1. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα προσόντα των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 6 του παρόντος, υποχρεούνται επίσης, να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης με διενεργούμενες ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτίρια διαφόρων χρήσεων, κατηγοριών και μεγεθών ή/και σε εγκαταστάσεις λεβήτων/εγκαταστάσεων θέρμανσης ή/και σε εγκαταστάσεις κλιματισμού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καθορισθεί από το ΤΕΕ, σύμφωνα με τα περιεχόμενα που ενδεικτικά παρατίθενται στο Παράρτημα 1 του παρόντος, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
2. Το προτεινόμενο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρεται κατ’ ελάχιστο στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και κυρίως επί της διαδικασίας διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων. Το ΤΕΕ με απόφασή του θα καθορίσει το ακριβές πρόγραμμα κατάρτισης για τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού ανά ειδικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων.
3. Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
α) 60 ώρες για τους Επιθεωρητές Κτιρίων
β) 30 ώρες για τους Επιθεωρητές Λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης
γ) 30 ώρες για τους Επιθεωρητές εγκαταστάσεων Κλιματισμού
Η πρακτική εξάσκηση για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 30% του χρόνου των αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
4. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από το ΤΕΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την έκδοση των Πιστοποιητικών Επαρκούς Παρακολούθησης και Επιτυχούς Εξέτασης. Με απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ, καθορίζονται ζητήματα σχετικά με το κόστος του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος, τη διαδικασία και τη δαπάνη των εξετάσεων, τα προσόντα των εκπαιδευτών και λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του ΤΕΕ και σχετική εισήγηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι προκαθορισμένης χρονικής διάρκειας ανά κατηγορία και αιτούμενη άδεια και όχι να καθορίζεται από τη επιτροπή κατά το δοκούν.
Επίσης θα πρέπει να φτιαχτούν εγκαταστάσεις για το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης.
Τέλος θα πρέπει να αναγνωριστούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ με εισηγητή τον Μηχανολόγο Μηχανικό Κο Σταμάτη Περδίο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και με την συμμετοχή χιλιάδων Μηχανικών.
Ευχαριστώ,
Ιάκωβος Κονταράτος
Διπλ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
ΑΡΘΡΑ 7 & 11
Δεν είναι σαφές πότε και πώς θα ξεκινήσουν τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση των Ε.Ε. από το ΤΕΕ.
Απεναντίας εδώ και πολύ καιρό αναγγέλονται και πραγματοποιούνται διάφορα σεμινάρια από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΕ, χωρίς κάν να έχει ψηφισθεί ο σχετικός νόμος !
Δημήτρης Μαντάς, Mηχανολόγος Mηχανικός Ε.Μ.Π.
M.Sc. University of Strathclyde, Glasgow, U.K.
Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 11 ορίζεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές θα καθοριστεί από το ΤΕΕ.
Η εκπαίδευση των ενεργειακών επιθεωρητών αποτελεί το κρισιμότερο ίσως ζήτημα για την επιτυχία ή την υποβάθμιση της εφαρμογής του Π.Δ. Είναι μεγαλύτερης σημασίας από αυτό της σύνθεσης των κλάδων που θα συμμετέχουν στις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Η επιστημονική παιδεία και εμπειρία του τεχνικού κόσμου της οικοδομής στην Ελλάδα είναι ανεπαρκής στον ενεργειακό τομέα, είτε πρόκειται για ΑΕΙ, είτε για ΤΕΙ. Αυτό το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με την προβλεπόμενη εκπαίδευση. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο που θα καθορίσει την ποιότητα των ενεργειακών επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων.
Πιστεύουμε ότι ο φορέας που συγκεντρώνει στην Ελλάδα την πληρέστερη, την περισσότερο εποπτική και συγκεκριμένη επιστημονική γνώση, την πλουσιότερη εμπειρία εφαρμογών, αλλά και την πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ενεργειακής κατάστασης και των αντίστοιχων αναγκών του κτηριακού τομέα στην Ελλάδα είναι το ΚΑΠΕ. Εκτός αυτού το ΚΑΠΕ είναι και θεσμικά ο κύριος αρμόδιος φορέας στη χώρα, σε ζητήματα εξοικονόμησης συμβατικής ενέργειας ορυκτών καυσίμων και αξιοποίησης ενέργειας ανανεώσιμων πηγών.
Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο η εκπόνηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ο καθορισμός της διδακτέας ύλης και ο καθορισμός των προσόντων των επιμορφωτών να γίνει από το ΚΑΠΕ. Αυτό είναι το σημαντικότερο μέτρο υποδομής που θα διασφαλίσει την υψηλότερη δυνατή αξιοπιστία της εκπαιδευτικής ποιότητας. Ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια, απολύτως αναγκαία, απέναντι στους σοβαρούς διαξιφισμούς και τις αμφισβητήσεις, που πηγάζουν είτε από συντεχνιακού, είτε από κομματικού χαρακτήρα ανταγωνισμούς.
Για τους ίδιους λόγους επιβάλλεται η σύνθεση εξεταστικών επιτροπών με συμμετοχή εκτός του ΤΕΕ και άλλων φορέων, (όπως το ΚΑΠΕ και τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπό την αιγίδα πάντως, τον έλεγχο και την παρακολούθηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
Το άρθρο 13 αναφέρεται στις αμοιβές ενεργειακών επιθεωρήσεων.
Οι αμοιβές που έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα είναι δυσανάλογα χαμηλές ως προς τη δουλειά που απαιτεί μια αξιόπιστη ενεργειακή επιθεώρηση.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Οι αμοιβές των μελετών των ιδιωτικών έργων (κυρίως κατοικία), όπως και των επιβλέψεων, είναι, με την ανοχή των μηχανικών, τραγικά χαμηλές. Η «ανοχή» των μηχανικών αντισταθμίζεται από την απαράδεκτη έκπτωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών σ’ αυτούς τους τομείς και συνεπάγεται βέβαια την κατά κανόνα τραγική εικόνα του δομημένου χώρου που μας περιβάλλει.
Με τον ίδιο τρόπο, ο καθορισμός αναντίστοιχων προς τις απαιτήσεις αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρήσεων θα οδηγήσει σε επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις αντικειμενικά πρόχειρου, επιπόλαιου και επιφανειακού χαρακτήρα.
Είμαι Διπλ. Πολιτικος Μηχανικός και ασχολούμαι 14 έτη με την μελέτη και την κατασκευή κτιρίων διαφόρων χρήσεων, ως αποκλειστικός μελετητής αλλά και ως μέλος ομάδος μελετητών. Πέρα από συντεχνιακές και εργασιακές «κόντρες» και με δεδομένες τις εν Ελλάδι σπουδές πρέπει να γίνει αντιληπτό, κυρίως από το Υπουργείο, ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν σε όλους, όλα. Οι Επιθεωρητές κτιρίων(Ε.Κ.) προφανώς θα πρέπει να είναι μόνο Διπλ. Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες, ενώ Επιθεωρητές εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού(Ε.ΕΓΚ.) προφανώς θα πρέπει να είναι μόνο Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι και συναφείς ειδικότητες ενργειακών μηχανικών, κτιρίων. Είναι δεδομένο ότι οι Ε.Κ. και οι Ε.ΕΓΚ. θα συμπράττουν για να εκτελούν τις επιθεώρησεις. Οι συγκεκριμένοι μηχανικοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 8ετή αποδεδειγμένη πείρα σε μελέτες κτιρίων και εγκαταστάσεις αυτών και όχι γενική επαγγελματική εμπειρία. Το ΤΕΕ ή το Υπουργειο θα πρέπει να διεξάγει τις εξετάσεις και την εκπαίδευση των υποψηφίων καθώς ιδιωτική παρέμβαση σίγουρα θα διαβάλει την διαδικασία. Οι Ε.Κ. και οι Ε.ΕΓΚ. που θα πιστοποιηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και θα πρέπει να επαναπιστοποιούνται με ανάλογες εξετάσεις και αποδεικτικά ότι είναι ενεργοί επιθεωρητές, τουλάχιστον ανά τετραετία ή πενταετία, ώστε να μην είναι εκτελούν τα καθήκοντά τους ως πάρεργο αλλά να είναι ενεργοί.
