Για την επίτευξη του σκοπού του παρόντος διατάγματος, η διαχείριση και διοίκηση της Περιοχής Προστασίας της Φύσης και των Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών Αλυκής, Ψιλής Άμμου νήσου Σάμου, συντελείται σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ.5 του ν. 1650/86 όπως ισχύει, με την εφαρμογή του εγκεκριμένου πενταετούς Σχεδίου Διαχείρισής της και των προγραμμάτων δράσης που θα το συνοδεύουν. Ειδικότερα:
ι. Τα αντικείμενα που συγκροτούν το Σχέδιο Διαχείρισης, της περιοχής, δύναται κατ΄ ελάχιστο να είναι:
1. Η κατάρτιση των στόχων διαχείρισης της περιοχής
2. Η κατάρτιση των στόχων και των μέτρων διατήρησης και αποκατάστασης των προστατευομένων τύπων οικοτόπων, ειδών και ενδιαιτημάτων τους που απαντώνται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης(Ε.Ζ.Δ.) «Σάμος Αλυκή» (GR 4120001).
3. Η ιεράρχηση των στόχων διαχείρισης σε σχέση με τις τυχόν συγκρούσεις που αντιμετωπίζονται στην περιοχή.
4. O προσδιορισμός των αναγκαίων μέτρων οργάνωσης και λειτουργίας για τη διατήρηση των αντικειμένων που προστατεύονται.
5. Η εξειδίκευση όρων και περιορισμών άσκησης δραστηριοτήτων και εκτέλεσης έργων με την επιφύλαξη της παρ. 7, άρθρου 19 και παρ. 9 άρθρου 21 του ν. 3937/2011.
6. Ο αναλυτικός προσδιορισμός των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων για την υλοποίηση έργων, δράσεων και μέτρων που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία, διαχείριση και αποκατάσταση των αντικειμένων που προστατεύονται κατά περίπτωση.
7. Η κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης αποτελεσμάτων της επιστημονικής παρακολούθησης των οικοτόπων και ειδών κατά το άρθρο 17 παρ. γ του ν. 3937 /2011 .
8 Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής προηγούμενου σχεδίου διαχείρισης.
9. Ο προσδιορισμός του κόστους της διαχείρισης και οι δυνατότητες κάλυψης αυτού.
ιι. Τα προγράμματα δράσης που συνοδεύουν το σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής, έχουν ως αντικείμενο την εξειδίκευση των αναγκαίων μέτρων, δράσεων, έργων και προγραμμάτων, τις φάσεις, το κόστος, τις πηγές και τους φορείς χρηματοδότησής τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους και τους φορείς εφαρμογής τους. Ειδικότερα, μεταξύ των αντικειμένων των προγραμμάτων δράσης της περιοχής δύναται κατ΄ ελάχιστο να είναι:
1. Η μελέτη και παροχή σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων για την περιοχή (προστατευόμενων οικοτόπων, ειδών και ενδιαιτημάτων τους – αξιολόγηση της σημερινή τους κατάστασης), καθώς και της υφιστάμενης κατάστασης του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα εντός αυτής. Ειδικότερα, η οργάνωση συστήματος μόνιμης παρακολούθησης (monitoring) της κατάστασης του περιβάλλοντος και των παραμέτρων του (προστατευόμενων οικοτόπων, ειδών, υδάτινων πόρων, εδάφους κτλ).
2. Η προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων, ειδών και ενδιαιτημάτων τους που απαντώνται στην περιοχή, σε σχέση με τα έργα και δραστηριότητες του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα (προσδιορισμός των δυνατοτήτων ανάπτυξης του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και το καθεστώς προστασίας της)-προσδιορισμός περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας (Υ.Φ.Α.) εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) για την άγρια ορνιθοπανίδα με την επωνυμία «Σάμος Αλυκή Ψιλή Άμμος » (GR 4120007).
3. Η προστασία της Καστανόπαπιας (Tadorna ferruginea), που αποτελεί είδος χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) για την άγρια ορνιθοπανίδα με την επωνυμία «Σάμος Αλυκή Ψιλή Άμμος » (GR 4120007) -χαρτογράφηση κρίσιμων ενδιαιτημάτων και πυρήνων κατανομής του είδους της και ζωνών ευαισθησίας.
4. Η ορθολογική διαχείριση της Αλυκής (εξέταση της δυνατότητας λειτουργίας της αλυκής ως λιμνοθάλασσας – φυσικής λεκάνης καλλιέργειας ιχθύων), με σκοπό την αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό διατήρησης των ειδών άγριας ορνιθοπανίδας που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ του παρόντος.
5. Η ορθολογική εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), ώστε να διασφαλίζεται η προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής, καθώς και των ενδιαιτημάτων τους.
6. Η ελεύθερη βόσκηση, όπου θα καθορισθεί η βοσκοϊκανότητα κατά είδος, ο χρόνος, η διάρκεια και οι χώροι βόσκησης, ο αριθμός και το είδος ζώων και κυψελών μελισσών που θα επιτρέπονται εκάστοτε.
7. Η ορθολογική διαχείριση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των φυσικών πόρων και διατήρηση των ενδιαιτημάτων των προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής.
8. Η αλιεία εντός ζώνης Β6, ώστε να μην προκαλείται καταστροφή, υποβάθμιση της θαλάσσιας βλάστησης με ποσειδωνία (Posidonia oceanic) που αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας της οδηγίας 92/43/Ε.Ε.
9. Η ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής, η οποία πρέπει να εναρμονίζεται με τα σχέδια διαχείρισης των αντίστοιχων λεκανών απορροής καθώς και με τα σχετικά προγράμματα μέτρων παρακολούθησης της κατάστασης υδάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα του ν. 3199/2003.
10. Η ορθολογική διαχείριση των παραλιακών εκτάσεων, ώστε να μην προκαλείται καταστροφή, αλλοίωση, ή επιβάρυνση στους προστατευόμενους φυσικούς οικοτόπους (ενδιαιτημάτων) της άγριας ορνιθοπανίδας, καθώς και των άγριων ειδών πανίδας και χλωρίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, που απαντώνται σ΄αυτές.
11. Η ορθολογική διαχείριση των αστικών λυμάτων της περιοχής που πρέπει να εναρμονίζεται με τα σχέδια διαχείρισης αστικών λυμάτων της νήσου Σάμου.
12. Η ορθολογική διαχείριση των στερεών απορριμμάτων της περιοχής, που πρέπει να εναρμονίζεται με τα σχέδια διαχείρισης στερεών απορριμμάτων της νήσου Σάμου.
13. Η επίδραση των εξαιρουμένων από τις απαγορεύσεις του άρθρου 3 του παρόντος χρήσεων γης, έργων και δραστηριοτήτων στην περιοχή (παρ. 2ι του άρθρου 8 του παρόντος).
14. Η καταπολέμηση των κουνουπιών, με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, ώστε να μην προκαλείται καταστροφή, αλλοίωση, ή επιβάρυνση σε προστατευόμενους τύπους οικοτόπων, είδη και ενδιαιτήματά τους.
15. Η κατάρτιση προγραμμάτων για την αξιοποίηση και ανάδειξη των ιστορικών, παραδοσιακών, λαογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
16. Η ορθολογική διαχείριση δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων της περιοχής, που πρέπει να εναρμονίζεται με τα σχετικά δασικά διαχειριστικά σχέδια.
17. Η κατάρτιση Σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγκρισης πενταετούς σχεδίου διαχείρισης της περιοχής «Προστασίας της Φύσης» και των «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών» Αλυκής Ψιλής Άμμου νήσου Σάμου (Ν. Σάμου), και των προγραμμάτων δράσεων που το συνοδεύουν.
Το πενταετές σχέδιο διαχείρισης της περιοχής και τα εξειδικευμένα προγράμματα δράσης που το συνοδεύουν εγκρίνονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.3937/2011.