Άρθρο 9 – Κυρώσεις

1.1.   Στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβαίνουν τις διατάξεις του Κανονισμού 842/2006, όπως ισχύει και της παρούσης απόφασης επιβάλλονται κυρώσεις (Ποινικές, Αστική ευθύνη, Διοικητικές κυρώσεις), όπως προβλέπονται στα Άρθρα 28, 29, και 30 του Ν. 1650/86, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 3010/2002.

1.2.   Οι ως άνω κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από την επιβολή άλλων κυρώσεων που προβλέπονται στη κείμενη νομοθεσία, αρμοδιότητας άλλου /ων  συναρμόδιου /ων  Υπουργείου /είων.

1.3.   Στις περιπτώσεις παραβάσεων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 6 της παρούσας απόφασης επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο Π.Δ 117/2004 και στο Π.Δ. 118/2004.

2.      Ειδικότερα, για τις παραβιάσεις των διατάξεων της παρούσης ΚΥΑ που συνδέονται με την υποχρέωση υποβολής στοιχείων σύμφωνα με τα παραρτήματα Ι έως ΙΙΙ επιβάλλεται αρχικό πρόστιμο για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής ως εξής:

Παράρτημα Ι: αρχικό 500 € και πρόσθετο 150 € / μήνα

Παράρτημα ΙΙ: αρχικό 300 € και πρόσθετο 100 € / μήνα

Παράρτημα ΙII: αρχικό 300 € και πρόσθετο 100 € / μήνα

3.   Για την περίπτωση μη υποβολής στοιχείων από τους παραγωγούς, εισαγωγείς, εξαγωγείς, σύμφωνα με  το άρθρο 6 του Κανονισμού 842/2006, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλεται πρόστιμο 5000 €.

4.   Τα πρόστιμα των παραγράφων 2 και 3 επιβάλλονται με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, ύστερα από εισήγηση του ΥΠΕΚΑ όταν διαπιστώνεται η παράβαση. Εφόσον η παράβαση διαπιστώνεται κατά την διάρκεια ελέγχων που διενεργούνται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η επιβολή προστίμου γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που διέπουν την αρμοδιότητα της εν λόγω υπηρεσίας.

5. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που παραβαίνουν τις διατάξεις του Άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 επιβάλλεται πρόστιμο εικοσαπλάσιο της τιμολογιακής αξίας του προϊόντος.

6.   Σε περίπτωση εισαγωγών φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου και προϊόντων ή εξοπλισμού που τα περιέχουν και καλύπτονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 842/2006, κατά παράβαση του άρθρου 9 του Κανονισμού 842/2006 επιβάλλονται πρόστιμα σύμφωνα με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, όπως εκάστοτε ισχύει.

7.   Σε περίπτωση παράβασης που αφορά στην επισήμανση σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 και τον Κανονισμό 1494/2007 περί επισήμανσης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο της τιμολογιακής αξίας του προϊόντος. Η τιμολογιακή αξία καθορίζεται από την αξία των τεμαχίων του προϊόντος τα οποία βρέθηκαν κατά τον έλεγχο, καθώς και των τεμαχίων τα οποία διαπιστώνεται ότι διατέθηκαν ήδη στην αγορά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Εφόσον η παράβαση διαπιστώνεται σε προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά, αρμόδιος φορέας για την επιβολή του εν λόγω προστίμου είναι το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Κατά των αποφάσεων επιβολής των εν λόγω διοικητικών κυρώσεων χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων εφαρμοζόμενων σχετικά των διατάξεων  των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 57ε του Ν.Δ.136/1946 «Περί κυρώσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 10/11.5.1946 Ν.Δ Περί Αγορανομικού Κώδικα» ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Για την επιβολή των ως άνω διοικητικών κυρώσεων στο νομό Αττικής αρμόδια είναι η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και για τις άλλες Περιφέρειες οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες.

8. Σε περίπτωση ηθελημένης ή λόγω κακής πρακτικής διαρροής στην ατμόσφαιρα φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου, επιβάλλεται πρόστιμο εικοσαπλάσιο της αξίας του περιεχομένου φθοριούχου αερίου του θερμοκηπίου στον εξοπλισμό από τον οποίο προήλθε η διαρροή. Εφόσον η επιχείρηση η οποία είναι υπεύθυνη για τον εξοπλισμό έχει δικαιώματα εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα δικαιώματα αυτά μειώνονται για το επόμενο έτος από αυτό κατά το οποίο διαπιστώθηκε η διαρροή κατά ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο της ποσότητας φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου (σε ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα) η οποία διέρρευσε.

Αρμόδιος φορέας για την επιβολή της εν λόγω κύρωσης είναι το Γραφείο Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΓΕΔΕ) του ΥΠΕΚΑ.

9.   Τα πρόστιμα της επιβάλλονται σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούνται από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές που διενεργούν τον έλεγχο. Τα στοιχεία παράβασης και η επιβολή προστίμου κοινοποιούνται στο ΥΠΕΚΑ.

10. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου αυτού, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), με την έκδοση αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου β και διατίθενται μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού του ΥΠΕΚΑ,  αποκλειστικά για δράσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του Κανονισμού και της παρούσας απόφασης.