Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται:
1) μέσα στα όρια των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ. αριθ. 37338/1807/Ε.103/2010 ΚΥΑ. Oι ΖΕΠ, καθώς και τα είδη χαρακτηρισμού των ΖΕΠ περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι του άρθρου 14 της εν λόγω ΚΥΑ.
2) στις ΖΕΠ που έχουν χαρακτηριστεί ή χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενες σύμφωνα με σχετικές διατάξεις του ν.1650/86, του ν.998/1979, του ν.δ.996/1971 ή του ν.δ.86/1969, όπως ισχύουν, συμπληρώνοντας και εξειδικεύοντας τα μέτρα και τους όρους προστασίας που προβλέπονται στις κανονιστικές πράξεις χαρακτηρισμού των περιοχών αυτών, που έχουν εκδοθεί κατ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων.
Άρθρο 3- Πεδίο εφαρμογής
Προϋπόθεση για την προστασία των ΖΕΠ είναι η συγκεκριμένη οριοθέτησή τους στην κατάλληλη κλίμακα. Η έλλειψη αυτή έχει δημιουργήσει διαχρονικό πρόβλημα στις αδειοδοτούσες υπηρεσίες. Το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με τροποποίηση της ΚΥΑ 37338/1807/Ε103 (ΦΕΚ1495Β’), έτσι ώστε νε προστεθεί η υποχρέωση οριοθέτησης σε κατάλληλη κλίμακα και η περιγραφή του οδοιπορικού των ορίων των ΖΕΠ.
Πρόταση: Τροποποίηση του άρθρου 4 παρ.4 εδ.1 της ΚΥΑ 37338/1807/Ε103 (ΦΕΚ1495Β’), ως εξής:
«Εντός ενός (1) έτους από την παρούσα απόφαση η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ προσδιορίζει και περιγράφει λεπτομερώς τα υπάρχοντα όρια των ΖΕΠ, βάσει έγχρωμων ορθοφωτογραφιών του ΟΚΧΕ και του υψομετρικού δικτύου της χώρας σε κλίμακα 1:10.000, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της οδηγίας INSPIRE (2007/2/EC). Τα όρια συνοδεύονται από περιγραφικό οδοιπορικό σημείωμα για όλες τις ΖΕΠ.»
1. Έχουμε φάει «καμπάνες» από την Ε.Ε. για μικρό αριθμό ΖΕΠ. Έχουμε επίσης φάει καμπάνες, γιατί αυτές τους έχουμε ορίσει μικρή έκταση. Μελέτες δεν έχουν γίνει σοβαρές και αν έχουν γίνει, δεν λαμβάνονται υπ’όψιν, αφού το ΥΠΕΚΑ φαίνεται «διαλέγει» και επιλέγει ότι το βολεύει.
Δεν λαμβάνεται υπ’όψιν σας, ούτε τι έχει καταγράψει η Ε.Ε…..
2. Τα όρια των ΖΕΠ και των περιοχών Natura ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. Ή προστατεύεις μια περιοχή ή όχι. Τα πουλιά περνάνε και μέσα από τα χωριά….αν αυτά τα έχουμε εκτός ορίων προστατευόμενης περιοχής, για τι προστασία μιλάμε? Τα χωριά άλλωστε είναι μέρος των προστατευόμενων περιοχών. Μιλάμε για χωριά χιλιάδων ετών, όπου οι άνθρωποι είναι μέρος της φύσης και όχι παράσιτα…Το αν διέρχονται μέσα από περιοχές που έχουν χωροθετηθεί για άλλες χρήσεις, αυτό είναι πρόβλημα χωροθετήσεως των άλλων χρήσεων και όχι της προστατευόμενης περιοχής. Ίσως δηλαδή οι χρήσεις αυτές να έπρεπε να μην επιτρέπονται εκεί που επιτρέπονται, γι’ αυτό βλέπουμε και προστατευόμενες περιοχές, χρόνο με τον χρόνο να υποβαθμίζονται….
Οι κλίμακες των χαρτών που αναφέρονται στην ΚΥΑ 37338/2010 έχουν δημιουργήσει προβλήματα σωστής οριοθέτησης των ζωνών προστασίας. Πρέπει η κλίμακα να είναι πολύ μεγαλύτερη ωστε να είναι σαφής η οριοθέτηση ζωνών και δραστηριοτήτων. Η τεχνολογία ακόμη και με τηλεεπισκόπιση δίνει παρά πολλές δυνατότητες σχεδόν ανέξοδα. Δεν είναι δυνατόν για τη χωροθέτηση ενός έργου να ζητούνται αναλυτικοί και λεπτομερείς χάρτες και διαγράμματα και για την οριοθέτηση των περιοχών να απαιτούνται τόσο μικρές κλίμακες
Χρειάζεται προσοχή στο θέμα της οριοθέτησης των ΖΕΠ, την περιοχών Natura 2000 κ.ο.κ. Πολύ συχνά συμβαίνει δυστυχώς το εξής: η οριοθέτηση των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών πραγματοποιείται σε χάρτες μικρής κλίμακας π.χ. 1:100.000 ή 1:250.000, χωρίς κανέναν προβληματισμό όταν το όριο διέρχεται δίπλα από οικισμούς ή άλλες θεσμοθετημένες ζώνες π.χ. ένα ΒΙΟΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν εκπονείται μία άλλη μελέτη σε μεγαλύτερη κλίμακα π.χ. μία μελέτη πολεοδόμησης για έναν οικισμό, να διαπιστώνεται ότι το όριο της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής διέρχεται από τον οικισμό. Αυτό προφανώς είναι σφάλμα κλίμακας, δηλαδή, το όριο στη μικρή κλίμακα εμπεριέχει γενίκευση, όπως και συνολικά ο αντίστοιχος χάρτης, στον οποίο π.χ. ο οικισμός φαίνεται ως ένα κυκλάκι. Όταν όμως δουλεύουμε σε μεγάλη κλίμακα π.χ. 1:2.000, τότε διαπιστώνεται ότι το όριο π.χ. περνάει μέσα από τον οικισμό. Το πρόβλημα μετά δημιουργείται από τις δημόσιες υπηρεσίες που δεν διαθέτουν ως φιλοσοφία την απαραίτητη ελαστικότητα για να αναγνωρίσουν ότι το θέμα αφορά σε σφάλμα κλίμακας. Η πρότασή μου είναι να φαίνεται κάπου ξεκάθαρα στο νομικό κείμενο ότι προφανώς δεν είναι στην πρόθεση να εντάσσονται αστικές (ή άλλες περιοχές π.χ. βιοτεχνικές) εντός των ορίων των περιοχών ΖΕΠ και Natura 2000, συνεπώς, το εγκεκριμένο αυτό όριο θα προσαρμόζεται κατάλληλα, λόγω σφάλμα κλίμακας, όταν εκπονείται μία μελέτη σε μεγάλη κλίμακα π.χ. μελέτη πολεοδόμησης.