- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 88 – Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία

1. Η περ. Β της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4067/2012 αντικαθίσταται και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 16
Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου

1.Α. Στις όψεις επί του κελύφους του κτιρίου τόσο για τα νέα κτίρια όσο και για τις προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσον δεν δημιουργούν κλειστούς ή ανοικτούς χώρους χρήσης του κτιρίου, επιτρέπονται και διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση και, σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό:
α) αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία,
β) ογκοπλαστικές προεξοχές και διακοσμητικά στοιχεία,
γ) κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης και ρύθμισης του φυσικού φωτισμού με τα στηρίγματά τους,
δ) κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους,
ε) εμφανούς τύπου αγωγοί τεχνικών συστημάτων, όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές βάση των προβλεπομένων προδιαγραφών.
Β. Τα παραπάνω στοιχεία έχουν μέγιστο πλάτος ίσο με 1/4 Δ ή 1/4 δ, η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1,00) μ. και στην περίπτωση που εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής πρέπει να κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον τριών (3) μ.. Στοιχεία με πλάτος που υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι δύο (2) μ. επιτρέπονται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
2. Εξώστες και στεγασμένοι χώροι κτιρίων με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή πέργκολες διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου. Στην περίπτωση που τα οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή οι πέργκολες στεγάζουν ή περιβάλλουν εξώστη ή δώμα ορόφου που προκύπτει από την υποχώρηση του ορόφου, δύνανται να υπερβαίνουν το μέγιστο πλάτος της παρ. 1 του παρόντος άρθρου με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το περίγραμμα του εξώστη και των περιορισμών της παρ. 3 του παρόντος άρθρου ή του περιγράμματος του παραπάνω δώματος.
3. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10 Π και όχι περισσότερο των 2,00 μ.. Όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή πρέπει να κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3,00 μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1,00 μ.. Οι εξώστες, αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, αν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 0,50 μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου και προς την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής σε οριζόντια προβολή.
4. Κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων επιτρέπεται να κατασκευάζονται σε οποιαδήποτε θέση, ακόμα και σε τμήματα εξωστών που βρίσκονται πάνω από κοινόχρηστους χώρους, εφόσον τα στηρίγματα αυτά εδράζονται στους εξώστες και δεν εξέχουν από το περίγραμμά τους.
5. Κλειστοί εξώστες (έρκερ) κατασκευάζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Το άθροισμα των επιφανειών των ορθών προβολών σε κατακόρυφο επίπεδο των κλειστών εξωστών που κατασκευάζονται στις όψεις των κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της αντιστοίχου επιφάνειας όψεως.
β) Η μέγιστη προεξοχή να μην υπερβαίνει το 0,80 μ..
γ) Σε περίπτωση που η οικοδομική γραμμή συμπίπτει με τη ρυμοτομική γραμμή και το κτίριο τοποθετείται σε αυτήν οι κλειστοί εξώστες επιτρέπονται μόνο για πλάτος δρόμου άνω των 8 μέτρων και σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρίσκεται πάνω από 5,00 μέτρα από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου.
δ ) Οι κλειστοί εξώστες επιτρέπονται εντός των, υποχρεωτικών ακαλύπτων, σε ύψος άνω των 3,00 μ. και όταν βρίσκονται εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1,00 μ.. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτών εξωστών σε προέκταση κλειστών εξωστών. Είναι δυνατή όμως η κατασκευή ανοικτών εξωστών δίπλα (σε επαφή ή σε απόσταση) από κλειστό εξώστη.
ε) Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτών εξωστών σε προέκταση κλειστών εξωστών. Είναι δυνατή όμως η κατασκευή ανοικτών εξωστών δίπλα (σε επαφή ή σε απόσταση) από κλειστό εξώστη.
6. Σε πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας επιτρέπεται η κατασκευή των στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων σε ύψος μεγαλύτερο των 3,00 μ., μετά από βεβαίωση του αρμόδιου δήμου ότι δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του πεζόδρομου.
7. Σε καταστήματα και εισόδους κτιρίων πάνω από κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνιμα προστεγάσματα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα. Μέσα στις αποστάσεις Δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου τα παραπάνω προστεγάσματα επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/2 Δ ή 1/2 δ.
8. Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ ή δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου επιτρέπονται κατασκευές για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων.
9. Μεταξύ των ανοιχτών στεγασμένων χώρων, στους εξώστες και στους υπαίθριους χώρους των κτιρίων, επιτρέπονται στηθαία και διαχωριστικά στοιχεία μεταξύ των όμορων ιδιοκτησιών ή των συνιδιοκτησιών.
10. Τεχνικά συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης και παραγωγής Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ), όπως επίτοιχοι λέβητες αερίου, στις περιπτώσεις νέων κατασκευών θα πρέπει να ενσωματώνονται στο κέλυφος του κτιρίου και να μην προεξέχουν από την επιφάνεια των όψεων του κτιρίου.
Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00) μ. μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των παραγόμενων συμπυκνωμένων υδρατμών για κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή και η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου. Στις όψεις επί του κελύφους του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 88 – Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία"

