- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 3 – Ενεργειακοί Επιθεωρητές

1. Η ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή αποκτάται με την ένταξή του στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών του άρθρου 5 του παρόντος και τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού, όπως καθορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του παρόντος.

2. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πληροί τα απαιτούμενα προσόντα, όρους και προϋποθέσεις που απορρέουν από το παρόν διάταγμα, έχει δικαίωμα να εγγραφεί στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών του άρθρου 5 του παρόντος, μετά από αίτησή του και σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 7 του παρόντος και να του χορηγηθεί άδεια ενεργειακού επιθεωρητή για μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες αδειών, όπως καθορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του παρόντος.

3. Κάθε ενεργειακός επιθεωρητής κατά την εγγραφή του στο αντίστοιχο Μητρώο, υποχρεούται να δηλώσει την επαγγελματική του έδρα ως ενεργειακού επιθεωρητή.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 3 – Ενεργειακοί Επιθεωρητές"

#1 Σχόλιο Από SIMETRIDIS Στις 15 Ιανουάριος, 2010 @ 11:55

Οι θέσεις επιθεωρητών θα πρέπει να είναι ΚΛΕΙΣΤΕΣ ανά νομό (π.χ. όπως οι συμβολαιογράφοι).
π.χ. Νομός Χ 100 επιθεωρητές
Νομός Υ 50 επιθεωρητές…

ώστε να μην προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός

ευχαριστώ

#2 Σχόλιο Από Θανάσης Πολίτης Στις 15 Ιανουάριος, 2010 @ 15:56

Η δημιουργία Μητρώων είναι εστία διαφθοράς και συναλλαγής. Δικαιολογητικά, εκπαίδευση και εξετάσεις από πιστοποιημένους προς τουτο φορείς, ανοιχτά σε όλους, ανάλογα με την βασική εκπαίδευση του κάθε επιστήμονα (λογικά π.χ.για θέματα κελύφους, ανοιγμάτων, προσανατολισμού κλπ γενικά χαρακτηριστικά κτιρίου αρχιτέκτονες, Η/Μ μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι) πιθανόν και βάσει της εξειδίκευσης, της εμπειρίας και πιθανόν πολύ συναφών μεταπτυχιακών σπουδών από άλλες ειδικότητες.
Βέβαια έτσι πιθανόν να θίγεται η συντεχνία των κρατικοδίαιτων του ΤΕΕ (όχι των μηχανικών γενικά)!
Ας ανοίξουμε τα παράθυρα να μπει και λίγος καθαρός αέρας στα μυαλά των ανθρώπων και στην κοινωνία μας!

#3 Σχόλιο Από νικος τζενος Στις 16 Ιανουάριος, 2010 @ 12:47

Εκφραζωνται απο πολλους επιφυλαξεις που αφορουν την πιθανοτητα συνναλαγης για την αποκτηση του πιστοποιητικου.προτεινω την διενεργεια επανελενχου απο αλλον επιθεωρητη.ο β ελενχος δεν χρειαζεται να ειναιεξονυχιστικος.αρκει ο μακροσκοπικος και δειγματοληπτικος ελενχος.ενας εμπειπος επιθεωρητης μπορει ευκολα να διαπιστωσειτην ορθοτητα της αρχικης πιστοποιησης.

#4 Σχόλιο Από ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ Στις 19 Ιανουάριος, 2010 @ 10:13

ΕΝΤΙΜΗ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ :

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3661 ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ 3661 ΠΕΡΙ ΚΤΙΡΙΩΝ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3661 ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΟΠΩΣ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ . ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3661 ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 765/2008 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΟΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ Η ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. Η ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΥΔ.

ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΥΔ.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΝΟΜΙΚΑ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3661 ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ.

ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΕΡΙΛΕΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΟΙ ΕΝΕΝΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ, ΟΥΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΥΤΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ.

Η ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΤΥΠΑ.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ

#5 Σχόλιο Από Μπακατσιάς Πέτρος Στις 22 Ιανουάριος, 2010 @ 21:30

Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
στο σχέδιο Π.Δ. για τους ενεργειακούς επιθεωρητές είναι ευδιάκριτη η άδικη αντιμετώπιση των μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά παραθέτω τα παρακάτω.
Ο ρόλος του Τ.Ε.Ε. στην διαδικασία «εκπαίδευσης» των επιθεωρητών είναι απαράδεκτος, καθώς ούτε εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι ούτε ανάλογη υποδομή διαθέτει. Εάν συνυπολογίσουμε ότι στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών θα εγγράφονται μέλη και μη μέλη του Τ.Ε.Ε., είναι προφανές ότι το Τ.Ε.Ε. δεν πρέπει να έχει καμία ανάμιξη στην όλη διαδικασία, για τον αυτονόητο λόγο της αποφυγής της όποιας μεροληπτικής συμπεριφοράς υπέρ των μελών του.
Η κλιμάκωση έως 1000 m2 και πάνω από 1000 m2 όπως και ο περιορισμός των μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Α’ τάξη, δεν έχουν καμία λογική εξήγηση παρά μόνο ότι δημιουργούμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των διπλωματούχων και των πτυχιούχων προς όφελος των πρώτων.
Η ειδικότητα του κάθε επιστήμονα είναι αρκετή από μόνης της ώστε να διασφαλίζετε το δίκαιο, δηλαδή ο πτυχιούχος μηχανικός έργων υποδομής δεν θα μπορεί να λάβει την άδεια ενεργειακού επιθεωρητή για κτίρια ή για παράδειγμα δεν είναι λογικό ο διπλωματούχος τοπογράφος μηχανικός να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από τον πτυχιούχο μηχανικό δομικών έργων στην ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων.
Με κάθε τιμή,
Πέτρος Μπακατσιάς

#6 Σχόλιο Από Σιαφάκας Κων/νος Στις 30 Ιανουάριος, 2010 @ 10:46

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα να γράψω τις απόψεις μου.
Δεν χρειάζεται υποχρεωτική εκπαίδευση από κανέναν φορέα για θέματα που έχουν ήδη καλυφθεί σε Πολυτεχνικές και Τεχνολογικές Σχολές.
Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει προαιρετικά και είναι σωστό να γίνεται για κάθε μηχανικό που θέλει να ενημερώνεται για την αλματώδη αύξηση της τεχνολογίας.
Θέτοντας εξετάσεις για να αποδείξει ένας μηχανικός ότι γνωρίζει πως να
μελετά ένα κτίριο αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας τα οποία χορηγούν τους αντίστοιχους τίτλους, οπότε μάλλον εκεί πρέπει να γίνει πρώτα παρέμβαση για την βελτίωση της ποιότητας των μηχανικών.
Από την άλλη παρότι είμαι νέος μηχανικός έχω παρατηρήσει το χαμηλό επίπεδο αρκετών μηχανικών,κυρίως από πανεπιστήμια του εξωτερικού, και αρκετών τεχνολόγων οπότε ίσως να είναι μονόδρομος οι εξετάσεις.
Σε ότι αφορά τις ειδικότητες που θα έκτελούν τιε ενεργειακές με΄λέτες και επιθεωρήσεις είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να είναι μηχανολόγοι μηχανικοί και τεχνολόγοι μηχανολόγοι. Διαφορετικά ας θεσπίσουμε εξετάσεις που μετά από 3 μήνες θα μπορεί ένας μηχανολόγος να εκδόσει οικοδομικές άδειες. Η εξιδίκευση είναι αναγκαία και συνηφασμένη με την τεχνολογική πρόοδο και όποιος δεν το παραδέχεται μάλλον κρίνει για δικό του όφελος ή ύπο την πίεση κάποιων ομάδων.
Τέλος η ενεργειακή επιθεώρηση θα γίνει αποδεκτή και χρήσιμη για τους
πολίτες και την κοινωνία αν:
-γίνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
-αν είναι απλή και κατανοητή και δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό
-αν δώσει λύσεις και δεν αποτελέσει χαρτί το οποίο θα διακινείται μέσω φαξ και email
-αν αποδειχτεί ότι αυτά που προτείνονται θα δώσουν λύσεις που θα μειώσουν τους ρύπους αλλά και το κόστος διαβίωσης
-αν υπάρξει κάποιας μορφής επιδότησης ή μακροπρόθεσμου δανείου για τις παρεμβάσεις
-αν θωρακιστούν νομικά οι ενεργειακοί επιθεωρητές απέναντι σε μυνήσεις που μπορεί να γίνουν εναντίον τους.

Κλείνω αναφέροντας ότι στους περισσότερους λέβητες έχουν τοποθετήθεί λάθος μπεκ με αποτέλεσμα την κακή καύση. Η εύρεση του σωστού μπεκ για έναν μηχανολόγο απαιτεί 10 λεπτά, για έναν πολιτικό μηχανικό είναι αδύνατη. Ας ξεκινήσουμε με τα απλά.

Σιαφάκας Κων/νος
Μηχ Μηχανικός ΕΜΠ
Προιστάμενος Συντήρησης

#7 Σχόλιο Από Δημήτρης Μαντάς, Μηχανολόγος Μηχ.ΕΜΠ Στις 31 Ιανουάριος, 2010 @ 19:28

ΑΡΘΡΟ 3

Πόσοι μηχανικοί θα έχουν το δικαίωμα να επιθεωρήσουν το ίδιο κτήριο;
Θα πρέπει να διασφαλισθεί από το νόμο η πιθανότητα ένας «δυσαρεστημένος» ιδιοκτήτης να καλέσει δεύτερη ή και τρίτη ενεργειακή επιθεώρηση επί του ιδίου αντικειμένου (χωρίς αλλαγές δηλαδή), μέχρις ότου «πετύχει» την έκθεση που τον εξυπηρετεί.

Δημήτρης Μαντάς, Mηχανολόγος Mηχανικός Ε.Μ.Π.
M.Sc. University of Strathclyde, Glasgow, U.K.