Στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4067/2012 (Α’ 79), περί κατασκευών πάνω από τα κτίρια: α) στην περ. γ), καταργείται το τρίτο εδάφιο και αντικαθίσταται το τέταρτο εδάφιο, β) στην περ. στ) προστίθενται οι λέξεις «με δυνατότητα κλίσης έως δύο τοις εκατό (2%) για την απορροή των ομβρίων υδάτων», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται:
α) i. Σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας τριάντα πέντε (35) τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώματος. Στην παραπάνω συνολική επιφάνεια του δώματος κτιρίου εξαιρείται η επιφάνεια των στηθαίων, της απόληξης κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα με το φρεάτιό του. Στον υπολογισμό της φυτεμένης επιφάνειας συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες σε ποσοστό 50% της επι-φάνειάς τους, καθώς και οι φυτεμένες επιφάνειες κάτω από πέργκολες.
ii. Σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 50% της συνολικής επιφάνειας του δώματος κτιρίου και επιπλέον τη δημιουργία φυτεμένων υπαίθριων χώρων, δωμάτων ορόφων (που προκύπτουν από υποχώρηση ορόφων) και ανοικτών εξωστών που συνολικά καλύπτουν το 50% της συνολικής επιφάνειας του δώματος κτιρίου. Στην παραπάνω συνολική επιφάνεια του δώματος κτιρίου εξαιρείται η επιφάνεια των στηθαίων, της απόληξης κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα με το φρεάτιό του. Στον υπολογισμό της φυτεμένης επιφάνειας συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες σε ποσοστό 50% της επιφάνειάς τους, καθώς και οι φυτεμένες επιφάνειες κάτω από πέργκολες.
Στις παραπάνω περιπτώσεις οι χώροι κύριας αποκλειστικής χρήσης δύνανται να συνδέονται λειτουργικά με ιδιοκτησίες του υποκείμενου ορόφου. Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι δυνατή η προσαύξηση του ύψους του κτιρίου, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 15.
β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα διαχείρισης νωπού αέρα, ανεμιστήρες εξαερισμού και αντλίες θερμότητας.
γ) Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα (φυτεμένο ή μη) και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 4,20 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο χώρος κύριας χρήσης της παρ. 2.α) δύναται να έχει μέγιστο εξωτερικό ύψος 4,20 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Απολήξεις κλιμακοστασίων χωρίς στάση ανελκυστήρα στο δώμα (φυτεμένο ή μη) και μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,40 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Πάνω στις ανωτέρω απολήξεις, με ή χωρίς στάση ανελκυστήρα στο δώμα, απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης,, πλην φωτοβολταϊκών πανέλων τα οποία τοποθετούνται σε οριζόντια θέση με δυνατότητα κλίσης έως δύο τοις εκατό (2%) για την απορροή των ομβρίων υδάτων.
Στο ίδιο δώμα επιτρέπεται η κατασκευή περισσοτέρων της μίας απόληξης κλιμακοστασίου με στάση ή μη ανελκυστήρα, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
δ) Στηθαία και κιγκλιδώματα ασφαλείας τοποθετούνται στη θέση του περιγράμματος του υποκείμενου ορόφου. Όταν τα στηθαία και τα κιγκλιδώματα ασφαλείας τοποθετούνται στην άκρη της οριζόντιας προεξοχής του δαπέδου του δώματος, τότε η επιφάνεια της οριζόντιας προεξοχής θεωρείται ανοικτός εξώστης και προσμετρά-ται στο σύνολο των επιτρεπόμενων εξωστών. Σε αυτήν την περίπτωση η παραπάνω επιφάνεια συνυπολογίζεται στην επιφάνεια του δώματος του κτιρίου. Στηθαία ή τμήματα στηθαίων του δώματος ή και της εγκιβωτισμένης στέγης δύνανται να αποτελούν ανεστραμμένα δοκάρια του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.»
ε) Ασκεπείς πισίνες, διακοσμητικά χωροδικτυώματα μέγιστου ύψους 3,00 μ., μόνιμες γλάστρες φυτών και γενικά εγκαταστάσεις για τη δημιουργία κήπων με τον εξοπλισμό τους, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τοποθετούνται υποχρεωτικά μέσα στον χώρο που ορίζεται από στηθαία ή κιγκλιδώματα ασφαλείας.
