Άρθρο 7 – Άλλες διατάξεις

1. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος καταργείται.
2. Στις περιοχές που για οποιονδήποτε λόγο διέπονται από τη δασική νομοθεσία, εφαρμόζονται παράλληλα οι ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας αυτής.
3. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η θήρα.
4. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
5. Σε όλες τις ζώνες του παρόντος τα νέα κτίρια πρέπει να πληρούν βιοκλιματικούς όρους κατασκευής.
6. Εντός των ζωνών Β, Γ, Δ και Ε επιτρέπεται η εκτέλεση των αναγκαίων έργων τεχνικής υποδομής και ιδίως έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και ενέργειας για την εξυπηρέτηση νομίμως υφισταμένων εγκαταστάσεων.
7. Εντός των ανωτέρω ζωνών οριοθετείται ζώνη Α ως καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του παρόντος. Η ζώνη αυτή καταλαμβάνει πλάτος 50 μ. εκατέρωθεν του άξονα των σημαντικότερων ρεμάτων του ορεινού όγκου, όπως απεικονίζονται στα σχετικά διαγράμματα του άρθρου 1 του παρόντος. Τα όριο αυτό, προσαρμόζεται αυτομάτως επί του οριοθετούμενου άξονα και για το αντίστοιχο τμήμα της ζώνης Α, κάθε φορά που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η κατά νόμο οριοθέτηση των ρεμάτων αυτών.
8. Τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις διδακτηρίων, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιερών μονών, ναών και νεκροταφείων, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, είναι δυνατόν να παραμένουν στα γήπεδα στα οποία βρίσκονται και να υφίστανται επισκευαστικές παρεμβάσεις, χωρίς καμία δυνατότητα επεκτάσεως.
9. Όλες οι οικοδομικές άδειες εντός των ζωνών προστασίας εκδίδονται από τις αρμόδιες Δ/νσεις Πολεοδομίας, ύστερα από γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας.
10. Για όλα τα επιτρεπόμενα έργα και δραστηριότητες εκτός Ζώνης Α, τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες της υπ’ αριθμ. 15393/2332 (ΦΕΚ Β’/1022/5.8.2002) κοινής υπουργικής απόφασης, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία υπάγονται, απαιτείται η εκπόνηση και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1650/1986 και η εγκατάστασή τους είναι δυνατή εφόσον δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου και κυρίως των οικοτόπων και ειδών χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ειδικής Ζώνης Διατήρησης.
11. Για την προστασία όσων νέων αρχαιολογικών θέσεων εντοπιστούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δύναται να επιβάλει ειδικότερους περιορισμούς και ρυθμίσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
12. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καταργούνται: α) το από 31.8.78 προεδρικό διάταγμα ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78) και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού, όπως κατά περίπτωση ισχύουν.
13. Με τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παύει η ισχύς της υπ. αριθμ. 7528/18.03.2010 απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ζώνες Α, Β, Γ και Ε.

  • 29 Απριλίου 2010, 22:13 | ΔΑΦΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΟΠΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΣΤΩ Κ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ.

  • 29 Απριλίου 2010, 22:50 | Ελπίδα

    Πολύ θετική η απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό. Μακάρι να έρθει η στιγμή που θα απαγορευτεί αυτή η «ψυχαγωγική δραστηριότητα» σε όλη την επικράτεια.
    Δεν μπορεί η ψυχαγωγία των ανθρώπων σήμερα να βασίζεται στον βασανισμό και στον θάνατο των ζώων. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε μία μειοψηφία ανθρώπων να λεηλατούν την φύση στο όνομα της «οικολογίας» και της υποτιθέμενης «ζωοφιλίας». Όποιος θέλει να χαίρεται το βουνό και την φύση, όποιος ενδιαφέρεται για την προστασία τους, να πάει χωρίς τα όπλα του και να αφήσει τα ζωάκια στην ησυχία τους να ζήσουν την δική τους ζωή. Το κυνήγι είναι πλέον μια παρωχημένη δραστηριότητα, απομεινάρι του παρελθόντος. Προωθεί την βία και δεν συμβαδίζει με τις πολιτισμικές και ηθικές μας αξίες.
    Μακάρι να μην κάνετε πίσω και να δούμε επιτέλους κάτι να αλλάζει σε αυτή την χώρα.

  • 29 Απριλίου 2010, 22:38 | Παναγιώτης Κωτάκης

    Είμαι κατά της απαγόρευσης του κυνηγιού στο Υμηττό.
    Χωρίς καμία μέλετη που να αποδεικνύει ότι το κυνήγι κατάστρεφει
    την πανίδα. Και συνήθως οπου απαγορέυεται το κυνήγι δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα.
    Πρέπει τέλος πάντων να καταλάβετε οτι με την άσκηση του κυνηγίου υπάρχει και διαχείριση της πανίδας.
    Γιατί δεν μετράει η γνώμη των 250.000 κυνηγών που απο μόνοι τους και χωρίς να επιβαρύνουν τον προυπολογισμό του Ελληνικού κράτους,
    ενώ αντίθετα προσφέρουν και με το παραπάνω στο δικό σας Υπουργείο, με φύλαξη των Δασών κ.α.
    Ποιά είναι η προσφορά των δήθεν οικολογικων οργανώσεων, που θεωρούν οτι
    για να προστατέυσεις έναν ορεινό όγκο πρέπει να το βάλεις σε γυάλα;

  • 29 Απριλίου 2010, 21:00 | ΝΤΟΒΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΑΣ.ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ.

  • 29 Απριλίου 2010, 21:28 | Νικόλας Αρμούτης

    Βάση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πτηνά (79/409/ΕΟΚ) το κυνήγι καθώς και οι λοιπές ανθρώπινες ασχολίες όπως η γεωργία και η αλιεία δεν απαγορεύονται στις περιοχές NATURA.
    Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Δεν υπάρχει γενικό τεκμήριο κατά του κυνηγίου σε περιοχές natura 2000 βάσει των οδηγιών σχετικά με την προστασία της φύσης.» (1.5.3)
    Συνεπώς είμαι αντίθετος στην καθολική απαγόρευση του κυνηγίου στην περιοχή του Υμηττού αφού αυτή δεν τεκμηριώνετε επιστημονικά από καμία μελέτη και η προσπάθεια διακοπής πηγάζει από καθαρές προσωπικές προτιμήσεις και επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

  • Συγχαρητήρια κ.Μπιρμπίλη
    μακάρι να σταματούσατε το κυνήγι σε όλη την επικράτεια.

    Όσο το κυνήγι θεωρείται νόμιμη,υπαίθρια,ψυχαγωγική δραστηριότητα δεν έχουμε κανένα μα κανένα απολύτως δικαίωμα να λεγόμαστε πολιτισμένοι.

  • 29 Απριλίου 2010, 21:18 | Καραπιπερης Χρηστος

    Μέρες που είναι και… μέρες που έρχονται, ίσως θα ήταν καλό η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη να ακούει τι έχουν να της πουν για το κυνήγι και την ύπαιθρο, μερικοί παλαιότεροι απ’ αυτήν υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
    Ενας από αυτούς είναι και ο Γιώργος Πασχαλίδης, που με μια σαφέστατη πολιτική του δήλωση (φρόντισε να μας τη στείλει ο Κ.Σ. Αλμωπίας από την Πέλλα), και τοποθετείται… και προειδοποιεί!
    «Παρακολουθώντας εδώ και χρόνια τη διαμάχη ανάμεσα στους κυνηγούς και τους αντικυνηγούς, σε μια σειρά δημόσιων και δικαστικών αντιπαραθέσεων, σημειώνω πως η λύση του προβλήματος δεν είναι η διατύπωση ενός καταλόγου απόλυτων απαγορεύσεων, αλλά η συμφωνία σε μια βασική αρχή πως »Ζούμε αυτό που προστατεύουμε και προστατεύουμε αυτό που ζούμε».
    Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει οι κυνηγετικές οργανώσεις να συμμετέχουν στους φορείς διαχείρισης των ελεγχόμενων περιοχών μέσα από το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
    Γνωρίζω πως ο κυνηγετικός κόσμος ζητά την εφαρμογή μέτρων που θα στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη, την προστασία του θηραματικού πλούτου, την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα σύνολο ανθρώπων που επειδή ζουν μέσα στο φυσικό περιβάλλον, μπορούν να προλάβουν πολλά προβλήματα καθώς γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες της φύσης. Χρειάζεται όμως για να κατοχυρώσουν αυτό τον ρόλο, να ενισχύσουν και τα δικά τους επιχειρήματα. Για παράδειγμα έχει ενδιαφέρον η θέση των κυνηγών »θέλουμε να βιώνουμε τη φύση και όχι να την αποστειρώνουμε». Με άλλα λόγια η προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται την παρουσία και τη δραστηριότητα του ανθρώπου, είτε πρόκειται για τη χλωρίδα είτε πρόκειται για την πανίδα. Ιδιαίτερα αυτό ισχύει στα μεσογειακά κλίματα.
    Είναι καιρός να συζητήσουμε ανοιχτά χωρίς δογματισμούς τα όρια και τους τρόπους διαφύλαξης των προστατευόμενων περιοχών και να συμφωνήσουμε στα πλαίσια της νομιμότητας, το μέλλον του ελληνικού κυνηγίου.
    Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές 65 χιλιάδες Ελληνες πολίτες και ανάμεσα σε αυτούς 700 περίπου στον Νομό Πέλλας, μας ζήτησαν να προσέξουμε τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον του παραδοσιακού κυνηγίου. Πιστεύω πως είναι άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή στη φύση και θέλουν και πρέπει αυτή τη ζωή να την προστατεύσουν».

