Εγκρίνεται ο Κατάλογος των Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων της χώρας, όπως θεωρήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 13 του Ν. 3937/2011 (Α΄60). Στο Παράρτημα Α καταγράφονται οι υγρότοποι του Καταλόγου κατά θέση και έκταση και στο Παράρτημα Β απεικονίζονται τα όριά τους σε χαρτογραφικά υπόβαθρα της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 1 Κατάλογος Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων"
#1 Σχόλιο Από Bill Στις 25 Μάιος, 2011 @ 17:57
Ελπίζω στον κατάλογο να είναι και η νησίδες του ποταμού Έβρου…!
#2 Σχόλιο Από pavlos daskalakis Στις 25 Μάιος, 2011 @ 19:10
Στην περιοχή μας (Δήμος Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης)υπάρχει η τεχνητή λίμνη των Μπραμιανών (έκτασης 1.400 στρεμάτων)που είναι μια από τις μεγαλύτερες επιφάνειες νερού στη Κρήτη και έχει χαρακτηριστεί ώς ένας πολύ σημαντικός υγρότοπος για την βιοπικοιλότητά του. Νομίζω ότι πρέπει να συμπεριληφθεί.
Παύλος Δασκαλάκης
Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας
#3 Σχόλιο Από ΧΑΡΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Στις 26 Μάιος, 2011 @ 11:04
Αγαπητή κα Μπιρμπίλη,
προσπάθησα να εντοπίσω στον πίνακα του σχετικού Ν. 3937/2011 άρθ. 13, στον οποίο παραπέμπετε, τον υγρότοπο Αλμυρού (ένα καταπληκτικό παραθαλάσσιο υγρότοπο 2 χλμ νότια της πόλης του Αγ. Νικολάου Λασιθίου Κρήτης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα) αλλά δεν τον βρήκα πουθενά. Ενημερώστε με παρακαλώ αν πρόκειται για παράλλειψη ή δική μου αβλεψία. Ενημερώστε με ακόμα αν ο παραπάνω υγρότοπος προστατεύεται απο κάποια άλλη συνθήκη γιατί τα τελευταία χρόνια ο υγρότοπος συρικνώνεται επικίνδυνα απο πολύπλευρες ανθρώπινες παρεμβάσεις, ενώ, η αυθαίρετη δόμηση περιμετρικά του υγρόροπου καταστρέφει συνεχώς κάθε αισθητική παράμετρο.
#4 Σχόλιο Από Frederique Pommarat Στις 26 Μάιος, 2011 @ 15:33
Μπραβο για το σημαντικο βημα αυτο. Μενω στον Αγιο Νικολαο Κρητης οπου υπαρχει ενας μικρος και ταλαιμπορημενος υγροτοπος. Ελπιζω να εμφαρμοστουν συντομα αυτοι η κανονες, πριν εχαφανιζοντε αυτα τα σνμαντικα κομματια της χωρας. Αν οι πολετες συνεργαστουν με το κρατος, ολα γινονται!
#5 Σχόλιο Από ΠΕΤΡΟΣ.Σ. Στις 26 Μάιος, 2011 @ 20:30
Στη Σέριφο έχει κατασκευασθεί τα τελευταία χρόνια ένα φράγμα που έχει εξελιχθεί σε σημαντικό υγροβιότοπο.
#6 Σχόλιο Από Ιωάννα Στις 26 Μάιος, 2011 @ 20:33
Το παράρτημα Β με τους χάρτες (τοπογραφικό έστω και γενικό κάθε περιοχής) πού ακριβώς είναι;
Θα βοηθούσε αν γινόταν επισύναψη και της Σχετικής Μελέτης που έχει υιοθετήσει το ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή να βλέπαμε τα ονόματα των επιστημόνων που έχουν επιλέξει αυτές τις περιοχές και την αιτιολόγησή τους.
Έτσι σκέτο ένα όνομα περιοχής και μια αναφορά σε στρέμματα δεν λέει απολύτως τίποτα σε κανέναν.
#7 Σχόλιο Από ΙΣΕΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Στις 27 Μάιος, 2011 @ 08:53
ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟ ΠΑΡΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΕΛΟΙ (ΚΟΡΦΟΝΤΕ ΡΑΣΣΟΥ Κ.Α), ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ.ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ.ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ.
#8 Σχόλιο Από Κώστας Περδικάρης Στις 27 Μάιος, 2011 @ 13:21
Το άρθρο 13 του Ν. 3937/2011 προβλέπει την προστασία των μικρών υγροτόπων έως 80 στρ και στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας. Καθώς αρκετά απο αυτά δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο NATURA ή RAMSAR περιμένουμε ανάλογη πρωτοβουλία και για αυτά…
#9 Σχόλιο Από ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Στις 27 Μάιος, 2011 @ 14:00
Στην Αντίπαρο Κυκλάδων υπάρχει ο υγρότοπος της Ψαραλυκής και ένας ακόμη μικρότερος στη Β’ Ψαραλυκή. Το καλοκαίρι στεγνώνει ενώ το χειμώνα είναι γεμάτη με νερό.
Δυστυχώς δεν είναι στην ίδια έκταση που ήταν πριν αρκετά χρόνια για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
Φέτος ειδικά με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, έκαναν πολλά είδη πουλιών τη στάση τους εδώ.(φλαμίνγκο,3 είδη ερωδιών,σκαλίθρες, μπεκάτσες,καλαμοκανάδες κ.α.)
Μακάρι να μπορούσε να διατηρηθεί έστω στο στάδιο που είναι τώρα.
Σας ευχαριστώ.
#10 Σχόλιο Από Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας «Perivos» Στις 27 Μάιος, 2011 @ 22:53
Με χαρά μας ενημερωθήκαμε για την αναμενόμενη υπογραφή του Π.Δ με θέμα: «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων, για την προστασία και διατήρησής τους»
Οι περιοχές του Αρχαίου Λιμένα (κωδ. Y300SAL001 έκτασης 28 στρεμμάτων) και της Αλυκής Ναυτικής Βάσης (κωδ. Y300SAL002 έκτασης 19 στρεμμάτων) περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εν λόγω περιοχών.
Θεωρούμε ότι δικαίως εντάσσονται, μιας και εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις όπως ορίζει η επιστήμη, αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις (Ραμσάρ) τις οποίες και έχει συνυπογράψει η χώρα μας.
Συγκεκριμένα, τόσο οι αβιοτικοί όσο και οι βιοτικοί παράγοντες των οικοσυστημάτων αυτών, δημιουργούν οικότοπους και ενδιαιτήματα που μπορούν να φιλοξενήσουν πληθυσμούς χλωρίδας και πανίδας, που όλο και σπανίζουν τα τελευταία χρόνια μετά την αλόγιστη επέμβαση του ανθρώπου και την καταστροφή του 80% των υγροτόπων της χώρας.
Τονίζουμε ότι ακόμα και μικρών εκτάσεων υγρότοποι παίζουν τεράστιο ρόλο στην οικολογική ισορροπία καθώς και στην ορνιθοπανίδα ειδικά κατά τη μετανάστευση .
Στις περιοχές αυτές έχουν παρατηρηθεί μεταξύ άλλων ερωδιοί, νανομουργάνες, αλκυόνες, καστανοκέφαλοι γλάροι, γλαρόνια κ.α.
Η αρχή έγινε. Επιβάλλεται όμως και η λήψη μέτρων τα οποία θα εξασφαλίσουν την προστασία και διατήρηση των σημαντικών αυτών περιοχών. Και οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ρύπανση παράνομες δραστηριότητες, οικονομικά συμφέροντα.
Κρατική εξουσία, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτες έχουμε ευθύνη και υποχρέωση για την εφαρμογή των νόμων.
Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας
Perivos
#11 Σχόλιο Από Σταυρούλα Κακαράκη Στις 28 Μάιος, 2011 @ 06:29
Κατ΄αρχάς θερμά συγχαρητήρια για τη δυνατότητα συμμετοχής και επικοινωνίας του κράτους με τους πολίτες, που παρέχετε με τη συγκεκριμένη δράση.
Στο σχετικό θέμα θα ήθελα να επισημάνω και εγώ την εγκατάλειψη στις νησίδες του Δέλτα του Έβρου-έστω και αν δεν αποτελεί νησιωτική περιοχή- και να αναφερθώ επιπλέον στην περιοχή του Φονιά στη Σαμοθράκη, αν αυτή χαρρκτηρίζεται υγρότοπος.
#12 Σχόλιο Από Αθανάσιος Στις 28 Μάιος, 2011 @ 09:09
Είναι παρήγορο το πόσοι συμπολίτες μου ευαισθητοποιούντε και ασχολούντε με το περιβάλλον, ας είναι!
Λοιπόν και εγώ με την σειρά μου να δηλώσω μία περιοχή που πιθανόν να σας ξέφυγε και να αξίζει τον κόπο να περιληφθεί στις προστατευόμενες περιοχές.
Βρίσκεται στο νομό Λέσβου, νήσος Λήμνος, βόρεια της Μύρινας, στην παραλία του Αι Γιάννη (Κάσπακας), παραλία Καρβουνόλακα και ονομάζεται «ΡΕΜΑ ΚΑΤΣΑΪΤΗ». Είναι ο μοναδικός καταράκτης του νησιού με νερό όλο τον χρόνο και με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Επίσης εκεί βρίσκονται και υπολείματα κατεστραμένου νερόμυλου.
Ελπίζω να αξιοποιήσεται την πληροφορία,
Αθανάσιος Λαγόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός
#13 Σχόλιο Από Αθανάσιος Στις 28 Μάιος, 2011 @ 09:13
Ξέχασα να σας υποβάλω έναν ιστότοπο για να πάρεται περισότερες πληροφορίες: [1]
Αθανάσιος Λαγόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός
#14 Σχόλιο Από Σοφία ΟΙκονόμου Στις 28 Μάιος, 2011 @ 15:51
Η δημόσια διαβούλευση λίγη αξία φέρει χωρίς έναν αναρτημένο χάρτη των υπό ένταξη στρεμμάτων, και όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε με τα ονόματα των επιστημόνων που έκαναν την επιλογή καθώς και τα επιστημονικά κριτήρια που οδήγησαν στην επιλογή. Ας δούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα μία σωστή και οργανωμένη περιβαλλοντική μελέτη που θα ανακοινωθεί εξίσου οργανωμένα. Επίσης, δεν διευκρινίζεται εάν εντάσσονται μόνο οι αναφερόμενες περιοχές σε αυτό το προεδρικό διάταγμα, εάν έχει προηγηθεί κάποιο άλλο με περισσότερες περιοχές κλπ. Εάν όχι, τότε έχουν παρακαμφθεί δεκάδες αν όχι εκατοντάδες παρόμοιοι υγρότοποι οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν. Επιτέλους ας βγουν οι επιστήμονες της νομαρχίας και του υπουργείου έξω στο πεδίο να πραγματοποιήσουν μία σωστή καταγραφή.
