Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – αναθεωρημένη έκδοση

Για να δείτε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – αναθεωρημένη έκδοση πατήστε εδώ.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 20:27 | Ανθή

    Eίναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Η εκτροπή του Αχελώου και το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς δεν είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 19:14 | Δέσποινα Κοταλακίδου

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβ

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 19:50 | ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΣΣΙΔΟΥ

    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.
    Πώς υλοποιούνται όλα αυτά, όταν για την τοποθέτηση φ/β στις στέγες και τις ταράτσες των παλαιών οικοδομών που καλύπτουν τα αστικά κέντρα, απαιτείται συναινεση 100% ή καθορισμός χρήσης δώματος, ταράτσας και στέγης? Σας πληροφορώ ως συμβολαιογράφος ότι τις δεκαετίες της μεγάλης ανοικοδόμησης κανείς δεν προέβλεπε αποκλειστική χρήση σε ταράτσες. Επομένως η προϋποθεση της ύπαρξης δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης ή της συναίνεσης 100% καταργεί το δικαίωμα τοποθέτησης φ/β για όλους όσους έχουν διαμέρισμα σε υφιστάμενες οικοδομές.
    Στο από 24-8-2024 σχόλιό μου έγραψα τα εξης:
    Για την διευκόλυνση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο στις στέγες, στα δώματα και στα σκέπαστρα των υφισταμένων οικοδομών,
    για την προώθηση του ενεργειακού διαμοιρασμού και της αυτοκατανάλωσης ειναι απαραίτητο η συναίνεση των ιδιοκτητών να είναι πλειοψηφική και όχι ομόφωνη, διότι η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών μιας οικοδομής (100%) ισοδυναμεί με απαγόρευση, αποκλεισμό από τα προγράμματα για τα φωτοβολταϊκά και προσβολή των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών που επιθυμούν φωτοβολταϊκά ή ό,τι εφευρεθεί στο μέλλον για την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο
    Προτείνω – Αιτούμαι
    Για τον ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ να προστεθεί άρθρο / διάταξη που θα ορίζει τα εξης:
    «1. Οταν οι οριζόντιες ιδιοκτησίες της οικοδομής έχουν αυτόνομη θέρμανση, τότε οι συνιδιοκτήτες, που επιθυμούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά ή άλλα συστήματα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, εφόσον συγκεντρώνουν 51% τουλάχιστον, δύνανται να καθορίζουν με δήλωσή τους και με σχετικό σχέδιο (χωρίς να απαιτείται σύσταση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης) σε ποια κοινόκτητα τμήματα της στέγης θα τοποθετηθούν οι συσκευές παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο ή τον αέρα και υπερ ποιας οριζόντιας ιδιοκτησίας θα είναι η παραγόμενη ενέργεια, προβλέποντας χώρο και για τους λοιπούς μη συμπράττοντες συνιδιοκτήτες, δηλαδή προβλέποντας χώρο για όλους τους συνιδιοκτήτες της οικοδομής σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο που έχει ο καθένας.
    2. Aπό τον χώρο που αναλογεί σε κάθε συνιδιοκτήτη αφαιρείται ο χώρος που καταλαμβάνει και που σκιάζει ο ηλιακός του θερμοσύφωνας και ο χώρος που καταλαμβάνει και που σκιάζει η καμινάδα του τζακιού του ή / και η ατομική κεραία του, το ατομικό δορυφορικό πιάτο κλπ.
    3. Επιτρέπεται πλείονες αυτοτελείς ιδιοκτησίες να έχουν κοινή εγκατάσταση.
    4. Συνιδιοκτήτες που συγκεντρώνουν 51% τουλάχιστον του οικοπέδου δικαιούνται να εκπροσωπούν την οικοδομή ενώπιον της ΔΕΗ, της ΔΕΔΔΗΕ, της ΡΑΕ».
    Με το παρόν σχόλιο θα ήθελα να διευκρινίσω τα κάτωθι:
    1.- Επισημαίνεται ότι στα αστικά κέντρα σχεδόν όλες οι οικοδομές είναι παλιές και δεν έχει καθοριστεί η χρήση στέγης και δώματος ούτε έχει προβλεφθεί κάτι σχετικό στις άδειες ανεγέρσεώς τους ή στον κανονισμό.
    2.- Από την διάταξη που έχω προτείνει, σαφώς προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες, που συγκεντρώνουν 51% της οικοδομής, λαμβάνουν εγκύρως απόφαση ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας στην στέγη και στο δώμα. Επίσης οι έχοντες 51% καθορίζουν εγκύρως, χωρίς την σύμπραξη των λοιπών, το τμήμα της στέγης ή του δώματος που δικαιούται να χρησιμοποιεί ο κάθε ιδιοκτήτης για την τοποθέτηση του δικού του εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας. ΄Αρα, οι έχοντες 51% θα προβλέπουν και θα καθορίζουν χώρους για όλους τους ιδιοκτήτες (και για τους μειοψηφούντες) σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο που έχει ο καθένας. Προκύπτει επίσης ότι όλοι οι ιδιοκτήτες (και οι μειοψηφούντες) είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους ή όχι, δηλαδή ο κάθε ιδιοκτήτης θα αποφασίζει ο ίδιος εάν θα τοποθετήσει στον χώρο, που του αναλογεί, εξοπλισμό.
    Εν κατακλείδι, για να αξιοποιηθούν οι στέγες και τα δώματα των οικοδομών, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι ταύτιση απόψεων δεν υπάρχει και απόφαση με 100 % των ψήφων σε μια οικοδομή δεν μπορεί ποτέ ληφθεί! (εκτός και αν ολόκληρη η οικοδομή ανήκει μόνο σε ένα άτομο).

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 16:43 | ΤΣΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    1. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ των ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτή είναι και η λογική σειρά.

    2. Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

    3. Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

    4. Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

    5. Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

    6. Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε?

    7. Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 15:30 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    Κατ’ ελάχιστον, και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:

    -Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    -100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    -Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    -Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Η εκτροπή του Αχελώου και το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς δεν είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 15:26 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΖΑΡΟΥΛΑΣ

    Κατ’ ελάχιστον, και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:

    -Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    -100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    -Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    -Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Η εκτροπή του Αχελώου και το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς δεν είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

  • Το εξαιρετικά αργοπορημένο και μέτριας φιλοδοξίας αναθεωρημένο ΕΣΕΚ χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Κατ’ ελάχιστον, και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 13:50 | ΜΑΡΙΟΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Ως Προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών κοινοτήτων έχουμε να καταθέσουμε τα εξής από μέλη μας και απλούς πολίτες και αγρότες που συμμετέχουν σε ενεργειακές κοινότητες.

    1. Είμαστε αγρότες ιδιοκτήτες χωραφιών, που για χρόνια έχουμε μισθώσει τα χωράφια μας σε εταιρείες και δεν λαμβάνουμε μισθώματα και οι περισσότεροι από εμάς , συμμετέχουν και ενεργά ως μέλη στις ενεργειακές κοινότητες που με τον νόμο Σκρέκα τον Αύγουστο του 2022 , βγάλατε από την πρώτη σειρά προτεραιότητας τις ενεργειακές κοινότητες και προωθήσατε τις μεγάλες άδειες και τους μεγάλο επενδυτές και μας βάλατε στην Γ2 κατηγορία να περιμένουμε τόσα χρόνια! Όπως και τα 500kw που ήταν ομαδοποιημένα τα πετάξατε στην ΣΤ κατηγορία να μην πάρουν ποτέ όρους σύνδεσης !

    2. Ειδικά στη Φλώρινα περιμένουμε 4 χρόνια όλος ο Νομός να πάρουμε όρους σύνδεσης, η κατάσταση είναι στο απροχώρητο ,ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για πράσινη μετάβαση , δώστε προτεραιότητα ξανά άμεσα στις ενεργειακές κοινότητες με χιλιάδες κόσμου σε λιγνιτικές περιοχές και παραμεθόριες ,όπως η Φλώρινα και διορθώστε την τεράστια αδικία άμεσα του 2022, όπου στις 14 Αυγούστου με τον νόμο Σκρέκα μας πήγατε χρόνια πίσω !! ο Νομός μας βράζει δεν έχουμε άλλη υπομονή για την πράσινη μετάβαση που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και θα πρέπει άμεσα να διορθώσετε την αδικία με την ειδική επιτάχυνση που είπατε για τις λιγνιτικές και ειδικά παραμεθόριες περιοχές !

    3. Δεν γίνεται να δίνεται άδειες σε μεγάλο επενδυτές με 30 χιλιόμετρα απόσταση από τα σύνορα και εμείς που ζούμε εδώ να μας κοροϊδεύετε τόσα χρόνια !

    4. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ των ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτή είναι και η λογική σειρά.

    5. Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

    6. Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

    7. Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Κάθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

    8. Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

    9. Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε από το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε;

    10. Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν. Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές;

    11. Να υπάρξει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για εξαίρεση έργων έως 1 mw που βρίσκονται σε κατάσταση διατήρησης αιτήματος και το ποσοστό εγκατάστασης σε γη υψηλής παραγωγικότητας του Νομού καλύφθηκε στην συνέχεια από μεγάλα έργα του ΑΔΜΗΕ ή δυνατότητα μετακίνησης σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας (όπως υπάρχει στον ΑΔΜΗΕ )

    12. Για την διατήρηση των αιτημάτων έχουν καταβληθεί κόστη από τους μικροεπενδυτές σε ενοίκια , εγγυητικές κλπ , εδώ και χρόνια που ξαφνικά χωρίς καμία σταδιακή ενημέρωση είναι χαμένα λόγω ένταξης μεγάλων έργων του ΑΔΜΗΕ και κάλυψης του ποσοστού γης υψηλής παραγωγικότητας που εξετάσθηκαν μετά την απόρριψη λόγω δικτύου και του αιτήματος διατήρησης .

