Μετρητές και αναλυτικοί λογαριασμοί για την κατανάλωση ενέργειας
- Οι φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, τηλεψύξης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακή κατανάλωση, παρέχουν στους τελικούς καταναλωτές ατομικούς μετρητές που αντικατοπτρίζουν την πραγματική ενεργειακή τους κατανάλωση και παρέχουν πληροφορίες για τον πραγματικό χρόνο χρήσης, όταν αυτό είναι τεχνικώς εφικτό, οικονομικώς εύλογο και ανάλογο προς τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας και σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσιμες τεχνολογικές δυνατότητες στον τομέα της μέτρησης.
- Οι ανωτέρω φορείς υποχρεούνται να διαθέτουν σε ανταγωνιστική τιμή τέτοιους ατομικούς μετρητές στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) σε κάθε νέα σύνδεση τελικού καταναλωτή με τα αντίστοιχα δίκτυα, κατά την κατασκευή νέων κτιρίων ή τη ριζική ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν.3661/2008 και
β) κατά την αντικατάσταση υφιστάμενου μετρητή, εκτός εάν αυτό δεν είναι τεχνικώς δυνατό ή δεν είναι οικονομικώς αποδοτικό σε σχέση με τις εκτιμώμενες δυνατότητες μακροπρόθεσμης εξοικονόμησης ενέργειας.
3. Οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις διατάξεις του ν.2773/1999, οι επιχειρήσεις φυσικού αερίου που ασκούν δραστηριότητα προμήθειας φυσικού αερίου κατά τις διατάξεις του ν.2364/1995 (ΦΕΚ Α’ 252) και του ν.3428/2005, καθώς και οι κάτοχοι άδειας διανομής θερμικής ενέργειας κατά τις διατάξεις του ν.3175/2003 (ΦΕΚ Α’ 207) υποχρεούνται, εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους προς τελικούς καταναλωτές, τα ακόλουθα στοιχεία:
α) την πραγματική κατανάλωση ενέργειας και την αντίστοιχη πραγματική τιμή,
β) συγκριτικά στοιχεία της κατανάλωσης του πελάτη κατά τη χρονική περίοδο που αφορά ο λογαριασμός σε σχέση με την κατανάλωσή του κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους,
γ) συγκριτικά στοιχεία κατανάλωσης του πελάτη σε σχέση με έναν τυπικό καταναλωτή της ίδιας κατηγορίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό και
δ) στοιχεία επικοινωνίας οργανώσεων καταναλωτών, φορέων και οργανισμών καθώς και διευθύνσεις διαδικτυακών τόπων, μέσω των οποίων οι τελικοί καταναλωτές δύνανται να πληροφορούνται σχετικά με διαθέσιμα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τυπικά χαρακτηριστικά ενεργειακής κατανάλωσης ή/και αντικειμενικές τεχνικές προδιαγραφές για ενεργειακό εξοπλισμό.
(Οι παρ. 1 και 2 αντιστοιχούν στην παρ. 1 του άρθρου 13 της Οδηγίας. Η παρ. 3 αντιστοιχεί στην παρ. 3 του άρθρου 13 της Οδηγίας).
Σαφώς και η πραγματική εικόνα των πάσης φύσεως καταναλώσεων δημιουργεί στον τελικό καταναλωτή την «επιθυμία» για εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι θερμιδομετρητές γραμμής για την θέρμανση στα μονοσωλήνια συστήματα σε σχέση με τους ωρομετρητές, επιτρέπουν την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών γιατί μόνο και μόνο τότε ο καταναλωτής επωφελείται περιορίζοντας ή κλείνοντας ένα σώμα.
Επιπλέον οποιεσδήποτε εκ των υστέρων επεμβάσεις όπως αντικατάσταση των σωμάτων με μεγαλύτερα, τοποθέτηση μπόιλερ κλπ πλέον μπορεί να μετρηθεί.
Σημειώστε ότι κάποιος που μεγαλώνει τα σώματά του με την ωρομέτρηση «κλέβει» 2 φορές διότι από την μία αντλεί από την κεντρική εγκατάσταση περισσότερες θερμίδες, από την άλλη γράφει λιγότερες ώρες μια και αφού ο χώρος του θα ζεσταίνεται γρηγορότερα θα κλείνει και ο θερμοστάτης του συντομότερα.
Οσον αφορά τα δισωλήνια συστήματα «παλιά» για την Ελλάδα το δρόμο τον δείχνει σαφώς η νοοτροπία των περισσοτέρων υπολοίπων κρατών της Ευρώπης όπου το δισωλήνιο σύστημα εξακολουθεί να είναι το τρέχων σύστημα.
Εκεί ηλεκτρονικές μετρητικές συσκευές «κατανεμητές» καταγράφουν την κατανάλωση και έτσι γίνεται εφικτή και πάλι η χρήση των θερμοστατικών κεφαλών.