#1 Σχόλιο Από Γιώργος Π. Στις 7 Αύγουστος, 2020 @ 02:20

5. Κλειστοί εξώστες (έρκερ) κατασκευάζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

δ ) Οι κλειστοί εξώστες επιτρέπονται εντός των, υποχρεωτικών ακαλύπτων, σε ύψος άνω των 3,00 μ.

κατασκευαστικά δημιουργείται το εξής παράδοξο , ανοιχτός εξώστης που κατασκευάζεται δίπλα απο κλειστό εξώστη μπορεί να κατασκευαστεί και σε ύψος άνω των 2.65μ. Δηλαδή μπορεί να γίνει ενα αντιαισθητικό σκαλοπάτι μεταξύ των 2 πλακών των εξωστών. Καλύτερα να υπάρχει ενιαίο όριο τόσο ανοικτών όσο και κλειστών εξωστών το οποίο να είναι τα 2.65μ (ύψος κύριας χρήσης). Θεωρώ άσκοπο μέσα στο ίδιο οικόπεδο να υπάρχει όριο για τα έρκερ τα 3μ όταν άλλοι χώροι/στοιχεία (πχ πυλωτή, ανοικτοι εξώστες) μπορούν να έχουν ύψος 2.65μ

#2 Σχόλιο Από Θεόδωρος Κάντζος Στις 10 Αύγουστος, 2020 @ 19:35

Το άρθρο 16 προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής :

1.A. Επί του δομικού κελύφους του κτιρίου και πέραν αυτού, τόσο για τα νέα κτίρια όσο και για τις προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσον δεν δημιουργούνται κλειστοί ή ημιυπαίθριοι χώροι χρήσης του κτιρίου, επιτρέπονται και διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση και σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό :
α) αρχιτεκτονικές, ογκοπλαστικές ή διακοσμητικές προεξοχές και στοιχεία,
β) λειτουργικές προεξοχές και στοιχεία,
γ) κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης και ρύθμισης του φυσικού φωτισμού με τα στηρίγματά τους,
δ) ενεργειακά κελύφη ή κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους,
ε) εμφανούς τύπου αγωγοί τεχνικών συστημάτων, όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές βάσει των προβλεπομένων προδιαγραφών.
Β. Τα παραπάνω στοιχεία, με την επιφύλαξη ειδικότερων περιορισμών των επόμενων παραγράφων, εισέχουν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, μέχρι 1/4 Δ ή 1/4 δ και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μέτρου (1,00 μ.). Όταν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών και πάντοτε έξω από το περίγραμμα ανεμπόδιστης κυκλοφορίας οχημάτων.
2. Εξώστες και στεγασμένοι χώροι κτιρίων, με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή πέργκολες που δεν εξέχουν αυτών, διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου.
Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10.Π αλλά όχι περισσότερο των 2,00 μ.
3. Κλειστοί εξώστες (έρκερ) κατασκευάζονται, εκτός των πλαγίων υποχρεωτικών αποστάσεων δ, με τις παρακάτω προϋποθέσεις :
α) Το άθροισμα των προβολών τους σε επίπεδο όψης του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας της όψης.
β) Η μέγιστη προεξοχή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,80 μ.
γ) Στην περίπτωση που το κτίριο τοποθετείται πάνω στην ρυμοτομική γραμμή οι κλειστοί εξώστες επιτρέπονται για πλάτος δρόμου άνω των 8 μέτρων.
δ) Πάνω από τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου πρέπει να τοποθετούνται σε ύψος τουλάχιστον ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών. Εντός των προκηπίων δεν υπάρχει δέσμευση στο ύψος τοποθέτησής τους αρκεί να μην αναιρείται η έννοια της προβολής τους από το δομικό κέλυφος του κτιρίου.
ε) Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτών εξωστών σε προέκταση κλειστών εξωστών. Είναι δυνατή όμως η κατασκευή ανοικτών εξωστών δίπλα (σε επαφή ή σε απόσταση) από κλειστό εξώστη.
4. Σε καταστήματα ή εισόδους κτιρίων και πάνω από κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνιμα προστεγάσματα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα. Όταν βρίσκονται εντός της υποχρεωτικής απόστασης Δ του κτιρίου από το πίσω όριο ή από άλλο κτίριο του οικοπέδου δεν επιτρέπεται να εισέχουν σε αυτή περισσότερο από 1/2 Δ.
5. Μέσα στον υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο, επί των όψεων του κτιρίου, επιτρέπονται κατασκευές για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων.
6. Σε εξώστες, ημιυπαίθριους ή υπαίθριους χώρους των κτιρίων, μεταξύ όμορων συνιδιοκτησιών, επιτρέπονται στηθαία και διαχωριστικά στοιχεία. Επιτρέπονται επίσης και μεταξύ υπαίθριων χώρων όμορων ιδιοκτησιών.
7. Διπλά ενεργειακά κελύφη ή κατασκευές για τη δημιουργία φυτεμένων τοίχων, μέγιστου πλάτους μέχρι 0,70 μ. για επιφάνεια έως 50% της συνολικής επιφάνειας των περιμετρικών όψεων του κτιρίου.
8. Τεχνικά συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης και παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ), όπως επίτοιχοι λέβητες αερίου, στις περιπτώσεις νέων κατασκευών θα πρέπει να ενσωματώνονται στο δομικό κέλυφος του κτιρίου. Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν αυτού μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί εξωστών ή δωμάτων. Σε κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή, πρέπει να τοποθετούνται σε ύψος τουλάχιστον ελεύθερης κυκλοφορίας πεζών και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των παραγόμενων συμπυκνωμένων υδρατμών. Στις όψεις επί του δομικού κελύφους του κτιρίου επιτρέπεται και η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου.
9. Σε πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας επιτρέπεται η κατασκευή των στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων σε ύψος τουλάχιστον ελεύθερης κυκλοφορίας πεζών, μετά από βεβαίωση του αρμόδιου δήμου ότι δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του πεζόδρομου ή του δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.
10. Επί του δομικού κελύφους του κτιρίου και πέραν αυτού, τόσο για νέα κτίρια όσο και για προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, επιτρέπονται και διατάσσονται ελεύθερα, σε οποιαδήποτε θέση και σύμφωνα με τον σχεδιασμό : υλικά επικάλυψης, μόνωσης ή διακόσμησης του κτιρίου (σοβάδες, θερμομόνωση, ηχομόνωση, διακοσμητική λιθοδομή, μεταλλικές και ξύλινες επενδύσεις, μαρμαρόπλακες κλπ.) που ορίζονται ως επενδύσεις του κτιρίου και εξέχουν αυτού έως 15 εκ. Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται και η επιφάνεια του σεισμικού αρμού στις όμορες ιδιοκτησίες, όταν εξασφαλίζεται με υλικά επένδυσης χαμηλής αντοχής (σοβάδες, θερμομόνωση).

#3 Σχόλιο Από ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΟΣΧΑΚΗ Στις 14 Αύγουστος, 2020 @ 18:16

Ουσιαστικά, με εξαίρεση την προσθήκη μίας πρότασης στην παρ. 1Β, επαναλαμβάνεται όλο το άρθρο 16 αυτούσιο, όπως ίσχυε με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του.
Παρατήρηση που αφορά καθαρά τη διατύπωση: Δεν βλέπω το λόγο να εξακολουθεί η επανάληψη των 2 τελευταίων προτάσεων του εδαφίου 5δ στο εδάφιο 5ε.

#4 Σχόλιο Από ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Στις 21 Αύγουστος, 2020 @ 20:21

Μορφολογικά στοιχεία (οριζόντια και κατακόρυφα) με έγκριση του ΣΑ πέραν των 80 εκ. ή των 3.00μ.

