1. Υπόσκαφες κατασκευές είναι το ειδικό δομικό έργο που αφορά κατάλληλα διασκευασμένους υπόγειους θαλάμους ή/και σήραγγες (κατά προτίμηση σε βραχώδη ημιβραχώδη εδάφη), με σκοπό την υποδοχή, παραμονή και προστασία ανθρώπων και πραγμάτων με προφύλαξη αυτών από πάσης φύσεως απειλές σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
2. Σε αστικές και περιαστικές περιοχές επιτρέπεται η περιορισμένη εκσκαφή για τη δημιουργία εισόδου/ων χωρίς άλλη αλλοίωση του φυσικού εδάφους.
Οι ανωτέρω εργασίες επιτρέπεται να πραγματοποιούνται χωρίς τους περιορισμούς της παρ. 6κδ του άρθρου 11 και της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4067/2012 (Ν.Ο.Κ.) (Α’ 79), αλλά σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Α.Ο.Ε.Ε. σε δήμους και συγκεκριμένες δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
3. Οι υπόσκαφοι θάλαμοι και σήραγγες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τρόπο που να διασφαλίζονται οι δομοστατικές προδιαγραφές κατ’ αντιστοιχία εκείνων που αφορούν τους υπόγειους ορόφους των κτιριακών κατασκευών, καθώς και οι λειτουργικές προδιαγραφές οι σχετικές με τον αερισμό, το φωτισμό, την ύδρευση, την αποχέτευση, τις απαιτήσεις σε εξοπλισμό Πρώτων Βοηθειών και συστήματος πυρόσβεσης, την προσβασιμότητα και την προστασία από πάσης φύσεως απειλές, ώστε να ικανοποιούνται συνθήκες παραμονής πληθυσμού για ευλόγως επαρκή χρονικά διαστήματα.
4. Κατά τη διάρκεια των περιόδων ομαλότητας στους ως άνω χώρους είναι δυνατόν να φιλοξενούνται πολιτιστικές και λοιπές δραστηριότητες προσωρινού χαρακτήρα επί λυόμενων και ευκόλως μεταφερόμενων στοιχείων εντός 12 ωρών.
5. Επιτρέπεται η προσχεδιασμένη υπόσκαφη λατόμευση αδρανών υλικών επί φυσικής εδαφικής εξάρσεως (έντονα πρανή, λόφοι, υπώρειες ορεινών όγκων), πλησίον δημοσίων έργων, εκτελούμενων εντός ή στις παρυφές πόλεων και οικισμών, με εκμετάλλευση του υπόσκαφου εργοταξιακού λατομικού χώρου και απόδοσή του μετά το πέρας των εργασιών, προκειμένου μέσω δομοστατικών ενισχύσεων, διαρρυθμίσεων και εξοπλισμού, να καθίσταται κατάλληλο για τη λειτουργία του ως δημόσιου ΚΔΕΠΑΠ, διακριτά ή σε συνδυασμό με την παρ. 3α του άρθρου 24 του παρόντος νόμου.
Τα οριζόμενα ως υπόσκαφα του παρόντος νόμου, πλην των εξαιρέσεων που προσδιορίζονται στις Τ.Π. που συνοδεύουν τον παρόντα νόμο, τίθενται σε δημόσια χρήση αφού κατασκευάζονται σε εκτάσεις του Δημοσίου.
Σε σχέση με το σημείο 5 του άρθρου 22 για την δυνατότητα ανάπτυξης ΚΔΕΠΑΠ σε υπόγειους χώρους που έχουν προέλθει μετά από την λατόμευση αδρανών χρειάζεται να υπάρξει σαφή μνεία ότι ο αρχικός σχεδιασμός της εκμετάλλευσης θα γίνει με τρόπο που θα επιτρέπει την μετέπειτα μετατροπή του ή δευτερόγενή χρήση του ως καταφύγιο. Είναι διαφορετική η φιλοσοφία της μεταλλευτικής που θέλει το χώρο ευσταθή έως ότου έρθει το πέρας των εργασιών και διαφορετική η φιλοσοφία των ΚΔΕΠΑΠ που θέλουν το χώρο ευσταθή και ασφαλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δεν έχει υπάρξει ο εξ΄αρχής ο κατάλληλος σχεδιασμός οι «δομοστατικές προδιαγραφές» που απαιτούνται για την μετατροπή του χώρου ή δεν θα μπορούν να γίνουν ή για να υλοποιηθούν θα απαιτείται ένα πολύ υψηλό κόστος.
Ακόμη, πέρα από την λατόμευση αδρανών θα μπορούσε να επεκταθεί η πρόβλεψη και για άλλες υπόγειες εκμεταλλεύσεις (π.χ. μεταλλικών ορυκτών). Και για την συγκεκριμένη περίπτωση θα χρειαστεί να υπάρξει η καλός αρχικός σχεδιασμός που θα εξυπηρετεί τη μελλονική χρήση του χώρου.