στ) Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών, πέργκολες που μπορούν να επικαλύπτονται από ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή κινητά συστήματα, καλαμωτές, φωτοβολταϊκά πανέλα αποκλειστικά σε οριζόντια θέση με δυνατότητα κλίσης έως δύο τοις εκατό (2%) για την απορροή των ομβρίων υδάτων και φωτοβολταϊκά πανέλα πάνω από τη στέγη αποκλειστικά ακολουθώντας την κλίση της.
ζ) Στέγες. Απαγορεύονται κατασκευές που δημιουργούν κατακόρυφα ανοίγματα και διαφοροποιούν την ενιαία κλίση και στερεομετρία της στέγης. Επιτρέπεται, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ο εγκιβωτισμός της στέγης σε ύψος μεγαλύτερο από το ανώτατο σημείο της και μέχρι 1,50 μ. πάνω από αυτό, λόγω αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για τον αποκλεισμό της θέασης των συστημάτων της παρ. 10 του άρθρου 16 στις όψεις του κτιρίου.
η) η εγκατάσταση κατασκευών κεραιών για την παροχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4635/2019 (Α’ 167).».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 26 Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων σε απολήξεις κλιμακοστασίων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 19 ν. 4067/2012"
#1 Σχόλιο Από Δημητρης Οικονομου Στις 1 Νοέμβριος, 2023 @ 06:59
Με την ευκαιρία πρέπει οπωσδήποτε να επιτραπεί η τοποθέτηση φωτοβολταικων πάνελ με την ίδια λογική και στους χώρους κυρίας χρήσης έως 35 τμ που μπορούν να κατασκευαστθουν στο δωμάτιο με την προϋπόθεση φύτευσης σε αυτό καθώς οι οροφές τους είναι συνεπιπεδες ή και χαμηλότερες των απολήξεις κλιμακοστασιων και παρέχουν μια πολύ καλώ επιφάνεια για την τοποθέτηση φωτοβολταικων.
#2 Σχόλιο Από ΣΑΒΒΑΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ Στις 1 Νοέμβριος, 2023 @ 08:28
Θα πρέπει να μπεί και max επιτρεπόμενο ύψος για φωτοβολταικά σε δώμα-πλάκα (όταν είναι εντός του ιδεατού στερεού) γιατί εχουμε περιπτώσεις όπου όταν υπάρχει μια διώροφη ή ισόγεια οικοδομή ανάμεσα σε δύο τριώροφες ,να υπάρχει εγκατεστημένη μονάδα πάνω σε μεταλλικά στοιχεία ύψους μεγαλύτερου των 5-6 μέτρων , μονο και μόνο για να έχει πρόσβαση στον ήλιο !!!! …αν είναι δυνατόν …
#3 Σχόλιο Από MIZRAKIAN A A Στις 1 Νοέμβριος, 2023 @ 09:30
άμα βρείτε στην αγορά ηλιακό θερμοσίφωνα με την το δοχείο να είναι σε άμεση επαφή με την πλάκα της ταράτσας να μου το πείτε!!!
Ωραία τα θεωρητικά αλλά στην πράξη ???? Καθώς και δεν έχω δει προβλήματα σε οροφές λόγω του δοχείου.
Να γίνει υποχρεωτικός ο στατικός έλεγχος των φορτίων της ταράτσας για να βρούμε σε υπάρχων κτίρια πόσους και σε τι μέγεθος (lt) ηλιακούς μπορεί να αντέξει η πλάκα το βρίσκω πιο λογικό.
Ειδικότητα Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός
#4 Σχόλιο Από Κώστας Παπανικολόπουλος Στις 8 Νοέμβριος, 2023 @ 22:30
Εκτός από φωτοβολταϊκά πανέλα θα ήταν χρήσιμο να επιτραπεί στις απολήξεις κλιμακοστασίων και η τοποθέτηση οριζόντιων ηλιακών συλλεκτών, χωρίς ορατό δοχείο, για την παραγωγή ΖΝΧ.
#5 Σχόλιο Από ΣΕΠΟΧ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ Στις 13 Νοέμβριος, 2023 @ 13:10
Πρόκειται για πρόταση που αδιαφορεί για τα πραγματοποιούμενα τελικά ύψη των κτιρίων και φυσικά χωρίς καμία μέριμνα για τη θέα και τη γραμμή του ορίζοντα των αστικών περιοχών.