Σκοπός του παρόντος είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων, η βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης έργων ενέργειας και η επίλυση χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων. Ειδικότερα, τροποποιούνται υφιστάμενες διατάξεις με σκοπό την αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη δημιουργία ισχυρών φορέων διαχείρισης αποβλήτων, την απλοποίηση διαδικασιών στη διαχείριση αποβλήτων και την επίλυση προβλημάτων κατά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Περαιτέρω, επιδιώκονται η αντιμετώπιση προβλημάτων αδειοδότησης και εγκατάστασης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), η προώθηση εγκατάστασης τεχνολογιών Α.Π.Ε. προς ενίσχυση της «ποικιλίας» ενέργειας Α.Π.Ε. από διαφορετικές τεχνολογίες στο ενεργειακό μείγμα, η προώθηση της εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι απορρίψεις «πράσινης» ενέργειας και να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις βραδινές ώρες που η παραγωγή Α.Π.Ε. από φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι περιορισμένη, η ενσωμάτωση άρθρων της Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Οκτωβρίου 2023 «για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 και της οδηγίας 98/70/ΕΚ όσον αφορά την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και την κατάργηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου» (RED III, σειρά L), η προώθηση υλοποίησης προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και η καλύτερη λειτουργία των φορέων της αγοράς ενέργειας. Ακόμα, επιδιώκονται η ενίσχυση πληγέντων από φυσικές καταστροφές, ο εξορθολογισμός της αξιοποίησης ακινήτων ιδίως τουριστικών, η εύρυθμη λειτουργία του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και η ενεργοποίηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης, καθώς και η αναστολή οικοδομικών αδειών σε ειδικότερες περιοχές.
Άρθρο 2
Αντικείμενο
Αντικείμενο του παρόντος αποτελούν:
α) η διαχείριση στερεών αποβλήτων,
β) ο εκσυγχρονισμός του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης,
γ) η επικαιροποίηση του πλαισίου των αποβλήτων,
δ) η ενίσχυση της ανακύκλωσης,
ε) η βελτίωση του πλαισίου ανάπτυξης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης,
στ) η θέσπιση προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» Δημοσίων Κτιρίων,
ζ) η προώθηση του πλαισίου αποθήκευσης ενέργειας,
η) ο εκσυγχρονισμός των φορέων της αγοράς ενέργειας, και
θ) η αντιμετώπιση πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "ΜΕΡΟΣ Α’ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – Άρθρο 1 Σκοπός"
#1 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 31 Αύγουστος, 2024 @ 13:54
Bravo χρειάζεται η αποθήκευση ενέργειας
#2 Σχόλιο Από ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Στις 4 Σεπτέμβριος, 2024 @ 16:39
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Απόσπασμα Πρακτικού
Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου
22η Έκτακτη Συνεδρίαση
Ημερομηνία Συνεδρίασης 03.09.2024
Ημέρα & Ώρα Τρίτη , 20:00
Αριθμός Πρόσκλησης 21339/03.09.2024
Ημερομηνία Επίδοσης 03.09.2024
Αριθμός Μελών 25
Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι
1. Αργεντίνη Ασπασία (Πρόεδρος)
2. Αδάμης Γεώργιος
3. Αδάμης Ιωάννης
4. Γιαννάκης Ιωάννης
5. Δράκου Ευαγγελία
6. Ζαγουρής Χαράλαμπος
7. Κανελλοπούλου Ελένη
8. Κωστάλας Αντώνης
9. Λουκάς Κωνσταντίνος
10. Μακροδημήτρης Θανάσης(μέσω Webex)
11. Πάλλη Δήμητρα (μέσω Webex)
12. Σίνης Σταμάτης
13. Στάμου Νικόλαος
14. Στουραΐτης Ηλίας
15. Μακρή Αρετούσα
16. Ιατρού Σωτήριος
17. Ξεφτέρης Ιωάννης
18. Ρουμπάνης Παναγιώτης(μέσω Webex)
19. Ανανιάδης Ιωάννης
20. Κωστάλας Γιώργος(μέσω Webex)
21. Ζιάκας Σπύρος
Απόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι
1. Περράκης Κωνσταντίνος
2. Συρίγος Μιχάλης
3. Φλεβάρης Παναγιώτης
4. Κουλουβράκη Ιωάννα
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, ο κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της 22ης Έκτακτης Συνεδρίασης, στην οποία ήταν παρών ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτριος Λουκάς, έχοντας νόμιμα κληθεί. Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λαυρεωτικής κ. Μπούζας Ευάγγελος ενώ απόντες ήταν οι Πρόεδροι του Συμβουλίου της Κοινότητας Αγ. Κωνσταντίνου, κ. Κάϊλας Νικήτας και η Πρόεδρος της Κοινότητας Κερατέας, κ. Αντωνίου Ασημίνα έχοντες άπαντες νόμιμα κληθεί σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 8 του Ν.3852/2010. Παρούσα και η υπάλληλος κ. Ξέστερνου Κυριακή για την τήρηση των πρακτικών.
ΘΕΜΑ: «Λήψη απόφασης για παρέμβαση στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» καθώς και παρέμβαση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων της Κερατέας και των γύρω οικισμών».
Αριθμός Απόφασης: 114/2024
H κ. Πρόεδρος, κήρυξε την έναρξη της 22ης έκτακτης συνεδρίασης, η οποία διεξάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και εξήγησε στο Σώμα τους λόγους του κατεπείγοντος χαρακτήρα αυτής, όπου το κατεπείγον του θέματος προκύπτει λόγω της προθεσμίας παρέμβασης στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία είναι η 6η Σεπτεμβρίου 2024.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, απεφάνθη ομόφωνα για το κατεπείγον του θέματος της ημερήσιας διάταξης, και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συνεδρίασης.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, ο οποίος ανέφερε τα κάτωθι ως εισηγητική έκθεση σε σχέση με την εφαρμογή του άρθρου 19 του Ν. 719/1977 (ΦΕΚ 301/Α/10-10-2017, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 7 παρ. 39, 40, 41 του Ν. 1160/1981 (ΦΕΚ 147/Α/5-6-1981) και των εκδοθέντων για την εφαρμογή τους υπ’ αριθμ. 156490/223/6-6-1984 και 176317/4627/19-11-1984 σχετικών Εγκυκλίων του Υπουργείου Γεωργίας:
Ένα ιστορικό ζήτημα που αφορά ιδιοκτησίες κατοίκων του τέως Δήμου Κερατέας και της ευρύτερης Λαυρεωτικής στο τέλος του 19ου αιώνα, που καθόρισε την πορεία και την ανάπτυξη της περιοχής, κατέληξε με πολιτική επιλογή σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα του Ελληνικού Δημοσίου με τους κατοίκους – ιδιοκτήτες γης της Κερατέας, σύμφωνα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θεωρούσε όλες τις εκτάσεις της περιοχής Δημόσιες.
Οι περίφημες δίκες των δασικών εκτάσεων της Λαυρεωτικής κατέληξαν με την έκδοση των κάτωθι αποφάσεων:
1. Υπ’ αριθμ. 1151/1872 του Εφετείου Αθηνών
2. Υπ’ αριθμ. 116/1867 του Εφετείου Αθηνών
3. Υπ’ αριθμ. 698/1876 του Εφετείου Ναυπλίου
3. Υπ’ αριθμ. 110/1878 του Αρείου Πάγου
σύμφωνα με τις οποίες επιδικάστηκε η κυριότητα των Γαιών της τότε Κοινότητας Κερατέας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και κηρύχθηκαν μαζικά ως «δημόσιες δασικές».
Οι υπό αμφισβήτηση εκτάσεις που ήταν το μεγαλύτερο μέρος της τέως Κοιλάδας Θορικού (όπως αναφέρεται και περιλαμβάνει εκτάσεις των τέως Δήμου Κερατέας και Λαυρεωτικής), περιγράφονται σε διαγράμματα επιτρόπων (Χαρισιάδη, Ντουράκη) και ενυπάρχουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Κερατέας, Λαυρεωτικής, Αγίου Κωνσταντίνου, Αναβύσσου και Καλυβιών.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Συνοπτική περιγραφή της υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφασης του Εφετείου Αθηνών:
Στο συγκεκριμένο δικαστήριο ανακόπτουσα ήταν η τότε Κοινότητα Κερατέας, υπό τους κυρίους Ι. Σ. Ρώμα, Αν. Καρρά και Στ. Δήμα. Το Δημόσιο εκπροσωπείτο από τον Υπουργό Οικονομικών προσπαθώντας να διασφαλίσει δικαιώματα επί των εκτάσεων που ανήκαν σε κατοίκους της Κερατέας.
Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά, σύμφωνα με την οποία εκτάσεις σε μεγάλο τμήμα αυτών των επιδίκων ήταν δάση κατά το έτος 1836 και 1837, που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο από την επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρονται πολλές περιοχές ή τοπωνύμια όπως χαρακτηριστικά οι περιοχές Αιματόριζα, περιοχή Καλυβίων, Μαλέζι, Πανί, Κερατοβούνι, Φέριζα, Βίλλια, Κοιλάδα Θορικού, Συντερίνα, Κοιλάς Θορικού, Θορικό μέχρι Λεγραινά, Σούνιο, Καβοκολόνες κλπ., όπως αναφέρονται στο συγκεκριμένο χάρτη κατ’ επίκληση των αποφάσεων.
Στο δια ταύτα καταλήγει:
Δέχεται εν μέρει την από 29-8-1861 ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά την Κοινότητας Κερατέας.
Αναγνωρίζει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριο των εδαφών των περιοχών που αναφέρονται στο διατακτικό (πλην των θέσεων τις οποίες οριστικά είχε επιδικάσει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου η υπ’ αριθμ. 116/1867 απόφαση του Εφετείου Αθηνών).
Ο αντίστοιχος χάρτης που συντάχθηκε από τον τοπογράφο Γ. Δαναλάτο και τον δασολόγο Κ. Ντουράκη περιλαμβάνει τις ως άνω αναφερόμενες περιοχές.
Συνοπτική περιγραφή της υπ’ αριθμ. 116/1867 απόφασης Εφετείου Αθηνών
Δια ταύτα
Απορρίπτει ωσαύτως την του Δημοσίου γενικήν και αόριστον αίτηση του να κηρυχθώσιν απαράδεκτοι όλαι αι νέαι προτάσεις και ενστάσεις της Κοινότητος.
Απορρίπτει επίσης τας προτάσεις του Δημοσίου κατά της υπ’ αριθμ. 1313 του έτους 1862 αποφάσεως των ενταύθα Πρωτοδικών ως προς την της αγωγής βάσιν καθ’ ήν τα διεκδικούμενα δάση προ της επαναστάσεως ανήκον εις Οθωμανούς και περιήλθον δικαιώματι του πολέμου εις το Δημόσιον.
Απορρίπτει την του Δημοσίου ένστασιν περί απαραδέκτου της παρατάσεως της εναγόμενης Κοινότητος ότι ούτε κατέχει ούτε κατείχε τας εκτάσεις τας αποτελούσας τας επιδίκους θέσεις ή δάση καλούμενα Σκόρδι, Χαράκι, Όλυμπος και Λεγραινά και αναβάλλει την επί των λοιπών προτάσεων των διαδίκων αποφασίν του ως προς τας θέσεις ταύτας…
Θέλουσι σημειώσει εν τη εκθέσει των τα φυσικά τούτων όρια προς ακριβή προσδιορισμόν, είδε και αι εκτάσεις αύται δεν περιορίζονται υπό ορίων φυσικών ευδιακρίτων, θέλουσιν ενεργήσει προ της συντάξεως του σχεδιαγράμματος και την προσήκουσαν καταμέτρησιν, ίνα ορίσωσιν εν τη εκθέσει των τα διάφορα μέρη και ων προς την έκτασιν…
Διορίζει πραγματογνώμονας τους Ευγένιον Δρογώνην πρώτον δασονομικόν υπάλληλον, Δημήτριον Σκαλιστήρην αξιωματικόν του Μηχανικού και Ηρακλέα Μετζόπουλον, καθηγητήν, κατοίκους Αθηνών εάν οι διάδικοι δεν συμφώνησωσιν άλλως. Προς διεξαγωγήν των ανωτέρω αποδείξεων διορίζει Εισηγητήν τον αυτόν Εφέτην κ. Νικόλαον Ράδον.
