Εθελοντικές Συμφωνίες
- Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τομέων τελικής κατανάλωσης ενέργειας, συνάπτονται εθελοντικές συμφωνίες ή άλλα σχήματα προσανατολισμένα στην αγορά, όπως τα λευκά πιστοποιητικά, μεταξύ ιδιωτικών φορέων ή μεταξύ αυτών και φορέων του δημοσίου. Οι εθελοντικές συμφωνίες υποβάλλονται προς αξιολόγηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το οποίο εποπτεύονται, μέσω της υποβολής τακτικών εκθέσεων για την επίτευξη του προβλεπόμενου στόχου ή για τυχόν αναθεωρημένα ή/και πρόσθετα μέτρα, όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται ή δεν αναμένεται να επιτευχθούν.
- Με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών που περιέχονται σε αυτές, οι εθελοντικές συμφωνίες δημοσιεύονται πριν από την εφαρμογή τους στον ειδικό διαδικτυακό χώρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περιλαμβάνοντας πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή παρατηρήσεων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο επόμενο άρθρο.
(Το άρθρο 9 αντιστοιχεί στην παρ. 2β του άρθρου 6 της Οδηγίας).
Ονομάζομαι Βλάσης Οικονόμου και εργάζομαι αρκετά χρόνια στο Joint Implementation Network (http://www.jiqweb.org) στην Ολλανδία όπου είμαστε σύμβουλοι του υπουργείου οικονομικών για θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης και κλιματικής πολιτικής. Έχοντας εργαστεί για αρκετά χρόνια με τα Λευκά Πιστοποιητικά και με άλλους μηχανισμούς αγοράς θα ήθελα να επισημάνω ότι ΔΕΝ έχουν εφαρμοστεί παρά μόνο στην Ιταλία και στη Γαλλία, καθώς η Πολωνία έχει ψηφίσει αντίστοιχο νομοσχέδιο εφαρμογής τους. Στην Ολλανδία είχαμε κάνει αρκετές διαβουλεύσεις αλλά προσ το παρόν ισχύουν μόνο οι εθελοντικές συμφωνίες και κάποια χρηματικά κίνητρα. Οι υπόλοιπες χώρες που αναφέρθηκαν έχουν αποκλειστικά υποχρεωτική εξοικονόμιση για τους προμηθευτές ενέργειας, χωρίς όμως την παρουσια των πιστοποιητικών (άρα δε θεωρείται μηχανισμός αγοράς). Η Ελλάδα θα μπορούσε να σκεφτεί την εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού παρά την παρουσία σχετικού μονοπωλίου διάθεσης ενέργειας. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και η Γαλλία και η Ιταλία που ο μηχανισμός λειτουργεί κανονικά και οι στόχοι του 9% έχουν πλησιαστεί.
Επιπλέον, σαν Ινστιτούτο έχουμε εργαστεί για την εφαρμογή Εθελοντικών Συμφωνιών στην εξοικονόμηση ενέργειας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, στην Τουρκία όπου και λειτουργούν πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία. Είχαμε ξεκινήσει μαζί με το ΕΜΠ μια προσπάθεια εφαρμογής τους πέρυσι στο νομό Κορινθίας με τα Επιμελητήρια, αλλά ενώ παρουσίασε ενδιαφέρον δεν τελεσφόρησε γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν στήριξε την προσπάθεια. Είμαστε διατεθιμένοι να προσπαθήσουμε πάλι με διάφορα επιμελητήρια και φορείς, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για τέτοιες συνεργασίες.
Το σχήμα των λευκών πιστοποιητικών περιλαμβάνει υποχρέωση (quota) σε διανομέα ενέργειας για την επίτευξη δεδομένου ετήσιου στόχου εξοικονόμησης ενέργειας. Η σχετική επένδυση δε αλλά και το αποτέλεσμά της θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των ρυθμιστικών λογαριασμών (regulator accounts) του διανομέα καθώς επιφέρουν επίσης μείωση του λειτουργικού του κόστους.
Όπου έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία (ή και αγκυλώσεις) δηλ. Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία αποτελούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ.
Η παρούσα πρόβλεψη λοιπόν του νομοσχεδίου είναι μάλλον απίθανο να προωθήσει τους μηχανισμούς που περιγράφονται. Εάν η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θέλει να το κάνει αυτό προτείνεται να γίνει με δευτερεύουσα ρύθμιση κατόπιν μελέτης της ευρωπαϊκής εμπειρίας και γνωμοδότησης της ΡΑΕ.