    13. Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια

    14. Εξηγήστε μας παρακαλούμε με ποιο σκεπτικό δίνεται άμεση προτεραιότητα σε άδειες παραγωγής δηλαδή σε μεμονωμένα έργα μεγαλοεπενδυτών και όχι σε ενεργειακές κοινότητες που απαρτίζονται από πολλά μέλη και που απέχουν από τα σύνορα 30 χλμ.;

    15. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διάκριση σε βεβαιώσεις παραγωγών και σε ενεργειακές κοινότητες μία κατηγορία έργων που θα έπρεπε να έχει υψηλή προτεραιότητα, καθώς υπηρετούν τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας και την ανάπτυξη της ενεργειακής δημοκρατίας και δεν είναι στην ομάδα Α προτεραιότητας ;

    16. Επίσης πως γίνεται να αναιρεί προηγούμενο σας ΦΕΚ για τα ομαδοποιημένα αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ το νέο σας ΦΕΚ αφού πολλοί παραγωγοί και συνάδερφοι εκτός από ενεργειακές κοινότητές κατέθεσαν στον ΑΔΜΗΕ ομαδοποιημένα και πολλά έργα μικρότερα των 500KW, με αυτά τα έργα τί θα γίνει ; Γιατί τα εξαιρείται από την προτεραιοποίηση και αναιρείται τον όρο ομαδοποιημένα βάζοντας μόνο τις ενεργειακές κοινότητες στην Γ2 σειρά προτεραιότητας χωρίς την ομαδοποίηση με 500kw έργα ;

    17. Για ποιο λόγο επιβάλατε «κούρεμα» στην ισχύ κάθε έργου της τάξης του 20% και ειδικά στις ενεργειακές κοινότητες και στις περιοχές απολιγνιτοποίησης σε μια περίοδο όπου όλοι και ο πρωθυπουργός μιλάει για πράσινη μετάβαση;

    18. Δίνεται προτεραιότητα σε ενεργειακές κοινότητες που μπορεί να συμμετέχει ένας Δήμος έστω και με μια εταιρική μερίδα και όχι στις υπόλοιπες ενεργειακές κοινότητες και πολύ περισσότερο σε κοινότητες άνω των 60μελών ,υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ;

    19. Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να έχουν προτεραιότητα τα μεγάλα μεμονωμένα έργα και όχι αντιστοίχου μεγέθους έργα αλλά μέσω ενεργειακών κοινοτήτων και πολλαπλών φορέων ομαδικού αιτήματος ; Δεν πρέπει μια βασική στόχευση μέσα από την πράσινη ενεργειακή μετάβαση να είναι και η οικονομική ενίσχυση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου μέσω της συμμετοχής τους σε αυτή ;

    20. Ζητούμε άμεσα να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να μπουν οι ενεργειακές κοινότητες άμεσα στην Α κατηγορία προτεραιοποίησης και ειδικά οι κοινότητες σε περιοχές απολιγνιτοποίησης να προηγούνται όλων των υπολοίπων στην Α1 κατηγορία.

    21. Ζητούμε να παραμείνουν τα ομαδοποιημένα έργα ως έχουν χωρίς αλλαγές , σε όσα κατατέθηκαν και έργα 500kw και ζητούμε οι ενεργειακές κοινότητες να έχουν πρώτη θέση στην ενεργειακή δημοκρατία της χώρας μας που αφορούν χιλιάδες επενδυτές και ιδιοκτήτες χωραφιών και όχι μεμονωμένα μεγάλα έργα με βεβαιώσεις παραγωγών και μεγαλοκτηματίες.

    22. Κρίνουμε πως γίνεται μια κατάφορη παραβίαση και της νομοθεσίας και της λογικής με την προτεραιοποίηση που δώσατε ως τετελεσμένο στην αγορά χωρίς διαβούλευση και σας καλούμε σε διάλογο με την αγορά και τους εκπροσώπους της και τον σύνδεσμο μας ,για την εξεύρεση λύσεων που θα μπορέσουν να σταθούν και νομικά και με βάση την λογική των επενδυτών και των χιλιάδων μελών ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα που αισθάνονται πως αδικούνται κατάφορα !

    Με εκτίμηση,

    O Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδος ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε. Μάριος Δράμαλης

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:21 | ΣΤΡΑΤΟΣ

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:51 | Μ. Πασπάτης

    Η κατασκευή υπεράκτιων ανεμογεννητριών σταθερής έδρασης (fixed bottom) ενέχει τον κίνδυνο καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος με συνέπειες στην αλιευτική δραστηριότητα. Θα πρέπει να προτείνονται οι πλωτές, που δεν προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον.

    Οι φτερωτές ανεμογεννήτριες έναντι των νέων τύπων γεννητριών, προκαλούν θανάτους πουλιών και ειδικά σε περιπτώσεις που οι περιοχές εγκατάστασης των ανεμογεννητριών ταυτίζονται με ζώνες μετανάστευσης πουλιών.

    Τα νησιά του Αιγαίου επειδή έχουν πολύ καλό αιολικό δυναμικό είναι κατάλληλα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Θα πρέπει να προβλεφτεί η τοπική κοινωνία να έχει κάποιο όφελος από την εγκατάστασή τους και όχι να «εξάγεται» το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα σε άλλες περιοχές.

    Οι πολύ μεγάλων διαστάσεων φτερωτές ανεμογεννήτριες προκαλούν σοβαρότατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τη διαδικασία εγκατάστασής τους (διάνοιξη εδικών δρόμων για τη μεταφορά τους, ισοπέδωση περιοχών για την έδρασή τους)

    Κατά την εφαρμογή της αντλιοαποταμίευσης για αποθήκευση ενέργειας, στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ταμιευτήρας που έχει κατασκευαστεί για αρδευτικούς σκοπούς, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη χρήση του νερού για άρδευση και δευτερευόντως για αποταμίευση ενέργειας.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:55 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν δυστυχώς ελάχιστα MW για ΟΠΣ σε Αιολικά. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνουν 250MW για να μπορέσουν να προχωρήσουν έστω μερικά από το έργα που περιμένουμε τόσα χρόνια

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:05 | ΠΑΝΑΓΟΥ-ΜΠΕΛΕΧΑ ΕΥΤΥΧΙΑ

    Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες για να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε στις απολιγνιτοποιημένες ζώνες?

