1. Το πιστοποιητικό απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου.
2. Στο πιστοποιητικό αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα γενικά στοιχεία του κτιρίου, η ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου αναφοράς και του υπό εξέταση κτιρίου, η ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ανά τελική χρήση και είδος καυσίμου, η τελική ενεργειακή κατανάλωση συνολικά και ανά χρήση, η ποσότητα των εκλυόμενων ρύπων, καθώς και υποδείξεις για επεμβάσεις ενεργειακής βελτίωσης κτιρίου.
3. Στο Παράρτημα 6, δίνεται υπόδειγμα του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίου, καθώς και οδηγίες συμπλήρωσής του.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 14 – Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων"
#1 Σχόλιο Από Πέγκυ Καλλιανιώτη Στις 14 Ιανουάριος, 2010 @ 11:47
Κε Πρωθυπουργέ,
Το πιστοποιητικό καλό είναι να ξέρουμε τί κτίριο αγοράζουμε ή ενοικιάζουμε αλλά προς θεού δεν πρέπει να μας βάλετε άλλα ποσά να πληρώνουμε κάθε χρόνο για ένα σπίτι που έχουμε το πουλάμε ή το ενοικιάζουμε.
Το πιστοποιητικό θα πρέπει να βγαίνει μία φορά για κάθε κτίριο εκτός εάν αλλάξουμε παράθυρα ή οτιδήποτε άλλο οπότε αλλάζει και η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.
#2 Σχόλιο Από Δημήτρης Ασλάνης Στις 15 Ιανουάριος, 2010 @ 08:52
Κε Πρωθυπουργέ,
Δυστυχώς φαίνετε να εξαντλείται όλη σας την δημιουργικότητα στο πώς να εισπράξετε και όχι στο να προωθήσετε την πραγματική πράσινη ανάπτυξη με κίνητρα σωστά και όχι με επιβολή πράσινων φόρων ήτοι σε μορφή τελών (πρόσφατο παράδειγμα τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας).
Θα ήταν πιο σωστό να ερευνήσετε σε βάθος τι περικοπές εξόδων και σπατάλες που κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους ,πρέπει να περικόψουμε άμεσα.
Θα σας αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα πού μπορεί να φέρει μία σοβαρή οικονομία κλίμακας. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που άλλαξαν (για πιο πραγματικό λόγω άραγε ) επί προηγούμενης κυβέρνησης , αποστέλλονται σήμερα είναι σε δύο φύλλα και σε χαρτί βαρύ που αυξάνει το κόστος αποστολής και το κόστος διανομής και επιβαρύνει το περιβάλλον. Νομίζω ότι το μονόφυλλο μία χαρά έκανε την δουλεία του και στοίχιζε πιο φτηνά. Το δε επόμενο βήμα να είναι η αποστολή λογαριασμών μέσω e-mail για όσους το δέχονται.
Το πιστοποιητικό καλό είναι να ξέρουμε τί κτίριο αγοράζουμε ή ενοικιάζουμε αλλά προς θεού δεν πρέπει να μας βάλετε άλλα ποσά να πληρώνουμε γιατί αυτά τα ποσά δεν αντέχονται πλέον.
#3 Σχόλιο Από Γιάννης Κοντούλης Στις 15 Ιανουάριος, 2010 @ 12:28
Είναι πολύ σημαντικό να προβλέπεται ανάρτηση του πιστοποιητικού σε όλα τα δημόσια κτίρια, σε εμφανές μέρος. Αυτό θα πετύχει αφενός την ευαισθητοποίηση από όλους όσους βλέπουν το πιστοποιητικό, αφετέρου, θα έχουν και μέτρο σύγκρισης με τη δική τους ιδιοκτησία.
#4 Σχόλιο Από ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Στις 19 Ιανουάριος, 2010 @ 19:15
Διαβάζοντας σε καθημερινή βάση τη διαβούλευση και αφουγκραζόμενος την αγωνία των νέων μηχανικών για δουλειά προτείνω το εξής:
Δικαίωμα παρακολούθησης των σεμιναρίων για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές να έχουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΧΟΛΗΣ!!!!!!! Και την πιστοποίηση να παίρνουν όσοι επιτύχουν στις εξετάσεις.
