1. Ο έλεγχος και η παρακολούθηση της διαδικασίας και της ποιότητας των ενεργειακών επιθεωρήσεων, της ενεργειακής πιστοποίησης, της ορθότητας των εκδοθέντων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, της αξιόπιστης εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των ενεργειακών επιθεωρητών, καθώς και της τήρησης και εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 3661/08 και του παρόντος προεδρικού διατάγματος διενεργείται από την Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. του ΥΠΕΚΑ.
2. Οι έλεγχοι διενεργούνται δειγματοληπτικά, αυτεπάγγελτα, κατόπιν καταγγελιών για τυχόν αναξιοπιστία ή/και αμφίβολη ποιότητα διενεργηθεισών ενεργειακών επιθεωρήσεων από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές ή/και για την αξιοπιστία και ορθότητα εκδοθέντων Πιστοποιητικών Ενεργειακών Επιθεωρήσεων, κατόπιν εισήγησης της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. ή/και εντολής του Υπουργού ΠΕΚΑ. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων αναφέρονται στη Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 9 – Παρακολούθηση και έλεγχος Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και Επιθεωρητών"
#1 Σχόλιο Από Θανάσης Πολίτης Στις 15 Ιανουάριος, 2010 @ 15:47
Άλλη μια Ειδική Υπηρεσία! Συγχαρητήρια γιατί μας έλειπαν. Να δούμε τώρα πως θα μισθοδοτείται κατ’ εξαίρεση των διατάξεων, με τι ειδικά επιδόματα, που θα επιβαρύνουν τον πολίτη για μια υπηρεσία που του επιβάλλουν πάλι «για το καλό του». Προφανώς τα κάθε είδους Τέλη που θα πληρώνονται από υποψήφιους επιθεωρητές για εγραφή στο Μητρώο, από τους ιδιοκτήτες για τις επιθεωρήσεις, από τους φορείς για τις πιστοποιήσεις, κλπ, κλπ, θα δοθούν για την δημιουργία άλλου ένος πλοκαμιού της γραφειοκρατίας. Έτσι θα γίνει πιο λειτουργικό διαφανές και αποτελεσματικό το κράτος; Οι αρμοδιότητες αυτές μπορούν να ασκηθούν από κάποιους που δεν έχουν αντικειμενο στο Υπουργείο, με την υποστήριξη μόνο ενός πληροφοριακού συστήματος, χωρίς επιπλεόν χρέωση τον πολιτών και της αγοράς. Αυτό θα ήταν εξοικονόμηση πόρων, όχι η δημιουργία και άλλων Ειδικών Υπηρεσιών και η θέσπιση τελών
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι όπου ξεκινάει θεσμός μητρώου, έλεγχοι και επιθεωρήσεις, ξεκινάει και ένας θύλακας διαφθοράς και συναλλαγής του πολίτη με το Δημόσιο.
Καλή νύχτα και καλή (μας) τύχη
#2 Σχόλιο Από νικος τζενος Στις 16 Ιανουάριος, 2010 @ 12:51
περαν αυτης της ρυθμισεως προτεινω επανελενχο απο δευτερο επιθεωρητη
#3 Σχόλιο Από Κώστας Μ. Κάπος Στις 21 Ιανουάριος, 2010 @ 17:14
Μάλλον ασχολείσθε με αστειότητες κύριοι…
Οταν η ΔΕΗ και το πάλαι ποτέ Υπουργείο Βιομηχανίας δεν έχει διενεργήσει ούτε μία αυτοψία/έλεγχο στις εκατοντάδες χιλιάδες προβληματικών και θανατηφόρων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, εδώ και 40 χρόνια (παρά μόνο όταν σκοτωθεί κάποιος άτυχος)
Οταν αφήνετε χιλιάδες άσχετους να αυτοαποκαλούνται τεχνικοί, κατασκευαστές, ή πάπες… χωρίς καμμία πιστοποίηση και διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του πολίτη
Οταν για να ελεγθούν οι ανελκυστήρες στη χώρα μας δώσατε τη δουλειά εργολαβία στους πιστοποιημένους φορείς (ΕΛΟΤ, TUV, Bureau Veritas, Rina κλπ),
Οταν για 8000 αιτήσεις φωτοβολταϊκών στη ΡΑΕ έχετε κάνει ήδη 3 χρόνια για να εγκρίνετε τις 500
Οταν αδυνατείτε να ελέγξετε και να εφαρμόσετε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ως Κράτος,
Μας λέτε περιχαρείς ότι θα ελέγχετε τις…ενεργειακές επιθεωρήσεις;
Που; Στη χώρα της αυθαιρεσίας, του ετσιθελισμού και του ωχαδερφισμού;
Σας έχουμε νέα…. Ξέρετε, ζείτε στην Ελλάδα. Αλλά μάλλον το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, γιατί οι 5 γραμμούλες που πρόχειρα καταφέρατε να γράψετε για άρθρο, μάλλον δείχνουν ότι γράφτηκαν για το θεαθήναι…
Πείτε απλά ότι θα διορίσετε μία 3-μελη επιτροπή από 5-6 ημετέρους (μεγάλε Βαμβακούλα, ζεις!) για να τα πιάνει από κανένα άτυχο…
#4 Σχόλιο Από virginios Στις 31 Ιανουάριος, 2010 @ 01:10
Η διαδικασία ελέγχου του έργου των ενεργ. επιθεωρ. δεν είναι ικανοποιητική. Αν υπάρχει η βούληση για έλεγχο πραγματικά, θα πρέπει να καθοριστεί επίπεδο δειγματοληψίας ανα χρονικό διάστημα, ακριβής τρόπος διεξαγωγής του ελέγχου, το ελεγκτικό όργανο και η επάρκειά του στο αντικείμενο κτλ.