Άρθρο 22 Περιοδικότητα επανελέγχου ταυτότητας κτιρίου

1. Για τα κτίρια κατηγορίας Ι, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε πέντε (5) χρόνια από την υποβολή της.
2. Για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙ, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε πέντε (7) χρόνια από την υποβολή της.
3. Για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙΙ, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε οκτώ (8) χρόνια από την υποβολή της.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2016, 10:00 | dimitris

    ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΑΡΑΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΙΣ/ΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΜΙΚΡΑΙΝΟΥΝ ΟΣΑ ΤΥΧΟΝ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ…ΣΕ ΤΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΗ ΛΑΜΑΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ Κ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ Κ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΚΟΤΕΤΣΙΑ…ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΝΟΗΘΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΝ ΤΟ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Ή ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

  • 27 Σεπτεμβρίου 2016, 12:08 | ΝΙΚΟΛΑΣ

    Σε περίπτωση που σε ένα κτήριο γίνουν εργασίες χωρίς άδεια (π.χ βάψιμο, αλλαγή υδραυλικών , αλλαγή εσωτερικόν χώρων, αλλαγή κουφωμάτων , τι κανουμε ?)
    Θα ρίχνουμε πρόστιμα εμείς οι μηχανικοί????
    Θα το δηλώνουμε στην πολεοδομία??

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 18:07 | ΣΚ

    Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΟΠΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦ ΑΠΑΞ.ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.

    ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΜΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟΨΙΕΣ ΟΠΩΣ ΟΡΘΩΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΕΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ .

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 22:28 | dg

    Ο χρόνος περιοδικού επανελέγχου είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη διάρκεια ζωής ενός κτηρίου. Με τα προτεινόμενα χρονικά διαστήματα υπάρχει σημαντική επιβάρυνση και των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό όφελος ούτε για τους ιδιοκτήτες ούτε για τη δημόσια διοίκηση.

    Ο περιοδικός επανέλεγχος είναι περιττός αν με κάθε μεταβολή στο κτήριο ενημερώνονται τα στοιχεία της ταυτότητας, κάτι το οποίο *πρέπει* να συμβαίνει ώστε η ταυτότητα του κτηρίου να ανταποκρίνεται ανά πάσα στιγμή στην πραγματικότητα.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 14:29 | Αναστάσιος Φέγγος

    Επιπλέον εαν ισχύσει το άρθρο όπως είναι θα πρέπει να προβλεφθεί η απρόσκλητη είσοδος του ιδιοκτήτη και μηχανικού στο ακίνητο (σε περίπτωση ενοικίασης)καθόσον σε περίπτωση δυστροπίας του ενοικιαστού δεν θα δίνατε ο ιδιοκτήτης να πράξει τα νόμιμα χωρις δικαστική εντολή, (δηλαδή θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να πηγαίνει στο δικαστήριο για να μπει με δικαστικό κλητήρα, στην ιδιοκτησία του, να κάνει την αναθεώρηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας)

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 11:28 | Αναστάσιος Φέγγος

    Κάθε 5 ή 7 χρόνια θα μπαίνει στο σπίτι μου να βγάλει φωτογραφίες τα σώβρακα μου;;; Προσωπικά δεν επιτρέπω την κοινοποίηση φωτογραφιών από τον προσωπικό μου χώρο.
    Κύριοι ας είσαστε στοιχειωδώς σοβαροί επανέλεγχος (με ευθύνη και έξοδα του δήμου) σε κάθε μεταβίβαση που το ακίνητο θα είναι κενό.
    Υπάρχει άδεια από την αρχή προσωπικών δεδομένων;;;;

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 23:17 | Γιάννης

    Είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει μια συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα σε βάρος των υπολοίπων. Είναι δυνατόν σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε ένας νέος με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή ένας άνεργος, ο οποίος είχε την ατυχία να αποκτήσει μία γκαρσονιέρα 30τμ να πρέπει να επωμιστεί το βάρος αυτής της διαδικασίας κάθε λίγο, εκτός όλων των άλλων που ήδη τον επιβαρύνουν; Ας αναλάβει το κράτος τη δαπάνη αυτή.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2016, 16:27 | ΝΙΚΟΣ

