Οι αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης διακρίνονται σε αυτές που έχουν συντελεστεί πριν την 28.7.2011 και αυτές που έχουν συντελεστεί μετά την 28.07.2011.
Οι αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης διακρίνονται σε αυτές που έχουν συντελεστεί πριν την 28.7.2011 και αυτές που έχουν συντελεστεί μετά την 28.07.2011.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 69 Διακρίσεις αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης"
#1 Σχόλιο Από νικος αρβανιτης Στις 2 Σεπτέμβριος, 2016 @ 17:44
αυθαιρετα απο το πουθενα σε δαση ,παραλιες,αλλα και μια προσθηκη οροφου με τσιμεντοσανιδα 25 τ μετρα το πολυ μετα τις 28.7.2011 σε νομιμο υπαρχον κτιριο μπαινουν στο ιδιο καζανι??.Αυτη ειναι η νεα γενια αυθαιρετων που πρεπει να κατεδαφιστει γιατι επιβαρυνει το περιβαλλον σε ενα ημιορεινο χωριο?.Κυριε υπουργε αλλο η βιλαρα και τα ξενοδοχεια με τις δεξαμενες νερου μετα το 2011 και αλλο οι μικρο προσθηκες σε νομιμα υφισταμενα κτιρια σε χωρια . ευχαριστω
#2 Σχόλιο Από νικος αρβανιτης Στις 2 Σεπτέμβριος, 2016 @ 19:43
Προσθήκες σε νόμιμα υφιστάμενα κτίρια μετα τις 28/7/2011 σε οικσμους επαρχιας ανηκουν στην νεα γενιά αυθαιρέτων οπως λεγονται. Ειναι δηλ το ιδιο ενα εξ ολοκληρου καινουριο κτιριο μετα το 2011 με μια προσθηκη ενος η 2 δωματιων.Δωστε την δυνατοτητα κε Υπουργε και σε αυτου του τυπου τις αυθαιρεσιες να ρυθμιστουν με ισως αυξημένο προστιμο
#3 Σχόλιο Από ΚΑΡΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Στις 6 Σεπτέμβριος, 2016 @ 11:42
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.
#4 Σχόλιο Από Σοφια Μαρα Στις 14 Σεπτέμβριος, 2016 @ 23:18
Πρέπει να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο τα αυθαίρετα κτίσματα μετα τις 28/7/11 που έχουν δημιουργηθεί σε υφιστάμενα κτίρια και υπάρχει υπόλοιπο Σ.Δ. στο οικόπεδο?
#5 Σχόλιο Από Giolanda Στις 15 Σεπτέμβριος, 2016 @ 13:13
θεωρώ ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η ημερομηνία 28/7/11. θα πρέπει να ισχύει ως την ημερομηνία του νεου νόμου. Ειδικά η περίπτωση των μικροπαραβάσεων θα πρέπει να προβλεφτεί οπωσδήποτε. Απλά να υπάρξει και νέα κατηγορία στο παράρτημα Α που να προβλέπει αύξηση των προστίμων.
#6 Σχόλιο Από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ Στις 19 Σεπτέμβριος, 2016 @ 22:34
για τις αλλαγες χρησης απο βοηθητικο χωρο δωματος σε κατοικια και μεχρι 50 τ. μ να επιβαλεται πολυ μικρο προστιμο γιατι ετσι δεν επειρεαζεται το χωροταξικο συγκοινωνιακο προβλημα των πολεων οπως με τις αλλαγες χρησης πυλωτων- παρκινγκ σε κατοικια . ετσι ενας αρκετα μεγαλος αριθμος ελληνων πολιτων που πληττωνται απο την οικονομικη κριση ιδιως οι νεοι θα μπορεσουν νομιμα να κατοικισουν σε αυτες τις μκρου εμβαδου οικιες .
#7 Σχόλιο Από Σεμίνα Σεχρεμέλη Στις 7 Οκτώβριος, 2016 @ 20:09
Κρίσιμη ημερομηνία η έναρξη ισχύος του νέου νόμου και όχι η 28.7.2011 και δυνατότητα ρύθμισης των αυθαίρετων κατασκευών που εκτελέστηκαν στο μεσοδιάστημα με αυξημένο πρόστιμο, δεδομένου ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η ταυτότητα του κτιρίου (ως ελεγκτικός και αποτρεπτικός παράγοντας για νέες αυθαίρετες κατασκευές σε υφιστάμενες οικοδομές).
Όσο δεν έχει αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση των ακινήτων , τι νόημα έχει η 28.7.2011; Η ημερομηνία είναι εικονική, διότι μπορεί κάποιος να μετατρέψει αύριο το υπόγειο σε διαμέρισμα και να το ρυθμίσει (με παλαιότητα >2004 ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων), ενώ άλλος που έκανε στέγαστρο ή bbq στο δώμα δεν μπορεί γιατί δε θα φαίνεται στην αεροφωτογραφία του 2011 που πρέπει να προσκομίσει.
Είναι όμως κι ένας καημένος που έκανε το 2013 ένα κοτέτσι στο χωριό και ως σήμερα δε γνωρίζει τις κυρώσεις. Δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει πρόβλημα, ενώ αν έχτιζε το κοτέτσι το 2010, πρόβλημα δε θα υπήρχε.
Σίγουρα πρέπει πάντα να υπάρχει μια ημερομηνία, αλλά όσο αυθαίρετες είναι οι κατασκευές άλλο τόσο αυθαίρετη είναι και η 28.7.2011. Ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί η αυθαίρετη δόμηση είναι η καταγραφή του δομημένου περιβάλλοντος και μόνο τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί μια δίκαιη και εύλογη ημερομηνία.
Κόκκινη γραμμή για τα αυθαίρετα έθεσε και ο Ν.1337/83 και άλλοι νόμοι και πολλές διατάξεις. Όσο όμως το κράτος δεν είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς, η αυθαίρετη δόμηση συνεχιζόταν. Μέχρι σήμερα, σε μια χώρα πολυνομίας και αναβλητικότητας, ο πολίτης δεν έχει εξοικειωθεί με προθεσμίες και απαγορεύσεις, θεωρώντας δικαίως ότι σε δέκα χρόνια θα υπάρξει άλλος νόμος που θα ρυθμίζει αυθαίρετες κατασκευές μετά την 28.7.2011 αφού δεν έχει καταγραφεί το δομημένο περιβάλλον .
Καλή λύση λοιπόν φαίνεται η άμεση ενεργοποίηση του παρατηρητηρίου, της ταυτότητας του κτιρίου, ίσως και καμιάς ταυτότητας αδόμητου γηπέδου και κατόπιν τούτων να οριστεί ως κόκκινη γραμμή και κρίσιμη ημερομηνία η έναρξη ισχύος του νέου νόμου .
Άλλωστε για την 28.7.2011 υπήρχε και ο Ν.4178/13.
#8 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ Στις 8 Οκτώβριος, 2016 @ 07:39
Για να μην ενισχυθεί περαιτέρω η αντίληψη ότι όποιος σπεύδει να τακτοποιήσει είναι το κορόιδο σε σχεση με αυτον που το αναβάλλει,θα πρέπει να προβλεφθεί κάποιος συμψηφισμός για όσου κατέβαλαν υπερδιπλάσια των σημερινων προστιμων για τακτοποίηση παταριων υπογείων κλπ
#9 Σχόλιο Από νικος αρβανιτης Στις 8 Οκτώβριος, 2016 @ 09:57
Για τους πληστειριασμούς ακινήτων ορθά φροντίζετε να προστατεύετε τους αδυνάτους γιατί να μην γίνει και το ίδιο και για τους αυθαιρετήσαντες.Γιατί όπως εχω ξαναγράψει άλλο η βιλάρα και άλλο μια προσθηκη σε υπάρχον νόμιμο κτηριο,που επιπροσθέτως εχει γίνει σε λαικη συνοικια ή επαρχια ,σε χωριο ή ακόμα σε χώρο που δεν επηρεάζει ούτε το περιβάλλον,ούτε την τάξη του χώρου ούτε ακόμα και τους γειτονες.Τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης δε , γίνονται εξοντωτικά,και δεν διαχωρίζουν τον τρόπο κατασκευής ,άλλη αδικία κ εδώ.δηλ, η τσιμεντοσανίδα εξομοιώνεται με τα παλάτια ,που και αυτά εάν ειναι προ του 201[τα παλάτια] είναι νόμιμα με ένα αστείο πρόστιμο ως προς την αξία τους δηλ..Βάλτε κυριοι Υπουργοι της συγκυβέρνησης ημερομηνία υπαγωγής αυθαιρέτων μεχρι το Φ.Ε.Κ. εφαρμογής του νέου νόμου.Φτιάξτε έναν απλό και κατανοητό νόμο για τα αυθαίρετα που να τον καταλαβαίνει και ο πιο απλός πολίτης και να μην τρέχει από δικηγόρο σε μηχανικό και πίσω σε δικηγόρο ή ακόμα και σε συμβολαιογράφο αλλά και αυτοί να περιμένουν ερμηνευτικές εγκυκλίους πού με τον καιρό θα συμπληρώνονται, και θα αλληλοαναιρούνται. Συνεννοηθείτε με τους συμβολαιογράφους , μηχανικούς και βρείτε τρόπους να ξ ε χ ω ρ ι σ ε ι η συνιδιοκτησία ως προς το χτίσιμο ή την αυθαίρετη κατασκευή επί κοινόχρηστου χώρου, οικοπέδου, και να μην είναι ο ένας συνιδιοκτήτης αιχμάλωτος του άλλου στο εξ αδιαιρέτου κομμάτι.Αφήστε τους μηχανικούς να επιτελούν τον ρόλο τους ως επιστήμονες και όχι ως «καρφιά» των ιδιοκτησιών των πολιτών , ρυθμίζοντας έτσι κατά το δοκούν τους φόρους που θα πληρώνουμε σαν πολίτες. Ολοι γνωρίζουμε, την κρίσιμη οικονομική και όχι μόνο, κατάσταση, που βρισκόμαστε γιαυτό Κύριοι Υπουργοί Τ Ο Λ Μ Η Σ Τ Ε μην διχάσετε τον κόσμο με τις αποφάσεις σας.
#10 Σχόλιο Από Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ν. Ξάνθης (ΣΜΜΙΔΕ Ν. Ξάνθης) Στις 9 Οκτώβριος, 2016 @ 19:35
Απαραίτητη προϋπόθεση για τον ορθό διαχωρισμό είναι η ανάρτηση των αεροφωτογραφιών με ημερομηνία λήψης στις 28/7/2011.