Οι περ. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9 του άρθρου 226Γ του ν. 4555/2018 (Α΄133), περί διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης, αντικαθίστανται και το άρθρο 226Γ διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 226Γ
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης
Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης από την έναρξη ισχύος του παρόντος:
- Ως μοναδικοί φορείς οι οποίοι ασκούν αρμοδιότητες διαχείρισης στερεών αποβλήτων ορίζονται: α) για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Τ.Α.)», με διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.), έδρα τα Χανιά και δήμους – μέλη τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και β) για τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου ο σύνδεσμος με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ», με διακριτικό τίτλο «Ε.Σ.Δ.Α.Κ.», έδρα το Ηράκλειο και δήμους – μέλη τους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου.
- Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και τον διακριτικό τίτλο «ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α.», όπως αυτή λειτουργεί κατόπιν της μετατροπής της από Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) σε κοινή ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α., κατ’ εφαρμογή του άρθρου 35 του ν. 4954/2022 (Α΄ 136), λύεται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί λύσης και εκκαθάρισης ανωνύμων εταιρειών και οι δήμοι – μέλη της εντάσσονται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ» (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), στον οποίο μεταβιβάζεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών της. Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. εκπληρώνει τους σχετικούς με τη διαχείριση αποβλήτων σκοπούς της λυόμενης κοινής ανώνυμης εταιρείας, εξυπηρετεί τις αντίστοιχες δραστηριότητες που η τελευταία ασκούσε και υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτής.
- Για τη λύση και περιέλευση της ακίνητης και κινητής περιουσίας της ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και την ένταξη των δήμων – μελών της στον τελευταίο, εκδίδεται, έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταχωρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.) στην τηρούμενη μερίδα της κοινής ανώνυμης εταιρείας.
- Με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή καταγραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. από τη ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., η οποία αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον Προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και τον Προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών της ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής δύναται να ανατίθεται, με κοινή απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και της ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές. Η επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από τη ημερομηνία σύστασής της και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση της καταγραφής, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την έκδοση της απόφασης της παρ. 3.
- Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής.
- Η απόφαση της παρ. 3 και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
- Από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 και την καταχώρισή της στο ΓΕ.ΜΗ. στην τηρούμενη μερίδα της κοινής ανώνυμης εταιρείας:
α) η εταιρεία ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. λύεται αυτοδίκαια χωρίς στάδιο εκκαθάρισης και οι δήμοι – μέλη της, Δήμος Χερσονήσου και Δήμος Μινώα – Πεδιάδας εντάσσονται στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ.,
β) ο σύνδεσμος Ε.Σ.Δ.Α.Κ. καθίσταται καθολικός διάδοχος της εταιρείας ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χερσονήσου και προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής,
γ) οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ή κατά του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης,
δ) οφειλές της εταιρείας ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ.,
ε) απαιτήσεις, υποχρεώσεις και εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρείας ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένων εκκρεμών, κατά τη 15η Σεπτεμβρίου 2024, διαδικασιών σύναψης σύμβασης και συμβάσεων της εταιρείας εξακολουθούν να διενεργούνται και να εκτελούνται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ.. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση καταγραφής της παρ. 4, βαρύνουν τους Δήμους Χερσονήσου και Μινώα – Πεδιάδας κατά το μέρος που αφορούν έκαστο εξ αυτών,
στ) οι αρμοδιότητες της λυόμενης εταιρείας, η ανάληψη ή η συνέχιση εκτελούμενων χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων ή υπηρεσιών από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ή κατά την παρ. 6 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α` 87), υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων της παρούσας περίπτωσης, ανανεώνονται ή παρατείνονται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α` 28). Οι συμβάσεις έργου στο πλαίσιο των ανωτέρω προγραμμάτων διέπονται από το άρθρο 30 του ν. 4314/2014 (Α΄ 265). Εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί στη λυόμενη εταιρεία κατά τις κείμενες διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου υλοποιούνται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ..
- Το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και όσοι απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους και εξακολουθούν να διέπονται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και κλάδου εφάπαξ παροχών, στο οποίο υπάγονταν πριν καταστούν προσωπικό του Ε.Σ.Δ.Α.Κ.. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται καταργούνται κατά τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη του προσωπικού στις θέσεις που συστήνονται με την παρούσα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση ή μετακίνηση δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α` 93) στη ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Ομοίως, προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014, από τη ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης.
- Η εταιρεία ΦΟΔΙΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 συνεχίζει να λειτουργεί και να ασκεί τις αρμοδιότητές της, να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και να μεριμνά για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών της στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ.».
Άρθρο 4
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Προσθήκη άρθρου 226Δ στον ν. 4555/2018
Στον ν. 4555/2018 (Α΄133) προστίθεται άρθρο 226Δ ως εξής:
«Άρθρο 226Δ
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
- Οι ανώνυμες εταιρείες με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» και διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.» και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.», όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 226Β, συγχωνεύονται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου και κατά τη διαδικασία των παρ. 2 έως 8, με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Η απορροφώμενη εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. λύεται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και μεταβιβάζει στην απορροφώσα εταιρεία Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε. το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών της.
- Για τη συγχώνευση και περιέλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της απορροφώμενης εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. στην απορροφώσα εταιρεία Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε. εκδίδεται έως τις 31 Μαρτίου 2025, απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταχωρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.) στην τηρούμενη μερίδα των εταιρειών της παρ. 1. Με την ίδια απόφαση λύεται αυτοδίκαια, χωρίς στάδιο εκκαθάρισης, η εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., επέρχεται η παύση της νομικής της προσωπικότητας και η διαγραφή της εταιρείας από το ΓΕ.ΜΗ. και καθορίζεται η συμμετοχή των δήμων – μελών των εταιρειών της παρ. 1 στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε., το οποίο αποτελείται συνεπεία της συγχώνευσης, από το άθροισμα των κεφαλαίων των συγχωνευόμενων εταιρειών, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Η εταιρεία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
- Η συμμετοχή των δήμων – μετόχων των συγχωνευόμενων εταιρειών καθορίζεται κατά το πληθυσμιακό ποσοστό εκάστου δήμου-μετόχου στον συνολικό αριθμό μονίμων κατοίκων των Δήμων – μετόχων τους, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2846/Β4-461/21.4.2023 απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β΄ 2802).
- Οι εταιρείες της παρ. 1 συντάσσουν και δημοσιεύουν έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους για τη χρήση της περιόδου από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.
- Με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που εκδίδεται έως τις 31 Μαρτίου 2025, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή με σκοπό την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας, των εγκαταστάσεων και εξοπλισμών της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.. Η επιτροπή καταγραφής απαρτίζεται από έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, έναν (1) εκπρόσωπο της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. και έναν (1) εκπρόσωπο της εταιρείας Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε. με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής δύναται να ανατίθεται, με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων εκάστης ανώνυμης εταιρείας, η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές. Η επιτροπή καταγραφής ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής της περιουσίας της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. και της σύνταξης σχετικής έκθεσης, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, από την ημερομηνία σύστασης και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την έκδοση της απόφασης της παρ. 2.
- Αν η επιτροπή καταγραφής αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της για οποιονδήποτε λόγο, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη διαπίστωση της αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εκδίδει απόφαση με την οποία ορίζει ορκωτούς ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτική εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7) και οι οποίοι διενεργούν την καταγραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. και ολοκληρώνουν το έργο τους εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ορισμού τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το ύψος της αμοιβής των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας, η οποία βαρύνει τον υπαίτιο φορέα. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας διαβιβάζεται με ευθύνη των ιδίων, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του έργου τους, στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο οποίος εκδίδει αμελλητί την απόφαση της παρ. 2.
- Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου της παρ. 2 συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.
- Η απόφαση της παρ. 2 και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής, που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τον Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
- Από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2 και την καταχώριση της στο ΓΕ.ΜΗ. στις μερίδες των συμμετεχουσών στη συγχώνευση εταιρειών:
α) Η εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. λύεται αυτοδίκαια χωρίς να προηγηθεί στάδιο εκκαθάρισης.
β) Η εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου καθίσταται καθολικός διάδοχος της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής.
γ) Οι εκκρεμείς δίκες της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. συνεχίζονται από την εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή αυτών και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη για καθεμία από αυτές.
δ) Οφειλές της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από την εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου.
ε) Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. μεταφέρονται στην εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Επιτροπής καταγραφής της παρ. 5 ή στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας της παρ. 6, βαρύνουν τους Δήμους Χίου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων-Κορσεών, Οινουσσών και Ηρωικής Νήσων Ψαρών κατά το μέρος που αφορούν έκαστο εξ αυτών.
στ) Για τα πάσης φύσεως έργα, δράσεις και προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από την εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., η εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου καθίσταται καθολικός διάδοχος ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω πράξεις, δράσεις και προγράμματα, καθώς και δικαιούχος των τραπεζικών λογαριασμών για τη χρηματοδότησή τους. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών ανανεώνονται ή παρατείνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α΄ 28).
- Το προσωπικό της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και αυτό με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως από τη συντέλεση της συγχώνευσης προσωπικό της εταιρείας Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους. Το ως άνω προσωπικό εξακολουθεί και διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και κλάδου εφάπαξ παροχών, στο οποίο υπαγόταν πριν καταστεί προσωπικό της ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη του προσωπικού στις θέσεις που συστήνονται με την παρούσα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση ή μετακίνηση δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α` 93) στη ΔΙ.Α.Ν.Ο.Χ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στη Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Ομοίως, προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014, από τη ΔΙ.Α.Ν.Ο.Χ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης.
- Εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2, τα αρμόδια όργανα διοίκησης της απορροφώσας εταιρείας προβαίνουν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων και σε κάθε απαιτούμενη από τον νόμο και το καταστατικό της ενέργεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης και την τροποποίηση – κωδικοποίηση και προσαρμογή του καταστατικού της, στο παρόν, σε συμμόρφωση και με τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση της παρ. 2.
- Από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, όλες οι πράξεις και συναλλαγές της απορροφώμενης εταιρείας που εμφανίζονται στα τηρούμενα από αυτή βιβλία και στοιχεία θεωρούνται, από λογιστική άποψη, ότι γίνονται για λογαριασμό και όφελος αποκλειστικά και μόνο της απορροφώσας εταιρείας, και μεταφέρονται με συγκεντρωτική εγγραφή στα βιβλία της τελευταίας. Τα οικονομικά αποτελέσματα που προκύπτουν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θεωρούνται ως αποτελέσματα της απορροφώσας εταιρείας και ωφελούν ή βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον αυτή.
- Η απορροφώμενη εταιρεία μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης συνεχίζει να λειτουργεί και να ασκεί τις αρμοδιότητές της, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και μεριμνά για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών της στην απορροφώσα εταιρεία.
- Η μη τήρηση των προθεσμιών του παρόντος συνιστά για τον υπαίτιο που είναι αιρετό όργανο πειθαρχικό αδίκημα, κατά την έννοια των άρθρων 233 και 234 του ν. 3852/2010 (Α’87) μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 238 του ίδιου νόμου καθώς και τα άρθρα 128, 129, 130 του παρόντος.».
Άρθρο 5
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Προσθήκη άρθρου 226Ε στον ν. 4555/2018
Στον ν. 4555/2018 (Α΄133) προστίθεται άρθρο 226Ε ως εξής:
«Άρθρο 226Ε
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ» συγχωνεύονται υποχρεωτικά, κατά τη διαδικασία των παρ. 4 έως 8, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) Ν. Αχαΐας», ο οποίος μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έδρα τον Δήμο Πατρέων.
- Οι προς συγχώνευση Σύνδεσμοι έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσής τους, συνεχίζουν να λειτουργούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους ως προς τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αρμοδιότητάς τους, λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μεριμνούν για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών τους στον Φορέα στον οποίο συγχωνεύονται.
- Για τη συγχώνευση και περιέλευση της κυριότητας των περιουσιακών στοιχείων των Συνδέσμων στον Φορέα στον οποίο συγχωνεύονται εκδίδεται απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους κατά την παρ. 4 ή κατά την παρ. 5, κατά περίπτωση.
- Με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή, με σκοπό την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των προς συγχώνευση Συνδέσμων. Η επιτροπή καταγραφής αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τους προέδρους των προς συγχώνευση Συνδέσμων και τον πρόεδρο του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Για την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής δύναται να ανατίθεται, με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των Συνδέσμων, η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και σύνταξης της σχετικής έκθεσης εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία σύστασής της και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για την έκδοση της απόφασης της παρ. 3.
- Αν η επιτροπή αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της για οποιονδήποτε λόγο, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη διαπίστωση της αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εκδίδει απόφαση με την οποία ορίζει ορκωτούς – ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτική εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7). Οι ορκωτοί – ελεγκτές λογιστές ή η ελεγκτική εταιρεία διενεργούν την καταγραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων των Συνδέσμων που συγχωνεύονται και ολοκληρώνουν το έργο τους εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ορισμού τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το ύψος της αμοιβής τους, η οποία βαρύνει τον υπαίτιο φορέα. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας διαβιβάζεται εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του έργου τους, με ευθύνη των ιδίων, στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο οποίος εκδίδει αμελλητί απόφαση συγχώνευσης και περιέλευσης των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Συνδέσμων στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας.
- Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3, τα αρμόδια όργανα διοίκησης του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ. Ν. Αχαΐας προβαίνουν στην τροποποίηση της συστατικής του πράξης και στην προσαρμογή αυτής στο παρόν, σε συμμόρφωση με τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση της παρ. 3. Η ως άνω τροποποίηση εγκρίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
- Οι ετήσιες εισφορές των δήμων-μελών των Συνδέσμων που συγχωνεύονται στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α Ν. Αχαΐας καθορίζονται με απόφαση το διοικητικού συμβουλίου του, μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, ανάλογα με τις ποσότητες των στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν στους δήμους αυτούς και διακινούνται κάθε έτος μέσω του συστήματος διαχείρισης. Για τον υπολογισμό εφαρμόζεται το άρθρο 9 του ν. 3854/2010 (Α΄ 94) περί εισφοράς των δήμων και κοινοτήτων προς τους Φο.Δ.Σ.Α. και η υπ’ αρ. 2527/23.1.2009 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄ 83), περί ειδικότερων ζητημάτων και θεμάτων αναφορικά με τη λειτουργία, την άσκηση των δραστηριοτήτων και την άσκηση τιμολογιακής πολιτικής των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
- Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων Συνδέσμων.
- Η απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής, που περιγράφει τα αποκτώμενα ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
- Από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 3 και της έγκρισης της τροποποίησης της παρ. 6:
α) Ο Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας καθίσταται καθολικός διάδοχος των συγχωνευόμενων Συνδέσμων αυτοδίκαια, σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής.
β) Οι εκκρεμείς δίκες των συγχωνευόμενων Συνδέσμων συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης.
γ) Οφειλές των συγχωνευόμενων Συνδέσμων αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από τον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας.
δ) Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις των συγχωνευόμενων Συνδέσμων μεταφέρονται στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Επιτροπής καταγραφής της παρ. 4 ή στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας της παρ. 5 βαρύνουν τους δήμους – μέλη των συγχωνευόμενων Συνδέσμων κατά το μέρος που αφορούν έκαστο εξ αυτών.
ε) Οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων Συνδέσμων, η ανάληψη ή η συνέχιση εκτελούμενων χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων ή υπηρεσιών από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας, υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών ανανεώνονται ή παρατείνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4675/2021 (Α΄28).
- Το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και όσοι απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους. Το ως άνω προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και κλάδου εφάπαξ παροχών στο οποίο υπαγόταν πριν από τη μεταφορά του. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται, καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη του προσωπικού στις θέσεις που συστήνονται με την παρούσα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση ή μετακίνηση, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α` 93), στους συγχωνευόμενους Συνδέσμους, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Ομοίως, προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014, από τους συγχωνευόμενους Συνδέσμους, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης.
- Η μη τήρηση των προθεσμιών του παρόντος συνιστά για τον υπαίτιο που είναι αιρετό όργανο πειθαρχικό αδίκημα, κατά την έννοια των άρθρων 233 και 234 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την παρ. 7 του ιδίου νόμου καθώς και τα άρθρα 128, 129 και 130 του παρόντος.»
Άρθρο 6
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Προσθήκη άρθρου 226ΣΤ στον ν. 4555/2018
Στον ν. 4555/2018 (Α΄133) προστίθεται άρθρο 226ΣΤ ως εξής:
«Άρθρο 226ΣΤ
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. – Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α. – Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας» και διακριτικό τίτλο «Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.», στον οποίο εντάσσονται οι δήμοι – μέλη των καταργούμενων Συνδέσμων, καθώς και οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Σποράδων, συμμετέχοντας σε αυτόν κατά το πληθυσμιακό τους ποσοστό, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2846/Β4-461/21.4.2023 απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β΄2802). Οι αντίστοιχες μετοχές της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. περιέρχονται στους δήμους – μέλη των καταργούμενων Συνδέσμων, καθώς και στους δήμους της περιφερειακής ενότητας Σποράδων, χωρίς την επιβολή οποιουδήποτε ανταλλάγματος, τέλους ή φόρου. Με πράξη του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας που εκδίδεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαπιστώνεται η κατάργηση των Συνδέσμων του πρώτου εδαφίου και η ένταξη των δήμων – μελών τους, καθώς και των δήμων της περιφερειακής ενότητας Σποράδων, στην ΠΑ.ΔΥ.Θ. Α.Ε., που μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας – Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
- Από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης της παρ. 1, ο Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας καθίσταται καθολικός διάδοχος των καταργούμενων Συνδέσμων, σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο ΠΕ.Σ.Δ.Α. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής.
- Με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από τη διαπιστωτική πράξη της παρ. 1, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει κατά κυριότητα στον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Η επιτροπή καταγραφής αποτελείται από έναν (1) εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ως πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, τους προέδρους των καταργούμενων Συνδέσμων και τον πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και σύνταξης της σχετικής έκθεσης εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία σύστασής της και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση της καταγραφής, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για την έκδοση από αυτόν της διαπιστωτικής πράξης καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
- Αν η Επιτροπή καταγραφής αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της για οποιονδήποτε λόγο, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη διαπίστωση της αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, εκδίδει απόφαση με την οποία ορίζει ορκωτούς ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 (Α΄ 7). Οι ορκωτοί-ελεγκτές λογιστές ή η ελεγκτική εταιρεία διενεργούν την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας και ολοκληρώνουν το έργο τους εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ορισμού τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το ύψος της αμοιβής τους, η οποία βαρύνει τον υπαίτιο φορέα. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας διαβιβάζεται εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του έργου τους, με ευθύνη των ιδίων, στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος εκδίδει αμελλητί τη διαπιστωτική πράξη της παρ. 3.
- Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κατά την παρ. 3 ή κατά την παρ. 4, συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.
- Η διαπιστωτική πράξη του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και το απόσπασμα της έκθεσης καταγραφής της παρ. 3 ή της παρ. 4, κατά περίπτωση, που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, αποτελούν τον τίτλο για την καταχώρισή τους στα οικεία βιβλία του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου ή υποθηκοφυλακείου ατελώς.
- Οι εκκρεμείς δίκες των καταργούμενων Συνδέσμων συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης. Οφειλές των καταργούμενων Συνδέσμων αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από τον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις μεταφέρονται στον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Επιτροπής ή των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, κατά περίπτωση, βαρύνουν τους δήμους, οι οποίοι συμμετείχαν ως μέλη στους καταργούμενους Συνδέσμους κατά το μέρος που αφορά έκαστο εξ αυτών.
- Για πάσης φύσεως έργα, δράσεις και προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από τους καταργούμενους Συνδέσμους, ο Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας καθίσταται καθολικός διάδοχος ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω πράξεις, δράσεις και προγράμματα, καθώς και δικαιούχος των τραπεζικών λογαριασμών για τη χρηματοδότησή τους. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών ανανεώνονται ή παρατείνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α΄ 28).
- Το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και όσοι απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους. Το ως άνω προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και κλάδου εφάπαξ παροχών στο οποίο υπαγόταν πριν καταστεί προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχε, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται, καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη του προσωπικού, στις θέσεις που συστήνονται με την παρούσα, γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση ή μετακίνηση, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α` 93), στους συγχωνευόμενους Συνδέσμους, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Ομοίως, προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014, από τους συγχωνευόμενους Συνδέσμους, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ή μετακίνησης. Το προσωπικό δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στους καταργούμενους Συνδέσμους με απόσπαση σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α΄224) ή άλλες σχετικές διατάξεις ή με μετακίνηση κατά το άρθρο 15 του ν. 4257/2014 (Α΄ 93), συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας μέχρι τη λήξη διάρκειας της απόσπασης ή της μετακίνησης και στη συνέχεια επιστρέφει στον φορέα προέλευσης. Το προσωπικό δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί από τους καταργούμενους Συνδέσμους κατατάσσεται στο προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας, αλλά συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον φορέα υποδοχής μέχρι τη λήξη της απόσπασης ή της μετακίνησης.
- Η μη τήρηση των προθεσμιών του παρόντος συνιστά για τον υπαίτιο που είναι αιρετό όργανο πειθαρχικό αδίκημα, κατά την έννοια των άρθρων 233 και 234 του ν. 3852/2010 (Α΄87) μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. σύμφωνα με την παρ. 7 του ιδίου νόμου, καθώς και τα άρθρα 128, 129 και 130 του παρόντος.».
Άρθρο 7
Εισφορές Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού υπέρ Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και διαδικασίες είσπραξης – Τροποποίηση άρθρου 239 ν. 4555/2018
Στο άρθρο 239 του ν. 4555/2018 (Α΄133), περί εισφορών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) υπέρ των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 οι λέξεις «ν. 4819/2021» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ν. 4819/2021 (Α’ 129)», β) οι παρ. 2, 3, 4 και 5 αντικαθίστανται και το άρθρο 239 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 239
Εισφορές Ο.Τ.Α. α’ βαθμού υπέρ Φο.Δ.Σ.Α. και διαδικασίες είσπραξης
- Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που συμμετέχουν στο Φο.Δ.Σ.Α. εισφέρουν στο ετήσιο κόστος διαχείρισης σύμφωνα με τον κανονισμό τιμολόγησης των ΦΟ.Δ.Σ.Α., που διαμορφώνεται σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4819/2021 (Α’ 129). Η απόφαση καθορισμού του ετήσιου κόστους διαχείρισης και της εισφοράς ή του τέλους των Ο.Τ.Α., κοινοποιείται στα δημοτικά συμβούλια μέχρι το τέλος του μηνός Αυγούστου κάθε έτους, ώστε να συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς των Ο.Τ.Α.
- Η ετήσια εισφορά των δήμων, καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
- Το ποσό της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους ή οποιουδήποτε ποσού πάσης φύσεως συμμετοχής μετοχικού κεφαλαίου των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού προς τον οικείο Φο.Δ.Σ.Α., παρακρατείται από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, από τα έσοδα του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του οικείου δήμου και αποδίδεται στον δικαιούχο Φο.Δ.Σ.Α. με τη διαδικασία του άρθρου 43 του ν. 3979/2011 (Α΄138).
- Αν το οφειλόμενο ποσό του οικείου δήμου είναι μεγαλύτερο των αντίστοιχων εσόδων αυτού από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, ο Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α., κατόπιν εισήγησης του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών, υποβάλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του υπόχρεου δήμου και αποδίδεται σε αυτόν με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εσωτερικών.
- Αν οι Φο.Δ.Σ.Α. συνάπτουν συμβάσεις σύμπραξης σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α΄232), καθορίζουν τις ετήσιες εισφορές των δήμων σε ύψος που εξασφαλίζει την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Φο.Δ.Σ.Α. από τη σύμβαση σύμπραξης και αυτές υπολογίζονται κατ’ ελάχιστο με τιμή ανά τόνο αποβλήτων ίση προς την αντίστοιχη τιμή της σύμβασης σύμπραξης. Για όλη τη διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης, ο Φο.Δ.Σ.Α. γνωστοποιεί εγγράφως, τον προηγούμενο μήνα πριν από την έναρξη κάθε ημερολογιακού εξαμήνου της σύμβασης σύμπραξης, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλα πρόσωπα, στα οποία έχει ανατεθεί με νόμο ή σύμβαση η είσπραξη των ανταποδοτικών τελών για λογαριασμό των δήμων, το ποσό της ετήσιας εισφοράς κάθε δήμου προς τον ΦΟΔΣΑ που προορίζεται για την εξυπηρέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της σύμβασης σύμπραξης. Τα πρόσωπα αυτά το αποδίδουν απευθείας στον Φο.Δ.Σ.Α. κατά προτεραιότητα, πριν από την απόδοση στον οικείο δήμο οποιουδήποτε ποσού έναντι εισπραχθέντων ανταποδοτικών τελών. Για το ποσό της ετήσιας εισφοράς, που δεν αφορά την εξυπηρέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της σύμβασης σύμπραξης, ισχύει η παρ. 3. Τα ποσά του τρίτου εδαφίου κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό του Φο.Δ.Σ.Α., ο οποίος εξυπηρετεί αποκλειστικά τις οικονομικές υποχρεώσεις του Φο.Δ.Σ.Α. από τη σύμβαση σύμπραξης. Αν το καταβληθέν ανά δήμο ποσό δεν καλύπτει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της σύμβασης σύμπραξης, εφαρμόζεται η παρ. 4. Οι Φο.Δ.Σ.Α. επιτρέπεται να συστήνουν υπέρ των δανειστών της εταιρείας ειδικού σκοπού της σύμβασης σύμπραξης εξασφάλιση επί του λογαριασμού του προηγούμενου εδαφίου και να εκχωρούν τα έσοδα που προέρχονται από τις εισφορές των μελών τους ή τα τέλη παροχής των υπηρεσιών τους, για την ασφάλεια των συμβάσεων αυτών.
- Η παρ. 5 εφαρμόζεται και στους Φο.Δ.Σ.Α. που συνάπτουν ή έχουν συνάψει προγραμματικές συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) για έργα διαχείρισης αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω συμβάσεων σύμπραξης του ν. 3389/2005.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4819/2021
Άρθρο 8
Ρυθμίσεις για τους φορείς Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης επιστροφής εγγύησης – Τροποποίηση παρ. 1, προσθήκη παρ. 2Α και αντικατάσταση περ. β) παρ. 3 άρθρου 12 ν. 4819/2021
Στο άρθρο 12 του ν. 4819/2021 (Α’ 129) περί ρυθμίσεων για τους φορείς Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 η λέξη «Επιτρέπεται» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 86, επιτρέπεται», β) προστίθεται παρ. 2Α, γ) η περ. β της παρ. 3 αντικαθίσταται και οι παρ. 1, 2, 2Α και 3 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Οι φορείς ΣΣΕΔ έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την οργάνωση και λειτουργία ΣΣΕΔ εγκεκριμένου από τον Ε.Ο.ΑΝ. Με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 86, επιτρέπεται η λειτουργία περισσοτέρων του ενός φορέων ΣΣΕΔ για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας ή για κάθε ρεύμα αποβλήτων άλλων προϊόντων.
- Μέτοχοι ή εταίροι φορέα ΣΣΕΔ μπορούν να είναι αποκλειστικά:
α) οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 11 για τα προϊόντα που αφορούν αυτό το ΣΣΕΔ,
β) τα νομικά πρόσωπα τα οποία οργανώνονται αποκλειστικά από υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 11 με σκοπό την οργάνωση φορέα ΣΣΕΔ και για τα οποία ισχύουν κατ’ αντιστοιχία οι όροι και περιορισμοί των παρ. 3 έως 8 που ισχύουν για τους φορείς ΣΣΕΔ. Ειδικότερα για τις συσκευασίες, στα νομικά αυτά πρόσωπα μπορεί να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα τα οποία κατ’ επάγγελμα αναπτύσσουν, κατασκευάζουν, επεξεργάζονται, μεταποιούν ή εισάγουν συσκευασίες,
γ) οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 11, σε ποσοστό μικρότερο του 50%. Οι φορείς της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να μετέχουν για τους σκοπούς της παρούσας σε αστική εταιρεία.
2A. Μέτοχοι ή εταίροι φορέα ΣΣΕΔ επιστροφής εγγύησης της παρ. 1 του άρθρου 86 μπορούν να είναι αποκλειστικά:
α) οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας της παρ. 2 του άρθρου 84 για τις συσκευασίες του συστήματος επιστροφής εγγύησης ή οι ενώσεις αυτών, και
β) οι ενώσεις των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης που υπόκεινται στην υποχρέωση εξυπηρέτησης των καταναλωτών ως σημεία επιστροφής.
- Η ιδιότητα του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή στελέχους που κατέχει θέση ευθύνης και προΐσταται σε τμήμα, διεύθυνση ή γενική διεύθυνση επιχείρησης, η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων ή εν γένει εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασιών ή προϊόντων. Το ασυμβίβαστο δεν ισχύει:
α) για τους Ο.Τ.Α. α` βαθμού και την ΚΕΔΕ,
β) για τις περιπτώσεις μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ, στις οποίες ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης που αφορά σε δραστηριότητες που τον καθιστούν υπόχρεο παραγωγό είναι μεγαλύτερος από τον κύκλο εργασιών του συνόλου των δραστηριοτήτων του, που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του συγκεκριμένου ρεύμα αποβλήτων.
γ) για τους συλλέκτες μεταφορείς ΑΕΚΚ.».
Άρθρο 9
Έγκριση λειτουργίας Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης – Τροποποίηση περ. β παρ. 3 άρθρου 13 ν. 4819/2021
(παρ. 9 άρθρου 1 Οδηγίας 2018/851)
Στο τελευταίο εδάφιο της περ. β της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί καθορισμού της ελάχιστης τιμής εισφοράς, οι λέξεις «δύναται να» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του», και η περ. β διαμορφώνεται ως εξής:
«β. Σε περίπτωση λειτουργίας άνω του ενός ΣΣΕΔ για το ίδιο ρεύμα προϊόντων ή συσκευασιών, τα εν λόγω ΣΣΕΔ εκπληρώνουν τις οικείες υποχρεώσεις διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού με συντονισμένο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικής ανάληψης υποχρεώσεων από τα ΣΣΕΔ σε σχέση με τους συμβεβλημένους υπόχρεους, ώστε να διασφαλίζονται η κάλυψη του συνόλου της Χώρας, η αποφυγή επικαλύψεων, ο δίκαιος διαμοιρασμός του κόστους εναλλακτικής διαχείρισης, η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων και η εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού. Ο Ε.Ο.ΑΝ., με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, καθορίζει ελάχιστη τιμή εισφοράς για λόγους εύρυθμης λειτουργίας της εναλλακτικής διαχείρισης του εν λόγω αποβλήτου.».
Άρθρο 10
Υλοποίηση δράσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού – Προσθήκη άρθρου 27Α στον ν. 4819/2021
Στον ν. 4819/2021 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 27Α ως εξής:
«Άρθρο 27Α
Υλοποίηση δράσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να συνάπτει με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) και να αναλαμβάνει, ως Προϊσταμένη και Αναθέτουσα Αρχή, για λογαριασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου τους, δράσεις για την προμήθεια στους δήμους, των μέσων για την υλοποίηση της χωριστής συλλογής και μεταφοράς λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. Ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με μόνιμο πληθυσμό δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και κάτω, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2846/Β4-461/21.4.2023 απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β΄ 2802), επιπλέον της παροχής των μέσων του πρώτου εδαφίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να αναλαμβάνει και δράσεις για την παροχή υπηρεσιών για την εφαρμογή της χωριστής συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου. Η δαπάνη για την εφαρμογή των δράσεων, χρηματοδοτείται από τους πόρους του τέλους ταφής του άρθρου 38 του ν. 4819/2021 (Α΄136). Για τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας δύναται στην προγραμματική σύμβαση να συμβάλλεται και Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που αποδεδειγμένα διαθέτει τεχνική επάρκεια και ικανή στελέχωση.».
Άρθρο 11
Προθεσμία εφαρμογής από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του υπολογισμού των ανακτώμενων υλικών ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 31 ν. 4819/2021
Η παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί των φορέων λειτουργίας των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Από την 1η.1.2025, οι φορείς λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Υ. διενεργούν δειγματοληψίες και αναλύσεις επί των εισερχομένων φορτίων ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού που εξυπηρετούν, προκειμένου να υπολογίζεται η ποσότητα των ανακυκλώσιμων αποβλήτων συσκευασιών και λοιπών υλικών, καθώς και το υπόλειμμα που αντιστοιχεί στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, χρησιμοποιώντας ενιαία μέθοδο δειγματοληψίας και ανάλυσης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεσπίζεται η μέθοδος δειγματοληψίας και ανάλυσης και καθορίζεται ο τρόπος κάλυψης της σχετικής δαπάνης.».
Άρθρο 12
Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων – Αντικατάσταση περ. γ) και δ) παρ. 2 άρθρου 55 ν. 4819/2021
Στην παρ. 2 του άρθρου 55 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, οι περ. γ) και δ) αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στη διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων (Α.Α.), τα οποία προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με άμεσο κίνδυνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και εφόσον δεν ληφθούν, για οποιοδήποτε λόγο, τα απαιτούμενα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς ή αν αυτά δεν είναι επαρκή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται με απόφασή του να αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων την υλοποίηση οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου, περιλαμβανομένης και της έκδοσης απόφασης για τη μεταφορά των Α.Α. σε μια ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων. Η ανωτέρω απόφαση περί μεταφοράς Α.Α. εκτελείται από τους εμπλεκόμενους φορείς διαχείρισης. Η δυνατότητα μεταφοράς των Α.Α. υφίσταται και στην περίπτωση άμεσης παύσης της λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) που λειτουργούν σε διαχειριστικές ενότητες περιφερειών, στις οποίες δεν υπάρχει νόμιμος εν λειτουργία Χώρος Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.), προβλεπόμενος από το αντίστοιχο ΠΕ.Σ.Δ.Α. ή νόμιμος εν λειτουργία χώρος αποθήκευσης, καθώς και στην περίπτωση που ο εν λειτουργία Χ.Υ.Τ. έχει κορεστεί ή παύσει τη λειτουργία του με απόφαση του αρμόδιου για τη διαχείρισή του οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για την έκδοση της απόφασης μεταφοράς των Α.Α. λαμβάνονται υπόψη ιδίως η φέρουσα ικανότητα των εγκαταστάσεων παραλαβής των Α.Α. και το συνολικό κόστος διαχείρισης των Α.Α..
γα) Προς τον σκοπό της αποτροπής της μη νόμιμης συσσώρευσης αποβλήτων και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται, με απόφασή του, να αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων την υλοποίηση έργων και δράσεων σε περίπτωση:
i) άρνησης, τεκμηριωμένης αδυναμίας ή αδράνειας Δήμου ή Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) να λάβει τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατ’ άρθρο 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί παραβίασης υποχρεώσεων σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων,
ii) άρνησης, τεκμηριωμένης αδυναμίας ή αδράνειας Δήμου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή λειτουργίας Χ.Α.Δ.Α. και να λάβει μέτρα για την ολοκλήρωση αποκατάστασης ανενεργού Χ.Α.Δ.Α.,
iii) αρμόδιου Φο.Δ.Σ.Α. που δεν προβαίνει, με αποκλειστική του υπαιτιότητα, στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση των προβλεπόμενων από το οικείο ΠΕ.Σ.Δ.Α. υποδομών, ούτε λαμβάνει ενδεδειγμένα μέτρα, ικανά να εξυπηρετήσουν προσωρινά και μέχρι την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τελικής διάθεσης, τις ανάγκες διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται, εντός της χωρικής του αρμοδιότητας.
iv) Η απαιτούμενη δαπάνη στην περίπτωση υλοποίησης των μέτρων των περ. γ) και γα) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Πράσινο Ταμείο και καταλογίζεται στο σύνολο ή εν μέρει με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους φορείς που είχαν αρχικά την υποχρέωση αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην περίπτωση που η δαπάνη του προηγούμενου εδαφίου βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Εάν η δαπάνη αφορά μέτρα για την υλοποίηση των οποίων υπόχρεος είναι δήμος, το αντίστοιχο ποσό της δαπάνης που απαιτήθηκε, παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Εάν η δαπάνη αφορά μέτρα για την υλοποίηση των οποίων υπόχρεος είναι Φο.Δ.Σ.Α., το αντίστοιχο ποσό της δαπάνης που απαιτήθηκε, παρακρατείται από το τέλος ταφής του άρθρου 38. Στην περίπτωση της μεταφοράς των Α.Α. σε μία ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, η απαιτούμενη δαπάνη βαρύνει στο σύνολό της τον ωφελούμενο φορέα, ο οποίος δύναται να επιχορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σύνολο ή μέρος αυτής και η σχετική δαπάνη βαρύνει το Πράσινο Ταμείο.
γγ) Αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των απαιτούμενων για την εφαρμογή των περ. γ) και γα) έργων είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
δ) Το ΠΕ.Σ.Δ.Α. δύναται να εκπονείται για περισσότερες από μία περιφέρειες. Στις περιπτώσεις εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, το ΠΕ.Σ.Δ.Α. καταρτίζεται από τους οικείους Φο.Δ.Σ.Α. και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των περιφερειακών συμβουλίων, η οποία εκδίδεται τηρουμένων των περ. α’ και β’. Μετά την έγκριση του ΠΕ.Σ.Δ.Α., αυτό υλοποιείται από τους οικείους περιφερειακούς Φο.Δ.Σ.Α.».
Άρθρο 13
Εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης και παράταση προθεσμίας – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 86 ν. 4819/2021
Η παρ. 1 του άρθρου 86 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί εφαρμογής συστήματος επιστροφής εγγύησης, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Από την 1η Δεκεμβρίου 2025, εφαρμόζεται σύστημα επιστροφής εγγύησης, κατά την έννοια της παρ. 7 του άρθρου 77 για: α) για πλαστικές φιάλες ποτών μιας χρήσης, σύμφωνα με το Μέρος ΣΤ΄ του Παραρτήματος I του ν. 4736/2020 (Α΄ 200) έως και τρία (3) λίτρα και β) μεταλλικούς περιέκτες ποτών μιας χρήσης έως και τρία (3) λίτρα. Οι υπόχρεοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 84, παραγωγοί συσκευασίας ποτών των περ. α) και β) οργανώνουν ένα ενιαίο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες, κατά την έννοια της παρ. 7 του άρθρου 77, προκειμένου να επιτύχουν τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης της κοινής απόφασης της παρ. 7 του άρθρου 92. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις συσκευασίες του πρώτου εδαφίου εφαρμόζονται οι παρ. 4 έως 9 του άρθρου 13 του ν. 4736/2020 και η απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 92 του παρόντος. Υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή νέα εθελοντικά συστήματα επιστροφής εγγύησης για επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, δηλώνονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης από τους φορείς των συστημάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 81.».
Άρθρο 14
Εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας που εντάσσονται σε σύστημα επιστροφής εγγύησης – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 2Α στο άρθρο 89 του ν. 4819/2021
Στο άρθρο 89 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί όρων και προϋποθέσεων για την εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών: α) στο τέλος της παρ. 1 προστίθεται περ. δ), β) προστίθεται παρ. 2Α και οι παρ. 1 έως 2Α διαμορφώνονται, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, ως εξής:
«1. Η οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών πραγματοποιείται α) από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού ή και β) από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού σε συνεργασία με τον Οικείο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και με δυνατότητα συνεργασίας με τους Φορείς Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών ή και γ) από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού σε συνεργασία με τους Φορείς Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών ή και τους φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας του άρθρου 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας ή των όμορων Ο.Τ.Α., εφόσον υπάρχει έγγραφη συμφωνία αυτών με τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και δ) από το ΣΣΕΔ επιστροφής εγγύησης, της παρ. 1 του άρθρου 86, για συσκευασίες που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του.
- Για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών σε συνεργασία με τα ΣΣΕΔ καταρτίζονται πενταετείς συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ: α) των φορέων ΣΣΕΔ και των οικείων ΦΟΔΣΑ, με την προϋπόθεση ότι οι οικείοι ΦΟΔΣΑ έχουν συνάψει προγραμματική σύβαση με τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή β) των φορέων ΣΣΕΔ, των οικείων ΦΟΔΣΑ και των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, γ) των φορέων ΣΣΕΔ και των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή δ) των φορέων ΣΣΕΔ, των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και των φορέων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας του άρθρου 3του ν. 4430/2016, εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση του Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.
Με τη σύμβαση καθορίζονται ιδίως: αα) τα επιχειρησιακά σχέδια της εναλλακτικής διαχείρισης που περιλαμβάνουν ιδίως, τις εργασίες διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασιών, τις οποίες αναλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα μέρη, ββ) το σύνολο των λοιπών υποχρεώσεων των φορέων ΣΣΕΔ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εγκεκριμένο από τον ΕΟΑΝ επιχειρησιακό σχέδιο των φορέων ΣΣΕΔ, γγ) τα μέτρα που λαμβάνονται και οι συνέπειες που επέρχονται στην περίπτωση αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των μερών.
2Α. Η παρ. 2 δεν εφαρμόζεται για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών που πραγματοποιείται από το ΣΣΕΔ επιστροφής εγγύησης, σύμφωνα με την περ. δ) της παρ. 1.»
Άρθρο 15
Καθορισμός ειδικότερων θεμάτων για την πρόληψη αποβλήτων, την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης και την εναλλακτική διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων – Τροποποίηση παρ. 1 και 7 και προσθήκη παρ. 7Α στο άρθρο 92 ν. 4819/2021
- Στην παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 4819/2021 (Α΄129), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος,» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δύνανται να», β) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Με την ίδια απόφαση, δύνανται να καθορίζονται» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 78 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη του Ε.Ο.ΑΝ., δύνανται να καθορίζονται οι ελάχιστες επιμέρους κατηγορίες υλικών συσκευασίας. Με την ίδια απόφαση, δύνανται να καθορίζονται τα ελάχιστα υποχρεωτικά ποσοστά διαφοροποίησης των χρηματικών εισφορών ανά επιμέρους συσκευασία.».
- Στην παρ. 7 του άρθρου 92 του ν. 4819/2021 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α) πριν από τις λέξεις «οι κατηγορίες» προστίθενται οι λέξεις «οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, καθώς και», β) προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 86, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται, κατόπιν εισήγησης του Ε.Ο.ΑΝ., εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και καθορίζονται: α) οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, καθώς και οι κατηγορίες των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης που υπόκεινται στην υποχρέωση εξυπηρέτησης των καταναλωτών ως σημεία επιστροφής ή και οι κατάλληλοι χώροι που δύναται να αποτελέσουν σημεία επιστροφής, β) η εξειδίκευση των τεχνικών χαρακτηριστικών των περιφερειακών κέντρων διαλογής φιαλών που εξαιρούνται από την απαγόρευση της παρ. 7 του άρθρου 12, γ) τυχόν εξαιρέσεις από την υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 86 για ειδικές κατηγορίες φιαλών ποτών εφόσον η συλλογή μέσω συστήματος εγγυοδοσίας δεν παράγει τα καλύτερα δυνατά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, λαμβανομένων υπόψη των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διαχείρισης των σχετικών ροών αποβλήτων ή δεν είναι τεχνικά εφικτή η χωριστή συλλογή στο πλαίσιο των ορθών πρακτικών συλλογής των αποβλήτων ή θα είχε δυσανάλογο οικονομικό κόστος και δ) κάθε αναγκαίο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 86. Με όμοια απόφαση δύναται να περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος και άλλα είδη συσκευασιών ποτών, όπως προσδιορίζονται με την απόφαση αυτή ως προς το υλικό και τη χωρητικότητα.».
- Στο άρθρο 92 του ν. 4819/2021 προστίθεται παρ. 7Α, ως εξής:
«7Α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα για την εναλλακτική διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και καθορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Άρθρο 16
Εθνικό Μητρώο Παραγωγών και διασύνδεση με άλλα μητρώα – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4819/2021
Η παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί διασύνδεσης του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ.) με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.Μ.Η.) και άλλα Μητρώα, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που αιτείται την καταχώριση μεταβολών και στοιχείων ή τη χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων από το ΓΕ.ΜΗ. ελέγχεται αυτόματα αν είναι εγγεγραμμένο στο Ε.Μ.ΠΑ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Αν από τον έλεγχο προκύψει μη εγγραφή του στο Ε.Μ.ΠΑ., το νομικό ή φυσικό πρόσωπο υποβάλλει ηλεκτρονική δήλωση στο ΓΕ.ΜΗ., η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία δηλώνει ότι φέρει ή όχι την ευθύνη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του παραγωγού, σύμφωνα με το άρθρο 11 του παρόντος. Η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου διαβιβάζεται αυτόματα στο Ε.Μ.ΠΑ. και ο Ε.Ο.ΑΝ. δύναται οποτεδήποτε να προβεί σε έλεγχο της ακρίβειας του περιεχομένου της και να επιβάλει τις κυρώσεις του άρθρου 69 του παρόντος, εφόσον διαπιστωθεί ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι υπόχρεος παραγωγός που δεν έχει συμβληθεί με σύστημα ενναλακτικής διαχείρισης συσκευασιών και προϊόντων και δεν είναι εγγεγραμμένο στο Ε.Μ.ΠΑ.».
Άρθρο 17
Προθεσμία για την καταχώριση στοιχείων των παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων και των πλεονασμάτων τροφίμων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 20 ν. 4819/2021
Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί αδειοδότησης για την παραγωγή αποβλήτων, προστίθεται δύο εδάφια, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Από την 1η.1.2022:
α) οι εγκαταστάσεις που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά και παράγουν απόβλητα τροφίμων που ανήκουν στην κατηγορία 02 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ), όπως οι μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων,
β) οι αγορές που παράγουν απόβλητα τροφίμων που εντάσσονται στον κωδικό ΕΚΑ 20 03 02, όπως οι κρεαταγορές, οι ιχθυαγορές και οι λαχαναγορές,
γ) οι υπεραγορές τροφίμων (super market), όπως ορίζονται στην παρ. 5.Γ του άρθρου 2 της υπ` αρ. 47829/23.6.2017 (Β` 2161) απόφασης του Υπουργού Υγείας, όπως εκάστοτε ισχύει,
δ) τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των εκατό (100) κλινών της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α` 155), όπως εκάστοτε ισχύει,
ε) οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, όπως νοσοκομεία, κλινικές και θεραπευτήρια, κατηγορίας Α` του ν. 4014/2011 (Α` 209),
στ) οι ξενώνες, όπως νεότητας, ατόμων ειδικών ομάδων, γηροκομεία, που ανήκουν στην κατηγορία Α` του ν. 4014/2011 και αποτελούν δραστηριότητα με αύξοντα αριθμό 12 της 6ης Ομάδας της υπ` αρ. 37674/2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως εκάστοτε ισχύει,
ζ) οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας (catering) κατά την έννοια της παρ. 5.Α του άρθρου 2 της υπ` αρ. 47829/23.6.2017 (Β` 2161) απόφασης του Υπουργού Υγείας, όπως εκάστοτε ισχύει, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000 €),
η) οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, κατά την έννοια της παρ. 5Δ του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Υ1Γ/ΓΠ/ΟΙΚ47829/21.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161), όπως εκάστοτε ισχύει, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €), ακολουθούν την ιεράρχηση των αποβλήτων τροφίμων της παρ. 1.
Αναφορικά με τις δραστηριότητες της παρούσας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4014/2011 οι εργασίες και οι δράσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με την παρ. 1 αποτυπώνονται στη ΜΠΕ και στην ΑΕΠΟ της εγκατάστασης, εφόσον αυτή ανήκει στην κατηγορία Α’ του ν. 4014/2011, άλλως στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).
Οι φορείς των δραστηριοτήτων των περ. α) έως και η) υποχρεούνται να καταχωρούν ετήσια τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων, καθώς και τα πλεονάσματα τροφίμων κατά την έννοια της παρ. 30 του άρθρου 3, τα οποία διατίθενται ως δωρεά, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της περ. ζ` της παρ. 3 του άρθρου 53. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλειτουργεί με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του άρθρου 17 του ν. 4351/2015 (Α` 164). Η προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων στην ως άνω ειδική πλατφόρμα, ορίζεται στην κοινή απόφαση της παρ. 21 του άρθρου 72. Έως την έκδοση της ως άνω απόφασης, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 43942/4026/14.9.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2992).».
Άρθρο 18
Καταχώριση – Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 53 ν. 4819/2021
Στην υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί καταχώρισης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, μετά τη λέξη «διαχείρισης» προστίθενται οι λέξεις «και παραγωγής», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 43942/4026/2016 (Β’ 2992) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως εκάστοτε ισχύει, επιτρέπονται στους υπόχρεους της παρ. 1:
α) Η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής, κατόπιν πληρωμής ηλεκτρονικού παράβολου ύψους:
αα) διακοσίων (200) ευρώ για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης και παραγωγής αποβλήτων, και
αβ) εκατό (100) ευρώ για τις δραστηριότητες συλλογής και μεταφοράς.
β) Η διόρθωση υποβληθείσας δήλωσης, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής, κατόπιν πληρωμής ηλεκτρονικού παράβολου ύψους εκατό (100) ευρώ.
Τα ανωτέρω ποσά τροποποιούνται με την απόφαση της παρ. 20 του άρθρου 72 και καταβάλλονται στον ειδικό κωδικό του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει συσταθεί σύμφωνα με την παρ. Β.2.3.β. του άρθρου 7 της υπ` αρ. 13588/725/2006 (Β` 383) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως εκάστοτε ισχύει, για τον σκοπό της συντήρησης, αναβάθμισης και απρόσκοπτης λειτουργίας του ΗΜΑ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να τροποποιούνται τα ποσά των παραβόλων της παρούσας.».
Άρθρο 19
Κυρώσεις σε βάρος των υπόχρεων φορέων του άρθρου 53 του ν. 4819/2021 – Προσθήκη παρ. 10Α στο άρθρο 66 ν. 4819/2021
Στο άρθρο 66 του ν. 4819/2021 (Α΄129), περί επιβολής κυρώσεων, προστίθεται παρ. 10Α ως εξής:
«10Α. α) Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ στους φορείς του άρθρου 53: αα) που δεν τηρούν την υποχρέωση εγγραφής και καταχώρισης των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α), αβ) που δεν εισάγουν σε ετήσια βάση στο Η.Μ.Α., τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53, στοιχεία, αγ) αν παρέλθει άπρακτη η τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 53 και αδ) αν παρέλθει άπρακτη η εξάμηνη προθεσμία για τη διόρθωση της υποβληθείσας δήλωσης της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 53. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Εάν η ίδια παράβαση διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Για κάθε επόμενη διαπίστωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ένα τοις εκατό (1%) επί του συνολικού κύκλου εργασιών του οργανισμού ή της επιχείρησης της φορολογικής χρήσης κατά την οποία βεβαιώθηκε η παράβαση και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ. Στην τελευταία περίπτωση, όταν η παράβαση διαπιστώνεται σε βάρος Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού ή Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ένα τοις εκατό (1%) επί των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου της παράβασης έτους, που προέρχονται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες διαχείρισης αστικών αποβλήτων και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ.
β) Τα ποσά της περ. α) αποδίδονται από τους υπόχρεους φορείς του άρθρου 53 σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και διατίθενται με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί ο Ε.Ο.ΑΝ., τα οποία εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.».
Άρθρο 20
Πρόληψη αποβλήτων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 78 ν. 4819/2021
Στην παρ. 3 του άρθρου 78 του ν. 4819/2021 (Α΄129) μετά τη φράση «Με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 92» προστίθεται η λέξη «δύναται», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 92 δύναται να καθορίζονται οι ελάχιστες επιμέρους κατηγορίες υλικών συσκευασίας και τα ελάχιστα υποχρεωτικά ποσοστά διαφοροποίησης των χρηματικών εισφορών ανά επιμέρους συσκευασία.».
Άρθρο 21
Δυνατότητα συμμετοχής, εκτέλεσης και εφαρμογής προγραμμάτων – Προσθήκη κάλυψης λειτουργικών εξόδων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – Τροποποίηση περ. θ) παρ. 4 άρθρου 95 και παρ. 1 άρθρου 98 ν. 4819/2021
- Στην περ. θ) της παρ. 4 του άρθρου 95 του ν. 4819/2021 (Α΄129), περί επωνυμίας, σκοπού και αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), α) μετά τις λέξεις «ή ενωσιακά» προστίθενται οι λέξεις «ή διεθνή», β) μετά τις λέξεις «προγράμματα» διαγράφονται οι λέξεις «που του ανατίθενται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας» και η περ. θ της παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«θ) Εκτελεί και εφαρμόζει εθνικά ή ενωσιακά ή διεθνή προγράμματα για την υλοποίηση των στόχων του παρόντος, με παράλληλη ανάληψη, απορρόφηση και διαχείριση των σχετικών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».
- Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 98 του ν. 4819/2021, περί πόρων του Ε.Ο.ΑΝ., προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Πόροι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (E.O.AN.) είναι: α) οι ετήσιες εισφορές φορέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) υπέρ του Ε.Ο.ΑΝ. ως εξής: (αα) τα ατομικά και συλλογικά ΣΕΔ που δεν προβλέπουν χρηματικές εισφορές από υπόχρεους, αποδίδουν στον Ε.Ο.ΑΝ. ετησίως ποσό από τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ ανά περιφέρεια που περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής τους και έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, και (ββ) τα συλλογικά ΣΕΔ, στα οποία οι υπόχρεοι παραγωγοί προϊόντων των ενταγμένων κατηγοριών έχουν την υποχρέωση καταβολής χρηματικών εισφορών, αποδίδουν ετησίως στον Ε.Ο.ΑΝ. ποσό ίσο με το δύο τοις εκατό (2%) των ετήσιων χρηματικών εισφορών, όπως αυτές τιμολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ετήσιας διαχειριστικής περιόδου. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αποδίδεται ετησίως στον Ε.Ο.ΑΝ., σύμφωνα με την υποπερ. αα`. Το ετήσιο ποσό που αποδίδουν οι φορείς ΣΕΔ στον Ε.Ο.ΑΝ. καταβάλλεται στο σύνολό του το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, β) τέλη που καταβάλλουν οι φορείς ΣΕΔ για την έγκριση και ανανέωση, γ) πρόστιμα από διοικητικές κυρώσεις, δ) έσοδα από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους του άρθρου 79 και του τέλους ανακύκλωσης του άρθρου 80, καθώς και της εισφοράς της περ. ε` της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4736/2020 (Α` 200), ε) πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που διατίθενται για την εκπόνηση προγραμμάτων, μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα που ανάγονται στους σκοπούς του Ε.Ο.ΑΝ., στ) πρόσοδοι από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, ζ) έσοδα από το τέλος ταφής του άρθρου 38, η) έσοδα από δωρεές ή κληρονομιές, θ) ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες, ι) εισπράξεις από εκδόσεις και εν γένει δραστηριότητες του Ε.Ο.ΑΝ.
Ποσοστό έως ένα τοις εκατό (1%) από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί ο Ε.Ο.ΑΝ. με πόρους από το περιβαλλοντικό τέλος του άρθρου 79 και από το τέλος ταφής του άρθρου 38, διατίθεται από αυτόν για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.».
Άρθρο 22
Θαλάσσια μεταφορά αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών – Τροποποίηση περ. β) παρ. 6 άρθρου 84 ν. 4316/2014
Στην περ. β) της παρ. 6 του άρθρου 84 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270), περί θαλάσσιας μεταφοράς αποβλήτων, οι λέξεις «ρευμάτων αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του ν. 2939/2001» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ανακυκλώσιμων υλικών», και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:
«β) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Διεθνούς και Ναυτιλιακού Κώδικα Επικινδύνων Ειδών Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMDG-IMO CODE), όπως εκάστοτε ισχύει, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, επιτρέπεται η φόρτωση, εκφόρτωση και η θαλάσσια μεταφορά των χωριστά συλλεγέντων ανακυκλώσιμων υλικών, με επιβατηγά – οχηματαγωγά (Ε/Γ-Ο/Γ), φορτηγά (Φ/Γ) και φορτηγά – οχηματαγωγά (Φ/Γ-Ο/Γ) πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια άνευ επιβατών που συνδέουν τις εξυπηρετούμενες περιοχές αποστολής και παραλαβής των αποβλήτων, σε ανοιχτό και κλειστό χώρο οχημάτων, με την προϋπόθεση ότι το φορτίο είναι σε κατάλληλη συσκευασία.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 23
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) η παρ. 9 του άρθρου 72 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129, διόρθωση σφάλματος Α’ 171), περί καθορισμού των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για τη διαλειτουργικότητα του Γ.Ε.ΜΗ. και του Ε.Μ.ΠΑ., και
β) η υποπερ. αα) της περ. ζ) της παρ. 6 του άρθρου 84 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270), περί θαλάσσιας μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
• Αναφορικά με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 33, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για μια εύστοχη ρύθμιση που άρει διχογνωμίες του παρελθόντος και οριστικοποιεί ότι για την εγκατάσταση υποσταθμών, ήτοι τεχνικών υποδομών, σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως, εύλογα δεν απαιτούνται να πληρούνται οι ίδιοι όροι και περιορισμοί με την ανέγερση κατοικιών, οι οποίοι προέρχονται από συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της άναρχης δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.