    Παράγραφο 2 αναφέρει: πέντε(7) και πρέπει να διορθωθεί σε :επτά (7)

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 18:19 | ANAR

    Είναι επιεικώς απαράδεκτος ο χρόνος επανελέγχου της ταυτότητας κτιρίου.
    Εκτός του ότι οι περισσότεροι είναι νέοι, χωρίς εμπειρία και γνώση μηχανικοί, που δεν γνωρίζουν καλά τις διατάξεις των αλλεπάλληων Γ.Ο.Κ. του 1955, του 1973, του 1985 και συνεπώς δεν μπορούν να προβούν σε πραγματικό έλεγχο, αλλά με ημιμάθεια ορμώμενοι να ελέγχουν πράγματα που δεν γνωρίζουν.
    ‘Ετσι οι μηχανικοί θα έρχονται σε προστριβή με τους ιδιοκτήτες, που απλώς αγόρασαν κάποιο ή κάποια ακίνητα και πρέπει να ταυτοποιήσουν ένα ακίνητο, με ένα επιπλέον πιστοποιητικό.
    Και το χειρότερο είναι ότι τους αναγκάζετε να επανελέγχουν τα ακίνητά τους κάθε 5-8 έτη, για να διαπιστώσετε τι; Μήπως στην οριζόντια ιδιοκτησία που αγόρασαν έκαναν αυθαίρετες κατασκευές; Μα κύριοι οι αυθαίρετες κατασκευές γίνονται κατά την κατασκευή του κτιρίου, όχι σε πολυκατοικίες ετών. Δεν τους αφήνουν οι συνιδιοκτήτες να κάνουν. Ας ενεργοποιηθούν και οι εκάστοτε Πολεοδομίες.
    Δεν χρειάζεται κανένας επανέλεγχος. Αρκεί η ταυτότητα του κτιρίου να γίνει. Εάν υπάρχουν τροποποιήσεις μόνο, τότε θα υποχρεούνται να δηλώσουν τις αλλαγές στην ταυτότητα κτιρίου ή αυτοτελούς οριζόντιας ιδιοκτησίας. Βάλτε και κυρώσεις αν δεν το κάνουν. Όχι κάθε λίγο και λιγάκι να βγάζουμε πιστοποιητικά χωρίς λογο.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 09:10 | Γιάννης Γκούμας

    Το «200ρι» του ιδιώτη μπορεί να γίνει μικρότερο και πιο αραιό, αν είναι αφορολόγητο, όπως ο έλεγχος από δημόσιο υπάλληλο.
    Επίσης είναι μικρότερο αν οι όποιες αλλαγές στην 5ετία έχουν γίνει με άδεια, οπότε ο φάκελος της πληρότητας είναι ήδη έτοιμος / συμπληρωμένος νωρίτερα της 5ετίας.

    Επίσης αν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή, δεν είναι δύσκολο για έναν μηχανικό που έχει ξαναελέγξει μία κατασκευή να διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή σε λίγη ώρα και να μην κάνει καμία άλλη ενέργεια.

    Όταν μερικοί πολίτες συνεννοηθήκανε μαζί με μερικούς δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν τα δικά τους, ποιος έμεινε να ελέγξει; Αυτός που τον τιμωρούν χωρίς να σκέφτονται ψήφους ή ανώτερο πολιτικό «δικό» του.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 09:45 | κορόιδο ελληνας

    …κάτι ακόμη που ξέχασα: Για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων, καθώς και τον βιοπορισμό των μελών της συντεχνίας του ΤΕΕ, μπορείτε να νομοθετήσετε και την αναγκαστική τοποθέτηση περδόμετρου σε κάθε Έλληνα, οπότε θα μπαίνει ανάλογος φόρος ρύπανσης του περιβάλλοντος

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 09:34 | κορόιδο ελληνας

    Όπως ο προαγωγός – μαστρωπός απαιτεί από την εκδιδόμενη να του τα φέρει, έτσι και ο μαστρωπός μηχανικός του ΤΕΕ απαιτεί από τον εκπορνευόμενο Έλληνα να τον θρέφει.