Σοφία Οικονόμου
Εκπαιδευτικός
#15 Σχόλιο Από αντωνιος βαλαγκουτης Στις 29 Μάιος, 2011 @ 07:16
αν δεν δηλωθει μεσω της παρουσης διαδικασιας ενας υγροβιοτοπος,απο πολιτες, διοτι καποιοι εκμεταλλευονται τον χωρο πχ ως ιχθυοτροφειο τι συνεπαγεται ? πως θα βρεθει η χρυση τομη οσον αφορα το δημοσιο περιβαντολογικο και οικονομικο συμφερον ? (το παρον κειμενο αποστελεται και ως δοκιμη στη διαδικασια διαβουλευσης )
#16 Σχόλιο Από Γιωργος Βαλαβανης Στις 30 Μάιος, 2011 @ 01:41
Είναι περίεργο που κάποιοι σημαντικοί υγρότοποι για το ΕΚΒΥ και την WWF δεν συμπεριλαμβάνονται στο διάταγμα. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε γιατί οι παρακάτω περιοχές της Εύβοιας δεν συμπεριλαμβάνονται στο διάταγμα. Σε τι υστερούν από τους αλλους
Εκβολή Βουδουρου κωδικός ΕΚΒΥ GR24227100
[2]
Ποταμός Κηρεας κωδικός ΕΚΒΥ GR24227000
Ποταμός Νηλεας κωδικός ΕΚΒΥ GR24226900
Λίμνη Γεροποταμου κωδικός ΕΚΒΥ GR24227200
Έλος Βάλτος WWF EUB16
Εκβολή Δαφνοποταμου WWF EUB19
Λίμνη παρασκευοράματος WWF EUB20
[3]
Η λίστα υγροτόπων της WWF που τόσο προκλητικά αγνοείτε
[4]
Νομίζω ότι οι περιοχές στο κατάλογο έχουν επιλεχτεί με πολιτικά και όχι περιβαλλοντικά κριτήρια έτσι ώστε να μην θιχτούν τα συμφέροντα κάποιων ημετέρων. Κρίμα οι κακές συνήθειες που μαστίζουν την χώρα μας δεν πεθαίνουν.
#17 Σχόλιο Από Λίλη Μορδεχαι Στις 30 Μάιος, 2011 @ 10:11
Στην Αίγινα υπάρχει ακόμα ενας υγρότοπος στην Βλυχάδα κοντά στην Αγία Μαρίνα (37°43’56.27″N, 23°32’21.30″E). Νομίζουμε οτι πρέπει να συμπεριληφθεί εφ’όσον είναι εκβολή ρέματος απο μεγάλη λεκάνη απορροής.
Ευχαριστούμε,
Μορδεχαί Λίλη, Υπέυθυνη Επικοινωνίας MedWet
#18 Σχόλιο Από Peristeraki Panagiota Στις 30 Μάιος, 2011 @ 11:42
Ο κατάλογος των μικρών υγροβιοτόπων στις Κυκλάδες είναι ελλιπής, καθώς απουσιάζουν μιά σειρά μικρών αλλά σημαντικών παράκτιων υγροβιοτόπων από τη Νάξο.
Αυτοί είναι:
3 «Αλυκές» στον Αγιο Προκόπιο, ΝΔ Χώρας Νάξου
2 «Αλυκές» στην Περιοχή Καστράκι – Μικρή Βίγλα, ΝΔ Νάξος
1 Αλυκή στην περιοχή «Πυργάκι», ΝΔ Νάξος
1 Μικρός υγρότοπος στον Αμμίτη Εγγαρών, ΒΔ Χώρας Νάξου
Οι προαναφερθέντες βιότοποι έχουν μελετηθεί από το Παν/μιο Αθηνών, Βιολογικό τμήμα (κ. Λεμονιά Κουμπλή – Σουβαλτζή)και έχουν καταγραφεί σε αυτούς ταξινομικές μονάδες φυτών που δεν είχαν βρεθεί αλλού στην Ελλάδα. Επίσης πολλοί από αυτούς είναι σημαντικοί σταθμοί ορνιθοπανίδας, καθώς διαθέτουν σημαντική χλωριδική αλλά και πανιδική ποικιλότητα (μαλάκια, καρκινοειδή, κ.λ.π.)
Είμαι σε θέση να γνωρίζω τη σημασία τους διότι εκπόνησα την διπλωματική μου εργασία σε αυτούς. Στη διάθεσή σας για αποστολή στοιχείων. Ωστόσο υπάρχουν και δημοσιευμένα στοιχεία από το Παν/μιο Αθηνών.
Πιθανώς υπάρχουν και άλλοι μικροί υγρότοποι στην Ανατολική ακτή της Νάξου, ίσως και στο εσωτερικό του νησιού.
#19 Σχόλιο Από ΒΑΡΒΑΡΑ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ Στις 30 Μάιος, 2011 @ 12:54
ΠΡΟΣ: Υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
Πληροφορηθήκαμε την πρόταση σας η οποία χαρακτηρίζει προστατευόμενες περιοχές ως υγρότοπους, τις περιοχές του νησιού μας (Αλυκή,έλος Καλαμιάρη, Φουρκερό και το νησί της Παναγιάς).
Οι ανωτέρω περιοχές είναι ιδιόκτητες,κλήροι που εχουν αγορασθεί από τους απογόνους των Μικροσιατών προσφύγων και είμαστε όλοι σύμφωνοι στο να είναι προστατευόμενες περιοχές, να απαγορεύονται οι αμμοληψίες και η βόσκηση,ΟΧΙ όμως και στο να μην επιτρέπεται η δόμησης στις εν λόγω περιοχές,γιατί ήδη ορισμένοι ιδιοκτήτες προτίθενται να χτίσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι όλοι καταχωρημένοι στο Υποθηκοφυλακείο Χίου,και θα γίνουν ενέργειες διασφάλησης των δικαιωμάτων μας.
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
#20 Σχόλιο Από Γεώργιος Παπαμιχαήλ Στις 30 Μάιος, 2011 @ 17:45
Στον κατάλογο των υγροτόπων θα πρέπει να προστεθεί και το μοναδικό ποταμάκι που υπάρχει στη νήσο Σαλαμίνα και έχει νερό όλο τον χρόνο.
Βρίσκεται στα νότια της πόλης, δίπλα στο γήπεδο του Αίαντα, και τα όριά του σε χαρτογραφικά υπόβαθρα της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ. είναι: η πηγή Χ445569.551 Υ4201035.124 και η εκβολή του Χ455699.34 Υ4201007.078.
Το εν λόγω ποταμάκι πέραν του ότι είναι το μοναδικό σε όλο το νησί της Σαλαμίνας, έχει εγκιβωτιστεί με την συμμετοχή του πρώην δημάρχου Σαλαμίνας Βαγγέλη Αγαπίου και με σκοτεινές, αδιαφανείς, διαδικασίες, όποιος δήμαρχος μάλιστα έδωσε παρανόμως δημοτικό υλικό στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη της έκτασης Φίλιππο Φαρμακόρη για να το σκεπάσει. Ο εγκυβοτισμός έχει διατηρηθεί με την ύποπτη ανοχή του πρώην νομάρχη Γιάννη Μίχα και συνεχίζεται να διατηρείται από τον νυν περιφερειάρχη.
Να σημειώσουμε ότι ο εγκυβοτισμός, επειδή έγινε παράνομα και χωρίς μελέτη, ανύψωσε τον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα η περιοχή να κατακλύζεται από ύδατα που αναβλύζουν από μικρές πηγές στην επιφάνεια του εδάφους.
Η εγγραφή του στον κατάλογο των υγροτόπων θα βοηθήσει στην επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση και στην αποκατάστασή τους ως σημαντικού βιοτόπου.
#21 Σχόλιο Από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ Στις 30 Μάιος, 2011 @ 20:52
Άμεσα χρειάζεται η λήψη μέτρων προστασίας και ανάπτυξης των μικρνησιοτικών υγροτόπων για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων των περιοχών αυτών. Όμως απαιτείται συγχρόνως και η ανάδειξη αυτών ως οικολογικού τύπου τουριστικών προορισμών, έτσι ώστε να συμβάλλουν συγχρόνως στην τοπική ανάπτυξη και τη διατήρηση ανθρώπων και εργαζομένων γενικότερα στους χώρους αυτούς.
#22 Σχόλιο Από Πλακας Παναγιωτης Στις 31 Μάιος, 2011 @ 15:35
Στην περιοχή «Σκάλα ή Γιαλός Ερεσού» στην Λεσβο είναι οι εκβολές του ποταμού «Χαλάντρα», ένας σπάνιος καταπράσινος υγρότοπος. Ίσως αναφέρεται στο διάταγμα σαν «Ψαροποταμός» . Εάν όχι τότε προτείνω να συμπεριληφθεί στους εν λόγο καταλόγους. Ήδη εδώ και χρόνια καθαρίζεται και προστατεύεται και από την τοπική κοινωνία και από Συλλόγους.
Η περιοχή ανήκει ήδη στη Natura και ειναι κομμάτι του απολιθωμένου δάσους.
Είναι Καλο θα είναι να προστατευτεί και από «νομούς» .
#23 Σχόλιο Από Ευαγγελία Ψαρομμάτη Στις 31 Μάιος, 2011 @ 16:19
Σημαντικός υγροβιότοπος με αξιόλογη χλωρίδα αποτελεί η λιμνοθάλασσα Στρογγύλη στην Ελαφόνησο Λακωνίας. Η λίμνη Στρογγύλη της Ελαφονήσου συγκεντρώνει μεγάλους πληθυσμούς πτηνών, αφού αποτελεί σταθμό στο διάδρομο μετανάστευσης τους προς την Αφρική. Η λίμνη Στρογγύλη καταγεγραμμένη ως υγρότοπος με έκταση 42,5 ha, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπημένη λειτουργία του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ελαφονήσου (νήσος και απέναντι Πελοποννησιακές ακτές). Να συμπεριληφθεί στον κατάλογο.
#24 Σχόλιο Από Ζαχαρώ Καβακλή Στις 31 Μάιος, 2011 @ 18:37
ΘΕΜΑ: ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ Π.Δ.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας συγχαρώ για το προτεινόμενο Π.Δ. με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους». Είναι μεγάλης σημασίας η διατήρηση, προστασία της βιοποικιλότητας και των υδάτινων ενδιαιτημάτων της.
Ταυτόχρονα όμως επιθυμώ να σας τονίσω πως με το προτεινόμενο διάταγμα παρατηρούνται ασάφειες και αδικίες ως προς τους υγροτόπους τους ίδιους αλλά και ως προς τους ιδιοκτήτες των περιοχών που ορίζονται ως υγρότοποι στο παράρτημα Β.
