15) Προτείνεται η πληρέστερη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου στη φορολογική δήλωση έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα της οικονομικής του κατάστασης.

Ποιες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων πέραν όσων δηλώνονται με την ισχύουσα σήμερα δήλωση (Ε1) πρέπει να περιληφθούν; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:33 | Κώστας Σ.

    Υπάρχει παγκοσμίως το τραπεζικό απόρρητο. Εμείς πώς θα το αψηφίσουμε?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:54 | Δήμος

    Αναφορικά με τα τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ που όπως δηλώνετε σκοπεύετε να επαναφέρετε :
    Ο τελείως αυθαίρετος και παράλογος υπολογισμός τεκμαρτού εισοδήματος π.χ 38.000ε ετήσιο εισόδημα για ένα Ι.Χ. 3.000 κ.ε, θα έχει τις παρακάτω επιπτώσεις
    1) αθρόα κατάθεση πινακίδων στις εφορίες (όπως έγινε και με τα παράλογα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλατε) και μη απόδοση αναμενόμενων εσόδων εκ του μέτρου. Η επιλογή αυτή αποτελεί μονόδρομο, οχι μόνο για όσους δηλώνουν παράλογα μικρά εισοδήματα (που δεν μας ενδιαφέρουν), αλλά και για όσους δηλώνουν «λογικά» εισοδήματα π.χ. 15-20.000 ε!
    2)μεταβιβάσεις ποσοστών κυριότητος σε συγγενείς μέχρις πλήρους καλύψεως του τεκμαρτού εισοδήματος, με αποτέλεσμα και πάλι την μη απόδοση αναμενόμενων εσόδων εκ του μέτρου
    3) καταβάρθρωση τιμών αυτοκινήτων άνω των 2.000 κ.ε. (ήδη έχει γίνει) που θα καταστήσει πλήρως «απαγορευτική» την αγορά και ταξινόμηση των αυτοκινήτων της κατηγορίας αυτής, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό των σοβαρών κρατικών εσόδων εκ της πηγής αυτής
    4) σοβαρές επιπτώσεις (λουκέτα και απολύσεις) στις εταιρείες εμπορίας του κλάδου αυτοκινήτων που απασχολούν παραπάνω από 80.000 εργαζόμενους (η κατηγορία αυτή αυτοκινήτων, αποτελεί ποσοστιαία την κυριώτερη πηγή κέρδους των)
    5) προσφυγές στη δικαιοσύνη για τον αυθαίρετο-αστήρικτο και παράλογο «προσδιορισμό» τεκμαρτού εισοδήματος εκ της κατοχής ενός ΙΧ

    Πέραν των παραπάνω, το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε χωρίς επιτυχία στο παρελθόν.
    Αποτελεί «Ορισμό» της «παγίδευσης» των πολιτών, που αφού «καλούνται» από το κράτος -μέσω της μείωσης των τελών ταξινόμησης κατά 50%- να αγοράσουν ένα ακριβό αλλά ασφαλές αυτοκίνητο, κατόπιν «τιμωρούνται» με καταιγίδα αυξήσεων σε τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, βενζίνη, αυθαίρετα και παράλογα τεκμήρια διαβίωσης, έκτακτες εισφορές κ.ο.κ
    Κύριοι, το σύνθημα «Πρώτα ο πολίτης» δεν συμβαδίζει με την εξοντωτική αύξηση των τελών κυκλοφορίας χωρίς την ταυτόχρονη αναγγελία των τεκμαρτών εισοδημάτων στα Ι.Χ. Δηλαδή πρώτα φροντίζετε να εισπράξετε τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας του 2010 και μετά να μας αναγγείλετε παράλογα τεκμαρτά εισοδήματα που -κατά τη γνώμη των φωστήρων του υπ. οικονομικών- συμπεραίνονται απο την κατοχή ενός αυτοκινήτου…
    Είναι ευνόητο ότι θεωρείται λογικό αλλά και επιβεβλημένο υπό τις παρούσες συνθήκες, το μέτρο του «κόστους χρήσης και συντήρησης» ενός Ι.Χ, ενός σπιτιού κλπ, για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όμως από το ευνόητο και λογικό ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 5-6.000ε για ένα ΙΧ 3.000κ.ε μέχρι το αυθαίρετο και παράλογο των 38.000ε η απόσταση είναι τεράστια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:30 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Τα στοιχεία που χρειάζεστε είναι χρόνια τώρα στη διάθεση σας. Υποβάλλουμε κάθε χρόνο Ε1, Ε2, Ε9. Από αυτά και μόνο τα έντυπα εάν γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις μέσω Α.Φ.Μ. θα δείτε ότι υπάρχουν φυσικά πρόσωπα με τεράστια ακίνητη περιουσία που δηλώνουν αν όχι μηδενικά εισοδήματα, ελάχιστα. Η απορία μου χρόνια τώρα είναι μια:

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ? ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ? ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ. ΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΗΟΜΕΙΟΥΜΕΝΟ ΑΚΙΝΗΤΟ.

    Τώρα που υπάρχει και το κτηματολόγιο και υποχρεωτικά δηλώθηκαν όλα τα κίνητα μια διασταυρωση στοιχείων θα δείξει την πραγματική οικονομική κατάσταση ορισμένων προνομιούχων συμπολιτών μας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:31 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    Συμφωνώ στη φορολόγηση και στον έλεγχο αλλά με μέτρο. Όταν η αγορά έχει πλυμμηρίσει από μεταχειρισμένα μεγάλου κυβισμού σε πολλή χαμηλή τιμή, δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ κόσμο που ήθελε ένα καλό αυτοκίνητο, να αγοράσει, δεν μπορείς τώρα να τους ζητάς 90000 εισόδημα. Για να μην αναφέρω την απαράδεκτη αύξηση τελών κυκλοφορίας ακόμα και στα υβριδικά!! Δεν μπορείς να προωθείς την οικολογία, και την άλλη μέρα να την φορολογείς με αυτό το τρόπο.
    Για άλλη μια φορά χαντακώνουν την αγορά. Η δημοσίευση και μόνο του παραπάνω άρθρου θα κλείσει πολλά μαγαζιά και είναι κρίμα.
    Αυτή είναι η βοήθεια?? Έσοδα δεν φέρνεις με αρπαχτές!!
    Ας ελαττωθούν οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασυδοσίες σε κρατικές δαπάνες!!

