Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.
Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,
ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΩΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΕΔΩ.ΜΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ’ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΑ’.
ΚΥΡΙΟΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ.ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ.
ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ-ΒΟΗΘΗΜΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.ΣΥΜΦΩΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΚΑΘΩΤΙ ΖΩ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ 1000Ε ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ,ΤΑ 900 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ(ΑΡΝΗΤΙΚΟ) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.
ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΝΕΜΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ.ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΞΟΔΕΨΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ.
ΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΛΑ ΟΛΕΣ(ΟΛΕΣ) ΤΙΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟ.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Φυσικά και πρέπει να καταργηθεί το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης για όλους χωρίς απολύτως καμμία εξαίρεση. Ήδη βγήκαν οι εφοριακοί και δήλωσαν ότι θα το δεχτούν (προς τιμή τους ) εάν γίνει για όλους.
Όσο για τα δάκρυα των νοσοκομειακών γιατρών ( που τους θίγει το μέτρο ), θα παρηγορηθούν γρήγορα με τα ταξιδάκια στο εξωτερικό για δήθεν παρακολούθηση συνεδρίων ( με χρήση εκπαιδευτικής άδειας παρακαλώ) , που όλοι ανεξαιρέτως δέχονται.
ΕΦ’ΑΠΑΞ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, BONUS ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ κλπ
Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να φορολογηθούν και αυτά ως εξής:
Για ποσά έως 40.000 ή 50.000 ευρώ ( που αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων ) , αφορολόγητα .
Για τα ποσά έως 100.000 ευρώ π.χ με 10%
Για > 100000 με την κλίμακα.
Έτσι θα αποκατασταθούν και οι αδικίες της σκανδαλώδους εθελουσίας των λαικών golgen boys του ΟΛΠ.
Με εμπιστοσυνη περιβαλλω τις προσπαθειες της νεας κυβερνησης να μαζεψει τα ασυμαζευτα.Θελω απλα να επισημανω το μαλλον αυτονοητο,οτι ενας υπαλληλος που ενα μεγαλο μερος των αποδοχων του φορολογειται αυτοτελως,εχει κανονισει τα οικονομικα του,πχ δανεια,καρτες κτλ βασει των αποδοχων που παιρνει μεχρι τωρα.Οι κραδασμοι,ακομα και για μια μειωση της ταξης των 50 ευρω,για καποιους ανθρωπους οπως εγω,μπορει να ειναι πολυ σημαντικοι.Αρα πιστευω οτι θα πρεπει να ληφθει υποψιν το γεγονος οτι το κρατος πρεπει να εχει μια συνεχεια και να μην ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ δυσαρεστα τον κοσμο,ετσι ξαφνικα.Ας αιφνιδιασει καποια στιγμη και ευχαριστα!Τελος,θα τα δεχομασταν ολα αυτα πιο ευκολα,εαν πηγαιναν φυλακη καποιοι που ευθυνονται γι αυτο το ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ.
Ευχαριστω
Δικαστικος Υπαλληλος.
Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι ένα σωστό μέτρο, αρκεί να εφαρμοσθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες εργαζομένων.
Από την στιγμή που γίνονται αποδεκτές εξαιρέσεις όπως πχ πτητικό επίδομα ιπταμένων, υποβρυχίων, αστυνομικών κλπ, θα πρέπει αυστηρά να ελέγχεται η απόδοση του επιδόματος αυτού σε εκείνους που πραγματικά το δικαιούνται και για τον αντίστοιχο λόγο που το δικαιούνται (περιορίζοντας το σε εκείνους πχ που πράγματι πραγματοποιούν τις πτήσεις των μαχητικών στις μάχιμες μονάδες και καλύπτουν τις προβλεπόμενες ώρες πτήσης σε στρατιωτικές αποστολές)και όχι χαλαρά σε όλη την κατηγορία εργαζομένων στον τομέα και «τιμής ένεκεν» όταν καταλαμβάνουν θέσεις γραφείου, ή δεν είναι μέσα στον κίνδυνο της εργασίας τους, γεγονός που δημιουργεί δυσμενή σχόλια και αίσθημα αδικίας μεταξύ των εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων στον χώρο τους.
Νομίζω ότι η απόδοση δικαιοσύνης μεταξύ των εργαζομένων από την πολιτεία, βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και το αίσθημα ευθύνης όλων μας.
Αντικειμενική φορολόγηση σημαίνει και ίση αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων.
Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης παντού εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα.
Καμιά άλλη εξαιρεση.
Παρακαλώ τους συναδέλφους ιατρούς να μην αναφέρουν κάθε τόσο τις πολυήμερες και κοπιαστικές εφημερίες διότι τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών είναι αυτα που τις απεδέχθησαν, υπογραφοντας συμφωνία με το αντίστοιχο υπουργείο.Τα συνδικαλιστικά όργανα είναι αυτά επίσης που υπαναχώρησαν από τις εκφρασμένες σε συνέδριο θέσεις των γιατρών γαι τον υπερωριακό χαρακτήρα της εφημερίας. Και απαδέχθησαν την συγκεριμένη πληρωμή. Η κοινοτική οδηγία ήταν σαφής και καθαρή.48ωρο και 52ωρο αντίστοιχα.Αυτή την οδηγία την εξαργύρωσαν έναντι κάποιων συντεχνιακών τιμημάτων όπως αφορολόγητου βιβλιοθήκης , αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών κλπ.που αποτελούν διακριση σε βάρος των υπολοίπων Ελλήνων.
Καθε συμφωνία δεν σημαίνειότι είναι και ορθή ή δίκαιη .Και όταν δεν είναι τοτε πρέπει να τροποποιείται.
ΕΙΜΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ.
1)ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ.
2)ΕΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ 40 %
ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ
ΜΗΝΕΣ.
ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΕΛΕΙΨΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ
ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ.
Η ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ
ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ
TΟ ΜΟΝΟ KINHTRO ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
3)ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.
4)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠ ΟΨΙΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ
ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ.
-ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, Η ΜΟΝΗ ΕΠΑΦΗ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
-24ΩΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…
-ΕΡΓΑΣΙΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΑΣΧΑ – ΜΕΡΑ ….ΝΥΧΤΑ…
-ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ
ΣΤΕΡΙΑ.!!!!
-ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
-Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ
ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ… ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ(ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ…)
…ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…..
-ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΠΑΓΩΝΙΑΣ- ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.!!)
-ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΡΕΣ ΝΑ
ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ… (ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ.!!!)
– ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ.
-ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΑΡΥ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΕΙΕΙΝΟ.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΑ.
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΧΩ 5 ΠΑΙΔΙΑ.ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΓΔΕΡΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ.
ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΞΟΔΕΥΑΝ ΜΕ ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ, ΘΑΛΑΣΟΔΑΝΕΙΑ ,ΑΝΕΜΟΔΑΝΕΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΛΕΝΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥΣ.ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 400000 Ε ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΚΑΛΕΙΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΑ ΠΛΗΡΩΣΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟΥ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.
ΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑ ΜΕ HAMMER ΚΑΙ ΕΠΙ 20 ΚΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΟΔΕΥΑ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΣΕ ΤΡΟΠΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕ ΕΠΙΒΡΑΥΕΥΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΘΡΙΣΤΟΙΚΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΓΛΕΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΡΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΥΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ;
ΠΡΟΤΙΝΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΕΜΠΤΟ …ΔΕΚΑΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΧΙΛΙΑ (1000)Ε ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΑΤΑΙ ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ…
Η διατήρηση ή η κατάργηση φοροαπαλλαγών δεν είναι θέμα δημοσκοπικό αλλά ουσιαστικό. Κάθε φοροαπαλλαγή πρέπει να εξετασθεί κατά περίπτωση, σε σχέση με το αν αυτό που καλύπτει είναι όντως εισόδημα ή λ.χ. αποζημίωση για δαπάνες της υπηρεσίας, αν υπηρετεί συγκεκριμένο κοινωνικό σκοπό, αν δόθηκε ως κίνητρο προσέλκυσης στελεχών σε κάποια θέση ευθύνης ή ειδικών συνθηκών κ.α. Το να στοχοποιούμε συλλήβδην και να ρίχνουμε ανάθεμα στις φοροαπαλλαγές είναι επιτυχές επικοινωνιακά, αλλά εσφαλμένο επί της ουσίας. Εκτός αν το ζητούμενο είναι να στοχοποιηθούν συλλήβδην ως δήθεν «προνομιούχοι» όσων έστω και μικρό μέρος του εισοδήματος φοροαπαλλάσσεται (εξομοιούμενοι, λ.χ. με εφοπλιστές…) και υπό την πίεση της «μη προνομιούχου» αλλά ελλιπώς ενημερωμένης (για κάθε επιμέρους περίπτωση) κοινής γνώμης να τους αφαιρεθούν θεσπισμένες αποζημιώσεις και συμφωνημένες εργασιακές ή κοινωνικές παροχές, ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο μια ισορροπία ΟΛΩΝ σε συνολικά χαμηλότερες αποδοχές, ανεξαρτήτως θέσης, προσόντων, συνθηκών εργασίας κλπ . Αν αυτό είναι το ζητούμενο, τότε είμαστε σε καλό δρόμο…
Φαντάζομαι και ελπίζω ότι το «…όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας…» σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί η ισχύουσα πολιτική αυτοτελούς φορολόγησης των αποζημιώσεων λόγω απολύσεων. Κατι τέτοιο θα ήταν μακράν το πιό άδικο ανήθικο και αντιλαϊκό μέτρο
Καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρισιμη κατάσταση…
Θεωρώ σημαντικότατο καθήκον του καθένα μας να προθυμοποιηθεί να βοηθήσει παρά να προβάλει καποιο λόγο (σίγουρα υπάρχει πάντα κάποιος λόγος αν θέλει να δεί κάποιος ένα κομμάτι της αλήθειας, αυτό που τον βολεύει…) για να εξαιρεθεί ο ίδιος από την όποια θυσία.
Δεν αντιλάμβάνομε τις όποιες ενστάσεις στο θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης που αποτελεί αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης.
ΓΙΑΤΙ ΔΗΛ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΜΟΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ????
Αν καποιες ομάδες εργαζομένων εχουν και δικαιουνται ιδιαιτέρων αμοιβών, για κάποιους πραγματικούς λόγους, αυτές και θα πρεπει να διεκδικήσουν και όχι προνομιακής φορολογικής μεταχείρησης. Ισως με αυτό το τρόπο να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα εκει που υπάρχουν (πχ όπως αναφέρθηκε παραπάνω η κάλυψη από το κράτος του ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΥ πρόσθετου κόστους διαβίωσης στο εξωτερικό με μεσολάβηση για ευνοικούς όρους κατοικίας, κλπ)αντι να αποδίδονται γενικές λύσεις που καποιους οφελούν και κάποιους αδικούν.
Όσον αφορά το θέμα των νοσοκομειακών ιατρών, καθώς τυγχάνω ενας εξ αυτών… Υπάρχουν πολλαπλές στρεβλώσεις στο θέμα της αμοιβής από το κράτος αυτής της ιδιαίτερα εκπαιδευμενης, εξειδικευμένης και κατά γενική παραδοχή σκληρά εργαζόμενης, στη μεγάλη πλειοψηφία της, ομάδας εργαζομένων που θα πρέπει σύντομα να απασχολήσουν σοβαρα την πολιτεία. ΩΣΤΟΣΟ ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΌ ΑΡΚΕΤΟΥΣ, ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗ. Θεωρώ σαφως ορθολογικότερη την πλήρη και οχι μόνο κατά ποσοστό ανταμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ τωνιατρών αυτών που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ και την πλήρη φορολόγησή της. Με τον τροπο αυτό και το κρατος δε θα αυξησει τα εξοδα του και οσοι εργαζονται πραγματικα υπερωριακά θα ανταμοίβονται όπως δικαιούνται και είναι σωστό…
Τσαγάλου Ελευθερία
Καρδιολόγος
Επιμελήτρια Β ΕΣΥ
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ:
1)ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ,
2)ΓΙΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
3)ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΙΣΩΣ ΕΔΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΑΝΑ Τ.Μ. ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ,π.χ.3000 ευρω.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 50000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30000 ΕΥΡΩ.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Δεν κρύβω ωστόσο τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το νόημα της συμμετοχής στη διαδικασία της διαβούλευσης, επειδή δεν είδα να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα οι χιλιάδες απόψεις που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί στη διαβούλευση του ΥΠΕΠΘ. Μετά το πέρας της διαβούλευσης είδαμε με λύπη την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια και χθες διαβάσαμε με έκπληξη ότι ιδωτική εταιρεία θα αναλάβει επί πληρωμή να διατυπώσει προτάσεις για τους διορισμούς και τις μεταθέσεις!! Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μας αποδείξει η κυβέρνηση ότι ακούει τους πολίτες. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να χρησιμοποιεί κανείς κάθε δυνατότητα έκφρασης…
Παρατηρώ ότι οι περισσότεροι που εκφράζουν την άποψη για συλλήβδην κατάργηση κάθε μορφής αυτοτελούς φορολόγησης δε γνωρίζουν λεπτομέρειες ούτε τις αναγκαιότητες που την επέβαλαν. Ως γενική αρχή είναι σωστό να μην υπάρχει προνομιακή φορολογική μεταχείρηση συγκεκριμένων ομάδων πολιτών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η αυτοτελής φορολόγηση πρέπει να διατηρηθεί:
-Η αποζημίωση λόγω απόλυσης (η οποία κακώς φορολογείται, έστω και αυτοτελώς -δε γίνεται να κερδίζει το κράτος από τη δυστυχία των πολιτών)και το εφάπαξ.
-Οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Δε θα υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο για να συνεχίσουν τις εφημερίες (δικαίως) και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, το οποίο θα υποστούν οι ασθενείς. Ας εξετάσει καλύτερα το κράτος τί εισοδήματα δηλώνουν οι ιδιώτες γιατροί, ξεκινώντας από τους πτωχούς του Κολωνακίου.
-Το επίδομα επικινδυνότητας των ιπταμένων. Όσοι διαμαρτύρονται, ας αναλογιστούν αν θα ήθελαν οι ίδιοι να ρισκάρουν τη ζωή τος για το καλό του συνόλου και να τιμωρούνται φορολογικά γι’αυτό.
-οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου που υπηρετούν στο εξωτερικό, είτε ονομάζονται επίδομα αλλοδαπής είτε επιμίσθιο κτλ. Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν μέρος των τακτικών αποδοχών και καταβάλλονται μόνο για το διάστημα που υπηρετούν οι υπάλληλοι στην αλλοδαπή για να καλύψουν το αντικειμενικά αυξημένο κόστος διαβίωσης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ενώ το ύψος των επιμισθίων καθορίζεται από τις κατά τόπους διπλωματικές αρχές της Ελλάδας ανάλογα με τό κόστος ζωής, στην πράξη τα επιμίσθια των εκπαιδευτικών παραμένουν καθηλωμένα από το 2000, παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής και την εξαγγελία αυξήσεων το 2007 που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Επειδή μάλιστα ακόμη και η αυτοτελής φορολόγηση έχει κριθεί τελεσίδικα παράνομη, το καλοκαίρι του 2009 ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο από 1.1.2010 το επίδομα αλλοδαπής των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ απαλλάσσεται εντελώς από τη φορολόγηση. Επειδή είναι εντελώς άδικη και παράλογη η εξαίρεση των υπολοίπων υπαλλήλων (στρατιωτικών, εκπαιδευτικών κτλ) από την αλλλαγή του νόμου, θα πρέπει στο πνεύμα της ισονομίας να απαλλαγούν από τη φορολόγηση και οι υπόλοιποι υπηρετούντες στο εξωτερικό, ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί, των οποίων τα επιμίσθια είναι πολύ χαμηλότερα.
Ναί. Μεγάλη προσοχή στις κάποιες εξαιρέσεις. Και τούτο διότι θα έλθει κάποια στιγμή οι εξαιρέσεις να επεναφέρουν τις φοροαπαλλαγές.
Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΤΕΙ, ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΝΩ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ????? ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ??????
ΝΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ,ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ(ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΚΛΠ).ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΕΡΕΣΕΙΣ (ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ,ΑΣΤΥΜΟΜΙΚΟΙ ΚΛΠ )ΘΑ ΖΗΤΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΞΕΡΕΘΟΥΝ.
Διαβάζοντας ολα τα σχόλια των πολιτών δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι τα 10€ που θα χάσει ο γιατρός του ΕΣΥ απο την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης έχουν σαφώς μεγαλυτερη αξία απο τα 10 € που θα χάσει ο υπάλληλος της Βουλής ή του Οικονομικών ή του Εξωτερικών ή τέλος ο Στρατιωτικός.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ωρομίσθιο της υπερωριακής εργασίας των Νοσοκομειακών γιατρών ανέρχεται μόλις το 60% του ωρομισθίου που ισχύει για όλους τους άλλους Δημοσίους Υπαλλήλους της χώρας.
Επειδή λοιπόν το σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει ισότητα μεταξύ των πολιτών ή θα πρέπει και οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ να αμοίβονται με το ωρομίσθιο που ισχύει για όλους τους άλλους υπαλλήλους, οπότε φυσικά και θα πρέπει να φορολογούνται κανονικά, ή θα πρέπει να παραμείνει η αυτοτελής φορολόγηση με 20% ωστε να αίρεται μερικώς η υφιστάμενη αδικία της ήδη μειωμένης αμοιβής κατά 40%.
Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση όπου αυτό κριθεί δίκαιο. Και βέβαια να συνεχίσει να μην φορολογείται το εφάπαξ, το οποίο δεν αποτελεί εισόδημα αλλά αποταμιεύσεις του υπαλλήλου, κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.
Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από τις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, για να μιλάμε καθαρά, ισοδυναμεί με άνευ αποδοχές υπερωρίες, τις οποίες υπερωρίες να διευκρινήσω, δεν επιλέγει ο ίδιος, απλά καλείται να πραγματοποιήσει θέλοντας και μη, για τις ανάγκες της εκάστοτε κλινικής. Μιλάμε δηλαδή, για καταναγκαστική υπερωριακή απασχόληση στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξάντλησης και της εκμηδένισης του προσωπικού χρόνου. Μάλιστα οι ήδη ισχύουσες αμοιβές είναι αστείες και δεν ανταποκρίνονται καθόλου στο παρεχόμενο έργο. Να τις εκμηδενίσουμε εντελώς;;
Με αυτά τα δεδομένα, βάσει αναφαίρετου νομικού δικαιώματος, δεν θα πραγματοποιούνται πέραν των 2 εφημεριών μηνιαίως διότι είναι απολύτως παράνομο και άκρως επικίνδυνο. Ο πραγματικός βέβαια αριθμός εφημεριών ξεπερνά κατά πολύ τον προαναφερόμενο και ας μην ξεχνάμε ότι στην περιφέρεια αγγίζει τις 10 εφημερίες μηνιαίως (ιδία πείρα)
Κάτι τέτοιο αποτελεί παράβαση της κλαδικής συμφωνίας (και νόμου του κράτους) με απρόβλεπτες για όλο το εθνικό σύστημα υγείας συνέπειες.
Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο της βιβλιοθήκης…
Υ.Γ. Όσους παράγουν έργο τους επικροτείς, δεν τους μαστιγώνεις…
Ταπεινά, με τιμή και χωρίς παρεξήγηση…
Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης δεν είναι απλό πράγμα γία όλα τα εισοδήματα.Είμαι ειδικευόμενος ιατρός και κάνω 9 περίπου ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΕΣ εφημερίες κάθε μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ό,τι 1ον: για 9 ημέρες κάθε μήνα, δε βρίσκομαι με την οικογένεια μου.2oν: η κούραση πολλές φορές φτάνει στα όρια της σωματικής εξάντλησης. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η τεράστια προσωπική ευθύνη και κοινωνική προσφορά.(τυγχάνει να είμαι ειδικευόμενος αναισθησιολόγος και να απασχολούμαι σε πολλές από τις εφημερίες σε μονάδα εντατικής θεραπείας).Όλες αυτές οι επιπλέον ώρες εργασίας δεν υπολογίζονται ως κανονικές ώρες υπερωριών- πρακτικά το ωρομίσθιο μου είναι περίπου 5 ευρώ.Από την άλλη πλευρά, αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπολογίζεται ώς συντάξιμος χρόνος.Για να μη μακρυγορώ, θα ήθελα να καταλήξω στο ότι περιμένω από το κράτος πρώτα να αποκαταστήσει τις αδικίες, τις οποίες ανέφερα (και δεν είναι οι μοναδικές), και μετά ας εφαρμόσει τη λεγόμενη <>. Δεν είναι όλοι οι ιατροί προνομιούχοι…..
Αγαπητοί κύριοι,
παρακολουθώ από κοντά τις προσπάθειες των ειδικών και κυβερνητικών μελών για την ανάταξη του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνω τα παρακάτω:
1. Δυστυχώς όχι μόνο δεν θίγονται, αλλά σχεδόν » απαλάσσονται» από οποιαδήποτε συνδρομή , ελλείψει τεκμηρίων ή στοιχείων, οι κυρίως υπεύθυνοι του οικονομικού δράματος της χώρας.
2. Αντιθέτως καλούνται να » πληρώσουν» τυπικά και ουσιαστικά , τα αιώνια θύματα των εκάστοτε κυβερνώντων : οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι. Και φυσικά εύκολες λύσεις που θα προσφέρουν σταγόνες στο αδειο ποτήριο του κυβερνητικού ταμείου, οι έκτακτες εισφορές και η κάταργηση αυτοτελών φορολογήσεων μισθωτών που επί χρόνια παλεύουν έντιμα να ορθοποδήσουν.
Η κατάργηση της αυτοτελούς(20%) φορολόγησης των εφημεριών ιατρών ΕΣΥ οι οποίες από ετών αμοίβονται με το 60% του ωρομισθίου των Δημοσ.Υπαλλ(Δ.Υ), αυτόματα θα σημάνει και το τέλος της κλαδικής συμφωνίας και θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στο ταραγμένο ήδη λιμάνι του Ε.Σ.Υ.
Αξιότιμοι κύριοι, ανηκω στους γιατρούς της μαχόμενης ιατρικής περισσότερα από 22 χρόνια. Έχω σκύψει μέρες και νύχτες ατέλειωτες ως σήμερα πάνω απόν τα βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου μετεκπαιδεύτηκα, για να μπορώ να στέκομαι με αξιοπρέπεια πάνω στους αρρώστους, έχω δουλέψει, έχω πληρώσει, έχω θυσιάσει πολλά , έχω ιδρώσει, έχω δακρύσει, έχω πονέσει σ’ αυτή τη » δουλειά » που κάποιοι τολμούν να αποκαλούν » κάστα ευνοουμένων». Ζητώ να πληρώσουν αυτοί που πρέπει και όχι ΕΓΩ. Πιστέψτε με δεν έκλεψα τίποτε από αυτό το κράτος που με πληγώνει καθημερινά. Αντίθετα πάντα τα έβγαζα πέρα με την οικογένειά μου οριακά. Εύρισκα καλύτερη θέση σε καλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και γω όπως και πολλοί άλλοι που γύρισαν γιατί ο τόπος αυτός έχει ανάγκη και όχι για να μας γδάρει το σύστημα. Λυπάμαι λοιπόν γιατί πίστεψα στην Ελλάδα, πίστεψα στην δικαιοσύνη που λέει ότι αμοίβονται οι εργατικοί και οι άξιοι, αλλά ήταν λάθος..
Κατάργηση λοιπόν της αυτοτελούς φορολόγησης των ελαχίστων που λαμβάνομε αυτοί τη στιγμή, σε σχέση με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, θα προκαλέσει την απύθμενη αγανάκτηση όλου του μαχόμενου ιατρικού σώματος και αυτό αλοίμονο, θα έχει αντίκτυπο και πάλι στους ανήμπορους ασθενείς. Σταματείστε λοιπόν να μας θυμίζετε την καραμέλα του » ιατρικού λειτουργήματος». Δεν ζούμε με αυτήν, έχει λιώσει εδώ και καιρό στο στόμα και τα αυτιά μας. Αναλάβετε τις ευθύνες για τις συνέπειες των αποφάσεων σας. Και να θυμάστε πάντα ότι το πολιτισμικό επίπεδο ενός κράτους δεν φαίνεται ούτε από τις εφήμερες παροχές, ούτε από τα έργα που ανγκαστικά θα γίνουν. Και φυσικά δεν φαίνεται από τους μισθούς των golden boys και των ποδοσφαιριστών ..To πολιτισμικό επίπεδο ενός κράτους κύριοι, φαίνεται από το πόσο καλά αμοίβει τους επιστήμονές του… Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια ακόμη και αν δεν αρέσει σε καποιους..
Σας ευχαριστώ
Ε. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
Επιμ. Α ΕΣΥ,
Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Παιδοπνευμονολογία, Γαλλία
ΔΡ. Παν/μιου Κρήτης
Κύπιε Υπουργέ ΠΡΟΣΟΧΗ στην κατάργηση των ασφαλιστικων συμβολαιων. οι παρενεργιες θα ειναι για τις ασφαλιστικές εταιρίες δραματικές γιατί θα διακοπούν τα συμβόλαια καί θά εκταμιέυσουν οι ασφαλισμένοι τα χρήματα τους.ΕΠΙΣΗΣ Βοηθείστε τους λιγους που μείνανε πού μπορούν καί θέλουν νά αγοράσουν ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΊΑ να ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΕΙΜΑ ετσι θα αρχισει να κινειτε και η κτηματαγορα.
Είμαι γιατρός του ΕΣΥ για περισσότερο από 20 χρόνια και πιστεύω ότι θα είναι τελείως άδικο να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών. Δεν πρόκειται για επίδομα αλλά γα υπερωριακή απασχόληση, την οποία μάλιστα δεν μπορούμε να αρνηθούμε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να την εκτελέσουμε. Επίσης, αν και υπερωριακή απασχόληση, αμείβεται πολύ λιγότερο, με το 60% περίπου της προβλεπόμενης αποζημίωσης για τις υπερωρίες. Αν λοιπόν εφαρμοσθεί η αυτοτελής φορολόγηση, τότε θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσό της αποζημίωσης για την εφημερία. Τέλος, η αυτοτελής φορολόγηση ήταν αναπόσπαστο τμήμα της κλαδικής σύμβασης που υπογράψαμε πέρυσι με το Υπουργείο Υγείας και η οποία κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή (3754/2009). Αν καταργηθεί, αυτομάτως παύει να ισχύει και η κλαδική σύμβαση, οπότε οι γιατροί του ΕΣΥ αναγκαστικά θα εφημερεύουμε με βάση τις 48 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης
Θέμα: σχετικά με τη φορολόγηση των εφημεριών των νοσοκομειακών
γιατρών
κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ Οικονομικών
Είμαι νοσοκομειακός ιατρός. Πιστεύω και είναι αλήθεια ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι ιατροί στην Ευρώπη. Πως πιστεύετε ως κυβέρνηση ότι θα γίνει «αναγέννηση» του ΕΣΥ όταν προσπαθείτε με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης να μειώσετε και άλλο τις αμειβές των νοσοκομειακών γιατρών; Τοσα χρόνια (5μιση) είχαμε τους ελλεινούς και τεμπέληδες ΝΔκράτες οι οποίοι γύρισαν την Ελλάδα και την ΥΓΕΙΑ χρόνια πίσω. ΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ. Οι στρατιωτικοί είναι το ίδιο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς; Γιατί στους στρατιωτικούς δεν καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση και στους γιατρούς πρέπει;
λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι νοσοκομειακοί γιατροί- συνδικαλιστές…
δε θέλατε εφαρμογή του 48-58ώρου και κάνατε συμφωνίες με τον Αβραμόπουλο…
τώρα δε σας αρέσει η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης…
χορτάσατε λεφτά τόσα χρόνια την ίδια ώρα που όλοι τη δουλειά τη βγάζουν οι ειδικευόμενοι…
σας προτείνω κάτι απλό…
κάντε μόνο δύο εφημερίες το μήνα και καταργήστε το μέτρο στην πράξη…
διαφορετικά άμα δε σας αρέσει παραιτηθείτε και βγείτε στο ελεύθερο επάγγελμα να δείτε τη γλύκα…
προσφέρομαι να καταλάβω μια θέση επιμελητή β και φορολογήστε με όπως γουστάρετε…
άντε γιατί σας τα έχω μαζεμένα…
Πιστεύω ότι δεν ανακαλύπτω την Αμερική, αλλά στη χώρα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σκληρό φορολογικό σύστημα τύπου Αμερικής, Γερμανίας ή των Σκανδιναβικών χωρών και η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή να είναι κακούργημα και να εφαρμόζετε η αυτόφωρη διαδικασία.
Δεν μπορώ να δεχτώ δικαιολογίες τύπου ήμαστε Μεσογειακή χώρα και δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα παραπάνω συστήματα, δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα ή στα ΤΑΧΙ , αλλά στις περισσότερες χώρες η δυνατότητα αυτή υπάρχει, δεν μπορώ να ακούω εκπροσώπους ταξιτζήδων και φορτηγατζήδων ότι πρέπει να αποζημιωθούν από κράτος στην περίπτωση που ανοίξουν τα « κλειστά» επαγγέλματά τους, για πιο ποσό πρέπει να αποζημιωθούν , τι ποσό δηλωμένο υπάρχει στη μεταβίβαση , για πιο ποσό έχουν φορολογηθεί οι εν λόγω κύριοι?