Συγκεκριμένα στο Άρθρο 1 Κατάλογος Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων η οριοθέτηση και χαρτογράφηση των υγροτόπων έγινε με ασαφή και αμφισβητούμενα κριτήρια. Δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη από ειδήμονα για την οριοθέτηση αυτών. Σε αντίθεση, η οριοθέτηση που προτείνει το Π.Δ. έγινε εν κρυπτώ από τους ιδιοκτήτες αφήνοντάς τους προ τετελεσμένων γεγονότων χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Η περιουσία των πολιτών (μιλάμε πάντα για νόμιμη) χρήζει σεβασμού!
Η οριοθέτηση θα έπρεπε να γνωστοποιηθεί στους ιδιοκτήτες και να δοθεί χρόνος για ενστάσεις για πιθανή τροποποίηση των ορίων. Δεν είναι πρέπον να οριοθετούνται νόμιμες εκτάσεις και οικίες αφαιρώντας από τους ιδιοκτήτες με αυτόν τον τρόπο τα υπάρχοντα και μελλοντικά ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους. Πρέπει να υπάρξει εξαίρεση των υφιστάμενων ιδιοκτησιών από τις διατάξεις του προτεινόμενου διατάγματος και να τροποποιηθούν τα όρια των υγροτόπων με γνώμονα την ολοκληρωμένη διαχείριση των παρακτίων περιοχών.
Οι ιδιοκτησίες πρέπει να διατηρήσουν τα δικαιώματα τους όσον αφορά τις υπάρχουσες χρήσεις γης και τις πολεοδομικές διατάξεις με αυστηρότερες προδιαγραφές όπως μη χρήση φυτοφαρμάκων, αποξήρανση, αμμοληψίες, απόρριψη αποβλήτων, δίνοντάς τους παράλληλα προνόμια για βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να μετατραπούν σε φύλακες των υγροτόπων.
Η εμπειρία έχει αποδείξει πως κανένα πρόγραμμα, καμία πρωτοβουλία, νόμος, Π.Δ. δεν μπορεί να ελπίζει σε επιτυχία χωρίς να έχει την αποδοχή των κατοίκων (και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τους ιδιοκτήτες) αλλά μόνο όταν στηρίζεται σε ανθρώπους που την πιστεύουν. Ένα ακόμη Π.Δ. που αχρηστεύει περιουσίες, ανθρώπινο κόπο θα οδηγηθεί στην αποτυχία, και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.
Σε δειγματοληπτικό έλεγχο ορίων υγροτόπων παρατηρήθηκε πως κάποιες οριοθετήσεις περιορίζονται αποκλειστικά γύρω από τα όρια του στάσιμου νερού αποφεύγοντας να περικλύσουν ιδιοκτησίες, καλλιέργειες και κτίσματα. Σε αντίθεση εμφανίζονται περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά ως οριοθετημένοι υγρότοποι που περιλαμβάνουν οικίες και εκτάσεις. Άλλες πάλι οριοθετήσεις περιλαμβάνουν μόνο ένα μέρος ρέματος ή ποταμού. Το οικοσύστημα που προσπαθεί να προστατεύσει το Π.Δ. δεν βρίσκεται στο τελευταίο άκρο του αποδέκτη αλλά σε ολόκληρο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω τον λανθασμένο χαρακτήρα του Π.Δ. να αντιμετωπίζει όλες τις περιοχές ως μια περίπτωση. Τα γεωμορφολογικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά για την κάθε μια περίπτωση. Για το λόγο αυτό τα όρια απαιτείται να επανεξεταστούν χωρίς να συμπεριληφθούν κατοικίες.
Επιπλέον, πουθενά στο Π.Δ. δεν γίνεται ρητή αναφορά στο τι απαγορεύεται και το τι επιτρέπεται στα οικοδομημένα κτήματα. Χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση.
Για παράδειγμα, επιτρέπεται ή όχι σε ιδιοκτήτη οικοπέδου με κτίσμα το οποίο το εντάσσετε ολόκληρο σε υγρότοπο να μειώσει την καύσιμη ύλη του οικοπέδου του ώστε να μειώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατ’ επέκταση να προστατεύσει την περιουσία του και την ζωή του; Επιτρέπεται στον παραπάνω ιδιοκτήτη να καλλιεργήσει οπωροκηπευτικά όπως κάνει εδώ και δεκάδες χρόνια στον προαύλιο χώρο του για δική του χρήση ή θα θεωρηθεί εισαγωγή ξενικών ειδών χλωρίδας;
Οι περιοχές αυτές ανήκουν σε νησιά και όπου υπάρχει ποταμοχύμαρος τα φερτά υλικά που εναποτίθενται στην ακτογραμμή δημιουργούν ελκυστικές παραλίες για τουρισμό. Απόρροια της προσέλκυσης τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο είναι η αυξημένη επικινδυνότητα για φωτιά. Λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη παράγραφο, θα απαγορευτεί η πρόσβαση στην παραλία και την αιγιαλίτιδα ζώνη εκτός και αν είναι για την μελέτη και προστασία του υγροτόπου;
Συμπερασματικά προτείνονται:
1) Επανεξέταση των ορίων υγροτόπων καθώς και αυτών που δεν συμπεριλήφθηκαν, με εξαίρεση νόμιμων κατοικιών και ιδιοκτησιών από αυτούς,
2) Διατήρηση των δικαιωμάτων των ιδιοκτησιών ωστόσο με αυστηρότερους όρους που θα βοηθάνε στην προστασία των υγροτόπων,
3) Ενημέρωση προς ιδιοκτήτες και δικαίωμα ένστασης επί των οριοθετήσεων των υγροτόπων,
4) Διευκρίνιση των δικαιωμάτων των υπαρχουσών ιδιοκτησιών και οικιών.
Σε περίπτωση που δεν προβείτε στα παραπάνω παρακαλείσθε να εξετάσετε την απαλλοτρίωση και αποζημίωση των ιδιοκτητών για όσες ιδιοκτησίες αχρηστεύει το παρόν διάταγμα.
Αγαπητή κα Μπιρμπίλη, σας παρακαλώ να συμμεριστείτε τις ανησυχίες των κατοίκων των νησιών για τη διατήρηση του πλούσιου φυσικού πλούτου τους εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να ζουν και να παράγουν σε αυτά τα μέρη. Ως επιστήμονας και ως κάτοικος σε νησί πιστεύω πως μόνο οι σωστές φιλικές περιβαλλοντικές πρακτικές θα αξιοποιήσουν και θα προστατεύσουν τα νησιά μας. Ο σεβασμός στη φύση είναι σεβασμός και στη ζωή την ίδια.
Όμως, η όποια νομοθεσία, περιβαλλοντική πρακτική πρέπει να συμπεριλαμβάνει και εμάς τους ανθρώπους. Σας παρακαλώ, να δώσετε κίνητρα στον κόσμο να γίνει σύμμαχος και προστάτης του περιβάλλοντος.
Με εκτίμηση,
Ζαχαρώ Καβακλή
MEng Chemical Engineering & Environmental Technology
MSc Διαχείριση Παρακτίων Περιοχών
MSc Γεωγραφία και Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική
#25 Σχόλιο Από Μιχαλιάδης Μιχαήλ Στις 31 Μάιος, 2011 @ 19:11
Για τις αναγραφόμενες περιοχές του καταλόγου που αφορούν το νησί της Σάμου, παρατηρείται μια γενικότερη λανθασμένη ονοματολογία των ποταμών-ρεμάτων της περιοχής. Η με αρ. 74 αναγραφή είναι λανθασμένη. Πρόκειται για το ποτάμι του Ιμβράσου. Στη Σάμο δεν υπάρχει ποτάμι Ιμβρεσός. Επίσης η με αρ. 75 αναγραφή δεν ανταποκρίνεται στην υφιστάμενη ονομασία. Πρόκειται για το ρέμα Χησίου ή ρέμα Μυτιληνιών.
Εντύπωση προκαλεί η απουσία δύο φυσικών υγροτόπων. Του έλους περιοχής Πλατανάκια – Αγίου Κωνσταντίνου, στα βόρεια του νησιού καθώς και η εκβολή του ρέματος «Ποτάμι» Καρλοβάσου, που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στην ομάδα αυτή των υγροτόπων.
#26 Σχόλιο Από ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΜΟΥ Στις 31 Μάιος, 2011 @ 20:21
Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση θεωρούμε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της προστασίας των νησιωτικών υγροβιοτόπων.
Σήμερα, σε γενικές γραμμές, οι υγροβιότοποι διακρίνονται σε φυσικούς και τεχνητούς. Οι προτεινόμενες στον κατάλογο περιοχές αφορούν τους φυσικούς νησιωτικούς υγροβιοτόπους, ενώ ελλείπουν οι τεχνητοί, που θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και θεσμοθέτησης αρχών προστασίας της βιοποικιλότητας που ήδη έχει αναπτυχθεί σε αυτούς.
Στο νησί της Σάμου υπάρχουν 2 μεγάλοι ταμιευτήρες (Θεοποιήτου Μυτιληνιών και Βελανιδιάς Μαραθοκάμπου)και μερικοί μικρότερου μεγέθους (Ιμβράσου & Νεροτρουβιάς ΤΟΕΒ ΚΑΜΠΟΥ ΧΩΡΑΣ). Για τις περιοχές αυτές απαιτείται ο καθορισμός επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων – χρήσεων γης και προστασίας της βιοποικιλότητάς τους με πλήρη απαγόρευση κυνηγιού σε αυτούς.
Για τις αναγραφόμενες στον κατάλογο περιοχές της νήσου Σάμου που προτείνονται προς ένταξη στο καθεστώς προστασίας, είναι λανθασμένα τα ονόματα των ρεμάτων. Έτσι, το ποτάμι Ιμβρεσού θα πρέπει να αντικατασταθεί με την ορθή ονομασία του «ποτάμι Ιμβράσου», το ποτάμι Μεσοκάμπου με την ονομασία «Χήσιος Ποταμός».
Παρατηρούμε επίσης την παράλειψη ενός υδροβιότοπου – έλους στην περιοχή Δ.Δ. Αγίου Κωνσταντίνου, στην τοποθεσία «Πλατανάκια» καθώς και αυτού της εκβολής του ρέματος «Ποτάμι» Καρλοβάσου, που ευρίσκεται σε μία περιοχή θερμαλιστικού ενδιαφέροντος.
#27 Σχόλιο Από Γεωργία Μελανίτου Στις 31 Μάιος, 2011 @ 21:26
Παρακαλώ να επισυναφθεί στο τελικό υλικό που θα κατατεθεί για νομική επεξεργασία, η υπ. Αριθ. Οικ.160628/1087/3.5.2011 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία θεωρήθηκε ο Κατάλογος των Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων της χώρας που καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. (Λογικά θα αρκούσε ως στοιχείο στην παρούσα φάση, αν απλά είχε αναγραφεί ήδη ο αριθμός που έχει ήδη καταχωρηθεί αυτή η Απόφαση στη Διαύγεια).