  • Αυτονόητο μέτρο. Να δούμε πως ο φοροκλέφτης ή μιζαδόρος με την πόρσε καγιέν ή την βίλα στα καμμένα θα μπορέσει να δικαιολογήσει την πολυτελή του διαβίωση με τα δέκα χιλιάρικα που δηλώνει… Και βέβαια:

    1. Αυτόματη κατάσχεση περουσιακού στοιχείου που δεν δηλώνεται.
    2. Επιβολή δεκαπλασίου φόρου στα αποκρυπτώμενα τεκμαρτά εισοδήματα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:26 | Νίκος

    Σωστό και αυτό ως μέτρο, αλλά πιστεύετε ότι είναι δίκαιο; Θεωρείτε ότι τα χρήματα της siemens θα είχαν δηλωθεί; Ή θα δηλώνουμε όλοι οι απλοί πολίτες την περιουσία μας και θα φορολογούμαστε και ο κ. Τσουκάτος θα παίρνει τα εκατομμύρια και θα πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι το φόρο που του αναλογεί; Όταν η Εκκλησία και πολλοί πολιτικοί έχουν λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα χαμηλά εισοδήματα, πώς ακριβώς θα προστατεύσετε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα; Όταν η κα. Παπαρήγα δηλώνει πως έχει στην τράπεζα μόλις 130 ευρώ (με βάση τη δήλωση πόθεν έσχες πριν από 2-3 χρόνια) και αυτή είναι όλη της η περιουσία, δηλαδή λιγότερα απ’ όσα έχει πάνω του ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι, πώς θα είναι δίκαιο αυτό το μέτρο; Θεωρώ πως πρέπει πρώτα ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τους υπουργούς και βουλευτές να είναι σωστοί και να εξαλείψει κάθε υπόνοια σκανδάλου και μετά να ζητήσει από τους υπόλοιπους να είναι σωστοί. Έτσι για να μη νιώθουμε λιγότερο ίσοι όλοι οι υπόλοιποι. Μια σωστή κίνηση είναι αυτό που έκαναν οι Άγγλοι: ο αρχηγός του κόμματος (δεν θυμάμαι ποιου από τα δύο) ζήτησε από όλους τους «δικούς του» να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν «φάει» από το κράτος γιατί διαφορετικά δεν θα τους επέτρεπε να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές και ίσως να τους διέγραφε και από το κόμμα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:09 | νικος

    χρησιμο μετρο αλλα μηπως δρασει αρνητικα για την αναπτυξη της οικονομιας της Ελλαδος ,αυτη τη στιγμη δεν αγοραζει κανεις αυτοκινητο,η’ σπιτι και δεν ανοιγεται στη δουλεια του γιατι δεν ξερει τι του ξημερωνει…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:10 | Γιώργος Μηχιώτης

    Αφού πρώτα γίνει μια Εξεταστική Επιτροπή για το ότι εν έτει 2010 δεν έχουμε αξιόπιστο ηλεκτρονικό κρατικό σύστημα, και αφού διαπιστωθεί ότι έχουμε πλέον ένα αντίστοιχο σύστημα ικανό να κάνει αυτό που πρέπει – διασταύρωση στοιχείων κατά βάση – προφανώς και πρέπει να γίνει αποτίμηση της περιουσίας του καθενός μας. Αλλά τι εστί περιουσία;

    – Ακίνητα, ίσως με πιο λεπτομερή καταγραφή, πισινών κλπ. συμπεριλαμβανομένων
    – Κινητά, δηλαδή αυτοκίνητα σκάφη, κλπ.
    – Συμμετοχή σε επιχειρήσεις, ή κτήση επιχειρήσεων.
    – Καταγραφή της 1/1/2010 των τραπεζικών λογαριασμών.
    – Καταγραφή της 1/1/2010 της χρηματιστηριακής εικόνας του φορολογούμενου.
    – Καταγραφή της 1/1/2010 ομολόγων, κλπ.
    – Αλλά και καταγραφή της 1/1/2010 των υποχρεώσεων των φορολογουμένων σε δάνεια, κάρτες κλπ. Αυτό άλλωστε είναι και το κλειδί της περιουσίας του σύγχρονου Ελληνα… δεν μπορεί να αποτυπωθεί περιουσία χωρίς να αφαιρεθεί το χρέος προς τις Τράπεζες, το οποίο ισχύεισ την πλειοψηφία των πολιτών…

    Θεωρώ ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν με ξεκάθαρη δήλωση ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν, αλλά να χρησιμοποιηθούν για σύγκριση με στοιχεία μελλοντικών δηλώσεων. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ανακολουθία με στοιχεία των δηλώσεων του Μάρτη-Μάη του 2011 θα αποτελέσει έναυσμα για πόθεν έσχες και σε περίπτωση ελλειπούς αιτιολογήσεως, σε βαρύ πρόστιμο…

    Αν η Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη στο παραπάνω, θα αναγκάσει πολλούς να εμφανίσουν πράγματα που κρύβουν, και θα αποφέρει έσοδα τώρα. Δεν είναι καλό πράγμα η αμνηστία, είναι ένα είδος αδικίας, αλλά απ’ την άλλη, αν η κυβέρνηση «φοβήσει» τον κόσμο να δηλώσει, θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή, θα έχει αποτύχει στον σκοπό της…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | Τεντολούρης Ευθύμιος

    Αντί να ψάχνουμε φοροδιαφυγή από τους πολίτες που βέβαια είαι σωστό, καλύτερα να βρούμε τρόπο να μειωθούν και να δουλεύουν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να σταματήσουν οι μίζες από πάνω προς τα κάτω. Αμέσως λύνονται όλα τα δημοσιονομικά προβλήματα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:12 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΕΡΕΚΗΣ

    Όσον αφορά το θέμα των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, έχω να παρατηρήσω οτι πρέπει να συνδεθεί πλέον με την αξία του αυτοκινήτου το οποίο φορολογείται, κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να χρώνονται τέλη κυκλοφορίας 500-600€ για κάποια «σαραβαλάκια» των οποίων οι ιδιοκτήτες τα κρατούν ακριβώς γιατί δεν έχουν χρήματα να τα αντικαταστήσουν. Ποιά είναι η εναλλακτική επιλογή που τους προσφέρουμε δηλαδή, «πετάξτε τα και πηγαίνετε με τα πόδια»; Ή μήπως πρέπει να μπουν αναγκαστικά στην διαδικασία αγοράς ενός νέου αυτοκινήτου, άσχετα αν έχουν τα χρήματα γι΄ αυτό;
    Αφ’ ετέρου, πρέπει το τέλος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης να γίνει ακριβώς αυτό. Να πάψει αυτή η ανοησία της χρέωσης ανά χρονολογία κυκλοφορίας του κάθε αυτοκινήτου. Δεν είναι δυνατόν δύο ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ αυτοκίνητα, το ένα εκ των οποίων κυκλοφόρησε στις 16-12-2004 και το άλλο στις 7-1-2005 να έχουν τέτοια εξώφθαλμα διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση. Φυσικά αυτό απαιτεί αρκετή δουλειά και χρόνο για να γίνει, και δεν ξέρω αν υπάρχουν οι πόροι και το προσωπικό που απαιτείται, ούτε βέβαια αν υπάρχει και η βούληση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:04 | Πέτρος Ντοκόπουλος

    ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
    Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν πρέπει να είναι δίκαια απέναντι στους φορολογουμένους και όχι ακραία διότι το αποτέλεσμα που θα εισπράξουμε μπορεί να είναι μείωση αντί αύξηση των κρατικών εσόδων. Όπως κάθε απόφαση της διοίκησης ,έτσι εν προκειμένω ο Νόμος, απόφαση της Βουλής, πρέπει να είναι σαφής πειστικός και σχολαστικά τεκμηριωμένος στα επιμέρους Άρθρα του. Τότε μόνο θα γίνει αποδεκτός από το φορολογούμενο , πράγμα που απαιτείται για την επιτυχή εφαρμογή του. Ο φορολογούμενος πρέπει να εμπιστεύεται σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό το Κράτος για να κάνει αποδοτικά τον οικονομικό του προγραμματισμό είτε σαν επιχειρηματίας είτε σαν ιδιώτης.
    Νομίζω ότι τα αναφερόμενα μέτρα (στη Δήλωση του οικ. έτους 2009 που αναφέρεσθε) του προσδιορισμού της τεκμαρτής δαπάνης φυσικών προσώπων για τα αυτοκίνητα και σκάφη είναι εξωπραγματικά , προκαλούν την οργή των πολιτών , ύφεση στις συναλλαγές με συνέπεια τη μείωση των κρατικών εσόδων από ΦΠΑ.
    Παράδειγμα αυτοκίνητο 14 ΦΙ
    Για ένα αυτοκίνητο 14 φορολογήσιμων ίππων, νεότερο των 5 ετών , η συνολική επιβάρυνση (συντήρηση, καύσιμα για 18000 χλμ/έτος, τέλη, ασφάλεια) ήταν για 12 μήνες 3700 €-4500 €. Ίσως θα ήταν λιγότερα αν ο ιδιοκτήτης ασχολιόταν ο ίδιος με τη συντήρηση. Που βρεθήκαν τα 20500 € του πίνακα ;
    Παράδειγμα Ιστιοπλοϊκού Σκάφους 13 μ δεκαετίας.
    Συντήρηση 2000-4000 € , ελλιμενισμός 1000-3500 € ανά έτος, ελάχιστο 3000 € μέγιστο 7500 € ανά έτος.
    Που βρεθήκαν τα 59520 € του πίνακα ;
    Αυτά είναι με βεβαιότητα γνωστά, μια επανάληψη βοηθά όμως στην αποδοτικότερη διαχείριση του τόσο σοβαρού θέματος.
    Συμπερασματικά νομίζω ότι αν επιμείνει το Υπουργείο σε αυτά τα υπερβολικά ποσά ο πολίτης δικαίως θα αισθάνεται μια βίαιη και βάναυση μεταχείριση εκ μέρους του κράτους , και θα αντιδράσει ανάλογα. Προτείνω αρμόδιες ομάδες του Υπουργείου να ασχοληθούν με την ποσοτική εκλογίκευση των μέτρων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:47 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΕΡΕΚΗΣ

    Έλεγχοι, περισσότεροι και πιο ουσιώδεις έλεγχοι, και το κυριότερο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν έχει καμία αξία να καλούμαστε ως φορολογούμενοι να δηλώνουμε ξανά και ξανά τα περιουσιακά μας στοιχεία στις αρχές κάθε έτους, και λίγο πριν το τέλος του έτους να μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης (τις περισσότερες φορές) οτι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έλεγχοι αυτών των δηλώσεων, και άρα δεν έχουν επιβληθεί οι πρέποντες φόροι.
    Πέραν αυτού βέβαια, πού καταχωρούνται αυτές οι δηλώσεις τις οποίες κάνουμε κάθε φορά, και γιατί είναι απαραίτητο να δηλώνουμε ξανά τα ίδια στοιχεία; Δεν δημιουργούνται βάσεις δεδομένων για κάθε δήλωση που υποβάλλεται; Προφανώς το θέμα αυτό συνδέεται με το παραπάνω ζήτημα της ταχύτητας επεξεργασίας των δεδομένων από τις υποβαλλόμενες δηλώσεις, και τις αλλαγές που στο μεταξύ έχουν προκύψει. Να γιατί παίζει ρόλο η ταχύτητα στην επεξεργασία των δηλώσεων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:49 | Ηλιόπουλος Νικόλαος

    Στην κατεύθυνση εύρεσης πόρων απο παρανομίες στην ακίνητη περιουσία
    θα ήθελα να θέσω την εξής απορία-ερώτημα!!
    Όλοι γνωρίζουμε οτι στις περιοχές μεσογείων αλλά και Γέρακα- Παλλήνης
    κ.λ.π περιοχών τα σπίτια που έχουν χτιστεί είναι υπερδιπλάσια των νόμιμων αδειών(με σοφίτες,πάρκινκ που είναι σπίτια,play rooms που δεν έπρεπε να υφίστανται και ημιυπέθριους που έχουν γίνει μια χαρά δωμάτια!!)
    Εκεί που μια απλή βόλτα στο δρόμο σε πείθει για του λόγου το αληθές.
    γιατί η πολεοδομία δεν επεμβαίνει??!!
    Ο νόμος περί ονομαστικής καταγγελίας για να κάνει έλεγχο η πολεοδομία είναι τουλάχιστον φαιδρός!!ποιός να καταγγείλει όταν όλοι έχουν κάνει το ίδιο??!!
    Ασ καταργηθεί λοιπόν και ένα απλό κλιμάκιο που θα διαπιστώσει τις
    ατασθαλίες αυτές μπορεί να κάνει σοβαρή δουλειάόχι μόνο για τα τεράστια έσοδα που θα υπάρξουν, αλλά και γιατι δε μπορεί ο καθέναςνα παρανομεί ανάλογα με το τόπο κατοικίας του!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | Δημήτρης

    Τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων μπορούν να ανήκουν σε 4 βασικές κατηγορίες:
    1. ακίνητα.
    2. αυτοκίνητα, σκάφη κλπ.
    3. νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις που συμμετέχει κάποιος.
    4. Καταθέσεις, χρηματιστηριακά, αμοιβαία κλπ χρηματοοικονομικά.

    Από αυτά τα 3 πρώτα είναι ήδη καταγεγραμμένα, είτε φορολογούνται νομίμως. Επομένως το μόνο που έχει νόημα να καταγραφεί είναι το 4ο και να ελέγχονται οι μεταβολές του. Είμαι όμως εναντίον της καταγραφής του γιατί θα δημιουργήσει ένα απίστευτο γραφειοκρατικό
    φόρτο για τους φορολογουμένους και τις υπηρεσίες του κράτους που θα αδρανοποιήσουν το μέτρο, και ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε φυγή καταθέσεων κλπ προιόντων στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα η σημερινή δυσπιστία απέναντι στο κράτος και στις προθέσεις του θα δημιουργήσει δίλημμα στον φορολογούμενο στο τι θα πρέπει να δηλώσει και τι όχι.

    Αντ’ αυτού προτείνω να υπάρχει η δυνατότητα στις φορολογικές αρχές,
    με σχετικά εύκολο τρόπο, να ελέγχουν τις καταθέσεις και τις κινήσεις λογαριασμών, καθώς και τον τρόπο διαβίωσης για τους υπόπτους φοροδιαφυγής που θα επιλέγονται είτε απο τα συστήματα της ΓΓΠΣ (μεγαλογιατρούς κλπ), είτε με άλλους τρόπους (μεγάλοι λογαριασμοί σε κέντρα διασκέδασης = μαύρο χρήμα, η ειδική φορολογική αστυνομία του κ. Χρυσοχοίδη ας διαλέγει μερικά ονόματα της νύχτας που μας προκαλουν με τον τρόπο διαβίωσης τους στη Μύκονο η την παραλιακή).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | neverwill

    Πέρα απο όλες τις προτάσεις , αυτο που δεν καταλαβαίνω , ειναι ποιά ειναι η ανάγκη δήλωσης απο τον φορολογούμενο των περιουσιακων του στοιχείων , απο την στιγμή που εχουν ηδη καταγραφεί ακίνητα , αυτοκίνητα , σκάφη , μετοχές , μερίσματα , καταθέσεις .
    Θα πρέπει να γίνει διασύνδεση των συστημάτων Τραπεζων, Υπ.Μεταφορών , Λιμενικου, Κτηματολογίου,Χρηματιστηριακών κλπ .
    Αν τα τεκμήρια κατοχής περιουσιακών στοιχείων λειτουργήσουν οπως μέχρι τώρα , δεν θα αλλάξει τίποτα .
    Για παράδειγμα , η αγορα ενός ΙΧ 100.000 ευρώ , υποκρύπτει εισόδημα 100.000 , 200 , 500 , 1.000.000 . πόσο ?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | Παναγιώτης

    Σχετικά με την διαμόρφωση του φορολογικού νόμου , έχω να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις :

    1) Είναι σωστό να υπάρχει έλεγχος των καταθέσεων, αρκεί να ξεπερασθούν προβλήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών, έτσι θεωρώ σωστό να μην αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις αλλά εξατομικευμένα να αποστέλλεται από τον κάθε φορολογούμενο μέσω ίντερνετ.Επίσης μπορεί να υποβάλλονται στοιχεία και από τις τράπεζες κατευθείαν στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού οι τραπεζικοί λογαριασμοί συνδέονται με αφμ, οπότε δεν θα αναγράφονται στις δηλώσεις και το τραπεζικό απόρρητο θα συνεχίσει να υπάρχει.

    2) Για το ποσό που ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να αποταμιεύει κάθε χρόνο, θεωρώ οτι πρέπει να υπολογίζεται αφαιρώντας από τις καθαρές του αποδοχές μόνο τις πραγματικές του δαπάνες και όχι τις τεκμαρτές, αφού οι τελευταίες τις περιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ούτε έχει νόημα να υπολογισθούν μέσοι όροι για τον υπολογισμό τους. Η κατοχή και μόνο ενός αυτοκινήτου, δεν δημιουργεί απαραίτητα δαπάνη, ούτε βέβαια αφαιρεί από τον τραπεζικό λογαριασμό χρήματα, ειδικά αν χρησιμοποιείται ελάχιστα.

    3) Η σύνδεση του αφορολογήτου ποσού με τις αποδείξεις είναι σωστό μέτρο, αφού δίνει κίνητρο για την έκδοσή τους από τον υπόχρεο.

    4) Η φορολόγιση των καταθέσεων (εκτός και εάν αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με υπολογισμούς σε πραγματικά και όχι τεκμαρτά δεδομένα και όχι αναδρομικά) είναι αδιανόητη, αφού τιμωρεί αυτόν που αποταμιεύει σε σχέση με αυτόν που καταναλώνει. Τα χρήματα που ο καθένας αποταμιεύει έχουν φορολογηθεί, γιατί θα πρέπει να φορολογηθούν ξανά?. Αν είναι να φορολογηθεί αυτός που κάνει αποταμίευση γιατί να μην φορολογηθεί και αυτός που καταναλώνει και δεν αποταμιεύει ?

    5) Η έκδοση ενός λαικού ομολόγου αποτελεί καλή σκέψη, ειδικά αν δίνει απόδοση μεγαλύτερη από μια προθεσμιακή κατάθεση και παράλληλα δημιουργεί κόστος δανεισμού μικρότερο από αυτό που προκύπτει από την διαπραγμάτευση των ομολόγων στις κεφαλαιαγορές.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:24 | ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ …ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΤΟ ΚΑΝΕΙ …ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΒΟΜΒΕΣ ΚΡΟΤΟΥ ΛΑΜΨΗΣ ..
    ΕΓΩ ΘΑ ΠΩ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ .. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ..ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΘΑ ΠΩ ..ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ..ΠΩΣ ! ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ Η ΜΕ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ Η ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΟΥ !!!!!!! ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΑΝΕΤΕ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΣΟ ΜΥΑΛΟ ΘΕΛΕΙ!!!!!!!!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:12 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

    Γενικά το σύστημα των τεκμηρίων είναι και άδικο και αναποτελεσματικό.
    Άδικο διότι τιμωρεί την κατανάλωση που σε μια καταναλωτική κοινωνία είναι το κινητήριος μοχλός και πλήττει κυρίως κα μεσαία στρώματα του πληθυσμού αυτούς που δεν έχουν πάρα πολλά και δεν έχουν τον τρόπο να τα κρύψουν και αναποτελεσματική διότι πάντα υπάρχει τρόπος να κρύψεις την κατοχή περιουσιακών στοιχείων.
    Ο μόνος τρόπος που λειτουργεί αποτελεσματικά είναι φορολόγηση της επένδυσης και όχι της κατοχής περιουσιακών στοιχείων και του κέρδους.
    Τα φυσικά πρόσωπα φορολογούνται αρκετά μέσω των έμμεσων φόρων και δεν χρειάζεται επιπλέον φορολόγηση.

    Για έναν ιδιοκτήτη μαγαζιού στην Αθήνα φορολόγησε τα τετραγωνικά του μαγαζιού και το εάν είναι ιδιόκτητο η νοικιασμένο το πόσους υπαλλήλους απασχολεί κλπ
    Για ένα μισθωτό τον φορολογείς βάση του εισοδήματος του και δεν χρειάζεται άλλη φορολογία.
    Εάν το πρόβλημα είναι τα αδήλωτα μαύρα εισοδήματα αυτό εντάσσετε στο πρόβλημα της παραοικονομίας η οποία υπάρχει για να μπορεί να τα βγάζει πέρα το 30% του πληθυσμού. Από αυτή βέβαια επωφελείται και το υπόλοιπο ποσοστό του πληθυσμού για να αυξήσει τα εισοδήματα του. Το πρόβλημα της παραοικονομίας δεν είναι λογιστικό και δεν λύνετε σε μια μέρα. Πρέπει ο πολίτης να αποκτήσει σιγά, σιγά εμπιστοσύνη στο κράτος και το κράτος σιγά, σιγά να γίνει αμείλικτο με αυτούς που φοροδιαφεύγουν.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:20 | Αννα

    Το προβλημα εντοπιζεται πρωτα κ κυρια μεσα στο ιδιο το μηχανογραφικο συστημα.Καθε τρεις κ λιγο οπως ειπαν κ οι προηγουμενοι δηλωνουμε πληρως την κινητη κ ακινητη περιουσια.Που ειναι αυτες οι καταγραφες καταχωρημενες κ απαιτουνται κι αλλες τωρα απο την αρχη;;
    Το προβλημα ειναι στη διασταυρωση των στοιχειων κ στον ελεγχο που ΔΕΝ γινεται.Οταν καποιος εχει 2 εταιρικα και 2 προσωπικα αυτοκινητα και ενα ιδιοκτητο σπιτι και ενα εξοχικο και δηλωνει 10χιλ ευρω κατι δεν παει καλα.Αλλά ποιος θα τον ελεγξει;;οι υπαλληλοι στις εφοριες το μονο που δεν κανουν ειναι διασταυρωση στοιχειων.Οτι δηλωσει ο καθενας αυτο ισχυει.
    Οποτε διασταυρωση κ παλι διασταυρωση διοτι δεν μπορει εγω που μενω σε σπιτι με ενοικιο,εργαζομαι σε μαγαζι με ενοικιο ως ελευθερος επαγγελματιας και εχω ενα αυτοκινητακι και 3 παιδια να θρεψω να μπαινω μεσω των αντικειμενικων κριτηριων που ακουγεται οτι θα θεσπιστουν στην ιδια μοιρα με τον γειτονα ελευθερο επαγγελματια που εχει 2 αυτοκινητα υψηλου κυβισμου,ενα ιδιοκτητο σπιτι,ενα εξοχικο και 3 ιδιοκτητα μαγαζια ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.Το οτι 2 ανθρωποι ασκουν το ιδιο επαγγελμα ακομη κ αν ειναι γιατροι δεν σημαινει οτι βγαζουν τα ιδια χρηματα διοτι ολοι μας πχ πηγαινουμε στον παλιο,τον εμπειρο πανεπιστημιακο γιατρο που κονομαει γερα και εχει βιλες κ κοτερα και ο νεος γιατρουδακος που λογω πληθωρας επαγγελματος κ ελλειψης πειρας εχει αναδουλειες θελουμε να φορολογειται το ιδιο.Να ζητησω συγνωμη σε αυτο το θεμα της δηλωσης περιουσιακων στοιχειων ανεφερα και τα αντικειμενικα κριτηρια αλλα θεωρω τα 2 θεματα συνυφασμενα και θεωρω οτι και τα 2 λυνονται με τον ιδιο τροπο:ΜΕ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:15 | Σταμάτης

    όλες

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:38 | Γιαννης

    Ποινικοποιηση της φοροδιαφυγης σε ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ οπως ειναι στον υπολοιπο πολιτισμενο κοσμο αν πραγματικα θελετε να την καταπολεμισετε γιατι τοσα χρονια εχουμε χορτασει λογια λογια λογια ολο λεμε τεραστια φοροδιαφυγη και τιποτε δεν κανουμε.ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ εδω και τωρα να γινει η φοροδιαφυγη ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΕΤΕ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:17 | R.

    Δεν χρειάζεται να περιληφθεί τίποτα επιπλέον. Το μπάχαλο με τις δηλώσεις για το Ε9 δεν σας λέει κάτι;

    Ήδη υπάρχουν στοιχεία για τα ακίνητα των φορολογουμένων στο Ε9. Κάντε σωστούς ελέγχους με το πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων και μην δημιουργείτε επιπλέον γραφειοκρατία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:54 | ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΧ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ, ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΙΧ.
    ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
    ΕΝΟΣ ΙΧ. (ΠΧ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΙΧ, 20 ΕΥΡΩ χ 52 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΒΕΝΖΙΝΗ = 1040 ΕΥΡΩ + 300 ΕΥΡΩ ΣΕΡΒΙΣ + 500 ΕΥΡΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ + 500 ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΤΡΑΚΑΡΙΣΜΑ = ΠΕΡΙΠΟΥ 2.500 ΕΥΡΩ) ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ Ι.Χ. ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΙΧ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ. ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΔΟΣ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ, ΣΠΟΡ, ΚΑΜΠΡΙΟ, ΤΖΙΠ, ΚΤΛ), ΤΗΝ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΓΟΡΑΣ.
    ΠΟΛΛΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ TURBO ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 1400 ‘Η 1600 ΚΥΒΙΚΩΝ ΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 200 ΑΛΟΓΑ.

    ΕΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΧ 1800 ΚΥΒΙΚΑ ΜΕ 140 ΑΛΟΓΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΠΟΡ 1400 ΚΥΒΙΚΑ TURBO ΜΕ 180 ΑΛΟΓΑ.

    ΕΝΑ SCODA 122 ΙΠΠΩΝ (17.000 ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΑ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΑ AUDI 120 ΙΠΠΩΝ (30.000 ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΑ), ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ SCODA ΑΠΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ AUDI.

    ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΚΥΚΛΟ ΜΕΧΡΙ Π.Χ. 500 ΚΥΒΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ Π.Χ. 6.000 ΕΥΡΩ ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:10 | petros

    αυτοκινητο μαρκας Α τεκμηριου 12000, σκαφος Β τεκμηριου 10000 και εισοδημα 16000; λιγο αφυσικο
    αρα 12000+10000=22000, με 16000 πως συντηρουνται;
    αρα τι……………..;
    αλλιως ή στο δημοσιο ως αδηλωτα ή συνολικο τεκμηριο πχ 22000
    σε ολα ομως (ακινητα, οχηματα, δανεια μη στεγαστικα) κλπ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:12 | ΠΕΤΡΟΣ

    αφου δεν υπαρχει κτηματολογιο, οχηματολογιο κλπ, πως περιμενετε να βρειτε ακρη;
    ο,τι δε δηλωνεται, κατασχεται. τελος.
    στην κυριοτητα του δημοσιου. εχεις δικο σου σπιτι, οχημα κλπ; δηλωσε το και φορολογησου το, απλον απλουστατο

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:49 | Μιχαλόπουλος Αντώνιος

    Να θεωρείται η μη απόδοση ΦΠΑ κακουργηματική πράξη χωρίς αναστολή και λοιπές διευκολύνσεις . Και όποιος δημόσιος υπάλληλος συλληφθεί να καταχράται δημόσιο χρήμα να τίθεται αμέσως σε διαθεσιμότητα όπως οι αστυνομικοί και όταν και αν δικαιωθεί να επιστρέφει στην υπηρεσία.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:57 | kopasakis eytyxis

    ENA ΑΦΜ η να σχετιζονται τα αφμ μεταξει φυσικων προσωπων και ατομ επειχ ηεπε η οε η αε .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:50 | GL

    Επίσης, η κατοχή πισίνας γιατί να αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης? η πισίνα φτιάχνεται με άδεια από την πολαιοδομία η οποία στοιχίζει όσο και η άδεια του σπιτιού, σε ένα μεγάλο οικόπεδο για το οποίο πληρώνεται φόρος ακίνητης περιουσίας, πληρώθηκε φόρος για την αγορά του ενώ τα κόστη συντήρησής της και λειτουργία πληρώνονται στο κράτος (ΕΥΔΑΠ).

    Πιθανότατα να είναι και εκτός λειτουργίας 7 μήνες το χρόνο λόγω κρύου. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν το δίκαιο του να επιβαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης…

    Φιλικά,

    Γιώργος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:56 | πλεσσας δημητρης

    Εάν δεν καταλάβουν οι πολίτες ( μισθοσυντήρητοι και επαγγελματίες ) ότι δεν υπάρχει δίκαιη και αξιοκρατική μεταχείριση στην κατανομή των εισοδημάτων των πρώτων και δίκαιη ελεκτικη συμπεριφορά του κράτους προς τους δεύτερους ως επίσης ότι τα χρήματα που καταβάλουν όλοι τους αξιοποιούνται σωστά από την πολιτεία, και σε όλα να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και πρόσβαση ελέγχου από τους πολίτες όπως ελέγχει αυτούς το κράτος,
    Σας διαβεβαιω ότι μέτρα και να λάβετε για την οικονομία από πλευράς φορολόγησης εσόδων δεν θα αποδώσουν.

    Σας επισυνάπτω παρακάτω ένα παράδειγμα προκλητικής συμπεριφοράς οικονομικής ασυδοσίας από την πολιτεία που ζητά από τον συνταξιούχο γιατί έχει ένα παλιό αυτοκίνητο και πηγαίνει την βόλτα του όσο μπορεί και οδηγεί να πλήρωση ειδικό τέλος στα τέλη κυκλοφορίας συν τέλος περιβαλλοντικής ρύπανσης .
    ΣΥΣΣΩΜΗ ΟΛΟΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΕΙΤΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΧΤΗΚΑΝ

    Ευχαριστώ

    Πλεσσας Δημ

    Σημ Εύχομαι να συνεχίσετε το βαρύ έργο που ξεκινήσατε και να το φέρεται δίκαια ως πέρας χωρίς να υπολογίσετε το πολιτικό κόστος το οποιο στο τέλος θα μετατραπεί σε έντιμο πολιτικό κέρδος.

    AΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

    Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009
    Ιδού όλοι οι προκλητικοί μισθοί της ΕΡΤ!!!

    Αυτοί είναι οι μισθοί των δημοσιογράφων της ΕΡΤ! Διαβάστε τους και καλά Χριστούγεννα. Ο Π.Γερουλάνος έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί την πρώτη ημέρα που πήγε στο υπουργείο.
    Όλα τα μεγάλα ονόματα πόσα παίρνουν και μάλιστα κάποιους θα τους δείτε, δύο και τρεις φορές επειδή παίρνουν τα χρήματα ανά εξάμηνο!

    Παιδιά σας προειδοποιούμε ότι είναι επικίνδυνο για όσους έχουν την καρδιά τους να δούνε την λίστα
    […]
    http://troktiko.blogspot.com/2009/12/blog-post_1624.html

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:09 | GL

    Μακριά από τη φορολόγηση των καταθέσεων. Οι καταθέσεις προέκυψαν από εισόδημα το οποίο προφανώς έχει φορολογηθεί και ότι απέμεινε τελικά αποταμιεύτηκε. Με αυτά τα χρήματα, οι τράπεζες δίνουν δάνεια σεφυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις κινώντας την οικονομία. Πιθανή εμφάνιση στη φορολογική δήλωση ή ακόμη χειρότερα φορολόγησή τους θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό ή παραμονή τους εκεί για όσους σκέφτονταν να τα επαναπατρίσουν.

    Ήδη πέρυσι με την πιστωτική κρίση είδαμε πολλούς ναεπαναπατρίζουν κεφάλαια φοβούμενοι την κατάσταση που επικρατούσε στις μεγάλες ελβετικές τράπεζες. Μην τους ξαναστείλουμε εκεί!

    Και κάτι τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Δεν επιτρέπονται θολές ανακοινώσεις ή προθέσεις γιατί δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Ήδη έφθγαν περί τα 5 δισ ευρώ προς το εξωτερικό με την ασαφή ανακοίνωση των προθέσεων. Μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα κύριοι ειδικά οι σύμβουλοι των υπουργών!

    Τέλος να προτείνω το ακόλουθο:
    Δήλωση όλων των καταθέσεων με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθεί κανένας φόρος και δεν θα απαιτηθεί πόθεν αίσχες. Αφήστε να μπει το μαύρο χρήμα στην οικονομία!!! Από τη δήλωσή του και μετά όμως να υπάρχουν αυστηρότατοι έλεγχοι σχετικά με τις μεταβολές των κεφαλαίων και την αδικαιολόγητη μεταβολή τους!

    Φιλικά,
    Γιώργος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | Νικος Φραγκούλης

    Είναι πολύ σημαντικό μέτρο.

    Γνωρίζω τις περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι μπορεί βέβαια να μην δηλώνουν 10000 το χρόνο όπως αυτοί του Κωλονακίου αλλά δηλώνουν το ένα δέκατο των εισοδημάτων τους (50000/500000)!!!.

    Επειδή τα λευτά και ο βήχας δεν κρύβονται, το κράτος θα πρέπει να αποκτήσει μια αντίληψη της οικονομικής κατάστασης τπυ καθένα, με βάση την πραγματική όμως αξία και όχι την αντικειμενική τουλάχιστον όπως την ενοούμε σήμερα.

    Τουλάχιστον για φορολογικούς σκοπούς να γίνει μια καταγραφή των πραγματικών αξιών της ακίνητης περιουσίας με βάση την παλαιότητα και την επιφάνεια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο, το βλέπουμε συχνότατα στις εφημερίδες.

    Και επειδή αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους κλάδους της οικοδομής και της αγοράς κατοικίας, θα μπορεί η δασμοί που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις να εφαρμόζεται παράλληλα το σημερινό σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες.

    Επίσης ατό το θέμα με τα αυτοκίνητα είναι εξωφρενικό. Θα πρέπει να απεξαρτηθεί η εκτίμηση της αξίας των αυτοκινήτων από τον κυβισμό τους. Δηλαδή ένα 1800 Opel δεν έχει την ίδια αξία με μια 1800αρα Mercedes ή ΒMW, πως να το κάνουμε.

    Ας φτιάξουμε λοιπόν ένα σύστημα τελών,φόρων και αξιών ποθεν έσχες για τα αυτοκίνητα με βάση την τρεχουσα αξία του, πράγμα που έυκολα μπορεί να γίνει αν δούμε τον ασφαλιστήριο σμβολαιό του που σημειωτέον αλάζει το ασφαλιζόμενο ποσό με την πάροδο και του χρόνου!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:49 | Λώρα Φλωρά

    Οχι μόνο πλήρης καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων,αλλά, προτείνω επίσης: Πλήρης καταγραφή περιουσιακών στοιχείων κάθε νεοπροσληφθέντα δημόσιου υπάλληλου και των προσώπων με α και β συγγένεια και επανάληψη βέβαια κάθε έτος.Ξέρω ότι αυτό συμβαίνει στους εισαγγελείς και μάλλον λειτουργεί ανασταλτικά.
    Επίσης όσο οι κρατικές υπηρεσίες δεν μπορούν να διασταυρώσουν στοιχεία ή χρειάζονται μήνες για να γίνει αυτό, όποια καλή πρόταση και να »πέσει στο τραπέζι», θα χαθεί στα δαιδαλώδη κανάλια των υπηρεσιών.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:12 | basilis

    ναι η εφορια πρεπει να εχει καλη εικονα για την περιουσια του καθε πολιτη και να ζητα αιτιολογια για την καθε μεταβολη

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:34 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

    ΑΓΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΣΙΩΝ (π.χ.Ταξειδια μέσω πρακτορειων, Αεροπορικά εισητήρια, κλπ )ΑΞΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 – 500 € ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Α.Μ.Κ.Α. ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΕΠΙΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ π.χ.750620ΠΔΣ (δηλαδη ΠΑΠΑΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και της ΣΩΤΗΡΙΑΣ ημ.ΓΕΝΝΗΣΗΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1975).ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΦΜ ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ.

    ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ.
    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ π.χ. 25.000- 35.000 € ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΡΟΛΟΪ ΑΞΙΑΣ 15.000 € ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 3 ΤΑΞΕΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ (ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΑΖΟΡΕΣ)ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΑ(ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ.
    ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ 300-500 € ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ. ΣΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΣΟΔΩΝ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΑΦΜ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΓΟΡΩΝ – ΠΩΛΗΣΕΩΝ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:45 | Νεόπτωχος

    Κες-οι
    Δεν χρειάζεται να ψάχνετε πολύπλοκες χρονοβόρες και αναποτελεσματικές λύσεις.
    Εάν πραγματικά το θέλετε, κατά την ταπεινή μου γνώμη χωρίς να έχω ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις, ένα πολύ απλό και εύκολο στην εφαρμογή πόθεν έσχες θα έλυνε το πρόβλημα .
    Ας δούμε ένα παράδειγμα ο/η πολίτης Χ ελεύθερος επαγγελματίας – δημόσιος – η ιδιωτικός υπάλληλος – αγρότης κλπ δηλώνει καθαρό εισόδημα 21000 € αν έχουμε αφορολόγητο 12000 € μένουν 9000€ για φορολόγηση.
    Ο/η πολίτης αυτός αγόρασε μια MERCEDES 75000€ ποσό που δεν καλύπτετε από την φορολογική του δήλωση.
    Κανένα πρόβλημα, φίλοι με τον πολίτη. Αφαιρέστε τις 9000€ που έχουν ήδη φορολογηθεί από τις 75000€ και φορολογήστε το υπόλοιπο ποσό κανονικά σαν εισόδημα, και αφήστε τον κο/α να χαρεί το αυτοκίνητο του.Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με ακίνητα – σκάφη – κλπ.
    Με λίγα λόγια φορολογήστε στην κατάληξη των εισοδημάτων και όχι την πηγή.
    Με τον τρόπο αυτό, δεν χρειάζεστε περισσοτέρους υπαλλήλους, δεν χρειάζεστε εξειδικευμένο προσωπικό, μπορεί να δώση έσοδα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής λειτουργώντας αναδρομικά , θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην φοροαποφυγή, κ.α. Τέλος θα ήταν αναλογικό και δίκαιο για τους πολίτες.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Νεόπτωχος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | Σταύρος Π

    Η δήλωση πραγμάτων μεγάλης αξίας (αυτοκίνητα, σκάφη κτλ) έχει νόημα, απλώς τα τελευταία χρόνια είχαν ουσιαστικά καταργηθεί ή ατονήσει τα σχετικά τεκμήρια. Να επανέλθουν.

    Επιπλέον, με το Ε9 και τα ακίνητα είναι πια (θέλω να πιστεύω) πλήρως καταγεγραμμένα. Αν δεν γίνονται έλεγχοι πόθεν έσχες από την εφορία κατά την αγοραπωλησία ακινήτων, κακώς δεν γίνονται, ο νόμος το προβλέπει ήδη. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα «πώς ο τάδε αγόρασε βίλα ενώ δεν δηλώνει εισοδήματα;». Όταν αγοράζεις ακίνητο, κανονικά δικαιολογείς την αγορά στον έφορο π.χ. μέσω εισοδημάτων προηγουμένων ετών. Αν υπάρχουν τρύπες στο σύστημα πρέπει να βρεθούν και να αντιμετωπισθούν. Π.χ. ένας προσφιλής (νόμιμος μέχρι τώρα) τρόπος πλασματικής απόκτησης πόθεν έσχες είναι ο δανεισμός από τράπεζες με ενεχυρίαση καταθέσεων.

    Όσον αφορά τις καταθέσεις καθώς και επενδυτικά προϊόντα (αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα):

    1) Αν είναι να δηλωθούν, ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του σχετικού μέτρου; Αν δεν αρθεί ουσιαστικά το απόρρητο των καταθέσεων, ο καθένας θα δηλώνει ό,τι τον συμφέρει στη δήλωση. Αν από την άλλη αρθεί το απόρρητο, τότε ο εφοριακός θα μπορεί να διενεργεί ελέγχους όταν υπάρχει υποψία φοροδιαφυγής χωρίς να χρειάζεται καμιά δήλωση των κατόχων. Συνεπώς, τι κερδίζει το κράτος από τη καταγραφή των παραπάνω στοιχείων στη φορολογική δήλωση; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, απλά προστίθεται και άλλη γραφειοκρατία.

    2) Τα παραπάνω με την εξής επιφύλαξη: Αν στόχος του σχετικού μέτρου είναι να μπει στην αγορά το «μαύρο» χρήμα προηγουμένων ετών, τότε και βέβαια έχει νόημα μια αρχική δήλωση καταθέσεων το 2010 για απόκτηση «ασυλίας». Το θέλουμε αυτό; Δεν απαντώ. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης.

    3) Μια δυσκολία είναι η δήλωση προϊόντων που έχουν πολλούς συγκυρίους. Αν προχωρήσει στο μέτρο, το υπουργείο πρέπει να σκεφτεί αυτή την περίπτωση που είναι συνηθέστατη και αποτελεί θεμέλιο λίθο στον οικονομικό σχεδιασμό της ελληνικής οικογένειας.

    4) Προφανώς πρέπει να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία. Ποια στοιχεία δηλώνονται σε χώρες όπου η φοροδιαφυγή είναι περιορισμένη; Μην προσπαθούμε πάντα να ανακαλύψουμε τον τροχό.

    5) Υπάρχει πάντα ο φόβος στον πολίτη ότι η δήλωση μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μελλοντική φορολόγηση. Μέχρι σήμερα οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται με 10%, σωστά; ΛΑΘΟΣ! Πέρυσι οι τόκοι καταθέσεων που δηλώθηκαν για απόκτηση πόθεν έσχες, ΕΠΑΝΑΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ, γιατί συμπεριλήφθηκαν ως εισόδημα στον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς.

    6) Οι καταθέσεις και οι επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα κτλ. είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Με αυτά τα εργαλεία αντλούν ρευστότητα οι επιχειρήσεις και κινείται η οικονομία. Επομένως πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε αλλαγές όσον αφορά τη δήλωση των αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων. Η κυβέρνηση πρέπει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Όπως είπε και προλαλήσας εδώ, καταθέσεις και άυλοι τίτλοι μεταφέρονται στο εξωτερικό με το πάτημα ενός κουμπιού. Και αυτό παρατηρήθηκε ήδη με την ασάφεια που δημιούργησαν οι πρώτες δηλώσεις της κυβέρνησης.

    ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, το πρώτο απόρρητο που πρέπει να αρθεί είναι στην περιουσία των υπαλλήλων της εφορίας. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αιτιολογήσω.

    Ευχαριστώ και ελπίζω να βοήθησα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:10 | Αλμπάνης Γιώργος

    Τα περιουσιακά μας στοιχεία τα έχουμε καταγράψει 100 φορές τα τελευταία χρόνια. Κάθε 2-3 χρόνια αναγκαζόμαστε να δηλώσουμε εξ’ αρχής τα περιουσιακά μας στοιχεία. Δεν μπορείτε να τα διατηρήσετε επιτέλους κάπου; Κάθε φορά που αλλάζετε το σύστημα μηχανογράφησης πρέπει εμείς να πληρώνουμε λογιστές για πολλοστή φορά για να μας κάνουν τις δηλώσεις;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | Νίκος Παπαδιονυσίου

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ.
    Και κάτι άλλο:
    Πολλές μικρές επιχειρήσεις ή φαινόμενες μικρές, αγοράζουν πανάκριβα τεράστια αυτοκίνητα(τζιπ ειδικά)για χρήση από τους ιδιοκτήτες τους, μετόχους τους, σαν Ι.Χ στην ουσία και όχι για μεταφορές π.χ. Το κόστος κτήσης, κίνησης και συντήρησης μπαίνει στα έξοδα της επιχείρησης. Άλλοι πάλι ενοικιάζουν σαν επαγγελματική στέγη και το σπίτι που μένουν, βάζοντας ενοίκιο, συντήρηση, λοιπά έξοδα διαμονής στα έξοδα.
    Τους ελέγχει κανείς γι’ αυτό. Γνωρίζω ότι εύκολα τα περνούν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:49 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΣΑΤΗΣ

    ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ Ε9 ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ?
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ TAXIS ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ?
    ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ?) ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΑΙΔΕΙΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΜΑΣ.
    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Γιάννης

    Πιστεύω ότι πέρα από την καταγραφή στις δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας πολύ σημαντικότερο μέτρο θα ήταν η θέσπιση του τεκμηρίου χρηματοδότησης για την απόκτησή της (να απαιτείται ποσοστό ιδίων κεφαλαίων για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας και ο δανεισμός να είναι επικουρικός). Ένα μεγάλο μέρος του μαύρου χρήματος «νομιμοποιείται» μέσω της δανειοδότησης για την απόκτηση μεγάλης αξίας ακινήτων αφού το ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων δεν δικαιολογεί όχι μόνο την απόκτηση αλλά ούτε καν την εξυπηρέτηση των ετήσιων χρεολυσίων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:23 | Ευάγγελος Καλαμάκης

    Η ενστικτώδης αντίδραση είναι να δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Εξάλλου, «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

    Ειδικά όμως για τις καταθέσεις τραπεζών πρέπει να προσέξουμε – μόνο η υποψία καταγραφής των καταθέσεων στην φορολογική δήλωση γεννάει την υποψία όχι της φορολόγησής τους (π.χ φόρος χ% στο υπόλοιπο). Τα κεφάλαια κινούνται με την ταχύτητα ενός κλικ στο πληκτρολόγιο Η/Υ.