ΠΡΟΤΑΣΗ: Άμεση κατάργηση των ελεύθερων επαγγελμάτων και τοποθέτηση ταμειακών μηχανών παντού.
Δεν μπορώ να δεχτώ να φορολογούνται οι κύριοι αθλητές σαν τους κ.κ. Νικοπολίδη ,Ντιόγκο ,Καραγκούνη, Κλέιζα ,Μπατίς και αμέτρητοι άλλοι , με καλύτερο φορολογικό σύστημα από μένα τον μισθωτό και να ακούω δικαιολογίες τύπου ότι οι αθλητές έχουν μικρή χρονική διάρκεια {εγώ σε πέντε ζωές δεν βγάζω ότι βγάζουν αυτοί οι κύριοι}, δεν μπορώ να ακούω να ζητούν οι Έλληνες διεθνείς, σε όλα τα αθλήματα, ότι παίζουν για το Εθνόσημο και να ζητούν από την Πολιτεία να μη φορολογηθούν τα προκλητικά πριμ που παίρνουν.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Άμεση κατάργηση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων, όλων των επαγγελμάτων.
Δεν μπορώ να δεχτώ φορολογικές δηλώσεις του ποσού των € 8.000 ή 9.000 από ελεύθερους επαγγελματίες και να απασχολούν 15-20 εργαζόμενους {που το πιο πιθανόν να δηλώνουν περισσότερο από το αφεντικό τους}, Δεν μπορώ να δεχτώ φορολογικές δηλώσεις των κυρίων αυτών με τα παραπάνω ποσά και να δανειοδοτούνται από Τράπεζες, λόγω τζίρου, για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να πληρώνουν μηνιαίες δόσεις όσο το ετήσιο εισόδημά τους.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μόνο οι Τράπεζες πώς μπορούν να υπολογίσουν το ποσοστό κέρδους μιας επιχείρησης και όχι η εφορία για να υπάρχει η ανάλογη φορολόγηση.{ Οι επιχειρηματίες , όταν είναι να δανειοδοτηθούν μπορούν να ψήνουν τις Τράπεζες για τα καθαρά κέρδη, αλλά όταν είναι να φορολογηθούν ποιούν την νησαν}
ΠΡΟΤΑΣΗ: Όλες οι συναλλαγές των ελεύθερων επαγγελματιών, να ελέγχονται μέσα από ένα ειδικό τραπεζικό ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με το TAXISNET.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο μισθωτός των 1.000 ή των 2.000 και χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα για άμεσες ανάγκες ότι φοροδιαφεύγει και ότι πρέπει να φορολογηθούν οι συναλλαγές του.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Αναλογία εισοδήματος και συναλλαγών{ ευνόητο ότι αναλήψεις μετρητών πρέπει να εξαιρούνται}.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το μέσο ετήσιο αγροτικό εισόδημα είναι λίγο παραπάνω από τα 2.300 ευρώ, δηλαδή μηνιαίο περίπου 200 ευρώ και εισπράττουν ποσά από επιδοτήσεις πολλαπλάσια.{είναι δυνατόν κτηνοτρόφος 100 πρόβατα να δηλώνει το παραπάνω ποσό?, μόνο από το γάλα έχει εισπράξει 12.000- 13.000 ευρώ}.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Όλες οι συναλλαγές και των αγροτών , να ελέγχονται μέσα από ένα ειδικό τραπεζικό ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με το TAXISNET.
Τέλος πιστεύω στην σημερινή εποχή με τέτοια τεχνολογία, μόνο όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν μπορεί στον μεγαλύτερο ποσοστό να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή.
Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο το είχα γράψει πολλές ημέρες, όπως επίσης ήθελα να γράψω και μερικές άλλες σκέψεις μου, αλλά αρκετές μέρες σκέπτομαι την πρόταση που έκανε ο Κωνσταντίνος από τις πρώτες ημέρες.
Την πρόταση αυτή με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Μία πρόταση πολύ απλή η οποία πιστεύω ότι θα έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η πρόταση αυτή σε συντομία είναι, πλήρης κατάργησης του αφορολόγητου, εάν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά- αποδείξεις από όλες τις δαπάνες & φορολόγηση του εισοδήματος που δεν υπάρχουν παραστατικά με πολύ ψιλό συντελεστή τις τάξις του 50% και άνω, ένας μέσος μισθωτός –ελεύθερος επαγγελματίας- συνταξιούχος του ετήσιου εισοδήματος των 25.0000-30.000 ευρώ, με ένα-δύο παιδιά, δεν θα φορολογείτε καθόλου{δεν μπορώ να πιστέψω ότι η πλειοψηφία του λαού με αυτό το εισόδημα ότι έχει την δυνατότητα να αποταμιεύει}.
Με το παραπάνω ψιλό συντελεστή, θα είναι απαραίτητες οι αποδείξεις στους πάντες , από τα πάντα, αλλά δεν θα μπορεί και να υπάρξει παζάρια του τύπου θέλω 200 ευρώ αλλά με απόδειξη 240, γιατί το όφελος της απόδειξης θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος της απόδειξης.
Η κατάργηση της αυτοτελούς(20%) φορολόγησης των εφημεριών ιατρών ΕΣΥ οι οποίες από ετών αμοίβονται με το 60% του ωρομισθίου των Δημοσ.Υπαλλ(Δ.Υ),αυτόματα θα σημάνη και το τέλος της κλαδικής συμφωνίας μεταξύ Υ.Υ και ιατρών.Της κλαδικής συμφωνίας που αποτυπώθηκε σε νόμο τον περασμένο Μάρτιο με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ(δεν φανταζόταν τότε ότι
σύντομα καλούμενο να κυβερνήση θα έπρεπε να αθετήση τα ευκόλως υπεσχημένα ως αντιπολίτευση).Είναι παράλογο ειδικά στις υποστελεχωμένες περιφερ.μονάδες υγείας να καλούνται οι γιατροί να εφημερεύσουν 10 έως και 15 ημέρες το μήνα με πενιχρά αποζημίωση ειδικά όταν αυτή ενταχθή στην κοινή φορολόγηση. Με απλή αριθμητική:
Eφημερ.αποζημίωση=60% της υπερωρίας Δ.Υ μείον(-) 30-40% φόρος= 42-36% της υπερωρίας του ΔΥ. Δηλαδή ο Δ.Υ φορολογούμενος έστω και με συντελεστή 40% λαμβάνει καθαρά στην τσέπη του την αποζημίωση της εφημερίας προ φόρων και το βράδυ βλέπει όνειρα γλυκά, δεν καρδιοχτυπά στο προσκεφάλι του πάσχοντος.
Εάν όμως πρέπει ως ‘έχοντες και κατέχοντες’ να συνεισφέρουμε στην
προσπάθεια ανόρθωσης της΄οικονομίας μας προτείνω, να παύση η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών εάν και εφόσον 1) αυτές αμοιφθούν ως πραγματική υπερωριακή απασχόληση Δημοσίου Υπαλλήλου
2)ο χρόνος εφημερευσης αναγνωρισθή ως συντάξιμος χρόνος και μάλιστα σε ανθυγιεινή εργασία(αφού ούτως ή άλλως από την εφημερία παρακρατούν και τα ασφαλιστικά ταμεία) 3)δεν υποχρεώνεται κανείς να εργάζεται πέραν του νόμιμου 48ωρου εβδομαδιαίως.
Ο νέος γιατρός του ΕΣΥ σήμερα χρειάζεται ουσιαστικά οικονομικά,ηθικά και επιστημονικά κίνητρα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες και να διατηρηθεί ακέραιος.
Γιατί πρέπει να υποχρεώνεται ένας γιατρός επαρχιακού νοσοκομείου να αφιερώνει από τη ζωή του 10-11 ολόκληρες ημέρες ανά μήνα και να αμοίβεται με το 60% της ονομαστικής αξίας της εφημεριακής απασχόλησης;Με τι κουράγιο θα συνεχίσει;Πώς θα διατηρήσει το επιστημονικό του ενδιαφέρον;Πώς θα επιδιώκει να γίνεται καλύτερος;
‘Ολα αυτά είναι γνωστά σε εμάς, στους αρρώστους και στους Διοικούντες.Όλοι όμως αποστρέφουν το βλέμμα,καταφεύγουν σε γενικεύσεις και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για ουσιαστική συζήτηση.
Μάλλον υπάρχουν βαθύτεροι,λίγο πολύ, γνωστοί λόγοι…
22 Δεκ. 2009 … Δεν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για τα επιδόματα των ιπταμένων ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης…
http://www.kathimerini.gr/
χμ … ακομα διαβουλευση γινεται και ο αναπληρωτης υπουργος αρχισε τις εξαιρεσεις …
Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας ,κατα τη γνωμη μου δεν θα επρεπε να φορολογουνται καθως συνιστουν τυπο κοινωνικης παροχης σε ιδιοτυπα επαγγελματα .
Αλλα και οι απολαβες των ελληνων εκπαιδευτικων που διδασκουν στην αλλοδαπη ειτε ως αποσπασμενοι του υπουργειου παιδειας ειτε ως εξωτερικοι συνεργατες παλι δεν θα επρεπε να φορολογουνται εστω και με το ελαχιστο ποσοστο που ισχυει σημερα ,καθως εμμεσα και μακροπροθεσμα συνεισφερουν σπουδαιο εθνικο εργο με τη διαδοση της γλωσσας και της ιστοριας μας σε ξενες χωρες ,περαν του ο,τι ξενιτευονται αυτοι κατα τροπο αναγκαστικο.
