ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4555/2018 – Άρθρο 3 Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης – Τροποποίηση άρθρου 226Γ ν. 4555/2018

Οι περ. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9 του άρθρου 226Γ του ν. 4555/2018 (Α΄133), περί διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης, αντικαθίστανται και το άρθρο 226Γ διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 226Γ

Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης από την έναρξη ισχύος του παρόντος:

  1. Ως μοναδικοί φορείς οι οποίοι ασκούν αρμοδιότητες διαχείρισης στερεών αποβλήτων ορίζονται: α) για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Τ.Α.)», με διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.), έδρα τα Χανιά και δήμους – μέλη τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και β) για τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου ο σύνδεσμος με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ», με διακριτικό τίτλο «Ε.Σ.Δ.Α.Κ.», έδρα το Ηράκλειο και δήμους – μέλη τους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου.
  2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και τον διακριτικό τίτλο «ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α.», όπως αυτή λειτουργεί κατόπιν της μετατροπής της από Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) σε κοινή ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α., κατ’ εφαρμογή του άρθρου 35 του ν. 4954/2022 (Α΄ 136), λύεται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί λύσης και εκκαθάρισης ανωνύμων εταιρειών και οι δήμοι – μέλη της εντάσσονται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ» (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), στον οποίο μεταβιβάζεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών της. Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. εκπληρώνει τους σχετικούς με τη διαχείριση αποβλήτων σκοπούς της λυόμενης κοινής ανώνυμης εταιρείας, εξυπηρετεί τις αντίστοιχες δραστηριότητες που η τελευταία ασκούσε και υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτής.
  3. Για τη λύση και περιέλευση της ακίνητης και κινητής περιουσίας της ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και την ένταξη των δήμων – μελών της στον τελευταίο, εκδίδεται, έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταχωρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.) στην τηρούμενη μερίδα της κοινής ανώνυμης εταιρείας.
  4. Με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή καταγραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. από τη ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., η οποία αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον Προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και τον Προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών της ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής δύναται να ανατίθεται, με κοινή απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και της ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές. Η επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από τη ημερομηνία σύστασής της και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση της καταγραφής, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την έκδοση της απόφασης της παρ. 3.
  5. Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής.
  6. Η απόφαση της παρ. 3 και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
  7. Από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 και την καταχώρισή της στο ΓΕ.ΜΗ. στην τηρούμενη μερίδα της κοινής ανώνυμης εταιρείας:

α) η εταιρεία ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. λύεται αυτοδίκαια χωρίς στάδιο εκκαθάρισης και οι δήμοι – μέλη της, Δήμος Χερσονήσου και Δήμος Μινώα – Πεδιάδας εντάσσονται στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ.,

β) ο σύνδεσμος Ε.Σ.Δ.Α.Κ. καθίσταται καθολικός διάδοχος της εταιρείας ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χερσονήσου και προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής,

γ) οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ή κατά του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης,

δ) οφειλές της εταιρείας ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ.,

ε) απαιτήσεις, υποχρεώσεις και εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρείας ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένων εκκρεμών, κατά τη 15η Σεπτεμβρίου 2024, διαδικασιών σύναψης σύμβασης και συμβάσεων της εταιρείας εξακολουθούν να διενεργούνται και να εκτελούνται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ.. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση καταγραφής της παρ. 4, βαρύνουν τους Δήμους Χερσονήσου και Μινώα – Πεδιάδας κατά το μέρος που αφορούν έκαστο εξ αυτών,

στ) οι αρμοδιότητες της λυόμενης εταιρείας, η ανάληψη ή η συνέχιση εκτελούμενων χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων ή υπηρεσιών από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ή κατά την παρ. 6 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α` 87), υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων της παρούσας περίπτωσης, ανανεώνονται ή παρατείνονται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α` 28). Οι συμβάσεις έργου στο πλαίσιο των ανωτέρω προγραμμάτων διέπονται από το άρθρο 30 του ν. 4314/2014 (Α΄ 265). Εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί στη λυόμενη εταιρεία κατά τις κείμενες διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου υλοποιούνται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ..

  1. Το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και όσοι απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους και εξακολουθούν να διέπονται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και κλάδου εφάπαξ παροχών, στο οποίο υπάγονταν πριν καταστούν προσωπικό του Ε.Σ.Δ.Α.Κ.. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται καταργούνται κατά τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη του προσωπικού στις θέσεις που συστήνονται με την παρούσα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση ή μετακίνηση δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α` 93) στη ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Ομοίως, προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014, από τη ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης.
  2. Η εταιρεία ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 συνεχίζει να λειτουργεί και να ασκεί τις αρμοδιότητές της, να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και να μεριμνά για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών της στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ.».

 

Άρθρο 4

Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Προσθήκη άρθρου 226Δ στον ν. 4555/2018

Στον ν. 4555/2018 (Α΄133) προστίθεται άρθρο 226Δ ως εξής:

«Άρθρο 226Δ

Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

  1. Οι ανώνυμες εταιρείες με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» και διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.» και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.», όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 226Β, συγχωνεύονται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου και κατά τη διαδικασία των παρ. 2 έως 8, με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Η απορροφώμενη εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. λύεται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και μεταβιβάζει στην απορροφώσα εταιρεία Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε. το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών της.
  2. Για τη συγχώνευση και περιέλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της απορροφώμενης εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. στην απορροφώσα εταιρεία Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε. εκδίδεται έως τις 31 Μαρτίου 2025, απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταχωρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.) στην τηρούμενη μερίδα των εταιρειών της παρ. 1. Με την ίδια απόφαση λύεται αυτοδίκαια, χωρίς στάδιο εκκαθάρισης, η εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., επέρχεται η παύση της νομικής της προσωπικότητας και η διαγραφή της εταιρείας από το ΓΕ.ΜΗ. και καθορίζεται η συμμετοχή των δήμων – μελών των εταιρειών της παρ. 1 στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε., το οποίο αποτελείται συνεπεία της συγχώνευσης, από το άθροισμα των κεφαλαίων των συγχωνευόμενων εταιρειών, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Η εταιρεία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  3. Η συμμετοχή των δήμων – μετόχων των συγχωνευόμενων εταιρειών καθορίζεται κατά το πληθυσμιακό ποσοστό εκάστου δήμου-μετόχου στον συνολικό αριθμό μονίμων κατοίκων των Δήμων – μετόχων τους, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2846/Β4-461/21.4.2023 απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β΄ 2802).
  4. Οι εταιρείες της παρ. 1 συντάσσουν και δημοσιεύουν έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους για τη χρήση της περιόδου από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.
  5. Με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που εκδίδεται έως τις 31 Μαρτίου 2025, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή με σκοπό την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας, των εγκαταστάσεων και εξοπλισμών της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.. Η επιτροπή καταγραφής απαρτίζεται από έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, έναν (1) εκπρόσωπο της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. και έναν (1) εκπρόσωπο της εταιρείας Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε. με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής δύναται να ανατίθεται, με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων εκάστης ανώνυμης εταιρείας, η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές. Η επιτροπή καταγραφής ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής της περιουσίας της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. και της σύνταξης σχετικής έκθεσης, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, από την ημερομηνία σύστασης και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την έκδοση της απόφασης της παρ. 2.
  6. Αν η επιτροπή καταγραφής αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της για οποιονδήποτε λόγο, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη διαπίστωση της αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εκδίδει απόφαση με την οποία ορίζει ορκωτούς ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτική εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7) και οι οποίοι διενεργούν την καταγραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. και ολοκληρώνουν το έργο τους εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ορισμού τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το ύψος της αμοιβής των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας, η οποία βαρύνει τον υπαίτιο φορέα. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας διαβιβάζεται με ευθύνη των ιδίων, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του έργου τους, στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο οποίος εκδίδει αμελλητί την απόφαση της παρ. 2.
  7. Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου της παρ. 2 συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.
  8. Η απόφαση της παρ. 2 και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής, που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τον Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
  9. Από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2 και την καταχώριση της στο ΓΕ.ΜΗ. στις μερίδες των συμμετεχουσών στη συγχώνευση εταιρειών:

α) Η εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. λύεται αυτοδίκαια χωρίς να προηγηθεί στάδιο εκκαθάρισης.

β) Η εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου καθίσταται καθολικός διάδοχος της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής.

γ) Οι εκκρεμείς δίκες της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. συνεχίζονται από την εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή αυτών και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη για καθεμία από αυτές.

δ) Οφειλές της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από την εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου.

ε) Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. μεταφέρονται στην εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Επιτροπής καταγραφής της παρ. 5 ή στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας της παρ. 6, βαρύνουν τους Δήμους Χίου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων-Κορσεών, Οινουσσών και Ηρωικής Νήσων Ψαρών κατά το μέρος που αφορούν έκαστο εξ αυτών.

στ) Για τα πάσης φύσεως έργα, δράσεις και προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από την εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., η εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου καθίσταται καθολικός διάδοχος ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω πράξεις, δράσεις και προγράμματα, καθώς και δικαιούχος των τραπεζικών λογαριασμών για τη χρηματοδότησή τους. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών ανανεώνονται ή παρατείνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α΄ 28).

  1. Το προσωπικό της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και αυτό με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως από τη συντέλεση της συγχώνευσης προσωπικό της εταιρείας Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους. Το ως άνω προσωπικό εξακολουθεί και διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και κλάδου εφάπαξ παροχών, στο οποίο υπαγόταν πριν καταστεί προσωπικό της ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη του προσωπικού στις θέσεις που συστήνονται με την παρούσα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση ή μετακίνηση δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α` 93) στη ΔΙ.Α.Ν.Ο.Χ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στη Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Ομοίως, προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014, από τη ΔΙ.Α.Ν.Ο.Χ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης.
  2. Εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2, τα αρμόδια όργανα διοίκησης της απορροφώσας εταιρείας προβαίνουν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων και σε κάθε απαιτούμενη από τον νόμο και το καταστατικό της ενέργεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης και την τροποποίηση – κωδικοποίηση και προσαρμογή του καταστατικού της, στο παρόν, σε συμμόρφωση και με τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση της παρ. 2.
  3. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, όλες οι πράξεις και συναλλαγές της απορροφώμενης εταιρείας που εμφανίζονται στα τηρούμενα από αυτή βιβλία και στοιχεία θεωρούνται, από λογιστική άποψη, ότι γίνονται για λογαριασμό και όφελος αποκλειστικά και μόνο της απορροφώσας εταιρείας, και μεταφέρονται με συγκεντρωτική εγγραφή στα βιβλία της τελευταίας. Τα οικονομικά αποτελέσματα που προκύπτουν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θεωρούνται ως αποτελέσματα της απορροφώσας εταιρείας και ωφελούν ή βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον αυτή.
  4. Η απορροφώμενη εταιρεία μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης συνεχίζει να λειτουργεί και να ασκεί τις αρμοδιότητές της, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και μεριμνά για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών της στην απορροφώσα εταιρεία.
  5. Η μη τήρηση των προθεσμιών του παρόντος συνιστά για τον υπαίτιο που είναι αιρετό όργανο πειθαρχικό αδίκημα, κατά την έννοια των άρθρων 233 και 234 του ν. 3852/2010 (Α’87) μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 238 του ίδιου νόμου καθώς και τα άρθρα 128, 129, 130 του παρόντος.».

 

Άρθρο 5

Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Προσθήκη άρθρου 226Ε στον ν. 4555/2018

Στον ν. 4555/2018 (Α΄133) προστίθεται άρθρο 226Ε ως εξής:

«Άρθρο 226Ε

Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

  1. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ» συγχωνεύονται υποχρεωτικά, κατά τη διαδικασία των παρ. 4 έως 8, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) Ν. Αχαΐας», ο οποίος μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έδρα τον Δήμο Πατρέων.
  2. Οι προς συγχώνευση Σύνδεσμοι έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσής τους, συνεχίζουν να λειτουργούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους ως προς τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αρμοδιότητάς τους, λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μεριμνούν για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών τους στον Φορέα στον οποίο συγχωνεύονται.
  3. Για τη συγχώνευση και περιέλευση της κυριότητας των περιουσιακών στοιχείων των Συνδέσμων στον Φορέα στον οποίο συγχωνεύονται εκδίδεται απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους κατά την παρ. 4 ή κατά την παρ. 5, κατά περίπτωση.
  4. Με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή, με σκοπό την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των προς συγχώνευση Συνδέσμων. Η επιτροπή καταγραφής αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τους προέδρους των προς συγχώνευση Συνδέσμων και τον πρόεδρο του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής δύναται να ανατίθεται, με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των Συνδέσμων, η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και σύνταξης της σχετικής έκθεσης εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία σύστασής της και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για την έκδοση της απόφασης της παρ. 3.
  5. Αν η επιτροπή αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της για οποιονδήποτε λόγο, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη διαπίστωση της αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εκδίδει απόφαση με την οποία ορίζει ορκωτούς – ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτική εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7). Οι ορκωτοί – ελεγκτές λογιστές ή η ελεγκτική εταιρεία διενεργούν την καταγραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων των Συνδέσμων που συγχωνεύονται και ολοκληρώνουν το έργο τους εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ορισμού τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το ύψος της αμοιβής τους, η οποία βαρύνει τον υπαίτιο φορέα. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας διαβιβάζεται εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του έργου τους, με ευθύνη των ιδίων, στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο οποίος εκδίδει αμελλητί απόφαση συγχώνευσης και περιέλευσης των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Συνδέσμων στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας.
  6. Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3, τα αρμόδια όργανα διοίκησης του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ. Ν. Αχαΐας προβαίνουν στην τροποποίηση της συστατικής του πράξης και στην προσαρμογή αυτής στο παρόν, σε συμμόρφωση με τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση της παρ. 3. Η ως άνω τροποποίηση εγκρίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  7. Οι ετήσιες εισφορές των δήμων-μελών των Συνδέσμων που συγχωνεύονται στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α Ν. Αχαΐας καθορίζονται με απόφαση το διοικητικού συμβουλίου του, μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, ανάλογα με τις ποσότητες των στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν στους δήμους αυτούς και διακινούνται κάθε έτος μέσω του συστήματος διαχείρισης. Για τον υπολογισμό εφαρμόζεται το άρθρο 9 του ν. 3854/2010 (Α΄ 94) περί εισφοράς των δήμων και κοινοτήτων προς τους Φο.Δ.Σ.Α. και η υπ’ αρ. 2527/23.1.2009 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄ 83), περί ειδικότερων ζητημάτων και θεμάτων αναφορικά με τη λειτουργία, την άσκηση των δραστηριοτήτων και την άσκηση τιμολογιακής πολιτικής των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
  8. Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Συνδέσμων.
  9. Η απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής, που περιγράφει τα αποκτώμενα ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
  10. Από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 και της έγκρισης της τροποποίησης της παρ. 6:

α) Ο Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας καθίσταται καθολικός διάδοχος των συγχωνευόμενων Συνδέσμων αυτοδίκαια, σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής.

β) Οι εκκρεμείς δίκες των συγχωνευόμενων Συνδέσμων συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης.

γ) Οφειλές των συγχωνευόμενων Συνδέσμων αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από τον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας.

δ) Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις των συγχωνευόμενων Συνδέσμων μεταφέρονται στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Επιτροπής καταγραφής της παρ. 4 ή στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας της παρ. 5 βαρύνουν τους δήμους – μέλη των συγχωνευόμενων Συνδέσμων κατά το μέρος που αφορούν έκαστο εξ αυτών.

ε) Οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων Συνδέσμων, η ανάληψη ή η συνέχιση εκτελούμενων χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων ή υπηρεσιών από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας, υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών ανανεώνονται ή παρατείνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4675/2021 (Α΄28).

  1. Το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και όσοι απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους. Το ως άνω προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και κλάδου εφάπαξ παροχών στο οποίο υπαγόταν πριν από τη μεταφορά του. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται, καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη του προσωπικού στις θέσεις που συστήνονται με την παρούσα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση ή μετακίνηση, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α` 93), στους συγχωνευόμενους Συνδέσμους, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Ομοίως, προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014, από τους συγχωνευόμενους Συνδέσμους, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης.
  2. Η μη τήρηση των προθεσμιών του παρόντος συνιστά για τον υπαίτιο που είναι αιρετό όργανο πειθαρχικό αδίκημα, κατά την έννοια των άρθρων 233 και 234 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την παρ. 7 του ιδίου νόμου καθώς και τα άρθρα 128, 129 και 130 του παρόντος.»

 

Άρθρο 6

Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Προσθήκη άρθρου 226ΣΤ στον ν. 4555/2018

Στον ν. 4555/2018 (Α΄133) προστίθεται άρθρο 226ΣΤ ως εξής:

«Άρθρο 226ΣΤ

Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

  1. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. – Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α. – Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας» και διακριτικό τίτλο «Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.», στον οποίο εντάσσονται οι δήμοι – μέλη των καταργούμενων Συνδέσμων, καθώς και οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Σποράδων, συμμετέχοντας σε αυτόν κατά το πληθυσμιακό τους ποσοστό, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2846/Β4-461/21.4.2023 απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β΄2802). Οι αντίστοιχες μετοχές της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. περιέρχονται στους δήμους – μέλη των καταργούμενων Συνδέσμων, καθώς και στους δήμους της περιφερειακής ενότητας Σποράδων, χωρίς την επιβολή οποιουδήποτε ανταλλάγματος, τέλους ή φόρου. Με πράξη του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας που εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαπιστώνεται η κατάργηση των Συνδέσμων του πρώτου εδαφίου και η ένταξη των δήμων – μελών τους, καθώς και των δήμων της περιφερειακής ενότητας Σποράδων, στην ΠΑ.ΔΥ.Θ. Α.Ε., που μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας – Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  2. Από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης της παρ. 1, ο Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας καθίσταται καθολικός διάδοχος των καταργούμενων Συνδέσμων, σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο ΠΕ.Σ.Δ.Α. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής.
  3. Με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από τη διαπιστωτική πράξη της παρ. 1, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει κατά κυριότητα στον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Η επιτροπή καταγραφής αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, τους προέδρους των καταργούμενων Συνδέσμων και τον πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και σύνταξης της σχετικής έκθεσης εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία σύστασής της και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση της καταγραφής, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για την έκδοση από αυτόν της διαπιστωτικής πράξης καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  4. Αν η Επιτροπή καταγραφής αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της για οποιονδήποτε λόγο, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη διαπίστωση της αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εκδίδει απόφαση με την οποία ορίζει ορκωτούς ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7). Οι ορκωτοί-ελεγκτές λογιστές ή η ελεγκτική εταιρεία διενεργούν την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας και ολοκληρώνουν το έργο τους εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ορισμού τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το ύψος της αμοιβής τους, η οποία βαρύνει τον υπαίτιο φορέα. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας διαβιβάζεται εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του έργου τους, με ευθύνη των ιδίων, στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος εκδίδει αμελλητί τη διαπιστωτική πράξη της παρ. 3.
  5. Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κατά την παρ. 3 ή κατά την παρ. 4, συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.
  6. Η διαπιστωτική πράξη του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής της παρ. 3 ή της παρ. 4, κατά περίπτωση, που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώρισή τους στα οικεία βιβλία του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου ή υποθηκοφυλακείου ατελώς.
  7. Οι εκκρεμείς δίκες των καταργούμενων Συνδέσμων συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης. Οφειλές των καταργούμενων Συνδέσμων αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από τον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις μεταφέρονται στον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Επιτροπής ή των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, κατά περίπτωση, βαρύνουν τους δήμους, οι οποίοι συμμετείχαν ως μέλη στους καταργούμενους Συνδέσμους κατά το μέρος που αφορά έκαστο εξ αυτών.
  8. Για πάσης φύσεως έργα, δράσεις και προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από τους καταργούμενους Συνδέσμους, ο Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας καθίσταται καθολικός διάδοχος ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω πράξεις, δράσεις και προγράμματα, καθώς και δικαιούχος των τραπεζικών λογαριασμών για τη χρηματοδότησή τους. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών ανανεώνονται ή παρατείνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α΄ 28).
  9. Το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και όσοι απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους. Το ως άνω προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και κλάδου εφάπαξ παροχών στο οποίο υπαγόταν πριν καταστεί προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται, καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη του προσωπικού, στις θέσεις που συστήνονται με την παρούσα, γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση ή μετακίνηση, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α` 93), στους συγχωνευόμενους Συνδέσμους, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Ομοίως, προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014, από τους συγχωνευόμενους Συνδέσμους, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Το προσωπικό δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στους καταργούμενους Συνδέσμους με απόσπαση σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α΄224) ή άλλες σχετικές διατάξεις ή με μετακίνηση κατά το άρθρο 15 του ν. 4257/2014 (Α΄ 93), συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας μέχρι τη λήξη διάρκειας της απόσπασης ή της μετακίνησης και στη συνέχεια επιστρέφει στον φορέα προέλευσης. Το προσωπικό δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί από τους καταργούμενους Συνδέσμους κατατάσσεται στο προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας, αλλά συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της απόσπασης ή της μετακίνησης.
  10. Η μη τήρηση των προθεσμιών του παρόντος συνιστά για τον υπαίτιο που είναι αιρετό όργανο πειθαρχικό αδίκημα, κατά την έννοια των άρθρων 233 και 234 του ν. 3852/2010 (Α΄87) μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. σύμφωνα με την παρ. 7 του ιδίου νόμου, καθώς και τα άρθρα 128, 129 και 130 του παρόντος.».