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:00 | ΠΑΓΩΝΗ ΡΟΔΑΝΘΗ

    Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:11 | ΠΑΓΑΡΕΜΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

    Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:17 | ΞΥΣΤΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.

  • Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών θεωρεί ότι το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει μεν αρκετά θετικά σημεία, όμως, ως αποτέλεσμα ισορροπιών και συμβιβασμών, προσπαθεί μερικές φορές να τετραγωνίσει τον κύκλο. Έτσι, φοβόμαστε ότι θα έχει τελικά την τύχη όλων των προηγούμενων σχεδίων, δηλαδή θα αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική δυναμική των ενεργειακών αγορών.

    Θα εστιάσουμε τις παρατηρήσεις μας σε ορισμένα θέματα που δικαιολογούν την παραπάνω διαπίστωση.

    1. Στόχος για φωτοβολταϊκά

    Ο νέος στόχος για τα φωτοβολταϊκά ως το 2030 έχει τεθεί στα 13,5 GW εγκατεστημένης ισχύος (με αναμενόμενη εγκατεστημένη ισχύ τα 8,5 GW το 2025). Ο στόχος αυτός είναι εκτός πραγματικότητας, αφού ήδη ο στόχος του 2025 θα επιτευχθεί το φθινόπωρο του 2024, ενώ τα έργα φωτοβολταϊκών που έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης οδηγούν σε μια εκτιμώμενη εγκατεστημένη ισχύ περί τα 20 GW ως το 2030 (ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι αρκετά από αυτά δεν θα υλοποιηθούν εν τέλει, παρόλο που διαθέτουν όρους σύνδεσης ή και υπογεγραμμένες συμβάσεις σύνδεσης). Οι παραγγελίες εξοπλισμού που έχουν ήδη δρομολογηθεί για ώριμα αδειοδοτικά έργα δείχνουν ότι ο προτεινόμενος στόχος του 2030 θα επιτευχθεί ήδη από το 2026.

    Πέραν όμως της εγκατεστημένης ισχύος, το ΕΣΕΚ δεν λαμβάνει υπόψη του και την τεχνολογική πρόοδο που συντελείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Την τελευταία τριετία, για παράδειγμα, είχαμε στροφή της αγοράς σε φωτοβολταϊκά διπλής όψης καθώς και σε φωτοβολταϊκά νέας τεχνολογίας αυξημένης απόδοσης. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ενέργειας ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος (της τάξης του 10% αθροιστικά), κάτι που δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη από το ΕΣΕΚ.

    Σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, το ίδιο το ΕΣΕΚ αναφέρει πως θα υπάρξει αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και εποχική μετατόπιση της αναμενόμενης ηλιακής παραγωγής, κάτι που συνεπάγεται αυξημένο ρόλο των φωτοβολταϊκών στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

    Όπως αναγράφεται στο κείμενο του ΕΣΕΚ, αυτό έχει καταρτιστεί “με βασική αρχή την ελαχιστοποίηση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης”. Εδώ και αρκετό καιρό, είναι γνωστό πως τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μακράν τη φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής. Ακόμη και η προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης για να καλυφθούν ανάγκες πέραν των ωρών ηλιοφάνειας, οδηγεί σε σταθμισμένο κόστος ενέργειας χαμηλότερο από αυτό των ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα. Αν όντως βασική αρχή είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους, τότε θα έπρεπε το ΕΣΕΚ να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών.

    Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά ωριμάζουν γρηγορότερα αδειοδοτικά σε σχέση με άλλες ΑΠΕ και μπορούν να κατασκευαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρέχοντας περαιτέρω εγγυήσεις για την έγκαιρη επίτευξη των εθνικών στόχων. Αποτελούν επίσης μακράν την πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

    Θα θέλαμε να επισημάνουμε ακόμη δύο παραλείψεις του ΕΣΕΚ. Πρώτον, ενώ κάνει αναφορά στη σημασία της αυτοκατανάλωσης, δεν υπάρχει ποσοτικός στόχος ή κάποιος οδικός χάρτης για τα συστήματα αυτά. Προφανώς χωρίς ενδεικτικό έστω στόχο, δεν είναι δυνατό να κριθούν τα μέτρα πολιτικής που εγγυώνται την επίτευξη του στόχου αυτού. Επίσης δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι ετήσιοι στόχοι, τουλάχιστον ως το 2030. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία του σχεδίου καθώς όλοι οι παράγοντες της αγοράς θα μπορούσαν να κρίνουν κατά πόσο τα νούμερα αυτά είναι ρεαλιστικά.

    2. Στόχος για μπαταρίες

    Παρόλο που ο στόχος για τις μπαταρίες αυξήθηκε στην τελευταία εκδοχή του ΕΣΕΚ (4,325 GW ως το 2030 έναντι 3,1 GW του προηγούμενου σχεδίου), εκτιμούμε ότι υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της χώρας. Οι πιο πρόσφατες μελέτες για το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα έδειξαν ότι για κάθε GW μπαταριών που εγκαθίσταται, οι περικοπές πράσινης ενέργειας μειώνονται κατά 0,62-1,18 TWh (ανάλογα με τη χωρητικότητα των μπαταριών). Σημειωτέον ότι στόχος του ΕΣΕΚ είναι, μεταξύ άλλων, “η ελαχιστοποίηση των περικοπών”. Έτσι λοιπόν, αν θέλουμε να περιορίσουμε τις περικοπές σε λογικά επίπεδα (2-4%), η εγκατεστημένη ισχύς μπαταριών θα πρέπει να ανέλθει σε 7,5-8 GW ως το 2030.

    Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Ναι μπορεί! Πρώτον διότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη πολλαπλάσιο αυτού του στόχου. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αβάσιμη ανησυχία πως η μεγάλη και ταχεία ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες θα οδηγούσε σε μη βιώσιμες επενδύσεις. Η δραστική όμως μείωση του κόστους των μπαταριών τους τελευταίους μήνες (μέση μείωση 43% για ολοκληρωμένα συστήματα αποθήκευσης τους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, Αυγ. 2024), καθιστά πιο ελκυστικές αυτές τις επενδύσεις ακόμη και χωρίς ενισχύσεις.

    Το ΕΣΕΚ αντιμετωπίζει τις μπαταρίες ως νέα τεχνολογία “που δεν έχει ωριμάσει ακόμη”. Θεωρεί μάλιστα, λανθασμένα, πως η συνεισφορά τους αφορά την κάλυψη αναγκών για 2-4 ώρες και πως μόνο η αντλησιοταμίευση μπορεί να ανταποκριθεί σε αποθήκευση περισσοτέρων ωρών. Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας διαψεύδει αυτή την πεποίθηση. Ήδη ξεκίνησε στην Αυστραλία η κατασκευή του πρώτου μεγάλου έργου αποθήκευσης με μπαταρίες διάρκειας 8 ωρών (θα είναι λειτουργικό εντός του 2025), ενώ εξετάζονται και έργα διάρκειας 12-24 ωρών.

    3. Εξηλεκτρισμός και αντλίες θερμότητας

    Δεδομένου ότι οι ανάγκες θέρμανσης-ψύξης αποτελούν σημαντικό ποσοστό της ενεργειακής ζήτησης, θεωρούμε ότι δεν δίνεται επαρκής έμφαση στην υποκατάσταση των συστημάτων θέρμανσης που σήμερα βασίζονται στην πλειονότητά τους σε ρυπογόνα καύσιμα, αλλά και στην κάλυψη των αναγκών ψύξης με ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.

    Και πάλι το ΕΣΕΚ φαίνεται να υποτιμά τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό. Χαρακτηριστική είναι η εξής διατύπωση: “η αύξηση των αναγκών ψύξης αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της εγκατάστασης κλιματιστικών μονάδων και αντλιών θερμότητας και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και της χρήσης φθοριούχων αερίων, ιδίως HFCs. Τα φθοριούχα αέρια αποτελούν ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου και οι πολιτικές προσαρμογής του κτηριακού αποθέματος που προκαλούν την αύξησή τους θεωρούνται ‘κακή προσαρμογή’ (maladaptation), καθώς εμμέσως προκαλούν ενίσχυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και συνεπώς περαιτέρω αύξηση των αναγκών ψύξης”.

    Η διατύπωση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της πως, το τελευταίο διάστημα, οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες αντλιών θερμότητας στρέφονται σε εναλλακτικά ψυκτικά υγρά (π.χ. προπάνιο) με δυναμικό υπερθέρμανσης σημαντικά χαμηλότερο των ψυκτικών που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά. Μόνο τους τελευταίους 18 μήνες κυκλοφόρησαν πάνω από 80 διαφορετικά μοντέλα αντλιών θερμότητας βασισμένα σε εναλλακτικά ψυκτικά.

    4. Στόχος για φυσικό αέριο

    Με βάση την τελευταία εκδοχή του ΕΣΕΚ, προβλέπονται 7,9 GW μονάδων φυσικού αερίου με συμβολή στην ηλεκτροπαραγωγή 10,4 TWh το 2030 (μέσο capacity factor 15%). Είναι σαφές ότι η διατήρηση τόσων μονάδων για τόσο μικρή συμβολή, θέτει σοβαρά ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας των μονάδων αυτών. Όπως αναγράφεται στην τελευταία εκδοχή του ΕΣΕΚ, “εκτιμάται ότι θα χρειασθεί σχεδιασμός κατάλληλου εθνικού μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, δεδομένου ότι την περίοδο 2030 – 2040 εκτιμάται ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ωρών λειτουργίας τους λόγω της ανάπτυξης εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας”. Κάτι τέτοιο όμως συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. Επιπροσθέτως, έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (27.7.2023), προκρίνει την υιοθέτηση τέτοιων μηχανισμών για μονάδες αποθήκευσης και ηλεκτροπαραγωγή μη ορυκτής προέλευσης.

    Σε ότι αφορά τη χρήση του αερίου στον κτιριακό τομέα, η τελευταία εκδοχή του ΕΣΕΚ αναφέρει πως “η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου την περίοδο αυτή γίνεται λελογισμένα, εξετάζοντας τη μακροχρόνια βιωσιμότητά τους… Για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υποδομές φυσικού αερίου δεν είναι πλέον επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα, καθώς και το γεγονός ότι οι χρήσεις που καλύπτονται σήμερα από το διανεμόμενο φυσικό αέριο θα εξηλεκτρισθούν σταδιακά, προκύπτει ανάγκη ελέγχου και αξιολόγησης των επεκτάσεων των υποδομών διανομής, προκειμένου να μην υπάρξει δυσανάλογη αύξηση των τιμολογίων χρήσης των υποδομών διανομής. Η δυσανάλογη αύξηση των τιμολογίων χρήσης θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής καταναλωτού φυσικού αερίου και σε επιτάχυνση της εγκατάλειψης του φυσικού αερίου, ήτοι θα δημιουργήσει ακρίβεια και εν τέλει αναπόσβεστες (stranded) επενδύσεις”.

    Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο τελευταίος σχεδιασμός για υποδομές φυσικού αερίου από τον ΔΕΣΦΑ προβλέπει επενδύσεις 1,37 δις ευρώ ως το 2033, με τα 1,34 δις ευρώ να δαπανώνται εμπροσθοβαρώς την επόμενη τριετία (69 από τα 72 συνολικά έργα). Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα ανάπτυξης νέων αγωγών θεωρώντας ότι έτσι διασφαλίζουν τη μακρόχρονη λειτουργία των έργων και γνωρίζοντας ότι οι υποδομές φυσικού αερίου δεν είναι πλέον επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα και υπάρχει απαγόρευση χορήγησης κινήτρων για νέους λέβητες αερίου μετά το έτος 2025.

    Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές θα επιφορτιστούν με σχετικό εξοπλισμό καύσης αερίου, αντί να στραφούν από σήμερα σε συστήματα θέρμανσης με αποδοτικές αντλίες θερμότητας. Θυμίζουμε επίσης ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει ήδη σε απαγόρευση χρήσης φυσικού αερίου σε νέες ή εκσυγχρονιζόμενες εγκαταστάσεις θέρμανσης και στρέφονται στον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.

    Επειδή ακόμη και οι μικρές λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, επισημαίνουμε απλώς πως στο ΕΣΕΚ γίνεται αναφορά στο φυσικό αέριο 257 φορές, έναντι 73 των φωτοβολταϊκών. Αυτό, αν μη τι άλλο, αποτελεί προσκόλληση στο παρελθόν, όχι στο μέλλον που έρχεται.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:33 | ΞΙΞΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη                   προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:41 | ΞΙΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Δεν υπάρχει καμιά λογική στο να περιμένουμε να εξεταστούν τα αιτήματα που είναι στην κατηγορία Γ. Πρέπει να εξετάζονται ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ για να μην καθυστερούν άλλο οι όροι των έργων.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:28 | ΝΤΟΥΜΑΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών . Αυτή είναι και η λογική σειρά

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 10:39 | Κούσουλας Δημήτρης

    -Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    -100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    -Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    -Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 10:38 | ΙΩΑΝΝΑ

    Το εξαιρετικά αργοπορημένο και μέτριας φιλοδοξίας αναθεωρημένο ΕΣΕΚ χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Κατ’ ελάχιστον, και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 09:00 | Ευαγγελία Τσιλίκα

    Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Κατ’ ελάχιστον, και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:

    1. Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    2. 100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων (σε καμμία περίπτωση σε καλλιεργήσιμη γη!) και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
    3. Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    4. Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions), ειδικά στην πολύπαθη και άκρως υποβαθμισμένη περιοχή Κοζάνης-Προλεμαΐδας.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 08:32 | Ευάγγελος Κοτζαγιώργης

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 01:43 | Κυριάκος Τσιπούρας

    Η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ,πέρα από το γεγονός ότι προβάλλεται το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση, αγνοεί τις πολλαπλές καταδικαστικές αποφάσεις για το σύνολο του έργου «Εκτροπή του Αχελώου αναδεικνύει για άλλη μία φόρα ότι η Δυτική Ελλάδα κυρίως η Αιτωλοακαρνανία δεν συνυπολογίζεται στην πολιτική του υπουργείου. Η περιβαλοντική υποβάθμιση που θα δεχτεί η περιοχή από την λειτουργία του φραγματος δεν μετρήθηκε, ούτε έχει κανείς εντάξει την κλιματική κρίση στην Δυτική Ελλάδα οπου φέτος η μείωση των υδάτινων αποθεματων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το δε επιχείρημα δώσαμε τόσα λετά για να το φτιάξουμε, μου είναι λίγο αγενές και υποκριτικό αν αναλογιστούμε πόσα φράγματα απαραίτητα όπως το Φράγμα των Αχυρών και το Φράγμα στην Χίομ κυριολεκτικά θα αποτελέσουν μνημεία κακής χρήσης της επιστήμης της μηχανικής και κάκιστης πολιτικής πρακτικής.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 00:51 | Αλκιβιάδης Νιαβής

    Στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 00:48 | Αντωνάτος Αλέξανδρος

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2024, 00:04 | Ανδρέας

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 22:58 | Χριστινα

    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 20:57 | Δημήτρης Λούδας

    Το εξαιρετικά αργοπορημένο και μέτριας φιλοδοξίας αναθεωρημένο ΕΣΕΚ χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Κατ’ ελάχιστον, και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 20:17 | Σοφία

    1) Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.

    2) 100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.