Κυρίες-οι στο νεοσύστατο Υπουργείο, αντιληφθήτε ότι δεν μοιράζετε μία «πίτα», άρα πρέπει να είστε δίκαιοι. Αναθέτετε καθήκοντα προς το κοινό συμφέρον και συνεπώς δεν υφίσταται θέμα δικαίου αλλά μόνο ικανότητας και σωστής εκπαίδευσης. Με λύπη μου βλέπω ότι το θέμα της ενργειακής Επιθεώρισης των κτιρίων έχει αναχθεί σε «καβγά» Διπλωματούχων ενατίον Τ.Ε. αλλά και ειδικοτήτων μεταξύ τους. Εχει χαθεί η ουσία. Σας επαναλαμβάνω μην το αντιμετωπίζετε το θέμα ως μία δίκαιη μοιρασιά εισοδήματος. Δεν είναι επιστημονικά ορθό ο Δομικός μηχανικός να είναι Ε.ΕΓΚ. και ο μη Δομικός μηχανικός να είναι Ε.Κ. ή καποιος να είναι και τα δύο. Δώστε επιτέλους τις αρμοδιότητες εκεί που πρέπει, πιστοποιήστε τις υπηρτεσίες αυτών και εγγράψτε τους σε μητρώα με περιοδικό έλεγχο της πιστοποίησης. Αλλιώς θα συνεχίσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα του μηχανικού που τα «κάνει όλα και ευθύνεται για όλα». Επί τη ευκαιρία, στην Ελλάδα, μόνο τα αδικηματα των ναζί και των μηχανικών δεν παραγράφονται ποτέ.
Τέλος εσείς στο Υπουργείο πρέπει να αντιληφθείτε ότι ταυτόχρονα με την πιστοποίηση των επιθεωρητών πρέπει να συνεχίσετε και να αυξήσετε την επιδότηση των παλιών κτιρίων ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να τα θωρακίσουν, με οδηγίες των Επιθεωρητών ώστε να θωρακιστούν σωστά και χωρίς σπατάλες. Δηλαδή να συντάσσονται μελέτες θερμομόνωσης και θωρακισης των παλαιών κτιρίων, οι οποιες θα υποβάλλονται και θα ελέχγονται από Επιθεωρητές άλλων περιοχών με τυχαία ανάθεση και στη συνέχεια να επιδοτούνται οι εργασίες έως και 70% σε περιοχές και κτίρια που απαιτείται.
Οσόν αφορά τους Τ.Ε. πρέπει δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, να αποδείξουν ότι έχουν τις ικανότητες και να ακολουθήσουν την πιστοποίηση με περισσότερο κόπο και συμβιβασμούς(όπως και στα λοιπά τους εργασιακά δικαιώματα), καθώς αποτελούν μία «γκρίζα» ζώνη στην ακαδημαϊκή και εργασιακή περιοχή και το γνωρίζανε όταν το επέλεγαν. Δεν είναι όμως ορθό στο βωμό των ίσων αποστάσεων να αναθέτονται αρμοδιότητες άκριτα και υπό μορφήν παιδικής μοιρασιάς.
– Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος, με δεδομένα τα όρια κατη-γοριοποίησης εγκαταστάσεων, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να είναι κοινό για όλες τις ειδικότητες Μηχανικών στις επιθεωρήσεις λεβήτων – θέρμανσης και κλιματι-σμού.
Προτείνουμε το ΤΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει προσόντα εκπαιδευτών αντίστοιχα με τα προγράμματα εκπαίδευσης επιθεωρητών.
Το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT, εμ άϊ τι, στα Ελληνικά γράφεται και Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης) είναι πανεπιστήμιο στην πόλη Καίμπριτζ (Cambridge) της πολιτείας Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.
Το κτήριο Stata Center του ΜΙΤ, το οποίο στεγάζει το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης, το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφορικής και Αποφάσεων, και το Tμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Ολοκληρώθηκε το 2004 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Frank Gehry (Φρανκ Γκέρυ)Το ΜΙΤ έχει πέντε σχολές: την σχολή (Θετικών) Επιστημών (School of Science), την Πολυτεχνική (Engineering), την σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (Architecture and Planning), την σχολή Διοίκησης (Management), και την σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών (Humanities, Arts, and Social Sciences). Περιλαμβάνει ακόμη το Κολέγιο Γουίτακερ για τις Ιατρικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (Whitaker College of Health Sciences and Technology) αλλά δεν έχει Ιατρική σχολή, ούτε Νομική.
Massachusetts Institute of Technology, MIT
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΕΙ ΠΟΥ Η ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ Η ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΟΡΕΑ .
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕΤΕΜ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΤΕ
IVAG2@ATH.FORTHNET.GR
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
για το άρθρο αυτό του προς διαβούλευση ΠΔ, όπως έχουν με έντονο τρόπο επισημάνει και άλλοι φορείς αλλά και συνάδελφοι σχολιαστές,σας εκφράζω την εξής άποψη:
Το ΤΕΕ ως γνωστόν είναι φορέας μόνο των Διπλωματούχων Μηχανικών και ως εκ τούτου ως συντεχνιακός χώρος για καθαρά λόγους αντικειμενικότητας αλλά και δικαιοσύνης, δεν μπορεί μόνο αυτό να πραγματοποιεί εξετάσεις και μάλιστα να είναι απολκειστικά υπεύθυνο για την έκδοση των Πιστοποιητικών Επαρκούς Παρακολούθησης και Επιτυχούς Εξέτασης, για ευνόητους λόγους και γιατί απλά, πρέπει σε αυτή την χώρα να σταματήσει κάποτε »Γιάννης να πίνει και Γιάννης να κερνάει».
Δεν υπάρχει άλλος Κρατικός φορέας για την δουλειά αυτή;
Στο σημείο αυτό, και με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο σας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κάνετε την υπέρβαση και να λειτουργήσεται σαν Υπουργός όλων των Ελλήνων και όχι σαν μέλος του ΤΕΕ.
Με σκοπό να βοηθήσω στην σωστή κατεύθυνση ενός αποτελεσματικού και αξιόπιστου ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, θα συνεχίσω να σας υποβάλλω σχόλια και προτάσεις και σε άλλα αντίστοιχα άρθρα.
Με εκτίμιση
Αρκετοί συνάδελφοι με ικανοποιητικό κόστος έχουμε παρακολουθήσει τα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ το οποίο μας έλεγε ότι οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα Ενεργειακού επιθεωρητή.
