Άρθρο 13 – Αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων

1. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ καθορίζονται οι αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού, μετά από τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

  • Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το ύψος της αμοιβής της ενεργειακής επιθεώρησης. Έχοντας ασχοληθεί αρκετά με τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων και με τα αντίστοιχα σεμινάρια δηλώνουμε ότι είναι αδύνατο να γίνει σοβαρή ενεργειακή επιθεώρηση με 1 €/m2. Σε άλλες Ευρωπαικές χώρες η τιμή είναι πολύ μεγαλύτερη. Νομίζουμε ότι η πρόταση του ΤΕΕ για 2.5 €/m2 για τα πρώτα 1000 m2 είναι η ελάχιστη αποδεκτή αμοιβή για να μην εκφυλιστεί η διαδικασία. Επίσης θα πρέπει να τεθεί κατώτατο όριο αμοιβής για τα μικρά σπίτια της τάξεως των 300 € όπως προέβλεπε το αρχικό προσχέδιο ΚΕΝΑΚ 2008. Το τελικό κόστος για τον ιδιοκτήτη είναι σε κάθε περίπτωση αμελητέο συγκρινόμενο με το όφελος που θα έχει από την εξοικονόμηση ενέργειας και σε σχέση με το συνολικό κόστος αγοράς του σπιτιού. Μιλάμε για εξοικονόμηση 150€ -200 € στις τουλάχιστο 150.000 € που θα έχει δώσει για αγορά ενός σπιτιού 100 m2. Είναι όμως σημαντικό για την αμοιβή και το χρόνο που θα δαπανήσει ο Μηχανικός για να κάνει αξιοπρεπώς τη δουλειά του και για να ανταποκριθεί σοβαρά στους στόχους της οδηγίας EC 91/2002 ή όλη διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων.
    Στο παρόν προσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα για την ενεργειακή επιθεώρηση του λεβητοστασίου και των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Θα πρέπει να ισχύσουν τουλάχιστο οι τιμές των 150 και 250 € για τη θέρμανση και των 300 και 500 € για τον κλιματισμό με τις σχετικές προσαυξήσεις που προέβλεπε το αρχικό προσχέδιο ΚΕΝΑΚ 2008.

    Αικατερίνη Μπαξεβάνου
    Μηχ/γος Μηχ/κος, MSc, PhD

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 20:21 | Μάριος Σκορτσής

    Διαβάζω με θλίψη τα σχόλια για τις αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών, που πλειοδοτούν στο πόσα περισσότερα πρέπει να εισπράξουν και αναγκάζομαι να τα σχολιάσω ως εξής:
    Όταν η κοινοτική οδηγία για εξοικονόμηση ενέργειας σου ζητάει στην ουσία να παραδώσεις έναν ολόκληρο λαό αναγκαστικό πελάτη σε μια συγκεκριμένη διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους, το ελάχιστο που οφείλεις να κάνεις είναι να εξασφαλίσεις τα συμφέροντα του λαού αυτού, που θα πληρώσει και όχι τα συμφέροντα των επαγγελματιών που θα τρέξουν να ασχοληθούν με αυτό. Άλλωστε η επαγγελματική ενασχόληση με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, δεν αποτελεί υποχρέωση κανενός επαγγελματία, ενώ αντίθετα για τους ιδιοκτήτες θα είναι υποχρεωτική. Το κράτος συνεπώς οφείλει να συντάσσεται με τους πολίτες που είναι υπόχρεοι να πληρώσουν, ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή κρίση, και όχι με τους επαγγελματίες που θα δικαιούνται να εισπράξουν. Κανονικά θα έπρεπε το ίδιο το Κράτος να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να κάνουν εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας, χορηγώντας δωρεάν το ενεργειακό πιστοποιητικό. Σε μερικές χώρες μάλιστα η έκδοση του πιστοποιητικού γίνεται αυτόματα μέσα από διαδικτυακά προγράμματα δωρεάν, ή σχεδόν δωρεάν. Το μόνο σίγουρα θετικό είναι η αναβολή έναρξης για τις μισθώσεις. Ο αγοραστής πράγματι δικαιούται να γνωρίζει την ενεργειακή κατάσταση του σπιτιού, γραφείου κλπ. που αγοράζει. Ο ενοικιαστής του τριαριού διαμερίσματος γιατί θα πρέπει να αποκτήσει ένα ανέξοδο γι’ αυτόν εργαλείο εκβιασμού του μικροϊδιοκτήτη για μείωση του ενοικίου, σε μια εποχή που η αγορά των μισθώσεων έχει ήδη τα μαύρα χάλια της;
    Μάριος Σκορτσής
    Πολιτικός Μηχανικός
    Δεριγνύ 14, Αθήνα 10434
    Τηλ. 2108813856, 6944513220
    E-mail :mskor@tee.gr