    3) Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

    4) Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 18:16 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΤΟΒΡΟΣ

    -Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    -100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    -Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    -Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 16:09 | Tsitoura Nota

    • Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    • 100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    • Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    • Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:05 | Φωτεινή

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:44 | Θωμάς

    Να μην δίνονται άδειες για αιολικά πάρκα σε δάση και περιοχές NATURA και καμμένες εκτάσεις. Πλήρη διαφάνεια για την αναδάσωση όλων των δασών που έχουν καεί.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:35 | Κωσταντινος

    Το μόνο σίγουρο πως εξορύξεις των παλαιών μορφών ενέργειας που επιδεινωνουν την κλιματική μας κατάσταση πρέπει να καταργηθούν άμεσα αλλά θα πρέπει τάχιστα να αναπτύσσονται οι ενεργειακές κοινότητες και μην περιμένουμε μόνο τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση και επιπλέον να δοθούν περισσότερα οικονομικά κίνητρα στα νοικονοριά ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και επίσης και οι Δήμοι με εγκαταστήσουν στα Δημοτικά κτίρια και στα σχολεία της χώρας.αυτα τα λίγα.ευχαριστω

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 14:44 | ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων καταστρατηγείται με κάθε υπουργική απόφαση που βγαίνει. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ και ειδικότερα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων άνω των 60 μελών.
    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες των 60 και πλέον μελών και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 13:58 | Νίκος Γκόνης

    Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ΕΣΕΚ, ως Εθνικό Σχέδιο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη χάραξη σχεδίων απανθρακοποίησης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των Δήμων της χώρας (ΔηΣΜΕ), είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζονται σε αυτό οι παρακάτω δείκτες που αντιστοίχως υπήρχαν και στο ΕΣΕΚ του Δεκεμβρίου 2023:

    Εξέλιξη ενεργειακής ένταση κτιρίων κατοικιών (kWh/τ.μ.)
    Εξέλιξη ενεργειακής ένταση κτιρίων τριτογενή τομέα (kWh/τ.μ.)
    Ανθρακικό αποτύπωμα ηλεκτροπαραγωγής (tCO2/MWh)

    Λόγω της σημαντικής διείσδυσης των ΑΠΕ και των χαμηλών emission factors ηλεκτρικής ενέργειας, οι δείκτες ενεργειακής έντασης είναι ιδιαίτερα σημαντικοί να υπάρχουν ως έμμεσοι στόχοι ενεργειακής απόδοσης, καθώς το οποιοδήποτε σενάριο εξηλεκτρισμού μπορεί να οδηγήσει σε κάλυψη ιδιαίτερα φιλόδοξων στόχων απανθρακοποίησης χωρίς ωστόσο αυτοί να εμπεριέχουν την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 13:23 | Ιωάννης

    Στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο να γίνουν οι εξής βελτιώσεις:

    1. Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    2. 100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    3. Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    4. Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 13:14 | ΜΑΡΤΙΜΙΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    _Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    _Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    _Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions).

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:07 | Παπαδημητριου Ανδρεας Νικος

    Βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την πράσινη ανάπτυξη μπήκαμε στην διαδικασία να επενδύσουμε τις λίγες οικονομίες μας στις ΑΠΕ. Έχουν περασει ήδη 3 χρονια τα παιδιά μας μεγαλώνουν οι ανάγκες μας μεγαλώνουν και ακόμα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν δει τους φακέλους μας. Δικαιολογία ότι δεν έχουν χρόνο. Θεωρούμε ότι απαιτηθήκαμε και είναι κλίμα διότι πιάνω που πιστεύουμε ότι πρέπει να πιστέψουμε στο κρέατος μας, απογοητευόμαστε παλι. Το νομοθετικο σωμα ας δει και λίγο την πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση και ας τους στηρίξει με τις αποφάσεις του.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:03 | Τάκης Καρακατσάνης

    Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα οφείλει να κάνει πράξη τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργείται. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να βελτιωθεί σε αρκετούς τομείς.

    – Το 2050 θα είναι πολύ αργά. Το ΕΣΕΚ πρέπει να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ νωρίτερα. Πρέπει να έχουμε 100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, αλλά και με τρόπο δίκαιο και ωφέλιμο για όλους. Με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.

    – Πρέπει να τερματιστούν οι επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και σε εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ειδικά στις θαλάσσιες περιοχές πλησίον της Κρήτης, όπου ένα ατύχημα και μια διαρροή εκεί θα εξαφανίσει τον τουρισμό και άρα θα καταστρέψει ολόκληρη την οικονομία του νησιού. Επίσης, πρέπει να εξαλειφθεί η οικονομική στήριξη των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους.

    – Πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης. Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το «φαραωνικό» φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:25 | Νικολαΐδης Βασιλης

    Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 6ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές? Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 12:03 | Άρης Χατζηνικολάου

    Το εξαιρετικά αργοπορημένο και μέτριας φιλοδοξίας αναθεωρημένο ΕΣΕΚ χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον τα παρακάτω:
    -Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    -100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    -Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    -Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 11:03 | ΔΑΝΑΥ ΡΙΒΕΡΑ ΡΙΒΕΡΟ

