσια δυναμικότητά της θα πρέπει να υπερβεί το διπλάσιο της επιτρεπόμενης. Επομένως, είναι αυταπόδεικτο ότι οι μεγάλοι τζίροι των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας, οι εξαγωγές για τις οποίες όλοι δηλώνουν περήφανοι κτλ βασίζονται σε παραγωγές πολύ μεγαλύτερες του 200% της επιτρεπόμενης (για περισσότερα βλ. Επαμεινώνδας Σκούρας, Στεριανή Ματσιώρη, Παναγιώτα Παναγιωτάκη, «Έλεγχος βιωσιμότητας υποθετικής μονάδας εκτροφής τσιπούρας σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας», τμ. Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

    Ακόμα και αν οι συντάκτες της παραπάνω μελέτης έκαναν λάθος υπολογισμούς (τους οποίους βέβαια κανείς από τους συναδέλφους τους, ποτέ δεν έχει αντικρούσει) η δειγματοληπτική επιστημονική μέθοδος επιβεβαιώνει με το παραπάνω τα συμπεράσματά τους. Η εξέταση της περίπτωσης των μονάδων που λειτουργούν στον Πόρο, οι οποία είναι ίσως η μόνη στην οποία η έρευνα του αρμόδιου Εισαγγελέα και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε χειροπιαστά στοιχεία, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: Όπως αποδείχθηκε, για όλα(!) τα χρόνια ελέγχου, βρέθηκαν υπερβάσεις στην παραγωγή όλων(!) των μονάδων έως και 400%. (ενδεικτικά για το έτος 2007 σε τρεις μονάδες παρήχθησαν 1.870 τόνοι αντί για 600). Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές επίσημες βεβαιώσεις, οι παραβάσεις αυτές «έχουν ως συνέπεια την αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βυθού στην περιοχή … που είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής».

    Αποδεικνύεται λοιπόν πως η θέση ότι τα ιχθυοτροφεία δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον οφείλεται στην μεθοδολογικά απαράδεκτη, αλλά πολιτικά «έντεχνη», προσπάθεια υπεράσπισης της πραγματικής κατάστασης με χρήση απολύτως θεωρητικών επιχειρημάτων. Στην πραγματικότητα, και όχι στις σελίδες κάποιων θεωρητικών μελετών, το θαλάσσιο περιβάλλον κάθε περιοχής στην οποία λειτουργούν ιχθυοτροφεία επί δεκαετίες έχει υποστεί υπερδεκαετή βιασμό από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη η πολυετής ανάπαυσή του. Αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να λήξει εδώ η συζήτηση σχετικά με τις χωροθετήσεις του κρινόμενου Σχεδίου. Ωστόσο πουθενά στις «μελέτες» τεκμηρίωσης δεν θα δει κανείς στοιχεία σχετικά με την πραγματική παραγωγή των μονάδων. Πουθενά δεν θα δει τα απογραφικά δελτία παραγωγής που οφείλουν να υποβάλουν οι μονάδες στις κατά τόπους Περιφέρειες (και Νομαρχίες μέχρι πρόσφατα). Για ποιες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μιλάμε λοιπόν και για ποια επιστημονική τεκμηρίωση;

    Τέλος θέτω ένα μοναδικό και απλούστατο ερώτημα: Πόση είναι η συνολική πραγματική ετήσια παραγωγή του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, σε πόσες μονάδες αντιστοιχεί και πόσο είναι το άθροισμα της επιτρεπόμενης παραγωγής των ίδιων μονάδων; Θα είχε ενδιαφέρον να μας δοθεί η ίδια απάντηση και ανά περιοχή και ανά εταιρία. Πώς είναι δυνατόν να χωροθετούνται ΠΟΑΥ χωρίς να έχουν απαντηθεί αυτές οι ερωτήσεις;!

    Ιωάννης Δημητριάδης.
    επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου

    Υ.Γ. Μην περιμένει κανείς απάντηση επί της ουσίας στα ερωτήματά μου από τις εταιρίες ή από την Πολιτεία, γι΄ αυτό, αγαπητοί φίλοι από τις ομοιοπαθείς περιοχές, αρχίστε να ψάχνετε μόνοι σας.

