1. Το Δικαίωμα για μεταφορά Συντελεστή Δόμησης ενσωματώνεται σε Τίτλο Μ.Σ.Δ., ο οποίος εκδίδεται από τον Διευθυντή της οικείας περιφερειακής Διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος. Ο τίτλος είναι ονομαστικός, εγγράφεται υποχρεωτικά στην Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων και δεν μεταβιβάζεται παρά μόνον προκειμένου να πραγματοποιήσει ο Αγοραστής την Μ.Σ.Δ. που περιλαμβάνεται σ’ αυτόν, καθόσον έχει αποζημιωτικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα.
2. Η έκδοση του Τίτλου ή/και η μεταβίβαση του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Μ.Σ.Δ. που περιλαμβάνεται σ’ αυτόν, δεν υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης ή σε οποιονδήποτε άλλο φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή άλλο τέλος, δικαίωμα, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού ή οποιουδήποτε τρίτου, με την επιφύλαξη των διατάξεων για την επιβολή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
3. Σε ρυμοτομούμενα ακίνητα όπου υπάρχουν κτίσματα δεν επιτρέπεται η έκδοση Τίτλου, αν δεν έχουν προηγουμένως κατεδαφιστεί τα κτίσματα. Για την κατεδάφιση προσκομίζεται βεβαίωση της αρμόδιας ΥΔΟΜ, ενώ η έκταση που ρυμοτομείται θεωρείται ότι τίθεται σε κοινή χρήση με την έκδοση του Τίτλου Μ.Σ.Δ..
4. Για κάθε Τίτλο που εκδίδεται, καταβάλλεται παράβολο εκατό ευρώ, εκ των οποίων 50% αποδίδεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου και 50% υπέρ του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος. Υπόχρεος σε καταβολή είναι ο δικαιούχος του τίτλου. Το ύψος του παραβόλου μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 33 Τίτλος Δικαιώματος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (Μ.Σ.Δ.)"
#1 Σχόλιο Από ΓΑΡΔΙΚΗ Ευρυδίκη Στις 3 Σεπτέμβριος, 2016 @ 16:30
Η έκδοση τίτλου Μ.Σ.Δ. από την οικεία περιφερειακή Διεύθυνση του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του άρθρου 3 του παρόντος σχεδίου νόμου.
#2 Σχόλιο Από Δημήτρης Μπουνάκης Στις 3 Σεπτέμβριος, 2016 @ 18:27
Yπάρχουν οικοδομικά τετράγωνα σε πρωτεύουσες νομών,που εδώ και πάνω από 20 χρόνια έτυχε να τους δοθεί συντελεστής δόμησης 0,6 με αποτέλεσμα σε μικρά οικόπεδα(<300 τ.μ.) να μην μπορούν να κτιστούν δυο άνετα διαμερίσματα(1 σε κάθε ένα από τους 2 ορόφους) ενώ διπλανά οικ. τετράγωνα έχουν σ. δ. 0,8 ή και παραπάνω.Δίκαιο είναι ο συντελεστής 0,6 να γίνει πια 0,8 ώστε πέρα από την μείωση των αυθαιρεσιών να υπάρξει κίνητρο για νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα.
#3 Σχόλιο Από ΑΞΑΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Στις 11 Σεπτέμβριος, 2016 @ 15:42
α) Ιδιοκτητης τιτλου δικαιωματος μεταφορας συντελεστη δομησης,
ειναι παραλληλα και συνυποχρεος αγορας και αντιστοιχησης τιτλου
προκειμενου να τακτοποιησει ιδιοκτησια του.
Θα πρεπει να πληρωσει λοιπον πρωτα καποιον τιτλο αλλου,με αγνωστο χρονο αποζημιωσης του δικου του τιτλου.
Θα πρεπει λοιπον να δινεται προτεραιοτητα σε ιδιους τιτλους οταν εισαι
και ωφελουμενος.
β) Οι τιτλοι θα πρεπει να μεταβιβαζονται τουλαχιστον κατοπιν δικαστικων αποφασεων αφου 1. η μεταβιβαση τους διεκοπη ανευ ειδοποιησης και
παραμενουν εκρεμεις πληρεξουσιοτητες μεγαλης αξιας 2.τιτλοι που
προκυπτουν απο ακυρωση παλιων αδειων κ αποφασεων μεταφορας συντελεστη
δομησης και επανεκδοση των τιτλων στο ονομα των αρχικων ιδιοκτητων
αφου παλιοτερα δεν ηταν υποχρεωτικη η μεταβιβαση στον ωφελουμενο πριν
την υλοποιηση των .
γ) Τα περιστατικα αυτα θα πρεπει να προβλεφθουν κ σε αλλους νομους
περιουσιας , οπως και προβλεψη προτεραιοτητων πχ. προτιμησης οταν πολιτες που αδυνατουν να καταβαλουν τον ΕΝΦΙΑ.
Κατα ποσο αυτα τα διακαιωματα με αγνωστο χρονο αποζημιωσης πρεπει να υπαγονται σε πιθανους φορους περιουσιας,οταν ειδικοτερα δεν μπορουν καν να μεταβιβαστουν κατα κριση του ιδιοκτητη.
Θα υπαρχει dead line στο κρατος για την αποροφηση η θα παραμεινουν 40 χρονια αναποζημειωτα και θα πληρωνουν φορους.Ηδη υπαρχουν τιτλοι μεταφορας απο το 1984 αναποζημιωτοι και απο οτι διαφαινεται ο χωρος των βαρυνομενων ανοιγει τρομερα.
Μαλλον δεν προηγηθηκε καποια τεχνοοικονομικη μελετη ,και δεν ειναι απλο να γινει .Ο μηχανισμος αποροφησης ισως ναναι πολυ αργος σε σχεση με την παραγωγη δικαιωματων. Θα πρεπει να εξετασει η διοικηση τροπους αποροφησης ,που ισως θα αποτελεσουν και τον μελλοντικο πλουτο αυτου του τοπου.