 

Άρθρο 7

Εισφορές Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού υπέρ Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και διαδικασίες είσπραξης – Τροποποίηση άρθρου 239 ν. 4555/2018

Στο άρθρο 239 του ν. 4555/2018 (Α΄133), περί εισφορών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) υπέρ των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 οι λέξεις «ν. 4819/2021» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ν. 4819/2021 (Α’ 129)», β) οι παρ. 2, 3, 4 και 5 αντικαθίστανται και το άρθρο 239 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 239

Εισφορές Ο.Τ.Α. α’ βαθμού υπέρ Φο.Δ.Σ.Α. και διαδικασίες είσπραξης

  1. Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που συμμετέχουν στο Φο.Δ.Σ.Α. εισφέρουν στο ετήσιο κόστος διαχείρισης σύμφωνα με τον κανονισμό τιμολόγησης των ΦΟ.Δ.Σ.Α., που διαμορφώνεται σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4819/2021 (Α’ 129). Η απόφαση καθορισμού του ετήσιου κόστους διαχείρισης και της εισφοράς ή του τέλους των Ο.Τ.Α., κοινοποιείται στα δημοτικά συμβούλια μέχρι το τέλος του μηνός Αυγούστου κάθε έτους, ώστε να συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς των Ο.Τ.Α.
  2. Η ετήσια εισφορά των δήμων, καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  3. Το ποσό της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους ή οποιουδήποτε ποσού πάσης φύσεως συμμετοχής μετοχικού κεφαλαίου των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού προς τον οικείο Φο.Δ.Σ.Α., παρακρατείται από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, από τα έσοδα του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του οικείου δήμου και αποδίδεται στον δικαιούχο Φο.Δ.Σ.Α. με τη διαδικασία του άρθρου 43 του ν. 3979/2011 (Α΄138).
  4. Αν το οφειλόμενο ποσό του οικείου δήμου είναι μεγαλύτερο των αντίστοιχων εσόδων αυτού από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, ο Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α., κατόπιν εισήγησης του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών, υποβάλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του υπόχρεου δήμου και αποδίδεται σε αυτόν με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εσωτερικών.
  5. Αν οι Φο.Δ.Σ.Α. συνάπτουν συμβάσεις σύμπραξης σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α΄232), καθορίζουν τις ετήσιες εισφορές των δήμων σε ύψος που εξασφαλίζει την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Φο.Δ.Σ.Α. από τη σύμβαση σύμπραξης και αυτές υπολογίζονται κατ’ ελάχιστο με τιμή ανά τόνο αποβλήτων ίση προς την αντίστοιχη τιμή της σύμβασης σύμπραξης. Για όλη τη διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης, ο Φο.Δ.Σ.Α. γνωστοποιεί εγγράφως, τον προηγούμενο μήνα πριν από την έναρξη κάθε ημερολογιακού εξαμήνου της σύμβασης σύμπραξης, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλα πρόσωπα, στα οποία έχει ανατεθεί με νόμο ή σύμβαση η είσπραξη των ανταποδοτικών τελών για λογαριασμό των δήμων, το ποσό της ετήσιας εισφοράς κάθε δήμου προς τον ΦΟΔΣΑ που προορίζεται για την εξυπηρέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της σύμβασης σύμπραξης. Τα πρόσωπα αυτά το αποδίδουν απευθείας στον Φο.Δ.Σ.Α. κατά προτεραιότητα, πριν από την απόδοση στον οικείο δήμο οποιουδήποτε ποσού έναντι εισπραχθέντων ανταποδοτικών τελών. Για το ποσό της ετήσιας εισφοράς, που δεν αφορά την εξυπηρέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της σύμβασης σύμπραξης, ισχύει η παρ. 3. Τα ποσά του τρίτου εδαφίου κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό του Φο.Δ.Σ.Α., ο οποίος εξυπηρετεί αποκλειστικά τις οικονομικές υποχρεώσεις του Φο.Δ.Σ.Α. από τη σύμβαση σύμπραξης. Αν το καταβληθέν ανά δήμο ποσό δεν καλύπτει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της σύμβασης σύμπραξης, εφαρμόζεται η παρ. 4. Οι Φο.Δ.Σ.Α. επιτρέπεται να συστήνουν υπέρ των δανειστών της εταιρείας ειδικού σκοπού της σύμβασης σύμπραξης εξασφάλιση επί του λογαριασμού του προηγούμενου εδαφίου και να εκχωρούν τα έσοδα που προέρχονται από τις εισφορές των μελών τους ή τα τέλη παροχής των υπηρεσιών τους, για την ασφάλεια των συμβάσεων αυτών.
  6. Η παρ. 5 εφαρμόζεται και στους Φο.Δ.Σ.Α. που συνάπτουν ή έχουν συνάψει προγραμματικές συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) για έργα διαχείρισης αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω συμβάσεων σύμπραξης του ν. 3389/2005.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4819/2021

 

Άρθρο 8

Ρυθμίσεις για τους φορείς Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης επιστροφής εγγύησης – Τροποποίηση παρ. 1, προσθήκη παρ. 2Α και αντικατάσταση περ. β) παρ. 3 άρθρου 12 ν. 4819/2021

Στο άρθρο 12 του ν. 4819/2021 (Α’ 129) περί ρυθμίσεων για τους φορείς Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 η λέξη «Επιτρέπεται» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 86, επιτρέπεται», β) προστίθεται παρ. 2Α, γ) η περ. β της παρ. 3 αντικαθίσταται και οι παρ. 1, 2, 2Α και 3 διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Οι φορείς ΣΣΕΔ έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την οργάνωση και λειτουργία ΣΣΕΔ εγκεκριμένου από τον Ε.Ο.ΑΝ. Με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 86, επιτρέπεται η λειτουργία περισσοτέρων του ενός φορέων ΣΣΕΔ για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας ή για κάθε ρεύμα αποβλήτων άλλων προϊόντων.

  1. Μέτοχοι ή εταίροι φορέα ΣΣΕΔ μπορούν να είναι αποκλειστικά:

α) οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 11 για τα προϊόντα που αφορούν αυτό το ΣΣΕΔ,

β) τα νομικά πρόσωπα τα οποία οργανώνονται αποκλειστικά από υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 11 με σκοπό την οργάνωση φορέα ΣΣΕΔ και για τα οποία ισχύουν κατ’ αντιστοιχία οι όροι και περιορισμοί των παρ. 3 έως 8 που ισχύουν για τους φορείς ΣΣΕΔ. Ειδικότερα για τις συσκευασίες, στα νομικά αυτά πρόσωπα μπορεί να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα τα οποία κατ’ επάγγελμα αναπτύσσουν, κατασκευάζουν, επεξεργάζονται, μεταποιούν ή εισάγουν συσκευασίες,

γ) οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 11, σε ποσοστό μικρότερο του 50%. Οι φορείς της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να μετέχουν για τους σκοπούς της παρούσας σε αστική εταιρεία.

2A. Μέτοχοι ή εταίροι φορέα ΣΣΕΔ επιστροφής εγγύησης της παρ. 1 του άρθρου 86 μπορούν να είναι αποκλειστικά:

α) οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας της παρ. 2 του άρθρου 84 για τις συσκευασίες του συστήματος επιστροφής εγγύησης ή οι ενώσεις αυτών, και

β) οι ενώσεις των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης που υπόκεινται στην υποχρέωση εξυπηρέτησης των καταναλωτών ως σημεία επιστροφής.

