Στο άρθρο 24 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179), περί προστασίας των καταναλωτών, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εξετάζει τις καταγγελίες των καταναλωτών κατά των παρόχων και εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας τους.».
Με το άρθρο αυτό η νέα Ρυθμιστική Αρχή αποκτά αρμοδιότητες που βάσει της κείμενης νομοθεσίας ασκούνται από άλλους φορείς. Προτείνουμε την απόσυρση του.
Στην παράγραφο 4 του άρθρου 13 θα μπορούσε να προστεθεί αναφορά σε καταγγελίες τρίτων (συνεργατών ή υπεργολάβων των παρόχων ύδατος) και όχι μόνο καταναλωτών.
«4. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εξετάζει τις καταγγελίες των καταναλωτών και των τρίτων (συνεργατών ή υπεργολάβων των παρόχων ύδατος) κατά των παρόχων και εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας τους.».
«… εξετάζει τις καταγγελίες των καταναλωτών …», το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί, καθώς υπάρχουν ήδη αρχές που εξετάζουν τις καταγγελίες – πχ Συνήγορος του πολίτη.
«Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εξετάζει τις καταγγελίες των καταναλωτών κατά των παρόχων και εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας τους».
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ
Λόγω της αποδεδειγμένα ανεξέλεγκτης φύσης της διοίκησης της ΡΑΕ, όπου ούτε κοινοβουλευτικός αλλά ούτε δικαστικός έλεγχος υπήρξε κατά α. την επιβολή της ρήτρας ηλεκτρικής ενέργειας, β. την προτίμηση της ηλεκτροδότησης της χώρας από εισαγόμενο φυσικό αέριο έναντι αποθεμάτων λιγνίτη και γ. την συμμετοχή στο χρηματιστήριο ενέργειας όπου επι μήνες πληρώνουμε την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στην ευρώπη, έχοντας μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ΑΠΕ εν συγκρίσει με άλλες χώρες, η υποθετική εποπτεία οποιουδήποτε από αυτή, αποτελεί παιδικό αφήγημα στην καλύτερη των περιπτώσεων.