- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 18 – Στόχοι του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού – Τροποποίηση του άρθρου 4 του ν. 4546/2018

Αντικαθίσταται η παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4546/2018, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 4
Στόχοι του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (άρθρο 5 της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ)

1. Η στήριξη και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής μεταξύ του θαλάσσιου και του παράκτιου χώρου, μέσα από τη σύνθεση των οικολογικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις ξηράς-θάλασσας, την οικοσυστημική προσέγγιση και γενικότερα τις αρχές της αειφορικής διαχείρισης.
2. Η ορθολογική και ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο χώρο, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο ενεργειακός τομέας, οι θαλάσσιες μεταφορές και γενικότερα η ναυτιλία, η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια, ο βιώσιμος τουρισμός, η βιώσιμη εξόρυξη πρώτων υλών, καθώς και η διατήρηση, προστασία και βελτίωση του φυσικού, ανθρωπογενούς και πολιτιστικού περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη εν γένει την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η αρμονική συνύπαρξη όλων των σχετικών δραστηριοτήτων και χρήσεων και διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 18 – Στόχοι του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού – Τροποποίηση του άρθρου 4 του ν. 4546/2018"

#1 Σχόλιο Από Παύλος Ελευθεριάδης Στις 31 Αύγουστος, 2020 @ 15:03

Aγαπητοί Κύριοι,

Στο άρθρο 18, αφαιρείται από τους «Στόχους» του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού η λέξη «παράκτιος χώρος» ενώ εισάγεται ο όρος «βιώσιμος τουρισμός», αντί του πρωτύτερου «τουρισμός».

Οι αλλαγές είναι συνεπώς περιορισμένες. Οι αλλαγές δεν είναι ορατές στο κείμενο του Σχεδίου Νόμου, αφού παρατίθεται ολόκληρη η διάταξη μαζί με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Με τιμή,

Παύλος Ελευθεριάδης
Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Barrister
Francis Taylor Building
Inner Temple
London EC4Y 7BY

#2 Σχόλιο Από Σταύρος Μαυρουδέας Στις 3 Σεπτέμβριος, 2020 @ 19:34

Η «ορθολογική και ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη δραστηριοτήτων» θα πρέπει να διασφαλίζει την «αρμονική συνύπαρξη όλων των σχετικών δραστηριοτήτων» (αντί να «επιδιώκεται»). Αλλιώς πώς θα επιτευχθεί ο ακόλουθος στόχος για να «διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»;

Επίσης, αλλά και ως «γενικό σχόλιο»:
Γιατί δεν είναι ‘ανοικτό’ το κείμενο για την αντιγραφή αποσπασμάτων, τα οποία θα αξιοποιούνται εύκολα για το σχολιασμό αυτών; Δηλαδή δεν καταλαβαίνω γιατί κατά το copy-paste δεν γίνεται αντιγραφή κείμενου, αλλά χαρακτήρων και συμβόλων που δυσχεραίνουν τη χρήση των κειμένων. Τα κείμενα έχουν προετοιμαστεί με έξοδα των πολιτών και πρέπει να είναι εύκολη η χρήση τους από αυτούς. Δείτε το ακόλουθο παράδειγμα:
Άρκρο 18
΢τόχοι του καλάςςιου χωροταξικοφ ςχεδιαςμοφ – Σροποποίθςθ του άρκρου 4 του ν. 4546/2018
Αντικακίςταται θ παρ. 2 του άρκρου 4 του ν. 4546/2018, το οποίο διαμορφϊνεται ωσ εξισ:
«Άρκρο 4
Στόχοι του καλάςςιου χωροταξικοφ ςχεδιαςμοφ (άρκρο 5 τθσ Οδθγίασ 2014/89/ΕΕ)

#3 Σχόλιο Από WWF Ελλάς Στις 4 Σεπτέμβριος, 2020 @ 10:07

Η παράγραφος 2 του άρθρου αυτού αναφέρεται στους στόχους του ΘΧΣ σε ό,τι αφορά δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον θαλάσσιο χώρο στο πλαίσιο των στόχων του ΘΧΣ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου, προκειμένου να γίνει αναφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των τομέων αυτών όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 5 παρ. 2 της οδηγίας 2014/89/ΕΕ («μέσω των θαλάσσιων χωροταξικών τους σχεδίων, τα κράτη μέλη έχουν στόχο να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων στη θάλασσα …») : «η βιώσιμη, ορθολογική και ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο χώρο …». Προτείνουμε επίσης την προσθήκη της εξής φράσης στην τελευταία πρόταση της διάταξης αυτής σχετικά με τις επιδιώξεις του ΘΧΣ προκειμένου να διασφαλιστούν οι σκοποί του ΘΧΣ όπως προβλέπονται στην οδηγία: «στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η αρμονική συνύπαρξη όλων των σχετικών δραστηριοτήτων και χρήσεων και διασφαλίζεται η διατήρηση της θαλάσσια βιοποικιλότητας και η ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».