    Έχουμε βαρεθεί οι Έλληνες να τρέφουμε το κηφηναριό του ΤΕΕ και όλους τους αρχικηφήνες που από πρόεδροί του καταλήγουν υπουργοί και πρωθυπουργοί

    Και κάτι ακόμη σχετικά με τον όρο συμμετοχής Νο4. Εμένα με προσβάλουν στημένοι νόμοι που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα από ξεπουλημένες κυβερνήσεις και ξεφτίλες κυβερνήτες

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 11:33 | Δανάη Παρπούλα

    Τι εξυπηρετεί ο ανα επταετία έλεγχος κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων; την κατηγορία Ι την αντιλαμβάνομαι, είναι κτίρια συνάθροισης (απ’ ό,τι καταλαβαίνω, περιλαμβάνει και Ιερούς Ναούς, Μονές), αλλά τη χρησιμότητα στην κατηγορία ΙΙ δεν την αντιλαμβάνομαι, ενόψει και των διατάξεων που καθιστούν εκτός συναλλαγής τα νέα αυθαίρετα. Εάν υπάρχει θέμα επικινδυνότητας, μπορεί κάλλιστα να κάνουν αυτή τη δουλειά οι μηχανικοί των Δήμων.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 14:56 | NIKOS PETROY

    θα ήταν καλύτερα ο επανέλεγχος να γίνεται κάθε 2 χρόνια. Έτσι θα τον συνδυάζαμε και με το ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου και δεν θα το ξεχνάγαμε.
    Κατά τα άλλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να θέτουν στόχους κατανοητούς και υλοποιήσιμους πράγμα που δεν κάνει το παρόν νομοσχέδιο.
    Το σύνολο των ακινήτων της χώρας είναι αδύνατο να ελεγχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν θα καταφέρουν να σηκώσουν τα απανωτά βάρη και τους φόρους στα ακίνητα που συνεχώς επιβάλλονται, η αμοιβή των μηχανικών λόγω του όγκου της εργασίας θα μειωθεί δραματικά (το 90% των εργασιών δεν θα εκτελείται από απλούς ιδιώτες μηχανικούς αλλά από μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) ενώ, θα επέλθει και περεταίρω απαξίωση της ακίνητης περιουσίας.
    Το πιθανότερο είναι η ταυτότητα του κτιρίου να παραμείνει απλός στα χαρτιά όπως έχει γίνει και με πολλά άλλα.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 20:38 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

    ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 20:58 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Όλο το άρθρο και η διαδικασία επανελέγχου είναι περιττή, διότι το μόνο που εξυπηρετεί (πέραν την αμοιβής προς το μηχανικό) είναι να νομίζει το κράτος ότι μεταφέρει την ευθύνη από τις πολεοδομικές υπηρεσίες στο μηχανικό και τον πολίτη. Όμως, ήδη η ευθύνη είναι σε αυτούς. Έστω ότι πραγματικά η ηλεκτρονική ταυτότητα πρέπει να γίνει, διότι το κτηματολόγιο είναι απλά συμπληρωματικό (το οποίο και αυτό με τη σειρά του είναι συμπληρωματικό των υποθηκοφυλακείων). Εάν γίνει μία φορά η ταυτότητα, ο σκοπός του επανελέγχου ποιός είναι; Προφανώς γιατί το κράτος πιστεύει ότι άλλαξε κάτι στο κτίσμα. Άρα επειδή κάποιοι πολίτες παρανομούν, πρέπει όλοι οι πολίτες να πληρώνουν μηχανικούς για να βεβαιώνουν ότι δεν έχουν παρανομήσει. Ε τότε ας δηλώνουν οι ίδιοι οι πολίτες ηλεκτρονικά και υπεύθυνα (και χωρίς κόστος) τη μη μεταβολή του κτίσματος. Και έστω ότι θα γίνει έλεγχος (που εδώ ούτε καν στις περισσότερες καταγγελίες δεν μεταβαίνουν οι πολεοδομίες), κι έστω ότι θα βρεθεί η παρανομία. Δεν αρκεί που υπάρχει η ηλεκτρονική ταυτότητα που έγινε πριν από 15 χρόνια; Δεν είναι πάλι υπεύθυνος ο πολίτης για να δηλώσει τις μεταβολές στο κτίσμα του; Ή η περιοδικότητα έχει σκοπό να υπάρχει πιθανότητα να ζει ο μηχανικός που για τελευταία φορά δήλωσε το κτήριο; Διότι αν επιβληθούν κυρώσεις και στους μηχανικούς (πέραν των ιδιοκτητών που σίγουρα θα πληρώσουν πρόστιμο) θα γίνει κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.
    Το κράτος δεν εμπιστεύεται τον πολίτη και το αντίστροφο. Γι’ αυτό μία μόνο είναι η λύση. Στελεχώστε τις πολεοδομικές υπηρεσίες και κάθε κτήριο που αποπερατώνεται να ελέγχεται πραγματικά με επιτόπια αυτοψία (Το 50% και άνω των κλειστών υμιυπαίθριων είχαν κλειστεί πριν την αποπεράτωση του κτηρίου). Κάθε καταγγελία που γίνεται, να ελέγχεται πραγματικά. Και εάν δεν λειτουργήσει το ελληνικό φακελάκι, τότε πλέον θα υπάρξει κάποτε πολεοδομική συνείδηση. Τα υπόλοιπα είναι απλά υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν την αξία ενός απλού χαρτιού, απλά με επιβάρυνση των πολιτών.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 10:29 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Τελικά η χώρα είναι ένας τεράστιος οίκος ανοχής στον οποίο εφευρίσκουν συνεχώς νέα έσοδα για τους προαγωγούς.

    Εφευρίσκουν συνεχώς άχρηστα παλιόχαρτα που τα βαφτίζουν πιστοποιητικά για να βάζουν το χέρι στην τσέπη μας:
    Ενεργειακό πιστοποιητικό μηχανικού,
    βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού,
    σχέδια ΔΕΗ από ηλεκτρολόγο,
    πιστοποιητικό στεγανότητας για το φυσικό αέριο,
    κτηματόσημο κλπ
    Δεν μας φθάνει ο ενφια, συνεχίζουν να εφευρίσκουν νέα χαράτσια.

    Η πιο πρόσφατη εφεύρεσή τους λέγεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου». Τί είναι το νέο νταβατζηλίκι;
    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας θα πρέπει να προχωρούν ανά πενταετία, σε υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων, καθιστώντας τους κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς” που θα εισβάλλουν στα σπίτια και θα κάνουν συνεχείς ελέγχους με αμοιβή κανά 200άρι το διαμέρισμα.

    Για ποιό λόγο; διότι έπεσε αναδουλειά στο επάγγελμα των μηχανικών οπότε το ΤΕΕ ως «κράτος εν κράτει» δημιουργεί ένα ακόμη (μετά τα προαναφερόμενα) εμπόριο άχρηστων παλιόχαρτων για τα μέλη του.

    Θα μπορούσαν να αφήσουν τις αηδίες και να πάρουν τα στοιχεία απο τη ΔΕΗ, το κτηματολόγιο, τα Ε9, τα υποθηκοφυλάκια.

    Διάβασα κάπου ένα πολύ «ενδιαφέρον» ισοδύναμο μέτρο:

    Κάθε μέλος του ΤΕΕ υποχρεούται ανά εξάμηνο να προσέρχεται για λήψη πιστοποιητικού μετά από έλεγχο αν φοράει σωστά το παντελόνι του (με ανάλογη προσαρμογή του μέτρου για μέλη του ΤΕΕ που φοράνε φούστες ή άλλο ένδυμα κτλ).