• Σε ορθή κατεύθυνση βρίσκεται η ρύθμιση του άρθρου 35, με την οποία εισάγεται νέο άρθρο 89 Α στο Ν. 4951/2022, το οποίο προβλέπει την επιστροφή εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμούς ΑΠΕ. Περαιτέρω, η παρ. 3 του νέου άρθρου 89 Α, η οποία προβλέπει τη μείωση της εγγυητικής επιστολής του άρθρου 6 του Ν. 4951/2022 για τους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.) και στη νήσο Κρήτη, κρίνεται σκόπιμο να επεκταθεί και στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Η μείωση αυτή είναι σκόπιμη προκειμένου οι επενδυτές ΑΠΕ, οι οποίοι υποχρεούνται στην υποβολή και διαχείριση πολυάριθμων εγγυητικών επιστολών υψηλών χρηματικών ποσών για την ανάπτυξη των σχετικών έργων και επιβαρύνονται περαιτέρω λόγω καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία, οι οποίες σχετίζονται με τον χρόνο ανταπόκρισης των συναρμόδιων αδειοδοτούντων φορέων, να μην υπόκεινται σε αδικαιολόγητες και σημαντικά υψηλές δαπάνες για την εξασφάλιση της επιβίωσης των επενδύσεών τους.
• Αναφορικά με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 38 με την οποία προστίθεται άρθρο 11Γ στον Ν. 4685/2020, το οποίο προβλέπει την προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, σημειώνεται ότι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία, η οποία δύναται να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των περικοπών έγχυσης, το οποίο εντείνουν οι συγκεκριμένοι σταθμοί, λόγω του περιορισμένου χρονικού εύρους παραγωγής εντός της ημέρας.
• Επιθυμούμε ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών σταθμών με μονάδες αποθήκευσης αυξάνει σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής και συνακόλουθα τον κίνδυνο μη βιωσιμότητας των σχετικών επενδύσεων. Ο δε κίνδυνος μη βιωσιμότητας οξύνεται από το γεγονός ότι τα τελευταία έτη παρατηρείται μείωση του ύψους λειτουργικής ενίσχυσης – ταριφών που εξασφαλίζουν οι σταθμοί ΑΠΕ μέσω της συμμετοχής τους σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται οιαδήποτε τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Δεδομένου μάλιστα ότι το εγκεκριμένο σχήμα κρατικών ενισχύσεων μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών ολοκληρώνεται το έτος 2025, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της συνέχισης της εφαρμογής λειτουργικής ενίσχυσης των έργων ΑΠΕ σε μακροπρόθεσμη βάση προκειμένου να διασφαλιστεί η φυσική υλοποίηση αντίστοιχων έργων, και κατ’ επέκταση η επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ. Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω και μολονότι πρόκειται για μια θετική ρύθμιση, απαιτείται περαιτέρω πρόβλεψη για αδειοδοτική επιτάχυνση (ιδίως ως προς την χορήγηση ΟΠΣ) και μέριμνα ώστε τα έργα αυτά να είναι βιώσιμα.
• Περαιτέρω, επί της ανωτέρω προτεινόμενης ρύθμισης, αναγκαίες κρίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, καθώς δεν είναι σαφές από την διατύπωσή της ποιοι σταθμοί δύνανται να υποβάλουν αίτημα για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά όσον αφορά τους εν λειτουργία σταθμούς.
• Επιπλέον, θετική είναι η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 39, με την οποία προστίθεται άρθρο 11Δ στον Ν. 4685/2020, σχετικά με την προώθηση εγκατάστασης σταθμών μεμονωμένης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών. Ωστόσο η ανωτέρω ρύθμιση προβλέπει ότι προκειμένου να χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης στους ως άνω σταθμούς αποθήκευσης, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση δύο Υπουργικών Αποφάσεων, η οποία μεταθέτει στο μέλλον την χορήγηση ΟΠΣ και ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων αποθήκευσης, η λειτουργία των οποίων είναι ήδη απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των δικτύων λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ.
• Στο σημείο αυτό είναι κρίσιμο να τονιστεί η σημαντική καθυστέρηση της χορήγησης ΟΠΣ ακόμα και στα έργα τα οποία έχουν επιτύχει σε Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης, τα οποία ενδεικτικά πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι 31.12.2025 και η σύνδεσή τους από το Διαχειριστή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30.09.2025.
Απόφαση ΔΣ Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας
Πάτρα, 12 Σεπτεμβρίου 2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας με σημερινή ομόφωνη απόφαση, του δηλώνει την αντίθεση του στην επιχειρούμενη ρύθμιση σχετικά με τη συγχώνευση των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας.
Θεωρούμε ότι το αναρτηθέν προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»:
• Δεν βασίζεται σε ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της διαχείρισης αποβλήτων στις τρεις Περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και στις προβλέψεις του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων,
• Συνιστά πρόχειρη και προβληματική νομοθέτηση που απειλεί και ναρκοθετεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων,
• Εισάγεται με προσχηματική διαβούλευση μόλις 15 ημερών χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ενημέρωσης και δημοκρατικού διαλόγου,
• Αγνοεί τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες υλοποίησης των νέων ΜΕΑ και ΣΜΑ,
• Υποβαθμίζει την αξιοπιστία των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης στις διεκδικήσεις τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα λόγω των απανωτών θεσμικών αλλαγών που επιφέρει και ανατρέπει την προσπάθεια οργανωτικής συγκρότησης των ΦΟΔΣΑ που έχει επιτευχθεί.
• Δημιουργεί ρυθμιστική αβεβαιότητα όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση και καλή υλοποίηση των μέχρι σήμερα προγραμματισμένων και ενταγμένων έργων.
Ο προτεινόμενος νόμος θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματικός διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά, εξαιρώντας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατόπιν τούτων το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:
Να παρέμβει στη διαβούλευση άμεσα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου.
Να καλέσει τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, να δεχθεί σε κοινή συνάντηση διεκδίκησης το ΔΣ της ΠΕΔ ΔΕ, τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας, τους βουλευτές του Νομού και τους εκπροσώπους των ΦΟΔΣΑ των τριών περιφερειακών ενοτήτων, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι, άμεσα στην κατεύθυνση της κατάργησης του σχεδίου νόμου. Στη συνάντηση αυτή θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των ενεργειών.
Την από κοινού μετάβαση και παρουσία την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, όλων των παραπάνω εκπροσώπων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να συζητήσουν με τον αρμόδιο Υπουργό και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη θέση του, οι Δήμοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση της προτεινόμενης ρύθμισης καθώς και ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις μέχρι την τελική αποδοχή των αιτημάτων τους.
Για το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας,
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΔΕ
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Δήμαρχος Καλαβρύτων
Άρθρο 12: Στο άρθρο 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου γίνεται τροποποίηση των περ. γ) και δ) της παρ. 2 του άρθρου 55 του ν. 4819/2021. Στην τροποποιημένη περ. γ) αναφέρεται το κάτωθι:
«….Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στη διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων (Α.Α.), τα οποία προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με άμεσο κίνδυνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και εφόσον δεν ληφθούν, για οποιοδήποτε λόγο, τα απαιτούμενα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς ή αν αυτά δεν είναι επαρκή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται με απόφασή του να αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων την υλοποίηση οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου, περιλαμβανομένης και της έκδοσης απόφασης για τη μεταφορά των Α.Α. σε μια ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων….» (η έντονη γραφεί δική μας)
Στην περίπτωση επέλευσης γεγονότος που καθιστά αναγκαστική την μεταφορά αποβλήτων, όπως περιγράφεται ανωτέρω, προτείνεται όπως δοθεί προτεραιότητα εκτροπής αυτών σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων με περίσσια δυναμικότητα ανεξαρτήτως αν υπάρχει διαθέσιμος ΧΥΤΑ σε μικρότερη απόσταση, και η εκτροπή σε ΧΥΤ να αποτελεί έσχατη λύση.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, προτείνεται όπως διαγραφεί η τελευταία φράση της τροποποιημένης περ. γ ήτοι να διαγραφεί η φράση «και το συνολικό κόστος διαχείρισης των Α.Α.». Ακόμη και αν η ταφή των εκτρεπόμενων απορριμμάτων καθίσταται φθηνότερη από την επεξεργασία τους, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής, καθώς η επεξεργασία επιβάλλεται από τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες (…….).
Νέα πρόταση: Βάσει υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (όπως εγκρίθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει βάσει των ΦΕΚ 94 Α’/18.4.2023 και ΦΕΚ 185 Α’/31.8.2020), και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων Περιφερειακών Σχεδίων, σήμερα λειτουργούν (ή ολοκληρώνεται άμεσα η κατασκευή τους) [12] μονάδες επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) συνολικής δυναμικότητας ~ [1,05] εκατ. τόνων ετησίως και είναι σε κατασκευή πρόσθετες [9] μονάδες συνολικής πρόσθετης δυναμικότητας άνω των [0,3] εκατ. τόνων ετησίως. Αν και η πρόοδος σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες είναι σημαντική, παρόλα αυτά εκκρεμεί η ανάθεση και υλοποίηση εγκαταστάσεων για την κάλυψη πρόσθετων τουλάχιστον [2,0] εκατ. τόνων ετησίως, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας συνέχεια (και) των επιτυχημένων πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε όπως το ΥΠΕΝ εξετάσει, κατά προτεραιότητα, την κάλυψη τυχόν περίσσιας δυναμικότητας των μονάδων που βρίσκονται ή θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία.
Σε αρκετές περιπτώσεις, απαιτείται απόφαση διαπεριφερειακής μεταφοράς απορριμμάτων που, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής και την περίσσια δυναμικότητα εκάστης μονάδας, μπορεί να έχει είτε βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα (για την εκτροπή ποσοτήτων από ΧΥΤΑ μέχρι την υλοποίηση των υπό κατασκευή ή διαγωνιστική διαδικασία, εγκαταστάσεων όπως γίνεται σήμερα με τα απορρίμματα της Κέρκυρας) ή / και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα (με επανακαθορισμό του προορισμού απορριμμάτων εκάστου Δήμου). Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται τροποποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού και αντίστοιχα τροποποίηση των αντίστοιχων ΠΕΣΔΑ, ώστε να περιλάβουν Δήμους όμορης Περιφέρειας.
Προτείνεται όπως η εν λόγω διάταξη προστεθεί στις προβλέψεις του άρθρου 12 και η σχετική απόφαση να αποτελεί πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ. Η εκτροπή από την ταφή μη επεξεργασμένων απορριμμάτων Οι στόχοι ανακύκλωσης και εκτροπής και η μείωση των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ταφή, αποτελούν υποχρέωση και όχι επιλογή βάσει της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Ν. 4819/2021, ΚΥΑ για την Υγ. Ταφή-ΦΕΚ Β 4514-2021). Ως εκ τούτου, προτείνεται όπως οι σχετικές αποφάσεις να μην λαμβάνονται αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (πλήρωση ΧΥΤΑ της περιοχής ή άλλο έκτακτο γεγονός), αλλά βάσει στρατηγικής.
Σχόλιο για το άρθρο 19 του υπό διαβούλευση σχεδίου:
Παρακαλούμε να διευκρινιστεί από ποιον φορέα (από ποια υπηρεσία) θα επιβάλλονται τα αναφερόμενα πρόστιμα και με ποια διαδικασία.
Επίσης, θεωρούμε σκόπιμο να τροποποιηθεί η παράγραφος 12 του Παραρτήματος ΙΧ του Νόμου 4819/2021, έτσι ώστε να συμπεριλάβει και την εγκατάλειψη αδρανών υλικών σε ιδιωτικούς χώρους και οικόπεδα, σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα στο Κεφάλαιο Η του Παραρτήματος Ι της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/119776/2429/2021 (ΦΕΚ 5888 Β΄/15-12-2021) «Δομή και ελάχιστο περιεχόμενο του Κανονισμού Καθαριότητας των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4819/2021
Ι. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του Κλάδου και είναι ενεργό Μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εμφιαλωτών Νερού (EFBW). Παρεμβαίνει δημόσια, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, στις διεργασίες και τις εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο και προάγει τη μοναδική ποιότητα και χαρακτηριστικά του φυσικού μεταλλικού νερού, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και οι εταιρείες-μέλη του αντιπροσωπεύουν περί το 75% της συνολικής παραγωγής εμφιαλωμένων νερών.
Ο ΣΕΦΥΜΕΝ καλωσορίζει την τροποποίηση του Σχεδίου Νόμου, δεδομένου ότι οι διατάξεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης και της διαχείρισης των αποβλήτων .
Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας κρίνεται απαραίτητη η έκδοση σχετικής ΚΥΑ, η οποία θα διευκρινίζει το πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος Επιστροφής Εγγύησης.
ΙΙ. Σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις που παρατίθενται, στο Κεφάλαιο Β’ του Σχεδίου Νόμου “Ρυθμίσεις για το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης και τη Διαχείριση Αποβλήτων – Τροποποίηση Ν. 4819/2021”, ο ΣΕΦΥΜΕΝ επισημαίνει τα παρακάτω ανά άρθρο :
Άρθρο 13 : “Εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης και παράταση προθεσμίας – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 86 ν. 4819/2021”, όπου και αναφέρεται η παράταση προθεσμίας εφαρμογής του συστήματος επιστροφής εγγύησης (DRS) για την 1η Δεκεμβρίου 2025, ο ΣΕΦΥΜΕΝ επισημαίνει ότι με βάση τις υφιστάμενες μελέτες, τις αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές και εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών – μελών που εφάρμοσαν σύστημα επιστροφής εγγύησης, πολλώ δε μάλλον με τις ιδιαιτερότητες – γεωγραφικές, εποχικές, διαρθρωτικές – της Ελλάδος, χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες από την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου του ΣΣΕΔ, για την εισαγωγή ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Συστήματος Εγγυοδοσίας, το οποίο θα επιτυγχάνει τους στόχους συλλογής της χώρας με τις μικρότερες κατά το δυνατόν επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και τους καταναλωτές.
Επίσης, με βάση τα δεδομένα ότι :
Α) Ένα σύστημα επιστροφής εγγυοδοσίας (DRS) αποτελεί βασική παράμετρο εγχώριας συλλογής και διαχωρισμού των πλαστικών συσκευασιών μετά την κατανάλωσή τους, για την περαιτέρω ανακύκλωσή τους σε υψηλής ποιότητας υλικό rPET προς επαναχρησιμοποίηση στις συσκευασίες,
B) Όλοι οι παραγωγοί του κλάδου υποχρεούνται να ενσωματώσουν στα υλικά των φιαλών που διαθέτουν, ανακυκλωμένο περιεχόμενο τουλάχιστον 25% από 1/1/2025,
επισημαίνεται ότι δημιουργείται ένα χρονικό κενό ως προς την ομαλή συμμόρφωση του κλάδου με την νομοθετική απαίτηση εισαγωγής στις συσκευασίες ανακυκλωμένου πλαστικού τουλάχιστον 25%, δεδομένου ότι η έλλειψη ικανοποιητικής εγχώριας συλλογής συσκευασιών από την ελληνική αγορά για την περαιτέρω παραγωγή ανακυκλωμένου υλικού rPET, θα δημιουργήσει πρόβλημα προμήθειας σε rPET, και θα εξαναγκάσει το σύνολο των εταιρειών των κλάδων εμφιάλωσης στη χώρα μας, να προβεί στην προμήθεια εισαγόμενου υλικού rPET, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην Ε.Ε και τη διεθνή αγορά, σε πολύ υψηλότερο κόστος και με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
ΙΙΙ. Με δεδομένο ότι για την εισαγωγή ενός τόσο απαιτητικού, πολύπλοκου και πολυπαραγοντικού, συστήματος όπως είναι το DRS, θα χρειαστεί να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ, αναπροσαρμογή της υπάρχουσας η οποία είχε εκδοθεί με βάση τον προηγούμενο νόμο, οι διατάξεις και το περιεχόμενο της οποίας θα είναι πολύ κρίσιμες για την εισαγωγή και υλοποίηση του DRS στη χώρα μας, την δημιουργία του φορέα ΣΣΕΔ και την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου, επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για έναν εποικοδομητικό διάλογο πριν την έκδοσή της, συμβάλλοντας με τις τεχνοκρατικές γνώσεις και εμπειρία των μελών μας αλλά και του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου μας.
Με την ευκαιρία λοιπόν, της παρούσης διαβούλευσης, ο ΣΕΦΥΜΕΝ παραθέτει τις κύριες θέσεις του για το DRS, επιζητώντας τον διάλογο, και με δεδομένη την πλήρη και ενεργή συμβολή του για την επίτευξη των στόχων συλλογής της χώρας και την ομαλή και ουσιαστική μετάβαση του κλάδου στις επιταγές της κυκλικής οικονομίας :
1. Στα πλαίσια λειτουργίας ενός ΣΣΕΔ υπόχρεων παραγωγών, οι οποίοι θα πρέπει να συστήσουν, να υλοποιήσουν και να εφαρμόσουν σύστημα επιστροφής εγγύησης συσκευασιών των τελικών προϊόντων που διαθέτουν στην αγορά, χρειάζεται διευκρίνιση σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των κριτηρίων πανελλαδικότητας του συστήματος επιστροφής εγγύησης, ώστε :
• ο καταναλωτής να έχει ευχέρεια επιστροφής των προϊόντων που καταναλώνει σε οποιοδήποτε σημείο &
• να υπάρξει επίτευξη υψηλών ποσοστών συλλογής από την 1η χρονιά.
2. Σε ότι αφορά την εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγυοδοσίας ο ΣΕΦΥΜΕΝ παραθέτει την πάγια θέση του σχετικά με το εγγυοδοτικό αντίτιμο των συσκευασιών, το οποίο και προτείνει να είναι 5 και 10 λεπτά (στο 0,5lt & 1,5lt αντίστοιχα), λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των παραγωγών εμφιαλωμένου νερού, τουλάχιστον για την 1η χρονιά εφαρμογής του συστήματος και την προσαρμογή χρονικά, τόσο του συστήματος όσο και των καταναλωτών και συνολικά της αγοράς στα νέα δεδομένα.
3. Τα ποσά του εγγυοδοτικού αντίτιμου που δεν εξαργυρώνονται λόγω μη επιστροφής του αντίστοιχου αποβλήτου συσκευασιών συστήματος επιστροφής εγγύησης, θα πρέπει να παραμένουν στον φορέα ΣΣΕΔ συστήματος επιστροφής εγγύησης και να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη και λειτουργία του ΣΣΕΔ.
4. Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν δίκαιη και νόμιμη πρόσβαση στα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται από το σύστημα εγγυοδοσίας, με βάση το «δικαίωμα της πρώτης άρνησης» (right of 1st refusal).
5. Είναι σημαντικό για την επιτυχία εισαγωγής του DRS, να οριστεί η στρατηγική και ευθυγράμμιση της επικοινωνίας του νέου συστήματος προς τους καταναλωτές-πολίτες και όλους τους εμπλεκομένους, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος υλοποίησης, έτσι ώστε να επιτύχουμε υψηλά ποσοστά συλλογής από την 1η χρονιά.
Σας ευχαριστούμε και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνηση.
Άρθρο 8:
Δημιουργείται σύγχυση σχετικά με τον ρόλο των υπόχρεων παραγωγών συσκευασίας ως προς την εμπλοκή τους στη δημιουργία ενιαίου φορέα ΣΣΕΔ, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι κάθε υπόχρεος παραγωγός συσκευασίας οφείλει να οργανώσει και να λειτουργήσει ένα ενιαίο ΣΣΕΔ πανελλαδικής εμβέλειας.
Προτεινόμενη διατύπωση:
Α) Οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας οφείλουν να συμμετέχουν σε φορέα ΣΣΕΔ , συνάπτοντας σύμβαση, πληρώνοντας εισφορές, εφαρμόζοντας τις οδηγίες και τις κατευθυντήριες γραμμές του φορέα ΣΣΕΔ.
Β) Να αφαιρεθεί στο άρθρο 12 του ν. 4819/2021 (όπως έχει τεθεί στη διαβούλευση) η περίπτωση α της παρ. 2 καθώς και η περίπτωση α της παρ. 2Α του εν λόγω άρθρου. Μπορούν να παραμείνουν μόνο οι ενώσεις αυτών.
Άρθρο 13:
Στο σχέδιο νόμου για το Άρθρο 86 παράγραφος 1 του ν. 4819/2021 και συμπληρωματικά των ανωτέρω σχολίων για το άρθρο 8, πρέπει να αναδιατυπωθεί το υπό διαβούλευση άρθρο 13, και να αναφέρεται ξεκάθαρα ότι την οργάνωση και λειτουργία ενιαίου φορέα ΣΣΕΔ θα αναλάβει ανεξάρτητος φορέας κι όχι οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας.
Η οργάνωση και λειτουργία ΣΣΕΔ απαιτεί τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου με δεδομένα και εκτιμήσεις που αφορούν όλους τους υπόχρεους παραγωγούς συσκευασίας, κάτι που δεν είναι εφικτό και σίγουρα θα δημιουργούσε πληθώρα φορέων ΣΣΕΔ χωρίς συντονισμό και διαφάνεια.
Άρθρο 15 παρ. 2:
Στο σχέδιο νόμου για το αρ. 92 παράγραφος 7 του ν. 4819/2021 φαίνεται ότι θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ για τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες εμπλεκόμενων φορέων για το DRS.
Με τη νέα ΚΥΑ θα καθοριστούν, μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν ως σημεία επιστροφής.
Σε σχέση με την εκδοθείσα ΥΑ 76254/1331/21.7.2022 θέτουμε τους ακόλουθους προβληματισμούς:
– Άρθρο 4 παρ.8 «Για προϊόντα που δεν καταναλώνονται στο κατάστημα, οι επιχειρήσεις εστίασης χρεώνουν το αντίτιμο στον πελάτη». Οι επιχειρήσεις εστίασης οφείλουν να αποδέχονται επιστροφές και να τηρούν στοιχεία κτλ, άρα ορίζονται και ως σημεία επιστροφής
– Άρθρο 11 παρ. 10 «Σε χώρους εστίασης ή άλλους χώρους που πραγματοποιείται η κατανάλωση εντός του χώρου δεν προβλέπεται χρέωση αντιτίμου στον πελάτη». Σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση καλείται να συλλέξει και να επιστρέψει τις συσκευασίες χωρίς να αναφέρεται που ή σε με ποιον τρόπο. παρ. 10 άρθρο 11 της ίδιας ΚΥΑ, όπου αναφέρει ότι, όταν η κατανάλωση γίνεται εντός του χώρου, ο χώρος δεν είναι σημείο επιστροφής.
Από τα ανωτέρω, προκύπτει σύγχυση σε επιχείρηση take away, που δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί η πρόθεση του πελάτη αν θα καταναλώσει εντός ή εκτός του χώρου.
Επίσης, στον κλάδο της εστίασης, η πληθώρα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι μικρής επιφάνειας με περιορισμένους λειτουργικούς και αποθηκευτικούς χώρους καθώς και περιορισμένους πόρους, οι οποίοι φαίνεται ότι θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψη και την πολυπλοκότητα λειτουργίας της διαδικασίας επιστροφής συσκευασιών.
Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε:
– να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις εστίασης (αναψυκτήρια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια, catering, καντίνες, κτλ) από τις υπόχρεες κατηγορίες επιχειρήσεων και να ΜΗΝ είναι σημεία επιστροφής για τους καταναλωτές.
– να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης το εγγυοδοτικό αντίτιμο στον διανομέα του προϊόντος συσκευασίας DRS και παράλληλα να χρεώνουν το αντίτιμο στον καταναλωτή (ανεξάρτητα αν η κατανάλωση γίνεται εντός ή εκτός καταστήματος), ο οποίος οφείλει να επιστρέφει τη συσκευασία στα σημεία επιστροφής. Εξαίρεση από τη χρέωση του αντιτίμου στον καταναλωτή να ισχύει για τα εστιατόρια και τα catering, για τα οποία προτείνουμε να εφαρμοστεί ό,τι περιγράφεται στο άρθρο 11 παρ. 10 της ΥΑ 76254/1331/21.7.2022.
Τέλος, κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή υλοποίηση του συστήματος επιστροφής εγγύησης είναι η εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού και θα πρέπει πριν την εφαρμογή του να οργανωθούν συντονισμένες και ευρείες καμπάνιες για το σκοπό αυτό.
Παρατίθενται παρακάτω τα σχόλια του WWF Ελλάς στο Μέρος Β΄ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
Θα περιμέναμε ότι το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων» θα εστίαζε ουσιαστικά και φιλόδοξα στην πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, στην καλύτερη διαλογή στην πηγή, στην επίτευξη καλύτερων και καθαρότερων ροών ανακυκλώσιμων υλικών, στην ενίσχυση της αγοράς ανακύκλωσης. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Τα περιεχόμενα του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να συμβάλλουν στην, όπως αναφέρει το άρθρο 1, «αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου» και στην «επίλυση προβλημάτων κατά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων». Το νομοσχέδιο θεωρούμε ότι στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ό,τι επιχειρεί να επιλύσει, κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον ούτως ή άλλως προβληματικό ρόλο των ΟΤΑ και αποσύρει παλαιότερες επωφελείς για το περιβάλλον διατάξεις. Στο νομοσχέδιο εντοπίζονται ορισμένες θετικές διατάξεις, όμως η μεγάλη εικόνα παραμένει κατώτερη των περιστάσεων. Η επίτευξη βιώσιμων στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων απαιτεί ριζικές μακρόπνοες αλλαγές με φιλοδοξία και έμφαση στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα των επιλογών.
Άρθρα 3-7
Η συγχώνευση ΦοΔΣΑ παρότι φαντάζει εύλογη, δεν αποτελεί μια εκ προοιμίου θετική εξέλιξη. Το πρόβλημα με τους ΦοΔΣΑ σχετίζεται με την τεχνογνωσία και τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους. Σχετίζεται επίσης με θέματα λογοδοσίας και διαφάνειας στη λειτουργία τους, αλλά και με τη δημιουργία ενός πλαισίου καλής συνεργασίας με τους οικείους ΟΤΑ. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει στην πράξη είναι η απουσία εχέγγυων προκειμένου οι ΦοΔΣΑ να λειτουργούν ως προασπιστές των συμφερόντων των ΟΤΑ προς όφελος της κυκλικής οικονομίας και όχι ως διεκπεραιωτές διαφόρων επενδύσεων. Το παρόν νομοσχέδιο δεν υπεισέρχεται στην ουσία αυτών των ζητημάτων.
Άρθρο 8
Η προτεινόμενη αναδιατύπωση του σημείου γ της παρ. 3 είναι αρνητική, και πρέπει να αποσυρθεί. Όπως προκύπτει από το σχετικό νομικό πλαίσιο, η «διευρυμένη ευθύνη» του παραγωγού συνίσταται στην ανάληψη της «οικονομική[ς] και οργανωτική[ς] ευθύνη[ς] για τη διαχείριση του σταδίου του κύκλου ζωής ενός προϊόντος που καθίσταται απόβλητο (…)» (άρθρο 3 ν. 4736/2020). Η ευθύνη αυτή αναλαμβάνεται καταρχήν από τον παραγωγό (αποβλήτων), με την έννοια της οικείας νομοθεσίας. Επίσης, είναι αναγκαίο να αναληφθεί έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι δημόσιοι σκοποί τόσο των ΣΣΕΔ ειδικά (όπως η ενίσχυση της πρόληψης/ επαναχρησιμοποίησης/ ανακύκλωσης, η οικονομική βιωσιμότητα, η καθορισμένη γεωγραφική κάλυψη) όσο και γενικά της νομοθεσίας για τα απόβλητα (ιεράρχηση των αποβλήτων, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κοκ.).
Με την προτεινόμενη διάταξη, το ασυμβίβαστο μεταξύ ΣΣΕΔ και διαχειριστή αποβλήτων αίρεται, στην περίπτωση επιχείρησης με μεικτές δραστηριότητες (τόσο παραγωγή, όσο και εναλλακτική διαχείριση του οικείου αποβλήτου), εφόσον ο κύκλος εργασιών της παραγωγής είναι μεγαλύτερος, ενώ η ισχύουσα διάταξη εύλογα αίρει το ασυμβίβαστο μόνο για επιχειρήσεις που μόνο εν μέρει είναι παραγωγοί του οικείου απόβλητου, και ασχολούνται παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, που δεν αποτελούν εναλλακτική διαχείριση. Η διάταξη αυτή υπονομεύει τους καθορισμένους και διακριτούς ρόλους που πρέπει να έχουν, στα πλαίσια ενός ΣΣΕΔ, οι παραγωγοί και οι εναλλακτικοί διαχειριστές. Εισάγει μία σαφή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ο φορέας ΣΣΕΔ αναλαμβάνει το «κόστος των εργασιών» διαχείρισης, καθορίζει τους στόχους της διαχείρισης, και οφείλει να διασφαλίσει την «οικονομική αποδοτικότητα» των εισφορών που εισπράττει, και την διαφάνεια του επιμερισμού του κόστους αυτού (πρβλ. άρθ. 8α παρ.1 και παρ. 4 Οδηγίας 2008/98). Ακόμα χειρότερα, οι φορείς ΣΣΕΔ επιλέγουν τους διαχειριστές, παρέχουν κατευθύνσεις σε αυτούς και οφείλουν να διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό (πρβλ. άρθ. 9 παρ. 1 σημεία β), δ) και ζ) ν. 4819/2021 όπως ισχύει). Οι απαιτήσεις αυτές προφανώς υπονομεύονται από την προτεινόμενη διάταξη, η οποία επιτρέπει την συμμετοχή ορισμένων διαχειριστών στον φορέα ΣΣΕΔ που τους επιλέγει.
Άρθρο 9
Η αβλεψία του ν. 4819/2021 για τον ορθό υπολογισμό των εισφορών για ρεύματα προϊόντων ή συσκευασιών στα οποία λειτουργούν περισσότερα του ενός ΣΣΕΔ, σε συνδυασμό με τα αργά αντανακλαστικά του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ, έχουν οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις, ιδίως στην εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών. Το είχαμε επισημάνει από το 2021 στα όργανα του ΕΟΑΝ και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, χωρίς όμως αντίκρισμα. Η αλλαγή που προβλέπει το άρθρο 9 του παρόντος νομοσχεδίου είναι πολύ αδύναμη, και έρχεται πολύ αργά. Το παρόν άρθρο δεν προσφέρει λύσεις στον πολύπαθο χώρο της εναλλακτικής συσκευασίας, παρά μόνο μεταθέτει το πρόβλημα στο άγνωστο μέλλον και σε μελλοντική – άγνωστο πότε θα εκδοθεί – απόφαση του ΕΟΑΝ.
Όσον αφορά τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής, αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη: α) το κόστος εναλλακτικής διαχείρισης ανά τρόπο (πχ. door-to-door co-mingled, bring point, κλπ), β) τη δυνατότητα πανελλαδικής κάλυψης, γ) τις σημερινές επιδόσεις και τους στόχους που έχουν τεθεί για τα ρεύματα και τα ΣΣΕΔ, και δ) την εξασφάλιση της αμεροληψίας.
Επισημαίνουμε, όμως, πως ειδικά για τα απόβλητα συσκευασίας δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που να συνηγορεί στη διαιώνιση παρουσίας πολλών ΣΣΕΔ. Η διαδικασία συλλογής πρέπει να αλλάξει με συλλογή πόρτα-πόρτα και χωριστούς κάδους και βάσει αυτών να συσταθεί και να λειτουργήσει ένα αποκλειστικό σύστημα πανελλαδικής εμβέλειας που θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους.
Προτείνουμε, επίσης, να προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο η απαίτηση να προχωρήσει ο ΕΟΑΝ, εντός 9 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε αναλυτική αξιολόγηση, μέσα από ανάθεση σε ανεξάρτητο διεθνή συμβουλευτικό οίκο, ολοκληρωμένης μελέτης για: α) την εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού για τις συσκευασίες, β) την πλήρη κοστολόγηση από την παραγωγή του αποβλήτου έως την τελική κατάληξη, και γ) τις αλλαγές που πρέπει να συμβούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
Άρθρο 10
Το περιεχόμενο του άρθρου 10 καθιστά σαφές πως το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι ένα μεγάλο μέρος των ΟΤΑ δεν έχουν την τεχνογνωσία για να προχωρήσουν σε προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού ή για να υλοποιήσουν δράσεις χωριστής συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων. Αυτή είναι, εν πολλοίς, η υφιστάμενη κατάσταση, όπως αποτυπώνεται εξάλλου στις πενιχρές επιδόσεις πολλών δήμων, αρκετοί εκ των οποίων ακόμα και σήμερα δεν αναλαμβάνουν τις απαιτούμενες δράσεις ανακύκλωσης. Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση αν το ΥΠΕΝ αναλάβει ρόλο αναθέτουσας αρχής για αγορά εξοπλισμού ή για σύσταση υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Η λαϊκή παροιμία αναφέρει ότι «δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα ζήσει μια μέρα, μάθε του να ψαρεύει και θα ζήσει μια ζωή». Κατά αντιστοιχία, οι ΟΤΑ πρέπει να μάθουν να ψαρεύουν και οι διατάξεις του άρθρου 10 δεν θα τους βοηθήσουν να το πράξουν. Το WWF Ελλάς έχει προτείνει πολλές φορές, όπως στη νέα του πρόταση προς το ΥΠΕΝ για τη βιώσιμη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, ότι οι ΟΤΑ πρέπει να εξασφαλίσουν πόρους και τεχνογνωσία, και ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύσταση ενός κέντρου κατάρτισης και παροχής τεχνογνωσίας σε δήμους και ΦοΔΣΑ, που θα περιλαμβάνει διάθεση εργαλείων, βοήθεια στον σωστό σχεδιασμό και στην ορθή παρακολούθηση, συμβουλευτική στην εξασφάλιση και διανομή χρηματοδότησης, κατάρτιση των αρμόδιων στελεχών. Το κέντρο θα πρέπει, επίσης, να παρακολουθεί πώς κατανέμονται οι πόροι μεταξύ των δήμων και πώς εξελίσσονται οι στόχοι κάθε δήμου, ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογική στήριξη κάθε δημοτικής αρχής στο έργο της.
Έχουμε, επίσης, επισημάνει ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει προτυποποίηση της διαδικασίας χωριστής συλλογής και σύνταξη τεχνικών οδηγιών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των δήμων (πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, αγροτικές περιοχές, απομακρυσμένες περιοχές, νησιωτικές περιοχές με έντονη προσέλκυση τουριστών, κλπ.). Οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να καταρτιστούν στη διαδικασία λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.
Άρθρο 11
Κατά τη συζήτηση, το 2021, του νομοσχεδίου που έπειτα αποτέλεσε τον ν. 4819/2021, είχαμε επισημάνει ότι η δυνατότητα που δίνει ο νόμος στα ΚΔΑΥ να μην δέχονται ανακυκλώσιμα με μεγάλο υπόλειμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς δεν έχει προβλεφθεί μηχανισμός δειγματοληψίας για την εκτίμηση του υπολείμματος. Στην πράξη δυστυχώς δικαιωθήκαμε.
Το άρθρο 11 απλά μεταθέτει την έναρξη εφαρμογής του μέτρου από το 2022 που ίσχυε ως σήμερα στο 2025. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι υπάρχει ήδη υπουργική απόφαση, η ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/77949/1247/2023 (ΦΕΚ 4732/Β/27-7-2023), με την οποία ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των ανακτώμενων υλικών και προσμίξεων στα απόβλητα που εισέρχονται στα ΚΔΑΥ, καθώς και η σχετική διαδικασία δειγματοληψίας. Και για αυτό το νομοθέτημα είχαμε επισημάνει πως ο τρόπος που περιγράφεται στην υ.α. δημιουργεί πολλές ασάφειες και πιθανότατα θα καταστεί ανενεργός στην πράξη, όπερ και εγένετο.
Τονίζουμε ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει άλλος τρόπος δειγματοληψίας σε πραγματικές συνθήκες και σε συγκεκριμένες ημέρες, που θα ακολουθήσει τις διεργασίες των ΚΔΑΥ. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει και σε σχετική οικονομική ενίσχυση των ΚΔΑΥ που θα αναλάβουν να την πραγματοποιήσουν. Εναλλακτικά, θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας σε επίπεδο περιφέρειας μικρών ΚΔΑΥ υπό την ευθύνη και λειτουργία των ΦοΔΣΑ που θα αναλάβουν να κάνουν αναλύσεις, αλλά επιπρόσθετα θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις που σήμερα ένα ιδιωτικό ΚΔΑΥ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η αμέσως επόμενη παράγραφος (παράγραφος 4) του άρθρου 31 του ν. 4819/2021 ορίζει ότι «οι φορείς λειτουργίας των ΚΔΑΥ δύνανται να αρνούνται την αποδοχή των εισερχόμενων αποβλήτων, εφόσον τα απόβλητα είναι σύμμεικτα σε ποσοστό άνω του σαράντα τοις εκατό (40%) κατά βάρος της συνολικής ποσότητας των εισερχόμενων αποβλήτων από κάθε απορριμματοφόρο. Το ανωτέρω ποσοστό μειώνεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) από την 1η.1.2025». Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμιά προεργασία και συστηματική δουλειά στην βελτίωση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, των καθαρών ροών αποβλήτων και της ανακύκλωσης, η διατήρηση αυτής της πρόβλεψης για το 2025 δίνει τη δυνατότητα στα ΚΔΑΥ να απορρίπτουν σχεδόν το σύνολο των εισερχόμενων αποβλήτων, καθώς σήμερα κανένας δήμος δεν πετυχαίνει καλά ποσοστά καθαρότητας. Ελπίζουμε να μην είναι αυτός ένας έντεχνος τρόπος μεταφοράς αυτών των αποβλήτων σε μονάδες παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου. Όπως επισημαίνουμε στο ΥΠΕΝ με την πρότασή μας για τη βιώσιμη διαχείριση αστικών αποβλήτων, η εγκαθίδρυση της καύσης σαν βασική μέθοδος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων αποτελεί ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και ολίσθημα, το υπέρογκο τίμημα του οποίου θα κληθούν να καταβάλλουν με επαχθείς όρους οι πολίτες, οι δήμοι, το περιβάλλον και η οικονομία της χώρας για τα επόμενα 30-40 χρόνια.
Άρθρο 12
Το προτεινόμενο άρθρο εντάσσεται στο «δίκαιο έκτακτης ανάγκης» των αποβλήτων (πρβλ. και το ισχύον 70Α ν. 4819/2021). Προφανώς, θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε η ανάγκη των διατάξεων αυτών, και αυτό θα συνέβαινε εφόσον η πολιτεία είχε εφαρμόσει διαχρονικά και με συνέπεια το οικείο νομικό πλαίσιο. Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν μία ξαφνική εκδήλωση προβλημάτων που παραμελούνται διαχρονικά: κατά συνέπεια, σπάνια συμβαίνουν αιφνίδια, και η «άρνηση» των ΟΤΑ να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης σπάνια οφείλεται σε «αποκλειστική τους υπαιτιότητα» ή δυστροπία. Σημειώνεται ότι η τήρηση της νομοθεσίας περί αποβλήτων πρέπει να διασφαλίζεται με «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές» κυρώσεις (άρθ. 36 Οδηγίας 2008/98). Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος οι ενέργειες του Γ.Γ. Συντονισμού Αποβλήτων να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον – π.χ., λόγω της πρόωρης εξάντλησης των νομίμως λειτουργούντων χώρων διάθεσης, οι οποίοι «επιστρατεύονται» από τις αποφάσεις του. Την στιγμή αυτή, ο Γ.Γ. Συντονισμού Αποβλήτων, παρόλο που επιφορτίζεται με τις δρακόντειες αυτές αρμοδιότητες, δεν λειτουργεί με την απαραίτητη διαφάνεια. Για τον λόγο αυτό, η προτεινόμενη διάταξη πρέπει να προβλέψει ενισχυμένη διαφάνεια των αποφάσεων του Γ.Γ., πιο εμπεριστατωμένη αιτιολογία και παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων αυτών, και συμμετοχή του κοινού (μέσα στα διαθέσιμα χρονικά πλαίσια). Θα πρέπει να διευκρινιστεί επίσης ότι τα «πρόσφορα» μέτρα που θα υλοποιήσει ο Γ.Γ. μπορεί να θεσπίζονται μόνο στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, και των βέλτιστων πρακτικών. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μπορεί ο Γ.Γ. να «επιστρατεύει» «κορεσμένους» ΧΥΤΑ (όπως ρητά επιτρέπει η διάταξη), διότι στην περίπτωση αυτή απλώς μεταφέρεται γεωγραφικά η ρύπανση από το ένα σημείο στο άλλο.
Άρθρο 13
Ο λόγος θέσπισης συστήματος επιστροφής εγγύησης σχετίζεται καταρχάς με την ανάγκη επίτευξης του δεσμευτικού στόχου, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για χωριστή συλλογή πλαστικών φιαλών ποτών έως 3 λίτρων κατά 77% έως το 2025 και κατά 90% έως το 2029. Γι’ αυτόν τον βασικό λόγο θεσπίστηκε ένα τέτοιο σύστημα με το ν. 4736/2020. Στην εξειδίκευσή του με το άρθρο 86 του ν. 4819/2021 προβλέφθηκε έναρξη λειτουργίας του συστήματος από την αρχή του 2023. Προβλέφθηκε, επίσης, πολύ σωστά η συμπερίληψη πρόσθετων φιαλών ποτών (γυάλινες και αλουμινίου).
Σύμφωνα με την τελευταία έγκαιρη ειδοποίηση [1] που η ΕΕ απέστειλε το 2023 στην Ελλάδα, το 2019 η Ελλάδα κατάφερε να συλλέξει το 33,1% της συσκευασίας αλουμινίου και 28,4% των γυάλινων συσκευασιών. Οι επιδόσεις αυτές απέχουν σημαντικά από τους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2025 (50% για το αλουμίνιο και 70% για το γυαλί). Βάσει των πενιχρών επιδόσεων (αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η υφιστάμενη διευρυμένη ευθύνη παραγωγού για τις συσκευασίες λειτουργεί με πολλά προβλήματα), η συμπερίληψη των φιαλών γυαλιού και αλουμινίου στο σύστημα επιστροφής εγγύησης μοιάζει επιβεβλημένη.
Δυστυχώς με το άρθρο 13 του υφιστάμενου νομοσχεδίου η σύσταση και λειτουργία του συστήματος επιστροφής εγγύησης μετατίθεται για τον Δεκέμβριο του 2025, πράγμα που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν καταβάλει την αναγκαία προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου χωριστής συλλογής πλαστικών φιαλών κατά 77% έως το 2025 (σήμερα το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 30%). Επιπλέον, οι φιάλες γυαλιού μένουν εκτός συστήματος, πράγμα που επίσης φανερώνει την απροθυμία της κυβέρνησης να επιτευχθούν οι στόχοι για το γυαλί. Όπου εφαρμόζεται σύστημα επιστροφής εγγύησης για γυαλί στην Ευρώπη ο ρυθμός χωριστής συλλογής κυμαίνεται πάνω από το 80%. Στην Ελλάδα των χαμηλών επιδόσεων επιλέγουμε για μια ακόμη φορά να πάμε κόντρα στο ρεύμα, προς όφελος άραγε ποιων;
Θα πρέπει πάντως να σχολιαστεί θετικά η πρόβλεψη για λειτουργία μόνο ενός και ενιαίου συστήματος επιστροφής εγγύησης. Ήταν μια αστοχία του προηγούμενου νόμου που διορθώθηκε. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τη διευρυμένη ευθύνη στις συσκευασίες.
Άρθρο 15
1. Η διαφοροποίηση/διαβάθμιση εισφορών σε επιμέρους κατηγορίες υλικών συσκευασίας είναι μια απαραίτητη ενέργεια για την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την στροφή σε προϊόντα που είναι ευκολότερο να ανακυκλωθούν. Σήμερα είναι αδιανόητη η εξίσωση των εισφορών πλήρως ανακυκλώσιμων υλικών (πχ. PET) και υλικών που είναι σχεδόν αδύνατο να ανακυκλωθούν (πχ. εύκαμπτο PP, πολυστρωματικές συσκευασίες). Ο ν. 4819/2021 στο παράρτημα ΙΙ του μέρους Γ προσπάθησε να κάνει μια σχετική διαφοροποίηση. Κινούνταν σε λάθος κατεύθυνση, όμως ήταν μια αρχή. Τώρα με την πρόβλεψη της παρ. 1 του παρόντος άρθρου 15 πάμε ακόμα πιο πίσω και μετατίθεται σε ένα αόριστο μέλλον η εφαρμογή της διαφοροποίησης εισφορών. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ με την πρόσθετη αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις συσκευασίες, προβλέπει διαφοροποίηση εισφορών. Είναι κρίμα η Ελληνική Πολιτεία να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτής. Προτείνεται να αποσυρθεί η παρούσα διάταξη και να μείνει αμετάβλητη η παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 4819/2021, καθώς και να τροποποιηθεί το παράρτημα ΙΙ του μέρους Γ του ν. 4819/2021 προβλέποντας ουσιαστικές διαβαθμισμένες εισφορές που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις ανάγκες.
2. Όσον αφορά το περιεχόμενο της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θα πρέπει στις προβλέψεις της παρ. 7 του άρθρου 92 του ν. 4819/2021 να προστεθεί όρος για τον καθορισμό ελάχιστων στόχων επαναχρησιμοποίησης. Η επαναχρησιμοποίηση αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις συσκευασίες και πρέπει να ενταχθεί άμεσα στο υπό σύσταση σύστημα εγγυοδοσίας.
3. Αποτελεί θετικό βήμα η πρόβλεψη για εναλλακτική διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αρκεί να μην μείνει κι αυτή στα χαρτιά. Οι κενές συσκευασίες αποτελούν ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα σε αγροτικές περιοχές.
Άρθρο 16
Κρίνονται θετικά οι προβλέψεις του εν λόγω άρθρου.
Άρθρο 20
Βλ. σχετικό σχόλιο για το άρθρο 15. Η διαφοροποίηση πρέπει να καταστεί υποχρεωτική και να περιγραφεί έτσι στη νομοθεσία.
Άρθρο 21
Η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ΕΟΑΝ με το έως 1% των πόρων από το τέλος πλαστικής σακούλας και το τέλος ταφής δεν προσφέρει ουσιωδώς στην ανάγκη που υπάρχει να αποκτήσει ο ΕΟΑΝ αυτοτέλεια, περισσότερους πόρους, περισσότερη τεχνογνωσία και καλύτερη στελέχωση. Ο ΕΟΑΝ σήμερα αδυνατεί να επιτελέσει το έργο του και έχει πολιτικά υποτιμηθεί. Στην πρότασή μας για τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων προτείνουμε μεταξύ άλλων ένα διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης με μια αυτοτελή ανεξάρτητη αρχή, με ενίσχυση του ΕΟΑΝ, με δημιουργία παρατηρητηρίου επιδόσεων, με δημιουργία κέντρου κατάρτισης και παροχής τεχνογνωσίας, με ουσιαστική ενίσχυση του περιβαλλοντικού ελέγχου. Μόνο έτσι θα δούμε πραγματικές αλλαγές.
[1] https://www.eea.europa.eu/publications/many-eu-member-states/early-warning-assessment-related-to
Προτάσεις και Παρατηρήσεις
της ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ.» ΑΕ, με ΑΦΜ 998451700, Δ.Ο.Υ. Χίου, με αρ. ΓΕΜΗ 122311659000, επί του Σχεδίου του Νόμου του ΥΠΕΝ:
«Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»
Στις 29 Αυγούστου 2024 αναρτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων (opengov.gr) Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Στο α. 4 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Προσθήκη άρθρου 226Δ στον ν. 4555/2018» προβλέπεται προσθήκη του α. 226Δ στον Ν. 4555/2018, με την οποία προσθήκη συγχωνεύονται οι ανώνυμες εταιρείες με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» και διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.» και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.», όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 226Β, με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και η απορροφώμενη εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. λύεται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και μεταβιβάζει στην απορρόφησα εταιρεία Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε. το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών της.
Ως ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.» δια της παρούσης εκφράζουμε τις σοβαρές αντιρρήσεις μας αναφορικά με τη συγχώνευση αυτή δια απορρόφησης αλλά και τον προβληματισμό μας αναφορικά με το κατά πόσο αυτό το εγχείρημα θα έχει τα αποτελέσματα στα οποία από αποσκοπεί το εν λόγω σχέδιο νόμου.
Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ.» ΑΕ, με ΑΦΜ 998451700, Δ.Ο.Υ. Χίου, με αρ. ΓΕΜΗ 122311659000 (πρώην Αρ.Μ.Α.Ε. 67676/84/Β/09/01), η οποία εδρεύει στο Δήμο Χίου, έχει συσταθεί δυνάμει του με αρ. 36548/21-1-2009 καταστατικού συμβολαίου της Συμβολαιογράφου Χίου Στυλιανής Κανάριου, του οποίου περίληψη δημοσιεύθηκε στο με αρ. 1074/09-02-2009 ΦΕΚ ΑΕ & ΕΠΕ, όπως αυτό έχει νόμιμα τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα. Η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. αποτελεί νομικό πρόσωπο του Δήμου Χίου και έχει ως αρμοδιότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ έχει αναδειχθεί ως πρωτοπόρος στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στη στο Βόρειο Αιγαίου αλλά και ως νησιωτικός δήμος, χάρη στον στρατηγικό της σχεδιασμό και τις καίριες αποφάσεις που έχει λάβει από το 2014.
ΙΙ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η εταιρεία έχει να επιδείξει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όραμα στη διαχείριση των απορριμμάτων, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία υποδομών που θα εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι η έμπειρη, αποτελεσματική και ικανότατη διοικητική ομάδα της 5ετίας 2014-2019, την περίοδο που πραγματοποιήθηκε ο ολικός σχεδιασμός της διαχείρισης απορριμμάτων, επανήλθε με την τωρινή δημοτική αρχή αρχές του 2024, με επιπλέον προσθήκες κατηρτισμένων στελεχών, που προσδίδουν το απαραίτητο κύρος και την εγγύηση ότι η ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ θα είναι το κατάλληλο όργανο για να ηγηθεί διοικητικά στον καινούργιο φορέα.
Συνοπτικά αναφέρουμε ότι κατά τα προηγούμενα έτη και κυρίως από το 2014 και έπειτα η εταιρεία μας προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:
– Αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, και η Χίος απέκτησε ένα σύγχρονο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
– Έναρξη της Ανακύκλωσης σε 4 ξεχωριστά ρεύματα με υπογραφή σύμβασης και ένταξη στο εθνικό σύστημα ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) με δωρεά 1500 μπλε κάδων, 3 απορριμματοφόρων και επιδότηση ανά τόνο ανακυκλώσιμων προϊόντων.
– Έναρξη προγράμματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς στη Χίο.
– διαχείριση των Απορριμμάτων των προσφυγικών ροών σε συνεργασία με την ΜΚΟ Odyssea συμμετέχοντας στην διεθνή ενέργεια “From Trash to Treasure” με εκτενή αναφορά στον διεθνή τύπο. (15.000 σωσίβια ανακυκλώθηκαν αντί να θαφτούν στον ΧΥΤΑ – https://sputnikglobe.com/20160406/greece-refugee-trash-recycling-1037570190.html)
– Επίτευξη χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Απορριμμάτων ύψους 4.000.000 ευρώ
– εκπόνηση μελέτης για ενεργειακή αξιοποίηση Απορριμμάτων
– λειτουργία συστήματος περισυλλογής ανακυκλώσιμων σε τουριστικά καταλύματα, παραλίες, καταστήματα και σχολεία.
– Λειτουργία του ΚΔΑΥ στη Χίο.
– προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Δημοτών για θέματα ανακύκλωσης
Η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από τη ΔΙΑΝΟΧ (Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου) και η προσπάθειά της για ένταξη του σχεδίου αυτού, αποδεικνύει ότι η εταιρία ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές και τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την πολιτεία και την ΕΕ για τη διαχείριση αποβλήτων. Το ΠΕΣΔΑ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και πόρους της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε., και αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων για όλα τα νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου. Η ένταξη του ΠΕΣΔΑ απαιτούσε συνεργασία και απόλυτο συντονισμό με πλήθος φορέων, κρατικών, τοπικών αλλά και ιδιωτικών. Η επίτευξη της ένταξης αυτής επιβεβαιώνει την ικανότητα της εταιρείας μας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να συντονίζει και να συνεργάζεται με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς.
Ένα από τα βασικότερα σημεία του σχεδιασμού της ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ είναι η εκπόνηση μελέτης και ένταξη της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη θέση Πόδορα στη Βέσσα. Η μονάδα αυτή θα είναι η πρώτη στο Βόρειο Αιγαίο. Η κατασκευή της ΜΕΑ στη θέση Πόδορα στη Βέσσα της Χίου αποτελεί ορόσημο για την περιβαλλοντική διαχείριση του νησιού. Η ΜΕΑ είναι μια σύγχρονη εγκατάσταση, σχεδιασμένη με βάση τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα της επεξεργασίας απορριμμάτων. Θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής και την ανάκτηση υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Η επιτυχής λειτουργία της ΜΕΑ θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη Χίο, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από οικονομική άποψη. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, η ανακύκλωση και η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού και θα δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων. Το έργο αναμένεται τα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2025. Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και προσεκτικό σχεδιασμό, η εταιρεία κατάφερε να εντάξει το έργο αυτό σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση για την κατασκευή της ΜΕΑ. Η επίτευξη της ένταξης του ΜΕΑ και της χρηματοδότησης του αποτελεί απόδειξη της αξιοπιστίας και της ικανότητας της ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ να αναλάβει τα ηνία του νέου φορέα.
Η υλοποίηση αυτού του έργου δεν περιορίζεται μόνο στην περιβαλλοντική διαχείριση. Η ΜΕΑ στη Βέσσα πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, η επιτυχία της ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ στον σχεδιασμό και την κατασκευή της ΜΕΑ αποτελεί πρότυπο για άλλες περιοχές της Ελλάδας, προωθώντας την περιφερειακή ανάπτυξη.
Ο επόμενος στόχος της ΔΙΑΝΟΧ είναι η αδειοδότηση και η λειτουργία χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας Ογκωδών απορριμμάτων και η δημιουργία Πράσινου Σημείου, στην θέση Κοντυλόπος στην δημοτική ενότητα Ιωνίας του Δήμου Χίου.
Με την κατασκευή αυτών των έργων και την εφαρμογή προηγμένων συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων, η εταιρεία έχει δώσει το παράδειγμα για την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας σε προγράμματα ανακύκλωσης και άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
Με βάση τα παραπάνω επιχειρήματα, είναι προφανές ότι η ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ είναι η κατάλληλη επιλογή για να απορροφήσει τη ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας και την περαιτέρω ανάπτυξη της διαχείρισης απορριμμάτων.
Συνοψίζοντας :
• Η ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ διαθέτει ευρύτερη εμπειρία, τεχνογνωσία και μεγαλύτερη κλίμακα λειτουργιών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτή η ευρύτερη κλίμακα επιτρέπει την πιο αποτελεσματική διαχείριση πόρων, καθώς και την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και τεχνογνωσίας για την υποστήριξη και ανάπτυξη της ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ μετά την απορρόφηση.
• Η ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ διαθέτει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και αντοχή, γεγονός που την καθιστά πιο ικανή να απορροφήσει τις πιθανές οικονομικές επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η ενοποίηση. Με την απορρόφηση της ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ, η ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ θα μπορέσει να βελτιστοποιήσει τις οικονομίες κλίμακας και να μειώσει το συνολικό λειτουργικό κόστος. Η νέα διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ τους πρώτους 8 μήνες, κατά παραδοχή τους, έχουν παρουσιάσει ήδη ζημιές της τάξεως των 350.000 ευρώ.
ΙΙΙ. ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε και το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» και διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.» και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.», με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, είναι ασαφές σε πολλά σημεία του και καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος αυτού.
Αρχικά, μας παρατίθεται ένα σχέδιο νόμου, χωρίς να αναφέρεται το αν έχει προηγηθεί κάποια οικονομοτεχνική ή άλλου είδους μελέτη, η οποία να καταλήγει σε εμπεριστατωμένο και κοινά αποδεκτό συμπέρασμα ότι δύο τέτοιες εταιρείες, που εδρεύουν σε δύο διαφορετικά νησιά και εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς δήμους, μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως μία εταιρεία. Είναι αυτονόητο, εξάλλου αυτή η διαδικασία ακολουθείται σε όλες τις συγχωνεύσεις εταιρειών, από τη πιο μικρή έως τη πιο μεγάλη, έτσι λοιπόν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε να συνταχθεί μελέτη από εξειδικευμένο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία των εταιρειών (οικονομικά, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, δραστηριότητα κλπ) προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο επιστημονικό και κοινά αποδεκτό συμπέρασμα ότι η συνένωσή τους είναι η λύση στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει το σχέδιο νόμου, ουδεμία τέτοια μελέτη συντάχθηκε, εύλογα δε μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι όλα αυτά έγιναν εντελώς πρόχειρα και επιφανειακά. Αναπάντητο δε μένει το ερώτημα του αναγκαίου της συγχώνευσης αυτής.
Στο α. 1 του σχεδίου νόμου λοιπόν αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σκοπός του παρόντος είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων, η βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης έργων ενέργειας και η επίλυση χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων. Ειδικότερα, τροποποιούνται υφιστάμενες διατάξεις με σκοπό την αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη δημιουργία ισχυρών φορέων διαχείρισης αποβλήτων, την απλοποίηση διαδικασιών στη διαχείριση αποβλήτων και την επίλυση προβλημάτων κατά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων…». Τα παραπάνω αναφερόμενα στο α.1 του σχεδίου νόμου περισσότερο αποτελούν ευχολόγιο παρά μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη αναφορικά με τη σκοπιμότητα του όλου εγχειρήματος. Δημιουργεί δε ερωτήματα τα οποία δεν απαντώνται πουθενά στο σχέδιο νόμου.
Διερωτώμεθα λοιπόν πως θα επιτευχθεί:
1. ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων
2. η βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης έργων ενέργειας
3. η επίλυση χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων
Όλα τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και αποτελεσματικά με λειτουργία σε τοπικό επίπεδο. Η συνένωση δύο εταιρειών σε μία, με τα δικά της προβλήματα η κάθε μία, με έδρα σε διαφορετικό δήμο και δη νησιωτικό, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μετακίνηση και η άμεση επέμβαση επί ζητημάτων που θα προκύψουν, περισσότερο θα επιτείνει τις δυσκολίες παρά θα συμβάλλει στην αποτελεσματική και γρήγορη εύρεση λύσεων.
Επιπλέον αναφέρεται εντελώς αόριστα ως σκοπός η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης. Αναφερόμενοι στη δική μας εταιρεία, έχουμε στην πάροδο ετών προβεί σε στοχευμένες δράσεις τόσο για την ενημέρωση των δημοτών και την παρότρυνσή τους προς ανακύκλωση, όσο και σε επενδύσεις στις υποδομές μας. Τα παραπάνω όμως πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο, γνωρίζοντας άριστα τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και ενεργοποιώντας τοπικούς φορείς. Η σκέψη ότι συνενώνοντας δύο εταιρείες, θα επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα ανακύκλωσης είναι εντελώς απλοϊκή και δεν στηρίζεται πουθενά, ειδικά δε αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε δύο διαφορετικά νησιά. Και πάλι διερωτώμεθα εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μελέτη η οποία να έχει μελετήσει τη δραστηριότητα των δύο εταιρειών και να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συγχώνευσή τους θα βοηθήσει τη παραγωγή της ανακύκλωσης.
Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη νησιωτικότητα, κάτι που γίνεται δεκτό και στον προηγούμενο νόμο και για το λόγο άλλωστε αυτό παρέμειναν σε λειτουργία οι νησιωτικοί ΦΟΔΣΑ. Η ιδιαίτερη μεταχείριση των νησιών εξάλλου προβλέπεται και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού είναι κατανοητή η δυσκολία που παρουσιάζεται λόγω του απομακρυσμένου των περιοχών και της δυσκολίας στη μετακίνηση. Η κατάργηση λοιπών του ΦΟΔΣΑ σε ένα νησί όπως η Χίος, με μεγάλη προσέλευση κόσμου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, θα οδηγήσει στην βαθμιαία υποβάθμιση της διαχείρισης των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων.
Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και σημαντικά. Τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο υφίστανται ήδη δομές τις οποίες διαχειρίζονται οι ως άνω εταιρείες. Υπάρχει ανάγκη λοιπόν για άμεση εποπτεία όλων αυτών των δομών σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση και οι δύο εταιρείες, είναι πολλά και σημαντικά. Σε κανένα σημείο του σχεδίου νόμου δεν διευκρινίζεται ο τρόπος διοίκησης των υποδομών των εταιρειών σε τοπικό επίπεδο. Η απομακρυσμένη διοίκηση δεν θα έχει αποτελέσματα, ειδικά όταν πρόκειται για καθημερινά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
Άρθρο 4 Σχεδίου Νόμου
Η ανωτέρω συγχώνευση των εταιρειών αναφέρεται στο α. 4 του σχεδίου νόμου. Αρχικά διαφωνούμε με το συγκεκριμένο άρθρο και επιθυμούμε την διατήρηση και των δύο εταιρειών σε λειτουργία. Επί του σχεδίου νόμου όμως έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
Σε κανένα σημείο δεν αιτιολογείται το γιατί επιλέχθηκε ως κύριος φορέας/εταιρεία η ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και όχι η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. Δεν εξειδικεύεται εάν αυτό έγινε με οικονομικά κριτήρια, με κριτήρια πληθυσμιακά των δήμων, βάσει των υποδομών της κάθε εταιρείας ή για κάποιο άλλο λόγο. Σε κάθε περίπτωση, η διαδρομή και οι πρωτοβουλίες της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. όλα αυτά τα χρόνια την καθιστούν ιδανικότερη επιλογή να συνεχίσει ως εταιρεία τη δραστηριότητά της. Εφόσον δηλαδή πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των εταιρειών, θεωρούμε ότι είναι ορθότερο να απορροφήσει η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. την ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και όχι το αντίστροφο. Αναφέρουμε αναλυτικά ανωτέρω τη δραστηριότητα της ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ όλα αυτά τα χρόνια και φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τεχνογνωσία που διαθέτει σαν οργανισμός και το έργο που έχει ολοκληρώσει την καθιστούν την καλύτερη επιλογή. Εκτός των άλλων, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν ενεργές επιχειρήσεις και στη Χίο, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της δημόσιας διαχείρισης εδρεύει πλέον στη Μυτιλήνη.
Ουδεμία αναφορά υπάρχει στον τρόπο διαχείρισης των υποδομών της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. στη Χίο σε συνδυασμό με τη διαχείριση των υποδομών στη Μυτιλήνη της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. αλλά ούτε και γενικότερα στο διοικητικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τη διαχείριση μιας γιγαντωμένης πλέον εταιρείας. Είναι προφανές ότι η εξ αποστάσεως διοίκηση των υποδομών αυτών θα καταστεί άμεσα προβληματική και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και κατάρρευση της λειτουργίας των υποδομών αυτών. Ήδη υπάρχει δυσκολία στην στελέχωση των εταιρειών και στη διαχείριση των υποδομών τοπικά, όπου καθημερινά το Δ.Σ. των εταιρειών και Διευθύνοντες σύμβουλοι προσπαθούν να καλύψουν τα κενά λόγω των ελλείψεων στο διοικητικό προσωπικό. Τυχόν συγχώνευση θα δημιουργήσει τεράστιο διοικητικό κενό και εντέλει πρόβλημα στην εταιρεία.
Ουδεμία αναφορά υπάρχει αναφορικά με τη διαχείριση των υποδομών στο μεταβατικό στάδιο. Είναι εύλογο ότι θα υπάρξει μια χρονική περίοδος όπου θα υπάρχει διοικητικό κενό. Είναι απαραίτητη η μέριμνα για την ομαλή μετάβαση, καθώς πρόκειται για ένα τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο, με προεκτάσεις στη δημόσια υγεία.
Ενώ υπάρχει πρόβλεψη για το προσωπικό της εταιρείας με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου καθώς και το προσωπικό που απασχολείται με σχέση έμμισθης εντολής, εντούτοις δεν υπάρχει πρόβλεψη για προσωπικό που εργάζεται με σχέση σύμβασης έργου/παροχής υπηρεσιών.
Επιπλέον, στο άρθρο αυτό αναφέρεται η λύση της εταιρείας χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση, μόνο με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η λύση και εκκαθάριση των ανωνύμων εταιρειών προβλέπεται ρητά στο Ν. 4548/2018. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό υπόμνημα του Δικτύου ΦΟΔΣΑ επί του (προηγούμενου) Σχεδίου Νόμου «Κλεισθένης», η εποπτεία του Κράτους επί της Α.Ε. δεν δύναται να καταλήγει στην κατάργηση της νομικής μορφή της. Η προβλεπόμενη από το σχέδιο νόμου κρατική εποπτεία επί των κάθε φύσης αποφάσεων των οργάνων διοίκησης μιας Α.Ε. εξισώνει τις Α.Ε. με ΝΠΔΔ, καταργώντας κάθε έννοια ελευθερίας, τόσο του α. 5 όσο και του α. 102 του Συντάγματος, και μάλιστα ασκούμενης επί μιας Α.Ε. των ΟΤΑ, η οποία σύμφωνα με το α. 265 Ν. 3463/2006 δεν χρηματοδοτείται από το Δημόσιο ή από ΟΤΑ και επομένως δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση σύμφωνα με την απόφαση 2497/2013 του ΣτΕ. Η όποια πρόβλεψη εποπτείας επί των ΑΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα α. 5 παρ.1 και 106 του Συντάγματος. Διαφορετικά θα θεωρηθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ.
Όπως προαναφέρουμε ανωτέρω, η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. έχει επιδείξει σημαντική δράση όλα αυτά τα χρόνια, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, ειδικά δε για εταιρεία που εδρεύει σε νησιωτικό δήμο, με περιορισμένους πόρους και υποδομές. Σε κανένα σημείο δεν διευκρινίζεται γιατί επιλέχθηκε η διατήρηση της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και η απορρόφηση της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. από την πρώτη.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν συζητηθεί και παλαιότερα, επί του σχεδίου Νόμου «Κλεισθένης». Τότε εισακούστηκε σε μεγάλο βαθμό η άποψη των ΦΟΔΣΑ και ήδη έχουν γίνει βήματα σε όλη την Ελλάδα προς το καλύτερο. Η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θεωρούμε ότι θα ακυρώσει την πρόοδο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και θα μας πάει αρκετά χρόνια πίσω.
Η TOMRA Collection συγχαίρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Ειδικότερα, αναφορικά με το Μέρος Β / Κεφάλαιο Β, η TOMRA Collection χαιρετίζει τις τροποποιήσεις του νόμου 4819/2021 σχετικά με την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για συσκευασίες ποτών στην Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες που περιγράφονται στον τροποποιημένο νόμο, όπως η συμπερίληψη των πλαστικών φιαλών μίας χρήσης και των μεταλλικών περιεκτών ποτών, η θέσπιση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του συστήματος από την υπόχρεη βιομηχανία και η υποχρέωση των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών ως σημεία επιστροφής, είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα συστήματα επιστροφής εγγύησης που προβλέπονται στο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWR).
Η TOMRA Collection δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την περαιτέρω μετάβαση της Ελλάδας σε μια ολοκληρωμένη κυκλική οικονομία.
Το άρθρο 30, τουλάχιστον δεν ό,τι αφορά στην πρόβλεψη δυνατότητας ανάπτυξης στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, ουσιαστικά από την καύση απορριμμάτων, θα πρέπει να αποσυρθεί ως απολύτως απαράδεκτο.
Η Απολιγνιτοποίηση προωθήθηκε από την Πολιτεία με βασικό επιχείρημα την απαλλαγή από τη ρυπογόνο καύση λιγνίτη, τόσο για τις λιγνιτικές περιοχές όσο και ευρύτερα. Έρχεται λοιπόν σήμερα η Πολιτεία και προωθεί την καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (και) στις ίδιες περιοχές, ήδη επιβαρυμένες περιβαλλοντικά, υποστηρίζοντας εμμέσως, πλην σαφώς, ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει αντίστοιχες περιβαλλοντικές επιπτώσεις;
Πρόκειται για εμπαιγμό όλων μας. Λίγο φιλότιμο δε βλάπτει.
Γιατί το υπουργείο ενώ θέλει να κάνει
Ένα ΦΟΔΣΑ ανά περιφέρεια Στην Κρήτη κάνει 2 ΦΟΔΣΑ; Η Κρήτη δε ανήκει στην ελληνική επικράτεια ;
Αντισυνταγματικός ο νόμος και μόνο απο αυτό !
2) Γιατί τα Ιονια Νησιά έχουν τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ με πλειοψηφία της περιφέρειας Ιονιων Νησων ( 3μελη περιφέρειακης αρχής )
Και με συμμετοχή μόνο 4 δήμων της ΠΕΔΙΝ ;
Αλλά θέλει ο κύριος Γραφακος σε μια περιφέρεια αλλά σε άλλη ( Ιονιων Νησων , Κρήτης ).
3)Ενώ πριν 3 χρόνια το ίδιο υπουργείο και ο ίδιος Γενικος Γραμματεας νομοθέτησαν την σύσταση 3 ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , έρχονταν τώρα και αλλάζουν ξανά το νομοθετικό πλαίσιο προτείνοντας ένα ΦΟΔΣΑ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΟΣ. Με αυτά τόσο η ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και οι Jaspers δε μας παίρνουν στα σοβαρά ως Χώρα για αυτο άλλωστε και είχαν τόσο καιρό να καταλήξουν σε σύμφωνια για τις ΜΑΑ, δε μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι και έχουν δίκιο.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στον νέο ΦΟΔΣΑ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΟΣ , θα είναι ένας μη λειτουργικός φορέας , θα αύξησει τα δημοτικά τέλη ,δε μπορεί να καλύψει μια τεράστια γεωγραφική περιοχή απο Ζαχαρω έως Πλαγια Αιτωλοακαρνανίας .
Εμείς ως ΦΟΔΣΑ δε Έχουμε οφειλές και θα γίνουμε συνυπεύθυνοι χρεών δηλαδή οι δημότες μας .
Αν το υπουργείο επιμείνει δε μας μένει άλλος δρόμος απο την προσφυγή στην δικαιοσύνη .
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την διαχείριση των ΑΕΚΚ από τις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Προτείνεται η προσθήκη στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ του ΜΕΡΟΥΣ Β’ του Σχεδίου Νόμου με τίτλο ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4819/2021, νέου Άρθρου 11 (με αντίστοιχη αναρίθμηση των επομένων), με τον ακόλουθο τίτλο:
Άρθρο 11- Ειδικές ρυθμίσεις για την διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών που προκύπτουν κατά τις εργασίες ελέγχου, συντήρησης, επισκευών και αντικατάστασης του δικτύου από τις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης – Προσθήκη άρθρου 30Α στον ν. 4819/2021
Άρθρο 11
Ειδικές ρυθμίσεις για την διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών που προκύπτουν κατά τις εργασίες ελέγχου, συντήρησης, επισκευών και αντικατάστασης του δικτύου από τις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης
Στον ν. 4819/2021 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 30Α ως εξής:
«1. Οι εταιρίες ή Οργανισμοί που διαθέτουν ή / και διαχειρίζονται δίκτυα ύδρευσης ή / και αποχέτευσης, κατά την εκτέλεση οποιονδήποτε εργασιών ελέγχου, συντήρησης, επισκευής ή / και αντικατάστασης του δικτύου που διαχειρίζονται, υποχρεούνται:
α) να μεριμνούν για την αμελλητί αποκομιδή και μεταφορά των αποβλήτων εκσκαφών ή / και άλλων αδρανών υλικών που προκύπτουν κατά τις εργασίες αυτές προς τα οικεία αδειοδοτημένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) με τα οποία οι εταιρίες ή Οργανισμοί ύδρευσης / αποχέτευσης διαθέτουν σύμβαση συνεργασίας, σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο όπως εκάστοτε ισχύει και την ΚΥΑ 36259/1757/Ε10336259/1757/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1312/Β` 24.8.2010) όπως ισχύει.
β) όταν δεν είναι εφικτή η άμεση αποκομιδή και μεταφορά των αποβλήτων που προκύπτουν κατά τις εργασίες επί του δικτύου προς τα ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ, να προχωρούν στην άμεση αποκομιδή τους από τον τόπο των εργασιών με ίδια μέσα, ιδιόκτητα ή μισθωμένα.
2. Τα απόβλητα εκσκαφών που συλλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 1(β) από τις εταιρίες ύδρευσης / αποχέτευσης με ίδια μέσα, δύνανται στη συνέχεια να εναποτίθενται προσωρινά εντός των εγκαταστάσεων των εταιριών ή Οργανισμών ύδρευσης ή / και αποχέτευσης, όπου αυτό είναι εφικτό, υπό τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:
α) η προσωρινή εναπόθεση θα λαμβάνει χώρα εντός συγκεκριμένου χώρου επί του γηπέδου, χωρίς να παρεμποδίζεται με οποιοδήποτε τρόπο η λειτουργία της εγκατάστασης,
β) η προσωρινή εναπόθεση θα γίνεται κατά τρόπο που δεν προκαλεί κινδύνους στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων,
γ) Τα απόβλητα που εναποτίθενται προσωρινά δεν περιέχουν επικίνδυνα απόβλητα ή/και προσμίξεις με άλλα απόβλητα. Η προσωρινή εναπόθεση θα αφορά αποκλειστικά τα μη επικίνδυνα απόβλητα εκσκαφών ή/και άλλα αδρανή υλικά που εντάσσονται στην κατηγορία 17 -ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ του Ευρωπαϊκού Καταλόγους Αποβλήτων (ΕΚΑ) καθώς και άλλα αδρανή υλικά επίχωσης-επαναπλήρωσης.
δ) η εναπόθεση θα είναι προσωρινή και δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τις είκοσι (20) ημερολογιακές μέρες,
ε) οι εταιρίες ή Οργανισμοί που προχωρούν σε προσωρινή εναπόθεση σε εγκαταστάσεις τους διαθέτουν ενεργή σύμβαση συνεργασίας με κατάλληλα αδειοδοτημένο ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ, το οποίο θα παραλαμβάνει τα ΑΕΚΚ που έχουν εναποτεθεί προσωρινά, όχι αργότερα από το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο σημείο (ε).
3. Η προσωρινή εναπόθεση της παραγράφου 2 δεν συνιστά αλλαγή της χρήσης γης, ούτε μεταβολή ή τροποποίηση της δραστηριότητας, και για τον λόγο αυτό δεν απαιτείται για την προσωρινή εναπόθεση οποιαδήποτε άδεια ή έγκριση, εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της παραγράφου 2.
4. Το παρόν άρθρο έχει εφαρμογή αποκλειστικά στις περιπτώσεις που οι εργασίες επισκευής, συντήρησης και αντικατάστασης του δικτύου υλοποιούνται με αυτεπιστασία, δηλαδή με ίδια μέσα (τεχνικά συνεργεία, προσωπικό και εξοπλισμό) των ίδιων των εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης και όχι στις περιπτώσεις που οι εργασίες υλοποιούνται μέσω εργολαβιών. Σε αυτήν την περίπτωση, την αποκλειστική ευθύνη αποκομιδής, μεταφοράς και διαχείρισης των οικείων αποβλήτων την φέρουν οι ανάδοχοι.»
Αιτιολογική Έκθεση της Προτεινόμενης Διάταξης
Με την προτεινόμενη διάταξη προστίθεται νέο Άρθρο στο υπό Διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων». Το Άρθρο αφορά στην διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών που προκύπτουν κατά τις εργασίες ελέγχου, συντήρησης, επισκευών και αντικατάστασης του δικτύου από τις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Οι εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης προσφέρουν κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες κοινής ωφέλειας προς τους πολίτες, διασφαλίζοντας την συνεχή, αδιάλειπτη και ασφαλή πρόσβαση των καταναλωτών στο κορυφαίο ίσως αγαθό – το νερό – καθώς και αντίστοιχες υπηρεσίες αποχέτευσης. Για να ανταποκριθούν οι εταιρίες αυτές στον ρόλο αλλά και στις υποχρεώσεις τους, παρέχουν υπηρεσίες λειτουργίας του δικτύου σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, υποστηρίζοντας το δίκτυο και παρεμβαίνοντας άμεσα όπου απαιτείται, για να εκτελέσουν κρίσιμες εργασίες, όπως εντοπισμός προβλημάτων, βλαβών και διαρροών, άμεση επισκευή και αντιμετώπισή τους, αντικατάσταση τμημάτων των σωληνώσεων και οποιαδήποτε άλλη εργασία κρίνεται αναγκαία για την διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες που οι εταιρίες μας παρέχουν.
Κατά την εκτέλεση των εργασιών αυτών προκύπτουν πάντα απόβλητα εκσκαφών ή/και άλλα αδρανή υλικά. Τα απόβλητα αυτά διαχειρίζονται μέσω των οικείων Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) του Νόμου 4819/2021 (ΦΕΚ Α 129/23.07.2021) όπως ισχύει, με τα οποία οι εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης διαθέτουν σύμβαση συνεργασίας.
Με δεδομένο όμως ότι οι εργασίες υποστήριξης του δικτύου διενεργούνται σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, δεν είναι πάντα δυνατή η άμεση αποκομιδή και μεταφορά των αποβλήτων αυτών προς τα οικεία ΣΣΕΔ, ειδικά κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. Επισημαίνεται ότι η άμεση αποκομιδή και μεταφορά των αποβλήτων αυτών σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις αποτελεί παράγοντα τεκτονικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών επί των πεζοδρομίων, αλλά και για την διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης οδικής κυκλοφορίας των οχημάτων επί του οδοστρώματος.
Τυχόν παραμονή των αποβλήτων αυτών επί των πεζοδρομίων ή/και του οδοστρώματος, πέραν του απολύτως αναγκαίου χρονικού διαστήματος, συνιστά έκθεση σε κίνδυνο τόσο των πεζών, όσο και των διερχόμενων οχημάτων και αποτελεί ευθύνη των εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης να τον αποτρέψουν, προχωρώντας σε άμεση αποκομιδή των αντίστοιχων υλικών και αποβλήτων. Η μη έγκαιρη αποκομιδή και μεταφορά των αποβλήτων αυτών προς επεξεργασία, πέραν των δυνητικών κινδύνων που δημιουργεί, συνεπάγεται και νομικές εμπλοκές για τις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ποινικές, διοικητικές αλλά και αστικές κυρώσεις.
Κατά συνέπεια, οι εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση, όταν δεν είναι εφικτή η άμεση αποκομιδή και μεταφορά των μη επικινδύνων αποβλήτων που προκύπτουν κατά τις εργασίες επί του δικτύου προς τα ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ, να προχωρούν στην άμεση αποκομιδή και μεταφορά τους από τον τόπο των εργασιών με ίδια μέσα, ιδιόκτητα ή μισθωμένα.
Σε συνέχεια, τα απόβλητα αυτά θα εναποτίθενται προσωρινά εντός των εγκαταστάσεών τους, κατά τρόπο που δεν θα παρεμποδίζεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων και θα διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μέχρι την τελική αποκομιδή από τα συμβαλλόμενα με τις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ για να οδηγηθούν προς κατάλληλη επεξεργασία.
1. Στο άρθρο 6 , παρ. 1, του σχεδίου προβλέπεται:
1.1. η υποχρεωτική συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Λάρισας και Μαγνησίας στο ΦΟΔΣΑ ΠΑΔΥΘ ΑΕ. Ως ημερομηνία κατάργησης των δύο ΦΟΔΣΑ, αντί της 31-10-2024, θα πρέπει να είναι η 31-12-2024 και έναρξη άσκησης δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας Α.Ε. , θα πρέπει να είναι η 1/1/2025 για να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος αφ’ενός να αποκτήσει νομική υπόσταση ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας Α.Ε., και αφετέρου να παρθούν οι κατάλληλες εγκρίσεις (προϋπολογισμός, κ.ά.) και κινήσεις για να ξεκινήσει η λειτουργία του «Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας Α.Ε.» χωρίς προβλήματα.
1.2. Ο διακριτικός τίτλος να είναι «Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας» , ενώ το σωστό είναι : «Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας Α.Ε.»
1.3. Οι μετοχές της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. περιέρχονται στους Δήμους των καταργούμενων Φο.Δ.Σ.Α. Ν. Λάρισας και Μαγνησίας άνευ ανταλλάγματος, παρά το γεγονός ότι οι μέτοχοι-Δήμου της ΠΑΔΥΘ ΑΕ έχουν καταβάλει το τίμημα για την συμμετοχή τους στο Μετοχικό με μετρητά και θα πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα για αποζημίωση των μετόχων της ΠΑΔΥΘ ΑΕ (π.χ. επιχορήγηση, μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή αυτού στους μετόχους κ.ο.κ.).
2. Για τη συμμετοχή ενός Δήμου σε επιχείρηση οποιαδήποτε μορφής γίνεται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του (παρ.1, άρθρο 253, Ν.3463/2006) και της ανωτέρω αποφάσεως προηγείται η εκπόνηση σχετικής Οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας (παρ. 2, άρθρο 253, Ν. 3463/2006), κάτι το οποίο δεν προβλέπεται να γίνει με τη διαδικασία που προβλέπει το σχέδιο νόμου και υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν μελλοντικά νομικά προβλήματα.
3. Στο άρθρο 7 , του σχεδίου προβλέπεται:
3.1. Στην παρ. 3 , αναφέρεται η διαδικασία είσπραξης της ετήσιας εισφοράς κλπ των ΟΤΑ και έχει απαλειφθεί η πρόβλεψη της παρ. 4 του άρθρου 239 του Ν. 4555/2048 η οποία ορίζει ότι «Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής από δήμο τριμηνιαίας δόσης της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον οικείο ΦΟ.Δ.Σ.Α. ή οποιουδήποτε ποσού πάσης φύσεως συμμετοχής προς τον οικείο ΦΟ.Δ.Σ.Α., πέραν του ενός (1) μηνός, το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται υποχρεωτικά από τους ανωτέρω φορείς, ύστερα από αίτημα του οικείου ΦΟ.Δ.Σ.Α., που υποβάλλεται σε αυτούς με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής ή του διοικητικού συμβουλίου όταν πρόκειται για Α.Ε., που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών τους και αποδίδεται σε αυτόν.» και θεωρούμε ότι πρέπει να προστεθεί η διάταξη αυτή διότι συμβάλει στη βελτίωση της ρευστότητας ενός Φο.Δ.Σ.Α.
3.2. Στη παρ. 4 αντί του Προέδρου του Φο.Δ.Σ.Α. το αίτημα θα υποβάλλεται σε αυτούς με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής ή του διοικητικού συμβουλίου όταν πρόκειται για Α.Ε., που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών τους και αποδίδεται σε αυτόν.»
4. Στο άρθρο 10, του σχεδίου , μετά τη διατύπωση : «Η δαπάνη για την εφαρμογή των δράσεων, χρηματοδοτείται από τους πόρους του τέλους ταφής του άρθρου 38 του ν. 4819/2021 (Α΄136)», να προστεθεί η εξής παρ.: «Επίσης χρηματοδοτούνται και οι Φο.Δ.Σ.Α. με τη μορφή Α.Ε. , οι οποίοι έχουν αναλάβει και έχουν συνάψει με τους Δήμους της Διαχειριστικής τους ενότητας, συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών εφαρμογής της χωριστής συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων».
5. Στο άρθρο 12 του σχεδίου, στο τέλος της περίπτωσης iv ) της γα) προβλέπεται ότι «Στην περίπτωση της μεταφοράς των Α.Α. σε μία ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, η απαιτούμενη δαπάνη βαρύνει στο σύνολό της τον ωφελούμενο φορέα, ο οποίος δύναται να επιχορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σύνολο ή μέρος αυτής και η σχετική δαπάνη βαρύνει το Πράσινο Ταμείο.» , δηλαδή στην ουσία επιβραβεύουμε αυτόν το Φορέα διότι δεν εφάρμοσε την ισχύουσα νομοθεσία και δεν προνόησε να κατασκευάσει τα απαραίτητα έργα;
Θεωρώ ότι πρέπει να απαλειφθεί η διατύπωση αυτή.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6
Α. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
1η Προσθήκη
«Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης το προσωπικό δημοσίου δικαίου που υπηρετεί στους καταργούμενους Συνδέσμους, προερχόμενο με μετατάξεις σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας του Ν. 4440/2016 (Α’ 224) δύναται με αίτησή του να επιστρέψει στον Φορέα Προέλευσης.»
Επιπτώσεις – αιτιολογία.
1. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταλαμβάνει εξαιρετικά ελάχιστες περιπτώσεις υπαλλήλων και συνεπώς η εν λόγω πρόβλεψη ουδόλως θα ανατρέψει τον υλοποιούμενο σχεδιασμό στελεχιακής ενδυνάμωσης του ΦοΔΣΑ.
2. Η εν λόγω ρύθμιση είναι σε απόλυτη συμφωνία με την αντίστοιχη πρόβλεψη -δυνατότητα που υπήρχε για μεταταγμένους υπαλλήλους σε παλαιότερη σχετική νομοθεσία (Ν. 4071/2012) περί συγχωνεύσεων ΦοΔΣΑ.
2η Προσθήκη
«Το μόνιμο προσωπικό των καταργούμενων Συνδέσμων, καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό του «Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας» με την ίδια σχέση εργασίας. Το προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και από το συνταξιοδοτικό καθεστώς, στο οποίο υπαγόταν πριν την κατάργηση των Συνδέσμων. Το μόνιμο προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α. Θεσσαλίας εξακολουθεί να διέπεται ως προς τα δικαιώματα και τις υπηρεσιακές μεταβολές του, από τις διατάξεις στις οποίες υπαγόταν πριν την κατάργηση των Συνδέσμων»
Επιπτώσεις -αιτιολογία
1. Η ανωτέρω παράγραφος περιλαμβάνεται ρητώς στα προβλεπόμενα της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν. 4954/2022 (ΦΕΚ 136/Α’/09.07.2022) για το προσωπικό των καταργούμενων και τροποποιούμενων ΦοΔΣΑ.
2. Με την ανωτέρω προσθήκη αίρονται οι όποιες επιφυλάξεις του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού των καταργούμενων Συνδέσμων αναφορικά με την υπαλληλική τους προοπτική στο ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας
Β. ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Κατά την άποψή μου προκειμένου να υπάρξει άμεση και ομαλή μετάβαση και λειτουργία του υφιστάμενου ΦοΔΣΑ στις Περιφερειακές του αρμοδιότητες θα πρέπει να αναφέρονται ρητά και τα ακόλουθα:
1ον. Στην παρ. 1 του άρθρου 6 θα πρέπει με ρητό τρόπο να αποσαφηνίζεται ότι «το σύνολο των μετοχών ανακατανέμεται εξαρχής ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΤΑ που συμμετέχουν στο ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ, σύμφωνα με το πληθυσμιακό ποσοστό τους στο σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως καθορίζεται με την Απόφαση 2846/Β4-461/21.4.2023 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β’ 2802».
2ον. «Σε αποκλειστική προθεσμία που δεν θα υπερβαίνει τις 60 ημέρες από την έκδοση της Πράξης κατάργησης των Συνδέσμων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και οι Αποφάσεις ορισμού των Οργάνων Διοίκησης του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ»
3ον. «Σε αποκλειστική προθεσμία που δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες από την έκδοση της Πράξης κατάργησης των Συνδέσμων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τροποποίησης του υφιστάμενου Καταστατικού Ίδρυσης της ΠΑΔΥΘ ΑΕ καθώς και η σύνταξη και έγκριση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας»
Σχολιασμός άρθρου
1. Ο σχεδιασμός του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας μέσω της κατάργησης των υφιστάμενων Συνδέσμων και της απορρόφησης από την ΠΑΔΥΘ ΑΕ (με την μετονομασία της τελευταίας) εγείρει ζητήματα νομιμότητας καθόσον με την αριθμ. 8700/91995/11.05.2012 (ΦΕΚ 1794/Β’/06.06.2012 & 2030/Β’/21.06.2012) Απόφαση του Γ.Γ. της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε συσταθεί ο «Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας» με την συγχώνευση των τριών υφιστάμενων ΦοΔΣΑ. Μέχρι σήμερα το νομικό αυτό πρόσωπο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, συνεπώς νομικά υφίσταται -παρά την εκδοθείσα (αρ. πρωτ. 11102/113122/11.07.2013 ΑΔΑ: ΒΛ4ΤΟΡ10-Ω94) διαπιστωτική πράξη περί μη λειτουργίας- όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στην πρόσφατη επικαιροποιημένη έκδοση του «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» που κοινοποιήθηκε με την αριθμ. ΔΙΔΔΑ/Φ.10/οικ.14047/31.07.2024 (ΑΔΑ: 9ΩΔΕ46ΜΤΛ6-Ψ0Ε) Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.
2. Ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει την κατάργηση των δύο υφιστάμενων Συνδέσμων:
α) ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ τον έως σήμερα καθολικά διαμορφωμένο, παγιωμένο και δοκιμασμένο σχεδιασμό που αφορά σε όλους του Φορείς της Περιφέρειά μας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, ΥΠΕ, ΔΥΠΑ, κλπ) με αρμοδιότητες περιφερειακής εμβέλειας, η έδρα των οποίων ορίζεται στην πόλη της Λάρισας.
β) ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΆΖΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ την εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχουν επιλέξει και αποφασίσει η διαχείριση των απορριμμάτων να υλοποιείται από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Μάλιστα το ποσοστό του πληθυσμού που αντιπροσωπεύουν οι Δήμοι των δύο καταργούμενων Συνδέσμων (65% του πληθυσμού της Περιφέρειας και άνω του 72% της συνολικής παραγωγής των απορριμμάτων) υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 60% που απαιτείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΑΡΘΡΟ 31 ΤΟΥ Ν. 4954/2022 για την αλλαγή της νομικής μορφής του Φορέα ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
γ) Δεν τεκμηριώνεται με τεχνικο-οικονομικά και χωροταξικά κριτήρια αλλά ούτε και εδράζεται σε λειτουργικές- διαχειριστικές παραμέτρους (καθόσον ο αριθμός των εργαζομένων στους δύο καταργούμενους ΦοΔΣΑ υπερβαίνει το αντίστοιχο απασχολούμενο προσωπικό της ΠΑΔΥΘ).
3. Η απορρόφηση των δύο Συνδέσμων από την ΠΑΔΥΘ ΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα παρότι λειτουργεί αρκετά έτη, εντούτοις φαίνεται -από τα αναρτημένα στοιχεία στην ιστοσελίδα της και στους σχετικούς ηλεκτρονικούς διαδικτυακούς κόμβους- να παρουσιάζει μεγάλη και ουσιαστική υστέρηση στην προσαρμογή και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ιδίως σε ότι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις (διαγωνισμοί μέσω ΕΣΗΔΗΣ, Προκηρύξεις, Διακηρύξεις, Συμβάσεις και Εντάλματα πληρωμών στο ΚΗΜΔΗΣ, αναρτήσεις σε ΔΙΑΥΓΕΙΑ κλπ) αφενός δείχνει έναν φορέα με εμφανείς ελλείψεις λειτουργικού σχεδιασμού, αφετέρου δεν διαμορφώνεται εξ αρχής το ευνοϊκότερο περιβάλλον και οι συνθήκες βάσιμης αισιοδοξίας για την ομαλή εκκίνηση της λειτουργίας του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας.
4. Τέλος με την άμεση υλοποίηση του σχεδίου κατάργησης των υφιστάμενων Συνδέσμων, διαφαίνεται ότι το προσωπικό της προκήρυξης 3ΓΒ/2023 (για την ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ με επιστημονικό προσωπικό) για το οποίο έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων και αναμένονται σύντομα τα οριστικά αποτελέσματα, δεν δύναται να απορροφηθεί (συνολικά 4 άτομα ΠΕ) από τον Σύνδεσμό μας και συνεπώς να μεταφερθεί στον ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας με επακόλουθες συνέπειες στην μη εκπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων διαχειριστικής επάρκειας που έχει θέσει με σχετική εγκύκλιο η ΡΑΑΕΥ. Συνεπώς ο κεντρικός σχεδιασμός για την ενίσχυση των ΦοΔΣΑ με το απαιτούμενο προσωπικό φαίνεται να ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕ.
Σχόλια για το: Άρθρο 12 (Αντικατάσταση περ.γ) και δ) παρ. 2 άρθρου 33 ν.4819/2021)
• Πουθενά δεν αναφέρεται αν ερωτάται και αποφασίζει σχετικά ο ΦοΔΣΑ που θα παραλάβει προς διαχείριση τα απόβλητα. Δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας, γίνεται ο “δερβέναγας” της όλης διαδικασίας, αποφασίζει και διατάσσει χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Τόσο δημοκρατικά !!!
• Ποιός αποφασίζει για τη φέρουσα ικανότητα των εγκαταστάσεων παραλαβής των αποβλήτων αλλά και για το συνολικό κόστος; (ο Γενικός Γραμματέας, ο Δήμος, ή ο ΦοΔΣΑ που θα τον υποχρεώσουν να τα παραλάβει και να τα διαχειριστεί;). Μήπως ο Γεν. Γραμματέας θα αποφασίζει και πόσα χρήματα θα δοθούν στο ΦοΔΣΑ που θα τα παραλάβει και θα τα διαχειριστεί;
• Πουθενά δεν αναφέρεται ο μέγιστος χρόνος μεταφοράς των αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται να γίνεται π.χ. ακόμη και για 5 έτη; Κάτι τέτοιο θα οδηγεί το Δήμο ο οποίος δημιουργεί το πρόβλημα, να αδιαφορεί να δώσει λύση.
• Ο ωφελούμενος φορέας (Δήμος ή ΦοΔΣΑ) ο οποίος δημιουργεί το πρόβλημα, επιχορηγείται από το Πράσινο Ταμείο, ήτοι από χρήματα που έχουν καταβάλλει οι υπόλοιποι. Βέβαια το “δύναται να επιχορηγείται” παραπέμπει στο να αποφασίζει το ΥΠΕΝ εάν τελικά θα επιβαρυνθεί ο Δήμος ή θα του τα χαρίσουν. Εάν λοιπόν ο Δήμαρχος είναι αρεστός στο Υπουργό, δωρεάν τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο. Εάν δεν είναι αρεστός, από τις Δημόσιες Επενδύσεις οπότε θα παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ.
Σχόλια για το: Άρθρο 6 (Διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Περιφέρεια Θεσσαλίας)
• Είναι συνταγματικά νόμιμο να υποχρεώσεις μια Ανώνυμη Εταιρία (τη Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.) να δεχθεί νέους μετόχους (τους Δήμους Λάρισας και Μαγνησίας), εάν το διοικητικό της συμβούλιο δεν λάβει τέτοια απόφαση;
• Είναι συνταγματικά νόμιμο να υποχρεώσεις τους Δήμους (που βάσει του Συντάγματος αποτελούν αυτοδιοικητικό και όχι κρατικό θεσμό) να ενταχθούν σε μιά Ανώνυμη Εταιρία;
• Είναι νόμιμο να υποχρεώσεις τους σημερινούς μετόχους της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. (οι οποίοι κατέβαλαν χρήματα για να αποκτήσουν τις μετοχές που κατέχουν) να μοιραστούν (δωρίζοντάς τες) με τους Δήμους της Λάρισας και της Μαγνησίας; Και τι θα γίνει στη περίπτωση που οι εν δυνάμει δωρεολήπτες δεν αποδεχθούν τις δωρεές αυτές;
• Πουθενά δεν αναφέρεται τι θα γίνει με το προσωπικό με σχέση Δημοσίου Δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στους καταργούμενους Συνδέσμους. Αν υπονοείται ότι θα μεταφερθούν στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ,,τότε είναι συνταγματικά νόμιμο να υποχρεώσεις τους εργαζόμενους αυτούς να μετακινηθούν σε μια Ανώνυμη Εταιρία στην οποία υποχρεωτικά θα εργάζονται με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου;
• Έχει δίκιο το ΚΚΕ που θεωρεί ότι στη Χώρα μας η λεγόμενη Αυτοδιοίκηση είναι Διοίκηση παρά τη σχετική Συνταγματική υποχρέωση. Με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται ακόμη μια φορά πλήρως ξεκάθαρο, το μη αυτοδιοίκητο των Δήμων καθόσον η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους Δήμους να επιτελέσουν τις αρμοδιότητές τους όπως εκείνο (το Κράτος) τους επιβάλλει και όχι όπως οι Δήμοι αποφασίσουν.
• Επειδή αντίστοιχες προβλέψεις υπήρχαν και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2012 (Νόμος 4071/2012), ο δρόμος για την ακύρωσή τους είναι γνωστός. Υπάρχει λοιπόν η πεπατημένη, καθόσον τότε, μόλις εκδόθηκε η πρώτη απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ασκήθηκε επί αυτής προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωσή της. Στους τότε κυβερνώντες, διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι θα κερδηθεί η προσφυγή, και αναγκαστικά “έκαναν πίσω”, μη επιμένοντας για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Προφανώς αυτό θα γίνει και τώρα. Ο φάκελος είναι πλήρης από το παρελθόν. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
• Όταν το προσωπικό που βρίσκεται με απόσπαση στους Συνδέσμους επιστρέψει στους Δήμους από τους οποίους αποσπάστηκε (π.χ. Δήμο Λαρισαίων), ποιός θα υπάρχει για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου ΦοΔΣΑ; Έχει γίνει εκτίμηση κατά πόσον στον ενιαίο ΦοΔΣΑ θα υπάρχει προσωπικό που επαρκεί για τη λειτουργία των έργων αλλά και της ομαλής διοικητικής λειτουργίας ή για 3-4 χρόνια (μέχρι τις προσλήψεις νέου προσωπικού) θα “χάνει το παιδί τη μάνα και η μάνα το παιδί;” Και φυσικά οι εργολάβοι, εκμεταλλευόμενοι τη κατάσταση να αλωνίζουν ανεξέλεγκτα, διαχειριζόμενοι τις εγκαταστάσεις χωρίς έλεγχο και επίβλεψη και το Περιβάλλον να υποβαθμίζεται ανεπανόρθωτα.
• Στη παρούσα συγκυρία πιστεύει κάποιος ότι θα γεφυρωθούν οι ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις (βλέπε πρόσφατα γεγονότα μεταξύ Δημάρχου Βόλου και Περιφερειάρχη), ώστε να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των οργάνων διοίκησης στον υποχρεωτικά επιβαλλόμενο Περιφερειακό ΦοΔΣΑ; Είναι προφανέστατο ότι οι ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις Ηρακλείου-Χανίων είναι ο λόγος, για τον οποίο το νομοσχέδιο δεν υποχρεώνει τη Κρήτη να συστήσει έναν (1) ενιαίο Περιφερειακό ΦοΔΣΑ.
• Εξαιρώντας μόνον τη Κρήτη, δίνεται λαβή για αρνητικά σχόλια και υπόνοιες για μεροληψία από τη πλευρά του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη (λόγω καταγωγής και ιδιαίτερων προσωπικών σχέσεων) αλλά και για συμπαιγνία με την αντιπολίτευση (λόγω κρητικών αρχηγών κ. Ανδρουλάκη και κ. Κασσελάκη). Προφανώς η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μην δυσαρεστηθούν οι Χανιώτες (!!!) αγνοώντας τους πολίτες της πρόσφατα πολύπαθης Θεσσαλίας, όπου τα αρνητικά σχόλια και η δυσαρέσκεια για τη Κυβέρνηση αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία μετά τις καταστροφές, περισσεύουν.
• Γιατί για τη Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα ορίζεται η έδρα των ΦοΔΣΑ, ενώ για τις υπόλοιπες Περιφέρειες αποσιωπάται; Για τη Θεσσαλία είναι προφανές ότι η έδρα θα είναι στη Λάρισα (αλλά και εάν καταρχήν δεν ορισθεί στη Λάρισα) αυτό θα γίνει σύντομα, λόγω του πληθυσμιακού ποσοστού που θα έχουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
• Όλα τα κόμματα και οι Κυβερνήσεις, ευαγγελίζονται τη ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, σε όλα τα επίπεδα. Με το παρόν νομοσχέδιο η σημερινή Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ την έχει στο πρόγραμμά της για να γίνεται αρεστή στα αυτιά των πολιτών, καθόσον στη πράξη προωθεί το αντίθετο.
• Στη Π.Α.ΔΥ.Θ., όταν χωροθετούσαμε τις εγκαταστάσεις (ΧΥΤΑ-ΣΜΑ-ΚΔΑΥ-ΜΕΑ), δώσαμε τις προσωπικές μας εγγυήσεις, αιρετοί και υπηρεσιακοί, στους κατοίκους των περιοχών, ότι εμείς με το κύρος που ο καθένας διαθέτει, θα είμαστε αυτοί που θα αποφασίζουμε για τη λειτουργία των έργων. Παράλληλα θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση ότι αιρετοί εκπρόσωποι των γειτονικών περιοχών θα συμμετέχουν στη διοίκηση του ΦοΔΣΑ. Τώρα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ (π.χ. ο Δήμαρχος Τεμπών ή ο Δήμαρχος Βόλου, ανάλογα με τις κάθε φορά κομματικές ισορροπίες) θα ενδιαφερθεί για το ΧΥΤΑ στη Παλιοσμαρίνα ή για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Καλαμπάκα; Και τι θα γίνει όταν ξεσηκωθούν οι κάτοικοι όταν καταλάβουν ότι πλέον δεν θα έχουν συμμετοχή και θα λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην τους; Αυτή είναι η αξιοπιστία του Κράτους και μετά απορούμε γιατί αντιδρούν και ξεσηκώνονται οι κάτοικοι περιοχών στις οποίες πρόκειται να γίνουν τέτοια έργα απαραίτητα για τη προστασία του Περιβάλλοντος;
Σχόλιο επί του άρθρου 19 παρ. β): «Τα ποσά της περ. α) αποδίδονται από τους υπόχρεους φορείς του άρθρου 53 σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και διατίθενται με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί ο Ε.Ο.ΑΝ., τα οποία εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.».
Εάν η πρόθεση του νομοθέτη είναι οι παραβάσεις της περ α) του άρθρου 19 να μπορούν να βεβαιώνονται ως πρόστιμα και από τις αρμόδιες αρχές για περιβαλλοντικούς ελέγχους (της παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν. 4014/2011), τότε
1. η είσπραξή τους θα πρέπει να γίνεται με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.ν.δ. 356/1274, Α΄ 90), όπως προβλέπεται ρητά στην παρ. 7 του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011.
2.μετά να αποδίδονται στον ΕΟΑΝ όπως αποδίδονται τα υπόλοιπα πρόστιμα στο Πράσινο ταμείο (παρ. 7 άρθρο 21 του Ν. 4014/2011.
Με βάση τα ανωτέρω προτείνεται η τροποποίηση της διατύπωσης της παρ. β) του άρθρου 19 ακολουθώντας τα αναφερόμενα στις παρ. 6 και 10 του άρθρου 66 του Ν. 4819/2021 ως εξής: «Τα ποσά της περ. α) αποδίδονται από τους υπόχρεους φορείς του άρθρου 53 σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και διατίθενται με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί ο Ε.Ο.ΑΝ., τα οποία εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τη διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων όταν οι παραβάσεις διαπιστώνονται με ελέγχους των αρμόδιων αρχών της παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν. 4014/2011 εφαρμόζεται το άρθρο 30 του ν. 1650/1986.»
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΝ
«Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»
1. Το σχέδιο νόμου δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 166 του ν. 4951/2022.
2. Στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνονται διατάξεις που να αφορούν την αναγνώριση του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α. και τη θεσμική ενίσχυση και στελέχωση των Φο.Δ.Σ.Α.
3. Ενώ στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η ένταξη των Σποράδων στο νέο ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας, δεν περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά Θάσο και Σκύρο. Δεν διευκρινίζεται αν θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των αποβλήτων τους, ή αν αυτή θα ασκείται μέσω ΦοΔΣΑ, όπως προβλέπεται πλέον για τις Σποράδες.
4. Στο άρθρο 3 του σχεδίου, προβλέπεται η υποχρεωτική συγχώνευση μιας Α.Ε. που δεν αποτελεί ΦοΔΣΑ, σε ένα ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή του Συνδέσμου, χωρίς εκκαθάριση της Α.Ε. Δεν καταγράφονται τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία του ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και συνεπώς είναι αναιτιολόγητη η πρόταση συγχώνευσής της στον ΕΣΔΑΚ.
Αν η Πολιτεία επιμείνει στην πρότασή της αυτή, τότε θα πρέπει
α) να υπάρξει διακριτή μεταχείριση των περιουσιακών στοιχείων του ΦΟΔΙΣΑ που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων, και αυτών που υπηρετούν άλλους σκοπούς, σύμφωνα με το άρθρο 226Γ του ν. 4555/2018. Ο ΦΟΔΙΣΑ δύναται να παραμείνει ως διαδημοτική ΑΕ του άρθρου 265 ν. 3463/2006, ασκώντας τις υπόλοιπες αρμοδιότητες που προβλέπονται στο καταστατικό του.
β) να παραχωρηθούν στους Δήμους μέλη του προς συγχώνευση ΦΟΔΙΣΑ τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν την άσκηση αρμοδιοτήτων ΟΤΑ στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (απορριμματοφόρα, ΣΜΑ, Πράσινα Σημεία).
γ) να επιστραφεί στους Δήμους μέλη του προς συγχώνευση ΦΟΔΙΣΑ το μετοχικό κεφάλαιο που κατέβαλαν για τη σύστασή του.
δ) να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των εργαζομένων του ΦΟΔΙΣΑ η μετακίνησή τους στον ΕΣΔΑΚ ή στους Δήμους μέλη του προς συγχώνευση ΦΟΔΙΣΑ, δεδομένου ότι δεν είναι εργαζόμενοι σε ΦοΔΣΑ.
5. Στο άρθρο 4 του σχεδίου, προβλέπεται η υποχρεωτική συγχώνευση των ΦοΔΣΑ του Βορείου Αιγαίου. Η διάταξη δεν καταγράφει τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία των δύο ΦοΔΣΑ, στον οποίων τη λύση αποσκοπεί η συγχώνευση, και συνεπώς είναι αναιτιολόγητη η πρόταση συγχώνευσης των δύο ΦοΔΣΑ του Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών, η λειτουργία των δύο ΦοΔΣΑ κρίνεται προσφορότερη, τη στιγμή μάλιστα που προβλέπονται δύο ΦοΔΣΑ σε άλλη Περιφέρεια που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μετακίνησης μεταξύ νησιών.
Το Δίκτυο ΦοΔΣΑ τάσσεται υπέρ της προαιρετικής συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από την οικεία Τοπική Αυτοδιοίκηση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.
Αν η Πολιτεία επιμείνει στην πρότασή της αυτή, τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες της νομοθεσίας περί Α.Ε. ως προς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Α.Ε. Η πρόταση περί «άθροισης» των μετοχικών κεφαλαίων των δύο Α.Ε. είναι εκτός νομικής λογικής, καθώς αυτά αντιστοιχούν σε διαφορετικό αριθμό μετοχών και διαφορετικό ποσό αξίας κάθε μετοχής.
Λαμβανομένου υπόψη, σύμφωνα με τη νομοθεσία, του πληθυσμιακού κριτηρίου για την κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου, η μόνη ορθή νομικά διαδικασία, απαιτεί
α) να επιστραφεί στους μετόχους της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. το μετοχικό κεφάλαιο που κατέβαλαν κατά τη σύστασή της
β) να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε., η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την έκδοση νέων μετοχών, στην ονομαστική αξία των υφιστάμενων μετοχών, κατ’ αναλογία του πληθυσμού των νέων μετόχων. Επίσης, να αποφασίσει τη διαδικασία απόσβεσης των περιουσιακών στοιχείων της προς συγχώνευση ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε., καθώς αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της συμμετοχής των νέων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η μη τήρηση των ανωτέρω συνιστά παραβίαση των διατάξεων, τόσο του άρθρου 17 του Συντάγματος, όσο και των τυπικών νόμων, που αφορούν την προστασία της ιδιοκτησίας
6. Στο άρθρο 5 του σχεδίου, προβλέπεται η υποχρεωτική συγχώνευση των ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η διάταξη δεν καταγράφει τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ, στον οποίων τη λύση αποσκοπεί η συγχώνευση, και συνεπώς είναι αναιτιολόγητη η πρόταση συγχώνευσης των τριών ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας. Μάλιστα, με δεδομένη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας, η λειτουργία των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ κρίνεται προσφορότερη, τη στιγμή μάλιστα που προβλέπονται δύο ΦοΔΣΑ σε άλλη Περιφέρεια που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα γεωγραφικής ιδιαιτερότητας.
Το Δίκτυο ΦοΔΣΑ τάσσεται υπέρ της προαιρετικής συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από την οικεία Τοπική Αυτοδιοίκηση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.
7. Στο άρθρο 6 του σχεδίου, προβλέπεται η υποχρεωτική συγχώνευση των ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η διάταξη δεν καταγράφει τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ, στον οποίων τη λύση αποσκοπεί η συγχώνευση, και συνεπώς είναι αναιτιολόγητη η πρόταση συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μάλιστα, με δεδομένη την ύπαρξη των Σποράδων, η λειτουργία των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ κρίνεται προσφορότερη, τη στιγμή μάλιστα που προβλέπονται δύο ΦοΔΣΑ σε άλλη Περιφέρεια που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μετακίνησης μεταξύ νησιών.
Το Δίκτυο ΦοΔΣΑ τάσσεται υπέρ της προαιρετικής συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από την οικεία Τοπική Αυτοδιοίκηση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.
Στο ίδιο άρθρο, προβλέπεται η παράδοση μετοχών της ΠΑΔΥΘ στους Δήμους των καταργούμενων ΦοΔΣΑ Ν. Λάρισας και Μαγνησίας, χωρίς την αντίστοιχη καταβολή μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, η προβλεπόμενη μετατροπή της ΠΑΔΥΘ σε ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας επιχειρείται χωρίς την διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού της, κατά παράβαση των ν. 2190/1920 και 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών.
Αν η Πολιτεία επιμείνει στην πρότασή της αυτή, τότε θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της νέας Α.Ε., η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την έκδοση νέων μετοχών, στην ονομαστική αξία των υφιστάμενων μετοχών, κατ’ αναλογία του πληθυσμού των νέων μετόχων. Επίσης, να αποφασίσει τη διαδικασία απόσβεσης των περιουσιακών στοιχείων των προς συγχώνευση ΦοΔΣΑ, καθώς αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της συμμετοχής των νέων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η μη τήρηση των ανωτέρω συνιστά παραβίαση των διατάξεων, τόσο του άρθρου 17 του Συντάγματος, όσο και των τυπικών νόμων, που αφορούν την προστασία της ιδιοκτησίας.
Τέλος, δεν διασφαλίζεται η νομιμότητα μετακίνησης προσωπικού που απασχολείται στους προς συγχώνευση Συνδέσμους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, σε Α.Ε. στην οποία οι εργαζόμενοι απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα μετακίνησής τους σε Δήμους μέλη των προς συγχώνευση Συνδέσμων.
8. Στο άρθρο 7 παρ. 3 που τροποποιεί το άρθρο 239 του ν. 4555/2018, δεν περιλαμβάνεται η δυνατότητα των ΦοΔΣΑ να εισπράττουν μέσω ΔΕΗ ή ΚΑΠ τις οφειλές από παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, αν και η δυνατότητα αυτή έχει κριθεί νόμιμη με τις υπ’ αρ. 1353/2018 και 1355/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελ. Συν., ενώ προβλεπόταν ρητά και στην παρ. 4 του τροποποιούμενου άρθρου 239 : «Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής από δήμο τριμηνιαίας δόσης της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον οικείο ΦΟ.Δ.Σ.Α. ή οποιουδήποτε ποσού πάσης φύσεως συμμετοχής προς τον οικείο ΦΟ.Δ.Σ.Α…»
9. Στο άρθρο 10 που προσθέτει το άρθρο 27Α στο ν. 4819/2021, προβλέπεται η δυνατότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας διενέργειας προμηθειών εξοπλισμού από τους ΟΤΑ α’ βαθμού στο ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με το ΕΣΠΑ 2021-2027, το «εμπροσθοβαρές» μέρος του νέου προγράμματος του ΠΕΚΑ αφορά ακριβώς τη διαλογή στην πηγή, και τη συλλογή και μεταφορά των αστικών αποβλήτων, συμπεριλαβανομένων και των βιοαποβλήτων και των ανακυκλωσίμων, ως δέσμευση των ΟΤΑ έναντι των ΦοΔΣΑ που θα χρηματοδοτηθούν για την κατασκευή των ΜΑΑ κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Μάλιστα, η προβλεπόμενη προγραμματική σύβαση μεταξύ ΟΤΑ και ΦοΔΣΑ θα πρέπει να προβλέπει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία (εξυπηρετούμενος πληθυσμός, χωροταξία οικισμών, απαιτούμενος εξοπλισμός κλπ). Με αυτό το δεδομένο, η δυνατότητα υλοποίησης των διαδικασιών προμήθειας του εξοπλισμού είναι σαφέστατα πολύ πιο εύκολα από κάθε οικείο ΦοΔΣΑ, ο οποίος έχει εκ των πραγμάτων την πλήρη εικόνα και τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της υλοποίησης των σχετικών συμβάσεων, παρά από μια κεντρική υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να διαχειρίζεται δεκάδες συμβάσεις με ανόμοια χαρακτηριστικά. Εξ άλλου, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι το ΥΠΕΝ διαθέτει επαρκές προσωπικό για την υλοποίηση και παρακολούθηση των απαιτούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών και συμβάσεων. Οι διατάξεις του άρθρου 228 παρ. 1 εδ. ιγ’ και του άρθρου 246 παρ. 3 του ν. 4555/2018 επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
10. Στο άρθρο 12 προκύπτουν ζητήματα αφαίρεσης της αρμοδιότητας διαχείρισης των αποβλήτων από τους ΟΤΑ και άσκησής της από το Γ.Γ.Δ.Σ.Α.
Ειδικότερα:
α. Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος :
«1. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων, καθώς και την κατανομή τους στους επί μέρους βαθμούς. Με νόμο μπορεί να ανατίθεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η άσκηση αρμοδιοτήτων που συνιστούν αποστολή του Κράτους.
2. Oι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Oι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει.
3. Με νόμο μπορεί να προβλέπονται για την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών ή την άσκηση αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αναγκαστικοί ή εκούσιοι σύνδεσμοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που διοικούνται από αιρετά όργανα.
4. Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους. O έλεγχος νομιμότητας ασκείται, όπως νόμος ορίζει. Πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από τις περιπτώσεις που συνεπάγονται αυτοδικαίως έκπτωση ή αργία, επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από τακτικούς δικαστές, όπως νόμος ορίζει.
5. Το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρων αυτών. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την απόδοση και κατανομή, μεταξύ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των φόρων ή τελών που καθορίζονται υπέρ αυτών και εισπράττονται από το Κράτος. Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων απευθείας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.»
Η αρμοδιότητα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων έχει εκχωρηθεί προς τους ΟΤΑ, σύμφωνα με το άρθρο 75 του ν. 3463/2006, η δε διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των ΟΤΑ και των ΦοΔΣΑ έχει επέλθει με τις διατάξεις των άρθρων 227 και 228 του ν. 4555/2018.
Βάσει των ανωτέρω, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου, το Κράτος δεν δύναται να ασκήσει αρμοδιότητα εκχωρηθείσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την παρ. 3 έχουν συσταθεί οι ΦοΔΣΑ για τη διευκόλυνση των ΟΤΑ, σύμφωνα με την παρ. 4 το Κράτος δύναται να ελέγξει τους ΟΤΑ ως προς τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των αποφάσεών τους, και σύμφωνα με την παρ. 5 το Κράτος υποχρεούται να εξασφαλίζει τα μέσα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που από το Σύνταγμα έχουν εκχωρηθεί στους ΟΤΑ, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί την αρμοδιότητα επειδή οι ΟΤΑ δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα.
Κατά συνέπεια, οι διατάξεις του άρθρου 12 θέτουν ζητήματα αμφισβήτησης συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ.
Μάλιστα, από τις διατυπώσεις του άρθρου δεν προκύπτουν σαφείς και προκαθορισμένοι λόγοι εξ αιτίας των οποίων δικαιολογείται η αφαίρεση της αρμοδιότητας. Δεν υφίσταται όργανο το οποίο θα προβάλλει ή θα ελέγχει τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο. Δεν διευκρινίζεται τι σημαίνει «Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στη διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων (Α.Α.), τα οποία προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με άμεσο κίνδυνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και εφόσον δεν ληφθούν, για οποιοδήποτε λόγο, τα απαιτούμενα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς ή αν αυτά δεν είναι επαρκή…», ή «…αρμόδιου Φο.Δ.Σ.Α. που δεν προβαίνει, με αποκλειστική του υπαιτιότητα, στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση των προβλεπόμενων από το οικείο ΠΕ.Σ.Δ.Α. υποδομών, ούτε λαμβάνει ενδεδειγμένα μέτρα, ικανά να εξυπηρετήσουν προσωρινά και μέχρι την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τελικής διάθεσης, τις ανάγκες διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται, εντός της χωρικής του αρμοδιότητας».
Η δεδομένη έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, για την οποία την ευθύνη φέρει το Κράτος, συνιστά άραγε «αδυναμία» των ΟΤΑ και των ΦοΔΣΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ; Αν ναι, ποια μέτρα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων ;
Με τον τρόπο αυτό, κατά την απολύτως ανέλεγκτη κρίση του κράτους, στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της υποκαθίσταται από ένα και μόνο άτομο, το οποίο κατά την απόλυτη κρίση του θα καθορίζει τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 102 του Συντάγματος.
11. Στο άρθρο 73 του σχεδίου, προβλέπεται η δυνατότητα ΟΤΑ και ΔΕΥΑ να παίρνουν δάνειο από το ΤΠΔ, για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Να ζητήσουμε να ισχύσει το ίδιο για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων του ΕΣΠΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΔΣΑ
Α. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
1. Στο άρθρα 3, 4, 5, και 6 να προβλεφθούν:
α. Η επιστροφή του μετοχικού κεφαλαίου στους δήμους – μετόχους των προς συγχώνευση ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή της Α.Ε.
β. Η τήρηση της νομοθεσίας περί Α.Ε. για τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων, και την απόσβεση των περιουσιακών στοιχείων των προς συγχώνευση ΦοΔΣΑ.
Επισημαίνεται ότι η συμβολή με περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζεται με την απόσβεσή τους σε βάθος χρόνου, αλλά δεν δύναται να αφορά το μετοχικό κεφάλαιο του νέου ΦοΔΣΑ, καθώς αυτό καθορίζεται αποκλειστικά με πληθυσμιακά κριτήρια, και όχι με βάση την οικονομική εισφορά κάθε μέλους.
Αντίστοιχη υποχρέωση δεν υφίσταται στην περίπτωση συγχώνευσης σε Σύνδεσμο, καθώς οι Δήμοι στην περίπτωση αυτή δεν καταβάλλουν μετοχικό κεφάλαιο.
Τέλος, πρέπει να διασφαλιστεί η νομιμότητα μετακίνησης προσωπικού που απασχολείται στους προς συγχώνευση Συνδέσμους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, σε Α.Ε. στην οποία οι εργαζόμενοι απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα μετακίνησής τους σε Δήμους μέλη των προς συγχώνευση Συνδέσμων.
2. Στο άρθρο 7 παρ. 3 να συμπληρωθεί η φράση, ως εξής : «Το ποσό της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους ή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον οικείο ΦΟ.Δ.Σ.Α. που παρέχονται μέσω προγραμματικών συμβάσεων ή οποιουδήποτε ποσού πάσης φύσεως συμμετοχής μετοχικού κεφαλαίου των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού προς τον οικείο Φο.Δ.Σ.Α., παρακρατείται από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ……»
3. Τα άρθρα 10 και 12 να απαλειφθούν, καθώς αφαιρούν αρμοδιότητες εκχωρηθείσες από το Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος. Να προβλεφθεί ότι Δήμοι που αδυνατούν να ασκήσουν αρμοδιότητες σχετικές με τη διαχείριση αποβλήτων, είτε διενεργούν οι ίδιοι διαγωνιστικές διαδικασίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων συλλογής και μεταφοράς σε ιδιώτες, είτε τις εκχωρούν με προγραμματική σύμβαση στους οικείους ΦοΔΣΑ,
Αλλως, να τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη των οικείων ΦοΔΣΑ για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στα ανωτέρω άρθρα, από αυτούς προς το Γ.Γ.Δ.Σ.Α., με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης, ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων.
Β. ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΔΣΑ
1. Στο άρθρο 225 του ν. 4555/2018 προτείνεται η προσθήκη παρ. 10 ως εξής:
«Ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής, οι ΦοΔΣΑ δύνανται να συμμετέχουν στο Δίκτυο ΦοΔΣΑ, το οποίο λειτουργεί ως Σωματείο, κατά τις σχετικές διατάξεις του Α.Κ. Το Δίκτυο ΦοΔΣΑ εκπροσωπεί τα μέλη του σε Υπουργεία, Συμβούλια, Κρατικές Επιτροπές και Οργανισμούς, θεσμικά όργανα της ΕΕ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε θέματα που άμεσα ή έμμεσα αφορούν τους ΦοΔΣΑ. Το Δίκτυο ΦοΔΣΑ μπορεί να συμμετέχει ως κύριο συμβαλλόμενο μέρος στις προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 100 του ν.3852/2010.»
2. Στο άρθρο 100 παρ. 1 α’ του ν. 3852/2010 να συμπεριληφθεί το Δίκτυο ΦοΔΣΑ στους φορείς που δύνανται να συμμετέχουν ως κύρια συμβαλλόμενα μέρη στις προγραμματικές συμβάσεις.
Γ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (ν. 4555/2018)
1. Αντικατάσταση του Άρθρου 231 και κατάργηση των Άρθρων 232-235 του ν. 4555/2018.
Προτείνεται η αντικατάσταση του άρθρου 231 ως εξής:
«’Αρθρο 231
Αρμοδιότητες οργάνων διοίκησης των ΦΟΔΣΑ με τη νομική μορφή Συνδέσμου των Ο.Τ.Α.
1. Οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι αρμοδιότητες του Προέδρου και Αντιπροέδρου των ΦΟΔΣΑ και των ΦΟ.Σ.ΠΕΣΔΑ με τη νομική μορφή Συνδέσμου των Ο.Τ.Α. (ΝΠΔΔ), καθορίζονται από τις διατάξεις του ν.3463/2006.
2. Τα άρθρα 232-235 καταργούνται.»
Αιτιολόγηση: Με τα συγκεκριμένα άρθρα, οι ΦΟΔΣΑ με τη μορφή Συνδέσμου γίνονται λιγότερο ευέλικτοι από πριν, δεδομένου ότι δίνονται όλες σχεδόν οι αρμοδιότητες στο Δ.Σ, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή που είναι ολιγομελής και πιο ευέλικτη μπορεί να λάβει ουσιαστικές αρμοδιότητες για την λειτουργία των ΦΟΔΣΑ, μόνο αν τις εκχωρήσει σ’ αυτήν το Δ.Σ.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφορετικής λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ με τη μορφή του Συνδέσμου, από τον τρόπο λειτουργίας των υπόλοιπων Συνδέσμων των ΟΤΑ, όταν μάλιστα οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιπλέκουν αντί να απλουστεύουν τη λειτουργία του.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο 234 παρ. 1 του Ν. 4555/2018 προβλέπεται ότι: «1. Η εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και πέντε (5) μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που εκλέγονται μαζί με τα αναπληρωματικά τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για την εκλογή των μελών της οικονομικής επιτροπής του άρθρου 74 του ν. 3852/2010.»
Όμως, η διάταξη του άρθρου 74 του ν. 3852/2010 προϋποθέτει την ύπαρξη παρατάξεων, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, βάσει των ποσοστών των οποίων κατανέμονται οι θέσεις στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ στους ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή του Συνδέσμου δεν υφίστανται παρατάξεις. Για τον ίδιο λόγο εξ άλλου, στο άρθρο 246 του ν. 3463/2006, που αναφέρεται στη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης των Συνδέσμων ΟΤΑ, δεν προβλέπεται η κατανομή των θέσεων σε πλειοψηφούσες και μειοψηφούσες παρατάξεις.
2. Τροποποιήσεις στο Άρθρο 236 του ν. 4555/2018.
α. Προτείνεται η αντικατάσταση της παρ. 6γ, ως εξής:
«γ) η υποχρεωτική συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, ενός τουλάχιστον μέλους από κάθε περιφερειακή ενότητα που μετέχει στον ΦΟΔΣΑ. Κατά τη διαδικασία εκλογής του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, η εκπροσώπηση όλων των περιφερειακών ενοτήτων διασφαλίζεται με την ανάδειξη ως τακτικού μέλους του Δ.Σ. του πρώτου επιλαχόντος εκπροσώπου δήμου-μέλους της περιφερειακής ενότητας που δεν εκπροσωπείται στο Δ.Σ. με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντί του τελευταίου εκλεγέντος μέλους του Δ.Σ.»
Αιτιολόγηση: Η διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία στο Δ.Σ. μιας Α.Ε. συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους – μετόχους, είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας, άρθρα 25 παρ. 4 και 106 Συντ/τος), ενώ έρχεται και σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ.3 του ν. 4548/2018, που ορίζει ως ανώτατο αριθμό μελών του Δ.Σ. τα δεκαπέντε (15) μέλη.
Όπως είναι γνωστό, μέτοχοι των ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή της Α.Ε. είναι όλοι οι Δήμοι που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του. Επομένως, τη Γ.Σ. των ΦοΔΣΑ αποτελούν όλοι οι Δήμοι μέλη του.
Με την ισχύουσα διατύπωση επιβάλλεται η εκπροσώπηση κάθε Δήμου – μέλους στο Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ με την νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.), με αποτέλεσμα το Δ.Σ. να ταυτίζεται με την Γενική Συνέλευση.
Για παράδειγμα, αν σε μια Περιφέρεια ανήκουν 25 Δήμοι, τότε και η Γ.Σ. του ΦοΔΣΑ , αλλά και το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ, θα αποτελούνται από εκπροσώπους και των 25 Δήμων !!!
Έτσι όμως, δημιουργούνται πολυμελή και δυσκίνητα Δ.Σ. που μπορεί να φτάσουν και τα 38 μέλη. Η διάταξη καθίσταται ακόμα πιο προβληματική, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι στο αρ. 234 του ίδιου νόμου προβλέπεται για τους ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή των Συνδέσμων η συγκρότηση επταμελούς εκτελεστικής επιτροπής, δηλαδή η συγκρότηση οργάνου πολύ πιο ευέλικτου από το αντίστοιχο όργανο μιας Α.Ε.
Πρόκειται για μια διάταξη νόμου που δεν αντέχει σε καμία απολύτως νομική κριτική.
β. Προτείνεται η κατάργηση της υποπαραγρ. γγ), της παρ. 6δ.
Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, στις αρμοδιότητες της Γ.Σ. των ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή της Α.Ε. των ΟΤΑ, ανήκει και η έγκριση του προϋπολογισμού και των οικονομικών καταστάσεων του ΦΟΔΣΑ
Αιτιολόγηση: Στη διάρκεια του έτους, οι προϋπολογισμοί αναμορφώνονται αρκετές φορές. Για κάθε αποδοχή χρηματοδότησης π.χ. ενός έργου, απαιτείται αποδοχή του και εγγραφή του στον προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ με τη μορφή της Α.Ε. Η ανάθεση της αρμοδιότητας αναμόρφωσης του προϋπολογισμού στη Γενική Συνέλευση της Α.Ε. και όχι στο Δ.Σ., οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία λειτουργίας της Α.Ε., αφού η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της, απαιτεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Με την κατάργηση της διάταξης αυτής, θα ισχύσει ό,τι ισχύει σε όλες τις Α.Ε., γεγονός που θα διευκολύνει τη λειτουργία των ΦοΔΣΑ με αυτή τη νομική μορφή.
3. Αντικατάσταση του Άρθρου 240
Προτείνεται η αντικατάσταση του Άρθρου 240, ως εξής:
«Άρθρο 240
Η εποπτεία επί των Περιφερειακών Φο.Δ.Σ.Α. ασκείται με βάση τις διατάξεις του ν. 4548/2018 (Α` 104) όπως ισχύει, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων. Οι Φο.Δ.Σ.Α. υπάγονται στο ρυθμιστικό πεδίο του ν. 3861/2010 (Α` 112), και ορίζονται εξαρχής ως «οργανισμοί δημοσίου δικαίου» για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4412/2016 (Α` 147).»
Αιτιολόγηση: Η διάταξη αυτή επιβάλλει το ίδιο νομικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας, με τη διάταξη του άρθρου 3 του ν. 4674/2020 (ΦΕΚ Α’ 53/2020), που ρυθμίζει τη λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών με τη νομική μορφή της Α.Ε. των ΟΤΑ. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υφίσταται διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας, στην περίπτωση δύο πολυμετοχικών Α.Ε. των ΟΤΑ.
4. Τροποποίηση στο Άρθρο 241
Προτείνεται η τροποποίηση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 241, ως εξής:
«…Για την πρόσληψη και τα λοιπά συναφή θέματα των ειδικών συνεργατών σε ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή του Συνδέσμου ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως 9 του άρθρου 163 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και το μισθολογικό τους καθεστώς διέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 9 του Κεφαλαίου Β` του ν. 4354/2015 (Α` 176), ενώ σε ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή της Α.Ε. των ΟΤΑ ισχύουν οι διατάξεις του Κανονισμού που συντάσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του παρόντος.».
Αιτιολόγηση: Η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία δεδομένου του διαφορετικού νομικού καθεστώτος που ρυθμίζει τη λειτουργία των ΦοΔΣΑ με διαφορετική νομική μορφή, εν προκειμένω ως προς τις διαδικασίες πρόσληψης και μισθοδοσίας του προσωπικού τους.
5. Τροποποιήσεις στο Άρθρο 245
Προτείνεται η προσθήκη των ακόλουθων παραγράφων:
14. Οι διατάξεις του άρθρου 10 ν. 3894/2010 περί απαλλοτριώσεων, για την κατασκευή έργων διαχείρισης απορριμμάτων, ισχύουν και για τους ΦΟΔΣΑ ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους.
15. Επιτρέπεται η χρήση κινητού εξοπλισμού – οχημάτων των ΦΟΔΣΑ από τρίτους, για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των ΦοΔΣΑ ή των Δήμων μελών τους, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναλόγως της νομικής μορφής των ΦοΔΣΑ.
Αιτιολόγηση: Η προσθήκη των παραγράφων αυτών θα διευκολύνει τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.
Για την προτεινόμενη παρ. 15 επισημαίνουμε ότι σήμερα σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 1959/1991, και τα άρθρα 4 παρ.1 περ. 30 του Ν.3446/2006, δεν είναι επιτρεπτή η οδήγηση από υπαλλήλους αναδόχου εταιρείας του κινητού εξοπλισμού – οχημάτων που διαθέτει ο ΦΟΔΣΑ στα πλαίσια σύμβασης υποστήριξής του. Η παραπάνω αδυναμία οδήγησης του κινητού εξοπλισμού-οχημάτων των ΦΟΔΣΑ από υπαλλήλους αναδόχου εταιρείας καθώς και η ελλιπής στελέχωση και η απαγόρευση των προσλήψεων από τους ΦΟΔΣΑ για την λειτουργία τους από τους ίδιους τους ΦΟΔΣΑ, δημιουργεί πρόβλημα και επιπλέον κόστη στη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ αφού όλος ο υφιστάμενος κινητός εξοπλισμός τους μένει ανεκμετάλλευτος.
Δ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Ως προς το μείζον ζήτημα της στελέχωσης των ΦοΔΣΑ, η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη δύο κρίσιμα δεδομένα:
1. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι το κόστος μισθοδοσίας των ΦοΔΣΑ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού από τη νομοθεσία προκύπτει ότι αυτό καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες, από τα οποία προέρχεται η ετήσια εισφορά που καταβάλλουν οι Δήμοι στους ΦοΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, και ότι απαγορεύεται κάθε είδους επιχορήγηση προς τους ΦοΔΣΑ.
2. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι, προκειμένου οι ΦοΔΣΑ να αντιμετωπίσουν τα οξύτατα προβλήματα που δημιούργησε στη λειτουργία τους η απαγόρευση των προσλήψεων μέχρι σήμερα, κατέφυγαν επί σειρά ετών σε λύσεις όπως η σύναψη σύμβασης έργου ή παροχής υπηρεσιών με ιδιώτες, είτε ατομικά, είτε με αναδόχους που εξασφαλίζουν την απασχόληση του απαιτούμενου προσωπικού. Αν η διαδικασία προσλήψεων στους ΦοΔΣΑ διεξαχθεί μέσω του ΑΣΕΠ, τότε εκατοντάδες εργαζόμενοι στους ΦοΔΣΑ της χώρας, οι οποίοι, μετά από πολλά έτη απασχόλησης μέσω τέτοιων συμβάσεων, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, θα πρέπει να απομακρυνθούν από την εργασία τους, γιατί το ΑΣΕΠ δεν επιτρέπει την επαρκή μοριοδότηση ούτε της εμπειρίας, ούτε της εντοπιότητας.
Οι λύσεις λοιπόν θα πρέπει να δοθούν με ένα ιδιαίτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις παραπάνω ιδιαιτερότητες.
Δεδομένου ότι σήμερα οι ΦοΔΣΑ λειτουργούν είτε με τη νομική μορφή του Συνδέσμου των ΟΤΑ (ΝΠΔΔ) είτε με τη νομική μορφή της ΑΕ των ΟΤΑ (ΝΠΙΔ), το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΕ, με δύο τρόπους:
α) είτε κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 185 του ν. 4964/2022 (ΦΕΚ Α’ 150/2022) περί πρόσληψης προσωπικού χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. και το οποίο έχει ως εξής : «1. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής διάταξης, επί των ανωνύμων εταιρειών που σωρευτικώς δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η διοίκησή τους δεν ορίζεται από το ελληνικό δημόσιο και το ποσοστό συμμετοχής, άμεσης ή έμμεσης, του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο είναι μικρότερο του πενήντα τοις εκατό (50%), τόσο στην εταιρεία όσο και στις εταιρείες στις οποίες αυτή κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, δεν εκτείνεται η αρμοδιότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού επί των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού.»
β) είτε με νομοθέτηση κατ’ αναλογία με τις διατάξεις του ν. 4643/2019, ο οποίος ρυθμίζει το καθεστώς προσλήψεων στη ΔΕΗ, και στην αιτιολογική έκθεση του οποίου αναφέρεται : «Ακόμη, σημειώνεται πως τόσο η ΔΕΗ ΑΕ όσο και οι θυγατρικές της, κατά την πάγια βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε επιχορηγούνται από αυτόν. Κατά συνέπεια, προκρίνεται η αποδέσμευση της ΔΕΗ από τους περιορισμούς που ενισχύθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και απηχούσαν διατάξεις εφαρμοζόμενες στον στενό Δημόσιο Τομέα…»
Όμως, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα στελέχωσης των ΦοΔΣΑ που λειτουργούν με τη νομική μορφή του Συνδέσμου, αποτελούν δηλαδή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, και επομένως οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού είναι αυτές που ισχύουν για όλο το Δημόσιο Τομέα.. Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε προσωποπαγείς θέσεις.
Επιτροπή βιώσιμης ανάπτυξης του ΣΥΒΙΠΥΣ.
Δημόσια διαβούλευση – ¨άρθρο 13
Στο άρθρο 13 τέθηκε ο φιλόδοξος στόχος λειτουργίας το 2025 ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης για τους μεταλλικούς και πλαστικούς περιέκτες ποτών με χωρητικότητα έως 3 λίτρα.
Προτείνεται η ενσωμάτωση της προτεραιότητας πρόσβασης των Ελλήνων παραγωγών και συσκευαστών ποτών στην πολύτιμη α΄ ύλη rPET , ώστε να καλύψουν τις νομοθετικές απαιτήσεις χρήσης ανακυκλωμένου υλικού 25 % και 30 % στα δυο χρονικά ορόσημα, το 2025 και το 2030 αντίστοιχα.. Προτείνεται η χρήση της αναλογικής προτεραιότητας στο συλλεγόμενο ρεύμα rPET (first right to buy back) σύμφωνα με τις τοποθετούμενες ποσότητες στην αγορά. Αυτό το μέτρο θα θωρακίσει την θέση των ΜΜΕ τροφίμων και ποτών, που χρησιμοποιούν φιάλες ΡΕΤ και καλούνται να συμμετάσχουν στο σύστημα επιστροφής εγγύησης.
Οι λοιποί βιομηχανικοί κλάδοι (αυτοκινητοβιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία) που διεκδικούν το υψηλής καθαρότητας ρεύμα του rPET από την βιομηχανία της συσκευασίας, θα πρέπει με την στήριξη της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας να αναπτύξουν συστήματα συλλογής και αξιοποίησής των απορριμμάτων τους.
Επιπρόσθετα στο παρών άρθρο αλλά και στην δημοσιευμένη ΚΥΑ (21 Ιουλίου 2022) απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο εισαγόμενο rPET από χώρες εκτός ΕΕ, το οποίο συχνά δεν φέρει πιστοποιήσεις καταλληλόλητάς για τη χρήση σε πρωτογενείς συσκευασίες τροφίμων και ποτών σύμφωνα με τις αδειοδοτησεις της Ευρωπαϊκής αρχής για την ασφάλεια τροφίμων EFSA. Το νομοσχέδιο προς ψήφιση καθώς και η νέα ΚΥΑ που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να προτάξουν την προστασία του καταναλωτή από μη πιστοποιημένα υλικά συσκευασίας αποτρέποντας την επεξεργασία μη εγκεκριμένων υλικών αλλά και να προστατεύσουν την ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Συνίσταται για το θέμα αυτό η στενή συνεργασία με τις αρμόδιές εποπτικές αρχές του Ελληνικού κράτους (ΕΦΕΤ και Γενικό χημείο του κράτους)
Άλλο ένα κρίσιμο σημείο για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος αλλά και για την ποιότητα και ασφάλεια του συλλεγόμενου rPET είναι η απόρριψη μη εγκεκριμένων – παραποιημένων φιαλών ΡΕΤ. Η πρόβλεψη ενσωμάτωσης εκτυπώσεων ασφαλείας δευτέρου επιπέδου σε κάθε ετικέτα σήμανσης (και όχι ο συνήθης γραμμωτός κώδικας που περιγράφεται στο άρθρο 11 της σχετικής ΚΥΑ) είναι ένα κομβικό σημείο για κάθε νέο σύστημα DRS που βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.
Το μηχάνημα επιστροφής εγγύησης συσκευασιών, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 της σχετικής ΚΥΑ δεν μπορεί χωρίς την κατάλληλη σήμανση ασφαλείας να εξασφαλίζει την αυτόματη αναγνώριση, αποδοχή και παροχή εγγυοδοτικού αντιτίμου μόνο για τις συσκευασίες που εντάσσονται στο σύστημα επιστροφής εγγύησης. Η εργαλειοθήκη της ΚΥΑ θα πρέπει μα εκσυγχρονιστεί.
Επίσης προτείνεται η χρήση τμήματος των μη διαθέσιμων πόρων του ΕΟΑΝ από το σύστημα επιστροφής εγγύησης για τη χρηματοδότηση των βιομηχανιών παραγωγής, εμφιάλωσης και ανακύκλωσης φιαλών ώστε να καλυφθούν τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την κατασκευή νέων καλουπιών (μη αποσπώμενα καπάκια, φιάλες με ανακυκλωμένη ύλη), την προμήθεια νέων συσκευαστικών μηχανών, την προμήθεια μηχανών ανακύκλωσης rPET, την εγκατάσταση μηχανισμών παρακολούθησης του ισοζυγίου μάζας του rPET κα.
Επίσης προτείνεται η εντατική εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού στη ενεργή συμμετοχή και στήριξη του συστήματος επιστροφής εγγύησης. Στην περίπτωση του DRS και σύμφωνα με την πρακτική ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’ to καταναλωτικό κοινό έχει ενεργή συμμετοχή και συνυπευθυνότητα για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.
Ο νέος προς ψήφιση κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (PPWR) απαιτεί ότι – προκειμένου να διατεθούν στην αγορά της ΕΕ – οι συσκευασίες θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανακυκλώσιμες βάσει σχεδιασμού, αλλά και να ανακυκλώνονται αποτελεσματικά σε κλίμακα σε επίπεδο κράτους μέλους και σε επίπεδο ΕΕ (55%). Αυτή η νέα προσέγγιση απαιτεί κοινή προσπάθεια τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, ο οποίος πρέπει να δώσει το παράδειγμα.
Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικής ανακύκλωσης για όλες τις συσκευασίες ποτών, είναι σημαντικό οι δημόσιοι φορείς να υποστηρίζουν συστήματα χωρίς αποκλεισμούς που δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ λύσεων συσκευασίας με παρόμοιες εφαρμογές, ώστε να διατηρηθεί μια προσέγγιση ουδέτερη ως προς τα υλικά.
Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε την επέκταση του συστήματος DRS που να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν περιεκτικό, τόσο όσον αφορά τα υλικά όσο και τα υγρά προϊόντα διατροφής και θα περιλαμβάνει τις συσκευασίες γάλακτος και χυμών.
Η συλλογή περισσότερων από δύο κατηγορίες συσκευασιών (πλαστικές φιάλες και μεταλλικά κουτιά), θα συνεπαγόταν μια πιο συνεπή ροή υλικού καλής ποιότητας στους τοπικούς φορείς της αλυσίδας αξίας της ανακύκλωσης που είναι ήδη υποστηρικτές της κυκλικής οικονομίας της Ελλάδας.
Α. Με το αρθ. 8 του σχεδίου νόμου, μεταξύ άλλων τροποποιείται η περ. β΄της παραγ. 3 του αρθ.12 του ν.4819/2021, ήτοι:
<>
ΣΧΌΛΙΟ:όπως είναι διατυπωμένο δεν είναι σαφές. Διότι το ¨σύνολο δραστηριοτήτων » της επιχείρησης περιλαμβάνει και τη δραστηριότητα που τον καθιστά υπόχρεο παραγωγό. Οπότε σε ποιά περίπτωση ο κύκλος εργασιών της (επιμέρους) δραστηριότητας που τον καθιστά υπόχρεο παραγωγό είναι μεγαλύτερη από τον κύκλο εργασιών του συνόλου των δραστηριοτήτων του που εμπίπτουν…;;;(δεν φαίνεται λογικό να υπάρχει)
Κάτι λείπει στην έννοια της παραγράφου.
Προτείνω να τεθεί/συμπληρωθεί ως εξής :……μεγαλύτερος από από τον κύκλο εργασιών του συνόλου «ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ » ή «ΤΩΝ ΛΟΙΠΏΝ» δραστηριοτήτων του (να αφαιρεθεί το κόμμα) που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του συγκεκριμένου ρεύμαΤΟΣ (να συμπληρωθεί η γενική) αποβλήτων.
Β. Με το αρθ. 10 του σχεδίου νόμου προστίθεται αρθ. 27Α στο ν. 4819/2021 με το οποίο προβλέπονται δράσεις ενίσχυσης των ΟΤΑ Α΄βαθμού και δυνατότητα προγραμματικών συμβάσεων ΥΠΕΝ-ΚΕΔΕ-ΕΟΑΝ, για προμήθεια μέσων και υπηρεσιών, για τη χωριστή συλλογή και μεταφορά «ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων».
ΣΧΟΛΙΟ : Με την εισαγωγή του αρθ. 27Α στο ν.4819/2021 , δεν διευκρινίζεται κατά πόσον, α. στο γενικό όρο «ανακυκλώσιμα υλικά» εμπίπτουν και τα «άλλα προϊόντα» β. άν τα ΣΣΕΔ εκπίπτουν της αρμοδιότητός των να διαχειρίζονται (συλλογή/μεταφορά) τα «ανακυκλώσιμα υλικά», το οποίο αντίκειται σε προϋπάρχουσες διατάξεις. γ. Οι συμβάσεις των ΣΣΕΔ με Δήμους, Δημοτικές επιχειρήσεις κλπ για συλλογή, μεταφορά «ανακυκλώσιμων υλικών» παύουν να ισχύουν(;) ή διατηρούνται παράλληλα (;). δ. Η διακοπή των συμβάσεων των ΣΣΕΔ με ΟΤΑ α΄βαθμού τους ή η δυνατότητα παράλληλη ισχύος τους με τα παραπάνω προγράμματα , πρέπει να προβλεφθεί θεσμικά και πάντως να προσδιορισθεί, διότι επηρεάζει τα επιχειρησιακά προγράμματα, τις συμβάσεις με τρίτους και τους στόχους των ΣΣΕΔ.
Γ. Στο αρθ. 16 του σχεδίου η πρόβλεψη για τη διασύνδεση ΕΜΠΑ+ΓΕΜΗ είναι εξαιρετικό βήμα.
ΣΧΟΛΙΟ:Αρκεί να εφαρμοσθεί. Και φυσικά ο ΕΟΑΝ να προβαίνει στον έλεγχο των δηλώσεων «άμεσα» ή έστω εντός των δώδεκα(12) επομένων μηνών από την παραλαβή της δήλωσης και όχι «οποτεδήποτε». Αλλιώς δεν έχει νόημα ούτε η διάταξη ούτε οι κυρώσεις.
Σχόλιο για Άρθρα 13 και 15
Συγκεκριμένα στα άρθρα 13 ή στο άρθρο 15, σχετικά με το DRS, προτείνεται να ενσωματωθεί μία πρόταση, που είχε συζητηθεί πολύ το προηγούμενο διάστημα, και είναι η εξής: «Να μένει στο ΣΣΕΔ για το DRS το εγγυοδοτικό τέλος, που δεν ζητείται από τους καταναλωτές». Εάν δεν μπει αυτή η ρύθμιση, για το μη επιστρεφόμενο εγγυοδοτικό τέλος, τότε αυξάνεται το κόστος του DRS για τους καταναλωτές και το σημαντικότερο έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της σχετικής Οδηγίας για την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των Παραγωγών. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και σε επόμενη, ρυθμιστική για το DRS, ΚΥΑ.
Φίλιππος Κυρκίτσος
Σχόλιο για Άρθρο 10
Στο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να παρέχει στους ΟΤΑ «…μέσα για την υλοποίηση χωριστής συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών..», καθώς επίσης να παρέχει στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους) επιπλέον και υπηρεσίες χωριστής συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών.
Αυτό το άρθρο ενδεχομένως να έρχεται σε αντίθεση με την σχετική Οδηγία, όπου ορίζεται ότι το συνολικό κόστος της Ανακύκλωσης καλύπτεται από την Ευθύνη του Παραγωγού μέσω των ΣΣΕΔ. Επειδή πολιτικά με αυτό το άρθρο συμφωνούμε, και ΝΑΙ πρέπει να ενισχυθεί επιπλέον η Ανακύκλωση, προτείνεται να υπάρξει στην αιτιολογική έκθεση ότι το άρθρο 10 συμπληρώνει την Οδηγία, που δεν προβλέπει ανακύκλωση 100% για τις υπόχρεες επιχειρήσεις, οπότε η πολιτεία συμβάλλει και οικονομικά για την αύξηση της ανακύκλωσης. Στην περίπτωση όμως αυτή θα πρέπει οι επιδόσεις ανακύκλωσης της Ελλάδας να ξεπεράσουν τους στόχους της Οδηγίας, για να αιτιολογήσουμε την επιπλέον ανάληψη οικονομικής ευθύνης από την πολιτεία.
Φίλιππος Κυρκίτσος
Σχόλιο για Άρθρο 9
Στο άρθρο προτείνεται «η αρχή της αναλογικής ανάληψης υποχρεώσεων από τα ΣΣΕΔ σε σχέση με τους συμβεβλημένους υπόχρεους…». Εδώ θέλει διευκρινίσεις για τα ΣΣΕΔ συσκευασίας. Ο στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί από κάθε ΣΣΕΔ συσκευασιών, δεν μπορεί να καλύπτεται δυσανάλογα με ποσότητες των ΒΕΑΣ, που είναι απλώς καταγραφή της συλλογής από την αγορά και με ελάχιστο κόστος. Η «αναλογική ανάληψη υποχρεώσεων» προτείνεται να υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες που συλλέγει κάθε ΣΣΕΔ συσκευασίας με την βασική του μέθοδο, που για την ΕΕΑΑ είναι ο μπλέ κάδος/κώδωνας και για την ΑΑ είναι τα Σπιτάκια Ανακύκλωσης. Προτείνεται να διευκρινισθεί στο νομοσχέδιο, ότι ανάλογα την ετήσια αναλογία των συλλεγόμενων ποσοστήτων των 2 ΣΣΕΔ με τις βασικές τους μεθόδους να υπολογίζονται και οι ποσότητες των ΒΕΑΣ που τους αναλογούν. Επίσης, το σημαντικότερο, προτείνεται και οι συνολικοί οικονομικοί πόροι των υπόχρεων παραγωγών της ανακύκλωσης συσκευασιών, και με ευθύνη του ΕΟΑΝ, να μοιράζονται ετησίως στα 2 ΣΣΕΔ με βάση την ετήσια αναλογία των συλλεγόμενων ποσοτήτων τους με τις βασικές τους μεθόδους και όχι με βάση τους υπόχρεους παραγωρούς, που ισχύει σήμερα και που δεν επιτυγχάνει «αναλογική ανάληψη υποχρεώσεων». Υπάρχει ήδη επεξεργασμένη διατύπωση από παλαιό ΔΣ του ΕΟΑΝ, που έχει προσδιορίσει με αυτό τον τρόπο την αναλογική ανάληψη υποχρεώσεων, και που μπορεί να αποτελέσει την βάση για την οριστική διευκρίνιση και οριστικοποίηση αυτού του θέματος, που ταλανίζει την ανακύκλωση για πολλά χρόνια.
Φίλιππος Κυρκίτσος
Σχόλιο για Άρθρο 9
Στο άρθρο προτείνεται «η αρχή της αναλογικής ανάληψης υποχρεώσεων από τα ΣΣΕΔ σε σχέση με τους συμβεβλημένους υπόχρεους…». Εδώ θέλει διευκρινίσεις για τα ΣΣΕΔ συσκευασίας. Ο στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί από κάθε ΣΣΕΔ συσκευασιών, δεν μπορεί να καλύπτεται δυσανάλογα με ποσότητες των ΒΕΑΣ, που είναι απλώς καταγραφή της συλλογής από την αγορά και με ελάχιστο κόστος. Η «αναλογική ανάληψη υποχρεώσεων» προτείνεται να υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες που συλλέγει κάθε ΣΣΕΔ συσκευασίας με την βασική του μέθοδο, που για την ΕΕΑΑ είναι ο μπλέ κάδος/κώδωνας και για την ΑΑ είναι τα Σπιτάκια Ανακύκλωσης. Προτείνεται να διευκρινισθεί στο νομοσχέδιο, ότι ανάλογα την ετήσια αναλογία των συλλεγόμενων ποσοστήτων των 2 ΣΣΕΔ με τις βασικές τους μεθόδους να υπολογίζονται και οι ποσότητες των ΒΕΑΣ που τους αναλογούν. Επίσης, το σημαντικότερο, προτείνεται και οι συνολικοί οικονομικοί πόροι των υπόχρεων παραγωγών της ανακύκλωσης συσκευασιών, και με ευθύνη του ΕΟΑΝ, να μοιράζονται ετησίως στα 2 ΣΣΕΔ με βάση την ετήσια αναλογία των συλλεγόμενων ποσοτήτων τους με τις βασικές τους μεθόδους και όχι με βάση τους υπόχρεους παραγωρούς, που ισχύει σήμερα και που δεν επιτυγχάνει «αναλογική ανάληψη υποχρεώσεων». Υπάρχει ήδη επεξεργασμένη διατύπωση από παλαιό ΔΣ του ΕΟΑΝ, που έχει προσδιορίσει με αυτό τον τρόπο την αναλογική ανάληψη υποχρεώσεων, και που μπορεί να αποτελέσει την βάση για την οριστική διευκρίνιση και οριστικοποίηση αυτού του θέματος, που ταλανίζει την ανακύκλωση για πολλά χρόνια.
Όσο αφορά σε επιστημονικό προσωπικό που απασχολείται επί 15ετίας με σύμβαση παροχής υπηρεσιών σε ΦοΔΣΑ, καλύπτοντας επί της ουσίας και επί αποδείξει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα υπάρξει κάποια πρόνοια ή ειδική ρύθμιση, πόσω δε μάλλον σε ΦοΔΣΑ που θα λειτουργήσουν υπό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρίας;
Γιατί δεν προβλέπονται και κάποιες διατάξεις με κίνητρα για την αποκατάσταση ή αξιοποίηση κλπ των ανενεργών Λατομείων ;;
Ακόμη και για εγκατάσταση ΑΕΚΚ .
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το πρακτικό τής 16ης/2024 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας
Αριθμός απόφασης 236/2024 (ΑΔΑ: Ψ4ΞΧΩΡΘ-92Δ)
ΘΕΜΑ: Έκδοση ψηφίσματος για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας
Στην Αμαλιάδα, σήμερα, 30 Αυγούστου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00΄, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολυλειτουργικού χώρου, συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, κατόπιν της υπ΄ αριθμ. 16/17529/26.8.2024 έγγραφης πρόσκλησης της Προέδρου, η οποία δημοσιεύτηκε και επιδόθηκε νόμιμα σε όλα τα μέλη τού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 3852/10, όπως τροποποιήθηκε εκ νέου από το άρθρο 6 του ν.5056/23 (Α΄163).
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Επίσης, σε σύνολο «25» δημοτικών συμβούλων βρέθηκαν παρόντες/ούσες «21», και ονομαστικά:
1. Γεωργοπούλου Θεώνη [Παράταξη «Ήλιδα συμμαχία για το αύριο»]- Πρόεδρος
2. Παπαγιαννόπουλος Γεράσιμος – Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού
3. Τσεριώνης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος Τεχνικών, Πολιτικής Προστασίας και Υδάτινων Πόρων
4. Γεωργουλής Αλέξανδρος – Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας
5. Ανδρουτσόπουλος Ανδρέας
6. Αθανασόπουλος Ιωάννης – Αντιδήμαρχος Παιδείας
7. Λαμπρινός Σπυρίδων
8. Ευσταθόπουλος Ηλίας – Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας
9. Κουτρουμπής Κωνσταντίνος
10. Καραπιπέρης Γεώργιος
11. Κράλλης Γεώργιος – Αντιδήμαρχος Άθλησης, Νέας Γενιάς
12. Τρικόγιας Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος Καθαριότητας
13. Αναγνωστόπουλος Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος Δ.Ε Πηνείας
14. Γεωργούλιας Αθανάσιος/Ε.Π. Πηνείας.
15. Λυμπέρης Ιωάννης – Επικεφαλής παράταξης «Ήλιδα νέα εποχή Γιάννης Λυμπέρης»
16. Χριστοφόρου Ευάγγελος
17. Αστερής Ευγένιος – Αντιπρόεδρος
18. Παπαδόπουλος Βασίλειος/Ε.Π. Πηνείας
19. Παπαδάκος Ανδρέας – Επικεφαλής παράταξης «Ήλιδα 36»
20. Κορτέση Άννα
21. Πολύδωρος Βησσαρίων – Επικεφαλής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ήλιδας»
Απόντες/Απούσες (Οι οποίοι/ες δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν νόμιμα)
1. Νικολόπουλος Χρήστος
2. Λυμπέρης Ερνέστο
3. Κότσιφας Διονύσιος – Γραμματέας
4. Τσαγρής Νικόλαος
Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία και κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Η δημοτική υπάλληλος Αντωνία Γιαννοπούλου τήρησε τα πρακτικά.
Αποχωρήσεις: Ο κ. Λυμπέρης αποχώρησε μετά τη λήψη απόφασης στο 1ο Θ.Η.Δ.
Ο κ. Αστερής αποχώρησε κατά τη συζήτηση θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης, έχοντας δηλώσει τις ψήφους του για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης
Ο κ. Πολύδωρος αποχώρησε μετά τη λήψη απόφασης στο 4ο θέμα προ Η.Δ., που αφορά την υποβολή σχεδίου ψηφίσματος, εκ μέρους τού Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, για τους λογαριασμούς ύδρευσης. Αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη στάση τής δημοτικής αρχής, όταν αναφέρθηκε, ο ίδιος, σε, αδικαιολόγητα υπέρογκο ποσό λογαριασμού σε δημότη.
Η Πρόεδρος, ανακοίνωσε το 3ο θέμα προ ημερήσιας διάταξης ως κατεπείγον, λόγω χρονικού περιορισμού.
Το σώμα έκανε ομόφωνα δεκτό το κατεπείγον τού θέματος, σύμφωνα με την παρ. 7 τού άρθρ. 67 του ν. 3852/10, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος κ. Χριστοδουλόπουλος εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στο Σχέδιο Νόμου τού Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως τέθηκε από τις 29 Αυγούστου 2024 σε διαβούλευση, βάσει του οποίου γίνεται συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα, αναφέροντας τα εξής:
«Ως Δήμαρχος Ήλιδας, δηλώνω σε κάθε τόνο αντίθετος με τη μετατροπή των τριών ΦοΔΣΑ τής Δυτικής Ελλάδας σε έναν ενιαίο φορέα, και για τον λόγο αυτόν, καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο:
Να προχωρήσει ομόφωνα στην έκδοση του σχετικού ψηφίσματος, με το οποίο εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια και η αντίθεσή μας για το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και αναμένεται να καταθέσει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η
συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, υπό έναν φορέα, τον νέο Σύνδεσμο Διαχείρισης Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Αχαΐα, όπου οι δήμοι θα συμμετέχουν ως μέτοχοι ανάλογα με τον πληθυσμό τους».
Κατόπιν, η Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν.
Η Λαϊκή συσπείρωση καταψήφισε με το αιτιολογικό ότι, ούτως ή άλλως, ο τομέας τής διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ιδιωτικοποιηθεί, εις βάρος των πολιτών. Επομένως, όποια μορφή και να ΄χει ο Φορέας, πάντα θα επιβαρύνονται οι δημότες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του:
1) Την εισήγηση του Δήμαρχου
2) Το κατατιθέμενο σχέδιο ψηφίσματος.
3) Την παρ. 1 του άρθρ. 65 του ν. 3852/10.
4) Την περ. β της παρ. Ι του άρθρ. 75 ν. 3463/06-ΚΔΚ περί αρμοδιότητας του δήμου σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης αποβλήτων.
Κατά πλειοψηφία αποφασίζει
Εκδίδεται το παρακάτω ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και την έντονη δυσαρέσκειά του στο Σχέδιο Νόμου τού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τέθηκε σε διαβούλευση από τις 29 Αυγούστου 2024, βάσει του οποίου γίνεται συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα. Βάσει αυτού, ο νέος φορέας θα ονομάζεται ‘Σύνδεσμος
Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας’ και θα εδρεύει στην Αχαΐα, ενώ οι δήμοι τής Δυτικής Ελλάδας θα συμμετέχουν σε αυτόν ως μέτοχοι, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή με συνθήκες fast track στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, μετατρέπει για ακόμα μία φορά, τους δήμους σε απλούς κομπάρσους των προθέσεων του Υπουργείου, αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του νέου φορέα, ενώ δεν έχουν ξεκαθαριστεί σοβαρά ζητήματα που θεωρούνται απαραίτητα, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της τιμολογιακής πολιτικής των δήμων τού κάθε υπό συγχώνευση ΦοΔΣΑ που θα συμμετέχει στον νέο φορέα, η οποία θα πρέπει να προβλέπεται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται ο κάθε ΟΤΑ. Τίποτα από αυτά δεν συζητήθηκε με τους δήμους ή τα συλλογικά τους όργανα, και όλα δείχνουν ότι θα καθορίζονται από άλλους και θα έρχονται ως έτοιμες αποφάσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν. Όσο για τη διαβούλευση των 15 ημερών, αυτή είναι προσχηματική, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν την κατάλληλη προετοιμασία και τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να καταθέσουν σε ένα τόσο ασφυκτικό διάστημα, τις προτάσεις τους.
Στα πλαίσια αυτά, εκφράζουμε τους φόβους μας ότι η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στη συσσώρευση απορριμμάτων σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, όπως αυτή που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι της Ηλείας με πολύ κόπο στην περιοχή τής Τριανταφυλλιάς κι από άλλες περιοχές των τριών νομών τού υπό δημιουργία νέου Φορέα.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ήλιδας κατάφερε πρωτοστατώντας εδώ και χρόνια, να σηκώσει το μεγάλο βάρος τής επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ολόκληρης της Ηλείας, λειτουργώντας από την αρχή των διαδικασιών μέσω των υπηρεσιών του και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και μελέτες που απαιτούνται, κατασκευάζοντας έναν πρότυπο χώρο
επεξεργασίας, δίχως να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, όπως συμβαίνει σε δήμους της Δυτικής Ελλάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον μεγαλύτερο δήμο, το δήμο Πατρέων, ο οποίος χρησιμοποιεί εδώ και τρεις δεκαετίες έναν υπερκορεσμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στην περιοχή της Ξερόλακκας.
Επιπλέον, με μία σκληρή διαπραγμάτευση κατά την υπογραφή τής σύμβασης για τη λειτουργία τής μονάδας, καταφέραμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των δήμων τού νομού μας, κάτι που σήμερα μέσω του νέου νομοσχεδίου τίθεται εν αμφιβόλω.
Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν προτιθέμεθα σε καμία περίπτωση, να αποτελέσουμε λύση στα προβλήματα και τα αδιέξοδα άλλων, και μάλιστα με τις «ευλογίες» τής πολιτείας και της κυβέρνησης, μετατρέποντας τον Δήμο μας και τη ΜΕΑ τής Τριανταφυλλιάς, σε «χαβούζα» της Δυτικής Ελλάδας».
• Το παρόν θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στην ΚΕΔΕ, στους Βουλευτές Νομού Ηλείας και τον Πρωθυπουργό.
Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό – 236- έτους 2024
Η Πρόεδρος
Τα Μέλη
Ο Δήμαρχος
Χρήστος Χριστοδουλόπουλος
ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΟΤΑ Ά ΒΑΘΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΥΠΟΥ 2 & 3 ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦοΔΣΑ
Προτείνω την δημιουργία μιας ειδικής ισοτιμίας ανάμεσα στο χρήμα και τον όγκο των σκουπιδιών. Θα αρκούσε μια απόφαση Δ.Σ. για την εισαγωγή της εν λόγω ισοτιμίας στην τοπική οικονομία. Όπως ήταν το δολλάριο με τον χρυσό τότε στις ΗΠΑ.
Ο πολίτης θα πηγαίνει σε ειδικό κτήριο (ας το ονομάσουμε «Πράσινη Τράπεζα») του Δήμου μας όπου θα «καταθέτει» την ανακύκλωση του και θα εκταμιεύει το αντίστοιχο ποσό που θα επιβάλλει η fixed ισοτιμία (1€ = 1 κιλό ανακύκλωσης). Αντίστοιχα αν κάποιος θέλει να αγοράσει ανακύκλωση (ιδιώτης η εταιρία που ανακυκλώνει σκουπίδια) θα πληρώνει το αντίστοιχο ποσό (1 κιλό ανακύκλωσης = 2€). Ο Δήμος θα αγοράζει φτηνότερα την ανακύκλωση και θα την πουλάει ακριβότερα λαμβάνοντας έτσι κέρδος. Θα μπορεί να «δανείζει και να δανειστεί» ανακύκλωση ανάλογα με τις ανάγκες του.
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ .
Ότι πιο σημαντικό, όχι μόνο για την μείωση των αποβλήτων (κυρίως πλαστικού και αλουμινίου), αλλά και για την υγεία των καταναλωτών.
Στις πλαστικές φιάλες πολλών καταναλωτικών προϊόντων και κυρίως του νερού , βάση νεότερων μελετών έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν χιλιάδες μικροπλαστικά σωματίδια που βλάπτουν καθημερινά την υγεία των καταναλωτών.
Είναι ανάγκη να προστεθεί νομοθετική ρύθμιση , ώστε συνέχεια των μέτρων των Ν 4819/21 και Ν 4736/20 με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις τους, να υποχρεώνονται οι Εταιρείες ευρείας παραγωγής και διάθεσης προϊόντων (όπως είναι το νερό , οι χυμοί , τα αναψυκτικά κλπ) σε συνεργασία με τους παραγωγούς συσκευασιών , να διαθέτουν και επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες όπως είναι το γυαλί. (όπως γίνεται με τα μπουκάλια μπύρας). Να έχω την δυνατότητα εναλλακτικά να μπορώ να αγοράζω π.χ νερό και σε γυάλινη συσκευασία και όχι αναγκαστικά σε πλαστική.
Το μέτρο με το κολλημένο πώμα στις πλαστικές φιάλες καλό είναι, αλλά θεωρώ πολύ πιο σημαντικό είναι το ανωτέρω προτεινόμενο μέτρο.
Στο άρθρο 14 αναφέρεται….
2. Για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών σε συνεργασία με τα ΣΣΕΔ καταρτίζονται πενταετείς συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ: α) των φορέων ΣΣΕΔ και των οικείων ΦΟΔΣΑ, με την προϋπόθεση ότι οι οικείοι ΦΟΔΣΑ έχουν συνάψει προγραμματική σύβαση με τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή β) των φορέων ΣΣΕΔ, των οικείων ΦΟΔΣΑ και των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, γ) των φορέων ΣΣΕΔ και των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή δ) των φορέων ΣΣΕΔ, των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και των φορέων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας του άρθρου 3 του ν. 4430/2016, εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση του Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.
Αυτό δεν μπορεί να ισχύει στην ελεύθερη οικονομία και στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων φορέων. Οι διαδικασίες επιλογής συνεργάτη και κατ επέκταση αναδόχου καθορίζονται από τον 4412/2016. Με ποιό δικαίωμα εξαιρούνται πλήθος άλλων μορφών εταιρείες ? Ουδείς εκ των φορέων δεν μπορεί να περιορίσει να συμμετέχουν σύννομες και χρήσιμες εταιρείες είτε είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως η συγκεκριμένη μορφή που αναφέρεται στο προσχέδιο του Νόμου είτε πλήθος άλλες κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές.
Στο άρθρο 9 αναφέρεται ο σχετικός καθορισμός του ύψους της οικονομικής εισφοράς εγγυοδοσίας στα διάφορα προϊόντα συσκευασίας.
Δεν λαμβάνεται υπ ‘οψιν η χρηματική αξία του υλικού αυτού καθ αυτού. Η αξία της συσκευασία έχει ήδη πληρωθεί από τον καταναλωτή και φυσικά την κατέχει εξ’ ολοκλήρου. Πχ. καταναλωτής έχει στην κατοχή του 100 φιάλες πλαστικές νερού ή αναψυκτικών. Πέρα από την εγγυοδοσία για επιστροφή των φιαλών οι φιάλες έχουν μια εμπορική αξία που μπορεί να ανέρχεται σε αρκετά δεκάδες ευρώ σε ετήσια βάση. Πχ. το βάρος 100 φιαλών είναι σε σύνολο 2,5 κιλά (με 25 γραμμάρια εκάστη) Η εμποροική αξία καθαρών φιαλών PET ανέρχεται (ανάλογα φυσικά την χρηματιστηριακή αξία) σε 700 €/τόνο, δηλ οι 100 φιάλες έχουν μια οικονομική αξία 1,75 €. Ο καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να την εισπράξει και επιπλέον να παραλάβει και την εγγυοδοσία του που ήδη είχε προκαταβάλει. Υλικά όπως Αλουμίνιο και πλαστικά από PET έχουν ιδιαίτερη αξία για την οικονομία το περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα.
Ενδιαφέρων