  • 29 Απριλίου 2010, 21:40 | alexandros palaiologos

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
    Για άλλη μια φορά η ανικανότητα των υπευθύνων οδηγεί στην εύκολη και ανέξοδη «Απαγόρευση Θήρας». Λες και με μια απαγόρευση τέτοιου τύπου θα σωθεί το βουνό. Λες και η Πάρνηθα που είναι «Εθνικός Δρυμός» δεν καίγεται κάθε χρόνο, δεν γίνεται χωματερή, δεν χτίζονται βίλλες δεν, δεν, δεν…
    ΔΕΝ χρειαζόμαστε άλλους Νόμους και άλλες απαγορεύσεις. Νόμους έχουμε. Η ΜΗ εφαρμογή αυτών είναι το πρόβλημα.
    Πότε θα καταλάβετε ότι το κυνήγι δεν αποτελεί μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος, αλλά, μέρος της λύσης του;

  • 29 Απριλίου 2010, 21:35 | nektaria labri

    eimai filos twn kunhgwn kai einai aparadekth h apofash ths kas upourgou gia thn apagoreush genika tou kunhgiou kai ston ymmuto giati pisteuw oti einai ena xombi pou den vlaptei se tipota th fush enw antitheta to prostateuoun.rlpizw h kas upourgos na allaksei thn apofash ths.

  • 29 Απριλίου 2010, 21:06 | alexandros palaiologos

    Ο κυνηγός, Κώστας Ουράνης …. «Μανία και Χαρά του Κυνηγίου»
    Κάθε κυνηγετική περίοδο τα δασαρχεία μας εκδίδουν, όπως διάβασα κάπου, 250000 κυνηγετικές άδειες. Είμαι ένας από τις αυτές τις 250000 κυνηγούς και μπορώ να πω μαζί με τον Ουγκώ ότι «και ένας ακόμα να ‘μενε, αυτός θα ήμουν εγώ». Γιατί δεν αγαπώ απλώς το κυνήγι, έχω το πάθος του. Και το πάθος αυτό είναι τόσο περισσότερο δυνατό κι’ αποκλειστικό, όσο είναι όψιμο. Με κατάλαβε άξαφνα κι’ απροσδόκητα «nel messo del camino» (στη μέση της διαδρομής) του βίου μου. Δεν λένε ότι τα όψιμα πάθη είναι τα πιό σφοδρά, τα πιό κυριαρχικά;
    Ίσαμε πριν από μερικά χρόνια το κυνήγι ήταν ότι μ’ ενδιέφερε λιγότερο, σήμερα ότι μ’ ενδιαφέρει περισσότερο. Μ’ απορρόφησε ολόκληρο. Όπως η Περσεφόνη ζούσε το μισό χρόνο στον Άδη και τον άλλο μισό πάνω στη γη, έτσι κι εγώ αισθάνομαι οτι ζώ όσο κρατάει η κυνηγετική περίοδος και τον άλλο καιρό περιμένω σ’ ένα είδος νάρκης, τον ξαναερχομό της.
    Δεν κάνω παρά σχέδια κυνηγετικά.
    Τα όνειρά μου είναι κυνηγετικά. Να πάω στην Αφρική να σκοτώσω χοντρό κυνήγι ή στο Δέλτα του Δούναβη που είναι η ζούγκλα των υδροβίων πουλιών.
    Δεν μετακινούμαι μέσα στην Ελλάδα παρά μόνο για να κυνηγήσω κι’ είμαι πρόθυμος να κυνηγήσω οπουδήποτε, μ’ οποιονδήποτε και για οσοδήποτε καιρό.
    Στο σπίτι μου περιστοιχίζομαι από καταλόγους κυνηγετικούς, δέχομαι κατα προτίμηση κυνηγούς κι’ όπως οι μεγάλοι βιομηχανικοί οίκοι έχουν παντού αντιπροσώπείες, έτσι κι’ εγώ έχω σε διάφορα μέρη της Ελλάδος τους ανθρώπους μου, που με κρατάνε ενήμερο των τοπικών περασμάτων των αποδημητικών πουλιών, ή που με συνοδεύουν στο κυνήγι του ενδημικού θηράματος και που είναι για μένα ότι ήταν οι κομματάρχες για τους πολιτικούς μας.
    Η ιματιοθήκη μου περιλαμβάνει πλήρεις αμφιέσεις για κάθε είδους κυνήγι: κάμπου, βουνού, δασών και βάλτων και για κάθε καιρό, ζέστη, δροσιά, παγωνιά, βροχή. Τα συρτάρια μου είναι γεμάτα φυσίγγια για όλων των ειδών τα θηράματα, επιστημονικά γομωμένα για να έχουν άρτια απόδοση με οποιαδήποτε καιρική συνθήκη.
    Κι’ όλα αυτά δεν είναι τίποτα!!!
    Στο κυνήγι και χάριν του κυνηγίου, εκβιάζω τον εαυτό μου ν’ αλλάζει τις πιό βασικές του ιδιότητες:
    Εγώ που απεχθάνομαι το περπάτημα, κάνω αγόγγυστα, αν και με τη γλώσσα κρεμμασμένη έξω, τις επίπονες και πολύωρες πεζοπορείες που απαιτεί. Εγώ που έχω το φόβο των μικροβίων, έχω πιεί νερά κι’ έχω φάει πράγματα πλέον ύποπτης καθαριότητας. Εγώ που αγαπώ τις ανέσεις μου, κλείνω τα μάτια σ’ όλες τις ταλαιπωρίες του κυνηγίου: στην αφόρητη ζέστη που μεταβάλει τα σωθικά σε αναμένο καμίνι, στο τουρτούρισμα της πρωινής παγωνιάς, στην ακαθαρισία του σώματος, στα ζωίφια κι’ άντεξα κάποτε να μείνω δέκα ολόκληρες μέρες, χειμώνα καιρό, σ’ ένα βουνό της Μακεδονίας, μέσα σε μια εγκαταλελειμένη αχυροκαλύβα τσοπάνηδων, περιστοιχισμένος από χωρικούς με τους οποίους συνέτρωγα από τα ίδια πιάτα, ακούγοντας τα ποντίκια να τραγανίζουν τα τρόφιμά μας δέκα πόντους μακριά από το κεφάλι μου, κοιμόμουν στο χώμα και ασφυκτιώντας από τον πυκνό καπνό της πελώριας φωτιάς που διατηρούσαμε αναμένη τη νύχτα στο κέντρο της καλύβας και εν τούτοις ήμουν ευτυχισμένος.
    Για την ικανοποίηση του πάθους μου, έχω γυρίσει λίγο πολύ όλη την Ελλάδα, μ’ όλα τα μεταφορικά μέσα – από αεροπλάνο μέχρι μουλάρι – και κυνήγησα όλων των ειδών τα θηράματα. Έχω περιέλθει τους γυμνούς Μακεδονίτικους κάμπους για πεδινές πέρδικες, έχω σκαρφαλώσει στα πετρώδη (και τι πετρώδη) βουνά των Κυκλάδων για πετροπέρδικες, έχω κάνει καρτέρι γι’ αγριογούρουνα, το χειμώνα, μέσα στα δασώδη υψώματα του Καμπιρλί αγνάντια στο χιονισμένο Μπέλλες, έχω τσαλαβουτήσει για μπεκατσίνια στους βάλτους της Ράχης, έχω αντικρύσει κοπάδια λύκων στο Γαλλικό ποταμό, πήγα για πάπιες από τη Στυμφαλία έως τη Χαλκιδική, κυνήγησα νύχτα αγριοπερίστερα, μπαίνοντας στις θαλάσσιες σπηλιές τους με βάρκα και με πυροφάνι, βρέθηκα στα περάσματα των τρυγονιών στην Τήνο και των ορτυκιών στη Μυτιλήνη και πήγα για λαγούς στην Ήπειρο.
    Όταν απέκτησα ένα σκυλί που συνδυάζει τα τελειότερα φυσικά χαρίσματα με την τελειότερη εκγύμναση, χάρηκα περισσότερο παρά οποιαδήποτε ερωτική μου κατάκτηση κι’ ένοιωσα περισσότερη υπερηφάνεια όταν σκότωσα ένα αγριογούρουνο, παρ’ όση για το ωραιότερό μου ποίημα…
    Είμαι όπως βλέπετε ένας από τους πιό μανιώδεις Νεμρώδ της Ελλάδας. Είμαι κι’ ένας από τους καλύτερους;;;
    …Εγώ ομολογώ με ειλικρίνεια ότι είμαι ένας πολύ μέτριος κυνηγός. Όταν βλέπω ένα λαγό ή ένα πουλί να πέφτει από τα σκάγια μου, αισθάνομαι τόση χαρά, όση και…έκπληξη. Και δεν έχω ακόμα αποβάλει εντελώς τη συνήθεια να κοιτάζω γύρω μου, για να βεβαιωθώ ότι είμαι μόνος κι’ ότι το θήραμα που έπεσε δεν έπεσε από κανενός άλλου κυνηγού την τουφεκιά. Μολονότι έχω πάει παντού όπου βρίσκεται το περισσότερο θήραμα, ποτέ μου δεν σκότωσα σε μια ημέρα, περισσότερους από δυό λαγούς, ή από τέσσερις πέρδικες, ή από έξι τρυγόνια ή από δέκα ορτύκια κι΄ένας θεός ξέρει πόσα φυσίγγια έχω κάψει. Εξακολουθώ όμως να κυνηγώ με την ίδια φιλοσοφική διάθεση, που ο Καντίνι του Βολτέρου καλλιεργούσε τον κήπο του, γιατί η χαρά και η συγκίνηση του κυνηγίου δεν περιορίζεται σ’ ότι κανείς σκοτώνει!!!
    Όσοι δεν κυνηγούν δεν ξέρουν κι’ ούτε μπορούν να διαισθανθούν πως χτυπάει η καρδιά του κυνηγού, όταν το σκυλί του στέκεται σε μια «φέρμα», ή όταν σηκώνει τ’ όπλο του σ’ ένα κοπάδι πέρδικες, που πετιούνται άξαφνα από μπρός του μ’ ένα πολυάριθμο και δυνατό θόρυβο φτερών, με πόσο συγκεντρωμένο και αμείωτο ενδιαφέρον πεζοπορεί ώρες ολόκληρες σ’ αναζήτηση του θηράματος όσο κι’ αν αυτό παίζει το παιχνίδι που έπαιξαν οι Ρώσοι στον Μεγάλο Ναπολέοντα κατά την προέλασή του ίσαμε τη Μόσχα, πόσο κατέχεται από την ελπίδα ότι αν απέτυχε σ’ αυτό το πουλί, θα πετύχει στο επόμενο που θα του παρουσιαστεί, τι γλυκό που είναι το ψωμοτύρι που τρώει κοντά σε μια πηγή λαλέουσα, ύστερα από ένα εξαντλητικό περπάτημα και πόσο πληρέστερα και βαθύτερα από κάθε άνθρωπο νοιώθει και χαίρεται τη φύση, αυτός που διασχίζει κάμπους, ανεβοκατεβαίνει βουνά, σταματάει σε πανοπτικά σημεία των οριζόντων, μυρίζει θάλασσα και βραδιάζεται κάτω από βαθειούς έναστρους ουρανούς, μέσα σ’ ερημιές όπου κλαυθμηρίζει η κουκουβάγια, κρίζουν οι γρύλλοι και θροΐζουν μυστηριωδώς τα φυλλώματα.
    Όλα αυτά βάζουν τον κυνηγό σε μια κατάσταση θείας ευφορίας. Οι πλόκαμοι της καθημερινής ζωής, μιζέριες, εναντιώσεις, φροντίδες, ανησυχίες, ξεσφίγγουν ολότελα και αφήνουν την ψυχή και το πνεύμα ελεύθερα, τα νεύρα του γαληνεύουν όπως κάτω από την επίδραση οπίου κι’ αποδίδεται στον εαυτό του τέτοιος που ήταν ο άνθρωπος στη χαραυγή του κόσμου:
    Μονοκόματος, αφρόντιστος, ίσιος κι’ ελεύθερος