  1. Η ιδιότητα του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή στελέχους που κατέχει θέση ευθύνης και προΐσταται σε τμήμα, διεύθυνση ή γενική διεύθυνση επιχείρησης, η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων ή εν γένει εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασιών ή προϊόντων. Το ασυμβίβαστο δεν ισχύει:

α) για τους Ο.Τ.Α. α` βαθμού και την ΚΕΔΕ,

β) για τις περιπτώσεις μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ, στις οποίες ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης που αφορά σε δραστηριότητες που τον καθιστούν υπόχρεο παραγωγό είναι μεγαλύτερος από τον κύκλο εργασιών του συνόλου των δραστηριοτήτων του, που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του συγκεκριμένου ρεύμα αποβλήτων.

γ) για τους συλλέκτες μεταφορείς ΑΕΚΚ.».

 

Άρθρο 9

Έγκριση λειτουργίας Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης – Τροποποίηση περ. β παρ. 3 άρθρου 13 ν. 4819/2021

(παρ. 9 άρθρου 1 Οδηγίας 2018/851)

Στο τελευταίο εδάφιο της περ. β της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί καθορισμού της ελάχιστης τιμής εισφοράς, οι λέξεις «δύναται να» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του», και η περ. β διαμορφώνεται ως εξής:

«β. Σε περίπτωση λειτουργίας άνω του ενός ΣΣΕΔ για το ίδιο ρεύμα προϊόντων ή συσκευασιών, τα εν λόγω ΣΣΕΔ εκπληρώνουν τις οικείες υποχρεώσεις διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού με συντονισμένο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικής ανάληψης υποχρεώσεων από τα ΣΣΕΔ σε σχέση με τους συμβεβλημένους υπόχρεους, ώστε να διασφαλίζονται η κάλυψη του συνόλου της Χώρας, η αποφυγή επικαλύψεων, ο δίκαιος διαμοιρασμός του κόστους εναλλακτικής διαχείρισης, η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων και η εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού. Ο Ε.Ο.ΑΝ., με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, καθορίζει ελάχιστη τιμή εισφοράς για λόγους εύρυθμης λειτουργίας της εναλλακτικής διαχείρισης του εν λόγω αποβλήτου.».

 

Άρθρο 10

Υλοποίηση δράσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού – Προσθήκη άρθρου 27Α στον ν. 4819/2021

Στον ν. 4819/2021 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 27Α ως εξής:

«Άρθρο 27Α

Υλοποίηση δράσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να συνάπτει με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) και να αναλαμβάνει, ως Προϊσταμένη και Αναθέτουσα Αρχή, για λογαριασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου τους, δράσεις για την προμήθεια στους δήμους, των μέσων για την υλοποίηση της χωριστής συλλογής και μεταφοράς λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. Ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με μόνιμο πληθυσμό δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και κάτω, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2846/Β4-461/21.4.2023 απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β΄ 2802), επιπλέον της παροχής των μέσων του πρώτου εδαφίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να αναλαμβάνει και δράσεις για την παροχή υπηρεσιών για την εφαρμογή της χωριστής συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου. Η δαπάνη για την εφαρμογή των δράσεων, χρηματοδοτείται από τους πόρους του τέλους ταφής του άρθρου 38 του ν. 4819/2021 (Α΄136). Για τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας δύναται στην προγραμματική σύμβαση να συμβάλλεται και Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που αποδεδειγμένα διαθέτει τεχνική επάρκεια και ικανή στελέχωση.».

 

Άρθρο 11

Προθεσμία εφαρμογής από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του υπολογισμού των ανακτώμενων υλικών ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 31 ν. 4819/2021

Η παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί των φορέων λειτουργίας των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Από την 1η.1.2025, οι φορείς λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Υ. διενεργούν δειγματοληψίες και αναλύσεις επί των εισερχομένων φορτίων ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού που εξυπηρετούν, προκειμένου να υπολογίζεται η ποσότητα των ανακυκλώσιμων αποβλήτων συσκευασιών και λοιπών υλικών, καθώς και το υπόλειμμα που αντιστοιχεί στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, χρησιμοποιώντας ενιαία μέθοδο δειγματοληψίας και ανάλυσης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεσπίζεται η μέθοδος δειγματοληψίας και ανάλυσης και καθορίζεται ο τρόπος κάλυψης της σχετικής δαπάνης.».

 

Άρθρο 12

Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων – Αντικατάσταση περ. γ) και δ) παρ. 2 άρθρου 55 ν. 4819/2021

Στην παρ. 2 του άρθρου 55 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, οι περ. γ) και δ) αντικαθίσταται ως εξής:

«γ) Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στη διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων (Α.Α.), τα οποία προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με άμεσο κίνδυνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και εφόσον δεν ληφθούν, για οποιοδήποτε λόγο, τα απαιτούμενα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς ή αν αυτά δεν είναι επαρκή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται με απόφασή του να αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων την υλοποίηση οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου, περιλαμβανομένης και της έκδοσης απόφασης για τη μεταφορά των Α.Α. σε μια ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων. Η ανωτέρω απόφαση περί μεταφοράς Α.Α. εκτελείται από τους εμπλεκόμενους φορείς διαχείρισης. Η δυνατότητα μεταφοράς των Α.Α. υφίσταται και στην περίπτωση άμεσης παύσης της λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) που λειτουργούν σε διαχειριστικές ενότητες περιφερειών, στις οποίες δεν υπάρχει νόμιμος εν λειτουργία Χώρος Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.), προβλεπόμενος από το αντίστοιχο ΠΕ.Σ.Δ.Α. ή νόμιμος εν λειτουργία χώρος αποθήκευσης, καθώς και στην περίπτωση που ο εν λειτουργία Χ.Υ.Τ. έχει κορεστεί ή παύσει τη λειτουργία του με απόφαση του αρμόδιου για τη διαχείρισή του οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για την έκδοση της απόφασης μεταφοράς των Α.Α. λαμβάνονται υπόψη ιδίως η φέρουσα ικανότητα των εγκαταστάσεων παραλαβής των Α.Α. και το συνολικό κόστος διαχείρισης των Α.Α..