Συνοπτική περιγραφή της υπ’ αριθμ. 110/1879 απόφασης Αρείου Πάγου:
Γίνεται αναφορά στα συγκεκριμένα τοπωνύμια του τέως Δήμου Κερατέας και Λαυρεωτικής και στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ καταλήγει:
Έχων υπόψιν και τα άρθρα 830 και 210 της Πολιτικής Δικονομίας, απορρίπτει την περί αναιρέσεως της υπ’ αριθ. 698/1876 αποφάσεως των εν Ναυπλίω Εφετών αίτησιν της Κοινότητος Κερατέας εκπροσωπούμενη υπό των πληρεξουσίων αντιπροσώπων της, Ιωάννη Σ. Ρώμα και Αναστασίου Καρρά και καταδικάζει αυτήν εις το νόμιμο παράβολον των 100 δρχ. εις τα τέλη της σημάνσεως της παρούσης και εις τα του αντιδίκου της Δημοσίου αιτηθέντας δικαστικά έξοδα δραχμάς ενενήκοντα πέντε (95).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από την ανάγνωση των αναφερόμενων δικαστικών αποφάσεων καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικούσε τα εδάφη όλης της ευρύτερης Κοιλάδας Θορικού, ως έχον το δικαίωμα από την εποχή που τα εδάφη αυτά ήταν κατεχόμενα από Οθωμανούς («δασοσκεπή» όπως τα αναφέρει) και ως εκ τούτου θα έπρεπε να περιέλθουν στη δικαιοδοσία του.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ
ΝΟΜΟΣ 719/1977 άρθρο 19, ΠΑΡ. 1, 2 & 3 (ΦΕΚ 301/Α΄/10-10-1977 (κάνει ειδική αναφορά και ρυθμίζει μόνο ό,τι αφορά εδαφικές εκτάσεις της Κερατέας)
1. Επιφυλασσομένων των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου επί των δια πευκοδασών κεκαλυμμένων εκτάσεων, περί ων η υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφασις του Εφετείου Αθηνών, αι υπ’ αριθμ. 116/1868 και 698/1876 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και η υπ’ αριθμ. 110/1878 απόφασις του Αρείου Πάγου, επί των εξ αυτών μη κεκαλυμμένων δια πευκοδασών εκτάσεων των κειμένων εντός της περιοχής των διοικητικών ορίου του ήδη Δήμου Κερατέας ως και της αγροτικής κοιλάδος του Θορικού και κατεχομένων προ της 1ης Ιανουαρίου 1967 υπό φυσικών ή νομικών προσώπων, ουδέν δικαίωμα κυριότητος ή νομής του Ελληνικού Δημοσίου υφίσταται δια τας μέχρις εκατόν (100) στρεμμάτων δι’ έκαστον κάτοχον αγροτικάς εκτάσεις, θεωρουμένου δι’ αυτάς, ανεξαρτήτως πάσης αντιθέτου διατάξεως, ως εν πάση περιπτώσει συμπληρωθέντος του χρόνου της εκτάκτου χρησικτησίας κατ’ αυτού.
2. Εξαιρούνται της δια του παρόντος άρθρου ρυθμίσεως: α) αι εκτάσεις αι καταλαμβανόμεναι υπό του αιγιαλού και της παραλίας και β) αι εκτάσεις αίτινες απεψιλώθησαν των επ’ αυτών πρότερον πευκοδασών, ένεκεν πυρκαϊών.
3. Εις την εν παρ. 1 και 2 του παρόντος ρύθμισην υπάγονται και αι εκκρεμείς δίκαι και διαφοραί του Ελληνικού Δημοσίου και Τρίτων, αφορώσαι εις μη κεκαλυμμένας δια πευκοδασών αγροτικάς εκτάσεις μέχρις εκατόν (100) στρεμμάτων δι’ έκαστον κάτοχον, κειμένας εντός της εν παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου ήδη περιοχής των διοικητικών ορίων του Δήμου Κερατέας, εφ’ όσον δεν εξεδόθη αμετάκλητος δικαστική απόφασις τακτικού Δικαστηρίου, καταργουμένων των εκκρεμουσών σχετικών δικών και συμψηφιζομένης της εκατέρωθεν δικαστικής δαπάνης.
ΝΟΜΟΣ 1160/1981 άρθρο 7 παρ. 39, 40 & 41 (ΦΕΚ 147/Α΄/3-6-1981 (Τροποποίηση και συμπλήρωση άρθρου 19 Ν. 719/1977).
39. Ως χρονικόν όριον ισχύος της παραγράφου 2 εδάφιον β’ άρθρο 19 του Ν. 719/1977, ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 1967 και εντεύθεν.
40. Εξαιρουμένων των κατά την δημοσίευσιν του άνω Νόμου, αποδεδειγμένως, δια πευκοδασών κεκαλυμμένων εκτάσεων, η παράγραφος 1 του άρθρου 19 ιδίου Νόμου, εφαρμόζεται επί πάσης εκτάσεως κειμένης εντός των διοικητικών ορίων Δήμου Κερατέας και κοιλάδος Θορικού, ανεξαρτήτως της φύσεως του εδάφους.
41. Δια την συνδρομήν των εν γένει προϋποθέσεων εφαρμογής του άρθρου 19 του Ν. 719/1977, ως τροποποιείται, αρμόδιος καθίσταται ο οικείος Δασάρχης, όστις τη αιτήσει παντός ενδιαφερομένου, υποχρεούται να χορηγή αντιστοίχους βεβαιώσεις, επί τη προσαγωγή εις αυτόν και ενόρκων έτι βεβαιώσεων, ως και υπευθύνων δηλώσεων του Ν.Δ. 105/1969 εν ελλείψει ετέρων στοιχείων.
Η υπ’ αριθμ. 156490/223/6-6-1984 Εγκύκλιος του Υφυπουργού Γεωργίας Στάθη Γιώτα.
ΘΕΜΑ: «Για την εφαρμογή του άρθρου 19 του Ν. 719/1977 (ΦΕΚ 301/Α΄/1977 – 10 Οκτωβρίου), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις των §§ 39, 40 και 41 του άρθρου 7 του Ν.1160/1981 (ΦΕΚ 147/Α΄/5.6.1981) στην Περιφέρεια του Δήμου Κερατέας και στην περιοχή της Κοιλάδας του Θορικού»
Αντικείμενο της παρούσας εγκυκλίου διαταγής είναι η σωστή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν. 719/1977, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις των §§ 39, 40 και 41 του άρθρου 7 του Ν. 1160, που αναφέρονται στις συνθήκες ιδιοκτησίας των εκτάσεων στην περιφέρεια του Δήμου Κερατέας και στην περιοχή της Κοιλάδας του Θορικού».
Η υπ’ αριθμ. 176317/4627/19-11-1984 Εγκύκλιος του Υφυπουργού Γεωργίας Στάθη Γιώτα.
ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών για χορήγηση βεβαιώσεςων για εκτάσεις της περιοχής Κερατέας».
Περίληψη εγκυκλίου:
Για τον προσδιορισμό της οριογραμμής των εκτάσεων στις οποίες αφορούν η υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, οι υπ’ αριθμ. 116/1868 και 698/1876 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και η υπ’ αριθμ. 110/1878 απόφαση του Αρείου Πάγου, θα λάβετε υπόψη το διάγραμμα του δασολόγου Ντουράκη και του τοπογράφου Δαναλάτου, που συνέταξαν το έτος 1969 (το οποίο έχει υπογραφεί την 30-9-1972 και από τον Διευθυντή της τότε β’ Διευθύνσεως Δασών Νικ. Χαρισιάδη, όσον αφορά τη συμπλήρωση που έγινε στον χάρτη με στοιχεία των εκτάσεων του κτήματος Όλυμπος – Καταφύγι – Φοινικιά Αναβύσσου) και το οποίο διάγραμμα εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στην πράξη από την Υπηρεσία σας. Όσον αφορά τον προσδιορισμό των εκτάσεων που εξαιρέθηκαν με την υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφαση ως γεωργικώς καλλιεργούμενες, θα λάβετε υπόψη το διάγραμμα της επιτροπής (από υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών και Υπ. Γεωργίας) που συντάχθηκε το έτος 1973 με διαταγή της τότε Περιφερειακής Διοικήσεως Αττικής και Νήσων ενόψει του ότι το διάγραμμα Ντουράκη –Δαναλάτη δεν προσδιορίζει τις εν λόγω εκτάσεις.
Προϋπόθεση μεταξύ άλλων για την χορήγηση βεβαιώσεων ανυπαρξίας δικαιωμάτων του Δημοσίου επί εκτάσεων της περιοχής Κερατέας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 Ν. 719/77, όπως αυτές τροποποιήθηκαν, είναι και η κατοχή της εκτάσεως προ τις 01/01/1967.
Εφ’ όσον ο νόμος αναφέρεται σε κατοχή της εκτάσεως προ τις 01/01/1967, ανεξάρτητα από τον χρόνο ενάρξεως της κατοχής, δεν μπορεί να καθοριστεί κάποιο συγκεκριμένο προ της 01/01/1967 χρονικό σημείο ενάρξεως της κατοχής, αλλά αρκεί οποτεδήποτε να αρχίσει η κατοχή της εκτάσεως προ της ημερομηνίας αυτής υπό την προϋπόθεση ότι η κατοχή αυτή θα διαπιστώνεται ότι υπήρχε την 01/01/1967.
Προς διαπίστωση της υπάρξεως κατοχής κατά την 01/01/1967 αλλά και προς διαπίστωση και όλων των άλλων προϋποθέσεων του Νόμου (έκταση μέχρι 100 στρεμ. που δεν καλύπτονταν από πευκόδασος το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά μετά την 01/01/1967 και δεν ήταν καλυμμένη με πευκόδασος κατά τον χρόνο δημοσιεύσεως του Ν. 719/77), θα πρέπει να ενεργείτε εμπεριστατωμένη έρευνα με εξέταση των στοιχείων των ενδιαφερομένων ως και των στοιχείων της Υπηρεσίας, ενέργεια αυτοψίας, προσκόμιση ενόρκου εξέτασης μαρτύρων κλπ.
Ως νομιμοποιούμενο να ζητήσει τη βεβαίωση περί συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 19 του Ν. 719/1977 (όπως τροποποιήθηκε) βάσει της διατάξεως της § 41 του άρθρου 7 του Ν. 1160/1981 θα θεωρείτε τον κάτοχο της 01/01/1967 ως και τους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους αυτού.
Εφόσον ο νόμος δεν διακρίνει, δεν απαιτείται να είναι ενιαία (συνεχής) η έκταση των 100 στρεμμάτων αλλά αρκεί οι κατεχόμενες από ένα κάτοχο την 01/01/1967 επί μέρους εκτάσεις εμβαδού μικρότερου των 100 στρεμ. να συμπληρώνουν το εμβαδόν των 100 στρεμμάτων για να έχουν εφαρμογή επί αυτών οι διατάξεις του άρθρου 19 κλπ)
Με τις διατάξεις των ανωτέρω Νόμων και των ανωτέρω εκδοθεισών σχετικών Εγκυκλίων του Υπουργείου Γεωργίας, έπαψε η αμφισβήτηση για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκτάσεων που αφορούσε όμως μόνο τον τέως Δήμο Κερατέας.
Δυστυχώς η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας εναπόκειται από το 1977 έως σήμερα στη διάθεση του Δασάρχη Λαυρίου και της πολιτείας εν γένει.
Έτσι κατά περιόδους, όχι μόνο παύει η χορήγηση βεβαιώσεων, αλλά αγνοώντας τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 719/1977εκδίδονται πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και χαρακτηρίζονται ως προς την ιδιοκτησία «Δημόσιες Δασικές» οι εκτάσεις για τις οποίες ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι «ουδέν δικαίωμα κυριότητος υφίσταται του Δημοσίου».
Σήμερα το Δασαρχείο Λαυρίου δεν εφαρμόζει πλήρως τον Νόμο 719/1977, αλλά επιλεκτικά.
Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται την συγκεκριμένη περίοδο, σχετικά με τον χαρακτήρα των εκτάσεων περιοχών στις οποίες εκπονούνται οι Πολεοδομικές Μελέτες επέκτασης Β’ κατοικίας, βάσει του Π.Δ. (ΦΕΚ 125/Δ’/1998) ΖΟΕ Λαυρεωτικής, ήτοι σε περιοχές της Κερατέας όπως Βγιέθι, Δασκαλειό, Τουρκολίμανο, Αγία Μαρίνα, Τσονίμα, Τρεχαντιέρα, Αγιασμόθι κ.λ.π.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» στις διατάξεις του οποίου δεν έχουν ενταχθεί ρυθμίσεις περί επίλυσης του προβλήματος με τις ιδιοκτησίες στον καποδιστριακό ΟΤΑ Κερατέας παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Κυρανάκη. Η προθεσμία παρέμβασης στη διαβούλευση είναι έως την 6η Σεπτεμβρίου 2024.
Το πρόβλημα έγκειται ως γνωστόν στην μη χορήγηση από το Δασαρχείο των Βεβαιώσεων που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 παρ. 39, 40, 41 του Ν. 1160/1981, προκειμένου να γίνουν οι αναρτήσεις του Κτηματολογίου ορθά για την διασφάλιση των περιουσιών των κατοίκων του καποδιστριακού ΟΤΑ Κερατέας.
Επιπρόσθετα γίνεται γνωστό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» με προθεσμία για παρέμβαση στη διαβούλευση έως 12 Σεπτεμβρίου 2024.
Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα για τους κατοίκους του καποδιστριακού ΟΤΑ Κερατέας εισηγούμαι προς το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση και να εισηγηθεί στους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της κατάθεσης των ως άνω νομοσχεδίων στην Βουλή τα εξής:
1. Να περαιωθεί η διαδικασία της Κτηματογράφησης και να γίνουν οι πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου στους Καποδιστριακούς ΟΤΑ Λαυρεωτικής και ΟΤΑ Αγίου Κωνσταντίνου της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.
2. Να στελεχωθεί κατάλληλα το Δασαρχείο Λαυρίου προκειμένου να εκδίδει τις Βεβαιώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 παρ. 39, 40, 41 του Ν. 1160/1981, μαζικά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.
3. Να ανασταλεί προσωρινά και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, η διαβίβαση από το Γραφείο Κτηματογράφησης των Ενστάσεων του Καποδιστριακού ΟΤΑ Κερατέας στις Επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων, προκειμένου οι πολίτες να λάβουν τις ανωτέρω σχετικές Βεβαιώσεις για να τις καταθέσουν στις αρμόδιες Επιτροπές.
4. Να ανασταλεί η έκδοση αποφάσεων από τις Επιτροπές Ενστάσεων του Κτηματολογίου στον καποδιστριακό ΟΤΑ Κερατέας.
5. Να αναπεμφθούν στις Επιτροπές Ενστάσεων του Κτηματολογίου, οι Ενστάσεις επί των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις ερειδόμενες επί της υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφασης του Εφετείου Αθηνών και των συναφών Δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να επανασυζητηθούν.
6. Να τροποποιηθεί το άρθρο 15 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» ως κάτωθι με τις αναφερόμενες προσθήκες:
Άρθρο 15 Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 19 ν. 2664/1998
Στο άρθρο 19 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί της διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Αν για το ακίνητο, σωρευτικά:
α) υφίσταται στα κτηματολογικά βιβλία εγγραφή με εμφαινόμενο ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
β) υφίσταται (1) απόφαση Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων με την οποία έγινε δεκτή προβληθείσα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3889/2010 (Α’ 182) και έχει παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά αυτής, ή το ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιοχών κυρωμένου δασικού χάρτη, ή (2) βεβαίωση του άρθρου 19 παρ. 1 N. 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 39, 40, 41 του άρθρου 7 του Ν. 1160/1981,
γ) προκύπτει εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου ή δικαιοπαρόχου αυτών, από δημόσιο έγγραφο που καταχωρήθηκε στα βιβλία του οικείου υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση της κτηματογράφησης ή και μετά από αυτή, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρηθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση, και
δ) η κτηματολογική εγγραφή ερείδεται αποκλειστικά στο τεκμήριο κυριότητας δημοσίου επί δασικών εκτάσεων και των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στις υπ’ αρ. 116/1868 και 698/1876 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και στην υπ’ αρ. 110/1878 απόφαση του Αρείου Πάγου, οι οποίες φέρουν δασική μορφή.
το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δικαιοπάροχος αυτών των οποίων το εμπράγματο δικαίωμα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο όπως περιγράφεται στην περ. γ) δύναται να αιτηθεί τη διόρθωση της κτηματολογικής εγγραφής υπέρ του ιδίου. Το αρμόδιο όργανο του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προβαίνει στην καταχώρηση της σχετικής μεταβολής στα οικεία κτηματολογικά βιβλία, κατόπιν ελέγχου των προϋποθέσεων των περ. α) έως δ) του πρώτου εδαφίου, επιτρεπόμενης μόνο της αιτιολογημένης απόρριψης της αίτησης λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών. Επίδοση της αίτησης στο Ελληνικό Δημόσιο δεν απαιτείται. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 2.».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι ανέφεραν την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης προς εξεύρεση λύσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τις περιουσίες των δημοτών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Αφού έλαβε υπ’ όψιν του:
• Την εισήγηση του Δημάρχου
• Τις διατάξεις του Ν. 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 39, 40, 41 του άρθρου 7 του Ν. 1160/1981
• Τις παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων και παρευρισκομένων στη Συνεδρίαση
και μετά από διαλογική συζήτηση, όλων όσοι ζήτησαν και πήραν το λόγο,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εισηγείται στους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της κατάθεσης των ως άνω νομοσχεδίων στην Βουλή τα εξής:
1. Να περαιωθεί η διαδικασία της Κτηματογράφησης και να γίνουν οι πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου στους Καποδιστριακούς ΟΤΑ Λαυρεωτικής και ΟΤΑ Αγίου Κωνσταντίνου της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.
2. Να στελεχωθεί κατάλληλα το Δασαρχείο Λαυρίου προκειμένου να εκδίδει τις Βεβαιώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 παρ. 39, 40, 41 του Ν. 1160/1981, μαζικά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.
3. Να ανασταλεί προσωρινά και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, η διαβίβαση από το Γραφείο Κτηματογράφησης των Ενστάσεων του Καποδιστριακού ΟΤΑ Κερατέας στις Επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων, προκειμένου οι πολίτες να λάβουν τις ανωτέρω σχετικές Βεβαιώσεις για να τις καταθέσουν στις αρμόδιες Επιτροπές.
4. Να ανασταλεί η έκδοση αποφάσεων από τις Επιτροπές Ενστάσεων του Κτηματολογίου στον καποδιστριακό ΟΤΑ Κερατέας.
5. Να αναπεμφθούν στις Επιτροπές Ενστάσεων του Κτηματολογίου, οι Ενστάσεις επί των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις ερειδόμενες επί της υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφασης του Εφετείου Αθηνών και των συναφών Δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να επανασυζητηθούν.
6. Να τροποποιηθεί το άρθρο 15 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» ως κάτωθι με τις αναφερόμενες προσθήκες:
Άρθρο 15 Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 19 ν. 2664/1998
Στο άρθρο 19 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί της διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Αν για το ακίνητο, σωρευτικά:
α) υφίσταται στα κτηματολογικά βιβλία εγγραφή με εμφαινόμενο ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
β) υφίσταται (1) απόφαση Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων με την οποία έγινε δεκτή προβληθείσα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3889/2010 (Α’ 182) και έχει παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά αυτής, ή το ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιοχών κυρωμένου δασικού χάρτη, ή (2) βεβαίωση του άρθρου 19 παρ. 1 N. 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 39, 40, 41 του άρθρου 7 του Ν. 1160/1981,
γ) προκύπτει εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου ή δικαιοπαρόχου αυτών, από δημόσιο έγγραφο που καταχωρήθηκε στα βιβλία του οικείου υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση της κτηματογράφησης ή και μετά από αυτή, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρηθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση, και
δ) η κτηματολογική εγγραφή ερείδεται αποκλειστικά στο τεκμήριο κυριότητας δημοσίου επί δασικών εκτάσεων και των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στις υπ’ αρ. 116/1868 και 698/1876 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και στην υπ’ αρ. 110/1878 απόφαση του Αρείου Πάγου, οι οποίες φέρουν δασική μορφή.
το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δικαιοπάροχος αυτών των οποίων το εμπράγματο δικαίωμα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο όπως περιγράφεται στην περ. γ) δύναται να αιτηθεί τη διόρθωση της κτηματολογικής εγγραφής υπέρ του ιδίου. Το αρμόδιο όργανο του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προβαίνει στην καταχώρηση της σχετικής μεταβολής στα οικεία κτηματολογικά βιβλία, κατόπιν ελέγχου των προϋποθέσεων των περ. α) έως δ) του πρώτου εδαφίου, επιτρεπόμενης μόνο της αιτιολογημένης απόρριψης της αίτησης λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών. Επίδοση της αίτησης στο Ελληνικό Δημόσιο δεν απαιτείται. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 2.».
Αναθέτει τα περαιτέρω στον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτριο Λουκά.
Το παραπάνω πρακτικό συντάχθηκε, αναγνώσθηκε, πήρε αριθμό απόφασης 114/2024 και υπογράφεται ως ακολούθως:
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
#3 Σχόλιο Από Χάρης Γκίνος Στις 5 Σεπτέμβριος, 2024 @ 14:21
Οι προθεσμίες για υποβολή σχολίων (για το παρόν αλλά και για όλα εν γένει τα σχέδια νόμου) είναι αναχρονιστικές και δεν προσφέρονται για ουσιαστική διαβούλευση. Για ζητήματα στρατηγικής σημασίας όπως το παρόν, οι προθεσμίες σε προηγμένα κράτη είναι διάρκειας μηνών και όχι ημερών.
#4 Σχόλιο Από Ευστρατιος Στις 6 Σεπτέμβριος, 2024 @ 12:23
κ.υπουργε να προστεθει αρθρο στο εν λογω νομοσχεδιο που να αναφερει οτι οι 300 εργαζομενοι του οφυπεκα που εχουν προσληφθει με διαγωνισμο ασεπ και εχουν 20 ετη εργασιας στον οργανισμο να μπορουν οι συμβασης εργασιας τους να μετατραπουν σε αοριστου χρονου οπως εγινε στο κτηματολογιο
#5 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΣΣΙΔΟΥ Στις 11 Σεπτέμβριος, 2024 @ 19:38
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.
Πώς υλοποιούνται όλα αυτά, όταν για την τοποθέτηση φ/β στις στέγες και τις ταράτσες των παλαιών οικοδομών που καλύπτουν τα αστικά κέντρα, απαιτείται συναινεση 100% ή καθορισμός χρήσης δώματος, ταράτσας και στέγης? Σας πληροφορώ ως συμβολαιογράφος ότι τις δεκαετίες της μεγάλης ανοικοδόμησης κανείς δεν προέβλεπε αποκλειστική χρήση σε ταράτσες. Επομένως η προϋποθεση της ύπαρξης δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης ή της συναίνεσης 100% καταργεί το δικαίωμα τοποθέτησης φ/β για όλους όσους έχουν διαμέρισμα σε υφιστάμενες οικοδομές.
Για την διευκόλυνση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο στις στέγες, στα δώματα και στα σκέπαστρα των υφισταμένων οικοδομών,
για την προώθηση του ενεργειακού διαμοιρασμού και της αυτοκατανάλωσης ειναι απαραίτητο η συναίνεση των ιδιοκτητών να είναι πλειοψηφική και όχι ομόφωνη, διότι η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών μιας οικοδομής (100%) ισοδυναμεί με απαγόρευση, αποκλεισμό από τα προγράμματα για τα φωτοβολταϊκά και προσβολή των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών που επιθυμούν φωτοβολταϊκά ή ό,τι εφευρεθεί στο μέλλον για την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο
Προτείνω – Αιτούμαι
Για τον ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ να προστεθεί άρθρο / διάταξη που θα ορίζει τα εξης:
«1. Οταν οι οριζόντιες ιδιοκτησίες της οικοδομής έχουν αυτόνομη θέρμανση, τότε οι συνιδιοκτήτες, που επιθυμούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά ή άλλα συστήματα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, εφόσον συγκεντρώνουν 51% τουλάχιστον, δύνανται να καθορίζουν με δήλωσή τους και με σχετικό σχέδιο (χωρίς να απαιτείται σύσταση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης) σε ποια κοινόκτητα τμήματα της στέγης θα τοποθετηθούν οι συσκευές παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο ή τον αέρα και υπερ ποιας οριζόντιας ιδιοκτησίας θα είναι η παραγόμενη ενέργεια, προβλέποντας χώρο και για τους λοιπούς μη συμπράττοντες συνιδιοκτήτες, δηλαδή προβλέποντας χώρο για όλους τους συνιδιοκτήτες της οικοδομής σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο που έχει ο καθένας.
