1. Οι περ. γ, δ, η, θ, ι, ια, ιστ, ιθ, κα, κβ και κζ της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 4067/2012, αντικαθίστανται και το άρθρο 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 11
Συντελεστής δόμησης
1. Κατά τη θέσπιση ή μεταβολή όρων δόμησης ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων ορίζεται αριθμητικά. Συντελεστές δόμησης που προκύπτουν έμμεσα από διατάξεις προγενέστερες της δημοσίευσης του νόμου αυτού, εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου καθοριστούν αριθμητικά.
2. Ο συντελεστής δόμησης που εφαρμόζεται σε οικόπεδο με πρόσωπο σε περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, για τους οποίους ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές, είναι ο λόγος του αθροίσματος των γινομένων του μήκους κάθε προσώπου του οικοπέδου επί τον αντίστοιχο συντελεστή δόμησης προς το άθροισμα των μηκών των προσώπων.
3. Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1024/1971 (Α’ 232) και έχει εκδοθεί άδεια πριν από τη μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη δόμηση, προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.
4. Για τον υπολογισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα οικόπεδο πολλαπλασιάζεται η επιφάνειά του επί τον συντελεστή δόμησης που ισχύει.
5. Στο συντελεστή δόμησης προσμετρώνται:
α. Οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου.
β. Οι επιφάνειες των μη θερμαινόμενων στεγασμένων χώρων που διαθέτουν τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο του οικοπέδου ή του κτιρίου και το μήκος του ανοίγματος είναι μικρότερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του χώρου αυτού.
γ. Οι επιφάνειες των υπογείων οποιασδήποτε άλλης χρήσης εκτός αυτών που ορίζονται στην παρ.6.
δ. Οι επιφάνειες των ανοικτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.
6. Στο συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται:
α. Οι επιφάνειες των ανοιχτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών έχει ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό των ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20 % της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.
β. Οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης σε κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων.
γ. Οι μη προσβάσιμες επιφάνειες του ισογείου και οι μη προσβάσιμες επιφάνειες των ορόφων, οι οποίες προκύπτουν από εσοχές στο σώμα του κτιρίου ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους.
δ. Η επιφάνεια των υποχρεωτικών, σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό, κοινόχρηστων κλιμακοστασίων, συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων, των πλατύσκαλων, των διαδρόμων και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων, και για επιφάνεια έως είκοσι πέντε (25) τ.μ. ανά όροφο και ανά κλιμακοστάσιο και σαράντα (40) τ.μ. στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου που διαθέτει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο.
Σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο τουλάχιστον δέκα (10) τ.μ., καθώς και σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια τα οποία δύναται να ενταχθούν στις διατάξεις του παρόντος, το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη και με την προϋπόθεση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν υλοποιηθεί πριν τις 28.7.2011.
Στην έννοια του κοινόχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβάνονται και τα κλιμακοστάσια ειδικών κτιρίων (όπως γραφεία, ξενοδοχεία), ανεξάρτητα από την ύπαρξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών.
ε. Η επιφάνεια έως 12 τ.μ. συνολικά σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στο κτίριο.
Σε προσθήκες σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια της παρούσας περίπτωσης που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, καθώς και σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια τα οποία δύναται να ενταχθούν στις διατάξεις του παρόντος, το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη και με την προϋπόθεση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν υλοποιηθεί πριν τις 28.7.2011.
στ. Η επιφάνεια έως και δύο ανοικτών κλιμακοστασίων εφόσον εξυπηρετείται στάθμη ορόφου έως 7,50 μ. από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος στη θέση αυτή.
ζ. Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας, με τις ελάχιστες διαστάσεις τους.
η. Η επιφάνεια κατακόρυφων φρεατίων ανεξαρτήτως διαστάσεων, τουλάχιστον 0,50 τ.μ. για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια αιθρίων και όλων των διαμπερών μη προσβάσιμων ανοιγμάτων που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική λύση ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα, όπως καμινάδες εξαερισμού, για τον δροσισμό του κτιρίου.
θ. Υπόγειοι όροφοι και επεκτάσεις αυτών σύμφωνα με το άρθρο 17 για την εξυπηρέτηση χώρων στάθμευσης ανεξάρτητα κτιρίων, καθώς και για μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), για χρήση υδατοδεξαμενής ή δεξαμενής συλλογής λυμάτων ή πισίνας, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν, επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο ή και κατ’ επέκταση του περιγράμματος της ανωδομής του, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 17.
ι. Ένας υπόγειος όροφος ανεξάρτητα χρήσης κτιρίων συνολικής επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις, με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους.
α) Στα κτίρια κατοικιών, ο όροφος αυτός δύναται να έχει κύρια χρήση στο σύνολό του ή μερικώς, εφόσον αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί το 50% της επιφάνειας του χώρου της κύριας χρήσης στον συντελεστή δόμησης. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι απαιτήσεις περί φυσικού φωτισμού και αερισμού.
β) Στα ειδικά κτίρια και κτίρια μικτής χρήσης, εφόσον κατασκευάζονται στο ισόγειο άλλες χρήσεις εκτός κατοικίας, ο όροφος αυτός δύναται να έχει σε ποσοστό 50% τη χρήση του ισογείου με την προϋπόθεση τήρησης των κανονισμών λειτουργίας του, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού – αερισμού. Το υπόλοιπο 50% διατίθεται αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις αποθηκών εφόσον λειτουργικά είναι προσάρτημα αυτών. Στις περιπτώσεις αυτές για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων χρήσεων της ανωδομής μπορεί να κατασκευάζεται επιπλέον ένας υπόγειος όροφος στο περίγραμμα του κτιρίου για βοηθητικές χρήσεις αποθηκών.
γ) Ο όροφος αυτός δύναται να μοιράζεται σε περισσότερους του ενός υπογείου ορόφους αρκεί το άθροισμά τους να είναι ίσο με την κάλυψη του κτιρίου, με εξαίρεση την περ. ιβ.
ια. Ο πρώτος υπόγειος όροφος ειδικών κτιρίων με κύρια χρήση θεάτρου, μουσείου, νοσοκομείου ή θεραπευτηρίου, εκπαιδευτηρίου πλην της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ξενοδοχείου, ερευνητικού κέντρου, πολυκινηματογράφων, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού – αερισμού, επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο.
ιβ. 1. Για ειδικά κτίρια, ο πρώτος υπόγειος όροφος κύριας χρήσης κτιρίου θεάτρου, μουσείου, νοσοκομείου ή θεραπευτηρίου, εκπαιδευτηρίου πλην της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικού κέντρου, πολυκινηματογράφων, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού – αερισμού, επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, καθώς και αυτής εκτός του περιγράμματος της ανωδομής σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 17, εφόσον στο εκτός του περιγράμματος τμήμα εξυπηρετούνται χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του κτιρίου ή και απαραίτητων για την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου της διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και των Α.Π.Ε. ή και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν τις εγκαταστάσεις αυτές.
ιβ. 2. Ειδικά για κτίρια προσωρινής διαμονής (ξενοδοχεία), υπόγειοι χώροι συνολικής επιφάνειας έως την πραγματοποιούμενη κάλυψη του κτιρίου για χρήσεις εγκαταστάσεων άθλησης όπως τα κολυμβητήρια, γυμναστήρια, σάουνες και οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, καθώς και διάδρομοι επικοινωνίας, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες που βρίσκονται σε υπόγεια τμήματα, ανεξαρτήτως θέσης ή στάθμης υπογείου, ακόμη κι αν εξυπηρετούν συνεπίπεδους χώρους κύριας χρήσης, ανεξαρτήτως του εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του φυσικού φωτισμού αερισμού.
ιγ. Ενιαίος χώρος στάθμευσης στεγασμένος μέγιστου ύψους 2,60 μ., με ελαφρά κατασκευή ανοιχτός από όλες τις πλευρές, σε θέση εκτός της επιφάνειας του προκηπίου και σε επαφή με τα πλάγια ή πίσω όρια του οικοπέδου, με μήκος μικρότερο ή ίσο με το 1/2 του μήκους των πλευρών στις οποίες εφάπτεται και εφόσον εξασφαλίζεται η υποχρεωτική φύτευση.
ιδ. Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο, χωρίς να δημιουργούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και εφόσον ο χώρος κάτω από αυτόν διασφαλίζει προϋποθέσεις ύψους χώρου κύριας χρήσης. Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) σε περίπτωση προσθήκης καθ’ ύψος σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της επιτρεπόμενης δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης προσθήκης.
ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 1/2 του χώρου του υποκείμενου ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ..
ιστ. Οι κατασκευές που ορίζονται στα άρθρα 16, 17 και 19 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού χώρου.
ιζ. Ο ελεύθερος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστηλώματα (πιλοτή) και που μπορεί και να εκτείνεται και σε διαφορετικά επίπεδα, εφόσον έχει:
i) επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο,
ii) στάθμη δαπέδου έως 0,50 μ. πάνω ή κάτω (± 0,50 μ.) από την οριστική στάθμη εδάφους σε κάθε σημείο του,
iii) ελεύθερο ύψος τουλάχιστον το προβλεπόμενο για χώρο κύριας χρήσης και εφόσον,
iv) υπάρχει λειτουργική σύνδεση όλων των επιπέδων όπου εκτείνεται.
Στην παρούσα περίπτωση δεν προσμετρούνται επίσης χώροι κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, εισόδων και αποθήκης εξυπηρέτησης περιβάλλοντα χώρου επιφάνειας έως 40 τ.μ. για κάθε συγκρότημα κλιμακοστασίου.
ιη. Η επιφάνεια της παρόδιας στοάς όπως ορίζεται στο άρθρο 22.
ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης στο σύνολο της, οι επένδυσεις (πέτρα, ξύλο, κ.λπ.) πάχους μέχρι δεκαπέντε (15) εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και το επίχρισμα, εφόσον δεν ενσωματώνονται στα δομικά στοιχεία πλήρωση με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι πλάγιες και πίσω αποστάσεις (δ και Δ), η οικοδομική γραμμή και χωρίς να παραβιάζονται οι κοινόχρηστοι χώροι πόλης.
κ. Σε υφιστάμενα κτίρια η επιφάνεια που προκύπτει από την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, καθώς και η επιφάνεια του πάχους παθητικών ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, για διάσταση μέχρι 15 εκ., έστω και αν δεν τηρούνται οι πλάγιες αποστάσεις Δ ή η οικοδομική γραμμή σε περίπτωση ύπαρξης προκηπίου, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει στο ακίνητο υπόλοιπο πολεοδομικών μεγεθών. Όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική, τα παραπάνω κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3.00 μ. από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου ή την οριστική στάθμη του παραχωρημένου χώρου.
κα. Η επιφάνεια του σεισμικού αρμού που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις στις όμορες ιδιοκτησίες και όπου αυτό επιβάλλεται από τη στατική μελέτη του κτιρίου. Η επιφάνεια του σεισμικού αρμού, δύναται να εμπεριέχεται στο πάχος της εξωτερικής θερμομόνωσης.
κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνουν η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του, αμφότεροι από φυσικά ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, ή η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή κατασκευή, της οποίας ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά και περιμετρικά από φέρουσα τοιχοποιία. Η επιφάνεια των τοίχων πλήρωσης από φυσικά, ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, τουλάχιστον πενήντα (50) εκατοστών.
Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές για τις οποίες προβλέπεται περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή περιμετρικός φέρων οργανισμός και τοίχοι πλήρωσής του από τα αναφερόμενα υλικά. Σε περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή με φέρουσα τοιχοποιία κατά τα ανωτέρω, η φέρουσα τοιχοποιία του υφισταμένου κτιρίου προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.
κγ. Η επιφάνεια στεγασμένης πλατφόρμας ανελκυστήρα οχήματος εμβαδού μέχρι 25 τ.μ..
κδ. Το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος κτιρίων για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις, όταν είναι κατασκευές που διαθέτουν μόνο μία (1) όψη όπως αυτή ορίζεται με μία ενιαία επιφάνεια, σε γενική κάτοψη δεν φέρουν οποιοδήποτε ίχνος κατασκευής επί του εδάφους (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων για αερισμό και φωτισμό), η στέγη τους είναι προσβάσιμη και καλύπτεται με το υλικό του φυσικού εδάφους της περιοχής, αποτελεί συνέχεια του φυσικού εδάφους και δεν διαφοροποιείται ως προς το προϋπάρχον φυσικό έδαφος.
Για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων από τις γενικές πολεοδομικές διατάξεις αερισμό και φωτισμό επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφων διόδων εντός ή εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, μέγιστης διάστασης δύο (2,00) μέτρων και μήκους ως το περίγραμμα του κτιρίου, η επιφάνεια των οποίων δεν προσμετράται στη δόμηση.
Δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπέργειου κτίσματος εντός του περιγράμματος του υπόσκαφου κτιρίου.
Δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του φυσικού εδάφους πέραν των απαραίτητων εργασιών και διαμορφώσεων για την κατασκευή του υπόσκαφου κτιρίου.
Τα υπόσκαφα κτίρια κατασκευάζονται μετά από έγκριση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Για την εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, η μοναδική όψη υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος αυτών μπορεί να μην ακολουθεί τους μορφολογικούς κανόνες της περιοχής, μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
Για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων επιτρέπεται η εκσκαφή χωρίς τους περιορισμούς της παρ. 4 του άρθρου 15.
Οι διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων εφαρμόζονται και στα νησιά, στα οποία η δόμηση, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις, μη εφαρμοζόμενης της προϋπόθεσης που τάσσει η περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3937/2011, αποκλειστικά και μόνο για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων.
κε. Κλειστός χώρος συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων, προσβάσιμος από το δρόμο για την αποκομιδή, ύψους έως 2.00 μ. και επιφανείας έως 2,00 τ.μ. για κτήρια μιας κατοικίας προσαυξανόμενος κατά 1,00 τ.μ. ανά 5 κατοικίες και μέχρι 5,00 τ.μ. μέγιστο και με την προϋπόθεση ότι ο χώρος δεσμεύεται συμβολαιογραφικά για τη χρήση αυτή.
κστ. Διπλά ενεργειακά κελύφη σε νέα και υπάρχοντα κτίρια ή κατασκευές για τη δημιουργία φυτεμένων τοίχων, μέγιστου πλάτους μέχρι 0,70 μ. για επιφάνεια έως 50% της συνολικής επιφάνειας των περιμετρικών όψεων του κτιρίου.
κζ. Η επιφάνεια έως 1,60 X 1,90 για πρόβλεψη ή κατασκευή ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα σε κτίρια που δεν υπάρχει απαίτηση κατασκευής ανελκυστήρα, με την προϋπόθεση ότι ο ανελκυστήρας θα ικανοποιεί τουλάχιστον τις προβλέψεις του προτυπου ΕΛΟΤ-ΕΝ 81-70.
κη. Χώρος τοποθέτησης μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου.
κθ. Το καθαρό εμβαδόν αιθρίων και οποιασδήποτε μορφής διαμπερών ανοιγμάτων του κτιρίου, κάθετων ή οριζόντιων ή και με τεθλασμένες ή καμπύλες διαδρομές, ανεξαιρέτως διαστάσεων σε οποιοδήποτε όροφο του κτιρίου δημιουργούνται.
λ. Οι κλειστοί εσωτερικοί εξώστες (κλειστά πατάρια).
λα. Οι κατασκευές που επιβάλλονται μετά την ανεύρεση αρχαίων μνημείων, για την προστασία και ανάδειξη αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 85 – Επιφάνειες που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης"
#1 Σχόλιο Από ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ Στις 4 Αύγουστος, 2020 @ 16:08
Η παρ.ιζ.ιιι) του αρ.11 του ΝΟΚ προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής:
έχει ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,40 μ και από κάθε σημείο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής τουλάχιστον 2,20μ.
Αιτιολόγηση:
α)Το -υποχρεωτικά-μεγάλο ύψος της Pilotis αντίκειται σε κάθε οπτική ορθού Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.Αντιθέτως μέχρι και την ισχύ του ΝΟΚ,ετίθετο-και εξ΄αιτίας αυτού- περιορισμός στο μεγάλο ύψος (Η<=3,00μ).
β)Η Pilotis εκφεύγει του ορισμού του κυρίου χώρου.
Ευχαριστώ.
#2 Σχόλιο Από Λυδάκης Αριστόδημος Στις 5 Αύγουστος, 2020 @ 11:30
Στο άρθρο 11 του Ν.4067/2012 στην παράγραφο 6 που αφορά σε ποια τμήματα των κτιρίων δεν προσμετρώνται στο Σ.Δ. και συγκεκριμένα στο εδάφιο κθ αναφέρεται επί λέξει: «Το καθαρό εμβαδόν αιθρίων και οποιασδήποτε μορφής διαμπερών ανοιγμάτων του κτιρίου, καθέτων ή οριζοντίων ή και με τεθλασμένες ή καμπύλες διαδρομές, ανεξαιρέτως διαστάσεων σε οποιοδήποτε όροφο του κτιρίου δημιουργούνται.»
Παράλληλα στο Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών για την εφαρμογή του Ν.4067/12 (Ν.Ο.Κ.) Απόφαση 63234/19-12-12 αναφέρεται στην σελίδα 14 παρ. 6η & 6κθ, ότι: «Όταν λειτουργικοί χώροι του κτιρίου κύριας ή βοηθητικής χρήσης (διάδρομοι κυκλοφορίας, κλιμακοστάσια, καθιστικά κ.α.) ταυτίζονται με το διαμπερές άνοιγμα ή τμήμα αυτού τότε η επιφάνεια αυτή προσμετράται στο Σ.Δ.».
Δηλαδή παρατηρούμε ότι τα αναφερόμενα, για την συγκεκριμένη περίπτωση, στο τεύχος Τεχνικών Οδηγιών αναιρούν αυτά που αναφέρονται στο Ν.4067/2012, ο οποίος βεβαίως και υπερισχύει.
Προκειμένου:
α) Να θεραπευτεί αυτή η ασυμφωνία μεταξύ των αναφερομένων στο άρθρο 11 παρ. 6κθ του Ν.4067/2012 και αυτών που αναφέρονται στην παρ. 6κ και 6κθ του Τεύχους Τεχνικών Οδηγιών που εκδόθηκε με την υπ’ αρ. 63234/19-12-12 Υπουργική Απόφαση
β) Να εξαρτήσουμε την όποια αύξηση της δόμησης με περιβαλλοντική αναβάθμιση νέων οικοδομημάτων
γ) Να υπάρχει αναπτυξιακός προσανατολισμός διότι με την επαύξηση του Σ.Δ, σε πολλές περιπτώσεις εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα τουριστικών εγκαταστάσεων, εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και υπεραγορών, πράγμα που αποτελεί το κορυφαίο κριτήριο για την υλοποίηση επενδύσεων αυτών των κατηγοριών.
Προτείνουμε να περιληφθεί στο νέο νομοσχέδιο η ακόλουθη παρέμβαση:
Όταν λειτουργικοί χώροι του κτιρίου κύριας ή βοηθητικής χρήσης (διάδρομοι κυκλοφορίας, κλιμακοστάσια, καθιστικά κ.α.) ταυτίζονται με διαμπερές άνοιγμα ή τμήμα αυτού τότε η επιφάνεια αυτή προσμετράται στον Σ.Δ. εκτός της περίπτωσης τουριστικών εγκαταστάσεων, εμπορικών κέντρων, υπεραγορών και πολυκαταστημάτων για τα οποία ισχύει η παράγραφος 6κθ του άρθρου 11 του Ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση ότι τα κτίρια αυτά κατατάσσονται σύμφωνα με την ενεργειακή τους μελέτη στην ανώτερη ενεργειακή κατηγορία Α+ σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ.
#3 Σχόλιο Από Γιώργος Π. Στις 7 Αύγουστος, 2020 @ 02:45
ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 1/2 του χώρου του υποκείμενου ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ..
Παρακαλώ να διατυπωθεί ακριβώς στους ορισμούς (αρθρο 81 του παρόντος) πως προκύπτει το μέσο ελεύθερο ύψος. Πχ όγκος δια εμβαδόν ή διαφορά ανώτατου/κατώτατου ύψους
#4 Σχόλιο Από Θεόδωρος Κάντζος Στις 10 Αύγουστος, 2020 @ 14:47
Οι παρ.3 και 4 του άρθρου 12 προτείνεται να τροποποιηθούν ως εξής :
3. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου: προσμετράται η επιφάνεια που ορίζεται από τις προβολές πάνω σε οριζόντιο επίπεδο των κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων που υπερέχουν του διαμορφωμένου εδάφους καθώς και η επιφάνεια υπόσκαφων κτιρίων που προσμετράται στον σ.δ. Στην περίπτωση κατασκευής υπόσκαφου κτιρίου το ποσοστό κάλυψης δύναται να αυξάνεται, χωρίς όμως να υπερβαίνει το 70%.
4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των προβολών στο οριζόντιο επίπεδο :
α. Αίθριων, ηλιακών αίθριων και οποιασδήποτε μορφής κατακόρυφων διαμπερών ανοιγμάτων του κτιρίου, ανεξαιρέτως διαστάσεων και ακόμη εάν περιλαμβάνουν φέρον στοιχείο, στην περίπτωση που ξεκινούν από την στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους και μόνο για το τμήμα εκείνο που δεν καλύπτεται με ανωδομή.
β. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ιγ’ (χώρος στάθμευσης στον ακάλυπτο), κα’ (ανελκυστήρας οχημάτων), κγ’ (χώρος απορριμμάτων), κζ’ (χώρος μετρητών αερίου) και λ’ (κατασκευές ΥΠΠΟ) της παρ.6 του άρθρου 11 του παρόντος.
γ. Χώρων και κατασκευών όπως περιγράφονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.
δ. Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας και μόνο σε υφιστάμενα πριν την ισχύ του κανονισμού κτίρια στα οποία έχει εξαντληθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου.
#5 Σχόλιο Από Θεόδωρος Κάντζος Στις 10 Αύγουστος, 2020 @ 14:48
Η παρ.2 του άρθρου 13 προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής :
2. Για τον υπολογισμό του πραγματοποιούμενου συντελεστή όγκου σ.ο. προσμετράται ο όγκος χώρων που συμμετέχουν στην κάλυψη του κτιρίου και ο χώρος της στέγης μόνον όταν αυτή δεν είναι υποχρεωτική.