  • 29 Απριλίου 2010, 21:02 | Γιαννης κ

    Η παραγραφος 3 του αρθρου 7 προσβαλει 300000 ελληνες πολιτες και τις οικογενειες τους.καλο θα ηταν να μην σβηνατε τα μυνηματα μας

  • 29 Απριλίου 2010, 21:28 | Kostas Moraitis

    Αγαπητή κυρία Μπιρμπίλη, αν είναι να επιτρέψετε το κυνήγι στον Υμηττό, τότε θα έπρεπε να επιτρέψετε και το moto cross. Όπως οι κυνηγοί φυλάνε το βουνό, έτσι και οι κροσάδες τραβερσάρουμε σε μέρη του βουνού που δεν πάει κανένας και προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές. ΚΑι επειδή πουθενά δεν μας θέλουν, πρέπει κάπου να κάνουμε το χόμπι μας. ΜΠορεί ο κόσμος να φοβάται λίγο εμάς και τους κυνηγούς, αλλά δεν πειράζει. Ο κόσμος μπορεί να πάει και αλλού. Εμείς φυλάμε το βουνό από τους πολίτες!!!

    Πάντως, ειλικρινά μπράβο σας για την προσπάθεια να προστατεύσετε αυτό το καταπληκτικό βουνό.

  • 29 Απριλίου 2010, 20:11 | KONΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΑΡΝΑΣ

    ειμαι αντιθετοs με το αρθ.7 γιατι πιστευω οτι οι κυνηγοι κ προσφερουν κ προστατευουν την φυση διοτι σχεδον καθημερινα δραστηριοποιουνται σε αυτη.

  • 29 Απριλίου 2010, 20:52 | ΠΕΤΑΧΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ,ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΡΑΚΤΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.

  • 29 Απριλίου 2010, 20:44 | ΜΑΝΟΣ ΖΑΝΤΙΩΤΗΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘ 7 ΤΟΥ Π. Δ. ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  • 29 Απριλίου 2010, 20:45 | Νταντης Δημητρης

    ΕΙΜΑΙ 23 ΧΡΟΝΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ ΑΛΑ ΕΧΩ ΦΥΛΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΚΟΥΩ ΣΤΙΣ ΣΙΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΖΙΜΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΝΤΗΘΕΤΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΦΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΧΝΕΕΙ ΛΑΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΘΝ ΝΑ ΒΡΗΣΚΟΝΤΑ ΚΩΝΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ!!! ΚΑΙ ΕΙΜΑ ΑΝΤΗΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΤΟΥ Π Δ!!!

  • 29 Απριλίου 2010, 20:38 | Διονυσης

    ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ,ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ…ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ….

  • 29 Απριλίου 2010, 20:38 | Ελένη Γερνά

    Τα φιλοζωικά σωματεία της Χαλκιδικής στηρίζουν την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμμητό.Θεωρούν πως το κυνήγι είναι ένα βάρβαρο σπορ που έχει καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα που βασίζεται στην δολοφονία ζώων και πτηνών και πρέπει να απαγορευτεί σε όλη την χώρα.

  • Συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο. Η δολοφονία πουλιών και ζώων δεν μπορεί να θεωρείται φυσιολατρία. Προτείνω να απαγορευτεί το κυνήγι παντού στην Ελλάδα. Πόσω μάλλον στα βουνά της Αττικής που έχουν ήδη καταστραφεί από τις πυρκαγιές και την άκρατη οικοδόμηση.
    Σας ευχαριστώ θερμά κυρία Υπουργέ γι’αυτό το νομοσχέδιο.

  • 29 Απριλίου 2010, 20:38 | Γιαννησ

    Καταργηση παραγραφου 3 του αρθρου 7.προσβαλει 300000 κυνηγουσ και τισ οικογενειεσ τουσ.δεν ειμαστε πολιτεσ δευτερησ κατηγοριασ

  • 29 Απριλίου 2010, 19:58 | Εμυ Παπαγιαννοπούλου

    Τα συγχαρητήριά μου στην Κα Μπιρμπίλη που έκανε ένα τόσο σημαντικό βήμα, να απαγορεύσει εντελώς το κυνήγι στον Υμηττό. Τέτοια εποχή αρχίζουν και εμφανίζονται οι πέρδικες, περπατούν καμαρωτές και τα περδικόπουλα τις ακολουθούν από πίσω. Αργότερα έρχονται και άλλες γένες και μόλις αρχίσει, τέλος Αυγούστου, το κυνήγι όλα αυτά τα πανέμορφα πουλιά εξαφανίζονται Τις τελευταίες ημέρες δε του κυνηγιού όλα τα φαράγγια του Υμηττού αντιλαλούν από τις μπαταριές των κυνηγών!!
    Επιτέλους ο Υμητός πρέπει να είναι τόπος περιπάτου και τόπος προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας της πατρίδας μας. Τα ελάχιστα ζώα που έχουν τραβηχτεί στα υψηλότερα σημεία όπως λαγοί και αλεπούδες πρέπει να έχουν μία ευκαιρία να πολλαπλασιασθούν και να δώσουν πάλι ζωή στον Υμητό. Τα συγχαρητήριά μου και πάλι στην Κα Υπουργό που τα έβαλε με το κατεστημένο και τη Συνομοσπονδία των κυνηγών και κρατάει τον λόγο που έδωσε το ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη!!!

  • 29 Απριλίου 2010, 19:47 | ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ

    Φαντάζομαι πως σε μία δημοκρατική κοινωνία, πριν παρθεί μία απόφαση που επηρεάζει το σύνολο των πολιτών, θα πρέπει πρώτα η απόφαση αυτή να τεκμηριωθεί με πραγματικά στοιχεία.

    Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μελέτη για τον Υμμητό που να τεκμηριώνει την παρ.3 του παρόντος άρθρου (7), τότε οφείλετε να την αποσύρετε.

    Αφού λοιπόν δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη που να αποδεικνύει την ανάγκη απαγόρευσης του κυνηγίου στον Υμμητό, τότε φαντάζομαι ότι οι μόνοι λόγοι που σας έκαναν να προτείνετε την παράγραφο 3 του άρθρου 7, θα είναι ηθικής τάξεως και έχουν να κάνουν με την άδικη θανάτωση των ζώων.