2. Aπό τον χώρο που αναλογεί σε κάθε συνιδιοκτήτη αφαιρείται ο χώρος που καταλαμβάνει και που σκιάζει ο ηλιακός του θερμοσύφωνας και ο χώρος που καταλαμβάνει και που σκιάζει η καμινάδα του τζακιού του ή / και η ατομική κεραία του, το ατομικό δορυφορικό πιάτο κλπ.
3. Επιτρέπεται πλείονες αυτοτελείς ιδιοκτησίες να έχουν κοινή εγκατάσταση.
4. Συνιδιοκτήτες που συγκεντρώνουν 51% τουλάχιστον του οικοπέδου δικαιούνται να εκπροσωπούν την οικοδομή ενώπιον της ΔΕΗ, της ΔΕΔΔΗΕ, της ΡΑΕ».
Θα ήθελα να διευκρινίσω τα κάτωθι:
1.- Επισημαίνεται ότι στα αστικά κέντρα σχεδόν όλες οι οικοδομές είναι παλιές και δεν έχει καθοριστεί η χρήση στέγης και δώματος ούτε έχει προβλεφθεί κάτι σχετικό στις άδειες ανεγέρσεώς τους ή στον κανονισμό.
2.- Από την διάταξη που έχω προτείνει, σαφώς προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες, που συγκεντρώνουν 51% της οικοδομής, λαμβάνουν εγκύρως απόφαση ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας στην στέγη και στο δώμα. Επίσης οι έχοντες 51% καθορίζουν εγκύρως, χωρίς την σύμπραξη των λοιπών, το τμήμα της στέγης ή του δώματος που δικαιούται να χρησιμοποιεί ο κάθε ιδιοκτήτης για την τοποθέτηση του δικού του εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας. ΄Αρα, οι έχοντες 51% θα προβλέπουν και θα καθορίζουν χώρους για όλους τους ιδιοκτήτες (και για τους μειοψηφούντες) σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο που έχει ο καθένας. Προκύπτει επίσης ότι όλοι οι ιδιοκτήτες (και οι μειοψηφούντες) είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους ή όχι, δηλαδή ο κάθε ιδιοκτήτης θα αποφασίζει ο ίδιος εάν θα τοποθετήσει στον χώρο, που του αναλογεί, εξοπλισμό.
Εν κατακλείδι, για να αξιοποιηθούν οι στέγες και τα δώματα των οικοδομών, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι ταύτιση απόψεων δεν υπάρχει και απόφαση με 100 % των ψήφων σε μια οικοδομή δεν μπορεί ποτέ ληφθεί! (εκτός και αν ολόκληρη η οικοδομή ανήκει μόνο σε ένα άτομο).
#6 Σχόλιο Από The Green Tank Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 12:21
Σχόλια Green Tank
στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»
Γενικά Σχόλια
Τα μέτρα προώθησης της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καθώς θα συμβάλλουν στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και θα περιορίσουν τις περικοπές ΑΠΕ οι οποίες έχουν αρχίσει να αποκτούν απειλητικές διαστάσεις μέσα στο 2024. Ωστόσο, καθώς η σχετική ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το νομοσχέδιο είναι γενικόλογη και ελλιπής, δεν είναι σαφές σε τι βαθμό τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανάπτυξης υποδομών αποθήκευσης που αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπως και στην ελαχιστοποίηση των περικοπών ΑΠΕ και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Θεωρούμε ότι η σχετική ενημέρωση για τους στόχους του ΥΠΕΝ μέσω της εφαρμογής των νέων μέτρων αποθήκευσης δεν μπορεί να προκύπτει από δημοσιεύματα, αλλά να παρέχεται επίσημα από το υπουργείο σε όλους τους πολίτες είτε μέσω της ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης είτε μέσω σχετικών ανακοινώσεων του υπουργείου.
Κατά τα άλλα, λανθασμένη είναι η προώθηση της καύσης απορριμμάτων στις λιγνιτικές περιοχές, καθώς αυτή είναι ασύμβατη με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και, κυρίως, με τις αρχές της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων.
Επιπλέον, λανθασμένη είναι και η αποδυνάμωση της αυτοπαραγωγής με την παραχώρηση ηλεκτρικού χώρου για εμπορικά έργα (μικρά αιολικά και σταθμούς βιομάζας).
Ειδικά Σχόλια
Άρθρο 27: Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της σωστής λύσης για το «πρασίνισμα» της ηλεκτροδότησης του Πόρου, συνδυάζοντας ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας. Ωστόσο, με βάση το άρθρο, τα έργα δικτύου θα χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που πιθανότατα συνεπάγεται ότι το σχετικό κόστος θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας όλων των καταναλωτών της χώρας. Δεδομένου του πολύ σημαντικού μεγέθους του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών που θα τροφοδοτηθεί από τα έσοδα δημοπράτησης των δικαιωμάτων εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών του Ταμείου Εκσυγχρονισμού του ΣΕΔΕ, τα οποία θα εισπράξει η χώρα ως το 2030, προκύπτει η εύλογη απορία γιατί το κόστος ενίσχυσης του δικτύου στην περίπτωση του Πόρου δεν καλύπτεται από αυτό το Ταμείο και θα πρέπει να επιβαρύνει τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Άρθρο 30: Επιτρέπει την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα εντός Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης.
Ωστόσο, οι δραστηριότητες εντός των ζωνών απολιγνιτοποίησης διέπονται από τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), καθώς και από το αντίστοιχο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) 2021-2027. Πουθενά σε αυτά τα έγγραφα δεν υπάρχει αναφορά σε έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα. Υπάρχει μόνο αναφορά σε κατασκευή μονάδων υπολειμματικής βιομάζας που θα προέρχεται από τα δάση ή και τα αγροτικά κατάλοιπα για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση. Οι μονάδες καύσης απορριμμάτων προφανώς δεν αποτελούν υπολειμματική βιομάζα.
Από την άλλη μεριά, το άρθρο 20 του νόμου 4872/2021 έδωσε τη δυνατότητα καύσης απορριμμάτων εντός ΖΑΠ «σε δάση και δασικές εκτάσεις εντός των εξαντλημένων ή υπό εκμετάλλευση ορυχείων λιγνίτη της Δ.Ε.Η. Α.Ε., εφόσον δεν είναι εφικτή η αναδάσωση των εκτάσεων αυτών, μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν εισήγησης της κατά τόπον αρμόδιας δασικής υπηρεσίας», χωρίς όμως αυτή η πρόβλεψη να έχει συμπεριληφθεί στη σχετική δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου τον Οκτώβριο του 2021. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε εν παραλλήλω με τη διαδικασία κατάρτισης των ΕΣΔΙΜ και του ΠΔΑΜ, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, δεν περιλάμβαναν τίποτε σχετικό με την καύση απορριμμάτων, σε κανένα στάδιο έως την τελική κατάθεσή τους τον Οκτώβριο του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η καύση είναι ασύμβατη με την κυκλική οικονομία, εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, έχει υψηλό κόστος λειτουργίας και δεν είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη μορφή διαχείρισης απορριμμάτων, καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια «Ενεργειακή Εγνατία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» που θα βασίζεται σε νέες μονάδες καύσης και να επανασχεδιάσει τη διαχείριση απορριμμάτων σε μια πραγματικά βιώσιμη βάση.
Άρθρο 37: Θετική η δυνατότητα που δίνεται για μετατροπή των αδειών παραγωγής συμβατικών μονάδων στην Κρήτη σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Θα διευκολύνει την εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 450 MW οι οποίες θα συμβάλουν στη διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί και στην απόσυρση των πιο ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων που λειτουργούν στη χώρα. Ωστόσο, καθώς το νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από σχετική τεκμηρίωση, δεν είναι σαφές αν η αποθηκευτική ισχύς των 450 MW θα είναι επαρκής για την κάλυψη της επίσης άγνωστης προβλεπόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ στο νησί.
Επιπλέον, προκύπτει η εύλογη απορία γιατί η ρύθμιση του άρθρου αυτού περιορίζεται μόνο στην Κρήτη και όχι και σε άλλα νησιά ή/και στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας. Με δεδομένη την απόσυρση συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που βασίζονται και στα τρία ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτη και αέριο) τα επόμενα χρόνια, καθώς και τις αυξημένες ανάγκες υποδομών αποθήκευσης, η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης και στην υπόλοιπη χώρα μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει.
Άρθρο 38: Πρόκειται για μια πολύ θετική ρύθμιση επί της αρχής. Το κίνητρο που δίνεται για τη μετατροπή φωτοβολταϊκών σταθμών σε υβριδικούς με την προσθήκη μπαταριών είναι η δυνατότητα έγχυσης της παραγωγής τους τις βραδινές ώρες και αποζημίωσης με βάση τις τιμές της αγοράς εκείνες τις ώρες, πράγμα που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των περικοπών ΑΠΕ.
Άρθρο 39: Θετική η θέσπιση του πλαισίου και της διαδικασίας για την εγκατάσταση μεμονωμένων μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Ωστόσο, τα πλέον σημαντικά στοιχεία για την ενίσχυση της αποθήκευσης παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.
Άρθρο 45: Είναι θετική η ενσωμάτωση της οδηγίας που θα ενισχύσει τον ρυθμό εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, οι οποίες αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο για την απανθρακοποίηση των κτιρίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση εξηλεκτρισμού των κτιρίων και μάλιστα εγκαίρως, πριν τη ενεργοποίηση του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών για τα κτίρια και τις μεταφορές, προκειμένου να θωρακίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αναμενόμενη αύξηση του κόστους χρήσης ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση των κτιρίων. Πρώτο και κύριο είναι η τροποποίηση του άρθρου 17 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022) για τη μείωση των εκπομπών των κτιρίων.
Άρθρο 57: Τροποποιεί τον πολύ πρόσφατο νόμο 5106/2024 για την κατανομή περιθωρίου ισχύος 10 MW ανά υποσταθμό σε διάφορες κατηγορίες έργων αυτοπαραγωγής. Η ένστασή μας έγκειται στο ότι σε ένα άρθρο που είχε ως αποκλειστικό στόχο την προώθηση της αυτοπαραγωγής, προτείνονται δύο τροποποιήσεις που επιτρέπουν τη χρήση του ηλεκτρικού χώρου 4 MW ανά υποσταθμό για εμπορικά έργα και όχι αποκλειστικά για έργα αυτοπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η διάθεση 0.2 ΜW από αυτό το περιθώριο ισχύος για τη σύνδεση μικρών αιολικών ως 60 KW που μπορεί να είναι και εμπορικά, ενώ από το υπολειπόμενο περιθώριο των 3.8 MW προτείνεται να επιτραπεί η σύνδεση και σταθμών βιομάζας ή βιοαερίου οι οποίοι επίσης μπορεί να είναι και εμπορικοί.
Το νομικό πλαίσιο ωστόσο δεν θα πρέπει να ευνοεί τα εμπορικά έργα σε βάρος έργων αυτοπαραγωγής. Τα τελευταία, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, εξακολουθούν να αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής είναι 665 MW επί συνόλου περίπου 13.5 GW (δηλαδή ποσοστό περίπου 5%). Καθώς η αυτοπαραγωγή αποτελεί ένα βασικό εργαλείο συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση, θεωρούμε ότι πρέπει να δεσμευτεί επαρκής ηλεκτρικός χώρος αποκλειστικά για έργα αυτοπαραγωγής από πολίτες, ΜμΕ και ενεργειακές κοινότητες. Συνεπώς, προτείνουμε τη συμπερίληψη σε αυτό το άρθρο μόνο έργων βιομάζας, βιοαερίου και μικρών αιολικών που προορίζονται αποκλειστικά για κάλυψη ιδίων αναγκών και όχι για εμπορικούς σκοπούς. Προτείνουμε, δηλαδή, την απαλοιφή του όρου «παραγωγής» από τα εδάφια (β) και (γ) του άρθρου.
