1. Η άσκηση της γεωργίας μέσα στις ΖΕΠ, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ. Αριθ. 324032/2004 ΚΥΑ, όπως ισχύει, ασχέτως με τη λήψη άμεσων ενισχύσεων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, καθορίζονται οι αγροτικές δραστηριότητες που είναι συμβατές με την προστασία των ΖΕΠ και των ειδών χαρακτηρισμού τους.
2. Το ΥπΑΑΤ, μετά από εκπόνηση σχετικής μελέτης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, δύναται να καταρτίζει αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του εκτατικού και ετερογενούς αγροτικού τοπίου, όπως τη διατήρηση παρυδάτιας βλάστησης, των νησίδων φυσικής βλάστησης στις παρυφές των αγρών και φυτοφρακτών, των ακαλλιέργητων και ασυγκόμιστων περιθωρίων στις καλλιέργειες, καθώς και να καθορίζει ειδικότερα μέτρα για τη διατήρηση συγκεκριμένων ειδών, όπως η χειμερινή κατάκλυση των ορυζώνων για τροφοληψία των ερωδιών).
Άρθρο 10- Εναρμόνιση της άσκησης της γεωργίας με την προστασία των άγριων πουλιών
Προτείνεται η σύμπτηξη του παρόντος άρθρου με τα άρθρα 8 και 11, διατηρώντας τον τίτλο του παρόντος άρθρου. Τονίζεται και πάλι η απουσία δευσμευτικών μέτρων: «δύναται να καταρτίζει αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα».
Πρόταση: Θα πρέπει είτε να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση του προγράμματος, είτε να θεσπιστούν τα μέτρα αυτά σαν υποχρέωση των δασικών υπηρεσιών.
Στο παρελθόν, τουλάχιστον 2 φορές, από την ΟLAF (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης) είχε διαπιστωθεί στρέβλωση των σκοπών αλλά και των κανόνων οικοπροστασίας και οικοδιαχείρισης που εφαρμόστηκαν σε αρκετές περιοχές.
Η διαπιστωμένη κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων για εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών μέτρων σε «επιλεγμένες» περιοχές (ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΟΙΚΟΠΑΡΚΩΝ κ.α.) τότε, είχε ζημιώσει και τη χώρα.
Απαιτείται καλύτερη επεξεργασία αυτού του άρθρου.
ευχολόγιο!!!! δε θα γινει τιποτα!!
Όπως ξαναείπα, δεν χρειάζονται νόμοι παρά μόνο θέληση για την προστασία της φύσης.
Αλήθεια πως ελέγχονται οι ΖΕΠ για τυχόν παραβάσεις? Ποιός ελέγχει την παράνομη βόσκηση σε καμένα? Ποιός ελέγχει τον Δήμαρχο που με το έτσι θέλω ανήγει δρόμο μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, για να διευκολύνει τους βοσκούς ψηφοφόρους του? Ποιός ελέγχει τα λεφτά της Ε.Ε. που πάνε στο μπάζομα ρεμάτων για τη διάνοιξη τέτοιων δρόμων?
Από την μικρή μου εμπειρία -ΚΑΝΕΙΣ!
Εάν ο πολίτης δεν τρέξει να πληρώσει δικηγόρους για τις περιπτώσεις αυτές, καμία υπηρεσία του κράτους δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να πάει να ελέγξει τις περιοχές αυτές. Αλλά ακόμα και έπειτα από καταγγελία π.χ. στο δασαρχείο της περιοχής, πολλές φορές ακούς το εξής απίθανο από τον προϊστάμενο: «Δεν έχω προσωπικό, δεν προλαβαίνω να κάνω αυτοψία»!!!
Τι συζητάμε από εκεί και πέρα?
Παραγρ. 1. τελευταία πρόταση. Κρίνεται πλεονασμός. Ήδη η αριθμ. 324032/2004 ΚΥΑ (περί πολλαπλής συμμόρφωσης) στο άρθρο 2 περιλαμβάνει μία σειρά υποχρεώσεων που απαιτείται να τηρούν οι παραγωγοί. Όχι κακόβουλα, αλλά η επίμονη προσπάθεια τήρησης των συγκεκριμένων υποχρεώσεων είναι περισσότερο βαρύνουσα και δημιουργική από την έκδοση ακόμη μίας διοικητικής πράξης συνδυασμού πολλαπλής και ΖΕΠ.
Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή της έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ, υποθέτουμε ότι θα προβλέπεται και η διενέργεια αυτοψίας (ελέγχου) της τήρησης του ‘πινακίου’ συμμόρφωσης «πολλαπλής & ΖΕΠ» από τους εμπλεκόμενους παραγωγούς (γεωργούς). Επί αυτού κρίνεται αναγκαία η προώθηση του πλουραλισμού των ελέγχων (πέρα ΥπΑΑΤ, περιφερειακών υπηρεσιών & ΟΠΕΚΕΠΕ). Ως επιλογή δύναται να εξετασθεί η συμμετοχή των υπαρχόντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Παράγρ. 2. Παρατήρηση : Κρίνεται άσκοπη η εκπόνηση της σχετικής μελέτης ‘κατάρτιση γεωργοπεριβαλλοντικών’. Η εμπειρία και κατάρτιση των στελεχών του ΥπΑΑΤ είναι αρκετή για την άμεση κατάρτιση γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων με τα προστατευτέα αντικείμενα και συνιστώσες που περιλαμβάνονται στην παρούσα παράγραφο του σχεδίου. Το Έγγραφο Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006 (έτος έκδοσης 2004) δύναται να αποτελέσει υλικό για το παραπάνω.
Χατζηαθανασίου Αρτέμιος
Γεωπόνος, e-mail : soimetra2@yahoo.gr