Θεωρείτε δύσκολο, π.χ. για τη σύζηγό μου που έχει τελειώσει Μικροβιολογία και έχει master στη Γενετική, το να συμπληρώσει τα στοιχεία ενός τυποποιημένου εντύπου και να τρέξει στο laptop το τυποποιημένο λογισμικό? Είναι δύσκολο να διαβάσει την πινακίδα ενός λέβητα ή να αντιγράψει τα στοιχεία από το φύλλο συντήρησης του ΠΕΡΠΑ σε ένα λεβητοστάσιο? Το δύσκολο είναι να βρεί το φύλλο συντήρησης!!!!
Πόσοι από εμάς τελειώνουμε μία σχολή και ακολουθούμε επάγγελμα εντελώς άσχετο με επιτυχία??
Τελειώνοντας σχολή Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκτάς επιστημονικό υπόβαθρο στον τρόπο που σκέφτεσαι και αντιμετωπίζεις τα προβλήματα.
Έτσι το κέρδος θα είναι διπλό και τρίδιπλο.
Και οι τιμές της ενεργειακής επιθεώρησης θα διατηρηθούν χαμηλά.
Και οι νέοι πτυχιούχοι θα έχουν αν το επιθυμούν μια ακόμα επιλογή εργασίας.Θα μπορούμε κιόλας να εξάγουμε ενεργειακούς επιθεωρητές.
Και η πλειονότητα των νέων θα εκπαιδευθεί στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την ενεργειακή διαχείριση άρα οι περιβαλλοντικοί στόχοιτου ΥΠΕΚΑ θα βρούν πρόσφορο έδαφος να εφαρμοστούν.
Και ας κάνουν οι Μηχανικοί την ενεργειακή μελέτη.
Κ.Πρέντζας Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
#5 Σχόλιο Από Ταλάντζης Κωνσταντίνος Στις 23 Ιανουάριος, 2010 @ 02:46
Κύριε Κ.Πρέντζα θα μας πάρουν και τους 2 με τις πέτρες. Αντέχεται; :)
Αγαπητοί κ.κ.
Από την έντονη ενασχόλησή έχοντας ως χόμπι τα θερμοϋδραυλικά αλλά και από την επαγγελματική μου εμπειρία μου ως λογιστής, επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι δεν το πάτε καθόλου καλά το θέμα.
1) Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων, έχει ταυτοποιήσει τα ακίνητα δημιουργώντας το περίφημο περιουσιολόγιο. Το έκανε για τον περίφημο φόρο ΕΤΑΚ που σε λίγο θα μετονομαστεί σε ΦΜΑΠ μέσω του δημοφιλές εντύπου ακινήτων Ε9. Υπάρχουν όλα τα ακίνητα της Επικράτειας.
Ζητείστε την βάση δεδομένων που αφορά μόνο τους επικαρπωτές.
2) Πάλι για το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί το σύστημα ΉΦΑΙΣΤΟΣ [1] για την παρακολούθηση του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης από τις εταιρείες φυσικού αερίου μπορείτε να βρείτε ως Πολιτεία ότι θέλετε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε μέσω της ΔΕΗ. Εξάλλου το ΗΦΑΙΣΤΟΣ χρησιμοποιεί το αρχείο της ΔΕΗ για τους μετρητές παροχής ρεύματος ως μέσο για την επαλήθευση της διεύθυνσης.
Με αυτά τα 2 πράγματα οι ασχολούμενοι με την πληροφορική στο Υπουργείο σας μπορούν να κάνουν θαύματα.
Παράδειγμα:
1.Ας υποθέσουμε ότι έχετε ολοκληρώσει την βάση δεδομένων. Τότε θα αποστείλετε ειδοποίηση με τα προς συμπλήρωση έντυπα καθώς και οδηγίες στους πολίτες.
Μόνο όμως όταν θα είστε πανέτοιμοι. Διότι όπως πάτε να το εφαρμόσετε θα νεκρώσετε το σύμπαν μιας και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι για να ενημερωθούν οι υπηρεσίες, οι επαγγελματίες κ.λπ. περνούν ορισμένοι μήνες.
