1. Απαγορεύεται η ανάμειξη των διαφόρων κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων, η ανάμειξη επικίνδυνων με μη επικίνδυνα απόβλητα και η ανάμειξη με ουσίες ή υλικά. Η απαγόρευση ανάμειξης περιλαμβάνει και την αραίωση επικίνδυνων ουσιών.
2. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, μπορεί να επιτρέπεται η ανάμειξη υπό τους όρους ότι:
(α) η εργασία ανάμειξης πραγματοποιείται από φορέα διαχείρισης ή επιχείρηση σε εγκατάσταση που έχει λάβει άδεια σύμφωνα με το άρθρο 23,
(β) πληρούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 και δεν αυξάνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της διαχείρισης των αποβλήτων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, και
(γ) η εργασία ανάμειξης είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.
3. Σε περίπτωση που τα επικίνδυνα απόβλητα είναι ήδη αναμεμειγμένα με άλλα απόβλητα, ουσίες ή ύλες, πρέπει να γίνεται διαχωρισμός, εάν αυτό είναι εφικτό από τεχνικοοικονομική άποψη, και εφόσον απαιτείται για την τήρηση των διατάξεων του άρθρου 13.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 18 (άρθρο 18 της Οδηγίας) Απαγόρευση ανάμειξης επικίνδυνων αποβλήτων"
#1 Σχόλιο Από Ιωαννίδης Α. Θεμιστοκλής Στις 7 Απρίλιος, 2011 @ 22:14
Καλά εννοείται ότι ανήκω στην κατηγορία η οποία στο συγκεκριμένο άρθρο είναι στο κατά παρέκκλιση. Αν βάζατε και το «Περί Δικαίου Αίσθημα» θα ήταν πιο καλά βέβαια για μένα, αλλά άλλη ώρα αυτά.
1. Αντίθετα με το να κρυβόμαστε, σας έχω πει ελάτε να δείτε από μόνοι σας πώς μπορεί να γίνει ανάμειξη με πολλαπλό όφελος, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που έχω ασχοληθεί πειραματικά (με βάση το Άρθρο 13 όπως το έχω βιώσει εγώ ήδη).
2. Εννοείται ότι τις επόμενες μέρες φεύγει μεταφρασμένο το σχετικό κείμενο. Γιατί προσβάλλει τη νοημοσύνη μου το γεγονός και η ερώτηση του «ποιος θα ελέγξει τα ερευνητικά ευρήματα και τις δυνατότητες επίλυσεις που αυτά στοχεύουν!».
3. Ο όρος αραίωση, μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί απαράδεκτα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι, ότι η η Φύση, διαχειρίζεται πιο εύκολα ένα υγρό ή στερεό ή αέριο απόβλητο όταν αυτό καταλήξει αραιωμένο. Αυτή τη στιγμή όμως που έχουν βρεθεί οι λύσεις γιατί να αφήσουμε να πεταχτεί τίποτα; Οι πρώτοι που έχουν όφελος είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοί τους. Τη Νομοθεσία περιμένουν για να γίνουν καλύτεροι και να έχουν ένα επιπλέον οικονομικό όφελος; Με τα χέρια τους βγάζουν τα μάτια τους.
Ίσα – ίσα, που η ανάμειξη αποβλήτων και η δημιουργία χρήσιμων υλικών/κατασκευών/προϊόντων είναι το μέλλον και όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, ας αραιώσει το σπίτι του με σκουπίδια για να δούμε πόσο βιώσιμο θα είναι.
Πάντως, ρούχα να αγοράζατε θα ψάχνατε πρώτα. Βγάζετε Νομοσχέδια και δε ρωτάτε τίποτα;
Θεμιστοκλής Α. Ιωαννίδης
Επικ. Καθηγητής (Π.Δ.407/80)
Τμήμα Μηχανικών και Επιστήμης των Υλικών
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
#2 Σχόλιο Από ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΑΣ Στις 12 Απρίλιος, 2011 @ 11:24
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΛΑΣΜΑ
Οι μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων – Απορριμμάτων, που χρησιμοποιούν στα συστήματά τους την νέα τεχνολογία του Πλάσματος Ηλεκτρικού Τόξου Συνεχούς Ρεύματος, άρχισαν να έχουν παγκοσμίως ηγετική θέση, με πληθώρα εγκατεστημένων μονάδων σε όλο τον κόσμο και είναι στην Ευρώπη.
Η τεχνολογία αυτή, έχει ευρύτατο φάσμα εφαρμογών που περιλαμβάνει:
• Διαχείριση και αδρανοποίηση Επικίνδυνων και Τοξικών Αποβλήτων
• Διαχείριση και αδρανοποίηση Ραδιενεργών Αποβλήτων
• Καθαρισμό και Αποστείρωση μολυσμένων εδαφών
• Ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από απόβλητα
• Διαχείριση λυματολάσπης με αδρανοποίηση και ανάκτηση των Επικίνδυνων και Τοξικών καθώς και των Βαρέων Μετάλλων
• Διαχείριση Στερεών Αστικών Αποβλήτων με παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας και αδρανούς τελικού Υαλοποιημένου Προϊόντος με Εμπορική αξία και με πολύ μειωμένο κόστος κατασκευής και λειτουργίας.
Τι είναι το Πλάσμα
Το πλάσμα είναι ιονισμένο αέριο υψηλής ενέργειας και έντονης φωτεινής ακτινοβολίας. Θεωρείται ως η τέταρτη κατάσταση της ύλης μετά τα στερεά, τα υγρά και τα αέρια. Σε κατάσταση πλάσματος βρίσκεται ο αέρας στον κεραυνό και τους ηλεκτρικούς σπινθήρες, στο ηλεκτρικό τόξο της οξυγονοκόλλησης στη φωτόσφαιρα του ήλιου κλπ.
Η δημιουργία του ηλεκτρικού τόξου δεν απαιτεί την ανάφλεξη συμβατικών καυσίμων αλλά μόνο ηλεκτρική ενέργεια. Για το λόγο αυτό το πλάσμα αποτελεί την πλέον καθαρή πηγή έντονης θερμότητας (30000C) και φωτός.
Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας με την έντονη φωτεινή ακτινοβολία έχουν τη δυνατότητα να διασπούν και να καταστρέφουν άμεσα, όλες τις επικίνδυνες και τοξικές χημικές ενώσεις. Η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχτεί, δημιουργεί και διατηρεί το πλάσμα σε απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο και έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τα παραγόμενα προϊόντα και τις αναλογίες τους.
Ο τρόπος διαχείρισης και επεξεργασίας που χρησιμοποιείται είναι ολοκληρωτικός και παράγει προϊόντα απολύτως αδρανή και αβλαβή ανάλογα με την κάθε επεξεργασία και το εναπομένον τελικό υλικό από την επεξεργασία είναι ένα υαλώδες υλικό απολύτως αδρανές και αβλαβές, που δεν είναι κατάλοιπο αλλά προϊόν καταχωρημένο στον επίσημο κατάλογο των εμπορεύσιμων προϊόντων της E.U. διαθέτοντας κωδικοποίηση εμπορεύσιμου προϊόντος (commodity code) και μπορεί να εμπορευθεί για κατασκευαστικές, οικοδομικές και διακοσμητικές ακόμη χρήσεις.
Η διαχείριση και επεξεργασία των στερεών αστικών αποβλήτων είναι ολοκληρωτική (όπως αναλύεται κατωτέρω) και παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ένα υαλώδες υλικό απολύτως αδρανές και αβλαβές.
Η διαδικασία επεξεργασίας των Στερεών Αποβλήτων
Τα στερεά αστικά απόβλητα μετά το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων πολτοποιούνται και εισάγονται σε θάλαμο αεριοποίησης. Εκεί και με ενέργεια που προέρχεται από την ίδια τη θερμογόνο τους δύναμη υπερθερμαίνονται και το μεγαλύτερο μέρος τους αεριοποιείται.
Η διαδικασία δεν είναι καύση και δεν υπάρχει ανάφλεξη.
Κατόπιν, το αέριο και τα στερεά εισάγονται στο δεύτερο θάλαμο όπου εκτίθενται στην υπερθέρμανση και τη φωτεινή ακτινοβολία του πλάσματος ηλεκτρικού τόξου. Όλες οι χημικές ενώσεις διασπώνται και με τον κατάλληλο χειρισμό, ανασυντίθενται, τα μεν αέρια σε ένα αέριο μίγμα πλούσιο σε υδρογόνο και απολύτως απαλλαγμένο από κάθε τοξικότητα, τα δε στερεά τήκονται και σχηματίζουν το υαλώδες προϊόν.
Στην επόμενη και τελευταία φάση το αέριο μίγμα οδεύει με απόλυτα καθαρό τρόπο σε ηλεκτρογεννήτρια παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.
Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, τηρούνται οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι και standards της EU. Ενδεικτικά, ακολουθεί πίνακας αέριων εκπομπών.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝ
ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ανωτέρω μέθοδος έχει πληθώρα εφαρμογών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα όπου έχουμε απόβλητα όπως :
Διαχείριση επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων της Βιομηχανικής Ζώνης Οινοφύτων – Βοιωτίας (Μόλυνση Ασωπού).
Διαχείριση επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων Διυλιστηρίων και Πετροχημικών.
Διαχείριση Λυματολάσπης των Βιολογικών Καθαρισμών των πόλεων και των Βιομηχανικών Μονάδων (Υγρής ή Αποξηραμένης) π.χ. Ψυτάλλειας.
Διαχείριση Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρικών συσκευών, με ανάκτηση όλων των πολυτίμων μετάλλων.
Διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση Στερεών Αστικών Αποβλήτων.
Καθαρισμός και αδρανοποίηση παλαιών Χωματερών.
Ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από Βιομηχανικά απόβλητα (Καταλύτες, Υπολείμματα σκουριών κλπ).
Ανάκτηση μετάλλων όπως αλουμινίου, σιδήρου, νικελίου, χρωμίου κλπ.
#3 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 18:47
Να απαγορευτεί παντελώς η ανάμειξη επικίνδυνων αποβλήτων χωρίς παρεγκλίσεις από τη στιγμή του αρχικού χαρακτηρισμού του αποβλήτου ως επικίνδυνο.
– Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου “Φίλοι της Γης”
τηλ. : 23940 61715 e-mail : [1]
– Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά
τηλ. : 6932 249 441
– Ενωση Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδος
τηλ. : 6944 777 516
– Σύλλογος Μελισσοκόμων Επαρχίας Λαγκαδά
τηλ. : 23940 92017
– Γεωργικός Συνεταιρισμός Ασσήρου
τηλ. : 23940 61216
– Κυνηγετικός Σύλλογος Λαγκαδά “Αρτεμις”
τηλ. : 23940 23063
– Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Σ. Ασσήρου
τηλ. : 23940 61266