Άρθρο 05: Γενικές Διατάξεις

1. Εντός της περιοχής «Προστασίας της Φύσης» και των «Προστατευόμενων
Φυσικών Σχηματισμών»:
α. Επιτρέπονται τα έργα εθνικής σημασίας, όπως αυτά καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μετά από σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε καθ΄ ύλην αρμοδίων Υπουργών.
β Επιτρέπονται τα έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς Εθνικής Άμυνας, όπως αυτά καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
γ. Επιτρέπεται η παρέκκλιση από τα οριζόμενα του άρθρου 3 του παρόντος, σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, ιδίως πυρόσβεσης, πλημμυρών, παροχής βοήθειας σε κινδυνεύοντα πρόσωπα, όπου τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, με την προϋπόθεση ότι, μετά την παρέλευση του κινδύνου, ο αρμόδιος φορέας επέμβασης, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης του οικοσυστήματος.
δ. Επιτρέπεται η συντήρηση, επισκευή και αναστύλωση ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και χώρων και οι αρχαιολογικές ανασκαφές – έρευνες, σύμφωνα με το νόμο 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Α΄ 153), εφόσον εκδοθεί η απαραίτητη άδεια, από τους κατά περίπτωση αρμόδιους για το φυσικό αντικείμενο φορείς και Υπηρεσίες.
ε. Επιτρέπονται οι ψεκασμοί μόνον για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους που θα προβλέπονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών της περιοχής, μετά από γνωμοδότηση του οικείου Φορέα Διαχείρισης.
στ. Επιτρέπεται η ανέγερση πρατηρίων βενζίνης εκτός των Ζωνών Α, Β1και Β2.1, κατά μήκος των αξόνων του εθνικού, του επαρχιακού και του κοινοτικού δικτύου, εφόσον έχουν μέγιστη συνολική επιφάνεια κτιρίου (με κεραμοσκεπή) 200,0τ.μ, εκτός αν ορισθεί διαφορετικά, στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων τύπων οικοτόπων και ειδών που απαντώνται στην περιοχή, σε σχέση με τα έργα και δραστηριότητες του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
ζ. Για τον εκσυγχρονισμό, συντήρηση, βελτίωση, επέκταση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και για την ανέγερση νέων, όπου αυτές προβλέπονται απαιτείται έγκριση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
η. Ο καθορισμός χώρων ανέγερσης κτιρίων δημόσιων ή κοινωφελών σκοπών, καθώς και οι όροι και περιορισμοί αυτών εγκρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1337/1983, όπως ισχύει.
θ. Τα έργα και δραστηριότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου αυτά προβλέπονται να είναι σύμφωνα με τις διατάξεις της κανονιστικής πράξης έγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπως αυτή ισχύει, με την επιφύλαξη των διατάξεων της ΚΥΑ 8353/276/Ε103/2012 (ΦΕΚ Β’415) για τις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
ια. Τα κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και γενικότερα οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπου αυτές προβλέπονται, να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις της κανονιστικής πράξης έγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, όπως αυτή ισχύει.
2. Για θέματα και προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του παρόντος, αποφαίνεται ο οικείος Φορέας Διαχείρισης μετά από συνεργασία με τις καθ΄ ύλη αρμόδιες υπηρεσίες.
3. Τα υφιστάμενα έργα και δραστηριότητες, εφόσον διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς ότι έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας της περιοχής και δημιουργούν προβλήματα υποβάθμισης ή και όχλησης του συνόλου ή στοιχείων των προστατευομένων οικοτόπων ειδών και ενδιαιτημάτων τους, και γενικότερα της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε μετά από πρόταση του οικείου Φορέα Διαχείρισης, μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις. Σε περίπτωση αδυναμίας προσαρμογής ή μη συμμόρφωσης των έργων και δραστηριοτήτων στα ανωτέρω, επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας τους και οι επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων της κείμενης νομοθεσίας.
4. Όροι και Περιορισμοί Δόμησης εντός των Ζωνών Προστασίας «Περιοχής Προστασίας της Φύσης» και των «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών»:

α. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των επιτρεπόμενων έργων και δραστηριοτήτων πρέπει να απέχουν:
1. Εκατό (100,00) μέτρα τουλάχιστον από την γραμμή αιγιαλού, με εξαίρεση τις μη μόνιμες: εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων (όπως αποδυτήρια, ξαπλώστρες) και αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως beach volley) που μπορούν να τοποθετούνται σε μικρότερη απόσταση, μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και γνώμη του οικείου Φορέα Διαχείρισης, εκτός αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την ορθολογική διαχείριση παραλιακών εκτάσεων της περιοχής.
2. Εβδομήντα (70,00) μέτρα τουλάχιστον από τις όχθες των ρεμάτων και χειμάρρων, εκτός:
Α) αν έχει προηγηθεί πράξη οριοθέτησης τους οπότε εφαρμόζονται οι οικείες περί ρεμάτων διατάξεις,
Β) αν ορισθεί διαφορετικά στο εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την ορθολογική διαχείριση επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής

β. Το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται σε δέκα (10) στρέμματα. Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα τα οποία έχουν ελάχιστο εμβαδόν τέσσερα (4) στρέμματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3937 /2011.
γ. Ο αριθμός των ορόφων των κτιριακών εγκαταστάσεων ορίζεται σε έναν (1) και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τους σε τέσσερα και μισό (4,5)μέτρα, μαζί με την κεραμοσκεπή η οποία επιβάλλεται με μέγιστη κλίση 30%.
δ. Η μέγιστη συνολική επιφάνεια κτιρίων καταστημάτων, όπου αυτά επιτρέπονται στο παρόν, ορίζεται σε διακόσια (200) τ.μ.
ε. Για κτίρια άνω των 800 m3, επιβάλλεται η διάσπαση του κτιριακού όγκου τους σε επιμέρους, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.).
στ. Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης των επιτρεπομένων έργων και δραστηριοτήτων, εντός των καθορισμένων με το παρόν ζωνών προστασίας (εκτός από τα δημόσια κτίρια ή κτίρια κοινωφελών σκοπών), εφαρμόζονται οι διατάξεις των από 06.10.1978 (Δ΄ 538) και 24.05.1985 (Δ΄270) π.δ/των όπως ισχύουν, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στο παρόν.

6. Σε περίπτωση που ένα γήπεδο εμπίπτει σε δύο ή περισσότερες Ζώνες προστασίας του παρόντος με διαφορετικές ρυθμίσεις ως προς τις χρήσεις και όρους δόμησης, πρέπει η χρήση των έργων και δραστηριοτήτων εντός του γηπέδου, να είναι συμβατή με τις επιτρεπόμενες που ισχύουν στο τμήμα του γηπέδου που αυτές βρίσκονται, μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και γνώμη του οικείου Φορέα Διαχείρισης.

  • [άρθρο 5 παρ. 1α]:
    Η αναφορά σε έργα εθνικού συμφέροντος πρέπει να αντικατασταθεί από αναφορά σε έργα εθνικής άμυνας, γιατί μόνο για τα τελευταία προβλέπεται εξαίρεση από το πλέγμα των εθνικών και κοινοτικών διατάξεων που διέπουν την περιοχή.

  • 11 Μαΐου 2012, 11:17 | ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

    Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) για την άγρια ορνιθοπανίδα με την επωνυμία «Σάμος Αλυκή Ψιλή Άμμος» (GR4120007) και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.) με την επωνυμία «Σάμος Αλυκή» (GR4120001), αποτελούν περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου (Natura) 2000 και έχουν ενταχθεί στον εθνικό μας κατάλογο σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 6 του Ν. 3937/2011. Τα υποκείμενα προστασίας σε αυτές, φυτικά και ζωικά είδη, θα πρέπει να εντάσσονται στην περιοχή «Προστασίας της Φύσης» και έτσι, θα πρέπει να οριοθετούνται εντός της Ζώνης Α (Χερσαία και υδάτινη έκταση Αλυκής). Τοιουτοτρόπως, δεν είναι κατανοητό, πως μέρος των ζωνών αυτών εντάσσεται στο παρόν σχέδιο Π.Δ. στη Ζώνη Β, ως Περιοχή «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών», με τον χαρακτηρισμό ως Ζώνη Β3. Με τη λογική αυτή, θεωρούμε ότι η Ζώνη Β3 θα πρέπει να ενσωματωθεί ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις, στη Ζώνη Α2 με τα χαρακτηριστικά της Α2. Για τυχόν ήδη υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες ήπιας τουριστικής εκμετάλλευσης εντός αυτών, θα επιτρέπεται η συντήρησή τους όχι όμως και η καθ’ ύψος ή οποιαδήποτε άλλης μορφής επέκτασή τους, κατά το τμήμα τους που ευρίσκεται εντός των ζωνών αυτών.
    Εντός της Ζώνης Β1.1, για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης της αμμοθινικής βλάστησης από ανθρωπογενείς επιδράσεις, προτείνεται σύμφωνα με την εκπονηθείσα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής η οποία και εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, η περίφραξη με χαμηλούς ξύλινους πασσάλους έκτασης 200 τ.μ.. Έτσι, θα αποφευχθεί η καταπάτηση και θα καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της φυτοκοινωνίας. Παράλληλα, θα πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης των επισκεπτών, σε χαμηλό ύψος. Αντιθέτως, η δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης των λουομένων και η δημιουργία μη μόνιμων αθλητικών εγκαταστάσεων (όπως γήπεδα beach volley) όπως αναφέρονται στο σχέδιο Π.Δ., θα καταστρέψουν την ήδη υπάρχουσα φυτοκοινωνία και θα διατηρήσουν υψηλό το επίπεδο όχλησης των προστατευόμενων ζωικών ειδών. Εξάλλου, οι υποδομές αυτές επιτρέπονται πέραν του ορίου της Β1.1, και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των λουομένων πολιτών. Στην περιοχή αυτή επομένως θα πρέπει γενικώς να απαγορευθεί η εγκατάσταση και λειτουργία νέων αναψυκτηρίων καθώς και μόνιμων ή μη σκιαδίων.
    Η Ζώνη Β2.2 αποτελεί την περιοχή όπου φωλεάζουν τα αρπακτικά πουλιά της ευρύτερης περιοχής, που πολλές φορές φθάνουν από τα μικρασιατικά παράλια. Επομένως, αν και σε απόσταση από τον πυρήνα της Α1 και Α2, αποτελεί περιοχή όπου το κύριο υποκείμενο προστασίας είναι όχι ο φυσικός σχηματισμός, αλλά μέρος της προστατευόμενης ορνιθοπανίδας (τα αρπακτικά). Επομένως θα πρέπει να εξαιρεθούν δραστηριότητες που μπορεί να διαταράξουν τη δυνατότητα φωλέασης στην περιοχή. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η ανέγερση κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων και κέντρων αναψυχής.

  • 9 Μαΐου 2012, 14:39 | Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους

    Δηλαδή γίνεται σύσταση Φορέα Διαχείρισης. Όμως δεν συνοδεύεται το σχέδιο Π.Δ. από οικονομοτεχνική μελέτη. Από πού θα χρηματοδοτείται; Με ποια κονδύλια; Πόσο κόσμο θα απασχολεί και ποιες είναι οι μίνιμουμ υποδομές και υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται για να λειτουργήσει σύμφωνα με το 5ετές σχέδιο Διαχείρισης;