γα) Προς τον σκοπό της αποτροπής της μη νόμιμης συσσώρευσης αποβλήτων και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται, με απόφασή του, να αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων την υλοποίηση έργων και δράσεων σε περίπτωση:

i) άρνησης, τεκμηριωμένης αδυναμίας ή αδράνειας Δήμου ή Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) να λάβει τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατ’ άρθρο 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί παραβίασης υποχρεώσεων σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων,

ii) άρνησης, τεκμηριωμένης αδυναμίας ή αδράνειας Δήμου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή λειτουργίας Χ.Α.Δ.Α. και να λάβει μέτρα για την ολοκλήρωση αποκατάστασης ανενεργού Χ.Α.Δ.Α.,

iii) αρμόδιου Φο.Δ.Σ.Α. που δεν προβαίνει, με αποκλειστική του υπαιτιότητα, στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση των προβλεπόμενων από το οικείο ΠΕ.Σ.Δ.Α. υποδομών, ούτε λαμβάνει ενδεδειγμένα μέτρα, ικανά να εξυπηρετήσουν προσωρινά και μέχρι την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τελικής διάθεσης, τις ανάγκες διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται, εντός της χωρικής του αρμοδιότητας.

iv) Η απαιτούμενη δαπάνη στην περίπτωση υλοποίησης των μέτρων των περ. γ) και γα) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Πράσινο Ταμείο και καταλογίζεται στο σύνολο ή εν μέρει με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους φορείς που είχαν αρχικά την υποχρέωση αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην περίπτωση που η δαπάνη του προηγούμενου εδαφίου βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Εάν η δαπάνη αφορά μέτρα για την υλοποίηση των οποίων υπόχρεος είναι δήμος, το αντίστοιχο ποσό της δαπάνης που απαιτήθηκε, παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Εάν η δαπάνη αφορά μέτρα για την υλοποίηση των οποίων υπόχρεος είναι Φο.Δ.Σ.Α., το αντίστοιχο ποσό της δαπάνης που απαιτήθηκε, παρακρατείται από το τέλος ταφής του άρθρου 38. Στην περίπτωση της μεταφοράς των Α.Α. σε μία ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, η απαιτούμενη δαπάνη βαρύνει στο σύνολό της τον ωφελούμενο φορέα, ο οποίος δύναται να επιχορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σύνολο ή μέρος αυτής και η σχετική δαπάνη βαρύνει το Πράσινο Ταμείο.

γγ) Αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των απαιτούμενων για την εφαρμογή των περ. γ) και γα) έργων είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

δ) Το ΠΕ.Σ.Δ.Α. δύναται να εκπονείται για περισσότερες από μία περιφέρειες. Στις περιπτώσεις εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, το ΠΕ.Σ.Δ.Α. καταρτίζεται από τους οικείους Φο.Δ.Σ.Α. και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των περιφερειακών συμβουλίων, η οποία εκδίδεται τηρουμένων των περ. α’ και β’. Μετά την έγκριση του ΠΕ.Σ.Δ.Α., αυτό υλοποιείται από τους οικείους περιφερειακούς Φο.Δ.Σ.Α.».

 

Άρθρο 13

Εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης και παράταση προθεσμίας – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 86 ν. 4819/2021

Η παρ. 1 του άρθρου 86 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί εφαρμογής συστήματος επιστροφής εγγύησης, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από την 1η Δεκεμβρίου 2025, εφαρμόζεται σύστημα επιστροφής εγγύησης, κατά την έννοια της παρ. 7 του άρθρου 77 για: α) για πλαστικές φιάλες ποτών μιας χρήσης, σύμφωνα με το Μέρος ΣΤ΄ του Παραρτήματος I του ν. 4736/2020 (Α΄ 200) έως και τρία (3) λίτρα και β) μεταλλικούς περιέκτες ποτών μιας χρήσης έως και τρία (3) λίτρα. Οι υπόχρεοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 84, παραγωγοί συσκευασίας ποτών των περ. α) και β) οργανώνουν ένα ενιαίο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες, κατά την έννοια της παρ. 7 του άρθρου 77, προκειμένου να επιτύχουν τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης της κοινής απόφασης της παρ. 7 του άρθρου 92. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις συσκευασίες του πρώτου εδαφίου εφαρμόζονται οι παρ. 4 έως 9 του άρθρου 13 του ν. 4736/2020 και η απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 92 του παρόντος. Υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή νέα εθελοντικά συστήματα επιστροφής εγγύησης για επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, δηλώνονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης από τους φορείς των συστημάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 81.».

 

Άρθρο 14

Εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας που εντάσσονται σε σύστημα επιστροφής εγγύησης – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 2Α στο άρθρο 89 του ν. 4819/2021

Στο άρθρο 89 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί όρων και προϋποθέσεων για την εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών: α) στο τέλος της παρ. 1 προστίθεται περ. δ), β) προστίθεται παρ. 2Α και οι παρ. 1 έως 2Α διαμορφώνονται, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, ως εξής:

«1. Η οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών πραγματοποιείται α) από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού ή και β) από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού σε συνεργασία με τον Οικείο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και με δυνατότητα συνεργασίας με τους Φορείς Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών ή και γ) από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού σε συνεργασία με τους Φορείς Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών ή και τους φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας του άρθρου 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας ή των όμορων Ο.Τ.Α., εφόσον υπάρχει έγγραφη συμφωνία αυτών με τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και δ) από το ΣΣΕΔ επιστροφής εγγύησης, της παρ. 1 του άρθρου 86, για συσκευασίες που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του.

  1. Για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών σε συνεργασία με τα ΣΣΕΔ καταρτίζονται πενταετείς συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ: α) των φορέων ΣΣΕΔ και των οικείων ΦΟΔΣΑ, με την προϋπόθεση ότι οι οικείοι ΦΟΔΣΑ έχουν συνάψει προγραμματική σύβαση με τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή β) των φορέων ΣΣΕΔ, των οικείων ΦΟΔΣΑ και των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, γ) των φορέων ΣΣΕΔ και των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή δ) των φορέων ΣΣΕΔ, των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και των φορέων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας του άρθρου 3του ν. 4430/2016, εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση του Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.

Με τη σύμβαση καθορίζονται ιδίως: αα) τα επιχειρησιακά σχέδια της εναλλακτικής διαχείρισης που περιλαμβάνουν ιδίως, τις εργασίες διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασιών, τις οποίες αναλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα μέρη, ββ) το σύνολο των λοιπών υποχρεώσεων των φορέων ΣΣΕΔ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εγκεκριμένο από τον ΕΟΑΝ επιχειρησιακό σχέδιο των φορέων ΣΣΕΔ, γγ) τα μέτρα που λαμβάνονται και οι συνέπειες που επέρχονται στην περίπτωση αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των μερών.

2Α. Η παρ. 2 δεν εφαρμόζεται για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών που πραγματοποιείται από το ΣΣΕΔ επιστροφής εγγύησης, σύμφωνα με την περ. δ) της παρ. 1.»

 

Άρθρο 15

Καθορισμός ειδικότερων θεμάτων για την πρόληψη αποβλήτων, την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης και την εναλλακτική διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων – Τροποποίηση παρ. 1 και 7 και προσθήκη παρ. 7Α στο άρθρο 92 ν. 4819/2021

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 4819/2021 (Α΄129), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος,» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δύνανται να», β) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Με την ίδια απόφαση, δύνανται να καθορίζονται» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 78 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη του Ε.Ο.ΑΝ., δύνανται να καθορίζονται οι ελάχιστες επιμέρους κατηγορίες υλικών συσκευασίας. Με την ίδια απόφαση, δύνανται να καθορίζονται τα ελάχιστα υποχρεωτικά ποσοστά διαφοροποίησης των χρηματικών εισφορών ανά επιμέρους συσκευασία.».