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 19:50 | Δημήτρης Μαντάς, Μηχανολόγος Μηχ.ΕΜΠ

    ΑΡΘΡΟ 13

    Η αμοιβή του 1€/m2 ειδικά στα μικρά κτήρια, είναι απο μόνη της απαξιωτική για έναν επιστήμονα – όπως και οι μηχανικοί είναι, ας μην το ξεχνάμε – και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ακόμη εμπόριο σφραγίδας.

    Η αμοιβή του μηχανικού δεν αφορά μόνο στην αποζημίωση του χρόνου παραμονής του σε ένα κτήριο για την εκτέλεση μιας ενεργειακής επιθεώρησης.
    Αφορά και στην αξιοποίηση της γνώσης και εμπειρίας του (άλλωστε στο πλαίσιο της επιθεώρησης του ζητείται να υποδείξει και μέτρα μέσω σχετικής έκθεσης) αλλά και πολύ περισσότερο στην ενυπόγραφη τεκμηρίωση των όσων υποστηρίζει και βεβαιώνει.

    Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν η αμοιβή μιας τέτοιας διαδικασίας να συγκρίνεται – ενίοτε να υπολείπεται κιόλας – της αμοιβής ενός τεχνίτη που θα πάει π.χ. να ανοίξει μια κλειδωμένη πόρτα ή να αποφράξει ένα φρεάτιο, χωρίς καμμία περαιτέρω δέσμευση.

    Επίσης, πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός πως κάθε επιθεωρητής που εκτελεί μια ενεργειακή επιθεώρηση (έναντι 1€/m2), θα είναι δυνητικά εκτεθειμένος σε αστικές αιτιάσεις για απαξίωση των ιδιοκτησιών, θιγομένων (άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως) ιδιοκτητών, για αποζημίώσεις πολλαπλάσιου ποσού της αμοιβής του επιθεωρητή.

    Τέλος, επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως ένας σοβαρός επιθεωρητής θα πρέπει να επενδύει σημαντικό τμήμα της αμοιβής του σε τεχνικό εξοπλισμό αλλά και διαρκή ενημέρωση. Είναι καταφανές πως όλα αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν από αμοιβές όπως αυτές που προδιαγράφονται στο νόμο.

    Είναι αναμενόμενο η πολιτεία να θέλει να κρατήσει χαμηλά το κόστος των επιθεωρήσεων για κοινωνικούς λόγους. Ωστόσο η ενεργειακή επιθεώρηση είναι μία ενέργεια σε ένα πρόγραμμα προσπάθειας για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, που περιλαμβάνει και άλλες ασυγκρίτως πιό δαπανηρές δράσεις για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη κάποιου κτηρίου.

    Αν η πολιτεία θέλει σοβαρές επιθεωρήσεις με αξιοπιστία και επιστημονική εγκυρότητα, τότε θα πρέπει να θεσπίσει και τις αντίστοιχες αμοιβές.

    Διαφορετικά, αν η ενεργειακή επιθεώρηση γίνεται μόνο για την συμμόρφωσή μας στην Ε.Ε., τότε ας ανοίξει τη δραστηριότητα αυτή στους πάντες. Δεν υπάρχει λόγος να φορτωθεί και αυτό στις πλάτες των μηχανικών.

    Δημήτρης Μαντάς, Mηχανολόγος Mηχανικός Ε.Μ.Π.
    M.Sc. University of Strathclyde, Glasgow, U.K.

  • Το θέμα των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων αποτελεί πρόκληση για το ΤΕΕ και για το Τεχνικό Επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας. Αποτελεί πρόκληση για την Πολι-τεία που, ανήγγειλε επανειλημμένα τους στόχους της για «πράσινη ανάπτυξη». Χωρίς συμψηφισμούς του «όλοι για όλα», οφείλουμε όλοι μας υπεύθυνα να ανταποκριθού-με, με σεβασμό στην κοινωνία αλλά και στην επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.

  • – Σχετικά με τον καθορισμό αμοιβών, δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε αυτές να κινηθούν κάτω από τα όρια αξιοπρέπειάς μας. Αλλιώς θα εξελιχθεί σε μία γραφειοκρατική διαδικασία που όχι μόνο θα απαξιώσει τους Μηχανικούς στην κοινωνία, αλλά θα καταλήξει καθαρά σε μηχανισμό απόδοσης ευθυνών (εξιλαστήρια θύματα οι Μηχανικοί) μέσω δηλώσεων και σφραγίδων.
    Προτείνουμε να θεσπισθούν κατώτατα όρια και να ληφθούν υπόψη παράμετροι, πως ο όγκος και όχι η επιφάνεια του κτιρίου, η χρήση του κτιρίου (κατοικία, βιομηχανία, χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων), η εγκατεστημένη θερμική/ψυκτική ισχύς, η ιδιαιτερότητα της κατασκευής του κτιρίου, η εξειδικευμένη παρεχόμενη γνώση, κ.λ.π. Δεδομένου μάλιστα ότι στα πλαίσια των ενεργειακών επιθεωρήσεων θα χρησιμοποιείται μετρητικός εξοπλισμός (π.χ. αναλυτής καυσαερίων, λουξόμετρο), δεν είναι δυνατό να μιλάμε για αμοιβές της τάξης του 1 €/τ.μ.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 10:11 | A R N MOSLON

    1. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ καθορίζονται οι αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού, μετά από τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    General Issues: Η επιθέωρηση αφορά την υφιστάμενη κατάσταση του υπό μελέτη ακινήτου και όχι τη συμβατική οικοδομική άδεια. Η αμοιβή πρέπει να περιέχει και ένα ή περισσότερους διορθωτικούς συντελεστές (υπερβάσεων τόσο του όγκου όσο και των τ.μ. επιφανείας κτηρίου) αν εφαρμοστεί βάσει της οικοδομικής αδείας.
    Οι αμοιβές θα πρέπει να είναι προσιτές για τους χρήστες αλλά και λογικές για τους επιθεωρητές, αν λάβουμε υπόψη ότι θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο όριο στον ημερήσιο ή εβδομαδιαίο βαθμό απόδοσης του έκαστου επιθεωρητή.

    Ένα νομοσχέδιο πρέπει να ορίζει το μοντέλο κόστους / αμοιβών αλλίως δεν είναι Completed.

    ARN MOLSON
    Member of ACostE

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 19:23 | Ηλίας Βασιλείου

    Από την στιγμή που ο έλεγχος δεν θα γίνεται αποκλειστικά με κτίριο αναφοράς το 1ευρώ/μ2 δεν μπορεί να ισχύσει.
    Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται επιμόρφωση, λογισμικό, μετρητικά όργανα, και φυσικά τουλάχιστον μια ημέρα εργασίας ενός μηχανικού (επίσκεψη στο υπό εξέταση κτίριο-επεξεργασία στοιχείων) και να συζητάμε για 100 ευρώ αμοιβή για μια μονοκατοικία.