Αυτό τελικά είναι ψέμα και τα λεφτά μας (κόστος σεμιναρίου 1050-1400 ευρώ, έξοδα μετακίνησης και διαμονής 1500-2500 ευρώ) πήγαν πεταμένα ?
Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης των σεμιναρίων δεν θα μετράνε ούτε σαν προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Επιθεωρητών ?
Πάλι στο πόδι μου φαίνεται ότι γράφτηκε αυτό το Π.Δ.
Υπουργέ κα Μπιρμπίλη
Θα ήθελα να εκφράσω και εγώ όπως έκαναν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τη γνώμη μου.
Δε θέλω να φανεί ότι κοιτάω απλά το προσωπικό μου συμφέρων.
Έχω αφιερώσει πολλές ώρες στο να διαβάσω τα σχόλια αρκετών από τους συναδέλφους και αυτό που διαπίστωσα είναι να βάλλονται όλοι κατά όλων με βάση τα ίδια οφέλη.
Είμαι λοιπόν ΜΗΧ. ΜΗΧ του ΑΠΘ και έχω τη σχετική εμπειρία που χρειάζεται για να προχωρήσω περαιτέρω τη διαδικασία της πιστοποίησής μου ως ενεργειακός επιθεωρητής.
Όμως προβληματίζομαι με το όλο νομοσχέδιο σε σχέση με το εθνικό συμφέρον του τόπου.
Λόγω της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα μας αναρωτιέμαι αν αυτό το νομοσχέδιο είναι υπέρ της άρσης των κλειστών επαγγελμάτων και το σπάσιμο αυτών ή τελικά είναι σε όμοια κατεύθυνση με όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και η ελπίδα μας για μια νέα αρχή στη χώρα μας είναι απλά ένα όνειρο.
Δεν ξέρω αν είναι ενάντια η λογική μου στο συμφέρον μου απλά περιμένω νέες ιδέες από μια καινούρια κυβέρνηση στην οποία ο λαός έδωσε την εξουσία να τον βγάλει από το φαύλο κύκλο της κυβερνητικής αβουλίας
Με τιμή
Αμοιρίδης Ιωσήφ
Άρθρο 11:
– Να τεθεί χρονδιάγραμμα στις ενέργειες του ΤΕΕ, ώστε να έχουν έγκαιρα καταρτιστεί οι Επιθεωρητές πριν από την λήξη του 12μήνου ισχύος των προσωρινών αδειών. Να προβλεφθούν επιπτώσεις αν δεν τηρηθούν οι συμφωνημένες προθεσμίες (πχ υψηλό χρηματικό πρόστιμο σε βάρος του ΤΕΕ). Αντίστοιχα, να υπάρξουν καθορισμένες σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της ΓΕΠΕΕ ή όποιου άλλου υπηρεσιακού ή πολιτικού παράγοντα καθυστερήσει τις διαδικασίες.
Ίσως έτσι, με την ανάληψη από τη Διοίκηση ευθυνών που έχουν συγκεκριμμένο κόστος σε περίπτωση αστοχίας, δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης των Πολιτών προς αυτήν.
Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΤΑΧ/ΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 15 –106 77 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ :210 5227812- 210 5227276 FAX : 210 5243701
URL http ://www.eetem.gr / E-mail: eetem@hol.gr
Αθήνα 19-1-2010
Αριθ.Πρωτ.211
ΠΡΟΣ : κα Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Κοινοποίηση:
Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου
Υπουργό Επικρατείας, κ. Χρ. Παμπούκη
Θέμα :«Αντίθεση προς το κοινοτικό δίκαιο συγκεκριμένων διατάξεων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση του σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών σύμφωνα με τις οποίες ανατίθενται ορισμένες αρμοδιότητες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος»
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Με το παρόν έγγραφο επισημαίνονται ορισμένες διατάξεις του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο. Η θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος στην παρούσα μορφή του θα έχει ως αποτέλεσμα την παράβαση του κοινοτικού δικαίου εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ως εκ τούτου, απαιτείται η άμεση αντικατάσταση των συγκεκριμένων αντικοινοτικών διατάξεων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με ρυθμίσεις συμβατές με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου.
Αντικείμενες στο κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθέτουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) τον καθορισμό και οργάνωση του προγράμματος εκπαίδευσης, τη διεξαγωγή των εξετάσεων και την πιστοποίηση του συνόλου των ενεργειακών επιθεωρητών. Το ΤΕΕ βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων να ευνοήσει κατά τις διαδικασίες εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης τα μέλη του (διπλωματούχοι μηχανικοί) εις βάρος των ανταγωνιστών των μελών του (πτυχιούχοι μηχανικοί). Η ανάθεση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων στο ΤΕΕ θα επιτρέπει στους διπλωματούχους μηχανικούς να ανταγωνίζονται στη σχετική αγορά τους πτυχιούχους μηχανικούς και παράλληλα να θέτουν τους όρους του παιγνιδιού υπέρ τους. Επομένως, το ΤΕΕ θα διευκολύνει την είσοδο των μελών του στη σχετική αγορά, ενώ θα θέτει κωλύματα στην είσοδο των ανταγωνιστών τους. Το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει την ανωτέρω σύγκρουση συμφερόντων και επιτάσσει οι αρμοδιότητες να ανατεθούν σε ένα φορέα ανεξάρτητο από τους ανταγωνιζόμενους επαγγελματίες, ο οποίος θα παρέχει εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας ως προς την ίση μεταχείριση διπλωματούχων μηχανικών (μελών ΤΕΕ) και πτυχιούχων μηχανικών (μελών ΕΕΤΕΜ).
Αντί του αυθαίρετου ορισμού του ΤΕΕ, το οποίο εξάλλου δε συνιστά εκπαιδευτικό φορέα, θα μπορούσαν να οριστούν ως εκπαιδευτικοί και εξεταστικοί φορείς Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα ή και άλλες πιστοποιημένες δομές κατάρτισης που λειτουργούν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, με το παρόν Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος όλοι οι ανωτέρω ανεξάρτητοι και κατεξοχήν εκπαιδευτικοί φορείς ουσιαστικά αποκλείονται από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης ενεργειακών επιθεωρητών, οι οποίες ανατίθενται σε μια επαγγελματική ένωση που αντιπροσωπεύει μόνο μέρος των εν δυνάμει ενεργειακών επιθεωρητών και που είναι συνεπώς κατά τεκμήριο μεροληπτική υπέρ των μελών της. Εξάλλου, ορισμένοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, όπως το ΤΕΙ Πειραιά, είχαν ήδη οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης με βάση τις διατάξεις του προηγούμενου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, με τον αυθαίρετο αποκλεισμό όλων των ανωτέρω εκπαιδευτικών φορέων, πριμοδοτούνται μόνο τα σεμινάρια τα οποία έχει οργανώσει το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, η ανώνυμη εταιρία του ΤΕΕ στην οποία και πιθανότατα το ΤΕΕ θα αναθέσει την εκπαίδευση και εξέταση των ενεργειακών επιθεωρητών. Ο αυθαίρετος ορισμός του ΤΕΕ ως φορέα πιστοποίησης του συνόλου των ενεργειακών επιθεωρητών αντιτίθεται κατάφορα στο κοινοτικό δίκαιο και είναι αποτέλεσμα της ενεργού συμμετοχής του ΤΕΕ στο σχεδιασμό του παρόντος Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Επίσης, αντιτίθεται ευθέως στο κοινοτικό δίκαιο η πρόβλεψη της σύνθεσης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΓΕΠΕΕ) κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στην πράξη μέλη του ΤΕΕ να έχουν την αποφασιστική πλειοψηφία στο εν λόγω όργανο. Αυτό θα επιτρέπει στο ΤΕΕ να ελέγχει τη ΓΕΠΕΕ κατά την άσκηση των σημαντικών ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων της, και επομένως να ευνοήσει (μέσω της ΓΕΠΕΕ) τα μέλη του εις βάρος των μη μελών του. Προκειμένου να συμβαδίζει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου, επιβάλλεται να προβλέπεται η συμμετοχή στη ΓΕΠΕΕ «υπαλλήλων ΠΕ ή ΤΕ» και «ειδικών εμπειρογνωμόνων από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του πανεπιστημιακού ή του τεχνολογικού τομέα». Οποιαδήποτε δε συμμετοχή στη ΓΕΠΕΕ άμεσου εκπροσώπου των διπλωματούχων μηχανικών (δηλαδή εκπροσώπου του ΤΕΕ), επιβάλλεται να ισοσταθμίζεται με ισοδύναμη άμεση εκπροσώπηση των πτυχιούχων μηχανικών (δηλαδή με αντίστοιχο εκπρόσωπο της ΕΕΤΕΜ).
Οι ανωτέρω αντικοινοτικές ρυθμίσεις είχαν εντοπιστεί και στην αρχική μορφή του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που είχε προτείνει το Δεκέμβριο του 2008 σε δημόσια διαβούλευση η προηγούμενη ηγεσία του τότε αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως γνωρίζει το Υπουργείο σας, στις 2 Φεβρουαρίου 2009 είχαμε υποβάλει καταγγελία για τις συγκεκριμένες αντικοινοτικές ρυθμίσεις ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία προσφυγής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εν όψει της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου τότε Υπουργείου Ανάπτυξης απάλειψε από το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τις διατάξεις οι οποίες αντιτίθεντο στο κοινοτικό δίκαιο. Σε απάντηση, η ΕΕΤΕΜ απέσυρε την καταγγελία την 22 Μαΐου 2009.
Ωστόσο, σήμερα το Υπουργείο σας επαναφέρει τις αντικοινοτικές διατάξεις στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο εδόθη στη δημοσιότητα στα πλαίσια της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Εν όψει αυτής της εξέλιξης η ΕΕΤΕΜ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει το ζήτημα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο σας θα αντικαταστήσει τις αντικοινοτικές διατάξεις με ρυθμίσεις συμβατές προς το κοινοτικό δίκαιο κατά την παρούσα διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε ήδη εκκινήσει τη διαδικασία επανακατάθεσης της καταγγελίας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σας έχει δε επιδοθεί στις 21-1-2010 με αρμόδιο δικαστικό επιμελητή (αριθμός εκθέσεως επιδόσεως: 10761Β) η σχετική γνωμοδότηση δικηγόρων στην οποία αναλύονται οι συγκεκριμένες διατάξεις του παρόντος Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος οι οποίες αντιτίθενται στο κοινοτικό δίκαιο και των οποίων επιβάλλεται η άμεση αντικατάσταση με συμβατές ρυθμίσεις. Επίσης, οι παρούσες παρατηρήσεις της ΕΕΤΕΜ και η αναλυτική γνωμοδότηση δικηγόρων έχουν κοινοποιηθεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στον Υπουργό Επικρατείας.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ
Δημόπουλος Δημήτριος
Κυρία Υπουργέ:
Το προεδρικό Διάταγμα που αφορά τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την άδικη και ρατσιστική συμπεριφορά που έχει η πολιτεία σε μια μεγάλη κατηγορία Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και στην μια εκ των δυο σκελών της ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ που είναι οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ,καθώς και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Στο εν λόγω προεδρικό Διάταγμα, ουσιαστικά αποβάλλονται οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από τα οποία αποφοιτούν, αφού για ένα χρόνο λιγότερων σπουδών από τους Διπλωματούχους Μηχανικούς πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια και με ασαφής και επίφοβες ,ενδεχομένως και επαχθείς γι’ αυτούς προϋποθέσεις για να κάνουν αυτό που κάνουν οι άλλοι συναδελφοί τους (οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί) και αυτό για το οποίο σπούδασαν. Σε ότι αφορά τα Εκπαιδευτικά τους Ιδρύματα, αυτά εντελώς απαξιωτικά το εν λόγω προεδρικό Διάταγμα τα θεωρεί ακατάλληλα να διεξάγουν το απαιτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα -λες και δεν είναι το κύριο καθήκον τους η εκπαίδευση των Ελλήνων- αλλά θεωρεί κατάλληλο για την διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος μόνο έναν επαγγελματικό-συντεχνιακό φορέα!!!!!!. Όσο για τους καθηγητές ΤΕΙ, αυτοί δεν μπορούν να έχουν λόγο, ούτε όσο λόγο έχουν οι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ούτε μπορούν να συμμετάσχουν στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Αν πιστεύεται και εσείς ότι όλα τα παραπάνω είναι μια κατάφορη αδικία για μια αρκετά παραγωγική επιστημονική μερίδα του ελληνικού πληθυσμού,σας παρακαλώ, λάβετε υπόψη τις παρακάτω προτάσεις επί του προεδρικού διατάγματος.
Άρθρο 4- Άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού
1.1 Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου Α’ και Β τάξης
Η Άδεια Ενεργειακού επιθεωρητή Κτιρίου Α’ τάξης αφορά την διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων μόνο σε κτίρια κατοικίας σε κτίρια συνολικής επιφανείας ως 1000 m2 . Αντικαθίσταται: σε κτίρια συνολικής επιφανείας ως 1000 m2
Δεν είναι καθόλου κατανοητό πως μπορεί ένας Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να διεξάγει επιθεώρηση σε ένα κτίριο κατοικίας 1000 m2 και να μην μπορεί να διεξάγει επιθεώρηση σ’ ένα mini Market 50m2. Αυτό μάλλον ξεπερασμένες συντεχνιακές σκοπιμότητες εξυπηρετεί και τίποτε άλλο!!!!
1.2 Άδεια Ενεργειακού επιθεωρητή λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης Κτιρίου Α’ και Β’ τάξης
Η Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης Κτιρίου Α’ τάξης αφορά στη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων μόνο σε κτίρια κατοικίας συνολικής επιφάνειας έως 1000 m2
Αντικαθίσταται: σε κτίρια συνολικής επιφανείας ως 1000 m2
Όμοια και στο 1.3
Άρθρο 6- Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών
1 i) Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος, το οποίο πραγματοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ)
Αντικαθίσταται: Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος, το οποίο πραγματοποιείται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Ερευνητικά Ιδρύματα ή το ΤΕΕ.
Είναι απαράδεκτο, να βγαίνουν έξω από την εξειδικευμένη εκπαιδευτική διαδικασία οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι και κατάλληλοι να την παράσχουν, που είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και να αφήνετε όλο αυτό μόνο σε έναν επαγγελματικό φορέα (ΤΕΕ). Σας ενημερώνουμε ότι το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανολογίας διεξήγαγε και διεξάγει τέτοιο εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τόσο για την θεωρητική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων όσο και για την πρακτική τους άσκηση εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ.