    Σαν μικροεπενδυτές προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή μας που έχει τόσες ιδιαιτερότητες να μην φύγουμε από αυτή και εσείς οι ίδιοι μας αποτρέπετε απο το να κάνουμε οτιδήποτε παραγωγικό. Που είναι οι προτεραιότητες των έργων των Ενεργειακών κοινοτήτων που υποσχεθήκατε?Είχαμε καταθέσει για λήψη ΟΠΣ πριν καν βγει η Υπουργική απόφαση και ήμασταν πρώτοι στη σειρά για όρους. Με την υπουργική απόφαση μας πήγατε 3ους και τώρα θέλετε να μας πάτε ακόμα πιο πίσω! Αυτή είναι η προτεραιότητα που υποσχεθήκατε στις Εν.Κοινότητες και στους μικρούς επενδυτές?Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να εξετάζει παράλληλα και τα αιτήματα της κατηγορίας Γ’ των ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτή είναι και η λογική σειρά.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 11:45 | ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Για όλους εμάς που μετέχουμε ως μικροεπενδυτές σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουμε υποβάλλει εδώ και 3-4 χρόνια αιτήματα για λήψη ΟΠΣ, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη προτεραιότητα που δυστυχώς η τελευταία σχετική υπουργική απόφαση ΔΕΝ έλαβε καθόλου υπόψη της.Μας υποσχεθήκατε προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες για λήψη όρων, βάλαμε ότι οικονομίες είχαμε και τώρα περιμένουμε πότε θα μας δοθούν. Καθε υπουργική απόφαση που βγαίνει μας πάει και πιο πίσω. Επιτέλους δώστε προτεραιότητα στους μικροεπενδυτές.Παρά τις υποσχέσεις για προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που υποβάλλουν αιτήματα σε απολιγνιτοποιημένες ζώνες, δίνονται όρους μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Πρέπει να δοθούν όροι σε όλους εμάς που έχουμε βάλει ότι οικονομίες είχαμε και περιμένουμε τόσα χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 11:58 | Δημήτρης Χατόγλου

    Το ΕΣΕΚ στην παρούσα του μορφή υπολείπεται σημαντικά της απαραίτητης φιλοδοξίας, δεδομένων των πορισμάτων της επιστήμης. Για παράδειγμα, δε νοείται το 2024 να μιλάμε ακόμα για επιδοτήσεις και οικονομική στήριξη στα ορυκτά καύσιμα. Οι παρούσες επιδοτήσεις πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά και να καταργηθούν. Όταν βλέπουμε που οδεύουμε με τα ορυκτά, είναι απαράδεκτο να προβλέπονται επενδύσεις για έρευνες και νέες υποδομές ορυκτών. Η διείσδυση των ΑΠΕ πρέπει να γίνει καθολική σε διάστημα 10 ετών, πάντα με σωστή χωροθέτηση και με τις τοπικές κοινωνίες συμμέτοχες στη λήψη αποφάσεων για τον τόπο τους. Τα σχήματα ενεργειακών κοινοτήτων πρέπει επιτέλους να ενισχυθούν στην πράξη. Τέλος, με προφανέστατη την ανάγκη της προστασίας και της αποκατάστασης της φύσης, είναι αδιανόητο να προτείνεται η εκτροπή του Αχελώου με τέτοιο τρόπο. Δεν έχουμε πλέον επιλογές πέρα από αυτές τις λύσεις που βασίζονται στη φύση! Το Υπουργείο οφείλει να πάρει την κατάσταση πιο σοβαρά

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 11:21 | Σοφία

    To παρόν εθνικό σχέδιο δεν χαρακτηρίζεται από καμία φιλοδοξία ώστε στο ελάχιστο να επιτευχθείη κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

    – Δεν εξασφαλίζεται η καθαρή ενέργεια με την σωστή μελέτη και χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, όπου η τοπική κοινωνία δεν θα επιβαρύνεται και θα συμπεριλαμβάνεται στα ενεργειακά σχήματα.

    – Πρέπει να πάψει η οικονομικής στήριξη των ορυκτών καυσίμων! Ας σχεδιαστεί ένα πλάνο για τη σταδιακή κατάργησή τους, καθώς και να σταματήσουν να οι επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

    – Παραμένει κρίσιμο σημείο η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

    – Επιβάλλεται να δοθεί έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions).

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 11:18 | Αναστάσιος Γανωσης

    Μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις μορφές ΑΠΕ. Περισσότερες χρηματοδοτήσεις σε έρευνες άλλων μη συμβατικων τεχνολογιών, ιδιαίτερα στην αξιοποίηση της θάλασσας. Ώστε το ΕΣΕΚ, να απεξαρτοποιησει την Εθνική παραγωγή ενέργειας από τις μη καθαρές και ολιγοπωλιακες πρακτικές των υπαρχόντων τεχνολογιών και εγκαταστάσεων

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 11:02 | Ιωάννης Τσολάκης

    Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.
    100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.
    Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
    Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2024, 10:50 | Ανδριάνα

    Το εξαιρετικά αργοπορημένο και μέτριας φιλοδοξίας αναθεωρημένο ΕΣΕΚ χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον τα παρακάτω: 

    1. Αύξηση της φιλοδοξίας του ΕΣΕΚ συνολικά, ώστε να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.

    2. 100% καθαρή ενέργεια ως το 2035, με σωστή χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενίσχυση των σχημάτων ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών.

    3. Εξάλειψη της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων, με σημείο εκκίνησης έναν λεπτομερή κατάλογο των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους. Επιπλέον, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στις επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων και στις εξορύξεις για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

    4. Έμφαση στην προστασία και αποκατάσταση της φύσης με προτεραιοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions). Κρίσιμο σημείο είναι η εκτροπή του Αχελώου, την οποία υποστηρίζει με απαράδεκτο τρόπο το ΕΣΕΚ, προβάλλοντας το ‘φαραωνικό’ φράγμα Συκιάς ως δήθεν απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση.