Το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006 (Α’ 129) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 14Α
Εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από αυτοκαταναλωτές
1. Επιτρέπεται για αυτοκαταναλωτές και για αυτοκαταναλωτές που ενεργούν από κοινού που είναι φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, η εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) και συστημάτων αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με ενεργειακό συμψηφισμό.
2. Ειδικά επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και συστημάτων αποθήκευσης προς κάλυψη ιδίων αναγκών, με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για:
α) Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα και με το άρθρο 14Β,
β) εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α΄ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 και αγροτικών χρήσεων,
γ) Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9) για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών που είναι αποκλειστικά οικιακοί καταναλωτές, αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010, καθώς και για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/89335/5599/27.9.2021 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 4447).
3. Για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εγκαθίστανται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κρήτης, καθώς και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται:
α) με την επιφύλαξη της παρ. 4, ανέρχεται μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) της συμφωνημένης ισχύος της παροχής κατανάλωσης,
β) με την επιφύλαξη της παρ. 5, ανέρχεται μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%), του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των προς συμψηφισμό καταναλώσεων.
και, σε περίπτωση εγκατάστασης συστήματος αποθήκευσης, η μέγιστη ονομαστική ισχύς του μετατροπέα του συστήματος αποθήκευσης (σε κιλοβολταμπερ – kVA), δεν ξεπερνά την ονομαστική ισχύ του σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. (σε κιλοβάτ – kW).
4. Για σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, καθώς και για αυτοκαταναλωτές από κοινού, για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού, η μέγιστη ισχύς του σταθμού για:
α) οικίες (νοικοκυριά), δεν μπορεί να ξεπερνά τα δέκα (10) κιλοβάτ (kW) ανα παροχή κατανάλωσης,
β) νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δεν μπορει να ξεπερνά τα εκατό (100) κιλοβάτ (kW) ανα παροχή κατανάλωσης.
5. Για σταθμούς που εγκαθίστανται από εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 και αγροτικών χρήσεων, για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η μέγιστη ισχύς του σταθμού δεν μπορεί να ξεπερνά τα εκατό (100) κιλοβάτ (kW) ανα παροχή κατανάλωσης.
6. Για την εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το παρόν, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να συνδέονται, στο Δίκτυο είτε Υψηλής Τάσης, είτε Μέσης Τάσης, είτε Χαμηλής Τάσης. Για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, καθώς και Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018, δύναται η παροχή των σταθμών παραγωγής και οι αντίστοιχες παροχές κατανάλωσης προς συμψηφισμό να εκπροσωπούνται από διαφορετικούς προμηθευτές. Το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α., για το οποίο επιτρέπεται να χορηγηθούν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης από τους αρμόδιους Διαχειριστές για εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού καθορίζεται σε δύο (2) γιγαβάτ (GW).
7. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ορίζονται ο τρόπος ελέγχου του ανωτέρω μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ο τρόπος με τον οποίο γίνονται ο ενεργειακός συμψηφισμός και ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός και ειδικότερα οι προϋποθέσεις, περιορισμοί, χρεώσεις, το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου υπολογίζεται ο συμψηφισμός, ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων αποθήκευσης, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα ή άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Με την ανωτέρω απόφαση μπορεί να διαφοροποιείται ο τρόπος συμψηφισμού βάσει του μεγέθους των σταθμών, του επιπέδου τάσης σύνδεσης και των ειδικότερων χαρακτηριστικών των τιμολογίων κατανάλωσης.
Με την ανωτέρω απόφαση είναι δυνατόν να τίθενται ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών και ανά ηλεκτρικό σύστημα, διασυνδεδεμένο ή αυτόνομο. Τα υψηλότερα όρια τίθενται υπέρ νομικών προσώπων, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς.
Το πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον ενεργειακό συμψηφισμό, μετά τη διενέργεια της τελικής εκκαθάρισης, στο τέλος της χρονικής περιόδου συμψηφισμού, διοχετεύεται στο Δίκτυο ή το Συστημα, χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοκαταναλωτή. Με την ως άνω απόφαση καθορίζεται και η μοναδιαία τιμή, με την οποία υπολογίζεται η αποζημίωση για το πλεόνασμα της ενέργειας, η οποία καταβάλλεται από τους Προμηθευτές, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α’ 179).».
Οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.), Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.) και Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9) για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών τους που είναι:
•οικιακοί καταναλωτές,
•επιχειρήσεις με παροχή με ΣΙ μέχρι 135kVA ή έστω μέχρι 85KVA
•αγρότες, συνεταιρισμοί
•OTA A’ ή Β’ βαθμού, νομικά πρόσωπα ΟΤΑ και ΝΠΔΔ
•και για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια,
να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και συστημάτων αποθήκευσης προς κάλυψη ιδίων αναγκών, με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Παράγρ 2.: η εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού θα πρέπει να επιτραπεί και σε νοικοκυριό με περισσότερες κατοικίες. Για παράδειγμα εάν μια οικογένεια διαμένει στην Αθήνα σε πολυκατοικία όπου είναι δύσκολο να εγκαταστήσει Φ/Β και έχει μια δεύτερη κατοικία στην επαρχία όπου εκεί είναι ευκολότερο, να μπορεί να προβαίνει σε εικονικό συμψηφισμό.
Παράγρ 4α.: γιατί τα νοικοκυριά να περιορίζονται στα 10kW, ήδη η πράξη έχει δείξει πως εγκαθίστανται και μεγαλύτερα συστήματα, έως και 20kW σε ένα ποσοστό 25%. Έρευνα του ΚΑΠΕ αναφέρει πως η μέση ετήσια κατανάλωση ρεύματος νοικοκυριών όπου για θέρμανση χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ξεπερνά τις 13.000 kWh/έτος. Ένα σύστημα ισχύος 10kW σε στέγη κατά μέσο όρο παράγει κάτω από 13.000kWh/έτος στη Βόρεια Ελλάδα. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων καταλαβαίνουμε πως ο περιορισμός των 10kW είναι άτοπος. Αυτό δείχνει ότι δεν νοιάζει πραγματικά την κυβέρνηση ώστε ο απλός πολίτης να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του με την τεχνολογία που αυτός αγοράζει και εγκαθιστά στο σπίτι του. Προτείνουμε οι μέγιστη ισχύς να είναι τουλάχιστον 20kW.
Παράγρ 7: για το πλεόνασμα της ενέργειας εκτιμούμε πως δίκαιο είναι να προβλέπεται αποζημίωση διότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ποια θα είναι η κατανάλωση ενός νοικοκυριού σε 20, 15, 10, ακόμα και 5έτη. Λόγοι επαγγελματικοί, όσο και λόγοι υγείας μπορούν να αναγκάσουν μια οικογένεια να μετακινηθεί, τότε τι γίνεται από τη στιγμή που δεν τους επιτρέπεται να κάνουν και εικονικό συμψηφισμό;
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Οδηγία ΕΕ 2019/944:
(39) Όλες οι ομάδες πελατών (βιομηχανία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας για να διαθέτουν προς πώληση την ευελιξία τους και την αυτοπαραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
(42) Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε θέση να καταναλώνουν, να αποθηκεύουν ή/και να πωλούν αυτοπαραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά και να συμμετέχουν σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας ευελιξία στο σύστημα…..Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να έχουν διαφορετικές διατάξεις στην εθνική τους νομοθεσία όσον αφορά τους φόρους και τις εισφορές για τους μεμονωμένους και τους από κοινού δρώντες ενεργούς πελάτες, καθώς και για τα νοικοκυριά και άλλους τελικούς πελάτες
Άρθρο 15 Ενεργοί πελάτες 1. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι τελικοί πελάτες δικαιούνται να ενεργούν ως ενεργοί πελάτες, χωρίς να υποβάλλονται σε δυσανάλογες ή διακριτικές τεχνικές απαιτήσεις, διοικητικές απαιτήσεις, διαδικασίες και χρεώσεις, και σε τέλη δικτύου που δεν αντανακλούν το κόστος· 2. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ενεργοί πελάτες: α) δικαιούνται να ασκούν τη δραστηριότητά τους είτε απευθείας είτε μέσω σωρευτικής εκπροσώπησης· β) δικαιούνται να πωλούν αυτοπαραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ άλλων μέσω συμφωνιών αγοράς ενέργειας…
Στην Οδηγία ΕΕ 2018/2019 στο Άρθρο 76 αναφέρεται: Στη στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση αναγνωρίστηκε επίσης ο ρόλος των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη μετάβαση αυτή, επωφελούνται από τις νέες τεχνολογίες για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους και συμμετέχουν ενεργά στην αγορά.
προτείνουμε επί του εδαφίου 2γ την προσθήκη ως επιπλέον δικαιούχων για εγκατάσταση Α.Π.Ε. – Σ,Η.Θ.Υ.Α. με εφαρμογή Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering) :
δ) νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ν.Π.Μ.Κ.),
καθώς και ε) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου Ν.Π.Ι.Δ.) και ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα) στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ιδιαίτερους πολεοδομικούς ή/και χωροταξικούς λόγους (π.χ. επειδή το κτίριο, τη νόμιμη χρήση του οποίου έχουν, είναι διατηρητέο ή βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό ή προστατευόμενο ιστορικό τμήμα πόλης και απαγορεύεται η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους).
προτείνεται επί του εδαφίου 4. να μετατραπούν τα ανώτατα όρια σε :
α) 13 κιλοβατ (kW) , όταν πρόκειται για συνδέσεις ιδιωτών (νοικοκυριών) Με πρόβλεψη ταυτόχρονα με τον Ενεργειακό Συμψηφισμό για Αποθήκευση και Ηλεκτρική Φόρτιση (οχημάτων και ποδηλάτων)
και β) 300 κιλοβατ (kW) ή πολλαπλάσιο των 20 κιλοβατ (kW) επι τον αριθμό των μελών της Κ.Α.Ε. (ή Ε.Κ.Π.) που είναι επαγγελματίες και Μ.Μ.Ε. – για παράδειγμα , σε Κ.Α.Ε. με 50 μέλη εκ των οποίων τα 20 είναι Μ.Μ.Ε. το Όριο ορίζεται σε 400 κιλοβάτ (kW)
Παράγραφος 2γ: να προστεθούν και πολύ μικρές επιχειρήσεις με επαγγελματικές παροχές στη ΧΤ μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου (πχ επαγγελματικές παροχές μέχρι 85 kVA). Είναι μια πολύ σημαντική κατηγορία η οποία αφορά κυρίως σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν φυσικές προεκτάσεις των νοικοκυριών-μελών των ΚΑΕ.
Παράγραφος 6: Θεωρούμε θετικό πως απαλείφεται η ανάγκη για εκπροσώπηση όλων των παροχών παραγωγής και καταναλώσεων από κοινό προμηθευτή για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, εναρμονίζοντας έτσι τον ελληνικό νόμο με το Ευρωπαϊκό δικαίωμα του καταναλωτή να επιλέγει πάροχο ελεύθερα και με τα ελάχιστα κόστη μετάβασης. Επισημαίνουμε πως η διαδικασία του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού θα πρέπει να προκαλεί την ελάχιστη δυνατή πρόσθετη πολυπλοκότητα και κόστος διαχείρισης για την ΕΚΟΙΝ και τα μέλη τους στα πρότυπα του ενεργειακού συμψηφισμού μεμονωμένων καταναλωτών.
Η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών προμηθευτών από τα μέλη μίας Κ.Α.Ε. να εφαρμοστεί με τρόπο λειτουργικό για τις Κ.Α.Ε.
Η δυνατότητα επιλογής διαφορετικού προμηθευτή από τα μέλη μίας κοινότητας είναι θετική εξέλιξη και εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με το ενωσιακό που παρέχει το δικαίωμα στους ευρωπαίους καταναλωτές να επιλέγουν πάροχο ελεύθερα και με τα ελάχιστα κόστη μετάβασης.
Ωστόσο, εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας στην περίπτωση που υιοθετηθεί το σημερινο μοντέλο για τα ΜΔΝ (μοντέλο “Χάλκης”) στην υπόλοιπη χώρα. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και κοστοβόρο προκειμένου να εφαρμόσει από μία Κ.Α.Ε. η οποία έχει de facto περιορισμένους πόρους στη διάθεσή της. Συνεπώς θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας πιο απλός και ευέλικτος τρόπος.
Αν δεν μπορεί να βρεθεί ένα νέο μοντέλο, ενδεχομένως μία λύση θα ήταν η απλοποίηση του μοντέλου Χάλκης, κατά την οποία ο επιμερισμός της εγχυθείσας / απορροφηθείσας ενέργειας από μία Κ.Α.Ε με βάση τα πραγματικά μετρικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ και η σχετική επικοινωνία και ενημέρωση των προμηθευτών θα πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο και όχι κάθε μήνα.
Παράγραφος 2γ: να προστεθούν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με επαγγελματικές παροχές στη ΧΤ μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου (πχ επαγγελματικές παροχές μέχρι 85 kVA). Είναι μια πολύ σημαντική κατηγορία η οποία αφορά κυρίως σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν φυσικές προεκτάσεις των νοικοκυριών-μελών των ΚΑΕ.
Παράγραφος 6: Θεωρούμε θετικό πως απαλείφεται η ανάγκη για εκπροσώπηση όλων των παροχών παραγωγής και καταναλώσεων από κοινό προμηθευτή για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, εναρμονίζοντας έτσι τον ελληνικό νόμο με το Ευρωπαϊκό δικαίωμα του καταναλωτή να επιλέγει πάροχο ελεύθερα και με τα ελάχιστα κόστη μετάβασης. Επισημαίνουμε πως η διαδικασία του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού θα πρέπει να προκαλεί την ελάχιστη δυνατή πρόσθετη πολυπλοκότητα και κόστος διαχείρισης για την ΕΚΟΙΝ και τα μέλη τους στα πρότυπα του ενεργειακού συμψηφισμού μεμονωμένων καταναλωτών.
Η μέγιστη ισχύς των 10KW στα οικιακά και των 100KW στις επιχειρήσεις δεν είναι αρκετή.
Πολλές κατοικίες έχουν ανάγκη για περισσότερη ενέργεια. Σε συνδυασμό με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης (σε λίγα χρόνια υποχρεωτική) και τις αντλίες θερμότητας, αν είναι να μπει όριο, ας είναι τουλάχιστον στα 25KW.
Για τις επιχειρήσεις με σύνδεση στη Χ.Τ. τουλάχιστον το όριο της Σ.Ι. θα ήταν αποδεκτό ως έχει. Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει. Τι γίνεται με αυτούς που πρόλαβαν ισχύ μεγαλύτερη των 100KW; Πρέπει σίγουρα να προστατευθεί η επένδυσή τους. Για τους υπόλοιπους είναι άδικο, γιατί δημιουργείται τουλάχιστον αθέμιτος ανταγωνισμός. Τα 100KW στηρίζουν τους προμηθευτές ενέργειας και όχι τις επιχειρήσεις. Για τη σύνδεση στη Μ.Τ. οι ανάγκες είναι αυτονόητα μεγαλύτερες, και το όριο θα πρέπει να έχει ως βάση τα 500KW.
Για τις περιπτώσεις Zero Feed In, προτείνεται η χωρίς όριο εγκατεστημένη ισχύς.
Παράγραφος 2γ: να προστεθούν και πολύ μικρές επιχειρήσεις με επαγγελματικές παροχές στη ΧΤ μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου (πχ επαγγελματικές παροχές μέχρι 85 KVA). Είναι μια πολύ σημαντική κατηγορία η οποία αφορά κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν φυσικές προεκτάσεις των νοικοκυριών-μελών των ΚΑΕ.
Παράγραφος 6: Θεωρούμε θετικό πως απαλείφεται η ανάγκη για εκπροσώπηση όλων των παροχών παραγωγής και καταναλώσεων από κοινό προμηθευτή για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, εναρμονίζοντας έτσι τον ελληνικό νόμο με το Ευρωπαϊκό δικαίωμα του καταναλωτή να επιλέγει πάροχο ελεύθερα και με τα ελάχιστα κόστη μετάβασης. Επισημαίνουμε πως η διαδικασία του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού θα πρέπει να προκαλεί την ελάχιστη δυνατή πρόσθετη πολυπλοκότητα και κόστος διαχείρισης για την ΕΚΟΙΝ και τα μέλη τους στα πρότυπα του ενεργειακού συμψηφισμού μεμονωμένων καταναλωτών.
Στην παράγραφο 2 προτείνονται οι προσθήκες κατηγοριών ως επιπλέον δικαιούχων για εγκατάσταση Α.Π.Ε. – Σ,Η.Θ.Υ.Α. με εφαρμογή Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering) :
δ) νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ν.Π.Μ.Κ.),
καθώς και ε) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου Ν.Π.Ι.Δ.) και ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα) στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ιδιαίτερους πολεοδομικούς ή/και χωροταξικούς λόγους (π.χ. επειδή το κτίριο, τη νόμιμη χρήση του οποίου έχουν, είναι διατηρητέο ή βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό ή προστατευόμενο ιστορικό τμήμα πόλης και απαγορεύεται η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους).
