- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 02: Διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών

1. Νέα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους κτιρίων που κατασκευάζονται με άδειες δόμησης, ακολουθούνται οι καθοριζόμενες διαδικασίες πληρότητας και ελέγχου του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 249/Α/25-11-11), όπως ισχύει, με την πρόσθετη υποβολή Τεχνικής Έκθεσης Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας δώματος ή στέγης ή υπαίθριου χώρου, η οποία περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρονται στο συνημμένο Παράρτημα 1, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Η κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας συσχετίζεται με τις επιμέρους μελέτες του κτιρίου.
Η ανωτέρω Τεχνική Έκθεση συντάσσεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες Προδιαγραφές και Κατευθυντήριες Οδηγίες.

2. Υφιστάμενα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους υφιστάμενων κτιρίων, κατά την έννοια του άρθρου 1, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης, έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών συνοδευόμενη από φάκελο δικαιολογητικών, που περιλαμβάνει τα παρακάτω:
α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου. Ειδικά στην περίπτωση των δωμάτων και των χώρων, στους οποίους υπάρχει με βάση νόμιμο τίτλο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, την υπεύθυνη δήλωση μπορεί να υποβάλει ο δικαιούχος της χρήσης συγκύριος, χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών,
β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου εκτελεστή του έργου για την ανάληψη ευθύνης ορθής υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του στοιχείου δ,
γ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας, υπογεγραμμένη από αρμόδιο μηχανικό,
δ) Τεχνική Έκθεση Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 1 της παρούσας,
ε) αντίγραφο οικοδομικής αδείας ή άλλο στοιχείο, που αποδεικνύει τη δυνατότητα υπαγωγής στην παρούσα, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο του άρθρου 1 της παρούσας,
στ) φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της προς φύτευση επιφάνειας.

Για τα κτίρια της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 4030/2011, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ).
Για τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία, απαιτείται επιπροσθέτως η σύμφωνη γνώμη του φορέα προστασίας τους.

Σε κάθε υπηρεσία δόμησης τηρείται ειδικό Μητρώο «Φυτεμένων Επιφανειών», που ενημερώνεται με τις κατά τα άνω υποβαλλόμενες γνωστοποιήσεις.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 02: Διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών"

#1 Σχόλιο Από Τέντες Γιώργος Στις 23 Δεκέμβριος, 2011 @ 13:11

Αγαπητοί κύριοι,

η βασική πρόβλεψη του σχεδίου νόμου καταλήγει στο εξής ένα και μόνο σημείο:
– Για την φύτευση της ταράτσας απαιτείται μία ακόμα μελέτη (είτε εκ των υστέρων είτε μαζί με τον φάκελο αδείας του κτιρίου)

Το γεγονός ότι δεν δίνονται οι προδιαγραφές αυτής της μελέτης (Παράρτημα Ι) για διαβούλευση είναι εις βάρος της διαβούλευσης.

Επίσης, θεωρώ ως επιστήμονας ότι είναι εις βάρος της δημιουργίας πράσινων χώρων η δημιουργία μίας ακόμα γραφειοκρατικής διαδικασίας αδειοδότησης (δεν απαιτείται έγκριση, όμως απαιτείται φάκελος), ενώ θα αρκούσε:
– μία αίτηση και
– μια απλή βεβαίωση από μηχανικό ότι οι προδιαγραφές που θέτει το Άρθρο 01, δεν απειλούν την στατική επάρκεια του κτιρίου.

Τα υπόλοιπα είναι για να αποκτήσουν επιπλέον αντικείμενο εργασίας οι συνάδελφοι μηχανικοί, γεωπόνοι, δασολόγοι και όποιοι άλλοι αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής για την εν λόγω Τεχνική Έκθεση.

Προτείνω Άρθρο 02 να αναθεωρηθεί ως εξής:
»
1.Νέα κτίρια
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους κτιρίων που κατασκευάζονται με άδειες δόμησης, ακολουθούνται οι καθοριζόμενες διαδικασίες πληρότητας και ελέγχου του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 249/Α/25-11-11), όπως ισχύει, αρκεί οι εν λόγω φυτεμένες επιφάνειες να έχουν συμπεριληφθεί στην αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, καθώς και στα σχετικά τεχνικά σχέδια.

2.Υφιστάμενα κτίρια:
Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους υφιστάμενων κτιρίων, κατά την έννοια του Άρθρου 1, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης, έγγραφη δήλωση-γνωστοποίηση της δημιουργίας των φυτεμένων επιφανειών, συνοδευόμενη από δήλωση πολιτικού μηχανικού όπου θα αναφέρεται ρητά ότι η κατασκευή των εν λόγω φυτεμένων επιφανειών, κατά την έννοια του Άρθρου 1, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη στατική επάρκεια του κτιρίου.
»

Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις

#2 Σχόλιο Από Κοτσίρης Γεώργιος Στις 23 Δεκέμβριος, 2011 @ 17:37

Σχετικά με την διαδικασία εγκατάστασης φυτεμένου δώματος, προβλέπεται γνωστοποίηση στην πολεοδομία που να συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από βεβαίωση στατικής επάρκειας υπογεγραμμένη από αρμόδιο μηχανικό (2γ).
Στο βαθμό όμως που υπάρχει στην άδεια οικοδομής στατική μελέτη, γιατί πάλι παρεμβάλεται ο Μηχανικός?
αυτό το λέτε απεμπλοκή ? στην ουσία είναι μια αναίτια δαπάνη!
τουλάχιστον αυτό να περιοριστεί μόνο στα εντατικού τύπου φυτοδώματα.
Στη συνέχεια (2δ)αναφέρεται ότι πρέπει επίσης να συνοδεύεται από τεχνική μελέτη του φυτεμένου δώματος. Αυτή ποιός την υπογράφει? Εδώ δεν υπάρχει αρμόδιος? Η επαγγελματική μεροληψία είναι κάτι παραπάνω από προφανής.
Δίχως άλλο κάθε ιδιώτης Γεωπόνος του ΓΕΩΤΕΕ επιβάλεται και πρέπει να μπορεί να υπογράφει την σχετική μελέτη.

#3 Σχόλιο Από Μιχάλης Γρ Βραχόπουλος Στις 23 Δεκέμβριος, 2011 @ 20:40

κατά την άποψή μου θα πρέπει να ακολουθούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται και στην εγκατάσταση φωτοβολταικών, σε ότι αφορά βεβαια την πολεοδομική επέμβαση και την βεβαίωση στατικότητας από τον μηχανικό του κτηρίου ή άλλον μηχανικό……
και αυτό αρκεί!!! αλλιώς μπορεί να χαθεί στη γραφειοκρατία της φύτευσης των ακάλυπτων που γέμισαν μπετό την Αθήνα, παρόλη την νομοθεσία και τις πολεοδομικές υπηρεσίες

#4 Σχόλιο Από ΠΑΡΗΣ Στις 24 Δεκέμβριος, 2011 @ 15:29

Αν σκοπός είναι να πάρουν μια ανάσα πρασίνου οι πόλεις τότε θα πρέπει να υπάρχει μόνο βεβαίωση για τη στατικότητα του κτιρίου ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
Στην αυλή μου δεν χρειάζομαι τίποτε γιατί να χρειάζομαι στην ταράτσα?
Από την πρόταση φαίνεται ότι θα χαθεί και αυτό στη γραφειοκρατία και υψηλό κόστος …

#5 Σχόλιο Από ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ – ΛΕΜΠΕΣΗ Στις 26 Δεκέμβριος, 2011 @ 19:38

Συμφωνώ με την διατύπωση που προτείνει ο κ Τέντες, για να αφήσουμε κατά μέρος και τους «εκτελεστές» αναδόχους (έλεος πια)

#6 Σχόλιο Από Γιώργος Πιττός,Σωκράτης Πιττός Στις 27 Δεκέμβριος, 2011 @ 13:52

Η τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας δεν μπορεί παρά να υπογράφεται από Διπλωματούχο Πολιτικό μηχανικό επειδή προυποθέτει και αντισεισμικό έλεγχο.
Η Τεχνική Έκθεση Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας καθώς και η επίβλεψη των εργασιών προυποθέτει συμμετοχή και υπογραφή ειδικευμένου Αρχιτέκτονα τοπίου,Γεωπόνου (Φυτικής Παραγωγής) ΠΕ ή Δασολόγου ΠΕ.

#7 Σχόλιο Από ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Στις 27 Δεκέμβριος, 2011 @ 14:29

Σχετικά με τα έως σήμερα σχόλια να επισημάνω ότι:
1. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι υποχρεωτική η αναληψη ευθύνης από αρμόδιο μηχανικό – κατασκευαστή σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος. Οι υπόλοιποι σχολιαστές θα πρέπει να αναλογιστούν τί θα γίνει εάν η μόνωση του δώματος δεν εκτελεστεί σωστά ή εάν υπάρξει διαρροή από το δίκτυο άρδευσης του φυτεμένου δώματος, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες.
2. Πρέπει οπωσήποτε για να εκτελεστούν εργασίες φύτευσης στο δώμα να προϋπάρχει βεβαίωση στατικής επάρκειας από αρμόδιο πολιτικό μηχανικό.

Τέλος αναφορικά με την έγκριση των εργασιών ή την έκδοση άδειας θα πρέπει να αναλογιστούμε το πως διαφυλάτει και προσφυλάσει το κράτος τον Έλληνα πολίτη που δεν έχει τεχνικές γνώσεις από έναν «κακό» κατασκευαστή.

Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν αναλυτικές προδιαγραφές για τον τρόπο υγρομόνωσης, φύτευσης, άρδευσης καθώς και για τα επιτρεπόμενα είδη φυτών, διαφορετικά θα υπάρξουν πολλές αστοχίες με τους αντίστοιχους κινδύνους για τους ενοίκους του κτιρίου.

#8 Σχόλιο Από ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ Στις 27 Δεκέμβριος, 2011 @ 15:06

Οικολογικά πλεονεκτήματα στα φυτεμένα δώματα δεν υπάρχουν. Αντίθετα, τέτοιες κατασκευές βαρύνονται με μεγάλο οικολογικό κόστος (οικολογικό αποτύπωμα). Ισχύει λοιπόν το: όποιος μπορεί (€, $, £…) και θέλει το κάνει. Προς θεού, όχι άλλα «οικονομικά πλεονεκτήματα».
1ον. Συμφωνώ με την κα Κ.Μ. (Σχόλιο Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011 9:26 πμ). Με ένα COPY – PASTE μπορούν να αντιγραφούν όλα τα προς ισχύ θέματα που προβλέπονται σε προγενέστερους Νόμους και να μην υπάρχει ανάγκη να ψάχνει ο ενδιαφερόμενος. (Αυτό είναι το κλασσικό παράπονο όλων των ΜΗ Νομικών….. και θα παραμείνει αιωρούμενο στο Ελλαδιστάν)
2ον. Όσον αφορά στο ύψος των φυτών, καλό είναι να υπάρχει μια μελέτη Αρχιτέκτονα Τοπίου (και όχι Γεωπόνου Δασολόγου κλπ.), η οποία, μεταξύ άλλων, να τεκμηριώνει τη χρήση των συγκεκριμένων φυτικών ειδών (τελικό ύψος, μορφή και είδος κόμης και ριζικού συστήματος, ευαισθησία σε ανεμορρηψίες κλπ.) και τις καλλιεργητικές φροντίδες που αυτά απαιτούν.

#9 Σχόλιο Από Σωτηρίου Θεόφιλος Στις 28 Δεκέμβριος, 2011 @ 15:51

κε υπουργέ,

θεωρώ ότι πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί το ποιος συντάσσει την γεωτεχνική έκθεση, καθώς σαφώς είναι αντικείμενο γεωτεχνικό, και να μην παραμερίζονται οι γνώσεις και τα δικαιώματα γεωπόνων και κυρίως μελετητών. Δε γράφω για να αποκτήσουν επιπλέον αντικείμενο εργασίας οι συνάδελφοι γεωπόνοι, δασολόγοι και όποιοι θα αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής για την εν λόγω Τεχνική Έκθεση, αλλά θα ήθελα πολύ να δω την άποψη των φυτεμένων δομάτων ύστερα από 1 θερμό καλοκαίρι με μικρολιματικές συνθήκες άνω των 40 βαθμών που θα έχουν μετατραπεί σε βόμβες ενδεχόμενης φωτιάς και κακαίσθητες ξερές ταράτσες.Τα περί στατικότητας και μόνωσης πολύ σωστά αφορούν τους μηχανικούς αλλά κρίνονται περιττά αφού οι προδιαγραφές που θα θέτει το Άρθρο 01, δεν απειλούν την στατική επάρκεια κάθε σύγχρονου κτιρίου.Επιπλέον υπάρχει τρόπος και τεχνογνωσία να δημιουργήσουμε ελαφριά υποστρώματα, με κατάλληλα φυτά, με άρδευση χαμηλών πιέσεων, με καλή στράγγιση κ.λ.π.
και βέβαια μόνο ένας γεωπόνος μπορεί να δώσει λύση σε αυτού του είδους τις αστικές κατασκευές. Τέλος ο εργολήπτης θα πρέπει να είναι γεωπόνος ή να έχει την επίβλεψη αυτού,και αυτό να αναφέρεται σε οποιαδήποτε άδεια εργασιών μικρής κλίμακας ή βεβαίωση χορηγείται. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν αναλυτικές προδιαγραφές για τον τρόπο υγρομόνωσης, φύτευσης, άρδευσης καθώς και για τα επιτρεπόμενα είδη φυτών, διαφορετικά θα υπάρξουν πολλές αστοχίες με τους αντίστοιχους κινδύνους για τους ενοίκους του κτιρίου.

#10 Σχόλιο Από Γιάννης Σκάνδαλος Στις 28 Δεκέμβριος, 2011 @ 20:09

Η Τεχνική Έκθεση Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας θα πρέπει να αντικατασταθεί από Φυτοτεχνική μελέτη κατασκευής φυτεμένων επιφανειών η οποία θα υπογράφεται από επιστήμονα που έχει το ανάλογο γνωστικό αντικείμενο, δηλαδή αρμόδιο γεωτεχνικό. Μόνο ο φυτοτέχνης μπορεί επιστημονικά να εγγυηθεί την ποιότητα και την βιωσιμότητα του πρασίνου.
Δεν είναι δυνατόν, επειδή όλοι οι άνθρωποι μπορούν να φυτεύουν μαρούλια, θα είναι ικανοί να κατασκευάσουν πράσινο στις επιφάνειες των δωμάτων.