    Οι απόψεις σας και των συνεργατών σας περί της άδικης θανάτωσης ζώων, είναι σεβαστές και έχετε την ευκαιρία τόσο εσείς και στη συνέχεια οι συνεργάτες σας, να την εφαρμόσετε πρωτίστως στους ίδιους σας τους εαυτούς και τις οικογένειές σας. Ας σταματήσετε εσείς λοιπόν να πληρώνετε ανθρώπους να θανατώνουν ζώα για να τα τρώτε και να τα φοράτε και στη συνέχεια να ασχοληθείτε και με τα ζώα που θανατώνουμε εμείς οι κυνηγοί.

    Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ένας άνθρωπος, μπορεί να βρει εναλλακτικές πηγές τροφής, εκτός πανίδας, χωρίς αυτό να επηρεάσει σε τίποτα την υγεία του. Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα της ένδυσης και υπόδησης.

    Με το να προτείνετε την απαγόρευση του κυνηγίου την ώρα που εσείς συνεχίζετε να τρώτε και να φοράτε ζώα, δε κάνετε τίποτε άλλο από το να ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΣΑΣ.

  • 29 Απριλίου 2010, 19:31 | ΚΟΥΤΣΙΜΠΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    καταργηση της παραγραφου 3 του Αρθρου 7

  • 29 Απριλίου 2010, 19:57 | ΓΚΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ως Ελληνας,κατοικος Κορωπιου και ΚΥΝΗΓΟΣ οφειλω να εκφρασω τη δυσαρεσκεια μου για το σχεδιο προεδρικου διαταγματος»ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ» .Οπως καταλαβαινετε με το εν’λογω προεδρικο διαταγμα θιγετε η προσωπικοτητα μου,ο τοπος που γεννηθηκα και ζω,η περιουσια μου καθως και οι δραστηριοτητες μου στη φυση(που διδαχθηκα απο γενια σε γενια).Γι’αυτο δηλωνω αντιθετος με αυτο(ειδικα με το αρθρο 7 αλλα και με ολο το προεδρικο διαταγμα).

  • 29 Απριλίου 2010, 18:38 | βασιλικη

    ειμαι αντιθετη με την απαγορευση της θηρας στον υμηττου γιατι απο οπου φευγουν οι κυνηγοι οπως παραδειγμα απο το παρνασσο το ιδιο το κρατος με τους υπαλληλους του το ξεπουλαει.ελατε να δειτε το δρυμο και τα καταφυγια αγριας ζωης του εν λογω βουνου που ειναι γεματα εξοχικα 4χ4 σκουπιδια φωτορυπανση και ηχορυπανση.ετσι κυρια μπιρμπιλη διαφυλατετε το μελλον της αγριας πανιδας και χλωριδας της πατριδας μας η μηπως με τους οικολογουντες που απελευθερωνουν λυκους και τσακαλια καταστρεφωντας την ελευθερη κτηνοτροφια? ο υμηττος εχει χωρο για ολους κυνηγους και μη. δεν εχει ομως για αυτους που θελουν να τον απαγορευσουν και να τον ιδιοποιηθουν.οχι στην απαγορευση θηρας στον υμηττο.

  • Μένω έξω από το Κορωπί 20 χρόνια. Τα πρώτα 4 – 5 χρόνια ξυπνάγαμε από τα εκατοντάδες πουλιά, που καθάριζαν όλα τα δέντρα (ελιές, φυστικιές, μυγδαλιές, πέυκα) του Κτήματος μας.
    Σήμερα τα πουλιά είναι πλέον ΣΠΑΝΙΑ στην περιοχή της ΑΝατολικής Αττικής.
    Τα πουλιά καθάριζαν τα δέντρα από πάσης φύσεως παράσιατα και βοηθούσαν στην αναγέννηση των γύρω δασικών εκτάσεων, λιπαίνοντας ταυτόχρονα το έδαφος.
    Οι κυνηγοί δεν έχουν κανένα απολύτως έλεγχο ούτε από την Αστυνομία ούτε από τις Δασικές Υπηρεσίες και σκοτώνουν οτι δήποτε πετάει – ακόμη και σπάνια πουλιά.
    Παλιότερα από την περιοχή περνούσαν σπάνια υδρόβεια πουλιά, που με το συνεχές κυνήγι, εξαφανίστηκαν από την περιοχή.
    Από την άλλη το κυνήγι σήμερα, με τον πλούτο των τροφίμων δεν δικαιολογείται όπως εδικαιολογείτο πριν από 60 χρόνια όταν υπήρχε φτώχεια και ο κ΄σομος πεινούσε.
    Δεν μπορούν 500 άνθρωποι σε έναν Νομό να καταστρέφουν φυσικούς πόρους – όπως είναι τα πουλιά, που ανήκουν σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    Μελέτες απέδειξαν ότι το κάθε πουλί στην διάρκεια της ζωής του προσφέρει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ, που αποτιμάται σε 2.000 Ευρώ για το καθένα.
    Είνα απαράδεκτο να έχουμε δασικές εκτάσεις, που είναι απολύτως σιωπηλές, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα πουλί μέσα για να ζωντανέψει το δάσος, να το ανανεώσει, να φυτεύσει νέους σπόρους με την αερολίπανση.
    Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΣ, που να δικαιολογεί το κυνήγι στην σημερινή εποχή του υπερπληθυσμού και της ολικής καταστροφής του περιβάλλοντος

  • 29 Απριλίου 2010, 18:15 | Γιώργος Μισεγιάννης

    Η απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θετικό -και αυτονόητο θα έλεγα- μέτρο στην κατεύθυνση της γενικής απαγόρευσης του κυνηγιού. Το να εισβάλλουμε σε ένα οικοσύστημα που είναι πηγή ζωής για την Αθήνα και θανατώνουμε ζώα απο «χόμπυ» είναι αντίφαση και παραλογισμός. Εκτός αυτού επιτείνει το προβλημα της ανεξέλεγκτης οπλοχρησίας.

  • 29 Απριλίου 2010, 18:27 | Λευτέρης Σταύρακας

    Δεν είναι δυνατόν σε έναν Υμηττό που βάλλεται από παντού, να συζητάμε αν το κυνήγι κάνει καλό ή όχι. Εξ ορισμού δεν κάνει καλό, διότι ούτε βελτιώνει τους βιοτόπους, ούτε αυξάνει τη βιοποικιλότητα. Θα συζητούσαμε για αύξηση της βιοποικιλότητας αν το κυνήγι στόχευε σε συγκεκριμένα είδη όπως η Καρακάξα και η Αλεπού, αλλά αυτό απλά δεν γίνεται. Όσον αφορά τη προστασία του βουνού από εμπρηστές, απλά ούτε αυτό στέκει, διότι οι εμπρηστές κινούνται ως επί το πλείστον σε εποχές που το κυνήγι απαγορεύεται. Πέραν των κυνηγών υπάρχει πλέον πλήθος κόσμου που κινείται στο βουνό όλες τις εποχές και απολαμβάνει τη πανίδα χωρίς να τη «ματώνει». Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το κυνήγι σε περιοχές όπως ο Υμηττός που βάλλονται τόσο έντονα από ανθρωπογενείς πιέσεις. Το κυνήγι είναι απλά το κερασάκι στη τούρτα, μια πολυτέλεια που ο Υμηττός απλά δεν αντέχει. Όσον αφορά τη λαθροθηρία, η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου απαγορεύεται το κυνήγι, μειώνεται δραστικά και αυτή.

    Λευτέρης Σταύρακας

  • 29 Απριλίου 2010, 18:03 | ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ κα.ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ,ΟΙ ΨΕΥΤΟΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ 230.000 ΚΥΝΗΓΩΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

  • 29 Απριλίου 2010, 18:22 | Δημητριος Νικολαου

    Θα διαφωνήσω πλήρως και ηχηρά, για την προτεινόιεμνη, σχετική διάταξη του άρθρου 7, για καθολική απαγόρευση της θήρας στον Υμηττό!

  • 29 Απριλίου 2010, 18:31 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Όχι κυρία Μπιρμπίλη, δεν θα γίνει έτσι. Δεν θα απαγορέψετε το κυνήγι, λίγο – λίγο με απαγορεύσεις και διατάξεις κρυμμένες μέσα σε σχετικούς ή άσχετους νόμους και διατάγματα.

    Φαίνεται πως η «Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας» ή αλλιώς «πρόταση των 10 πλουσιότερα επιχορηγούμενων», καθώς και όποια άλλη πρόταση σας έφερε οποιοσδήποτε αυτόκλητος και αυτοδιορισμένος «σωτήρας του περιβάλλοντος», βρήκε άμεσα θέση στο τραπέζι του δήθεν διαλόγου και της τάχα διαβούλευσης σας. Τη στιγμή όμως που στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, και προκειμένου να φύγουν τα «τάχα» και τα «δήθεν» και να υπάρξει πραγματικός διάλογος, πρέπει να εκπροσωπηθούν αληθινά και εξ ίσου και οι κυνηγοί, να ληφθούν εξ ίσου υπ΄όψιν και οι δικές τους θέσεις και προτάσεις. Έτσι δεν γίνεται ο διάλογος στις δημοκρατίες;

    Οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, έχουν θέση πάνω και δίπλα στο τραπέζι σας. Επίσης έχουν θέση οι προτάσεις και οι θέσεις ανύπαρκτων στην πράξη σφραγιδοσωματείων των 3 και 4 ενεργών μελών. Η Κ.Σ.Ε. και οι 250.000 ταμειακώς τακτοποιημένοι Έλληνες πολίτες που αντιπροσωπεύει, δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν εξ ίσου; Έτσι δεν γίνονται οι διαβουλεύσεις στις δημοκρατίες;

    Ξέρουμε ότι διακαής προσωπικός σας πόθος, καθώς και των φίλων και συνοδοιπόρων σας -είτε αυτοί είναι οι επαγγελματίες των “ΜΚ”Ο, είτε οι παραπληροφορημένοι άνθρωποι των «οικολογικών» οργανώσεων, συνιστωσών και κινημάτων- είναι η απαγόρευση του κυνηγιού, στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα. Όμως δεν γίνεται έτσι στις δημοκρατίες.