3.2 Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού μόνο Α’ τάξης και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα.
Συμπληρώνεται: Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κάτοχοι Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Α’ ή /και Β’ τάξης και για τις τρεις κατηγορίες ενεργειακών επιθεωρήσεων (Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων& εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού) και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα.
Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία πέντε (5) ετών και τη διενέργεια ενδεικτικού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, έχουν την δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε
Αντικαθίσταται: Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία δυο (2) ετών και τη διενέργεια αντίστοιχου αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, που δύναται να καθοριστεί ανά ενεργειακό επιθεωρητή με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε έχουν την δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
Είναι ουσιαστικά τιμωρία προς τους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να τους ζητείται πενταετή αόριστη και ασαφής επαγγελματική εμπειρία για να κάνει την ίδια δουλειά που κάνει κάποιος άλλος με ένα χρόνο επιπρόσθετων σπουδών στο ίδιο αντικείμενο. Τι είδους εξίσωση είναι αυτή που λέει ότι το 1είναι ίσο με 5;
Άρθρο 7 Απαιτούμενα δικαιολογητικά & διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών
1. Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και να τους χορηγηθεί αντίστοιχη άδεια, υποβάλλουν στο ΤΕΕ τα εξής δικαιολογητικά:
Αντικαθίσταται: Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και να τους χορηγηθεί αντίστοιχη άδεια υποβάλλουν στο ΤΕΕ και στην ΕΕΤΕΜ τα εξής δικαιολογητικά:
Α) Αίτηση εγγραφής
Β) Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
Γ) Βιογραφικό σημείωμα
Δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75), με την οποία ο υποψήφιος θα δηλώνει ότι δεν συντρέχουν τυχόν νομικά ή άλλα κωλύματα και ειδικότερα ότι δεν τυγχάνουν υπάλληλοι της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. του ΥΠΕΚΑ ή μέλη της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. και ότι αποδέχεται το δικαίωμα της παραπάνω υπηρεσίας για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση των στοιχείων, εφόσον ο υποψήφιος ενταχθεί στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, καθώς επίσης και ότι είναι αληθή όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο φάκελο που συνοδεύει την αίτησή του.
Ε) Επικυρωμένο αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 6 του παρόντος από ελληνικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο αναγνωρισμένο από την αρμόδια Ελληνική Αρχή, σε περίπτωση σπουδών σε σχολές της αλλοδαπής.
ΣΤ) Πιστοποιητικό εγγραφής στο ΤΕΕ για τους υποψηφίους ειδικοτήτων διπλωματούχων μηχανικών και πιστοποιητικό εγγραφής στην ΕΕΤΕΜ για τους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Ζ) Επικυρωμένο/α αντίγραφο/α μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από ανώτατες σχολές της ημεδαπής, ή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής που χορηγούν ισότιμους και αντίστοιχους μεταπτυχιακούς τίτλους, αναγνωρισμένων από την αρμόδια Ελληνική Αρχή.
Η) Πιστοποιητικό παρακολούθησης και βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος από το φορέα που διοργάνωσε το πρόγραμμα.
Θ) Φωτοαντίγραφο καταβολής παραβόλου εκατόν πενήντα (150) ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο, σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος.
Ι) Πιστοποιητικά προϋπηρεσίας από τους φορείς στους οποίους εργάστηκε ο ενδιαφερόμενος, στα οποία να καταδεικνύονται σαφώς τα στοιχεία απασχόλησής του (αντικείμενο, χρονικές περίοδοι απασχόλησης, θέση στο φορέα). Τα πιστοποιητικά παρέχονται με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και στελέχη Οικοδομικών Αδειών συνοδευόμενα από βεβαίωση του εργοδότη ή εφόσον ο εργοδότης ήταν το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσια Επιχείρηση ή Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας, τα πιστοποιητικά εκδίδονται και θεωρούνται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες αυτών.
Κ) Πίνακας διεξαχθεισών ενεργειακών επιθεωρήσεων προ της έκδοσης του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) είτε μετά την έκδοση αυτού και σύμφωνες προς αυτόν.
Λ) Βεβαίωση πιστοποίησης ικανότητας του διαπιστευμένου φορέα πιστοποίησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ή Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ή από το ΤΕΕ.
2. Το ΤΕΕ, μετά την εξέταση των δικαιολογητικών της προηγούμενης παραγράφου παρέχει τη δυνατότητα ή μη στον ενδιαφερόμενο παρακολούθησης του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και συμμετοχής στις αντίστοιχες εξετάσεις.
Αντικαθίσταται: Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Ερευνητικά Ιδρύματα που πραγματοποιούν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το άρθρο 11 του παρόντος ή το ΤΕΕ μετά την εξέταση των δικαιολογητικών της προηγούμενης παραγράφου παρέχουν τη δυνατότητα ή μη στον ενδιαφερόμενο παρακολούθησης του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και συμμετοχής στις αντίστοιχες εξετάσεις.
3. Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος το ΤΕΕ εκδίδει για κάθε υποψήφιο Πιστοποιητικό Επαρκούς Παρακολούθησης, ενώ μετά τη διεξαγωγή των αντίστοιχων εξετάσεων, το ΤΕΕ υποχρεούται εντός διαστήματος είκοσι (20) ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, να εκδώσει Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασηςανά ενδιαφερόμενο, καθώς επίσης να αποστείλει λίστα επιτυχόντων στην Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. του ΥΠΕΚΑ, συνοδευόμενη από τους φακέλους με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά κάθε υποψηφίου.
Αντικαθίσταται: Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ή Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ή το ΤΕΕ εκδίδει για κάθε υποψήφιο Πιστοποιητικό Επαρκούς Παρακολούθησης, ενώ μετά τη διεξαγωγή των αντίστοιχων εξετάσεων, ο διαπιστευμένος φορέας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ή Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ή το ΤΕΕ υποχρεούται εντός διαστήματος είκοσι (20) ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, να εκδώσουν Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης ανά ενδιαφερόμενο, καθώς επίσης να αποστείλουν λίστα επιτυχόντων στην Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. του ΥΠΕΚΑ, συνοδευόμενη από τους φακέλους με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά κάθε υποψηφίου.
Άρθρο 11- Εκπαίδευση Ενεργειακών Επιθεωρητών
1. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα προσόντα των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 6 του παρόντος, υποχρεούνται επίσης, να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης με διενεργούμενες ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτίρια διαφόρων χρήσεων, κατηγοριών και μεγεθών ή/και σε εγκαταστάσεις λεβήτων/εγκαταστάσεων θέρμανσης ή/και σε εγκαταστάσεις κλιματισμού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καθορισθεί από το ΤΕΕ, σύμφωνα με τα περιεχόμενα που ενδεικτικά παρατίθενται στο Παράρτημα 1 του παρόντος, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
Αντικαθίσταται: Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα προσόντα των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 6 του παρόντος, υποχρεούνται επίσης, να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης με διενεργούμενες ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτίρια διαφόρων χρήσεων, κατηγοριών και μεγεθών ή/και σε εγκαταστάσεις λεβήτων/εγκαταστάσεων θέρμανσης ή/και σε εγκαταστάσεις κλιματισμού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καθορισθεί από το διαπιστευμένο φορέα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ή Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ή το ΤΕΕ , σύμφωνα με τα περιεχόμενα που ενδεικτικά παρατίθενται στο Παράρτημα 1 του παρόντος, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
2. Το προτεινόμενο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρεται κατ’ ελάχιστο στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και κυρίως επί της διαδικασίας διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων. Το ΤΕΕ με απόφασή του θα καθορίσει το ακριβές πρόγραμμα κατάρτισης για τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού ανά ειδικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων.