#5 Σχόλιο Από Χρήστος Κουριέρης Στις 24 Αύγουστος, 2020 @ 15:56

(Η παρακάτω παρέμβαση αφορά το άρθρο 17 του Ν.4067/2012, το οποίο δεν
τροποποιείται με το παρόν, υπό διαβούλευση, νομοσχέδιο)

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν.4067/2012, ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση και να φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Ειδικά για πρατήρια υγρών καυσίμων, ο υποχρεωτικός χώρος φύτευσης ορίζεται στο 1/4 του αναφερόμενου στην παράγραφο 2α.

Προτείνω – πέρα από τα πρατήρια υγρών καυσίμων – και για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές των άρθρων 8, 9 και 11 του Π.Δ. 59/2018 (ΦΕΚ 114/Α/2018), ο υποχρεωτικός χώρος φύτευσης να ορίζεται στο 1/4 του αναφερόμενου στην παράγραφο 2α, ήτοι στο 1/6 του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου.

Η συγκεκριμένη διάταξη, με την ισχύουσα σήμερα μορφή της, εκτιμώ ότι δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία εγκαταστάσεων σε παραγωγικές ζώνες, όπως Ζώνες Χονδρεμπορίου, Βιομηχανικών – Βιοτεχνικών Πάρκων κ.ά. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι τα ειδικά αυτά κτίρια, προκειμένου να είναι λειτουργικά βιώσιμα, απαιτείται η εξασφάλιση ενός ελάχιστου ποσοστού επιστρωμένου χώρου στον ακάλυπτό τους.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας ενδεικτικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε μια π.χ. Ζώνη Χονδρεμπορίου (βάσει του Π.Δ. 59/2018 για τις Χρήσεις Γης, ορισμένες από αυτές είναι: Εμπορικές Εκθέσεις – Εκθεσιακά Κέντρα, Γήπεδα Στάθμευσης, Αποθήκες, Υπεραγορές, Συνεργεία Επισκευής και Συντήρησης Αυτοκινήτων χωρίς περιορισμό είδους και βάρους – μηχανημάτων έργων (Σ.Ε.Μ.Ε.) και αγροτικών μηχανημάτων κ.ά.), προκύπτει ότι πρόκειται για δραστηριότητες για τις οποίες απαιτείται η διαμόρφωση ειδικά επιστρωμένων επιφανειών υψηλών αντοχών ως υποδοχείς βοηθητικών / συμπληρωματικών δραστηριοτήτων της κύριας χρήσης, που είναι απολύτως αναγκαίες και άμεσα συνδεδεμένες με τη ομαλή λειτουργία τους. Τέτοιες επιφάνειες μπορεί να είναι:
– Ζώνες φορτοεκφόρτωσης προϊόντων μεγάλου βάρους ή/και όγκου
– Διάδρομοι κυκλοφορίας – διέλευσης – προσωρινής στάθμευσης μεγάλων, επαγγελματικών οχημάτων και μηχανημάτων
– Θέσεις στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων (υποχρεωτικές βάσει του Π.Δ. 111/04)
– Διάδρομοι για πρόσβαση ΑΜΕΑ (υποχρεωτικοί βάσει του Ν.4067/2012)
– Κόμβοι εισόδων – εξόδων οχημάτων από και προς το ακίνητο
– Χώροι προσωρινής απόθεσης container
Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω πρόβλημα καθίσταται οξύτατο ειδικά σε επαγγελματικά ακίνητα με υφιστάμενες, νόμιμες εγκαταστάσεις, καθότι:
– Με την ένταξή τους στο σχέδιο, ο ακάλυπτος χώρος τους μειώνεται λόγω ρυμοτόμησης
– Η δυνατότητα κάλυψης ορισμένων από τις παραπάνω βοηθητικές δραστηριότητες σε άλλους χώρους του ακινήτων (π.χ. υπόγεια) περιορίζεται λόγω της παλαιότητας των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, τα ακίνητα αυτά να καθίστανται ουσιαστικά ανενεργά.

Μετά ταύτα, εκτιμώ ότι, στο πλαίσιο του σκοπού και του πνεύματος του προς προώθηση Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου («Βελτίωση χωροταξικού σχεδιασμού για τη δημιουργία σταθερού και ασφαλούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος»), είναι σκόπιμο να αρθούν προβλήματα που, είτε λόγω ασαφών νομοθετημάτων, είτε λόγω καταχρηστικών ερμηνειών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, έχουν καταστήσει αδρανείς μεγάλες, υφιστάμενες, νόμιμες εγκαταστάσεις μέσα σε ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων (Ζώνες Χονδρεμπορίου, Βιομηχανικά – Βιοτεχνικά Πάρκα κλπ.).

Τέλος, αναφορικά με την περιβαλλοντική διάσταση του ανωτέρω ζητήματος, θεωρώ ότι αυτή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, με χωροθέτηση ζωνών πρασίνου είτε περιμετρικά, είτε εντός των ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Χρήστος Κουριέρης – Τοπογράφος Πολεοδόμος

#6 Σχόλιο Από ΜΜ Στις 26 Αύγουστος, 2020 @ 13:10

Σχετικά με τους βραχίονες για κινητά προστεγάσματα (τέντες), οι προδιαγραφές που έχετε θέσει «4. Κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων….εφόσον τα στηρίγματα αυτά εδράζονται στους εξώστες και δεν εξέχουν από το περίγραμμά τους.» δεν περιλαμβάνουν τον κλασσικό σταθερό βραχίονα τέντας (βλ. φωτογραφία του link). Αυτό δεν είναι λογικό, πρέπει να επαναδιατυπωθεί.
[1]

#7 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Στις 28 Αύγουστος, 2020 @ 09:36

Παρ. 10 του άρθρου 16 του ν. 4067/2012 (σελ. 132)

Nα αντικατασταθεί η παράγραφος του σημείου 10 ως εξής:
Τεχνικά συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης και παραγωγής Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ), όπως επιτοίχιοι λέβητες αερίου που επιτρέπεται να τοποθετούνται εξωτερικά, στις περιπτώσεις νέων κατασκευών θα πρέπει να ενσωματώνονται στο κέλυφος του κτιρίου και να μην προεξέχουν από την επιφάνεια των όψεων του κτιρίου και μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό (π.χ. λόγω χώρου), να τοποθετούνται στις λοιπές όψεις του.
Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν εντός των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00) μ. μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου εφόσον εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής. Πρέπει να προβλέπεται κατάλληλη απορροή των παραγόμενων συμπυκνωμένων υδρατμών μέσω μονωμένων αγωγών, με την ελάχιστη δυνατή εξωτερική όδευση, η λειτουργία τους να μην υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου και να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία και συντήρησή τους.
Οι συσκευές θέρμανσης ακτινοβολίας λόγω του τρόπου λειτουργίας τους, μπορούν να αναρτηθούν από προστεγάσματα ή εξώστες για την κάλυψη αναγκών οικιακών και επαγγελματικών χώρων. Οι συσκευές αερίου επιτρέπεται να τοποθετούνται μόνο επί ή εντός της ιδιοκτησίας την οποία προορίζονται να εξυπηρετήσουν ή στους κοινόχρηστους/κοινόκτητους χώρους της οικοδομής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα, κείμενη, νομοθεσία. Στις όψεις επί του κελύφους του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου.
Επί των δωμάτων και των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου επιτρέπεται η τοποθέτηση συσκευών αερίου όπως κλιματιστικών αερίου, ψησταριών, με εξαίρεση τους επίτοιχους λέβητες αερίου, για τις οποίες προβλέπεται υπαίθρια μόνιμη τοποθέτηση σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κατασκευαστές και οι εκάστοτε ισχύοντες Τεχνικοί Κανονισμοί. Ειδικά για τις σωληνώσεις, μπορούν να τοποθετούνται επί των δωμάτων πάνω σε κατάλληλα στηρίγματα ή δομικά στοιχεία επαρκούς αντοχής μεριμνώντας ώστε να μην προκαλούν ζημία στην μόνωση του κτιρίου και την απορροή των υδάτων. Σε κάθε περίπτωση, για την δομική ακεραιότητα και επάρκεια των δομικών στοιχείων/κατασκευών που βρίσκεται και εδράζεται η εσωτερική εγκατάσταση, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης αυτής ή /και ο επιβλέπων των εργασιών κατά περίπτωση και όπως ορίζεται στον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων.
Σε περιπτώσεις όπου σε κτίριο με υφιστάμενη κοινή καπνοδόχο συσκευών αερίου με απόληξη στο υψηλότερο σημείο του γίνεται αντικατάσταση συσκευής ή προσθήκη άλλης, εφόσον υπάρχει ασυμβατότητα ή τεχνική αδυναμία που τεκμηριώνεται από τον μελετητή, η νέα συσκευή μπορεί να έχει οριζόντια απαγωγή, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα Τεχνικό Κανονισμό.

#8 Σχόλιο Από ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ Στις 30 Αύγουστος, 2020 @ 05:25

Να συμπληρωθεί και να επαναδιατυπωθεί η παρ. 7 για τα σταθερά προστεγάσματα ως εξής:
7. Σταθερά προστεγάσματα τοποθετούνται ελεύθερα επί των όψεων του κτηρίου. Μέσα στις αποστάσεις Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου τα παραπάνω προστεγάσματα επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/2 Δ ή 1/2 δ.
Σε καταστήματα και εισόδους κτιρίων πάνω από κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνιμα προστεγάσματα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα σε ύψος άνω των 3μ από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Για το πλάτος ισχύουν οι περιορισμοί της παρ.3

#9 Σχόλιο Από ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ Στις 30 Αύγουστος, 2020 @ 05:38

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν κάποιες συμπληρώσεις και στο αρ. 17 για τους ακάλυπτους χώρους. Μια από αυτές θα ήταν η αναδιατύπωση του εδ. ια της παρ.7 για τα στέγαστρα, ως εξής
ια) Στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση και εφόσον αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια του οικοπέδου μπορούν να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/4 Δ ή δ.

#10 Σχόλιο Από Θεόδωρος Κάντζος Στις 2 Σεπτέμβριος, 2020 @ 11:10

Να διορθωθεί η προφανής ασυμφωνία του εδαφίου Α.δ της παρ.8 του άρθρου 17 του νόμου με τον Κτιριοδομικό κανονισμό. Η ασυμφωνία υπάρχει ως σύγχυση μεταξύ οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής από την έναρξη εφαρμογής του νόμου και δημιουργεί ακόμη μειονεκτικούς ή αντιοικονομικούς φέροντες οργανισμούς κτιρίων χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Παρατίθενται οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις :

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ – Άρθρο 5
4.3.2. Τα στοιχεία θεμελίωσης των κτιριακών και δομικών έργων δεν πρέπει να προεξέχουν στα όμορα ακίνητα, στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης καθώς και στα προκήπια των οικοπέδων στα οποία ανεγείρονται και σε κάθε περίπτωση να μη θίγουν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (υπόνομοι, δίκτυα παροχής νερού, ρεύματος, αερίου κλπ.).
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται τα στοιχεία θεμελίωσης των κτιριακών και δομικών έργων να προεξέχουν μέχρι 0.30 του μέτρου έξω από τις εγκεκριμένες ρυμοτομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2.50 μ. από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση.
Επίσης κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται τα στοιχεία αυτά να προεξέχουν μέσα στα προκήπια των οικοπέδων μέχρι το ένα τρίτο του πλάτους τους, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 1.00 μ. από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στην αντίστοιχη θέση της ρυμοτομικής γραμμής.

ΝΟΚ – Άρθρο 17
8. Τα προκήπια διαμορφώνονται ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, περιλαμβάνουν πάντοτε δένδρα, φυτά ή και υδάτινες κατασκευές σύμφωνα με τις διατάξεις του Κτιριοδομικού κανονισμού.
Α. Κάτω από την επιφάνειά τους επιτρέπονται :
… δ) Διαπλατύνσεις των θεμελίων, έως 0.30 μ. έξω από τις εγκεκριμένες οικοδομικές γραμμές, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 2.50 μέτρα από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στη συγκεκριμένη θέση.

Προτείνεται λοιπόν η αντικατάσταση του εδαφίου Α.δ της παρ.8 του άρθρου 17 του νόμου ως εξής :
δ) Διαπλατύνσεις των θεμελίων των κτιρίων, μέχρι το ένα τρίτο του πλάτους των προκηπίων, εφόσον το πάνω μέρος τους βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο από 1.00 μ. από την οριστική στάθμη του κοινόχρηστου χώρου στην αντίστοιχη θέση της ρυμοτομικής γραμμής.

#11 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Στις 3 Σεπτέμβριος, 2020 @ 15:22

Στο Άρ.16 παρ.10 προτείνεται να συμπληρωθεί ως εξής:
«Η ενσωμάτωση στο κέλυφος του κτιρίου δύναται να αναφέρεται σε ανοικτό ημιυπαίθριο χώρο».

Αιτιολόγηση: Η παραπάνω παράγραφος τοποθετεί με αυστηρότητα τον μηχανολογικό εξοπλισμό στο σώμα του κτιρίου (κλειστός ή ημιυπαίθριος χώρος). Η προσπάθεια γίνεται για να σχεδιάζονται και να εναρμονίζονται τα ΗΜ με τις απαιτούμενες συσκευές τους με τις όψεις του κτιρίου και να μην παρατηρείται το φαινόμενο των κρεμασμένων συσκευών με ανεξέλεγκτο τρόπο που παρασιτούν στις όψεις ανάλογα με τις προτιμήσεις είτε των χρηστών είτε των τοποθετητών των μονάδων αυτών.

Η στρέβλωση ερμηνείας που συναντάται σε κάποιες πολεοδομίες είναι να απαιτείται η προσμέτρηση του μηχανήματος στον συντελεστή δόμησης εάν είναι τοποθετημένος σε ημίυπαίθριο χώρο. Δεν απαιτείται η προσμέτρηση μόνο στην περίπτωση που οι μονάδες τοποθετούνται στο δώμα.
Το αποτέλεσμα είναι και πάλι προς την ανάποδη κατεύθυνση γιατί :
-Η τοποθέτηση στο δώμα όλων των μονάδων απαιτεί πολύ περισσότερες οδεύσεις των καλωδίων με πιο δαπανηρό αποτέλεσμα.
-Στερείται από τον κάθε ένοικο η δυνατότητα της άμεσης εποπτείας του μηχανολογικού εξοπλισμού του ενώ επιβαρύνεται δυσανάλογα το δώμα.
-Αποκλείεται (γιατί επιβαρύνεται με δόμηση) η δυνατότητα να δημιουργηθούν σε εύστοχες θέσεις μικροί ημιυπαίθριοι χώροι σε κάθε διαμέρισμα σε ζώνες καθ’ ύψος των όψεων.
-Η προσμέτρηση της κάθε μονάδας στον σ. δ. γίνεται (ζητείται από πολεοδομίες) ανάλογα με τα μεγέθη της κάθε εταιρείας! Άλλη δόμηση καταλαμβάνει η Mitsubishi, άλλη η Fujitsu και ούτω κάθ΄εξής.

Οι περιπτώσεις αυτές σαφώς στερούνται λογικής και μόνο ως εγκεφαλική προσέγγιση μπορούν κάπως εύσχημα να χαρακτηρισθούν. Πως είναι δυνατό να μην μπορεί να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει ένας ημιυπαίθριος χώρος στον οποίο θα τοποθετείται ο μηχανολογικός εξοπλισμός και θα έχει ένα βοηθητικό χαρακτήρα?

#12 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 00:37

Στο Άρθρο 16 παρ. 5ε πρέπει να συμπληρωθεί πως «η επιφάνεια πάνω από το έρκερ είναι βατή».

Αιτιολόγηση : Παρατηρείται κατά περίπτωση σε πολεοδομίες όταν προτείνονται έρκερ από αρχιτέκτονες σε νέες μελέτες να μην τους επιτρέπεται να είναι βατό το δώμα τους από πάνω. Επίσης δεν επιτρέπεται ενίοτε να υπάρχει πάνω από τα έρκερ συνέχεια με πέργκολα. Αυτές οι κρίσεις αφαιρούν ελάχιστες τυπικές δυνατότητες που έχουν μελετηθεί και υλοποιηθεί με πολύ καλαίσθητο τρόπο σε όλη την Αθήνα στο παρελθόν και διδάσκονται στις Αρχιτεκτονικές σχολές ως ποιοτικές συνθέσεις.

#13 Σχόλιο Από ΠΣΥΠΕΝΕΠ Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 12:52

Η παράγραφος 10 προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής:

10. Τεχνικά συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης, παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ), ηλιοθερμικά πανέλα αερισμού, φωτοβολταϊκά στοιχεία κ.α. συναφή, όπως – ενδεικτικά – επίτοιχοι λέβητες αερίου, εξωτερικές μονάδες κλιματισμού κ.α. συναφή, στις περιπτώσεις νέων κατασκευών θα πρέπει να ενσωματώνονται στο κέλυφος του κτιρίου και να μην προεξέχουν από την επιφάνεια των όψεων του κτιρίου που βλέπουν σε οδούς.

εκ μέρους του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών

Κώστας Λάσκος, πρόεδρος Π.Συ.Π.Εν.Επ.