#7 Σχόλιο Από ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 12:23
Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Χαριλάου Τρικούπη 7α, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: [1] URL: [2]
Αθήνα, 12/9/2024
Αρ. Πρωτ.: 9438
Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος
και Ενέργειας
Κοιν.: 1. Πρόεδρος και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα: Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ως Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, φοβόμαστε βάσιμα ότι και το παρών ν/σ ( [3]) είναι ένα ακόμα λιθαράκι στη διαδικασία απαξίωσης και διάλυσης των Υπηρεσιών Δόμησης που εκκίνησε με τη μεταφορά τους στους Δήμους με τον Καλλικράτη και επιδεινώνεται με κάθε Νομοσχέδιο.
Για μια ακόμη φορά απουσιάζει η αποτίμηση των προηγούμενων σχετικών Νομοθετικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια πρακτική αποσπασματικής και κακής νομοθέτησης που δεν απολογίζει τις επιπτώσεις της υφιστάμενης Νομοθεσίας, ώστε να διορθώσει αστοχίες, αλλά συνεχίζει με «μπαλώματα» την υφιστάμενη κατεύθυνση εξαφάνισης του Δημόσιου Ελέγχου και υποκατάστασης του από την «ατομική ευθύνη» των ιδιωτών.
Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων έκδοσης αδειών για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τις τοπικές ΥΔΟΜ και η μεταφορά τους στη μη στελεχωμένη ΚΥΔΟΜ, μόνο πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις θα δημιουργήσει στην όλη διαδικασία.
Οι τοπικές ΥΔΟΜ γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες (Όρια οικισ-μών, ρέματα, παραδοσιακούς οικισμούς, ΣΧΟΟΑΠ, ειδικά διατάγματα κλπ) κάτι που για να συγκεντρωθεί και μόνο το σύνολο της χωροταξικής πληροφορίας από την ΚΥΔΟΜ θα χρειαστεί πρόσθετος χρόνος και φυσικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ελλείψεις αυτής.
Τα στελέχη των τοπικών ΥΔΟΜ απαξιώνονται και η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τον χειρισμό πολεοδομικών υποθέσεων δεν χρησιμοποιείται. Ενώ η σύσταση της ΚΥΔΟΜ θα γίνει με Μηχανικούς από όλους τους φορείς του Δημοσίου χωρίς την συγκεκριμένη γνώση που για την απόκτηση της θα χαθεί σίγουρα πολύτιμος χρόνος που δεν την διαθέτει αυτή την στιγμή η περιοχή της Θεσσαλίας.
Το ν/σ επαναλαμβάνει τη φιλοσοφία του πρόσφατου Νόμου Ν. 5106/2024 όπου προέβλεψε τη μεταφορά της αρμοδιότητας του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από τις ΥΔΟΜ σε κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου με είσοδο ιδιωτών φυσικά. Με τον τρόπο αυτό αναιρεί την απαραίτητη τοπικότητα που οφείλουν να έχουν οι ελεγκτικές διαδικασίες και φωτογραφίζει την πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει επί της ουσίας τις υφιστάμενες Υπηρεσίες Δόμησης. Αν η μεταφορά των ΥΔΟΜ στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού ήταν ένα τεράστιο σφάλμα το οποίο κανείς από τους εμπλεκόμενους (Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Περιβάλλοντος) δεν το παραδέχεται, η μεταφορά των αδειοδοτικών και ελεγκτικών διαδικασιών σε ιδιώτες με μια «κεντρική» και «Αθηνοκεντρική» εποπτεία θα αποδειχθεί καταστροφική για το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον.
Όσον αφορά την ΚΥΔΟΜ:
• Η στελέχωση της είναι η ελάχιστη δυνατή.
• Η δυνατότητα στελέχωσης της με ΙΔΟΧ ή ιδιώτες Μηχανικούς «Την Κ.Υ.ΔΟΜ. δύναται να συνεπικουρούν στο έργο της ιδιώτες κατόπιν σύναψης σύμβασης ανάθεσης υπηρεσιών κατά τον ν. 4412/2016 (Α΄ 147).» αντί αποκλειστικά με μόνιμο προσωπικό.
• Οι διαδικασίες τοποθέτησης προϊσταμένου είναι σκοπίμως ασαφείς χωρίς ρητή αναφορά σε κλάδο και ειδικότητα Μηχανικού που σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα δύναται να αναλαμβάνει τη θέση.
Όσο αφορά το σύνολο των ΥΔΟΜ πρόσφατα ενημερώσαμε αρμοδίως ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα λειτουργικότητας και νομιμότητας με τις αποφάσεις χορήγησης επάρκειας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρά το γεγονός ότι αυτή μετά το Ν.5031/2023 έχει οριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα:
• Συνυπολογίζεται προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις με «παράλληλα καθήκοντα» μεταξύ Τεχνικών και άλλων Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης, τη στιγμή που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις Εγκυκλίους του Υπ. Εσωτερικών αυτά δε μπορούν να υπερβαίνουν τους 2 μήνες.
• Έχει προσμετρηθεί προσωπικό Μηχανικών το οποίο απουσιάζει με μακροχρόνιες άδειες (άνευ αποδοχών, άδειες λοχείας κλπ).
• Περιλαμβάνεται προσωπικό Μηχανικών με αμφίβολες «Συμβάσεις Έργου» και «Συμβάσεις Παροχής Υπηρεσιών», ενώ δεν είναι σαφές αν μπορούν να συνυπολογισθούν στο υπηρετούν προσωπικό των Υπηρεσιών και αν προκύπτει νομιμότητα Υπογραφής Δημόσιων Εγγράφων για τις περιπτώσεις αυτές. Δε γνωρίζουμε αν στο προσωπικό αυτό εκτός της Έκδοσης Αδειών, συνυπολογίζονται και οι Μηχανικοί που υπηρετούν σε Τμήματα Ελέγχου Κατασκευών ή Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
• Συνεχίζει αλλά και γενικεύεται η αμφίβολης χρησιμότητας και νομιμότητας υπογραφή προγραμματικών Συμβάσεων με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, αντί να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που από τον ΑΣΕΠ υπήρξαν και υπάρχουν εν εξελίξει διαγωνισμοί για την πρόσληψη Μηχανικών (13Κ/2021, 3ΓΒ/2023).
Τις απόψεις μας για τα θέματα λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης θα τις δείτε α-ναλυτικά στα Υπομνήματα που έχουμε αποστείλει στα συναρμόδια Υπουργεία:
[4]
[5]
Συνοψίζοντας ως Ομοσπονδία θεωρούμε ότι η μόνη λύση για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με βάση την προστασία του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος είναι η καλύτερη λειτουργία των ΥΔΟΜ με επαρκής στελέχωση με προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αυξήσεις στις βασικές αποδοχές, νομική υποστήριξη, αποσαφήνιση της πολεοδομικής νομοθεσία και εξοπλισμό των Υπηρεσιών.
Υπενθυμίζουμε ότι διεκδικούμε Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει:
• Επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα όπως γεωγραφία της περιοχής (νησιωτικότητα – ορεινές και δασικές εκτάσεις), έκταση χωρικής αρμοδιότητας, πλήθος αιτημάτων, κλπ.
• Αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας.
• Αποσαφήνιση της κατάστασης των ΥΔΟΜ, με νομοθετική πρόβλεψη για άμεση τροποποίηση των Ο.Ε.Υ. των Δήμων όπου λειτουργούν ΥΔΟΜ, ώστε η Οργανική μονάδα (ΥΔΟΜ) να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις (ελάχιστη στελέχωση, κ.α. σύμφωνα με τις προτάσεις μας).
• Άμεσα, νέες και επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας κατά αποκλειστικότητα στις ΥΔΟΜ, με τη ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να μετακινούν τους υπαλλήλους στις τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες των δήμων, ούτε να τους επιβάλλουν (και μάλιστα άτυπα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) παράλληλα καθήκοντα.
• Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εργασία τους. Υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.
• Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τις προσωρινές και νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην 7 ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).
• Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συ-νάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης κι επαναφορά τους στο προγε-νέστερο διοικητικό καθεστώς των πρώην νομαρχιών, νυν Περιφερειακών Ενοτήτων.
• Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, ώστε να καταστεί προσβάσιμη σε όλους.
• Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ από εξειδικευμένους Νομικούς καθώς και Νομική Κάλυψη των υπαλλήλων σε οποιοδήποτε είδος δικαστικής διένεξης (ποινικής, αστικής κλπ.) εφόσον αυτή ανάγεται στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους στις ΥΔΟΜ.
• Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες.
• Υποχρεωτική προέγκριση άδειας για όλες τις Κατηγορίες (1,2 και 3).
• Κάλυψη εξόδων μετακίνησης εντός και εκτός έδρας.
• Τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για διαπίστωση από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση της επάρκειας της ελάχιστης στελέχωσης με την έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω δυσμενών εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τη λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και του Περιβάλλοντος όπως το Σύνταγμα και το Δημόσιο συμφέρον επιτάσσει.
#8 Σχόλιο Από Re-Battery AE // ΣΕΔ ΗΣΣ Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 14:45
Τα ΣΕΔ RE-BATTERY, ΑΦΗΣ, ΕΝΔΙΑΛΕ, COMBATT και o ΣΕΠΑΝ συνυπέγραψαν και κατέθεσαν επιστολή την 28η.06.2024 στην Γραμματεία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εξέφρασαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης και εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων, όπως αυτά συμφωνήθηκαν με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ:
1. Υποχρεωτική ψηφιοποίηση των Εντύπων Αναγνώρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΑΕΑ) όσον αφορά στα επικίνδυνα απόβλητα που εμπίπτουν σε εναλλακτική διαχείριση.
2. Δυνατότητα πρόσβασης των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, προκειμένου να διασταυρώνονται και να επιβεβαιώνονται οι δηλούμενες ποσότητες και τα είδη των διακινούμενων αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση των ΣΕΔ θα περιορίζεται στον έλεγχο των δεδομένων που προκύπτουν από τα ΕΑΕΑ που αφορούν το κάθε ΣΕΔ, τηρουμένων πάντοτε όλων των μέτρων, όρων, προϋποθέσεων και περιορισμών που θέτει η εκάστοτε ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του εμπορικού και βιομηχανικού απορρήτου.
3. Δυνατότητα διαλειτουργικότητας / διασύνδεσης των στοιχείων που προκύπτουν από τα GPS των οχημάτων που διακινούν επικίνδυνα απόβλητα που εμπίπτουν σε εναλλακτική διαχείριση με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, καθώς και με τα Έντυπα Αναγνώρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΑΕΑ).
Η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων θα εξασφαλίσει την ορθή, έγκαιρη και ακριβή ιχνηλασιμότητα των επικινδύνων αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση, ως προϋπόθεση για την τήρηση της νομιμότητας, για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και της ορθής και ασφαλούς μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία.
#9 Σχόλιο Από ReDePlan AE Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 14:47
Τα ΣΕΔ RE-BATTERY, ΑΦΗΣ, ΕΝΔΙΑΛΕ, COMBATT και o ΣΕΠΑΝ συνυπέγραψαν και κατέθεσαν επιστολή την 28η.06.2024 στην Γραμματεία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εξέφρασαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης και εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων, όπως αυτά συμφωνήθηκαν με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ:
1. Υποχρεωτική ψηφιοποίηση των Εντύπων Αναγνώρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΑΕΑ) όσον αφορά στα επικίνδυνα απόβλητα που εμπίπτουν σε εναλλακτική διαχείριση.
2. Δυνατότητα πρόσβασης των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, προκειμένου να διασταυρώνονται και να επιβεβαιώνονται οι δηλούμενες ποσότητες και τα είδη των διακινούμενων αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση των ΣΕΔ θα περιορίζεται στον έλεγχο των δεδομένων που προκύπτουν από τα ΕΑΕΑ που αφορούν το κάθε ΣΕΔ, τηρουμένων πάντοτε όλων των μέτρων, όρων, προϋποθέσεων και περιορισμών που θέτει η εκάστοτε ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του εμπορικού και βιομηχανικού απορρήτου.
3. Δυνατότητα διαλειτουργικότητας / διασύνδεσης των στοιχείων που προκύπτουν από τα GPS των οχημάτων που διακινούν επικίνδυνα απόβλητα που εμπίπτουν σε εναλλακτική διαχείριση με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, καθώς και με τα Έντυπα Αναγνώρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΑΕΑ).