    Μία τέτοια κίνηση λοιπόν υα αποτελέσει «αυτογκόλ» – θα εκθέσεις τις ελληνικές τράπεζες που είναι εξάλλου οι πρώτοι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων.

    Ξανά, έμφαση στον έλεγχο για τη σύλληψη των φοροφυγάδων. Πώς; ίδε παρακάτω

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:47 | Γριβοπουλου Ανδρι

    πρεπει να μπορουν να γινονται διασταυρωσεις στα εισοδηματα του καθε φορολογουμενου με τα ετησια εξοδα που αυτος πραγματοποει σε ακινητα και σε κινητα ΕΝΑ΅Σ τροπος ειναι υποχρεωτικη εκδοση αποδειξεις με αναγραφη στειχειων πελατη λιανικης με ΑΦΜ με επειδειξι ταυτοτητας Για ΚΑΘΕ αξια πανω απο 1000 Ευρω και με συνοδεια μεγαλων κυρωσεων σε μη τηρηση και στους 2 συναλασομενους δηλαδη ποθεν εσχες εμπρος αν θελουμε να γινει κατι και το καθε αντεικιμενο να εχει μοναδικο αριθμο για να μην μπορει να σπασει η αξια σε μεχρι 1000 ευρω πανω απο καμια φορα τα 1000 ας ειναι ειτε κατι λιγοτερο η κατι περισοτερο αυτο βρισκετε ευχαριστω

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ «ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ 2010 ΑΛΛΑΣΕ ΟΤΙ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ,ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ,ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΘΑΜΕΝΟ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:27 | ΓΙΑΝΝΗΣ Μ

    Δεν θεωρό δίκαιο στην ερώτηση 15 που αφορά τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, όσο αφορά την συντήρηση ενός αυτοκινήτου
    π.χ 23 φορολογήσιμων ίππων (3.000cc) να πρέπει να έχει κάποιος εισόδημα 85,300 ευρώ!!!
    Όταν είχαν αποσυρθεί τα τέλη ταξινόμησης και στο διάστημα αυτό πολύ κόσμος είχε αγοράσει αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και από χώρες του εξωτερικού τώρα τι θα κάνει??? Να πουλήσουν όλοι τα αυτοκίνητά τους? Ποιος θα τα πάρει με αυτό το μέτρο?? Να καταθέσουν πινακίδες που αυτό θα σημάνει λιγότερα έσοδα από ασφάλειες, βενζίνες, τέλη κυκλοφορίας που θα είχε το κράτος??? Θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά αυτό μέτρο γιατί γενικά και η αγορά του αυτοκινήτου και οι καταναλωτές αλλά και το κράτος θα πληγεί !!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:28 | Θοδωρής

    Προτείνω να γίνεται αυτόματη καταγραφή όλων των καταθετικών λογαριασμών, φυσικών και νομικών προσώπων. Εφόσον γίνει η καταγραφή, σε ετήσια βάση να είναι εφικτή η διασταύρωση των εισοδημάτων, με την όποια θετική μεταβολή στους καταθετικούς λογαριασμούς.

    Κατά την άποψή μου, οι φορολογούμενοι δεν είναι απαραίτητο να κάνουν δήλωση των τραπεζικών τους λογαριασμών κατά την φορολογική τους δήλωση. Αυτό μπορεί να γίνει αυτόματα (από On Line σύστημα), όπου κάνοντας χρήση του «μοναδικού κλειδιού» που έχει ο κάθε φορολογούμενος (δηλαδή το ΑΦΜ του), να γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση με τα στοιχεία της τράπεζας. Στη συνέχεια το ίδιο σύστημα θα κάνει αυτόματα τη σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις μεταβολές στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Για να γίνει αυτό απαιτούνται τα εξής βήματα:

    Α) Να υπάρξει νομοθετική τροποποίηση, όπου οι Τράπεζες, από το On Line σύστημά τους, να δίδουν πρόσβαση με δικαιώματα ΜΟΝΟ ανάγνωσης μέσω του ΑΦΜ στο Υπουργείο.
    Β) Οι τράπεζες να τροποποιήσουν το On Line σύστημά τους, ώστε να είναι αυτό εφικτό (πράγμα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ, είμαι προγραμματιστής βάσεων δεδομένων στο επάγγελμα και γνωρίζω πολύ καλά)
    Γ) Το Υπουργείο Οικονομίας, να δημιουργήσει ένα μικρό BOT, δηλαδή έναν απλό ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΑΡΩΤΗ, χωρίς την ανάγκη να το χειρίζεται κάποιος, κάνοντας χρήση των ΑΦΜ του ΤΑΧΙS να τσεκάρει έναν-έναν τους Τραπεζικούς Λογαριασμούς και να συγκρίνει τα δηλωθέντα με τις Τραπεζικές μεταβολές.

    Κόστος για να γίνει αυτό:

    Ελάχιστον. Αν βρεθεί κάποιος και πει πως στοιχίζει περισσότερο από 100.000 ευρώ είναι απλά Απατεώνας και το καταθέτω και στο Δικαστήριο.

    Απαιτήσεις σε ανθρώπινους πόρους:
    ΤΙΠΟΤΑ – ΜΗΔΕΝ, εφόσον το σύστημα είναι ΑΠΟΛΥΤΑ αυτοματοποιημένο και θα ενημερώσει ΜΟΝΟ όταν βρεθεί μπροστά σε ασυμφωνία ….

    Οι λύσεις είναι εξαιρετικά απλές. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου κι επειδή ξέρω πως «δεν χρωστάει σε κανένα», θα μπορέσει να το εφαρμόσει. Είμαι βέβαιος πως έχει την Πολιτική Βούληση, για κάτι τόσο απλό και τόσο αποτελεσματικό….

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:35 | Τάκης

    Σωστό και αυτό αλλα εγώ έχω διαπιστώσει οτι δεν γίνεται διασταύρωση. Με τόσο σύγχρονο λογισμικό (taxis) απορώ πως και δεν γίνεται. Εγώ δηλώνω οτι εισπράτω 300€ ενοίκιο ενώ ο ενοικιαστής δηλώνει 500€. Το πραγματικό μπορεί να είναι και 400€ ή και 800€. Μεγάλη φοροδιαφυγή.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:37 | Καρ. Γ

    ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΠΟΡΣΕ ΚΑΙ ΤΖΙΠΑΚΙ 3500cc ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΣΘΩΤΟ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:18 | Γιαννης

    Συμφωνω οτι πρεπει ολα τα εισοδηματα να δηλωνονται.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:53 | Ηρακλής Μπριλάκης

    Όλα τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να δηλώνονται. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα εφόσον έχουν αποκτηθεί νομίμως.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:15 | Ηρακλής Μπριλάκης

    Πρέπει να γίνει! Όποιος είναι εντάξει δεν έχει να φοβηθεί τίποτε!