Το σύστημα επιτρέπει στον καταναλωτή να έχει όσο όπου και όταν θέλει θέρμανση μέσα στο σπίτι του πληρώνοντας ανάλογα.
Νίκος Ψυχογυιός
Μηχανικός Πωλήσεων
SIEMENS Α.Ε. IBT
nikolaos.psychogios@siemens.com
«Αν δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να το ελέγξεις»…
Σε μια φράση, συμπυκνώνεται η βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί το όλο εγχείρημα της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Η σημερινή τεχνολογία δίνει την δυνατότητα να έχουμε, με πολύ χαμηλό κόστος, την πραγματική εικόνα των ενεργειακών μας καταναλώσεων. Μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να περνάμε εύκολα το μήνυμα την καλής ή κακής ενεργειακής «συμπεριφοράς» στον απλό καταναλωτή, που δεν καταλαβαίνει εύκολα τι σημαίνει «κιλοβατώρα».
Ας ξεκινήσουμε επιτέλους σ’αυτή τη χώρα κάτι από σωστές και υγιείς βάσεις και ας ελπίσουμε ότι δεν θα ματαιωθεί και αυτή η προσπάθεια στην πράξη.
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε.
Αξιότιμη κα Υπουργέ ,
Αξιότιμε κε Υφυπουργέ ,
Στο άρθρο 13.1 της Οδηγίας της ΕΕ 2006/32 αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την εγκατάσταση/αντικατάσταση των μετρητών , ώστε να καθίσταται δυνατή η παροχή πληροφοριών όσον αφορά τον πραγματικό χρόνο χρήσης . Το σχέδιο νόμου καθορίζει στο 13.1 : η εν λόγω εγκατάσταση/αντικατάσταση να γίνεται από φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον , ότι οι πιό πάνω δραστηριότητες για τον ηλεκτρισμό , τουλάχιστον μέχρι σήμερα , είναι αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΗ ( Διανομή ) . Κατά την γνώμη μου με την υπόψη διατύπωση αποκλείονται όλοι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ στους τομείς της Παραγωγής και της Εμπορίας , οι οποίοι ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν. Αλλά και ώρισμένοι που δεν επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα αυτό , ενδεχομένως να εκφράζουν ενστάσεις ότι δηλαδή η ΔΕΗ , μέσω του αποκλειστικού ελέγχου των μετρητών , παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό και να ζητούν την διάσπασή της , όπως έχω αναφέρει στα σχολιά μου στο άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου . Η προτεινόμενη διατύπωση είναι : από φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και δραστηριοποιούνται στη διανομή , διαχείριση συστήματος διανομής η στην εμπορία ηλεκρικής ενέργειας
Με εκτίμηση ,
Δρ. Χαράλαμπος Τσελέντης
Πρώην στέλεχος ΔΕΗ
Αξιότιμη κα Υπουργέ ,
Αξιότιμε κε Υφυπουργέ ,
Στο άρθρο 13.1 της Οδηγίας της ΕΕ 2006/32 αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την εγκατάσταση/αντικατάσταση των μετρητών , ώστε να καθίσταται δυνατή η παροχή πληροφοριών όσον αφορά τον πραγματικό χρόνο χρήσης . Το σχέδιο νόμου καθορίζει στο 13.1 : η εν λόγω εγκατάσταση/αντικατάσταση να γίνεται από φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον , ότι οι πιό πάνω δραστηριότητες για τον ηλεκτρισμό , τουλάχιστον μέχρι σήμερα , είναι αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΗ ( Διανομή ) . Κατά την γνώμη μου με την υπόψη διατύπωση αποκλείονται όλοι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ στους τομείς της Παραγωγής και της Εμπορίας , οι οποίοι ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν. Αλλά και ώρισμένοι που δεν επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα αυτό , ενδεχομένως να παραπονούνται ότι η ΔΕΗ , μέσω του αποκλειστικύ ελέγχου των μετρητών , παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό και να ζητούν την διάσπασή της , όπως έχω αναφέρει στα σχολιά μου στο άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου . Η προτεινόμενη διατύπωση είναι : από φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και δραστηριοποιούνται στη διανομή , διαχείριση συστήματος διανομής η στην εμπορία ηλεκρικής ενέργειας
Με εκτίμηση ,
Δρ. Χαράλαμπος Τσελέντης
Πρώην στέλεχος ΔΕΗ
Παράγραφος 1. Το «τεχνικός εφικτό, οικονομικώς εύλογο και ανάλογο προς τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας και σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσιμες τεχνολογικές δυνατότητες στον τομέα της μέτρησης», πρέπει να οριστεί επακριβώς από ανεξάρτητο από τους παρόχους φορέα, αλλιώς δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ. Τεχνικός εφικτό είναι, αλλά «εκτίμηση δυνατότητας της μακροπρόθεσμης εξοικονόμησης» μπορεί να γίνει μόνο μέσω μελέτης της συμπεριφοράς των ανθρώπων λόγω αλληλεπίδρασης και οπτικοποίησης της ενεργειακής τους συμπεριφοράς. Ο άλλος τρόπος είναι να δούμε τα προβλήματα αλλά και τα θετικά σημεία της εφαρμογής τους, σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με αυτές οι άνθρωποι «συμμορφώνονταν» συνεχώς παρακολουθώντας τις ενεργειακές τους καταναλώσεις αλλά η αλληλεπίδραση αυτή τους δημιούργησε την ανάγκη αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τους παρόχους, κάτι το οποίο οι ίδιοι δεν κατάφεραν να καλύψουν γιατί δεν το είχαν προβλέψει και δεν αναδιάρθρωσαν τις υπηρεσίες τους.