Η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων θα εξασφαλίσει την ορθή, έγκαιρη και ακριβή ιχνηλασιμότητα των επικινδύνων αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση, ως προϋπόθεση για την τήρηση της νομιμότητας, για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και της ορθής και ασφαλούς μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία.
#10 Σχόλιο Από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 16:21
Θέμα: Απόψεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» και 9 προτάσεις της ΕΕΔΣΑ περί βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η ΕΕΔΣΑ αποτελεί τον επιστημονικό φορέα – σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Στο πλαίσιο του καταστατικού μας σκοπού σας γνωστοποιούμε με την παρούσα επιστολή τις απόψεις και προτάσεις μας επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του θέματος, που υποβάλλονται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης μέσω του OpenGoV.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Μέρους Β του σχεδίου νόμου αποτελούν, κατά την αντίληψή μας, σημειακές και επιμέρους μεν, σημαντικές δε τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό την προϋπόθεση της ορθής εφαρμογής τους και των συμπληρώσεων και βελτιώσεων που προτείνουμε με το παρόν, οι σχετικές διατάξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Δήμων, των ΦοΔΣΑ, των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, των υπόχρεων παραγωγών και εν γενεί των εμπλεκομένων φόρων ως προς τη διαχείριση αποβλήτων, και ειδικότερα ως προς:
α) της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης
β) την ίδια τη λειτουργία τους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων – καθηκόντων τους
Ι. Προτάσεις βελτιώσεων επί του σχεδίου νόμου
Στο πλαίσιο των ανωτέρω καθώς και του σκοπού του φορέα μας, και με γνώμονα την βελτίωση και ενίσχυση των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου και τη συμβολή της πολύτιμης εμπειρίας των μελών και της Διοίκησης μας στο ιδιαιτέρως σημαντικό έργο του Υπουργείου σας, θέτουμε υπόψή σας τις ακόλουθες προτεινόμενες βελτιώσεις σε:
• Λειτουργικά θέματα ανακύκλωσες (π.χ. στήριξη Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων και θέσπιση ενιαίου πανελλαδικά συστήματος εγγυοδοσίας – DRS).
• Οργανωτικά θέματα και θέματα ενίσχυσης της εφαρμογής υφιστάμενων ρυθμίσεων (π.χ. συγχώνευση ΦΟΔΣΑ, διασύνδεση ΕΜΠΑ-ΓΕΜΗ, κ.α.).
Ειδικότερα οι παρακάτω επιμέρους προτεινόμενες διατάξεις χρήζουν σημαντικών συμπληρωματικών βελτιώσεων για τις οποίες σας υποβάλλουμε και τις αντίστοιχες εννέα (9) προτάσεις μας.
1. Κεφάλαιο Α΄- Θέματα ΦοΔΣΑ, Σχόλια επί των άρθρων 3 έως και 7 του σχεδίου νόμου
Η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ σε έναν (1) ανά Περιφέρεια φαίνεται ορθή καθώς θα μπορεί να παρακολουθείται κεντρικά η υλοποίηση του αντίστοιχου ΠΕΣΔΑ και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται ο ενιαίος συντονισμός των υπαγόμενων σε κάθε Περιφέρεια Δήμων για την συμβολή στην επίτευξη των στόχων επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης (π.χ. με δράσεις χωριστής συλλογής-αποκομιδής).
Πέραν των ανωτέρω, όμως, για την αποτελεσματική λειτουργία των ΦοΔΣΑ, ως νευραλγικής σημασίας φορέων για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική η άμεση ενίσχυση της στελέχωσης τους και των οικονομικών πόρων τους.
Πρόταση 1
Ειδικότερα, προτείνεται η πρόβλεψη δυνατότητας στους ΦοΔΣΑ να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (έως 5 ετών), η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των εν λόγω φορέων σε ανθρώπινους πόρους και σε συγκεκριμένα σε διοικητικό, οικονομικό και τεχνικό προσωπικό. Για τη διευκόλυνση των Φορέων αλλά και την εφαρμογή ομοιόμορφων και διαφανών κριτηρίων θα μπορούσε να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών να εκδίδουν απόφαση περί έγκρισης πρότυπης προκήρυξης των υπόψη θέσεων εργασίας. Για την ενίσχυση, δε, και των τοπικών οικονομιών και κοινωνικών θα ήταν σκόπιμο να δοθεί έμφαση σε κριτήρια εντοπιότητας των υποψηφίων. Τέλος προκειμένου μια τέτοια ρύθμιση να μπορεί επιτελέσει πράγματι τον σκοπό της προτείνεται το σχετικό προσωπικό να εξαιρείται των διατάξεων περί μετακινήσεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα.
Πρόταση 2
Προς τον ίδιο ως άνω σκοπό και λαμβάνοντας υπόψη την διαχρονική έλλειψη των ΦοΔΣΑ σε οικονομικούς πόρους οργάνωσης, ανάπτυξης, εκπαίδευσης, εξοπλισμού λειτουργίας, εξειδικευμένων τεχνικών μελετητικών υπηρεσιών κοκ., προτείνεται η άμεση, δηλαδή εντός του 2024 αξιοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του ΕΠ ΠΕΚΑ 2021-2027 του ΕΣΠΑ. Τα σχετικά ποσά θα μπορούσαν να διοχετεύονται στους ΦοΔΣΑ για την κάλυψη των αναγκών τους μέσω της δημοσίευσης ειδικής πρόσκλησης πενταετούς διάρκειας.
2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ – Υλοποίηση δράσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στους Δήμους ειδικότερα για την ενίσχυση της χωριστής συλλογής και τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων – Σχόλια επί του άρθρου 10 του σχεδίου νόμου
Η πρόβλεψη της υλοποίησης δράσεων, προμηθειών και υπηρεσιών (εξοπλισμός και υπηρεσίες αποκομιδής για ανακύκλωση) σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο ΠΕΝ με σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην κάλυψη με άμεσο τρόπο πολύ σημαντικών αναγκών των μικρών και πολύ μικρών Δήμων.
Πέραν αυτού θα πρέπει να να διασφαλιστούν και οι πόροι λειτουργικής ενίσχυσης που μόνο η αναδιανομή μέρους του τέλους ταφής μπορεί να εξασφαλίσει. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι Δήμοι που καταλαμβάνονται από την ανωτέρω ρύθμιση αφορούν μόνο στο 5-10% του πληθυσμού κρίνεται αναγκαία η μέριμνα λειτουργικής ενίσχυσης και των μεγάλων Δήμων άνω των 10.000 κατοίκων που αφορούν στο 90-95% του ελληνικού πληθυσμού.
Πρόταση 3
Να καταρτιστεί εντός του 2024 η ΚΥΑ , πρόγραμμα αναδιανομής του τέλους ταφής από το ΥΠΕΝ με ΚΕΔΕ που να διασφαλιστούν ( πέραν από τους πόρους για Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων) και πόροι προς Δήμους άνω των 10.000 κάτοικων και πόροι προς ΦΟΔΣΑ, ενίσχυσης τους για δράσεις ανακύκλωσης , ώστε να ενεργοποιηθεί η χρηματοδοτική πρόσκληση του ΕΟΑΝ
Να ληφθεί υπόψη η διατύπωση της διάταξης για το είδος χρηματοδότησης μέσω του τέλους ταφής, ώστε να υπάρχει συμπληρωματικότητα με τα προβλεπόμενα στον Ν. 4819/2021 για την εφαρμογή της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού» και με τις επιλέξιμες δράσεις και ποσά του εγκεκριμένου ΕΠ ΠΕΚΑ ΕΣΠΑ 2021-2027
Πρόταση 4
Προτείνεται η πρόβλεψη δυνατότητας στους Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (έως 5 ετών), η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών αποκομιδής για ανακύκλωση. Για τη διευκόλυνση των Δήμων αλλά και την εφαρμογή ομοιόμορφων και διαφανών κριτηρίων θα μπορούσε να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών να εκδίδουν απόφαση περί έγκρισης πρότυπης προκήρυξης των υπόψη θέσεων εργασίας. Για την ενίσχυση, δε, και των τοπικών οικονομιών και κοινωνικών θα ήταν σκόπιμο να δοθεί έμφαση σε κριτήρια εντοπιότητας των υποψηφίων. Τέλος προκειμένου μια τέτοια ρύθμιση να μπορεί επιτελέσει πράγματι τον σκοπό της προτείνεται το σχετικό προσωπικό να εξαιρείται των διατάξεων περί μετακινήσεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα.
Πρόταση 5
Αναγνωρίζοντας ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με συνεργασία φορέων κεντρικής κυβέρνησης (ΥΠΕΝ) και αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ) δύναται να φέρει θετικά αποτελέσματα προτείνεται η επέκταση του αντικειμένου των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΥΠΕΝ – ΚΕΔΕ κατά περίπτωση και με τον ΕΟΑΝ, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά οι απαιτούμενες ενέργειες σχεδιασμού, καθώς και οι ενέργειες για την ενίσχυση της συμμετοχής στην ανακύκλωση μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ – Εκπόνηση ενιαίου ΠΕΣΔΑ από περισσότερες της μιας Περιφέρειες – Σχόλια επί του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου
Η διαπεριφερειακή συνεργασία σε επίπεδο ενιαίου ΠΕΣΔΑ, πρέπει να αφορά τις περιπτώσεις που υπάρχουν οικονομίες κλίμακας ή αρχή της εγγύτητας ή μεταβατικές περιόδους.
Πρόταση 6
Πρέπει η εν λόγω ρύθμιση να αφορά μόνο όμορες περιφέρειες, στις οποίες η υλοποίηση ενός κοινού ΠΕΣΔΑ συμβάλει στην εν μέρει επίτευξη οικονομιών κλίμακας σε εύλογες αποστάσεις (όμορες) ή/και την μακροχρόνια (5ετής διάρκεια ΠΕΣΔΑ) κάλυψη ενδεχόμενου κενού σχεδιασμού σε μία εκ των δύο Περιφερειών-ΠΕΣΔΑ
4. Στο Άρθρο 14 …για την δυνατότητα δήμων να διενεργούν δράσεις χωριστής συλλογής αποβλήτων που εμπίπτουν σε καθεστώς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού(τροποποίηση παρ. 1 του Άρθρου 89 του Ν. 4819/2021)
Πρόταση 7
Επειδή συνεχώς αυξάνονται περιπτώσεις Δήμων που επιτελούν εργασίες συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης ρευμάτων αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης, με τις δημοτικές υποδομές τους όπως γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να το πράττουν χωρίς συνεργασία με ΣΣΕΔ, θα πρέπει να θεσπιστεί η υποχρέωση γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων σε ανακτώμενα υλικά (πχ από ΚΔΑΥ κατ αναλογία με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των Φορέων ΣΣΕΔ), και των ποσοτήτων που έγιναν νέες α ύλες από ανακύκλωση και εισήλθαν πραγματικά στην κυκλική οικονομία, όπως ορίζεται στις ευρωπαϊκές εκτελεστικές αποφάσεις ώστε να υπάρχει καταγραφή της συμβολής τους στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανακύκλωση.
5. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ Σχόλια επί του άρθρου 16 του σχεδίου νόμου- Εθνικό Μητρώο Παραγωγών και διασύνδεση με άλλα μητρώα – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4819/2021
Η ρύθμιση έρχεται προς βελτίωση του πλαισίου και εκτιμάται ότι ρύθμιση που θα συμβάλλει στην μείωση της εισφοροδιαφυγής.
Πρόταση 8:
Προτείνεται περαιτέρω βελτίωση, ώστε να γίνεται αυτόματα έλεγχος (crosschecking) των κωδικών δραστηριότητας ΚΑΔ των επιχειρήσεων, που είτε εγγράφονται ή τροποποιούν την εγγραφή τους (μέσω ΓΕΜΗ) και οι οποίες εμπίπτουν σε ΠΔΕΠ και υποχρέωσης συμμετοχής του στο ΕΜΠΑ και σε ΣΕΔ. Συγκεκριμένα:
α) Καθώς θα είναι χρονοβόρος ο έλεγχος των στοιχείων κάθε επιχείρησης & εκατοντάδων υπεύθυνων δηλώσεων που θα υποβάλλονται, θα πρέπει να υπάρχει έναν επιπλέον φίλτρο ελέγχου.
β) Σε περίπτωση που εντοπίζεται επιχείρηση η δραστηριότητά της οποίας εμπίπτει στο πεδίο υπόχρεων παραγωγών (εκ του ΚΑΔ της), προτείνεται να ειδοποιείται το ΕΜΠΑ και ο ΕΟΑΝ, για περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων που έχουν υποβληθεί.
γ) Βάσει των παραπάνω, δίνεται προτεραιότητα, καθιστώντας αποτελεσματικότερους τους ελέγχους, εξασφαλίζοντας χρόνο και ανθρώπινους πόρους, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των εισφοροδιαφυγών.
δ) Για την λειτουργία του ηλεκτρονικού ελέγχου θα απαιτηθούν να εντοπιστούν οι ΚΑΔ που ανήκουν/εμπίπτουν σε ΠΔΕΠ.
6. [ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’] – Κυρώσεις σε βάρος των υπόχρεων φορέων του άρθρου 53 του ν. 4819/2021 – σχόλια επί του άρθρου 19 του σχεδίου νόμου
Πρόταση 9:
Η εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση χρήζει αναμόρφωσης για λόγους σαφήνειας και εφαρμόστικοτητας. Ειδικότερα επειδή δεν προκύπτει ποια είναι η διαδικασία ελέγχου (δεδομένου ότι το σχετικό μητρώο τηρείται από το ΥΠΕΝ, η είσπραξη δε, φαίνεται να γίνεται από τον ΕΟΝΑ) αλλά και ποιο είναι το αρμόδιο διοικητικό όργανο για την διαπίστωση και βεβαίωση της παράβασης καθώς και την επιβολή της είσπραξης, ούτε και σχετική διαδικασία για τον διοικούμενο αμφισβήτησης των σχετικών διοικητικών κυρώσεων, προτείνεται να τύχει εκ νέου επεξεργασίας η σχετική ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη την υποστελέχωση και τα αυξημένα καθήκοντα τόσο του ΕΟΑΝ όσο και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΝ προτείνεται οι σχετικές αρμοδιότητες είσπραξης των ποσών να δοθούν στην ΑΑΔΕ, η οποία θα αποδίδει τα σχετικά έσοδα κατόπιν της είσπραξης στον ΕΟΑΝ για την επίτευξη των νόμιμων σκοπών.
ΙΙ. Θεσμικές προτεραιότητες
Ενώ το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι πλήρες, εν τούτοις υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα, που δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος σχεδίου νόμου, συνιστούν όμως 4 θεσμικές προτεραιότητες για θέσπιση (είτε μέσω νομοθετικών είτε μέσω κανονιστικών ρυθμίσεων)
Τις ανωτέρω θεσμικές προτεραιότητες παραθέτουμε ενδεικτικά ώστε να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα, ύστερα πάντα από τον απαραίτητο διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη:
1) Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του ΕΟΑΝ και μερική αναμόρφωση του πλαισίου αρμοδιοτήτων του, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης έγκρισης, εποπτείας, ελέγχου, επιβολής κυρώσεων των υφιστάμενων και νέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), ενδυνάμωση συνεργασιών και συνεργειών με τους υπόλοιπους φορείς (όπως ΦοΔΣΑ, ΟΤΑ κλπ).
2) Απλοποίηση γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων υλοποίησης επενδύσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων όπως των Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) με:
α) τον καθορισμό (μέσω ΥΑ) κριτηρίων χαρακτηρισμού μη ουσιωδών απαιτήσεων που επιταχύνει την σημερινή πολύμηνη διαδικασία τροποποιήσεων των ΑΕΠΟ τους, και
β) τη διεύρυνση της υφιστάμενης απλοποιημένης νομοθεσίας για την πολεοδομική αδειοδότηση για κτίρια ΧΥΤΑ και ΣΜΑ και στα Κτίρια ΜΑΑ, που θα επιταχύνει την σημερινή πολύμηνη αδειοδοτική διαδικασία.
3) Ενίσχυση με ειδική ρύθμιση για ανθρώπινο δυναμικό κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και τεχνική βοήθεια των Δημόσιων Φορέων που είναι αρμόδιοι για τις επενδύσεις αυτές και ειδικότερα των Δήμων στο σκέλος της χωριστής συλλογής και των ΦοΔΣΑ στο σκέλος της επεξεργασίας – διάθεσης αποβλήτων.
4) Θέσπιση νέων Προγραμμάτων Διευρυμένης Ευθύνης παραγωγού για ρεύματα με ΚΥΑ όπως για τα καπνικά προϊόντα του ν. 4736/2020, τα αλιευτικά του ν. 4736/2020, στρώματα, έπιπλα κοκ αλλά και σε βιοαπόβλητα κουζίνας από την οικονομική δραστηριότητα μεγάλων παραγωγών Ho.Re.Ca.
Ευελπιστούμε ότι οι ανωτέρω 9 προτάσεις μας θα γίνουν αποδεκτές, συμβάλλοντας στην βελτίωση των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου του θέματος και ταυτόχρονα θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα και οι ανωτέρω 4 θεσμικές εκκρεμότητες προτεραιότητας.
#11 Σχόλιο Από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 16:49
Θέμα: Απόψεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» και 9 προτάσεις της ΕΕΔΣΑ περί βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η ΕΕΔΣΑ αποτελεί τον επιστημονικό φορέα – σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Στο πλαίσιο του καταστατικού μας σκοπού σας γνωστοποιούμε με την παρούσα επιστολή τις απόψεις και προτάσεις μας επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του θέματος, που υποβάλλονται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης μέσω του OpenGoV.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Μέρους Β του σχεδίου νόμου αποτελούν, κατά την αντίληψή μας, σημειακές και επιμέρους μεν, σημαντικές δε τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό την προϋπόθεση της ορθής εφαρμογής τους και των συμπληρώσεων και βελτιώσεων που προτείνουμε με το παρόν, οι σχετικές διατάξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Δήμων, των ΦοΔΣΑ, των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, των υπόχρεων παραγωγών και εν γενεί των εμπλεκομένων φόρων ως προς τη διαχείριση αποβλήτων, και ειδικότερα ως προς:
α) της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης
β) την ίδια τη λειτουργία τους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων – καθηκόντων τους
Ι. Προτάσεις βελτιώσεων επί του σχεδίου νόμου
Στο πλαίσιο των ανωτέρω καθώς και του σκοπού του φορέα μας, και με γνώμονα την βελτίωση και ενίσχυση των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου και τη συμβολή της πολύτιμης εμπειρίας των μελών και της Διοίκησης μας στο ιδιαιτέρως σημαντικό έργο του Υπουργείου σας, θέτουμε υπόψή σας τις ακόλουθες προτεινόμενες βελτιώσεις σε:
• Λειτουργικά θέματα ανακύκλωσες (π.χ. στήριξη Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων και θέσπιση ενιαίου πανελλαδικά συστήματος εγγυοδοσίας – DRS).
• Οργανωτικά θέματα και θέματα ενίσχυσης της εφαρμογής υφιστάμενων ρυθμίσεων (π.χ. συγχώνευση ΦΟΔΣΑ, διασύνδεση ΕΜΠΑ-ΓΕΜΗ, κ.α.).
Ειδικότερα οι παρακάτω επιμέρους προτεινόμενες διατάξεις χρήζουν σημαντικών συμπληρωματικών βελτιώσεων για τις οποίες σας υποβάλλουμε και τις αντίστοιχες εννέα (9) προτάσεις μας.
1. Κεφάλαιο Α΄- Θέματα ΦοΔΣΑ, Σχόλια επί των άρθρων 3 έως και 7 του σχεδίου νόμου
Η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ σε έναν (1) ανά Περιφέρεια φαίνεται ορθή καθώς θα μπορεί να παρακολουθείται κεντρικά η υλοποίηση του αντίστοιχου ΠΕΣΔΑ και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται ο ενιαίος συντονισμός των υπαγόμενων σε κάθε Περιφέρεια Δήμων για την συμβολή στην επίτευξη των στόχων επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης (π.χ. με δράσεις χωριστής συλλογής-αποκομιδής).
Πέραν των ανωτέρω, όμως, για την αποτελεσματική λειτουργία των ΦοΔΣΑ, ως νευραλγικής σημασίας φορέων για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική η άμεση ενίσχυση της στελέχωσης τους και των οικονομικών πόρων τους.
Πρόταση 1
Ειδικότερα, προτείνεται η πρόβλεψη δυνατότητας στους ΦοΔΣΑ να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (έως 5 ετών), η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των εν λόγω φορέων σε ανθρώπινους πόρους και σε συγκεκριμένα σε διοικητικό, οικονομικό και τεχνικό προσωπικό. Για τη διευκόλυνση των Φορέων αλλά και την εφαρμογή ομοιόμορφων και διαφανών κριτηρίων θα μπορούσε να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών να εκδίδουν απόφαση περί έγκρισης πρότυπης προκήρυξης των υπόψη θέσεων εργασίας. Για την ενίσχυση, δε, και των τοπικών οικονομιών και κοινωνικών θα ήταν σκόπιμο να δοθεί έμφαση σε κριτήρια εντοπιότητας των υποψηφίων. Τέλος προκειμένου μια τέτοια ρύθμιση να μπορεί επιτελέσει πράγματι τον σκοπό της προτείνεται το σχετικό προσωπικό να εξαιρείται των διατάξεων περί μετακινήσεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα.
Πρόταση 2
Προς τον ίδιο ως άνω σκοπό και λαμβάνοντας υπόψη την διαχρονική έλλειψη των ΦοΔΣΑ σε οικονομικούς πόρους οργάνωσης, ανάπτυξης, εκπαίδευσης, εξοπλισμού λειτουργίας, εξειδικευμένων τεχνικών μελετητικών υπηρεσιών κοκ., προτείνεται η άμεση, δηλαδή εντός του 2024 αξιοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του ΕΠ ΠΕΚΑ 2021-2027 του ΕΣΠΑ. Τα σχετικά ποσά θα μπορούσαν να διοχετεύονται στους ΦοΔΣΑ για την κάλυψη των αναγκών τους μέσω της δημοσίευσης ειδικής πρόσκλησης πενταετούς διάρκειας.
2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ – Υλοποίηση δράσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στους Δήμους ειδικότερα για την ενίσχυση της χωριστής συλλογής και τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων – Σχόλια επί του άρθρου 10 του σχεδίου νόμου
Η πρόβλεψη της υλοποίησης δράσεων, προμηθειών και υπηρεσιών (εξοπλισμός και υπηρεσίες αποκομιδής για ανακύκλωση) σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο ΠΕΝ με σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην κάλυψη με άμεσο τρόπο πολύ σημαντικών αναγκών των μικρών και πολύ μικρών Δήμων.
Πέραν αυτού θα πρέπει να να διασφαλιστούν και οι πόροι λειτουργικής ενίσχυσης που μόνο η αναδιανομή μέρους του τέλους ταφής μπορεί να εξασφαλίσει. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι Δήμοι που καταλαμβάνονται από την ανωτέρω ρύθμιση αφορούν μόνο στο 5-10% του πληθυσμού κρίνεται αναγκαία η μέριμνα λειτουργικής ενίσχυσης και των μεγάλων Δήμων άνω των 10.000 κατοίκων που αφορούν στο 90-95% του ελληνικού πληθυσμού.
Πρόταση 3
Να καταρτιστεί εντός του 2024 η ΚΥΑ , πρόγραμμα αναδιανομής του τέλους ταφής από το ΥΠΕΝ με ΚΕΔΕ που να διασφαλιστούν ( πέραν από τους πόρους για Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων) και πόροι προς Δήμους άνω των 10.000 κάτοικων και πόροι προς ΦΟΔΣΑ, ενίσχυσης τους για δράσεις ανακύκλωσης , ώστε να ενεργοποιηθεί η χρηματοδοτική πρόσκληση του ΕΟΑΝ
Να ληφθεί υπόψη η διατύπωση της διάταξης για το είδος χρηματοδότησης μέσω του τέλους ταφής, ώστε να υπάρχει συμπληρωματικότητα με τα προβλεπόμενα στον Ν. 4819/2021 για την εφαρμογή της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού» και με τις επιλέξιμες δράσεις και ποσά του εγκεκριμένου ΕΠ ΠΕΚΑ ΕΣΠΑ 2021-2027
Πρόταση 4
Προτείνεται η πρόβλεψη δυνατότητας στους Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (έως 5 ετών), η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών αποκομιδής για ανακύκλωση. Για τη διευκόλυνση των Δήμων αλλά και την εφαρμογή ομοιόμορφων και διαφανών κριτηρίων θα μπορούσε να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών να εκδίδουν απόφαση περί έγκρισης πρότυπης προκήρυξης των υπόψη θέσεων εργασίας. Για την ενίσχυση, δε, και των τοπικών οικονομιών και κοινωνικών θα ήταν σκόπιμο να δοθεί έμφαση σε κριτήρια εντοπιότητας των υποψηφίων. Τέλος προκειμένου μια τέτοια ρύθμιση να μπορεί επιτελέσει πράγματι τον σκοπό της προτείνεται το σχετικό προσωπικό να εξαιρείται των διατάξεων περί μετακινήσεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα.
Πρόταση 5
Αναγνωρίζοντας ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με συνεργασία φορέων κεντρικής κυβέρνησης (ΥΠΕΝ) και αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ) δύναται να φέρει θετικά αποτελέσματα προτείνεται η επέκταση του αντικειμένου των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΥΠΕΝ – ΚΕΔΕ κατά περίπτωση και με τον ΕΟΑΝ, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά οι απαιτούμενες ενέργειες σχεδιασμού, καθώς και οι ενέργειες για την ενίσχυση της συμμετοχής στην ανακύκλωση μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ – Εκπόνηση ενιαίου ΠΕΣΔΑ από περισσότερες της μιας Περιφέρειες – Σχόλια επί του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου
Η διαπεριφερειακή συνεργασία σε επίπεδο ενιαίου ΠΕΣΔΑ, πρέπει να αφορά τις περιπτώσεις που υπάρχουν οικονομίες κλίμακας ή αρχή της εγγύτητας ή μεταβατικές περιόδους.
Πρόταση 6
Πρέπει η εν λόγω ρύθμιση να αφορά μόνο όμορες περιφέρειες, στις οποίες η υλοποίηση ενός κοινού ΠΕΣΔΑ συμβάλει στην εν μέρει επίτευξη οικονομιών κλίμακας σε εύλογες αποστάσεις (όμορες) ή/και την μακροχρόνια (5ετής διάρκεια ΠΕΣΔΑ) κάλυψη ενδεχόμενου κενού σχεδιασμού σε μία εκ των δύο Περιφερειών-ΠΕΣΔΑ
4. Στο Άρθρο 14 …για την δυνατότητα δήμων να διενεργούν δράσεις χωριστής συλλογής αποβλήτων που εμπίπτουν σε καθεστώς διευρυμένης ευθύνης παραγωγού(τροποποίηση παρ. 1 του Άρθρου 89 του Ν. 4819/2021)
Πρόταση 7
Επειδή συνεχώς αυξάνονται περιπτώσεις Δήμων που επιτελούν εργασίες συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης ρευμάτων αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης, με τις δημοτικές υποδομές τους όπως γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να το πράττουν χωρίς συνεργασία με ΣΣΕΔ, θα πρέπει να θεσπιστεί η υποχρέωση γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων σε ανακτώμενα υλικά (πχ από ΚΔΑΥ κατ αναλογία με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των Φορέων ΣΣΕΔ), και των ποσοτήτων που έγιναν νέες α ύλες από ανακύκλωση και εισήλθαν πραγματικά στην κυκλική οικονομία, όπως ορίζεται στις ευρωπαϊκές εκτελεστικές αποφάσεις ώστε να υπάρχει καταγραφή της συμβολής τους στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανακύκλωση.
5. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ Σχόλια επί του άρθρου 16 του σχεδίου νόμου- Εθνικό Μητρώο Παραγωγών και διασύνδεση με άλλα μητρώα – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4819/2021
Η ρύθμιση έρχεται προς βελτίωση του πλαισίου και εκτιμάται ότι ρύθμιση που θα συμβάλλει στην μείωση της εισφοροδιαφυγής.
Πρόταση 8:
Προτείνεται περαιτέρω βελτίωση, ώστε να γίνεται αυτόματα έλεγχος (crosschecking) των κωδικών δραστηριότητας ΚΑΔ των επιχειρήσεων, που είτε εγγράφονται ή τροποποιούν την εγγραφή τους (μέσω ΓΕΜΗ) και οι οποίες εμπίπτουν σε ΠΔΕΠ και υποχρέωσης συμμετοχής του στο ΕΜΠΑ και σε ΣΕΔ. Συγκεκριμένα:
α) Καθώς θα είναι χρονοβόρος ο έλεγχος των στοιχείων κάθε επιχείρησης & εκατοντάδων υπεύθυνων δηλώσεων που θα υποβάλλονται, θα πρέπει να υπάρχει έναν επιπλέον φίλτρο ελέγχου.
β) Σε περίπτωση που εντοπίζεται επιχείρηση η δραστηριότητά της οποίας εμπίπτει στο πεδίο υπόχρεων παραγωγών (εκ του ΚΑΔ της), προτείνεται να ειδοποιείται το ΕΜΠΑ και ο ΕΟΑΝ, για περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων που έχουν υποβληθεί.
γ) Βάσει των παραπάνω, δίνεται προτεραιότητα, καθιστώντας αποτελεσματικότερους τους ελέγχους, εξασφαλίζοντας χρόνο και ανθρώπινους πόρους, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των εισφοροδιαφυγών.
δ) Για την λειτουργία του ηλεκτρονικού ελέγχου θα απαιτηθούν να εντοπιστούν οι ΚΑΔ που ανήκουν/εμπίπτουν σε ΠΔΕΠ.
6. [ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’] – Κυρώσεις σε βάρος των υπόχρεων φορέων του άρθρου 53 του ν. 4819/2021 – σχόλια επί του άρθρου 19 του σχεδίου νόμου
Πρόταση 9:
Η εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση χρήζει αναμόρφωσης για λόγους σαφήνειας και εφαρμόστικοτητας. Ειδικότερα επειδή δεν προκύπτει ποια είναι η διαδικασία ελέγχου (δεδομένου ότι το σχετικό μητρώο τηρείται από το ΥΠΕΝ, η είσπραξη δε, φαίνεται να γίνεται από τον ΕΟΝΑ) αλλά και ποιο είναι το αρμόδιο διοικητικό όργανο για την διαπίστωση και βεβαίωση της παράβασης καθώς και την επιβολή της είσπραξης, ούτε και σχετική διαδικασία για τον διοικούμενο αμφισβήτησης των σχετικών διοικητικών κυρώσεων, προτείνεται να τύχει εκ νέου επεξεργασίας η σχετική ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη την υποστελέχωση και τα αυξημένα καθήκοντα τόσο του ΕΟΑΝ όσο και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΝ προτείνεται οι σχετικές αρμοδιότητες είσπραξης των ποσών να δοθούν στην ΑΑΔΕ, η οποία θα αποδίδει τα σχετικά έσοδα κατόπιν της είσπραξης στον ΕΟΑΝ για την επίτευξη των νόμιμων σκοπών.
ΙΙ. Θεσμικές προτεραιότητες
Ενώ το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι πλήρες, εν τούτοις υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα, που δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος σχεδίου νόμου, συνιστούν όμως 4 θεσμικές προτεραιότητες για θέσπιση (είτε μέσω νομοθετικών είτε μέσω κανονιστικών ρυθμίσεων)
Τις ανωτέρω θεσμικές προτεραιότητες παραθέτουμε ενδεικτικά ώστε να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα, ύστερα πάντα από τον απαραίτητο διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη:
1) Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του ΕΟΑΝ και μερική αναμόρφωση του πλαισίου αρμοδιοτήτων του, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης έγκρισης, εποπτείας, ελέγχου, επιβολής κυρώσεων των υφιστάμενων και νέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), ενδυνάμωση συνεργασιών και συνεργειών με τους υπόλοιπους φορείς (όπως ΦοΔΣΑ, ΟΤΑ κλπ).
2) Απλοποίηση γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων υλοποίησης επενδύσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων όπως των Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) με:
α) τον καθορισμό (μέσω ΥΑ) κριτηρίων χαρακτηρισμού μη ουσιωδών απαιτήσεων που επιταχύνει την σημερινή πολύμηνη διαδικασία τροποποιήσεων των ΑΕΠΟ τους, και
β) τη διεύρυνση της υφιστάμενης απλοποιημένης νομοθεσίας για την πολεοδομική αδειοδότηση για κτίρια ΧΥΤΑ και ΣΜΑ και στα Κτίρια ΜΑΑ, που θα επιταχύνει την σημερινή πολύμηνη αδειοδοτική διαδικασία.
3) Ενίσχυση με ειδική ρύθμιση για ανθρώπινο δυναμικό κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και τεχνική βοήθεια των Δημόσιων Φορέων που είναι αρμόδιοι για τις επενδύσεις αυτές και ειδικότερα των Δήμων στο σκέλος της χωριστής συλλογής και των ΦοΔΣΑ στο σκέλος της επεξεργασίας – διάθεσης αποβλήτων.
4) Θέσπιση νέων Προγραμμάτων Διευρυμένης Ευθύνης παραγωγού για ρεύματα με ΚΥΑ όπως για τα καπνικά προϊόντα του ν. 4736/2020, τα αλιευτικά του ν. 4736/2020, στρώματα, έπιπλα κοκ αλλά και σε βιοαπόβλητα κουζίνας από την οικονομική δραστηριότητα μεγάλων παραγωγών Ho.Re.Ca.
Ευελπιστούμε ότι οι ανωτέρω 9 προτάσεις μας θα γίνουν αποδεκτές, συμβάλλοντας στην βελτίωση των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου του θέματος και ταυτόχρονα θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα και οι ανωτέρω 4 θεσμικές εκκρεμότητες προτεραιότητας.
#12 Σχόλιο Από ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Στις 12 Σεπτέμβριος, 2024 @ 16:51
Απόφαση ΔΣ Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας
Πάτρα, 12 Σεπτεμβρίου 2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας με σημερινή ομόφωνη απόφαση, του δηλώνει την αντίθεση του στην επιχειρούμενη ρύθμιση σχετικά με τη συγχώνευση των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας.
Θεωρούμε ότι το αναρτηθέν προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»:
• Δεν βασίζεται σε ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της διαχείρισης αποβλήτων στις τρεις Περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και στις προβλέψεις του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων,
• Συνιστά πρόχειρη και προβληματική νομοθέτηση που απειλεί και ναρκοθετεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων,
• Εισάγεται με προσχηματική διαβούλευση μόλις 15 ημερών χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ενημέρωσης και δημοκρατικού διαλόγου,
• Αγνοεί τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες υλοποίησης των νέων ΜΕΑ και ΣΜΑ,
• Υποβαθμίζει την αξιοπιστία των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης στις διεκδικήσεις τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα λόγω των απανωτών θεσμικών αλλαγών που επιφέρει και ανατρέπει την προσπάθεια οργανωτικής συγκρότησης των ΦΟΔΣΑ που έχει επιτευχθεί.
• Δημιουργεί ρυθμιστική αβεβαιότητα όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση και καλή υλοποίηση των μέχρι σήμερα προγραμματισμένων και ενταγμένων έργων.
Ο προτεινόμενος νόμος θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματικός διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά, εξαιρώντας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατόπιν τούτων το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:
Να παρέμβει στη διαβούλευση άμεσα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου.
Να καλέσει τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, να δεχθεί σε κοινή συνάντηση διεκδίκησης το ΔΣ της ΠΕΔ ΔΕ, τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας, τους βουλευτές του Νομού και τους εκπροσώπους των ΦΟΔΣΑ των τριών περιφερειακών ενοτήτων, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι, άμεσα στην κατεύθυνση της κατάργησης του σχεδίου νόμου. Στη συνάντηση αυτή θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των ενεργειών.
Την από κοινού μετάβαση και παρουσία την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, όλων των παραπάνω εκπροσώπων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να συζητήσουν με τον αρμόδιο Υπουργό και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη θέση του, οι Δήμοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση της προτεινόμενης ρύθμισης καθώς και ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις μέχρι την τελική αποδοχή των αιτημάτων τους.
Για το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας,
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΔΕ
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Δήμαρχος Καλαβρύτων