Στην παράγραφο 4 του αρθρου προτείνονται οι μεταβολές των ανώτατων ορίων σε : α) 13 κιλοβατ (kW) , όταν πρόκειται για συνδέσεις ιδιωτών (νοικοκυριών) Με πρόβλεψη ταυτόχρονα με τον Ενεργειακό Συμψηφισμό για Αποθήκευση και Ηλεκτρική Φόρτιση (οχημάτων και ποδηλάτων) και
β) 300 κιλοβατ (kW) ή πολλαπλάσιο των 20 κιλοβατ (kW) επι τον αριθμό των μελών της Κ.Α.Ε. (ή Ε.Κ.Π.) που είναι επαγγελματίες και Μ.Μ.Ε. – για παράδειγμα , σε Κ.Α.Ε. (Ε.Κ.Π.) με 50 μέλη εκ των οποίων τα 20 είναι Μ.Μ.Ε. το Όριο ορίζεται σε 400 κιλοβάτ (kW)
Θα πρέπει ρητά να προβλεθεί ότι οι ενεγρειακές κοινότητες που ιδρύθηκαν με τον ν.4513/2018 δεν δεσμεύονται από του περιορισμούς του εν λόγω νομοσχεδίου π.χ. συμμετοχή επιχειρήσεων, όριο ως προ τα kW κ.λπ. αλλά γι αυτές θα εξακολουθεί να ισχύει το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά την ίδρυσή τους. Σε διαφοερετική περίπτωση τίθεται ζήτημα με την ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και κατ’ επέκταση κατάφωρης ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του συγκεκριμένου νόμου. Έτσι, το ελληνικό θα κληθεί να ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, τα οποια ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ έκαναν ήδη μεγάλες επενδύσεις για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων, αγορά ακινήτων για κατασκευή έργων κ.λπ. Ρωτήστε ένα δικηγόρο/συνταγματολόγο πριν αποφασίζετε να ενσωματώσεται οδηγίες κάνοντας απλή μετάφραση της οδηγίας και αδιαφορώντας για την συστηματικότητα του δικαίου.
Παράγραφος 4 του Άρθρου 28:
Φαίνεται να μην επιτρέπεται ο ενεργειακός συμψηφισμός για τις ατομικές επιχειρήσεις (όπως π.χ. είναι σημαντικός αριθμός φαρμακείων) και θεωρούμε σκόπιμο να δοθεί μια τέτοια δυνατότητα (παρά τα προβλήματα που παραθέσαμε στο σχόλιο για την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου).
Επίσης η μέγιστη ισχύς συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό τίθεται στα εκατό (100) κιλοβάτ (kW) ανά παροχή κατανάλωσης στην περίπτωση των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού. Το όριο αυτό, αν και είναι επαρκές για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δεν καλύπτει τις ανάγκες επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Θεωρούμε πως θα ήταν σκόπιμο να αυξηθεί το όριο ισχύος στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού στα 500 kW.
*****************************************************
Προτείνουμε επομένως η Παράγραφος 4 του Άρθρου 28 να διαμορφωθεί ως εξής:
«4. Για σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, καθώς και για αυτοκαταναλωτές από κοινού, για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού, η μέγιστη ισχύς του σταθμού για:
α) οικίες (νοικοκυριά) και ατομικές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να ξεπερνά τα δέκα (10) κιλοβάτ (kW) ανα παροχή κατανάλωσης,
β) νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δεν μπορεί να ξεπερνά τα πεντακόσια (500) κιλοβάτ (kW) ανα παροχή κατανάλωσης».
Παράγραφος 2 του Άρθρου 28:
Η τροποποίηση που εισάγεται για τους φορείς που μπορούν να εγκαταστήσουν σταθμούς Α.Π.Ε. με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού περιλαμβάνει μεν τις ΚΑΕ, ΕΚΠ και τις ενεργειακές κοινότητες του ν.4513/2018 (ΕΚ) αλλά μόνο για τα μέλη τους που είναι οικιακοί καταναλωτές, αγρότες και για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Με τη ρύθμιση αυτή όμως αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέλη των ΚΑΕ, ΕΚΠ & ΕΚ από τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συλλογικά έργα Α.Π.Ε. και να ωφεληθούν από τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Για παράδειγμα, οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) μαζί με τα μέλη τους φαρμακοποιούς ιδρύσαν τον τελευταίο χρόνο ενεργειακές κοινότητες προκειμένου μέσω έργων εγκατάστασης Α.Π.Ε. και της εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες που αφορούν:
α) Τις φαρμακαποθήκες των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (επαγγελματική κατανάλωση)
β) Τα φαρμακεία των φαρμακοποιών (επαγγελματική κατανάλωση)
γ) Τις οικίες των φαρμακοποιών (οικιακή κατανάλωση)
Με την τροποποίηση που εισάγει το Σ/Ν, το α) και το β) παύουν να υφίστανται ως λόγος ύπαρξης των Ε.Κ. και κατ’ επέκταση ΣΥ.ΦΑ. και φαρμακεία (δηλ. μεσαίες & πολύ μικρές επιχειρήσεις – οντότητες οι οποίες επιτρέψτε μας να ισχυριστούμε έχουν νευραλγικό ρόλο για την οικονομία και την κοινωνία όπως φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα έχουν και ιδιαίτερες ενεργειακές ανάγκες) δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό και δεδομένης μάλιστα της πολύ μεγάλης δυσκολίας να εγκαταστήσουν Α.Π.Ε. στην κτιριακή εγκατάσταση που στεγάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα*, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ούτε τον ενεργειακό συμψηφισμό και επί της ουσίας δεν έχουν πλέον τρόπο να καλύψουν ίδιες ενεργειακές ανάγκες μέσω Α.Π.Ε.
Εκτιμούμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν όχι απίθανο μια μικρομεσαία επιχείρηση – ένας επαγγελματίας να εγκαταστήσει Α.Π.Ε. επί κτιρίου του οποίου δεν έχει ιδιοκτησία (μεγάλος αριθμός ΣΥ.ΦΑ. βρίσκεται εντός αστικής ζώνης σε μισθωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακείων στεγάζεται σε μισθωμένους χώρους). Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η μικρομεσαία επιχείρηση – ο επαγγελματίας έχει την ιδιοκτησία του κτιρίου στο οποίο στεγάζει την επαγγελματική του δραστηριότητα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη θέματα όπως εάν το κτίριο είναι διατηρητέο, εάν βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό ή προστατευόμενο ιστορικό τμήμα πόλης και απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χαμηλό ύψος ορισμένων κτιρίων (διώροφο – τριώροφο κτίριο) συγκριτικά με το μεγάλο ύψος των κτιρίων που το περιβάλλουν (πολυκατοικίες), όπου η σκίαση καθιστά απαγορευτική επί της ουσίας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (πολύ σύνηθες στην ελληνικές πόλεις).
Λάβετε επίσης υπόψη πως οι ενεργειακές κοινότητες δίνουν διέξοδο όχι μόνον σε αυτές τις επιχειρήσεις – σε αυτούς τους επαγγελματίες που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό στο κτίριο όπου στεγάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα λόγω του ότι δεν έχουν την ιδιοκτησία ή αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, αλλά και σε εκείνες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν έχουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους να το κάνουν μόνοι τους αλλά ενδεχομένως θα μπορούσαν μέσω μιας ενεργειακής κοινότητας που προσφέρει μικρότερα κόστη λόγω οικονομιών κλίμακας.
Για την Παράγραφο 2 του Άρθρο 8, θα επιθυμούσαμε να διερευνήσετε την υιοθέτηση της παρακάτω τροποποιημένης εκδοχής, που συγκριτικά με την υφιστάμενη εκδοχή στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, εισάγει τροποποίηση στην παράγραφο 2γ και προσθέτει την παράγραφο 2δ.
*************************************************
Προτείνουμε επομένως η Παράγραφος 2 του Άρθρου 28 να διαμορφωθεί ως εξής:
«2. Ειδικά επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και συστημάτων αποθήκευσης προς κάλυψη ιδίων αναγκών, με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για:
α) Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα και με το άρθρο 14Β,
β) εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α΄ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 και αγροτικών χρήσεων,
γ) Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9) για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών τους που είναι οικιακοί καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αστικοί συνεταιρισμοί του Ν.1667/1986, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/89335/5599/27.9.2021 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 4447).
δ) Αγροτικούς συνεταιρισμούς και αστικούς συνεταιρισμούς του Ν.1667/1986»
Σχετικά με τις δυνατότητες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις κατοικίες τα όρια είναι μικρά. Από το 2025 οι καυστήρες πετρελαίου καταργούνται. Όλες οι νέες κατοικίες και γραφεία που δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο αναγκαστικά θα βάλουν αντλία θερμότητας. Αυτό θα ανεβάσει την κατανάλωση αρκετά. Όσο πιο βόρεια στη χώρα τόσο το χειρότερο από θέμα κατανάλωσης. Τα 5kwp δεν φτάνουν για να καλυφθεί η απαιτούμενη ενέργεια. Από το 2030 πρακτικά οι περισσότερες πωλήσεις αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα ανεβάσει την κατανάλωση ακόμα παραπάνω. Και τα 5kwp που έχετε βάλει ως όριο στο μονοφασικό αλλά και τα 10kwp στο τριφασικό είναι λίγα. Τα παραδείγματα που έχετε πως η πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών πάει μέχρι τις 5000kwh αφορούν τα διαμερίσματα καθώς εκεί μένει ο περισσότερος κόσμος. Τον κάτοικο όμως μιας πολυκατοικίας δεν το απασχολεί πιο είναι το όριο επειδή δεν μπορεί να βάλει φωτοβολταϊκά έτσι και αλλιώς. Κατά συνέπεια το reference που έχετε λάβει είναι λάθος. Οι κατοικίες που μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά είναι οι μονοκατοικίες. Μια σύγχρονη οικογένεια που μένει σε μονοκατοικία έχει παραπάνω από 5000kwh κατανάλωση. Πολλές τηλεοράσεις, υπολογιστές, κλιματιστικά, κ.α. ενεργοβόρες συσκευές. Αν υπάρχει μονοκατοικία με χαμηλότερη κατανάλωση θα είναι εκείνη που θα μένουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Δεν υπάρχει λογική πίσω από τα όρια των 5kwp και 10kwp. Δεν φτάνουν. Μια αντλία θερμότητας θα αυξήσει την κατανάλωση κατά 30% τουλάχιστον. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο άλλο τόσο. Τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να αποτελούν reference για μελλοντικές νομοθεσίες. Το μονοφασικό πρέπει να πάει στα 8kwp-10kwp και το τριφασικό στα 13kwp-15kwp. Έτσι θα έχει νόημα. Με τα όρια που θέλετε να περάσετε είναι σαν μας λέτε ξεκάθαρα πως δεν θέλετε να απεμπλακεί ο πολίτης από τον πάροχο. Να είναι εξαρτημένος ότι και αν γίνει. Να μην έχει δυνατότητα να παράγει όλη την ενέργεια που έχει ανάγκη.
Στο Άρθρο 28 – Παράγραφος 2, η τροποποίηση που εισάγεται για τους φορείς που μπορούν να εγκαταστήσουν σταθμούς Α.Π.Ε. με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού περιλαμβάνει μεν τις ΚΑΕ, ΕΚΠ και τις ενεργειακές κοινότητες του ν.4513/2018 (ΕΚ) αλλά μόνο για τα μέλη τους που είναι οικιακοί καταναλωτές, αγρότες και για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Με τη ρύθμιση αυτή αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέλη των ΚΑΕ, ΕΚΠ & ΕΚ από τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συλλογικά έργα Α.Π.Ε. και να ωφεληθούν από τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Για παράδειγμα, οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) μαζί με τα μέλη τους φαρμακοποιούς ιδρύσαν τον τελευταίο χρόνο Ενεργειακές Κοινότητες προκειμένου μέσω έργων εγκατάστασης Α.Π.Ε. και της εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες που αφορούν:
α) Τις φαρμακαποθήκες των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (επαγγελματική κατανάλωση)
β) Τα φαρμακεία των φαρμακοποιών (επαγγελματική κατανάλωση)
γ) Τις οικίες των φαρμακοποιών (οικιακή κατανάλωση)
Με την τροποποίηση που εισάγει το Σ/Ν, το α) και το β) παύουν να υφίστανται ως λόγος ύπαρξης των Ε.Κ. και επί της ουσίας θέτουν φραγμό σε ΣΥ.ΦΑ. και φαρμακεία (δηλ. σε μεσαίες & πολύ μικρές επιχειρήσεις) να καλύψουν ίδιες ενεργειακές ανάγκες καθώς:
α) Ένας μεγάλος αριθμός ΣΥ.ΦΑ. βρίσκεται εντός αστικής ζώνης σε μισθωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις.
β) Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακείων στεγάζεται σε μισθωμένους χώρους*.
Επί της ουσίας για ΣΥ.ΦΑ. & Φαρμακεία (οι οποίες επιτρέψτε μας να ισχυριστούμε πως πρόκειται για νευραλγικές για την οικονομία και την κοινωνία οντότητες όπως φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας) δεν υπάρχει τρόπος κάλυψης των ιδίων ενεργειακών αναγκών.
*Εκτιμούμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν όχι απίθανο μια μικρομεσαία επιχείρηση – ένας επαγγελματίας να εγκαταστήσει Α.Π.Ε. επί κτιρίου του οποίου δεν έχει ιδιοκτησία. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η μικρομεσαία επιχείρηση – ο επαγγελματίας έχει την ιδιοκτησία του κτιρίου στο οποίο στεγάζει την επαγγελματική του δραστηριότητα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προβλήματα όπως εάν το κτίριο είναι διατηρητέο, εάν βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό ή προστατευόμενο ιστορικό τμήμα πόλης και απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή θα πρέπει πιθανά να ληφθεί υπόψη ακόμη και το χαμηλό ύψος ορισμένων κτιρίων (διώροφο – τριώροφο κτίριο) συγκριτικά με το μεγάλο ύψος των κτιρίων που το περιβάλλουν (πολυκατοικίες), όπου η σκίαση επί της ουσίας καθιστά απαγορευτική την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (πολύ σύνηθες στην ελληνικές πόλεις).
*Οι ενεργειακές κοινότητες δίνουν διέξοδο όχι μόνον σε αυτές τις επιχειρήσεις – σε αυτούς τους επαγγελματίες που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό στο κτίριο όπου στεγάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα λόγω του ότι δεν έχουν την ιδιοκτησία ή αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, αλλά και σε εκείνες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν έχουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους να το κάνουν μόνοι τους αλλά ενδεχομένως θα μπορούσαν μέσω μιας ενεργειακής κοινότητας που προσφέρει μικρότερα κόστη λόγω οικονομιών κλίμακας.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ της Παραγράφου 2 του Άρθρου 8:
«2. Ειδικά επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και συστημάτων αποθήκευσης προς κάλυψη ιδίων αναγκών, με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για:
α) Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα και με το άρθρο 14Β,
β) εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α΄ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 και αγροτικών χρήσεων,
γ) Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9) για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών τους που είναι οικιακοί καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αστικοί συνεταιρισμοί του Ν.1667/1986, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/89335/5599/27.9.2021 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 4447).
δ) Αγροτικούς συνεταιρισμού και αστικούς συνεταιρισμούς του Ν.1667/1986»
Το εδάφιο 4 αναφέρει:
4. Για σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, καθώς και για αυτοκαταναλωτές από κοινού, για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού, η μέγιστη ισχύς του σταθμού για:
α) οικίες (νοικοκυριά), δεν μπορεί να ξεπερνά τα δέκα (10) κιλοβάτ (kW) ανα παροχή κατανάλωσης,
β) νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δεν μπορει να ξεπερνά τα εκατό (100) κιλοβάτ (kW) ανα παροχή κατανάλωσης.
Παράδοξο Νο1. Ένα μικρό κτίριο γραφείων με 4 παροχές χαμηλής τάσης μπορεί να εγκαταστήσει σύστημα 4 x 100 = 400kW, ενώ ένα μεγάλο κτίριο γραφείων με παροχή μέσης τάσης (και προφανώς μεγαλύτερες ανάγκες) μπορεί να εγκαταστήσει σύστημα μέχρι 100kW. – Πρέπει να γίνει διαχωρισμός των ορίων ανάλογα αν το κτίριο είναι συνδεδεμένο στη μέση ή χαμηλή τάση.
Παράδοξο Νο2. Βάση του Άρθρου 17 του Κλιματικού Νόμου, από 01.01.2023 για κτίρια με κάλυψη άνω των 500τμ, πρέπει να τοποθετούν φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρισμού ή θερμικά ηλιακά κατ ελάχιστον στο 30% της κάλυψης. Αν λοιπόν σε ένα μεγάλο κτίριο γραφείων εξαντλήσεις σε pv το όριο των 100kW θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλεις θερμικά ηλιακά ακόμα και αν δεν χρειάζονται ή οδηγούν σε μη οικονομικά αποδοτικές τεχνικές λύσεις.
Παράδοξο Νο.3 Βάσει του Άρθρου 25 του ΝΟΚ «Κίνητρα για τη δημιουργία κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης» ενδέχεται να έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης όπου για να επιτευχθούν τα σχετικά όρια του Άρθρου (πχ ετήσια πρωτογενή ενεργειακή κατανάλωση κάτω των 10 kWh/m2/έτος) στη λογική συστημάτων net metering που ξεπερνούν την ισχύ των 10 ή 100kW. Στη περίπτωση αυτή τα κτίρια θεωρούνται αυθαίρετα?
Προτείνεται από τη στιγμή που διασφαλίζεται το zero feed in να μην υπάρχει όριο εγκαταστημένης ισχύος.
Κατανομή vs Flexibility
Η LPC επιθυμεί απόλυτη ευελιξία και ελευθερία επιλογής των τρόπων επίτευξης των στόχων όπως αυτοί ορίζονται από το Νόμο Σχεδίου, εφαρμόζοντας τα εργαλεία και τις οδηγίες όπως αυτά περιγράφονται στο Νόμο Σχεδίου. Ευελιξία σε feedstock and product sourcing and type of product generation.