  • 16 Μαΐου 2011, 19:36 | GIORGOS MALESINA

    Ο αξιότιμος ¨Σύλλογος Προστασία Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας¨ που βγαίνει τόσο εύκολα και κατακρίνει με τόσο σκληρό τρόπο το θέμα τον ιχθυοκαλλιεργειών λες και αυτό είναι το πρόβλημα που υποβαθμίζεται ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ καλό θα ήταν να ασχοληθεί με προβλήματα που μαστίζουν τον ΘΕΟΛΟΓΟ υποβαθμίζουν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο όχι μόνο στα μάτια αυτόν που έρχονται μόνο για τουρισμό αλλά και στα μάτια τον ντόπιων .Και που για αυτά έχει τουλάχιστον την γνώση για να τα επίλυση και δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και πάρα πολλά χρόνια . Και ας αφήσει την ιχθυοκαλλιέργεια στην ησυχία της να πορεύεται δυναμικά γιατί είναι μια από της πιο ισχυρά βιώσιμες επιχειρήσεις που διαθέτη ο τόπος μας ο περίφημος ¨ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ¨. Όταν λοιπόν επιλύσετε έστω και ένα από τα βασικά προβλήματα (πχ ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΛΕΣΙΝΑ – ΘΕΟΛΟΓΟΣ , ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ , ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ κ.τ.λ. ) και αποκτήσετε και την ανάλογη γνώση για το κομμάτι τις ιχθυοκαλλιέργειας τότε μπορείτε να εκφέρεται και την γνώμη σας που τόσο απλόχερα την δίνεται τώρα χωρίς να έχετε ιδέα για το πώς δουλεύει ο κλάδος .
    ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! και ασχοληθείτε με την επίλυση τον βασικών προβλημάτων του ΘΕΟΛΟΓΟΥ

    Ευχαριστώ εκ τον προτέρων και περιμένω σχετικό σχολειό σας

  • 16 Μαΐου 2011, 19:10 | ΧΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Κύριε Ντόμαλη Κώστα

    Μέλετησα με προσοχή τα σχόλια σας και «αναγκάζομαι» με την σειρά μου να παρέμβω στην παρούσα διαβούλευση.Είμαι 27 ετών και μεγαλωσα στις Οινούσσες-Χίου έως ότου πέρασα στο Πανεμιστήμιο Πειραιά και εκ τοτε διαμένω εκεί.Θα ήθελα με όλο το σεβασμό να σας θέσω ορισμενα σημαντικά ερωτήματα.

    Τα τεκμηριωμενα επιχειρηματα σας απο ποιούς ακριβώς τεκμηριώθηκαν?Ερωτώ διότι 100 ενδείξεις κ.Ντόμαλη, δεν αποτελούν μια απόδειξη!Στο σήμειο αυτό εγκειται και η μεγάλη διαφορά μας.Όσα επιχειρήματα και να μου παραθέσετε,όσο επιστημονίκα και εξυπνα να τα πλασάρετε πότε δε θα καταφέρετε να υπερβείτε την απόδειξη που οι Οινουσσιοι και τοσοί άλλοι πολίτες ανα την Έλλαδα κράτουν στα χέρια τους.Εμεις λοιπόν «αγοράσαμε» απο το προϊόν σας πριν απο πολλά χρόνια και η απόδειξη που λάβαμε ήταν άκρως απογοητευτική¨1)Οι Ι/Κ προκαλούν ανεπανόρθωτη ζήμια στο βυθό,2)Τα ψάρια τους ουδεμία σχέση εχουν με τα αντίστοιχα ελευθέρας βοσκής,3)μείωσαν κατα πολύ τον ύδατινο πλούτο που διέθεται η νήσος.Απο μέρους μου σας πληροφορώ οτι τα παραπανω τα έχω πιστοποιήσει με τα μάτια μου κολυμπώντας στα νερά αυτα!Η κόρη σας που παρεπιπτόντως κακώς της ζητήσατε να σχολιασει(αν ήθελε ας το εκανε μονη της)έχει βιώσει μια τέτοια κατάσταση?Και ποιά πιστευετε οτι θα ηταν η γνωμη της αν εστω και μια φορα της δίνοταν την ευκαίρια να το κάνει?Τα περι ντροπής και ηθισμού δεν θα τα σχολιάσω…Η επικληση στο συναισθημα είναι δόλιο μεσο και η χρησιμοποίηση του παιδιού σας μόνο αρνητικές επιδράσεις θα μπορούσε να επιφέρει οπότε μη παραπονιέστε.

    Προσπαθείτε να γύρετε την πλάστιγγα προς το μέρος σας με την ιδιότητα σας και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα όπως λέτε.Ωραια υποθέστε οτι εγώ δέχομαι ότι έχετε πει έως τώρα και έσεις δέχεστε το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι εχω δει τι προκαλείται απο τις Ι/Κ στον τόπο μου(δεν είναι κατι που μπορείτε να αρνηθείτε αλλωστε!!).Ποιά πλαστιγγα προσπαθείτε να στρέψετε κ.Ντόμαλη?Εκείνη που απο τον ένα ζυγο περιέχει την περιβαλλοντική καταστροφή,τον αηδιαστικό μελλοντικά βιότοπο που θα κληροδοτήσετε στην κόρη σας αλλά και στα ψάρια(εκτός κλουβιων)-που τόσο «αγαπήσατε»ώστε επιλέξατε να μορφωθείτε επ’αυτων-και από τον έτερο ζυγό την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη,τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας(εις βαρος παλαιων!) και την εκτεταμένη παραγωγη ψαριών/προϊόντων?
    Σας εφιστώ την προσοχή ως νεος,να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα προτίστως στον εαυτο σας.Διοτι ανθρωποι σκεπτομενοι με τον τρόπο σας,βραχυχρόνια και συμφεροντολογικά δηλαδή,συμβάλλουν στην καταστροφή της φύσης και αναποφευκτα στην σταδιακη εκδίκηση της.Πανω σ’αυτο να σας πω επίσης οτι το εγκλημα παραμένει εγκλημα είτε το πραττούν πολλοί ειτε ένας!Το συνένοχος δεν σας αθωώνει κύριε μου…

    Σκέφτειτε λοίπον καλά τις θέσεις που με τόση θέρμη στηρίζετε.Ευχομαι να αναθεωρήσετε πριν να είναι αργά.Αργα οχι για εσας μα για τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.Μην δανειζεστε απο το μελλον τους.Ειναι χρέος που ποτέ δεν θα μπορέσετε να αποπληρώσετε.

