- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – Άρθρο 61 Απόδοση καταβληθέντων σε λατομεία – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 44 ν. 4512/2018

Στην παρ. 5 του άρθρου 44 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), περί δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομικών ορυκτών, που βρίσκονται σε δημόσιες δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεις: α) Στο πέμπτο εδάφιο, πριν από τη λέξη «ιδιοκτήτη» προστίθεται η λέξη «αναγνωρισθέντα» και β) προστίθεται έβδομο εδάφιο, και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομικών ορυκτών, που βρίσκονται σε δημόσιες δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεις ή δημόσιες χορτολιβαδικές, ανήκει στο Δημόσιο.

Η αμφισβήτηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου επί των εκτάσεων αυτών δεν εμποδίζει την εκμετάλλευση λατομείων. Οι εκτάσεις αυτές θεωρούνται δημόσιες μέχρι την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Μέχρι την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποδίδονται στο Δημόσιο τα οφειλόμενα μισθώματα και το προβλεπόμενο από τη δασική νομοθεσία αντάλλαγμα χρήσης και τηρούνται οι λοιπές απορρέουσες από τις οικείες διατάξεις υποχρεώσεις.

Σε περίπτωση αναγνώρισης της κυριότητας των εκτάσεων υπέρ φυσικού ή νομικού προσώπου, τα καταβληθέντα υπέρ του Δημοσίου μισθώματα επιστρέφονται στον αναγνωρισθέντα ιδιοκτήτη, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης επιστρέφεται το αντάλλαγμα χρήσης κατά ποσοστό 20% λόγω της διαφοράς του ποσοστού αυτού από το αντάλλαγμα χρήσης δημόσιας δασικής έκτασης, σε σχέση με αυτό της χρήσης ιδιωτικής.

Η επιστροφή των μισθωμάτων κατά το πέμπτο εδάφιο γίνεται ατόκως από το Ελληνικό Δημόσιο απευθείας στον αναγνωρισθέντα ιδιοκτήτη.».

 

Άρθρο 62

Αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών – Αντικατάσταση παρ. 7 άρθρου 48 ν. 4512/2018

Η παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 ( Α’ 5), περί αποχαρακτηρισμού των λατομικών περιοχών, αντικαθίσταται ως εξής:

«7. α) Λατομικές περιοχές, που έχουν περιέλθει σε αδράνεια για περισσότερο από μια δεκαετία, αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένης γνώμης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, αντίστοιχα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

β) Λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αν:

βα) έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα ή άλλη προστατευτική διάταξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, ή

ββ) έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή βάσει γενικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική περιοχή.

Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, της κατάθεσης αιτημάτων αδειών έρευνας ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.».

 

Άρθρο 63

Χρηματοδότηση υλοποίησης έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 16 ν. 5006/2022

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 5006/2022 (Α΄239) ως προς τη χρηματοδότηση σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού της δωρεάς, προστίθενται οι λέξεις «ή τον ειδικό λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων του άρθρου 98Β του Κανονισμού της Βουλής» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η δαπάνη υλοποίησης του έργου καλύπτεται από τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιγράφεται στο από 19.10.2021 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού της δωρεάς αυτής, η χρηματοδότηση γίνεται με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού ή τον ειδικό λογαριασμό της υπ’ αριθμ. οικ. 2/57679/ΔΛΓΚ/2018 Υπουργικής Απόφασης (Β’ 3014) ή τον ειδικό λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων του άρθρου 98Β του Κανονισμού της Βουλής (Α’ 106).».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 

Άρθρο 64

Διόρθωση σφάλματος περί υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εγκατεστημένες σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων του Ταμείου Αξιοποίησης του Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων του Ταμείου Αξιοποίησης του Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, και οι οποίες υφίστανται προ της έναρξης ισχύος του από 1.3.2004 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 254), περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας, οι οποίες δεν σημειώνονται στο συνημμένο αυτού διάγραμμα, παρόλο που υφίσταντο κατά την έναρξη ισχύος του, αλλά διαθέτουν προγενέστερες αυτού διαπιστωτικές πράξεις νομιμότητας κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, δύναται να διατηρούνται καθ΄ υπέρβαση των περιορισμών της περ. γ της παρ. 3 του άρθρου 3 και των περ. γ και ζ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ως άνω π.δ. κατά την έκταση που περιγράφονται στις διαπιστωτικές πράξεις. Αν στο ανωτέρω π.δ. δεν προβλέπεται ρητά η απομάκρυνση των χρήσεων αυτών, αυτές δύναται να διατηρούνται κατά την έκταση που διαπιστώνεται στις σχετικές πράξεις.

 

Άρθρο 65

Ειδικές περιπτώσεις υπαγωγών κατασκευών ακινήτων δημόσιου ενδιαφέροντος – Τροποποίηση άρθρου 114 ν. 4495/2017

Στο άρθρο 114 του ν. 4495/2017 (Α΄167), περί αυθαιρέτων κατασκευών ακινήτων δημοσίου ενδιαφέροντος, προστίθεται παρ. 2 Α ως εξής:

«2Α. Σε περίπτωση που τμήμα κτιρίου εντός ακινήτου της περ. ζ της παρ. 1 βρίσκεται εντός περιοχής της περ. ζ της παρ. 2 του άρθρου 89, δύναται να υπαχθεί στην αναστολή επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του ενιαίου ειδικού προστίμου, εφόσον υφίσταται θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων σχετικά με την τεχνική αδυναμία κατεδάφισης αυτού ύστερα από υποβολή σχετικής τεχνικής έκθεσης μηχανικού.».

 

Άρθρο 66

Αντικατάσταση διαγράμματος άρθρου 21 ν. 3212/2003

Αντικαθίσταται το διάγραμμα 6478.3 της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 21 ν. 3212/2003 (A΄ 308), ως εμφαίνεται στο Παράρτημα A του παρόντος.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

 

Άρθρο 67

Μεταβατική άσκηση των αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β’ – Προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 125ΚΑ ν. 4495/2017

Στο άρθρο 125ΚΑ του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 10 ως εξής:

«10. Έως τη συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β’ της παρ. 2Α του άρθρου 24, οι αρμοδιότητες που του αποδίδονται, εξακολουθούν να ασκούνται από ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Β’ του άρθρου 20.».

 

Άρθρο 68

Άσκηση αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου εικοστού ν. 4787/2021

Στην παρ. 2 του άρθρου εικοστού του ν. 4787/2021 (Α΄ 44), περί αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, διαγράφεται το τελευταίο εδάφιο για τη συμμετοχή μελών από τις περιφέρειες και τους δήμους, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της περ. ε της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4250/2014 (Α` 74) καταργείται και οι αρμοδιότητες αυτού ασκούνται εφεξής από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4495/2017 (Α` 167).»

 

Άρθρο 69

Αρμοδιότητες και στελέχωση Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης – Τροποποίηση άρθρου 139 ν. 4759/2020

Στην παρ. 2 του άρθρου 139 του ν. 4759/2020 (Α΄ 245), περί της σύστασης Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης α) προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφιο, β) προστίθεται παρ. 2Α, γ) αντικαθίσταται η παρ. 3, και οι παρ. 2 έως 3 διαμορφώνονται ως εξής:

«2. Η έναρξη λειτουργίας της Κ.Υ.ΔΟΜ. διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά τα τρία (3) πρώτα έτη λειτουργίας της, η Κ.Υ.ΔΟΜ., αντί των αρμοδιοτήτων της παρ. 1, ασκεί αποκλειστικά τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών δόμησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας που σχετίζονται με την έκδοση βεβαιώσεων όρων δόμησης, προεγκρίσεων και εκδόσεων οικοδομικών αδειών, και αναθεωρήσεις αυτών σε ακίνητα που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, δύναται να διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της Κ.Υ.ΔΟΜ. και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

2Α. Η Κ.Υ.ΔΟΜ. στελεχώνεται από τουλάχιστον είκοσι (20) υπαλλήλους ως εξής:

α) επτά (7) υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών ειδικότητας ΠΕ αρχιτεκτόνων μηχανικών,

β) επτά (7) υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών ειδικότητας ΠΕ αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών,

γ) τέσσερις (4) υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών ειδικότητας πολιτικών μηχανικών και

δ) δύο (2) υπαλλήλους του κλάδου Μηχανικών ειδικοτήτων μηχανολόγων μηχανικών ή ηλεκτρολόγων μηχανικών.

  1. Στο Αυτοτελές Τμήμα Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ.) προΐσταται μετακλητός υπάλληλος με βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, ο οποίος λαμβάνει τις αντίστοιχες αποδοχές. Η κάλυψη της ανωτέρω θέσης γίνεται, κατά παρέκκλιση από κάθε σχετική διάταξη, είτε με διορισμό είτε με τοποθέτηση υπαλλήλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είτε με απόσπαση υπαλλήλου από οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄143), ή ανεξάρτητης αρχής, ύστερα από γνώμη του αρμόδιου οργάνου διοίκησης της υπηρεσίας, του νομικού προσώπου ή της αρχής. Ο μετακλητός υπάλληλος ορίζεται με θητεία διάρκειας μέχρι τρία (3) έτη με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης. Προσόντα για τον διορισμό, την τοποθέτηση ή την απόσπαση είναι η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και σημαντικής εμπειρίας στο αντικείμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης. Η θητεία του υπαλλήλου που τοποθετείται ή αποσπάται στην ανωτέρω θέση λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες και κατά τη διάρκειά της δε διακόπτεται η βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη. Ο χρόνος της θητείας στην ανωτέρω θέση θεωρείται, για την εφαρμογή του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26), ως χρόνος άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Τμήματος Υπουργείου. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδικαίως, μετά τη για οποιονδήποτε λόγο λήξη της θητείας του, στη θέση που κατείχε πριν από τον διορισμό του. Αν η θέση που κατείχε ή στην οποία έχει εξελιχθεί δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε τουλάχιστον ομοιόβαθμη ή αντίστοιχη, με βάση την εξέλιξη του οργανογράμματος, θέση του κλάδου του, η οποία είναι κενή ή άλλως συνιστάται προσωποπαγής θέση με απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και καταργείται με την αποχώρησή του από το φορέα.».

 

Άρθρο 70

Άμεση κάλυψη αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 160 ν. 4876/2021

Η παρ. 2 του άρθρου 160 του ν. 4876/2021 (Α΄251), περί της κάλυψης των αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσία Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ.) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για την άμεση κάλυψη των αναγκών της Κ.Υ.ΔΟΜ., είναι δυνατή για το χρονικό διάστημα έως την πρώτη στελέχωση της Κ.ΥΔΟΜ κατά τη διαδικασία της παρ. 2Α του άρθρου 139 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), να πραγματοποιείται:

α) απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε φορείς του δημοσίου τομέα, της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) με απόφαση του αρμοδίου οργάνου των Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης. Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η λήξη της απόσπασης υπαλλήλου μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με μόνη πράξη του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ως άνω τερματισμός δεν γεννά κανένα δικαίωμα αποζημίωσης στον υπάλληλο του οποίου η σχέση εργασίας στην Κ.Υ.ΔΟΜ. τερματίστηκε.

β) κάλυψη έως δέκα (10) θέσεων κατηγορίας ΠΕ των ειδικοτήτων της παρ. 2Α του άρθρου 139 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), με προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως τριών (3) ετών, αποκλειόμενης σε κάθε περίπτωση της αναγνώρισής τους ως συμβάσεων αορίστου χρόνου. Οι εν λόγω προσλήψεις πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133), με την έκδοση σχετικής προκήρυξης, ύστερα από έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προσδιορίζει, ιδίως, τον αριθμό του προσωπικού που θα προσληφθεί ανά κατηγορία, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα προσόντα πρόσληψης και τον τρόπο απόδειξης αυτών, τα κριτήρια επιλογής και τον τρόπο βαθμολόγησης αυτών, την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και τη διαδικασία. Η προκήρυξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. Περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, προσληπτέων και απορριπτέων. Το Α.Σ.Ε.Π. διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας, καθώς και τον κατ’ ένσταση έλεγχο και κοινοποιεί την απόφασή του στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου το αρμόδιο όργανο αυτής να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων.

Την Κ.Υ.ΔΟΜ. δύναται να συνεπικουρούν στο έργο της ιδιώτες κατόπιν σύναψης σύμβασης ανάθεσης υπηρεσιών κατά τον ν. 4412/2016 (Α΄ 147).

Το προσωπικό της παρούσας έχει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες που του ανατίθενται με τη σύμβαση εργασίας.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

Άρθρο 71

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα

  1. Στην περιοχή που εμφαίνεται ως Ζώνη Ι στο Παράρτημα Β’: α) αναστέλλεται έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025 η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή άλλων υδάτινων επιφανειών.
  2. Για το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων με χρήση τουρισμού – αναψυχής ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της παρ. 1 οι ιδιοκτήτες εκπονούν μελέτης στατικής επάρκειας εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης είναι αναγκαία για τη λειτουργία αυτών μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας.
  3. Η οικεία Υπηρεσία Δόμησης διενεργεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 έλεγχο στο σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος στην περιοχή της παρ. 1.

 

Άρθρο 72

Παράταση της προθεσμίας μετεγκατάστασης των υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4796/2021

Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 68 του ν. 4796/2021 (Α΄ 63), περί παράτασης της προθεσμίας μετεγκατάστασης των υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, οι λέξεις «για τρία (3) έτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «για πέντε (5) έτη», και το άρθρο 68 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 68

Παράταση της προθεσμίας μετεγκατάστασης των υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, το επιτρεπτό της προβλεπόμενης στο άρθρο 38 του ν. 4559/ 2018 (Α’ 142) μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, με τη συνακόλουθη λειτουργία και διενέργεια των πάσης φύσεως απαιτούμενων για την εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος και δημοσίου συμφέροντος σχετικών με τις ως άνω υπηρεσίες ενεργειών και δραστηριοτήτων, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στα ορισθησόμενα Οικοδομικά Τετράγωνα (Ο.Τ.) 90 και 90α του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης (από 30.5.1979 π.δ., Δ’342, από 21.12.1964 β.δ, Δ’8 και από 21.7.1963 β.δ., Δ’129), συγκεκριμένα δε, στα ακίνητα που βρίσκονται επί των οδών Ρόζας Ιμβριώτη και 29ης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, παρατείνεται για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η δε μετεγκατάσταση επιτρέπεται μέχρι την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυμοτομικού Σχεδίου και σε κάθε περίπτωση εντός της προαναφερόμενης τριετούς προθεσμίας. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας (ήτοι ιδίως, των διοικητικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καθαριότητας, διαχείρισης κλαδεμάτων, πρασίνου, αμαξοστασίου, συνεργείου οχημάτων και αποθηκών).».