#6 Σχόλιο Από Θεόδωρος Κάντζος Στις 10 Αύγουστος, 2020 @ 18:10
Οι παρ.5 και 6 του άρθρου 11 προτείνεται να αντικατασταθούν ως εξής :
5. Στο σ.δ. προσμετρώνται :
α. Οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου εκτός αυτών που ορίζονται με την παρ.6 του παρόντος άρθρου.
β. Οι επιφάνειες των μη ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων.
γ. Οι επιφάνειες των ανοικτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν υπερβαίνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.
6. Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :
α. Οι επιφάνειες των ανοιχτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών είναι ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό των ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί. Στις επιφάνειες των ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων περιλαμβάνονται τα ελεύθερα φέροντα ή μη στοιχεία (πχ. υποστύλωμα, τοιχίο, τοίχος, κλπ.) που ορίζουν το περίγραμμα του χώρου και δεν περιλαμβάνονται σε περίγραμμα κλειστών χώρων του κτιρίου.
β. Οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης σε κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων.
γ. Οι μη προσβάσιμες επιφάνειες οι οποίες προκύπτουν από εσοχές στο δομικό κέλυφος του κτιρίου ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους και τον όροφο που βρίσκονται.
δ. Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό κλιμακοστασίων (δηλ. η καθαρή επιφάνεια κλιμάκων, φαναριών και πλατύσκαλων) συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων (δηλ. η επιφάνεια φρεατίου και των τοίχων/τοιχίων που το ορίζουν), των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων και των κοινόχρηστων διαδρόμων που οδηγούν σε ιδιοκτησίες ή κοινόχρηστους χώρους και για επιφάνεια έως 12 τμ. συνολικά ανά κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο ή έως 25 τμ. για κάθε όροφο και 40 τμ. για το επίπεδο της εισόδου όταν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στο κτίριο. Στην εμβαδομέτρηση κοινόχρηστου κλιμακοστάσιου περιλαμβάνονται τμήματα του φέροντος οργανισμού του κτιρίου που τυχόν εισέχουν στους χώρους του κλιμακοστασίου ή των διαδρόμων, τμήματα του κελύφους του κτιρίου που περιβάλλουν τους χώρους κοινόχρηστου κλιμακοστάσιου καθώς και αποθήκη εξυπηρέτησης του περιβάλλοντα χώρου στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου. Στην έννοια του κοινόχρηστου κλιμακοστάσιου περιλαμβάνονται και τα κλιμακοστάσια ειδικών κτιρίων (όπως γραφεία, ξενοδοχεία), ανεξάρτητα από την ύπαρξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών.
ε. Το σύνολο των επιφανειών υπαρχόντων κλιμακοστασίων και διαδρόμων σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια στα οποία, μετά την παραπάνω αφαίρεση κλιμακοστασίων, παρουσιάζεται υπόλοιπο δόμησης τουλάχιστον δέκα (10) τμ. καθώς και σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια.
στ. Η επιφάνεια έως και δύο ανοικτών κλιμακοστασίων εφόσον εξυπηρετείται στάθμη ορόφου έως 7,50 μ. από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος στη θέση των κλιμακοστασίων. Στην περίπτωση που συνυπάρχει εσωτερική κλίμακα στο κτίριο (κοινόχρηστη ή μη) δεν προσμετρώνται στη δόμηση δύο κλιμακοστάσια για κάθε κτίριο σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στην περίπτωση δ μεγέθη.
ζ. Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας, με τις ελάχιστες διαστάσεις τους.
η. Η επιφάνεια κατακόρυφων φρεατίων, ανεξαρτήτως διαστάσεων αλλά τουλάχιστον 0,50 τμ., για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια όλων των διαμπερών ανοιγμάτων του κελύφους ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για το δροσισμό του κτιρίου (όπως καμινάδες εξαερισμού).
θ. Υπόγειοι όροφοι για την εξυπηρέτηση χώρων στάθμευσης ανεξάρτητα χρήσης κτιρίου, καθώς και για μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), για χρήση υδατοδεξαμενής ή δεξαμενής συλλογής λυμάτων ή πισίνας, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν, επιφάνειας έως εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο ή και κατ’ επέκταση του περιγράμματος της ανωδομής του, σύμφωνα με το εδάφιο β της παρ.6 του άρθρου 17.
ι. Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας έως την κάλυψη του κτιρίου, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,50 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους. Ο όροφος αυτός μπορεί να μοιράζεται σε περισσότερους του ενός υπόγειους ορόφους αρκεί το άθροισμά τους να μην υπερβαίνει την πραγματοποιούμενη κάλυψη του κτιρίου. Ο υπόγειος όροφος μπορεί να έχει και κύρια χρήση, στο σύνολό του ή μερικώς, εφόσον αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί στο σ.δ. το 50% της επιφάνειας του χώρου της κύριας χρήσης. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι απαιτήσεις περί φυσικού φωτισμού και αερισμού.
ια. Στα ειδικά κτίρια και κτίρια μικτής χρήσης ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας έως την κάλυψη του κτιρίου, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,50 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους. Εφόσον κατασκευάζονται στο ισόγειο άλλες χρήσεις εκτός κατοικίας, ο όροφος αυτός μπορεί να έχει σε ποσοστό 50% τη χρήση του ισογείου με την προϋπόθεση τήρησης των κανονισμών λειτουργίας του, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού – αερισμού. Το υπόλοιπο 50% διατίθεται αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις αποθηκών εφόσον λειτουργικά είναι προσάρτημα αυτών. Στις περιπτώσεις αυτές για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων χρήσεων της ανωδομής μπορεί να κατασκευάζεται ένας επιπλέον υπόγειος όροφος για βοηθητικές χρήσεις αποθηκών μέσα στο περίγραμμα του κτιρίου.
ιβ. 1. Για ειδικά κτίρια, ο πρώτος υπόγειος όροφος κύριας χρήσης κτιρίου θεάτρου, μουσείου, νοσοκομείου ή θεραπευτηρίου, εκπαιδευτηρίου πλην της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικού κέντρου, πολυκινηματογράφων, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού – αερισμού, επιφάνειας έως την κάλυψη του κτιρίου ή και πέραν αυτής σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 6 του άρθρου 17, εφόσον στο εκτός του περιγράμματος τμήμα εξυπηρετούνται χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του κτιρίου ή και απαραίτητων για την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου της διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και των ΑΠΕ ή και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν τις εγκαταστάσεις αυτές.
2. Ειδικά για κτίρια προσωρινής διαμονής (ξενοδοχεία), υπόγειοι χώροι συνολικής επιφανείας έως την κάλυψη του κτιρίου για χρήσεις εγκαταστάσεων άθλησης όπως τα κολυμβητήρια, γυμναστήρια, σάουνες και οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, καθώς και διάδρομοι επικοινωνίας, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες που βρίσκονται σε υπόγεια τμήματα, ανεξαρτήτως θέσης ή στάθμης υπογείου, ακόμη κι αν εξυπηρετούν συνεπίπεδους χώρους κύριας χρήσης και ανεξαρτήτως του εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του φυσικού φωτισμού – αερισμού.
3. Σε ειδικά κτίρια επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στην παρ.3 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου, η υποβάθμιση της διαμορφωμένης στάθμης του ακαλύπτου χώρου αίθριου στο εσωτερικό του κτιρίου έως τη στάθμη του δαπέδου του πρώτου υπογείου, με την προϋπόθεση ότι : α) η υποβάθμιση αυτού δεν υπερβαίνει τα 3,20 μ. από το διαμορφωμένο έδαφος, β) οι διαστάσεις του αίθριου είναι μεγαλύτερες του Δ προσαυξημένες κατά 0,20 του ύψους της υποβάθμισης, γ) στο πρώτο υπόγειο υπάρχουν και χώροι κύριας χρήσης και δ) ο ακάλυπτος χώρος του αίθριου φυτεύεται υποχρεωτικά κατά τα 2/3 αυτού.
ιγ. Ενιαίος στεγασμένος χώρος στάθμευσης μέγιστου ύψους 2,60 μ., με ελαφρά κατασκευή και ανοιχτός από όλες τις πλευρές, σε θέση του ακαλύπτου εκτός της επιφάνειας του προκηπίου και σε επαφή με τα πλάγια ή πίσω όρια του οικοπέδου, με μήκος μικρότερο ή ίσο με το 1/2 του μήκους των πλευρών στις οποίες εφάπτεται και εφόσον εξασφαλίζεται η υποχρεωτική φύτευση.
ιδ. Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της επιτρεπόμενης δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο, χωρίς να δημιουργούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και εφόσον ο χώρος κάτω από αυτούς διασφαλίζει προϋποθέσεις ύψους χώρου κύριας χρήσης. Επίσης εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), με τους παραπάνω περιορισμούς, στην περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης και με επιτρεπόμενη δόμηση σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας προσθήκης.
ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 1/2 του χώρου του υποκείμενου ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος τους είναι μικρότερο από 2,20 μ.
ιστ. Οι κατασκευές όπως περιγράφονται στα άρθρα 16, 17 του παρόντος και στο άρθρο 19 μόνο για τις περιπτώσεις εντός σχεδίου ή οικισμού.
ιζ. Ο ημιυπαίθριος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστηλώματα (pilotis), εφόσον έχει :
i) επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της κάλυψης του κτιρίου,
ii) στάθμη δαπέδου έως 0,50 μ. πάνω ή κάτω (±0,50 μ.) από το διαμορφωμένο έδαφος,
iii) ελεύθερο ύψος τουλάχιστον το προβλεπόμενο για χώρο κύριας χρήσης και
iv) λειτουργική σύνδεση όλων των διαφορετικών επιπέδων όπου τυχόν εκτείνεται.
ιη. Η επιφάνεια της παρόδιας στοάς όπως ορίζεται στο άρθρο 22.
ιθ. Η επιφάνεια του σεισμικού αρμού με όμορες ιδιοκτησίες όπως επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις και προβλέπεται από τη στατική μελέτη του κτιρίου. Η επιφάνεια του σεισμικού αρμού, δύναται να εμπεριέχεται στο πάχος επενδύσεων του άρθρου 16 του παρόντος.
κ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά (όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη κλπ.) εφόσον έχουν πάχος τουλάχιστον πενήντα (50) εκατοστών. Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές καθώς και σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενες ή νομιμοποίησης σε υφιστάμενες οικοδομές.
κα. Η επιφάνεια στεγασμένης πλατφόρμας ανελκυστήρα οχημάτων εμβαδού μέχρι 25 τ.μ..
κβ. Το 50% της υπόσκαφης επιφάνειας κτιρίου για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις, όταν είναι κατασκευή που διαθέτει μόνο μία (1) όψη όπως αυτή ορίζεται με μία ενιαία επιφάνεια, σε γενική κάτοψη δεν φέρει οποιοδήποτε ίχνος κατασκευής επί του εδάφους (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων για αερισμό και φωτισμό), η στέγη του είναι προσβάσιμη και καλύπτεται με το υλικό του φυσικού εδάφους της περιοχής αποτελώντας συνέχεια αυτού.
Δεν επιτρέπεται αλλοίωση του φυσικού εδάφους πέραν των απαραίτητων εργασιών και διαμορφώσεων για την κατασκευή του υπόσκαφου κτιρίου. Για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων επιτρέπεται η εκσκαφή χωρίς τους περιορισμούς της παρ.4 του άρθρου 15.
Δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπέργειου κτίσματος εντός του περιγράμματος του υπόσκαφου κτιρίου.
Τα υπόσκαφα κτίρια κατασκευάζονται μετά από έγκριση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής τα οποία εγκρίνουν και τη σχετική μελέτη όταν η μοναδική όψη υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος αυτών μπορεί, για την εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, να μην ακολουθεί τους μορφολογικούς κανόνες της περιοχής.
Για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων από τις γενικές πολεοδομικές διατάξεις αερισμού και φωτισμού επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφων διόδων εντός ή εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, μέγιστης διάστασης δύο (2,00) μέτρων και μήκους ως το περίγραμμα του κτιρίου.
Οι διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων εφαρμόζονται και στα νησιά στα οποία η δόμηση, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις, μη εφαρμοζόμενης της προϋπόθεσης που τάσσει η περ. α’ της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3937/2011.
κγ. Κλειστός χώρος συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων, προσβάσιμος από το δρόμο για την αποκομιδή, ύψους έως 2,00 μ. και επιφανείας έως 2 τμ. για κτίρια μιας κατοικίας, προσαυξανόμενος κατά 1 τμ. ανά 5 κατοικίες και μέχρι 5 τμ. μέγιστο, και με την προϋπόθεση ότι ο χώρος δεσμεύεται συμβολαιογραφικά για τη χρήση αυτή.
κδ. Διπλά ενεργειακά κελύφη σε νέα και υπάρχοντα κτίρια ή κατασκευές για τη δημιουργία φυτεμένων τοίχων, μέγιστου πλάτους μέχρι 0,70 μ. για επιφάνεια έως 50% της συνολικής επιφάνειας των περιμετρικών όψεων του κτιρίου.
κε. Η επιφάνεια έως 1,60 X 1,90 για πρόβλεψη ή κατασκευή ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα σε κτίρια που δεν υπάρχει απαίτηση κατασκευής ανελκυστήρα, με την προϋπόθεση ότι ο ανελκυστήρας θα ικανοποιεί τουλάχιστον τις προβλέψεις του προτύπου ΕΛΟΤ-ΕΝ 81-70.
κζ. Χώρος τοποθέτησης μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου.
κη. Το καθαρό εμβαδόν αιθρίων ή οποιασδήποτε μορφής διαμπερών ανοιγμάτων του κτιρίου, κάθετων ή οριζόντιων ή και με τεθλασμένες ή καμπύλες διαδρομές, ανεξαιρέτως διαστάσεων και σε οποιοδήποτε όροφο του κτιρίου αν δημιουργούνται και μόνον εφόσον παραμένουν κοινόχρηστα.
κθ. Οι κλειστοί εσωτερικοί εξώστες (κλειστά πατάρια).
λ. Οι κατασκευές που επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά την ανεύρεση αρχαίων μνημείων, για την προστασία και ανάδειξη αυτών.
#7 Σχόλιο Από ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΙΟΥΡΔΑΣ Στις 13 Αύγουστος, 2020 @ 12:22
Ο υπόγειος όροφος να επιτρέπεται και στην εκτός σχεδίου δόμηση για βοηθητικές χρήσεις.
Στα κτίρια με τουριστική χρήση πρέπει να επιτρέπεται και δεύτερο υπόγειο και στα Ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια επιβάλλεται να προβλέπεται μηχανολογικός όροφος εκτός ΣΔ.
#8 Σχόλιο Από ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΟΣΧΑΚΗ Στις 13 Αύγουστος, 2020 @ 14:46
6ε. Ίσως έχουμε καταλάβει τι εννοεί το εδάφιο, αλλά καλό θα ήταν να γραφτεί ποια επιφάνεια αφορά.
6στ. Ανοικτές κλίμακες σε νέα κτίρια δεν προσμετρούν στη δόμηση αλλά προσμετρούν στην κάλυψη. Σύμφωνα με το εδάφιο 4η του άρθρου 12, όπως ισχύει και με τις προϋποθέσεις που θέτει, κλίμακες κινδύνου σε υφιστάμενα κτίρια δεν προσμετρούν στην κάλυψη. Θεωρώ αναγκαίο να αποσαφηνιστεί αν ισχύει αντίστοιχη δυνατότητα (δηλαδή να κατασκευαστεί ανοικτή κλίμακα χωρίς να προσμετρήσει στην κάλυψη) σε υφιστάμενα κτίρια στα οποία γίνεται διαχωρισμός οριζόντιας ιδιοκτησίας (π.χ. Α’ ορόφου)σε 2, προκειμένου να είναι δυνατή η ανεξάρτητη πρόσβαση στη 2η ιδιοκτησία από τον ακάλυπτο χώρο.
6κζ. Με τη λέξη «πρόβλεψη» εννοείται ότι υπάρχει δυνατότητα κατασκευής ανελκυστήρα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές έστω και αν δεν υπάρχουν άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
#9 Σχόλιο Από Θεόδωρος Κάντζος Στις 14 Αύγουστος, 2020 @ 10:27
Για τις ανοικτές κλίμακες στον ακάλυπτο να διευκρινιστούν τα εξής :
1. Δεν προσμετρώνται στην κάλυψη αν δεν υλοποιηθούν ως ΗΧ (Ημιυπαίθριοι Χώροι). Δηλαδή, αν τα φέροντα την ανοικτή κλίμακα στοιχεία είναι μόνο οριζόντια (δοκοί, πρόβολοι) δεν προσμετράται ενώ αν είναι και κατακόρυφα (υποστυλώματα) η ανοικτή κλίμακα γίνεται ΗΧ και προσμετράται.
Στην πρώτη περίπτωση οι ανοικτές κλίμακες είναι λειτουργικές προεξοχές των άρθρων 16 και 17 ενώ στη δεύτερη είναι ΗΧ ή ΑΗΧ (Ανοικτοί ΗΧ).
2. Προσμετρώνται στη δόμηση μόνο τα υποχρεωτικά ανοικτά κλιμακοστάσια με τις επιφυλάξεις των παραγράφων 6ε και 6στ του άρθρου 11 και μόνον αυτά που δεν περιλαμβάνονται σε ΑΗΧ κάτω από το 20% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.
3. Προσμετρώνται στον όγκο μόνον όταν υλοποιηθούν ως ΗΧ ή ΑΗΧ, δηλαδή μόνον όταν προσμετρώνται στην κάλυψη. Στην αντίθετη περίπτωση δεν είναι δυνατό να μετρηθεί όγκος τους.
Σημειώνω ότι έχω ήδη προτείνει (παρακάτω στο ίδιο άρθρο 85) αλλαγή για την προσμέτρηση στον όγκο του άρθρου 12 μόνο στοιχείων που προσμετρώνται στην κάλυψη και όχι στη δόμηση, όπως το πνεύμα του νόμου ορίζει.
#10 Σχόλιο Από Ιωάννης Στις 19 Αύγουστος, 2020 @ 20:24
Παρακαλούμε να διαγράψετε από τα εδάφια ια΄ και ιβ΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 11 του ν. 4067/2012, όπως διαμορφώνονται στο άρθρο 85 τις λέξεις «πλην της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», τουλάχιστον για τα ιδιωτικά σχολεία διότι:
1. Σύμφωνα με τον νόμο 4093/12-11-2012, σελ. 5580, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Θ, ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Θ.3, Παράγραφος 8, εδάφιο β. :
«8. Για την κτιριολογική υποδομή των ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των Κολλεγίων, των ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.), των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτήριο ή όροφος σε πολυώροφο κτήριο), απαιτείται:
α) το κτίριο να έχει ισχύουσα πολεοδομική άδεια χρήσης εκπαιδευτηρίου,
β) επαρκής και ομοιόμορφος τεχνητός φωτισμός και εξαερισμός στις περιπτώσεις υπόγειων χώρων που χρησιμοποιούνται για βοηθητικοί χώροι, καθώς και χώροι εργαστηρίων και βιβλιοθηκών.»
Ο παραπάνω νόμος, ο οποίος ισχύει για την ιδιωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επιτρέπει τη δυνατότητα χρήσης των υπογείων χώρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ΟΛΩΝ των βαθμίδων ως βοηθητικών.
2. Σύμφωνα με τον νέο νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης 4713/29-07-2020, άρθρο 6, παρ. 1:
«Η παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 682/1977 αντικαθίσταται ως εξής:
4. α) Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το σύνολο των λοιπών υποδομών των ιδιωτικών σχολείων μπορούν να αξιοποιούνται σε χρόνους εκτός διδακτικού ωραρίου ή και διδακτικών ημερών για την παροχή υπηρεσιών, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 4, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές δεν αντίκεινται στη φύση της εκπαίδευσης και στον χαρακτήρα του σχολείου και εφόσον διασφαλίζεται η προσήκουσα παροχή υπηρεσιών γενικής εκπαίδευσης. Η άσκηση των ως άνω υπηρεσιών μπορεί να γίνεται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν άδεια λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το σύνολο των λοιπών υποδομών των ιδιωτικών σχολείων μπορούν να αξιοποιούνται σε χρόνους εκτός διδακτικών ημερών για τη διαμονή και φιλοξενία νέων έως είκοσι πέντε (25) ετών, καθώς και των συνοδών τους, με σκοπό τη διοργάνωση εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων και την παράλληλη παροχή καταλύματος σε αυτούς. Οι ως άνω δραστηριότητες και υπηρεσίες γνωστοποιούνται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.»
Ο παραπάνω νόμος επιτρέπει, ανεξαρτήτως βαθμίδας, τον εκσυγχρονισμό των ιδιωτικών σχολείων τόσο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους μαθητές τους όσο και για τις εγκαταστάσεις τους (αμφιθέατρο, γυμναστήριο, βιβλιοθήκες κ.λπ.) όπως επίσης και τη δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τη διαμονή και φιλοξενία νέων και των συνοδών τους με σκοπό τη διοργάνωση εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
#11 Σχόλιο Από ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Στις 21 Αύγουστος, 2020 @ 19:51
Πάχος μονωτικών υλικών και επικαλυψεων και στα δώματα όπως και στο κέλυφος του κτιρίου (άνω των 6 εκ) δεν προσμετράται στον όγκο και το ύψος.
#12 Σχόλιο Από ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Στις 21 Αύγουστος, 2020 @ 20:03
Μορφολογικά στοιχεία (οριζόντια και κατακόρυφα) με έγκριση του Σ.Α. πέραν των 80 εκ.
#13 Σχόλιο Από ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Στις 23 Αύγουστος, 2020 @ 13:56
Είναι σκόπιμο να θεσμοθετηθεί πέραν των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και θέσεις στάθμευσης δικύκλων (ποδηλάτων ηλεκτρικών πατινιών μοτοποδηλάτων μηχανών). Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων θα αφορά και τις θέσεις στάθμευσης των δικύκλων. Θα συνοδεύεται επίσης και με παράρτημα σχετικών σχεδίων
#14 Σχόλιο Από Σχολάκη Μαρία Στις 24 Αύγουστος, 2020 @ 13:18
ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης δεν μετράει στη δόμηση και στην κάλυψη, μετράει όμως στις αποστάσεις Δ και δ? Δηλ. πρέπει να αφήνουμε απόσταση Δ+μόνωση? Παρακαλώ διευκρινίστε.
#15 Σχόλιο Από Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα Στις 25 Αύγουστος, 2020 @ 10:25
Άρθρο 85 – Επιφάνειες που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης
§1.5.β- ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ, γιατί είναι φωτογραφική διάταξη, για τους μη θερμαινόμενους καλυμμένους χώρους.
#16 Σχόλιο Από ΜΜ Στις 25 Αύγουστος, 2020 @ 22:35
Στις επιφάνειες που δεν προσμετρώνται στη δόμηση προτείνω να περιλαμβάνεται και ΗΧ χώρος για τη στάθμευση αυτοκινήτων σε όροφο του κτιρίου που βρίσκεται στην ίδια στάθμη με τον δρόμο για τις περιπτώσεις κατωφερικών οικοπέδων, όπου δεν είναι δυνατή η δημιουργία pilotis καθώς η στάθμη του εδάφους δεν συμπίπτει με αυτή του δόμου πρόσβασης.
Οι περιορισμοί μπορεί να είναι όμοιοι με αυτούς της pilotis (50% της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο). Στην περίπτωση αυτή είναι λογικό να επιτρέπεται η αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους του κτιρίου κατά 1 μ, όπως ισχύει για τις pilotis.
#17 Σχόλιο Από ΜΜ Στις 26 Αύγουστος, 2020 @ 13:45
Γράφετε “3. Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1024/1971 (Α’ 232) και έχει εκδοθεί ΆΔΕΙΑ πριν από τη μεταβολή …. ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης”. Βάζετε την προϋπόθεση της άδειας; Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, αλλά τα κτίρια πχ είναι νομίμως υφιστάμενα προ 55; Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, αλλά τα κτίρια έχουν ρυθμιστεί, εξαιρεθεί από κατεδάφιση κλπ;
#18 Σχόλιο Από ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ Στις 27 Αύγουστος, 2020 @ 06:52
1. Παρ. 6ε: Να συμπληρωθούν τα εξής:
ε. Προσμετράται η επιφάνεια του κλιμακοστασίου σε όλους τους ορόφους που εξυπηρετεί χώρους προσμετρούμενους στη δόμηση και αφαιρούνται συνολικά έως 12 τμ. (για να μην υπάρχει ασάφεια στον τρόπο που υπολογίζονται οι επιφάνειες. Πχ παλιά στο ΓΟΚ 85-2000 δεν μετρούσε η επιφάνεια του κλιμακοστασίου στην ανώτερη στάθμη.
2. Παρ. 6η: να αναδιατυπωθεί / συμπληρωθεί ως εξής για να είναι ακόμη πιο σαφής η διατύπωση:
η. Η επιφάνεια κατακόρυφων ανοιγμάτων δαπέδου ή φρεατίων ανεξαρτήτως διαστάσεων, τουλάχιστον 0,50 τ.μ. για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια αιθρίων και όλων των διαμπερών μη προσβάσιμων ανοιγμάτων που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική λύση ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα, όπως καμινάδες εξαερισμού, για τον δροσισμό του κτιρίου.
3. Παρ. 6ι: Κατ’ αρχήν προτείνω να αφαιρεθεί η αναφορά στο πόσο εξέχει το υπόγειο από το διαμορφωμένο έδαφος. Και αυτό γιατί ήδη στον ορισμό του υπογείου εμπεριέχεται η έννοια του να μην εξέχει πλέον του 1,20μ. Παλαιότερα είχε νόημα η επισήμανση επειδή ειδικά στην περίπτωση των υπογείων με χρήση στάθμευσης δινόταν η δυνατότητα υπερύψωσης έως και 1,50μ. Και για να μην έρχεται σε αντίθεση με όσα έχουν διατυπωθεί στην προηγούμενη περίπτωση θ προτείνω να αναδιατυπωθει ως εξής:
ι. Λοιπές βοηθητικές χρήσεις (πέραν αυτών της περίπτωσης θ) επιτρέπονται να καταλαμβάνουν τον πρώτο υπόγειο όροφο και σε συνολική επιφάνεια ίση με την κάλυψη της ανωδομής. Ο όροφος αυτός δύναται να μοιράζεται σε περισσότερους του ενός υπογείου ορόφους αρκεί το άθροισμά τους να είναι ίσο με την κάλυψη του κτιρίου, με εξαίρεση την περ. ιβ..
Η δεύτερη υποπερίπτωση να αναδιατυπωθεί και να συμπληρωθεί για να μην έρχεται σε αντίφαση με όσα γενικά προβλέπονται στην περίπτωση θ ως εξής: β) Στα ειδικά κτίρια και κτίρια μικτής χρήσης, εφόσον κατασκευάζονται στο ισόγειο άλλες χρήσεις εκτός κατοικίας, ο όροφος αυτός δύναται να έχει σε ποσοστό έως 50% τη χρήση του ισογείου με την προϋπόθεση τήρησης των κανονισμών λειτουργίας του, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού – αερισμού. Σε περίπτωση κατασκευής αιθρίου ή ηλιακού αιθρίου επιτρέπεται η υποβάθμιση αυτού κατά παρέκκλιση της παρ. 3α του αρ. 17. Το υπόλοιπο 50% διατίθεται για βοηθητικές χρήσεις. Χώροι κύριας χρήσης που τυχόν κατασκευάζονται πέραν του ανωτέρω ποσοστού προσμετρώνται στη δόμηση του κτηρίου.
4. Παρ. 6ιθ: Η δευτερεύουσα πρόταση έχει μια σχετική ασάφεια όπως είναι διατυπωμένη και προτείνω να αναδιατυπωθεί:
ιθ. Οι επιφάνειες της θερμομόνωσης στο σύνολο τους, το επίχρισμα ή / και τυχόν επενδύσεις (πέτρα, ξύλο, κ.λπ.) πάχους μέχρι δεκαπέντε (15) εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης, που κατασκευάζονται εκτός του περιγράμματος που ορίζουν τα δομικά στοιχεία, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι πλάγιες και πίσω αποστάσεις (δ και Δ), η οικοδομική γραμμή και χωρίς να παραβιάζονται οι κοινόχρηστοι χώροι πόλης.
5. Παρ. 6κβ: Δεν θεωρώ σκόπιμη την τροποποίηση της περίπτωσης αυτής και ιδιαίτερα η επαναφορά της δυνατότητας να μην προσμετράται όλο το εξωτερικό κέλυφος με το Φ.Ο σε περιπτώσεις μικτής κατασκευής. Θεωρώ ότι ανοίγει την όρεξη για καταστρατήγηση του μέτρου με ψευδοφέρουσες και εν τέλει διακοσμητικές τοιχοποιίες πλήρωσης που άλλωστε μπορεί να είναι και αδύνατον να ελεγχθούν από ελεγκτή δόμησης χωρίς καταστροφική μέθοδο.
#19 Σχόλιο Από ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Στις 27 Αύγουστος, 2020 @ 14:02
Η παρ.ιζ.ιιι) του αρ.11 του ΝΟΚ προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής:
έχει ελάχιστο ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,45μ για κυριο χώρο και ελάχιστο ελεύθερο ύψος 2,20μ για βοηθητικό χώρο.
Το ελεύθερο ύψος της pilotis και με δεδομένο ότι αυτή δεν είναι κύριος χώρος, προτείνεται να έχει ελάχιστο ελεύθερο ύψος 2,40μ,και 2,20μ από κάθε σημείο της οροφής της.
Αιτιολόγηση
α. Σε περιοχές με συγκεκριμένο από το Διάταγμά τους ύψος, ήταν δυνατόν- με την εφαρμογή των διατάξεων του ΓΟΚ των σχετικών με τα ελεύθερα ύψη- να πραγματοποιηθούν π.χ 3 όροφοι με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα την προκύπτουσα μείωση της κάλυψης του οικοπέδου και αύξηση του πρασίνου της περιοχής , κάτι που είναι στην γενική κατεύθυνση του ΝΟΚ.
Με την κατά ΝΟΚ αύξηση του ελεύθερου ύψους σε 2,65 μ απεμπολείτε δια παντός η δυνατότητα αυτή, χάνεται το δικαίωμα εξάντλησης του Σ.Δ δια καθ΄ύψος προσθήκης ορόφου(ων) και αυτό παρ΄ότι μέχρι τούδε έχουν συσταθεί δεκάδες χιλιάδες οριζόντιες ιδιοκτησίες συμπολιτών οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξαντλήσουν τον Σ.Δ στον χρόνο ισχύος του ΓΟΚ σε όλη την επικράτεια, γεγονός που σηματοδοτεί κραυγαλέα ανισότητα στην αντιμετώπισή τους.
Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η βλάβη κατά του περιβάλλοντος αλλά και της περιουσίας των πολιτών προκύπτει αναίτια, σαθρώς- και παρά τις διατάξεις του ΚΕΝΑΚ αλλά και του ΕΚΟΣ-αιτιολογημένη στον ΝΟΚ, δίχως κανένα όφελος-αντιθέτως-συνιστώντας πλήν των άλλων έμμεση αναιτιολόγητη μείωση του Σ.Δ .
#20 Σχόλιο Από ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΟΡΓΙΑΣ Στις 27 Αύγουστος, 2020 @ 19:01
Η παράγραφος .ιζ.ιιι του άρθρου 11 του ΝΟΚ Προτείνεται να τροποποιηθεί όπως παρακάτω :
Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος των κυρίων χωρων τουλάχιστον 2,40μ
και των βοηθητικών χωρων κατ,ελαχιστον 2,20μ
Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος PILOTIS ορίζεται σε 2,40μ
Αιτιολόγηση :
Στις περιοχές με συγκεκριμένο ύψος και όχι οριζόμενο από τον ΝΟΚ αφαιρείται η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί όροφος επιπλέον λόγω ύψους ο οποίος θα είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της κάλυψης του οικοπέδου και ταυτογχρονη αύξηση του πράσινου της Περιοχής
Μεγάλο πρόβλημα όμως δημιουργείται με την αύξηση του ελεύθερου ύψους σε 2,65μ γιατί καταργείται η δυνατότητα στους συμπολίτες μας το δικαίωμα προσθήκης καθ, υψος σε οσους έχουν εκδοση αδεια με πρόβλεψη μελλοντικών ορόφων σε ολη την επικράτεια
#21 Σχόλιο Από ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΟΡΓΙΑΣ Στις 28 Αύγουστος, 2020 @ 19:14
Η παράγραφος ιζ.ιιι του άρθρου. 11 του ΝΟΚ να τροποποιηθεί όπως παρακάτω
Το ελάχιστο ελεύθερο υψος τουλάχιστον 2,40μ για κυριους χωρους και 2,20μ για βοηθητικούς χώρους
Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος PILOTIS 2,40Μ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
Στις περιοχές με ύψος που καθορίζεται με διάταγμα χάνεται το δικαίωμα ύψουν λόγω ύψους 2,65μ αρα και η δυνατότητα προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενη πρόβλεψη αδείας με αποτέλεσμα κοινωνική αδικία σε ολη την επικράτεια
#22 Σχόλιο Από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΠΑΣ Στις 30 Αύγουστος, 2020 @ 18:54
1) Ανεγειρόμενα κτίρια με ισχύουσα άδεια κατά ΓΟΚ δεν έχουν την δυνατότητα να βάλουν εξωτερική θερμομόνωση επειδή αυτή η διάταξη ισχύει μόνο για τα υφιστάμενα κατά ΓΟΚ ή τα ανεγειρόμενα με ΝΟΚ.
Τα εν λόγω ανεγειρόμενα κτίρια δεν μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του ΝΟΚ για αφαίρεση της εξωτερικής θερμομόνωσης επειδή δεν τηρείται πχ το ποσοστό εκτός περιγράμματος υπογείου, ή διότι ισχύει με ΝΟΚ μειωμένη κάλυψη 60% & αυξημένη φύτευση.
Προτείνεται να δοθεί κατ’ εξαίρεση δυνατότητα & στα ανεγειρόμενα κτίρια κατά ΓΟΚ 1985 να τοποθετούν εξωτερική θερμομόνωση χωρίς να μετράει στα πολεοδομικά μεγέθη του κτιρίου. Τούτο είναι λογικό για την σκοπούμενη ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των ανεγειρόμενων κτιρίων και σύμφωνο με τους σκοπούς του παρόντος νομοθέτη.
2) Τα υπόσκαφα μπορεί να αποτελούν τμήμα κτιρίου. Ωστόσο καλό είναι να διευκρινιστεί ότι επιτρέπεται η σύνδεση/επικοινωνία με υπόγεια τμήματα υπεργείου κτιρίου. Η εν λόγω διάταξη είναι χρήσιμη και για την είσοδο στα υπόσκαφα μέσω υπέργειου κλιμακοστασίου με υπόγειο.
Επίσης να διευκρινιστεί ότι στα υπόσκαφα κτίρια επιτρέπονται υπόγεια (αλλιώς υπάρχει αντικίνητρο) χωρίς αυτά να εξέχουν από το έδαφος.
Επίσης να διευκρινιστεί εάν επιτρέπονται πατάρια εντός του υποσκάφου, εφ’ όσον το επιτρέπει η κλίση του εδάφους.
#23 Σχόλιο Από Αγις Κοθάλης Πρόεδρος ΣΕΒΚ Στις 1 Σεπτέμβριος, 2020 @ 12:31
Η Ελληνική Κεραμοποιία, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, Σύγχρονα Κεραμικά Δομικά Προϊόντα και συγκεκριμένα την Θερμομονωτική Τοιχοποιία πάχους 25 εκ. και άνω, με οπτόπλινθους από πηλό που ορίζονται ως θερμομονωτικό υλικό με βάση ευρωπαϊκό πρότυπο.
Τα συνδυαστικά πλεονεκτήματα της θερμομονωτικής τοιχοποιίας με οπτόπλινθους από πηλό προσδίδουν εξαιρετικές ιδιότητες σε όλη την κατασκευή.
• Ως θερμομονωτικό στοιχείο μετά την τοποθέτηση του, δημιουργεί ενιαία επιφάνεια θερμομόνωσης και ελαχιστοποιεί τη μετάδοση θερμότητας από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο και αντιστρόφως, με αποτέλεσμα τη δηµιουργία ενός άνετου και ιδανικού εσωτερικού κλίµα¬τος για τους χρήστες σε όλες τις εποχές του χρόνου.
• Λόγω της μάζας και της ειδικής θερμοχωρητικότητας του υλικού η θερμομονωτική τοιχοποιία παρουσιάζει μεγάλη θερμοσυσσωρευτική ικανότητα.
• Η θερμομονωτική τοιχοποιία παρουσιάζει μεγάλη μηχανική αντοχή (αντοχή σε θλίψη και διάτμηση) συμβάλλοντας, σύμφωνα με μελέτη, στην αντισεισμική προστασία του κτηρίου, έχει υψηλές ηχομονωτικές ιδιότητες και προσφέρει προστασία από ακτινοβολία στα κτήρια διότι λειτουργεί ως φράγμα αλλά και ως απορροφητής.
• Η διάρκεια ζωής της είναι απεριόριστη χωρίς να χρειάζεται συντήρηση καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του κτηρίου.
• Ως θερμομονωτικό στοιχείο οδηγεί σε εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα κατά τον υπολογισμό των επιπέδων βέλτιστου κόστους των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και των δομικών στοιχείων
Η ισχύουσα νομοθεσία στο άρθρο 11 παράγραφος 6 περίπτωση ιθ του νόμου 4067/2012 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 5 παράγραφος 19 του νόμου 4258/2014 ορίζει ότι δεν υπολογίζεται στο συντελεστή δόμησης…
…«ιθ) Η επιφάνεια θερμομόνωσης στο σύνολό της εφόσον έχει πάχος άνω των 6 εκατοστών στις κατασκευές νέων κτιρίων.»
Ο νόμος και το πνεύμα του νομοθέτη, διακηρύχθηκε ότι έχουν ως κύριο στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση του παραγόμενου έργου μέσα από την χρήση σύγχρονων προϊόντων.
Φυσικά δεν πρέπει να προδιαγράφει και δεν πρέπει να φωτογραφίζει κανένα συγκεκριμένο:
• θερμομονωτικό υλικό ,στοιχείο, σύστημα
• δομή, σύσταση, σύνθεση, προέλευση υλικού
• πορώδες, πυκνότητα, βάρος υλικού, τρόπο παραγωγής
• τρόπο εφαρμογής στο κτήριο, θέση στο κτήριο
αφού κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο και θα οδηγούσε σε αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η ανάγνωση της διάταξης αυτής, θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όλα τα χρησιμοποιούμενα θερμομονωτικά υλικά περιλαμβάνονται στη ρύθμιση για την εξαίρεση από το συντελεστή δόμησης, εφόσον αυτή «έχει πάχος άνω των 6 εκατοστών»
Όμως, από τη συνδυαστική ερμηνεία με τις διατάξεις για τα υλικά δομικής πλήρωσης που προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, υπάρχει η υπηρεσιακή άποψη ότι οι θερμομονωτικοί οπτόπλινθοι που είναι στοιχεία δομικής πλήρωσης, δεν υπάγονται στη ρύθμιση της περ. ιθ του άρθρου 11 παρ. 6 ν.4067/2012, όπως ισχύει σήμερα.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αντίληψη αυτή οδηγεί σε ευθεία νόθευση των κανόνων ανταγωνισμού και μάλιστα σε βάρος ενός αμιγώς ελληνικού προϊόντος και υπέρ εισαγομένων προϊόντων.
Αναμέναμε ότι με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», θα υπήρχε πρόβλεψη με την οποία θα ορίζονταν κανόνες ίσης μεταχείρισης μεταξύ όμοιων θερμομονωτικών υλικών, άρα κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.
Όμως, με το ανακοινωθέν και υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο ερμηνείας και να αποκλειστούν οπωσδήποτε από τη διάταξη μη υπολογισμού στον συντελεστή δόμησης οι θερμομονωτικοί οπτόπλινθοι της ελληνικής κεραμοποιίας, η αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου διάταξη έχει ως εξής:
«Άρθρο 85 σχ. Νόμου»
(Δεν υπολογίζονται στο συντελεστή δόμησης…)
«ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης στο σύνολό της, οι επενδύσεις (πέτρα, ξύλα κλπ) μέχρι δεκαπέντε (15) εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και το επίχρισμα εφόσον δεν ενσωματώνονται στα δομικά στοιχεία πλήρωσης…»
Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι ενώ η ισχύουσα διάταξη δεν απέκλειε ρητά τους θερμομονωτικούς οπτόπλινθους από τον μη υπολογισμό στον συντελεστή δόμησης, η προτεινόμενη τους αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο, νοθεύοντας με πρωτοφανή τρόπο τον ανταγωνισμό, υπέρ των ελαφρών θερμομονωτικών υλικών, τα οποία να χρησιμοποιούνται αυτά καθεαυτά δεν υπολογίζονται στον συντελεστή, ενώ εάν είναι στοιχεία πλήρωσης των οπών των θερμομονωτικών οπτόπλινθων υπολογίζονται.
Η επιδίωξη είναι να αποκλειστούν οι θερμομονωτικοί οπτόπλινθοι από την εξαίρεση.
Το επιχείρημα ότι αν δεν υπολογιστούν οι θερμομονωτικοί οπτόπλινθοι στο συντελεστή τότε έχουμε έμμεση αύξηση του συντελεστή δόμησης, δεν κρίνεται κατά την άποψή μας σοβαρό, όταν στο σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων δεν υπολογίζονται στο συντελεστή στοιχεία πλήρωσης από πέτρα πάχους μεγαλύτερου (!) των 50 εκ. όπου οι καταστρατηγήσεις είναι κραυγαλέες καθώς και το «φυτεμένο δώμα» επιφάνειας 35 τ.μ (ένα μικρό διαμέρισμα δηλαδή) στο οποίο, μάλιστα, επιτρέπεται η σύνδεση με ασανσέρ.
Θεωρούμε ότι αυτή η εξόχως εχθρική προς σύγχρονα ελληνικά προϊόντα αντίληψη, πρέπει να πάρει τέλος.
Δεν ζητάμε να υπάρξει καμία κατ’ εξαίρεση ρύθμιση υπέρ των προϊόντων της ελληνικής κεραμοποιίας. Αντίθετα πρέπει να επιτραπεί στα προϊόντα αυτά που αποτελούνται από φυσικό άργιλο και που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στην ευρωπαϊκή δόμηση, να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τα οποιαδήποτε άλλα θερμομονωτικά υλικά στην ελληνική οικοδομική δραστηριότητα.
Κατά συνέπεια προτείνουμε η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 85 του σχ. Νόμου, όσον αφορά την περ. ιθ να διατυπωθεί ως εξής:
(Στο συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται
«ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης στο σύνολό της, οι επενδύσεις (πέτρα, ξύλο κλπ) πάχους μέχρι δεκαπέντε εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και το επίχρισμα καθώς και η επιφάνεια θερμομονωτικής τοιχοποιίας από οπτόπλινθους καθέτων
οπών(πλήρωση των οπών με θερμομονωτικό υλικό),πλήρωσης ή φέρουσας
κατασκευής στο σύνολό της, εφόσον έχει πάχος ίσο ή άνω των 25 εκατοστών
στις κατασκευές νέων κτιρίων.
Αγις Κοθάλης
Πρόεδρος Ελληνικών Βιομηχανιών Κεραμοποιίας
#24 Σχόλιο Από Κατερίνα Σπίνουλα -ΣΕΒΚ Στις 1 Σεπτέμβριος, 2020 @ 13:22
Στα εδάφια ιθ,κ & κβ καταφανώς δεν λαμβάνονται υπόψη καθόλου τα δομικά στοιχεία από πηλό (κεραμικά τούβλα) (που είναι φυσικά υλικά με θερμοσυσσωρευτικές ιδιότητες, αντοχή στο χρόνο( 150 life span), μετρήσιμο αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint), προσφέρουν υγιεινό μικροκλίμα στους χρήστες , δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, δεν χρειάζονται συντήρηση και όντας πλήρως ανακυκλώσιμα συμβάλουν στην αειφορία)κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του Νόμου που μιλά για βιοκλιματικό σχεδιασμό και κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και την καλύτερη θωράκιση τους όπως ορίζει το Green Deal που είναι αιτία αυτής της αναθεώρησης καθώς και τον αποκλεισμό ολόκληρου κλάδου που έχει να προσφέρει καινοτόμες λύσεις ουσιαστικές και μετρήσιμες με μελέτες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (30-60% εξοικονόμηση ενέργειας) και αυτό σίγουρα δεν συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό !
Θα πρέπει να προστεθούν στα φυσικά υλικά και τα κεραμικά προϊόντα
Δεν μπορεί να εξαιρεί από τα φυσικά ανακυκλώσιμα υλικά τον πηλό- κεραμικά όταν σε όλο τον κόσμο είναι στοιχείο και εξωτερικής μόνωσης με αιώνες χρήσης (και σε συνδυασμό με άλλα υλικά ) και αποτελεί αρχιτεκτονικό παραδοσιακό στοιχείο στη χώρα μας αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Θα πρέπει να αφήσουμε τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς να επιλέξουν ανάμεσα από όλα τα φυσικά υλικά ώστε να υπολογίσουν και να προσφέρουν το βέλτιστο παραγόμενο έργο τους.
Για αυτό ζητούμε να τροποποιηθεί όπως παρακάτω :
σελ 122-123
Άρθρο 85 Επιφάνειες που δεν προσμετρούνται στον συντελεστή δόμησης
σελ 125
ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης στο σύνολο της, οι επενδύσεις (πέτρα, ξύλο,κεραμικά κλπ.) πάχους μέχρι 15 εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και το επίχρισμα,, εφόσον δεν ενσωματώνονται στα δομικά στοιχεία πλήρωσης με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι πλάγιες και πίσω αποστάσεις (δ και Δ), η οικοδομική γραμμή και χωρίς να παραβιάζονται οι κοινόχρηστοι χώροι πόλης.
κ. Σε υφιστάμενα κτίρια η επιφάνεια που προκύπτει από την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης κάθε υλικού, καθώς και η επιφάνεια του πάχους παθητικών ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, για διάσταση μέχρι 15 εκ., έστω και αν δεν τηρούνται οι πλάγιες αποστάσεις Δ ή η οικοδομική γραμμή σε περίπτωση ύπαρξης προκηπίου, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει στο ακίνητο υπόλοιπο πολεοδομικών μεγεθών. Όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική, τα παραπάνω κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3.00 μ. από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου ή την οριστική στάθμη του παραχωρημένου χώρου
σελ. 126
κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του, αμφότεροι από φυσικά ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κεραμικά ή η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή κατασκευή, της οποίας ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά και περιμετρικά από φέρουσα τοιχοποιία. Η επιφάνεια των τοίχων πλήρωσης από φυσικά, ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, κεραμικά κλπ., τουλάχιστον 50 εκατοστών. Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές για τις οποίες προβλέπεται περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή περιμετρικός φέρων οργανισμός και τοίχοι πλήρωσής του από τα αναφερόμενα υλικά. Σε περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή με φέρουσα τοιχοποιία κατά τα ανωτέρω, η φέρουσα τοιχοποιία του υφισταμένου κτιρίου προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.
#25 Σχόλιο Από ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Στις 1 Σεπτέμβριος, 2020 @ 14:28
Άρθρο 85 /άρθ. 11 N.4067/12
N.4067/12 άρθ. 3 Δ ,δ είναι η απόσταση του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου.
N.4067/12 άρθ. 2. Παρ.42 .
Οι διαστάσεις του κτιρίου καθορίζονται από τον φέροντα οργανισμό αυτού και τους εξωτερικούς τοίχους πλήρωσης του.
Στις ανωτέρω διαστάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται τα υλικά επένδυσης του κτιρίου …..καθώς και η επιφάνεια εξωτερικής θερμομόνωσης.
Άρθρο 85 /άρθ. 11 N.4067/12 παρ. 6 στο Συντελεστή Δόμησης δεν προσμετρώνται
παρ. ιστ . οι κατασκευές που ορίζονται στα άρθρα 16,17,και 19.
Παρ. ιθ Η επιφάνεια θερμομόνωσης στο σύνολο της…………εφόσον δεν ενσωματώνονται στα δομικά στοιχεία πλήρωσης με την προυπόθεση ότι τηρούνται οι πλάγιες αποστάσεις ( δ και Δ )
Ο συνδυασμός των ανωτέρω άρθρων δημιουργεί ασάφεια,
1.στο αν η θερμομόνωση επιτρέπεται μέσα στο ( δ , Δ )
2.στο αν η επιφάνεια θερμομόνωσης που ενσωματώνεται στους τοίχους πληρώσεως προσμετράται στο Συντελεστή Δόμησης
#26 Σχόλιο Από Νικόλας Βερροιόπουλος Στις 3 Σεπτέμβριος, 2020 @ 16:30
Πολλές φορές οι προϋποθέσεις της υποπαραγράφου 6. ιζ) του παρόντος άρθρου για να μην προμετράται ο ελεύθερος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστηλώματα (πιλοτή) στη δόμηση δεν συντρέχουν με αποτέλεσμα να προσμετράται ο χώρος της πιλοτής στους ημιυπαίθρους χώρους του κτιρίου. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται ρητά σε αυτή την περίπτωση η δημιουργία θέσεων στάθμευσης στον ημιυπαίθριο χώρο αυτό που στην ουσία πρόκειται για πιλοτή αλλά τυχαίνει να μη συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μην προσμετρηθεί στη δόμηση.
#27 Σχόλιο Από ΕΛΕΝΗ ΛΕΜΠΕΣΗ Στις 3 Σεπτέμβριος, 2020 @ 23:45
Άρθρο 11 παρ.6.δ. Δεδομένου ότι οι διατάξεις του Κτιριοδομικού για τα κλιμακοστάσια έγιναν σε περίοδο που το κύριο κλιμακοστάσιο μέτραγε στο συντελεστή δόμησης απαιτείται συμπλήρωση στο άρθρο 85 παρ.6.δ (όπως προτείνεται με τα κεφαλαία γράμματα) προκειμένου να αφαιρούνται όλα τα κύρια κλιμακοστάσια όταν προβλέπονται τμήματα κτιρίου αυτοτελούς λειτουργίας και το πρώτο εδάφιο της παρ.6.δ του άρθρου 11 πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: «Η επιφάνεια των υποχρεωτικών, σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό ΑΝΑ ΚΤΙΡΙΟ Η ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, κοινόχρηστων κλιμακοστασίων, συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων, των πλατύσκαλων, των διαδρόμων και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων, και για επιφάνεια έως είκοσι πέντε (25) τ.μ. ανά όροφο και ανά κλιμακοστάσιο και σαράντα (40) τ.μ. στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου που διαθέτει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο.»
#28 Σχόλιο Από ΕΛΕΝΗ ΛΕΜΠΕΣΗ Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 00:07
Η ρύθμιση της παρ.6.ιστ του άρθρου 11 του ΝΟΚ με την προσθήκη του ηλιακού χώρου είναι αόριστη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί δεδομένου ότι δεν υπάρχει ορισμός του ηλιακού χώρου ο οποίος είναι κλειστός χώρος ο οποίος εντάσσεται στο σχεδιασμό του κτιρίου και επομένως μετρά στο συντελεστή δόμησης
#29 Σχόλιο Από Γεωργία Σαραντέα – Κουνιαδου Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 10:42
ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ – ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΓΗ & ΧΡΗΜΑ
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ
ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;
Δυστυχώς ο χρόνος διαβούλευσης, όπως και για άλλα πάρα πολύ σημαντικά θέματα, όπως π.χ για το ΕΣΔΑ (απορρίμματα ΑΣΑ κλπ.) ήταν ελαχιστότατος και απαγορευτικός για τη νηφάλια συμμετοχή των πολιτών. Κρίμα, περιμέναμε περισσότερα !!
Ποια ακίνητα ωφελούνται από την ισχύουσα νομοθεσία από τις επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλεων;
Αυτά που ωφελούνται είναι τα μικρά και πολύ μικρά αγροτεμάχια, τα μη άρτια που δημιουργήθηκαν με ευθύνη της πολιτείας για εισπρακτικούς λόγους (το Υπουργείο Οικονομικών για να γεμίζει τα ταμεία του από τις αγοραπωλησίες) και κατατμήθηκαν παρανόμως.
Τα μικρά αγροτεμάχια εκτός Σχεδίου Πόλης, κάτω των 4 στεμμάτων δεν έχουν δικαίωμα έκδοσης άδειας ανέγερσης οικοδομής και με την ένταξη τους στο Σχέδιο Πόλης αποκτούν αξία, οικοδομούνται ως κατ’ εξαίρεση με τον ισχύοντα όρο «κατά παρέκκλιση άρτια», και με πολύ μικρό εμβαδόν ακόμα.
Ένα επί πλέον όφελος είναι ότι δίνουν πολύ μικρό ποσοστό εισφοράς σε γη, σε σχέση με τα αγροτεμάχια άνω των 4ων στρεμμάτων και ελάχιστη εισφορά σε χρήμα.
Σήμερα τα αγροτεμάχια των 4ων στρεμμάτων και άνω έχουν δικαίωμα έκδοσης άδειας οικοδομής και το ακίνητο έχει έτσι την αξία του ως άρτιο και οικοδομήσιμο.
Τα μεγαλύτερα λοιπόν αγροτεμάχια, επειδή είναι άρτια και οικοδομήσιμα πρέπει να «τιμωρηθούν» με μεγαλύτερο ποσοστό εισφοράς σε γη και περισσότερα χρήματα;
Επειδή η κατάτμηση της περιαστικής γης σε πολύ μικρά αγροτεμάχια έχει ακμάσει στη χώρα μας, αν σε μια ορισμένη υπό ένταξη περιοχή αθροίσουμε τα μικρά αγροτεμάχια έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση από το άθροισμα της έκτασης των μεγαλύτερων αγροτεμαχίων των 4ων στρεμμάτων, με αποτέλεσμα πολύ μικρή έκταση εισφορών για κοινόχρηστους χώρους και δρόμους και επομένως μίζερα νέα οικοδομικά σχέδια.
Με την ισχύουσα νομοθεσία αρχής γενομένης με το Ν 1337/ Νόμο Τρίτση, επιχειρείται μάλλον μια αναδιανομή της γης εσαεί και όχι εφ’ άπαξ όπως γίνεται με τους αναδασμούς. Αναδιανομή που ευνοεί τους έχοντες μικρά αγροτεμάχια και τσεκουρώνει αυτούς τους ιδιοκτήτες που έχουν 4 και άνω στρέμματα και τους οποίους αντιμετωπίζει ως τσιφλικάδες.
Με την πολιτική της κατάτμησης της γης η πολιτεία δημιούργησε και δημιουργεί προσδοκίες σε κάποιους πολίτες και τους ενθαρρύνει να αγοράζουν πολλά μικρά τεμάχια ή να διανέμουν την περιαστική, κυρίως, γη σε πολύ μικρά αγροτεμάχια (π.χ αγροτεμάχιο προς δόμηση 250μ2, ιδιοκτησίας Σαραντέα και πολλών άλλων σε αγροτεμάχιο που κατατμήθηκε παράνομα σε μια βουνοκορφή στα Κιούρκα Αττικής) κι έπειτα ζητούν από τους Δημάρχους επεκτάσεις Σχεδίου Πόλης, αφού δεν θα δώσουν σχεδόν τίποτα ούτε σε γη ούτε και σε χρήμα, θα την πάρει ο Δήμαρχος από αυτούς που δεν παρανόμησαν τεμαχίζοντας τα αγροτεμάχια τους κάτω των 4ων στρεμμάτων.
Για του λόγου το αληθές στην πόλη μου, την Καλαμάτα, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι υπόσχονταν προεκλογικά ένταξη στο Σχέδιο Πόλης μιας συγκεκριμένης περιοχής κάνοντας ψηφοθηρική πολιτική υπέρ των πάμπολλων ιδιοκτητών μικροτεμαχίων και ενός θηριώδους δρόμου διαμπερούς κυκλοφορίας μέσα από το υπογάστριο της υπό ένταξη περιοχής. Δηλαδή σε μια υπό ένταξη παρθένα περιοχή ο Δήμος με τις υπηρεσίες του έχει αρωγούς όλους τους μικροϊδιοκτήτες μιας υπό ένταξη περιοχής της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η χάραξη ενός διαμπερούς δρόμου με αντάλλαγμα να αποκτήσουν δικαιώματα δόμησης οι μικροϊδιοκτήτες και το κόστος να το πληρώσουν τα ακίνητα των 4άρων στρεμμάτων και άνω. Καραμπινάτη επιβράβευση της παρανομίας δεκάδων ετών. Είναι ώρα να αλλάξει.
Για τον ανωτέρω και μόνο λόγο αλλά και για άλλους παρόμοιους, οι Πολεοδομίες δεν πρέπει να διευθύνονται από τους Δημάρχους, αλλά από μια Ανεξάρτητα Κρατική Αρχή με σφαιρική γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και με γνώμονα της αρχές της αειφορίας και τις οδηγίες της ΕΕ.
Απαιτείται λοιπόν η αλλαγή της νομοθεσίας που έχει σχέση με την εισφορά σε γη και χρήμα των υπό ένταξη αγροτεμαχίων υλοποιώντας τη Γενική Συνταγματική Διάταξη που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος (πολεοδομικός συνωστισμός – κατά παρέκκλιση δόμηση αγροτεμαχίων που επηρεάζει τη «φέρουσα ικανότητα της περιοχής) καθώς και την αναλογική αρχή της ισότητας του Συντάγματος. Η αντιστροφή λοιπόν των εισφορών σε γη και χρήμα, για μικρά και μεγάλα ακίνητα είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της αναλογικότητας. Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν επενδύσει στα μικρά τεμάχια περιαστικών γαιών και δεν είναι αναξιοπαθούντες αλλά επηρεάζουν πρακτικές στους Δήμους με σκοπό το προσωπικό, πολιτικό και οικονομικό όφελος.
Καλαμάτα 3.9.2020
Γεωργία Σαραντέα – Κουνιάδου
#30 Σχόλιο Από Γεώργιος Μιχαλάτος Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 11:32
Θεωρούμε ότι ο μελετητής θα πρέπει να έχει στην διάθεσή του, για τον σχεδιασμό της πρόσοψης του κτιρίου, και την λύση του διπλού κελύφους (αεριζόμενη πρόσοψη), λύση η οποία εφαρμόζεται παγκοσμίως για την ενεργειακή αλλά και αισθητική αναβάθμιση υπαρχόντων κτιρίων αλλά και για νέες κατασκευές.
Για αυτό, στο παρακάτω εδάφιο θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες, έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη η λύση του διπλού κελύφους και ειδικά αεριζόμενης πρόσοψης και όχι μόνο η περίπτωση της θερμοπρόσοψης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ληφθεί υπόψη το πάχος του απαραίτητου διάκενου αερισμού, της μόνωσης εντός του διάκενου μεταξύ της εξωτερικής επιφάνειας της τοιχοποιίας και της τελικής επιφάνειας της επένδυσης (όπως συνηθίζεται στα συστήματα διπλού κελύφους), το πάχος του συστήματος στήριξης και το πάχος των στοιχείων της επικάλυψης, επιπλέον της μόνωσης και των κονιαμάτων που ήδη αναφέρονται στον κανονισμό.
Ειδικότερα, τα σχόλιά μας βρίσκονται παρακάτω:
«ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης στο σύνολο της, οι επενδύσεις (πέτρα, ξύλο, κλπ.), το σύστημα στήριξής των επενδύσεων καθώς και το διάκενο αερισμού για περίπτωση αεριζόμενης πρόσοψης, πάχους μέχρι 25 εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και το επίχρισμα, εφόσον δεν ενσωματώνονται στα δομικά στοιχεία πλήρωση με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι πλάγιες και πίσω αποστάσεις (δ και Δ), η οικοδομική γραμμή και χωρίς να παραβιάζονται οι κοινόχρηστοι χώροι πόλης.
κ. Σε υφιστάμενα κτίρια η επιφάνεια που προκύπτει από την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, τις επενδύσεις (πέτρα, ξύλο, κλπ.), το σύστημα στήριξής των επενδύσεων καθώς και το διάκενο αερισμού για περίπτωση αεριζόμενης πρόσοψης, καθώς και η επιφάνεια του πάχους παθητικών ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, για διάσταση μέχρι 25 εκ., έστω και αν δεν τηρούνται οι πλάγιες αποστάσεις Δ ή η οικοδομική γραμμή σε περίπτωση ύπαρξης προκηπίου, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει στο ακίνητο υπόλοιπο πολεοδομικών μεγεθών. Όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική, τα παραπάνω κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3.00 μ. από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου ή την οριστική στάθμη του παραχωρημένου χώρου»
Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
Γεώργιος Μιχαλάτος
Τεχνικός Διευθυντής
Elval Colour
#31 Σχόλιο Από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 12:24
Δεδομένου ότι το σ/ν προτείνει αλλαγές διατάξεων του Ν.4047/2012, θα ήταν ευκαιρία να επανεξετάσει άρθρα του ΝΟΚ που είναι αντίθετα προς την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και κάθε άλλο παρά συμβατά με την ορθολογική οργάνωση του χώρου. Σε μια εποχή που θα ήταν επιθυμητό να περιοριστούν οι πυκνότητες στα αστικά κέντρα, να μειωθούν οι σ.δ., ει δυνατόν, έχουμε ήδη καταφέρει να αυξήσουμε τους σ.δ. μέσω των ημιυπαίθριων χώρων, που μετατράπηκαν σε αυθαίρετα και νομιμοποιήθηκαν. Στις διατάξεις αυτές εμμένει το άρθρο 85 του σ/ν διατηρώντας, με μικρές αλλαγές, τις καινοτομίες του ΝΟΚ, όπως έχουν διαμορφωθεί με το Ν. 4315/2014. Οι επιφάνειες που δεν προσμετρούνται στο σ.δ. κερδίζουν έδαφος.
#32 Σχόλιο Από ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (πολ/κός μηχ/κός) Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 13:24
Η πλέον εξελεγμένη και ασφαλής περίπτωση υπολογισμού της μικτής κατασκευής (από φέρουσα περιμετρική τοιχοποιία σε συνδυασμό με φέροντα στοιχεία Οπλισμένου Σκυροδέματος) είναι η μέθοδος υπολογισμού της τοιχοποιίας και του συνολικού φορέα με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων όπως αυτός ορίζεται από τον ευρωκώδικα.
Όταν συντελείται αυτή η μέθοδος υπολογισμού, τότε αποτρέπεται απόλυτα η Φαλκίδευση της διάταξης.
Δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η δυνατότητα του πραγματικού και απόλυτα ασφαλή υπολογισμού.
Άλλωστε η συνδυαστική εφαρμογή τοιχοποιίας και στοιχείων οπλισμένου Σκυροδέματος (και στην περίμετρο) συνάδει με την μέχρι πρότινος μεθοδολογία κατασκευής των λιθόκτιστων κτιρίων (με διαζωματικά στοιχεία οριζόντια και κατακόρυφα από ελαφρά Ωπλισμένο Σκυρόδεμα) που συνετελείτο από τους λιθοκτίστες κατά πρακτικό και όχι επιστημονικό τρόπο.
#33 Σχόλιο Από ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (πολ/κός μηχ/κός) Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 13:25
Αναφέρομαι στην περίπτωση οικοπέδων-γηπέδων στα οποία υπάρχουν υφιστάμενα με Οικοδομική άδεια κτίσματα και στα οποία εν συνεχεία μεταβλήθει και μειώθηκε ο Συντελεστής Δόμησης.
Στην περίπτωση που προσεκτήθει παρακείμενο άρτιο οικόπεδο-γήπεδο έχει εφαρμογή η διάταξη του με την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της περ.(α) της παρ. 3 του αρ.23.
«Η Συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα κατά τον χρόνο χορηγήσεων της αδείας Δόμησης προσθήκης, συντελεστή Δόμησης τη περιοχής ……..»
Αποτέλεσμα αυτή της διάταξης είναι να εξαντλούνται τα εκ της πρόσκησης του νέου Οικοπέδου δικαιώματα δόμησης λόγω της μείωσης του αρχικού Σ.Δ. στα ήδη υπάρχοντα κτίρια.
Προκειμένου όμως περί ειδικών κτιρίων (στα οποία λειτουργούν επιχειρήσεις) η διάταξη λειτουργεί αποτρεπτικά στην περαιτέρω εξέλιξη τους και τα εγκλωβίζει στο αρχικό τους κέλυφος.
Με τον τρόπο αυτό φαλκιδεύει την δυνατότητα εξέλιξης και την διατήρηση βιωσιμότητα τους.
Προτείνω στο καταληκτικό στην παρ.3 του αρθ.23 του Ν.Ο.Κ.
που αναφέρει:
«με την επιφύλαξη των προβλεπόμενων στην παρ.1 και 2 του αρθ. 25 του Ν.4178/13 (Α 174)»
να προστεθεί περαιτέρω και του άρθρου 49 του Ν. 3498/06 (ΦΕΚ 29Α) που προσετέθει στο τέλος της παρ.5 του άρθ.23 του ΓΟΚ 85 που προβλέπει.
«Σε περίπτωση ειδικού κτιρίου, που έχει ανεγερθεί νόμιμα με προγενέστερους όρους δόμησης ή και κατά παρέκκλιση των διατάξεων ως προς το αρχικό οικόπεδο, αρτίου οικοπέδου για την επέκταση του ειδικού κτιρίου, ο υπολογισμός του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης γίνεται χωρίς υπολογισμό του επιπλέον, από τον ισχύοντα κατά το χρόνο της αιτούμενης επέκτασης, συντελεστή δόμησης ή της επιπλέον κάλυψης , που είχαν εγκριθεί κατά παρέκκλιση των διατάξεων ή είχαν εφαρμοστεί σύμφωνα με τους προϊσχύοντες όρους δόμησης»