    Είστε υπουργός πλέον, κυρία. Υπουργός όλων των Ελλήνων! Φερθείτε ανάλογα.

    Δεν είστε πια η «green Tina» ΤΟΥΣ, είστε η Υπουργός ΜΑΣ. Νομοθετείτε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων και όχι εξ ονόματος των φίλων σας. Τις προσωπικές σας απόψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες κρατήστε τις για όταν ξαναγίνετε κυρία του εαυτού σας. Τώρα δεν είστε. Τώρα ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ τον Ελληνικό λαό, που ένα μεγάλο, ζωηρό κομμάτι του είναι και οι κυνηγοί.

    Περίπου 300.000 είναι οι Έλληνες πολίτες που εκδίδουν κάθε χρόνο άδεια κυνηγίου.

    Άλλοι τόσοι, τουλάχιστον, είναι αυτοί που δεν εκδίδουν άδεια, είτε επειδή είναι μικροί στην ηλικία, είτε γιατί είναι υπερήλικες, κάποιοι γιατί υπηρετούν στο στρατό, σπουδάζουν, είναι άνεργοι ή δεν τους φτάνουν τα 400 ή 700 ευρώ του μισθού τους για να εξασκήσουν νόμιμα την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Κυνηγοί όμως δεν έπαψαν, ούτε θα πάψουν να είναι.

    Αν σε αυτούς συνυπολογίσετε τα μέλη των οικογενειών μας, τους επαγγελματίες του χώρου μας αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματιών της επαρχίας (ξενοδόχους, εστιάτορες, αρτοποιούς, βενζινάδες κ.λ.π.), που κατά τη «νεκρή» χειμερινή περίοδο και όχι μόνον, στηρίζουν, σε μεγάλο ποσοστό, την επιβίωση των επιχειρήσεών τους στην μετακίνηση των κυνηγών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο, θα αθροίσετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού του οποίου είστε Υπουργός.

    Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού ΣΑΣ κυρία Υπουργέ, του οποίου τη φωνή δεν ακούτε, δε θέλετε να ακούσετε ή περιφρονείτε απ΄ότι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά σας.

    Ένα μεγάλο κομμάτι, του οποίου η φωνή δεν έχει καμιά ελπίδα να ακουστεί σε όλη της την ένταση, σε καμία «ηλεκτρονική διαβούλευση» ή «ανοιχτή διακυβέρνηση» μέσω διαδικτύου και το ξέρετε. Είναι πάρα πολλοί, είναι δυσανάλογα πολλοί οι αντικυνηγοί στο internet κυρία Υπουργέ και είναι ελάχιστοι οι κυνηγοί. Ο λόγος είναι απλός: όταν οι φίλοι σας δικτυώνονται και διαδικτυώνονται στις αντικυνηγετικές σελίδες, εμείς είμαστε στα βουνά και στα λαγκάδια. κυνηγάμε, εκπαιδεύουμε ή απλά βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας, φυτεύουμε δέντρα, επανδρώνουμε πυροφυλάκια, σβήνουμε φωτιές. Άλλες φορές ποτίζουμε δέντρα που κάποιοι «σωτήρες» του περιβάλλοντος φύτεψαν, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά μόλις κλείσανε οι κάμερες και σβήσαν οι προβολείς, φύγανε κι οι «ευαισθητοποιημένοι» χωρίς κανείς τους να γυρίσει να ρίξει μια ματιά πίσω του. Βλέπετε, έχουμε πολλά να κάνουμε εκεί έξω, δεν μας μένει πολύς χρόνος για διαδικτυακή οργάνωση και «ιντερνετικές» μάχες.

    Έτσι η οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, σχετικά με το κυνήγι, θα εξελιχθεί (το έχουν ήδη οργανώσει) σε μια διαδικτυακή αναμέτρηση μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών, της οποίας το αποτέλεσμα καμία σχέση δε θα έχει με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι σαν να βάζετε 4 λύκους κι 1 πρόβατο, να ψηφίσουν για το τι θα φάνε το βράδυ.

    Αν σας ενδιαφέρει η πραγματική αποτύπωση της κοινής γνώμης, σχετικά με το κυνήγι, ρωτήστε τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, όσο υπάρχουν ακόμα, ζητήστε τη γνώμη των επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων της περιφέρειας.

    Συνεργαστείτε –έτσι όπως κάνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στο περιβάλλον- με τις κυνηγετικές οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά για τη φύση, που ζουν στη φύση, που γνωρίζουν τη φύση.

    Οι ψευτοοικολόγοι της μόδας, που «σώζουν» το περιβάλλον από την πολυθρόνα του σαλονιού τους και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, χωρίς να έχουν δει ποτέ τους φωλιά ορτυκιού ή μωρό λαγού, που νομίζουν πως άλλο ζώο είναι το αρνί κι άλλο το πρόβατο, μπορούν να εμπλουτίσουν με επιτυχία οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, μπορούν –και το κάνουν χρόνια τώρα και με μεγάλη επιτυχία- να βρίσουν, να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν τους κυνηγούς, μπορούν να σας βολέψουν «νομιμοποιώντας» άδικες αποφάσεις στηριγμένες πάνω σε κατευθυνόμενες εισηγήσεις, αλλά δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στη φύση. Και να θέλουν, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.

    Είναι στημένο το παιχνίδι και το ξέρουμε. Αλλά πλέον ξέρουμε και ότι είμαστε οι πιο στερημένοι κυνηγοί – πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυνήγι στην Ελλάδα υπόκειται στις περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς (ως προς τη διάρκεια, το χώρο, τα θηρεύσιμα είδη, τους τρόπους και τα μέσα θήρευσης) από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Και όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιονδήποτε παραπέρα περιορισμό ή απαγόρευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυνηγότοπου, ούτε μια μέρα απ΄την κυνηγετική περίοδο, αλλά έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε περισσότερες ελευθερίες, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που προσφέρουν σε μας οι κοινοτικές αρχές περί ισονομίας και ισοπολιτείας. Για να μη χαθεί ότι με κόπο και αγώνα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να κρατήσουμε τους Έλληνες κυνηγούς νόμιμους και συνειδητοποιημένους, τη στιγμή που εσείς θέλετε να τους κάνετε λαθροθήρες. Γιατί αυτό θα γίνει αν επιβάλλετε κι άλλες απαγορεύσεις. Καμιά θηροφυλακή και καμιά αστυνομία περιβάλλοντος δε θα μπορέσει να ελέγξει την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Χώρια που όπως πάει η οικονομική κατρακύλα της επαρχίας, σε λίγο ο καθένας θα βγαίνει να κυνηγήσει για να βάλει κρέας στο τραπέζι του. Κι όταν γεμίσουν τα δικαστήρια με κατηγορούμενους για λαθροθηρία, οι ίδιοι οι δικαστές θα σας πουν πως νόμος που στέλνει πολύ κόσμο στο σκαμνί, είναι κακός νόμος. Θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 50 χρόνια, θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού δεν μπορεί κάθε χωριό να έχει κι ένα θηροφύλακα, κάθε βουνό κι ένα δασοφύλακα.

    Δώσαμε μάχη κυρία Υπουργέ για να ξεφύγουμε από κεί. Όταν, οι «σωτήρες του περιβάλλοντος» που σας γυροφέρνουν σήμερα και ζητούν περιορισμούς και απαγορεύσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας κάθονταν στα ζεστά τους γραφεία, κακοποιώντας μέχρι και τα παιδικά παραμύθια, προκειμένου να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη τους κυνηγούς σαν αιμοδιψή τέρατα, κάποιοι από μας δέρνονταν με τους λαθροθήρες εκεί έξω. Ματώσαμε εκεί έξω κυρία, έχουμε τραυματίες και νεκρούς στη μάχη κατά της λαθροθηρίας. Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια, από τα δικά μας χρήματα, χωρίς καμία κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση για την πάταξή της. Ξέρετε κάποιον άλλο που να την πολέμησε «στο πεδίο», όπως λένε και οι «ακτιβιστές» φίλοι σας;

    Παρ΄όλο που κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, από τους εκπροσώπους μας στέκονται παγωμένοι, άβουλοι και άτολμοι, θεωρώντας την υπαγωγή του κυνηγιού στο ΥΠΕΚΑ άσχημη συγκυρία και την τοποθέτησή σας ως Υπουργού, σχεδόν καταστροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών δεν το βλέπει έτσι. Δεν μας τρομάζουν πιά οι δράκοι του παραμυθιού. Και όποιος θελήσει να παίξει μαζί μας, θα αναγκαστεί να παίξει κυνηγητό, όχι κρυφτό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε όπου χρειαστεί και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε.