1.1 Αν έχω – ως ιδιοκτήτης – όλα τα στοιχεία, μελέτες θερμικών απωλειών κ.λ.π. τότε θα τηλεφωνήσω στον μηχανολόγο για να βάλει και την δική του σφραγίδα. Το πόσο θα τον πληρώσω είναι δικός μου λογαριασμός. Επειδή έχει ήδη πληρωθεί κατά το στάδιο έκδοσης αδείας οικοδομής απλά θα επιβεβαιώσει την αρτιότητα των συμπληρωμένων εγγράφων και γι΄αυτό θα του δώσω ότι συμφωνήσουμε για την μια ώρα που θα τον απασχολήσω. Αυτά τα περί ελάχιστων αμοιβών κ.λπ. που ορίζεται σε άλλο Άρθρο ανήκουν σε άλλες εποχές. Μην τις νεκρανασταίνεται. Ασφαλώς γνωρίζετε ότι πρόκειται για μελέτες αδείας και όχι για μελέτες εφαρμογής και ποια είναι η διαφορά αυτών.
Στο κάτω – κάτω μπορώ να σας δώσω τον αριθμό αδείας και να την αναζητήσετε στο αρχείο σας.
Το ίδιο θα κάνω και με τον καυστηρατζή μου. Νομοθεσία υπάρχει ήδη. Ο καυστηρατζής μάλιστα ήδη αμοίβεται για την συντήρηση και μου αφήνει το φύλλο ελέγχου. Ας με χρεώσει και αυτός για μια τζίφρα επιπλέον όσο νομίζει. Δεν θα του κάνω παζάρια.
Το ίδιο θα κάνω και με τον ηλεκτρολόγο μου που δεν μου αφήνει κανενός είδους φύλλο ελέγχου.
Το ίδιο θα κάνω με τον υδραυλικό μου.
Το ίδιο θα κάνω και με τον ψυκτικό που έρχεται κάθε χρόνο για συντήρηση. Μην σας τρομάζει που γράφω «κάθε χρόνο». Δεν θα περιμένουμε όλοι μας να περάσει ένας χρόνος. Ένα απλό τηλέφωνο θα κάνω και θα έρθουν όλοι τους. Ο λόγος είναι ότι εμείς στον ιδιωτικό τομέα περιμένουμε πως και πως τηλέφωνο από τον πελάτη διότι έτσι καλλιεργείται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και έτσι ζούμε.
1.2 Αν δεν έχω όλα τα στοιχεία θα κινηθώ προς την αναζήτησή τους.
2. Θα πάω στο ΚΕΠ για την κατάθεση του φακέλλου ή μέσω internet. Εκεί ας πληρώνω 20 ευρώ παράβολο ως αμοιβή για τα νέα παιδιά που θα τους δώσετε φασόν την διαδικασία ελέγχου και επαλήθευσης. Δηλαδή θα ενεργούν ως ελεγκτές των ανωτέρω υπολοίπων επαγγελματιών. Κατά το οκτάωρο εργασίας των θα περάσουν να διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία του λέβητα, του air-condition κ.λ.π. είναι αυτά που είχα αναγράψει στα έντυπα εγώ ή οι ανωτέρω επαγγελματίες. Αυτό θα το κάνετε για να μην συμβεί το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Επίσης θα έχουν πρόσβαση στο αρχείο σας σε περίπτωση που σας έχω δώσει – όπως προείπα – τον αριθμό αυτής. Με αυτά τα 20 ευρώ θα βρεί δουλειά όποιος χρειάζεται και επιπλέον θα μάθει και πολλά πράγματα. Θα τσεκάρει 4 πολυκατοικίες ημερησίως και θα βγάζει ένα τίμιο μεροκάματο. Αλλά προσοχή. Φασόν.
Απαραίτητα προσόντα; Γνώση Η/Υ και γνώση να διαβάσει το ταμπελάκι του λέβητα. Ας είναι και απόφοιτος δημοτικού. Ξέχασα ότι χρειάζεται και όρεξη για δουλειά. Αν αποδειχτεί από καταγγελία ή με κάποιον άλλο τρόπο που εσείς θα ορίσετε ότι έχει υπογράψει ψευδώς τότε απλώς χάνει την δουλειά του και σε εμένα ως ιδιοκτήτη 500 ευρώ πρόστιμο.
