- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – Άρθρο 61 Απόδοση καταβληθέντων σε λατομεία – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 44 ν. 4512/2018

Στην παρ. 5 του άρθρου 44 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), περί δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομικών ορυκτών, που βρίσκονται σε δημόσιες δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεις: α) Στο πέμπτο εδάφιο, πριν από τη λέξη «ιδιοκτήτη» προστίθεται η λέξη «αναγνωρισθέντα» και β) προστίθεται έβδομο εδάφιο, και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομικών ορυκτών, που βρίσκονται σε δημόσιες δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεις ή δημόσιες χορτολιβαδικές, ανήκει στο Δημόσιο.

Η αμφισβήτηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου επί των εκτάσεων αυτών δεν εμποδίζει την εκμετάλλευση λατομείων. Οι εκτάσεις αυτές θεωρούνται δημόσιες μέχρι την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Μέχρι την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποδίδονται στο Δημόσιο τα οφειλόμενα μισθώματα και το προβλεπόμενο από τη δασική νομοθεσία αντάλλαγμα χρήσης και τηρούνται οι λοιπές απορρέουσες από τις οικείες διατάξεις υποχρεώσεις.

Σε περίπτωση αναγνώρισης της κυριότητας των εκτάσεων υπέρ φυσικού ή νομικού προσώπου, τα καταβληθέντα υπέρ του Δημοσίου μισθώματα επιστρέφονται στον αναγνωρισθέντα ιδιοκτήτη, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης επιστρέφεται το αντάλλαγμα χρήσης κατά ποσοστό 20% λόγω της διαφοράς του ποσοστού αυτού από το αντάλλαγμα χρήσης δημόσιας δασικής έκτασης, σε σχέση με αυτό της χρήσης ιδιωτικής.

Η επιστροφή των μισθωμάτων κατά το πέμπτο εδάφιο γίνεται ατόκως από το Ελληνικό Δημόσιο απευθείας στον αναγνωρισθέντα ιδιοκτήτη.».

 

Άρθρο 62

Αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών – Αντικατάσταση παρ. 7 άρθρου 48 ν. 4512/2018

Η παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 ( Α’ 5), περί αποχαρακτηρισμού των λατομικών περιοχών, αντικαθίσταται ως εξής:

«7. α) Λατομικές περιοχές, που έχουν περιέλθει σε αδράνεια για περισσότερο από μια δεκαετία, αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένης γνώμης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, αντίστοιχα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

β) Λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αν:

βα) έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα ή άλλη προστατευτική διάταξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, ή

ββ) έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή βάσει γενικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική περιοχή.

Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, της κατάθεσης αιτημάτων αδειών έρευνας ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.».

 

Άρθρο 63

Χρηματοδότηση υλοποίησης έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 16 ν. 5006/2022

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 5006/2022 (Α΄239) ως προς τη χρηματοδότηση σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού της δωρεάς, προστίθενται οι λέξεις «ή τον ειδικό λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων του άρθρου 98Β του Κανονισμού της Βουλής» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η δαπάνη υλοποίησης του έργου καλύπτεται από τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιγράφεται στο από 19.10.2021 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού της δωρεάς αυτής, η χρηματοδότηση γίνεται με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού ή τον ειδικό λογαριασμό της υπ’ αριθμ. οικ. 2/57679/ΔΛΓΚ/2018 Υπουργικής Απόφασης (Β’ 3014) ή τον ειδικό λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων του άρθρου 98Β του Κανονισμού της Βουλής (Α’ 106).».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 

Άρθρο 64

Διόρθωση σφάλματος περί υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εγκατεστημένες σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων του Ταμείου Αξιοποίησης του Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων του Ταμείου Αξιοποίησης του Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, και οι οποίες υφίστανται προ της έναρξης ισχύος του από 1.3.2004 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 254), περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας, οι οποίες δεν σημειώνονται στο συνημμένο αυτού διάγραμμα, παρόλο που υφίσταντο κατά την έναρξη ισχύος του, αλλά διαθέτουν προγενέστερες αυτού διαπιστωτικές πράξεις νομιμότητας κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, δύναται να διατηρούνται καθ΄ υπέρβαση των περιορισμών της περ. γ της παρ. 3 του άρθρου 3 και των περ. γ και ζ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ως άνω π.δ. κατά την έκταση που περιγράφονται στις διαπιστωτικές πράξεις. Αν στο ανωτέρω π.δ. δεν προβλέπεται ρητά η απομάκρυνση των χρήσεων αυτών, αυτές δύναται να διατηρούνται κατά την έκταση που διαπιστώνεται στις σχετικές πράξεις.

 

Άρθρο 65

Ειδικές περιπτώσεις υπαγωγών κατασκευών ακινήτων δημόσιου ενδιαφέροντος – Τροποποίηση άρθρου 114 ν. 4495/2017

Στο άρθρο 114 του ν. 4495/2017 (Α΄167), περί αυθαιρέτων κατασκευών ακινήτων δημοσίου ενδιαφέροντος, προστίθεται παρ. 2 Α ως εξής:

«2Α. Σε περίπτωση που τμήμα κτιρίου εντός ακινήτου της περ. ζ της παρ. 1 βρίσκεται εντός περιοχής της περ. ζ της παρ. 2 του άρθρου 89, δύναται να υπαχθεί στην αναστολή επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του ενιαίου ειδικού προστίμου, εφόσον υφίσταται θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων σχετικά με την τεχνική αδυναμία κατεδάφισης αυτού ύστερα από υποβολή σχετικής τεχνικής έκθεσης μηχανικού.».

 

Άρθρο 66

Αντικατάσταση διαγράμματος άρθρου 21 ν. 3212/2003

Αντικαθίσταται το διάγραμμα 6478.3 της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 21 ν. 3212/2003 (A΄ 308), ως εμφαίνεται στο Παράρτημα A του παρόντος.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

 

Άρθρο 67

Μεταβατική άσκηση των αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β’ – Προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 125ΚΑ ν. 4495/2017

Στο άρθρο 125ΚΑ του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 10 ως εξής:

«10. Έως τη συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β’ της παρ. 2Α του άρθρου 24, οι αρμοδιότητες που του αποδίδονται, εξακολουθούν να ασκούνται από ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’ του άρθρου 20.».

 

Άρθρο 68

Άσκηση αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου εικοστού ν. 4787/2021

Στην παρ. 2 του άρθρου εικοστού του ν. 4787/2021 (Α΄ 44), περί αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, διαγράφεται το τελευταίο εδάφιο για τη συμμετοχή μελών από τις περιφέρειες και τους δήμους, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της περ. ε της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4250/2014 (Α` 74) καταργείται και οι αρμοδιότητες αυτού ασκούνται εφεξής από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4495/2017 (Α` 167).»

 

Άρθρο 69

Αρμοδιότητες και στελέχωση Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης – Τροποποίηση άρθρου 139 ν. 4759/2020

Στην παρ. 2 του άρθρου 139 του ν. 4759/2020 (Α΄ 245), περί της σύστασης Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης α) προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφιο, β) προστίθεται παρ. 2Α, γ) αντικαθίσταται η παρ. 3, και οι παρ. 2 έως 3 διαμορφώνονται ως εξής:

«2. Η έναρξη λειτουργίας της Κ.Υ.ΔΟΜ. διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά τα τρία (3) πρώτα έτη λειτουργίας της, η Κ.Υ.ΔΟΜ., αντί των αρμοδιοτήτων της παρ. 1, ασκεί αποκλειστικά τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών δόμησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας που σχετίζονται με την έκδοση βεβαιώσεων όρων δόμησης, προεγκρίσεων και εκδόσεων οικοδομικών αδειών, και αναθεωρήσεις αυτών σε ακίνητα που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, δύναται να διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της Κ.Υ.ΔΟΜ. και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

2Α. Η Κ.Υ.ΔΟΜ. στελεχώνεται από τουλάχιστον είκοσι (20) υπαλλήλους ως εξής:

α) επτά (7) υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών ειδικότητας ΠΕ αρχιτεκτόνων μηχανικών,

β) επτά (7) υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών ειδικότητας ΠΕ αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών,

γ) τέσσερις (4) υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών ειδικότητας πολιτικών μηχανικών και

δ) δύο (2) υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών ειδικοτήτων μηχανολόγων μηχανικών ή ηλεκτρολόγων μηχανικών.

  1. Στο Αυτοτελές Τμήμα Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ.) προΐσταται μετακλητός υπάλληλος με βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, ο οποίος λαμβάνει τις αντίστοιχες αποδοχές. Η κάλυψη της ανωτέρω θέσης γίνεται, κατά παρέκκλιση από κάθε σχετική διάταξη, είτε με διορισμό είτε με τοποθέτηση υπαλλήλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είτε με απόσπαση υπαλλήλου από οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄143), ή ανεξάρτητης αρχής, ύστερα από γνώμη του αρμόδιου οργάνου διοίκησης της υπηρεσίας, του νομικού προσώπου ή της αρχής. Ο μετακλητός υπάλληλος ορίζεται με θητεία διάρκειας μέχρι τρία (3) έτη με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης. Προσόντα για τον διορισμό, την τοποθέτηση ή την απόσπαση είναι η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και σημαντικής εμπειρίας στο αντικείμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης. Η θητεία του υπαλλήλου που τοποθετείται ή αποσπάται στην ανωτέρω θέση λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες και κατά τη διάρκειά της δε διακόπτεται η βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη. Ο χρόνος της θητείας στην ανωτέρω θέση θεωρείται, για την εφαρμογή του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26), ως χρόνος άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Τμήματος Υπουργείου. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδικαίως, μετά τη για οποιονδήποτε λόγο λήξη της θητείας του, στη θέση που κατείχε πριν από τον διορισμό του. Αν η θέση που κατείχε ή στην οποία έχει εξελιχθεί δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε τουλάχιστον ομοιόβαθμη ή αντίστοιχη, με βάση την εξέλιξη του οργανογράμματος, θέση του κλάδου του, η οποία είναι κενή ή άλλως συνιστάται προσωποπαγής θέση με απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και καταργείται με την αποχώρησή του από το φορέα.».

 

Άρθρο 70

Άμεση κάλυψη αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 160 ν. 4876/2021

Η παρ. 2 του άρθρου 160 του ν. 4876/2021 (Α΄251), περί της κάλυψης των αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσία Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ.) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για την άμεση κάλυψη των αναγκών της Κ.Υ.ΔΟΜ., είναι δυνατή για το χρονικό διάστημα έως την πρώτη στελέχωση της Κ.ΥΔΟΜ κατά τη διαδικασία της παρ. 2Α του άρθρου 139 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), να πραγματοποιείται:

α) απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε φορείς του δημοσίου τομέα, της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) με απόφαση του αρμοδίου οργάνου των Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης. Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η λήξη της απόσπασης υπαλλήλου μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με μόνη πράξη του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ως άνω τερματισμός δεν γεννά κανένα δικαίωμα αποζημίωσης στον υπάλληλο του οποίου η σχέση εργασίας στην Κ.Υ.ΔΟΜ. τερματίστηκε.

β) κάλυψη έως δέκα (10) θέσεων κατηγορίας ΠΕ των ειδικοτήτων της παρ. 2Α του άρθρου 139 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), με προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως τριών (3) ετών, αποκλειόμενης σε κάθε περίπτωση της αναγνώρισής τους ως συμβάσεων αορίστου χρόνου. Οι εν λόγω προσλήψεις πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133), με την έκδοση σχετικής προκήρυξης, ύστερα από έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προσδιορίζει, ιδίως, τον αριθμό του προσωπικού που θα προσληφθεί ανά κατηγορία, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα προσόντα πρόσληψης και τον τρόπο απόδειξης αυτών, τα κριτήρια επιλογής και τον τρόπο βαθμολόγησης αυτών, την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και τη διαδικασία. Η προκήρυξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. Περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, προσληπτέων και απορριπτέων. Το Α.Σ.Ε.Π. διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας, καθώς και τον κατ’ ένσταση έλεγχο και κοινοποιεί την απόφασή του στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου το αρμόδιο όργανο αυτής να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων.

Την Κ.Υ.ΔΟΜ. δύναται να συνεπικουρούν στο έργο της ιδιώτες κατόπιν σύναψης σύμβασης ανάθεσης υπηρεσιών κατά τον ν. 4412/2016 (Α΄ 147).

Το προσωπικό της παρούσας έχει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες που του ανατίθενται με τη σύμβαση εργασίας.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

Άρθρο 71

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα

  1. Στην περιοχή που εμφαίνεται ως Ζώνη Ι στο Παράρτημα Β’: α) αναστέλλεται έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025 η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή άλλων υδάτινων επιφανειών.
  2. Για το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων με χρήση τουρισμού – αναψυχής ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της παρ. 1 οι ιδιοκτήτες εκπονούν μελέτης στατικής επάρκειας εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης είναι αναγκαία για τη λειτουργία αυτών μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας.
  3. Η οικεία Υπηρεσία Δόμησης διενεργεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 έλεγχο στο σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος στην περιοχή της παρ. 1.

 

Άρθρο 72

Παράταση της προθεσμίας μετεγκατάστασης των υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4796/2021

Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 68 του ν. 4796/2021 (Α΄ 63), περί παράτασης της προθεσμίας μετεγκατάστασης των υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, οι λέξεις «για τρία (3) έτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «για πέντε (5) έτη», και το άρθρο 68 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 68

Παράταση της προθεσμίας μετεγκατάστασης των υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, το επιτρεπτό της προβλεπόμενης στο άρθρο 38 του ν. 4559/ 2018 (Α’ 142) μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, με τη συνακόλουθη λειτουργία και διενέργεια των πάσης φύσεως απαιτούμενων για την εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος και δημοσίου συμφέροντος σχετικών με τις ως άνω υπηρεσίες ενεργειών και δραστηριοτήτων, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στα ορισθησόμενα Οικοδομικά Τετράγωνα (Ο.Τ.) 90 και 90α του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης (από 30.5.1979 π.δ., Δ’342, από 21.12.1964 β.δ, Δ’8 και από 21.7.1963 β.δ., Δ’129), συγκεκριμένα δε, στα ακίνητα που βρίσκονται επί των οδών Ρόζας Ιμβριώτη και 29ης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, παρατείνεται για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η δε μετεγκατάσταση επιτρέπεται μέχρι την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυμοτομικού Σχεδίου και σε κάθε περίπτωση εντός της προαναφερόμενης τριετούς προθεσμίας. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας (ήτοι ιδίως, των διοικητικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καθαριότητας, διαχείρισης κλαδεμάτων, πρασίνου, αμαξοστασίου, συνεργείου οχημάτων και αποθηκών).».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – Άρθρο 61 Απόδοση καταβληθέντων σε λατομεία – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 44 ν. 4512/2018"

#1 Σχόλιο Από ΟΛΓΑ Στις 30 Αύγουστος, 2024 @ 13:13

παρακαλω να γινει διευκρινηση στο αρθ. 67 ποιες αρμοδιοτητες του ΚΕΣΥΠΟΘΑ Β΄διοτι εαν εννοειται της Μακ.-Θρακης αυτο δεν εχει συσταθεί ακομα

#2 Σχόλιο Από Sostis Στις 31 Αύγουστος, 2024 @ 13:29

Στο αρθρο 71 να διευκρινιστει αν περιλαμβανονται στην αναστολη και ακινητα με προεγκριση σε ισχυ. Επισης να διευκρινιστει αν περιλαμβανονται και οι εγκρισεις εργασιων μικρης κλιμακας στην αναστολη.
Ισως θα πρεπει να γινει σαφης αναφορα και σε υποχρεωτική γεωτεχνικη μελετη στα πλαισια εκπονησης μελετης στατικης επαρκειας ωστε η κατηγορια εδαφους να μην λαμβανεται κατ εκτιμηση.

#3 Σχόλιο Από Georgios Στις 4 Σεπτέμβριος, 2024 @ 19:21

Το αρθρο 62 περι τροποποίησης της διαταξης για αποχαρακτηρισμό λατομικών περιοχών απαιτεί τις παρακάτω διορθώσεις:

α. Αφαίρεση της πρότασης: «Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, της κατάθεσης αιτημάτων αδειών έρευνας ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.» Δεν νοείται ο αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών να συνδέεται με την κατάθεση αιτήματος αδειας έρευνας ή έγκριση σύμβασης εκμετάλλευσης, η σύνδεση είναι άτοπη.

β. Αφαίρεση των φράσεων «η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένης γνώμης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, αντίστοιχα».
Τέτοιες πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις του νόμου ουσιαστικά κάνουν αδύνατη τη χρήση του δικαιώματος του αποχαρακτηρισμού λατομικης περιοχής και περιορίζουν σημαντικά το ρόλο του περιφερειάρχη.

#4 Σχόλιο Από Georgios Στις 4 Σεπτέμβριος, 2024 @ 19:36

Το αρθρο 61 είναι παράνομο γιατί ουσιαστικά παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Δεν μπορεί τα ποσά να επιστρέφονται ατόκως και δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης της έκτασης να μην αποζημιώνεται για την παρεκτροπή του Κράτους, εάν η κυριότητα της εκτασης τελικά αποδωθεί στον ιδιοκτήτη.
Επίσης είναι λογικό να δωθεί άδεια από το Κράτος αφού λυθεί τελείως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε καμία περίπτωση πριν!

#5 Σχόλιο Από Georgios Στις 4 Σεπτέμβριος, 2024 @ 19:48

Το άρθρο 65 είναι παράνομο και πρέπει να διαγραφεί. Μιλάει για τον αιγιαλό.
Δεν νοείται αυτή η προϋπόθεση, τα πάντα είναι δυνατά, όλες οι κατεδαφίσεις είναι τεχνικά δυνατές. Είμαι μηχανικός στο επάγγελμα και το γνωρίζω αυτό. Το παραθυράκι αυτό για διατήρηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό πρέπει να κλείσει, δεν στέκει νομικά όυτε και απο επιστημινικής αποψης: «εφόσον υφίσταται θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων σχετικά με την τεχνική αδυναμία κατεδάφισης αυτού ύστερα από υποβολή σχετικής τεχνικής έκθεσης μηχανικού»

#6 Σχόλιο Από Georgios Στις 4 Σεπτέμβριος, 2024 @ 20:01

Αρθρο 66: Εάν γίνει μειώση της ζώνης Α προστασίας κάπου, πρέπει να γίνει αντίστοιχη αύξηση της ζώνης Α κάπου αλλού και εάν είναι δυνατό σε έκταση πολλαπλάσια- δεν νοείται να μειώνονται οι εκτάσεις προστασίας. Παρακαλώ να γίνει σοβαρή μελέτη του θέματος και πρόταση απο το Δήμο και άλλους φορείς που είναι αρμόδιοι και γνωρίζουν την περιοχή και τις φυσικές ή γεωλογικές / ιστορικές ιδιεταιρότητες της.

#7 Σχόλιο Από Π.Δ Στις 7 Σεπτέμβριος, 2024 @ 11:29

Παρακαλώ σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος π.χ από φυσικές καταστροφές (και ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους όπως είναι κατά την διάρκεια καύσωνα), θα πρέπει να προβλέπεται τα καταστήματα που διαθέτουν ευπαθή προϊόντα , κρίσιμες εγκαταστάσεις κ.α, να έχουν συστήματα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα πρέπει να είναι θεσμοθετημένο κάτι τέτοιο και όχι να είναι στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης, καταστήματος κλπ.

Θα ήταν σκόπιμο τουλάχιστον τα μεγάλα καταστήματα (τροφίμων κλπ) κ.α, να έχουν συστήματα αυτοπαραγωγής ηλ. ρεύματος με αποθήκευση, για λόγους πρωτίστως δημόσιας υγείας και προστασίας του καταναλωτή. (π.χ με φωτοβολταϊκά πάνελ, κ.λ.π ).

#8 Σχόλιο Από Δήμαρχος Θήρας_Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος Στις 11 Σεπτέμβριος, 2024 @ 15:49

Στο Αρθρο 71 ‘’Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα΄΄ και στον χάρτη παραρτήματος Β’ άρθρου 71, στην περιοχή της Καλντέρας βορείως του Ακρωτηρίου Θήρας στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Μεγαλοχωρίου, παρατηρείται αλλαγή στην χαρακτηρισμένη από το ΠΔ 139/1990 ζώνη Ι της Καλντέρας.
Συγκεκριμένα η αλλαγή εντοπίζεται στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου ορυχείων (Ερμής) σε μία έκταση περί τα 34.000μ2. Στην προτεινόμενη από το σχέδιό νόμου περιοχή ενδεικτικά δεν περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια με ΚΑΕΚ: ΚΑΕΚ-290770108028, ΚΑΕΚ-290770108086, ΚΑΕΚ-290770108087, ΚΑΕΚ-290770108090, ΚΑΕΚ-290770108101, τα οποία περιλαμβάνονται στο ΠΔ 139/1990. Ανάλογα έχει αφαιρεθεί από την Ζώνη Ι και η περιοχή των ορυχείων ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ και ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ που βρίσκονται στην περιοχή της καλντέρας στα όρια της Δ.Κ. Θήρας.
Κατόπιν των ανωτέρω απαιτείται η συμφωνία του χάρτη που απεικονίζει την Ζώνη Ι στο Παράτημα Β΄ του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου σύμφωνα με την χαρακτηρισμένη από το ΠΔ 139/1990 Ζώνη 1.

#9 Σχόλιο Από Δήμος Διονύσου Στις 11 Σεπτέμβριος, 2024 @ 15:55

Στο άρθρο 62 του σχεδίου νόμου για την αντικατάσταση της παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 προτείνονται τα εξής:

α) Λατομικές περιοχές, που έχουν περιέλθει σε αδράνεια για περισσότερο από μία δεκαετία, αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη , εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένης γνώμης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αντίστοιχα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επισπεύδων για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης δύναται να είναι ο οικείος Ο.Τ.Α Α΄ Βαθμού
β) Λατομικές ζώνες εξόρυξης λατομικών ορυκτών (όπως τα ορυκτά αυτά ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 43 του ν. 4512/2018), εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει υπό οποιοδήποτε νομοθετικό καθεστώς λατομεία, τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται στο σύνολό τους , με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αν:
βα) έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα ή άλλη προστατευτική διάταξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, ή
ββ) έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή βάσει γενικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική ζώνη, ανεξαρτήτως τρόπου εξόρυξης λατομικού ορυκτού .
Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν εκκρεμούν αιτήματα αδειών έρευνας ή έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.».
Σε περίπτωση υποβολής οιουδήποτε σχετικού αιτήματος η αρμόδια υπηρεσία υποχρεούται αμελλητί να ενημερώσει εγγράφως τους οικείους Ο.Τ.Α Α΄ και Β΄ βαθμού.

Δυνητικά ή επικουρικά
δεδομένου ότι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικασία αποχαρακτηρισμού των ανενεργών λατομείων στο Πεντελικό όρος προκειμένου να αποκατασταθεί το τραυματισμένο πεντελικό τοπίο ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (παρ. 1 περ. γ΄ του άρθρου 18 και παρ. 7 περ. θ΄ του άρθρου 38 του ν. 4277/2014). Για την επίτευξη του σκοπού αυτού προτείνεται να προστεθεί περ. γ΄ στην παρ. 7 του άρθρου 48 με το ακόλουθο περιεχόμενο:

γ) Εντός των ζωνών προστασίας του Πεντελικού όρους, σύμφωνα με το από 26-8/21-10-1988 προεδρικό διάταγμα με τίτλο «Καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών» (Φ.Ε.Κ. Δ΄ 755/1988), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,δεν επιτρέπεται σύναψη σύμβασης μίσθωσης εκμετάλλευσης λατομείων και η λειτουργία τους, και οι λατομικές ζώνες που δεν διαθέτουν σύμβαση μίσθωσης και δεν λειτουργούν αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από αίτημα του οικείου Δήμου» . ύστερα από αίτημα του οικείου Δήμου».

#10 Σχόλιο Από Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Στις 11 Σεπτέμβριος, 2024 @ 16:44

Άρθρο 61
Απόδοση καταβληθέντων σε λατομεία-Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 44 ν. 4512/2017 παραγρ.5

Α) Τροποποίηση -Προσθήκη

Προτείνουμε το εξής:

«Το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομικών ορυκτών που βρίσκονται σε δημόσιες δασικού, εν γένει, χαρακτήρα εκτάσεις, εκτός εκείνων που βρίσκονται στις περιοχές της § 1 εδ2 του άρθρου 62 του ν. 998/1979, ανήκει στο Δημόσιο.

Αιτιολόγηση

Η προσθήκη που ανωτέρω προτείνουμε συνάδει τόσο με το ίδιο το άρθρο 62 ν.998/1979 όσο και με τις διατάξεις των άρθρων 148-153 του ν. 4819/21 και του άρθρου 40 του 4936/2022. Στις περιοχές που επισημαίνουμε, το βάρος απόδειξης των τυχόν δικαιωμάτων του φέρει το Δημόσιο.

Β) Τροποποίηση-Προσθήκη

Αναφέρεται:

«Σε περίπτωση αναγνώρισης της κυριότητας των εκτάσεων υπέρ φυσικού ή νομικού προσώπου, τα καταβληθέντα υπέρ του Δημοσίου μισθώματα, επιστρέφονται στον αναγνωρισθέντα ιδιοκτήτη ως αχρεωστήτως καταβληθέντα»

Παρατήρηση

Σε ότι αφορά στις αλλαγές στο αρ. 44, Ν.4512/2018, υπάρχει σχετική πρόβλεψη του αρ. 64 του 4442/2016 που ρυθμίζει τη διαδικασία και προτείνεται να μείνει ως έχει.
Προφανώς με τη νέα νομοθέτηση το Δημόσιο επιδιώκει να θεωρείται αδιαμφησβήτητος ιδιοκτήτης των εν λόγω εκτάσεων ώστε να λαμβάνει άμεσα μισθώματα αντί εγγυητικής-ως τώρα-, πριν την επίλυση των όποιων ιδιοκτησιακών διαφορών. Το γεγονός ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις/δυσκολίες στις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από το Δημόσιο, αναμένεται να επιφέρει κατ΄ επέκταση δυσκολίες μεταξύ εκμεταλλευτή και αναγνωρισθέντα ιδιοκτήτη στις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Πρόταση-Προσθήκη

Προτείνεται τα καταβληθέντα υπέρ του Δημοσίου μισθώματα επιστρέφονται εντόκως από την εκκίνηση των διαδικασιών αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας του Δημοσίου και με επιτόκιο τουλάχιστον ίσο με τον εκάστοτε επίσημο ετήσιο πληθωρισμό.

Αιτιολόγηση

Δεν αποτελεί ισοπολιτεία το κράτος να εξοφλεί τα χρέη του προς τον πολίτη με επιστροφή καταβληθέντων μισθωμάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ενώ ο πολίτης να εξοφλεί τα χρέη του προς το Δημόσιο εντόκως.

Γ) Προσθήκη

Μέχρι την επιστροφή των χρημάτων από το Ελληνικό Δημόσιο στον αναγνωρισθέντα ιδιοκτήτη η λατομική εκμετάλλευση συνεχίζει αδιάλειπτα, με τους ίδιους όρους και με γνωστοποίηση στο «notify my business».

Δ) Προσθήκη

Στις περιπτώσεις που ρυθμίζονται από το άρθρο 64 του Ν. 4442/2012, αμφισβητούμενες ιδιοκτησιακά εκτάσεις, και σε περίπτωση τελεσίδικης αναγνώρισης της κυριότητας των εκτάσεων αυτών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ο εκμεταλλευτής της λατομικής έκτασης υποχρεούται όπως καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο τα μισθώματα της τελευταίας πενταετίας από τότε που αναγνωρίστηκε τελεσίδικα η κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου

Αιτιολόγηση

Ο εκμισθωτής δεν έχει καμία ευθύνη επί του προβλήματος των αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών ούτε επί των χρονοβόρων διαδικασιών τελεσιδικίας και είναι εκτός του αισθήματος δικαίου να επωμιστεί μισθώματα πέραν της τελευταίας πενταετίας.

Άρθρο 62

Αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών -Αντικατάσταση παραγράφου 7 άρθρου 48
ν.4512/2018

7.β.

Παρατήρηση

Είναι απαράδεκτη πράξη η κατάργηση ολόκληρης της λατομικής περιοχής επειδή εντός αυτής υπάρχουν λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή αδράνεια. Ακομα και να παύσει η μίσθωση ο χαρακτήρας της Λατομικής Περιοχής υφίσταται και δύναται να επαναμισθωθει. Επιπλέον εάν μια Λατομική περιοχή αποτελείται από πχ τρεις διαφορετικούς χώρους και είναι ανενεργός ο ένας από τους τρεις, δεν είναι δυνατόν, εις βάρος των λειτουργούντων λατομείων να αποχαρακτηριστεί όλη η Λατομική Περιοχή.

Επίσης ενώ στη θέσπιση μιας λατομικής περιοχής εμπλέκονται 8 (οκτώ) διαφορετικοί φορείς συμπεριλαμβανομένου του Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης και αποτελεί χωροταξική πράξη μέσω της εγκεκριμένης ΣΜΠΕ πλέον, η ακύρωσή της με απόφαση Υπουργού ΠΕΝ και για λόγους όπως αυτοί περιγράφονται στις παραγράφους 7β,βα,ββ μετά από εισήγηση της Δν/σης Περιβάλλοντος, είναι ιδιαίτερα αυθαίρετοι. Επιπλέον ο αποχαρακτηρισμός μιας Λατομικής περιοχής εφόσον είναι ενεργοποιημένη προκαλείται με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ (2108/2006) και δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί από για κάποιον όμοιο λόγο χωροταξικό από μια άλλη υπηρεσία .
Η θεσμοθέτηση Ρυθμιστικού Σχεδίου ή Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου κτλ, η τυχόν ΠΔ ή άλλη «προστατευτική διάταξη για την περιοχή», αποτελούν μεταβολές του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδιασμού και μερική απαξίωση του Ειδικού Χωροταξικού των ΟΠΥ που βρίσκεται σε φάση να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Επειδή κάποιος τοπικός παράγοντας ή κάποιος φορέας θέλει να αλλάξει το Χωροταξικό ή Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής τους που κατά τη γνώμη τους έχει «αντίθετες» κατευθύνσεις προς τη λειτουργία λατομείων» δεν είναι δυνατόν να παύει η λειτουργία μιας λατομικής περιοχής και να αποχαρακτηρίζεται στο σύνολό της ακόμη και εάν περιέχει λατομεία ενεργά.
Είναι επίσης αίολο το γεγονός του μη ορισμού του αδρανούς και του ενεργού λατομείου.

Αν θέλουν κάποιοι φορείς να αλλάζουν τη χωροταξική φυσιογνωμία μιας περιοχής εις βάρος της λειτουργίας των λατομείων, εύκολα μπορεί να κωλυσιεργούν την ανανέωση των αδειών για σημαντικό χρονικό διάστημα εμφανίζοντας ένα λατομείο ως αδρανές.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει νομική διαδικασία με την οποία μετά την παρέλευση της πενταετίας από την ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής δραστηριότητας τριμελής επιτροπή τεχνικών υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ελέγχει άν το λατομείο είναι σε πλήρη παραγωγική δραστηριότητα . Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του μισθωτή προς τις συμβατικές υποχρεώσεις του τάσσεται προθεσμία έξι μηνών για την συμμόρφωσή του. Σε περίπτωση που παρέλθει και αυτή η προθεσμία άπρακτη, η σύμβαση μίσθωσης καταγγέλλεται με απόφαση του Συντονιστή.. Αυτή η διάταξη δυστυχώς, για άγνωστους λόγους, δεν εφαρμόζεται.

Συμπληρωματικά, αναφέρουμε ότι δεν θεωρείται αδρανές ένα λατομείο και δεν αποβάλλεται ή αποχαρακτηρίζεται όταν:
α. Υποβάλλει κανονικά το πάγιο και ελάχιστο προβλεπόμενο αναλογικό μίσθωμα
β. Εάν, παρά τη μη επίτευξη των min στόχων παραγωγής , όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση, υποβάλλει κάθε χρόνο Δελτίο Δραστηριότητας στο ΥΠΕΝ

Πρόταση-Τροποποίηση

Διαγραφή όλης της παραγράφου 7 (β) και αντικατάσταση της ως ακολούθως:
Στις λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, τότε η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει πράξη αποβολής του μισθωτή -εκμεταλλευτή από την έκταση και προβαίνει σε νέα δημοπράτηση της έκτασης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εντός του οποίου πρέπει να υπάρξει αίτηση ενδιαφερόμενου.
Το ίδιο ισχύει και για τις λατομικές εκτάσεις που ενώ έχουν εκμισθωθεί κατόπιν δημοπρασίας, δεν έχει λάβει χώρα εκμετάλλευση.
Δεν θεωρείται αδρανές λατομείο όταν:
α. Υποβάλλει κανονικά το πάγιο και ελάχιστο προβλεπόμενο αναλογικό μίσθωμα
β. Εάν, παρά τη μη επίτευξη των min στόχων παραγωγής, όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση, υποβάλλει κάθε χρόνο Δελτίο Δραστηριότητας στο ΥΠΕΝ
Δεν αποχαρακτηρίζεται λατομική περιοχή όταν δεν υφίσταται άλλη νομίμως λειτουργία σε ακτίνα 25 km

#11 Σχόλιο Από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Στις 11 Σεπτέμβριος, 2024 @ 21:52

Σχετικά με το άρθρο 71 σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Σύμφωνα με το Π.Δ. της 16/2/1990 (ΦΕΚ 139/Δ/1990) «Καθορισμός ζώνης οικιστικού ελέγχου κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 περιοχής των κοινοτήτων Θήρας, Βόθωνα, Βουρβούλου, Εμπορείου, Έξω Γωνιάς, Επισκοπής Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Καρτεράδος, Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου, Μεσαριάς, Πύργου και Θηρασιάς των νήσων Θήρας και Θηρασιάς (Ν. Κυκλάδων)» το άρθρο 2 αναφέρει:
Α. «Περιοχές με στοιχείο Ι
1. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τα πρανή που βλέπουν στον κόλπο της Καλντέρας και εκτείνεται μέσα στα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Θήρας, Ακρωτηρίου, Μεγαλοχωρίου, Πύργου, Μεσαριάς, Ημεροβιγλίου, Οίας και Θηρασιάς και οροθετείται με φυσικά όρια και υψομετρικά σημεία όπως φαίνονται στο ίδιο διάγραμμα.»

Ακολούθως εκδόθηκε το ΦΕΚ 144/ΑΑΠ/2012 «Τροποποίηση και συμπλήρωση του από 16−2−1990 π.δ/τος «Καθορισμός ζώνης, οικιστικού ελέγχου κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του έτους 1923 περιοχή των κοινοτήτων Θήρας, Οίας, Βόθωνα, Βουρβούλου, Εμπορείου, Έξω Γωνιάς, Επισκοπής Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Καρτεράδου, Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου, Μεσαριάς, Πύργου και Θηρασιάς των νήσων Θήρας και Θηρασιάς (ν. Κυκλάδων)» (Δ΄ 139).
το οποίο στο άρθρο 1 αναφέρει:
Το από 16−2−1990 π.δ/γμα «Καθορισμός ζώνης, οικιστικού ελέγχου κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του έτους 1923 περιοχή των κοινοτήτων Θήρας Οίας, Βόθωνα, Βουρβούλου, Εμπορείου, Έξω Γωνιάς Επισκοπής Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Καρτεράδου, Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου, Μεσαριάς, Πύργου και Θηρασιάς των νήσων Θήρας και Θηρασιάς (ν. Κυκλάδων)» (Δ΄ 139) τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής: 1α. Οι παράγραφοι 2 και 3 του κεφαλαίου Α του άρθρου 2 του ως άνω π.δ/τος αντικαθίστανται ως εξής:
«2. Στην περιοχή αυτή (ζώνη Ι) απαγορεύεται η δόμηση ή αλλοίωση της μορφολογίας του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση:
α. Τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας και μόνο όπου υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων, που περιλαμβάνονται σε σχέδιο οικισμών ή πλησίον αυτών και υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων.
β. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις στις θέσεις Αθηνιό, Γυαλός Φηρά, Αρμένη, Κόρφος, Ρίβα και Θηρασιά.
γ. Τα απολύτως αναγκαία έργα για βελτίωση των ήδη λειτουργουσών λιμενικών εγκαταστάσεων, που εξυπηρετούν τις δημόσιες θαλάσσιες συγκοινωνίες, την επαγγελματική αλιεία και τον τουρισμό.
δ. Οι επισκευές των υπαρχόντων λιθόστρωτων μονοπατιών και δρόμων που εξυπηρετούν το λιμάνι του Αθηνιού.
ε. Η ανακατασκευή/επισκευή και διατήρηση των νομίμων υφισταμένων κτισμάτων θόλων, χωρίς επέκταση.
στ. Οι εργασίες μικρής κλίμακας σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα για τις παρακάτω εργασίες: ι) Επισκευές και χρωματισμός όψεων ιι) Αλλαγή και συντήρηση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα ιιι) Επισκευή στέγης.
ζ. Η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος «τελεφερίκ» καθώς και η κατασκευή νέου, μετά από εκπόνηση ειδικών μελετών, για την εξυπηρέτηση των οικισμών της Καλντέρας.
η. Η βελτίωση του δρόμου από και προς το λιμάνι του Αθηνιού, μετά από μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στην ζώνη Ι απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή άλλων υδάτινων επιφανειών.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στο σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία στην ζώνη Ι λόγω της τραγικής υποστελέχωσης (στην ΥΔΟΜ Θήρας υπηρετούν τρείς (3) μηχανικοί με χωρική αρμοδιότητα πέντε (5) νήσων δηλαδή Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη και Θήρα στον δήμο της οποίας ανήκει και η νήσος Θηρασιά.

Ελευθέριος Μιχ. Παπαδόπουλος
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΠΕ
Αν. Προϊστάμενος
Αυτοτελούς Τμήματος Υπηρεσιών Δόμησης
& Πολεοδομικών Εφαρμογών Δήμου Θήρας

#12 Σχόλιο Από ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 12:22

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Χαριλάου Τρικούπη 7α, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: [1] URL: [2]

Αθήνα, 12/9/2024
Αρ. Πρωτ.: 9438
Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος
και Ενέργειας
Κοιν.: 1. Πρόεδρος και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ως Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, φοβόμαστε βάσιμα ότι και το παρών ν/σ ( [3]) είναι ένα ακόμα λιθαράκι στη διαδικασία απαξίωσης και διάλυσης των Υπηρεσιών Δόμησης που εκκίνησε με τη μεταφορά τους στους Δήμους με τον Καλλικράτη και επιδεινώνεται με κάθε Νομοσχέδιο.
Για μια ακόμη φορά απουσιάζει η αποτίμηση των προηγούμενων σχετικών Νομοθετικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια πρακτική αποσπασματικής και κακής νομοθέτησης που δεν απολογίζει τις επιπτώσεις της υφιστάμενης Νομοθεσίας, ώστε να διορθώσει αστοχίες, αλλά συνεχίζει με «μπαλώματα» την υφιστάμενη κατεύθυνση εξαφάνισης του Δημόσιου Ελέγχου και υποκατάστασης του από την «ατομική ευθύνη» των ιδιωτών.
Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων έκδοσης αδειών για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τις τοπικές ΥΔΟΜ και η μεταφορά τους στη μη στελεχωμένη ΚΥΔΟΜ, μόνο πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις θα δημιουργήσει στην όλη διαδικασία.
Οι τοπικές ΥΔΟΜ γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες (Όρια οικισ-μών, ρέματα, παραδοσιακούς οικισμούς, ΣΧΟΟΑΠ, ειδικά διατάγματα κλπ) κάτι που για να συγκεντρωθεί και μόνο το σύνολο της χωροταξικής πληροφορίας από την ΚΥΔΟΜ θα χρειαστεί πρόσθετος χρόνος και φυσικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ελλείψεις αυτής.
Τα στελέχη των τοπικών ΥΔΟΜ απαξιώνονται και η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τον χειρισμό πολεοδομικών υποθέσεων δεν χρησιμοποιείται. Ενώ η σύσταση της ΚΥΔΟΜ θα γίνει με Μηχανικούς από όλους τους φορείς του Δημοσίου χωρίς την συγκεκριμένη γνώση που για την απόκτηση της θα χαθεί σίγουρα πολύτιμος χρόνος που δεν την διαθέτει αυτή την στιγμή η περιοχή της Θεσσαλίας.
Το ν/σ επαναλαμβάνει τη φιλοσοφία του πρόσφατου Νόμου Ν. 5106/2024 όπου προέβλεψε τη μεταφορά της αρμοδιότητας του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από τις ΥΔΟΜ σε κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου με είσοδο ιδιωτών φυσικά. Με τον τρόπο αυτό αναιρεί την απαραίτητη τοπικότητα που οφείλουν να έχουν οι ελεγκτικές διαδικασίες και φωτογραφίζει την πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει επί της ουσίας τις υφιστάμενες Υπηρεσίες Δόμησης. Αν η μεταφορά των ΥΔΟΜ στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού ήταν ένα τεράστιο σφάλμα το οποίο κανείς από τους εμπλεκόμενους (Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Περιβάλλοντος) δεν το παραδέχεται, η μεταφορά των αδειοδοτικών και ελεγκτικών διαδικασιών σε ιδιώτες με μια «κεντρική» και «Αθηνοκεντρική» εποπτεία θα αποδειχθεί καταστροφική για το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον.
Όσον αφορά την ΚΥΔΟΜ:
• Η στελέχωση της είναι η ελάχιστη δυνατή.
• Η δυνατότητα στελέχωσης της με ΙΔΟΧ ή ιδιώτες Μηχανικούς «Την Κ.Υ.ΔΟΜ. δύναται να συνεπικουρούν στο έργο της ιδιώτες κατόπιν σύναψης σύμβασης ανάθεσης υπηρεσιών κατά τον ν. 4412/2016 (Α΄ 147).» αντί αποκλειστικά με μόνιμο προσωπικό.
• Οι διαδικασίες τοποθέτησης προϊσταμένου είναι σκοπίμως ασαφείς χωρίς ρητή αναφορά σε κλάδο και ειδικότητα Μηχανικού που σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα δύναται να αναλαμβάνει τη θέση.
Όσο αφορά το σύνολο των ΥΔΟΜ πρόσφατα ενημερώσαμε αρμοδίως ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα λειτουργικότητας και νομιμότητας με τις αποφάσεις χορήγησης επάρκειας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρά το γεγονός ότι αυτή μετά το Ν.5031/2023 έχει οριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα:
• Συνυπολογίζεται προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις με «παράλληλα καθήκοντα» μεταξύ Τεχνικών και άλλων Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης, τη στιγμή που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις Εγκυκλίους του Υπ. Εσωτερικών αυτά δε μπορούν να υπερβαίνουν τους 2 μήνες.
• Έχει προσμετρηθεί προσωπικό Μηχανικών το οποίο απουσιάζει με μακροχρόνιες άδειες (άνευ αποδοχών, άδειες λοχείας κλπ).
• Περιλαμβάνεται προσωπικό Μηχανικών με αμφίβολες «Συμβάσεις Έργου» και «Συμβάσεις Παροχής Υπηρεσιών», ενώ δεν είναι σαφές αν μπορούν να συνυπολογισθούν στο υπηρετούν προσωπικό των Υπηρεσιών και αν προκύπτει νομιμότητα Υπογραφής Δημόσιων Εγγράφων για τις περιπτώσεις αυτές. Δε γνωρίζουμε αν στο προσωπικό αυτό εκτός της Έκδοσης Αδειών, συνυπολογίζονται και οι Μηχανικοί που υπηρετούν σε Τμήματα Ελέγχου Κατασκευών ή Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
• Συνεχίζει αλλά και γενικεύεται η αμφίβολης χρησιμότητας και νομιμότητας υπογραφή προγραμματικών Συμβάσεων με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, αντί να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που από τον ΑΣΕΠ υπήρξαν και υπάρχουν εν εξελίξει διαγωνισμοί για την πρόσληψη Μηχανικών (13Κ/2021, 3ΓΒ/2023).
Τις απόψεις μας για τα θέματα λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης θα τις δείτε α-ναλυτικά στα Υπομνήματα που έχουμε αποστείλει στα συναρμόδια Υπουργεία:
[4]
[5]
Συνοψίζοντας ως Ομοσπονδία θεωρούμε ότι η μόνη λύση για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με βάση την προστασία του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος είναι η καλύτερη λειτουργία των ΥΔΟΜ με επαρκής στελέχωση με προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αυξήσεις στις βασικές αποδοχές, νομική υποστήριξη, αποσαφήνιση της πολεοδομικής νομοθεσία και εξοπλισμό των Υπηρεσιών.
Υπενθυμίζουμε ότι διεκδικούμε Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει:
• Επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα όπως γεωγραφία της περιοχής (νησιωτικότητα – ορεινές και δασικές εκτάσεις), έκταση χωρικής αρμοδιότητας, πλήθος αιτημάτων, κλπ.
• Αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας.
• Αποσαφήνιση της κατάστασης των ΥΔΟΜ, με νομοθετική πρόβλεψη για άμεση τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των Δήμων όπου λειτουργούν ΥΔΟΜ, ώστε η Οργανική μονάδα (ΥΔΟΜ) να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις (ελάχιστη στελέχωση, κ.α. σύμφωνα με τις προτάσεις μας).
• Άμεσα, νέες και επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας κατά αποκλειστικότητα στις ΥΔΟΜ, με τη ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να μετακινούν τους υπαλλήλους στις τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες των δήμων, ούτε να τους επιβάλλουν (και μάλιστα άτυπα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) παράλληλα καθήκοντα.
• Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εργασία τους. Υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.
• Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην 7 ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).
• Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συ-νάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης κι επαναφορά τους στο προγε-νέστερο διοικητικό καθεστώς των πρώην νομαρχιών, νυν Περιφερειακών Ενοτήτων.
• Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, ώστε να καταστεί προσβάσιμη σε όλους.
• Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ από εξειδικευμένους Νομικούς καθώς και Νομική Κάλυψη των υπαλλήλων σε οποιοδήποτε είδος δικαστικής διένεξης (ποινικής, αστικής κλπ.) εφόσον αυτή ανάγεται στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους στις ΥΔΟΜ.
• Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες.
• Υποχρεωτική προέγκριση άδειας για όλες τις Κατηγορίες (1,2 και 3).
• Κάλυψη εξόδων μετακίνησης εντός και εκτός έδρας.
• Τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για διαπίστωση από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση της επάρκειας της ελάχιστης στελέχωσης με την έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω δυσμενών εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τη λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και του Περιβάλλοντος όπως το Σύνταγμα και το Δημόσιο συμφέρον επιτάσσει.

#13 Σχόλιο Από ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 13:59

Στο άρθρο 62 του σχεδίου νόμου για την αντικατάσταση της παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 προτείνονται τα εξής:
α) Λατομικές περιοχές, που έχουν περιέλθει σε αδράνεια για περισσότερο από μία δεκαετία, αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη , εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένης γνώμης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αντίστοιχα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επισπεύδων για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης δύναται να είναι ο οικείος Ο.Τ.Α Α΄ Βαθμού.

β) Λατομικές ζώνες εξόρυξης λατομικών ορυκτών (όπως τα ορυκτά αυτά ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 43 του ν. 4512/2018), εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει υπό οποιοδήποτε νομοθετικό καθεστώς λατομεία, τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται στο σύνολό τους , με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αν:
βα) έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα ή άλλη προστατευτική διάταξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, ή
ββ) έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή βάσει γενικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική ζώνη, ανεξαρτήτως τρόπου εξόρυξης λατομικού ορυκτού .
Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν εκκρεμούν αιτήματα αδειών έρευνας ή έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.».
Σε περίπτωση υποβολής οιουδήποτε σχετικού αιτήματος η αρμόδια υπηρεσία υποχρεούται αμελλητί να ενημερώσει εγγράφως τους οικείους Ο.Τ.Α Α΄ και Β΄ βαθμού.
Δυνητικά ή επικουρικά
δεδομένου ότι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικασία αποχαρακτηρισμού των ανενεργών λατομείων στο Πεντελικό όρος προκειμένου να αποκατασταθεί το τραυματισμένο πεντελικό τοπίο ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (παρ. 1 περ. γ΄ του άρθρου 18 και παρ. 7 περ. θ΄ του άρθρου 38 του ν. 4277/2014). Για την επίτευξη του σκοπού αυτού προτείνεται να προστεθεί περ. γ΄ στην παρ. 7 του άρθρου 48 με το ακόλουθο περιεχόμενο:
γ) Εντός των ζωνών προστασίας του Πεντελικού όρους, σύμφωνα με το από 26-8/21-10-1988 προεδρικό διάταγμα με τίτλο «Καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών» (Φ.Ε.Κ. Δ΄ 755/1988), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,δεν επιτρέπεται σύναψη σύμβασης μίσθωσης εκμετάλλευσης λατομείων και η λειτουργία τους, και οι λατομικές ζώνες που δεν διαθέτουν σύμβαση μίσθωσης και δεν λειτουργούν αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από αίτημα του οικείου Δήμου» .

#14 Σχόλιο Από Δήμος Κηφισιάς Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 15:21

Ως Δήμος Κηφισιάς συντασσόμαστε πλήρως με τις προτάσεις που υπέβαλλαν οι Δήμοι Διονύσου και Πεντέλης αναφορικά με το άρθρο 62.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς
Βασίλης Ι. Ξυπολυτάς

#15 Σχόλιο Από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 16:57

Στο Άρθρο 71 “Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα” και στον χάρτη παραρτήματος Β’ άρθρου 71, στην περιοχή της Καλντέρας βορείως του Ακρωτηρίου Θήρας στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Μεγαλοχωρίου παρατηρείται αλλαγή στην χαρακτηρισμένη από το ΠΔ 139/1990 ζώνη Ι της Καλντέρας. Συγκεκριμένα η αλλαγή εντοπίζεται στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου ορυχείων (Ερμής) σε μία έκταση περί τα 34.000μ2. Στην προτεινόμενη από το σχέδιό νόμου περιοχή ενδεικτικά δεν περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια με ΚΑΕΚ: ΚΑΕΚ-290770108028, ΚΑΕΚ-290770108086, ΚΑΕΚ-290770108087, ΚΑΕΚ-290770108090, ΚΑΕΚ-290770108101, τα οποία περιλαμβάνονται στο ΠΔ 139/1990. Ανάλογα έχει αφαιρεθεί από την Ζώνη Ι και η περιοχή των ορυχείων ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ και ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ που βρίσκονται στην περιοχή της Καλντέρας στα όρια της Δ.Κ. Θήρας.
Κατόπιν των ανωτέρω απαιτείται η συμφωνία του χάρτη, που απεικονίζει την Ζώνη Ι στο Παράτημα Β ́ του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου σύμφωνα με την χαρακτηρισμένη από το ΠΔ 139/1990 Ζώνη Ι. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση και για ποιες χρήσεις προορίζονται τα τμήματα της Ζώνης Ι που έχουν αφαιρεθεί.