    Ο έλεγχος πραγματοποιείται από οποιονδήποτε ενήλικο πολίτη που:

    α. δεν έχει εισοδήματα από τους φόρους των άλλων
    β. δεν είναι μέλος του ΤΕΕ ούτε συγγενής μέλους του ΤΕΕ
    γ. δεν ανήκει σε άλλες συντεχνίες ‘ιδιωτεύοντος’ παρασιτισμού πολυτελείας

    Σε περίπτωση που ο έλεγχος καθυστερήσει άνω του μηνός, επιβάλλονται πρόστιμα. Σε καθυστέρηση ελέγχου άνω του τριμήνου αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

    Θα υπάρχει ελάχιστη αμοιβή για τον έλεγχο που θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση μεταξύ των ελεγκτών.

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στα μέλη του ΤΕΕ, ο έλεγχος και το πιστοποιητικό θεσπίζονται για το καλό τους ώστε να εξασφαλίζεται η ευπρέπεια που αρμόζει στο επάγγελμά τους.

    Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δέσμευση για επέκταση του μέτρου και σε άλλες συντεχνίες που εμφανίζουν διαχρονική παρασιτική συμπεριφορά στο Γκιαουριστάν.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 13:06 | Θεόδωρος Ανδρικόπουλος

    Συμφωνώ απόλυτα με την ανοικτή επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον Πρωθυπουργό κύριο Α.Τσίπρα και παραθέτω το αντίστοιχο μέρος της που αφορά το συγκεκριμένο άρθρο του υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου:
    ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ». Τέλος με το άρθρο 22 του ίδιου σν, οι διατάξεις περί της διαβόητης ελληνικής «πατέντας» που ονομάζεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» προβλέπουν υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς που θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους επ΄αμοιβή σε όλα τα σπίτια και όλα τα κτίρια, και φυσικά ανοίγοντας νέο λαμπρό πεδίο δόξης στην διαφθορά και τη συναλλαγή. Σας καλούμε να μην πράξετε αυτό που δεν έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αντιλαμβανόμενες την τεράστια κοινωνική απαξία του!
    Ζητούμε την απάλειψη των νέων αυτών ρυθμίσεων των άρθρων 22 και 64 του υπό διαβούλευση σ.ν. του ΥΠΕΚΑ, καθόσον δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά αποκλειστικά και προφανέστατα τα συμφέροντα εκείνων που θα εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Η εφαρμογής του θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια δημόσιων εσόδων από το φόρο κληρονομιάς, αλλά και στις υπόλοιπες συνέπειες που παραπάνω τονίσαμε. Δεν μπορεί τα εκατομμύρια ιδιοκτητών των καθημαγμένων ακινήτων της χώρας, που έχουν στοχοποιηθεί με τρόπο πρωτοφανή και βάρβαρο από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, να επιβαρυνθούν και με νέες υποχρεωτικές αμοιβές προς όφελος ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, πέραν από όσες ήδη δυστυχώς υπάρχουν.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 07:49 | ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ/ΤΜ.ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Στην παράγραφο 2, για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙ προφανώς έχει γίνει λάθος για επανέλεγχο στα (5) χρόνια, αντί του ορθού (7) χρόνια.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 18:45 | ΜΑΚΙΣ

    Ε AYTO KI AN EINAI!!! ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. ΩΡΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΒΡΗΚΑΝ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. ΒΓΑΛΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ (ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΙΤΟ. ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΤΡΟΠΗ?
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΛΕΦΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ?

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 11:25 | ΣΠΥΡΟΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 22, ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Π.Χ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Η ΣΤΟ ΚΕΠ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 22:00 | Ανδρέας Χατζής

    – σχετικά με την περιοδικότητα του επανέλεγχου της ταυτότητας του κτηρίου όπως περιγράφεται στο άρθρο 22 του παρόντος, θεωρώ σκόπιμο να γίνεται συμπληρωματικά ΚΑΙ απο με κλήρωση οριζόμενο ελεκτή δόμησης για την αποφυγή προστριβών μεταξύ μηχανικών/ιδιοκτητών και τουλάχιστον εώς ότου η περιβαλλοντολογική συνείδηση γίνει βίωμα.