Το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους ετησίως σε ποσοστό 3% των κτιρίων που λαμβάνουν ταυτότητα. Ο έλεγχος των υποβαλλόμενων στοιχείων της ταυτότητας κτιρίου διενεργείται από ελεγκτές δόμησης, οι οποίοι ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση από το αρμόδιο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος. Ο έλεγχος συνίσταται στην επιβεβαίωση της ορθής συμπλήρωσης όλων των απαιτούμενων στοιχείων που περιγράφονται στα Έντυπα το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 23 Έλεγχος στοιχείων ταυτότητας κτιρίου"
#1 Σχόλιο Από Γιώργος Μαυρογιάννης. Στις 4 Σεπτέμβριος, 2016 @ 10:57
Τι προβλέπεται σε περίπτωση δόμισης με οικοδομική άδεια (2/2003)σε κληροτεμάχιο εκτός οικισμού που διαπιστώθηκε ότι είναι μή άρτιο (3750 τμ με πρόσοψη σε αγροτικό δρόμο 30 μέτρα).
#2 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ Στις 11 Σεπτέμβριος, 2016 @ 01:24
Ο ελεγκτής δόμησης θα ελέγχει πληρότητα και ορθή συμπλήρωση των στοιχείων. Δεν είναι δυνατόν να ελέγχει αν μία οικοδ. ‘αδεια εκδόθηκε σωστά πριν 50 χρόνια
#3 Σχόλιο Από ANAR Στις 14 Σεπτέμβριος, 2016 @ 12:16
ΤΟΝΙΖΩ ότι οι περισσότεροι μηχανικοί έχουν άγνοια των ισχυσάντων Γ.Ο.Κ. 1955, 1973, 1985 που συνοδεύονται από χιλιάδες εγκυκλίους, αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και αυτό το έργο θα το κάνουν οι ελεγκτές δόμησης; Κύριοι είτε το θέλετε είτε όχι ΜΟΝΟ οι Υπάλληλοι των Πολεοδομιών (Υπηρεσιών Δόμησης) έχουν το υπόβαθρο και την Τεχνική υποστήριξη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για να κρίνουν αντικειμενικά.
Δεν αρκεί μόνο να είναι αδιάφθορος ο ελεγκτής, πρέπει να έχει και γνώση. Η γνώση δεν αποκτάται με μερικά σεμινάρια, αλλά με καθημερινή αντιμετώπιση θεμάτων και προβλημάτων που μόνο οι υπάλληλοι των Πολεοδομιών μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν.
Διαφορετικά ο Ελεγκτής δόμησης δεν μπορεί να ελέγξει το σύνομο της οικοδομικής αδείας. Είναι αναρμόδιος και ιδιώτες δεν μπορούν να ελέγχουν παρά μόνο την ορθή αποτύπωση βάσει των οικοδομικών αδειών και νομιμοποιήσεων. Δεν θα μπορεί να κρίνει ότι οι νομιμοποιήσεις είναι παράνομες ή εκτός νόμου, όταν μάλιστα ο πρώτος νόμος έχει κριθεί και αντισυνταγματικός. Θα επιλύσει όλα τα νομικά και πολεοδομκά θέματα ένα νέος ελεγκτής δόμησης ή θα βρεθεί και ο ίδιος κατηγορούμενος από το ιδιοκτήτη και τον δικηγόρο του;
Πρέπει το νομοσχέδιο να είναι σαφές στον τυπικό έλεγχο με συγκεκριμένα στάνταρ.
#4 Σχόλιο Από Μαίρη Καλιοτζιδου Στις 16 Σεπτέμβριος, 2016 @ 08:00
Και αφού ξεπεράσουμε όλα τα άλλα εμπόδια και φτάσουμε στον ελεγκτή, σε τι βάθος θα είναι ο έλεγχός ; Μόνο αν συμπληρώθηκε σωστά η ταυτότητα σε σχέση με την τελικη υλοποιηση; Και αν αποδειχθούν κολοσσιαίες αποκλισεις; Αναλαμβάνουν οι πολεοδομιες; Και ποια αμοιβή προβλέπεται για τον ελεγκτή, για να ελέγξει όλα αυτά που πρακτικά δεν προβλέπονταν στον αρχικό νόμο και στις κατηγορίες των κτιριων;
#5 Σχόλιο Από Αθανάσιος Λάκκας Στις 16 Σεπτέμβριος, 2016 @ 10:18
Είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε χρέωση για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κατοικιών και των κτιρίων κάθε πέντε (5) έτη και η ανανέωση αυτής. Οι πολίτες αυτής της χώρας δεν έχουν τα εισοδήματα των αναπτυγμένων δυτικών χωρών . Αντίθετα ζούμε σε πλήρη εξαθλίωση.
Αυτό είναι ένα επιπλέον φοροεισπρακτικό μέτρο και μία επιπλέον αρπαχτή για τους μηχανικούς. Απάτη δηλαδή.
Επίσης θέλετε στις κληρονομιές και στις γονικές παροχές να γίνεται προηγουμένως τακτοποίηση των χώρων.
Ζείτε υπό καθεστώς παράνοιας. Τι να τα κάνουμε τα ακίνητα των γονέων ?
#6 Σχόλιο Από Έλενα Στις 19 Σεπτέμβριος, 2016 @ 00:12
Αν θέλετε να κάνετε δειγματοληπτικό έλεγχο το ποσοστό του 3% είναι πολύ μικρό.
Κάντε τουλάχιστον στο 10%. Επιπλέον ποιος θα πληρώνει τον δειγματοληπτικό έλεγχο; Δεν πιστέυω οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να επιβαρυνθούν και αυτό. Επίσης ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται στην πληρότητα και την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων και όχι να κυνηγάμε φαντάσματα και να ελέγχουμε παλιές άδειες.