    Εσείς απ΄την πλευρά σας, δείξτε σε όλους ότι είστε μια πραγματική Υπουργός, μιάς αληθινά δημοκρατικής κυβέρνησης και χειριστείτε το θέμα με αληθινά αμερόληπτο τρόπο, χωρίς προσωπικές εμπάθειες και αφορισμούς. Δεν υπάρχει στον κόσμο, ούτε μία μελέτη πανεπιστημίου ή άλλου αξιόπιστου και αμερόληπτου φορέα, που να λέει ότι το κυνήγι κάνει κακό στο περιβάλλον. Τα ψέματα αυτά τα επινόησαν και τα διασπείρουν, μέσα από αναπόδεικτες copy – paste μελέτες, κάποιοι ψεύτικοι ή βαμμένοι «επιστήμονες» και κάποιοι φανατικοί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μέσα από θολές και παράξενες διαδικασίες στο στενό σας περιβάλλον σήμερα και καθώς φαίνεται επηρεάζουν τις αποφάσεις σας. Αλλά, διαχρονικά, οι όποιου είδους φανατικοί μόνο κακό έχουν κάνει στην ανθρωπότητα.

    Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω, κυρία Υπουργέ, αν η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο, είναι, όπως ακούγεται, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων κάποιων οικονομικών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να περιορίσουν ή να καταργήσουν το ελεύθερο, παραδοσιακό κυνήγι για να στήσουν κυνηγετικά πάρκα και ρεζέρβες με σκοπό το κέρδος

    ή αν απλά είστε ένα ακόμη παιδί της πόλης, παραπλανημένο, από την καλοστημένη και πολύ καλά διαδεδομένη, ελλείψει αντιλόγου, αντικυνηγετική προπαγάνδα.

    Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, φοβάμαι πως θα καταντήσω να κυνηγώ παράνομα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται υποχρέωση.

    Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι εύκολο να καταλάβετε την απάτη: ψάξτε τα πρωτότυπα των παραμυθιών, πριν τα «επεξεργαστούν» οι «φίλοι» σας. Εκεί, ο κυνηγός είναι που σώζει την κοκκινοσκουφίτσα και τα κατσικάκια απ΄τα δόντια του κακού λύκου.

    Ζητώ την κατανόηση και την επιείκειά σας όσον αφορά το μακροσκελές της επιστολής μου, αλλά παίζεται η ζωή μου εδώ, δεν μπορούσα να είμαι συντομότερος. ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣ………. ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ……….. taxi.limo@yahoo.com ΖΩ ΑΝΑΠΝΕΩ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΠΟΥ «ΕΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ 6977920 ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ….. ΙΣΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ .ΣΥΧΩΡΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ…

  • 29 Απριλίου 2010, 18:16 | Νορα Σιδερη

    Κυρ. Υπουργέ

    Είμαι βρεφοκομος παιδοκόμος και εργάζομαι σε παιδικό σταθμό
    Είμαι ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑ τριών μικρών αγοριών δυο, τεσσάρων και έξη ετών .
    Είμαι εγγονη, κόρη, σύζυγος, και αδελφή κυνηγών.
    Ξέρω ότι το κυνήγι αναπτησει αρετές που δύσκολα θα βρεις σε άλλες ενασχολήσεις και γι΄ αυτό θέλω και τα παιδιά μου να γίνουν κυνηγοί.
    Δυστυχώς κατοικώ στην Αθήνα και βλέπω ότι προσπαθείτε χωρίς κάποιο λόγο να στερείσεται από τα παιδιά μου την ευχαρίστηση να απολαμβάνουν και να ζουν τη φύση όπως οι γονείς και οι παππούδες τους.
    Θέλω να σα πω ότι ο μεγάλος μου γιος από τον περασμένο χειμώνα άρχισε να βγαίνει με τον παππού του και των πατέρα του σε αυτά τα μέρη που θέλετε να απαγορεύσετε.
    Το κέρδος από αυτό;;
    α) είναι το μόνο παιδάκι στο σχολείο του που ξέρει ότι η ελληνική φύση δεν έχει κροκόδειλους και τίγρης αντιθέτως με τους συμμαθητές του που παρακολουθούν τη φύση από την T.V.
    β) έχει καταλάβει ότι τα ζώα δεν είναι παιγνίδι και συμπεριφέρεται προς αυτά με μεγάλη υπευθυνότητα και φροντίδα
    Δεν θέλω να γράψω περισσότερα απλώς σας προτείνω να συνεργαστείτε με τους κυνηγούς στον Υμηττό και σε όλη την Ελλάδα και να είστε σίγουρη ότι θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκάτε.

  • 29 Απριλίου 2010, 18:19 | Μαρία Βιτωράκη

    Το πολύτιμο οικοσύστημα του Υμηττού με την πλουσια βιοποικιλότητα του αλλα και το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες πραγματικά αξίζει μιας αποτελεσματικής προστασίας. Είναι σωστή η απόφαση της απαγόρευσης του κυνηγιού στον ορεινό όγκο του Υμηττού γιατί θα δώσει την ευκαιρία της ουσιαστικής ανάπτυξης πολλών βιώσιμων μορφών χρήσης του απο τις τοπικές κοινωνίες.

  • 29 Απριλίου 2010, 18:05 | Γκίκας Τριαντάφυλλος

    Εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου στην παράγραφο 3 του άρθρου 7. Κάθε ενέργεια που αφορά την απαγόρευση της άσκησης θήρας θα πρέπει να στηρίζεται σε μελέτες που εκπονούνται από φορείς που έχουν εξειδίκευση, εμπειρία και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να τις εκπονήσει και σαν τέτοιους θεωρώ τις γεωπονικές και δασολογικές σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Άλλοι τέτοιοι φορείς που θα μπορούσαν και δικαιούνται να εκπονούν τέτοιου είδους μελέτες είναι οι κυνηγετικές οργανώσεις που διαθέτουν το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και οι σοβαρές οικολογικές οργανώσεις με ανθρώπους επιστήμονες με σπουδές στην διαχείρηση της πανίδας αλλά και χλωρίδας και οχι κραυγάζοντες οικολογούντες. Η άσκηση της θήρας αποτελεί δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πράγμα που έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, τα οποία χρησιμοποιούν τους κυνηγούς σαν συνδιαχειριστές, πράγμα που έχει τονισθεί και από τον αρμόδιο π. επίτροπο της Ευρωπαικής Ένωσης.
    Έκφράζω λοιπόν το ερώτημά μου. Έχουν συνταχθεί μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η άσκηση θήρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής; Αν ναί, από ποίους συντάχθηκαν και ποιά είναι τα επιστημονικά τους προσόντα; Πόσου χρονικού διαστήματος παρακολούθηση και μελέτη αποτέλεσαν τα στοιχεία για την σύνταξη της μελέτης και εξαγωγή συμπερασμάτων που να επιβάλλουν την απαγόρευση της θήρας. Εξετάστηκε η επίδραση των επιβλαβών σε άλλα είδη (πχ των αλεπούδων πάνω στις πέρδικες)και καθορίστηκαν τρόποι για τον έλεγχό τους;
    Συναισθηματική και χωρίς τεκμήρια αντιμετώπιση της θήρας και στηριζόμενη σε προτάσεις οικολογικών οργανώσεων που λειτουργούν ως παραδιοίκηση του Υπουργείου (βλέπε WWF, τμήμα περιβαλλοντικής πολιτικής), λυπάμαι αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις 250.000 κυνηγών και των οικογενειών τους με την ηγεσία του Υπουργείου και θα προκαλέσει πραγματική ζημιά στο περιβάλλον, όπως τόσες φορές έχει γίνει στο παρελθόν όταν λήφθησαν αποφάσεις από ασχέτους, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των σχετικών. Άραγε ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς, ο υλοτόμος, ο κυνηγός και κάθε άλλος που ζεί, εργάζεται και προστατεύει το δάσος, θα διαβουλευθεί μέσω διαδικτύου;
    Αυτός δέν γνωρίζει από κομπιούτερ όπως ο οικολόγος της πόλης, του καναπέ καιτης αμπελοφιλοσοφίας. Αυτός γνωρίζει την φύση γιατί την ζεί, την μυρίζει, την αφουγράζεται την αναγεννά και η φύση σαν αντάλλαγμα του προσφέρεται και τον ζεί. Μην αλλάξετε αυτή την σχέση γιατί θα καταστρέψετε την φύση. Μέσα σε αυτή την αλλαγή της σχέσης είναι και η θήρα. Αν χρειαστεί να γίνει κάποια επέμβαση κάντε τη, μετά όμως από σοβαρή μακροχρόνια επιστημονική μελέτη ειδικών και επαφή με τους εμπλεκόμενους. Μέχρι τότε παρακαλώ αφαιρέστε την παράγραφο 3 του άρθρου 7, που αποτελεί και πρόκριμα εφαρμογής και για τους υπολοίπους ορεινούς όγκους της Αττικής και όχι μόνο. Ο Υμηττός πάσχει απο εναπόθεση μπαζών, από απορρίματα, από έλλειψη αντιπυρικών έργων, από εγκατάλειψη του δάσους, απο τις κεραίες, απο τα γίδια και τις αγελάδες που βόσκουν, απο τα αυθαίρετα, απο..απο.. Γιά όλα αυτά υπάρχουν νόμοι που τα αντιμετωπίζουν. Εφαρμόστε τους και τότε δεν χρειάζεται διάταγμα προστασίας. Σας καλώ να τον περπατήσουμε και να σας ξεναγήσω, άν δεν τον γνωρίζετε εσείς και οι συντάκτες του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, μόνο να βρισκόμαστε με το χάραμα στο βουνό, για να ακούσωμε και να δούμε τις περδικούλες και του <> που οι κυνηγοί απελευθέρωσαν και φροντίζουν για να τους απολαμβάνουν οι <> που κόπτωνται για την πανίδα του Υμηττού.
    Ευχαριστώ.