  1. Στην παρ. 7 του άρθρου 92 του ν. 4819/2021 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α) πριν από τις λέξεις «οι κατηγορίες» προστίθενται οι λέξεις «οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, καθώς και», β) προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:

«7. Για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 86, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται, κατόπιν εισήγησης του Ε.Ο.ΑΝ., εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και καθορίζονται: α) οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, καθώς και οι κατηγορίες των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης που υπόκεινται στην υποχρέωση εξυπηρέτησης των καταναλωτών ως σημεία επιστροφής ή και οι κατάλληλοι χώροι που δύναται να αποτελέσουν σημεία επιστροφής, β) η εξειδίκευση των τεχνικών χαρακτηριστικών των περιφερειακών κέντρων διαλογής φιαλών που εξαιρούνται από την απαγόρευση της παρ. 7 του άρθρου 12, γ) τυχόν εξαιρέσεις από την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 86 για ειδικές κατηγορίες φιαλών ποτών εφόσον η συλλογή μέσω συστήματος εγγυοδοσίας δεν παράγει τα καλύτερα δυνατά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, λαμβανομένων υπόψη των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διαχείρισης των σχετικών ροών αποβλήτων ή δεν είναι τεχνικά εφικτή η χωριστή συλλογή στο πλαίσιο των ορθών πρακτικών συλλογής των αποβλήτων ή θα είχε δυσανάλογο οικονομικό κόστος και δ) κάθε αναγκαίο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 86. Με όμοια απόφαση δύναται να περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος και άλλα είδη συσκευασιών ποτών, όπως προσδιορίζονται με την απόφαση αυτή ως προς το υλικό και τη χωρητικότητα.».

  1. Στο άρθρο 92 του ν. 4819/2021 προστίθεται παρ. 7Α, ως εξής:

«7Α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα για την εναλλακτική διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και καθορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

 

Άρθρο 16

Εθνικό Μητρώο Παραγωγών και διασύνδεση με άλλα μητρώα – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4819/2021

Η παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί διασύνδεσης του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ.) με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.Μ.Η.) και άλλα Μητρώα, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που αιτείται την καταχώριση μεταβολών και στοιχείων ή τη χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων από το ΓΕ.ΜΗ. ελέγχεται αυτόματα αν είναι εγγεγραμμένο στο Ε.Μ.ΠΑ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Αν από τον έλεγχο προκύψει μη εγγραφή του στο Ε.Μ.ΠΑ., το νομικό ή φυσικό πρόσωπο υποβάλλει ηλεκτρονική δήλωση στο ΓΕ.ΜΗ., η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία δηλώνει ότι φέρει ή όχι την ευθύνη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του παραγωγού, σύμφωνα με το άρθρο 11 του παρόντος. Η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου διαβιβάζεται αυτόματα στο Ε.Μ.ΠΑ. και ο Ε.Ο.ΑΝ. δύναται οποτεδήποτε να προβεί σε έλεγχο της ακρίβειας του περιεχομένου της και να επιβάλει τις κυρώσεις του άρθρου 69 του παρόντος, εφόσον διαπιστωθεί ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι υπόχρεος παραγωγός που δεν έχει συμβληθεί με σύστημα ενναλακτικής διαχείρισης συσκευασιών και προϊόντων και δεν είναι εγγεγραμμένο στο Ε.Μ.ΠΑ.».

 

Άρθρο 17

Προθεσμία για την καταχώριση στοιχείων των παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων και των πλεονασμάτων τροφίμων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 20 ν. 4819/2021

Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί αδειοδότησης για την παραγωγή αποβλήτων, προστίθεται δύο εδάφια, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Από την 1η.1.2022:

α) οι εγκαταστάσεις που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά και παράγουν απόβλητα τροφίμων που ανήκουν στην κατηγορία 02 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ), όπως οι μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων,

β) οι αγορές που παράγουν απόβλητα τροφίμων που εντάσσονται στον κωδικό ΕΚΑ 20 03 02, όπως οι κρεαταγορές, οι ιχθυαγορές και οι λαχαναγορές,

γ) οι υπεραγορές τροφίμων (super market), όπως ορίζονται στην παρ. 5.Γ του άρθρου 2 της υπ` αρ. 47829/23.6.2017 (Β` 2161) απόφασης του Υπουργού Υγείας, όπως εκάστοτε ισχύει,

δ) τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των εκατό (100) κλινών της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α` 155), όπως εκάστοτε ισχύει,

ε) οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, όπως νοσοκομεία, κλινικές και θεραπευτήρια, κατηγορίας Α` του ν. 4014/2011 (Α` 209),

στ) οι ξενώνες, όπως νεότητας, ατόμων ειδικών ομάδων, γηροκομεία, που ανήκουν στην κατηγορία Α` του ν. 4014/2011 και αποτελούν δραστηριότητα με αύξοντα αριθμό 12 της 6ης Ομάδας της υπ` αρ. 37674/2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως εκάστοτε ισχύει,

ζ) οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας (catering) κατά την έννοια της παρ. 5.Α του άρθρου 2 της υπ` αρ. 47829/23.6.2017 (Β` 2161) απόφασης του Υπουργού Υγείας, όπως εκάστοτε ισχύει, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000 €),

η) οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, κατά την έννοια της παρ. 5Δ του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Υ1Γ/ΓΠ/ΟΙΚ47829/21.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161), όπως εκάστοτε ισχύει, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €), ακολουθούν την ιεράρχηση των αποβλήτων τροφίμων της παρ. 1.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της παρούσας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4014/2011 οι εργασίες και οι δράσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με την παρ. 1 αποτυπώνονται στη ΜΠΕ και στην ΑΕΠΟ της εγκατάστασης, εφόσον αυτή ανήκει στην κατηγορία Α’ του ν. 4014/2011, άλλως στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).

Οι φορείς των δραστηριοτήτων των περ. α) έως και η) υποχρεούνται να καταχωρούν ετήσια τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων, καθώς και τα πλεονάσματα τροφίμων κατά την έννοια της παρ. 30 του άρθρου 3, τα οποία διατίθενται ως δωρεά, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της περ. ζ` της παρ. 3 του άρθρου 53. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλειτουργεί με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του άρθρου 17 του ν. 4351/2015 (Α` 164). Η προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων στην ως άνω ειδική πλατφόρμα, ορίζεται στην κοινή απόφαση της παρ. 21 του άρθρου 72. Έως την έκδοση της ως άνω απόφασης, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 43942/4026/14.9.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2992).».

 

Άρθρο 18

Καταχώριση – Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 53 ν. 4819/2021

Στην υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί καταχώρισης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, μετά τη λέξη «διαχείρισης» προστίθενται οι λέξεις «και παραγωγής», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 43942/4026/2016 (Β’ 2992) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως εκάστοτε ισχύει, επιτρέπονται στους υπόχρεους της παρ. 1:

α) Η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής, κατόπιν πληρωμής ηλεκτρονικού παράβολου ύψους:

αα) διακοσίων (200) ευρώ για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης και παραγωγής αποβλήτων, και

αβ) εκατό (100) ευρώ για τις δραστηριότητες συλλογής και μεταφοράς.

β) Η διόρθωση υποβληθείσας δήλωσης, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής, κατόπιν πληρωμής ηλεκτρονικού παράβολου ύψους εκατό (100) ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά τροποποιούνται με την απόφαση της παρ. 20 του άρθρου 72 και καταβάλλονται στον ειδικό κωδικό του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει συσταθεί σύμφωνα με την παρ. Β.2.3.β. του άρθρου 7 της υπ` αρ. 13588/725/2006 (Β` 383) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως εκάστοτε ισχύει, για τον σκοπό της συντήρησης, αναβάθμισης και απρόσκοπτης λειτουργίας του ΗΜΑ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να τροποποιούνται τα ποσά των παραβόλων της παρούσας.».

 

Άρθρο 19

Κυρώσεις σε βάρος των υπόχρεων φορέων του άρθρου 53 του ν. 4819/2021 – Προσθήκη παρ. 10Α στο άρθρο 66 ν. 4819/2021

Στο άρθρο 66 του ν. 4819/2021 (Α΄129), περί επιβολής κυρώσεων, προστίθεται παρ. 10Α ως εξής:

«10Α. α) Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ στους φορείς του άρθρου 53: αα) που δεν τηρούν την υποχρέωση εγγραφής και καταχώρισης των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α), αβ) που δεν εισάγουν σε ετήσια βάση στο Η.Μ.Α., τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53, στοιχεία, αγ) αν παρέλθει άπρακτη η τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 53 και αδ) αν παρέλθει άπρακτη η εξάμηνη προθεσμία για τη διόρθωση της υποβληθείσας δήλωσης της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 53. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Εάν η ίδια παράβαση διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Για κάθε επόμενη διαπίστωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ένα τοις εκατό (1%) επί του συνολικού κύκλου εργασιών του οργανισμού ή της επιχείρησης της φορολογικής χρήσης κατά την οποία βεβαιώθηκε η παράβαση και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ. Στην τελευταία περίπτωση, όταν η παράβαση διαπιστώνεται σε βάρος Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού ή Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ένα τοις εκατό (1%) επί των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου της παράβασης έτους, που προέρχονται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες διαχείρισης αστικών αποβλήτων και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ.

β) Τα ποσά της περ. α) αποδίδονται από τους υπόχρεους φορείς του άρθρου 53 σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και διατίθενται με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί ο Ε.Ο.ΑΝ., τα οποία εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.».

 

Άρθρο 20

Πρόληψη αποβλήτων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 78 ν. 4819/2021

Στην παρ. 3 του άρθρου 78 του ν. 4819/2021 (Α΄129) μετά τη φράση «Με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 92» προστίθεται η λέξη «δύναται», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 92 δύναται να καθορίζονται οι ελάχιστες επιμέρους κατηγορίες υλικών συσκευασίας και τα ελάχιστα υποχρεωτικά ποσοστά διαφοροποίησης των χρηματικών εισφορών ανά επιμέρους συσκευασία.».

 

Άρθρο 21

Δυνατότητα συμμετοχής, εκτέλεσης και εφαρμογής προγραμμάτων – Προσθήκη κάλυψης λειτουργικών εξόδων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – Τροποποίηση περ. θ) παρ. 4 άρθρου 95 και παρ. 1 άρθρου 98 ν. 4819/2021

  1. Στην περ. θ) της παρ. 4 του άρθρου 95 του ν. 4819/2021 (Α΄129), περί επωνυμίας, σκοπού και αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), α) μετά τις λέξεις «ή ενωσιακά» προστίθενται οι λέξεις «ή διεθνή», β) μετά τις λέξεις «προγράμματα» διαγράφονται οι λέξεις «που του ανατίθενται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας» και η περ. θ της παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«θ) Εκτελεί και εφαρμόζει εθνικά ή ενωσιακά ή διεθνή προγράμματα για την υλοποίηση των στόχων του παρόντος, με παράλληλη ανάληψη, απορρόφηση και διαχείριση των σχετικών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».

  1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 98 του ν. 4819/2021, περί πόρων του Ε.Ο.ΑΝ., προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Πόροι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (E.O.AN.) είναι: α) οι ετήσιες εισφορές φορέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) υπέρ του Ε.Ο.ΑΝ. ως εξής: (αα) τα ατομικά και συλλογικά ΣΕΔ που δεν προβλέπουν χρηματικές εισφορές από υπόχρεους, αποδίδουν στον Ε.Ο.ΑΝ. ετησίως ποσό από τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ ανά περιφέρεια που περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής τους και έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, και (ββ) τα συλλογικά ΣΕΔ, στα οποία οι υπόχρεοι παραγωγοί προϊόντων των ενταγμένων κατηγοριών έχουν την υποχρέωση καταβολής χρηματικών εισφορών, αποδίδουν ετησίως στον Ε.Ο.ΑΝ. ποσό ίσο με το δύο τοις εκατό (2%) των ετήσιων χρηματικών εισφορών, όπως αυτές τιμολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ετήσιας διαχειριστικής περιόδου. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αποδίδεται ετησίως στον Ε.Ο.ΑΝ., σύμφωνα με την υποπερ. αα`. Το ετήσιο ποσό που αποδίδουν οι φορείς ΣΕΔ στον Ε.Ο.ΑΝ. καταβάλλεται στο σύνολό του το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, β) τέλη που καταβάλλουν οι φορείς ΣΕΔ για την έγκριση και ανανέωση, γ) πρόστιμα από διοικητικές κυρώσεις, δ) έσοδα από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους του άρθρου 79 και του τέλους ανακύκλωσης του άρθρου 80, καθώς και της εισφοράς της περ. ε` της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4736/2020 (Α` 200), ε) πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που διατίθενται για την εκπόνηση προγραμμάτων, μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα που ανάγονται στους σκοπούς του Ε.Ο.ΑΝ., στ) πρόσοδοι από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, ζ) έσοδα από το τέλος ταφής του άρθρου 38, η) έσοδα από δωρεές ή κληρονομιές, θ) ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες, ι) εισπράξεις από εκδόσεις και εν γένει δραστηριότητες του Ε.Ο.ΑΝ.

Ποσοστό έως ένα τοις εκατό (1%) από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί ο Ε.Ο.ΑΝ. με πόρους από το περιβαλλοντικό τέλος του άρθρου 79 και από το τέλος ταφής του άρθρου 38, διατίθεται από αυτόν για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.».

 

Άρθρο 22

Θαλάσσια μεταφορά αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών – Τροποποίηση περ. β) παρ. 6 άρθρου 84 ν. 4316/2014

Στην περ. β) της παρ. 6 του άρθρου 84 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270), περί θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων, οι λέξεις «ρευμάτων αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του ν. 2939/2001» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ανακυκλώσιμων υλικών», και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Διεθνούς και Ναυτιλιακού Κώδικα Επικινδύνων Ειδών Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMDG-IMO CODE), όπως εκάστοτε ισχύει, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, επιτρέπεται η φόρτωση, εκφόρτωση και η θαλάσσια μεταφορά των χωριστά συλλεγέντων ανακυκλώσιμων υλικών, με επιβατηγά – οχηματαγωγά (Ε/Γ-Ο/Γ), φορτηγά (Φ/Γ) και φορτηγά – οχηματαγωγά (Φ/Γ-Ο/Γ) πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια άνευ επιβατών που συνδέουν τις εξυπηρετούμενες περιοχές αποστολής και παραλαβής των αποβλήτων, σε ανοιχτό και κλειστό χώρο οχημάτων, με την προϋπόθεση ότι το φορτίο είναι σε κατάλληλη συσκευασία.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 23

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) η παρ. 9 του άρθρου 72 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129, διόρθωση σφάλματος Α’ 171), περί καθορισμού των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για τη διαλειτουργικότητα του Γ.Ε.ΜΗ. και του Ε.Μ.ΠΑ., και

β) η υποπερ. αα) της περ. ζ) της παρ. 6 του άρθρου 84 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270), περί θαλάσσιας μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».