    Με αυτά τα δεδομένα η αμοιβή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η εκάστοτε ελάχιστη αμοιβή μηχανικού (5.000*λ).

    Αν το υπουργείο θέλει αμοιβή της τάξης του 1ευρώ/μ2, τότε ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τη μέθοδο του κτιρίου αναφοράς.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 11:11 | mixalis

    Για να μπορέσει να γίνει σωστή δουλειά από τους επιθεωρητές δεν χρειάζεται η αμοιβή να είναι μεγάλη αλλά να είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής. Εάν οι επιθεωρήσεις γίνουν με τη χρήση οργάνων τότε η αμοιβή θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από 1€/τ.μ που είχε δεσμευθεί ο προηγούμενος υπουργός. Εάν τώρα οι επιθεωρήσεις γίνουν με τη χρήση λογισμικού μόνο, θεωρώ ότι πάλι το 1€/τ.μ είναι αναξιοπρεπής αμοιβή και εφόσον θα καθορισθεί με αυτό τον απλοϊκό τρόπο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2€/τ.μ.
    Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει μια νέα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οπότε η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τις αμοιβές των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων οι οποίες συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα για ένα ακίνητο 50τ.μ αντικειμενικής αξίας 100.000€ η αμοιβή των 2 δικηγόρων που πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά είναι περίπου 720€ για τον κάθε ένα. Σε αρκετές περιπτώσεις ο δικηγόρος δεν εμφανίζεται καν στην υπογραφή του συμβολαίου και πάει κάποια άλλη στιγμή για να υπογράψει. Όταν δε εμφανίζεται, στις περισσότερες περιπτώσεις ακούει το κείμενο του συμβολαίου για πρώτη φορά. Ο ενεργειακός επιθεωρητής στο ακίνητο αυτό με βάση τα λεγόμενα του προηγούμενου υπουργού θα εισπράξει 50€ και στη χειρότερη περίπτωση θα κάνει αυτοψία στο ακίνητο και τους υπολογισμούς στο γραφείο του. Νομίζω ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:04 | Νέος Μηχανικός

    Το θέμα του καθορισμού αμοιβής για την σύνταξη μελέτης ενεργειακής απόδοσης νέου κτιρίου και ενεργειακής επιθεώρησης υφιστάμενων κτηρίων, θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και από ανθρώπους που έχουν κάποια σχέση με το επάγγελμα. Ένας δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου, που δεν έχει έρθει σε επαφή με την αγορά για να γνωρίζει τις δυσκολίες και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας μηχανικός, δεν νομιμοποιείται ηθικά να καθορίσει τιμολόγια για τον κλάδο.
    Έτσι, θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο των μηχανικών και της αξιοπιστίας του παραγόμενου έργου τους η αυθαίρετη και ισοπεδωτική λογική καθορισμού σταθερής τιμής ενός ευρώ το τ.μ. για την αμοιβή τέτοιων εργασιών, την στιγμή που:
    • Όλες οι αμοιβές καθορίζοντα από Π.Δ. και για όλες υπάρχει συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος που τις συνδέει με παράγοντες όπως το λ και το μ. Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνεται αναπροσαρμογή αν η τιμή ήταν σταθερή?
    • Σε μια σταθερή τιμή αν τ.μ. δεν αποτυπώνεται οι ποικιλομορφία και δυσκολία μιας κατασκευής και επομένως το παραγόμενο αποτέλεσμα στις δύσκολες περιπτώσεις θα είναι απογοητευτικό. Π.χ. ένα διατηρητέο κτίσμα, μια βιομηχανική μονάδα, κ.α.
    • Η αναγωγή της αμοιβής στο τ.μ. δεν αποτελεί εξασφάλιση για τον επιστήμονα που διενεργεί μελέτες σε κτίρια με αυθαιρεσίες η σε κτίρια με μεγάλο όγκο. Π.χ. είναι διαφορετική η μελέτη για ένα ισόγειο κτίσμα 100 τ.μ. με ύψος 3μ. και διαφορετική για ένα κτίσμα 100 τ.μ. με ύψος 7μ. με πολλά ανοίγματα και στέγη.
    • Σε κτίσματα με κοινόχρηστους χώρους, φωταγωγούς, ημιυπαίθριους και δώματα, θα είναι δύσκολος ο καθορισμός της πραγματικής επιφάνειας που θα αμείβεται σε σχέση με την επιφάνεια την όποια ο μηχανικής θα μελετήσει προκειμένου να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την απόδοση του κτίσματος. Έτσι θα δημιουργηθεί ρήξη με τον ιδιοκτήτη αν πχ αυτός αναθέσει στον μηχανικό ένα διαμέρισμα 120τ.μ. και ο μηχανικός του χρεώσει 200τ.μ.
    Άρα, νομίζω ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της σταθερής τιμής και να πάμε στη λογική που διέπει όλες της σημερινές αμοιβές μηχανικών, συμφώνα με το Π.Δ. 696/74 και να καθορίσουμε έναν μαθηματικό τύπο για την αμοιβή σύνταξης μελέτης ενεργειακής απόδοσης και τμήμα αυτής για την διενέργεια επιθεώρησης.
    Η πρόταση που κάνω εγώ είναι: Α = 1500λ + 0,1 * α*V
    Όπου :
    α, σταθερή τιμή ανά κυβικό μετρό κτίσματος κατανεμημένο στις διάφορες κατηγορίες χρήσεων (1 ευρώ για κατοικίες, 1.5 για επαγγελματικά, 2 για βιομηχανικά κ.λ.π.).
    V, ο όγκος του κτίσματος σε κυβικά μετρά όπως αποτυπώνεται στην οικοδομική άδεια η επιμετρείται από τον μελετητή.

    Για παράδειγμα, ένα κτίριο συνεργείου αυτοκίνητων 300 τ.μ. με ύψος 5 μ. έχει όγκο 1500 κ.μ. και η επιθεώρηση του (κέλυφος) θα κοστίσει 555,61 ευρώ, ενώ μια κατοικία 300 τ.μ. με 3μ. ύψος και όγκο 900 κ.μ., θα στοιχίσει (κέλυφος) 420,61 ευρώ.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:02 | ALEXIADHS A.

    Όταν μιλάμε για ενεργειακή επιθεώρηση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτείται ένας
    ελάχιστος εξοπλισμός – όργανα όπως:
    1.Λογισμικό PC
    2.Θερμοκάμερα
    3.laser μετρητής αποστάσεων
    4.Μετρητής συντελεστή θερμοπερατότητας
    5.Λουξόμετρο
    6.Αναλυτής καυσαερίων
    7.Αμπεροτσιμπίδα με μετρητή συντελεστή ισχύος, αρμονικών, κλπ
    8.Θερμόμετρο-υγρόμετρο-ανεμόμετρο- πυξίδα
    9.++ πολλά άλλα όργανα για ειδικές εγκαταστάσεις όπως BMS κλπ
    Οι τιμές των παραπάνω σε άθροισμα κυμαίνονται ενδεικτικά μεταξύ 15.000-20.000€ !!!!
    Υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι με την τιμή των 1€/τ.μ. μπορεί να αποσβέσει τον παραπάνω εξοπλισμό και επιπλέον να αμειφθεί για την εργασία του;;;;!!!!!
    Νομοθεσία αμοιβών υπάρχει , υπό την εποπτεία του ΤΕΕ να εφαρμοστεί.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 22:35 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτείνεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής μελέτης ενεργειακή επιθε-ώρησης ως εξής.

    Επιθεώρηση Κτηρίου
    Κατοικίες, Ξενοδοχεία, Γραφεία, Καταστήματα, Εκπαιδευτήρια, νοσηλευτικές εγκαταστάσεις: 1,00 € ανά κυβικό μέτρο

    Βιομηχανίες, Αποθήκες: 0,8 € ανά κ.μ.

    Επιθεώρησης εγκατάστασης θέρμανσης
    10 € ανά KW εγκατεστημένης θερμικής ισχύος

    Επιθεώρησης εγκατάστασης κλιματισμού
    10 € ανά KW εγκατεστημένης θερμικής ισχύος &
    15 € ανά ΚW εγκατεστημένης ψυκτικής ισχύος
    (συμπεριλαμβάνει την επιθεώρηση εγκ/σης θέρμανσης)

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 20:27 | Παντελής Π

    Δεν καταλαβαίνω γιατί η αμοιβή των μηχανικών σήμερα προκαταβάλλεται και μάλιστα υποχρεωτικά στην τράπεζα ΧΩΡΙΣ να μπορεί ο πελάτης να διαπραγματευτεί το ποσό, όπως γίνεται με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχει δηλ. ενιαία αμοιβή για να μην γίνονται εκπτώσεις. Αυτό το καθεστώς ζητούν να ισχύσει και για τις Εν. Επιθεωρήσεις.
    Παρατηρήσεις:
    1. Ή είμαστε σε ανοιχτή, ανταγωνιστική οικονομία ΟΛΟΙ, ή διαφορετικά θα πρέπει να ισχύσουν μονοπωλιακές πρακτικές για όλα τα επαγγέλματα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά.
    2. Γιατί για τον μηχανικό υπάρχει ελάχιστη ωριαία αμοιβή 66-88 € και π.χ. για τον εκπαιδευτικό 6- 10 € / ώρα ; Δηλαδή ο εκπαιδευτικός δεν κάνει σοβαρή δουλειά, τουλάχιστον όσο ο μηχανικός;
    3. Γιατί να μην μπουν στο παιχνίδι και οι νέοι μηχανικοί που θα έχουν ανταγωνιστικά τιμολόγια; Φτάνει βέβαια να πληρούν τους όρους.
    4. Αν είναι να γίνουμε βορά στους μηχανικούς χωρίς μάλιστα δυνατότητα αντίστασης, τότε δεν μιλάμε για οικολογικό μέτρο, αλλά για άλλο ένα «χαράτσι» για να πλουτίσει (περισσότερο) ΜΙΑ επαγγελματική ομάδα.
    Γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε από πριν και μάλιστα με «κλειστό» τιμολόγιο. Φοβούνται μήπως δεν τους πληρώσουμε; Κι εμείς φοβούμαστε μήπως δεν έρθουν για δουλειά και μήπως δεν μας δώσουν σωστές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
    Ας μας πουν οι συμπαθείς μηχανικοί σε ποια άλλη επαγγελματική ομάδα γίνεται προπληρωμή αμοιβής(εκτός από τους δικηγόρους, που είναι τα δυο επαγγέλματα που καταδυναστεύουν την ελληνική κοινωνία).

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 02:22 | ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Θεωρούμε ότι η αμοιβή πρέπει να είναι αξιοπρεπή για το χρόνο εργασίας και τη δυσκολία της εκάστοτε περίπτωσης..
    Άρα:

    1. Προκαθορισμένη τιμή αμοιβής που κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό με αυτή την αιτιολογία από τον ίδιο τον πελάτη, που γίνεται η παρακράτηση αμοιβής για το κράτος και διαφυλάσεται η πολιτεία ότι θα αποδοθούν οι νόμιμοι φόροι. Οι πιο πολλοί μηχανικοί έχουμε πέσει θύματα όπου αποδώσαμε ΦΠΑ χωρίς να τον έχουμε πληρώσει. Ο λογαριασμός τραπέζης δεν πρέπει να ανήκει στον μηχανικό γιατί διαφορετικά θα γίνονται πράξεις κάτω από το τραπέζι με κακές συνέπειες.

    Ο μηχανικός θα εξουσιοδοτείται να λάβει την προβλεπόμενη αμοιβή με την έναρξη της επιθεώρησης και αφού δηλωθεί ότι η επιθεώρηση ανεξάρτητα του αποτελέσματος της.

    ευχαριστώ

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 22:48 | Νίκος Κατσουλάκος

    Η αμοιβή των επιθωρήσεων πρέπει να είναι λογική αλλά και αξιοπρεπής. Δεν πρέπει να καθορίσει το ύψος της η ΠΟΜΙΔΑ ή άλλοι αντίστοιχοι «οργανισμοί». Ο ενεργειακός επιθωρητής κάνει σοβαρή δουλειά και πρέπει να αμοίβεται καλά, γιατί αλλιώς θα έχουμε ενεργειακές επιθεωρήσεις για τα σκουπίδια. Αν οι ιδιοκτήτες δε θέλουν να πληρώσουν ας μη χτίζουν σπίτια. Αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί καλούνται να κάνουν «σκόντο» στις αμοιβές τους από ιδιοκτήτες και κατασκευαστές οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν 200-300€ από το μηχανικό αλλά για πολυτελή πλακάκια είναι ικανοί να διαθέσουν τεράστια ποσά. Συνεπώς πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα, γιατί αλλιώς άλλο ένα ανέκδοτο θα διασκεδάσζει την καθημερινότητα των μηχανικών.

  • Πέρα από το ύψος της «αξιοπρεπούς» αμοιβής, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζεται η καταβολή της μέσο π.χ. κατάθεσης στην τράπεζα, η γραμματίου.
    Πρέπει να αποφευχθεί η οικονομική συναλλαγή ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και στον Επιθεωρητή Μηχανικό για να αποφευχθούν και τα αντίστοιχα πιθανά παρατράγουδα

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:56 | ΔΗΜ.ΚΑΠ.

    Η αμοιβή να έχει ένα ΕΛΑΧΙΣΤΟ όριο ΧΑΜΗΛΟ (1 €/τ.μ).
    Η αμοιβή να είναι διασφαλισμένη (κατάθεση σε τράπεζα, παράβολα ?) ΠΡΙΝ από την επιθεώρηση. Αντίγραφο του φορολογικού στοιχείου (καταθετήριο ή απόδειξη κλπ) της αμοιβής να υπάρχει στον φάκελο της επιθεώρησης.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:04 | Νέος Μηχανικός

    Εργασία που αμείβεται ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης, άρθρο 102 του Π.Δ. 696/74:

    α) Μηχανικοί με εμπειρία άνω των 20 ετών, ημερομίσθιο (5ωρο) 2000λ δηλαδή με το σημερινό λ=0,22041 ήτοι 2000 x 0,22041 = 440,82 ευρώ. Η ωριαία αμοιβή ανέρχεται στο 20% της ημερήσιας ήτοι 88,16 ευρώ.

    β) Μηχανικοί με εμπειρία κάτω των 20 ετών, ημερομίσθιο (5ωρο) 1500λ δηλαδή με το σημερινό λ=0,22041 ήτοι 1500 x 0,22041 = 330,61 ευρω. Η ωριαία αμοιβή ανέρχεται στο 20% της ημερησίας ήτοι 66,12 ευρω.

    γ)Μηχανικοί με εμπειρία κάτω των 10 ετών, ημερομίσθιο (5ωρο) 1000λ δηλαδή με το σημερινό λ=0,22041 ήτοι 1000 x 0,22041 = 220,41 ευρω . Η ωριαία αμοιβή ανέρχεται στο 20% της ημερησίας ήτοι 13,22 ευρω.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:56 | Νέος Μηχανικός

    ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ??

    Π.Δ. 696/74

    Άρθρο 99 : Αμοιβή εκτιμήσεως έργων

    «1. Για την εκτίμηση ακινήτων και κτιριακών γενικά έργων και εφόσον η εκτίμηση δεν συνοδεύεται από διαγράμματα, η αμοιβή για κάθε εκτιμητή ορίζεται από τον τύπο.
    Α1 = 4000 . λ + 0,10 Α όπου Α1 η αμοιβή εκτίμησης, λ ο συντελεστής που ορίζεται στο άρθρο 4 του παρόντος και Α η αμοιβή της μελέτης, του κτιρίου θεωρουμένου ως νέου βάσει του άρθρου 88 όπως τροποποιείται» (τροποπ. της παρ. 1 από το άρθρο 48 του Π.Δ. 515/89, ΦΕΚ-219 Α’).
    2. Τα τυχόν συνοδεύονται τας εκθέσεις εκτιμήσεως διαγράμματα και αι προς σύνταξιν αυτών εργασίαι αμείβονται ιδιαιτέρως βάσει των υπό των οικείων άρθρων του παρόντος και ετέρων διατάξεων καθοριζομένων δι’ εκάστην περίπτωσιν αμοιβών.
    Δια την σύνταξιν των διαγραμμάτων αυτών κλπ. δεν απαιτείται ιδιαιτέρα εντολή, εφ’ όσον τα τυχόν προσκομιζόμενα στοιχεία δεν είναι συντεταγμένα υπό Διπλωματούχου Μηχανικού ή θεωρούνται ανεπαρκή υπό του εκτιμητού.
    3. Αι συντασσόμεναι εκθέσεις εκτιμήσεως, διαγράμματα κλπ., παραμένουν ιδιοκτησίαι του συντάσσοντος, υποχρεουμένου όπως παραδώση εις τον εντολέα, μέχρι 3 το πολύ αντιγράφων, παν επί πλέον δεν αιτούμενον αντίγραφον αμείβεται ιδιαιτέρως δια του διπλασίου του κόστους αυτού με ελάχιστον οριον αμοιβής διακοσίας πεντήκοντα δραχμάς.
    4. Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται προκειμένου περί πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών αποσκοπουσών εις την έρευναν ή διακρίβωσιν και άλλων πέραν ή ασχέτως της αξίας ζητημάτων, οπότε το επί πλέον της ως άνω καθοριζομένης αμοιβής μέρος καθορίζεται ελευθέρως αναλόγως των ειδικών συνθηκών εκάστης περιπτώσεως.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:28 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    2Ευρώ/τ.μ. αλλιώς με έξοδα μετακίνησης, όργανα κτλ δεν συμφέρει

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:11 | AKHS SOTIS

    κ.υπουργέ
    κατ’αρχήν θετικό ότι προωθείται το νομοσχέδιο παρά την καθυστέρηση..

    ως προς τις αμοιβές πρέπει να εξασφαλισθούν τα παρακάτω:

    1) η αμοιβή να είναι προκαθορισμένη και αξιοπρεπής
    2) η αμοιβή να ΜΗΝ δίδεται απευθείας από τον ιδιοκτήτη στον Μηχανικό αλλά να εισπράτεται από τον μηχανικό από το κράτος υπό την μορφή π.χ. κουπονιού ή με την μορφή γραμματίου ή όποιον άλλον τρόπο κρίνετε κατάλληλο (αν ενθυμούμαι καλά κάτι τέτοιο είχε προτείνει ο υφυπουργός κ. Μανιάτης??)
    Με τον παραπάνω τρόπο η είσπαξη της αμοιβής γίνεται πιο «απρόσωπη» και ο ενεργειακός επιθεωρητής πιο «ελεύθερος» να επιτελέσει το έργο του.

    ευχαριστώ
    Msc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός