Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης προσδιορίζει, εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, τις περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας (ΥΦΑ) εντός των ΖΕΠ. Οι περιοχές ΥΦΑ, με είδη χαρακτηρισμού μεγάλα αρπακτικά και πτωματοφάγα πτηνά καθώς και είδη χαρακτηρισμού αγροτικών και μεικτών οικοσυστημάτων, προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα. Οι ΥΦΑ χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας καθώς και για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αγροτικές πολιτικές.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 11 Προσδιορισμός Περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας (ΥΦΑ)"
#1 Σχόλιο Από Χατζηαθανασίου Αρτέμιος Στις 28 Οκτώβριος, 2010 @ 16:32
Η τελευταία πρόταση «Οι ΥΦΑ χρησιμοποιούνται …. αγροτικές πολιτικές» αντικαθίσταται από το παρακάτω : «Το ΥπΑΑΤ εντάσσει με μέτρα / δράσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, την ανάδειξη των περιοχών ΥΦΑ εντός ΖΕΠ, ως χώρων της φιλικής προς το περιβάλλον άσκησης των γεωργο – κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και της διατήρησης της βιοποικιλότητας».
Όσον αφορά την περίοδο των δύο ετών, αυτή είναι υπεραρκετή για την ανταπόκριση των υπηρεσιών (κεντρικά – περιφερειακά). Η μελέτη της Ορνιθολογικής για τις ΥΦΑ (προς το ΥπΑΑΤ)είναι επαρκές υλικό μετά από κάποια επικαιροποίηση, για άμεση δράση.
Χατζηαθανασίου Αρτέμιος
Γεωπόνος, e-mail : [1]
#2 Σχόλιο Από Γρηγόρης Τσιμπίδης Στις 29 Οκτώβριος, 2010 @ 12:15
«τις περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας (ΥΦΑ) εντός των ΖΕΠ»
Πρόκειται για τον χειρίστου είδους εμπαιγμό, ενάντια στην ευαισθησία ορισμένων ανθρώπων που νοιάζονται για το περιβάλλον. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό? Γιατί τέτοιοι διαχωρισμοί?
Με βάση πια πανεπιστημιακή έρευνα μπαίνουν τέτοιοι ορισμοί στη φύση? Όλη η ΖΕΠ δεν είναι περιοχή Υψηλής Φυσικής Αξίας? Βρήκαμε τρόπο να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των προστίμων της Ε.Ε. για το γεγονός ότι η ΖΕΠ μας είναι μικρής εκτάσεως?
Δηλαδή τι θέλετε να πείτε?
Θα ορίσουμε εμείς στα φυτά που θα φυτρώνουν και στα ζώα που θα κατοικούν? Θα λέμε στον αετό «ψιτ! Αετέ! Μην πας εκεί, είναι εκτός οριών ΥΦΑ και βάλαμε ανεμογεννήτριες! Θα προσκρούσεις στα φτερά τους και θα σκωτωθείς!»?
Ποιά τα κριτήρια του ορισμού των περιοχών ως ΥΦΑ? Δεν θα πρεπε πρώτα να ορίσεται αυτές τις περιοχές, καθώς και τα κριτήρια για την επιλογή του και μετά να έρθετε στη δημόσια διαβούλευση για να μπορούμε να τα κρίνουμε και να σας πούμε εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε? Επιδιώκεται πρώτα να σας «εγκρίνουμε» (και καλά) και μετά να τα καθορίσετε αυτά χωρίς διαβούλευση?
Μας κοροϊδεύετε?
Το νομοσχέδιο στο σύνολό του είναι προχειρότατο και με πολύ σημαντικές παραλείψεις. Παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα.
#3 Σχόλιο Από Αρνέλλος Γιάννης Στις 1 Νοέμβριος, 2010 @ 14:55
Ο χαρακτηρισμός μίας περιοχής ως ΥΦΑ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν οι χρήστες της το δουν σαν απειλή για τα σχέδια τους.
Θέλει πολύ προσοχή ο χαρακτηρισμός και η πιθανή δημοσιοποίηση της
#4 Σχόλιο Από ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Στις 1 Νοέμβριος, 2010 @ 15:04
εχω την εντυπωση οτι ορίζουμε ΥΦΑ για να μπορούμε στην υπολοιπη ΖΕΠ να κανουμε οτι θελουμε…
#5 Σχόλιο Από Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Στις 4 Νοέμβριος, 2010 @ 15:25
Άρθρο 11- Προσδιορισμός Περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας (ΥΦΑ)
Το άρθρο δεν προβλέπει συγκεκριμένο εφαρμόσιμο μέτρο προστασίας εφόσον η Υπηρεσία υποχρεούται μόνο να προσδιορίσει τις ΥΦΑ και όχι να τις οριοθετήσει και χαρτογραφήσει και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εντός τους.
Πρόταση: Θα πρέπει να περιληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες και μέριμνα για την λήψη μέτρων μέτρα τα οποία η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να λάβει.