Άρθρο 27 – Περιοχές Ελευθέρων Χώρων – Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου (κατηγορία 6)

Οι περιοχές της κατηγορίας αυτής αφορούν:
A. Κοινόχρηστους χώρους
Ως κοινόχρηστοι χώροι για την εφαρμογή του παρόντος, νοούνται οι χώροι για την παραμονή, αναψυχή και μετακίνηση πεζών και τροχοφόρων, όπως οδοί, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, αμιγείς πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, άλση, πράσινο, και παιδικές χαρές. Σε αυτούς τους χώρους επιτρέπονται τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του Ν.4067/2012 και επιπλέον περιορισμένης έκτασης χρήσεις Εστίαση, Αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού και αναψυχής, η κατασκευή υπογείων χώρων για τη στάθμευση αυτοκινήτων με μέριμνα διατήρησης τυχόν υψηλής βλάστησης που φέρουν.
B. Ελεύθερους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου.
Οι περιοχές νοούνται οι χώροι για την δημιουργία πνευμόνων πρασίνου και αναψυχής, με στόχο την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται λειτουργίες και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, κοινωφελείς λειτουργίες και εγκαταστάσεις αστικών υποδομών.

  • 20 Φεβρουαρίου 2014, 15:01 | ΕΛΛΗΝΙΚH ΕΤΑIΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

    Παράγραφος Α.
    Οι κοινόχρηστοι χώροι πολεοδομικών περιοχών καθορίζονται από το ρυμοτομικό σχέδιο και έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Το άρθρο αναφέρεται σε ποικίλους τύπους που περιλαμβάνουν πλατείες άλση, χώρους πρασίνου για τους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη προστασία από αυθαίρετες παρεμβάσεις.
    Η διατύπωση «περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίαση, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού και αναψυχή» δίνει διέξοδο σε καταστρατήγηση της κύριας λειτουργίας του χώρου. Προτείνεται η αυστηρή τήρηση του άρθρου 20 του Ν 4067/2012 καθώς και η σαφής διάκριση μεταξύ πλατείας και άλσους χώρους που απαιτούν ιδιαίτερη και θεσμική επεξεργασία ως προς τους όρους και τα όρια υποδοχής πρόσθετων εγκαταστάσεων.

    Παράγραφος Β.
    Οι ελεύθεροι χώροι αστικού πρασίνου (κατά κανόνα γενικότερες εκτός ρυμοτομικών σχεδίων περιοχές σχεδιασμού ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ δε μπορεί να περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις αστικών υποδομών (κατηγορία 17) περιγράφονται στο παράρτημα.
    Οι κοινωφελείς λειτουργίες αποτελούν τμήμα του ρυμοτομικού σχεδίου και αποκτώνται με την εισφορά γης κατά την πολεοδόμηση και δεν είναι δυνατόν μπουν να εγκαθίστανται στους ελεύθερους χώρους. Προτείνεται η διατήρηση του ισχύοντος περιεχομένου των εξής επιτρεπόμενων χρήσεων:
    •Αναψυκτήρια
    •Αθλητικές εγκαταστάσεις
    •Πολιτιστικά κτίρια
    •Χώροι συνάθροισης κοινού

  • 3 Φεβρουαρίου 2014, 13:03 | χρηστος Ταξης

    ‘Σε αυτους τους χωρους επιτρεπονται τα οριζομενα στο αρθρο 20 του Ν.4067/2012…’.Δηλ. οι συγκεκριμενες κατασκευες δεν επιτρεπονται στους κοινοχρηστους που βρισκονται σε περιοχες των αλλων κατηγοριων οπως αυτες καθοριζονται συμφωνα με την γενικη πολεοδομικη λειτουργια τους ?(π.χ. σε περιοχες γενικης κατοικιας κλπ.)Κατα την γνωμη μου προκειται για κακη διατυπωση.

  • 1 Φεβρουαρίου 2014, 16:26 | ΜΠΕΖΑΝΤΕ Χριστίνα

    Η πρόβλεψη της παρ.Α « Σε αυτούς τους χώρους επιτρέπονται τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του Ν.4067/2012 και επιπλέον περιορισμένης έκτασης χρήσεις Εστίαση, Αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού και αναψυχής…..»

    καθώς και η πρόβλεψη της παρ.B «Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται λειτουργίες και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, κοινωφελείς λειτουργίες και εγκαταστάσεις αστικών υποδομών»

    δίχως σαφή περιορισμό στην έκταση που μπορεί να καταλαμβάνουν τα λοιπά επιτρεπόμενα μέσα στους χώρους Πρασίνου, αφήνουν ανοιχτή την πόρτα της κατ’ ουσίαν αναίρεσης του ρόλου τους.

    Κατ αρχήν δεν περιορίζεται σαφώς ο όγκος της επιτρεπόμενης κατάληψης από άλλες χρήσεις. Στα περιαστικά δεν υπάρχει ούτε καν μνεία για «περιορισμένη» ανάπτυξη των άλλων χρήσεων.
    Επίσης δεν φαίνεται να συνεκτιμάται η όχληση και η ρύπανση από αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, συνυφασμένη ιδίως με τις Κοινωφελείς Λειτουργίες σε περιαστικό επίπεδο.

    Προτείνεται ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ως εξής:

    « Σε κάθε περίπτωση, οι λοιπές λειτουργίες και δραστηριότητες επιτρέπεται να καταλαμβάνουν
    Α. υπεράνω μεν του εδάφους έως 5% κατά μέγιστο της επιφάνειας κάθε χαρακτηρισμένου Κοινόχρηστου Χώρου ή Ελεύθερου Χώρου Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου.
    Β. υπογείως δε έως το 100% της επιφάνειας χαρακτηρισμένου Κοινόχρηστου Χώρου και έως 15% της επιφάνειας Ελεύθερου Χώρου Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου. Οι υπέργειες εγκαταστάσεις πρόσβασης σε υπογείους χώρους, προσμετρώνται στην επιτρεπόμενη υπέργεια κατάληψη εδάφους για τις λοιπές χρήσεις.