Προτείνεται στην παράγραφο 2 να προστεθεί το εξής:
«δ) αυτοπαραγωγούς από κοινού, που είναι αποκλειστικά οικιακοί καταναλωτές, για την κάλυψη ιδίων ενεργειακών αναγκών.»
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οικιακοί αυτοπαραγωγοί από κοινού να επωφελούνται του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό ισχύος μέχρι το 100% της Συμφωνημένης Ισχύος και ως το όριο των 10 kW ανά παροχή σε μέρος εκτός του κτιρίου τους, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται καμία σύμφωνη γνώμη από την πλευρά των συνιδιοκτητών του κτιρίου.
Στην περίπτωση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πολυκατοικίες, θα πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά στο απαιτούμενο ποσοστό των συνιδιοκτητών που θα πρέπει να συναινέσουν. Προτείνεται το ποσοστό αυτό να είναι (50% + 1) επί του αριθμού των ιδιοκτησιών.
Η θέσπιση μεγίστου ορίου 10 kW ανά οικιακή παροχή για σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, καθώς και από αυτοκαταναλωτές από κοινού, για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού είναι λογική, καθώς με αυτόν τον τρόπο: α. θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση, β. δε θα επιβαρύνει σημαντικά το τοπικό δίκτυο σε περίπτωση δημιουργίας πολλών εγκαταστάσεων τοπικά.
1. Σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.4 του νομοσχεδίου, η μέγιστη ισχύς συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό τίθεται στα εκατό (100) κιλοβάτ (kW) ανά παροχή κατανάλωσης στην περίπτωση των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (για όλες τις επιχειρήσεις δηλαδή). Το όριο αυτό, αν και είναι επαρκές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν καλύπτει τις ανάγκες επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Κατανοούμε ότι στόχευση του νομοσχεδίου είναι να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να στραφούν στο εναλλακτικό σχήμα αυτοκατανάλωσης (αυτοκατανάλωση σε πραγματικό χρόνο με πώληση του πλεονάσματος ενέργειας), αλλά θεωρούμε πως θα ήταν σκόπιμο να αυξηθεί το όριο ισχύος στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού.
Κατ’ αντιστοιχία συνεπώς με το άρθρο 9 του ν.3468/2006, προτείνουμε να εξεταστεί η αύξηση του ορίου αυτού στα 400 kW.
Σε ότι αφορά, τέλος, τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, προτείνουμε την τροποποίηση της παρ. 2γ του άρθρου 28, ώστε να δίνεται η δυνατότητα αυτή και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ιδιαίτερους πολεοδομικούς ή/και χωροταξικούς λόγους (π.χ. επειδή το κτίριο, τη νόμιμη χρήση του οποίου έχουν, είναι διατηρητέο ή βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό ή προστατευόμενο ιστορικό τμήμα πόλης και απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους).
Διαβάζοντας το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ – ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΕΕ 2018/2001 ΚΑΙ 2019/944» και συγκεκριμένα το Άρθρο 28 παρ. 4β) το οποίο αναφέρει ότι «Για σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, καθώς και για αυτοκαταναλωτές από κοινού, για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού, η μέγιστη ισχύς του σταθμού για νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δεν μπορεί να ξεπερνά τα εκατό (100) κιλοβάτ (kW) ανά παροχή κατανάλωσης» αντιλαμβανόμαστε ότι επί της ουσίας οι ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό καταργούνται διότι είναι ασύμφορη μια τέτοια επένδυση (κόστος συν διαδικασίες) αυτού του μεγέθους. Εγείρεται λοιπόν ένα ερώτημα:
Ποια είναι η αιτιολόγηση της εν λόγω παραγράφου και γιατί δεν υπάρχει αυτή η αιτιολόγηση αναρτημένη; Τα αντεπιχειρήματα είναι τα κάτωθι:
– Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ετεροχρονισμός μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας στους αυτοκαταναλωτές με ενεργειακό συμψηφισμό, εάν κανείς υποθέσει ότι ο Ενεργειακός Συμψηφισμός είναι άδικος διότι η τιμή της ενέργειας το πρωί είναι χαμηλή και το βράδυ υψηλή, υπάρχουν οι εξής αντιρρήσεις:
o Οι πάροχοι ενέργειας πριν κάνουν οικονομική πρόταση σε ένα καταναλωτή που διαθέτει ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό ζητούν από αυτόν το ενεργειακό του προφίλ, το οποίο ειδικά στους αυτοκαταναλωτές μέσης τάσης ο ΔΕΔΔΗΕ το διαθέτει με ανάλυση 15 λεπτών της ώρας. Άρα οι πάροχοι λαμβάνουν υπόψιν τους το πόση ενέργεια και πότε αυτή εγχύεται ή απορροφάται από το δίκτυο και δημιουργούν μία τιμή η οποία να είναι επικερδής και για τις δύο πλευρές.
o Υπήρχε ένα θέμα μεταξύ παρόχων και ΔΕΔΔΗΕ, κατά πόσο οι πάροχοι αποζημιώνονται για την εγχεόμενη ενέργεια των εγκαταστάσεων με ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό, αλλά και αυτό το θέμα εξ όσων γνωρίζουμε έχει εντοπισθεί και διευθετηθεί
Η αιτιολόγηση λοιπόν αυτή καταρρίπτεται
– Εάν υποθέσει κανείς ότι οι ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό είναι αντι-οικολογικές σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ υπάρχουν οι εξής αντιρρήσεις:
o Οι ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό εγκαθίστανται κατά κύριο λόγο σε κτηριακές εγκαταστάσεις (στέγες). Οι απλές ΑΠΕ εγκαθίστανται στη γή (χωράφια, βουνοκορφές κλπ) επιδεινώνοντας το περιβάλλον.
o Οι ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό ελαχιστοποιούν τη χρήση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (μεταφοράς και διανομής) μειώνοντας τις ανάγκες ενίσχυσής των.
Η αιτιολόγηση λοιπόν αυτή καταρρίπτεται
– Εάν υποθέσει κανείς ότι οι ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό παρουσιάζουν ετεροχρονισμό μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης υπάρχουν οι εξής αντιρρήσεις
o Από όλες τις ΑΠΕ μόνο τα Φ/Β και τα αιολικά πάρκα παρουσιάζουν ετεροχρονισμό μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης διότι δεν είναι ελεγχόμενος ο χρόνος κατά τον οποίο παράγουν ενέργεια
o τα έργα αντλησοταμίευσης ενέργειας αντισταθμίζουν το πρόβλημα του ετεροχρονισμού παραγωγής – κατανάλωσης.
Η αιτιολόγηση λοιπόν αυτή καταρρίπτεται
– Εάν υποθέσει κανείς ότι οι ΑΠΕ εν γένει δεν παρέχουν την απαιτούμενη από το δίκτυο άεργο ισχύ και άρα υπάρχει περιορισμός και όριο στην ανάπτυξή τους υπάρχει η εξής αντίρρηση
o Οι παροπλισμένες γεννήτριες των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μπορούν με μικρές σε κόστος παρεμβάσεις στο σύστημα διέγερσης τους να παρέχουν αυτή την άεργο ισχύ χωρίς βέβαια να βάλουν σε λειτουργία τους καυστήρες λιγνίτη. Την άεργο αυτή ισχύ μπορεί η ΔΕΗ να την πωλεί στο δίκτυο παρέχοντας παράλληλα και την απαιτούμενη αδράνεια
Και αυτή η αιτιολόγηση καταρρίπτεται
Τούτων δοθέντων πιστεύουμε ότι είναι εσφαλμένη η άποψη περιορισμού της ισχύος των ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ στα 100kW.
Επίσης δεν διευκρινίζεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου τι θα συμβεί με τα υφιστάμενα ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό. Θα διατηρήσουν το δικαίωμα τους ή θα περιορισθεί το δικαίωμα τους στα 100kW;
Πέραν όλων των παραπάνω η κατάργηση των ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό
– θα αυξήσει το κόστος προϊόντος των εγχώριων παραγωγικών επιχειρήσεων
– θα αυξήσει την εξάρτηση των επιχειρήσεων αυτών από τριτογενείς παράγοντες
καθιστώντας τες λιγότερο ανταγωνιστικές ως προς τις αλλοδαπές.
Αντί λοιπόν να περιορίζονται οι επενδύσεις των ΑΠΕ με ενεργειακό συμψηφισμό και επακολούθως να περιορίζεται η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, θα πρέπει να επιταχυνθούν τα έργα αντλησοταμίευσης (αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, άρα αγορά και πώληση ενέργειας) και παροχής αέργου ισχύος στο δίκτυο (και άρα πώλησης της).
Οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, καθώς και τα Διυλιστήρια Νερού και τα μεγάλα αντλιοστάσια των Δ.Ε.Υ.Α. έχουν παροχές μεγαλύτερες των 100kVA συνεπώς δεν θα μπορούν να καλύψουν στο 100% την κατανάλωση των εγκαταστάσεων αυτών.
Η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία είναι δυνατόν να τίθενται διαφορετικά ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος υπέρ νομικών προσώπων, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στις ήδη αργές διαδικασίες.
Προτείνεται για τις εγκαταστάσεις των νομικών προσώπων, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς να επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού να μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%), του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των προς συμψηφισμό καταναλώσεων, δηλαδή να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στην ισχύ εγκατάστασης.
Αν ήθελε το Υπουργείο να υπηρετήσει τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που ενσωματώνονται σε αυτό το Νομοσχέδιο, με την αυτοπαραγωγή ως κλειδί για κρίσιμα προγράμματα όπως το RePOWEREU και την μετάβαση στην οικονομία του Υδρογόνου, θα έπρεπε τα μέγιστα όρια αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ για τους μεν οικιακούς χρήστες να είναι εξαρτώμενο από τα τετραγωνικά που εξηπηρετεί η κάθε παροχή και για τις επιχειρήσεις από την εγκατεστημένη ισχύ τους. Αυτό θα ήταν πιο δίκαιο πιο λογικό και παράλληλα υγιές και για τον ανταγωνισμό και για τους παρόχους. Τώρα που η Ελλάδα στρέφεται προς τα ανανεώσιμα αέρια θα πρέπει να υπάρχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά της (αυτο)παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου και αυτό σημαίνει αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το όριο των 10 KW εγκατεστημένης ισχύος για τους οικιακούς καταναλωτές και 100 KW για τα νομικά πρόσωπα, αποτελούν σοβαρό περιορισμό και ουσιαστικά λειτουργούν ως απαγόρευση της αυτοπαραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα σε αντίθεση με τα όσα προωθεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Ποιος οικιακός χρήστης θα μπει στον κόπο, στα έξοδα και στην διαδικασία για 10 KWp; (πρακτικά μόνο για φωτοβολταϊκά μιλάμε) Δεσμεύετε τον οικιακό χρήστη εσσαεί στις εταιρείες πάροχους Ηλεκτρικής Ενέργειας χωρίς να δίνετε το δικαίωμα στην αγορά να αυτορυθμίζεται απέναντι σε ενεργειακές κρίσεις και παρόχους ΗΕ καταργώντας ουσιαστικά κάθε δυνατότητα ανταγωνισμού και αντίδρασης των οικονομικά ευάλωτων. Όσο για το όριο των 100 KW αυτοπαραγωγής για τις επιχειρήσεις φαίνεται και λίγο και αυθαίρετο.
Αναθεωρείστε τα μέγιστα όρια αυτοπαραγωγής ΗΕ του άρθρου και κάντε τα αναλογικά.
Σχετικά με τους αυτοπαραγωγούς και τα φ/β πλαίσια στις στέγες, είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να ξεκαθαριστεί πλέον το αρκετά ασαφές Άρθρο 19 παρ. στ’ του Ν.4067/2012 αναφορικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πλαισίων πάνω σε πέργκολες. Να είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο το πού και το πώς επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, ιδίως εν όψει και της επερχόμενης σχετικής επιδότησης.
Αναφορικά στην εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού:
Η τροποποίηση που εισάγεται για τους φορείς που μπορούν να εφαρμόσουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (παρ. 2 αρ.28) περιλαμβάνει μεν τις ΚΑΕ, ΕΚΠ και ενεργειακές κοινότητες του ν.4513/2018 αλλά μόνο για τα μέλη τους που είναι οικιακοί καταναλωτές, αγρότες και για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται σύγχυση ως προς το αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να είναι μέλη των ΚΑΕ μπορούν να εφαρμόσουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Επίσης, άλλα νομικά πρόσωπα, όπως ΑΜΚΕ ή ένας συνεταιρισμός που μπορεί να είναι μέλος σε μια ΕΚΠ είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να εφαρμόσουν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Επειδή το εργαλείο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού είναι σημαντικό για την κάλυψη ιδίων ενεργειακών αναγκών προτείνουμε η δυνατότητα αυτή να μη στερηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού, όπως ΑΜΚΕ, κοινωνικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί.
Πρόταση τροποποίησης παρ.2 αρ 28:
«2. Ειδικά επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και συστημάτων αποθήκευσης προς κάλυψη ιδίων αναγκών, με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για:
α) Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα και με το άρθρο 14Β,
β) εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α΄ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 και αγροτικών χρήσεων,
γ) Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9) για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών που είναι αποκλειστικά οικιακοί καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/89335/5599/27.9.2021 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 4447).»
Αναφορικά στη σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης:
Θετική είναι η πρόβλεψη της παρ. 6 του αρ.28 για τη δυνατότητα σύνδεσης έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται περισσότερες δυνατότητες σύνδεσης έργων και αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών. Η δυνατότητα λοιπόν αυτή για σύνδεση στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στα έργα των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά να προβλεφθεί η σύνδεση στην Υψηλή Τάση και για έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού πολιτών. Η συγκεκριμένη δυνατότητα μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή για πολλά έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού των ενεργειακών κοινοτήτων στη λιγνιτική Δυτική Μακεδονία, όπου σήμερα, με βάση τις απορριπτικές απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης αδυνατεί να τα συνδέσει, αλλά υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο υφιστάμενο Δίκτυο Υψηλής Τάσης. Η δυνατότητα αξιοποίησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στη Δυτική Μακεδονία θα συμβάλει επίσης στην άμεση ενεργοποίηση και απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης 2021 – 2027 που αφορούν ενεργειακές κοινότητες. Συνεπώς προτείνουμε να υπάρξει μέριμνα για σύνδεση στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού όχι μόνο των ΚΑΕ και των ΕΚΠ αλλά και των υφιστάμενων ενεργειακών κοινοτήτων του ν.4513/2018, και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για την κατηγορία αυτή των έργων.
Αναφορικά στη διασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για αυτοκαταναλωτές:
Είναι σημαντικό ότι στο άρθρο αυτό νομοθετείται η διασφάλιση ηλεκτρικού χώρου 2GW για την εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπώσει αντίστοιχα και ο ΔΕΔΔΗΕ στο Σχέδιο Ανάπτυξης 2021 – 2026 που έχει θέσει την περίοδο αυτή σε δημόσια διαβούλευση. Αναγνωρίζοντας ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ανάπτυξης των έργων των ενεργειακών κοινοτήτων είναι η διαθεσιμότητα του δικτύου, η πρόβλεψη αυτή θα μπορέσει να δώσει περιθώριο στα έργα των τοπικών κοινωνιών να αναπτυχθούν σημαντικά. Σήμερα, υπάρχουν εγκατεστημένα 174MW ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, ενώ βρίσκονται σε αναμονή ακόμη 690MW (δεδομένα 11.2022). Επιπλέον τα 2GW αυτοκατανάλωσης αντιστοιχούν στο 14% της ισχύος των φωτοβολταϊκών έργων που προβλέπονται στο προσχέδιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (14.1GW). Συνεπώς τo περιθώριο των 2GW μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και μεγάλο τμήμα των μελλοντικών. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου εισάγει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες για την εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, οι ενεργειακές ανάγκες των οποίων μπορούν πιθανά να ξεπεράσουν κατά πολύ το περιθώριο των 2 GW. Συνεπώς, κατά την εξέταση των αιτημάτων σύνδεσης αλλά και στις υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τους δικαιούχους των προγραμμάτων αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το σημαντικό αυτό περιθώριο ισχύος, καθώς και όποια επέκτασή του στο μέλλον, θα διαμοιραστεί ισότιμα μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών αυτοκαταναλωτών (πολίτες και νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΟΤΑ, αγρότες, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου) δίνοντας προτεραιότητα σε νοικοκυριά και πολίτες.
Οποιαδήποτε αλλαγή των ορίων του 100% της συμφωνημένης ισχύος είναι εντελώς άδικη και ανούσια.
Σε πολλές οικίες η απαιτούμενη ισχύς είναι πάνω από τα 10ΚWp για να καλυφθούν οι ανάγκες κατανάλωσης.
Πόσο μάλλον όταν θα υπάρχει και η επιπλέον κατανάλωση ενός ηλεκτρικού οχήματος που σε λίγα χρόνια θα είναι και υποχρεωτική.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!!!
Σαφώς δεν πρέπει να γίνει καποια αλλαγή και στο όριο εγκατάστασης από επιχειρήσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται και πάνω από το 100% της συμφωνημένης ισχύος για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Και τίθεται και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις που «προλάβαν» να τοποθετήσουν συστήματα στο 100% της συμφωνημένης και αυτές που θα έχουν όριο τα 100KWp.
Αυτή η αλλαγή οδηγεί τον κλάδο επαγγελματιών που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά σε μαρασμό ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει την πράσινη ενέργεια.
Η αυτοπαραγωγή για οικιακή κατανάλωση, είναι απαράδεκτο να την περιορίζεται στα 10 KW, όταν η συμφωνημένη ισχύς της παροχής κατανάλωσης μεγάλων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, που έχουν σύμβαση με τους παρόχους για τριφασικό ρεύμα, ανέρχεται στα 25 KVA.
Αδιανόητη προσέγγιση ο περιορισμός από τα ισχύον όριο των 3MW στο 1/30 αυτού (μόνο 100KW) !
Πως είναι δυνατόν να στηριχθούν οι ΜμΕ με τέτοια χαμηλά όρια χωρίς καμία λογική εφαρμογής ;
Πως είναι δυνατόν να αντιπροτείνετε ως επίσημο κράτος την σύσταση ομάδων υποχρεωτικά άνω των 15 εταιριών για υποχρεωτικό συνεταιρισμό αυτών και για μέγεθος εγκατάστασης πολλαπλάσιο των επιμέρους που θα γίνονταν πάνω στις στέγες για να αντικατασταθεί με μεγαθήρια φυτρωμένων Φωτοβολταϊκών στα χωράφια ?
Διαλύετε ουσιαστικά με ένα νόμο την εν λόγω αγορά και ουσιαστικά βοηθάτε ξένους ομίλους και πολυεθνικές να δημιουργήσουν γιγάντιες εγκαταστάσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Ελλάδα!
Για να εξαφανιστούν όλες οι υπόλοιπες εταιρίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (που δεν θα έχουν την δυνατότητα ανάληψης τόσο μεγάλων εγκαταστάσεων) ή για να συνεχίσουν να υπάρχουν θα πρέπει να ασχολούνται υποχρεωτικά μόνο κάτω των 100kw έργα.
Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο όριο των 100kw ή αν θέλετε πραγματικά να δημιουργήσετε ηλεκτρικό χώρο χωρίς να βάλετε τίτλους τέλους στο NWT METERING μπορείτε να το μειώσετε στο 1/3 δηλαδή στο 1MW που ήταν και παλαιότερα.
Αδιανόητη προσέγγιση ο περιορισμός από τα ισχύον όριο των 3MW στο 1/30 αυτού (μόνο 100KW) !
Πως είναι δυνατόν να στηριχθούν οι ΜμΕ με τέτοια χαμηλά όρια χωρίς καμία λογική εφαρμογής ;
Πως είναι δυνατόν να αντιπροτείνετε ως επίσημο κράτος την σύσταση ομάδων υποχρεωτικά άνω των 15 εταιριών για υποχρεωτικό συνεταιρισμό αυτών και για μέγεθος εγκατάστασης πολλαπλάσιο των επιμέρους που θα γίνονταν πάνω στις στέγες για να αντικατασταθεί με μεγαθήρια φυτρωμένων Φωτοβολταϊκών στα χωράφια ?
Διαλύετε ουσιαστικά με ένα νόμο την εν λόγω αγορά και ουσιαστικά βοηθάτε ξένους ομίλους και πολυεθνικές να δημιουργήσουν γιγάντιες εγκαταστάσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Ελλάδα!
Για να εξαφανιστούν όλες οι υπόλοιπες εταιρίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (που δεν θα έχουν την δυνατότητα ανάληψης τόσο μεγάλων εγκαταστάσεων) ή για να συνεχίσουν να υπάρχουν θα πρέπει να ασχολούνται υποχρεωτικά μόνο κάτω των 100kw έργα.
Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο όριο των 100kw ή αν θέλετε πραγματικά να δημιουργήσετε ηλεκτρικό χώρο χωρίς να βάλετε τίτλους τέλους στο NWT METERING μπορείτε να το μειώσετε στο 1/3 δηλαδή στο 1MW που ήταν και παλαιότερα.
Πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του (100%) που απαιτείται ως συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών σε περιπτώσεις πολυκατοικιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από μεμονομένους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίες.
Ποτέ δεν θα υπάρχει 100% συμφωνία, πάντα κάποιος μυστήριος θα υπάρχει να δημιουργεί πρόβλημα, οπότε θα πρέπει το ποσοστό να μειωθεί στο 50+% ή έστω στο 75%.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να καταφέρει κανένας να εγκαταστήσει Φ/Β συστήματα σε πολυκατοικίες.
Είναι εντελώς αντιεπιστημονικό, αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό να επιβάλλονται όρια 10 kW και 100 σε κατοικίες και επιχειρήσεις αντίστοιχα.
Δλδ οι πραγματικά ζημιωμένες επιχειρήσεις του βιοτεχνικού και βιομηχανικού κλάδου και λοιποί καταναλωτές σημαντικών ενεργειακών αναγκών, θα μείνουν εκτεθειμένοι στην ενεργειακή ακρίβεια με τραγικές συνέπειες ;
Συγνώμη αλλά εδώ πάμε χρόνια πίσω. Δυστυχώς καταστρέφετε έτσι την αγορά των ΦΒ συστημάτων και ΑΠΕ αυτοπαραγωγής, και συνεχίζετε να δίνετε δυσανάλογο μερίδιο στα πάρκα.
Χρειάζεται να αναιρεθούν τα ανωτέρω όρια.
Οι επιχειρήσεις τώρα ξεκινούν τη διαδρομή της ανθρακοποίησης. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες μείωσης της ενέργειας και του άνθρακα μέσω του net metering. Ο κλιματικός νόμος, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ανάγκη τα κτίρια να γίνουν ενεργειακής κλάσης Α και όλες οι Ευρωπαϊκές νομοθεσίες οδηγούν στην ανάγκη χρήσης του εργαλείου του ενεργειακού συμψηφισμού. Η διάταξη θέσπισης του ορίου στα 100 kW οδηγεί στην κατάργηση ενός ουσιαστικού μέτρου. Τέλος η λύση με τις μπαταρίες είναι ιδιαίτερα ακριβή.
Ο Νόμος 4495 / 2017 επιχείρησε να διευκολύνει την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, αλλά έθεσε την ανέφικτη προϋπόθεση να συναινούν όλοι συνιδιοκτήτες της οικοδομής.
Ειδικότερα, στο Άρθρο 127 του Νόμου αυτού περιλαμβάνονται και τα εξής:
..5. Για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου ή την εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θερμότητας ή άλλου συστήματος θέρμανσης λαμβάνονται, εφόσον προκύπτει ότι η πιο πάνω αλλαγή βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.), με την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων του συνόλου των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής […]
Η απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών δεν είναι αναγκαία, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής, όταν η τοποθέτηση ανεξάρτητης μόνιμης εγκατάστασης θέρμανσης διενεργείται από κύριες μεμονωμένες ιδιοκτησίες σε υφιστάμενες οικοδομές οι οποίες δεν έχουν εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης»
Αλλά, όλη η ανωτέρω διευκόλυνση αναιρείται με την παραγραφο 2 του ιδίου άρθρου όπου αναγράφονται τα εξης: «…7… Ο απαιτούμενος εξοπλισμός……. τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη».
Επισημαίνεται ότι για να συσταθεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι η στέγη και το δώμα, απαιτείται συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών (100%) και ότι η προϋπόθεση του 100% για τα φωτοβολταϊκά ισοδυναμεί με απαγόρευση και αποκλεισμό απο τα σχετικά προγράμματα, και επομένως προσβολή των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών που επιθυμούν φωτοβολταϊκά και γενικά συστήματα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο.
Δηλαδή, οι Κυβερνήσεις των Χωρών εκλέγονται με πλειοψηφία (40%), αλλά για να τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος φωτοβολταϊκά στην στέγη της οικοδομής απαιτείται ομοφωνία (100%)!
Αφήστε ελεύθερο το zero feed in.
Καταλαβαίνω ότι πρόβλημα σε ότι αφορά τους περιορισμούς είναι το feed in και η επάρκεια του δικτύου.
Άρθρο 28 / Παρ.4
4. Για σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοκαταναλωτές, καθώς και για αυτοκαταναλωτές από κοινού, για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού, η μέγιστη ισχύς του σταθμού για:
α) οικίες (νοικοκυριά), δεν μπορεί να ξεπερνά τα δέκα (10) κιλοβάτ (kW) ανα παροχή κατανάλωσης,
Το άνω όριο χρειάζεται είτε να μεγαλώσει (15 με 20 kWp) είτε απλά να αφαιρεθεί. Υπάρχουν πολλές κατοικίες που χρειάζονται συστήματα μεγαλύτερα των 10 kWp ειδικά μονοκατοικίες. Επίσης με την αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, έχουμε αυξημένες απαιτήσεις ηλεκτρικής παραγωγής.
Δεν βλέπω αυτός ο περιορισμός να προσφέρει κάτι. Ούτως η άλλως οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μικρό ποσοστό επί του συνόλου. Για ποιο λόγο να μην μπορούν να μηδενίσουν το κόστος ηλεκτρισμού τους ;
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 28 θα πρέπει να προστεθούν τα φυσικά πρόσωπα στους δυνητικους χρήστες του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού . Ειδικά στα αστικά κέντρα ο περιορισμός της αποδοχής του συνόλου των συνιδιοκτητών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος δεν επιτρέπει σε φυσικά πρόσωπα να εγκαταστήσουν σύστημα. Επειδή πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν εκεί τα φωτοβολταϊκά πάρκα και να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν στην κύρια κατοικία τους.
Αν μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης σταματήσει ο ΔΕΔΔΗΕ να δέχεται αιτήσεις και θα παγώσει τις διαδικασίες? Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν με την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή νόμου του ΥΠΕΝ που πήρε πάνω από χρόνο να βγει.Θα πρέπει να αναφέρεται στον νομό ότι μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης θα συνεχίζεται χωρίς κωλύματα η διαδικασία για τον ενεργειακό συμψηφισμό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό και η άσκηση των δικαιωμάτων του Αυτοπαραγωγού/Αυτοκαταναλωτή
Θα έπρεπε το πάνω όριο της εγκατεστημένης ισχύος του σταθμού αυτοπαραγωγής να παραμείνει η Συμφωνημένη Ισχύς της κατανάλωσης , αυτό είναι και το τεχνικά σωστό και το μόνο που εναρμονίζεται με το δικαίωμα στην αυτοπαραγωγή κάθε καταναλωτή που ευαγγελίζεται το κείμενο (μάλλον λόγω εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο). Φυσικά αυτή η αλλαγή είναι ένα μεγάλο χτύπημα για εργοστάσια και μεσαίες βιοτεχνίες που χρειάζονται πολλά παραπάνω kW εγκατεστημένης ισχύος για να μηδενίσουν την κατανάλωσή τους
Στην αιτιολογική έκθεση δεν βρίσκει κανείς κανένα επιχείρημα υπέρ του περιορισμού της παραγωγής σε επιχειρήσεις-αυτοκαταναλωτές της διάταξης 4 του άρθρου 28 (περ β).
Για ποιον επιστημονικά ή τεχνολογικά τεκμηριωμένο λόγο η κυβέρνηση επιλέγει να θέσει όρια στην παραγωγή από ΑΠΕ (φωτοβολταικά) σε νομικά πρόσωπα (ήτοι βιοτεχνικές/βιομηχανικές μονάδες) όταν γίνεται για αυτοκατανάλωση; Ποιος θεσμικός λόγος δικαιολογεί περιορισμούς στην ίδια παραγωγή και την αυτοκατανάλωση προωθώντας προνομιακά (και αντισυνταγματικά) την αγορά από παραγωγούς ενέργειες;
Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 28, η περίπτωση β είναι αδικαιολόγητη, θέτει περιορισμό στην ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που είχαν επιλέξει ή που θα επέλεγαν να επενδύσουν σε ίδια παραγωγή και να καλυπτουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους από ΑΠΕ.
Με τον περιορισμό που εισάγει η διάταξη αυτή προκαλείται σημαντικη δυνητική οικονομική επιβάρυνση (αν όχι οικονομική βλάβη) στις επιχειρήσεις που θα παρήγαγαν ενέργεια από ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση και οι οποίες αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με τα κόστη αγοράς ενέργειας από το Διασυνδεδεμένο σύστημα (με ενέργεια μεικτής προέλευσης)
Επιπλέον, με τον περιορισμό αυτό βάζουμε φρένο στην ενεργειακή δυναμική των ΑΠΕ που – επίσημα αλλά μάλλον μόνο στα λόγια – είναι προτεραιότητα της χώρας που έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο του 45% από ΑΠΕ το 2030 *(άραγε πώς σκεφτόμαστε να το πετύχουμε εάν θέτουμε τέτοιους παράλογους περιορισμούς;)
Και από νομικής άποψης όμως η διάταξη πάσχει. Είναι σαφώς αντισυνταγματική παραβιάζοντας το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος χωρίς να υπάρχει κάποιο ορατό ή δικαιολογημένο διακύβευμα υπέρ του οποίου επιβάλλεται ο περιορισμός εμφανή λόγο και σαφώς κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και προκαλεί σημαντική δυνητική οικονομική βλάβη σε επιχειρήσεις-αυτοκαταναλωτές! Αντίστοιχα παραβιάζονται και οι διατάξεις της ΕΕ περί ελεύθερου ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά; Πώς ειναι δυνατόν ως χώρα να υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις-δυνητικούς αυτοκαταλωτές να πρέπει να γίνονται πελάτες των παραγωγών ενέργειας; Να τους προσφέρουμε «καλούς πελάτες» στο πιάτο απλώς εισάγοντας μία διάταξη περιοριστική;
Η διάταξη αυτή φαντάζει ως προεκλογικό δώρο στους παραγωγούς ενέργειας και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η Κυβέρνηση προεκλογικά να πέφτει σε τέτοιο ατόπημα ακροβατώντας συνταγματικά και σε σχέση με την νομοθεσία, προάγοντας τα συμφέροντα μίας ομάδας επιχειρηματιών σε βάρος ενός σημαντικού άλλων επιχειρηματιών στους οποίους δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση με απλό «κανονιστικό εργαλείο» (απαγορεύεται να παράγεις πάνω από ένα όριο..)
Συν τοις άλλοις είναι ένα περιορισμός που φρενάρει χωρίς εμφανή τεχνολογικό, επιστημονικό ή κοινωνικό λόγο το δρόμο προς το 45% ΑΠΕ του 2030 που είναι μονόδρομος και θα έπρεπε να είναι στρατηγική προτεραιότητα αιχμής;
Μήπως στο βωμό της πολιτικής των ομάδων συμφερόντων (παραγωγοί ενέργειας) θυσιάζουμε έναν πολιτικό στόχο κοινού συμφέροντος; Και πώς άραγε περίμενε η κυβέρνηση να αντιδράσουν οι υγιεις επιχειρήσεις που είχαν σκοπό να επενδύσουν στην παραγωγή για αυτοκατανάλωση; Μήπως πιστεύουν οι αρμόδιοι ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν υπάρχουν ή ότι δεν είναι σημαντικες ή ότι δεν έχουν φωνή και ψήφο;
Αισιοδοξώ ότι οι αρμόδιοι θα δουν με πιο ορθολογική πολιτικά και κοινωνικά ματιά τη διάταξη αυτή και θα προβούν στην αναγκαία διόρθωση
Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις κ βιομηχανίες μπορούσαν να προγραμματίσουν ίδιες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 3MW στις στέγες των κτιρίων τους έτσι ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που οι ίδιες καταναλώνουν. Τί ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση μειώνοντας το όριο των 3 MW σε 100 kW;;;; Δηλαδή στο ένα τριακοστό (1/30) αυτού που ισχύει σήμερα;;;; !!!! Αντί να αξιοποιεί τις στέγες των κτιρίων, όπως έχει εξαγγείλει, θα καλύπτει χωράφια;;; Αντί να δίνει τη δυνατότητα μείωσης του κόστους λειτουργίας της κάθε επιχείρησης, θα τις εξαρτήσει από μεσάζοντες και τρίτους, π.χ. παραγωγούς ενέργειας;;; Απαράδεκτη διάταξη, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ορθολογισμό, αντίθετη στο πνεύμα της χρήσης των ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της βιομηχανίας!!! Επίσης, ΑΝΤΙ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, και ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, αφού νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας τις Ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες να πληρώνουν συνέχεια για αγορά ενέργειας αντί να προγραμματίζουν επενδύσεις για την ενεργειακή αυτονομία τους. Η αιτιολογική έκθεση για τη διάταξη αυτή δεν παρουσιάζει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ή πλεονέκτημα από τη μείωση του ορίου από 3 MW σε 100kW…
Η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων έναντι των ξένων και την συνεπακόλουθη συρρίκνωση τους.
Επίσης, η μή εκμετάλλευση των στεγών είναι πλήρως ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ αφού οι απαραίτητες ΑΠΕ θα εγκαθίστανται πλέον στη γη από τους παραγωγούς ενέργειας.
Πώς και γιατί αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος τέτοια οπισθοδρόμηση;;;
Προτείνουμε την απελευθέρωση των εν λόγω ορίων με μοναδικούς περιορισμούς την Συμφωνημένη Ισχύ της εκάστοτε παροχής και βεβαίως την δυνατότητα του εκάστοτε αντίστοιχου δικτύου (ΧΤ, ΜΤ ΥΤ).
Είναι απαράδεκτος ο περιορισμός στα 100kWatt ανα παροχή. Εφόσον κάποια βιοτεχνία-βιομηχανία έχει την διαθέσιμη επιφάνεια στέγης και ελεύθερο δίκτυο γιατί να υπάρχει αυτός ο περιορισμός; Είναι πιο καθαρή η ενέργεια των PPA; Η μόνη λογική εξήγηση του περιορισμού είναι να αυξηθεί η πελατειακή λίστα των PPAs… που πήραν προτεραιότητα με προηγούμενο νόμο!!!
Γιατί να μη επιτρέπεται και σε δημοσίους υπαλλήλους ???
Απαράδεκτο να θεσπίζεται οριο 100 kW όταν ίσχυε 3 MW.