Στον ν. 3468/2006 (Α’129) προστίθεται άρθρο 14Γ ως εξής:
«Άρθρο 14Γ
Αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ενεργούν από κοινού (Συλλογική αυτοκατανάλωση)
(παρ. 4 άρθρου 21 Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001)
1. Τουλάχιστον δύο (2) αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο δύνανται να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους, με την επιφύλαξη των εν ισχύι τελών δικτύου και άλλων σχετικών χρεώσεων, τελών, εισφορών και φόρων. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.
2. Οι αυτοκαταναλωτές που ενεργούν σε ομάδα από κοινού ορίζουν έναν (1) υπεύθυνο – εκπρόσωπο, για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων τους, ο οποίος τους εκπροσωπεί έναντι τρίτων.
3. Οι αυτοκαταναλωτές που ενεργούν από κοινού ρυθμίζουν τις σχέσεις τους μέσω σύμβασης. Η σύμβαση αυτή καθορίζει τουλάχιστον τις απαιτήσεις πρόσβασης των νέων μελών και την αποχώρηση των υφιστάμενων συμμετεχόντων, τις απαιτούμενες πλειοψηφίες, τους κανόνες για την κατανομή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται για αυτοκατανάλωση και τους συντελεστές τους, τους κανόνες επιμερισμού της καταβολής των τιμολογίων, καθώς και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων συλλογικής αυτοκατανάλωσης, που τους εκπροσωπεί έναντι τρίτων.
4. Το πρόσωπο που έχει οριστεί ως υπεύθυνος – εκπρόσωπος των αυτοκαταναλωτών που ενεργούν από κοινού, κοινοποιεί στον αρμόδιο Διαχειριστή, τον προβλεπόμενο τρόπο κοινής χρήσης για τη διανομή της παραγωγής από τους αυτοκαταναλωτές που συμμετέχουν στη δραστηριότητα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης και τις τροποποιήσεις του.
5. Οι αυτοκαταναλωτές του παρόντος είναι από κοινού υπεύθυνοι για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στον παρόντα.
6. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, συμμετέχουν στις δραστηριότητες και επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια. Παράλληλα, καθορίζεται κάθε σχετικό θέμα για τη σύνδεση των σταθμών και την αποτελεσματική λειτουργία του σχήματος συλλογικής αυτοκατανάλωσης, σε σχέση με τον Διαχειριστή του Δικτύου και του Συστήματος.».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 30 Συλλογική αυτοκατανάλωση – Προσθήκη άρθρου 14Γ στον ν. 3468/2006"
#1 Σχόλιο Από Γιώργος Λ. Στις 19 Φεβρουάριος, 2023 @ 22:13
Πολύ ενδιαφέρουσα η συγκεκριμένη περίπτωση. Για να είναι ευκολότερη η δημιουργία και λειτουργία τέτοιων εγχειρημάτων θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι μπορούν να κάνουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Δεύτερον θα μπορούσαν δύο ή παραπάνω άτομα να αποφασίζουν την δημιουργία φωτοβολταϊκου σταθμού χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών. Ειδικά στα αστικά κέντρα είναι σχεδόν αδύνατο να λάβεις σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών. Σε περίπτωση που δεν αρκούν μόνο οι δύο έστω να δίνεται άδεια 50% συν 1.
#2 Σχόλιο Από Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ ENERGY Στις 26 Φεβρουάριος, 2023 @ 20:23
Θεωρούμε πολύ θετική την παράγραφο 1 που επιτρέπει τον εικονικό συμψηφισμό σε άτομα που μένουν στην ίδια πολυκατοικία, χωρίς να δημιουργηθεί ΕΚΟΙΝ. Πιστεύουμε πως αυτό το μέτρο θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την εξάπλωση της ενεργειακής δημοκρατίας, καταπολεμώντας έτσι και την ενεργειακή φτώχεια. Κρίνουμε απαραίτητο όμως να διασαφηνιστεί αν θα υπάρχει περιορισμός στη χωροθέτηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας (π.χ., αν ένα φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο στο ίδιο κτίριο).
#3 Σχόλιο Από Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων και Υποστηρικτικών Φορέων Στις 27 Φεβρουάριος, 2023 @ 13:23
Είναι θετική η προσθήκη της 1ης παραγράφου που επιτρέπει τον εικονικό συμψηφισμό σε άτομα που μένουν στην ίδια πολυκατοικία, χωρίς να δημιουργηθεί ΕΚΟΙΝ. Πιστεύουμε πως αυτό το μέτρο θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την εξάπλωση της ενεργειακής δημοκρατίας, καταπολεμώντας έτσι και την ενεργειακή φτώχεια. Κρίνουμε απαραίτητο όμως να διασαφηνιστεί αν θα υπάρχει περιορισμός στη χωροθέτηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας (π.χ., αν ένα φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο στο ίδιο κτήριο).