Επισης δεν βλεπω για ποιο λογο οι βουλευτες και οι δικαστικοι πρεπει να τυγχανουν αυτοτελους φορολογισεως και ποια κοινωνικη ? ευαισθησια επιβαλλει ομοια φορολογιση τους .
Αυτο που συνηθιζεται να αποκαλειται αποζημιωση τους βουλευτες ,δεν ειναι απλη αποζημιωση ,γιατι οι περισσοτεροι καρριερα κανουν στην πολιτικη και επισης ειναι αμφιβολο εαν θα εβγαζαν οσα η αποζημιωση τους αν ιδιωτευαν ,απο την ενασκηση καποιου επαγγελματος .
Και ας μή ξεχναμε και τις επι πλεον παροχες οπως η αποζημιωση απο τη συμμετοχη τους σε ομαδες διαβουλευσης ,τα πολυτελη αυτοκινητα ,τα εξοδα των πολιτικων τους γραφειων ,το πληθος των αποσπασμενων υπαλληλων που εργαζονται δι αυτους ,των αστυνομικων υπαλληλων ομοιως ,τις 5000 μηνιαιως δωρεαν μοναδες που λαμβανουν απο τον ΟΤΕ και τοσα αλλα που ολα μαζι τους καθιστουν πολιτες υψηλοτερης κατηγοριας απο εμας τους λοιπους και αυτο ειναι αδικο και περιττο να συμβαινει .
Επ’ ευκαιρια δε ,μηπως να αναθεωριθει η παγια και θεσμοθετημενη θεση περι ισοβειας συνταξεως αυτων ειτε των ορφανικων οικογενειων τους ,η οποια αδικως επιβαρυνει το Δημοσιο με την ετησια καταβολη τεραστιων χρηματικων ποσων ? Μηπως να ανταλλαξετε αυτο με ενα εφ’ απαξ ποσο και να ληγει εκει το θεμα ?
Τα αυτα ισχυουν κατα την αποψη μου και για τον κλαδο των δικαστικων .
Γιατι ταχα θα πρεπει να φορολογουνται αυτοτελως ? και να διαχωριζουν ετσι την κοινωνικη τους θεση απο αυτη των λοιπων πολιτων ?
θα μου πειτε επιτελουν λειτουργημα ! ε ,και ? και οι εκπαιδευτικοι το ιδιο κανουν και οι γιατροι και οι δικηγοροι υποτιθεται οτι αυτο κανουν ,αλλα δεν εχουν την ιδια μεταχειριση .
Προκειται δε για ενα κλαδο που αφ’ ενος πληττεται τα τελευταια ετη συστηματικα απο διαφθορα ,αφ’ ετερου ,οπως ολοι γνωριζουμε ,με ανορθοδοξο τροπο τις τελευταιες δεκαετιες επιβαλλουν καθε φορα τις απαιτησεις τους για αυξηση των απολαυων τους μεταβαλοντας την ιδιοτητα τους σε μεσο πιεσης …
Ωστε τελικα ,αφου στην ουσια προκειται για επαγγελμα με αποχρωσεις λειτουργηματος ,γιατι θα πρεπει να τυγχανουν προνομιακης μεταχειρισης και να φορολογουνται αυτοτελως ?
Υφιστανται τοσα πολλα θεματα στην περιφημη λιστα των αυτοτελως φορολογουμενων επαγγελματων που θα ηθελα τομους ολοκληρους για να τα θιξω μονο .
Επι παραδειγματι ,γιατι να φορολογουνται αυτοτελως οι ποδοσφαιριστες ?? Επαγγελματιες ειναι και μαλιστα καρριερας ,ουδεμια σχεση εχουν δε με αθλητες .
Οι πασης φυσεως αιρετοι της τοπικης αυτοδιοικησης γιατι να εχουν τη δυνατοτητα να διαχωριζουν τα εισοδηματα τους σε αυτα που προεχρονταιαμεσα ειτε εμμεσα απο το αξιωμα τους και στα λοιπα απο αλλες δραστηριοτητες τους ?
Τελικα ,ζουμε σε ενα παντελως αδικο κρατος το οποιο παγιως μεροληπτει εμφανεστατα για οσους μπορουν να επιτυχουν ευεργετικες δι αυτους ρυθμισεις πιεζοντας ειτε με την οικονομικη τους δυναμη ειτε μεσω αλλων συμφεροντων και αυτο προκυπτει σαφεστατα απο τον μακρυ καταλογο οσων συμπεριλαμβανονται στους αυτοτελως φορολογουμενους .
Οποτε ,μαλλον και η συμμετοχη οσων απο εμας στη διαβουλευση να μην εχει ουσιαστικη αξια ,εφ’ οσον δεν υπαρχει ορατη προοπτικη ή και θεληση εκ μερους των εκαστοτε αρμοδιων ,για ουσιαστικη βελτιωση και αναδομιση του φορολογικου εν προκειμενω συστηματος .
σσ. Μου περασε μια τρομερη σκεψη για την αληθη χρησιμοτητα αυτων των διαβουλευσεων .Πριν τις τελευταιες δημοτικες εκλογες ,πληροφοριθηκα απο υποψηφιο διεκδικητη οτι η ευρωπαϊκη ενωση καταβαλει συγκεκριμενο και οχι ευκαταφρονητο χρηματικο ποσο σε δημους ,φορεις και υπουργεια οταν υλοποιουν δημοσιες διαβουλευσεις για διαφορα θεματα (υποθετικης ειτε οχι) ζωτικης σημασιας ,με ελαχιστες μια ανα εξαμηνο .
Μηπως και εδω εχουμε αυτη την περιπτωση ??? !
ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ «ΞΗΛΩΘΕΙ»Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ ΕΠΙ 9 ΕΤΗ ΣΤΑ 1600 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ 1400-1500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ(ΛΟΝΔΙΝΟ),ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ 2500 ΧΛΜ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 15%ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ.ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ «ΠΙΑΣΕΙΣ» ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ(ΚΑΛΩΣ) ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ «ΤΣΟΥΒΑΛΙ».ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ ΟΨΙΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΟΛΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΑΦΡΥΝΑΝ ΚΑΠΩΣ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΒΑΡΗ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΥΤΕ ΜΙΣΘΟΣ.
Εχω παρατεινει τον εργασιακο μου βιο ,ενω μπορουσα να συνταξιοδοτηθω απο το 2007,κανονταs χρηση των κινητρων που εχει θεσπισει η πολιτεια .Πωs ειναι δυνατον τωρα να αλλαξει ο τροποs φορολογησηs του εφαπαξ επιδοματοs συνταξιοδοτησηs ,και αντι ευεργετησηs να τιμωρηθω επειδη παρεμεινα στην εργασια μου,με προτροπη τηs ιδιαs τηs πολιτειαs .Θεωρω δικαιο να ληφθει μεριμνα για οσουs εχουν ωριμα συνταξιοδοτικα δικαιωματα και θα μπορουσαν να ειχαν συνταξιοδοτηθει πολυ νωριτερα χωριs καμια επιπτωση.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργαζόμαστε υπερωριακά προκειμένου να
καλύψουμε τις ανάγκες των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώ-
ρας και μάλιστα ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των υπερω-
ριών μας υπερβαίνει κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο εργασίας
των 48 ωρών, όπως αυτός προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Επιπλέον, το ωρομίσθιο της υπερωριακής εργασίας των Νοσοκομειακών
γιατρών πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0059 καταλήγει να ανέρ-
χεται μόλις το 60% του ωρομισθίου που ισχύει για όλους τους άλλους
Δημοσίους Υπαλλήλους της χώρας.
Πέρσι οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκινήσαμε έντονες κινητοποιήσεις
σε όλη τη χώρα, προκειμένου να επιτύχουμε ανθρώπινα ωράρια εργασίας
και εφημέρευσης και να βελτιώσουμε τις ιδιαίτερα χαμηλές απολαβές
μας. Μετά από μακρά διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας οδηγη-
θήκαμε την 1η Δεκεμβρίου 2008 σε κλαδική συμφωνία με το Υπουργείο
Υγείας με σκοπό να υπάρξουν εκ μέρους μας παρεκκλίσεις στον εβδομα-
διαίο χρόνο εργασίας για μικρό χρονικό διάστημα και ταυτόχρονη δέ-
σμευση εκ μέρους της πολιτείας να πραγματοποιήσει προσλήψεις 4500
γιατρών και να βελτιώσει τις συνολικές μας απολαβές.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας εκτός των άλλων περιλαμβάνεται
και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών μας κατά 20%, καθώς και
το αφορολόγητο της αποζημίωσης για έξοδα βιβλιοθήκης.
1. Θεωρούμε αδιανόητη τυχόν απόπειρα να καταστρατηγηθεί
με το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο μονομερώς από
την πλευρά της κυβέρνησης η κλαδική μας συμφωνία ως
προς τις ειδικές φορολογικές διατάξεις που αυτή περιέχει.
Τούτο θα σημάνει ότι η συμφωνία αυτομάτως καταπίπτει στο
σύνολό της με απρόβλεπτες συνέπειες για τη λειτουργία του
Δημόσιου Συστήματος Υγείας της χώρας.
2. Θεωρούμε απαράδεκτο να συνεχίζεται ο υπολογισμός και η
εκκαθάριση των υπερωριών μας με υποπολλαπλάσιο ωρομί-
σθιο εκείνου των Δημοσίων Υπαλλήλων και η κυβέρνηση
όχι μόνο να ανέχεται την αδικία, αλλά ταυτοχρόνως να συ-
ντηρεί σενάρια μεγαλύτερης φορολόγησης από εκείνην που
συμφωνήθηκε μέσω της κλαδικής συμφωνίας. Συνεπώς το
άνοιγμα τέτοιας συζήτησης εκ μέρους της κυβέρνησης α-
σφαλώς θα οδηγήσει τους γιατρούς στη διεκδίκηση αποζη-
μίωσης των εφημεριών με το προβλεπόμενο για όλους τους
Δημοσίους Υπαλλήλους ωρομίσθιο.
Το αφορολόγητο της αποζημίωσης για έξοδα βιβλιοθήκης
θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο της συνολικής κλαδικής συμφω-
νίας για βελτίωση των απολαβών μας και βεβαίως με κριτή-
ριο ότι πρόκειται περί αποζημίωσης και όχι επιδόματος.
Θεωρούμε συνεπώς ως επιζήμια την ανακίνηση εκ μέρους
της κυβέρνησης συζήτησης σε ζήτημα που ρυθμίζεται ρητά
από κλαδική συμφωνία
Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, και να εξεταστεί εαν αυτό πλήττει κάποια χαμηλά στρώματα να γίνουν οι απαραίτητες αυξήσεις στα επιδόματα για να αντισταθμιστεί η ζημία. Οι πλούσιοι δεν έχουν ανάγκη.
Θέμα: σχετικά με τη φορολόγηση των εφημεριών των νοσοκομειακών
γιατρών
κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ Οικονομικών
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργαζόμαστε υπερωριακά προκειμένου να
καλύψουμε τις ανάγκες των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώ-
ρας και μάλιστα ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των υπερω-
ριών μας υπερβαίνει κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο εργασίας
των 48 ωρών, όπως αυτός προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Επιπλέον, το ωρομίσθιο της υπερωριακής εργασίας των Νοσοκομειακών
γιατρών πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0059 καταλήγει να ανέρ-
χεται μόλις το 60% του ωρομισθίου που ισχύει για όλους τους άλλους
Δημοσίους Υπαλλήλους της χώρας.
Πέρσι οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκινήσαμε έντονες κινητοποιήσεις
σε όλη τη χώρα, προκειμένου να επιτύχουμε ανθρώπινα ωράρια εργασίας
και εφημέρευσης και να βελτιώσουμε τις ιδιαίτερα χαμηλές απολαβές
μας. Μετά από μακρά διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας οδηγη-
θήκαμε την 1η Δεκεμβρίου 2008 σε κλαδική συμφωνία με το Υπουργείο
Υγείας με σκοπό να υπάρξουν εκ μέρους μας παρεκκλίσεις στον εβδομα-
διαίο χρόνο εργασίας για μικρό χρονικό διάστημα και ταυτόχρονη δέ-
σμευση εκ μέρους της πολιτείας να πραγματοποιήσει προσλήψεις 4500
γιατρών και να βελτιώσει τις συνολικές μας απολαβές.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας εκτός των άλλων περιλαμβάνεται
και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών μας κατά 20%, καθώς και
το αφορολόγητο της αποζημίωσης για έξοδα βιβλιοθήκης.
Επειδή το τελευταίο διάστημα διαρρέουν διαρκώς στα έντυπα και
ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει
την αυτοτελή φορολόγηση σε κλάδους εργαζομένων, ανάμεσα στους ο-
ποίους συγκαταλέγουν και το δικό μας, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
1. Θεωρούμε αδιανόητη τυχόν απόπειρα να καταστρατηγηθεί
με το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο μονομερώς από
την πλευρά της κυβέρνησης η κλαδική μας συμφωνία ως
προς τις ειδικές φορολογικές διατάξεις που αυτή περιέχει.
Τούτο θα σημάνει ότι η συμφωνία αυτομάτως καταπίπτει στο
σύνολό της με απρόβλεπτες συνέπειες για τη λειτουργία του
Δημόσιου Συστήματος Υγείας της χώρας.
2. Θεωρούμε απαράδεκτο να συνεχίζεται ο υπολογισμός και η
εκκαθάριση των υπερωριών μας με υποπολλαπλάσιο ωρομί-
σθιο εκείνου των Δημοσίων Υπαλλήλων και η κυβέρνηση
όχι μόνο να ανέχεται την αδικία, αλλά ταυτοχρόνως να συ-
ντηρεί σενάρια μεγαλύτερης φορολόγησης από εκείνην που
συμφωνήθηκε μέσω της κλαδικής συμφωνίας. Συνεπώς το
άνοιγμα τέτοιας συζήτησης εκ μέρους της κυβέρνησης α-
σφαλώς θα οδηγήσει τους γιατρούς στη διεκδίκηση αποζη-
μίωσης των εφημεριών με το προβλεπόμενο για όλους τους
Δημοσίους Υπαλλήλους ωρομίσθιο.
3. Το αφορολόγητο της αποζημίωσης για έξοδα βιβλιοθήκης
θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο της συνολικής κλαδικής συμφω-
νίας για βελτίωση των απολαβών μας και βεβαίως με κριτή-
ριο ότι πρόκειται περί αποζημίωσης και όχι επιδόματος.
Θεωρούμε συνεπώς ως επιζήμια την ανακίνηση εκ μέρους
της κυβέρνησης συζήτησης σε ζήτημα που ρυθμίζεται ρητά
από κλαδική συμφωνία.
Διαβάζοντας ολα τα σχόλια των πολιτών δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα 10€ που θα χάσει ο γιατρός του ΕΣΥ απο την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης έχουν μεγαλυτερη αξία απο τα 10 € που θα χάσει ο υπάλληλος της Βουλής ή του Οικονομικών ή του Εξωτερικών ή τέλος ο Στρατιωτικός, και θα πρέπει αυτός να εξαιρεθεί ενω οι άλλοι να πληρώσουν το μάρμαρο (το παραδειγμα ειναι ενδεικτικό της φιλοσοφίας της «ομάδας», να εξαιρεθούμε εμείς και ας πληρώσουν τα σπασμένα, οι άλλοι, τα «κοροιδα»)
¨Δεν ειναι ετσι Κύριοι, δεν μπορει οι μισοι να υποστουμε το βάρος της καταργησης της αυτοτελούς φορολογησης και οι άλλοι μισοι όχι, γιατι αν συμβεί αυτό, θα ανοιξει το κουτί της Πανδώρας, με τις εξαιρέσεις.
Σίγουρα είναι μεγάλη η αφαίμαξη για πολλούς συμπολίτες μας, σίγουρα είναι μια μεγάλη θυσία που θα υποστούμε πολλοί, αλλα σίγουρα ομως θα είναι και μεγαλη αδικία αλλά και μεγάλη κοροιδια, αν κατορθώσουν μερικές κάστες ευνοουμένων να εξαιρεθούν.
Αξιότιμοι κύριοι,
θα αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή η οποία κρίνω ότι έχει κατεξοχήν κοινωνικό χαρακτήρα και αυτή είναι η δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας από τον γονέα στο παιδί και αντιστρόφως.
Θεωρώ απόλυτα λογική τη θέσπιση της απαλλαγής αυτής δεδομένου ότι όταν ένας γονιός παραχωρεί το δεύτερο σπίτι του στο παιδί του για να ζήσει, δεν περιμένει να έχει εισόδημα από αυτό…. Πιστεύει κανείς ότι ο γονιός εισπράττει ενοίκια από το ίδιο του το παιδί;! Και αντιστρόφως το παιδί από τον γονιό του; Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, αφού η παραχώρηση αυτή γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι οικογενειακές ανάγκες και να εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία, σε περίπτωση που η οικογένεια δεν είχε δεύτερο σπίτι, θα προορίζονταν για την ενοικίαση κατοικίας του παιδιού ή του γονέα.
Αυτό λοιπόν το γεγονός θα είχε υπόψη του και ο νομοθέτης που θέσπισε τη φοροαπαλλαγή αυτή, μιας και ενδεχόμενος φόρος επί της παραχώρησης θα ήταν φόρος επί ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ εισοδήματος, θα είχε καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και θα προξενούσε πολλαπλά προβλήματα μέσα στην οικογένεια.
Άποψή μου λοιπόν είναι ότι η φοροαπαλλαγή αυτή πρέπει να διατηρηθεί ως έχουσα ιδιαίτερη κοινωνική σημασία.
Συμφωνω απολυτα με την παρεμβαση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. διοτι αφου αφαιρειται το 40% της πραγματικης ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ αμοιβης βαφτιζομενη εφημεριακη,μετα φορολογειται 20% αυτοτελως και τωρα λεει ο κ. υπουργος οτι οτι για…λογους ισης μεταχειρησης θα ειναι μεχρι και
40% !!! Σημερα 25% των γιατρων του ΕΣΥ εργαζεται,οπως την πρωτοχρονια,πασχα κλπ.. ΠΟΥ ειναι αραγε αυτη τη στιγμη,μεσημερι 25/12/2010…οι κκ υπουργοι,βουλευτες,γραμματεις κλπ που ειναι ετοιμοι να επιβαλουν δικαιο φορολογικο συστημα…Σκεφτειτε αγαπητοι κυριοι πριν πραξετε …
Διαβάζοντας τη λίστα με τις φοροαπαλλαγές και τη λίστα με τις αυτοτελείς φορολογήσεις, νιώθω για άλλη μια φορά ότι τόσα χρόνια προσφέρω κοινωνικό έργο χωρίς να αμείβομαι ουσιαστικά. Δεν παίρνω μισθό παρά παίρνω ένα επίδομα φτώχιας. Είμαι δάσκαλος Α/θμιας. Δυστυχώς δεν είμαι ούτε ποδοσφαιριστής , ούτε αρχιτέκτονας, ούτε εφοπλιστής ούτε κεφαλαιούχος να τζιράρω πολλά εκατομμύρια σε αμοιβαία και ομόλογα.
Δεν πειράζει. Συνεχίστε έτσι. Και αυξήστε τα παραπάνω γιατί αυτοί που έχουν το χρήμα προσφέρουν στην κοινωνία ενώ ο δασκαλάκος και η εκπαίδευση τι χρειάζονται; Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει αυτό το μέγεθος της κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας.
Δεν φτάνουν όλα αυτά , αλλά παρουσιάζεται στο κείμενο σαν φοροαπαλλαγή και η μη φορολόγηση του εφάπαξ των Δημ. Υπαλλήλων. Μα αφού φορολογούνται τα χρήματα που μας κάνετε κράτηση για το εφάπαξ, θα φορολογηθούν και δεύτερη φορά όταν θα πάρουμε το εφάπαξ ! ;;
Άλλοι δεν πληρώνουν καθόλου φόρο κι εμείς θα πληρώσουμε δυο φορές φόρο για το ίδιο εισόδημα ; !
Ας είναι. Είναι θετικό που για πρώτη φορά παρουσιάζονται κωδικοποιημένες όλες οι διατάξεις για φοροαπαλλαγές.Που βλέπουμε για πρώτη φορά το μέγεθος της σκανδαλώδους εύνοιας μερίδας των συμπολιτών μας.
Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας στις 30 Νοεμβρίου 2009 με αποδέκτη τον Υπουργό Οικονομικών και αντικείμενο την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών
…………………………………….
Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
ΑΠ 1644 Αθήνα 30 Νοεμβρίου 2009
Προς
• Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
• Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη
Κοινοποίηση
• Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου
• Υφυπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Φ. Γεννηματά
• ΑΔΕΔΥ
Θέμα: σχετικά με τη φορολόγηση των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών
κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ Οικονομικών
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργαζόμαστε υπερωριακά προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας και μάλιστα ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των υπερωριών μας υπερβαίνει κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο εργασίας των 48 ωρών, όπως αυτός προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, το ωρομίσθιο της υπερωριακής εργασίας των Νοσοκομειακών γιατρών πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0059 καταλήγει να ανέρχεται μόλις το 60% του ωρομισθίου που ισχύει για όλους τους άλλους Δημοσίους Υπαλλήλους της χώρας.
Πέρσι οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκινήσαμε έντονες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, προκειμένου να επιτύχουμε ανθρώπινα ωράρια εργασίας και εφημέρευσης και να βελτιώσουμε τις ιδιαίτερα χαμηλές απολαβές μας. Μετά από μακρά διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας οδηγηθήκαμε την 1η Δεκεμβρίου 2008 σε κλαδική συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας με σκοπό να υπάρξουν εκ μέρους μας παρεκκλίσεις στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας για μικρό χρονικό διάστημα και ταυτόχρονη δέσμευση εκ μέρους της πολιτείας να πραγματοποιήσει προσλήψεις 4500 γιατρών και να βελτιώσει τις συνολικές μας απολαβές.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας εκτός των άλλων περιλαμβάνεται και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών μας κατά 20%, καθώς και το αφορολόγητο της αποζημίωσης για έξοδα βιβλιοθήκης.
Επειδή το τελευταίο διάστημα διαρρέουν διαρκώς στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση σε κλάδους εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγουν και το δικό μας, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
1.Θεωρούμε αδιανόητη τυχόν απόπειρα να καταστρατηγηθεί με το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο μονομερώς από την πλευρά της κυβέρνησης η κλαδική μας συμφωνία ως προς τις ειδικές φορολογικές διατάξεις που αυτή περιέχει. Τούτο θα σημάνει ότι η συμφωνία αυτομάτως καταπίπτει στο σύνολό της με απρόβλεπτες συνέπειες για τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της χώρας.
2.Θεωρούμε απαράδεκτο να συνεχίζεται ο υπολογισμός και η εκκαθάριση των υπερωριών μας με υποπολλαπλάσιο ωρομίσθιο εκείνου των Δημοσίων Υπαλλήλων και η κυβέρνηση όχι μόνο να ανέχεται την αδικία, αλλά ταυτοχρόνως να συντηρεί σενάρια μεγαλύτερης φορολόγησης από εκείνην που συμφωνήθηκε μέσω της κλαδικής συμφωνίας. Συνεπώς το άνοιγμα τέτοιας συζήτησης εκ μέρους της κυβέρνησης ασφαλώς θα οδηγήσει τους γιατρούς στη διεκδίκηση αποζημίωσης των εφημεριών με το προβλεπόμενο για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους ωρομίσθιο.
3.Το αφορολόγητο της αποζημίωσης για έξοδα βιβλιοθήκης θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο της συνολικής κλαδικής συμφωνίας για βελτίωση των απολαβών μας και βεβαίως με κριτριο ότι πρόκειται περί αποζημίωσης και όχι επιδόματος. Θεωρούμε συνεπώς ως επιζήμια την ανακίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης συζήτησης σε ζήτημα που ρυθμίζεται ρητά από κλαδική συμφωνία.
κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ Οικονομικών
Είμαστε στη διάθεσή σας για όποιες συμπληρωματικές πληροφορίες και ευελπιστούμε ότι θα ορίσετε σύντομα συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά στο χώρο της υγείας, με σκοπό να συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση πόρων και στον εξορθολογισμό του συστήματος.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ειναι δίκαιο στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων που αφορούν γενικά υψηλά αμειβόμενους , όπως είναι οι πάμπλουτοι αθλητές πρώτης γραμμής , όπως ποδοσφαιριστές , μπασκετμπολίστες, πιλότους αεροσκαφών, νομάρχες και βουλευτές , υψηλά αμοιβόμενοι Δημόσιοι υπάλληλοι, να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων και επιδομάτων.
Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπως οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και οι γιατροί, που λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα , όπως το επίδομα βιβλιοθήκης που δίδεται με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση των Ιατρών στις νέες τεχνολογίες και στις έρευνες γύρω απο επιστημονικά θέματα , που κατά την γνώμη μου, όπως προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις ,όχι μόνο πρέπει να αυξηθεί η φορολογισή τους , αλλά κατά την γνώμη μου πρέπει να αυξηθούν , άν θέλουμε ως κοινωνία , να έχουμε καλά ενημερωμένους σύγχρονους λειτουργούς δημόσιας υγείας.
Επίσης όσον αφορά την φορολόγηση με την ενιαία φορολογική κλίμακα των εφημεριών των Ιατρών , δεν θα είχα καμία αντίρηση, με την προυπόθεση η ωριαία αποζημίωση να εξισωθεί με τις αποζημιώσεις των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, και όχι με το εξευτελιστικό ποσό των 8 ερώ την ώρα, για εφημερία σε Νοσοκομεία Πρώτης γραμμής με τεράστιο όγκο προσέλευσης ασθενων.
Κατ’ αρχήν σωστό. Πρέπει όμως κάποτε να πάψομε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.Νομικά και λογιστικά, για τον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος, δεν αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος. Στη πραγματικότητα καθένας μετράει τι μένει στη τσέπη του όταν έχει πληρώσει και σε φόρο. Επομένως το κριτήριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το πραγματικά καθαρό εισόδημα. ΑΠό εκεί κι έπειτα βέβαια ο δρόμος είναι ανοικτός για αναθεώρηση των ποικίλων αμοιβών όσων εισπράτουν αδιακιολόγητα πολύ δυσανάλογα με τη προσφορά τους εισοδήματα (κυρίως από το Δημόσιο). Είτε με φορολόγηση είτε με περικοπή ή ακόμη και με κατάργηση. Αλλά βέβαια πρέπει κάποτε να λήξει η κοροιδία με τους κατ’ ευφημισμό «βασικούς μισθούς»
H αυτοτελης φορολογηση των ιατρων ΕΣΥ δεν πρεπει να καταργηθειγια τους εξης λογους.
1.Ο υπαρχον συντελεστης δεν μπορει να θεωρηθει μικρος
2.Ως εκ της φυσεως της εργασιας
3.Ειναι υποχρεωτικη υπερεργασια
4.Κανεις δεν επιθυμει να εργαζεται αργιες και εορτες
5.Ο χρονος υπερωριακης εργασιας ειναι σε αντιθεση με τις ευρωπαικες οδηγιες
6.Η ωριαια αποζημιωση ειναι πενιχρη
Εαν πραγματι υπαρχει βουληση για δικαιους ορους εργασιας και αποζημιωσης, να καθιερωθει η ωριαια αμοιβη της εφημεριακης εργασιας αφου ειναι αυτονοητο οτι 1] κανεις δεν μπορει να εργαζεται σε μονιμη βαση 24 και 36 ωρες και 2]η ωριαια αποζημιωση δεν μπορει να παραμενει στα σημερινα χαμηλα επιπεδα.
Προς κ. Παπανδρέου, Πρωθυπουργό.
κ. Παπανδρέου, ήρθε η ώρα (αργήσατε μάλιστα) να τραβήξετε ορισμένα αυτιά, γιατί έχουν παραμεγαλώσει.
Πως ο κ. Μπεγλίτης λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί εδώ και ένα μήνα ότι την αυτοτελή φορολόγηση των επιδομάτων των στρατιωτικών που υπηρετούν στην παραμεθόριο δεν πρόκειται να την αγγίξει κανείς;
Αυτή είναι η διαβούλευση που θέλετε να κάνετε, δηλ. έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε, απλά άσε να γίνετε τζερτζελές;
Αν λειτουργήσει έτσι κάθε υπουργός, ώστε να έχει ικανοποιημένους τους υπαλλήλους στο υπουργείο του, τι θα γίνει; Γιατί να μην ζητήσει και ο Παπακωνσταντίνου το ίδιο για εφοριακούς, ο Ρέππας για μηχανικούς και υπαλλήλους ΥΠΑ, κλπ.?
Αν νομίζετε ότι οι στρατιωτικοί (ή οποιοσδήποτε άλλος) πρέπει να έχουν λυμένα τα οικονομικά τους, τότε να τους δώσετε αυξήσεις, όχι φοροαπαλλαγές και αυτοτελή φορολόγηση.
Και αν πάλι δεν μπορείτε από φέτος ακόμη να τους δώσετε αυξήσεις (για ευνόητους λόγους), τότε ας κάνουν υπομονή μια χρονιά και τα παίρνουν από του χρόνου.
1)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ (ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,,ΝΟΜΑΡΧΕΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΙ,ΚΛΠ)),ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΕ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ,ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΛΠ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥΣ.
2)ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ
3)ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΛΑΧΕΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 15%
Είμαι υπάλληλος του Υπ.Οικονομικών-εφοριακός με 3 παιδιά,η γυναίκα μου δεν εργάζεται έχω 9 χρόνια προυπηρεσία και οι ετήσιες αποδοχές μου είναι 1980 € χ 13 .
Για την απόφασή μου να αφήσω τη θέση μου ως προιστάμενος λογιστηρίου και να δώσω στο ΑΣΕΠ γραπτές εξετάσεις μαζί με άλλους 50 χιλιάδες, ο μισθός αποτέλεσε κριτήριο. Δυστυχώς έχω μετανοιώσει για την απόφασή μου όχι μόνο γιατί ο αντικαταστάτης μου (που εγώ εκπαίδευσα) παίρνει αυτή τη στιγμή τα διπλάσια από εμένα αλλά κυρίως γιατί το Ελληνικό κράτος ενώ εμμέσως πλην σαφώς με αποκαλεί de facto κλέφτη μου επιβάλλει μείωση μισθού περίπου 250 € χ 13 ετησίως αποδεικνύοντας έτσι για αλλη μία φορά την αναξιοπιστία του. Με αυτά τα μέτρα θα τονωθεί η αγορά και θα βγούμε από την κρίση; καλλιεργώντας την οικονομική ανασφάλεια στους μισθωτούς; (εκτός και άν θεωρούμαι πλούσιος).Κρίμα τις υψηλές σπουδές σας στα οικονομικά. Αυτές τις γιορτές δεν ψώνισα τίποτα γιατί δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πληρώσω τα φροντιστήρια των παιδιών.(αλήθεια ποιός ο λόγος ύπαρξης των ανεκδιήγητων καθηγητών που αντί να προσπαθήσουν να ανεβάσουν τον πήχυ των υπηρεσιών που προσφέρουν ζητούν τη μείωση αποδοχών για τους υπόλοιπους).Σημ.ο μισθός ενός εκπαιδευτικού της κατηγορίας μου είναι το πολύ 20% λιγότερος και άν μετρηθεί σε εργατοώρες 300% υψηλότερος.
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι επίδομα παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό λογιστήριο, Στατιστική Υπηρεσία, Κτηματική Υπηρεσία, Ταμείο Παρ.-δανείων, Κεντρική Υπηρεσία,Χημείο κτλ.κτλ.) και όχι μόνο εφοριακοί, τελωνειακοί όπως διαδίδεται, οι οποίοι είναι ίσως και λιγότεροι από τους μισούς στο σύνολο του Υπουργείου.
Επίσης δεν έχει γίνει καμία αναφορά από τον υπουργό μας (διορθώστε με αν κάνω λάθος ) στο αν πρόκειται να φορολογηθούν τα τεράστια και παντελώς αφορολόγητα επιδόματα των υπαλλήλων των βουλευτών, του Υπ.Δικαιοσύνης(Ζ’βούλευμα), Υπ.Εξωτερικών , αλλά και πολλών άλλων. Ευχαριστώ.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ αλλα όχι σε οτι αφορα σε φορολόγηση των επιδομάτων επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα άτομα που πολλές φορές χάνουν τις ζωές τους για όλους μας με μόνη απαίτηση να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή για αυτούς και τις οικογένειες τους. Φρονώ οτι δεν απαιτείται να τους εξομοιώσουμε με όλα τα άλλα τα λαμόγια που χρόνια τωρα απομυζουν τον κυβερνητικο κορβανα…
Θεωρω οτι η αυτοτελης φορολογηση στις περισσοτερες περιπτωσεις θα πρεπει να καταργηθει.
Υπαρχουν ωστοσο καποιες συγκεκριμενες περιπτωσεις οπως πχ η αποζημειωση λογω απολυσης, που χρηζουν ιδιαιτερης – ευνοικης φορολογικης μεταχειρισης .
Μόνο τα μεγάλα κέρδη από λαχεία και τυχερά παιχνίδια πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς και μάλιστα με 10% .
Για κάθε προστατευόμενο παιδί να αφαιρείται από τον τελικό φόρο το ποσό των 250 € τουλάχιστον.
Προστατευόμενα μέλη να θεωρούνται και τα ενήλικα άνεργα παιδιά που μένουν στην ίδια στέγη με τους γονείς τους και που συντηρούνται αποκλειστικά από αυτούς.
Το υπάρχον σύστημα να διαφοροποιείται το αφορολόγητο όριο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών να καταργηθεί.
Με ποια λογική η μη εργαζόμενη (άνεργη) σύζυγος χρόνια τώρα δε θεωρείται προστατευόμενο μέλος; Με τη φορολόγηση του ατομικού εισοδήματος – καπιταλιστικό σύστημα που τεμαχίζει την οικογένεια – και το αφορολόγητο όριο για τον καθένα γίνεται η μεγαλύτερη αδικία σε βάρος των μονόμισθων οικογενειών. Κάποτε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είπε στη Βουλή ότι το δικαιότερο είναι να φορολογείται το οικογενειακό εισόδημα. Δυστυχώς και πολύ σωστά αυτό υπολογίζεται μόνο όταν πρόκειται να δώσει κάτι η πολιτεία, όπως π.χ. στο στεγαστικό επίδομα. Δε φτάνει που η άνεργη σύζυγος δεν απολαμβάνει κανένα κοινωνικό «μισθό» Ανατρέφει τα παιδιά της χωρίς να επιβαρύνει το κράτος στα έξοδα για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς δε θεωρείται προστατευόμενο μέλος και δεν αφαιρείται ούτε 1 € φόρος από τον σύζυγο.
Κοιτάξτε το μέγεθος της αδικίας:
Έστω ζευγάρι υπαλλήλων που έχουν εισόδημα 12.000 € έκαστος, δηλαδή οικογενειακό εισόδημα 24.000 € . Με ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 € δεν πληρώνουν κανένα φόρο. Αν ένας υπάλληλος ή συνταξιούχος έχει εισόδημα 24.000 € και η σύζυγός του είναι άνεργη ή δε θέλει να εργαστή ή δεν παίρνει καμιά σύνταξη πληρώνει φόρο 4.000 €.
Αφού δεν είναι δυνατό ή δεν υπάρχει θέληση να καθιερωθεί η φολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος, ας θεωρηθεί η μη εργαζόμενη σύζυγος προστατευόμενο μέλος και να αφαιρείται από τον τελικό φόρο του συζύγου ένα σημαντικό ποσό. Το δικαιότερο θα ήταν να έχει το διπλάσιο αφορολόγητο όριο. Αν μάλιστα δηλώσει η σύζυγος ότι δεν επιθυμεί να εργαστεί ακόμη καλύτερα, δεν θα προσμετράτε στη στρατιά των ανέργων. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι πολλές.
Ασφαλως η καταργηση της αυτοτελους φορολογησης γινεται κυριως για λογους εισπρακτικους.Σαν μετρο ομως, ενω με μια πρωτη ματια φαινεται σωστο,εμπεριεχει πολλες αδικιες.Θεσπισθηκε απο προηγουμενες κυβερνησεις [μεταξυ των οποιων και του ΠΑΣΟΚ]σαν υποκαταστατο μισθολογικων αυξησεων,σε ομαδες εργαζομενων που κριθηκε οτι επρεπε να δοθουν για διαφορους λογους.Συνεπως αν το κρατος θελει να εχει στοιχειωδη συνεχεια και συνεπεια,πρεπει παραλληλα με την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης,να δρομολογηση αναπληρωση του εισοδηματος οπου κριθει δικαιο να γινει,αν οχι το 2010 που θα ειναι μια δυσκολη χρονια,σταδιακα,απο το 2011.Διαφορετικα,αν επικρατησουν λογικες του παρελθοντος(γιατι να παιρνουν τοσα οι δικαστικοι τοσα οι γιατροι τοσα οι εφοριακοι και τοσα λιγοτερα ο απλος υπαλληλος)βλεπω την παραοικονομια να ανθει,οσα μετρα και αν λαβεται και οσες καλες προθεσεις και να εχεται.Διοτι ναι μεν χρειαζεται το μαστιγιο (κατασταλτικα μετρα) χρειαζεται ομως και το καροττο (δηλ.δικαια εισοδηματα-αναλογα με το προσφερομενο εργο) για να δουλεψει αποδοτικα οπως το θελουμε το δημοσιο.
Προτείνω την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σε υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που κατέχουν θέσεις επ’αμοιβή σε ΔΕΚΟ,Δήμους,Νομαρχίες,Νοσοκομεία κ.λ.π.Κατ’αυτόν τον τρόπο αρθεί μια αδικία απέναντι στους πολίτες που δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους και παράλληλα θα φανεί ποίοι επιθυμούν να προσφέρουν πραγματικά μέσα από τη θέση που κατέχουν είτε ως αιρετοί είτε ως διορισμένοι.
Το δίκαιο είναι να καταργηθεί κάθε φοροαπαλλαγή καθώς και κάθε αυτοτελής φορολόγηση.
Οι εξαιρέσεις είτε για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας είτε με αντικειμενικά οικονομικά αίτια θα είναι η κερκόπορτα ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν οι περισσότερες ομάδες – συντεχνίες ύστερα από τις γνωστές πιέσεις – εκβιασμούς.
Όπου αυστηρά χρειάζονται επιπλέον πόροι για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, είναι προτιμότερο να γίνεται π.χ. με ειδικό επίδομα που να εμφανίζεται δημόσια και διάφανα στον προϋπολογισμό, ώστε να γνωρίζουμε τις ομάδες που χρήζουν επιχορηγήσεων, βοηθημάτων, επιδομάτων κλπ.