  • 29 Απριλίου 2010, 18:30 | Μελίνα Ξένου

    Θεωρώ απαράδεκτο εν έτει 2010 να υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη υπερασπίζονται ένα βάρβαρο σπορ όπως είναι το κυνήγι. Επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να παρθούν μέτρα και να γίνουν τα κατάλληλα βήματα να προστατευθεί η λιγοστή πανίδα που έχει απομείνει στην Ελλάδα μας μετά από τις πυρκαγιές, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη ρύπανση. Επικροτώ την απόφαση για απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό με την ελπίδα κάποια στιγμή να απαγορευθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

  • 29 Απριλίου 2010, 17:46 | Dimitris Ziwgas

    Δεν συμφωνω και ειμαι αρνητικος στην απαγορευση του κυνηγιου στον Υμητο!

  • 29 Απριλίου 2010, 17:53 | Γεωργια Ζιωγα

    Δεν συμφωνω με την απαγορευση του κυνηγιου στον Υμητο!Ζητω τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος στην περιοχή ως προς την κυνηγετική δραστηριότητα.
    Οποιαδήποτε απαγόρευση είναι αυθαίρετη, δεν έχει καμμία επιστημονική λογική, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και δεν θα αποφέρει κανένα απολύτως όφελος!

  • 29 Απριλίου 2010, 17:50 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗ

    Χαιρετίζω το Προεδρικό διάταγμα που βάζει τέλος, όσον αφορά τον Υμηττό, στο δολοφονικό ‘χόμπυ’ ορισμένων, κατά τα άλλα ‘φυσιολατρών’ και ‘οικολόγων’. Μπορεί να σφετερίζονται τις παραπάνω ιδιότητες, αλλά οι συμπεριφορές τους ‘κραυγάζουν’ από μόνες τους. Τα αποτελέσματα του ‘σεβασμού’ τους γιά την πανίδα και τη χλωρίδα τα ζούμε καθημερινά. Η επιχειρηματολογία τους θα χαρακτηριζόταν αστεία, αν δεν είχε τραγικές συνέπειες για τα ζώα. Ας πάψουμε πλέον να συζητούμε τα αυτονόητα.
    Γεωργία Λαγουμιτζή

  • 29 Απριλίου 2010, 17:46 | Νίκος

    Γιατί πάντα φταίει το κυνήγι και χωρίς μελέτες πρέπει απαγορευθεί;
    Για μένα προσωπικά κυνήγι σημαίνει βιώνω τη φύση, αισθάνομαι την φύση, αφουγκράζομαι την φύση, γνωρίζω τη φύση και προσπαθώ να βοηθήσω τη φύση ώστε να υπάρχει για πάντα το κίνητρο που με παρακινεί ώστε να ξαναβρεθώ εκεί.
    Πολλά είναι τα θετικά που έχουν προκύψει από αυτή την δραστηριότητα. Δεν θα κουράσω με μακρυλογίες, γιατί σχεδόν όλα τα θετικά έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι με τη αδικαιολόγητη τμηματική απαγόρευση θα σταματήσουν να υπάρχουν. Για του λόγου το αληθές παρακαλώ επισκεφθείτε την διεύθυνση: http://seda-andros.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

    Ευχαριστώ

  • 29 Απριλίου 2010, 17:44 | Αναστασιος Μπομπονης

    Σαφως και χαιρετιζω θετικα την απαγορευση του κυνηγιου στον Υμηττο και επαυξανω και για τηνυπολοιπη Ελλαδα. Οι προηγουμενοι με εχουν καλυψει με εμπεριστατομενα σχολια. Εγω απλα προσθετω την δικη μου εμπειρια. Ξερετε ποσες φορες που κανω βολτα στον Υμηττο εχω διασταυρωθει σε ερημικα σημεια με κυνηγους και ποσες φορες ακομα και εκτος εποχης εχω φυγει αρον αρον γιατι ακουω κοντα μου πυροβολισμους και φοβαμαι? Μπορειε να μου πειτε πως ειναι δυνατον να πυροβολουν διπλα σε κατοικημενες περιοχες οπως η Αγ. Παρασκευη, τα Γλυκα Νερα, κλπ? Εχετε αναρωτηθει ποτε περα απο το ηθικον του θεματος , ποσοι θανατοι απο ατυχημα, και ποσες αξιοποινες πραξεις διατελουνται καθε χρονο απο κυνηγετικα οπλα? Εχετε διανοηθει ποσα περιστατικα βιας και απειλων συντελουνται με την χρηση των κηνυγετικων οπλων? Ξερετε ποσο ανυπερασπιτος αισθανομαι οταν κανω την βολτα μου στην Ελληνικη υπαιθρο και συναντω τον κυνηγο με στολη παραλαγης και την καραμπινα στο χερι μεσα στην ερημια? Ξερω σε τι κατασταση συναισθηματικη και ψυχικη βρισκεται ενας ανθρωπος που αρεσκετε να αφαιρει ζωες για χομπυ?
    Ας επιτρεπεται το κυνηγι σε πολυ περιορισμενα μερη που δεν κινδυνευει η πανιδα, για πολυ μικρο διαστημα και οχι με 4Χ4 και υπεροπλα. Και κατοπιν τα οπλα να παραδιδονται στο δημοσιο. Ουτε παρανομα εκτος εποχης να κυνηγουν ουτε η ασφαλεια μας να απειλειται ολο τον χρονο.

  • 29 Απριλίου 2010, 16:28 | Zakarias Kwstas

    Ειμαι αντιθετος στην απαγορευση του κυνηγιου στον Υμητο!!! Ειναι μια ατεκμηριωτη αποφαση κ δεν βοηθα σε τιποτα παρα μονο τον εξοστρακισμο πολλων ανθρωπων απο μια νομιμη και πατροπαραδωτη δραστηριοτητα.

  • 29 Απριλίου 2010, 16:07 | Άρης

    Νομίζω ότι μία αντίστοιχη έρευνα, όπως αυτή που όλοι οι κύριοι κυνηγοί ζητάνε για να πειστούν ότι το «χόμπι» τους βλάπτει το βουνό, θα ήταν αρκετή για να πείσει όλους εμάς τους δύσπιστους, το πόσο πολύ βοηθάει το «οικολογικό» κυνήγι την περιοχή.

  • 29 Απριλίου 2010, 16:49 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ (ΣΕ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΖΟΥΜΕ) ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΚΥΡΙΑ ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΚΥΡΙΕ ΓΕΩΡΓΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ…….

  • 29 Απριλίου 2010, 16:30 | Νίκος Τζανής

    Θεωρω οτι το κυνηγι δεν πρεπει να απαγορευθει στον Υμηττο.Το κυνήγι ειναι συμβατή δραστηριότητα με το περιβάλλον και οι κυνηγοι το προστατευουν περισσοτερο απο ολους.

  • 29 Απριλίου 2010, 16:56 | Ziogas Dimitris

    Θεωρω αδικη την Παρ 3 του αρθρου 7 του εν λογω Π.Δ. διοτι δεν προσφερει τιποτα ουσιαστικο στην προστασια του Υμητου, αλλα ρατζιστικα και μονο, χωρις επιστημονικες αποδειξεις, απαγορευει μια συνταγματικα κατοχυρωμενη δραστηριοτητα.

  • 29 Απριλίου 2010, 15:11 | Geo

    Διαβαζοντας γνωμες στην ανοιχτη διαβουλευση , παρατηρουμε ξεκαθαρα πια την ετσιθελικη και αντικυνηγετικη υστερικη θα ελεγα αντιμετωπιση ενος δικαιωματος που ΟΥΤΕ ΒΛΑΠΤΕΙ , ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ , ΟΥΤΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
    Ειναι τριτοκοσμικη η ταση για απαγορευση που δεν εχει δικαιωμα να επιβαλλει κανενας υπουργος ουτε κανενας ΔΗΘΕΝ οικολογος.
    Οπως δεν ειναι κρισιμη η ζωη της κατσαριδας , δεν ειναι η ζωη του ενος απο τα εκατομμυρια ορτυκιων.
    Αυτα για τους επιστημονες , για τους «συναισθηματικα αντιθετους» φανατικους , ας διαδηλωσουν και κατα της ελευθερης κυκλοφοριας κατσαριδοκτονων…

  • 29 Απριλίου 2010, 15:44 | ΔΕΔΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    απαραδεκτό να απαγορευτεί το κυνηγή σε όλες τις ζώνες του Υμμητου!!!
    ειμαι 22 και τοσα χρονια,που παω στον υμηττο,ποτε δεν ειδα ουτε εναν απο εσας να ερχετε,ουτε στις πυρκαγιες ,ουτε στις αναδασοσεις,αλλα ουτε και πεζοπορεια η οτιδυποτε αλλο!!!τωρα ερχεστε απο το που8ενα κ 8ελετε να απαγορευτεί το κυνηγι!!!!με πιο δικαιωμα????
    το μονο που ξετετε απο φυση εσεις, ειναι οτι μαθατε στα βιβλια,γιατι βαζω στοιχημα πως κανενας απο εσας δεν εχει πατισει ουτε μια φορα!!!!
    μικροι- μεγαλοι τρεχουμε για να βοηθησουμε τα βουνα,κανουμε τοσο αγωνα,ενω εσεις μας κοιτατε με τα κυαλια κ οταν τελιωσουν ολα,τοτε εμφανιζεστε κ τραβατε φωτογραφιες για να λετε οτι κατι κανατε!!!!!!
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!!!!!!!!