Αντικαθίσταται: Το προτεινόμενο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αναφέρεται κατ’ ελάχιστο στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και κυρίως επί της διαδικασίας διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων. Ο διαπιστευμένος φορές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ή Ερευνητικών ή το ΤΕΕ με απόφασή τους θα καθορίσουν το ακριβές πρόγραμμα κατάρτισης για τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού ανά ειδικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων.
3. Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
α) 60 ώρες για τους Επιθεωρητές Κτιρίων
β) 30 ώρες για τους Επιθεωρητές Λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης
γ) 30 ώρες για τους Επιθεωρητές εγκαταστάσεων Κλιματισμού.
Η πρακτική εξάσκηση για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 30% του χρόνου των αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Αντικαθίσταται: Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
α) 140 ώρες για τους Επιθεωρητές Κτιρίων
β) 60 ώρες για τους Επιθεωρητές Λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης
γ) 60 ώρες για τους Επιθεωρητές εγκαταστάσεων Κλιματισμού .
Η πρακτική εξάσκηση για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 30% του χρόνου των αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Εφόσον μιλάμε για εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αυτό θα πρέπει να είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ΟΧΙ σεμινάριο.
Άρθρο 12- Τέλη Ενεργειακής Απόδοσης
1. Οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών καταβάλουν εφάπαξ ειδικό «Τέλος Εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών», με τη μορφή παραβόλου ύψους 150 (εκατόν πενήντα) ευρώ. Φωτοαντίγραφο του συγκεκριμένου τέλους πρέπει να προσκομίζεται στο ΤΕΕ, μαζί με τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Αντικαθίσταται: Οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών καταβάλουν εφάπαξ ειδικό «Τέλος Εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών», με τη μορφή παραβόλου ύψους 150 (εκατόν πενήντα) ευρώ. Φωτοαντίγραφο του συγκεκριμένου τέλους πρέπει να προσκομίζεται στο ΤΕΕ ή στην ΕΕΤΕΜ μαζί με τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά.
3. Οι υποψήφιοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις που θα διενεργηθούν με ευθύνη του ΤΕΕ θα καταβάλουν εφάπαξ ειδικό «Τέλος Εξετάσεων Ενεργειακών Επιθεωρητών», ύψους 150 (εκατόν πενήντα) ευρώ.
Αντικαθίσταται: Οι υποψήφιοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις που θα διενεργηθούν με ευθύνη του διαπιστευμένου φορέα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ή Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ή του ΤΕΕ θα καταβάλουν εφάπαξ ειδικό «Τέλος Εξετάσεων Ενεργειακών Επιθεωρητών», ύψους 150 (εκατόν πενήντα) ευρώ.
Άρθρο 14- Γνωμοδοτική Επιτροπή Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε)
2. Σύνθεση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.: α) Η Γ.ΕΠ.Ε.Ε. είναι επταμελής και αποτελείται από (α) τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, ως Πρόεδρο της Επιτροπής, οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, (β) έναν εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ, υπάλληλο ΠΕ βαθμού Α’ με σπουδές θετικής κατεύθυνσης, οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, (γ) έναν εκπρόσωπο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από το ΚΑΠΕ, (δ) έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ, οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από το ΤΕΕ, (ε) τρεις ειδικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα ενεργειακών επιθεωρήσεων από πανεπιστημιακούς ή ερευνητικούς φορείς ή μη κυβερνητικών οργανώσεων, οριζόμενοι με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό ΠΕΚΑ. Εφόσον οι ανωτέρω φορείς δεν υποδείξουν τους εκπροσώπους τους εντός διαστήματος δύο (2) μηνών από τη σχετική έγγραφη πρόσκλησή τους, τότε ο Υπουργός ΠΕΚΑ ορίζει το αντίστοιχο μέλος της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. κατά την κρίση του. β) Ο πρόεδρος και τα μέλη της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. ορίζονται για τριετή θητεία με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ. γ) Καθήκοντα γραμματέα της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. εκτελεί υπάλληλος της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό ΠΕΚΑ.
Αντικαθίσταται: Σύνθεση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.: α) Η Γ.ΕΠ.Ε.Ε. είναι ενιαμελής και αποτελείται από (α) τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, ως Πρόεδρο της Επιτροπής, οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, (β) έναν εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ, υπάλληλο ΠΕ βαθμού Α’ με σπουδές θετικής κατεύθυνσης, οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, (γ) έναν εκπρόσωπο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από το ΚΑΠΕ, (δ) έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ, οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από το ΤΕΕ, (ε) έναν εκπρόσωπο της ΕΕΤΕΜ οριζόμενο με τον αναπληρωτή του από την ΕΕΤΕΜ στ) τέσσερεις ειδικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα ενεργειακών επιθεωρήσεων από πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ ή ερευνητικούς φορείς ή μη κυβερνητικών οργανώσεων, οριζόμενοι με τους αναπληρωτές τους από τον Υπουργό ΠΕΚΑ. Εφόσον οι ανωτέρω φορείς δεν υποδείξουν τους εκπροσώπους τους εντός διαστήματος δύο (2) μηνών από τη σχετική έγγραφη πρόσκλησή τους, τότε ο Υπουργός ΠΕΚΑ ορίζει το αντίστοιχο μέλος της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. κατά την κρίση του. β) Ο πρόεδρος και τα μέλη της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. ορίζονται για τριετή θητεία με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ. γ) Καθήκοντα γραμματέα της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. εκτελεί υπάλληλος της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό ΠΕΚΑ.
Είναι αρκετά οξύμωρο να μετέχουν στην Γνωμοδοτική Επιτροπή μη κυβερνητικές οργανώσεις και να μην μετέχουν καθηγητές Ανώτατης Εκπαίδευσης (καθηγητές ΤΕΙ), ή να μετέχει μόνο ο ένας συνδικαλιστικός φορές των Ελλήνων μηχανικών (ΤΕΕ)
ΜΕ ΤΙΜΗ
Κάρμαλης Ιωάννης
P.g.D/M.B.A Μηχανολόγος Μηχ. Τ.Ε
Πτυχ. ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσ/νικης
Ε.Τ.Π Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής
Τμήματος Μηχανολογίας
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Το ξανατονίζω:
Η εκπαίδευση των ενεργειακών επιθεωρητών αν και φαντάζει απαραίτητη μπορεί να εξελιχθεί σε φάρσα.
Υπάροχυν μηχανικοί, οι οποίοι έχουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υποστεί εξαντλητική εξάσκηση σε ενεργειακά ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν αστειότητες του ΤΕΕ και να χάνουν 60 ώρες από τη ζωή τους και τη δουλειά τους.
Αναλόγως του πτυχίου των υποψηφίων πρέπει να καθοριστούν ανάγκες εκπαίδευσης. Κύριο θέμα είναι αξοικείωση με τη χρήση των τεχνικών μέσων.