Παρακαλώ όπως επισυναφθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εργασίες της Δ/νσης Περιβάλλοντος που συνέταξαν τον κατάλογο (ποια τμήματα της υπηρεσίας εργάστηκαν, ποιοι ήταν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι, η διάρκεια επεξεργασίας των στοιχείων, αν έχει γίνει επαλήθευση στοιχείων με επισκέψεις στο πεδίο, αναφορά των πηγών άντλησης δεδομένων κλπ).
Να επισυναφθούν τα δημόσια έγγραφα που αφορούν την προηγηθείσα ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών (Γνώμες ή Αποφάσεις Δημοτικών ή Νομαρχιακών Συμβουλίων και κοινωνικών φορέων έκαστης περιοχής).
* Αυτή η υποχρέωση νομίζω ότι προκύπτει από τη Σύμβαση Άαρχους για την υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζεται σε τέτοιου τύπου αποφάσεις, νομικές ρυθμίσεις κλπ, η αναλυτική και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.
#28 Σχόλιο Από ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Στις 31 Μάιος, 2011 @ 22:05
Ονομάζομαι Ιωάννης Κουζούμης. Είμαι αρχιτέκτων Μηχανικός και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΟΥ. Επίσης είμαι πρόεδρος τοης Τοπικής Επιτροπής Πάρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Γράφω με την ιδιότητα του Επιστημονιόύ Σνεργάτη του Δήμαρχου Πάρου. Στον Δήμο Πάρου μόλις ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς μια εργασία απογραφής και τεκμηρίωσης των υγροτόπων του νησιού με σκοπό την ένταξή τους σε καθεστός προστασίας.
Κατά την απογραφή, στην Πάρο εντοπίστηκαν οι ακόλουθοι υγρότοποι:
1. Έλος Κολυμπήθρες
2. Λιμνοθάλασσα Σάντα Μαρία
3. Αλυκή Αγκαιριάς
4. Έλος Μώλου ή Κεφάλου
5. Έλος Παροικίας
6. Έλος Χρυσής Ακτής
7. Αλυκή Πούντας
8. Λιμνοθάλασσα Πούντας
9. Αλυκές Λάγγερης (Πλατιά Άμμος)
10.Πίσω Αλυκή
Επειδή στον κατάλογο μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων που συνοδεύει το παρόν σχέδιο Π.Δ. υπάρχουν οι οκτώ από τους παραπάνω (Έλος Κολυμπήθρες, Λιμνοθάλασσα Σάντα Μαρία, Αλυκή Αγκαιριάς, Έλος Μώλου ή Κεφάλου, Έλος Παροικίας, Έλος Χρυσής Ακτής, Λιμνοθάλασσα Πούντας, Αλυκές Λάγγερης (Πλατιά Άμμος)) και ένας που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι (Έλος Κολυμπήθρες 2), παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στον κατάλογο και τους άλους δύο (Αλυκή Πούντας και Πίσω Αλυκή). Ο Δήμος Πάρου μπορεί να σας διαθέσει την εργασία απογραφής των υγροτόπων προκεμένου να διασταρωθούν τα όρια και τα στοιχεία των υγροτόπων.
Επίσης καλό θα ήταν να έχει αναρτηθεί και η οριοθέτησή που προτείνει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση. Ή τουλάχιστον να αποσταλούν στους Δήμους προς ενημέρωσή τους.
#29 Σχόλιο Από ΓΑΝΩΤΗΣ Σταύρος Στις 31 Μάιος, 2011 @ 23:29
Αγαπητή κα Μπιρμπίλη
Κατόπιν ενεργοποίησης αρκετων συμπολιτών μου από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μπορούμε να συμβάλουμε στην ορθή καταγραφή των μικρών υγροτόπων του Δήμου μας.
Το ζήτημα για το Δήμο μας είναι φλέγον όταν είναι γνωστό ότι 6 υγρότοποι των δυτικών ακτών της Νάξου, ένας στο Απόλλωνα και ένας στο Κουφονήσι υφίστανται αφόρητες πιέσεις από την τουριστική ανάπτυξη. Το κυνήγι των πουλιών, τα μπαζώματα στις όχθες τους είναι καθημερινά, αλλά και η ανέγερση ξενοδοχείων μέσα στους υγροτόπους ή πολύ κοντά τους είναι συχνή. Η προγεγραμμένη καταστροφή των υγροτόπων θα επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Νάξου.
Ζητούμε την ακριβή οριοθέτηση των υγροτόπων, τη πλήρη επιστημονική μελέτη τους, την αυστηρή προστασία της ευρύτερης περιοχής των αμμοθινών, τη προστασία των νερών για τις ανάγκες των οικοσυστημάτων, την αποκατάσταση των καταστραμμένων τμημάτων τους και τέλος την ανάδειξη τους σε χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρατήρησης των πουλιών και εναλλακτικού ήπιου τουρισμού.
Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε τα 12 μόνιμα υδατικά οικοσυστήματα όπως έχουν καταγραφεί από το ΑΠΘ και την WWF Ελλάς που εκτιμά ότι το σύνολο των υγροτόπων της Νάξου είναι μακράν το σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο σύνολο των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου γενικότερα.
Κατάλογος υδατικών οικοσυστημάτων Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
α/α Είδος Ονομασία Υδρολογική Λεκάνη Μέγεθος
Εμβαδόν (κατ’ εκτίμηση (στέμματα)
ΝΑΧ01 Α Αλυκή Νάξου Ρ.Παράτρεχος 1000
ΝΑΧ02 Λ Λίμνες Αγίου Προκοπίου Αγ. Άννα 55
ΝΑΧ03 Λ Λίμνες Γλυφάδας Μικρή Βίγλα 55
ΝΑΧ04 Ε Έλος Πυργάκι ή Ποταμίδες Πυργάκι 5
ΝΑΧ05 Λ/Δ Τ.Λ. Εγγαρών Ρ. Γαρίνου 95
ΝΑΧ06 Εκ Εκβολή πηγών Σκουληκαριάς Ρ. Γαρίνου 30
ΝΑΧ07 Εκ Εκβολές Ρύακα Απόλλωνα Ρ. Ποταμός 50
ΝΑΧ08 Εκ Εκβολές Μυλοπεράματος Ρ. Μυλοπέραμα 2
ΝΑΧ09 Λ Λίμνη Φράγματος Φανερωμένης Ρ. Φανερωμένη 70
ΝΑΧ11 Λ Λίμνες Μικρής Βίγλας Μικρή Βίγλα 50
ΝΑΧ13 Ε Έλος Αγιασσού Αγιασσός 50
ΝΑΧ15 Ε Έλος Καλαντού Ρ. Φύσας 120
Μόνο οι 4: ΝΑΧ04,ΝΑΧ06,ΝΑΧ13, ΝΑΧ15 περιλαμβάνονται στο διάταγμα, η Αλυκή (ΝΑΧ01) δεν περιλαμβάνεται (ορθά λόγω μεγέθους) ενώ έχουν παραληφθεί οι υπόλοιποι 7 υγρότοποι: ΝΑΧ02, ΝΑΧ03, ΝΑΧ05, ΝΑΧ07, ΝΑΧ08, ΝΑΧ09, ΝΑΧ11,
Επίσης στο Παράρτημα δεν περιλαμβάνονται 4 εποχιακοί υγρότοποι στη Νάξο που περιλαμβάνονται στην καταγραφή της WWF: Εκβολή Πνίχτη στον Αζαλά [ΝΑΧ14], Ρύακας Φανερωμένης [ΝΑΧ16a], Εκβολή Φανερωμένης [ΝΑΧ16b], Άγιος Μάμας [NAX17] και ένας στο Κουφονήσι Παχιά Άμμος [KOF01].
Τέλος σημειώνεται ότι εποχιακοί υγρότοποι εντοπίζονται και:
• στην ακτή Πυργάκι (μπροστά στα Βέλγικα εκτιμώμενης έκτασης 10,3 στρ)
• στις εκβολές του ρέματος (δέλτα) στον οικισμό Λυώνας
• στις εκβολές του ρέματος (δέλτα) στον οικισμό Χίλια Βρύση
• στις εκβολές του ρέματος Πνίχτης (Κακόρυακας) στον όρμο Αζαλάς (ΝΑΧ14)
Ευχαριστούμε και περιμένουμε να ενημερωθεί ο πίνακας όσον αφορά στους υδροβιότοπους του Δήμου μας.
#30 Σχόλιο Από ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 10:27
Ονομάζομαι Ιωάννης Κουζούμης. Είμαι αρχιτέκτων Μηχανικός και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΟΥ. Επίσης είμαι πρόεδρος τοης Τοπικής Επιτροπής Πάρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Γράφω και πάλι με την ιδιότητα του Επιστημονιόύ Σνεργάτη του Δήμαρχου Πάρου.
Μετά τη σύγκριση των προτεινόμενων από το ΥΠΕΚΑ οριοθετήσεων και των προτεινόμενων από την εργασία Δήμου Πάρου και WWF Ελλάς οριοθετήσεων, προκύπτουν διαφορές ως προς τους παρακάτω υγρότοπους:
1. Έλος Κολυμπήθρες: δεν παριλαμβάνοντια στην οριοθέτηση του ΥΠΕΚΑ δύο τμήματα, ένα στο μέσον του υγροτόπου και ένα στα Νοτιοανατολικά. Και τα δύο τμήματα παρουσιάζουν (σύμφωνα με την εργασία) υγροτοπικά χαρακτηριστικά και μάλλον θα έπρεπε να ενταχθούν στον υγρότοπο. Είναι βέβαια δομημένα και τα δυο αυτά τμήματα, και ιδιοκτησιακά δεν είναι δημόσια ή δημοτικά.
2. Λιμνοθάλασσα Πούντας: δεν παριλαμβάνεται στην οριοθέτηση του ΥΠΕΚΑ ένα τμήμα στο ανατολικό άκρο του υγροτόπου, το οποίο παρουσιάζει (σύμφωνα με την εργασία) υγροτοπικά χαρακτηριστικά και μάλλον θα έπρεπε να ενταχθεί στον υγρότοπο ως συνέχεια του.
Στα παλίασια της διαβούλευσης και επειδή το παρόν Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί ίσως την μοναδική και τελευταία ευκαιρεία να προστατευτούν κατά το δυνατόν οι πολύ συμαντικοί υγρόροποι των νησιών μας, παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα τα προτεινόμενα όρια να τροποποιηθούν ώστε να συμπίπτουν με τα προτεινόμενα από την εργασία Δήμου και WWF Ελλάς. Ο Δήμος Πάρου μπορεί να σας διαθέσει την εργασία απογραφής των υγροτόπων προκεμένου να διασταρωθούν τα όρια και τα στοιχεία των υγροτόπων.
#31 Σχόλιο Από Βίτσας Αθανάσιος Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 10:39
Σαμοθράκη.
Η περιοχή 2 (όπως αποτυπώνεται στο χάρτη) της λιμνοθάλασσας του Αγίου Ανδρέα στη Σαμοθράκη δεν αποτελεί λίμνη πλέον, είναι πολύ μικρής έκτασης και έχει αποξηρανθεί, και έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Σαμοθράκης. Λίμνη είναι η περιοχή 1 (όπως αποτυπώνεται στο χάρτη) έχει έκταση πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την περιοχή 2 και έχει τα χαρακτηριστικά του υγροβιότοπου, που καλό είναι να προστατευθεί. Οι περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν και να προστατευθούν είναι στη βόρεια πλευρά του νησιού, Βδελολίμνη και Τσιτομάρι που είναι σημαντικοί υγροβιότοποι με πολύ μεγάλη παρουσία αποδημητικών πτηνών, κυρίως την άνοιξη. Είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος, τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχω φωτογραφίσει αποδημητικά (ερωδιούς, φραγκόκοτες, κύκνους κτλ)
#32 Σχόλιο Από Εναλλακτική Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για τα Νησιά μας» του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 12:55
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» συμμετέχοντας στη Δημόσια Διαβούλευση για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους» διαμαρτύρεται για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες. Οι συντάκτες του διατάγματος μη διαθέτοντας ούτε στοιχειώδεις γνώσεις γεωγραφίας αντιμετωπίζουν τη Νάξο σαν ένα νησί του μεγέθους της Αντιπάρου δηλαδή με 4 υγροτόπους και κάτω από το μισό της Πάρου που προστατεύονται 9 υγρότοποι.
Το ζήτημα για το Δήμο μας είναι φλέγον όταν είναι γνωστό ότι 6 υγρότοποι των δυτικών ακτών της Νάξου, ένας στο Απόλλωνα και ένας στο Κουφονήσι υφίσταται αφόρητες πιέσεις από την τουριστική ανάπτυξη. Το κυνήγι των πουλιών, τα μπαζώματα στις όχθες τους είναι καθημερινά, αλλά και η ανέγερση ξενοδοχείων μέσα στους υγροτόπους ή πολύ κοντά τους είναι συχνή. Η προγεγραμμένη καταστροφή των υγροτόπων θα επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Νάξου.
Ζητούμε την ακριβή οριοθέτηση των υγροτόπων, τη πλήρη επιστημονική μελέτη τους, την αυστηρή προστασία της ευρύτερης περιοχής των αμμοθινών, τη προστασία των νερών για τις ανάγκες των οικοσυστημάτων, την αποκατάσταση των καταστραμμένων τμημάτων τους και τέλος την ανάδειξη τους σε χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρατήρησης των πουλιών και εναλλακτικού ήπιου τουρισμού.
Στο παρακάτω πίνακα παραθέτουμε τα 12 μόνιμα υδατικά οικοσυστήματα όπως έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς που εκτιμά ότι το σύνολο των υγροτόπων της Νάξου είναι μακράν το σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο σύνολο των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου γενικότερα. Το εμβαδόν έχει υπολογιστεί σε διπλωματική εργασία στο ΑΠΘ.
Κατάλογος υδατικών οικοσυστημάτων νήσου Νάξου
α/α Είδος Ονομασία Υδρολογική Λεκάνη Μέγεθος
Εμβαδόν (κατ’ εκτίμηση (στέμματα)
ΝΑΧ01 Α Αλυκή Νάξου Ρ. Παράτρεχο 1.000
ΝΑΧ02 Λ Λίμνες Αγίου Προκοπίου Αγ. Άννα 55
ΝΑΧ03 Λ Λίμνες Γλυφάδας Μικρή Βίγλα 55
ΝΑΧ04 Ε Έλος Πυργάκι ή Ποταμίδες Πυργάκι 5
ΝΑΧ05 Λ/Δ Τ.Λ. Εγγαρών Ρ. Γαρίνου 95
ΝΑΧ06 Εκ Εκβολή πηγών Σκουληκαριάς Ρ. Γαρίνου 30
ΝΑΧ07 Εκ Εκβολές Ρύακα Απόλλωνα Ρ. Ποταμός 50
ΝΑΧ08 Εκ Εκβολές Μυλοπεράματος Ρ. Μυλοπέραμα 2
ΝΑΧ09 Λ Λίμνη Φράγματος Φανερωμένης Ρ. Φανερωμένη 70
ΝΑΧ11 Λ Λίμνες Μικρής Βίγλας Μικρή Βίγλα 50
ΝΑΧ13 Ε Έλος Αγιασσού Αγιασσός 50
ΝΑΧ15 Ε Έλος Καλαντού Ρ. Φύσας 120
Μόνο 4 περιλαμβάνονται στο σχέδιο Π.Δ (NAX04,NAX06, NAX13 και NAX15) ενώ η Αλυκή Νάξου δεν περιλαμβάνεται (ορθά λόγω μεγέθους). Σύμφωνα με καταμέτρηση της έκτασης των παράκτιων μόνιμων και εποχιακών υγρότοπων της Νάξου από τους ορθοφωτοχάρτες του ΙΓΜΕ (1996), οι φυσικοί υγρότοποι (εκβολές, έλη και λίμνες) που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα του υπό διαβούλευση Σχεδίου Π.Δ έχουν την ακόλουθη έκταση:
ΝΑΧ02 Λ Λίμνες Αγίου Προκοπίου Αγ. Άννα 79,5
ΝΑΧ03 Λ Λίμνες Γλυφάδας Μικρή Βίγλα 80,7
ΝΑΧ08 Εκ Εκβολές Ρ. Μυλοπεράματος Όρμος Αμπράμ 3,5
ΝΑΧ11 Λ Λίμνες Μικρής Βίγλας Μικρή Βίγλα 86
ΝΑΧ14 Εκ Εκβολές Ρυάκα Πνίχτη Όρμος Αγ. Δημητρίου 9,3
ΝΑΧ17 Εκ Εκβολές Αγ. Μάμα Όρμος Αγ. Μάμα 2,7
– Λ Λίμνη Πυργάκι – Βέλγικα Όρμος Πυργάκι 10,3
– Εκ Εκβολές Πέρα Χωριού Όρμος Αζαλά 3,5
– Εκ Εκβολές Ρέματος Όρμος Λυώνα 6,0
– Εκ Εκβολές Ρέματος Όρμος Χ. Βρύση 1,5
Οι δύο πρώτοι έχουν οριακά έκταση 80 στρεμμάτων ενώ ο τέταρτος την ξεπερνάει για λίγο (σημειώνεται ότι η έκταση ενός υγροτόπου εξαρτάται από την ετήσια υδροφορία και τον τρόπο τροφοδοσίας του με ύδατα).
Ποιο το καθεστώς προστασίας για τις προαναφερόμενες υγροτοπικές εκτάσεις; Ζητείται να περιληφθούν στον κατάλογο των προστατευόμενων οικοτόπων.
Τέλος σημειώνεται ότι εποχιακοί υγρότοποι οι οποίοι θα πρέπει να διερευνηθούν εντοπίζονται και:
• στην περιοχή γύρω από την Αλυκή της Νάξου (Λαγκούνα – Αγ. Γεώργιος)
• στη θέση Παχιά Άμμος ή Αμούδι στο Κουφουνήσι (KOF01 στην καταγραφή της WWF).
Τίθεται επίσης η ερώτηση για την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Σχεδίου Π.Δ. όπου ενώ αναφέρεται ότι για τα έργα προστασίας και διαχείρισης των παράκτιων υγροτόπων θα ακολουθηθεί η διαδικασία του Κεφαλαίου Δ της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/ΦΕΚ 332 Β 2003 (μετά από αξιολόγηση Περιβαλλοντικής Έκθεσης, δηλαδή περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ένα στάδιο), την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων θα την εκδώσει ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος της οικείας ΑΔΑ και όχι ο ΓΓ της οικείας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Αναφορές:
1. [4]
2. Απογραφή των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου, Γ.Κατσαδωράκης Κ.Παραγκαμιάν WWF Ελλάς
3. Οι υγροβιότοποι του Αιγαίου, Γ.Κατσαδωράκης Κ.Παραγκαμιάν WWF Ελλάς 2006
4. Ηλέκτρα Φραγκίσκου «διαχείριση υδατικών πόρων της νήσου Νάξου», ΑΠΘ Διπλωματική εργασία 2009
#33 Σχόλιο Από Βάσω Κανελλοπούλου Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 15:31
Εχετε ήδη συμπεριλάβει δυο μικρούς παράκτιους υγρότοπους της Αίγινας.
Υπάρχει και ένας τρίτος εξίσου σημαντικός. Πρόκειται για μικρό Δέλτα στην εκβολή μεγάλου κεντρικού ρέματος που έρχεται από την περιοχή ΑΛΩΝΕΣ και καταλήγει στην παραλία της Βλυχάδας (στη βόρεια πλευρά του νησιού στη διαδρομή μεταξύ των οικισμών Αγίας Μαρίνας και Πόρτες)
Ο υγρότοπος αυτός έχει πάντοτε νερό.
Βάσω Κανελλοπούλου
#34 Σχόλιο Από 120 κάτοικοι Αρχιλόχου Πάρου Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 15:48
Επιστολή διαμαρτυρίας
Κατοίκων της περιοχής Αρχιλόχου Πάρου
(Πρόδρομος, Μάρμαρα, Μώλος, Τσουκαλιά, Γλυφάδες, Άργιακας)
Προς
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους»
Πάρος Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011
Σχετικά με τη μελέτη WWF για τους υγροβιότοπους της Πάρου
Κύριοι σχετικά με την μελέτη των υγροτόπων της Πάρου που σας έχει αποσταλεί για συζήτηση, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Η μελέτη για 10 υγροτόπους, συντάχθηκε σε τρείς επισκέψεις και δεν αναφέρει καν τη διάρκεια τους ούτε τις ημέρες παρατήρησης.
Η φωτογραφία τεκμηρίωσης Νο 19, βρίσκεται εκτός της περιοχής, που έχει από τους ίδιους τους μελετητές οριοθετηθεί ως «έλος Μώλου ή Κέφαλου», είναι δε έκταση που έχει χαρακτηριστεί δασική
Λανθασμένα αναφέρουν ότι το «έλος Μώλου ή Κέφαλου» υπάγεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR4220025.
Στην υπουργική απόφαση για τον χαρακτηρισμό των ΖΕΠ (ΦΕΚ 1495/06.09.2010) αναφέρει στον αριθμό 168 ως συντεταγμένες:
Γεωγραφικό μήκος 25 0 Γεωγραφικό πλάτος 36 57.
Τις ίδιες συντεταγμένες, σε επεξηγηματικό παράρτημα, αναφέρει και το ΥΠΕΚΑ στο νόμο 3937/31.03.2011 για την βιοποικιλότητα οι συντεταγμένες αυτές όμως παραπέμπουν στην περιοχή του Δεσποτικού (Νησίδες Πάρου και Νότια Αντίπαρος).
Άρα η περιοχή δεν εντάσσεται σε οποιαδήποτε ζώνη προστασίας (ΖΕΠ).
Αναφέρεται από τους μελετητές σαν τέτοια, είτε από άγνοια είτε για την δημιουργία εντυπώσεων.
Τα είδη Gallinula chloropus κοινώς Νερόκοτα, που υποτίθεται φωλιάζει στην περιοχή, και Ardea cinerea (σταχτοτσικνιάς), κατά τα γραφόμενα, είναι είδη χαμηλού κινδύνου (χαρακτ. LC ), και δεν έχουν εκτιμηθεί, (χαρακτηρισμός ΝΕ).
Τα είδη Anthus pratensis κοινώς Λιβαδοκελάδα, Ardeola ralloides (κρυπτοτσικνιάς), Tringa sp., Calidris temminckii (Σταχτοσκαλίδρα), Anas querquedula που καταγράφονται ότι παρατηρήθηκαν, με πληθυσμό 1-10 μέλη, δεν αναφέρονται καν στο παράρτημα 2. Μήπως τοποθετήθηκαν απλά για να αυξήσουν το αριθμό των προς παρατήρηση ειδών;
Δηλαδή από τα 9 είδη πουλιών που υποτίθεται παρατηρήθηκαν, τα πέντε δεν βρίσκονται στον «γενικό κατάλογο ειδών υπό καθεστώς προστασίας» παράρτημα 2, ενώ από τα υπόλοιπα 4 μόνο το ένα φωλιάζει στην περιοχή μας, με πληθυσμό 1-10 και τα άλλα δύο ίσως παρατηρήθηκαν σε αριθμούς από 1-10 μέλη.
Το μόνο είδος σε ικανοποιητικό αριθμό 10-100 μέλη που παρατηρείται στην περιοχή μας είναι ο Larus michahellis κοινώς ΓΛΑΡΟΣ!!!!
Θα πρέπει λοιπόν, ο Δήμος σε μια περίοδο κρίσης με στενότητα οικονομική, να επενδύσει κάποιες χιλιάδες ευρώ για την παρατήρηση ενός η δύο ειδών και βασικά των γλάρων;
Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις για την περιοχή μας, θα πρέπει ο Δήμος:
α) ΑΜΕΣΑ να σταματήσει κάθε επέμβαση στον παραλιακό δρόμο Μώλου – Τσουκαλιών – Γλυφάδων (σημαντικός άξονας επικοινωνίας) διότι βρίσκεται εντός των ορίων του υγροτόπου, και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην κατάργηση του, όπως προτείνει η μελέτη (σελ 81). Θα πρέπει να δημιουργήσει εσωτερικό δρόμο με δύο κάθετα μονοπάτια προς την παραλία.
Εάν υιοθετηθεί η λύση με τα κάθετα μονοπάτια, έχουν προβλεφτεί χώροι στάθμευσης; Που θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητα; Στα χωράφια μας; Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ΟΛΑ τα προαναφερόμενα δημοτικά έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν από την κήρυξη του έλους σε υγρότοπο. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η κήρυξη να είναι νόμιμη.
Έχει ο δήμος τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτά;
β) Να σταματήσει κάθε τουριστική δραστηριότητα στην παραλία.
γ) Να σταματήσει κάθε γεωργική δραστηριότητα εντός των ορίων του υγροτόπου.
δ) Όπως γράφουν οι προτάσεις, «να κληθεί το Δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει ότι θέτει υπό την προστασία του το σύνολο των υγροτόπων κατατάσσοντας τους στα Δημοτικά Αποθέματα Φυσικού Περιβάλλοντος Πάρου»
Με τις υπάρχουσες ιδιοκτησίες τι θα γίνει; Έχει την δυνατότητα ο Δήμος να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες; Θα τις απαλλοτριώσει χωρίς αποζημίωση ή θα τις έχει υπό καθεστώς ομηρίας (υπό απαλλοτρίωση) για πολλά χρόνια;
Τέλος σε κανένα σημείο της μελέτης δεν υπάρχει, έστω και ενδεικτικά, το κόστος όλων αυτών που προτείνονται και πως θα αποσβεσθούν τα χρήματα που θα δαπανηθούν.
Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις, από πολλά έτη, οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση, γεωργικές καλλιέργειες που και αυτές έχουν τα προβλήματα τους. Θα πρέπει ο Δήμος να αποτρέψει κάθε ανθρώπινη ενέργεια κλεισίματος και επιχωμάτωσης των καναλιών αποστράγγισης, να δημιουργήσει επί πλέον ιρλανδικές τάφρους, κανάλια κ.λπ. ώστε να γίνεται απρόσκοπτη διαφυγή των νερών προς την θάλασσα, όπως γινόταν τόσα χρόνια, να μην δημιουργείται έλος ώστε να απαλλαγούμε από την δυσοσμία και τα σμήνη κουνουπιών που μας προκαλούν μολύνσεις. Διότι τουριστική ανάπτυξη και κουνούπια δεν συμβιβάζονται.
Επί πλέον σημειώστε ότι δεδομένης της περιορισμένης έκτασης του νησιού, οι δυσμενείς επιπτώσεις από την ύπαρξη ελών, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή των κατοίκων, από ότι εάν τα έλη αυτά ευρίσκοντο στην ηπειρωτική χώρα.
Το «έλος Μώλου ή Κέφαλου» δεν κρατάει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λιμνάζοντα νερά. Τα νερά των ποταμών που εκβάλουν στην περιοχή δημιουργούσαν ένα είδος δέλτα και στη συνέχεια απέρρεαν στη θάλασσα. Κάποιοι κύριοι, δυστυχώς, κλείνουν τις φυσικές εξόδους του νερού με αποτέλεσμα να κρατούν βεβιασμένα το νερό στην περιοχή. Παρά το γεγονός αυτό το νερό εξατμίζεται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που σημαίνει ότι δεν υφίσταται μόνιμη κατάσταση έλους στην περιοχή.
Η περιοχή, και όχι τυχαία, ονομάζεται «Αλυκές». Σύμφωνα με ομολογίες γερόντων η περιοχή στέγνωνε εντελώς το καλοκαίρι και το αλάτι έκανε έντονη την εμφάνισή του όπως και σε άλλες περιοχές του νησιού.
Δεν γίνεται να εκμηδενισθούν οι αξίες των ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή ενώ ολόκληρη η περιοχή θα πληγεί από σμήνη κουνουπιών και την έντονη εμφάνιση τρωκτικών!!! Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη μιας πιθανής μόλυνσης; Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας, να κλείσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις, να εγκαταλείψουμε την καλλιέργεια της γης, λόγω έλους;
Αντί να υποβαθμιστεί η περιοχή ζητάμε την ήπιας μορφής ανάπτυξη της η οποία πληρεί όλες τις προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε καταθέσει προτάσεις στο Δήμο όπως χάραξη αιγιαλού, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, προϋποθέσεις απόκτησης γαλάζιας σημαίας στην περιοχή του Μώλου, συντήρηση – διαμόρφωση αλιευτικού καταφυγίου, δημιουργία μονοπατιών, παρατηρητηρίου στην περιοχή Κρωτήρι, αναβάθμιση του πρώην σκουπιδότοπου με καθαρισμό και φύτεμα τοπικών ποικιλιών κ.α.
Την παραπάνω επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφουν, μέχρι σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011, οι εξής 120 κάτοικοι της περιοχής:
1. Τζανακοπούλου Φ. Μαρουσώ
2. Καστανιάς Γ. Νικόλαος
3. Τζανακόπουλος Α. Φραγκίσκος
4. Τζανακοπούλου Φ. Ευαγγελία
5. Στέλλας Χ. Γεώργιος
6. Καστανιά Ν. Ευαγγελία
7. Μυλωνάς Ι. Μάριος
8. Πετρόπουλος Π. Λυκούργος
9. Πετροπούλου Λ. Άννα
10. Πετρόπουλος Λ. Γεώργιος
11. Πετροπούλου Β. Μάγδα
12. Στέλλας Α. Παναγιώτης
13. Στέλλα Ν. Μαρία
14. Σάμιος Π. Θανάσης
15. Σάμιος Λ. Πέτρος
16. Στέλλας Π. Σταύρος
17. Στέλλας Π. Νικήτας
18. Σάμιου Χ. Βασιλεία
19. Πετροπούλου Ν. Μαρία
20. Μάλλιος Α. Κωνσταντίνος
21. Πετρόπουλος Φ. Νικόλαος
22. Πετροπούλου Σ. Μαρουσώ
23. Σομπόνη Ε. Δήμητρα
24. Σομπόνης Σ. Χρήστος
25. Καστανιά Γ. Μαργαρίτα
26. Πετρόπουλος Χ. Ζαχαρίας
27. Πετρόπουλος Ζ. Ανδρέας
28. Καστανιάς Ν. Γεώργιος
29. Σπανού Σ. Αθηνά
30. Σπανού Σ. Γεωργία
31. Ραγκούσης Ανάργυρος
32. Στέλλας Α. Χρήστος
33. Παγγίδου Σ. Καλλιόπη
34. Χριστόφορος Δ. Ευστράτιος
35. Χριστοφόρου Ε. Ιερουσαλήμ
36. Λαουράκης Σ. Νικόλαος
37. Λουκής Σ. Σταύρος
38. Πρέκας Γιάννης
39. Σομπόνης Κ. Μιχάλης
40. Σομπόνη Ν. Θωμαΐτσα
41. Σομπόνη Μ. Γεωργία
42. Σομπόνης Μ. Κωνσταντίνος
43. Χανιώτη Δ. Παρασκευούλα
44. Σομπόνης Μ. Νικήτας
45. Πετρόπουλος Προκόπιος
46. Πετροπούλου Καλυψώ
47. Πετροπούλου Γαρυφαλλιά
48. Πετροπούλου Μαργαρίτα
49. Κρυστάλης Νικόλαος
50. Κρυστάλη Κυριακή
51. Κρυστάλη Άννα
52. Μέντης Δημήτριος
53. Κρυστάλη Γεωργία
54. Στέλλα Στυλιανή
55. Μπαρμπαρίγου Παρασκευή
56. Χριστοφόρου Ε. Φραγκίσκα
57. Πούλιος Ι. Παναγιώτης
58. Αλιπράντης Α. Δημήτριος
59. Αλιπράντη Δ. Αριάδνη
60. Αλιπράντη Δ. Μαρία
61. Στέλλας Α. Γρατσίας
62. Στέλλας Γ. Αντώνης
63. Στέλλας Γ. Ιάκωβος
64. Τζανακόπουλος Μ. Αντώνης
65. Μπεκιαρίδης Γ. Δημήτρης
66. Μπεκιαρίδου Δ. Αναστασία
67. Τζανακοπούλου Μ. Αικατερίνη
68. Τζανακόπουκλος Α. Μιχάλης
69. Ανουσάκης Ν. Νικήτας
70. Ραγκούσης Λ. Γιάννης
71. Μηλαίος Ιωάννης
72. Μπεγνής Ιωάννης
73. Ζουμής Θωμάς
74. Σημεωνίδης Συμεών
75. Κληρονόμος Α. Νικόλαος
76. Δελέντας Ανδρέας
77. Τζιάτζιος Κωνσταντίνος
78. Κεφάλας Γιώργος
79. Στέλλας Αντώνης
80. Σομπόνης Γιάννης
81. Ρούσσος Στέφανος
82. Μπαρμπαρήγος Νίκος
83. Σομπόνη Μαρούλη
84. Σομπόνη Κωνσταντίνα
85. Τριανταφύλλου Αναστάσιος
86. Αντωνακόπουλος Ιωάννης
87. Αντωνακοπούλου Βασιλική
88. Τριανταφύλλου Δωροθέα
89. Αντωνακόπουλος Παναγιώτης
90. Λιβάνιος Ανδρέας
91. Δαμία Μυρσίνη
92. Τζανακόπουλος Νικόλαος
93. Σομπόνης Σωτήρης
94. Παυλάκης Ιωάννης
95. Ρούσσο Γ. Άννα
96. Ρούσσος Μ. Νικόλαος
97. Χριστόφορος Χ. Σταύρος
98. Χριστοφόρου Σ. Βασιλεία
99. Χριστόφορος Σ. Χρήστος
100. Παντελαίος Γ. Δημήτριος
101. Παντελαίος Δ. Γεώργιος
102. Ραγκούσης Άγγελος
103. Μελανίτης Αλέξανδρος (Πατούχης)
104. Σκορδίλης Μιχάλης
105. Τζανακόπουλος Χ. Γιώργος
106. Κρητικού Γ. Δέσποινα
107. Κρητικού Γ. Νικολέτα
108. Τσιγώνια Σ. Ζαμπία
109. Τζανακοπούλου Δ. Ανδριάνα
110. Παρασκευά Κ. Ραλλού
111. Τζανακοπούλου Δ. Ελένη
112. Ραγκούσης Α. Αντώνιος
113. Δελέντα Ν. Γεωργία
114. Παπαδοπούλου Καλλιόπη
115. Ραγκούσης Εμμανουήλ
116. Πρικάκη Μαρία
117. Θεοχαροπούλου Μαργαρίτα
118. Χανιώτης Φραγκίσκος
119. Σομπόνη Ανθίπη
120. Αντιπαριώτης Ε. Δημήτρης
#35 Σχόλιο Από Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 16:13
Η οριοθέτηση και διατήρηση των μικρών νησιωτικών υγροτόπων αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα, για περιβαλλοντικούς αλλά και αναπτυξιακούς λόγους, δεδομένων των πολλαπλών υπηρεσιών που οι υγρότοποι αυτοί προσφέρουν. Περαιτέρω, θεωρούμε αναγκαίο να αναληφθούν δεσμεύσεις και για τους αντίστοιχους ηπειρωτικούς, κατά τις διατάξεις του άρθρου 13, παρ. 3 του ν. 3937/2011, και ευρύτερα για το σύνολο του υγροτοπικού πλούτου της χώρας..
Ακολουθούν σχόλια στα επιμέρους άρθρα.
Άρθρο 1 Κατάλογος Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων
Η αναγνώριση των ορίων των υγροτόπων είναι επιστημονική εργασία που στηρίζεται σε κριτήρια βλάστησης, υδροπεριόδου και εδάφους, διακρίνεται δε από την οριοθέτηση που αποτελεί απόφαση της διοίκησης, η οποία είναι σκόπιμο να λαμβάνει υπόψη και τη γνώμη των ενδιαφερόμενων μερών.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν. 3937/2011, η ύπαρξη των μικρών υγροτόπων πιστοποιείται με βάση τα κριτήρια του εδαφίου α) της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του νόμου, η δε Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θεωρεί τον κατάλογο των υγροτόπων αυτών, ο οποίος καταρτίζεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των συναρμόδιων υπηρεσιών και την υπάρχουσα επιστημονική τεκμηρίωση.
Δεδομένου ότι στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης δεν παρέχονται τα διαθέσιμα στοιχεία των συναρμόδιων υπηρεσιών και η υπάρχουσα επιστημονική τεκμηρίωση, βάσει των οποίων καταρτίσθηκε ο κατάλογος των μικρών νησιωτικών υγροτόπων και περιγράφηκαν κατά επιφάνεια, θέση και όρια οι υγρότοποι αυτοί, στο διάστημα που διατίθεται για τη διαβούλευση δεν είναι δυνατή η έκφραση γνώμης επί του παρόντος άρθρου και του περιεχομένου των Παραρτημάτων Α και Β.
#36 Σχόλιο Από Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 16:48
Το παρόν Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί μία θετικότατη εξέλιξη, σε εφαρμογή του άρθρου 13 (παρ.3.α) του Νόμου για τη Βιοποικιλότητα (ΦΕΚ Α 60/31.3.2011). Οι υγρότοποι (έλη, εκβολές, παράκτιες λίμνες, λιμνοθάλασσες και τεχνητοί υδάτινοι σχηματισμοί) είναι από τα πιο παραγωγικά και πλούσια οικοσυστήματα, ιδιαίτερα στα ξηροθερμικά Μεσογειακά τοπία. Ιδιαίτερα οι μικροί υγρότοποι, στηρίζουν πλούσια τροφικά πλέγματα επηρεάζοντας με την ζωογόνα δυναμική την κατά τόπους βιοποικιλότητα. Αποτελούν δε σταθμούς τροφοληψίας για τα μεταναστευτικά πουλιά, ενώ φαίνεται ότι σημαντικοί αριθμοί απειλούμενων ειδών χρησιμοποιούν και τους σχετικά μικρούς υγρότοπους.
Στην Ελλάδα η προστασία των μικρών υγροτόπων έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που έχει φέρει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την επικράτεια. Μέχρι το 1970 είχε αποξηρανθεί περίπου το >75% των ελληνικών υγροτόπων. Πολλοί από τους μικρούς υγρότοπους μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα, εφόσον σχεδιαστεί επιστημονικά η οικολογική τους αποκατάσταση. Ένα πρώτο βήμα είναι η οριοθέτησή τους, και η θέσπιση οριζοντίων μέτρων και για τον λόγο αυτό η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία κρίνεται πολύ θετική.
Θα θέλαμε παρόλα αυτά να επιστήσουμε την προσοχή σας στα εξής σημεία:
– Θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών για τη φύλαξη των υγροτόπων. Το νομοσχέδιο μοιράζει αρμοδιότητες με τρόπο γενικό σε τρεις Υπηρεσίες (Λιμεναρχείο, Δασαρχείο, Αστυνομία).
– Η διαδικασία οριοθέτησης και θέσπισης μέτρων για τους υγρότοπους θα πρέπει επεκταθεί και στους εσωτερικούς υγρότοπους της χώρας. Είναι απαραίτητο να επισπευτεί η διαδικασία οριοθέτησης των μικρών υγρότοπων στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας.
#37 Σχόλιο Από ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ ΠΑΡΟΥ Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 21:34
ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ ΠΑΡΟΥ
Τηλ. 2284021202, fax 2284022476
e-mail: [5]
1-6-2011
Γιά τήν
Δημόσια Διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους»
Αξιότιμοι κύριοι,
Η περιοχή που είναι πρός χαρακτηρισμό ως «Έλος Μώλος – Κέφαλος» λάβετε υπόψη σας ότι είναι ιδιοκτησία Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.
Η γη δε αυτή, των 80 στρεμμάτων και άνω, όπως και τα διπλανά αγροκτήματα, είναι καλλιεργήσιμα και δεν επιτρέπουμε να την χαρακτηρίσετε έλος, τη στιγμή που δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.
Ένα μέρος της γης αυτής δεν έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να γίνει χέρσα και σε συνδυασμό με τό παράνομο κλείσιμο κάποιων εξόδων ομβρίων υδάτων, λόγω και σκοπίμου ανυψώσεως του παραλιακού δρόμου, να παρακρατάει τα όμβρια ύδατα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσπαθούν κάποιοι να το χαρακτηρίσουν έλος.
Με ποιά κριτήρια και με ποιές ενέργειες προσπαθείτε να χαρακτηρίσετε τη μοναστηριακή περιουσία, που είναι γη καλλιεργήσιμη, ως έλος, χωρίς να έχετε πάρει την άδειά μας και χωρίς να μας έχετε ενημερώσει;
Είναι απαράδεκτο και διαμαρτυρόμαστε εντόνως, όπως και οι 120 και πλέον κάτοικοι της περιοχής, και ζητούμε
Α΄) Νά απαντήσετε άμεσα στα ζητήματα που σας έχουμε θέσει,
Β΄) Νά ακυρώσετε τις σχετικές αποφάσεις που έχετε λάβει για την υποβάθμιση τής περιοχής καί
Γ΄) Να επικοινωνήσετε μαζί μας για την επίλυση του ζωτικού αυτού θέματος.
Μετά τιμής και ευχών
Ο καθηγούμενος
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πήχος
#38 Σχόλιο Από Δήμητρα Σπάλα Στις 1 Ιούνιος, 2011 @ 22:41
Το θέμα που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση είναι σημαντικό ,ιδιαιτέρα για την Ελλάδα και σχετίζεται όχι μόνο με την διατήρηση της βιοποικιλότητας άλλά και αυτής των εδαφικών πόρων σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή.
‘Όμως παρά την σημαντικότητα και την από καιρό απαιτούμενη σχετική ρύθμιση τον παρόν σχέδιο π.δ. δεν είναι επιστημονικά ,νομικά κσι διοικητικά τεκμηριωμένο και πλήρες και δεν φαίνεται να έχει κεφαλαιοποιήσει την υφιστάμενη γνώση και εμπειρία ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων και άλλων πηγών .
Επι πλέον ο ελαχιστότατος χρόνος διαβούλευσης δεν επιτρέπει παρά μόνον μια κριτική σε βασικές παραδοχές και διαδικασίες και επί πλέον σε ενδεικτικά σχόλια σε επι μέρους άρθρα.
1.Απαραίτητα και αναπόσπαστα στοιχεία της διαβούλευσης είναι τεκμηρίωση του εθνικού καταλόγου, η χαρτογράφηση και ο καθορισμός των ορίων και των μέτρων διατήρησης αυτών των υγροτόπων .Αυτά τα στοιχεία δεν απαντώνται στα κείμενα (προοίμιο) και τους χάρτες της διαβούλευσης
2.Συγκεκριμένα σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική δεοντολογία και πρακτική, που έχει υιοθετήσει η Σύμβαση Ραμσάρ(COP8) και η Πρωτοβουλία ΜedWet. προαπαιτείται η Μελέτη για Απογραφή αυτών των Υγροτόπων( όχι καταγραφή που αναφέρεται στο σχέδιο του π.δ).Η απογραφή διαθέτει δικά της εργαλεία και μεθοδολογία και αποδίδει τα βασικά χαρακτηριστικά και τά όρια του υγροτόπου, Βασική υποχρέωση της πολιτείας είναι να εξειδικεύσει τον παγκόσμιο ορισμό για υγροτόπους για το παρόν σχέδιο π.δ. και να καθορίσει τα κριτήρια χαρακτηρισμού τους , που οπωσδήποτε πρέπει να ικανοποιούν ένα από τα 3 κριτήρια: -τύπο εδαφών-τύπο βλάστησης-υδρολογικό καθεστώς .
Η αναγκαιότητα καθορισμού αυτών των υγροτόπων , των ορίων τους και των σχετικών μέτρων διατήρησης(υπό την ευρύτατη έννοια Ramsar ),πέραν της πολιτικής πρόθεσης για να είναι εφικτή και κοινωνικά αποδεκτή, απαιτεί σαφή, νομικά άρτια, επιστημονικά δομημένη και διοικητικά επαρκή τεκμηρίωση και διατύπωση. Ατυχώς τα προαναφερθέντα ,πλην της πρόθεσης ,δεν χαρακτηρίζουν το παρόν σχέδιο π.δ.
3.Δεν υπάρχει σαφώς διατυπωμένος και αυτοτελές άρθρο για τον στόχο του Π.Δ και στα όσα αναφέρονται στο άρθρο 2 Παρ 1 δεν υπάρχει καμιά αναφορά στη δόκιμη & διεθνώς αποδεκτή σύνδεση με τις λειτουργίες και υπηρεσίες υγροτοπικών οικοσυστημάτων (όχι την αναφερόμενη «έκταση και λειτουργίες του άρθρο 2.1.α ») και τη συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο .Η διαφοροποίηση και η ιεράρχηση των στόχων θα αφορούσε τις επι μέρους κατηγορίες των υγροτόπων που δεν μπορεί συλλήβδην να κατατάσσονται με κριτήριο την έκταση.Πάντως η ξενάγηση δεν θα ήταν μία προτεραιότητα!!
4..Δεν δημιουργείται ένα συνεκτικό σύστημα διαχείρισης που να συνδέει ιεραρχικά τα επίπεδα διοίκησης και τις αρμοδιότητες τους, Πέραν του μη τεκμηριωμένου Καταλόγου του άρθρου1 δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε διαδικασία και αρμόδια –συναρμόδια/ες Υπηρεσία/ες για την ευθύνη συστηματικής παρακολούθησης της κατάστασης των υγροτόπων, της αξιολόγησης των όρων –περιορισμών και απαγορεύσεων –ειδικών διαχειριστικών σχεδίων και δράσεων
5.Δεν προβλέπεται διαδικασία αιτιολογημένης τροποποίησης του καταλόγου του άρθρου 1.Το ότι τα όρια των υγροτόπων αποτυπώνονται στα χαρτογραφικά της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε δεν είναι η επαρκής βάση για την οριοθέτηση των υγροτόπων λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έγινε φωτοερμηνεία των εικόνων, την ενδεχομένως ακατάλληλη χρονική λήψη των εικόνων ως προς την ύπαρξη συγκεκριμένης υγροτοπικής βλάστησης .
6.Απαιτείται η διατύπωση άρθρου με τίτλο «Ορισμοί»,που θα περιληφθούν βασικές έννοιες για το παρόνπ.χ.΄τύποι μικρών νησιωτικών υγροτόπων .κατάσταση διατήρησης, διαχείριση .αποκατάσταση, ανόρθωση ….
7.Ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου 2 είναι αναντίστοιχα.
Θα πρέπει να διαχωριστεί η αναφορά για τους στόχους του π.δ. σε ένα ίδιο άρθρο9Ιδά παραπάνω).
Δεν είναι κατανοητό αν υπάρχει περιεχόμενο στην έννοια «Χρήσεις» του τίτλου του άρθρου.
Ένα ίδιο άρθρο θα πρέπει να αφορά στους όρους-προϋποθέσεις άσκησης δραστηριοτήτων.
Ένα άλλο άρθρο θα πρέπει να αφορά στις απαγορεύσεις άσκησης δραστηριοτήτων και σε κατ’ εξαίρεση άσκησης κάποιων από αυτές. Στις απαγορευόμενες δραστηριότητες να προστεθούν:η διάνοιξη και λειτουργία γεωτρήσεων, η συλλογή αμφιβίων.
Η έννοια των γενικών διατάξεων ,ως ξεχωριστό άρθρο δεν είναι προφανής και τα περιλαμβανόμενα μπορούν να ενταχθούν σε άλλες ενότητες.
8.Στο κείμενο της διαβούλευσης αναφέρονται επιστημονικοί όροι που δεν ισχύουν πάντοτε για με τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους.π.χ.
-άρθρο 3 παραγ 5. «πλημμυρική λεκάνη»
-άρθρο 3 παραγ 4 δεν υφίσταται η λεκάνη απορροής για κάθε υγρότοπο
-άρθρο4 παραγ.1 δεν ισχύει πάντοτε ότι κάε μικρός νησιωτικός υγρότοπος έχει επιφανειακά και υπόγεια ύδατα
9.Η όποια αναφορά γίνεται στο άρθρο 4.1 στον νόμο 3199/2003(Α΄ 280) θα έχει αξία αν μικροί νησιωτικοί υγρότοποι έχουν περιληφθεί στα χαρακτηρισμένα υδάτινα σώματα, άλλως ο ορισμός των υγροτόπων σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60 είναι απόλυτα περιοριστικός έναντι του ορισμού κατά τη σύμβαση Ραμσάρ.
10. Τα αναφερόμενα στα άρθρα 2&3 για τις καλλιέργειες θα πρέπει να αφορούν σε νόμιμα υφιστάμενες καλλιέργειες ,βάσει εγκεκριμένων χρήσεων γης Εν τούτοις θα πρέπει να συνεξετασθεί το είδος των καλλιεργειών με τις απαιτήσεις και τη προέλευση του απαιτούμενου αρδευτικού νερού ως προς τις απαιτήσεις διατήρησης των υγροτοπικών λειτουργιών και υπηρεσιών.
11.Απαιτείται έγκαιρο σχέδιο διαχείρισης υφισταμένων προβλημάτων και όχι αποσπασματικά « έκτακτη αντιμετώπιση εξάρσεων πληθυσμών κουρουπιών» ως αναφέρεται στο άρθρο 3 παραγ3 και όχι αμφιμονοσήμαντα με ψεκασμούς και φάρμακα.
12.Οι αναφερόμενες ειδικές μελέτες θα πρέπει να έχουν στοιχειώδεις προδιαγραφές.
13.Περιβαλλοντικές.πρόνοιες του άρθρου3.1 δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα γιατί δεν είναι εξειδικευμένες και επίσης δεν διασφαλίζεται η τήρησή τους.
14.Ομοίως δεν έχει νόημα η αναφορά του άρθρου 6 σε «φύλαξη» γιατί πρόκειται για τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση των όρων και απαγορεύσεων του Π.Δ .¨Όμως απλά η παράθεση αρχών χωρίς οργανική σχέση μεταξύ τους δεν αποτελεί μία βιώσιμη λύση.
15.Στη περίπτωση των έργων του άρθρου 6.6 απαιτείται σαφήνεια ότι αυτή η εκτίμηση αφορά στη φάση του σχεδιασμού.
Καταληκτικά θα ήταν σκόπιμο να αναθεωρηθεί η διαδικασία ,η τεκμηρίωση για τη διατύπωση επαρκούς νομοθετικού κειμένου ,που θα υποστηρίξει αποτελεσματικά τη πολιτική βούληση. Κατά την άποψη μου βάσιμα υποστηρίζω πως υπάρχει τέτοια δυνατότητα και ανθρώπινο δυναμικό.
Δήμητρα Σπάλα
Βιολόγος
#39 Σχόλιο Από Μαρια Μπογη Στις 2 Ιούνιος, 2011 @ 01:12
Αντιπροσωπεύω τον Σύλλογο Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου και την Π.Κ. των Οικολόγων Πράσινων του νησιού μου.
Είναι σωστό και απαραίτητο οι χώροι αυτοί να προστατεύονται με τέτοια διατάγματα.
Συγκρίνοντας τον κατάλογο των υδροβιότοπων που προτείνετε για το νησί μας με τον κατάλογο που προτείνει η WWF είδα ότι δεν περιλαμβάνετε καθόλου της τεχνίτες λιμενο-δεξαμενές και ανοιχτούς ταμιευτήρες που περιλαμβάνονται στον δικό της κατάλογο. Και αυτά είναι:
Λιμνοδεξαμενή Βικιού, λιμνοδεξαμενή Πιτυούς, λιμνοδεξαμενή Αίπους, λιμνοδεξαμενή Πλατανακίου, λιμνοδεξαμενή Παναγίας Αρβανίτησας, φραγμολίμνη Ζυφιά Τεχνητή λίμνη Αρμολίων, φραγμολίμνη Καλαμωτής, φραγμολιμνη Ψαρόπετρας, λιμνοδεξαμενή Κοφινά, φράγμα Παρθένη Κόρης Γεφύρι
Προτείνομαι ότι είναι απαραίτητο να μπουν και αυτές στον κατάλογο γιατί με τα χρόνια λειτουργείς τους έχουν εξελιχτεί σε πολύ σημαντικούς υδροβιότοπους.
Επιπλέον οι περιοχές «»εκβολές Καμπιών και εκβολές Μαλαγγιώτη» θα έπρεπε να περιλαμβάνουν και όλο το μήκος των πόταμων μια και είναι οι μεγαλύτεροι ποταμοί του νησιού και έχουν όλο τον χρόνο τρεχούμενα νερά.
Ακόμη έχουμε δυο σημαντικούς υδροβιότοπους στην περιοχή της Ελλίντας και στο φαράγγι Άγιο Γάλας που θα πρέπει να συμπληρωθούν κατά τη γνώμη μας στους καταλόγους σας.
#40 Σχόλιο Από Κώστας Δημητρίου Στις 2 Ιούνιος, 2011 @ 10:09
Η άποψή μου είναι ότι κακώς αναφέρεται μόνο σε μικρούς νησιώτικους υγρότοπους…
Η Ελλάδα είναι μια ενιαία χώρα και τέτοιες αναφορές δεν νομίζω ότι οφελούν.