Αν μάλιστα το φτιάξετε να λειτουργεί μέσω internet με τις προωθούμενες ήδη ψηφιακές υπογραφές θα μπορείτε να επιβεβαιώνεται ότι θέλετε.
Σαν δείγμα αλληλοβοηθείας προς το Υπουργείο Οικονομικών ας ζητήσετε να επισυνάπτω στον φάκελο και τις αποδείξεις των ανωτέρω επαγγελματιών.
Έτσι με σχέδιο και οργάνωση θα βρουν και άλλοι άνθρωποι δουλίτσα
+ θα συλλεχθούν τα ενεργειακά στοιχεία που χρειάζεστε
+ θα μπορείτε να μηχανογραφήσετε όλες τις άδειες που έχουν εκδοθεί από συστάσεως της Πολεοδομίας
+ θα αποκτήσετε δική σας βάση δεδομένων που σημαίνει
= θα μπορούμε πλέον μέσω των στοιχείων και μέσω της άμεσης επικοινωνίας που θα αποκτήσει το Υπουργείο με τους πολίτες ( έως τώρα μόνο το Υπουργείο Οικονομικών έχει αυτό το προνόμιο εξαιτίας των φορολογικών δηλώσεων ) να μάθουμε το πραγματικό πρόβλημα της κτιριακής αυθαιρεσίας ώστε να νομοθετηθεί κάποια στιγμή αυτό που πρέπει.
Απλά, λιτά και – στην εποχή που ζούμε – κυρίως φτηνά.
Με εκτίμηση
#6 Σχόλιο Από Βασίλειος Νικολόπουλος Στις 25 Ιανουάριος, 2010 @ 20:01
Αγαπητοί,
βάση των προηγούμενων σχολίων μας (ΑΡΘΡΟ 1) για την δημιουργία και υποστήριξη των Ηλεκτρονικών Ενεργειακών Υπηρεσιών, θα πρέπει να εισαχθούν και συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ύπαρξη και Ηλεκτρονικού – Ψηφιακού Ενεργειακού Πιστοποιητικού το οποιο και θα διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με το εκάστοτε σπίτι.
Δηλ, βάση του Πιστοποιητικού και το ΤΙ θα περιλαμβάνει, προτεινουμε και την μελέτη για δημιουργια των απαραίτητων IT Tech specifications για την ψηφιοποίηση του Πιστοποιητικού, των δεδομένων που θα αναγράφονται (Πεδία Ειδαγωγής, Data types, Data sets, interoperability, XML shemas, πρότυπα αποθήκευσης και βάσης δεδομένων κλπ, W3C, OSS).
Όπως προαναφέραμε (ΑΡΘΡΟ 1) ένα ψηφιακό Ενεργειακό Πιστοποιητικό σε συνδυασμό με αποθηκευμένη Ψηφιακό Ενεργειακό ιστορικό δημιουργεί ένα αποτελεσματικό ηλεκτρονικό Ενεργειακό μοντέλο του Κτιρίου και ο χρήστης θα μπορεί να αντλεί πληροφορίες (μέσω Web, IPhone, Social Energy Nets, e-ΚΕΠ) για το μεταβαλλόμενο Ενεργειακό κόστος του διαμερίσματος, συναρτήσει μεταβλητών κλιματικών συνθηκών και εποχικών παραμέτρων.
ΜΦΧ,
Β. Νικολόπουλος, PhD
Intelen Group
[2]
[3]
#7 Σχόλιο Από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ Στις 26 Ιανουάριος, 2010 @ 19:19
Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε νέο ακατοίκητο κτίριο πως θα γίνεται αφου δεν θα υπάρχουν δεδομένα ? (Αριθμός χρηστών, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός κ.λ.π.) Επίσης όταν προκειται για μισθωμένο ακίνητο τι θα γίνεται με την περίπτωση που το πιστοποιητικό θα έχει ισχύ 10 χρόνια και το ακίνητο θα έχει αλλάξει διαφορετικούς χρήστες μισθωτες με διαφορετικές ανάγκες ?
#8 Σχόλιο Από Θανάσης Κουτρούλης Στις 27 Ιανουάριος, 2010 @ 10:51
Αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί μηχανικοί δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο ως προς την θέσπιση ενεργειακού κανονισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει πολύπλοκους. περίτεχνους και λεπτομερείς υπολογισμούς. Με απώτερο σκοπό την λάντζα να την βγάζουμε εμείς οι νέοι μηχανικοί, υπάλληλοί τους με 900 ευρώ, [υπάρχουν τρόποι] ενώ αυτοί θα εισπράτουν την μερίδα του λέοντος και τα μέγιστα. Εσκεμμένα ξεχνούν ότι εκτός 7- 8 μικρών πόλεων, το χειμώνα έχουμε το πολύ μόνο 30 ημέρες , που η μέση θερμοκρασία είναι κάτω των 10 βαθμών, Ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν μέση θερμοκρασία περί τους -3 βαθμούς, όχι για 30 ημέρες, αλλά για 200 ημέρες κατ’ έτος .Όσο για το καλοκαίρι, είναι ζήτημα αν η θερμοκρασία για 10-14 ημέρες να υπερβαίνει τους 37 βαθμούς, επί 3-4 ώρες.
#9 Σχόλιο Από Μαυρουλέας Γεώργιος – Πανελλήνιος Σύλλογος Εταιρειών Μόνωσης Στις 31 Ιανουάριος, 2010 @ 19:33
Σχετικά με τις υποδείξεις στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης:
Ενδεχόμενα κάποιος ιδιοκτήτης να αδυνατεί να προχωρήσει σε επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου του για τους παρακάτω λόγους και για τους οποίους το Υπουργείο σας χρειάζεται να λάβει μέριμνα ώστε με κατάλληλες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο να επιλύονται.
1ο παράδειγμα: Για ιδιοκτήτες τμήματος κτηρίου (διαμέρισμα σε πολυκατοικία ή εμπορικό κατάστημα σε εμπορικό κέντρο ή άλλη περίπτωση) οι ενεργειακές επεμβάσεις που απαιτούνται δε γίνονται αποδεκτές από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες άλλων τμημάτων του κτηρίου,(κυρίως επεμβάσεις που αφορούν κοινόχρηστους χώρους). Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες μπορεί να μη συμφωνούν για λόγους αισθητικούς, λειτουργικούς, οικονομικούς ή ακόμη και προσωπικούς.
2ο παράδειγμα: Επεμβάσεις που αναγκάζουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ή τμήματος αυτού να χρησιμοποιήσει ικριώματα σε χώρους που δεν είναι ιδιοκτησία του και που δεν του επιτρέπουν οι ιδιοκτήτες των γειτονικών χώρων να τα στήσει σε χώρο τους.
3ο παράδειγμα: Επεμβάσεις για βελτίωση της θερμομόνωσης εξωτερικού τοίχου διαμερίσματος ή τμήματος του εξωτερικού κελύφους που απαιτούν την επέκταση του εξωτερικού τοίχου προς τη γειτονική ιδιοκτησία. Πχ ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης σε εξωτερική τοιχοποιία που συνορεύει με γειτονική ιδιοκτησία. Ή ακόμη πιο δύσκολα σε περίπτωση υψηλότερου κτηρίου σε επαφή με χαμηλότερο γειτονικό κτήριο.
Τα ζητήματα αυτά κρίνουμε ότι πρέπει να επιλυθούν νομοθετικά και να μην αφεθούν στις προσωπικές διαβουλεύσεις και συμφωνίες των γειτόνων που και δύσκολες θα είναι και πολλές φορές θα οδηγούν σε αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να βαθμονομηθεί υψηλά το κτήριό τους ή να αποφύγουν κυρώσεις από μη συμμόρφωσή τους στις υποδείξεις του ενεργειακού επιθεωρητή.
#10 Σχόλιο Από Γιάννης Κοντούλης Στις 31 Ιανουάριος, 2010 @ 23:59
Στο πλαίσιο της διαφάνειας, της ανοικτής διακυβέρνησης και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών, προτείνω να υπάρχει πρόβλεψη ώστε όλα τα πιστοποιητικά που θα εκδίδονται να διατίθενται από το διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να τα δει κάθε πολίτης.