Επίσης πολλοί από εμάς έχουν ήδη χάσει χρόνο παρακολουθώντας σεμινάρια ενεργειακής επιθεώρησης στο ΤΕΕ. Αν κληθώ να ξαναακούσω τα ίδια και δε ληφθεί υπ΄ όψιν ο χρόνος και τα χρήματα που ήδη ξόδεψα για να παρακολουθήσω σεμινάρια στο ΤΕΕ, η μόνη λύση είναι κατά τη διάρκεια των νέων σεμιναρίων να χλευάζω τη διαδικασία.
Είμαι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέλος του ΤΕΕ. Το τμήμα από το οποίο αποφοίτησα (πρώην Τμήμα Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων)έχει σαν αποστολή του την προώθηση την ενεργειακής τεχνολογίας. Έχω λάβει την ειδικότητα του «Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων» έχω πιστοποιηθεί για την επάρκεια μου από το ελληνικό κράτος με το δίπλωμά μου και τώρα μου ζητείται για να εφαρμόσω το επάγγελμα μου να ξανακριθώ. Σαν ένα συντεταγμένο κράτος δεν θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι έχετε ήδη καταρτισμένους μηχανικούς και να μην ισοπεδώνονται και επιβαρύνονται με αχρείαστες εξετάσεις δίδακτρα και χαμένες ανθρωποώρες. Το πλαίσιο που προτείνετε είναι μεν γενικό είναι δε απλοϊκό. Επίσης για μένα είναι κατάφορα αντισυνταγματικό γιατί δεν επιτρέπει κάποιον που έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να ξεκινήσει να εργάζεται καθώς πρέπει να αποδείξει ότι ήδη έχει τουλάχιστον 5 ετή εμπειρία σύμφωνα με το παρακάτω :» Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική
εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών
εγκαταστάσεων κτιρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών
εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος
πληροί τους όρους της προηγούμενης παραγράφου (ι) και έχει ολοκληρώσει συναφείς
μεταπτυχιακές σπουδές, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική».
Δηλαδή προωθεί αυτούς μόνο που τόσο καιρό είχαν την τύχη ή την εύνοια να κάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης. Ετσι δεν προστατεύεται η ποιότητα των μελετών αλλά προωθούνται συμφέροντα συντεχνιών. Δεν είναι άνοιγμα αλλά στεγανοποίηση των επαγγελμάτων. Ένας νέος επαγγελματίας που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο αντικείμενο θα πρέπει να είναι δέσμιος των παραπάνω ενεργειακών συντεχνιών που θα αναλαμβάνουν επιθωρήσεις και μελέτες μαζί.
Σαν μέτρο προτείνω να γίνουν εξετάσεις ενιαίου τύπου που θα γίνονται σε οργανωμένο αλλά ανεξάρτητο φορέα όπου και θα κρίνονται ποιοι είναι ικανοί ή όχι. Για μένα το ΚΑΠΕ είναι το ιδανικό σαν εξεταστικός φορέας δεδομένης της κατάστασης και όχι έμμεσα το ΤΕΕ και τα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ. Τα σεμινάρια καλώς υπάρχουν για όσους θέλουν τα παρακολουθήσουν αλλά όχι να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση τους γιατί υπάρχουν ήδη άνθρωποι που γνωρίζουν και δεν χρειάζονται να πληρώνουν αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια για να τους δείξουν τα «αμπελοχωραφά» τους.
Επίσης θα ήθελα να δω με ποια κριτήρια θα λάβουν κάποιοι αμέσως την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή για την άμεση εφαρμογή του νόμου. Το πλεονέκτημα που δίνουν σε αυτούς έναντι των υπολοίπων είναι επίσης αντισυνταγματικό με την αιτιολογία του κατεπείγοντος. Εάν ο νόμος έχει τον ρόλο του να προνοεί και να προστατεύει…..ο συγκεκριμένος νόμος με το συγκεκριμένο άρθρο σου φανερώνει ποιους. Αυτό για μένα είναι το απαράδεκτο.
Είμαι διπλ. μηχανολόγος μηχανικός, και ανεξάρτητα από το αμιγώς ενεργειακό μεταπτυχιακό μου τίτλο πριν από 22 χρόνια (ερευνητικό Master διαρκείας 3 ετών με 13 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά), είμαι κάτοχος μελετητικού πτυχίου Γ’ τάξεως στις κατηγορίες 09 και 27 (ηλεκτρομηχανολογικές εγκ/σεις και περιβαλλοντικά).
Γιατί το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καθόλου την πιστοποίηση πτυχιούχων μελετητών; Είμαστε δηλαδή κατάλληλοι για μελέτες μεγάλων έργων του δημοσίου, αλλά πρέπει να καθίσουμε στα θρανία και να «διδαχθούμε» από κάποιον συνάδελφο (πολλές φορές λιγότερων προσόντων) για να πιστοποιηθούμε; Είναι τουλάχιστον αστείο..
Οσον αφορά τους τεχνολόγους μηχανικούς, το λάθος δεν είναι δικό τους, αλλά όλων αυτών που για ψηφοθηρικούς λόγους τους έχρισαν πτυχιούχους ανωτάτων σχολών. Σε όλο τον κόσμο, οι τεχνολόγοι είναι για την εφαρμογή μιας μελέτης μηχανικού στο εργοτάξιο και ΟΧΙ για επιστημονική εργασία. Το ΤΕΕ είναι το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του Κράτους, όχι μια απλή ένωση. Μεταφορικά, άλλο ο Ιατρικός Σύλλογος και άλλο η Ενωση Νοσηλευτών.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΑΚΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.
http://www.dake-eetem.gr
Προς κα Μπιρμπίλη
Υπουργό Περιβάλλοντος
14 Ιανουαρίου 2010
Θέμα: «Απαράδεκτο Σχέδιο ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές»
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις όλων των Φορέων του Κλάδου μας, και το γεγονός ότι ήδη υπάρχει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και έχει λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, το Σχέδιο που δόθηκε εχθές στη δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τους όρους πιστοποίησης των ειδικευμένων ενεργειακών επιθεωρητών, αγνοεί τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 και υποτιμά ολόκληρη την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας.
Την ίδια στιγμή που η χώρα μας αναγνωρίζει τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ τυγχάνουν ντροπιαστικά ρατσιστικής αντιμετώπισης.
Την ίδια στιγμή που ξεκινά η συζήτηση για απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και την ίδια στιγμή που το ΤΕΕ καταγγέλλεται για παλαιολιθική και σκληρά συντεχνιακή στάση απέναντι στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Παιδεία και την Αγορά, είναι προκλητικό να ορίζεται αυτό ως διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης.
Σήμερα το ΤΕΕ λειτουργεί αποκλειστικά ως συνδικαλιστικός φορέας προάσπισης των συντεχνιακών συμφερόντων των αποφοίτων του Πολυτεχνείου και των Πολυτεχνικών Σχολών.
Επίσης με ποιο σκεπτικό οι Μηχανικοί ΤΕ δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης Άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Β΄ τάξης;
Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα Ανώτατα Ιδρύματα είναι προσβλητικό να απαιτούνται 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην Α΄ Τάξη για να αποκτήσει ο Μηχανικός ΤΕ Άδεια Β΄ Τάξης ύστερα μάλιστα από έγκριση του ΤΕΕ!!!
Γνωρίζετε ότι τα Τμήματα Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Δομικών και Ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ κάνουν πολύ περισσότερα μαθήματα σχετικά με την Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού από αρκετές από τις Πολυτεχνικές Σχολές;
Είναι προφανές ότι αυτός που επιμελήθηκε το Σχέδιο του ΠΔ είναι μέλος του ΤΕΕ και ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συντεχνιακό του συμφέρον και όχι για την ορθή εφαρμογή της Σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στη Χώρα μας.
Άλλωστε το όριο των 1000 τ.μ. στην Α΄ τάξη, είναι τόσο χαμηλό που κάνει εξόφθαλμη την προσπάθεια να μείνουν όλοι οι Μηχανικοί ΤΕΙ εκτός αγοράς.
Πως είναι δυνατόν να εκχωρείτε στο ΤΕΕ το δικαίωμα να είναι αυτός ο Φορέας που θα εγκρίνει τα σχετικά σεμινάρια και θα διενεργεί εξετάσεις;
Επίσης προκλητική είναι η σύνθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.). Είναι απαράδεκτη η πρόταση να αποτελείται μόνο από μέλη ΤΕΕ!!!
Με ποιο σκεπτικό οι εκπρόσωποι των Υπουργείων προτείνεται να είναι βαθμού Α΄ κατηγορίας ΠΕ και όχι και ΤΕ;
Γιατί αψηφάτε τους Νόμους και υποτιμάτε έτσι τους ΤΕ υπαλλήλους;
Γιατί μιλάτε μόνο για εμπειρογνώμονες μέλη ΤΕΕ και όχι και μέλη ΕΕΤΕΜ (Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας Μηχανικών ΤΕΙ);
Γιατί προτείνετε μόνο καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών και όχι και καθηγητές ΤΕΙ;
Γνωρίζετε τη δουλειά και το ερευνητικό έργο σειράς καθηγητών ΤΕΙ, όπως του κου Καλδέλη στο Εργαστήριο Ηπίων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά και του κου Καπλάνη στο αντίστοιχο Εργαστήριο του ΤΕΙ Πάτρας; Γιατί υποτιμάτε έτσι την Τεχνολογική Εκπαίδευση;
Είναι προφανές ότι εάν το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρήσει χωρίς αλλαγές για να εκδοθεί σε ΠΔ, θα προσβληθεί από εμάς τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι ανακόλουθο με την υπόλοιπη Νομοθεσία της χώρας μας και δεν τηρεί την αρχή της «Ισότητας» και της «Ισονομίας» για το μισό και πλέον δυναμικό των Μηχανικών της χώρας.
Γιατί δεν αναζητήσατε το σχέδιο του ΠΔ στο οποίο είχε καταλήξει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ύστερα από πολύμηνη διαβούλευση;
Μας προκαλεί πραγματικά αίσθημα ντροπής και απογοήτευσης η εικόνα μιας νέας Πολιτικού που λειτουργεί όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την αρχή της Ισότητας μεταξύ των Πολιτών αλλά με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων μιας συγκεκριμένης συντεχνίας…
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταλάβετε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΦΑΛΜΑ και την ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ που θα συντελεστούν με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που έχετε δώσει στη δημοσιότητα και θα προχωρήσετε άμεσα στη διόρθωσή του.
Με τιμή
Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ
Τα μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ
Σιάχος Δημήτρης, Αίσωπος Ιωάννης, Τσιρογιάννης Παναγιώτης
Ευθυμιάδης Κων/νος, Ντάκος Χρήστος
Τα σεμινάρια 40 ωρών «Εξοικονόμηση ενέργειας – Ενεργειακή Αποδοτικότητα κτηρίων. Εφαρμογή Ευρωπαϊκών Μεθοδολογιών και Λογισμικών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων» που έκανε το ΤΕΕ τους προηγούμενους μήνες και συνοδεύτηκαν από εξετάσεις θα πάνε χαμένα; Πρέπει από την αρχή να κάνουμε ξανά 60 ωρών σεμινάριο; και νέες εξετάσεις;
Να μην είναι υποχρεωτικές οι εξετάσεις σε μηχανικούς ανωτάτων σχολών με Ενεργειακή κατεύθυνση σπουδών.
Το ΤΕΕ μέσω του ΙΕΚΕΜ έχει ήδη κάνει τέτοια σεμινάρια, με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας – ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων. Εφαρμογή ευρωπαικών μεθοδολογιών & λογισμικών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων» σε όλη την Ελλάδα στο τέλος του έτους 2009 εν όψει της κατάθεσης του σχετικού Π.Δ. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην υποχρεωθούν οι συμμετέχοντες σε αυτά να παρακολουθήσουν το ίδιο σεμινάριο για 2η φορά.
Επίσης οι 60 ώρες για τους Επιθεωρητές Κτιρίων και οι 30 ώρες για τους άλλους Επιθεωρητές είναι πάρα πολλές για επιστήμονες που υποτίθεται ότι έχουν γνώση του αντικειμένου και απλά εκπαιδεύονται σε μία νέα διαδικασία. Εκτός έαν το Υπουργείο παραδέχεται έμμεσα ότι με την συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων Μηχανικών ΑΕΙ και ΤΕΙ στην διαδικασία των Εν.Επιθεωρήσεων δεν υπάρχουν οι στοιχειώδης γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο (πράγμα αληθές για τις άσχετες με το αντικείμενο ειδικότητες) οπότε πλέον αυτή η διάρκεια εκπαίδευσης είναι εντελώς ανεπαρκής.
Θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι συναφείς ειδικότητες Μηχανικών να μην υποχρεωθούν σε αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία που σίγουρα θα ΄χει και οικονομικό κόστος. Δηλαδή ο Αρχιτέκτων Μηχανικός με συναφή Μεταπτυχιακό δίπλωμα τι θα μάθει περισσότερο με 60 ώρες εκπαίδευσης? Απλά θα υποχρεωθεί σε ε΄να νέο μεγάλο οικινομικό κόστος και θα υπομείνει τη διάρκεια του «σεμιναρίου».
Επίσης τι νόημα έχει η πρακτική εκπαίδευση? Σε Μηχανικούς απευθύνεστε και όχι σε κομμωτές για να χρειάζονται πρακτική εκπαίδευση. Οι Μηχανικοί κατέχουν διπλώματα και ασκούν εργασία με επαγγελματικά δικαιώματα και τεράστιες ευθύνες, αστικές και ποινικές.
Σε τι ακριβώς θα βοηθήσει η πρακτική εκπαίδευση σε ένα Μηχανικό τι στιγμή που ποτέ στην καριέρα του δεν είχε πρακτική εκπαίδευση και όμως μπόρεσε με επιτυχία να αναλάβει να εκπληρώσει υποχρεώσεις και ευθύνες πολύ δυσκολότερες μίας Εν.Επιθεώρησης?
Γενικά θεωρώ ότι το δίπλωμα του Μηχανικού ή/και μία σχετική Μεταπτυχιακή ειδίκευση υπερεπαρκούν για την πιστοποίηση ενός Εν.Επιθεωρητή. Ο Μηχανικός καλείται να εφαρμόσει καθημερινά μία τεράστια σε όγκο νομοθεσία, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» και χρειάζεται να εκπαιδευτεί γι’αυτό το αντικείμενο? Με αυτή τη λογική θα πρέπει να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά όλοι οι Μηχανικοί όταν αλλάζει ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός.