- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 55 – Ακίνητα προσφοράς συντελεστή δόμησης

Το άρθρο 70 του ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 70
Ακίνητα προσφοράς συντελεστή δόμησης

Τα ακίνητα προσφοράς συντελεστή δόμησης είναι:
α. Ακίνητα επί των οποίων έχει επιβληθεί απαλλοτρίωση, είτε μέσω του ρυμοτομικού σχεδίου ή με πράξη κήρυξης απαλλοτρίωσης, με σκοπό τη δημιουργία κοινόχρηστων ή κοινωφελών χώρων που προβλέπονται στο αντίστοιχο ρυμοτομικό σχέδιο, ακόμη και όταν περιέχουν κτίρια των περ. β και γ.
β. Ακίνητα, στα οποία έχουν επιβληθεί όροι ή περιορισμοί δόμησης σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις.
γ. Τα ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού, τα οποία χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τα άρθρα 6, 10 και 13 του ν. 3028/2002 (Α’ 153) ή άλλες διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και γενικώς της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικοί χώροι ή ιστορικοί τόποι και για τα οποία έχουν τεθεί περιορισμοί στην εξάντληση του συντελεστή δόμησης ή στα οποία απαγορεύεται τελείως η δόμηση.».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 55 – Ακίνητα προσφοράς συντελεστή δόμησης"

#1 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΡΔΟΣ Πολ. Μηχ. Πρόεδρος ΣΠΜ Χανίων Στις 13 Αύγουστος, 2020 @ 00:40

Στο άρθρο 55 να προστεθεί παράγραφος δ που θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που έχασαν την οικοδομησιμότητά τους με μεταγενέστερους της αγοράς τους νόμους όπως π.χ. με τον υπό διαβούλευση.
Με αυτό τον τρόπο και σε περίπτωση που ψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές για την εκτός σχεδίου δόμηση, πράγμα το οποίο απεύχομαι, δεν θα απαξιωθούν πλήρως οι περιουσίες των κατόχων τέτοιων ακινήτων, δεν θα γίνουν βορά στους οικονομικά κατέχοντες και θα καταρριφθεί η γενική αίσθηση ότι αυτός είναι ο απώτερος στόχος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

#2 Σχόλιο Από ΧΡΥΣΑΙΔΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Στις 14 Αύγουστος, 2020 @ 07:55

Ειμαι ιδιοκτητης διαμερισματος 121 τμ απο το 1983 στην περιοχη Χαλανδριου , με το συμβολαιο μου εχει δωθει και δικαιωμα υψουν 56,66 χιλιοστων επι του οικοπεδου .
Απο το 1978 που εχει κτισθει η πολυκατοικια δεν εχει δωθει η δυνατοτητα να κανω χρηση του δικαιωματος αυτου , επειδη μεχρι σημερα αλλα και στο μελλον δεν πιστευω οτι θα το επιτρεψουν οι πολεοδομικες διαταξεις για την αξιοποιηση του .
Εν τω μεταξυ καθε χρονο δηλωνω στην ΔΟΥ (Ε-9) τα παραπανω χιλιοστα επι του οικοπεδου και καταβαλλω τον φορο (ΕΝ.Φ.Ι.Α ) που αναλογει με βαση το συστημα αντικειμενικου προσδιορισμου

Επίσης, όπως γνωρίζετε, η αξία του πιο πάνω περιουσιακού στοιχείου αθροιζόμενη με την αξία των λοιπών περιουσιακών στοιχείων, μάς επιβαρύνει, πέραν του ΕΝ.Φ.Ι.Α και με τον συμπληρωματικό φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
ΑΙΤΗΜΑ:
Μετά από τα παραπάνω, Σας παρακαλούμε θερμά να συμπεριλάβετε και την περίπτωσή μας, υπόλοιπα χιλιοστά/αναξιοποίητα τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου που αντιστοιχούν σε Μελλοντικό και Αβέβαιο Δικαίωμα Υψούν, στις ρυθμίσεις του νέου Χωροταξικού Πολυνομοσχεδίου, ώστε, για το Μελλοντικό και Αβέβαιο Δικαίωμα Υψούν να μας δοθεί η δυνατότητα Έκδοσης Τίτλου Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και εγγραφής μας στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης, προκειμένου να αξιοποιηθεί το εν λόγω περιουσιακό μας στοιχείο.

Με εκτίμηση
ΧΡΥΣΑΙΔΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
[1]
tηλ. 69366891832

#3 Σχόλιο Από ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Στις 17 Αύγουστος, 2020 @ 12:02

Είμαστε ιδιοκτήτες μελλοντικού και αβέβαιου δικαιώματος υψούν (ΑΕΡΑΣ), το οποίο αντιστοιχεί σε 444,79 τ.μ. σε πολυκατοικία στον Άλιμο Αττικής από το έτος 1999.

Για το δικαίωμα αυτό (ΑΕΡΑΣ) επιβαρυνόμαστε με ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο με το ποσό των € 440 καθώς και με τον αναλογούντα σε αυτόν συμπληρωματικό φόρο.

Δηλαδή έχουμε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο κληρονομήσαμε από τους γονείς μας,για το οποίο πληρώνουμε τους φόρους που μας αναλογούν δύο γενιές τώρα,και δεν ξέρουμε για πόσες ακόμα, στο μέλλον.

Με την ευκαιρία κατάθεσης του νέου Χωροταξικού Πολυνομοσχεδίου παρακαλούμε θερμά να δώσετε κάποια λύση, ώστε να παύσει να είναι σκλαβωμένο αυτό το περιουσιακό μας στοιχείο και να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε.

Μία λύση θα ήταν η δυνατότητα έκδοσης και για την περίπτωσή μας Τίτλου Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και ένταξής του στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης.
Παρακαλούμε και πάλι θερμά να δώσετε επιτέλους λύση στο πρόβλημα αυτό, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία μας και η συνεχής οικονομική μας επιβάρυνση για αυτό το ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΨΟΥΝ (ΑΕΡΑΣ).

Με εκτίμηση

Σταυρούλα Παναγοπούλου

#4 Σχόλιο Από ΑΝΤΩΝΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ Στις 27 Αύγουστος, 2020 @ 13:31

Έχω επανειλημμένα τονίσει σε διαφόρους γραμματείς και στελέχη του ΥΠΕΝ την ανάγκη υιοθέτησης μέρους του κυπριακού νομού περί ΜΣΔ. Δυστυχώς μέχρι τώρα , όλοι κώφευαν και ούτε καν θέλησαν να ασχοληθούν . Τι λέει ο νομός αυτός πολύ απλά …. δίδονται δυο τίτλοι ΜΣΔ , ο ένας ο γνωστός για τον» αέρα » του ακίνητου και ο άλλος για τα «ήδη χτισμένα τ.μ. του ακινήτου » . Μόνο που ο τελευταίος , αφού πουληθεί , τα χρήματα κατατίθενται σε λογαριασμό δεσμευμένο από το κράτος, και αποδίδονται στον ιδιοκτήτη με τη πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του διατηρητέου ! Μετά τη πάροδο των 6 ετών όσα χρήματα δεν αναλωθούν καταπίπτουν υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας !!!!Με το τρόπο αυτό σώζονται διατηρητέα με χρήματα ιδιωτών και ο ιδιοκτήτης του διατηρητέου απολαμβάνει στο ακέραιο τα χρήματα από τον τίτλο που προέρχεται από τον «αέρα» του ακίνητου . Και όποιος γνωρίζει τη σημασία της «καλής κατάστασης «ενός διατηρητέου και πως αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, της οικονομίας, στην αύξηση της αξίας μιας περιοχής κλπ. Αντιλαμβάνεται εύκολα και αμέσως γιατί αυτή η διάταξη του νομού είναι τόσο σημαντική …. όλοι έκτος από κάποιους , δυστυχώς στελέχη του ΥΠΕΝ.

#5 Σχόλιο Από WWF Ελλάς Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 11:19

Με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 70 του ν. 4495/2017, περιορίζονται οι περιπτώσεις ακινήτων προσφοράς συντελεστή δόμησης που προβλέπει το άρθρο όπως ισχύει, στα:
«α. Ακίνητα επί των οποίων έχει επιβληθεί απαλλοτρίωση, είτε μέσω του ρυμοτομικού σχεδίου ή με πράξη κήρυξης απαλλοτρίωσης, με σκοπό τη δημιουργία κοινόχρηστων ή κοινωφελών χώρων που προβλέπονται στο αντίστοιχο ρυμοτομικό σχέδιο […]».
«β. Ακίνητα στα οποία έχουν επιβληθεί όροι ή περιορισμοί δόμησης σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4067/2012 (Α΄79) ή άλλες διατάξεις»: Η παραπομπή όμως σε «άλλες διατάξεις» γενικώς είναι ασαφής και χρήζει εξειδίκευσης καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης πολλών δικαστικών αμφισβητήσεων σχετικά με το τι περιλαμβάνει η ευρεία αυτή διατύπωση. Προτείνεται να διατηρηθεί η ισχύουσα διατύπωση της παρ. 1 περίπτ. β΄ του άρθρου 70 του ν. 4495/2017.
«γ. Τα ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών, τα οποία χαρακτηρίζονται […] αρχαιολογικοί χώροι ή ιστορικοί τόποι […]».