Αρχική Παραγωγή και διάθεση ξυδιούΆρθρο 03: Πρώτες ύλες – Κατηγορίες ξυδιούΣχόλιο του χρήστη Κ.Κ. | 15 Νοεμβρίου 2011, 13:08
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Όσον αφορά τον διαχωρισμό των ξυδιών αμπελοοινικής προέλευσης, αντί να γίνεται ξεκάθαρος διαχωρισμός, μάλλον τα πράγματα συγχέονται περισσότερο. Δυνητικά, δημιουργούνται 3 κατηγορίες: ξύδι από οίνο, ξύδι από σταφίδα και ξύδι από σταφύλια. Και όλα μαζί μπορούν να ονομάζονται ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης!!! Στο Άρθρο 3, παρ 2γ αναφέρει ότι «Το ξύδι που παράγεται από την οξική ζύμωση ή την αλκοολική και οξική ζύμωση των πρώτων υλών που αναφέρονται στην παράγραφο 1(γ). Το ξύδι που προκύπτει από την αλκοολική και οξική ζύμωση των σταφυλιών, οινοποιήσιμων ή μη, συμπεριλαμβανομένων των απορρόγων σταφυλιών (απορρίματα συσκευαστηρίων σταφυλιών), ανήκει στην κατηγορία αυτή.» Προτείνουμε στον ορισμό του ξυδιού από φρούτα (από σταφύλι) να αφαιρεθεί το «οινοποιήσιμων» καθώς από την αλκοολική ζύμωση οινοποιήσιμων σταφυλιών προκύπτει οίνος. Η οξική ζύμωση του οίνου δίνει το ξύδι από κρασί. Το ξύδι από οίνο, όμως, είναι μια κατηγορία από μόνο του με οξύτητα τουλάχιστον 60 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφρασμένη σε οξικό οξύ ενώ το ξύδι από φρούτα πρέπει να έχει οξύτητα τουλάχιστον 45 γραμμάρια ανά λίτρο. Επίσης να μην επιτραπεί η χρήση της ονομασίας πώλησης «ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης» καθώς θεωρούμε ότι η ανωτέρω ονομασία προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή αφού δεν προσδιορίζει επακριβώς την πρώτη ύλη η οποία μπορεί να είναι 4 διαφορετικά προϊόντα (οίνος, σταφίδα, σταφύλι μη οινοποιήσιμων ποικιλιών και απορρόγων) Στη παράγραφο 3 αναφέρει ότι «Επιτρέπεται η ανάμιξη ξυδιών μόνο των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στα εδάφια α), β), γ) ,ε), στ) και ζ) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.» Η οξύτητα του συγκεκριμένου ξυδιού ποια θα πρέπει να είναι από την στιγμή που η μια κατηγορία μπορεί να έχει οξύτητα 45 γραμμαριών ανά λίτρο ενώ όλες οι υπόλοιπες 60 γραμμάρια ανά λίτρο? Προτείνουμε είτε να οριστεί η οξύτητα ξυδιού που περιέχει, εκτός των άλλων, και ξύδι από φρούτα στα 60 γραμμάρια ανά λίτρο, είτε να αποκλειστεί η κατηγορία (β) «ξύδι από φρούτα» από τις επιτρεπόμενες προς ανάμιξη. Οι γνωμοδοτήσεις του Α.Χ.Σ. που αναφέρονται στην παράγραφο 6 θα πρέπει να γίνουν γνωστές πριν από την ψήφιση ώστε να είναι ξεκάθαρες, από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του νομοσχεδίου, οι κατηγορίες και οι πρώτες ύλες παραγωγής, οι όποιες φυσικοχημικές παράμετροι οριστούν από αυτές, όπως επίσης και τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και τα όρια αυτών. Διαφορετικά θα υπάρχει δυσμενής επίπτωση στα ελληνικά προϊόντα σε σχέση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όχι μόνον στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρωπαϊκή.