Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος εξειδικεύονται οι όροι και περιορισμοί που ισχύουν για τη δόμηση στα γήπεδα της παρ. 1 του άρθρου 27.
Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος εξειδικεύονται οι όροι και περιορισμοί που ισχύουν για τη δόμηση στα γήπεδα της παρ. 1 του άρθρου 27.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 35 – Εξουσιοδοτική διάταξη"
#1 Σχόλιο Από Λουκία Νομικού Στις 20 Αύγουστος, 2020 @ 10:32
Με το άρθρο 34 «Μεταβατικές διατάξεις» στην παράγραφο 1γ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
1) Σε αυτούς που επειδή δημιούργησαν αγροτεμάχια μετά την 17η.10.1978 μπορούν να χτίσουν κατά παρέκκλιση.
2) Σ΄αυτούς που επειδή δεν δημιούργησαν αγροτεμάχια μετά την 17η.10.1978 αλλά κατείχαν αγροτεμάχια που είχαν δημιουργηθεί πριν από την 17η.10.1978 τότε τα αγροτεμάχιά τους (όσο μεγάλα και εάν είναι) δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα και άρα δεν μπορούν να χτίσουν κατά παρέκκλιση.
Γιατί αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος των δεύτερων;
#2 Σχόλιο Από Ελένη Λουπείδου Στις 20 Αύγουστος, 2020 @ 19:51
Με το άρθρο 34 παράγραφος 1γ θεσπίζεται το εξής παρανοϊκό:
Εάν έχεις δημιουργήσει γήπεδα εκτός σχεδίου πριν την 17η.10.1978 τα γήπεδα που δημιούργησες δεν θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα ενώ εάν έχουν δημιουγηθεί τα ίδια αυτά γήπεδα μετά την 17η.10.1978 τότε θεωρούνται και άρτια και οικοδομήσιμα!!!
Πρόταση:
Όλα τα γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την υπογραφή του παρόντος νόμου να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση για όσο χρονικό διάστημα προβλέπει η μεταβατική διάταξη.
#3 Σχόλιο Από Νομικού Λουκία Στις 22 Αύγουστος, 2020 @ 14:10
0 Αυγούστου 2020, 10:10 | Λουκία Νομικού Μόνιμος ΣύνδεσμοςΜε το άρθρο 34 «Μεταβατικές διατάξεις» στην παράγραφο 1γ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:1) Σε αυτούς που επειδή δημιούργησαν αγροτεμάχια μετά την 17η.10.1978 μπορούν να χτίσουν κατά παρέκκλιση.
2) Σ΄αυτούς που επειδή δεν δημιούργησαν αγροτεμάχια μετά την 17η.10.1978 αλλά κατείχαν αγροτεμάχια που είχαν δημιουργηθεί πριν από την 17η.10.1978 τότε τα αγροτεμάχιά τους (όσο μεγάλα και εάν είναι) δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα και άρα δεν μπορούν να χτίσουν κατά παρέκκλιση.Γιατί αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος των δεύτερων;
#4 Σχόλιο Από Ηλιας Κωνσταντινιδης Στις 28 Αύγουστος, 2020 @ 03:55
Η αρτιοτητα των αγροτεμαχιων πρεπει να συνεχισει ως εχει καθως αγοραστηκαν ή κληροδοτηθηκαν με βαση τη δυνατοτητα τους στη δομηση η οποια και εξασφαλιζει την αξια τους. Ο χρονικος οριζοντας των δυο ετων για οποινδηποτε εχει ελαχιστη σχεση με τον τομεα των κατασκευων ειναι αδυνατον να γινουν μελετες, σχεδια και να φτασουμε στην εκδοση αδειων.
Δεν μπορειτε εσεις να παιζετε τα ακινητα του κοσμακη απο τη μια μερα στην αλλη λες και τα τζογαρετε στο χρηματιστηριο. Δεν γινεται το 85% των Ελληνων που ειναι ιδιοκτητες ακινητων να τρεμει το φυλοκαρδι τους καθε μερα για το τι θα ξημερωσει, ειτε με τη φορολογηση των ακινητων ειτε με τους κανονες δομησης. Η δικαιολογια του οτι στις υπολοιπες ευρωπαικες χωρες δεν υπαρχουν παρεκκλισεις και εκτος σχεδιου δομηση ειναι αστεια καθως ο ελληνικος κληρος ειναι διασπασμενος σε μικρα αγροτεμαχια εκτος απο γεωγραφικους (κατα μεγαλο ποσοστο ορεινο εδαφος και μικρη εκταση) αλλα και για ιστορικους λογους καθως ουτε εχουμε τις απεραντες πεδιαδες της Γαλλιας και της Μ. Βρετανιας ουτε την αριστοκρατια που παραδοσιακα κατειχε τη γη (και κατεχει ακομα) σ´ αυτες τις χωρες αρα φυσικα και εκει δεν υπαρχουν παρεκκλισεις δομησης εφοσον μιλαμε για ακινητα ενιαια εκατονταδων στρεμματων να ειναι ο κανονας και οχι η εξαιρεση οπως εδω. Γι αυτο το λογο οι Ευρωπαιοι χρησιμοποιουν ως μοναδα μετρησης το εκταριο που αντιστοιχει σε 10 στρεμματα, γιατι ειναι ελαχιστα τα αγροτεμαχια μικροτερα των 10 στρεμματων… Αν σας ενδιεφερε το προβλημα του πολυτεμαχισμου των αγροτεμαχιων στη χωρα μας να κανετε στις αμιγως αγροτικες περιοχες αναδασμο. Δεν εχει καμια απολυτως λογικη σε περιοχες που υπαρχουν ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ και καθοριζονται χρησεις γης, καλυψη και συντελεστης δομησης να ερχεστε εσεις μετα και να καταργειτε τη δομηση στα αγροτεμαχια κατω των 4000τμ. Επισης οταν η αντικειμενικη αξια σε αγροτεμαχια 750-3999τμ που ειναι αρτια και οικοδομησιμα κατα παρεκκλιση εξαρταται εκτος απο το μεγεθος απο την αποσταση απο θαλασσα, οικισμο και δρομο. Για να δικαιουται ενα ακινητο καποια παρεκκλιση θα πρεπει να ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ με δρομο γεγονος που αμεσως εκτοξευει την αντικειμενικη αξια που εσεις δηλαδη το κρατος την αξιολογειτε και κληθηκαμε ολοι που ειτε τα αγορασαμε ειτε τα κληρονομησαμε να πληρωσουμε σε φορους κληρονομιας ενα σωρο χρηματα, σε δυσκολες εποχες, δε μας ενημερωσατε οτι θα τα καταστησετε με δικες σας «τροπολογιες» και «νομους» ουσιαστικα ΑΧΡΗΣΤΑ με μονο σκοπο τη γεωργικη χρηση. Επομενως να μας επιστρεψετε οσα χρηματα δαπανησαμε για την αποκτηση τους και τους φορους που αποδωσαμε κατ ελαχιστο εφοσον τα εξισωνετε με αντιστοιχα μη αρτια και οικοδομησιμα ακινητα που δεν ανηκαν σε καμια παρεκκλιση απεχουν εκατονταδες μετα απο θαλασσες, οικισμους και δρομους. Με αυτον τον τροπο το μονο που θα καταφερετε ειναι η δημευση της περιουσιας των μικροιδιοκτητων προς οφελος των λιγων μεγαλων ενιαιων ιδιοκτησιων που ουσιαστικα οι οροι δομησης παραμενουν αμεταβλητοι. Πρεπει καποια στιγμη να σταματησουμε να ειμαστε η χωρα του οσοι προλαβαν… προλαβαν…
Τελος, αν πιστευετε πως η περιοδος αυτη, εν μεσω πανδημιας, που το πραγματικο εισοδημα των νοικοκυριων εχει πεσει στα ταρτατα, το ΑΕΠ το ιδιο, οι επιχειρησεις κλεινουν η μια μετα την αλλη, ο τουρισμος εχει τη χειροτερη χρονια του απο τοτε που δημιουργηθηκε ως εννοια, πως ειναι η καταλληλη στιγμη για κατι τετοιο τοτε λυπαμαι αλλα φορεστε μια μασκα και βγειτε στο δρομο να μιλησετε με τον μεσο Ελληνα μηπως επιστρεψετε στην πραγματικοτητα.
#5 Σχόλιο Από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 12:17
Με το άρθρο αυτό ο νομοθέτης δημιουργεί σύγχυση και ασάφεια καθώς το προβλεπόμενο Π.Δ/γμα εξειδίκευσης όρων και περιορισμών δόμησης στα γήπεδα της παρ.1 του άρθρου 27 που «κατ΄αρχήν δεν επιτρέπεται η δόμηση» και αποτυπώνεται κάποιου βαθμού διστακτικότητα. Προκειμένου το Υπουργείο να θέσει φραγμούς στα εκτός σχεδίου, θα πρέπει να προχωρήσει με πιο τολμηρές ρυθμίσεις και τουλάχιστον να επανεξετάσει τις διατάξεις των άρθρων 34 και 35. Γενικότερα το σύνολο των διατάξεων της εκτός σχεδίου δόμησης χρήζει επανεξέτασης, τόσο ως προς τη σαφήνεια της διατύπωσης, όσο και ως προς την ουσία των προτεινόμενων, ώστε να ευοδωθεί τελικά η όλη θετική και καινοτόμα -για τα ελληνικά δεδομένα- προσπάθεια.