- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 8 – Προσωρινές Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή

1. Προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο θεσμός των Ενεργειακών Επιθεωρητών  και για περίοδο οχτώ (8) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ δύναται να χορηγήσει προσωρινές άδειες, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων προς την Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ και κατόπιν γνωμοδότησης της Γ.ΕΠ.Ε.Ε., σε υποψήφιους που πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του παρόντος, χωρίς την παρακολούθηση και την επιτυχή ολοκλήρωση του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένη επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, τουλάχιστον δέκα (10) ετών.

2. Η προσωρινή άδεια αφορά χρονική περίοδο που δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δώδεκα (12) μηνών.

3. Οι κάτοχοι αυτών των προσωρινών αδειών υποχρεούνται στο διάστημα αυτό να προσκομίσουν βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 του παρόντος, προκειμένου να συνεξετασθούν όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά από την Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. και να γνωμοδοτήσει η Γ.ΕΠ.Ε.Ε. εάν μπορούν να ενταχθούν στο ανάλογο Μητρώο και να τους χορηγηθεί σχετική Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή. Διαφορετικά δεν εντάσσονται στο Μητρώο και η προσωρινή άδεια παύει να ισχύει.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 8 – Προσωρινές Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή"

#1 Σχόλιο Από Κυριακουλης Χ. Στις 13 Ιανουάριος, 2010 @ 20:38

Έπρεπε να γίνονται επιθεωρήσεις από το 2007. Προς τι τόση βιασύνη με τις προσωρινές άδειες? Να λειτουργήσει άμεσα ο θεσμός λέει….
Για να επωφεληθούν οι παλιότεροι μηχανικοί?
Ας γίνουν σεμινάρια και εξετάσεις το συντομότερο προκειμένου να στελεχωθεί χωρίς μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις το σώμα επιθεωρητών.

#2 Σχόλιο Από ΓΛΥΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Στις 13 Ιανουάριος, 2010 @ 21:19

θεωρω οτι ειναι μια καλη λυση για το ξεκινημα της διαδικασιας των ενεργειακων επιθεωρησεων ,ομως η αδεια πρεπει να ισχυει 2 χρονια ,και
οχι 8 μηνες ,διοτι το ΤΕΕ εχει καθυστερησει αρκετα τον κυκλο των εκπαιδευτικων σεμιναριων δια μεσου του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.Εχειτους τελευταιους 12 μηνες κανει μονο 2 κυκλους διαρκειας 20 ωρων ο καθε κυκλος ,αρα στους 8 μηνες δεν θα προλαβει να ολοκληρωσει την εκπαιδευση ,δια μεσου ολων των κυκλων που εχει προαναγγειλει

#3 Σχόλιο Από ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Στις 14 Ιανουάριος, 2010 @ 10:17

θα πρέπει οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΤΕΕ να συντονιστούν άμεσα και να αρχίσει η διεξαγωγή των υποχρεωτικών σεμιναρίων ταυτόχρονα με την ψήφιση του νομοσχεδίου εκπαιδεύοντας ικανό αριθμό ενδιαφερόμενων συναδέλφων και να καθορισθεί στο νομοσχέδιο ένα συμβολικό κόστος γιά την παρακολούθηση του σεμιναρίου.

#4 Σχόλιο Από ΓΛΥΚΑ Στις 14 Ιανουάριος, 2010 @ 14:15

…και όχι μόνο θα επωφεληθούν «προσωρινά» οι παλαιότεροι μηχανικοί (με εμπειρία 10 ετών και άνω) αλλά θα καταλήψουν τις θέσεις και στη συνέχεια, καθώς θα έχουν επιπλέον και την εμπειρία στις ενεργειακές επιθεωρήσεις.Για τους νέους μηχανικούς ούτε λόγος..

#5 Σχόλιο Από ΔΗΜ.ΚΑΠ. Στις 14 Ιανουάριος, 2010 @ 17:04

Η διαδικασία των προσωρινών επιθεωρητών είναι διαβλητή.

Τι θα γίνει εάν ένας προσωρινός επιθεωρητής αποτύχει των εξετάσεων? Θα ανακληθούν τα πιστοποιητικά που έχει υπογράψει? Εφόσον κάνει λάθη και παραλείψεις, πως θα εφαρμοσθούν οι κυρώσεις του άρθρου 9 αφού δεν θα είναι -ίσως- επιθεωρητής αργότερα?

#6 Σχόλιο Από ΚΩΝ/ΝΟΣ Λ. Στις 14 Ιανουάριος, 2010 @ 19:26

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν
αντικείμενο ενός Εθνικού Δημόσιου Φορέα (π.χ Πιστοποίησης) με εμπειρία σε πιστοποιητικά, διαδικασίες πιστοποίησης κλπ. και όχι ενός «αμιγώς» επαγγελματικού φορέα όπως το ΤΕΕ.
Γενικότερα, συγκεντρώνοντας σε ένα Εθνικό φορέα διασπαρμένες σήμερα αρμοδιότητες πιστοποιήσεων και ελέγχων, σε διάφορα προϊόντα – συστήματα και τομείς, αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα η βελτίωση του ισοζυγίου εσόδων – εξόδων του, η μεγαλύτερη ανεξαρτησία του από «κρατικές επιδοτήσεις» κ.α, με προφανές όφελος.
Επίσης, με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείεται κανένα τεχνικό επίπεδο εκπαίδευσης, που πιθανά θα ήθελε, (μετά από κατάλληλο σεμινάριο και εξετάσεις), να απασχοληθεί σαν ενεργειακός επιθεωρητής.

#7 Σχόλιο Από St Grigoriadis Στις 14 Ιανουάριος, 2010 @ 20:03

Αξιότιμοι κα Υπουργέ και συνεργάτες,
Κατά την γνώμη μου για ένα διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό αρκεί ένας σαφής τεχνικός οδηγός εκτέλεσης της επιθεώρησης για να την φέρει εις πέρας.
Με το δίπλωμα μηχανικού και μόνο θα έπρεπε να μπορεί να γραφτεί στο μητρώο , με ευθύνη του να διεξαγάγει τις μελέτες και να είναι υπόλογος για αυτές σαν υπεύθυνος μηχανικός με ποινή διαγραφής από το μητρώο σε περίπτωση ανεπάρκειας.

Σαν μηχανολόγος μηχανικός (και μάλιστα του πρώην Τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων) ,

Αδυνατώ να καταλάβω πώς η πολιτεία με εμπιστεύεται να εκπονήσω μελέτη πχ κεντρικής θέρμανσης κτηρίου και να εποπτεύσω την εγκατάσταση, αλλά απαιτεί να περάσω απο σεμινάρια για να υπολογίσω την ενεργειακή της απόδοση…
Με το ίδιο επιχείρημα, η απαίτηση εμπειρίας αποτελεί σχήμα οξύμωρο και κατάφωρη αδικία έναντι των νέων συναδέλφων που ψάχνουν για μια αρχή στον χώρο.
Ώς εκτούτου συμφωνώ απόλυτα με παραπάνω σχόλιο ότι με το παρόν αλλά άθρο προσωρινής άδειας αλλά και με το σχέδιο διατάγματος που περιγράφει τα προσόντα «επωφελούνται οι παλιοί μηχανικοί στο άνοιγμα της αγοράς». Κρίμα!

Συνοψίζοντας ,
Θεωρώ ότι ένας μηχανολόγος μηχανικός πρέπει να μπορεί να γράφεται χωρίς άλλη προυπόθεση στα μητρώα επιθεωρητών .
Τα σεμινάρια, ή μάλλον καλύτερα οι εξετάσεις, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους θετικούς κλάδους (τοπογράφους, φυσικούς, μαθηματικούς) να γραφτούν στο μητρώο.

Τέλος, θα πρέπει να διερευνηθούν οι αναφορές που βλέπω εδώ στην διαβούλευση για «περίεργη καθυστέρηση και δυσλειτουργία» αυτών των σεμιναρίων του ΤΕΕ. Είναι κρίμα να πέφτει τόσο πολύ η ποιότητα και αξιοπιστία των υπηρεσιών του ΤΕΕ.

Σας ευχαριστώ

Καλή επιτυχία.

#8 Σχόλιο Από ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ Στις 15 Ιανουάριος, 2010 @ 00:32

Αξιότιμοι κύριοι,

Η προϋπόθεση 10ετούς επιστημονικής και επαγγελματικής εμπειρίας για να αποκτήσει κάποιος την προσωρινή άδεια είναι θέμα για συζήτηση. Επίσης η εξειδίκευση με μεταπτυχιακά σχετικά με το θέμα είναι συζητίσιμο αν θά έπρεπε να είναι σημαντικό στοιχείο. Προσωπικά πολλοί συνάδελφοι μου με διδακτορικό, έχει αποδειχτεί ότι έχουν λάθος αντίληψη καταστάσεων και πραγμάτων λόγω μηδενικής εμπειρίας και ίσως υπερβολικής αυτοπεποίθησης…

Προσωπικά, έχω ασχοληθεί σημαντικά με πιστοποίηση λεβήτων με σήμανση CE, κατασκευή αυτών και σύνταξη τεχνικών φακέλων σειρών λεβήτων, γνωρίζω το αντικείμενο πιστοποίησης- κατασκευής λέβητα και του συστήματος θέρμανσης εξαιρετικά καλά (ένεκεν μεγάλου αριθμού μελετών φ.αερίου πρέπει να έχω μπεί σε πάνω από 10000 λεβητοστάσια..).

Με βάση τα άνω θεωρώ απαράδεκτο άλλες άσχετες ειδικότητες π.χ αρχιτέκτονες με 10 ετή εμπειρία να λαμβάνουν προσωρινή άδεια για πιστοποίηση λέβητα λόγω παλαιότητας.

Όλοι θα έπρεπε να δώσουν εξετάσεις ανεξαρτήτως πτυχίου και προσόντων, έστω υποτυπώδεις από την αρχή ώστε να αποκτήσουν προσωρινές άδειες.
Ο μόνος αδιάβλητος τρόπος είναι εξετάσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα ώστε όλοι με μια υποτυπώδη 2-3 εμπειρία να μπορούν αρχικά να λαμβάνουν μια προσωρινή άδεια και μετά τα σεμινάρια και τις κανονικές εξετάσεις την πολυπόθητη άδεια.

Αφήστε κατά μέρος την 10 ετή εμπειρία και τα μεταπτυχιακά που κάποιοι που διατυμπανίζουν, γιατί η γνώση είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη και αποκτιέται εξαιρετικά δύσκολα πέρα από τα πλαίσια διδασκαλίας ενός μεταπτυχιακού ειδικά για τον κλιματισμό και τους λέβητες.

Ενδιαφέρον παράδειγμα:

Οι λέβητες με ον. ισχύ πάνω από 400 KW υπάγονται στην οδηγία 97/23/EEC πέρι δοχείων πίεσης και όχι στην 92/42/ΕΕC (από όπου προκύπτουν τα διάφορα αστέρια απόδοσης), διότι η απαίτηση από μεγάλους λέβητες είναι η ασφάλεια τους και η αντοχή σε πιέσεις και θερμοκρασίες. Πως ένας μηχανικός άσχετης ειδικότητας, θα ασχοληθεί με επιθεώρηση όταν δεν έχει κάνει μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη λειτουργίας;; Παρατηρούνται πολλές ελλείψεις στα έντυπα λέβητα (περιγραφές καπνοδόχων κτλ κτλ)

Τυπικά ειδικότητες όπως Πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ενδεχομένως οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να εξαιρούνται από πιστοποίηση λεβήτων και κλιματιστικών γιατί αυτές απαιτούν ειδικότερες γνώσεις.

Με εκτίμηση,

Μπουτσιούκης Ανδρέας
Διπλ. Μηχ. Μηχανικός

Ο αριθμός των επιθεωρήσεων που θα απαιτούνται είναι ιδιαίτερα μεγάλος ώστε

#9 Σχόλιο Από Θανάσης Πολίτης Στις 15 Ιανουάριος, 2010 @ 15:39

Η προσωρινή αδειοδότηση είναι διαβλητή και θα δημιουργήσει ευνοημένους και προβλήματα.
Μια πρόταση είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα σεμινάρια και η δυνατότητα εξετάσεων από πολλούς και διαφορετικούς πιστοποιημένους φορείς και όχι μόνο το ΤΕΕ, για να υπάρχουν το συντομότερο δυνατό μηχανικοί ικανοί να προσφέρουν στην αγορά την απαράιτητη τεχνογνωσία και να κάνουν τις απαραίτητες επιθεωρήσεις.
Αποφύγετε τους αποκλεισμούς πολιτών (νέων μηχανικών, ειδικοτήτων κλπ), την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων και την δημιουργία ωφελημένων ομάδων. Όλοι όσοι μπορούν να εκπαιδευτούν και να αξιολογηθούν από πιστοποιημένες δομές (μέσω του ΕΣΥΔ ή άλλου φορέα)εκπαίδευσης και κατάρτισης να μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο. Ο κόσμος εκσυγχρονίζεται, δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί και «μονοπώλια» (π.χ. ΤΕΕ)

#10 Σχόλιο Από ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Στις 17 Ιανουάριος, 2010 @ 02:47

Εφόσον δοθούν προσωρινές άδειες σε μηχανικούς με τουλάχιστον 10ετή εμπειρία, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους υπόλοιπους νεώτερους μηχανικούς ως προς την συμμετοχή τους στα σεμινάρια και εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητων , ωστε και αυτοί σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.

Με τη σειρά τους, οι ενεργειακοί επιθεωρητές με προσωρινή άδεια θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στα σεμινάρια και στις εξετάσεις μόνο προς το τέλος ισχύος της προσωρινής άδειας τους.

Με αυτό το μοντέλο κατά το αρχικό διάστημα θα υπάρχει πιο μεγάλος αριθμός επιθεωρητών.

#11 Σχόλιο Από ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Στις 17 Ιανουάριος, 2010 @ 10:32

Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε μηχανικό από ΑΕΙ και ΤΕΙ να γίνει εφόσον το επιθυμεί ενεργειακός επιθεωρητής και κυρίως οι νέοι μηχανικοίνα βρούν διέξοδο εργασίας, ώστε να μην τους εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρίες.

Θεωρώ απαραίτητα τα σεμινάρια για ΟΛΟΥΣ, έτσι ώστε π.χ. να μάθει ο αρχιτέκτονας για λέβητες και ο ηλεκτρολόγος για δομικά υλικά, είναι μια ευκαιρία για μια δεύτερη διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων, από τους ειδικούς πλέον (ίσως είναι καλή ιδέα στα σεμινάρια να υπάρχει κυτίο προτάσεων από τους συμμετέχοντες) και στο κάτω κάτω αν θες να γίνεις Εν.Επ. αφιέρωσε λίγο χρόνο.Αγαθά κόποις κτώνται.

Και επιτέλους σε αυτή τη χώρα ας σταματήσουμε την κλάψα (κατάλοιπο της τουρκοκρατίας) και τις μεταξύ μας κόντρες ( κάποια σχόλια υποτιμητικά είναι απαράδεκτα και δεν έπρεπε να δημοσιεύονται) και ας κοιτάξουμε μπροστά συζητώντας εποικοδομητικά με νέες ιδέες ( όπως μας δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας) οραματιζόμενοι μια καλύτερη κοινωνία για μας και τα παιδιά μας ένα καλύτερο περιβάλλον.

Ευχαριστώ
Πρέντζας Κωνσταντίνος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕΙ Λαμίας

#12 Σχόλιο Από Τ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ Στις 18 Ιανουάριος, 2010 @ 11:20

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΝ ΑΠΟΡΙΑΣ ΠΩΣ ΕΝΑ ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ
ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΗΛΑ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 10 ΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΩΣΗ

ΣΥΜΦΟΝΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Ε.Ε.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ Μ ΠΡΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Ε.Ε

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΡΗΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ
ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ

#13 Σχόλιο Από Nikos Legakis Στις 20 Ιανουάριος, 2010 @ 13:55

Με λίγα λόγια, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η διαδικασία άμεσης οργάνωσης της εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Επιθεωρητών, το ΤΕΕ και η Γ.ΕΠ.Ε.Ε έχουν περιθώριο 8+4=12 μήνες να χορηγήσουν άδειες, άνευ σεμιναρίων και εξετάσεων προς ενδιαφερόμενους με κριτήρια επιλογής 10 χρόνια εμπειρίας γενικώς. Το συγκεκριµένο κριτήριο των 10 ετών επιδέχεται κριτικής, αφού θεωρείται ελλιπές και γενικό.

Nikos I. Legakis
MSc Technology & Innovation Mgm
MSc Advanced Mech. Engineering
BEng Mech. Eng

#14 Σχόλιο Από Δημόπουλος Σταύρος Στις 20 Ιανουάριος, 2010 @ 15:52

Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που θα έπρεπε να αναφέρονται στο άρθρο 8:

1) Τι θα γίνεται αν κάποιος με προσωρινή άδεια δεν καταφέρει να πάρει το πιστοποιητικό εμπρόθεσμα;

2) Η ημερομηνία έκδοσης των προσωρινών πιστοποιητικών να μην είναι πριν την ημερομηνία έκδοσης των πιστοποιητικών με εξετάσεις. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός υπέρ των παλαιότερων.

3) Ποιά είναι τα κριτήρια προϋπηρεσίας; Είναι η ημερομηνία εγγραφής στο ΤΣΜΕΔΕ, η ημερομηνία έναρξη επαγγέλματος στην εφορία ή η ημερομηνία που σφραγίστηκε η πρώτη του άδεια από την αρμόδια υπηρεσία;

4) Ως σχετική προϋπηρεσία θα λαμβάνεται οποιαδήποτε μελέτη, μόνο οι μελέτες που είναι σχετικές (θέρμανση, θερμομόνωση, θερμικές απώλειες, κλιματισμός, κτλ) ή πρέπει να είναι μελέτη ενεργειακής απόδοσης;

#15 Σχόλιο Από Ανδρέας Τζεβελέκης Στις 22 Ιανουάριος, 2010 @ 00:15

Άσκοπη εντελώς είναι η απαίτηση για προϋπηρεσία των 10 ετών.

Θα ήθελα μία τουλάχιστον αναφορά στην πραγματική χρησιμότητά της … Η πιστοποίηση θα γίνεται βάση στοιχείων πρότυπου κτιρίου. Κάθε μηχανικός μπορεί να εκτελέσει τους βασικούς υπολογισμούς που απαιτούνται. Απλά μαθηματικά είναι. Έλεος. Όποιος είναι καλός και γρήγορος στην δουλειά του θα έχει και την περισσότερη πελατεία. Δεν πιστεύω να μπορεί κανείς στα «λεπτά» που θα διαρκεί η επιθεώρηση να κάνει περισσότερους υπολογισμούς ή να ανατρέχει σε πρότυπα και αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές όλων των εγκατεστημένων μηχανημάτων και χρησιμοποιούμενων υλικών. Και δεν νομίζω κανείς για 1ευρώ το τετραγωνικό να κάνει κάτι περισσότερο, όσα χρόνια προϋπηρεσία και να έχει …

Το ότι ουδέποτε αυτή η χώρα είχε αποτελεσματικούς μηχανισμούς αξιολόγησης και ελέγχου των όσων γίνονται είναι άλλο θέμα! Όλοι θεωρούνται ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Για αυτό και όλη αυτή η τυπολατρεία, γραειοκρατία και το χαρτομάνι … Γιατί στην Αγγλία ως φοιτητής μπορείς να έχεις μπλόκ επιταγών μόνο με την φοιτητική σου ταυτότητα ενώ εδώ χρειαζόμαστε μέχρι και το πιστοποιητικό γέννησης του σκύλου μας;

#16 Σχόλιο Από ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΙΔΗΣ Στις 22 Ιανουάριος, 2010 @ 23:28

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Σε αναφορά με την απαίτηση για 10ετή επιστημονική ή επαγγελματική εμπειρία θεωρώ ότι η παραπάνω απαίτηση προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και δίνει αισθητό προβάδισμα στους παλιότερους μηχανικούς. Επίσης, το συγκεκριμένο άρθρο σε συνδιασμό με αυτό των προσόντων των επιθεωρητών επιτρέπει εμμέσως έναν πολιτικό μηχανικό ή έναν αρχιτέκτονα με 10 ετή εμπειρία να προβεί σε επιθεώρηση λέβητα ή κλιματισμού ενώ απαγορεύει έναν μηχανολογό μηχανικό (είτε ΤΕΙ είτε ΑΕΙ) με 7 ή και 9 χρόνια να προβεί σε τέτοια επιθεώρηση. Προφανώς αντιβαίνει κάθε ένοια λογικής το παραπάνω άρθρο και θα πρέπει να αναμορφωθεί. Σκεφτειτε ότι υπάρχουν συνάδελφοι μηχανικοί με εξεικευμένες σπουδές και εμπειρία πάνω σε ενεργειακά θέματα και αποκλείονται ενώ προάγονται άλλοι που δεν έχουν κάν το θεωρητικό υπόβαθρο σπουδών (π.χ Τεχνολόγοι ηλεκτρολογοί μηχανικοί ή αρχιτέκτονες για Η/Μ ή τοπογράφοι)

#17 Σχόλιο Από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ Στις 24 Ιανουάριος, 2010 @ 20:56

ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΜΠΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΛΠ,
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΚΑ 8 ΤΑ ΕΞΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ ,ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ,

( ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΓΓ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ)

ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ (ΤΕΕ) KAI TEXΝΟΛΟΓΟΥ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ (ΕΕΤΕΜ).

ΔΙΔΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΆΞΕΩΝ Α ΚΑΙ Β.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΗΤΡΩΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Γ.Γ.ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

ΥΓ. ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ……,ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΤΣΙΑ
ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑΙ Η ΟΧΙ.

#18 Σχόλιο Από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ Στις 24 Ιανουάριος, 2010 @ 21:03

ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΜΠΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΛΠ,
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΚΑ 8 ΤΑ ΕΞΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ ,ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ,

( ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΓΓ.ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ)

ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ (ΤΕΕ) KAI TEXΝΟΛΟΓΟΥ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ (ΕΕΤΕΜ).

ΔΙΔΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΆΞΕΩΝ Α ΚΑΙ Β.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΗΤΡΩΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ Γ.Γ.ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

ΥΓ. ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ……,ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΤΣΙΑ
ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑΙ Η ΟΧΙ.

#19 Σχόλιο Από ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΔΟΓΛΟΥ Στις 25 Ιανουάριος, 2010 @ 17:04

κύριοι και κυρίες
κατά την ταπεινή μου γνωμη το οριο των 10 ετών στερείται λογικής. Το αναφέρω από προσωπική εμπειρία την στιγμή που εγω ειμαι ένας μηχανικός με 9 χρόνια εμπειρία. Και βεβαιως μπορεί να πει κάποιος ότι το λέω απο προσωπικό συμφέρον, από την αλλη όμως θα πρεπει ο οποιοσδήποτε να παραδεχθεί οτι απο τον ένατο στον δέκατο χρόνο η επιπρόσθετη εμπειρία που ενδεχομένως να αποκτήσω ειναι πολύ μικρή έως αμελητέα.
Η αποψη μου ειναι ότι το όριο θα πρέπει να ειναι στα 5 χρόνια. Και οι μηχανικοί το ξέρουμε καλά αυτό το όριο αφου μας επηρεάζει στο τι πληρώνουμε.

Εγω όμως το προτείνω γιατί πιστεύω ότι η αξία της εμπειρίας βρίσκεται στις προτεινόμενες δράσεις που συνοδεύουν το πιστοποιητικό. Εκει ειναι στο ενστικτο και στην εμπειρία του μηχανικού να προτείνει δράσεις οι οποίες θα έχουν αποτελέσματα, και εκεί πρέπει ο μηχανικός να «διαβλέπει» εάν ο καθε ιδιοκτήτης/ ενοικιαστής του κτιρίου θα ακολουθήσει τις συμβουλές. Πρέπει να φύγουμε απο τα στεγανα ότι εξοικονόμηση επιτυγχάνεται μόνο με καλυτερα παράθυρα κ.α. Ο χρήστης εχει συμμετοχή στην εξοικονόμηση, και όταν του δοθεί κατάλληλη καθοδήγηση απο τον μηχανικό θα τα καταφέρει.
Για να μπορεί να το πραγματοποιησει αυτό ένας μηχανικός χρειάζεται μια τριβή με πελάτες. Ολοι μας το έχουμε ζήσει να εξηγούμε στους πελάτες πράγματα που δεν έχουν σκεφτεί.

Επιπλέον, δεν πρέπει λοιπον να στερήσουμε την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε νέους, και ειδικα στις ηλικίες 27-32 χρονών (πτυχίο + 5 έτη) που υποφέρουν πιο πολύ από ολους στο θέμα της εργασίας αλλά και είναι αυτοί που «ψάχνονται» συγκριτικά πιο πολύ.

Τελος θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτή την στιγμή υπαρχει κόσμος που παρακολουθεί ήδη τα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ για την εξοικονόμηση ενεργειας. Πιστεύω οτι αυτοι οι συμμετέχοντες θα πρεπει να συμπεριληφθούν στο αρχικό σωμα, ωστόσο να δώσουν κανονικά τις εξετάσεις αργότερα. Ο βασικός λόγος είναι οτι αυτοι οι συμμετέχοντες ειναι εξοικειωμένοι με την έννοια των δράσεων, αλλα και ενήμεροι του θέματος αφου για να συμμετέχεις σε αυτα τα σεμινάρια επρεπε να εχεις δηλώσει συμμετοχή χρόνια πριν, οπερ και ενδιαφέρεσαι για αυτο το κομμάτι.
Ευχαριστώ
Χρήστος Καδόγλου
ΗΛ.ΜΗΧ ΑΠΘ

#20 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΝΤΟΣ Στις 27 Ιανουάριος, 2010 @ 20:01

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΝ 10ΕΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΤΟΧΗ.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΕΝΑ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ.
Ο ΟΜΙΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΝ 7/2005 ΔΗΛΑΔΗ 4,5 ΧΡΟΝΙΑ.ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ 10 ΕΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΛΛΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΝΑ ΑΠΟΡΙΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΕΝΩ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 120 ΩΡΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΗΓΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ 10 ΕΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΘΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ

ΜΕ ΤΙΜΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΝΤΟΣ

#21 Σχόλιο Από ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ Στις 28 Ιανουάριος, 2010 @ 02:12

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΜΟΝΟ ΕΦΟΔΙΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΩΣΩΡΙΝΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΥΣΜΟΙΡΟΥΣ ΑΛΛΑ »ΝΕΟΥΣ» ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
ΑΦΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ( ΤΙ ΝΕΟΙ ΔΗΛΑΔΗ 35,37 ΧΡΟΝΩΝ) ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.
ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ . ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΩΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΠΡΩΣΩΡΙΝΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ.
ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ.
ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΓΚΑΦΑ………
ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ,ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ……ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑΑΑΑΑ

#22 Σχόλιο Από ΤΣΙΛΙΓΚΕΡΙΔΗΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Στις 29 Ιανουάριος, 2010 @ 12:24

Το κριτήριο της δεκαετούς προϋπηρεσίας θεωρείται άστοχο και ατυχές! Το μόνο στο οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει είναι στην δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού και στον αποκλεισμό νεώτερων μηχανικών.
Γιατί να μη γίνει μια ερώτηση στο αρμόδιο κοινοτικό όργανο για τον ανταγωνισμό να δούμε κάτα πόσο θα στηρίξει την κίνηση αυτή, ώστε να αποφύγουμε και μεταγενέστερες προσφυγές.
Πρότείνω να καθυστερήσει 2-3 μήνες να δημιουργηθεί το μητρώο ώστε να προλάβουν να δώσουν εξετάσεις όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο μητρώο ενέργειακών επιθεωρητών, έστω και χωρίς τα σεμινάρια τα οποία και πάλι καλούμαστε να πληρώσουμε (εμείς οι νέοι-κατα πλειοψηφία «άνεργοι» μηχανικοί) με δανεικά, γιατί αυτό αυτό το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα να μας βοηθήσει από την αποφοίτηση μας, πάρα μόνο μας χρεώνει ασφάλεια ώστε να μη θεωρούμαστε άνεργοι και επιβαρύνουμε τις στατιστικές.
Υπάρχουν μηχανικοί κατα την 5-ετή εκπαίδευση των οποίων το αντικείμενο σπουδών ήταν ακριβώς αυτό (Μηχανικοί Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων-Π.Δ.Μ.). Γιατί να μη δωθεί το δικαίωμα σε αυτούς να δώσουν άμεσα εξετάσεις;
Και ας δώσουν εξετάσεις και οι μηχανικοί με 10-ετή εμπειρία ώστε να φανεί ποιος πραγματικά έχει σχέση με το αντικείμενο και μπορεί να ανταποκριθεί.

#23 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Στις 29 Ιανουάριος, 2010 @ 19:01

– Σχετικά με τις προσωρινές άδειες για περίοδο 8 μηνών, δεν προσδιορίζονται οι τομείς επαγγελματικής εμπειρίας των 10 τουλάχιστον ετών. Το ερώτημα μας, δηλαδή, είναι σε ποιο πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης και εμπειρίας θα κριθεί Μηχανικός άλλης ειδικότητας, πλην Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, και μάλιστα χωρίς την ολιγό-ωρη εκπαίδευση, ως ειδικός να του χορηγηθεί η προσωρινή άδεια για τις επιθεωρή-σεις λεβήτων – θέρμανσης και κλιματισμού.
Προτείνουμε τη χορήγηση προσωρινών αδειών για τις επιθεωρήσεις λεβήτων – θέρ-μανσης και κλιματισμού μόνον σε Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους με αποδεδειγμένη εμπειρία, βάσει παραστατικών, 10 ετών.

#24 Σχόλιο Από Κονταράτος Ιάκωβος Στις 31 Ιανουάριος, 2010 @ 23:40

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Θεωρώ ότι οι προσωρινές άδειες Ενεργ. Επιθεωρητών θα καταστρέψουν ότι καλό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από όλη αυτή την διαδικασία.

Κατ’ αρχήν είναι εντελώς αυθαίρετο το κριτήριο της 10ετούς εμπειρίας και μάλιστα χωρίς να καθορίζεται το αντικείμενο.

Επίσης τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά που θα έχουν εκδόσει οι προσωρινοί επιθεωρητές αν αποτύχουν να ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή αποτύχουν στις εξετάσεις της ΓΕΠΕΕ???

Προτείνω λοιπόν να αρχίσει άμεσα η κανονική διαδικασία έκδοσης αδειών Ενεργ. Επιθεωρητών και εγγραφής στα Μητρώα και μόλις αποκτήσουμε ενεργειακούς επιθεωρητές να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και έκδοσης Ενεργειακών Πιστοποιητικών.

Ευχαριστώ,

Ιάκωβος Κονταράτος
Διπλ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

#25 Σχόλιο Από Χρ. Μαγκανάρης Στις 31 Ιανουάριος, 2010 @ 23:41

Άρθρο-8. Στα προσόντα αυτών, στους οποίους θα χορηγηθούν οι προσωρινές άδειες ενεργειακών επιθεωρητών, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν εκτός από τα χρόνια εμπειρίας και η ενασχόληση με τα ενεργειακά των κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, η επιμόρφωση σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΤΕΕ για ενεργειακές επιθεωρήσεις και εξοικονόμηση ενέργειας.
Άρθρο-11. Υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί που έχουν παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ σχετικά με ενεργειακή επιθεώρηση και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια(περίπου 120 ώρες). Αυτοί θα πρέπει να παρακολουθήσουν πάλι τα αντίστοιχα προγράμματα;
Άρθρο-13. Το σχέδιο για ενεργειακές επιθεωρήσεις και την αμοιβή του Πιστοποιητικού(2009), προέβπεπε αμοιβή 1ευρώ/μ2 κατοικίας. Αυτή η τιμή για επιφάνειες μικρότερες των 500 μ2 είναι μηδαμινή έως απαράδεκτη.
Για παράδειγμα μια κατοικία των 120 μ2, θα έχει αμοιβή 120 ευρώ, για δέκα περίπου ώρες εργασίας, έξοδα μετακινήσεων, έλεγχο σχεδίων, φωτοτυπιών, χαρτικών κλπ.
Πιστεύω ότι η τιμή 2,5 ευρώ/μ2 που είχε προταθεί αρχικά είναι λογικότερη.