Ένα πολύ απλό παράδειγμα στη χώρα μας είναι αυτό του φυσικού αερίου στο οποίο σου δίδεται η δυνατότητα να επικοινωνήσεις με το τηλεφωνικό κέντρο και να καταχωρήσεις την κατανάλωση σου (ανά τρίμηνο-τετράμηνο). Ακόμα και σε αυτή την τόσο απλή μορφή αλληλεπίδρασης αποτυγχάνουμε. Το τηλεφωνικό κέντρο είναι συνεχώς κατειλημμένο και μετά από 5-6 προσπάθειες ο καταναλωτής απογοητεύεται και δεν ξαναπροσπαθεί. Σκεφτείτε να υπάρχει καθημερινή αλληλεπίδραση και να μην αναπτυχθούν ταυτόχρονα οι ανάλογες υπηρεσίες (Εξυπηρέτηση μέσω διαδικτύου, φόρμες υποβολής “online”, σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα κ.α.)
Μετα τιμής,
Τσιλιγκερίδης Ευκλείδης
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός
Η προμήθεια και η εγκατάσταση των ατομικών μετρητών η οποία είναι επιβεβλημένη για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, πρέπει να γίνει α)ανά κατηγορία ενέργειας (θερμική, ψυκτική, παραγωγής ζεστού νερού και ηλεκτρική) και β)ανά ζώνη, αν το κτίριο είναι πολυζωνικό.
Η αποτελεσματικότητα των ατομικών μετρητών επιβάλλεται να είναι σε επίπεδο τηλε-καταγραφών, τις οποίες θα επεξεργάζονται – παρακολουθούν οι ESCO. Στην αντίθετη περίπτωση οι όποιες καταγραφές που διαχρονικά θα πραγματοποιούνται, η ωφελιμότητα τους θα μηδενιστεί.
Ακόμα, δεν αναφέρεται κακώς, πως θα αξιολογηθούν οι καταγραφές της πραγματικής ενεργειακής τους κατανάλωσης και του πραγματικού χρόνου χρήσης. Προτείνω στις παραπάνω καταγραφές να συμπεριλήφθη σαν παράμετρος και ο θερμαινόμενος χώρος ανηγμένος σε επιφάνεια κάτοψης θερμαινόμενου χώρου ώστε η ενεργειακή αξιολόγηση των κτιρίων να είναι με βάση το δείκτη Wh/h*m2. Είναι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ, ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΜΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ από την εταιρεία μας. Όταν εφαρμοστεί ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ τα προβλήματα των επιθεωρήσεων θα εξαφανιστούν.
Με μεγάλη μας χαρά στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και στον διαδικτυακό τόπο http://www.opengov.gr βλέπουμε ότι τίθεται σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις» στο οποίο μεγάλη βαρύτητα δίνεται στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και στον κτιριακό τομέα.
Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο αντικείμενο των εγκαταστάσεων θέρμανσης, κλιματισμού, φυσικού αερίου, παθητικών ηλιακών συστημάτων και συστημάτων καταμέτρησης και εξοικονόμησης ενέργειας από το 1985.
Στην διάρκεια της επαγγελματικής μας πορείας έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις κατασπατάλησης ενέργειας με την μορφή καυσίμου κεντρικής θερμάνσεως, ηλεκτρικού ρεύματος ή και μη αξιοποίησης των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης απλών αλλά οικονομικά προσιτών και αποδοτικών συστημάτων ΑΠΕ όπως τα απλά ηλιακά θερμοσίφωνα.
Λειτουργία συστημάτων κεντρικής θερμάνσεως.
Η πραγματικότητα της λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων στα ελληνικά κτίρια θα μπορούσε να χωριστεί σε κάποιες κατηγορίες:
1. Δημόσια κτίρια:
Στα περισσότερα δημόσια κτίρια η θέρμανση λειτουργεί με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει καύσιμο και εν λειτουργία εγκατάσταση. Πέραν τούτου κανένας άλλος περιορισμός δεν υπάρχει. Η θέρμανση λειτουργεί ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πραγματική ανάγκη, στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχώς σε όλο το κτίριο κατά τις ώρες λειτουργίας του, για όλη την χειμερινή περίοδο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο. Κάποιοι λόγω του τρόπου λειτουργίας μπορεί να κρυώνουν και να χρησιμοποιούν και ηλεκτρικές συσκευές για να πετύχουν τις επιθυμητές συνθήκες ενώ ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι να σκάνε και να ανοίγουν παράθυρα ή και κλιματιστικά οπότε ή να πετάμε ενέργεια ή να καταναλώνουμε και επιπλέον ηλεκτρικό.
Κατ αρχήν θα πρέπει να προτείνουμε έναν τρόπο λειτουργίας για τον λέβητα κεντρικής θερμάνσεως και η πρότασή μας αυτή είναι να ελέγχεται με αντιστάθμιση καυστήρα κεντρικής θερμάνσεως ένα «έξυπνο» δηλαδή ελεγκτή ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας, τις συνήθειες χρήσης της εγκατάστασης και προγραμματίζει πότε και ως ποιο επίπεδο θερμοκρασίας πρέπει να λειτουργεί ο λέβητας. Το σύστημα αυτό σύμφωνα με τις εταιρείες που κατασκευάζουν αντισταθμίσεις μπορεί από μόνο του να φέρει ως και 20% εξοικονόμηση καυσίμου σε σύγκριση με την λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης με εντολή on – off ή τον χρονοπρογραμματισμό που συνήθως χρησιμοποιείται.
Ο έλεγχος της θερμοκρασίας ανά χώρο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αντικατάσταση του πάνω διακόπτη των θερμαντικών σωμάτων και την εγκατάσταση θερμοστατικών διακοπτών με ρυθμιζόμενες κεφαλές. Πρόκειται για ένα απλό στην χρήση του σύστημα που μπορεί ο καθένας στον χώρο του να ρυθμίσει και να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία που επιθυμεί, όταν το χρειάζεται.
Μια άλλη παρέμβαση που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου συστήματος είναι η αντικατάσταση του κυκλοφορητή κεντρικής θέρμανσης με κυκλοφορητή τεχνολογίας INVERTER καθώς πλέον στο κάθε κτίριο μπορεί να λειτουργούν από κανένα εως όλα τα θερμαντικά σώματα. Άλλωστε οι κατασκευαστές τέτοιων κυκλοφορητών υποστηρίζουν πως αν ήταν δυνατόν να αντικατασταθούν όλοι οι κυκλοφορητές παλιάς τεχνολογίας με κυκλοφορητές τεχνολογίας INVERTER τότε θα εξοικονομούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 10 % της κατανάλωσης ηλεκτρικού από νοικοκυριά.
Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, με μόνη προϋπόθεση την εκπαίδευση για σωστή χρήση από το προσωπικό, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση της τάξης του 35% από τα λειτουργικά κόστη θέρμανσης των κτιρίων και να εξασφαλίσει τις συνθήκες άνεσης των χρηστών του κτιρίου.
Ακριβώς στην ίδια κατάσταση με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες λύσεις όσον αφορά την κεντρική θέρμανση μπορούν να υπαχθούν μεγάλου μεγέθους ιδιόκτητα κτίρια κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων που τελικά δεν ενδιαφέρει η κατανομή του κόστους θέρμανσης.
2. Κτίρια ανεξάρτητων κατοικιών και χρήσεων:
2.1. Κτίρια κατασκευής πριν το 1985
Στα περισσότερα κτίρια πολυκατοικιών η θέρμανση λειτουργεί σε συγκεκριμένους, συμφωνημένους από τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές χρόνους μέσα στην ημέρα συνήθως στο διάστημα από 15/10 εως 15/4 κάθε έτους. Η θέρμανση λειτουργεί ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πραγματική ανάγκη, σε όλο το κτίριο κατά τις ώρες λειτουργίας της χωρίς απολύτως και πάλι κανέναν έλεγχο. Κάποιοι λόγω του τρόπου λειτουργίας μπορεί να κρυώνουν και να χρησιμοποιούν και ηλεκτρικές συσκευές για να πετύχουν τις επιθυμητές συνθήκες ενώ ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι να σκάνε και να ανοίγουν παράθυρα ή και κλιματιστικά οπότε ή να πετάμε ενέργεια ή να καταναλώνουμε και επιπλέον ηλεκτρικό.
Αρκετές είναι επιπλέον οι περιπτώσεις και διαφορετικών χρήσεων σε κτίρια του κέντρου των πόλεων που μπορεί το ισόγειο και οι πρώτοι όροφοι να χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιποι όροφοι ως κατοικίες. Επιπλέον είναι τακτικό φαινόμενο οι ένοικοι ενός κτιρίου να έχουν διαφορετικά προγράμματα εργασίας οπότε και ανάγκες για ετεροχρονισμένη χρήση της θέρμανσης. Επίσης σε πολλές κατοικίες είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται λίγα από τα δωμάτια που αυτές διαθέτουν.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις οδηγούν τους ενοίκους σε συχνές προστριβές για το πότε και το πόσο θα πρέπει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση των κτιρίων αλλά και για το κόστος της λειτουργίας που πρέπει να επιβαρυνθεί ο καθένας.
Κατ αρχήν θα πρέπει να προτείνουμε έναν τρόπο λειτουργίας για τον λέβητα κεντρικής θερμάνσεως και η πρότασή μας αυτή είναι να ελέγχεται με αντιστάθμιση καυστήρα κεντρικής θερμάνσεως ένα «έξυπνο» δηλαδή ελεγκτή ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας, τις συνήθειες χρήσης της εγκατάστασης και προγραμματίζει πότε και ως ποιο επίπεδο θερμοκρασίας πρέπει να λειτουργεί ο λέβητας. Το σύστημα αυτό σύμφωνα με τις εταιρείες που κατασκευάζουν αντισταθμίσεις μπορεί από μόνο του να φέρει ως και 20% εξοικονόμηση καυσίμου σε σύγκριση με την λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης με εντολή on – off ή τον χρονοπρογραμματισμό που συνήθως χρησιμοποιείται.
Ο έλεγχος της θερμοκρασίας ανά χώρο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αντικατάσταση του πάνω διακόπτη των θερμαντικών σωμάτων και την εγκατάσταση θερμοστατικών διακοπτών με ρυθμιζόμενες κεφαλές. Πρόκειται για ένα απλό στην χρήση του σύστημα που μπορεί ο καθένας στον χώρο του να ρυθμίσει και να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία που επιθυμεί, όταν το χρειάζεται.
Μια άλλη παρέμβαση που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου συστήματος είναι η αντικατάσταση του κυκλοφορητή κεντρικής θέρμανσης με κυκλοφορητή τεχνολογίας INVERTER καθώς πλέον στο κάθε κτίριο μπορεί να λειτουργούν από κανένα εως όλα τα θερμαντικά σώματα. Άλλωστε οι κατασκευαστές τέτοιων κυκλοφορητών υποστηρίζουν πως αν ήταν δυνατόν να αντικατασταθούν όλοι οι κυκλοφορητές παλιάς τεχνολογίας με κυκλοφορητές τεχνολογίας INVERTER τότε θα εξοικονομούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 10 % της κατανάλωσης ηλεκτρικού από νοικοκυριά.
Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, με μόνη προϋπόθεση την εκπαίδευση για σωστή χρήση από το προσωπικό, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση της τάξης του 35% από τα κόστη θέρμανσης των κτιρίων και να εξασφαλίσει τις συνθήκες άνεσης των χρηστών του κτιρίου.
Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η καταμέτρηση της πραγματικής κατανάλωσης κάθε θερμαντικού σώματος προκειμένου ο τελικός χρήστης να μπορεί να ελέγξει πόσο καταναλώνει και να εξασφαλίζεται ότι θα κληθεί να πληρώσει γι’ αυτό καθώς και το να μπορεί να συγκρίνει από έτος σε έτος την κατανάλωσή του έτσι ώστε να επιλέξει τον τρόπο χρήσης που θα του αποφέρει την μεγαλύτερη οικονομία καθώς θα έχει πραγματικό κίνητρο να την επιδιώξει. Τη δυνατότητα αυτή μας παρέχουν πλέον ηλεκτρονικές συσκευές που ονομάζονται κατανεμητές δαπανών θέρμανσης. Οι συσκευές αυτές κατασκευάζονται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 834 και μια περίπτωση λειτουργίας και ενδείξεων τέτοιων συσκευών είναι η περίπτωση του κατανεμητή δαπανών θέρμανσης της Δανικής εταιρείας Brunata που αντιπροσωπεύουμε και παρατίθεται στην συνέχεια:
Πως μετράμε την δική σας κατανάλωση θέρμανσης.
Σε κάθε θερμαντικό σώμα, στο διαμέρισμά σας, υπάρχει ένας ηλεκτρονικός κατανεμητής θέρμανσης Brunata (τύπος FUTURA+). Είναι ένας ειδικός μετρητής σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας EN 834, ο οποίος εγγυάται την λειτουργικότητα και την απόλυτη μέτρηση.
Ο ένας από τους αισθητήρες του μετράει την θερμοκρασία επιφανείας των θερμαντικών σωμάτων και ο άλλος την θερμοκρασία δωματίου. Η διαφορά θερμοκρασίας των δύο αισθητήρων είναι ανάλογη της ποσότητας θερμότητας που διαχέεται από τα καλοριφέρ στον χώρο.
Η πατενταρισμένη αυτή συσκευή εγγυάται για όλο το 24ωρο της λειτουργίας της, την μέτρηση της θερμότητας που παράγεται από τα θερμαντικά σώματα. Η θερμότητα του ηλίου η άλλη πηγή θέρμανσης δεν μετριέται από ηλεκτρονική συσκευή της Brunata.
Κάθε διανομέας έχει ένα μοναδικό νούμερο και είναι προγραμματισμένος με κλίμακα που ανταποκρίνεται στην θερμική ισχύ των σωμάτων. O διανομέας FUTURA+ μετριέται εύκολα, χωρίς την χρήση άλλων κουμπιών. Στα σύντομα μεσοδιαστήματα, στην οθόνη, εμφανίζονται οι παρακάτω ενδείξεις:
-Πενταψήφιος σειριακός αριθμός ο οποίος δηλώνει την ταυτότητα του κατανεμητή
-Η μέχρι στιγμής κατανάλωση.
-Σας θυμίζει την περσινή κατανάλωση με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.
-Ο μοναδικός κατανεμητής θέρμανσης οποίος δηλώνει τον τύπο του θερμαντικού σώματος
Οι κατανεμητές δαπανών θέρμανσης FUTURA+ της BRUNATA έχουν μακρά διάρκεια ζωής γιατί οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν είναι ανακυκλώσιμες μπαταρίες Λιθίου διάρκειας 10 ετών. Η BRUNATA εξοικονομεί ενέργεια τοποθετώντας την μπαταρία στην εκκίνηση της λειτουργίας του κατανεμητή. Η συσκευή FUTURA+ απομνημονεύει τα πάντα – την πραγματική κατανάλωση θέρμανσης, την θερμοκρασία των θερμικών στοιχείων και τη θερμοκρασία δωματίου. Σε περίπτωση βλάβης της συσκευής αποθηκεύονται στη μνήμη η ημερομηνία και η ώρα της βλάβης.
Ο εξοπλισμός της BRUNATA και η άδεια συχνότητας τηλεμέτρησης μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε αξιόπιστη και ασφαλή μέτρηση
Αρκετά πλέον χρόνια ασχολούμαστε με την εγκατάσταση τέτοιων ολοκληρωμένων συστημάτων αυτονόμισης κλασσικών δικτύων θέρμανσης και παρέχουμε στους πελάτες μας την δυνατότητα να επιτυγχάνουν τις συνθήκες άνεσης που επιθυμούν, όταν το χρειάζονται και να εξοικονομούν καύσιμο θέρμανσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το περιβάλλον.
Έχοντας έρθει σε συζήτηση για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων με πάρα πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι ο τρόπος κατανομής δαπανών θέρμανσης βρίσκεται ενσωματωμένος στο καταστατικό των πολυκατοικιών. Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις τα καταστατικά δεν έχουν συμμορφωθεί με την ισχύουσα από το 1983 νομοθεσία για την κατανομή δαπανών θέρμανσης, συνήθως απαιτείται η απόλυτη ομοφωνία για την αναθεώρησή τους. Είναι λοιπόν προφανές ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αδύνατο να επιτευχθεί η απόλυτη ομοφωνία και κατά συνέπεια να μην είναι δυνατή η εγκατάσταση των ανωτέρω περιγραφομένων συστημάτων. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένας ή δυο από τους ιδιοκτήτες ενός κτιρίου με 20 ή 30 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, να επιβάλλον την άποψή τους και να διαιωνίζονται τα προβλήματα που περιγράψαμε ποιο πάνω.
Η ελληνική πολιτεία προκειμένου να προωθήσει την αντικατάσταση του καυσίμου από πετρέλαιο κεντρικής θέρμανσης σε φυσικό αέριο έχει δώσει την δυνατότητα οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών να λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1 ψήφος) ανεξάρτητα με το τι προβλέπεται στο καταστατικό του κάθε κτιρίου. Προκειμένου λοιπόν να είναι δυνατή η εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα περισσότερα κτίρια με όλα τα οφέλη που διασφαλίζουν, είναι αναγκαίο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να δοθεί η δυνατότητα λήψης απόφασης με αντίστοιχο τρόπο. Επιπλέον θα μπορούσαν να δοθούν κάποια οικονομικά ή φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε αντιστοιχία με τα ισχύοντα για τις εγκαταστάσεις Φ.Α.
2.2. Κτίρια κατασκευής μετά το 1985
Στα περισσότερα κτίρια πολυκατοικιών αυτής της περιόδου η θέρμανση λειτουργεί αυτόνομα από τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές του κάθε διαμερίσματος. Ο καθένας ρυθμίζει ανεξάρτητα το πότε και πόσο χρειάζεται να λειτουργεί η εγκατάσταση θέρμανσης του διαμερίσματός του. Η θέρμανση όμως λειτουργεί ταυτόχρονα σε όλο το διαμέρισμα ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πραγματική ανάγκη γι’ αυτό.
Σε αυτή την κατηγορία κτιρίων τα προβλήματα διαφοροποιούνται σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Στα περισσότερα διαμερίσματα υπάρχουν εγκατεστημένοι θερμοστάτες που είτε λόγω της τεχνολογίας του είτε λόγω της κακής επιλογής της θέσης εγκατάστασης τους δεν διασφαλίζουν ουσιαστικά τον έλεγχο της θερμοκρασίας αλλά λειτουργούν απλά ως διακόπτες on – off. Είναι δε σύνηθες σε συστήματα με ποντεσιομετρική ρύθμιση με την πάροδο του χρόνου να απαντώνται διαφορές μεταξύ επιλεγμένης και πραγματικής θερμοκρασίας της τάξης των 10 C. Ο τελικός χρήστης δεν έχει την δυνατότητα πραγματικού ελέγχου και ενώ νομίζει ότι λειτουργεί με οικονομικό τρόπο την εγκατάστασή του τελικά φτάνει να ξοδεύει ως και 50 % περισσότερο καύσιμο από ότι πραγματικά θα έπρεπε. Η εγκατάσταση ψηφιακών πλέον θερμοστατών που παρέχονται από πληθώρα κατασκευαστών στην αγορά, με σωστή επιλογή του χώρου τοποθέτησης θα μπορούσε να επιλύσει τέτοιου είδους προβλήματα και να περιορίσει σημαντικά τα κόστη θέρμανσης, καθώς ο τελικός χρήστης μπορεί να επιλέξει με ακρίβεια αυτό που θέλει να επιτύχει και να ελέγχει πραγματικά την επίτευξή του.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που παρουσιάζεται πολύ έντονα είναι ο τρόπος καταμέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας σε κάθε ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Στα περισσότερα κτίρια χρησιμοποιείται η ωρομέτρηση, που ήδη και από το ΤΕΕ θεωρείται ως «ελληνική πατέντα» στο νέο σχέδιο νόμου για την κατανομή δαπανών θέρμανσης. Από τη στιγμή που κάποιος ανοίξει την θέρμανσή του γράφονται ώρες με τις οποίες θα κληθεί να καταβάλει τα αντίστοιχα κόστη. Αυτό όμως είναι τόσο προσεγγιστικό από τη μια καθώς δεν λαμβάνει υπόψη πραγματικές συνθήκες θερμοκρασίας εισόδου – εξόδου νερού από το δίκτυο αλλά ούτε και την παροχή νερού, για την μέτρηση θερμότητας, μετράει ώρες όπως το ρολόι αλλά και αποτρεπτικό για την επίτευξη οικονομίας από τον χρήστη.
Σημαντικό συμπέρασμα που καταλήγουν πολλές ερευνητικές εργασίες είναι ότι για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και να ελέγξουμε κάτι πρέπει να βρούμε ένα αξιόπιστο τρόπο να το μετρήσουμε. Στην περίπτωση αυτή των κτιρίων η τεχνολογία μας παρέχει συσκευές θερμιδομετρητών που μπορούν με απόλυτη ακρίβεια να μετράνε την ενέργεια που απορροφήθηκε από κάθε διαμέρισμα από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης με τη μέτρηση θερμοκρασιών εισόδου και εξόδου του νερού από το δίκτυο και την παροχή νερού. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατόν ο κάθε τελικός χρήστης να γνωρίζει το πραγματικό ποσό ενέργειας που καταναλώνει καθώς επίσης και να μπορεί να κάνει εξοικονόμηση με την χρήση θερμοστατικών διακοπτών ρυθμίζοντας την θερμοκρασία που επιθυμεί ανεξάρτητα σε κάθε χώρο.
Το νέο σχέδιο νόμου για την κατανομή δαπανών θέρμανσης, που παραμένει σχέδιο από το 2005, προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση θερμιδομετρητών σε όλα τα νέα κτίρια και την σταδιακή εγκατάστασή τους στα υπάρχοντα. Παρόλα αυτά και μην έχοντας τεθεί σε ισχύ το εν λόγω νομοσχέδιο συνεχίζει η εφαρμογή της «ελληνικής πατέντας» των ωρομετρητών συντηρώντας την κατάσταση που ήδη έχει διαμορφωθεί και μη δίνοντας κίνητρα στα ελληνικά νοικοκυριά να ελέγξουν και να περιορίσουν τα κόστη θέρμανσης. Προκειμένου λοιπόν να είναι δυνατή η εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το εν λόγω νομοσχέδιο. Επιπλέον θα μπορούσαν να δοθούν κάποια οικονομικά ή φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε αντιστοιχία με τα ισχύοντα για τις εγκαταστάσεις Φ.Α.
Τo Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας είναι ο Εθνικός Φορέας Μετρολογίας της χώρας, αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα μετρολογίας και μετρήσεων, υποστηρίζει το έργο της ποιότητας και εκπροσωπεί τη χώρα στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Στα πλαίσια των υποχρεώσεών του το ΕΙΜ, εκτός των άλλων, έχει ως αρμοδιότητες :
• Τον καθορισμό των μεθόδων και των τεχνικών για την εκτέλεση των μετρήσεων.
• Την ανάπτυξη και διάδοση της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης στα θέματα ποιότητας των μετρήσεων.
Οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να εγκατασταθούν από τους φορείς που έχουν την αντίστοιχη ευθύνη, είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε αρχική και περιοδική επαλήθευση της ορθής λειτουργίας τους σύμφωνα με τις διατάξεις των ευρωπαϊκών και εθνικών οδηγιών.
Το EIM μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αρχική και περιοδική διακρίβωση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διαθέτει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας στις διαδικασίες διακρίβωσης. Ως φορέας τήρησης των Εθνικών προτύπων, διαθέτει τεκμηριωμένα, τον αναγκαίο εξοπλισμό και την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Τα πρότυπα του ΕΙΜ έχουν ιχνηλασιμότητα στα διεθνή πρότυπα ενώ η υπόστασή του και ο χαρακτηρισμός του ως Εθνικός Φορέας Μετρολογίας και βασικός πυλώνας Ποιότητας της χώρας, εξασφαλίζει το αναγκαίο κύρος που απαιτείται για την αξιοπιστία των ελέγχων των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου που θα θέτει τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της ορθής λειτουργίας των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης και λειτουργίας των μετρητών μέχρι τον τελικό καταναλωτή, που αναγνωρίζοντας τη σήμανση ελέγχου ενός κρατικού φορέα, θα μπορεί να εμπιστευτεί την επιχείρηση λιανικής πώλησης ενέργειας.
Δρ.Ειρήνη Φλουδά
Φυσικός
Δ/ντρια Ηλεκτρικών Μεγεθών
Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ)
Πολύ καλό μέτρο ώστε να μπορεί ο καθένας μας εύκολα να έχει πρόσβαση στα ατομικά του στατιστικά
Οι φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, τηλεψύξης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακή κατανάλωση, παρέχουν στους τελικούς καταναλωτές ατομικούς μετρητές (Η/ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΞΥΠΝΟ ΜΕΤΡΗΤΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΛΠ) που αντικατοπτρίζουν την πραγματική ενεργειακή τους κατανάλωση και παρέχουν πληροφορίες για τον πραγματικό χρόνο χρήσης, όταν αυτό είναι τεχνικώς εφικτό, οικονομικώς εύλογο και ανάλογο προς τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας και σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσιμες τεχνολογικές δυνατότητες στον τομέα της μέτρησης.
Παρακαλώ δείτε
http://www.energy-retail.org.uk/SmartMetersAnimation.html
Όταν αναφέρεται τιμή θα πρέπει να αντιστοιχεί σε κάποια συγκεκριμένη τιμή ενεργειακού προϊόντος. Για παράδειγμα για ένα καταναλωτή Μ.Τ. ποία είναι η «αντίστοιχη πραγματική τιμή». Ο μ.ο. της ΟΤΣ για την περιόδο κατανάλωσης?, η προηγούμενη αναπροσαρμοσμένη ώστε να περιλαμβάνει το κόστος χρέωσης του συστήματος, τις ΥΚΩ και άλλα στοιχεία του τιμολογίου? άλλη ?
Η οδηγία αναφέρει Άρθρο 13 παραγρ. 2 :
«Billing on the basis of actual consumption shall be performed enough to enable customers to regulate their own energy consumption.»
Παρόλο που είναι τεχνικά εφικτό με την χρήση των μετρητών που προβλέπει το παρόν η παραπάνω ρύθμιση παραλείπεται. Να υποτεθεί ότι η ΔΕΗ ως Διαχειριστής του Δικτύου δεν συμφωνεί στην μηνιαία εκκαθάριση των μετρήσεων για την Χ.Τ. ώστε να υποστηριχθεί η παραπάνω προσπάθεια «ανταπόκρισης της ζήτησης στη τιμή του ενεργειακού προϊόντος» (Consumer Price Response) που είναι στο πνεύμα της οδηγίας.
Επιτέλους !
Υπηρεσίες Smart Metering και ανάλυσης Ενεργειακής Πληροφορίας για benchmarking, trend analysis και λοιπές Ψηφιακές Ενεργειακές Υπηρεσίες profiling και Information Billing προς τους Πολίτες και δέκτες των Ενεργειακών Υπηρεσιών…και ασφαλώς μέτρησης της περεμβατικής ενέργειας και του ανταποδοτικού ωφέλους, αξιολόγηση της υπηρεσίας (KPIs) και ηλεκτρονική μέτρηση του αποτελέσματος βάση Ενεργειακής Πληροφορικής και έξυπνης μέτρησης…
Θα επανέλθουμε πολύ σύντομα με τις συγκεκριμένες προτάσεις μας και υπηρεσίες / standards, βάση και των επιταγων της ΕΕ για θέματα Energy ICT και Smart Grids..
Intelen Group
http://www.intelen.com
http://www.plugme.eu