    Με εκτιμηση
    Νίκος

  • 16 Μαΐου 2011, 17:17 | dimitris

    kapoioes stigmes einai polu gelio na vlepeis kapoious an8ropous na milane kai na prospa8oun na sou poun oti auto pou vlepeis einai elefantas eno den einai!!!kai ka8omai mprosta sto keimeno kai skeftomai?tora eimai stin diavouleusei oi eimai se selida me anekdota?.einai gelio giati mono auton ton xaraktirismo mporo na anafero to na lene oti to leu8ero psari einai epikundino xaxaxxax eno auto pou murizei san psofia kaltsa einai to kalo kai prepei na to upostiri3oume.pragmatika kati tetoia sxolia einai gia na mpainoun sta anekdota an mas ftiaxnoun to kefi tis meres pou 8a peiname giati kurioi ekei 8elete na mas katantisete na peiname.pisteuetai oti gia na zeisete eseis 8a sopasoume emeis?eisaste gelasmeni.kala einai ix8uokalliergies stis oinousses den 8eloume alles milate kai lete psemata toulaxiston min milate ka8olou lete oti einai ugieina ta psaria tis ix8uokalliergias gi auto ta emvoliazoun gia to vimprio kai den kanei na vgoun stin agora gia 16 mines oi pseires pou exoun ta psaria kai ta kanoun mpanio gia na tin vgaloun den einai xeimika as min poume alla toulaxiston sas afeinoume na peite esto kai arga to ti kako kanoun emeis ta 3eroume kai eseis episeis gia ton upolipo kosmo pou endiaferete.prosferoun?tetoia prosfora na mas leipei den 8eloume akoute???euxaristoume alla den 8a paroume.osoi endiaferomenei ego prosopika 8a tous mazepso sakoules psofia psaria trofes apo ix8uokalliergies kai 8a tous ta pao na ta murisoun na niosete etsi opos nio8oume kai emeis ka8e mera giati ola einai oraia apo tin karekla pou ka8osaste kai grafete gelia sxoliakia apla kai mono epeiidi den exete me ti allo na asxolei8ite.kapoioi an8ropoi den einai ikanoi na milane gia ta psaria kai as exoun ola ta ptuxia tou kosmou.paradexomai omos olous tous suxorianous mou pou exoun tin timiotita na lene tin ali8eia kai to 8aros giati kurioi auto pou katalava prepei na exeis polu 8aros.kai stamatiste pia na anagkazeste giati exoume kalutera pragmata na asxoli8oume kai na dinoume a3ia opos einai to nisi mas.kai an pe3ame to paixnidaki sas to pai3ame gia na akoustoun oi ali8eies kai os gnoston oi ali8eia ponaei ponaei polu kurioi!!!kai efoson ponaei oi ali8eia oxi alles ix8uokalliergies stis oinousses

  • 16 Μαΐου 2011, 17:03 | K magas

    Ναι στους συλλόγους μαϊμού και στους λοιπούς απατεώνες
    Δώστε τους βήμα για να εκτεθούν

  • 16 Μαΐου 2011, 16:40 | eleni oinousses

    olo auton ton kairo vlepo diafora sxoleia uper ton ix8uiokalliergion den 8a po polla 8a sas po mono oti eimai psaras kai mono emeis pou zoume dipla stis ix8uokalliergies 3eroume ti prosferoun fromia dusosmia kai propanton katastrofi tou perivallontos mono ego kai oi suxorgianoi mou 3eroume ti simainoun ix8uokaliergies kai min anisuxite 8a exoume kai apodi3eis gia oti leme.exete dikio allo einai to psari tou ix8uotrofiou kai allo to fresko to ena zei me xeimika kai to allo me ka8aro iodio apo tin 8alassa.min koroideuomaste kurioi san to fresko tipota otan pianeis to psari kai murizei iodio.eseis kurioi pou milate xoris na skeftosaste kai na 3erete(kai min mou peite gia meletes giati oi meletes einai ena xarti pou grafoume oti 8eloume)ama ginoun oi ix8uokalliergies 8a er8ete na mas taisete kai na zeisete ta paidia mas pou den 3eroume tipota allo na kanoume ektos apo to na psareuoume?giati loipon na pai8anei to diko mou to paidi kai oxi to diko sas?etsi opos koitate na zeisete eseis tin oikogeneia sas koitame kai emeis kai oxi mono olo to nisi einai oi oikogeneia mas emeis den zoume stin komopoli mesa sta lousa oute eimaste spoudagmeni milame omos me tin kardia mas kai se oti leme eimaste ta zoume kai ta leme kai se kanenan den epitrepoume na mas afisvitoi kai na mas vfazoun ena olokliro nisi trelo oti ix8uiokalliergies einai pano apo ola. pano apo ola einai oi zoes mas kurioi.gi auto oso zoume kai antexoume 8a fonazoume oxi stis ix8uokalliergies kai as min aresei se kapoious

  • 16 Μαΐου 2011, 16:21 | KOSTAS OINOYSSES

    ΚΥΡΙΕ ΝΤΟΜΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ βαλτός ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΕΛΑΤΕ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΩ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΒΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΚΑΡΑΡΟΥΓΚΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΣΠΥΡΙΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΜΕ ΤΙΣ Ι/Κ. ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΞΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΤΕ ΕΞΩ ΣΑΣ ΟΜΩΣ. ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ? ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΛΟΙΠΟΝ Κ. ΝΤΟΜΑΛΗ.
    ΦΙΛΙΚΑ Κ.Ν

  • 16 Μαΐου 2011, 16:08 | DORA LYKO

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΠΑΝΙΟ ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ…ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΑΡΑ!ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΠΙΑ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΘΟΛΟΥΡΑ!
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ «ΑΘΩΕΣ» ΟΣΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ…ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΕΠΙΠΛΕΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΜΙΑ ΕΛΕΙΩΔΗΣ ΚΗΛΙΔΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ… !

  • 16 Μαΐου 2011, 15:55 | ΙΣΙΔΩΡΑ ΛΥΚΟΥΔΗ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΠΑΝΙΟ ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ…ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΑΡΑ!ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΠΙΑ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΘΟΛΟΥΡΑ!
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ «ΑΘΩΕΣ» ΟΣΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ…ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΕΠΙΠΛΕΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΜΙΑ ΕΛΕΙΩΔΗΣ ΚΗΛΙΔΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ…

  • 16 Μαΐου 2011, 15:09 | Nansia Kinikli

    Θέλουμε να φύγουν τα Ιχθυοτροφεία από τον Κόλπο του Αργοστολίου και να καθαρίσει πλέον ο κόλπος από τη μόλυνση. Μπορεί αυτή τι στιγμή πολλοί να θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα μόλυνσης αλλά δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι αυτό θα ισχύει και για τα επόμενα χρόνια! Βλέπουμε λοιπόν τα πράγματα μακροπρόθεσμα και κοιτάμε να προλάβουμε πριν να είναι αργά. Μεγαλώσαμε σε αυτόν τον κόλπο γνωρίζοντας τον, καθαρό και έτσι θέλουμε να παραμείνει Για εμάς και για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν.
    Μπορεί να μην καλλιεργούμε και να κατασκευάζουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά το τι ταΐζονται τα συγκεκριμένα κακόμοιρα ψαράκια δεν είναι αυτό που θα έτρωγαν αν ζούσαν και μεγάλωναν φυσιολογικά μέσα στον κόλπο του Αργοστολίου. Στη ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΉ ΔΙΑΤΡΟΦΉ δεν λέει πουθενά τρώτε ψάρι ιχθυοτροφείου μεγαλωμένα με ορμόνες…. ίσα ίσα που λένε όλοι «να το αποφεύγετε» Τυχαίο δεν νομίζω….

  • 16 Μαΐου 2011, 15:30 | Gerasimos Tritsis

    No more fish farms in the bay of Argostoli. Save the bay now.

  • 16 Μαΐου 2011, 14:31 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Προς κ. […] συνιδιοκτήτη της ιχθυοκαλλιεργειας […] 200 τονων /ετησιως στο Γαιδουρονήσι του Κόλπου Αταλάντης –Θεολόγου –Λιβανατών ο οποίος λασπολογεί δια μαθητού Γυμνασίου

    Σας θυμιζουμε ότι για την ανανέωση της ΑΕΠΟ της μοναδας σας (ΑΠ 106169/10367/09) γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας με το αρ.12/2009 πρακτικό του, γεγονός που σημαινει ότι λειτουργείτε σε περιοχή ακατάλληλη.
    Επίσης το προσφατο ομοφωνο Ψηφισμα του Δήμου Λοκρών κατά του παρόντος Ειδικού Χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποιο δημοσιεύθηκε στο παρόν άρθρο, υπογραφεται ΚΑΙ από τον κ. […],επικεφαλής του Συνδυασμού Ανεξάρτητη Κινηση Πολιτών, με τον οποιο είχατε θεσει υποψηφιότητα για δημοτικός συμβουλος Λοκρών χωρίς να εκλεγείτε, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι λειτουργείτε σε ακαταλληλη περιοχή.
    Να σας θυμισουμε επίσης ότι ,όπως ακριβώς αναφέρεται στην ΑΕΠΟ σας, μερος της ιχθυοκαλλιέργειας σας βρίσκεται εντός της περιοχής Καταφύγιο Αγριας ζωης στην περιοχή Υγροτοπος και νησια του Κόλπου Αταλάντης (Απόφαση του Γ.Γραμματέας Περιφερειας Στ.Ελλάδας ΑΠ 1810/11-6-2003) όπου ρητά στην παρ.3 απαγορεύεται εντός του καταφυγίου η ρύπανση των υδατινων πορων και απαιτούνται ειδικα αυστηροί περιβαλλοντικοί οροι.
    Τέλος ότι από τα επισημα στοιχεία του ΙΚΑ Αταλάντης και του ΟΓΑ Τραγάνας προκύπτει ότι στην επιχείρησή σας απασχολείτε και ασφαλίζετε μόνο μία(1) βοηθό λογιστηρίου !

    http://theologos-env.blogspot.com

  • 16 Μαΐου 2011, 13:53 | Στρογγυλου Στ Λαγκαδα

    Κα.Μαρια. Δεν χτυπαμε τις ιχθυοκαλλιεργειες Καταδικαζομε σαν παθοντες το συστημα που τις εξεθρεψε και εφτιαξε αυτο το τερας της ασυδοσιας και της παρανομιας. Η εμπειρεια μας στην Λαγκαδα της Χιου εδειξε οτι η ιχθυοκαλλιεργεια στα πλαισια του νομοθετη ειναι πρασινη παραγωγικη δραστηπιοτητα στα χερια ομως των ιχθυοκαλλιεργητων ειναι καταστροφικη μαιναδα του θαλασσιου περιβαλλοντος και ταφοπλακα της ΑΕΙΦΟΡΕΙΑΣ. Οι Ολλανδοι στηριζουν την παραγωγη αγελαδων γιατι φροντιζουν οι ακαθαρσιες να μην φτασουν στα σπιτια τους σεβομενοι τους νομους και τις επομενες γενιες και οχι επειδη η νοημοσυνη τους ειναι ανωτερη της δικης μας. Η ανοησια του παρελθοντος να γινει φρονηση του παροντος,ΕΙΘΕ.

  • 16 Μαΐου 2011, 12:50 | ΕΛΕΝΑ Κ

    ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑ 2/3 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΙΑ ΜΑΖΑ.ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΦΕΛΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΓΑΘΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ.Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΩΣΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΓΗ πχ. ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ 50.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ 700.000 ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΙΛΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟΥ-ΑΜΜΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΛΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ’ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ Η ΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΦΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
    ΑΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ 2/3 ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

  • 16 Μαΐου 2011, 12:54 | ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το θέμα της χωροθέτησης των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας είναι πολύ σημαντικό και δυστυχώς κατά την γνώμη μου η μέχρι σήμερα ισχύουσα ελληνική νομοθεσία δεν λαμβάνει υπόψιν της τις επιπτώσεις που έχει η ύπαρξη μιας μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας σε κυρίως κλειστές «θάλασσες» όπως είναι π.χ. ο κόλπος του Αργοστολίου.
    Σε μια κλειστή θάλασσα είναι προτιμώτερο να λειτουργούν μικρές μονάδες με τελευταίας τεχνολογίας μέσα και πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψιν τους την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. ΣΤον κόλπο του Αργοστολίου, επειδή γνωρίζω από προσωπική εμπειρία, κοντά στα ιχθυοτροφεία, τα οποία βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Αργοστόλι στην περιοχή των Κοντογουράτων, είναι αδύνατον να κολυμπήσει κανείς στην μικρή παραλία από την επιβάρυνση που έχει δεχθεί για όλα αυτά τα χρόνια το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή αυτή.
    Θεωρώ ότι πρέπει η ελληνική πολιτεία να δώσει κίνητρα ανάπτυξης σε αυτές τις εταιρείες που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας κυρίως στον εξαγωγικό τομέα, αλλά παράλληλα να προστατεύσει το περιβάλλον μας και να οριοθετήσει περιοχές που θα πρέπει αυτές οι μονάδες να δραστηριοποιούνται, κατά την γνώμη μου σε ανοιχτές θάλασσες και μακριά από κατοικημένες περιοχές, απαγορεύοντας την πρόσβαση των πολιτών στις περιοχές αυτές που λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
    \

  • 16 Μαΐου 2011, 12:09 | KOLPOS ARGOSTOLIOY SOS

    ΟΧΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ
    ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΧΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  • 16 Μαΐου 2011, 12:29 | ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Α.Ε. «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.»

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΥΑ ΤΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες προωθεί τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του κλάδου στον ελληνικό χώρο και των αναγκαίων προς τούτο, υποδομών, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

    Οι παρεμβάσεις της εταιρείας μας στο σχέδιο ΚΥΑ του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Υδατοκαλλιέργεια, αφορούν προσθήκη στον Πίνακα 1 του Σχεδίου και σχετικό σχολιασμό και έχουν ως ακολούθως:

    ΠΙΝΑΚΑΣ 1

    Β. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Β.23* Προσθήκη: ΒΑΛΤΟΣ ΡΑΓΙΟΥ

    Η περιοχή πρέπει να ενταχθεί καθόσον λειτουργεί πλωτή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας μας με χερσαίες εγκαταστάσεις υποστήριξης αλλά και άλλες πλωτές και χερσαίες μονάδες.

    Με τιμή,
    Για την εταιρεία «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.»

  • 16 Μαΐου 2011, 12:02 | ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Α.Ε. «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.»

    Η ιχθυοκαλλιέργεια προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας στους καταναλωτές και έχει εδραιωθεί ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, αφού κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις σε αξία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων παρέχοντας σημαντική στήριξη στην εθνική οικονομία.
    Τα προϊόντα του κλάδου διακινούνται σε απαιτητικές αγορές (Ευρωπαική, τρίτες χώρες), διότι η κάλυψη της αγοραστικής ζήτησης γίνεται με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, εγγυημένης φρεσκάδας και πιστοποιημένης ποιότητας.

    Η εταιρεία μας ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε., δραστηριοποιείται στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας από το έτος 1998 και διαθέτει οργανωμένες εγκαταστάσεις, πλωτές και χερσαίες μονάδες αναπαραγωγής και εκτροφής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Η σημαντική τεχνογνωσία, που έχει αποκτηθεί, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη έρευνα που γίνεται με στόχο, την ποιοτική βελτιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος καθώς και την ελαχιστοποίηση των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο σταθμό παραγωγής γόνου καθώς και στις περιοχές λειτουργίας των πάρκων εκτροφής, είχε σαν αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική αύξηση της παραγωγής μας, με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής μας και την βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων σε αυτά.

    Ως παραγωγοί, επισημαίνουμε ότι η τσιπούρα και το λαβράκι εκτρέφονται για μία περίοδο 18-24 μηνών, σε θαλάσσιο περιβάλλον καθαρό χωρίς ρύπανση ή μόλυνση. Ο συνδυασμός της υψηλής ποιότητας του περιβάλλοντος εκτροφής και της συνεχούς διαδικασίας βελτιστοποίησης της παραγωγής διασφαλίζει την ποιότητα και τη διατροφική αξία των προϊόντων αυτών.

    Η μέχρι σήμερα έλλειψη ολοκληρωμένης χωροταξικής οργάνωσης και κατευθύνσεων για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε εθνικό επίπεδο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

    Η θέσπιση του προτεινόμενου ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες σε εθνικό επίπεδο, θα δημιουργήσει το απαιτούμενο σαφές πλαίσιο κατευθύνσεων ανάπτυξης τους για τις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης και τις επιχειρήσεις προκειμένου να προσανατολιστούν στις κατάλληλες απο χωροταξικής και περιβαλλοντικής άποψης θέσεις, ενώ αναμένεται να αμβλυνθούν κατά το δυνατόν και οι καταγεγραμμένες συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, που ασκούνται ή που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί για τις περιοχές αυτές, η αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη τους.

    Μετά και τα ανωτέρω οι παρατηρήσεις μας για το Ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, συνοψίζονται στα κατωτέρω:

    (1) αποστάσεις μεταξύ ΠΟΑΥ και Αποστάσεις μεμονωμένων χωροθετήσεων από ΠΟΑΥ ή ΠΑΣΜ

    Επισημαίνουμε ότι, από τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ (Π.Ο.Α.Υ.):
    • Θα δημιουργηθούν προβλήματα και δυσκολίες, στην ευχέρεια κίνησης των διαδικασιών θεσμοθέτησης (Π.Ο.Α.Υ.), σε ομάδα καλλιεργητών ή σε μεμονωμένο φορέα ιχθυοκαλλιέργειας που διαθέτουν ή διαθέτει πάρκα εκτροφής άνω των 100 στρεμμάτων.
    • Είναι αδύνατη η διοικητική λειτουργία των (Π.Ο.Α.Υ.), αφού πολλές φορές οι διοικητικές έδρες των εταιρειών είναι εγκατεστημένες, στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Νομαρχίες) που εδρεύουν και οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, ενώ η έδρα του φορέα διοίκησης της Π.Ο.Α.Υ. θα βρίσκεται σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα.

    Για παράδειγμα, με βάση την υπό διαβούλευση ΚΥΑ, προωθείται η δημιουργία μιας (1) ΠΟΑΥ στον Αμβρακικό κόλπο (ιχθυοκαλλιέργεια και οστρακοκαλλιέργεια) και μιας (1) ΠΟΑΥ που θα περιλαμβάνει τις μονάδες στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και στις Εχινάδες νήσους.
    Επί πλέον υπάρχουν περιοχές που γειτνιάζουν όσον αφορά την απόσταση που ορίζεται στην ΚΥΑ (κάτω των 10 ναυτικών μιλίων) είναι όμως απομονωμένες γεωμορφολογικά και έτσι καθίσταται μη λειτουργική η δημιουργία μιας και μόνον ΠΟΑΥ, εφόσον θα υποχρεούνται οι παραγωγοί να κάνουν ολόκληρο ταξείδι προκειμένου να ανταποκριθούν στις διοικητικές απαιτήσεις της Π.Ο.Α.Υ.
    Επίσης σε εκτεταμένες περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση μονάδων, όπως ο Αμβρακικός κόλπος, υπάρχουν ομάδες παραγωγών σε συγκεκριμένα επί μέρους τμήματα της ευρύτερης περιοχής του κόλπου, όπου υπάρχουν ήδη παγιωμένες συνεργασίες (κοινές υποδομές, εξοπλισμοί) και θα δημιουργηθούν εμπόδια από την ίδρυση μιας και μόνον Π.Ο.Α.Υ.

    Ο όμιλος ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ με έδρα την Πάτρα διαθέτει μονάδες:

    • στην περιφερειακή ενότητα Πρεβέζης (δυτικό Αμβρακικό κόλπο),
    • στην περιφερειακή ενότητα Αιτ/νίας (Νότιο Αμβρακικό κόλπο – εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα – πλωτά και χερσαία)
    • στην περιφερειακή ενότητα (κατά μήκος των δυτικών ακτών του Ιονίου πλωτά και χερσαίες εγκαταστάσεις υποστήριξης)
    • στις Εχινάδες νήσους περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας (και συγκεκριμένα στην Νησίδα Πεταλά που γειτνιάζει με τις ακτές της Αιτ/νίας ).

    Άρα, με βάση την υπό διαβούλευση ΚΥΑ, θα πρέπει να συμμετέχει σε δύο Π.Ο.Α.Υ. με αποτέλεσμα, να είναι αδύνατη (σε συνεργασία και με άλλες παρακείμενες εταιρείες, που τα πάρκα τους βρίσκονται στον νότιο Αμβρακικό) η όποια προσπάθεια δημιουργίας μιας Π.Ο.Α.Υ. με ζώνες ή ζώνη οργανωμένων πάρκων εκτροφής και διαχείρισης, που θα είχε θετικά στοιχεία οικονομίας, ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών, διοικητικών και παραγωγικών προβλημάτων.

    Συμπερασματικά αναφέρεται ότι πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω η περίπτωση δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. ανεξαρτήτως αποστάσεων, λαμβανομένων υπ΄όψιν της γεωμορφολογίας, του τοπίου κ.λ.π. στην ελληνική επικράτεια, καθώς και της διοικητικής δομής της κάθε περιοχής.

    (2) Μεμονωμένη χωροθέτηση νέων υδατοκαλλιεργητικών μονάδων (σημείο β, Κεφαλαίου Β, άρθρο 5, παράγραφος 1

    Η μεμονωμένη χωροθέτηση νέων υδατοκαλλιεργητικών μονάδων εντός η εκτός ΠΑΥ να είναι κατ’ εξαίρεση δυνατή, εκτός των αναφερομένων στις τρεις παύλες του σημείου β και για τις επεκτάσεις των υφιστάμενων μονάδων όσον αφορά την δημιουργία μονάδων θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων (π.χ. μυλοκόπι, κρανιός κλπ) βάσεις της κείμενης νομοθεσίας.

  • 16 Μαΐου 2011, 11:43 | Ντόμαλης Κώστας

    Αναγκάζομαι να ξαναπαρέμβω
    Κύριοι σεβαστείτε την διαβούλευση και ας μην πέσουμε στο επίπεδο που ορισμένοι σχολιαστές θέλουν να μας ρίξουν προκειμένου να καταστρέψουν κάθε προσπάθεια ενημέρωσης, συνεννόησης συνεργασίας και ανάπτυξης. Σχολιαστές που αναφέρουν συνεχώς ότι τίποτα δεν λειτουργεί όλοι είναι διαφθαρμένοι και απατεώνες (ίσως κρίνοντας από προσωπική τους εμπειρία?) όλα θα καταστραφούν κλπ.
    Ας αποφύγουμε κάθε προσωπική, αντιπαραγωγική και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση. Οι ανακρίβειες και συκοφαντίες που προσπαθούν να προβάλλουν έναντι των ιχθυοκαλλιεργειών άλλωστε έχουν με επιχειρήματα καταρρεύσει. Επίσης ενώ τους έχουμε καλέσει επανειλημμένα να δηλώσουν τι εκπροσωπούν δεν έχουν απαντήσει με αποτέλεσμα να έχουν χάσει από την αρχή κάθε αξιοπιστία. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος συζήτησης/αντιπαράθεσης και μάλιστα προσωπικής μαζί τους.
    Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι αυτοί κύριοι αποτελούν απλά το αποτέλεσμα δικών μας σοβαρών αδυναμιών.
    Κύριοι έπειτα από 25 τουλάχιστον χρόνια λειτουργίας του κλάδου δεν μας φταίει κανείς «σύλλογος» ή μεμονωμένο άτομο που δεν έχουμε καταφέρει να ενημερώσουμε τον κόσμο τόσο για την σχέση του περιβάλλοντος με την Ιχθυοκαλλιέργεια, όσο και για το πόσο ο κλάδος προσφέρει στην εθνική οικονομία αλλά ούτε καν για την ποιοτική ανωτερότητα του ψαριού ιχθυοτροφείου.

    Δεν μας φταίει κανείς όταν δεν έχουμε εξηγήσει το αυτονόητο ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ το περιβάλλον και ότι τα ψάρια που παράγουμε είναι κατά κανόνα ΑΝΩΤΕΡΗΣ ποιότητας από τα ελεύθερης αλιείας γιατί:
    1) εκτρέφονται σε ελεγχόμενες και ασφαλείς συνθήκες (ενώ τα άγρια μπορεί να είναι εισαγόμενα ή και να έχουν ψαρευτεί από μολυσμένες/ρυπασμένες περιοχές)
    2) δεν περιέχουν φάρμακα τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα ή διοξίνες γιατί τουλάχιστον ελέγχονται (πολλές φόρες μάλιστα και τοπικά και στο εξωτερικό) όπου κατά κανόνα εξάγονται σε αντίθεση με τα ελεύθερης αλιείας
    3) Είναι ασφαλή αφού συσκευάζονται σε υπερσύγχρονα πιστοποιημένα συσκευαστήρια που ελέγχονται από κτηνιάτρους και το προσωπικό τηρεί όλους τους υγειονομικούς κανόνες σε αντίθεση με τα ελεύθερης αλιείας που μπορεί να μην συσκευάζονται καν αλλά να απλώνονται πάνω στα καταστρώματα καϊκιών να κάνουν παρέα στις μύγες.
    4) είναι φρεσκότατα γιατί ψαρεύονται και συσκευάζονται μετά από την παραγγελία του πελάτη και συνεπώς διατίθενται άμεσα στην αγορά μέσα από γρήγορα καλά οργανωμένα δίκτυα διάθεσης, ψαρεύονται και θανατώνονται με τον ηπιότερο τρόπο (υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το welfare) και αμέσως τοποθετούνται σε πάγο διασφαλίζοντας άριστη ποιότητα σε αντίθεση με τα αλιείας που μπορεί να μείνουν, τα δύστυχα, ώρες πιασμένα στο δίχτυ στην θάλασσα σε υψηλές θερμοκρασίες έως να σκάσουν και να ξεκινήσει η αλλοίωση τους αφού δεν παγώνουν (ιδιαίτερα το καλοκαίρι) ή να ταλαιπωρηθούν επί ώρες πιασμένα στις τράτες ή στα παραγάδια.

    Ο καταναλωτής δικαίως ανησυχεί με όλα αυτά που ακούει αφού δεν έχει ενημερωθεί (με ευθηνή δικια μας) τόσο για τη ποιότητα και ασφάλεια του προϊόντος που παράγουμε όσο και για τις επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) που μπορεί να έχει η ιχθυοκαλλιέργεια στο περιβάλλον.

    Δεν μας φταίει κανείς κύριοι και ας σταματήσουμε την ΑΝΟΗΣΙΑ ότι δεν πρέπει να απαντούμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε όλους αυτούς τους φανατικούς ή και κακόπιστους ιδιοτελείς σχολιαστές. Η μη συμμετοχή μας κύριοι συνάδελφοι είναι αυτό που τους τρέφει αφού μπορούν ανενόχλητοι να λένε ότι βλακεία τους κατεβαίνει στο κεφάλι. Και φυσικά αυτές οι ανακρίβειες και η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να κάνει σοβαρούς σκεπτόμενους ανθρώπους που παρακολουθούν την διαβούλευση να ανησυχούν και να απαξιώνεται άδικα μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές δραστηριότητες της πατρίδας μας.

    ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    Κώστας Ντόμαλης
    Ιχθυολόγος

  • 16 Μαΐου 2011, 10:00 | ΣΟΥΡΟΠΑΝΗ ΜΑΡΙΑ

    Μην χτυπάτε άλλο τις ιχθυοκαλλιέργειες,φτάνει πια η γκρίνια και η στενοκεφαλιά. ΨΑΡΑΚΙΑ καλλιεργούν δεν κατασκευάζουν πυρηνικούς αντιδραστήρες.
    ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ την οποία εκτιμούν,και σέβονται όλη οι επιστήμονες ανά τον κόσμο παράγουν.

    Πιστεύω πως ΜΠΟΡΟΥΝ να συνυπάρξουν και μάλιστα με επιτυχία τουρισμός και ιχθυοκαλλιέργεια.

    ΜΠΟΡΟΥΜΕ να χρησιμοποιήσουμε το ένα για να εξελιχθεί το άλλο.

    ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ στηρίζουν την παραγωγή αγελάδων,αυτοί λέτε να υστερούν σε νοημοσύνη.
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ.

    ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ από ότι φαίνεται δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα προιόν που προβάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι μόνο.