  • 29 Απριλίου 2010, 15:06 | Μαρίνα Καρολίδου

    Το να έχεις χόμπυ σου τον θάνατο, ειναι σημάδι σοβαρής ψυχολογικής διαταραχής. ΣΤΟΠ στο κυνήγι επιτέλους.
    Εχόυμε υποχρέωση να σεβόμαστε όλες της μορφές ζωής, να διασώσουμε την πανίδα και χλωρίδα της χώρας μας, ας είναι λοιπόν ο Υμηττός η αρχή!
    Οι κυνηγοί δεν είναι φυσιολάτρες, αν ήταν φυσιολάτρες θα έβγαιναν στη φύση χωρίς όπλο για να την σκοτώσουν. Οι κυνηγοί απλά αρέσκονται στο να σκοτώνουν και εφόσον ο νόμος δεν τους το απαγορέυει σκοτώνουν άφοβα!

  • 29 Απριλίου 2010, 15:51 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΙΑΓΚΙΝΗΣ

    Έκπληκτος και εμβρόντητος ενημερώθηκα για το παρόν σχέδιο προεδρικού διατάγματος σχετικά με τον ορισμό των ΖΕΠ στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττου και την απογόρευση της Θήρας σε αυτές.

    «Έχουμε δημοκρατία. Και στη δημοκρατία ακόμη και σε έκτακτες περιστάσεις πρέπει να εξασφαλιστεί η συμφωνία ή τουλάχιστον η ανοχή των πολιτών για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να υλοποιηθούν. Εκτός κι αν προτιμάτε σε δύο με τρεις μήνες να συζητάτε με μία άλλη κυβέρνηση και με έναν άλλο πρωθυπουργό».
    Την απάντηση αυτή φέρεται να έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Άγκελα Mέρκελ στη παρελθούσα Σύνοδο Κορυφής εμφανώς ενοχλημένος από την πρωτόγνωρη εμμονή της να παρθούν… εδώ και τώρα σκληρά μέτρα για την άμεση ενίσχυση των εσόδων του ελληνικού προϋπολογισμού…

    Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου ήταν απόλυτα ειλικρινής στη δήλωση του αυτή. Τα έκτατα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης του προϋπολογισμού και η επιτελούμενη φορολογική μεταρρύθμιση είναι κατανοητό από όλους ότι θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ τεραστίων διαστάσεων στην Ελληνική κοινωνία όπου τα Δεκεμβριανά του 2008 θα φαντάζουν σαπουνόπερα.

    Το κυνήγι εξασκείται στην Ελληνική ύπαιθρό εδώ και εκατοντάδες – χιλιάδες χρόνια. Το κυνήγι και ο κυνηγός είναι ανάμεσα στα πρώτα και στα άμεσα θύματα της ακατάσχετης τσιμεντοποίησης, μόλυνσης και καταστροφής του περιβάλλοντος. Ποιος κυνηγός δεν θα σοκαριζόταν εάν ανακάλυπτε ότι η ορεινή και νησιώτικη πέρδικα είναι υπό εξαφάνιση? Και το ίδιο ισχύει με όλα τα θηρεύσιμα είδη τη μπεκάτσα, το ορτύκι, τη φάσα, το λαγό, το γουρούνι κλπ. Όλοι οι κυνηγοί ΠΟΝΑΜΕ όταν η χρονιά κλείνει με φτωχά κυνηγετικά αποτελέσματα. Αυτοί που αντιλαμβάνονται στο πετσί τους πρώτοι από όλους τη μείωση των πληθυσμών είναι οι κυνηγοί και όχι οι «οικολόγοι».

    Είναι πραγματικά παράδοξο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και η πολιτική ηγεσία να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις αυτής της καινούργιας κοινωνικής «πράσινης» διαστρωμάτωσης και συνειδητά να αγνοεί, να υποβαθμίζει και να υπο-εκτιμά το ευρύτατο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που από «πάππου προς πάππου» λατρεύει τη κυνηγετική δραστηριότητα.

    Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ το γεγονός ότι ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΙ. Είναι τρόπος ζωής, είναι παράδοση, είναι κουλτούρα, είναι κοινωνική ταυτοποίηση, είναι κοινωνική συναναστροφή, είναι εργασία και είναι και μέσο επιβίωσης. Για όλους τους κυνηγούς στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία το κυνήγι αποτελεί το ΕΚΛΕΚΤΟΤΕΡΟ ΕΔΕΣΜΑ. Αποτελεί το ΕΚΛΕΚΤΟΤΕΡΟ ΔΩΡΟ όταν αυτό δωρίζεται από τον κυνηγό σε φίλους ή σε συγγενείς. Και αυτό διότι η απόκτηση του προϋποθέτει την εμπλοκή του κυνηγού σε μια ολόκληρη διαδικασία και απαιτείται ένα προσωπικό «commitment» και μια θυσία χρόνου από αυτόν. Στην εποχή των Super και Hyper Markets όπου τα πάντα παράγονται και καταναλώνονται μαζικά προκειμένου να επιτευχθούν «οικονομίες κλίμακος» το κυνήγι είναι εδώ προκειμένου να μας θυμίζει ότι είμαστε σάρκα, αίμα και συναίσθημα και όχι νούμερα και εικόνες. Συνεπώς η κατηγορία των «Πρασίνων Πεφωτισμένων» ότι ο κυνηγός σκοτώνει από χόμπι καταδεικνύει την ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ, την ΑΓΝΟΙΑ αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ του υποκειμένου.

    Και πραγματικά το εν λόγω σχέδιο Υπουργικής Απόφασης αποτελεί ένα ΚΑΤΑΦΑΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ που χλευάζει ένα τεράστιο και ενεργό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας καταπατώντας του ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ελευθερία. Το δικαίωμα να κυνηγήσει ελεύθερα στην χώρα του θηράματα ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΠΑΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΛΑΟΥ.

    ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ «ΖΩΟΦΙΛΟΙ» ή «ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ». Και είναι βέβαια πολιτικό ατόπημα όταν η χώρα χλευάζεται διεθνώς για την «ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ΑΦΕΛΕΙΑ» κάποιων κυβερνητικών στελεχών τα οποία ΦΛΟΜΩΣΑΝ ΚΑΤ’ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ με ψέματα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητάμε για εξάλειψη μιας «genuine» δραστηριότητας που οι ρίζες της φτάνουν στην απαρχή του ανθρώπινου είδους.

    Είναι βέβαια πολιτικό ατόπημα όταν η «ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ» χώρα μας ζητιανεύει για «ΔΑΝΕΙΚΑ» να υποβάλλεται στην κ. Υπουργό Περιβάλλοντος ένα τόσο ΑΚΡΑΙΟ, ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΟ και ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟ νομοσχέδιο.

    Υπάρχει η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ του κυνηγίου η οποία ορίζει ΕΠ’ ΑΚΡΙΒΩΣ τα θηρεύσιμα είδη και τα ΟΡΙΑ ΚΑΡΠΩΣΗΣ. Αυτό είναι και το μόνο ΝΟΜΙΜΟ και ΔΙΚΑΙΟ εργαλείο για να διαφυλαχτεί η αειφορία της θηραματοπανίδας της χώρας μας.

    Χρειάζεται ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ της ρυθμιστικής και συνεχή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ του Έλληνα Κυνηγού.

    Αυτή είναι η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ και ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι τα ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ, ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ του ελευθέρου κυνηγίου.

    Αλέξανδρος Βιαγκίνης
    Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος

  • 29 Απριλίου 2010, 15:22 | Λιλλυ Ονειράκη

    Και εγώ με τη σειρά μου επικροτώ την κίνηση της νέας Υπουργού που τόλμησε να τα βάλει με τα κατεστημένα συμφέροντα των κυνηγών και να απαγορεύσει το κυνήγι στον Υμηττό.
    Δυστυχώς τα κρούσματα κυνηγών που σκοτώνουν καθημερινά απαγορευμένα θηράματα και αποδεκατίζουν την σπάνια πανίδα της χώρας είναι πάρα μα πάρα πολλά.
    Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τον Υμηττό και την πανίδα του, αφού κάποιοι προσπαθούν με πυρκαγιές να καταστρέψουν την χλωρίδα και την πανίδα , τουλάχιστον η συντεταγμένη πολιτεία ας πάρει γενναίες αποφάσεις για την προστασία τους.
    Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις από τα συμφέροντα των κυνηγών αλλά η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του Υμηττού είναι πάνω από κάθε συμφέρον!!!!!!